فهرست مطالب

ادب عربی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1393)

نشریه ادب عربی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسین ارجمند، غلامعباس رضایی هفتادر، مجتبی عمرانی پور صفحات 1-26
    کتاب «الفوائد الضیائیه» اثر جامی، پارسی سرای قرن نهم هجری، شرحی است بر کافیه ابن الحاجب. جامی کتاب کافیه را برای مطالعه فرزندش ضیاءالدین یوسف که در آن تاریخ به تحصیل مقدمات زبان عربی اشتغال داشته است، شرح کرده و به همین مناسبت آن را «الفوائد الضیائیه» نام نهاده است. وی به سبب مهارت و تبحرش در زبان عربی، برای توضیح عبارات کافیه، شرح مزجی را انتخاب کرده است. جامی در توضیح و تفسیر مباحث نحوی، فردی متعصب نبوده و در شرح خود با ذکر آثار و صاحبان آن،جانب امانت را رعایت کرده است. وی در شرح خود فقط ناقل آرای نحویان نبوده است، بلکه استقصائات خود را نیز ذکر کرده است. در نقد خود جانب ادب را رعایت کرده و هرگز رای و نظر ابن الحاجب را رد نکرده است و اگر گاهی آرای ابن الحاجب مورد قبول او نبوده است، آرای دیگر نحویان که اندیشه ابن الحاجب را رد می کنند آورده است. با بررسی آراء وی در این کتاب، می توان او را از طرفداران مکتب نحوی بصره دانست. نوشته حاضر به بررسی و تحلیل پاره ای از مشخصات این کتاب می پردازد.
    کلیدواژگان: جامی، نحو، کافیه ابن الحاجب، الفوائد الضیائیه
  • عدنان طهماسبی، ادریس امینی صفحات 27-48
    انسی حاج شاعر لبنانی، از پرچمداران مدرنیسم ادبی و از بنیانگذاران شعر منثور در جهان عرب است. شعر او به نگارش خودکار، غلبه فضای گسست و رویا و چیرگی ساحت ذهن، ممتاز است. انسی حاج خصوصا در مراحل نخست شعری خود در فضایی سوررئالیستی سیر می کند، اما به دلیل تحول و التهابی که شعر منثور به پیشگامی او و شاعران هم مشربی چون ادونیس در روند شعر عربی ایجاد کرد سبک شناسی و زیبایی شناسی شعر او چندان مورد توجه و اهتمام ناقدان واقع نشد. بر همین اساس، این پژوهش کوشیده است مولفه ها و مشخصه های سوررئالیستی نخستین و جنجال برانگیزترین مجموعه شعری او، «لن» را با رهیافت تحلیل توصیفی، بررسی و نقد کند. نتایج، بیانگر تاثیرپذیری عمیق شاعر از زیبایی شناسی سوررئالیستی و منابع معرفتی این مکتب است؛ بگونه ای که وفور مفاهیم سرکش و خردگریز، تصاویر متناقض نما، آشنایی زدایی های نامتعارف، گسست رشته زمان و شکست منطق زبان در این مجموعه شعری، نشانگر روایت شاعر از جهان رویا است که سوررئالیست ها آن را واقعیت برتر می نامند.
    کلیدواژگان: انسی الحاج، سوررئالیسم، شعر لبنان، نگارش ناخودآگاه، رویا
  • نرگس انصاری، طیبه سیفی صفحات 49-70
    امروزه روشن شده است که ادبیات، رویدادی است که در متن زبان جنبه پیدایی به خود می گیرد؛ چرا که زبان به ادبیات شکل می دهد و بدان هویت می بخشد. در واقع زبان یک نظام آوایی، دستوری و واژگانی برای بیان اندیشه و احساس است. با مطرح شدن مکتب صورتگرایی و پس از آن ساخت گرایی، ناقدان بر این عقیده شدند که اثر ادبی را بدون هرگونه پیش زمینه ای باید نگریست و در نقد و تحلیل متن ادبی، باید تنها به خود اثر پرداخت، نه به حوزه های بیرون از قلمرو ادبیات.
    بر این اساس، مقاله حاضر ضمن روشن کردن شیوه تحلیل ساختاری- که جزئی از تحلیل زبان شناسی است -به صورت نظری در آثار منظوم، با پیاده کردن این نظریه علمی بر دو قصیده برجسته شاعر معاصر عراقی محمد مهدی جواهری، به دنبال کشف ساخت مشترک و در نتیجه ویژگی های زبانی شاعر است، هرچند رسیدن به ساخت مشترک و ثابت، با تحلیل مجموعه ای وسیع از آثار، ممکن خواهد بود. برخی از یافته های پژوهش، حاکی از آن است که وزن و بحر در هر دو قصیده با مفهوم و محتوای آنها هماهنگ است، هم حروفی و هم آوایی اندک در این دو قصیده، باعث ضعف موسیقی درونی آن ها شده است. پس، از یک سو ساختار واژگانی و کلمات محوری در دو قصیده به خوبی در خدمت اندیشه و عاطفه شاعر قرار گرفته و از سوی دیگر، هنجارگریزی و آشنایی زدایی، موجب برجسته سازی زبان شعری هر دو قصیده شده است.
