فهرست مطالب

زبان شناسی اجتماعی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، پاییز 1399)

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید خزایی، فرزانه خدابنده، سبحان نعمتی صفحات 11-24

    مطالعه شیوه هایی که مردمان برای تعامل به کار می برند یا به واسطه آن یکدیگر را مورد خطاب قرار می دهند، همواره توجه پژوهشگران زبان شناسی اجتماعی را به خود معطوف نموده است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی خطاب واژه های به کار رفته در برنامه های گفتگومحور اجتماعی و سیاسی است که در دو شبکه انگلیسی زبان صدای آمریکا  و پرس تی وی پخش می گردد. به این منظور، پیکره ای محقق-ساخته دربرگیرنده خطاب واژه های ایرانی و آمریکایی مستخرج از محتوای الکترونیک برنامه های گفتگومحور از این دو شبکه شکل داده شد. بر اساس الگوهای طبقه بندی مانجولاکشی (2004)، برای شناسایی خطاب واژه های موجود در پیکره، طبقه بندی جدیدی ارایه شد. بررسی توصیفی پیکره شکل گرفته نشان داد که که خطاب واژه های فارسی به نسبت رسمی هستند و از غنای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی بیشتری برخوردار هستند؛ درحالی که در برنامه های گفتگومحور سیاسی و اجتماعی آمریکایی، بیشتر از اسم های خاص برای خطاب قرار دادن افراد استفاده می شود. یافته ها از تمایل آمریکایی ها به غیررسمی بودن در رسانه حکایت داشت. با لحاظ کردن تفاوت های فرهنگی موجود در بافت های اجتماعی مختلف، نتایج این پژوهش می تواند رهاوردهایی برای دست اندرکاران تولید محتوای یاددهی-یادگیری به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: خطاب واژه، زبان شناسی اجتماعی، برنامه های گفتگومحور تلویزیونی
  • زینب باوندپور*، پارسا بامشادی صفحات 25-38

    جستار حاضر به واکاوی قلمروهای مبدا استعاری در گفتمان رسانه‏ای فوتبال می‏پردازد. برای این منظور، عنوان‏های خبری هشت روزنامه ورزشی فارسی‏زبان شامل هدف، خبر ورزشی، ایران ورزشی، ابرار ورزشی، گل، پیروزی، شوت و استقلال در یک بازه زمانی سه‏ماهه از اول شهریورماه تا پایان آبان‏ماه 1398 استخراج شده و در چارچوب نظریه استعاره مفهومی (لیکاف، 1993؛ لیکاف و جانسون، 1980، 1999) و نیز برپایه دیدگاه‏های کووچش درباره قلمروهای مبدا استعاری (کووچش، 2010) مورد بررسی قرار گرفته‏اند. یافته‏های پژوهش نشان می‏دهد که مهمترین قلمروهای مفهومی مبدا عبارتند از: جنگ، مسیر، متافیزیک، پدیده‏های طبیعی، حیوانات، ماشین، بازی و ورزش، ساختمان، سلامت و بیماری، هنر، نور و تاریکی، مدرسه، قدرت و سیاست، آشپزی و خوراک، دریا و فعالیت‏های دریایی، گیاهان. در کل، استعاره‏ها در عنوان‏های خبری فوتبال دارای سه کارکرد عمده‏اند: الف) جلب توجه مخاطب و ترغیب او به مطالعه و پیگیری خبر؛ ب) تسهیل بیان مفاهیم و موضوعات پیچیده و انتزاعی فوتبال به شیوه‏ای هنرمندانه و جذاب؛ ج) کمک به درک این مفاهیم از سوی مخاطب. این کارکردها در نهایت موجب تسهیل و تحکیم ارتباط میان رسانه و مخاطب می‏شوند که تاییدی است بر دیدگاه کووچش (2014) مبنی بر اینکه استعاره علاوه بر کارکرد شناختی، کارکرد ارتباطی مهمی نیز در گفتمان دارد.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، مفهوم‏سازی استعاری، فوتبال، گفتمان فوتبال، گفتمان ورزشی، زبان‏شناسی اجتماعی
  • زهرا عباسی*، فاطمه کلاری صفحات 39-51

