سیاست‏های زبانی و زبان‏های اقلیت: واکاوی جایگاه زبان‏های اقلیت در نظم فرهنگی- زبانی ایران مدرن (از 1285 ه‍.ش تا به امروز)

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

در نظم فرهنگی- زبانی ایران مدرن زبان همواره از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده است. زبان فارسی به‏عنوان یکی از دال‏های وحدت‏بخش ایرانیان در نتیجه سیاست‏های زبانی، واجد جایگاه مهمی شد و این وضعیت، موقعیت‏هایی را برای زبان‏های اقلیت تعیین کرد. در این پژوهش برآن بوده‏ایم تا این نظم فرهنگی-زبانی را به مدد روش تحلیل گفتمان «لاکلایو» و «موفه» مورد واکاوی قرار داده و جایگاه زبان‏های اقلیت را در یک صورت‏بندی گفتمانی مشخص کنیم؛ بنابراین به مدد اسناد، قوانین و اساسنامه‏های دولتی از زمان تاسیس مجلس شورای ملی (1285 ه.ش) تاکنون، نظم مذکور را مورد تحلیل قرار داده‏ایم. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در هر سه دوره مورد بررسی (مشروطه، پهلوی، جمهوری اسلامی ایران)، زبان فارسی به‏عنوان یکی از دال‏های اصلی گفتمان سیاست فرهنگی و زبان‏های اقلیت به‏عنوان مسیله‏ای برای برساخت هویت ملی بازنمایی شده‏اند. در دولت مشروطه سکوتی مبتنی بر انکار ، در دولت پهلوی سکوتی مبتنی بر حذف و پس از انقلاب اسلامی حذفی ادغامی در قوانین و اسناد دولتی زبان‏های اقلیت را دربرگرفته است.

زبان:
فارسی
صفحات:
67 تا 77
لینک کوتاه:
magiran.com/p2244491 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!