فهرست مطالب

یافته - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1394)

فصلنامه یافته
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 62، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پیمان آسترکی، غفارعلی محمودی، خاطره عنبری، بهزاد محمد سوری، لیلا دوستی صفحات 5-13
    بحث و نتیجه گیری
    سقط جنین به معنی سقط درمانی است و با افزایش موارد مجاز انجام سقط جنین درمانی، از انجام سقط های غیر قانونی کاسته خواهد شد و سبب افزایش سلامت زنان باردار می گردد. با افزایش میزان آگاهی کادر پزشکی از موارد مجاز سقط درمانی و قوانین مربوطه و راهنمایی صحیحتر زنان باردار، می توان به سلامت جامعه آنها کمک شایانی نمود. و همچنین، از مشکلات متخصصین زنان و زایمان نیز در این زمینه کاسته می شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه بصورت اپیدمیولوژیک، توصیفی- تحلیلی و مقطعی، کل درخواست های سقط جنین استان لرستان که در سال 1392 جهت دریافت مجوز به پزشکی قانونی شهرستان خرم آباد ارجاع شده بودند مورد بررسی قرار گرفتند، اطلاعات مربوط به این افراد در پرسشنامه ثبت شد و با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    از میان 205 مراجعه کننده در طول یک سال به 144 مورد مجوز سقط داده شده که از این میان، 88% به علت ناهنجاری جنینی و 12% به علت بیماری های مادر بود. فراوان ترین بیماری در جنین ها، اختلالات مغز و جمجمه و در مادران بیماری های قلبی عروقی و اختلالات هماتولوژیک بود. در این موارد، بیشترین فراوانی مربوط به گروه سنی 34-25 سال بود. از بین 61 مورد درخواست که موارد مجوز صادر نشده است سن بالای حاملگی با 26 مورد، شایع ترین علت رد درخواست سقط جنین و در بین این افراد نیز، بیماری های مغز و جمجمه، شایع ترین علت درخواست سقط بود.
    مقدمه
    با صدور مجوز سقط جنین در برخی موارد بیماری های جنین و مادر که با تصویب قانون در سال 84 عملی شد، تحولی اساسی در سقط جنین درمانی در نظام سلامت ایران صورت گرفت. هر چند ممکن است مواردی از سقط غیرقانونی وجود داشته باشد ولی مطالعه ما بررسی سقط های قانونی استان لرستان، طی سال 1392 می باشد که منجر به افزایش آگاهی کادر پزشکی و درمانی در مورد اندیکاسیون های سقط درمانی، زمان انجام آن و پاسخ به سئوالات مربوطه است.
    کلیدواژگان: سقط جنین درمانی، ناهنجاری های جنین، پزشکی قانونی، خرم آباد _
  • علی فرهادی، ضیاء عبیداوی، یزدان موحدی، مهدی رحیمی، عاطفه مبشر صفحات 14-22
    مقدمه
    سالمندی یک مسئله جهانی است که در آینده ای نزدیک به عنوان یکی از مهم ترین چالش های اجتماعی و رفاهی کشورهای در حال توسعه مطرح خواهد گردید. در این پژوهش حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی در سالمندان ساکن در خانه سالمندان و همراه خانواده مقایسه شد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، افزایش سطح حمایت های اجتماعی به ویژه حمایت خانوداگی و مقابله با عوامل استرس زا، باعث افزایش سطح رضایت مندی سالمندان از زندگی می شود.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش، حاکی از وجود رابطه معناداری (با ضریب همبستگی746/0)، بین حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی در سالمندان بود. استرس نیز رابطه معنادار و معکوسی (با ضریب همبستگی383/0-) با رضایت از زندگی در سالمندان داشت (01/0< P). نتایج همچنین نشان داد که بین شاخص های رضایت از زندگی، استرس و حمایت اجتماعی در میان سالمندان با خانواده و سالمندان ساکن در خانه سالمندان تفاوت معناداری وجود دارد(01/0< P).
    مواد و روش ها
    این مطالعه اپیدمیولوژیک - تحلیلی بر روی نمونه ای 120 نفری از سالمندان زن و مرد ساکن شهر خرم آباد شامل 60 نفر سالمند با خانواده و 60 نفر سالمند دور از خانواده (زندگی در خانه سالمندان) که به روش تصادفی نظامدار و خوشه ایانتخاب شده بودند، انجام شد. برای سنجش رضایت از زندگی سالمندان، از پرسشنامه رضایت از زندگی نوگارتن و هوایرست (با پایایی 89/0) و برای سنجش حمایت و استرس از مقیاس حمایت و استرس اجتماعی دوک (با پایایی78/0) استفاده شد. داده های حاصل با استفاده از همبستگی پیرسون و یو من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تمامی تحلیل ها در نرم افزار SPSS انجام شد.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، حمایت اجتماعی، استرس، سالمند
  • محمدرضا ناظر، مسلم شاهیوند، سودابه زارع صفحات 23-31
    مقدمه
    با وجود برنامه های گسترده کنترل جهانی بیماری سل، شیوع این بیماری در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه همچنان بالاست. همچنین تعیین شیوع عفونت سل نهفته در کارکنان بیمارستان ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    بحث و نتیجه گیری
    از بین 223 نفر شرکت کننده 40 نفر (18%) مبتلا به سل نهفته بودند که با توجه به تعداد بالای بیماران اسمیر مثبت بستری در این بیمارستان نشان دهنده نیاز جدی به اقدامات و برنامه های آموزشی فراگیرتر در جهت پیشگیری از ابتلا به این عفونت می باشد.
    یافته ها
