فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1394)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا اردستانی رستمی صفحات 1-28
    از میان پژوهندگان شاهنامه، علی حصوری و به پیروی از او احمد شاملو بر آن است که ضحاک در پی بازسازی جامعه ی اشتراکی و بی طبقه، جمشید را که مطابق با اوستا، دارایی دیوان (به گمان حصوری توده ی مردم) را ستانده و جامعه ای طبقاتی را طرح ریخته، از پای در می آورد؛ اما فریدون به یاری کاوه، با از میان بردن ضحاک، دوباره جامعه ی طبقاتی را بنیان می نهد. مطابق با گاهان، دیوان کسانی اند که کشت نمی کنند و دام نمی پرورند؛ بنابراین، جمشید دارایی کسانی همانند ضحاک که پدر دام پرور خویش، آبتین زارع، گاو برمایه را می کشد و مرغزار را از بین می برد و در یک کلام، سرمایه کسانی را که مانع تولیدند، متصرف می شود؛ نه توده ی رنج کش جامعه را. نیز به هیچ روی، ضحاک جامعه ی بی طبقه نساخته؛ بلکه در حکومت او، دو طبقه ی ممتاز ارتشتار و موبد، بازسازی می شوند؛ به این معنی که پیش از سقوط جمشید، ارتشتاران، هواخواه او می شوند و طبقه ی موبدان نیز در تعبیر خواب هولناک ضحاک، وارد دربارش می شوند. تنها دو طبقه ی دهقان و صنعتگرند که به دلیل سیاست های ضد تولید مرد تازی از میان رفته اند که این دو طبقه، در چهره ی فریدون و کاوه آشکار می شوند. فریدون اگرچه در شاهنامه پادشاه است، مطابق با متن دین کرد، فره ی کشاورزی دارد و نام پدرش در اوستا آثویه به معنای آب یار است و آن را نشانی بر زارع بودن خاندان او انگاشته اند. هم چنین کاوه ی آهنگر در تاریخ بلعمی به کشاورزی شناخته شده؛ پس می توان ستیز فریدون و کاوه با ضحاک را ستیز دهقانان با دشمنان کشت و دام و صنعت دانست.
    کلیدواژگان: دهقان، دیو، ضحاک، فریدون، کاوه
  • نرگس اسکویی صفحات 29-48
    هدف عمده تصویرگری در شعر آن است که شاعر بتواند به یاری شگردهای مختلف بلاغی در برقراری رابطه بین ضمیر خود و ذهن مخاطب موفق و اثرگذار عمل نماید، از همین رو است که می توان شباهت های بسیاری بین فنون ادبی و بلاغی و شیوه های منطقی تعلیل، نظیر قیاس و استدلال یافت. شاعران ممتاز سبک آذربایجانی، خاقانی شروانی، نظامی گنجوی، مجیرالدین بیلقانی، فلکی شروانی، مهستی گنجوی، از شیوه های عملی و هنری تعلیل و توجیه در سخن (تشبیه، تمثیل، مذهب کلامی، تشخیص، حسن تعلیل، سوگند و تلمیح) بسیار استفاده نموده اند تا مدعای خود را بهتر و حسی تر در اذهان جای دهند. در این مقاله پس از شرح مختصری از نظریه استفان تولمین در باب استدلال، روش های تعلیلی و توجیهی شاعران سبک آذربایجانی را در شعر -همراه با شواهد مکفی از آثار این گویندگان- برشمرده ایم و این روش ها را بر مقیاس سه رکن پیشنهادی تولمین در باب استدلال (ادعا، پشتیبان و زمینه) سنجیده ایم. و در آخر به بررسی تاثیر شیوه های تعلیلی در مختصات سبکی شعر آذربایجانی پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: استفان تولمین، استدلال، سوگند، مذهب کلامی، اسلوب معادله، سبک آذربایجانی