    کلیدواژگان: نقد، تحلیل ساختاری، شعر دینی، محمد مهدی جواهری
  • وریا حفیدی صفحات 71-88
    سرآغاز دین، معرفت خداوند است که اوصافش به کامل ترین شیوه در قرآن بیان شده است. قرآن نیز به عنوان اصلی ترین منبع معرفت شناختی دینی، مورد قبول همه مسلمانان است. تلاش برای بدست دادن قواعد و ضوابط تفسیر کلام خداوند، سبب تدوین علوم ادبی در زبان عربی گردید؛ و مفسران، این علوم را اساس و مبنای تفسیر آیات قرآن قرار دادند. مکاتب کلامی و متکلمان، در مقام اثبات آراء گوناگون، به اصول ادبی استناد کرده و از آیات واحد، عقاید مختلفی را استنباط می کنند، به گونه ای که با مبانی فکری آنها سازگار باشد. در تحلیل ادبی آیات صفات خداوند، دیدگاه های مختلفی همچون حمل بر حقیقت یا مجاز، کنایه، مشاکله، حذف و... وجود دارد که مقایسه تحلیل های ادبی مفسران با گرایش های فکری آنان، می تواند بیانگر میزان پایبندی آنها به مبانی فکریشان باشد. مقاله حاضر به بررسی تاثیر پیش فرض های کلامی مفسران در تحلیل ادبی آیات صفات پرداخته است.
    کلیدواژگان: تحلیل ادبی، آیات صفات، حقیقت و مجاز، مبانی کلامی
  • مهدی خرمی صفحات 89-108
    پیچیدگی های نحو و آراء متفاوت نحویان، از نخستین قرن های انتشار زبان عربی، آموزش نحو را با مشکلاتی مواجه ساخته است، به همین جهت بسیاری از صاحب نظران با طراحی مدل های نو و تالیف آثار جدید، سعی کرده اند مشکلات آن را برطرف کنند، یکی از این آثار، کتاب «احیاءالنحو» است که در سال 1937م توسط ابراهیم مصطفی، در مصر تالیف گردید. انتشار کتاب در ابتدا جنجالی به پا ساخت و مورد نقد موافقان و مخالفان قرار گرفت، در سال 1938م وزارت فرهنگ مصر به مشاورت طه حسین و جمعی از زبان شناسان، انجمنی تشکیل داد تا آسان سازی نحو و آراء ابراهیم مصطفی مورد بررسی قرار گیرد، پس از آنکه انجمن،آراء ابراهیم مصطفی یعنی کتاب احیاءالنحو را تصدیق کرد، وزارت در صدد تعمیم و توزیع آن در میان کشورهای عربی برآمد تا در این باره از نظر علمای نحوی آن دیار مطلع گردد، دولت عراق، نقد و بررسی این طرح را به شیخ محمد جواد جزائری سپرد، ولیکن گرایش های حوزوی جزائری به نحو قدیم، موجب شد تا طرح جدید را بکلی به دیده عیب و نقص بنگرد و به دلایل مختلف در برابر هر یک از بندهای آن جواب ردی بدهد و در نتیجه نحوقدیم را بر نحو جدید ترجیح دهد. اما بیشتر انتقادات وی سطحی و جزئی اند، درحالی که طرح انجمن نحو مصری، آموزش نحو را با مدل های امروزی آموزش یک زبان بیگانه در آمیخته و از وسعت نظر مناسبی نسبت به زبان عربی و چگونگی آموزش آن نیز برخوردار است.
    کلیدواژگان: تسهیل واحیاء نحو، ابراهیم مصطفی، شیخ محمد جواد جزائری
  • حسن خلف، محمدباقر حسینی صفحات 109-132
    یکی از مضامین شعری که تقریبا در همه دوره های تاریخ ادب عربی حضوری چشمگیر داشته، خمریه سرایی است. در طی قرن چهارم و پنجم هجری، در سرزمین خراسان بزرگ، شاعران زیادی به زبان عربی شعر می سرودند که با مطالعه اشعار آن ها به راحتی می توان دریافت که خمریه سرایی در میان آن ها رشد بسیار چشمگیری داشته است. آنان در خمریات خود، بسیاری از جزئیات شراب را از جمله رنگ، بو، طعم، جام شراب، ساقی، و تاثیر شراب در روح و روان باده نوش با ظرافتی خاص بیان کرده اند که این امر بیانگر جایگاه خاص خمر (شراب) و خمریه سرایی و رواج زیاد آن در میان شاعران این سرزمین است؛ اما این رشد و گسترش به لحاظ کمیت بوده، نه کیفیت؛ زیرا آن ها در این نوع از اشعارشان، معانی جدیدی را به خمریات شاعران پیش از خود (اعشی، اخطل و ابونواس) نیفزوده اند؛ بلکه همان معانی را در لباسی از صنایع ادبی همچون تشبیه، استعاره، جناس و رد العجز علی الصدر عرضه کرده اند.
    کلیدواژگان: خمریه سرایی، خراسان، شعر عربی، قرن چهارم و پنجم
  • حسن رحمانی راد*، مرضیه آباد، میثم ایمانیان بیدگلی صفحات 133-156

