بررسی ارتباط بین سواد سلامت و میزان خودمراقبتی در جمعیت حاشیه نشین تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

زمینه و هدف:

 سواد سلامت را می توان به صورت توانایی خواندن، درک و عمل کردن براساس توصیه های بهداشتی و خودمراقبتی به معنی پیروی از یک شیوه زندگی سالم به منظور پیشگیری از بیماری ها تعریف کرد. سواد سلامت، یکی از اجزای مهم در خودمراقبتی محسوب می شود. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین سواد سلامت بر میزان خودمراقبتی و اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه توسط مردم می باشد.

مواد و روش ها

این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی روی 359 نفر ساکن در حاشیه شهر سبزوار انجام شد. داده ها به روش پرسشگری با پرسش نامه جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS16 (آمار توصیفی و تحلیلی) و با آزمون های همبستگی، T test و ANOVA تجزیه وتحلیل شد.

یافته ها

بیش از نیمی از افراد موردمطالعه، از سطح سواد سلامت کافی با 54/9 درصد برخوردار بودند و فقط 5 /7درصد افراد سطح سواد سلامت ناکافی داشتند. ضمن اینکه 37/6 درصد افراد نیز دارای سطح سواد سلامت مرزی بودند. میانگین سواد سلامت در مردان 13/6± 84/49و میانگین سواد سلامت در زنان 14/02±86/67و در دو جنس، تفاوت معنی داری نداشت. از مجموع 359 نفر مشارکت کننده، امتیاز خودمراقبتی 206 نفر (57/4درصد) از مشارکت کنندگان در حد متوسط بود و بقیه افراد با تعداد 153 نفر (42/6درصد) در حد ضعیف بودند و هیچ کدام از مشارکت کنندگان، امتیاز در حد قوی را کسب نکردند. بین سواد سلامت کل و خودمراقبتی کل، ارتباط معنی داری وجود نداشت ولی بین سواد سلامت کل با ابعادی از خودمراقبتی شامل تحرک/ خستگی، احساس خوشحالی، عملکرد اجتماعی و درد، ارتباط معنی داری وجود داشت. همچنین خودمراقبتی کل فقط با بعد مهارت انجام فعالیت از ابعاد سواد سلامت، ارتباط معنی داری داشت و با سایر ابعاد آن، ارتباط معنی داری نداشت.

نتیجه گیری

هر چند بین سواد سلامت کل و خودمراقبتی کل، ارتباط معنی داری وجود نداشت ولی بین سواد سلامت کل با ابعادی از خودمراقبتی؛ شامل تحرک/ خستگی، احساس خوشحالی، عملکرد اجتماعی و درد، ارتباط معنی داری وجود داشت. با توجه به اینکه تنها نیمی از افراد سواد سلامت کافی داشتند و هیچ یک از افراد از وضعیت خودمراقبتی مطلوبی برخوردار نبودند؛ انجام اقدامات موثر برای افزایش میزان سواد سلامت افراد و به دنبال آن، ارتقای خودمراقبتی به طور جدی توصیه می گردد.

زبان:
فارسی
صفحات:
321 تا 329
لینک کوتاه:
magiran.com/p2331193 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!