فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1394)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهزاد دماری صفحات 1-16
    زمینه و هدف
    بهبود عادلانه شاخص های سلامت کشور در گرو توجه متعادل و منطقی به نیازهای بهداشتی در مقابل نیازهای درمانی است. تصویر بیماری ها و جمعیت در سه دهه گذشته تغییرکرده و نیازمند آن است که خدمات فعلی حوزه بهداشت کشور با نیازهای مردم در حال و آینده نزدیک تطبیق داده شود و در این میان معاونت های بهداشتی دانشگاه های علوم پزشکی مسئول تطبیق و استقرار برنامه های جدید بهداشتی است و آگاهی از چالش های این معاونت ها به تعیین نقاط تمرکز در توسعه بهداشت کشورکمک خواهد کرد
    روش کار
    شرکت کنندگان در این بررسی کلیه معاونان بهداشتی دانشگاه های علوم پزشکی کشور است. سوال اصلی مطالعه عبارت بود از «چالش ها و راهکارهای حوزه بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی کشور در حیطه تولیت، منابع و خدمات چیست؟ » و روش جمع آوری اطلاعات پرسشنامه کتبی و جلسات بحث گروهی متمرکز با شرکت کنندگان بوده است.
    نتایج
    نتایج این بررسی نشان می دهد که معاونت های بهداشتی دانشگاه ها چالش های متعددی دارند که به دلیل مزمن بودن آنها و اضافه شدن بار اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع، مضاعف شده است و آثار آن هم در حوزه ستادی و هم در دانشگاه های مجری برنامه پزشک خانواده مشهود است. چالش ها در هر سه حیطه تولیتی، منابع و خدمات از نظر گویه ای توزیع متوازنی ندارند و حیطه تدارک خدمات و منابع عمده ترین مشکلات را در بر دارند اما راهکارهای ارایه شده از طرف شرکت کنندگان بر اصلاح تولیتی حوزه بهداشت تاکید دارد و تراکم گویه های مطرح شده در حیطه تولیت بیشتر است. دانشگاه ها مقصر اصلی مشکلات پدید آمده را ستاد وزارت بهداشت می دانند.
    نتیجه گیری
    با توجه به تعدد مشکلات مطرح شده و تمرکز آنها در حیطه تولیت، چالش های موجود مانع از استقرار مواد قانونی برنامه پنجم توسعه در بخش بهداشت خواهد بود. برای دستیابی به شاخص های برتر سلامت از نوع عادلانه، به حداقل ده اقدام ملی در حوزه بهداشت دانشگاه ها نیاز است: فعال شدن شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور و تشویق پاسخگویی اجتماعی کلیه بخش های دولتی، خصوصی و غیردولتی، تدوین برنامه ده ساله برای حوزه بهداشت و تقسیم کار ستادی، تعیین انتظارات عمومی و اختصاصی سالانه از حوزه بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی در قالب موافقت نامه بودجه ای وایجاد رقابت سلامت محوری بین استان ها و شهرستان، تعیین تکلیف ساختار خدمات سلامت در سطح شهر و حاشیه شهرها و تطابق آن با برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع، ارزشیابی برنامه های موجود حوزه بهداشت، بازنگری و یکپارچه سازی آنها، رفع همپوشانی واحدهای موازی در ساختار سازمانی ستادی، افزایش منابع مالی حوزه بهداشت کشور و قدغن کردن هزینه شدن این منابع در مصارفی غیر از برنامه های بهداشتی، رضایت سنجی عمومی مدیران و کارکنان بخش بهداشت و اجرای برنامه نگه داشت و ارتقای سرمایه انسانی بخش بهداشت، استقرار داشبورد وضعیت سلامت تا سطح شهرستان و برنامه ارتقای مدیریت امکانات، تجهیزات و استانداردهای مراکز بهداشتی درمانی از جمله این نیازمندی هاست.
    کلیدواژگان: بهداشت، معاونت بهداشتی، پزشک خانواده و نظام ارجاع
  • سهیلا نظرپور، معصومه سیمبر *، فهیمه رمضانی تهرانی، حمید علوی مجد صفحات 17-32
    زمینه و هدف

    عملکرد جنسی می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. هدف از مطالعه، بررسی همبستگی ورزش و عملکرد جنسی در زنان یائسه می باشد.

