فهرست مطالب

سالمند - پیاپی 34 (پاییز 1393)

فصلنامه سالمند
پیاپی 34 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین حاجی ابراهیمی، عطیه قندهاری، عبدالرحمان چرکزی، مریم میرنژاد، ناصر بهنام پور صفحات 168-178
    زمینه
    جمعیت سالمندان و سهم آنان در جمعیت کل کشوردرحال افزایش است و به 3/7 درصد در سرشماری سال 1385 رسید که این میزان نسبت به سال 1375 و در یک بازه زمانی ده ساله رشد 1.5 برابری را نشان می دهد.. در این مطالعه وضعیت اقتصادی، اجتماعی و رضایت انان از زندگی در سال 1388 مورد مطالعه قرار گرفته و با نتایج بدست آمده در سال 1383 مقایسه گردید.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی تحلیلی با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد 884 سالمند همان منطقه در سال 1388 که از طریق نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب شدند، در حیطه مسائل اجتماعی، اقتصادی و رضایت انان از زندگی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. سپس اطلاعات جمع آوری شده با اطلاعات مربوط به 315 سالمند ساکن مناطق تحت پوشش پایگاه های 4 و 5 شهر گرگان که در سال 1383 جمع آوری شده بود مورد مقایسه قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمونهای آماری t مستقل و کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    سطح سواد سالمندان در سال 1388 نسبت به سال 1383 تغییر معنا داری را نشان می داد (P=0.0002). وضعیت تاهل سالمندان نیز در این سال نسبت به دوره قبل (1383) تغییر پیدا کرده بود که این تغییر نیز از نظر آماری معنا دار بود(P=0.0021). سطح اقتصادی سالمندان در سال 1388 نسبت به سال 1383 تغییر نشان می داد که این تغییر معنا دار بود (P<0.0001). جهت گذران اوقات فراغت تمامی موارد گذراندن وقت با دوستان (P<0.001)، رفتن به پارک (P=0.0173)، رفتن به سینما (p=0.0001)، گذراندن وقت با خانواده (P=0.0435) و رفتن به مسافرت (p=0.0001) بطور معنا داری تغییر نشان می داد. در بخش احساس سالمندان به زندگی، متغیر پر انرژی بودن نسبت با سال 1383 تغییر معنا داری نشان می داد (P<0.01).
    نتیجه گیری
    با افزایش سن جمعیت و بزرگتر شدن نسبت گروه سالمندان در جمعیت کل، مشکلات مربوط به آنان از جمله مشکلات روانی، اجتماعی و رضایت آنان از زندگی می باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. در تمام دنیا و بخصوص درکشور ما این مشکلات در حال افزایش و نیازمند برنامه ریزی جامع جهت رفع آن می باشد.
    کلیدواژگان: سالمند، سلامت روان، وضعیت اقتصادی اجتماعی
  • محبوبه چمن پیرا، ابوالفضل فرا هانی، مجید جلالی فرا هانی صفحات 179-188
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف شناخت نحوه گذران اوقات فراغت وفعالیت های بدنی سالمندان با تاکید بر دستگا ه های بدن سازی شهرداری شهر تهران در سال 1389 صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع توصیفی بوده و 366 نفر نمونه از بین کل سالمندان (701300 نفر) بصورت نمونه گیری طبقه ای بصورت تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. اعتبار ابزارتحقق(پرسشنامه)با استفاده از نظرات صاحبنظران حوزه تربیت بدنی وتعیین پایایی آن از روش آزمون – بازآزمون انجام شد، در روش آزمون- بازآزمون تعداد30 پرسشنامه در دو نوبت بین 30 نفراز سالمندان توزیع شدو ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه80/0 مشخص گردید. یافته های تحقیق از طریق برنامه SPSSنسخه 13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای توصیف یافته ها ازآمار توصیفی و برای تعیین رابطه بین بعضی از متغیرها از آزمون های همبستگی و مجذور کای استفاده شد.