    محمود درویش، سراینده معاصر شعر مقاومت فلسطین، بسان سرایندگان شعر سپید و آزاد فارسی، با رهایی از پایبندی به وزن و قافیه شعر سنتی، سخن رانده است؛ او که دفاع از مردم ستمدیده و دشمنی با رژیم صهیونیستی بر قصایدش سایه افکنده، به اشعارش روح حماسی و مقاومت بخشیده است. در این مقاله، سروده های درویش، از نگاه سبک شناسی سیروس شمیسا و بر اساس سطوح سه گانه زبانی، فکری، و ادبی مورد بررسی قرار می گیرند؛ موسیقی برخاسته از تکرار به جای واژگان، واج آرایی و توجه به اصوات حروف، دقت در وزن و تفعیله درخور، آوردن کلمات آهنگین و گاه هم قافیه، آرایه های لفظی، نوآوری در ترکیبات دلنشین، به کارگیری الفاظ غیرعربی، وفور افعال در جهت فضای پرتکاپوی شعری، ژرف نگری در تداعی معانی و اصوات برخاسته از واژگان، بازی هنرمندانه با ضمایر، تنوع در موضوعات شعری با محوریت دفاع و مقاومت، رمزگرایی، گرایش به استعاره و تشبیه در آفرینش فضای خیال پردازی، دقت نظر در طبیعت و بهره گیری از عناصر آن، از جمله مهم ترین شناسه های سبک او هستند که به آنها اشاره می گردد.

    کلیدواژگان: محمود درویش، سبک شناسی، شعر
  • رضا ناظمیان، علی گنجیان خناری، داوود اسپرهم، یسرا شادمان * صفحات 157-178

    «رئالیسم جادویی» از شیوه های جدید داستان نویسی است که در آن نویسنده از شاخصه هایی همچون «سحر و جادو» و «وهم و خیال» در بستر «واقعیت»، چنان ماهرانه استفاده می کند که شخصیت ها و رخدادهای داستان برای خوانندگان کاملا طبیعی و باورپذیر می نماید.
    «غلامحسین ساعدی» و «نجیب محفوظ» از جمله پیشگامان این سبک داستان نویسی در ادبیات داستانی فارسی و عربی به شمار می روند. رمان های «عزاداران بیل» ساعدی و «شبهای هزار شب» محفوظ از نمونه های برجسته این شیوه داستان نویسی اند، که در مقاله حاضر تلاش شده این دو اثر از نظر به کارگیری گزاره های رئالیسم جادویی، مورد مطالعه و بررسی قرار گیرند.
    از میان مولفه های رئالیسم جادویی، «سحر و جادو» و «وهم و خیال»، در «شبهای هزار شب» حضوری پررنگ تر و برجسته تر دارد. در عین حال در «عزاداران بیل»، نمونه های بیشتری از عناصر «دوگانگی»، «اسطوره» و «صدا و بو» دیده می شود. ضمن آنکه غلامحسین ساعدی از «توصیفات اکسپرسیونیستی و سورئالیستی» نیز بهره برده است.