    روش کار

    بررسی حاضر یک مطالعه توصیفی – تحلیلی مبتنی بر جامعه می باشد که بر روی 405 زن یائسه 40 تا 65 ساله انجام گرفت. نمونه گیری به صورت تصادفی چندمرحله ای طبقاتی بود. داده ها از طریق مصاحبه و با استفاده از پرسشنامه FSFI و یک پرسشنامه محقق ساخته بدست آمد و با بکارگیری آزمون های توصیفی و تحلیلی مانند مدل رگرسیون خطی چندگانه و رگرسیون لجستیک تحلیل شد.

    نتایج

    شایعترین نوع ورزش، پیاده روی (8/79%) بود. 61% از زنان یائسه دارای اختلال عملکرد جنسی بودند. نمره حیطه درد در افرادی که ورزش می کردند، به طور معنی داری کمتر (نامطلوب تر) بود (013/0= p). نمره کلی FSFI و نمرات حیطه های لغزنده سازی و درد در گروهی که سایر ورزش ها به جز پیاده روی را انجام می دادند، نسبت به گروهی که ورزش نمی کردند و یا فقط پیاده روی می کردند، به طور معنی داری کمتر بود. دفعات ورزش در هفته با نمره حیطه لغزنده سازی (014/0=، p 18/0= r) و ارگاسم (045/0=، p 15/0= r) همبستگی معنی دار مثبت داشت. اما در بررسی عوامل پیشگویی کننده نمره کلی FSFI و نمر ات حیطه ها، نتایج رگرسیون چندگانه معنی دار نبود. رگرسیون لجستیک نشان داد با افزایش یکبار به تعداد دفعات ورزش در هفته، شانس کاهش تمایلات جنسی 2/80 % کم می شود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد در زنان یائسه تحت مطالعه، انجام ورزش می تواند راهی برای جبران مشکلات کاهش روابط و تمایلات جنسی و نارضایتی های ناشی از آن باشد. آنچه که می تواند در بهبود عملکرد جنسی زنان یائسه اثرات مثبتی داشته باشد، انجام ورزش به تعداد هفتگی بیشتر است.