    تعداد 160 زن (7/71%)، 63 مرد (3/28%) در این مطالعه شرکت کردند که در این میان 172 نفر (1/77%) اندازه اندوراسیون کمتر از 5 میلی متر، 11 نفر (9/4%) اندازه اندوراسیون 5 تا کمتر از 10 میلی متر، 20 نفر (9%) اندوراسیون 10 تا 15 میلی متر و 20 نفر (9%) نیز اندوراسیون بالای 15 میلی متر داشتند. در این مطالعه بین جنس، سن، سابقه تماس با بیمار سل، سابقه کار و سل نهفته رابطه معناداری یافت نشد اما بین بخش فعالیتی، شغل کارکنان و سل نهفته رابطه معناداری وجود داشت.
    مواد و روش ها
    طی یک مطالعه تحلیلی-توصیفی که در سال 1394 در بیمارستان عشایر خرم آباد بر روی کارکنان انجام شد، پس از اخذ شرح حال و کسب رضایت از کارکنان، تست پوستی توبرکولین (TST) انجام گرفته و نتایج آن 72-48 ساعت بعد قرائت و ثبت گردید. جهت بررسی اثر بوستر در افراد با نتایج TSTمنفی، تست یک هفته بعد تکرار گردید. معیار تشخیص سل نهفته تست توبرکولین با اندوراسیون بیشتر مساوی 10 میلی متر بود.
    کلیدواژگان: سل نهفته، تست پوستی توبرکولین، کارکنان مراکز بهداشتی
  • سپیده وهابی، فاطمه علیشاهی، الهام شیخی، خاطره عنبری صفحات 32-41
    مقدمه
    از آن جایی که تنها احیاء قلبی ریوی صحیح و موثر می تواند احتمال بقاء بیماران دچار ایست قلبی تنفسی را بالا ببرد این مطالعه برای ارزیابی تاثیر آموزش مولفه های احیای قلبی ریوی در بخش بیهوشی بر ارتقاء آگاهی و مهارت های بالینی کارورزان بیهوشی در دانشگاه علوم پزشکی لرستان طراحی شد.
    بحث و نتیجه گیری
    آموزش احیای قلبی ریوی طی دوره کارورزی بیهوشی منجر به افزایش واضح میزان آگاهی و مهارت کارورزان پزشکی می گردد. اضافه کردن این دوره به برنامه آموزشی کارورزان پزشکی در همه دانشگاه های علوم پزشکی ضروری به نظر می رسد.
    یافته ها
    بعد از اتمام دوره کارورزی بیهوشی میانگین نمره آگاهی و مهارت کارورزان به طور واضحی، به ترتیب از 68/5 به 94/7 و از 65/10 به 45/23 افزایش یافت (0001/0= P). همچنین رابطه مستقیمی بین میزان آگاهی قبل از دوره بیهوشی با نمره آزمون پیش کارورزی دیده شد (0001/0= P) ولی ارتباط واضحی بین میزان مهارت بالینی با نمره آزمون پیش کارورزی مشاهده نشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 10 ماهه 31 کارورز پزشکی دانشگاه علوم پزشکی لرستان مورد بررسی قرار گرفتند و همه کارورزان طی دوره 15 روزه کارورزی بیهوشی تحت آموزش تئوری احیای قلبی ریوی شامل BLS و ACLS و مهارت های بالینی مربوطه قرار گرفتند. میزان آگاهی و مهارت کارورزان قبل و بعد از دوره به وسیله پرسشنامه و ارزیابی عملی توسط دانشیار بخش بیهوشی ارزیابی گردید. این پرسشنامه شامل چهار قسمت مجزا 1- اطلاعات شخصی 2- سوالات تئوری جهت بررسی میزان دانش و آگاهی 3- بررسی مهارتهای عملی کارورز از دیدگاه خودش در دو زمان قبل و بعد از آموزش 4- بررسی مهارتهای عملی کارورز از دیدگاه دانشیار رشته بیهوشی در دو زمان قبل و بعد از آموزش احیای قلبی – ریوی بود.
    کلیدواژگان: احیای قلبی ریوی، آموزش، دوره کارورزی بیهوشی
  • مهرنوش مقدسی، مریم هرمزی، بهرام دلفان، مجید طاعتی، سهیلا پورخداداد، مریم رضایی، لیلا تواضع صفحات 42-50
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه عصاره برگ زیتون با دوز mg/kg 300 موفق گردیده که از کاهش معنی دارغلظت کورتیکوسترون در نتیجه هیپوپرفیوژن مغزی جلوگیری کند و این نشان دهنده اثر حفاظتی عصاره برگ زیتون بر محور هیپوتالاموس- هیپوفیز – آدرنال می باشد و از آنجایی که عصاره برگ زیتون دارای اثرات مفید با طیف وسیع می باشد برای یافتن مکانیسم دقیق آن پیشنهاد می گردد در تحقیقات آینده عناصر موثره عصاره برگ زیتون بکار برده شود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از 35 راس رت ویستار نر استفاده گردید که به طور تصادفی به 5 گروه کنترل، هیپوپرفیوژن و گروه های هیپوپرفیوژن گاواژ شده با عصاره برگ زیتون بترتیب با دوزهای 100، 200 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن حیوان تقسیم شدند. در گروه هیپوپرفیوژن حیوانات فقط تحت عمل جراحی بستن دائم دو رگ کاروتید به فاصله یک هفته قرار گرفتند و در گروه کنترل حیوانات تحت عمل جراحی کاذب، باز شدن غلاف کاروتید بدون بستن رگ ها، قرار گرفتند. عمل گاواژ حیوانات بمدت 25 روز صورت گرفت. در انتها با ایجاد بیهوشی عمیق در حیوانات نمونه خونی آنها را گرفته و غلظت هورمونهای کورتیکوسترون و DHEA موجود در سرم توسط کیتهای الیزا اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    هیپوپرفیوژن مغزی سبب کاهش معنی داری در غلظت کورتیکوسترون سرم در مقایسه با گروه کنترل گردید (01/0< P)، اما تیمار با عصاره برگ زیتونmg/Kg 300 قادر بوده است که میزان کورتیکوسترون را به مقدار طبیعی (گروه کنترل) برگرداند. تفاوت معنی داری در غلظت DHEA بین گروه ها مشاهده نشد.
    مقدمه
    هیپوپرفیوژن مزمن مغزی یک مورد پاتوفیزیولوژیک شایع می باشد که معمولا در شرایطی نظیر دمانس رگی و آلزایمر اتفاق می افتد که هر دوی این بیماری ها توسط اختلالات حافظه تشخیص داده می شوند. تشخیص مکانیسمهای مشخص که در سلسله وقایع موجود از هیپوپرفیوژن مزمن تا کاهش حافظه نقش دارد می توانند هدف بالقوه ای برای درمان های موثر باشد هدف از مطالعه حاضر با توجه به اثرات مفید آنتی اکسیدانی و ضد التهابی عصاره برگ زیتون، بررسی اثرات عصاره برگ زیتون بر غلظت هورمونهای کورتیکوسترون و دئیدرواپی آندروسترون (DHEA) سرمی بعد از ایجاد هیپوپرفیوژن مغزی در رت می باشد.