    یافته ها
    پارک ها اولین اولویت برای گذران فراغت سالمندان می باشد،حدود7/59 درصد از اوقات فراغتشان در حد متوسط رضایت دارندو 74 درصد ورزش می کنند، بیشترین فعالیت ورزشی آنها پیاده روی است و2/48درصدازدستگا ه های بدن سازی شهرداری استفاده نمی کردند و 7/41 درصد استفاده از دستگا ه های بدن سازی را برای سالمندان در حدزیادو خیلی زیاد مناسب می دانستند. هم چنین بین سن و میزان اوقات فراغت و بین جنسیت و میزان رضایت از دستگا ه های بدن سازی شهرداری رابطه معنی دار وجود دارد(p≤./.1).. اگر چه بین میزان رضایت از دستگا ه های بدن سازی و سن ارتباط معنی دار دیده نشد(p≤./.5).
    نتیجه گیری
    سالمندان بطور متوسط از اوقات فراغت خود رضایت دارند وانجام فعالیت های بدنی نقش مهمی در میزان رضایت از گذران اوقات فراغت آنهادارد و وجود امکانات ورزشی مناسب در پارک ها باعث تشویق سالمندان برای انجام حرکات ورزشی خواهد شد. بنابراین توسعه این امکانات با توجه به نیازهای فراغتی و بدنی سالمندان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، سالمند، فعالیت بدنی، دستگا ه های بدن سازی، شهرداری
  • محسن ادیب حاج باقری، مرضیه محمد قصابی، نگین مسعودی علوی صفحات 189-196
    مقدمه
    مراقبت از سالمند، بخش مهمی ازوظایف حرفه ای پرستار است. در برخی از مطالعات گزارش شده است که دانشجویان پرستاری نسبت به سالمندان و مراقبت از آنها نگرش منفی داشته و تمایلی برای انتخاب محیطهای مراقبت از سالمندان در آینده شغلی خود ندارند. همچنین اعتقاد بر این است که تجارب بالینی روی نگرش به سالمندان اثر می گذارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مراقبت از سالمند بر نگرش دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کاشان نسبت به سالمندان انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش از نوع مداخله ای است که در آن تعداد 59 دانشجوی سال چهارم پرستاری مورد پژوهش قرار گرفتند. نمونه گیری با روش آسان انجام شد. دانشجویان ترم 8 (32 نفر) در گروه کنترل و دانشجویان ترم 7 (27 نفر) در گروه مداخله قرار گرفتند. ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد، سپس در گروه مداخله، یک برنامه 10 روزه مراقبت از سالمند اجرا شد. یک روز پس از روز دهم، پس آزمون از هر دو گروه انجام شد. جهت بررسی نگرش دانشجویان از پرسشنامه KAOP استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل، t زوج، ANOVA، chi-square و ازمون دقیق فیشر در نرم افزار SPSS11.5 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در پژوهش حاضر، 7/40% از دانشجویان مرد و 3/59% زن بودند. میانگین نمرات نگرش دانشجویان در دو گروه کنترل و مداخله در ابتدای مطالعه تفاوت معنی داری نداشت (62/0=P). میانگین نمرات نگرش در گروه مداخله در ابتدای مطالعه 18/118 و در انتهای مطالعه 62/119 بود (62/0=P). همچنین میانگین نمرات نگرش در گروه کنترل در ابتدای مطالعه 4/119 و در انتهای مطالعه 37/125 بود(01/0=P).
    نتیجه گیری
    برنامه مراقبت 10 روزه از سالمندان، تاثیر محسوس و معنی داری بر نگرش دانشجویان پرستاری به سالمندی نداشت، درحالیکه گردش یک روزه در سرای سالمندان با بهبود نگرش به سالمندی همراه بود. احتمالا شرایط نگهداری سالمندان بر چگونگی تغییر نگرش تاثیر داشته است. مطالعه بیشتر در این زمینه پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: مراقبت، سالمند، نگرش، دانشجوی پرستاری
  • رسول حمایت طلب، آقای احمد نیک روان*، فضل الله باقرزاده، محمود شیخ صفحات 197-205
    هدف