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، یائسگی، ورزش
  • پریوش نور علیئی، احمدرضا درستی مطلق، سید مصطفی حسینی، جواد کریمی، ریحانه نورعلیئی صفحات 33-42
    زمینه و هدف
    امروزه چاقی و اضافه وزن یکی از مشکل ساز ترین امور در جوامع انسانی است.علت اهیت چاقی شیوع بالای آن در جمعیت نوجوانان می باشد. چاقی پیامدهای پزشکی و روانی متعددی بدنبال دارد. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط چاقی و اضافه وزن با کیفیت زندگی می باشد.
    روش کار
    در نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای تعداد 400 دختر دبیرستانی انتخاب و پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و کیفیت زندگی sf-36 را تکمیل کردند. وزن و قد به ترتیب با استفاده از ترازوی سکا(دقت 100 گرم) و متر نواری غیر قابل ارتجاع نصب شده به دیوار (دقت 5/0 سانتیمتر) توسط محقق اندازه گیری شد.
    نتایج
    8/21% از دانش آموزان دارای اضافه وزن و چاقی بودند. میانگین امتیاز ابعاد سلامت جسمی، محدودیت جسمی، عملکرد اجتماعی و سلامت عمومی در افراد دارای اضافه وزن و چاقی بطور معنی داری کمتر بود. نارضایتی از تناسب اندام، عدم زندگی با هر دو والد، وضعیت ضعیف اقتصادی و عدم مصرف صبحانه عوامل مرتبط با کیفیت زندگی پایین بودند.
    نتیجه گیری
    به علت ارتباط معنی دار «اضافه وزن و چاقی» با ابعاد فیزیکی کیفیت زندگی و شیوع بالای اضافه وزن و چاقی در دختران نوجوان توجه به چاقی و اضافه وزن و پیامدهای ناشی از آن ضروری است.
    کلیدواژگان: اضافه وزن و چاقی، کیفیت زندگی، دختران دبیرستانی
  • فردین علیخواه، محمد نادمی، محدثه ضیاء ناصرانی صفحات 43-56
    زمینه و هدف
    بیشتر افراد جامعه دارای رفتاری متناسب با جنس بیولوژیکی خود هستند. در این بین افرادی نیز هستند که رفتاری همچون جنس مخالف را بروز می دهند. اینان که با مفاهیمی چون ترنس سکشوال شناخته می شوند کسانی هستند که دچار حس تعارض شدید بین جنس (Sex) و جنسیت (Gender) خودند. نظر به تحولات اجتماعی دهه های اخیر در جامعه، حضور و نمود این افراد در فضاهای مجازی و واقعی بیشتر شده است. نقطه ی تاکید این مقاله آن است که تعریف یک شخص یا یک وضعیت به کج رفتاری ممکن است خود به کجروی بیشتر بیانجامد.
    روش کار
    روش تحقیق حاضر روش کیفی، روش گردآوری داده ها مشاهده مشارکتی و مصاحبه عمیق، روش نمونه گیری انباشتی و روش تحلیل داده ها نیز تحلیل تماتیک و نقش محققین مشاهده گر منفعل بوده است.
    نتایج
    یافته ها نشان می دهد این اقلیت جنسی، زمانی که هویت خود را آشکار نمی نماید دچار ناملایمات روانی شده و زمانی که هویت مطلوب خود را فاش می سازد در معرض انگ زنی قرار می گیرد. فرآیند انگ زنی به گونه ای پیش می رود که فرد تلقی از انحراف را پذیرفته و مسیر برای گرایش به انحرافات نهفته در همان انگ هموار می شود.
    نتیجه گیری
    پیامدهای عمده انگ زنی پیروزمندانه، گسترش کجروی و انتظار استمرار تخلفات است. آگاهی بخشی به مردم می تواند در کاهش و جلوگیری از آسیب های اجتماعی و فردی ناشی از برخورد نسنجیده با چنین پدیده ای مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: هویت جنسیتی، داغ ننگ، ترنس سکشوال، ایران
  • سید محمد جواد گل حسینی، زنده یاد حسین کاکویی، سید جمال الدین شاهطاهری*، کمال اعظم صفحات 57-68
    زمینه و هدف

    امروزه استفاده از خودروهای موتوری به عنوان یکی از نیازهای اصلی جوامع بشری قلمداد می شود و به ناچار پیامدهای ناخواسته و خطرناکی را نیز با خود به همراه دارد. مطالعات متعددی گویای عدم سلامت هوای تنفسی درون خودروها بوده و وجود آلاینده های مختلفی نظیر اکسیدهای ازت (NOx)، ذرات (PM)، ترکیبات آلی فرار (VOCs) و مونوکسید کربن (CO) را گزارش کرده اند.

    روش کار

    در مطالعه حاضر، میزان مواجهه با CO در داخل خودروهای تاکسی شهر تهران به مدت یک سال مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور، از محدوده فضای تنفسی 72 راننده تاکسی با استفاده از دستگاه قرائت مستقیم مجهز به سنسورهای الکتروشیمیایی، نمونه برداری انجام پذیرفت؛ همچنین مقادیر ثبت شده توسط ایستگاه های ثابت پایش آلودگی هوا در سطح شهر نیز هم زمان با اندازه گیری های درون خودرو، مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین میزان مواجهه با مونوکسیدکربن درون خودروها 37/4 ± 91/19 پی پی ام بدست آمد در حالی که ایستگاه های ثابت پایش آلودگی هوا میزان این آلاینده را 03/1 ± 69/3 پی پی ام ثبت کرده بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه گویای تاثیر عواملی همچون حجم ترافیک، شرایط جوی و عمر تولید خودرو در میزان مواجهه رانندگان با آلاینده های هوا می باشد.