    کلیدواژگان: عصاره برگ زیتون، هیپوپرفیوژن مغزی، کورتیکوسترون، دئیدرواپی آندرسترون، حافظه
  • پرستو بهاروند، حبیب معظمی گودرزی، محمد معرف زاده صفحات 51-59
    مقدمه
    نوروپاتی دیابتی مهمترین عارضه دیابت می باشد که باعث ناتوانی در بیماران می شود. شواهد حاکی از آن می باشد که شناسایی زودرس نوروپاتی می تواند باعث کاهش زخم پای دیابتی و قطع عضو شود. این مطالعه با هدف بررسی شیوع نوروپاتی محیطی در بیماران دیابتی طراحی گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بر اهمیت غربالگری در شناسایی زود هنگام نوروپاتی در بیماران دیابتی تاکید دارد. پرسشنامه میشیگان با توجه به سادگی، قابلیت اجرا و کم هزینه بودن آن، برای شناسایی افراد در معرض خطر نوروپاتی مناسب به نظر می رسد.
    یافته ها
    شیوع نوروپاتی دیابتی در بیماران بررسی شده 28 درصد بود. بین طول مدت بیماری و نوروپاتی ارتباط مستقیم مشاهده گردید که به لحاظ آماری معنادار بود (02/0= P) در حالی که بین نوروپاتی و سایر متغیرها ارتباط معناداری مشاهده نگردید.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت توصیفی مقطعی در سال 1394 طراحی شد و نمونه ها به صورت تصادفی از بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت خرم آباد انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل اطلاعات دموگرافیک، آنتروپومتریک و پرسشنامه میشیگان بود که از دو قسمت مصاحبه (علایم نوروپاتی) و معاینه تشکیل شده است. برای آنالیز داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده گردید.
    کلیدواژگان: دیابت، نوروپاتی محیطی، پرسشنامه میشیگان
  • قدرت الله روشنایی، جواد فردمال، ملیحه صفری، علیرضا سلطانیان، صنمبر صدیقی صفحات 60-68
    بحث و نتیجه گیری
    توجه به ویژگی های دموگرافیک و پاتولوژیک بیماران و تعیین ریسک فاکتورهای مرتبط در موفقیت درمان و افزایش بقا موثر است ولیکن برای تعیین اثر علی درمان بایستی از کارآزمایی های بالینی کنترل شده برای حذف اثرات مرتبط با درمان استفاده کرد.
    مواد و روش ها
    یک مطالعه همگروهی تاریخی بر روی 181 بیمار تحت شیمی درمانی (گروه 1) و 201 بیمار تحت جراحی (گروه 2) انجام شد. اثر متغیرهای دموگرافیکی، کلینیکی و پاتولوژیکی بر بقا در دو گروه درمانی با استفاده از آزمون لگ-رتبه و مدل مخاطرات متناسب کاکس ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزارSPSS16 انجام شد.
    یافته ها
    56 بیمار گروه اول و 69 بیمار گروه دوم تا پایان مطالعه فوت شدند. میانه ی بقای بیماران گروه اول و دوم بترتیب 19 و 28 ماه بود. تاثیر متغیرهای سن تشخیص و درجه تمایزیافتگی تومور بر بقای گروه اول و جنس و مرحله بیماری بر بقای گروه دوم معنی دار شدند (05/0P<).
    مقدمه
    جراحی به عنوان مهمترین روش درمان بیماران سرطان معده مطرح بوده و شیمی درمانی و رادیوتراپی نیز به عنوان درمان کمکی پس از جراحی در این بیماران حین عمل و پس از عمل برای کاهش عود موضعی و متاستاز مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این مطالعه مقایسه بقا و ویژگی های بیماران جراحی شده با بیمارانی که شیمی درمانی دریافت کرده اند می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان معده، آنالیز بقا، شیمی درمانی، جراحی، مدل کاکس
  • فریده ملکشاهی، علیرضا حیدر نیا، شمس الدین نیکنامی، فرخنده امین شکروی، علی فرهادی صفحات 69-80
    مقدمه
    پوکی استخوان یک اولویت مهم بهداشتی در ایران و جهان است. اخیرا پیشگیری از پوکی استخوان، هدف بسیاری از متخصصان امر سلامت شده است. تغییر رفتار یکی از استراتژی های قدرتمند جهت پیشگیری از پوکی استخوان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین کاربرد مدل فرا نظری در رفتار پیشگیری از پوکی استخوان (فعالیت فیزیکی) در زنان 30-50 سال خرمآباد طراحی شده است
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی، 269 زن سنین 50-30 سال بر اساس معیارهای پژوهش به صورت تصادفی خوشهای و سیستماتیک از بین کلیه مراکز بهداشتی درمانی خرمآباد انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های روا و پایای اطلاعات فردی، مراحل تغییر رفتار، تعادل تصمیمی و خودکارآمدی فعالیت فیزیکی بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آزمون کای دو، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون لجستیک انجام شد.
    یافته ها
    میانگین، انحراف معیار، سنی افراد مورد مطالعه 3/7±72/38 سال و میانگین و انحراف معیار فعالیت فیزیکی سبک هفتگی برحسب دقیقه برابر با 400/56±83/38 بود. همچنین نتایج نشان داد که سازه خودکارآمدی بالاترین توان پیشگوییکنندگی رفتار پیشگیرانه را دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که از میان سازه های مورد بررسی مدل فرا نظری، خودکارآمدی تنها سازه پیشگویی کننده اتخاذ رفتار پیشگیری از پوکی استخوان هست. بنابراین یافته های این پژوهش میتواند بهعنوان پای های برای مداخلات آموزشی در زمینه تغییر رفتار جهت پیشگیری از پوکی استخوان، مورد استفاده متولیان امر سلامت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پوکی استخوان، مدل فرا نظری، پیشگیری، فعالیت فیزیکی، زنان
  • حمیرا حاتمی، نازلی خواجه نصیری * صفحات 81-89
    مقدمه

