فهرست مطالب

پژوهش در علوم توانبخشی - سال هجدهم شماره 1 (شهریور 1401)

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال هجدهم شماره 1 (شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/12
  • تعداد عناوین: 21
|
  • لیلا قسیسین صفحه 0

    یکی از علایم شایع بیماری آمیوتروفیک لترال اسکلروزیس (Amyotrophic lateral sclerosis یا ALS)، اختلال در بلع و گفتار فلجی است که تاثیر قابل ملاحظه ای بر کیفیت زندگی افراد مبتلا دارد. گفتار فلجی اغلب از همان آغاز بیماری ظاهر می شود و با پیشرفت بیماری، امکان برقراری ارتباط از طریق گفتار را از بین می برد. از طرف دیگر، به تدریج تمام عضلات زبان، لب ها، کام، فک، حلق، حنجره و بالاتنه درگیر ضعف یا اسپاستیسیته می شوند که نتیجه آن، انتقال ناکارامد خواهد بود. گفتاردرمانی در توان بخشی گفتار و بلع این بیماران جایگاه ویژه ای دارد. برای تسهیل گفتار، تمرکز بر تنفس، اصلاح استراتژی های جبرانی ناکارامد و آموزش استفاده از وسایل ارتباطی جایگزین به تدریج و با پیشرفت بیماری انجام می شود. توان بخشی بلع نیز با هدف جلوگیری از آسپیراسیون و حفظ سطح تغذیه فرد ضروری است که هرچند باعث طبیعی باقی ماندن فرایند بلع بیمار نمی شود، اما در بهبود کیفیت زندگی فرد اهمیت زیادی دارد. در نهایت، با پیشرفت بیماری ممکن است نیاز به تغذیه غیر از راه دهانی باشد.

    کلیدواژگان: آمیوتروفیک لترال اسکلروزیس، گفتاردرمانی، بلع، گفتار فلجی
  • الهه حیدری*، طهمورث طهماسبی، شهین مجیری صفحات 1-11
    مقدمه

    صافی کف پای انعطاف پذیر، باعث ایجاد فشار در قسمت میانی پا و بر هم خوردن تعادل در مفصل مچ پا در افراد مبتلا می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کفی های ساخته شده با فن آوری Computer-aided design- Computer-aided manufacturing (CAD/CAM) بر روی فشار و تعادل افراد مبتلا به صافی کف پای انعطاف پذیر بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مرور نظام مند و بر اساس دستورالعمل های Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis (PRISMA) طراحی گردید. جستجوی گسترده ای در مهم ترین پایگاه های داده ای مختلف از جمله PubMed، Web of Science، Embase، Cochrane و Scopus انجام و کیفیت روش شناختی تحقیقات وارد شده از طریق چک لیست Downs و Black ارزیابی شد. متغیرهای مورد بررسی در این پژوهش ها، ارزیابی فشار و تعادل هنگام استفاده از کفی کامپیوتری و جامعه هدف، افراد با سنین بین 12 تا 40 سال بود. در نهایت، نتایج مطالعات مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در جستجوی الکترونیکی، 16 مقاله معیارهای ورود به تحقیق را داشت که بین سال های 2022-2003 منتشر شده بودند. از بین این مقالات، 75 درصد نشان دهنده تاثیر مثبت کفی های ساخته شده با فن آوری CAD/CAM بر روی تعادل و فشار کف پا بود و 25 درصد عدم تفاوت کفی های کامپیوتری با دیگر کفی ها را گزارش کردند.

    نتیجه گیری

    استفاده از فن آوری CAD/CAM در ساخت کفی جهت کاهش و توزیع فشار و افزایش تعادل بیماران مبتلا به صافی کف پای انعطاف پذیر نقش داشت، اما مطالعات موجود در این زمینه ناکافی بود و نیازمند تحقیقات گسترده تر است.

    کلیدواژگان: کف پای صاف، فن آوری CAD، CAM، کفی نیمه سخت، تعادل، فشار کف پا
  • تاثیر شش هفته تمرینات ترامپولین بر وضعیت تعادل و قدرت عضلات پا در زنان چاق و دارای اضافه وزن
    محمدرضا باتوانی، ندا بروشک، مهدیه پیری صفحه 2
    مقدمه

    عدم تعادل یکی از مشکلات رایج در افراد دارای اضافه وزن است؛ انجام تمرینات ورزشی نامتناسب می تواند خطر آسیب دیدگی در این افراد را افزایش دهد. ترامپولین از جمله تمرینات ورزشی با ایمنی بالا است؛ بنابراین هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر شش هفته تمرینات ترامپولین بر وضعیت تعادل و قدرت عضلات پا در زنان چاق و دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون، جامعه آماری کلیه زنان غیرفعال چاق یا دارای اضافه وزن (kg/m25/27≤BMI) ساکن شهرستان زاهدان در سال 1401 با دامنه سنی 23-16 سال بودند که از میان آن ها 20 نفر به شکل واجد شرایط شرکت در مطالعه بودند و به 2 گروه برابر تجربی و کنترل تقسیم بندی شدند. آزمون های تعادل ایستا، پویا و قدرت عضلات چهارسر از شرکت کننده ها اخذ شد. سپس آزمودنی های گروه تجربی تمرینات ترامپولین را به مدت 6 هفته، هر هفته 4 جلسه و هر جلسه 5/1 ساعت انجام داده و 48 ساعت پس از اتمام تمرینات، در شرایطی مشابه با مرحله پیش آزمون، از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آزمون های t همبسته، t مستقل و آزمون آنکوادر سطح معنی داری 05/ انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین مقادیر پیش آزمون و پس آزمون گروه تجربی در تعادل ایستا اختلاف معنی داری وجود نداشت (12/0=P)، اما در مقادیر تعادل پویا (04/0= P) و قدرت عضلات چهارسر (03/0 =P) این تفاوت، معنی دار بود. همچنین در مقایسه بین گروه ها نیز در تعادل ایستا اختلاف معنی داری وجود نداشت (10/0=P)، در حالی که گروه تجربی در تعادل پویا (03/0=P) و قدرت عضلات چهارسر (04/0=P)، بطور معنی داری نسبت به گروه کنترل بهبودی نشان داد.

  • شاذان قاجاری، ریحانه کاردهی مقدم*، حمیدرضا کبروی، ناصر پریز صفحات 12-23
    مقدمه
    پروتزهای عصبی- ترکیبی زانو به منظور توان بخشی افراد دچار آسیب طناب نخاعی به کار می رود. این پروتزها از روبات -که به شکل مکانیکی مفصل زانو را جابه جا می کند- و تحریک الکتریکی -که با ارسال جریان الکتریکی به عضلات چهار سر ران، مفصل زانو را حرکت می دهد- تشکیل شده است. چالش اصلی در استفاده از این پروتزها، خستگی عضلات بر اثر تحریک الکتریکی می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، جلوگیری از افزایش خستگی عضلانی با استفاده از یک راهکار زمان بندی مبتنی بر سوییچینگ زمان مناسب ماندگار (Persistent D-well Time یا PDT) با سوییچ بین روبات و تحریک الکتریکی بود.
    مواد و روش ها
    یک معادله ریاضی برای مدل کردن حرکت مفصل زانو در پروتز عصبی- ترکیبی و یک معادله دیفرانسیل جهت توصیف کمی خستگی عضلانی استفاده گردید. مدت شبیه سازی 100 ثانیه و هدف آن، ثابت نگهداشتن مفصل زانو در زاویه 60 درجه بود. زمان شبیه سازی به مراحلی تقسیم و برای هر مرحله یک بازه زمانی تعیین شد. در هر مرحله، تحریک الکتریکی برای زمان معینی فعال بود. پس از این زمان معین و تا پایان زمان آن مرحله، بر اساس مقدار خستگی بین تحریک الکتریکی و روبات، سوییچ انجام گرفت و نتایج بررسی گردید.
    یافته ها
    در پایان شبیه سازی، زانو با خطای مجموع مربعات (Root mean square یا RMS) 79/0 درجه در زاویه مرجع تنظیم شد. به کارگیری روبات در روش PDT، منجر به کاهش خستگی عضلانی گردید و مقدار خستگی عضلانی نیز در یک کران معین بین 94/0 و 97/0 محدود شد.نتیجه‎گیری: روش PDT می تواند برای کنترل حرکت زانو موثر باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، انتظار می رود از این روش بتوان به طور عملی در کنترل پروتز عصبی- ترکیبی استفاده کرد؛ به نحوی که دستورهای تراپیست اجرا و هم زمان از افزایش خستگی عضلانی درمانجو جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: پروتز عصبی- ترکیبی، تحریک الکتریکی، خستگی عضلانی
  • طاهره غفاری، مهدی نمازی زاده*، مرضیه بلالی، اسماعیل نصیری صفحات 24-34
    مقدمه
    یادگیری یکی از بخش های حساس زندگی محسوب می شود. شواهد تجربی کمی در مورد کارایی مدل های آموزشی مختلف وجود دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه اثر مدل آموزشی سنتی و مدل آموزشی بازی ها برای فهمیدن (Teaching Games for Understanding یا TGFU) بر یادگیری سرویس بلند بدمینتون در نوجوانان دختر بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی نیمه تجربی، 40 دانش آموز دختر نوجوان بدون سابقه بازی بدمینتون، به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره مدل آموزش سنتی و مدل TGFU قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه اطلاعات فردی و آزمون سرویس بلند بدمینتون Scott و Fox جمع آوری گردید. تحقیق از مراحل پیش آزمون شامل یک دسته کوشش با 20 تکرار، اکتساب (تمرینات به شیوه مدل آموزشی سنتی و مدل TGFU) به مدت 12 جلسه 5 دسته ای با 10 کوشش با توجه به دستورالعمل های ارایه شده و پس آزمون (یادداری) شامل یک دسته کوشش با 20 تکرار تشکیل شد. داده ها با استفاده از آزمون Friedman جهت مقایسه های درون گروهی و آزمون های Mann-Whitney U و Wilcoxon برای مقایسه بین گروهی، در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین هیچ یک از دسته کوشش های اکتساب با یکدیگر وجود نداشت (050/0 < P)؛ هرچند میانگین رتبه گروه مدل TGFU نسبت به گروه آموزش سنتی در این دسته کوشش ها بالاتر بود (75/0 تا 1 امتیاز). در مرحله پس آزمون، گروه مدل TGFU میانگین بالاتری را نسبت به گروه مدل آموزشی سنتی کسب کرد (001/0 > P).نتیجه‎گیری: به نظر می رسد مدل TGFU به عنوان مدل آموزشی برتر، می تواند جایگزین مدل آموزشی سنتی بر پایه آموزش مهارت باشد.
    کلیدواژگان: مدل آموزشی سنتی، مدل آموزشی بازی برای فهمیدن، یادگیری، سرویس بلند بدمینتون
  • مصطفی ورمزیار، رضا کوثری، محمد کریمی زاده اردکانی، فاطمه امیری زاده، سید حامد موسوی* صفحات 35-45
    مقدمه
    ورزش فوتبال منجر به بروز آسیب هایی در اندام های فوقانی و تحتانی می شود که جهت توان بخشی و درمان این آسیب ها، به صرف وقت و هزینه زیادی نیاز می شود. شناسایی افراد در معرض خطر از طریق ارزیابی الگوهای حرکتی و عملکرد فرد امکان پذیر است. مجموعه آزمون های عملکردی نه گانه Frohm، یکی از کامل ترین ابزارهای غربالگری می باشد. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه نتایج آزمون های عملکردی Frohm در فوتبالیست های نخبه آسیب دیده و بدون آسیب بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 148 فوتبالیست جوان نخبه در چهار گروه «بدون آسیب، آسیب اندام فوقانی، مچ پا و زانو» شرکت کردند. آسیب ها از طریق پرسش نامه Fuller و با تایید پزشک و مربی تیم مشخص گردید. آزمون های عملکردی نه گانه Frohm در هر چهار گروه ثبت شد. به منظور مقایسه نمرات آزمون بین فوتبالیست های آسیب دیده و بدون آسیب، از آزمون Kruskal-Wallis و برای پیش بینی گزارش آسیب، از آزمون Logistic regression استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمون Kruskal-Wallis نشان داد که آسیب دیدگی باعث کاهش معنی دار در آزمون های Deep squat، One-legged squat، In-line lunge، Active hip flexion، Seated rotation، Functional shoulder mobility (001/0 = P) و Total Score Pushup (004/0 = P) در فوتبالیست های نخبه آسیب دیده و بدون آسیب شد. بر اساس نتایج رگرسیون چند متغیره در ورزشکاران فوتبالیست آسیب دیده و بدون آسیب، مشخص گردید که آزمون های One-legged squat [11 = (OR) Odds ratio، 990/32-668/3 = (CI) Confidence interval 95 درصد] و Deep squat (751/13 = OR، 462/36-186/5 = CI 95 درصد) می توانند گزارش آسیب را در ورزشکاران فوتبالیست پیش بینی کنند.نتیجه‎گیری: شا آزمون های نه گانه Frohm می توانند گزارش آسیب را پیش بینی کنند و این آزمون ها برای غربالگری پیش فصل جهت پیش بینی آسیب و رفع آسیب دیدگی های احتمالی و افزایش عملکرد ورزشی ورزشکاران موثر می باشد.
    کلیدواژگان: فوتبال، آسیب، پیش بینی آسیب
  • هیمن محمدی*، معصومه خسروانی صفحات 46-55
    مقدمه