    کلیدواژگان: مونوکسیدکربن، حمل و نقل عمومی، رانندگان تاکسی، تهران
  • زهرا پنجعلی، علی اکبر اصغری نژاد، حمیرا ابراهیم زاده، مهدی رضوانی، رسول یاراحمدی، سید جمال الدین شاهطاهری* صفحات 69-86
    زمینه و هدف

    مواجهه با فلزات سنگین همواره باعث ایجاد صدماتی در شاغلان صنایع گردیده است. فلزات سنگین قادرند با ایجاد اختلال در عملکرد آنزیم های بدن و یا تجمع در بافت های مختلف باعث اختلال در سلامت انسان شوند. کادمیوم یکی از فلزات سنگین سمی است که در بیشتر صنایع مورد استفاده قرار می گیرد و کارگران صنایع فلزی، دراغلب موارد به عنوان یک ناخالصی با آن مواجه می شوند.

    روش کار

    در این مطالعه یک جاذب پلیمر قالب یونی مغناطیسی ساخته شد و عوامل موثر بر استخراج و واجذب (بازیافت ≥ 95%) آن بهینه شد. پس از تائید اعتبار و ساختار فیزیکی، جاذب جهت تعیین کادمیوم ادرار به کار گرفته شد.

    نتایج

    در این مطالعه شرایط بهینه عوامل استخراج؛ pH نمونه (7)، زمان استخراج(min 5)، میزان جاذب (mg 10) بوده و عوامل واجذب، زمان (min 5)، حجم (mL 6) و غلظت حلال شویش (mol.L-1 2) تعیین گردید. به دلیل عملکرد اختصاصی جاذب و نانوذره بودن آن حد آشکارسازی کادمیوم ppb 6/0تعیین و صحت و اعتبار روش بالا ارزیابی گردید (3% CV<).

    نتیجه گیری

    روش نانو جاذب های مغناطیسی قادراست مقادیر جزیی کادمیوم ادرار را با در اختیار داشتن امکانات در دسترس آزمایشگاهی همانند دستگاه FAAS به راحتی اندازه گیری کند. این روش علاوه بر صرفه جویی در هزینه ها و با حذف مراحل فیلتراسیون و سانتریفیوژ روند تجزیه را سرعت بخشیده و کار آنالیست ها را بسیار ساده نموده است.