    سوء استفاده از آمفتامین های روان گردان (کریستال مت و اکستازی) در سالهای اخیر در بین نوجوانان و جوانان ایرانی رواج یافته است. این مواد اثرات مخرب بسیاری را در اندام های بدن بجا می گذارند. از این رو این مطالعه به منظور تعیین اثر کریستال مت روی محور هورمونی هیپوفیز - گناد موش صحرایی نر بالغ انجام شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده از سنجش های هورمونی می توان نتیجه گرفت که کریستال مت دارای اثرات مخرب بر روی محور هورمونی هیپوفیز – گنادی جنس نر دارد.

    یافته ها

    غلظت سرمی هورمون تستوسترون در گروه های تجربی دریافت کننده دوز 10 و 15 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن نسبت به گروه کنترل، افزایش معنی داری نشان داد (05/0P<). غلظت سرمی هورمون های LH و FSH در گروه های تجربی دریافت کننده دوز 5، 10 و 15 کاهش معنی داری را نشان داد (05/0P<).

    مواد و روش ها

    28 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به چهار گروه کنترل و گروه های دریافت کننده کریستال مت با دوز 5، 10 و 15 میلی-گرم بر کیلوگرم وزن بدن تقسیم شدند. گروه های تجربی به مدت 7 روز، کریستال مت را به شیوه درون صفاقی دریافت نمودند و پس از 7 روز، خون از بطن چپ قلب موش ها گرفته شده و پارامترهای مورد نظر (تستوسترون، LH و FSH) توسط کیت الایزا اندازه گیری شد. آنالیز داده-های حاصل، با استفاده از نرم افزار آماری 16- SPSS صورت گرفت. مقایسه گروه های آزمایشی مختلف توسط آزمون آماری تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) انجام شد و 05/0P< معنی دار در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: کریستال مت، هورمون های LH، FSH وتستوسترون، محور هورمونی هیپوفیز - گناد
  • پریسا سادات سیدموسوی، سعید قنبری، محمد علی مظاهری صفحات 90-104
    مقدمه
    با توجه به اهمیت دلبستگی در پدیدآیی اضطراب جدایی، هدف این مطالعه بررسی اثربخشی مداخله دلبستگی محور با روش پسخوراند ویدیویی بر کاهش بازنمایی های منفی و مشکلات اضطراب جدایی در کودکان پیش دبستانی بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها به نظر می رسد مداخله دلبستگی محور موجب افزایش حساسیت مادرانه و این تغییر همراه با کاهش بازنمایی های منفی کودک به واسطه تعاملات ترمیم کننده، توانسته اضطراب جدایی کودکان را کاهش دهد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دهنده اثر بخشی مداخله دلبستگی محور بر افزایش حساسیت مادرانه، کاهش بازنمایی های منفی کودک و همچنین علائم اضطراب جدایی در کودکان گروه آزمایش بود. میانگین نمرات گروه آزمایش در مقایسه با گواه در تمام متغیرها به طور معناداری کاهش یافته و این کاهش در پیگیری باقی مانده بود.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. برای این منظور، 21 زوج مادر و کودک (11 زوج در گروه آزمایش و 10 زوج در گروه گواه) از دو مرکز تخصصی مشاوره کودک بر مبنای معیارهای ورود مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش بین 8 تا 10 جلسه مداخله انفرادی دلبستگی محور و گروه گواه مداخله روابط محور دیگری را به منظور مقایسه اثربخشی دریافت کردند. شرکت کنندگان در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (3 ماه بعد) با استفاده از ابزارهای درجه بندی رفتار مادرانه Q-SORT، مجموعه داستانهای مک آرتور و پرسشنامه علائم مرضی کودکان ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: اضطراب جدایی، بازنمایی ذهنی، دلبستگی