     اجرای مهارت های کلیدی والیبال، علاوه بر ثبات ناحیه مرکزی بدن، به تعادل، چابکی، سرعت و توان نیازمند است. اغلب آسیب های این رشته در اندام تحتانی و طی انجام مهارت ها اتفاق می افتد. تمرینات پیشگیری از آسیب ویژه والیبال، یکی از مداخلات تمرینی معتبر در زمینه پیشگیری از آسیب و بهبود عملکرد در این ورزشکاران می باشد. در پژوهش حاضر، تاثیر این مداخله تمرینی بر ثبات مرکزی، تعادل، چابکی، سرعت و توان دختران والیبالیست دارای نقص والگوس دینامیک زانو بررسی گردید.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه شبه تجربی، 30 دختر والیبالیست شرکت نمودند و ارزیابی ها شامل اسکات جفت پا، ثبات مرکزی McGill، آزمون تعادل Y، سرعت 20 یارد، آزمون پرش عمودی Sargent و چابکی T بود. گروه تمرین به مدت شش هفته در تمرینات پیشگیری از آسیب شرکت کرد و گروه شاهد تمرینات معمول خود را با مدت مشابه انجام داد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون ANCOVA در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

     یافته ها بیانگر بهبود 6/12 درصدی یا 39/5 ثانیه ای ثبات مرکزی (01/0 = P)، 64/1 درصدی یا 07/0 ثانیه ای سرعت (03/0 = P)، 84/11 درصدی یا 6/3 سانتی متری توان (01/0 = P)، 97/3 درصدی چابکی از 32/11 به 87/10 ثانیه (01/0 = P) گروه تمرین نسبت به گروه شاهد پس از انجام شش هفته مداخله تمرینی بود، اما افزایش 68/3 درصدی تعادل گروه تمرین نسبت به گروه شاهد معنی دار نبود (11/0 = P). تغییرات در گروه شاهد معنی دار نبود (05/0 = P) و کلیه شاخص های مورد بررسی در گروه مداخله تمرینی نسبت به پیش آزمون بهبودی معنی داری را نشان داد (02/0 ≥ P).

    نتیجه‎ گیری: 

    برخی ورزشکاران با استدلال تاثیر منفی پروتکل های معتبر پیشگیری از آسیب بر عملکرد، از آن استفاده نمی کنند، اما نتایج تحقیق حاضر نشان داد که انجام شش هفته مداخله تمرینی، باعث بهبود معنی دار ثبات مرکزی، سرعت، چابکی و توان دختران والیبالیست مبتلا به والگوس دینامیک زانو شد. بنابراین، انجام این مداخله تمرینی به بازیکنان دارای نقص والگوس دینامیک زانو و مربیان آن ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آسیب زانو، عملکرد ورزشی، والیبال، تمرین عصبی- عضلانی
  • رضا کوثری، هومن مینونژاد، مصطفی ورمزیار*، فواد صیدی صفحات 56-65
    مقدمه

    بی ثباتی عملکردی مچ پا، یکی از شایع ترین آسیب های ورزشی به شمار می رود که باعث اختلال در کنترل عصبی- عضلانی و شدت فعالیت عضلانی می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه فعالیت الکترومایوگرافی عضلات منتخب اندام تحتانی در بدمینتونیست های دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا در فاز فیدفوروارد و فیدبک هنگام فرود تک پا بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 30 بدمینتونیست مرد (15 نفر دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا و 15 نفر بدون بی ثباتی عملکردی مچ پا) انتخاب شدند. ابتدا از آن ها حداکثر انقباض ارادی (Maximal voluntary contraction یا MVC) گرفته شد. سپس آزمودنی ها روی سکوی با ارتفاع 30 سانتی متر قرار گرفتند و برای رسیدن به محل پرش چندین قدم برداشتند و با رسیدن به محل مورد نظر، فرود به صورت تک پا با پای غالب صورت گرفت. در مرحله بعد، فعالیت الکتریکی عضلات منتخب به صورت فیدفرواردی و فیدبکی ثبت گردید. داده ها با استفاده از آزمون های Independent t و Mann-Whitney U مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آرمون های Independent t و Mann-Whitney U نشان داد که فعالیت الکترومایوگرافی در مرحله فیدفورواردی در عضلات تیبیالیس آنتریور (001/0 = P)، گاستروکنمیوس (001/0 = P) و پرونیوس لانگوس (001/0 = P) و همچنین، در مرحله فیدبکی در عضلات تیبیالیس آنتریور (001/0 = P)، گاستروکنمیوس (001/0 = P) و پرونیوس لانگوس (001/0 = P) در گروه بدون بی ثباتی عملکردی مچ پا نسبت به گروه دارای بی ثباتی به صورت معنی داری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    کاهش فعالیت عضلات اندام تحتانی در مچ پا، یکی از اصلی ترین دلایل پیچ خوردگی مچ پا می باشد. فعالیت الکترومایوگرافی عضلات تیبیالیس آنتریور، گاستروکنمیوس و پرونیوس لانگوس در مرحله فیدفورواردی و فیدبکی در افراد دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا کمتر از افراد بدون بی ثباتی بود. بنابراین، تفاوت های بسیاری در شدت فعالیت عضلانی در افراد دارای بی ثباتی عملکردی مچ پا به نسبت افراد سالم وجود دارد.

    کلیدواژگان: الکترومایوگرافی، بی ثباتی عملکردی مچ پا، بدمینتونیست، عضلات مچ پا
  • بهنود جعفرپور، مهدی خالقی تازجی*، امیر لطافتکار، علی عباسی صفحات 67-74
    مقدمه

    درد مزمن کشاله ران، وضعیت دردناک و شایعی است که منجر به اختلال در عملکرد و از دست دادن زمان شرکت در مسابقات ورزشی می شود. نرخ بالای شیوع، آناتومی پیچیده و توان بخشی طولانی مدت، از جمله چالش های این آسیب به شمار می رود. با وجود مطالعات بالینی و پزشکی گسترده در این حوزه، دورنمای بیومکانیکی درد کشاله ران در ورزشکاران به ویژه در زمینه شاخص های هماهنگی و تغییرپذیری، همچنان ناشناخته باقی مانده است. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه هماهنگی و تغییرپذیری مفاصل اندام تحتانی بین ورزشکاران با درد مزمن کشاله ران و افراد سالم در مانور برش جانبی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 28 بازیکن جوان فوتبال (14 نفر در گروه با درد مزمن کشاله ران و 14 نفر در گروه شاهد) مشارکت نمودند. به منظور جمع آوری داده های کینماتیک سه بعدی مفاصل اندام تحتانی، از دوربین های آنالیز حرکت استفاده شد. هماهنگی و تغییرپذیری هماهنگی مفاصل ران به زانو و زانو به ران در سه صفحه حرکتی با استفاده از روش فاز نسبی پیوسته محاسبه گردید. آزمون Independent t نیز به منظور مقایسه بین دو گروه مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    آزمودنی های مبتلا به درد مزمن کشاله ران غیر هم فازی بیشتری را در هماهنگی مفصل ران به زانو در صفحه فرونتال (030/0 = P) و همچنین، تغییرپذیری بیشتری را در هماهنگی مفصل ران به زانو در صفحه فرونتال (015/0 = P)، زانو به مچ پا در صفحه فرونتال (035/0 = P) و ران به زانو در صفحه افقی (045/0 = P) نشان دادند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج تحقیق حاضر، کاهش هماهنگی و افزایش تغییرپذیری هماهنگی اندام تحتانی در افراد مبتلا به درد مزمن کشاله ران را نشان داد که ممکن است منجر به استراتژی های جبرانی، تغییر توزیع نیروها و درد و آسیب های ثانویه شود.