    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، غلامحسین ساعدی، نجیب محفوظ، عزاداران بیل، شبهای هزار شب
  • احمدرضا صاعدی صفحات 179-200
    رمان «ما تبقی لکم» اثر غسان کنفانی، شاعر و داستان نویس معاصر فلسطینی، بر اثر کاربست تکنیک های جدید داستان نویسی، در زمره نخستین رمان های مدرنی به شمار می رود که توانسته است در روند نوآوری و شکوفایی ادبیات داستانی عربی سهم بسزایی داشته باشد؛ از آن جا که این رمان در زمره ادبیات داستانی جریان سیلان ذهن قرار می گیرد، گسستگی زمان حاکم بر این نوع داستانی موجب شده است که روایت داستان در صحنه های مختلف توسط راویان متعدد و از زاویه های گوناگون روایت شود، بنابراین؛ انتظار می رود که فرم و شکل غالب سنتی زاویه دید و راوی در این رمان برخلاف داستان های کلاسیک، پیوسته در نوسان و تغییر باشد؛ به همین علت در این مقاله سعی شده است تا از میان عناصر داستان، راوی و کانونی سازی، بر اساس برخی از دیدگاه های منتقدان ساختارگرا مانند ژرار ژنیت و تودوروف، مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: غسان کنفانی، ماتبقی لکم، جریان سیلان ذهن، راوی، درجه کانونی سازی
  • مرتضی قائمی، فرامرز میرزایی، مجید صمدی صفحات 201-222
    تعهد ادبی مفهومی وارداتی از نقد ادبی غرب است که در دهه های گذشته در میان ادبا و ناقدان عرب جایگاهی درخور یافت، چرا که شرایط نابسامان سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دنیای عرب و حاکمیت استبداد و استعمار، شاعران و نویسندگان را واداشت که با قیام ملت های ستم دیده همنوا گردند. فاروق جویده، شاعر مصری، از آن دسته شاعرانی است که با شگردهای شعری، از نبود آزادی، بی عدالتی، فقر و محرومیت سخن گفته و مخاطبان شعرش را تحریک می کند تا با سرافرازی و احساسات انسانی در برابر ظلم و استبداد ایستادگی کنند و تخت دیکتاتوران تحت سلطه را به لرزه درآورند. وی همواره در صف شاعران مبارز قرار دارد و منادی اتحاد کشورهای همزبان و همکیش خود است و با سحر قلم و جادوی خیال، شعر و سیاست را به هم آمیخته و در مسیر آزادی و مبارزه با استبداد گام برمی دارد. مضامین تعهد ادبی شاعر، دارای گرایش های عربی اسلامی و وطن دوستانه است و به دور از هر نوع شعارزدگی، خوانندگانش را شیفته می کند. هدف این مقاله، تحلیل جنبه ها و مضامین تعهد ادبی فاروق جویده در حوزه های سیاسی، اقتصادی، قومی و دینی است.
    کلیدواژگان: تعهد ادبی، وطن، فاروق جویده
  • ابوالحسن امین مقدسی، اویس محمدی صفحات 223-242
    عبدالله البردونی و جلال الدین مولوی، مضامین هستی شناسانه مشترکی در اشعارشان دارند؛ از جمله این مضامین، آزادی، حیرت، غربت و مرگ است. در سه مفهوم آزادی، حیرت و مرگ، شباهت های فراوانی میان دو شاعر دیده می شود و دو شاعر با یک رویکرد عرفانی محض این مفاهیم را مطرح کرده اند، مفهوم غربت در شعر مولوی بار عرفانی دارد و در شعر بردونی گاه عرفانی است و گاه با رویکردی اگزیستانسیالیستی مطرح می شود. آزادی در شعر دو شاعر به معنای آزادی از دنیای خاکی است و در این میان دنیا به خاک، گل و زندان تشبیه می شود. در خصوص مضمون حیرت نیز باید گفت که در شعر این دو شاعر، بار عرفانی دارد و دو شاعر در آن به مسائلی می پردازند که انسان از کجا آمده و به کجا می رود و هردویشان پیوسته حیران و سرگردانند و تنها صدا و پژواک و جرسی را می شنوند که آنان را به سوی خود فرا می خواند. دیگر مضمون مشترک میان این دو، غربت است که در شعر بردونی با دو رویکرد اگزیستانسیالیستی و عرفانی مطرح می شود، اما در شعر مولوی تنها رویکرد عرفانی دارد؛ دو شاعر در دنیا احساس غربت می کنند و سودای سفر و رحیل به دنیایی موسوم به لامکان را مطرح می کنند. مرگ نیز دیگر مضمونی است که در شعر دو شاعر برگرفته از اندیشه زهد و عرفان اسلامی است.
    کلیدواژگان: عبدالله البردونی، جلال الدین مولوی، آزادی، حیرت، غربت، مرگ
  • حسن مقیاسی، مهدی مقدسی نیا * صفحات 243-264

    از آنجایی که یکی از مهم ترین عرصه های تکریم و حفظ وجهه، زبان است، هر زبانی برای خود از مکانیزم های مشخصی جهت تحقق این امر استفاده می کند و از جمله این مکانیزم ها، بهره گیری از صفات و ضمایر اشاره است. پژوهش پیش رو در صدد است تا کاربرد صفات و ضمایر اشاره را در عرصه حفظ وجهه در قرآن کریم بررسی نماید و شیوه برخورد مترجمان با این پدیده زبانی را ارزیابی کند.
    در این پژوهش که با رویکردی توصیفی تحلیلی انجام گرفته، نگارندگان از نظریه استعاره های مفهومی یا شناختی که از سوی لیکاف و جانسون مطرح شده، مدد جسته اند و در بررسی نه آیه ای که در ابتدای سوره های بقره، یونس، یوسف، رعد، حجر، شعراء، نمل، قصص و لقمان قرار دارند، به این نتیجه رسیده اند که در قرآن از صفات و ضمایر اشاره به دور به عنوان ابزاری برای حفظ وجهه استفاده شده که اساس آن یک استعاره جهتی است و در آن «شیء خوب، قدرتمند و با ارزش، دور است» که البته این دوری می تواند در عرض یا طول باشد. برخی مترجمان قرآن در برخورد با این پدیده، با بی توجهی از کنار آن گذشته و به ترجمه تحت اللفظی بسنده نموده اند و برخی دیگر نیز از راهکارهای متفاوت به پدیده فوق الذکر توجه نموده و در جهت بدست دادن ترجمه ای صحیح برآمده اند.