  • سوسن جبری صفحات 49-74
    آفرینندگان متون ادبی برای بیان نگرش خود به پدیده ها، گاه معانی برخی نشانه ها را گسترش می-دهند تا آنجا که گاه این معانی را دگرگون می کنند. این نشانه ها واژگان کلیدی هستند که دسترسی به معانی آن ها دشوار به نظر می رسد. امروزه معناشناسی و روابط مفهومی میان واژگان و جملات، می تواند امکان تحلیل عینی روند گسترش یا دگرگونی معنایی نشانه ها را فراهم کند و با بررسی روابط مفهومی نشانه ها، به نگرش آفرینندگان این متون نیز دست بیابد. در میان روابط مفهومی تضاد معنایی و شمول معنایی میان واژگان و از میان روابط مفهومی میان جملات، تضمن معنایی از کارآیی ویژه ای در تحلیل معنای نشانه های زبانی در متن برخوردارند. برای بیان نقش روابط مفهومی درگسترش و دگرگونی معنایی نشانه های زبانی، «نیاز» در شعر حافظ برگزیده شد. یافته ها نشان می دهند؛ روابط مفهومی میان واژگان و میان جملات، پیوندهای معنایی میان؛ «زهد» و«عجب»، «خودبینی»، «کبر»، «فریبکاری» و «ریا»، معنای «زهد» را گسترش داده چنانکه با «ریا» شمول معنایی پیدا کرده و ترکیب «زهد ریا» را پدید آورده است. معانی بافتی کلید واژگان؛ «زهد» و «ریا» و «نیاز» نشانگر آن است که حافظ در کنار روند آسیب شناسی اجتماعی و فردی «زهد»، پیوندهای پیچیده ای از دلالت ها و ارجاعات معانی ضمنی مبتنی بر تقابل میان «نیاز» و «زهد» آفریده که معنای نشانه ی «نیاز» را گسترش داده است و با پیوند و همپوشانی معنایی «نیاز» با اصطلاح «فقر عرفانی» مفهوم «زهد حافظانه» را در آن گنجانده است. بنابراین روابط مفهومی علاوه بر توان دستیابی بر نگرش شاعر، زمینه ی شناخت معانی گوناگون واژگان کلیدی متن را نیز فراهم می کند.
    کلیدواژگان: روابط مفهومی، نشانه زبانی، دگرگونی معنایی، توسعه معنایی، شعر حافظ
  • نجف جوکار، شیرین رزمجو بختیاری*، الهام خلیلی جهرمی صفحات 75-98

    سیرالعباد سنایی غزنوی و مصیبت نامه ی عطار نیشابوری از مهم ترین سفرنامه های روحانی است. این دو اثر اشتراکات و اختلافاتی با یکدیگر دارند. اختلافات آن دو از طرفی ناشی از جنبه های سه گانه ی زندگی و اندیشه ی سنایی و تاثیرپذیری او از شعر غیرعرفانی است. در حقیقت سنایی، شاعر شعر تحقیق است و سیرالعباد او نیز صبغه ای کاملا عرفانی ندارد. از طرف دیگر سنایی، آغازگر راه است، بنابراین پر واضح است که گذشت زمان، گنجینه ی اندیشه ها و زبان عرفانی را بارور کرده و در سفرنامه ی عطار به اوج خود رسانیده است. در این مقاله سعی بر آن بوده است با بررسی وجوه اشتراک و اختلاف این دو اثر نمایی کلی از یک سفر روحانی و انگیزه ها و چالش های آن به تصویر درآید. وجوه اختلاف عبارتند از: 1 اختلاف ساختاری، 2 نمادگرایی دوگانه، 3 فضاهای مختلف؛ وجوه اشتراک شامل: 1 مراحل خلقت (بدو)، 2 شکایت از دنیا و مافی ها، 3 بازگشت به اصل، 4 سالک و پیر، 5 سبک گفتگو، 6 مقصد سفر. بررسی اشتراکات سفرنامه های عرفانی مختصات کلی این گونه آثار را آشکار می کند و آن را به عنوان بن مایه ای در ادب عرفانی مطرح می گرداند.