  • شهربانو عریان، محمد نبیونی، مسعود باقرپور زارچی، مرتضی نظری سرنجه، علی باقرپور زارچی، کیانا شاهزمانی صفحات 105-112
    بحث و نتیجه گیری
    این نتایج پیشنهاد داد که تزریق STZ در بطن های جانبی مغز موجب آسیب شدید در حافظه و یادگیری مشابه بیماری آلزایمر می شود ولی اریتروپویتین از این آسیب همراه با کاهش در هماتوکریت جلوگیری می کند.
    مواد و روش ها
    جهت ایجاد مدل آلزایمری در رت ها، استرپتوزوتوسین در بطن های طرفی مغزی تزریق گردید. 2 هفته پس از القاء آلزایمر داروی اریتروپویتین با دوز های متفاوت به صورت سیسترنامگنایی جهت درمان آلزایمر همراه با کاهش عوارض جانبی این دارو تزریق گردید. بعد از دوره درمان همه رت ها تحت مطالعه رفتاری آزمون یادگیری اجتنابی غیر فعال توسط دستگاه شاتل باکس و سنجش هماتوکریت خون قرار گرفتند.
    یافته ها
    هرچند اریتروپویتین تاثیر معنی داری بر بهبود فرآیند های یادگیری و حافظه در هر دو گروه کنترل و شم نداشت ولی باعث ایجاد تفاوت معنی داری در بهبود این بیماری نسبت به گروه STZ(استرپتوزوتوسین) شد که این درمان با کاهش هماتوکریت نسبت به گروه دوز U/Kg5000 همراه شد.
    مقدمه
    بیماری آلزایمر یک بیماری شایع نورودژنراتیو پیش رونده ای است که منجر به زوال عقل و نابودی سلول های مغزی به ویژه در ناحیه هیپوکامپ می شود. به تازگی مشخص شده اریتروپویتین با عمل حفاظت عصبی خود باعث بهبود در عملکردهای شناختی در طول این بیماری می گردد. هدف این مطالعه یافتن روشی جایگزین نسبت به روش مرسوم تزریق صفاقی برای تحویل اریتروپویتین به مغز توسط دور زدن سد خونی مغزی است.
    کلیدواژگان: آلزایمر، اریتروپویتین، استرپتوزوتوسین، هماتوکریت
  • معصومه غلامی، امیر حسین مقصود، افشین محمدی، نازنین فلاح، محمد فلاح صفحات 113-122
    مقدمه

    توکسوپلاسموز با شیوع جهانی، ایجاد سقط و عوارض شدید در نوزادان متولد شده از مادرانی که در دوران بارداری به توکسوپلاسموز حاد مبتلا می شوند، به عنوان یکی از شایع ترین عفونتهای فرصت طلب در بیماران دچار نقص ایمنی اهمیت ویژه ای دارد. گرچه راه اصلی انتقال تماس با گربه و خوردن موادگوشتی می باشد، اما چون در مرحله حاد عفونت انگل در تمام مایعات بدن وجود دارد، اگر در این مرحله خون اهدا شود انتقال انگل محتمل است. هدف این مطالعه بررسی شیوع آنتی بادی های ضد توکسوپلاسما گوندی در اهدا کنندگان خون سازمان انتقال خون همدان بوده است.

    مواد و روش ها


    در این مطالعه توصیفی- مقطعی سرم 540 نفر از اهدا کنندگان خون در سازمان انتقال خون همدان به طور تصادفی انتخاب و با روش ELISA عیار آنتی بادی های IgM و IgG تعیین و فراوانی برخی فاکتورهای خطر آلودگی به انگل با پرسشنامه ای گردآوری و آنالیز شد.

    یافته ها


    طبق نتایج بدست آمده در آزمایش الایزا از مجموع 540 نفر که 518 نفر آنها مرد و 19 نفر زن (و 3 نفر ذکر نشده) بودند، 294 نفر) 4/54% (دارای آنتی بادی IgG و 10 نفر (9/1%) دارای آنتی بادی IgM بر علیه توکسوپلاسما گوندی بودند.