    اثر تغییر نیروی انقباضی یکی از عوامل مهم سازماندهی و اجرای تکالیف زمان واکنش است که غالب افراد مسن با افزایش وزن خود با این متغیر درگیر هستند. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر تغییرات وزن اندام بر ثبت الکترومیوگرافی زمان واکنش ساده و افتراقی حرکت فلکشن آرنج مردان مسن است.

    روش بررسی

    از آزمودنی ها (16 نفر با میانگین سنی 59.18 سال) خواسته شد تا در پاسخ به محرک های شنیداری (ساده و افتراقی)، حرکت فلکشن ساعد به سمت نقطه هدف در فاصله 60 سانتیمتری را انجام دهند. در 50 درصد از کوشش های انجام گرفته وزن اندام درگیر این حرکت به مقدار 1.2 کیلوگرم افزایش می یافت و در همه کوشش های انجام گرفته تغییرات زمان واکنش و تنش عضلانی توسط دستگاه الکترومیوگرام ثبت می گردید.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس عاملی با اندازه گیری های تکراری نشان داد که اثرات اصلی هر دو فاکتور افزایش وزن اندام (001/0=P) و تعداد محرک (001/0=P) بر روی بخش PMT معنادار بوده است. در حالی که اثر افزایش محرک از حالت ساده به افتراقی بر بخش MT معنادار نبوده است (189/0=P). هیچ تعاملی بین فاکتور افزایش وزن اندام و تعداد محرک بر روی بخش های PMT (888/0=P) و MT (091/0=P) وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    این یافته ها بیان می کنند، عواملی که موجب تغییر در اینرسی اندام و بطور کلی عوامل حرکتی می شوند، با درگیر کردن همزمان بخش حرکتی و پیش حرکتی زمان واکنش می توانند عملکرد افراد مسن را به شدت تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: زمان واکنش، الکترومیوگرافی، مردان مسن، زمان واکنش ساده و افتراقی
  • رباب صحاف، احمد دلبری، رضا فدایی وطن، مهدی رصافیانی، ملیحه صبور، غلامرضا انصاری، امیر شمس * صفحات 206-217
    هدف

    تهیه نسخه فارسی و تعیین روایی و پایایی پرسشنامه سطح فعالیت فیزیکی (CHAMPS) در سالمندان تهرانی اهداف این مطالعه بودند.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی – تحلیلی مقطعی انجام گردید، 200 سالمند تهرانی وارد مطالعه شدند و پرسشنامه های سطح فعالیت فیزیکی چامپس، SF-36 و سطح ارتقاء دهنده سلامت والکر، توسط آنها تکمیل گردید و همچنین شاخص توده جسمانی و آزمون شش دقیقه راه رفتن در آنها ارزیابی شد. فرآیند ترجمه و معادل سازی بر اساس پروتکل پروژه بین المللی ابزار کیفیت زندگی (IQOLA) انجام شد. پایایی در دفعات آزمون پس از 2 هفته توسط 30 نفر سالمند و همچنین توسط ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد.

    یافته ها

    بیش از 85 درصد آیتم ها کیفیت ترجمه مطلوبی داشتند. مطلوبیت ترجمه تمام آیتم ها با استفاده از پیشنهادات مترجمین به دست آمد. روایی ظاهری مناسب نسخه فارسی پرسشنامه سطح فعالیت فیزیکی چامپس حاصل شد. بیش از 96 درصد سوالات همبستگی بالایی را با خرده مقیاس مربوطه نشان دادند. ضریب همبستگی درون رده ای(ICC) برای نمره خرده مقیاس ها و نمره کل بیش از 49/0 به دست آمد. همچنین در مورد هم خوانی درونی ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه 76/0 و ضریب همبستگی آزمون- آزمون مجدد در دامنه 0.64-0.78 درصد بدست آمد. ضریب روایی محتوی (CVI) برابر با 0.83 بود. برای روایی همگرا، ضریب همبستگی بین نمرات پرسشنامه چامپس با آزمون شش دقیقه راه رفتن و شاخص توده جسمانی به ترتیب 0.25و 0.19 بدست آمد. برای روایی همزمان، ضریب همبستگی بین نمرات پرسشنامه چامپس با کیفیت زندگی و سطح ارتقاء دهنده سلامت به ترتیب 0.33و0.42بدست آمد.

    نتیجه گیری

    فرآیند ترجمه و معادل سازی پرسشنامه سطح فعالیت فیزیکی چامپس از کیفیت مطلوب و قابل قبولی برخوردار است. همچنین نسخه فارسی این پرسشنامه از روایی ظاهری، محتوی، همگرا و همزمان، و پایایی در دفعات آزمون (نسبی و مطلق) و هم خوانی درونی در حد قابل قبولی در جامعه مورد نظر برخوردار است. بنابراین نسخه فارسی این پرسشنامه را می توان در تحقیقات به عنوان ابزار بررسی سطح فعالیت فیزیکی در سالمندان به کار برد.