    کلیدواژگان: کادمیوم، پایش زیست شناختی، پلیمر قالب یونی، خودروسازی
  • محمد اصغری جعفرآبادی، محمد شاکرخطیبی، رضیه ازک، مسعود شاکری صفحات 87-98
    زمینه و هدف
    ارتباط آلودگی هوا و بیماری های مرتبط با آن در مطالعات متعددی گزارش شده است. با توجه به محدود بودن چنین مطالعاتی در نقاط شهری دارای آلودگی هوا در کشور، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین آلاینده های هوا و پذیرش بیمارستانی با علایم تنفسی در شهر تبریز انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه با استفاده از روش مورد- متقاطع و مدل شبکه عصبی انجام شده است. داده های پذیرش بیمارستانی بر اساس کدهای ICD10 از 5 بیمارستان دارای بخش تنفسی، داده های آلاینده های هوا شامل NO، NO2، NOX، SO2، CO، PM10 و O3 از ایستگاه های ثابت محیط زیست و داده های هواشناسی شامل رطوبت نسبی و دما به عنوان پارامترهای ورودی مدل استفاده شده است.
    نتایج
    بر اساس نتایج، آلاینده PM10 به عنوان مهم ترین آلاینده موثر در پذیرش بیمارستانی با علایم تنفسی بوده طوری که، علاوه بر تاثیر در میزان پذیرش بیمارستانی آسم، در پذیرش عفونت های تنفسی و COPD نیز دارای اولویت بوده است. بر این اساس، موثرترین آلاینده های گازی بر پذیرش COPD شامل NO2، NO و CO، پذیرش عفونت های تنفسی شامل PM10 و آلاینده های موثر بر پذیرش با علایم آسم شامل PM10، O3 و CO بوده اند. این رابطه در مورد پذیرش COPD و آسم در بین زنان و عفونت های تنفسی در بین مردان و در کل در افراد بالای 65 سال شدیدتر بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دهنده ارتباط معنی دار بین آلاینده های هوا و بیماری های تنفسی در شهر تبریز بوده و می تواند بر ضرورت اجرای قوانین موجود با هدف کنترل و کاهش آلودگی هوا تاکید نماید.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، بیماریهای تنفسی، روش مورد، متقاطع، شبکه عصبی، تبریز
  • فضه محمدحسنی، علیرضا اسفندیاری نژاد، محمدرضا اسد، افشار جعفری صفحات 99-112
    زمینه و هدف
    با توجه به ابهامات مرتبط با ارکسین A و چاقی، پژوهش حاضر به منظور تعیین تاثیر هشت هفته تمرین استقامتی و High Intensity Interval Training (HIIT) بر سطوح پلاسمایی ارکسین A و برخی شاخص های تن سنجی در پسران نوجوان چاق انجام شد.
    روش کار
    در قالب طرح نیمه تجربی، 35 پسر چاق سالم و غیر فعال (میانگین سنی 69 /0 ± 5/15، صدک BMI مساوی یا بالاتر از 95%، نمایه توده بدن 20/2 ± 72/28) به طور تصادفی در سه گروه همگن تمرین استقامتی، HIIT و کنترل جایگزین شدند. گروه تمرین استقامتی، در هشت هفته دویدن(40-25 دقیقه در روز با شدت 85-65 % ضربان قلب ذخیره) و گروه تمرین HIIT در هشت هفته تمرین تناوبی (7-4 دوره دویدن 30 ثانیه ای با شدت 95-90 % ضربان قلب ذخیره و دو دقیقه فواصل استراحتی شامل دویدن با شدت 55 - 50 % ضربان قلب ذخیره)، سه جلسه در هفته شرکت کردند. سطوح پلاسمایی ارکسین A، شاخص های تن سنجی و اکسیژن مصرفی بیشینه، قبل و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین اندازه گیری شدند. داده ها بصورت میانگین ± انحراف استاندارد و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس برای اندازه گیری های تکرار شونده، در سطح معنی داری 05/0> p بررسی شد.
    نتایج
    با وجود روند کاهشی ارکسین A در گروه کنترل و HIIT و روند افزایشی در گروه تمرین استقامتی، در سطوح پلاسمایی ارکسین A گروه های کنترل و تمرین، تفاوت معنی داری مشاهده نگردید (05/0< p). با این حال، انجام تمرین های استقامتی و HIIT، ضمن کاهش معنی دار شاخص های تن سنجی مانند درصد چربی به ترتیب (7/9%،7/8% کاهش)، نمایه توده بدن (9/1%، 6/1% کاهش) و نسبت محیط کمر به لگن (9/2%، 7/2% کاهش)، افزایش معنی دار VO2max (9/10%، 7/6% افزایش) را به همراه داشت (05/0> p).
    نتیجه گیری
    تمرین استقامتی موثرتر از تمرین HIIT در بهبود ترکیب بدن پسران نوجوان چاق نقش دارد. اگرچه این تغییرات ممکن است با تغییرات ارکسین A همسو نباشد. بنابراین پیشنهاد می شود مشابه این تحقیق با کنترل خواب و تغذیه و تغییرات ناشی از بلوغ در مدت زمان تمرین بیشتری تکرار شود.
    کلیدواژگان: ارکسینA، تمرین استقامتی، HIIT (تمرین تناوبی با شدت بالا)، شاخص تن سنجی، چاقی
|
  • Behzad Damari Pages 1-16
    Background And Aim
    Equitable improvement of the national health situation in Iran requires a sufficient and logical balance between preventive and curative needs. Considering the profound changes that have occurred in disease patterns and the population over the last three decades، it is essential to review the ongoing preventive services with due consideration of the current and future needs of the population in an attempt to provide more effective and appropriate services. The provincial health deputies (PHDs، vice-chancellors of the universities of medical sciences)، who are responsible for establishing and adjusting new preventive health services، are confronted with many challenges in this matter. A thorough knowledge of these challenges will help greatly in developing strategies aiming at improving the national preventive health services.
    Materials And Methods
    The participants in this study were the PHDs throughout the country. Data were collected through interviews and focus-group discussions. The main question was «What are the challenges and procedures in the area of preventive health services in the Iranian universities of medical sciences in the stewardship/supervision، resources and services domains?».
    Results
    Results of the study reveal that PHDs have various challenges that have increased over time because of their persistency and the additional burden of the family physician program and referral system، and the effects are quite apparent in both the staff domain and in the universities where the family physician program is being executed. Although the challenges in all the three domains of stewardship، resources and service provision are not equally distributed، service and resource provision domains suffer most. However، solutions to the problem proposed by the participants emphasize on improvement of stewardship in the domain of public health. The universities consider the Ministry of Health and Medical Education to be the main culprit for these problems.
    Conclusion
    The existing challenges will prevent establishment of legal articles of the 5th ational Development Plan in the health sector. In order to promote the health situation in Iran on an equitable basis (achievement of better health indices)، at least ten actions to be taken in the universities of medical sciences at the national level are required: activation of the High Council of Health and Food Security and encouraging social accountability of all the governmental، private، and nongovernmental sectors; developing a ten-year plan for preventive health and intersectoral collaboration; specifying general and specific annual expectations from preventive health departments of medical universities in the form of memoranda of understanding (MoUs) and creating health oriented competition among provinces and cities; adopting a model for provision of health services in cities and suburban areas in coordination with the family health program and the referral system; evaluating and integrating the existing preventive health programs; elimination of overlapping units in the organizational chart at the central level; increasing funds for the national preventive health services programs and not letting use of these funds for other programs; measuring general satisfaction of the preventive health managers and employees and maintaining and promoting human resources of the health sector; expansion of preventive health services coverage down to the district level; and، finally، better management of the facilities، equipment and standards of health centers.
    Keywords: Health, Provincial health deputies, Family physician, Referral system
  • Soheyla Nazarpour, Masoumeh Simbar, Fahimeh Ramezani Tehrani, Hamid Alavi Majd Pages 17-32