    این مقاله با هدف بررسی تغییر در نگرش دانشجویان بین‏الملل نسبت به آموزش‏‏های برخط و کاربرد رسانه‏‏های اجتماعی در یادگیری زبان فارسی و تقویت مهارت‏‏های زبانی در دوران پیش و پس از گسترش ویروس کرونا انجام شده است. در ابتدا پیش از گسترش ویروس کرونا، پیمایشی درخصوص نگرش فارسی‏آموزان به آموزش مجازی زبان و استفاده از کلاس‏‏های برخط و رسانه‏‏های اجتماعی در آموزش زبان فارسی به عنوان زبان دوم با هدف رغبت‏سنجی فارسی‏آموزان به شرکت در دوره‏‏های آموزش مجازی در دو مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه علامه طباطبایی انجام شد؛ پس از تعطیلی سراسری دانشگاه‏‏ها و بازگشت دانشجویان خارجی به کشورشان و شروع دوره‏‏های آموزش مجازی در دانشگاه‏‏ها، بار دیگر این پرسشنامه در اختیار دانشجویان قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان می‏دهد نگرش فارسی‏آموزان سطوح مقدماتی، میانی و پیشرفته نسبت به یادگیری زبان فارسی و تقویت مهارت‏های زبانی و نیز نگرش کلی آنان نسبت به آموزش مجازی زبان فارسی بعد از تعطیلی دانشگاه ها و برگزاری دوره‏های آموزش مجازی زبان فارسی بهبود یافته است. بیشترین مقدار افزایش نگرش مثبت به فارسی‏‏آموزان سطح میانی و کمترین افزایش نگرش مثبت به فارسی‏‏آموزان سطح پیشرفته مربوط است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، آموزش برخط، رسانه ‏‏های اجتماعی، یادگیری الکترونیکی، آموزش زبان فارسی، دنیاگیری ویروس کرونا
  • مسعود باوان پوری، عبدالاحد غیبی*، خلیل پروینی، مهین حاجی زاده صفحات 53-65

    ارتباط غیرکلامی یکی از شاخه های نشانه شناسی است که انواع رفتارهای حرکتی افراد از جمله حالات چهره، حرکت های بدن، ژست ها و... را در برمی گیرد. پژوهش حاضر درصدد است با استفاده از روش نشانه شناسی، رمان «فرانکشتاین فی بغداد» اثر احمد سعداوی را از منظر نشانه های ارتباط غیرکلامی از جمله حالات چهره، حالات چشم، پیرازبان، اشیا، میزان فاصله و... مورد بررسی قرار دهد. هدف این پژوهش معرفی، طبقه بندی، رمزگشایی و تحلیل انواع ارتباطات غیرکلامی در رمان مذکور است تا نشان دهد که چگونه زبان بدن می تواند کارکردهایی مانند محبت، ترس، اضطراب، دروغ و... را انتقال دهد و نیز نویسنده برای روایت رفتارهای غیرکلامی شخصیت ها از چه ابزارهایی بهره برده است. نتایج نشانگر آن است که سعداوی از حالت های مختلف دست، چهره و نوع نگاه کردن در کنار کارکردهای مربوط به آنها، بیشترین بهره را برده است. وی از این حالت ها برای بیان مواردی مانند ترس از وقوع امری عجیب، ترس، اضطراب و ناراحتی، کسب اطلاع و... استفاده کرده است. در کنار این موارد، حالت ها و اندام های دیگری نیز در رساندن پیام های نویسنده دخیل هستند. همچنین بیشترین کارکردهای این پیام ها، کارکرد جانشینی است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، نشانه شناسی، ارتباط غیرکلامی، رمان عربی، جایزه بوکر، احمد سعداوی، فرانکشتاین فی بغداد
  • کمال خالق پناه*، علی سنائی صفحات 67-77