    کلیدواژگان: سیرالعباد، مصیبت نامه، سنایی، عطار، سفر روحانی
  • فرزام حقیقی صفحات 99-122
    ادبیات فارسی منبعی غنی برای تحقیق در آداب و رسوم و چگونگی زیست فارسی زبانان و حتی فرهنگ های نزدیک به آن در گذشته های دور است. بر آشنایان ادب فارسی پوشیده نیست که جز ارزش ذاتی ای که داده های چنین تحقیقی به همراه دارند، در موارد بسیاری داشتن درکی درست از بیت یا نوشته ای بدون آگاهی دقیق از همین مسائل میسر نمی شود. با عنایت به همین نیاز، آثاری در این زمینه تالیف شده است که علی رغم کاستی ها، وجودشان بسیار مغتنم است، چرا که برای تحقیقی دقیق و جامع در چنین موضوعی، می بایست منابعی به گستره تاریخ ادبیات فارسی اساس کار قرار گیرد. ما در ادامه این مسیر، به تامل بر عینک بنا بر کهن ترین شواهدی که بدان ها دست یافتیم، یعنی آثار سده های نهم تا دوازدهم ه.ق می پردازیم. در آغاز سعی می کنیم ساختمان و مواد سازنده عینک را بازسازی کنیم و پس از آن به اختصار به توصیف آن در ادبیات با تکیه بر واژگان، صورخیال و.. می پردازیم.
    کلیدواژگان: عینک، تاریخ فرهنگ، متون فارسی، تاریخ ادبیات، صورخیال، واژگان
  • سکینه عباسی، روح الله هاشمی صفحات 123-146
    رمانتی سیزم، مکتبی اجتماعی سیاسی اقتصادی است که پس از ایجاد آرامش نسبی در جوامع مختلف بشری شکل گرفته و بر ابعاد هنری و ادبی تاثیر فراوان گذاشته است. ارزشمندترین تحول ایجاد شده به وسیله ی این مکتب، خارج کردن اندیشه ی انسانی از ذهنیت قدسی و نوع گرا به ذهنیت فردی و غیر مقدس است.
    در مقاله ی حاضر، جایگاه فردیت گرایی را در خوانش وحشی بافقی شاعر قرن دهم ه. ق، از نوع ادبی عاشقانه در مثنوی ناظر و منظور، بررسی کرده ایم. حاصل کار نشان می دهد که شاعر با توجه به تجارب زیسته ی فقر و تنگدستی و عشق نافرجام که وی را به انزوا و گوشه گیری و جدال با اجتماع کشانده، نه تنها در حوزه ی بازآفرینی محتوای اثر، بلکه در حوزه ی زبان و ساختار آن نیز از شاعران پیش از خود فاصله گرفته است. همسو با این تجارب، وی با خلق تصاویر جاندارپندار بر اساس اجزای طبیعت که عمدتا عواطف وی را بازتاب می دهند و نه غیر، جزء اولین پیشگامان پیش رمانتیسم ایرانی به حساب می آید؛ همان نواندیشی که در شعر شاعران معاصر همچون نیما یوشیج به اوج خود رسیده است.
    کلیدواژگان: تخیل، رمانتیسم ادبی، فردیت گرایی، نوع عاشقانه، وحشی بافقی
  • فرزاد قائمی صفحات 147-176
    کهن ترین نظریه ادبی بشر نظریه الهامی بوده است. این نظریه در اولین مظاهر خود، در باور انسان عصر اساطیر، الهام را به خدایان و فرشتگان نسبت می داد و در جدیدترین مظاهر خود، روان ناخودآگاه انسان را منبع الهام می دانست. تاریخ تطور بوطیقای الهام، در جهان غرب به چند دوره اصلی تقسیم می شود: مدلهای باستانی الهام؛ احیای نظریه یونانی- رومی اصل الهی شعر و جنون الهامی شاعر در عصر رنسانس؛ مدل های روشنگری و رمانتیک و نظریات مدرن و پست مدرن. در این جستار، پس از مرور تطور نظریات و مدلهای الهام در غرب، مدل باستانی ایزد الهام دهنده را در فرهنگ ایران باستان و منابع الهام در شعر فارسی دوره اسلامی، را بررسی کرده ایم. مطابق این تحقیق، منابع نظریه الهامی در شعر فارسی دوره اسلامی را می توان به چند بخش تقسیم کرد: ادامه باورهای باستان و تداوم خویشکاری الهام بخشی سروش؛ نفوذ سنتهای عرب جاهلی؛ بسط باورهای اسلامی و فرهنگ قرآن و حدیث و سنت نبوی، و بالاخره رشد باورهای عرفانی و اشراقی درباره اصالت ناخودآگاهی و سکر و شهود و وساطت فرشتگان. این مدلها منبع الهام را در آغاز بیرونی تصور می کردند، ولی در دیدگاه عرفانی، این منبع درونی و قابل تطبیق با ناخودآگاه الهام گیرنده است که با مدلهای روان شناختی مدرن در غرب سنجیدنی است.