    Background an d

    Aim

    Several factors can affect the sexual function of women. The aim of this study was to determine the correlation between exercise and sexual function in post-menopausal women.

    Materials And Methods

    This was a community-based، descriptive-analytical study including 405 post-menopausal women 40-65 years old selected by multi-stage stratified random sampling. The data were obtained through interviews using the Female Sexual Function Index (FSFI) and a researcher-made questionnaire. The data were analyzed using descriptive and analytical tests such as multiple linear regression and logistic regression models.

    Results

    On the whole، 61% of the subjects had sexual dysfunction. The most common type of exercise was “walking” (79. 8%). For the women who exercised، the mean score in the domain of pain was significantly lower (worse) (p=0. 013). The total FSFI، lubrication and pain domains scores were significantly lower in the women who did exercises other than walking as compared to those who did not exercise or practiced only walking. The weekly exercise frequency had positive correlations with lubrication (r=0. 18، p=0. 014) and orgasm (r=0. 146، p=0. 045) domain scores. However، multiple regression analysis to determine predictors of total score of FSFI and the domains scores did not give any statistically significant results. Finally، the logistic regression test showed that one additional exercise session per week would result in reduction of chances of sexual dysfunction by 80. 2%.

    Conclusion

    Based on the findings، it may be concluded that exercise can be a w ay to compensate for sexual problems and dissatisfactions caused by reduced sex and sexuality in post-menopausal women. Exercising more frequently during the week could have positive effects on the sexual function of post-menopausal women.