    کلیدواژگان: کشاله ران، کینماتیک، درد
  • محمدباقر مهدوی خلیل آباد*، محمدرضا امیرسیف الدینی، محمدتقی امیری خراسانی، حامد فدایی صفحات 75-83
    مقدمه

    درک تاثیر بیومکانیکی حمل کوله پشتی بر راه رفتن در شیب منفی، می تواند در طراحی برنامه های پیشگیری از آسیب و آماده سازی فیزیکی مفید باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه دامنه حرکتی مفاصل اندام تحتانی حین گام برداری روی سطوح صاف و شیب دار در کوهنوردان میانسال با و بدون کوله پشتی بود.

    مواد و روش ها

    14 کوهنورد میانسال، چهار آزمایش راه رفتن با و بدون کوله پشتی را روی تردمیل با شیب صفر درجه و 15- درجه انجام دادند. برای ثبت داده های کینماتیکی، از سیستم Motion analysis استفاده شد. دامنه حرکتی مفاصل مچ پا، زانو و ران در صفحه ساجیتال مورد پردازش قرار گرفت. در صورت نرمال بودن داده ها، از آزمون Paired t استفاده گردید.

    یافته ها

    در شیب 15- درجه همراه با کوله پشتی، دامنه حرکتی مفاصل ران (044/0 = P) و مچ پا (007/0 = P) به صورت معنی داری کمتر از حالت بدون کوله پشتی بود. در صورت استفاده از کوله پشتی، دامنه حرکتی مفصل زانو در شیب صفر درجه (038/0 = P) و 15- درجه (029/0 = P) به صورت معنی داری کمتر از حالت بدون کوله پشتی گزارش شد. در مفصل مچ پا، تنها در حالت حمل کوله پشتی، تفاوت معنی داری مشاهده گردید (032/0 = P). همچنین، برای مفاصل زانو و ران، در هر دو حالت با (به ترتیب 012/0 = P و 006/0 = P) و بدون کوله پشتی (به ترتیب 015/0 = P، 025/0 = P) تفاوت معنی داری در دامنه حرکتی بین دو شیب وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    حمل کوله پشتی با 25 درصد وزن بدن در شیب منفی، تاثیرات معنی داری بر دامنه حرکتی مفاصل اندام تحتانی می گذارد و شاید شیب منفی اثراتی به مراتب بیشتر از وزن بار بر دامنه حرکتی مفاصل اندام تحتانی به ویژه مفصل مچ پا در کوهنوردان میانسال دارد. فرود از سراشیبی در هر برنامه کوهنوردی وجود دارد. بنابراین، استفاده از کوله پشتی سبک و اصلاح شیوه حمل آن برای جلوگیری از آسیب و بهبود عملکرد پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: راه رفتن، کوله پشتی کوهنوردی، دامنه حرکتی مفصل، شیب منفی، کوهنوردان، میانسال
  • فائزه برگی، علی دهستانی، سمیرا پودراتچی، راضیه سهل آبادی، یونس سخاوت* صفحات 84-91

    این مقاله یک بازی ویدیویی جدی برای کودکان مبتلا به اختلال تولید صدا ارایه می کند. این بازی ویدیویی محیطی را فراهم می کند که کودک می تواند با انجام بازی به راحتی، بصورت مکرر و بدون خستگی، برای غلبه بر اختلال گفتاری خود تمرین کند.. ما از سیستم تشخیص گفتار و گفتار به متن به همراه بازخورد بصری در بازی خود استفاده کرده ایم که بازی را برای کودکان جذاب تر می کند. درمانگر می تواند بازی را برای هر کودک سفارشی کند. بازی را می توان در جلسات درمانی تحت نظر درمانگر استفاده کرد و همچنین پس از یادگیری بازی، کودک می تواند در خانه نیز بازی کند. نتایج بازی ثبت می شود و برای تجزیه و تحلیل بیشتر به درمانگر ارسال می شود. از ده کارشناس بازی خواستیم که بازی ما را انجام دهند و پرسشنامه آماده شده را تکمیل کنند. به گفته کارشناسان ما، بازی پرک آینده امیدوار کننده ای دارد که میتواند به طور موثر در جلسات درمانی استفاده شود. برای دستیابی به نتیجه بهتر و تایید کارایی آن، لازم به ارزیابی های بیشتری روی بازی پرک ست.

    کلیدواژگان: گفتاردرمانی، بازی جدی، اختلالات تولید صدا
  • ساسان نادری، حیدر صادقی*، محمدرضا امیرسیف الدینی صفحات 92-98
    مقدمه

    تحریک ریتمیک شنوایی از نظر بالینی به عنوان یک مداخله درمانی جهت بهبود عملکرد راه رفتن بیماران مبتلا به بیماری های عصبی مختلف استفاده می شود. از این رو، هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثر تغییرات سرعت تحریک ریتمیک شنوایی بر تقارن و متغیرهای منتخب فضایی- زمانی راه رفتن بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (Multiple sclerosis یا MS) بود.

    مواد و روش ها

    13 آزمودنی زن مبتلا به MS با میزان شدت ناتوانی بین 5/3 تا 5/5 و 14 آزمودنی زن سالم برای شرکت در این مطالعه انتخاب شدند. راه رفتن آزمودنی ها تحت چهار وضعیت راه رفتن بدون تحریک ریتمیک شنوایی (راه رفتن پایه)، راه رفتن با تحریک ریتمیک شنوایی و تمپو 90، 100 و 110 درصد از کادنس راه رفتن پایه، با ترتیب تصادفی با استفاده از سیستم سه بعدی آنالیز حرکت و به وسیله شش دوربین مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون Independent t نشان داد که بیماران مبتلا به MS نسبت به افراد سالم با سرعت کمتری راه می روند، طول گام کوتاه تری دارند و مدت زمان بیشتری را در فاز دابل استانس سپری می کنند. همچنین، با افزایش تمپو، شاخص های مدت زمان استانس، مدت زمان سوینگ، مدت زمان دابل استانس، مدت زمان گام و طول گام کاهش و کادنس افزایش یافت. بر اساس نتایج آزمون Repeated measures ANOVA، تحریک ریتمیک شنوایی به طور معنی داری موجب بهبود شاخص تقارن گام برداری نسبت به وضعیت راه رفتن بدون تحریک ریتمیک شنوایی شد

    نتیجه‎ گیری: 

    آزمودنی هایی که در تحقیق حاضر شرکت کردند، با تغییر تمپو به خوبی سازگار شدند و بهبود در شاخص های راه رفتن نیز در تمپوهای مختلف مشاهده گردید. از این رو، می توان استفاده از تمرینات راه رفتن با تحریک ریتمیک شنوایی با تمپوهای مختلف را به عنوان یک برنامه ایمن، موثر و کم هزینه جهت بازتوانی راه رفتن بیماران مبتلا به MS پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، تحریک شنوایی، راه رفتن، تقارن
  • مرضیه استادی* صفحات 99-103
    مقدمه

    اغلب افراد دارای سندرم داون وضوح گفتار ضعیفی دارند؛ چیزی که ممکن است با افزایش سن ناپدید نشود و بر خلاف آن، رشد واجی یکنواخت و آهسته تری پیدا کند. بنابراین، به گفتاردرمانی نیاز دارد. اطلاعات متنوعی در زمینه تولید گفتار افراد دارای سندرم داون و اختلالات آن وجود دارد. در پژوهش مروری حاضر، بعضی از عناصر تولید گفتار در این افراد از جمله آپراکسی کلامی مورد بررسی قرار گرفت. عناصری که ممکن است در درک شنونده مداخله کنند و وضوح گفتار فرد را کاهش دهند. در نهایت، چند راهکار کلی جهت بهبود گفتار این افراد ارایه گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، با استفاده از کلید واژه های «Down syndrome، Speech intelligibility، Verbal apraxia، Intervention or treatment or rehabilitation»، به جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی Google Scholar و ScienceDirect طی سال های بین 2000 تا 2022 پرداخته شد.

    یافته ها

    از 193 مقاله اصیل یافت شده، 13 مقاله به توصیف ویژگی های گفتاری افراد دارای سندرم داون و فقط 1 مقاله به درمان آپراکسی پرداخته بود.

    نتیجه گیری: 

    مرور متون، اطلاعات متنوعی را در خصوص ویژگی های گفتاری افراد دارای سندرم داون فراهم نمود. با وجود این که طبقات علت شناسی ممکن است به طور مستقیم کمکی به اقدامات بالینی نکند، اما آگاهی از نقاط قوت و ضعف در نیم رخ افراد دارای سندرم داون به همراه یک تشخیص تخصصی، شاید به درمانگر کمک کند تا بر اقدامات دقیق ارزیابی و درمان تمرکز نماید. مرور متون نشان داد که مطالعات انجام شده بیشتر جنبه توصیفی از اختلالات گفتاری در افراد دارای سندرم داون دارد. بنابراین، به تحقیقات مداخله ای بیشتری جهت یافتن موثرترین روش های درمانی برای بهبود وضوح گفتار افراد دارای سندرم داون به ویژه درمان آپراکسی کلامی آن ها نیاز است.

