بررسی تاثیر گرم کردن کارپولهای بی حسی موضعی بر درد حین تزریق دندانپزشکی
درد حین تزریق بی حسی موضعی از مشکلاتی است که موجب ایجاد ترس و اضطراب در بسیاری از بیماران و اجتناب آنها از درمانهای دندانپزشکی شده است. در مطالعات قبلی گزارشاتی از تاثیر گرم کردن ماده تزریق بی حسی در پوست، جراحی پلاستیک در ناحیه سر و صورت و جراحی کاتاراکت گزارش شده است. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر تزریق با دمای 37 درجه سانتی گراد در کاهش درد ناشی از تزریق اینفیلتره ماگزیلا و مقایسه آن با تزریق در دمای 21 درجه (دمای اتاق) در همان فرد در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران در سال 1397 بود.
تحقیق به روش کارآزمایی بالینی از نوع split mouth انجام شد. کلیه افرادی که دو سمت ماگزیلا آنها اندیکاسیون تزریق بی حسی را داشت و موافقت خود را اعلام کردند، به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. کارپول لیدوکایین (داروپخش-ایران) انتخاب شد و در گروه تجربی به وسیله گرم کن (Tommee Teppee-انگلستان) به دمای 37 درجه سانتی گراد رسید و سپس یک سمت از ماگزیلا به عنوان گروه مورد به صورت تصادفی تزریق گرم و سمت دیگر به عنوان گروه کنترل تزریق با دمای اتاق و با همان دوز انجام شد. بلافاصله پس از تزریق تاثیر آن بر میزان شدت درد بر اساس VAS صدگانه تعیین و با آزمون MANN-U-WHITNEY مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
روی 16 نفر و با توجه به نوع مطالعه 32 نمونه کار شد. از این نمونه ها 7 نفر مرد و 13 نفر زن بودند و سن آنها 12/98±36/36 بود. میزان درد گروه شاهد (تزریق دمای اتاق) 28/5±38/5 و در گروه مورد (تزریق گرم) برابر با 20/9±27/5 بود. میزان درد در گروه شاهد 75 درصد و در گروه تجربی 25 درصد بود. (0/01>P)
به نظر می رسد گرم کردن کارپول های بی حسی در کاهش درد هنگام تزریق موثر است.
درد ، داروی بی حسی موضعی ، تزریق ، لیدوکائین ، visual analog scale ، ASA1
-
Evaluation of the Effect of Platelet-Rich Plasma on Temporomandibular Joint Disorders: A Split-Match Randomized Clinical Trial
M .Sezavar, Sh .Shafaei Fard, H .Sharifzadeh, R. Pahlevan*, A. Badkoobeh
Journal of Research in Dental and Maxillofacial Sciences, Summer 2020