    کلیدواژگان: صفات و ضمایر اشاره، حفظ وجهه، استعاره جهتی، ترجمه قرآن
  • علی نجفی ایوکی، الهام بوجاریان صفحات 265-290
    سندباد یکی از شخصیت های مهم «هزار و یک شب» است که در شعر معاصر عربی، فراخور تجربه های متعدد آن شاعران، چهره های گوناگونی پیدا کرده است. از جمله شاعرانی که در شعر خود توجه ویژه ای به این شخصیت اسطوره ای نشان داده اند خلیل حاوی (1919 -1982م) شاعر معاصر لبنان، و بدرشاکرالسیاب (1926 – 1964م) شاعر معاصر عراقند؛ آنان سعی کرده اند با بازآفرینی این شخصیت اسطوره ای به صورت نمادین و غیر مستقیم، به ابراز اندیشه های خود بپردازند. سندباد آنان، آرزوی انسان برای ماجراجویی و خروج از جریان موجود زندگی را به تصویر می کشد. نگارندگان در این مقاله برآنند تا ضمن بازگویی سفرهای سندباد، به بررسی، نقد و تحلیل تطبیقی آن اسطوره در سروده «السندباد فی رحلته الثامنه» از خلیل حاوی و سروده «رحل النهار» از بدرشاکرالسیاب بپردازند. آنچه در این مجال برایمان مهم می نماید بیان دلالت یا دلالت های این اسطوره، نحوه فراخوانی و بکارگیری آن، واکاوی ویژگی های زبانی، ادبی و هنری، و مهم تر از همه کارکرد این اسطوره در شعر دو شاعر یاد شده است. برداشت این است که دو شاعر به قصد جاودان ساختن دغدغه های شخصی و اجتماعی- سیاسی، دست به «اسطوره زدایی» یا «ساختارشکنی اسطوره» زده و به نحوی به «اسطوره سازی» روی آورده اند. دیگر آنکه با کاربست شگرد «تکرار» بر آن بوده اند تا علاوه بر تقویت موسیقی زبان، در محور عمودی، بر معنی و مفهوم مورد نظرشان تاکید کنند.
    کلیدواژگان: اسطوره، سندباد، شعر معاصر عربی، خلیل حاوی، بدر شاکرالسیاب
  • صغرا فلاحتی، محمدصالح شریف عسکری، محمد یعقوبی * صفحات 291-312

    مکان، عنصری تاثیرگذار بر حیات انسان و بر انگیزاننده احساسات او در قبال گذشته و اکنون است. مکان در شعر غایت نیست، چرا که در این صورت پرداختن به مکان، جغرافیای سیاسی می شد، بنابراین، مکان در شعر ابزار است و حقیقتش در شعر بیش از آن که عینی باشد، غالبا روانی و هنری است که سرشار از بارهای متفاوت معنایی می شود. ارزش ها و افکار مختلف از جنبه های متعدد و متناسب با تحولات زمانی، به مکان، رمزهای معنا دار می دهند. از مکان های پر بسامد در شعر عزالدین المناصره، کنعان است. هدف این نوشتار آن است که دلالت های متفاوتی را که این واژه در زبان شعری مناصره در طول تاریخ بر خود گرفته بررسی کند. ضرورت انجام این تحقیق، بررسی دگردیسی های معنایی و تنوعات مفهومی واژه کنعان در اشعار مناصره است. شیوه تحقیق، ذکر کنعانیات و تحلیل معرفت شناختی این واژه مکانی با بارهای معانی متعدد آن است. در این پژوهش ابتدا به نظریه های صاحب نظران پرداخته و سپس آن را تحلیل می کنیم. در اشعار مناصره گاهی کنعان همان سرزمین اجدادی می شود که یهودی های قدیم به آن حمله کرده اند، و گاه شاعر با کنعان، هویت خود را معرفی می کند. در پاره ای موارد کنعان اسطوره ای است که شاعر با کمک آن به تعمیق شعریت کلام خود و فربه کردن محتوایش می پردازد. در جایی دیگر، فلسطین را با رنجهای آوارگی به تصویر می کشد. این سیالیت تداوم می یابد، و معانی درمعیت واژه کنعان، متکثر می شود. در هر صورت، شاعر از اختلاط قدیم و اکنون، هویتش را جسته و خواننده را فرا می خواند تا در شعر به دیرینه شناسی این سرزمین بپردازد.