    کلیدواژگان: سندرم داون، گفتار، آپراکسی، توان بخشی
  • حسام پورشالچی، معصومه آزموده*، سید داود حسینی نسب صفحات 105-112
    مقدمه

    شواهد نشان می دهد که بخش عمده ای از ناکامی های فراگیران، ریشه در استرس دارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای خودتنظیمی انگیزش و شفقت به خود بر استرس تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دارای عملکرد تحصیلی پایین انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه شاهد بود. آزمودنی ها شامل 90 نفر از دانش آموزان دارای عملکرد تحصیلی پایین پایه یازدهم دبیرستان های پسرانه تبریز در سال تحصیلی 1402-1401 بود که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به صورت تصادفی در هر یک از گروه های آزمون و شاهد قرار گرفتند. گروه اول یک دوره 10 جلسه ای آموزش راهبردهای خودتنظیمی انگیزش و گروه دوم یک دوره 10 جلسه ای آموزش شفقت به خود را دریافت نمود. گروه سوم (شاهد) نیز هم زمان به برنامه های عادی کلاسی خود ادامه داد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه استرس تحصیلی Kohn و Frazer بود. داده ها با استفاده از آزمون ANCOVA در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون ANCOVA تک متغیره نشان داد که راهبردهای خودتنظیمی انگیزش و شفقت به خود، تاثیر متفاوتی بر استرس تحصیلی داشت (05/0 > P، 31/50 = F) و آموزش شفقت به خود در کاهش استرس تحصیلی اثربخش تر بود.

    نتیجه گیری:

     اثربخشی شفقت به خود نسبت به روش راهبردهای خودتنظیمی انگیزش در کنترل منابع استرس تحصیلی، امری بدیهی به شمار می آید. بنابراین، می توان با انجام شفقت به خود، در عمل از تاثیرات منفی عوامل استرس زا کاست.

    کلیدواژگان: انگیزش، شفقت، تحصیل، استرس
  • نگار حیدری*، غلامعلی قاسمی، مرتضی صادقی صفحات 113-120
    مقدمه

    سندرم داون یکی از متداول ترین بیماری های ژنتیکی در افراد دارای ناتوانی های هوشی می باشد که منجر به تاخیر در مهارت های حرکتی می گردد. بنابراین، پژوهش حاضر جهت تعیین اثر هشت هفته تمرینات ترکیبی چرخشی بر مهارت های حرکتی دختران دانش آموز مبتلا به سندرم داون انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 26 دانش آموز دختر مبتلا به سندرم داون به صورت هدفمند انتخاب شدند و سپس بر اساس بهره هوشی، در دو گروه تجربی و شاهد به صورت جفت شده قرار گرفتند. قبل و پس از دوره تمرینی، مهارت های حرکتی درشت و ظریف با استفاده از فرم کوتاه آزمون Bruininks-Oseretsky ارزیابی گردید. آزمودنی های گروه تجربی به مدت 24 جلسه و هر جلسه 45 تا 60 دقیقه تمرینات ترکیبی چرخشی را انجام دادند. آزمون Repeated measures ANOVA جهت تحلیل و بررسی داده ها در سطح معنی داری 05/0 مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    تعامل معنی داری در مهارت های حرکتی درشت (001/0 > P، 60/113 = F)، مهارت های حرکتی ظریف (040/0 = P، 40/4 = F) و نمره مرکب (001/0 > P، 56/68 = F) در گروه تجربی نسبت به گروه شاهد وجود داشت؛ به این معنی که تمرینات ترکیبی چرخشی تاثیر معنی داری در بهبود مهارت های حرکتی دانش آموزان مبتلا به سندرم داون داشت.

    نتیجه‎ گیری: 

    به کار بردن تمرینات ترکیبی چرخشی می تواند به عنوان یک روش تمرینی موثر در بهبود مهارت های حرکتی درشت دانش آموزان مبتلا به سندرم داون مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سندرم داون، تمرینات چرخشی، مهارت های حرکتی، توان بخشی
  • سمیرا حیدریان، مرضیه مرادی عباس آبادی*، مسعود غریب، حسن صیامیان صفحات 121-131
    مقدمه

    آسیب بینایی منجر به وابستگی افراد در فعالیت های روزمره زندگی به ویژه کار با ابزار می شود. افراد به طور دایم در زندگی خود با محیط منزل در تعامل هستند و یکی از مهم ترین راه حل ها جهت افزایش استقلال افراد دارای آسیب بینایی، اصلاحات منزل است. هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی و بررسی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه «اصلاحات و تغییرات منزل برای افراد کم بینا» بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع طراحی و اعتبارسنجی پرسش نامه بود که به روش مقطعی انجام شد. ساختار پرسش نامه در سه مرحله «تعریف ساختار، ایجاد آیتم و تعیین فرمت» و اعتبار ابزار در سه مرحله ارزیابی گویه ها، بررسی روایی صوری، محتوایی، سازه و پایایی آزمون بازآزمون و تست پایلوت ابزار بررسی گردید. روایی سازه به کمک تحلیل عاملی اکتشافی (Exploratory factor analysis یا EFA) سنجیده شد. به منظور تحلیل عاملی، از آزمون کفایت نمونه برداری بهره گرفته شد و همبستگی بین پرسش ها با استفاده از آزمون کرویت Bartlett مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در EFA با استفاده از چرخش واریماکس، سه عامل (رنگ و نور، چیدمان و معماری منزل) که دارای مقادیر ویژه بالاتر از 1 بودند و بار عاملی بالاتر از 3/0 داشتند، به دست آمد. در بررسی همخوانی درونی، ضریب Cronbach´s alpha برای مقیاس عملکرد، دانش و نگرش به ترتیب 81/0، 88/0 و 69/0 به دست آمد (001/0 ≥ P). پایایی آزمون- بازآزمون با محاسبه ضریب همبستگی درون رده ای (Intraclass correlation coeficient یا ICC) برای مقیاس عملکرد، دانش و نگرش به ترتیب 82/0، 87/0 و 78/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری: 

    در نظر گرفتن سه عامل نور، رنگ و معماری منزل و ایجاد یک محیط ساختار یافته و منظم، زندگی در محیط منزل را برای فرد کم بینا آسان می کند. با توجه به نقش خانواده افراد کم بینا در تامین نیازهای این گروه از افراد، پرسش نامه حاضر می تواند به عنوان ابزار کمی به منظور بررسی نگرش، دانش و عملکرد خانواده آن ها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کم بینایی، نگرش، عملکرد، دانش، روان سنجی
  • شایان حاج ابراهیمی، احسان ابراهیمی پور، فرشته ثابت، فریبرز محمدی پور* صفحات 131-138
    مقدمه

    استیوآرتریت زانو یک بیماری مزمن ناتوان کننده است که منجر به تورم، التهاب و درد مفصل زانو می شود. بیشتر زمین خوردن ها حین راه رفتن اتفاق می افتد و به همین دلیل است که تصور می شود بین مشخصه های راه رفتن و خطر زمین خوردن افراد مسن همبستگی وجود دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین همبستگی بین مشخصه های کینماتیکی و فضایی- زمانی راه رفتن و سابقه زمین خوردن زنان مبتلا به استیوآرتریت زانو بود.

    مواد و روش ها

    60 زن مبتلا به استیوآرتریت یک طرفه زانو، بر اساس معیارهای ورود و به صورت هدفمند انتخاب شدند و پس از تکمیل فرم رضایت نامه کتبی، سابقه زمین خوردن آزمودنی ها ثبت گردید. برای ثبت متغیرهای فضایی- زمانی و کینماتیکی راه رفتن، از سیستم تحلیل حرکت شرکت Motion Analysis استفاده شد. به منظور اندازه گیری همبستگی بین مشخصه های فضایی- زمانی و کینماتیکی راه رفتن با سابقه زمین خوردن، ضریب همبستگی دو رشته ای نقطه ای مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    با توجه به نتایج آزمون همبستگی دو رشته ای نقطه ای، هیچ گونه ارتباطی بین مشخصه های فضایی- زمانی و مشخصه های کینماتیکی مفاصل ران، زانو و مچ پا با سابقه زمین خوردن شرکت کنندگان وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، این احتمال می رود که افراد مبتلا به استیوآرتریت، فعالیت های روزمره زندگی خود را محدود کنند و همین مساله بر وقوع زمین خوردن آنان تاثیر بگذارد. همچنین، باید توجه داشت که مطالعه حاضر از نوع گذشته نگر بود و با این که سابقه زمین خوردن تنها بر اساس خودگزارش دهی تعیین شد، دقت افراد در به خاطر آوردن و گزارش واقعی دفعات زمین خوردن، می تواند بر نتایج تحقیق اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی- زمانی، کینماتیک، استئوآرتریت زانو، زنان، زمین خوردن
  • شایان یزدان پرست، رخساره بادامی*، زهره مشکاتی صفحات 139-145
    مقدمه

    سن نسبی بر رشد استعدادهای ورزشی تاثیر گذار است. بلوغ زودرس به ورزشکاران مزیتی می دهد و باعث می شود مربیان، ورزشکاران بالغ را ترجیح دهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی توزیع نسبی سنی بازیکنان نخبه تنیس خاکی ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    شرکت کنندگان این مطالعه را 430 تنیسور 10 تا 19 ساله (228 دختر و 202 پسر) که در مسابقات رنکینگ کشوری سال 1400 تنیس خاکی به رقابت پرداخته بودند، تشکیل داد. سن نسبی شرکت کنندگان با توجه به ماه تولد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. متولدین سه ماه اول سال میلادی (1 ژانویه تا 31 مارس) در چارک اول (Q1m)، سه ماه دوم (1 آوریل تا 31 ژوین) در چارک دوم (Q2m)، سه ماه سوم (1 ژوییه تا 31 سپتامبر) در چارک سوم (Q3m) و سه ماه آخر (1 اکتبر تا 31 دسامبر) در چارک چهارم (Q4m)، متولدین سه ماه اول سال شمسی در چارک اول (Q1p)، سه ماه دوم در چارک دوم (Q2p)، سه ماه سوم در چارک سوم (Q3p) و سه ماه آخر در چارک چهارم (Q4p) قرار گرفتند. تحلیل فراوانی بر اساس ماه تولد و چارک تولد انجام گردید. ارتباط سن نسبی با حضور یا عدم حضور ورزشکار در مسابقات رنکینگ کشوری تنیس خاکی نیز با استفاده از آزمون برازش 2c مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری در تعداد ورزشکاران متولد شده در سه ماهه اول تا چهارم هر دو تقویم فارسی (148/0 = P) و میلادی (258/0 = P) مشاهده نشد. مقدار P کلی نیز 350/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد سن نسبی در انتخاب ورزشکاران نخبه تنیس خاکی ایران تاثیرگذار نبوده است. با این حال، بر اساس یافته های تحقیقات موجود، پیشنهاد می شود که پژوهشگران، مربیان و کارشناسان آموزشی، تعامل بین عوامل زمینه ای از جمله اثرات بالقوه سن نسبی را برای تسهیل افزایش استعدادهای ورزشی در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: عوامل محیطی، پرورش استعداد، سن نسبی، تنیس خاکی
  • انسیه دهقانی*، غلامعلی قاسمی، مرتضی صادقی صفحات 146-153
    مقدمه

    سبک زندگی کم تحرک در افراد کم توان ذهنی، موجب ضعف در شاخص های آمادگی جسمانی و سازگاری اجتماعی این افراد شده است. در تمرینات ثبات عصبی- عضلانی پویا (Dynamic Neuromuscular Stabilization یا DNS)، بازسازی الگوهای حرکتی نوزادان به همراه تمرینات تنفسی، می تواند در پیشگیری و درمان بسیاری از اختلالات موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات DNS بر عملکرد تنفسی، آزمون عملکردی و کیفیت زندگی دانش آموزان کم توان ذهنی آموزش پذیر انجام شد.