    کلیدواژگان: روایی، پایایی، سطح فعالیت فیزیکی، سالمندان، پرسشنامه CHAMPS
  • محسن شعبانی، فریبرز هوانلو، خسرو ابراهیم، مهدی هدایتی صفحات 218-226
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر یک جلسه فعالیت مقاومتی بر میزان عامل نوروتروفیک مغزی (BDNF)، عامل رشد شبه انسولین-1 (IGF-1) و پروتئین متصل به عامل رشد شبه انسولین-3 (IGFBP-3) در افراد سالمند بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 22 فرد سالمند سالم (سن 23/4 ± 67 سال و 3/0 ± 24.5=BMI) شرکت داشتند. 72 ساعت پس از تعیین حداکثر قدرت بیشینه (با استفاده از آزمون 1-RM)، آزمودنی ها دریک جلسه فعالیت مقاومتی با شدت 75 درصد 1-RM شرکت کردند. در این پژوهش 3 نمونه خونی (هر وهله 10 میلی لیتر) در قبل، بلافاصله و 30 دقیقه بعد از فعالیت مقاومتی از ورید بازویی آزمودنی ها گرفته شد. به منظور تعیین میزان BDNF، IGF-1 و IGFBP-3 سرم، از روش الایزا استفاده شد. جهت تعیین تغییرات درون گروهی سه فاکتور مذکور در پاسخ به فعالیت مقاومتی، از روش آماری Repeated Measures (1×3) استفاده شد. سطح معنی داری 05/0P≤ در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان داد که بلافاصله پس از فعالیت مقاومتی، افزایش معنی داری در میزان BDNF سرم رخ می دهد، اما 30 دقیقه پس از اجرای پروتکل، نسبت به قبل از فعالیت تغییر معنی داری مشاهده نشد (05/0P≥). همچنین نشان داده شد که در میزان IGF-1، بلافاصله پس از یک جلسه فعالیت مقاومتی افزایش معنی داری وجود دارد، اما 30 دقیقه پس از اجرای پروتکل، نسبت به قبل از فعالیت تغییر معنی داری مشاهده نشد (05/0P≥). در نهایت نیز تغییر معنی داری در میزان IGFBP-3 در بلافاصله و 30 دقیقه پس از اجرای پروتکل مقاومتی، نسبت به قبل از فعالیت، مشاهده نشد (05/0P≥).
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد، در پاسخ به فعالیت مقاومتی میزان BDNF و IGF-1 در بلافاصله پس از فعالیت، افزایش معنی داری می یابند، اما تغییر معنی داری در میزان IGFBP-3، مشاهده نشد. بنا بر نتایج این پژوهش، به نظر می رسد، فعالیت مقاومتی باعث ایجاد تغییراتی مثبت، در میزان فاکتورهای نوروتروفیکی درگیر در فرآیند حافظه و یادگیری می گردد. این امر در نهایت ممکن است موجب کاهش میزان شیوع بیماری های عصبی مرتبط با اختلال حافظه و یادگیری همچون آلزایمر، افسردگی و دی منتیا در افراد سالمند گردد.
    کلیدواژگان: عامل نوروتروفیک مغزی، عامل رشد شبه انسولین، 1، پروتئین متصل به عامل رشد شبه انسولین، 3، فعالیت مقاومتی، افراد سالمند
  • افشار شاه محمدی، اکبر بیگلریان، عنایت الله بخشی، خسرو خادمی کلانتری صفحات 227-231
    هدف
    استئوآرتریت شدید زانو در زمره یکی از 5 بیماری قرار دارد که بیشترین سهم را در ایجاد ناتوانی در زنان و مردان غیر بستری سالمند دارد. در این پ‍ژوهش دو روش درمانی در زنان گروه سنی 75-50 سال مورد مقایسه قرار گرفتند.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش تعداد 40 بیمار زن در گروه سنی 75-50 سال که به استئوآرتریت شدید زانو مبتلا بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از تصادفی سازی در دو گروه با تعداد یکسان، روش درمان معمول برای گروه اول(کنترل) و روش درمان معمول همراه با کشش مفصلی برای گروه دوم (مورد) در نظر گرفته شدند. متغیر پاسخ در این مطالعه، شدت درد بیماران بود که به صورت دو حالتی(شدید، ضعیف) و در 10 جلسه درمانی مورد سنجش قرار گرفت. به علت وجود داده های گم شده، داده ها به روش رگرسیونی multiple-imputation-based generalized estimating equations (MI-GEE) و به کمک نرم افزار R مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج به صورت نسبتهای شانس و فواصل اطمینان مربوطه گزارش شده اند.
    یافته ها
    در مدل رگرسیونی چند متغیره، ارتباط معنی دار آماری بین روش درمان و شدت درد بدست امده است. نسبت شانس درد در روش درمان معمول همراه با اعمال کشش مفصلی نسبت به روش درمان معمول برابر 28/0می باشد(65/0=12/0CI: %95).
    نتیجه گیری
    درمان معمول همراه با اعمال کشش مفصلی درمقایسه با درمان معمول سبب کاهش معنی دار درد بیماران مبتلا به استئوآرتریت شدید زانو می گردد.
    کلیدواژگان: نسبت شانس، GEE، استئوارتریت
  • نغمه ژاله جو، مجتبی پنجه پور * صفحات 232-243