    در نظم فرهنگی- زبانی ایران مدرن زبان همواره از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده است. زبان فارسی به‏عنوان یکی از دال‏های وحدت‏بخش ایرانیان در نتیجه سیاست‏های زبانی، واجد جایگاه مهمی شد و این وضعیت، موقعیت‏هایی را برای زبان‏های اقلیت تعیین کرد. در این پژوهش برآن بوده‏ایم تا این نظم فرهنگی-زبانی را به مدد روش تحلیل گفتمان «لاکلایو» و «موفه» مورد واکاوی قرار داده و جایگاه زبان‏های اقلیت را در یک صورت‏بندی گفتمانی مشخص کنیم؛ بنابراین به مدد اسناد، قوانین و اساسنامه‏های دولتی از زمان تاسیس مجلس شورای ملی (1285 ه.ش) تاکنون، نظم مذکور را مورد تحلیل قرار داده‏ایم. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در هر سه دوره مورد بررسی (مشروطه، پهلوی، جمهوری اسلامی ایران)، زبان فارسی به‏عنوان یکی از دال‏های اصلی گفتمان سیاست فرهنگی و زبان‏های اقلیت به‏عنوان مسیله‏ای برای برساخت هویت ملی بازنمایی شده‏اند. در دولت مشروطه سکوتی مبتنی بر انکار ، در دولت پهلوی سکوتی مبتنی بر حذف و پس از انقلاب اسلامی حذفی ادغامی در قوانین و اسناد دولتی زبان‏های اقلیت را دربرگرفته است.

    کلیدواژگان: سیاست فرهنگی، گفتمان سیاست فرهنگی دولتی، سیاست زبانی، زبان فارسی، هویت ملی، زبان‏های اقلیت، زبان‏شناسی اجتماعی
  • جواد نبی زاده مقدم، رویا صدیق ضیابری*، محمدرضا عادل صفحات 79-92

    مسایل زیست محیطی عمدتا پیامد رفتار انسان هستند؛ به طوری که در بررسی رفتارهای زیست محیطی توجه به دانش، نگرش و نیت عملی افراد از مسایل زیست محیطی و نحوه رویارویی با آنها از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف تحقیق پیش رو و مسئله اساسی آن، بررسی هویت زیست محیطی از نظر دانشجویان ایرانی از دیدگاه تحلیل گفتمان انتقادی است. این تحقیق کیفی با الهام از تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف (1395) و نظریه بوتکین و کلر (2011) به عنوان چارچوب نظری، از نظریه داده بنیاد سازه گرای چارمز (2008) استفاده می کند. شرکت کنندگان شامل 20 دانشجوی کارشناسی و تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکتری) رشته زبان انگلیسی در دانشگاه حکیم سبزواری بودند. با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاری داده ها گردآوری و صدای شرکت کنندگان ضبط شد. سپس کدگذاری آنها بر اساس سه سطح کدگذاری روش داده بنیاد انجام گرفت. فرایند کدگذاری به 187 کد اولیه، 18 زیرکد، 6 عنوان مهم و کد انتخابی نهایی یعنی هویت زیست محیطی منتهی شد. بر پایه سازه های استخراج شده، یعنی اهمیت محیط زیست، طبیعت گردی، خاطراتی از طبیعت، رفتار مسیولانه، سواد زیست محیطی و دغدغه محیط زیست، مدلی پیشنهاد شد که با اصول نظریه بوتکین و کلر همخوانی دارد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، هویت زیست محیطی، روش داده بنیاد سازه گرا، تحلیل گفتمان انتقادی، نظریه بوتکین و کلر
  • ساحل کمالی صدر*، آتوسا رستم بیک، یحیی مدرسی صفحات 93-104

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش فارسی زبانان ساکن کرج به گونه‏های غیرمعیار زبان فارسی، با سنجش توانایی تشخیص گونه های محلی زبان فارسی شامل آبادانی، افغانی، شیرازی، کرمانی و یزدی، از منظر گویش شناسی ادراکی انجام شده است. اهمیت چنین پژوهشی در نقش آگاهی از نگرش گویشوران به تنوع‏های زبانی در موفقیت برنامه‏ریزی زبان است. متغیرهای ثابت پژوهش سن، جنسیت و تک‏زبانه یا دوزبانه بودن آزمودنی ها هستند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای محقق‏ساخته است که اطلاعات فردی، تشخیص گونه زبانی و نگرش زبانی را دربردارد. نمونه مورد بررسی شامل 218 دانشجوی 18 تا 50 سال ساکن کرج است. نمونه‏گیری از دانشگاه‏های در دسترس به روش تصادفی از میان دانشجویانی انجام شد که که زبان فارسی معیار، زبان ارتباطی اصلی آنان بود. یافته‏ها نشان می دهد آزمودنی‏ها در تشخیص گونه یزدی موفق‏تر بوده‏اند. آزمودنی‏ها در توصیف گونه های زبانی مختلف از صفات مثبت و منفی متفاوتی استفاده کرده‏اند و درصد صفات منفی مربوط به گونه افغانی بیشتر از سایر گونه ها است. کمترین درصد مولفه های نگرشی مانند صمیمیت، تحصیلات و تشخص به گونه های افغانی و کرمانی مربوط است. متغیرهای اجتماعی سن و جنسیت بر نگرش فارسی‏زبانان درباره گونه های مورد بررسی تاثیر معناداری دارند.