    مواد و روش ها

    26 دانش آموز دختر کم توان ذهنی با میانگین سنی 50/1 ± 19/17 سال و ضریب هوشی 07/6 ± 15/61، به صورت نیمه تجربی و هدفمند انتخاب شدند و بر اساس بهره هوشی به صورت تصادفی جفت شده در دو گروه تجربی (13 نفر) و شاهد (13 نفر) قرار گرفتند. قبل و بعد از مداخله تمرینی، متغیرهای عملکرد تنفسی، آزمون عملکردی و کیفیت زندگی به ترتیب از طریق آزمون پیاده روی Rockport، آزمون غربالگری عملکردی (FMS یا Functional movement screen) و پرسش نامه Cummins ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از آزمون Repeated measures ANOVA در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    پس از اجرای هشت هفته تمرینات DNS، تفاوت معنی داری در عملکرد تنفسی (93/82 = F، 001/0 = P)، FMS راست (00/51 = F، 011/0 = P)، FMS چپ (09/46 = F، 001/0 = P) و کیفیت زندگی (25/34 = F، 001/0 = P) گروه تجربی نسبت به قبل از اجرای پروتکل تمرینی و نسبت به گروه شاهد مشاهده گردید. بنابراین، تمرینات DNS تاثیر معنی داری بر عملکرد تنفس، آزمون عملکردی و کیفیت زندگی دانش آموزان کم توان ذهنی داشت.

    نتیجه ‎گیری: 

    به نظر می رسد تمرینات DNS می تواند به عنوان یک روش موثر در بهبود عملکرد تنفس، آزمون عملکردی و کیفیت زندگی دانش آموزان دختر کم توان ذهنی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، ورزش، تنفس، کیفیت زندگی
  • زهره مشکاتی*، فاطمه مومنی صفحات 154-162
    مقدمه

    انجام تمرینات ورزشی در هر سنی می تواند سلامت جسمی و روانی را بهبود بخشد و اعتماد به نفس را افزایش دهد. ایجاد محیطی برای بازی های گروهی و حرکتی نیز می تواند به تقویت عملکردهای اجرایی و توجه کودکان کمک کند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر فعالیت های مبتنی بر عملکردهای اجرایی و ادراکی- حرکتی بر سطح اضطراب کودکان 7 تا 9 ساله انجام شد.

    مواد و روش ها

    نمونه آماری مطالعه شامل سه گروه 20 نفره، هر گروه شامل 10 دختر و 10 پسر بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. سطوح اضطراب کودکان به وسیله مقیاس اضطراب کودکان Spence (Spence Children's Anxiety Scale یا SCAS) اندازه گیری گردید. دو گروه آزمایش طی 16 جلسه 45 دقیقه ای به مدت هشت هفته، فعالیت هدف شامل گروه آزمایش اول فعالیت های مبتنی بر عملکرد اجرایی در قالب آموزش و تمرین چرتکه و گروه آزمایش دوم فعالیت های ادراکی- حرکتی را انجام دادند. گروه شاهد هیچ فعالیت ذهنی، ادراکی- حرکتی یا بدنی مستمر یا هدفمندی نداشت. در پایان مداخله از تمامی آزمودنی ها پس آزمون اضطراب مشابه مرحله پیش آزمون گرفته شد. داده ها با استفاده از آزمون های AVNCOVA، تعقیبی Bonferroni، 2c و Mann-Whitney در سطح خطای 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    با کنترل اثر امتیاز اضطراب در مرحله پیش آزمون، میانگین امتیاز اضطراب در گروه های کارکردهای اجرایی (001/0 > P) و تمرینات ادارکی- حرکتی (002/0 = P) به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود، اما میانگین امتیاز اضطراب دو گروه تجربی با هم اختلاف معنی داری نداشت (059/0 = P).

    نتیجه گیری

    از آن جایی که تمرینات کارکردهای اجرایی و ادراکی- حرکتی در کاهش اضطراب کودکان موثر می باشد، پیشنهاد می گردد این تمرینات در برنامه های ورزشی و تفریحی کودکان دارای اضطراب قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، ادراکی، مهارت های حرکتی، اضطراب
  • فهیمه سپهری، رخساره بادامی، زهره مشکاتی صفحات 170-180
    مقدمه

     مهارت های ذهنی یک ورزشکار باعث می شود که سطح عملکرد مطلوب ورزشکاران در فصل مسابقات از یکدیگر متمایز گردد. هدف از انجام پژوهش حاضر، تدوین برنامه آموزشی تمرین مهارت های ذهنی و اثربخشی آن بر ویژگی های روانی و شناختی فوتبالیست های نوجوان در فصل مسابقه بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه، 21 ورزشکار نوجوان پسر با دامنه سنی 11 تا 13 سال، از یک آکادمی تخصصی فوتبال که در لیگ برتر شهرستان های اصفهان حضور داشت، به عنوان شرکت کننده انتخاب شدند. روش تحقیق، اقدام پژوهی و شیوه جمع آوری اطلاعات به صورت کیفی بود. داده ها با نظارت بر رفتارهای کلامی و غیر کلامی جمع آوری گردید. برای شناخت افکار، احساسات و نگرش مشارکت کنندگان نیز مصاحبه نیمه ساختار یافته با مربی و والدین ورزشکاران انجام شد. داده های به دست آمده به دقت پیاده سازی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

     یافته های پژوهش در 7 مقوله فراگیر شامل «انسجام تیمی، خودگویی مثبت، خودمراقبتی، اعتماد به نفس کاذب، پذیرش قوانین فوتبالی، تمرکز و بازیافت تمرکز و جلوگیری از عوامل حواس پرتی (عوامل مداخله کننده)» قرار داده شد.

    نتیجه‎ گیری:

     آموزش تمرین مهارت های ذهنی بر اساس نیاز ورزشکاران در فصل مسابقه متفاوت می باشد. از آن جایی که توجه به نیازهای شناسایی شده و برنامه های مهارت ذهنی در فصل مسابقه برای ورزشکاران اهمیت فراوانی دارد، ضروری است که مربیان، روان شناسان و مدیران ورزشی، عوامل محیطی و فردی را برای تدوین برنامه مهارت ذهنی اثرگذار مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: مهارت ذهنی، فوتبالیست، نوجوان ویژگی های شناختی، اقدام پژوهی
|
  • Leila Ghasisin Page 0

    One of the common symptoms of amyotrophic lateral sclerosis is swallowing and speech paralysis, which has a significant impact on the quality of life of affected people. Paralytic speech often appears from the very beginning of the disease, and with the progress of the disease, it destroys the possibility of communicating through speech. On the other hand, all the muscles of the tongue, lips, palate, jaw, pharynx, larynx and upper body will gradually become weak or spastic, which will result in ineffective transmission. Speech therapy has a special place in the speech and swallowing rehabilitation of these patients: to facilitate speech, focusing on breathing, correcting inefficient compensatory strategies, and teaching the use of alternative means of communication are done gradually and with the progress of the disease. Swallowing rehabilitation is also necessary with the aim of preventing aspiration and maintaining the person's nutritional level. Although it does not make the patient's swallowing process remain normal, it is very important in improving the person's quality of life. As the disease progresses, it may be necessary to feed other than orally.

    Keywords: Amyotrophic lateral sclerosis, Speech therapy, Swallowing, Speech paralysis
  • Elahe Heidari *, Tahmoures Tahmasbi, Shahin Mojiri Pages 1-11
    Introduction

    Flexible flatfoot causes pain in higher joints and disturbs the pressure distribution of soles in affected people. In this study, we aimed to determine the effect of three-dimensional (3D)-printed insoles and computer-aided design/computer-aided manufacturing (CAD/CAM) in reducing pressure and pain in people with flexible flatfoot.

    Materials and Methods

    The present study was designed as a systematic review based on Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) guidelines. An extensive search was conducted in the most important databases including PubMed, Web of Science, Embase, Cochrane, and Scopus. The methodological quality of the included studies was evaluated through Downs and Black's checklist. A form was also designed to extract the most important findings of the studies based on the research objectives, and finally the results of the studies were evaluated.

    Results

    In the electronic search, 19 articles that met the inclusion criteria were published between 2003 and 2022. Insoles that used 3D-design technology and CAD/CAM might have a positive effect on pain and function and distribution of foot pressure in patients with flat feet during the period of patient investigation. But there was no reliable evidence due to the examination of different outcomes and the small number of studies in this regard.

    Conclusion

    Although the use of 3D insoles and CAD/CAM played a role in reducing pressure and pain and increasing the comfort of patients with flexible flatfoot, the evidence in this field is insufficient and requires more studies.

    Keywords: Foot orthosis, Flatfoot, Pes planus, CAD, CAM, 3D-printed insole
  • The Effect of Six Weeks of Trampoline Training on Balance and Leg Muscle Strength in Obese and Overweight Women
    Mohammadreza Batavani, Neda Boroushak, Mahdieh Piri Page 2
    Introduction

    Imbalance is one of the common problems in overweight people; disproportionate exercise may increase the risk of injury in these people. Trampoline exercises are one of the highly safe exercises; therefore, the purpose of this research was to investigate the effect of six weeks of trampoline training on balance and leg muscle strength in obese and overweight women.