    پیری، نتیجه تجمع پیشرونده تغییرات مختلف در بدن می باشد که با گذشت زمان، با کاهش تدریجی کارایی بسیاری از اعمال فیزیولوژیک نرمال و ظرفیت حفظ هموستاز، همراه بوده و باعث افزایش احتمال بیماری و مرگ افراد می گردد. محققان، برای درک فرایندهای پیری، افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی، آزمایشات مختلف بویژه بر روی مدل های حیوانی انجام داده و بر اساس آنها، بیش از 300 تئوری مرتبط با پیری را مطرح نموده اند که تا حدی با هم همپوشانی دارند. در این مقاله، سعی شده است که به بعضی از مهمترین این تئوری ها و با تمرکز بیشتر به تئوری اپی ژنتیک پیری پرداخته شود. دو تا از شاخص ترین تئوری های بیوشیمیایی پیری، تئوری های رادیکال آزاد و میتوکندری هستند. با توجه به اینکه پیری نرمال، نتیجه تعادل بین آسیب و ترمیم است، در این تئوری ها، شناخت استرس اکسیداتیو مرتبط با آسیب حاصل از گونه های فعال اکسیژن(ROS)، مسیر سیگنالینگ پاسخ استرس و آنزیم های آنتی اکسیدانتی، حائز اهمیت می باشند. بر اساس تئوری های ژنتیکی پیری، رخداد پیری، حاصل برنامه ژنتیکی کنترل شده تکامل و بلوغ است. ساعت میتوتیک پیری هم که بوسیله تلومرها، عناصر ژنتیکی ضروری پایدارکننده انتهای کروموزومی، راهنمایی می شود، قابل توجه می باشد. طول تلومرها که بعد از هر تقسیم سلولی کوتاه می شود، می تواند توسط موادغذایی مختلف و شرایط اپی ژنتیک تلومری تنظیم شود.علاوه بر این، روند پیری، نه فقط بوسیله ژن ها و موتاسیون، بلکه همچنین بواسطه تاثیرات محیطی و اپی ژنتیکی بخصوص در نیمه دوم زندگی، تحت تاثیر قرار می گیرد. تغییرات اپی ژنتیکی، شامل تغییرات در بیان ژن بدون تغییر در ترادف DNAمی باشند. اهمیت عملکردی و بیولوژیکی تغییرات اپی ژنتیکی در طی فرایند پیری، با فقدان گلوبال متیلاسیون DNA، تغییرات هیستونی و هیپرمتیلاسیون پروموتور ژن ها، همراه می باشد. جهت دستیابی به رویای بشر به زندگی طولانی تر و سالم تر، دستکاری رژیم غذایی با استفاده از مکمل ها و آنتی اکسیدانت ها، درک نقش کلیدی محدودیت کالری در افزایش طول عمر بواسطه فعالیت پروتئین Sirtuin، تمرینات ورزشی و شناخت عوامل محیطی تاثیر گذار بر تغییرات اپی ژنتیکی در فرایند پیری، از ضروری ترین موضوعات تحقیقاتی در قرن 21، می باشد.