    کلیدواژگان: الهام، رب النوع شعر، ناخودآگاه، نظریه الهامی (بوطیقای الهام)
  • کاظم موسوی، ابراهیم ظاهری عبده وند صفحات 177-198
    روایت از شاخص های برجسته و از عناصر بسیار مهم در داستان، حماسه، اسطوره و بنیاد هرگونه جمله خبری است. تمامی دلالت های زبانی برای این که بتوانند به بهترین صورت پیام را از فرستنده به خواننده برسانند ازروایت استفاده می کنند. یکی از مسائل قابل مطالعه در روایت شناسی بررسی شخصیت است؛ به همین منظور در این مقاله ابتدا دیدگاه های مختلف درباره شخصیت به خصوص دیدگاه ساختارگرایان بیان، سپس به بررسی شخصیت در داستان های حماسی و غنایی شاهنامه پرداخته می شود و بر اساس کنش های شخصیت ها، الگویی تازه برای بررسی این داستان ها ارائه می گردد؛ در ادامه نیز نمونه ازلی ای که این ساختارها بر اساس آن ساخته شده اند، مطرح می شود.
    در داستان های روایی حماسی و مبتنی بر جنگ بر اساس کنش شخصیت ها، سه شخصیت حضور دارد: یاری شونده، یاری کننده و مخالف. سرنمون این ساختار شخصیت نیز برگرفته از «اسطوره آفرینش» است. شخصیت یاری شونده برابر با اهورامزدا، مخالف با اهریمن و یاری کننده معادل موجودات و به خصوص انسان است. داستان های روایی غنایی نیز مبتنی بر چهار شخصیت عاشق، معشوق، یاری کننده و مخالف اند و سرنمون آنها داستان «هدایت» است. معشوق با خداوند، عاشق با انسان، یاری گر با پیامبر و مخالف با شیطان همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، داستان، روایت شناسی، ساختار شخصیت
|
  • H. Ardestani Rostami Pages 1-28
    Among those who have researched on Shahname, Ali Hasouri and after him Ahmad Shamlou, believe that Dahāg, in order to construct a communist classless society, kills Jam who, according to Avesta, has taken the properties of Dēws(devils, which Hasouri believes they stand for common people) and has built a hierarchal society, but, Frēdōn, helped by Kaveh, by killing Dahāg has revitalized the old system. The writer of this article believes that according to Gāhān, Dēw is a creature which does not work in farming and agriculture; therefore, Jam has taken the properties of the people who, like Dahāg who kills his farmer father, Ᾱbtin the farmer, and Barmaye the cow, and fruitful animals, were against agriculture and farming rather than common people. Also, in no condition, he has made a classless society. On the contrary, he remakes two powerful classes of the time, clergymen and military men, for his own benefit. It means that before Jam’s fall, Artēštārān (military class) goes to Dahāg and the clergymen come to his court after his nightmare and are welcomed too. Only two classes of farmers and industrialists, because of Dahāg’s anti-producing policies, have been destroyed. These two classes are represented in the features of Frēdōn and Kaveh. Although he is a king in Shahname, Frēdōn, according to Dinkard, has the origin of agriculture and his father, Ᾱbtin, in Avesta, is water-sharer. This is a reason to show his agricultural family and also he is considered as the purveyor of agriculture in semi-historical texts.
    Keywords: Ẕahāk, Dīv, Farmer, Firīdūn, Kāvih.