    Materials and Methods

    For this semi-experimental pre-post study the target population were all 16-23 years old inactive, obese or overweight women (BMI ≥ 27.5 kg/m2) living in Zahedan city in 1401 among which 20 volunteers met inclusion criteria and were divided into equal experimental and control groups.They were evaluated by static, and dynamic balance and quadriceps strength tests. The experimental group took part in trampoline exercises for 6 weeks, 4 sessions per week. 1.5 hours per session; 48 hours after the last exercise session, a post-test was taken from both groups in the same conditions as the pre-test stage. Statistical analysis was performed using paired t tests, independent t tests and ANCOVA tests at significance level 0.05.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the pre- and post-test results of the experimental group in static balance (P = 0.12), although dynamic balance (P=0.04) and quadriceps muscle strength (P = 0.03) significantly improved. Also, between-group comparison revealed no significant difference in static balance (P = 0.10); the experimental group showed significantly better  values of dynamic balance (P = 0.03) and quadriceps muscle strength (P = 0.04) v.s. the control group.

    Conclusion

    it seems that trampoline exercises increased dynamic balance and strength of quadriceps muscles in obese and overweight women.

  • Shazan Ghajari, Reihaneh Kardehi-Moghaddam *, Hamid Reza Kobravi, Naser Pariz Pages 12-23
    Introduction
    Hybrid neuro-prostheses are used in rehabilitation of individuals with spinal cord injuries. These hybrid neuro-prostheses consist of a robot that moves the knee joint mechanically and a functional electrical stimulation (FES) part that moves the knee joint by electric current stimulation. The main challenge in the use of hybrid neuro-prostheses is muscle fatigue due to electrical stimulation. This study endeavored to reduce muscle fatigue through timing between robot and FES using Persistent D-well Time
    Materials and Methods
    A mathematical equation was used to model the knee movement in a hybrid neuro-prostheses. A differential equation was used to describe muscle fatigue. The simulation time was determined one hundred seconds and the goal of simulation was considered to regulate knee joint in angle of sixty degrees. Simulation time was divided into stages and a time interval was set for each stage. At each stage, FES was active for a certain time duration. After this duration until the end of the time frame of the stage, switch occurred between the FES and the robot, based on the muscle fatigue value.
    Results
    At the end of the simulation, the knee was regulated with a root mean square error of 0.79 degree at the reference angle. Using robots in the timing method reduced muscle fatigue and the muscle fatigue value was limited in a bounded range between 0.94 and 0.97.
    Conclusion
    The timing method simulated in this study can be effective for control of knee movement. Based on the results, it is expected that this method can be used in the control of hybrid neuro-prosthesis in practice during which the exercises prescribed by the therapist are rehearsed and the muscle fatigue increment need to be avoided in the client simultaneously.
    Keywords: Hybrid neuro-prosthesis, Functional electrical stimulation, Muscle fatigue
  • Tahereh Ghaffari, Mahdi Namazizadeh *, Marzia Balali, Esmaeil Nasiri Pages 24-34
    Introduction
    Learning is one of the important parts of life. There is not sufficient experimental evidence to support the effectiveness of different educational models. This study endeavored to compare the effect of traditional educational model and teaching games for understanding (TGFU) model on learning the long service skill in female adolescents.
    Materials and Methods
    For this quasi-experimental, cross-sectional study, 40 adolescent female students without experience of playing badminton were randomly divided into two groups of 20 as the traditional learning model group and TGFU model. Data were collected using the personal information questionnaire and Scott and Fox badminton long service test. The study consisted of pre-testing a set of attempts with 20 repetitions, acquisition stage (exercises in the style of traditional educational model and educational model of TGFU) for 12 sessions of 5 sets with 10 attempts according to the available manuals; the post-test (memorization) stage was one attempt with 20 repetitions. Data were analyzed by Friedman test for the intra-group comparisons and the Mann-Whitney test and the Wilcoxon test for intergroup comparisons at the significance level of 0.05.
    Results
    The results showed no significant difference between various categories of acquisition efforts (P ≥ 0.05); however, the average rank of TGFU training model group was higher than that of the traditional training group. In the post-test comparison (0.75 to 1 point), the TGFU educational model group had a higher mean than the traditional educational model group (P ≤ 0.001).
    Conclusion
    Based on the results obtained, it seems that the TGFU educational model can be proposed as a better educational model to replace the traditional skill-based educational model for training and coaching.
    Keywords: Traditional educational model, Educational model of teaching games for understanding, Learning, Long service, Badminton
  • Mostafa Varmaziyar, Reza Kosari, Mohammad Karimizadeh-Ardakani, Fatemeh Amirizadeh, Seyed Hamed Mousavi * Pages 35-45
    Introduction
    Football as a sport may result in various injuries of the upper and lower limbs, which impose considerable time and money to rehabilitate and cure. Identifying people at risk is possible through evaluating the movement patterns and individual performance. The Frohm functional test is one of the most comprehensive screening tools. Therefore, the aim of the current research was to compare the results of Frohm functional tests in injured and uninjured elite soccer players.
    Materials and Methods
    148 elite young soccer players participated in the present study in four groups of “without injury”, “upper limb”, “ankle”, and “knee” injury. The injuries were confirmed through Fuller's questionnaire and with the approval from the team's doctor and coach. Nine performance tests were taken from them. Then, in order to compare test scores between football players with and without injury, Kruskal-Wallis statistical method was used and logistic regression was used to predict the injury report from the test.
    Results
    The results of the Kruskal-Wallis test showed that injury caused a significant decrease in deep squat test, one-legged squat test, in-line lunge test, active hip flexion test, seated rotation test, functional shoulder mobility test, total score (P = 0.001), and push-up test (P = 0.004) in elite soccer players with and without injuries. Besides, the results of multivariable regression in soccer players with and without history of injury showed that one-legged squat test [odds ratio (OR) = 11, 95% confidence interval (CI) = 3.66-32.99] and deep squat test (OR = 13.751, 95% CI = 5.186-36.462) could predict injury report in soccer players.
    Conclusion
    Frohm nine-test screening battery can predict injury reports and these tests can be effective for pre-season screening to predict injury, eliminate possible injuries, and increase sports performance of athletes.
    Keywords: Football, Injuries, Injury prediction
  • Hemn Mohammadi *, Masoumeh Khosravani Pages 46-55
    Introduction

    The key skills of volleyball require balance, agility, speed, and power in addition to core stability. Most volleyball injuries occur in the lower extremity during skilled performance. One of the reliable protocols in preventing sport injury and enhancing the performance is the “specific volleyball injury prevention exercise intervention”. In this study, the possible effect of the exercise intervention on core stability, balance, agility, speed, and power in female volleyball players with dynamic knee valgus (DKV) defect was investigated.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study included 30 female volleyball players. The assessments included double-leg squat (DLS) test, McGill core stability test, Y-Balance Test (YBT), 20-yard speed test, vertical jump test, and agility T-test. The training group participated in six weeks of the “injury prevention exercise intervention” and the control group participated in their usual routine at the same time. Analysis of covariance (ANCOVA) test was employed to analyze data in a significance level of α = 0.05.

    Results

    The findings revealed significant improvement in core stability by 12.6% or 5.39 seconds (P = 0.01), speed by 1.64% or 0.07 seconds (P = 0.03), power by 11.84% or 3.6 cm (P = 0.01), and agility by 3.97% from 11.32 to 10.87 seconds, (P = 0.01) in the training group after 6 weeks of exercise intervention in comparison to control group. While the 3.68% increase in the balance record (76.3 cm) in the training group was not statistically significant (P = 0.11). The control group did not show significant change (P = 0.05). All the parameters improved significantly post-intervention in training group compared to pre-test measures (P ≤ 0.02).

    Conclusion

    Some athletes believed that valid injury prevention exercise interventions have negative impact on performance and they do not use these interventions. However, the findings of the present study showed that six weeks of exercise intervention significantly improved the core stability, speed, agility and power of female volleyball athletes with dynamic knee valgus. Therefore, performing this training intervention is recommended for female volleyball athletes with dynamic knee valgus defects and their coaches

    Keywords: Knee injury, Athletic performance, Volleyball, Neuromuscular exercise
  • Reza Kowsari, Hooman Minoonajad, Mostafa Varmaziyar *, Foad Seidi Pages 56-65
    Introduction

    Functional ankle instability is one of the most common sports injuries and causes disruption in neuromuscular control and intensity of muscle activity. Therefore, the aim of this study was to compare the electromyographic (EMG) activity of selected lower extremity muscles in badminton players with functional ankle instability in the feed forward and feedback phases during single leg landing with that of healthy players.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 30 male badminton players (15 people with ankle functional instability and 15 people without ankle functional instability). First, their maximum voluntary contraction (MVC) was measured. Then, they stood on a platform of 30 cm height, and took several steps to reach the jumping place, from there they landed on one leg with the dominant leg, and the electrical activity of the selected muscles was recorded in a feedforward and feedback manner. Independent t-test and Man-Whitney U test were used to analyze the results.

    Results

    The independent t-test and Man-Whitney U test results showed that EMG activity in the feedforward phase in the tibialis anterior (P = 0.001), gastrocnemius (P = 0.001), and peroneus longus (P = 0.001) muscles, and in feedback phase in the tibialis anterior (P = 0.001), gastrocnemius (P = 0.001) and peroneus longus (P = 0.006) muscles were significantly higher in the group without functional ankle instability than the group with functional ankle instability.

    Conclusion

    Decreased activity of the lower extremity muscles in the ankle is one of the main reasons for ankle sprains. The EMG activity of the tibialis anterior, gastrocnemius, and peroneus longus muscles in the feedforward and feedback phases is lower in people with functional ankle instability compared to people without ankle instability. Therefore, there are many differences in the intensity of muscle activity between people with functional ankle instability and healthy people.

    Keywords: Electromyography, Chronic ankle instability, Badminton athletes, Ankle muscles
  • Behnoud Jafarpour, Mehdi Khaleghi-Tazji *, Amir Letafatka, Ali Abbasi Pages 67-74
    Introduction

    Chronic groin pain is a common and painful condition resulting in impaired performance and loss from participation in sports. High prevalence rate, complex anatomy, and long-term rehabilitation are among the challenges of this injury. Despite extensive clinical and medical studies in this field, groin pain in athletes remains unknown in terms of its biomechanical indicators, especially coordination and variability. Therefore, this study was conducted with the aim to compare lower limb joints' coordination and coordination variability between athletes with chronic groin pain and healthy athletes in the side-cutting maneuver.