    کلیدواژگان: ادراک، گویش شناسی ادراکی، فارسی زبانان، گونه های محلی فارسی، نگرش زبانی، زبان شناسی اجتماعی
|
  • Saeed Khazaie, Farzaneh Khodabandeh*, Sobhan Nemati Pages 11-24

    The way people exchange information or address one another has attracted the attention of researchers all around the world. This study endeavored to compare the address terms used in Iranian and American social and political talk shows in English. To reach the goals of this study, a corpus which included Iranian and American English address forms was selected. The address forms used in this study included recorded digital files of authentic TV talk shows, both Iranian and American through the use of digital receivers to observe them deliberately for address forms. The data of this study derived from observation of spoken discourse. Based on the classification of address forms by Manjulakshi (2004), a new classification developed by the researchers to identify different address forms in this corpus. As the results showed, the overall examination of the address terms provided in this study makes it clear that Iranian address terms are relatively formal and culturally, socially and politically loaded. In American address terms used in political and social talk shows, terms such as personal names are widely used. This may be indicative of the fact that Americans in media, as in society, prefer to be less formal. The findings of this study can be used by curriculum and material developers to consider aspects of cultural differences in different contexts of situation.

    Keywords: Address forms, Sociolinguistics, TV talkshows
  • Zeynab Bavandpour *, Parsa Bamshadi Pages 25-38

    The present study explores the metaphorical source domains in football media discourse. To this end, the news headlines for eight Iranian sport newspapers including Hadaf, Khabar Varzeshi, Iran Varzeshi, Abrar Varzeshi, Gol, Pirouzi, Shoot and Esteghlal were selected in a three-month period from September 2009 to the end of November 2010. The data were analyzed by conceptual metaphor framework (Lakoff, 1993; Lakoff  &  Johnson, 1980, 1999), and examined based on Kövecses’s view on metaphorical origin (Kuchsh, 2010). The results show that the most important sources of metaphorical domains are war, path, metaphysics, natural phenomena, animals, machines, games and sports, buildings, health and disease, art, light and darkness, school, power and politics, cooking and food, sea and marine activities, and plants. In general, metaphors in football news headlines have three major functions: a) getting the attention of the audience and encouraging them to read and follow it; b) facilitating the expression of complex and abstract concepts of football in an artistic and engaging manner by the media; c) helping the audience understand these concepts. These functions ultimately facilitate and reinforce the relationship between the media and the audience, and confirm Kövecses’s (2014) view that in addition to its cognitive function, metaphor has an important communicative role in discourse.

    Keywords: Conceptual metaphor, Metaphorical conceptualization, Football, Football discourse, Sport discourse, Sociolinguistics
  • Zahra Abbasi *, fatemeh Kelari Pages 39-51

    The research aims to study international students' attitudes toward online courses and social media uses in Persian language learning and strengthening language skills during the pre- and post-corona virus spread. First, students' attitude toward e-learning, online courses, and use of social media in learning Persian language as a second language was measured to understand their willingness toward virtual courses in Tarbiat Modares and Allameh Ttabataba'I universities. We distributed the questionnaire once more after closing the universities and students' return to their countries and starting e-learning. Results show that after the closure of the universities due to the pandemic Corona virus and holding virtual Persian language courses, Persian students' attitudes at elementary, intermediate and advance levels toward learning Persian language and strengthening their language skills, as well as their overall attitude toward Persian language virtual learning have been improved. The highest rate of positive attitude is related to students at intermediate level and the lowest positive attitude rate belongs to advance level students..