    Keywords: Sexual function, Menopause, Exercise
  • Parivash Nooraliey, Ahmadreza Dorosti Motlagh, Seyed Mostafa Hosseini, Javad Karimi, Reyhaneh Nooraliey Pages 33-42
    Background And Aim
    Overweight and obesity are one of the most serious health and social problems in the world today. The fact that obesity is highly prevalent among adolescents is particularly alarming، considering that the disease has many undesirable physical and mental consequences. This study examined the relationship between overweight and obesity and the quality of life.
    Materials And Methods
    A total of 400 high school girl-students، selected by the two-stage cluster sampling، completed the demographic and sf-36 quality of life questionnaires. Their weights and heights were measured using the Seca scale (precision 100 g) and non-elastic tape (precision 0. 5 cm) by the researcher، respectively.
    Results
    The prevalence of overweight and obesity in the sample was 21. 8%. The mean scores of general health، physical health، physical limitations، and social functioning were significantly lower among overweight and obese، as compared to normal، subjects. Dissatisfaction with physical fitness، not living with both parents، poor economic conditions and skipping breakfast were factors associated with a lower quality of life.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of overweight and obesity among high school girls and their significant correlations with the physical dimensions of quality of life، attention to obesity as a major health and social problem on the part of health planners and policy-makers is of utmost importance.
    Keywords: Overweight, obesity, Quality of life, High school girls
  • Fardin Alikhah, Mohammad Nademi, Mohaddeseh Zia Nasserani Pages 43-56
    Background an d
    Aim
    Most people have behaviors appropriate for their biological sex. However، there are also people who have behaviors of the opposite sex. The latter group is known as transsexual، which means that they have a sense of intense conflict between gender and sex. As a result of social changes in Iran in recent decades، the presence and appearance of these people in public life and the media environment has increased. The emphasis in this paper is on the fact that identification of a person/group as a deviant may pave the way for gravitation of that person/group to deviant behaviors.
    Materials And Methods
    This was a qualitative study. The sampling method was cumulative and the d ata were collected by interviewing، participatory observation، and in-depth interviews and analyzed thematically.
    Results
    The findings show that transsexuals suffer a mental adversity when hide their true identity and are exposed to stigma when reveal their desired identity. The stigmatization is in such a way that a transsexual gradually accepts stigma and gravitates to deviant position and roles.
    Conclusion
    The main impacts of a successful stigma would be the continuation and expansion of deviant behaviors among transsexuals. Promoting public awareness can help in decreasing and preventing individual and social harms resulting from an unreasonable attitude towards this phenomenon by the people.
    Keywords: Gender identity disorder, Stigma, Transsexual, Iran
  • Mohammad Javad Golhosseini, Hossein Kakooei, Jamaleddin Shahtaheri, Kamal Azam Pages 57-68
    Background And Aim

    Motor vehicles are an absolute necessity used extensively in all countries of the world. They are a major cause of air pollution with highly undesirable consequences. Thus، exposure to traffic pollution is a growing public health concern. Several studies indicate that people in the cabin of a vehicle inhale air with high concentrations of pollutants such as nitrogen oxides (NOx)، particulate matter (PM)، volatile compounds (VOCs) and carbon monoxide (CO).

    Materials And Methods

    Eexposure of drivers inside motor vehicles to CO was assessed during one year in Tehran، Iran. For this purpose، the concentration of CO was measured in the breathing zone of 72 male taxi drivers using a portable real-time instrument equipped with electrochemical sensors. In addition، records of fixed air pollution monitoring stations in Tehran were examined and the CO concentration in those records were compared with those measured in the taxis.

    Results

    The mean in-vehicle CO concentration was 19. 91 ± 4. 37ppm، while records of fixed air pollution monitoring stations showed the concentration of this pollutant in the air to be 3. 69 ± 1. 03ppm.

    Conclusion

    It can be concluded that factors such as traffic density، weather conditions and vehicles lifespan affect the extent of exposure of taxi drivers to carbon monoxide.

    Keywords: Carbon Monoxide, Public Transport, Taxi drivers, Tehran
  • Zahra Panjali, Ali Akbar Asgharinezhad, Homeira Ebrahimzadeh, Mehdi Rezvani, Rasoul Yarahmadi, Seyed Jamaleddin Shahtaheri Pages 69-86
    Background And Aim

    Exposure to heavy metals always causes serious health problems in people working in the industry. Heavy metals may interfere with enzyme functioning or accumulate in specific body organs، leading to various health problems. Cadmium is a toxic heavy metal widely used in various industries and، therefore، workers in metal industries are at risk of exposure to it.

    Materials And Methods

    A solid-phase sorbent was synthesized and factors influencing its sorption and elution steps were optimized (R>95%). The validated sorbent (chemically، physically and as regards reproducibility) was used to determine the cadmium content of the worker`s urines.

    Results

    Optimized conditions for sorption and elution step were found to be as follows: pH= 7; sorption and elution time (both) = 5 min; elution volume= 6 mL، and elution concentration= 2 mol L-1. The great selectivity and the nano-particle size of the sorbent resulted in its highly precise performance (0. 6ppb) and high validity and accuracy (CV<3%).