    Materials and Methods

    The present research was conducted on 28 young football players (14 people in the chronic groin pain group and 14 people in the control group). Motion analysis cameras were used to collect 3D kinematic data of the lower limb joints. The coordination and coordination variability of hip-knee and knee-ankle joints in 3 planes were calculated using the continuous relative phase (CRP) method. Independent t-test was used to compare the two groups.

    Results

    Subjects with chronic groin pain have more out–of–phase movement in hip-knee coordination in the frontal plane, more significant variability in hip-knee and knee-ankle coordination in the frontal plane, and thigh-knee coordination in the horizontal plane.

    Conclusion

    The results of the present study show a decrease in coordination and an increase in the variability of lower limb coordination in subjects with chronic groin pain, which may lead to compensatory strategies, thus changing the distribution of forces, and resulting in pain and secondary injuries.

    Keywords: groin, Kinematics, Pain
  • Mohammadbagher Mahdavikhalilabad *, Mohammadreza Amirseyfaddini, Mohammadtaghi Amiri-Khorasani, Hamed Fadaei Pages 75-83
    Introduction

    Understanding the biomechanical impact of carrying a backpack when walking downhill can be valuable in designing injury prevention programs and physical preparation plans. The aim of this study was to compare the range of motion of lower limb joints during walking on flat and sloped surfaces in middle-aged climbers with and without backpacks.

    Materials and Methods

    In the present study, 14 middle-aged mountaineers performed 4 walking trials with and without a backpack on a treadmill with a slope of 0 degrees and a negative slope of 15 degrees. Three-dimensional motion analysis system was used to record kinematic data. The range of motion (ROM) of the ankle, knee, and thigh joints was processed in the sagittal plane. If data followed a normal distribution, paired t-test was used.

    Results

    On a slope of -15 degrees with a backpack, hip joint (P = 0.044) and ankle joint (P = 0.007) ROM was significantly lower than without a backpack. In the case of using a backpack, knee joint ROM was significantly lower on a 0 degree slope (P = 0.038) and -15 degrees slope (P = 0.029) compared to without a backpack. Moreover, ankle joint ROM significantly differed only when using a backpack (P = 0.032). Furthermore, for the knee and thigh joints, there was a significant difference in the ROM between slopes with (P = 0.006 and P = 0.012, respectively) and without a backpack (P = 0.025 and P = 0.015 respectively).

    Conclusion

    Carrying a backpack with 25% of the body weight on a negative slope has significant effects on the ROM of the lower limb joints. It seems that negative slope may have far greater effects than load on the ROM of the lower limb joints, especially the ankle joint in middle-aged climbers. Since downhill descent is a part of every climbing program, using a light backpack and optimizing the style of carrying the backpack is recommended to climbers to prevent injuries and improve performance.

    Keywords: Walking, Backpacking, Range of motion, Negative slope, Climbers, Middle-aged
  • Faezeh Bargi, Ali Dehestani, Samira Poudratchi, Raziyeh Sahlabadi, Yoones A. Sekhavat * Pages 84-91
    Introduction

    This paper presents a serious game (SG) that helps children with speech disorders overcome their challenges in a fun and engaging way. The game utilizes speech recognition and speech-to-text technology, along with visual feedback, to provide a comfortable and interesting experience for the child. Additionally, the game can be used both in therapy sessions with a therapist and at home under supervision, with game results being recorded and sent to the therapist for analysis.

    Materials and Methods

    The game was developed using Unity 3D game engine. The game character and environment were designed using Agisoft Software and Autodesk 3D Max. Then, 10 game experts from the Faculty of Multimedia, including university professors and game design masters’ students, were asked to play the primary prototype of the game and complete a questionnaire. Based on our experts' opinions, we modified certain aspects of the game, such as improving visual feedback and smoothing out character movement.

    Results

    Of the 10 participants who played the game, 80% played flawlessly. The game was effective, but 20% of experts encountered technical issues with in-game functions. The problem was due to incompatibility with their system, so an alternative method was recommended and the issue was resolved.

    Conclusion

    According to the experts, the game has a promising future for use in clinics and the system may provide a beneficial rehabilitation platform for children with speech disorders. Further evaluations are required to achieve better results and confirm its efficiency.

    Keywords: Speech therapy, Rehabilitation, Video games, Speech disorders
  • Sasan Naderi, Heydar Sadeghi *, Mohammadreza Amirseyfaddini Pages 92-98
    Introduction

    Rhythmic auditory stimulation has been used clinically as a therapeutic intervention to improve gait function in patients with various neurological diseases. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the effects of rhythmic auditory stimulation with different tempos on spatio-temporal parameters and gait symmetry in patients with multiple sclerosis (MS).

    Materials and Methods

    The present study participants included 13 women diagnosed with MS (EDSS: 3.5-5.5) and 14 healthy women. Walking of the subjects was examined under 4 different modes: baseline gait without rhythmic auditory stimulation and gait with rhythmic auditory stimulation at -10%, 0%, and +10% of the baseline tempo, applied in random order. A motion capture system with 6 cameras was used to collect kinematic data.

    Results

    The results of independent sample t-test showed that people with MS walked slower, shorter distance, and spent a greater percentage of a gait cycle in double support phase than healthy control subjects. Furthermore, the findings showed that with an increase in tempo, the parameters of stance duration, swing duration, double support duration, stride duration, and stride length decrease, and cadence increases. The results of repeated measures ANOVA showed that auditory rhythmic stimulation significantly improves the gait symmetry index compared to the condition of the gait without auditory rhythmic stimulation.

    Conclusion

    The findings of this study showed that the subjects who participated in this study adjusted well to the changing tempo, and gait improvement was also found at different tempos. Therefore, our findings suggest that rhythmic auditory stimulation has the potential to be a safe, effective, and low-cost intervention for gait disturbance in patients with MS.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Rhythmic auditory stimulation, Gait, Symmetry
  • Marziyeh Ostadi * Pages 99-103
    Introduction

    The speech intelligibility of people with Down syndrome (DS) is often weak, which may not necessarily improve with age. In contrast, phonological development may be monotonous and slow; therefore, speech therapy is needed for improving speech intelligibility. In this regard, there is a variety of information in the field of speech production and related disorders in the DS population. This study reviews some features of speech production like verbal apraxia in these people, the features that may interfere with the listener's understanding and reduce the clarity of the speaker's speech. Then, the study provides some general solutions to improve the speech of these people.

    Materials and Methods

    : In this review study, articles were searched by using the following keywords: "Down syndrome", "speech intelligibility", "verbal apraxia", and intervention or treatment or rehabilitation in Google Scholar and Science Direct databases in the years 2000 to 2022.

    Results

    Out of 193 original articles found, 13 described the speech characteristics of people with DS and only one study considered oral-verbal apraxia and its treatment.

    Conclusion

    The literature review has provided various information about the speech characteristics of people with DS. Although the etiology classes may not directly contribute to the clinical interventions, knowing the strengths and weaknesses in the profile of people with DS along with a specialized diagnosis may help speech and language therapists to make accurate assessments and treatment plans. Besides, reviewing the literature indicates that most of the studies have described different aspects of speech disorders in people with DS. Therefore, interventional studies should be done to find the most effective treatment methods to improve the speech intelligibility of people with DS, especially to treat their verbal apraxia.

    Keywords: Down syndrome, Speech, Apraxia, Rehabilitation
  • Hessam Pourshalchi, Masoume Azmoudeh *, Seyyed Davoud Hosseini-Nesab Pages 105-112
    Introduction

    Evidence suggests that academic stress is a significant contributor to student failure. This study aimed to compare the effectiveness of teaching self-regulation strategies, motivation, and self-compassion on academic stress among male high school students with low academic achievement.

    Materials and Methods

    The research method was a semi-experimental pre-test and post-test design with a control group. Ninety 11th-grade boys from low-performing high schools in Tabriz, Iran, were selected by cluster random sampling and randomly assigned to the experimental and control groups. The first group received a training course on self-regulating motivational strategies in 10 sessions, the second group underwent 10 sessions of self-compassion training, and the third group (control) continued with their regular classroom programs. The instrument used was Kohn and Frazer's Academic Stress Scale. Data were analyzed using the analysis of covariance (ANCOVA) test at a significance level of 0.05.

    Results

    Data analysis using univariate ANCOVA showed that self-regulation strategies of motivation and self-compassion had different effects on academic stress (P < 0.05 and F = 31.50) and self-compassion training was more effective in reducing stress.

    Conclusion

    The effectiveness of self-compassion in reducing stress compared to the method of self-regulation strategies of motivation in controlling the sources of academic stress is obvious; therefore, by practicing self-compassion, one can practically reduce the negative effects of stressful factors.

    Keywords: Motivation, Compassion, Academic, Stress
  • Negar Heidari *, Gholam Ali Ghasemi, Morteza Sadeghi Pages 113-120
    Introduction

    Down syndrome is one of the most common genetic diseases in people with intellectual disabilities, which leads to delays in motor skill. Therefore, this study was performed to determine the effect of eight weeks of turning exercises on the motor skills in femaile students with Down syndrome.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental research, 26 female students with Down syndrome were selected in an accessible and purposeful manner and then divided into experimental group (with an average age of 12.15 ± 1.62, height 139.23 ± 8.94, weight 42.62 ± 13.44 and IQ 63.02 ± 5.54) and control group (with mean age 12.23 ± 1.53, height 141.15 ± 10.31, weight 45.46 ± 15.94 and IQ 63.05 ± 5.49) were randomly paired. Before and after the training period, gross and fine motor skills was evaluated using Short form of Bruininks-Oseretsky test. The subjects of the experimental group underwent 24 sessions (each session lasting 45-60 minutes). Analysis of variance for duplicate data was used to analyze the data at a significance level of 0.05.

    Results

    The findings revealed a significant interaction in gross motor skills (P < 0.001, F = 113.60), fine motor skills (P = 0.040, F = 4.40) and composite score (P < 0.001, F = 68.56) in the experimental group compared to the control group. These results indicate that the implementation of combined turning exercises had a significant impact on enhancing the motor skills of students with Down syndrome.

    Conclusion

    According to the results of this study, these exercises can be used as an effective method to improve the gross motor skills of students with Down syndrome.