    کلیدواژگان: پیری، رادیکال آزاد، استرس اکسیداتیو، تلومر، اپی ژنتیک
|
  • Mohammadhossein Hajiebrahimi, Atieh Qandhari, Abdurrahman Charkazi, Maryam Mirnejad, Naser Behnamoiur Pages 168-178
    Bnackground: The elder population and their proportion of the total population are increasing in our country. Their population has reached to 7.3 percent of total population in 2006 compared with their population at 1996 and it shows a 1.5 times increase during ten years.The aim of this study was to compare the socio-economic situation of elder people who were living in two areas in Gorgan city, Golestan province in north of Iran, which is covered by 4th and 5th urban health center between in 2004 and 2009.
    Methods
    A descriptive-analytical cross-sectional study has been conducted among 884 elder people who were resident in the study area at 2009. Data collection has been done through a questionnaire, filled out by trained persons. The results are compared with the outcomes of pervious unpublished study at 2004 which has been carried out among 315 elder people in the same study area. Qui-Square and independent T-test statistical methods used to analysis the data. We use SAS version 9.2 to analyze the data.
    Findings
    Mean age of elder people was 67.2± 6.7 at 2009 and 67.6± 6.7 years at 2004. Educational level had a significant change in 2009 compared with 2004 (P=0.0002). Compared with 2004, marital status (P=0.0021) and economical level (P<0.0001) had statistically significant changes in 2009. Moreover, visiting friends, going to park, going for movies and visiting the family showed statistical significant change in 2009 compared to 2004 by P<0.001, P=0.0173, P=0.0001, P=0.0435 and P=0.0001 respectively. In addition, being high energetic showed a statistically significant change (P<0.01) in 2009 compared to 2004, when we considered the satisfaction of life among elders.
    Conclusion
    It is necessary to pay more attention to social, economic and life satisfaction problems of elder people which are dramatically growing by increasing the elder population and their higher proportion in entire population of the world particularly in Iran. We need a comprehensive plan to cover and solve their problems in these fields.
    Keywords: Elder people, psychological health, socio, economic status
  • Mahboubeh Chamanpira, Aboulfazl Farahani, Majed, Jalalifarahani Pages 179-188
    The purpose of this research is to evaluate the quality of the older adults’ leisure time in Tehran focused on their physical activity and their satisfaction with outdoor sport facilities provided in the parks by municipality.
    Methodology
    The type of research is descriptive in which Tehran is divided into 5 (geographical) districts. Through cluster sampling method, 366 individuals has been randomly selected out of 701300 people as Tehran elderly population. The information gathering tool is a questionnaire made by the researcher. Its validity and reliability was measured by experts and Cronbach’s alpha. /80. Pearson’s r correlations were conducted in order to determine whether significant correlations exist between variables. All statistical analysis were done using SPSS/13 software and alpha level was set at <.05
    Results
    findings show that about 74 % of the elderly do exercise, most of which is walking. It has been revealed through this research that 59.7 % are moderate with the quality of their leisure time. In addition, 48.2 % does not use the sports equipments in the parks and 41.7 % think that body-building equipment in the parks highly or absolutely highly appropriate for the elderly. There is a meaningful correlation between age and duration of leisure time (p<. /.1).Whereas, the correlation between age and satisfaction with facilities is not meaningful (p≤./.5). Furthermore, there are also meaningful correlation between gender and the degree of satisfaction.
    Conclusion
    According to findings of this research, the majority of elder were satisfied with their liesure time at moderately level. Doing physical activity have a significant role in their satisfaction of leisure time. Existing of appropriate sports equipments in parks encourage them to practice physical activities. As a result, the extension and development of these facilities are recommended.
    Keywords: Leisure time, physical activity, Sport Equipments Provided, older adult, municipality
  • Dr Mohsen Adib, Hajbaghery, Marzieh Mohamadghasabi, Negin Masoodi Alavi Pages 189-196
    Objectives
    Caring for aged people is an important part of professional nursing. Some researchers reported that nursing students have a negative attitude towards elderly care and do not like to choose the elderly care settings in their future career. This study aimed to assess the impact of a program of caring for the elderly people on nursing student's attitudes toward the elderly, in Kashan University of Medical Sciences. Methods & Materials: An interventional study was conducted on 59 fourth year nursing students. 32 students were in the control group and 27 ones in the intervention group. Both groups were initially pre-tested, then the intervention group were placed in a 10-day program for caring of the elderly. One day after the 10th day post test was done in both groups. Kogan’s attitude towards old people (KAOP) questionnaire was used to assess student's attitudes. Data analysis performed using independent sample t-test, paired t test, ANOVA, chi-square and Fisher exact tests in SPSS11.5 software.
    Results
    In the present study, 40.7% of the samples were male students and 59.3% were female. The mean scores of attitude towards elderly were not significantly different at the beginning of the study (P=0.62). The mean scores of attitude in the intervention group were 118.18 and 119.62 at baseline and at the end respectively (P=0.62). Also, the mean of attitude scores in the control group were 119.4 and 125.37 at baseline and at the end respectively (P=0.01).
    Conclusions
    Elderly care program had a negative effect on the attitudes of nursing students toward the elderly. The living arrangement and the condition of the hospice perhaps had effect on how changes in the attitudes have occurred. Further studies in this area are suggested.
    Keywords: caring, attitude, student nurse, elderly
  • Dr Rasool Hemayattalab, Mr Ahmad Nikravan, Dr Fazlolah Bagherzadeh, Dr Mahmood Sheikh Pages 197-205
    Objective