    کلیدواژگان: عزالدین المناصره، مکان، سیالیت معنایی، کنعان، فلسطین
|
  • Hossein Arjmand, Gholam Abbas Rezaee Haftador, Mojtaba Emrani-Pour Pages 1-26
    Al-Fawaed-Uz-Ziya''iya «is a great book written by the Abdar-Rahmān Jāmī، the Iranian poet of the fifteenth century. Jāmī has written this book as an explanation to the Al-kafiya of Ibnal-Hajib. This is one of the classical works written on the Arabic grammar or Nahw. This book has been called» Al-Fawaed-Uz-Ziya''iya«since Jāmī has written it for his son، Ziya-od-Din Yusuf. Jāmī had great knowledge in Arabic language and especially in the Nahv. He has taken an impartial view in the explanation of the book. He has not only been reciting the grammarians'' viewpoints but also he has expressed his own opinion in grammar rules. He has never refused Ibnal-Hajib’s opinions straightly، but he has tried to present the other opposite grammarians'' viewpoints in this regard. This paper addresses and analyzes Jāmī’s viewpoints in this book and come to this conclusion that Jāmī was among the followers of the al-Basrah school in Nahw.
    Keywords: Jāmī Nahw (syntax), Al, kafiya of Ibnal, Hajib, Al, Fawaed, Uz, Ziyaiya
  • Adnan Tahmasebi, Edris Amini Pages 27-48
    Onsi al-Haj tended surrealism in the beginning of his poetic life. His surrealistic poems have been told according to the unconsciousness and Automatic Writing. So his poems are written with a unconscious style of writing. Trusting on unconsciousness by Onsi al-Haj has influenced on his poems in some aspects. One of these aspects is his language; Al-haj''s language is an ambiguous language with some deconstructions in orders. Another aspect of this influence is seen in notion of time and space in his poems، so in his poems we see that time and space has a very vast sense and the third is existence principals of objective chance In vertical and horizontal field of his language. In his poems there is also another technique of surrealism which is called discrete space.
    Keywords: Onsi al Haj, surrealism, Lebanon poem, Automatic Writing, literary styles
  • Narges Ansari, Tayebeh Seifi Pages 49-70
    Today، it is clear that literature is an event that becomes apparent within the context of language; since it is language that gives form and identity to it. In fact language is a system of phonetic، grammatical، and lexical to express thoughts and feelings. With the coming of formalism then structuralism، critics became of the conviction that a literary work should be studied without any backgrounds. In analysing a literary work، the text should be considered on its own rather than dealing with areas outside the domain of literature. Accordingly، the present article aims to employ a structural analysis، which is part of linguistic analysis. By using theories and applying them to poetical works on two religious odes of a great contemporary Iraqi poet، Mohammad Mahdi Jawaheri، the paper seeks to explore a common structure which is due to the linguistic features of the poet. Although reaching a common and fixed structure is achievable through analysis of a large collection of literary works. Some of the findings indicate that foot and metre in both odes are related to their content. Assonance and consonance in both odes are well placed to serve the poet''s thought and affectivity and on the other hand deviation and defamiliarization leads to poetic language in both odes.
    Keywords: Criticism, Structural Analysis, Religious Odes, Mohammad Mahdi Jawaheri
  • Wrya Hafidi Pages 71-88
    The beginning of religion is cognition of Allah and He declares his attributes in the best form in Quran. The holy Quran also is accepted by all Muslims as the most significant of religious cognitive resource. The attempts to protection of interpretation cause the codification and arrangement literary sciences in Arabic language. It was done because of interpreters place these sciences as principles of interpretation of Quran. However، various schools come up with different ideas from same verses to prove and accede what they have in their minds. There are various point views in literary analyses of God’s attributes such as set upon reality or metaphor، irony، homologous، eliminate and etc. which comparison of literary analyses of interpreter with their theology principles، can show the rate of loyalty to their mental basis. This article attempt to illustrate the impact of principles of interpreters on literary analyses of attributes verses.
    Keywords: Literary Analyses, Attributes Verses, Reality, Metaphor, Verbal Principles
  • Mahdi Khorrami Pages 89-108
    Syntax complexity and various ideas of syntax proponents created challenges to teaching it from first centuries of Arabic language development. therefore، most of scholars attempted to resolve problems planning new models and compilation of new effects. one of them include of Ehyah al-Nahw that is written by Ebrahim Mostafa in 1937. publieation of this book leads to create challenges to opposites and proponents. In 1938، Egypt culture ministry established committee to simplify Ebrahim Mostafa syntax using consultation of Taha Hossein and some of the linguist’s. after syntax book confirmation، the ministry act to generalize and distribute among Arabic countries. By this related ideas of syntax scholars have been achieved. Iraq government appointed sheikh Mohammad javad jazaeri to evaluate it. But sheikh desire to traditional syntax lead to not attention to this modern plan and rejected it. Then traditional syntax was preferred to modern type. But his critique was superficial. Egypt syntax committee plan combined syntax training that is more extensive than Arabic language and its training.
    Keywords: Simplify, Renovation of Syntax, Ebrahim Mostafa, Sheikh Mohammad Javad Jazaeri
  • Hasan Khalaf, Mohammad Bagher Hosseini Pages 109-132
    One of the themes of the poem has a significant presence in almost all periods in the history of Arabic literature is wine poem. During the fourth and fifth centuries A. D، the Arabic language which had become the official language of the land of Khorasan، wine composition poem among the poets of this land had significantly grown. Wine poets in their tremens had described many details such as the color of the wine، smell، taste، wine، drawer، and the influence of wine on spirit of bibulous which represents a status of wine and wine composition poem and its great popularity among the poets of this land. But this grows and expansion was in numbers but not about quality، becuas they donot add new meaning for previous wine poetry (Al-A''sha، Akhtal، AbuNuwas)، they just Proffer same meanings likes: simile، metaphor، pun and returning the second hemistich to first hemistich.
    Keywords: wine poetry, Khorasan, Arabic poems, fourth, fifth centuries A.D
  • Hassan Rahmani-Rad, Marzieh Abad, Meisam Imanian Pages 133-156