    بحث و نتیجه گیری


    چون غربالگری خون از نظر توکسوپلاسما در سازمان انتقال خون انجام نمی گیرد، لذا بررسی اهدا کنندگان در سازمان انتقال خون برای جلوگیری از خطرات احتمالی می تواند مورد توجه کارشناسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسموز، سازمان انتقال خون، اهدا کنندگان خون، IgG، IgM
|
  • Peyman Astaraki, Ghafar Ali Mahmoudi *, Khatereh Anbari, Behzad Mohammad Souri, Leila Dosti Pages 5-13
    Background
    Authorizing abortion in some cases of fetal and maternal diseases which was implemented by passing its law in 2005, a major change in therapeutic abortion was performed in Iran,s health system. Although there may be cases of illegal abortion, but our study examined legal abortion of Lorestan province in 2013, which led to increase in awareness of health professionals about indications of therapeutic abortion, the time to do it and answer to related questions.
    Materials And Methods
    In this epidemiological and cross-sectional study, all applications for abortion permission, received by Lorestan legal organization in 2013, were studied. The data were recorded in a questionnaire and analyzed using SPSS software.
    Results
    From 205 cases during a year, 144 of them obtained permission for abortion of which 88% issued for fetal abnormalities and 12% due to illness of the mother. The most common diseases in the fetus were, the brain and skull abnormalities, and in the mothers, cardiovascular diseases and hematologic abnormalities were the highest. In these cases, the most frequency belonged to the age group of 25-34 years. For 61 requests, permission for abortion had not been issued. High gestational age (26 cases) and diseases of the brain and skull, were the most common reasons of request for abortion.
    Conclusion
    Abortion means therapeutic abortion and with the increase in the authorized therapeutic abortion, the illegal abortion will be reduced and leads to increase in the health of pregnant women. By increasing awareness of the medical staff about permitted therapeutic abortion and related laws, a correct and better guidance of pregnant women, we can help them to have a healthy community. As well as the problems of obstetricians and gynecologists, in this field, will be decreased.
    Keywords: Therapeutic abortion, Fetal abnormalities, Forensic medicine, Khorramabad
  • Ali Farhadi, Zia Obeidavi, Yazdan Movahedi, Mehdi Rahimi, Atefeh Mobasher Pages 14-22
    Background
    Elderly is a worldwide problem which at a near future will be considered as one of the most important social and welfare challenges in developing countries. Therefore in this research social support and life satisfaction of the elderly resident in sanatorium compared with those living with family.
    Materials And Methods
    This analytic-epidemiologic study carried out on 120 male and female elders (60 in sanatorium and 60 in home) selected by systematic and cluster random method. For measuring life satisfaction, Life Satisfaction Questionnaire (LSQ) (with reliability 0.89) and for social support, Social Support and Stress Scale (SSSS) were used. Data were analyzed using correlation and U Mann-Whitney by SPSS 20 software.
    Results
    The results showed a positive and significant correlation (r=0.746, p<0.05) between social support and life satisfaction and stress had the revers and significant relation (r=-0.383, p<0.05) with life satisfaction. Also results showed that indexes of life satisfaction, stress and social support have a significant different in elders resting in sanatorium and family (p<0/05).
    Conclusion
    Based on the results, social support and coping with stress especially family stress cause increasing life satisfaction level in elders.
    Keywords: Life satisfaction, Social support, Stress, Elder
  • Mohammad Reza Nazer, Moslem Shahivand, Sodabeh Zare Pages 23-31
    Background
    Despite of extensive global control programs of tuberculosis, the prevalence of this disease in underdeveloped and developing countries still remains high.Also the prevalence of latent TB infection in hospital staff has a particular importance.
    Materials And Methods
    In a descriptive-analytic study conducted from March to June 2015 in Khorramabad Ashayer hospital on employees, after taking history and consent of the employees, a Tuberculin Skin Test (TST) was conducted and the results were read 72-48 hours later. Also to study booster effect in patients with negative TST, test was repeated one week later. The criteria for diagnosis of latent tuberculosis was tuberculin test with induration greater than 10 mm.
    Results
    Totally of 160 women (7.71%) and 63 men (28/3%) with a mean age of 32.07 years old participated in this study. From 223 participants, 177 (71.7%) had indurations less than 5mm, 11 (4.9%) had indurations between 5-10mm, 20 (9%) had indurations between 10-15mm and 9 (9%) had indurations more than 15mm. In this study, among the sex, age, duration of employment, history of contact with TB patients and latent TB no significant relationship was found, but there was a significant relationship among the job, activities unit and latent TB.
    Conclusion
    In this study, from 223 participants, 40 (18%) were infected with latent TB, which according to the number of positive smear patients admitted to this hospital represents a serious need for more comprehensive educational programs and prompt actions to prevent this infection.
    Keywords: Latent Tuberculosis, Tuberculin test, Health staff
  • Sepideh Vahabi, Fatemeh Alishahi, Elham Sheikhi, Khatereh Anbari Pages 32-41
    Background
    Since only the correct and effective Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) can increase the survival of patients with cardiopulmonary arrest, the aim of this study is to determine the effects of CPR training in the anesthetioligy ward to improve CPR knowledge and clinical skills of interns of Lorestan university of medical sciences.
    Materials And Methods
    A 10-month Educational experimental study was done on 31 undergraduate medical students at Lorestan university of medical sciences in 2013. During a period of 15 days of anesthesiology internship course, all these students underwent CPR training including Basic Life Support (BLS), Advanced Cardiac Life Support (ACLS) and practical skills. Data were collected via a questionnaire with 4 parts including demographic, pre and post knowledge and skills as standpoint of interns and ward,s professor.
    Results
    After training the mean of score about knowledge of CPR and its practical skills significantly increased from 5.68 to 7.94 and 10.65 to 23.45 respectivly (PV=0.0001). A significant relationship between preinternship exam score and knowledge of CPR before anesthesiology internship course was shown (PV=0.001), but there was no significant relationship with practical skills score pre and post CPR training in anesthesilogy ward.(PV=0.38)
    Conclusion
    The CPR training course in anesthetiology ward leads to significant increase in CPR skills and Knowledge of medical interns. Adding this course to undergraduated medical students is essential.