    The effect of variation in contraction force is one of the most important factors in the organization and execution of reaction time (RT) tasks that most of elderly people involved it when they became obese. The present experiment was designed to test the Effect of limb weight varying on pre-motor and motor components of simple and discriminative reaction time in elderly men. Methods & Materials: Subjects (16 old men) were asked to perform forearm flexion to the aim point in 60 cm distance in response to auditory stimulus. The weight of involved limb increased (1.2 Kg) at 50 percent of trials and all trials were measured by electromyogram apparatus.

    Results

    The results of two way repeated measure test showed that the main effects of weight and stimulus on PMT was significant, but the effect of stimulus increasing on MT was not significant (p=0/189). There wasnt any significant interaction effects between limb weight and stimulus increasing on PMT (p=0/888) and MT (p=0/091).

    Conclusions

    These results suggested that the variables that cause to variation in limb inertia can affect RT movement of elderly people.

    Keywords: Reaction time, electromyography, elderly men, simple, discriminative reaction time
  • Dr Robab Sahaf, Dr Ahmad Delbari, Dr Reza Fadayevatan, Dr Mehdi Rassafiani, Dr Malihe Sabour, Dr Gholamreza Ansari, Dr Amir Shams Pages 206-217
    Objective

    To translate the Community Health Activities Model Program for Seniors (CHAMPS) into Persian and to evaluate validity and reliability of Persian version of CHAMPS to use for older with difference levels of physical activity.

    Methods

    The International Quality Of Life Assessment (IQOLA) approach was used to translate CHAMPS from English into Persian. A sample of 200 older completed the Persian version of the CHAMPS to determine its item concurrent and convergent validity, and internal consistency. To examine test-retest reliability, a sample of 30 caregivers completed CHAMPS again 2 weeks after the first completion.

    Results

    More than 85% of items had good quality score of translation. Comments from translators were used to modify items with quality score less than 90. More than 96% of items correlate strongly with its own subscale than other subscales. The Infraclass Correlation Coefficients were r >0.49. Cranach’s coefficient α was calculated 0.76 for the overall scale. coefficient test-retest reliability was in range 0.64-0.78 coefficient correlation for concurrent validity were 0.33 and 0.42 and convergent validity were 0.25 and0.19.

    Conclusions

    The quality of translation in the present study was determined satisfactory. The Persian version of the CHAMPS has acceptable levels of face validity, concurrent and convergent validity, test-retest reliability, and internal consistency to use for older. It is suitable measurement of physical activity levels.