    M. Darvish، the contemporary poet of resistance in Palestinian، has written poems، similar to Persian poets، in “sepid” and “Azad” poems، with freedom from the rhythm and rhyme of the traditional poems. Vindication of the Oppressed people and hostility to jewish regime of Zionist، has shadowed on his odes، he has gifted his poems epic soul and warding off. In this article، stylistics of Darvishe’s poems considered with a very outspread gamut knowledge. The music derived from repetition of vocabularies، repetition of letters، paying attention to letters، paying attention to the sounds of letters، its rhythm and deserving “Tafeile”، using rhythmic words and sometimes rhyming words، verbal arrays، innovation in pleasant combination، using non-Arabic terms، abundance of verbs to make an active poetic space، insight in association of meanings and sounds that has gotten up from vocabularies، artistic game with pronouns، diversity in the topics of poems with the centrality of vindication and warding off، inclination to Symbols، inclination to metaphor and simile in creation a fantasy place، paying attention to the nature and exploitation from its element. These are all the most important determinatives of his style، that he has pointed to them.

    Keywords: M.Darvish, Stylistics, poem
  • Reza Nazemian, Ali Ganjian Khanari, Davood Sparham, Yosra Shadman Pages 157-178

    Magical realism is a new method in fiction. In this method the author uses the technique of magic and fantasy that mixed with reality. Najib Mahfouz and Gholam Hussein Saedi are the pioneers of this style. One Thousand and One Nights and Mourners of Bayal are examples of magical realism method. This paper attempts to examine these stories. Magic and fantasy، myth and the duality of the two stories are common. But Sufism and familiarization are special of the story thousand nights and night and Noise and odor and descriptions expressionism and surrealism are special of Mourners Bayal. Therefore، the study of magical realism in the fiction of the nights thousand nights and night Written by Najib Mahfouz and Mourners of Bayal written by Gholam-Hussein Saedi the both can be considered successful in Persian and Arabic fiction literatures. Although the two elements of magic and illusion in terms of quantity and quality is the most used in Najib Mahfouz story. But the symbolism of duality has been used more and more tangible in the story Mourners of Bayal.

    Keywords: magical realism, Gholam Hussein Saedi, Najib Mahfouz, Mourners of Bayal, One thousand, One nights
  • Ahmad Reza Saedi Pages 179-200
    New techniques of storytelling are applied in the novel «Ma Tabaqqa Lakom» written by Ghassan Kanafani، contemporary Palestinian poet and novelist. It is one of the first modern novels of Arabic fiction which has played a considerable role in the innovation and flourish of Arabic fiction. Since the technique of stream of consciousness is used in this novel; and as a result of interruption of time in this kind of fiction، the story is narrated in different scenes، by various narrators، and from several points of view; it is expected that the dominant traditional form of point of view and narrator، in contrast with classical fiction، be in a constant fluctuation in this novel. Therefore، this study attempts to examine narrator and the degree of canonization، among elements of fiction، according to the views of some of structuralist critics such as Gerard Genette and Todorov. In this paper، stream of consciousness and narrator، different kinds of narrator and point of view are explained briefly. Then، it uses these elements in order to challenge the novel.
    Keywords: Ghassan Kanafani, Ma Tabaqqa Lakom Novel, Stream of Consciousness, Narrator, Degree of Canonization
  • Morteza Ghaemi, Faramarz Mirzaei, Majid Samadi Pages 201-222
    Literary commitment is an imported concept from western literary review which has found great place among Arab scholars and critics in the last decades، because the critical، political، economic and cultural conditions of Arab world and the domination of cruelty and exploitation caused the writers and poets to accompany the revolution of innocent countries. Farouq Jowaida، an Egypt poet، is one of those poets who has used poetry techniques to talk about lack of freedom، injustice poverty and deprivation and stimulated his targeted people in order to resist cruelty by humanistic feeling and honors and put the dictators'' position in danger. He has all the time been one of those fighters and is the messenger of unity among the countries with the same language and religion who has mixed the politics and poetry with his magical writings and fought for liberty. The concept of poet''s literary commitment has Islamic Arabic and patriarchic gravidity and attracts its reader far from any slogans or mottos. The aim of this article is analyzing the aspects and concepts of Farouq Jowaida’s literary commitment in political، economic tribal and ethical categories.
    Keywords: Literary Commitment, homeland, Farouq Jowaida
  • Abol-Hasan Amin Moqaddasi, Ovais Mohammadi Pages 223-242
    Abdullah al-baradouni and Jalal ad-Din Muhammad Mawlawi suggest Some common ontological themes which are represented in themes like “Freedom”، “astonishment”، “estrangement” “death”. There are lots of similarities between two poets. Two poets represent these themes with a sincere mystical approach. Theme of freedom is represented in the poems of two poets by a mystical approach and it means being free from the mundane world which is made in a simile to soil، mud، prison. Theme of astonishment is carrying a mystical signification and both of them represents the subjects like the human beings is coming from where and where is going to go? And what is the identity of him. the other common theme between two of theme is estrangement which is represented in the poem of al-Baradoni by two existential and mystical approaches but in Malwawi’s poem، it has only a mystical signification and both of them are feeling in this world as a stranger who do not belong to this mundane world called never land. The last theme is death which has been adapted from Islamic skepticism and two of them believe that this world is very limited for fulfill their hopes.
    Keywords: Abdullah al baradoni, Jalal ad, Din Mawlawi, Liberty, Perplexity, Being Away, Death
  • Hasan Meqyasi, Mahdi Moqaddasi Nia Pages 243-264