    Keywords: Sociolinguistics, Online education, Social media, E-learning, Persian language teaching, Corona virus pandemic
  • Masoud Bavanpouri, Abdol Ahad Gheibi*, Khalili Parvini, Mahin Hajizadeh Pages 53-65

    Non-verbal Communication is one of the branches of Semiotics that includes all types of motor behaviors such as facial expressions, body movements, and gestures in people. The present study seeks to examine the novel entitled Frankenstein in Baghdad by Ahmed Saadawi from the perspective of Non-Verbal Communication signs such as facial expressions, eye states, parasites, objects, distance, and so on and so forth. The aim of this study is to introduce, classify, decode, and analyze all kinds of Non-Verbal Communication in the novel to show how body language can convey, amongst other things, such functions as love, fear, anxiety, and lying, and also to show what tools the author uses to narrate non-verbal behaviors of characters. The results show that Saadawi has benefited the most from the different positions of the hands and face and from different types of gaze, along with their related functions. He has used these modes to express, amongst other things, such concepts as fear of strange things, fear, anxiety and sadness, and gaining information. In addition to these, other modes and organs are also involved in conveying the author's messages. Also, most of the functions of these messages are substitution functions.

    Keywords: Social linguistics, semantics, non-verbalcommunication, Arabic novel, Booker prize, AhmedSaadawi, Frankenstein in Baghdad
  • kamal khaleghpanah *, Ali Sanaei Pages 67-77

    In the linguistic-cultural order of modern Iran, language has a significant role. Persian language as one of the unifying signifier of Iranians acquired a prominent place due to language policies which determine the position of minority languages, and this situation has provided opportunities for minority languages. The purpose of this study is to investigate the mentioned linguistic-cultural order based on Laclau and Mouffe's discourse analysis theory and also to determine the position of minority languages in this discursive formation. Therefore, this discourse order was analyzed based on the governmental documents, laws and statutes since the establishment of National Consultative Assembly (1906). The results show that in all three periods (Constitutional, Pahlavi and Islamic Republic of Iran) Persian language has been represented as one of the main signifiers of the cultural policy discourse and in addition, minority languages have been represented as challenges to the construction of national identity. In the laws and state documents, the minority languages have been subjected to “silence based on denial” in the constitutional state, “silence based on exclusion” in the Pahlavi state and “inclusive exclusion” after the Islamic Revolution.

    Keywords: Cultural policy, State cultural policy discourse, Language policy, Farsi language, National identity, Minority languages, Sociolinguistics
  • Javad Nabizadeh Moghadam, Roya Sedigh Ziabari *, Adel Mohammad Reza Pages 79-92

    Environmental issues are mainly the result of human behavior, so paying attention to the knowledge, attitude and real intentions of people about environmental issues and how to deal with them is very important in the study of environmental behaviors. The purpose of this study is to investigate Iranian students' ecological identity in light of critical discouse analysis. Inspired by the critical discourse analysis of Fairclough (2015) and the theory of Botkin and Keller (2011) as a theoretical framework, this study uses Charmaz' (2008) Contructivist Grounded Theory. The participants were 20 BA, MA and PhD EFL language learners from Hakim Sabzevari University. Using semi-structured interviews, the data were collected and participants' voices were recorded. Then, the data were coded based on the three levels of grounded methodology. The codification process resulted in 187 initial codes, 18 sub-codes, 6 important themes, and the final selective code of ecological identity. Based on the extracted constructs, namely the importance of environment, nature tourism, memories of nature, responsible behavior, environmental literacy and environment concerns, a model was proposed which corresponded with the principles of Botkin and Keller' theory.

    Keywords: Environment, Ecological identity, Constructivist grounded method, Critical discourse analysis, Botkin & Keller's Theory
  • Sahel Kamali Sadr *, Atoosa Rostam Beik, Yahya Modarresi Tehrani Pages 93-104

    This research aims at studying the attitudes of Persian speakers of Karaj to non - standard varieties of Persian by measuring both their success in identifying five regional varieties of Persian including Abadani, Afghani, Shirazi, Kermani and Yazdi and analyzing their positive or negative attitudes towards them. Learning about the attitudes of members of a language community towards linguistic diversity is a key factor in the success of language planning. The independent variables are age, sex and bilinguality. The research tool is a researcher-made questionnaire which comprises personal information, accent identification and language attitudes. The informants are 218 students in the age- rang of 18 to 50 whose main language of communication was Persian. In the selection of universities, the convenience sampling and in the selection of the informants random sampling has been used. The results showed that the informants were more successful in identifying Yazdi variety. The informants used positive and negative traits to describe the varieties and the percentage of negative traits was higher for Afghani variety. The lowest percentage of attitude components is related to Afghani and Kermani varieties. Age and sex variables had a significant effect on Persian speakers’ attitude towards the varieties under study.

    Keywords: Perception, Perceptual dialectology, Persian speakers, Regional varieties, Language attitudes, Sociolinguistics