    Keywords: validity, reliability, older, physical activity, Community Health Activities Model Program for Seniors (CHAMPS) Questioner
  • Mr. Mohsen Shabani, Dr. Fariborz Hovanloo, Dr. Khosro Ebrahim, Dr. Mehdi Hedayati Pages 218-226
    Aim
    This study investigated the effect of acute resistance exercise on brain-derived neurotrophic factor (BDNF), Insulin-like growth factor-1 (IGF-1) and Insulin-like growth factor binding protein-3 (IGFBP-3) in the elderly.
    Methodology
    22 healthy older men participated in this study (mean age of 60-75 years old). 72 hours after the determination of muscular maximal strength (by 1-RM test), subjects participated in acute resistance exercises via 75% 1-RM. Three blood samples were collected at before, immediately and 4hours after the exercise from Antecubital vein. Serum BDNF, IGF-1 and IGFBP-3 measured by ELISA methods. Also, for statistical analyses Pearson correlation test and Repeated Measures (1×3) were used. Significant level was set at P≤0.05.
    Results
    The results showed that, occurs significantly increased in serum BDNF levels, immediately after a session of resistance exercise. But 30 minutes after completion of the protocol, there were no significant changes compared to the serums before the activity (P≤0.05). There was also a significant increase in the amount of IGF-1, after a session of resistance exercise. But 30 minutes after completion of the protocol, there was no significant change compared to the serums before the activity (P≤0.05). In the end, there was no significant change in the levels of IGFBP-3 in immediately and 30 minutes after resistance exercise protocol, compared to the serums before the activity.
    Conclusion
    Summery, the results of this study showed that, in response to resistance exercise, the amount of BDNF and IGF-1 significantly increased, at immediately after the exercise, but there was no significant changes in the levels of IGFBP-3. According to the results of this study, it seems, resistance exercise causes positive changes in the amount of neurotrophic factors which involved in learning and memory. Subsequently, it may causes reduction in the prevalence of neurological disorders associated with learning and memory impairments such as Alzheimers, depression and dementia in elderly.
    Keywords: BDNF, IGF, 1, IGFBP, 3, Resistance Exercise, Elderly people
  • Mr Afshar Shahmohammadi, Dr Akbar Biglarian, Dr Enayatollah Bakhshi, Dr Khosro Khademi Kalantari Pages 227-231
    Background
    Elderly people with knee Osteoarthritis are more likely to become disabled than others. The aim of the present study was to explore the association between two treatments and pain severity in women aged 50-75 who suffered from knee Osteoarthritis.
    Materials And Methods
    A total of 40 women with knee Osteoarthritis were randomized into two groups: to either received common treatment or received common treatment accompanied by knee traction. Participants were followed up for 10 times. Due to missing data, the multiple-imputation-based generalized estimating equations (MI-GEE) method was used to estimate the odds of a pain as a function of the treatment groups adjusted for age and body mass index. Adjusted odds ratios and 95% confidence intervals were estimated. Data were analyzed by SPSS and SAS version 9.1.
    Results
    Using common treatment as the reference group, the pain odds ratios was. 28 (95% CI:. 12—.65) for common treatment accompanied by knee traction group.
    Conclusion
    The pain was found to be lower among patients treated with common treatment accompanied by knee traction than patients treated with common treatment.
    Keywords: GEE, Odds Ratio, Osteoarthritis
  • Naghmeh Zhalehjoo, Dr Mojtaba Panjehpour Pages 232-243

    Aging is the outcome of the progressive accumulation of different alterations in the body which accompanied with gradual decrease of the efficiencies of normal physiological functions and the capacity to maintain homeostasis that lead to the increase in disease probability and the death of people. The researchers have done different experiments especially on animal models for the perception of aging process, the longevity and the improvement of life quality. They have proposed more than 300 aging theories which overlap to some extent. In this article, we try to explain some of the most important theories with the emphasis on the epigenetic theory. The two most prominent biochemical theories of aging are free radical and mitochondrial theories. Normal aging is the result of the balance between damage and repair and these theories explain about the oxidative stress associated with the damages which result from reactive oxygen species(ROS), stress response signaling pathway and the antioxidant enzymes. According to the genetic theories, aging is the result of the controlled genetic program of the maturity and development. In addition, aging mitotic clock which guided by telomers, is important. The lengths of telomers which shorten after each cell division, can be regulated by many foods and telomeric epigenetic conditions. Furthermore, Aging influences not only by genes and mutations, but also by the environmental and epigenetic effects especially in the second half of life. The epigenetic changes include the alterations in gene expression without any changes in DNA sequences. Their biological and functional importance is accompanied with the loss of DNA global methylation, histone modification and gene promoter hypermethylation during aging process. To achieve to the dream of human for living healthier and longer, dietary manipulation with using the supplements and antioxidants, the understanding of a key role of the caloric restriction on longevity by the activity of Sirtuin proteins, the exercise and the perception of the environmental factors which affect epigenetic changes during aging process, are the most essential research issues in 21th century.

    Keywords: Aging, Free radical, Oxidative stress, Telomer, Epigenetics