اثربخشی آموزش والدگری بر سلامت روان و رابطه والد کودک در مادران کودکان کم شنوا

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
اهداف

 کم شنوایی از جمله اختلالاتی است که می تواند بر کیفیت رابطه والد کودک و سلامت روان والدین به ویژه مادران به عنوان مراقب اصلی کودک اثر بگذارد. مشکلات سلامت روان در مادران و رابطه والد کودک نامطلوب می توانند روند توان بخشی و آینده کودک کم شنوا را تحت تاثیر قراردهند. از این رو لزوم توجه به مداخلاتی که ارتقا و رابطه والد کودک و سلامت روان والدین به ویژه مادران را مدنظر قرار داده اند بیش از پیش احساس می شود. برنامه والدگری مثبت یکی از برنامه های اثرگذار بر سلامت روان و رابطه والد کودک است که در سال های اخیر برنامه جدیدی با عنوان «برنامه والدگری مثبت شیرخواران» از آن استخراج شده است. گروه هدف این برنامه والدین شیرخوارانی هستند که با مشکلات سلامت روان و رابطه والد کودک روبه رو هستند. در این مطالعه به دنبال آن بودیم که اثر برنامه والدگری مثبت شیرخواران بر سلامت روان و رابطه والد کودک در مادران کودکان کم شنوای زیر 3 سال را بررسی کنیم. 

روش بررسی

روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان کم شنوای زیر 3 سالی می شد که در سال 1397-1398 در مراکز خانواده و کودک کم شنوای استان تهران خدمات دریافت می کردند. از جامعه یاد شده 24 نفر به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه دوازده نفر) تقسیم شدند. سپس پرسش نامه رابطه مادر کودک MCRE و چک لیست تجدیدنظرشده علایم اختلالات روانی SCL-90-R، به عنوان پیش آزمون توسط هر دو گروه تکمیل شد. مادران گروه آزمایش در سیزده جلسه (هر هفته یک جلسه یک ساعته) آموزش والدگری مثبت شیرخواران شرکت کردند. در این مدت گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. پس از پایان جلسات مجددا پرسش نامه های MCRE و SCL-90-R توسط گروه آزمایش و کنترل تکمیل شد. داده های دو گروه به وسیله آزمون های من ویتنی و تی مستقل مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.

یافته ها

نتایج این پژوهش نشان داد برنامه والدگری مثبت ویژه شیرخواران اثر معناداری بر ارتقای سلامت روان مادران ندارد (05/P>0). یعنی سلامت روان در گروه آزمایش بهتر از گروه کنترل نبود. بنابراین در این پژوهش برنامه والدگری مثبت شیرخواران بر سلامت روان مادران کودکان کم شنوای زیر سه سال اثر معناداری نداشته است. همچنین نتایج نشان داد برنامه والدگری مثبت شیرخواران اثر معناداری بر مولفه های پذیرش (05/P>0)، سهل گیری (05/P>0) و طرد (05/P>0) نداشته است (از میان چهار مولفه رابطه والد کودک). اما نتایج نشان داد برنامه والدگری مثبت شیرخواران بر مولفه بیش حمایتگری اثر معناداری داشته است (05/P<0) و مولفه بیش حمایتگری در گروه آزمایش بهتر از گروه کنترل بود. بنابراین برنامه والدگری مثبت شیرخواران از بین چهار مولفه رابطه والد کودک فقط بر مولفه بیش حمایتگری در مادران کودکان کم شنوای زیر 3 سال اثر داشت است و بر پذیرش، سهل گیری و طرد در این مادران اثر نداشته است. 

نتیجه گیری

نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد اگرچه نیاز زیادی در حیطه مداخلات زودهنگام که بر سلامت روان مادران کودکان کم شنوا و رابطه والد کودک تا کید دارد، احساس می شود و اگرچه برنامه والدگری مثبت شیرخواران برنامه مفیدی است، اما از آنجایی که مداخله ای جدید برای والدین کودکان کم شنواست باید تحقیقات بیشتری روی آن انجام شود. البته با در نظر گرفتن نیازهای خاصی که مادران کودکان کم شنوای زیر 3 سال دارند و غنی کردن اطلاعاتی که والدین در هر جلسه دریافت می کنند. همچنین باید جنبه های مختلف برنامه والدگری مثبت شیرخواران برای والدین کودکان کم شنوا بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد.

زبان:
فارسی
صفحات:
210 تا 227
لینک کوتاه:
magiran.com/p2327296 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!