  • N. Oskouei Pages 29-48
    Imagery helps the poet to successfully bring his mental concepts home to his readers with the help of various rhetorical techniques; therefore, there are many similarities between literary and rhetorical tropes, and the techniques used in logical reasoning. Such features can be found in different literary periods and various literary styles; however, in some historical eras, due to some specific social considerations, rhetorics took precedence over other poetic styles; school of Āzirbayjān can be cited as an example of rhetorical excellence. Great poets of this school—Khāqānī Shirvānī, Nizāmī Ganjavī, Mujīrudīn Baylaqānī, Falakī Shirvānī, Mahastī Ganjavī—made a good use of simile, metaphor, personification, allegories and allusions in order to put across their claims more effectively. This article briefly explores the theories of Stephen Toulmin about persuasive reasoning as the stylistic feature typical of Āzirbayjān School of poetry; the theories will then be elucidated with ample textual evidence taken from poems of Āzirbayjān School. Our analytic approach draws on the three principles Toulmin has put forth: making a claim, providing support and contextualization. The researcher proceeds to examine the effect of logical reasoning upon the stylistic grid of Āzirbayjān School of poetry.
    Keywords: Āzirbayjān School, Methods of Reasoning, Stephen Toulmin
  • S. Jabri Pages 49-74
    In order to express their view of different phenomena, authors of literary texts occasionally expand upon the meaning of signs to the extent that their meanings would undergo a transformation. These signs would then function as keywords the meanings of which sound hard to grasp. Today, a semantic study and an examination of the conceptual relationship between words and sentences make possible the objective analysis of the processes involved in the semantic expansion and metamorphosis of the signs; having studied the conceptual relationship between the signs, the researcher could then easily comprehend the attitude and outlook of the author of the text. From among conceptual relationships, Hyponymy and contrast are specifically efficient in the semantic analysis of linguistic signs within a text. In order to highlight the role of conceptual relationships in the process of semantic expansion and metamorphosis of linguistic signs, semiotics of "need" in Hāfiz poetry has been examined. Based on researches in this domain, conceptual relationships between words and sentences and the semantic affinity between "piety" and "self centeredness", "pride", "vanity", "deceitfulness" and "hypocrisy" expand the meaning of piety to an extent that it overlaps with "hypocrisy", thence the phrase "hypocrite piety." The contextual meanings of such keywords as "piety", "hypocrisy" and "need" indicate that Hāfiz, apart from his social and individual pathology of the concept of "piety," creates a complicated network of references, connotations and associations based upon the contrast between "need" and "piety." Thus, he not only expands the meaning of "need" but also creates a Hāfiz-specific concept of piety based on the semantic overlap between the concept of "need" and "ascetic poverty."
    Keywords: Conceptual Relations, Sign, Semantic Change, Semantic Development, Hāfiz Poetry
  • N. Jowkar, Sh. Razmjou Bakhtiari, E. Khalili Pages 75-98

    Sanāyī’s Sīr al-Ibād Ila al-Ma’ād and Attār’s Musībat Nāmih are among the most important spiritual travelogues. There are similarities and differences between these two works. The differences are rooted in Sanāyī’s life and thought and the impact of unspiritual poems upon him. Indeed, Sanāyī is the poet of Taqhīq genre of poetry and Sīr al-Ibād is not completely mystical either. Additionally, Sanāyī is a pioneer in this domain, therefore, in the course of time, mystical language and thought have developed and have reached the acme of their growth in Attār’s travel account. In this article a general view of spiritual journey and its motivations and challenges are presented by providing an overview of similarities and differences between these two works. The differences are: 1. Structural differences, 2. Dual symbolism, 3. Different spaces. The similarities are: 1.Stages of creation, 2.Complaining about the world, 3.Return to the origin, 4.The wayfarer and the old sage, 5.The style of conversation, 6.The destination of the journey. The review of the similarities between spiritual journeys represents the general specifications of such works and puts them forth as motifs in mystical literature.