    Keywords: Cardio pulmonary resuscitation, Training, Anesthesia internship rotation
  • Mehrnoosh Moghaddasi, Maryam Hormozi, Bahram Delfan, Majid Taati, Soheila Pourkhodadad, Maryam Rezaei, Leila Tavazo Pages 42-50
    Background
    Chronic Cerebral Hypoperfusion (CCH) is a common pathophysiological state that generally happens in conditions such as Alzheimer and vascular dementia, which both of them are known by cognitive impairment. The recognition of particular mechanisms in the chain of events from CCH to a cognitive deficit may identify potential targets for efficient therapies. The purpose of this study was to examine the effects of olive leaf extract, with regarding the antioxidant and antiinflammation effects of extract, on corticostreon and dehyroepiandrestrone (DHEA) after the induction of cerebral hypoperfusion in rats.
    Materials And Methods
    Wistar rats were divided into five groups of control, hypoperfusion, (hypoperfusion + 100 mg/kg extract), (hypoperfusion +200mg/kg) and (hypoperfusion + 300mg/kg).In the hypoperfusion groups both common carotids were permanently occluded (with one week interval). Surgery without occlusion of the carotid was applied on the control. Olive leaf extracts with dosages 100, 200 and 300 mg/kg was given to the animals by gavage technique for 25 days. Then blood samples were taken and the serum concentration of corticostrone and DHEA were measured by ELISA method.
    Results
    In comparison with the control group, there was a significant reduction in corticostrone concentration in hypoperfusion group but olive leaf extract with 300mg/kg dosage, succeeded in abolishing the reduction. The significant differences in DHEA concentration was not observed among treated groups.
    Conclusion
    In this study, the olive leaf extract succeeded in elevating of corticostrone concentration which was reduced by hypopefusion, this study showed the protective effects of olive leaf extracts on hypothalamus – hypophysis –adrenal axis, since the extract has wide useful effects, we suggest it’s effective components to be separately examined to find the exact mechanism.
    Keywords: Olive leaf extract, Cerebral hypoperfusion, Corticostrone, Dihydroepiandrestrone, Memory
  • Parastoo Baharvand, Habib Moazami Ghoodarzi, Mohammad Moarefzade Pages 51-59
    Background
    Neuropathy is an important complication and contributes to the morbidity of diabetes mellitus. Evidence indicates early detection of neuropathy results in fewer foot ulcers and amputations. The purpose of this study was to evaluate the prevalence of peripheral neuropathy in diabetic patients. Methods and Materials: This cross-sectional study was conducted on diabetics selected randomly from those who referred to diabetes center of Khorramabad in 2015. The data collecting sheet included demographic information, body mass index and Michigan questionnaire which consisted of two parts. The first part assessed neuropathic symptoms and the second part encluded a brief physical examination. The descriptive and analytic statistics were used for data analysis.
    Results
    The prevalence of diabetic neuropathy in patients was 28 percent. duration of disease was signifcantly associated with DPN ((P value <0.05).We observed no association between neuropathy and other variabls.
    Conclusion
    The results of this study emphasize the importance of screening for early detection of neuropathy in diabetic patients. Michigan questionnaire would appear to be an appropriate, cheap applicability and easy to use tool for identifying patients at risk of having neuropathy.
    Keywords: Diabetes, Peripheral neuropathy, Michigan questionnaire
  • Ghodratollah Roshanaei, Javad Faradmal, Malihe Safari, Alireza Soltanian, Sanambar Sadighi Pages 60-68
    Background
    Surgery is the most important treatment in gastric cancer (GC) patients and also chemotherapy and radiotherapy are used as adjuvant and/or neo-adjuvant therapies for reducing locally relapse and metastasis. This study aimed to compare patient's survival and affected factors in this two treatment groups.
    Materials And Methods
    This historical cohort study was conducted on 181 patients underwent chemotherapy (group 1) and 201 patients underwent surgery (group 2). The effect of demographic, clinical and pathological risk factors on patient's survival was assessed by log-rank test and Cox Proportional Hazard (CPH) model. Data were analyzed using SPSS16.
    Results
    Fifty and six patients (30.6%) in surgery group and 69 patients (34.3%) in chemotherapy group passed atoay death by the end of the study. The median survival time in two groups was 19 and 28 months, respectively. Age at diagnosis and tumor grade in surgery group, and gender and pathologic stage in chemotherapy group were significant (p<0.05).
    Conclusion
    Demographic and pathological characteristics of patients are the significant determinant of treatment success and increasing survival, however, assessing the causal effect of treatments on survival will be well achieved via controlled clinical trials through which the effects of confounders can be controlled.
    Keywords: Gastric cancer, Survival analysis, Chemotherapy, Surgery, Cox model
  • Farideh Malekshahi, Alireza Heidarnia, Shmsedin Niknami, Farkhonde Aminshokravi, Ali Farhadi Pages 69-80
    Background
    Osteoporosis is a major public health priority in Iran and the world. Recently, prevention of osteoporosis has become the goal of many health professionals. Behavior change is one of the most powerful strategies for osteoporosis prevention. This study aimed to determine the predictors of osteoporosis prevention behavior in women aged 30-50 in Khorramabad.
    Materials And Methods
    This descriptive-inferential cross-sectional study included 269 women aged 30-50 selected from all the health centers of Khorramabad according to the inclusion criteria of the study and through cluster and systematic sampling method. Data gathering tools were valid and reliable questionnaires of demographic information, stages of change, decisional balance, self-efficacy, and physical activity. Chi-square test, Spearman correlation coefficient, and logistic regression were applied to analyze the data.
    Results
    The mean age of the subjects was 38.72±7.003, and the mean light weekly physical activity was 38.83±56.400. The results also showed that the construct of self-efficacy had the highest predictive power of preventive behavior.
    Discussion
    The results showed that self-efficacy among the constructs of the Trans-theoretical Model was the only predictive construct for osteoporosis prevention behavior. Therefore, the findings of this study can serve as a base for educational interventions in behavioral changes to prevent osteoporosis by health authorities.
    Keywords: Osteoporosis, Trans, theoretical Model, Self, efficacy, Prevention, Physical activity, Women
  • Homeira Hatami, Nazli Khajehnasiri Pages 81-89
    Background