    Conclusion

    Using the nano-magnetic sorbent technique and some such laboratory methods as flame atomic absorption spectroscopy، one can easily measure trace amounts of heavy metals in urine. This technique is relatively less expensive and rapid since، when using it، one can omit the filtration and centrifugation steps.

    Keywords: Cadmium, Biological monitoring, Ion imprinted polymer, Automobile industry
  • Mohammad Asgharijafarabadi, Mohammad Shakerkhatibi, Razieh Azak, Masoud Shakeri Pages 87-98
    Background And Aim
    A ssociations between air pollution and morbidity have been reported in several studies. Due to limited publications in the literature for Iran، this study aimed to determine the association between air pollution and hospital admissions of respiratory disease patients in Tabriz، Iran.
    Materials And Methods
    The methodology used in this study was case -crossover and the artificial neural network model. The variables of the model included air quality، hospital admission and air pollutants. Daily hospital admission data were collected from five hospitals in Tabriz، Iran based on the International Classification of Diseases (ICD-10)، air quality data including NO2، SO2، CO، PM10 and O3 from the six fixed online air quality monitoring stations، and the daily mean temperature and relative humidity data for the same period from the East Azerbaijan Meteorological Bureau.
    Results
    P articulate matter with a median aerometric diameter <10 μm (PM10) was found to be the most important pollutant affecting respiratory hospital admissions. The ANNs data showed that the most important causes of hospital admissions were for COPD NO2، NO and CO، for respiratory infections PM10، and for asthma PM10، O3 and CO. The highest associations were observed between hospital admissions due to COPD and asthma in females and those due to respiratory infections in males. The elderly (individuals over 65 years old) were at the highest risk.
    Conclusion
    The results show a significant relation between air pollutants and respiratory hospital admissions in Tabriz، Iran. The importance and necessity of enforcement of existing regulations and enacting laws to prevent and control the adverse health effects of air pollution are confirmed.
    Keywords: Air pollution, Respiratory diseases, Case, crossover method, Neural network, Tabriz
  • Fezzeh Mohammadhassani, Alireza Esfandiarinezhad, Mohammad Reza Asad, Afshar Jafari Pages 99-112
    Background And Aim
    Considering the uncertainties about associations between orexin-A and obesity، the present study was conducted to determine the effects of 8 weeks of endurance training and high intensity interval training (HIIT) on plasma levels of orexin-A and some anthropometric parameters in obese adolescent boys.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental project 35 healthy، inactive and obese boys (mean age 15. 5±0. 69 years، mean body mass index (BMI) = 28. 72±2. 20، equal to or higher than the 95th percentile) were randomly divided into three groups of equal numbers، namely، control، endurance training، and HIIT. The endurance training and the HIIT group participated in eight weeks of endurance training (25-40 minutes running per day، with an intensity 65-85% Heart Rate Reserve) and eight weeks of HIIT (30 seconds running with an intensity 90-95% Heart Rate reserve، 4-7 repetitions a day and two minutes of a rest interval with 50-55% Heart Rate reserve)، three days per week، respectively. Plasma levels of orexin A، anthropometric measurements (waist-to-hip ratio، body fat percentage and body mass index) and VO2 max were determined before and 48 hours after the last session of the training. Data were analyzed and are reported as mean ± SD using repeated measure ANOVA (p < 0. 05).
    Results
    Despite a decreasing trend in the plasma orexin-A level in the control and HIIT groups and its rising trend in the endurance training group، no statistically significant differences were observed between the control and experimental groups (P>0. 05). However، HIIT and endurance training caused significant reductions in the anthropometric parameters such as body fat percentage (8. 7%، 9. 7%)، body mass index (1. 6%، 1. 9%) and waist to hip ratio (2. 7%، 2. 9%)، accompanied by a significant increase in the VO2 max (6. 7%، 10. 9%) (p<0. 05).
    Conclusion
    Endurance training is more effective than HIIT as regards improvement in body composition of obese adolescent boys، although the changes may not be in line with changes occurring in plasma orexin-A levels. It is recommended that more studies be conducted in this area، controlling sleep، nutrition and changes due to puberty، and with longer durations of exercise.
    Keywords: Orexin A, Endurance training, HIIT (high intensity interval training), Anthropometric parameters, Obesity