    Since language is one of the most important arenas for face saving actions، each language has its mechanisms for it. This article tries to study the use of the demonstratives as a face saving device in the Quran and sheds light on how translators deal with this phenomenon. In this research، which has been conducted on the basis of a descriptive-analytical approach، relying on the conceptual metaphors theory، researchers have come to this conclusion that the Quran has used distal demonstratives as a face saving device and utilizing this mechanism is based on an orientational metaphor that «all good and valuable things are inaccessible»، and this inaccessibility could be in a horizontal or vertical axis. Some translators have considered this linguistic phenomenon، and employing different approaches have tried to translate correctly، while others have disregarded this fact.

    Keywords: Demonstrative pronouns, adjectives, Saving face, Orientational metaphor, Translation of Quran
  • Ali Najafi Ayuki, Elham Bujariyan Pages 265-290
    Befitting with various experiences of literary figures، Sandbad who is one of the significant figures of «one thousand and one night» in contemporary poetry، has gotten different images. Amongst literary charactersthat paid a lot of attention to this mythical figure، is Khalil Havi (1919-1982)، contemporary poet، from Lebanon and BadrShakir al-Sayyab (1926-1964) from Iraq could be mentioned. Recreating this mythical figure in a symbolic and indirect aspect، they have tried to express their own thoughts. Their Sandbad performed the human''s desire for adventure and exiting from the current flow of life. In the present study، the authors make an efforts to criticize and make a comparative analysis of «Sandbad in his eighth adventure» written by Khalil Havi and «the day departed» written by Badrshakir al-sayyab. Meanwhile the definition of this myth and the reason of contemporary literary figures''s tendency toward applying this myth in their poems and expressing his adventures are also elaborated on. What is important in this respect is showing reasons of applying this myth، the way of recalling and applying it، investigating literary and poetry features، and more importantly application of this myth in poems of the two mentioned poets. The conclusion is that both poets tried to «Demythical» or «Deconstructing myth» and somehow tend to «mythmaking». And all these have been done for the purpose of immortalizing their personal and political-social thoughts. Using «frequency» technique to emphasize their wanted meaning and content was in line with improving language music in vertical axis.
    Keywords: myth, Sandbad, Arabic contemporary poetry, Khalil Havi, Badr shakir al sayyab
  • Soghra Falahati, Mohammad Salih Sharif Askari, Mohammad Yaqobi Pages 291-312

    Location، is an effective element on human life and is also a motivating element on his feelings in relation to his past and present. Location is not an end in poetry; otherwise، it would become political geography. Therefore، location is an instrument and its realization in poetry rather than being objective is often psychological and artistic and full of various meaningful contents. Different values and thoughts give location meaningful codes from varying aspects and compatable with temporal fluctuations. One of the frequent locations in al- monasera''s poetry is Canaan. This study aims at surveying various connotations such a term has taken during the time in the poetry language of Monasera. Therefore، studying meaning changes and conceptual distinctions in al-monasera''s poems necessitates this survey. The research method involves mentioning Canaanite and epistemological analysis of this location term with its different connotations. First، we present the positions of authorities in this regard and later we analyze those positions. In al-monasera''s poetry، Canaan becomes the same ancient land which ancient Jews attacked it; moreover، the poet introduces his identity through Canaan. In some cases، Canaan is a myth with the help of it، the poet deepens his poetic discourse and also its content. In some other case، he illustrates Palestine with its refugee’s sufferings. Thus، the meaning mobility continues and a distinct meaning amplifies through this term، Canaan. By the way، the poet looks for his identity through a mixture of the past and present and finally invites the reader to do the paleontology of this land.

    Keywords: Izz ad, Din al Monasera, Location, Semantics Mobility, Canaan, Palestine