    Psychostimulant amphetamine (Ecstasy and Crystal meth or n-methyl-1- phenyl-propan-2- amine) abuse has been prevalent among the youth of Iran in recant years. These substances have many adverse and destructive effects on several organs. Therefore, this study was done to determine the effect of crystal meth on pituitary-gonadal axis in adult male rats.

    Material And Methods

    28 male adult rats were divided into four groups; normal control group, and 5, 10 and 15 mg/kg bw Crystal meth-treatment groups. Animals in the Crystal meth-treated groups received 5, 10 and 15 mg/kg bw of Crystal meth intraperitoneally for seven days. After 7 days, blood sample was taken from the left ventricle of the animal's heart and LH, FSH and testosterone concentration were measured using ELISA kit. The SPSS-16 statistical software was used to analyze data. All data were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA) and the differences were considered significant at the p<0.05 level.

    Results

    Testosterone hormone concentration significantly increased in experimental groups (10 and 15 mg/kg bw) in comparison with control group (P<0.05). Concentrations of FSH and LH in the experimental groups (5, 10 and 15 mg/kg bw) significantly reduced in comparison with control group (P<0.05).

    Conclusion

    According to the hormonal examinations, we concluded that the use of Crystal meth causes destructive effects on the male pituitary-gonadal axis. Keywords:

    Keywords: Crystal meth, Testosterone, FSH, LH, Pituitary, gonad axis
  • Parisa Sadat Seyedmousavi, Saeed Ghanbari, Mohammad Ali Mazaheri Pages 90-104
    Background
    With regard to the importance of attachment in developing separation anxiety, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of attachment based intervention via video feedback on decreasing negative representations and separation anxiety problems in preschool children.
    Materials And Method
    The research method was semi experimental with pretest-posttest and follow up. For this, 21 mother-child dyads (11 dyads in experimental and 10 dyads in control group) were selected from 2 child counseling centers based on including criteria. The experimental group received 8 to 10 individual attachment based intervention sessions and the control group received the other relation based intervention for comparison of their effectiveness. The participants were assessed using maternal behavior Q-SORT, MacArthur story stems and child psychopathological symptoms inventory in pretest, post-test and 3 months interval follow up.
    Results
    The findings revealed the effectiveness of attachment-based intervention on increasing maternal sensitivity, decreasing negative representations of child and also separation anxiety symptoms in children of experimental group. The mean scores of experimental group in comparison to witness group have significantly decreased in all variables.
    Conclusion
    Considering this results, it seems attachment-based intervention could increas maternal sensitivity and this change with decreasing negative representation of child via recovering interactions have a positive effect on decreasing separation anxiety problems of children.
    Keywords: Separation anxiety, Mental representation, Attachment
  • Shahrbano Oryan, Mohammad Nabiuni, Masoud Bagherpour Zarchy, Morteza Nazari Serenje, Ali Bagherpour Zarchy, Kina Shahzamani Pages 105-112
    Background
    The Alzheimer is a common progressive and degenerative disease which causes dementia and ruin of brain cells especially in Hippocampus region. Recently, it has been appeared that Erythropoietin with its neural-protective action causes an improvement in cognitive functions during this disease. This study aims to find an alternative approach instead of traditional intraventricular injection to deliver Erythropoietin into the brain without passing the blood-brain barrier.
    Materials And Methods
    In order to induce Alzheimer in rats, the STZ was injected in lateral ventricles of brain. Two weeks after Alzheimer induction, different doses of erythropoietin were injected in sisternamagna for treatment of the disease with decreased side effects. After the treatment period, all rats were tested by passive avoidence learning test using shuttle box, and measuring of blood hematocrit.
    Results
    Although the Erythropoietin did not have significant influence on improvement of memory and learning phenomena in both control and sham groups, it resulted in a significant difference in improvement of the disease comparing STZ group that this treatment was accompanied with decreased hematocrit than the group receiving 5000 U/Kg doses.
    Conclusion
    These results suggested that injection of STZ in lateral ventricles of brain contributes to extreme damage in memory and learning similar to Alzheimer; on the other hand, Erythropoietin prevents such a damage accompanied with decreased hematocrit.
    Keywords: Alzheimer, Erythropoietin, Hematocrit
  • Masoume Gholami, Amir Hosein Maghsood, Afshin Mohammadi, Nazanin Fallah, Mohammad Fallah Pages 113-122
    Background

    Toxoplasmosis with a worldwide distribution is one of the most common opportunistic infections in the immunodeficient patients and causes abortion and congenital complications in pregnant women infected with acute infection. The main route of infection is contact with infected cat and consuming under-cooked meat. Because the presence of parasite in the all body fluids, it is probable that transfusion during acute infection leads to transmission of the parasite. The aim of this study was to evaluate the IgM and IgG antibodies in the Hamadan blood donors and its relation to some epidemiologic risk factors.

    Materials And Methods

    In this cross-sectional study, a total of 540 blood specimens were taken randomly from healthy blood donors in the Hamadan blood transfusion center. All samples examined by ELISA method for IgG and IgM antibodies. The results analyzed in relation to epidemiological factors such as age, gender, occupation and some Toxoplasma infection risk factors.

    Results

    About 518 participants in this study were male, others were female. Totally, 294 (54.4%) of studied population were positive for IgG antibody and 10 (1.9%) were positive for IgM antibody. There was no significant relationship between seropositivity and Toxoplasma infection risk factor.

    Conclusion

    Because the screening didn’t perform on the blood donors in Hamadan; according to results of this study, Toxoplasma infection in blood donors of Hamadan is relatively high and, the rate of IgM antibody could considered for screening of this population.

    Keywords: Toxoplasmosis, Blood donors, ELISA, IgG, IgM