    Keywords: Sīr al Ibād Ila al Ma'ād, Musībat Nāmih, Sanāyī Attār, Spiritual Journey
  • F. Haghighi Pages 99-122
    Persian literature is a rich resource for investigating not only the customs, traditions, and Persian lifestyle, but also the cultures close to Persia a long time ago. Although the data of such research carry invaluable inherent worth, it is obvious to those who understand Persian literature that a thorough awareness of such issues is inseparable from a thorough and correct understanding of the poetry and prose of a nation. Regarding this requirement, some literary works written in this context have been compiled and since we need references as vast as Persian literary history in order to investigate this issue completely and accurately, these works are invaluable regardless of their shortcomings. To meet the demands of this research, we investigate the glasses according to the oldest evidence obtained, that is, the works produced through the ninth to the twelfth centuries (A. H.). Firstly, we try to reconstruct the structure and materials of the glasses and then briefly describe the way they emerge and reemerge in literature based on the vocabulary, imagery, etc.
    Keywords: The Glasses, History of Culture, Persian Texts, Literary History, Imagery, Vocabularies
  • S. Abbasi, R. Hashemi Pages 123-146
    Romanticism is a social, economic and political school shaped in various communities after a period of relative peace, leaving a profound influence upon literature and art. The most significant change brought about by this school is that it moved man's intellectual orientation out of the holy and the objective, into the unholy and the subjective.In this research, the writers study the status of individualism in Vahshī Bāfqī's lyric poetry as manifested in Nāzir and Manzūr. Researches indicate that the poet, due to his lived experience of poverty, destitution and unrequited love that had forced him into seclusion, isolation and an antisocial disposition, departed from his predecessors not only in the content, but also in the structural and linguistic scope of his work. In line with such experiences, he creates vivid natural imagery to represent his own emotions and thence, he can be considered the pioneer of romanticism in Persian literature and the forefather of such Romantics as Nīmā Yūshīj.
    Keywords: Vahshī Bāfqī Literal Romanticism, Lyric Genre, Imagination
  • F. Ghaemi Pages 147-176
    The most ancient literary theory held by man has been the theory of inspiration. This theory, in its earliest forms, can be traced in myths where inspiration was attributed to gods and angels; and in its most recent forms, the unconscious human mind is said to be the source of inspiration. In this paper, after reviewing the evolution of theories and models of inspiration in the West, we study the models of inspiration prevalent in the ancient Persian culture and those common in Persian Poetry of the Islamic period. The sources of inspiration in the Islamic Persian Poetry are mainly divided into: continuation of the ancient cult of inspiration and belief in the inspirational role of Surūsh; influence of pre-Islamic Arab traditions, expansion of Islamic beliefs and Quran and Hadith culture and Prophetic Tradition; and finally the development of mystical and intuitive beliefs about the originality of the unconscious, intoxication, intuition and angelic mediation. Such beliefs held that the inspiration lies in an external agency, but according to the mystical outlook, inspiration is an internal matter and can be attributed to the unconscious of the one who is inspired. Accordingly, the concept of inspiration can be analyzed with regard to modern psychological western models.
    Keywords: Inspiration, Goddess of Inspiration, Unconscious, Theory of Inspiration (Poetics of Inspiration)
  • K. Mousavi, E. Zaheri Abdevand Pages 177-198
    Narration is one of the most important elements in story, epic, and myth; and is considered the foundation of any statement. All linguistic references rely upon narration to convey their messages to the reader in the best way possible. One of the significant issues in narratology is the examination of character; therefore, in this article different approaches to character—the structuralist approach in particular-- will be elucidated. The next step is the examination of characters in epic and lyric stories of Shāhnāmi to propose a new paradigm based on their actions. The new paradigm will be used to explain for the structures that underlie the narratives. Three types of character can be found in narrative and war-centered epic stories: the helper, the helped, and the opponent. The archetypal paradigm of such characterization is derived from the myth of genesis. The one that is helped is Ūrmazd, the opponent is Ahrīman and the helper refers to creatures in general and human beings in particular. Narrative and lyric stories center around four characters: the lover, the beloved (the helped), the helper and the opponent and their archetypal paradigm is that of the myth of mentoring. The beloved stands for God, the lover for man, the helper for the prophet and the opponent for Satan.
    Keywords: Epic, Story, Narrative, Structure, Character