    Keywords: Down syndrome, Turning exercises, Motor skills, Rehabilitation
  • Samira Heydarian, Marziye Moradi-Abbasabadi *, Masoud Gharib, Hasan Siamian Pages 121-131
    Introduction

    Visual impairment makes individuals dependent on tools in their daily activities. Home modifications are one of the important methods for increasing the independence of individuals with visual impairments as all individuals frequently interact with their home environment in their everyday lives. This study was an endeavor to develop the Home Modification and Improvement Questionnaire for visually impaired people and study its psychometric characteristics".

    Materials and Methods

    A cross-sectional study of questionnaire development and validation was conducted. The structure of the questionnaire was completed in 3 stages, defining the structure, creating items, and determining the format. The instrument was validated in the 3 stages of assessing the items, checking the face, content, and structural validity, and reliability of the retest-test, and performing a pilot study of the instrument. Exploratory factor analysis was performed to calculate the validity of the construct. The Kaiser-Meyer-Olkin test was used for factor analysis and the correlation between questions was evaluated using Bartlett's test.

    Results

    Exploratory factor analysis with varimax rotation yielded 3 factors (light, color, and home architecture) with eigenvalues of greater than 1 and factor loadings of greater than 0.3. Cronbach's alpha coefficients (index of internal consistency) of the scales of performance, knowledge, and attitude were 0.81, 0.88, and 0.69, respectively (P ≤ 0.001). The intra-class correlation coefficients (ICCs), as the measure of test-retest reliability, of the scales of performance, knowledge, and attitude were 0.82, 0.87, and 0.78, respectively.

    Conclusion

    Living comfortably at home for low vision individuals requires the consideration of the 3 elements of light, color, and home architecture and establishment of a planned and organized atmosphere. The current questionnaire can be utilized as a quantitative tool to evaluate the attitude, knowledge, and performance of this population's families in terms of their contribution to addressing the needs of this population.

    Keywords: Vision, low, Psychometrics, Performance, Knowledge, Attitude
  • Shayan Haj-Ebrahimi, Ehsan Ebrahimipour, Fereshteh Sabet, Fariborz Mohammadipour * Pages 131-138
    Introduction

    Knee osteoarthritis (OA) is a debilitating chronic disease that leads to swelling, inflammation, and pain in the knee joints. Most falls occur while walking, and it is thought that there is a correlation between gait characteristics and the risk of falling in the elderly. The aim of the present study was to determine the correlation between the kinematic and spatiotemporal characteristics of walking and the history of falls in women with knee OA.

    Materials and Methods

    60 women with unilateral OA of the knee were selected based on the research inclusion criteria in a purposeful and available manner and after filling out a written consent form, they were included in the study using a limited randomization method of block randomization type. Then, the falling history of participants was recorded. To record spatiotemporal and kinematic variables of walking, a motion analysis system was used. To measure the correlation between the spatiotemporal parameters of walking (movement and spatiotemporal data) and the history of falling, the biserial correlation coefficient was used.

    Results

    According to the results of the biserial correlation coefficient test, there was no relationship between spatiotemporal and kinematic factors in all three joints of the hip, knee, and ankle and the subject's history of falling..

    Conclusion

    No correlation was observed between walking characteristics and a history of falls in patients with knee OA. It is possible that the participants with OA symptoms may be aware of their presence and physical activity, or may limit their daily life activities. It should also be noted that the current study is retrospective and patients may underestimate or overestimate their history of falls accordingly.

    Keywords: Spatiotemporal analysis, Kinematics, Knee osteoarthritis, Elderly, Falling
  • Shayan Yazdanparast, Rokhsareh Badami *, Zohreh Meshkati Pages 139-145
    Introduction

    The development of sports talents is affected by various environmental factors, one of which is relative age. One of the consequences of relative age is early puberty, which gives athletes an advantage in terms of physical and cognitive abilities compared to their peers. Therefore, coaches may prefer athletes who have reached puberty early. This study describes the distribution of the relative age among elite clay tennis players in Iran.

    Materials and Methods

    A study was conducted on 430 tennis players between the ages of 10 and 19, consisting of 228 girls and 202 boys. These players participated in 1400 national ranking tournaments in clay tennis. The study analyzed the participants' relative age based on their birth month. The first quarter of the Gregorian calendar (January 1st to March 31st) was referred to as Q1, the second quarter (April 1st to June 30th) was Q2, the third quarter (July 1st to September 30th) was Q3, and the fourth quarter (October 1st to December 31st) was Q4. The first quarter of the Persian calendar (Pc) (Farvardin 1st to Khordad 31st) was referred to as Q1Pc, the second quarter (Tir 1st to Shahrivar 31st) was Q2Pc, the third quarter (Mehr 1st to Azar 31st) was Q3Pc, and the last three months (Dey 1st to Esfand 29th or 30th) were Q4Pc. The study conducted a frequency analysis based on the birth month and quarter of birth and observed the relationship between relative age and the athlete’ attendance in the national rankings tournaments of clay tennis was assessed using the chi-square fit test.

    Results

    227 individuals (52.8 percent) were born in the first and second quarters of the year, while 203 people (47.2 percent) were born in the third and fourth quarters (P = 0.247). Moreover, 230 people (53.49%) were born in the first and second quarters, and 200 people (46.51%) in the third and fourth quarters of the Persian calendar (P = 0.148). The statistical analysis reveals no significant difference in the number of athletes born in the first to fourth trimesters of the Persian calendar (P = 0.35) and Gregorian calendar (P = 0.258).

    Conclusion

    It seems that relative age was not influential in selecting clay tennis elite athletes in Iran. However, based on the findings from available studies, it is suggested that researchers, coaches, and training experts consider the interaction among background factors, including the potential effects of relative age, to facilitate raising sports talents.

    Keywords: environmental factors, Talent, Development, Relative age, Clay tennis
  • Ensie Dehghani *, Gholam Ali Ghasemi, Morteza Sadeghi Pages 146-153
    Introduction

    Inactive lifestyles and neurological disorders among mentally retarded people have caused them to suffer from weaknesses in physical fitness and social adjustment factors. Breathing exercises along with the reconstruction of movement patterns from the first year of life in Dynamic Neuromuscular Stabilization (DNS) exercises, in addition to treatment, can be effective in preventing many disorders. Therefore the present study aims to study the effect of eight weeks of DNS training on respiratory function, functional tests and quality of life (QOL) of educable mentally retarded students.

    Materials and Methods

    Twenty-six educable mentally retarded female students with a mean age (17.19 ± 1.50) and IQ (61.15 ± 6.07) were selected semi-experimentally and purposefully based on IQ and two paired into experimental groups (n = 13) and a control (n = 13) randomly. Before and after the training intervention, respiratory function, functional test and QOL variables were assessed through the Rockport walking test, the FMS test and the Cummins questionnaire, respectively. Analysis of variance for duplicate data at a significance level of 0.05 was used to analyze the data.

    Results

    According to the results of this study, after performing eight weeks of DNS training, there was a significant difference in respiratory function (P = 0.001, F = 82.93), right FMS (P = 0.011, F = 51.00), Left FMS (P = 0.001, F = 46.09) and QOL (P = 0.001 F = 34.25) were created in the experimental group compared to before the training protocol and also in the control group (P < 0.05). Therefore, DNS exercises showed a significant effect on respiratory performance, functional tests, and quality of life of students with intellectual disabilities.

    Conclusion

    Based on the current results, it appears that DNS exercises can be used as an effective method for improving the breathing performance, functional tests, and quality of life of mentally disabled female students.

    Keywords: Mentally Retardation, Exercises, Respiration, Quality of Life
  • Zohreh Meshkati *, Fatemeh Momeni Pages 154-162
    Introduction

    Performing sports exercises at any age can improve physical and mental health and boost self-confidence. Creating an environment for group and movement games can help enhance children's executive functions and attention. Thus, the present study was conducted to compare the impact of activities based on executive and perceptual-motor functions on the anxiety levels of 9-7-year-old children.

    Materials and Methods

    The statistical sample of the current research included 3 groups of 20 people, consisting of 10 girls and 10 boys, who were selected through available sampling. The Spence Children's Anxiety Scale (SCAS) was used to measure the children's anxiety levels. The first experimental group performed activities based on executive function in the form of abacus training and practice, and the second experimental group performed perceptual-motor activities in 16 sessions of 45 minutes for 8 weeks (2 sessions per week). The control group had no continuous, purposeful mental, perceptual-motor, or physical activities. At the end of the intervention, a posttest similar to the pretest was performed for all participants. The collected data were analyzed using analysis of covariance, the Bonferroni post hoc test, chi-square test, and Mann-Whitney test in SPSS software at an error level of α ≤ 0.05.

    Results

    The results showed that by controlling the effect of the anxiety score in the pretest, the average anxiety score in the executive functions group (P < 0.001) and the perceptual-motor functions group (p = 0.006) was significantly lower than the control group. However, the average anxiety scores of the two experimental groups were not significantly different (P = 0.176).

    Conclusion

    Since executive and perceptual-motor function activities effectively reduce children's anxiety, it is suggested that these exercises be included in sports and recreational programs for children with anxiety.

    Keywords: Executive functions, Perceptual, Motor functions, Anxiety
  • Fahimeh Sepehri, Rokhsareh Badami, Zohreh Meshkati Pages 170-180
    Introduction

     The mental skills of athletes are the factors that cause differences in the optimal level of performance of athletes during the competition season. The purpose of this research was to compile an educational program for training mental skills and assess its effectiveness on the psychological and cognitive characteristics of teenage football players in the competition season.

    Materials and Methods

     For this purpose, 21 male adolescent athletes with an age range of 11 to 13 years from a specialized football academy who participated in the Isfahan City premier league were selected as participants in this study. The study method used was action research and the data collection method was qualitative. For this purpose, data were collected by monitoring verbal and non-verbal behaviors of the players, and semi-structured interviews with the coaches and parents of the athletes to understand the thoughts, feelings, and attitudes of the participants. The collected data were carefully implemented and analyzed using the qualitative content analysis method.

    Results

     Research findings consisted of the 8 global themes of team cohesion, positive self-talk, self-care, low self-confidence, acceptance of football rules, concentration and recovery of concentration, performance under pressure (routine), and prevention of distractions.

    Conclusion

     Mental skills training differs based on the needs of athletes in the competition season. Since paying attention to identified needs and mental skill programs during the competition season is important for athletes, it is necessary that coaches, psychologists, and sports managers pay attention to environmental and individual factors to develop an effective mental skills program.

    Keywords: Mental skill, Soccer, Teenager, Cognitive, Action research