بررسی عوامل افزایش و کاهش همبستگی اجتماعی در بین اقوام با تاکید بر استان آذربایجان غربی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:

استمرار و پایداری حیات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و همچنین توسعه یک جامعه در گرو انسجام و همبستگی بین اجزاء و عناصر سازنده ساختار اجتماعی آن جامعه است؛ در صورتی که همبستگی اجتماعی و روابط بین قومی، افزایش یابد، تعلق و وفاداری اقوام به اجتماع ملی افزایش پیدا می کند. در این میان، موقعیت ژیوپلیتیکی استان آذربایجان غربی، تکثر قومی و مذهبی آن، فعالیت های گروه های قوم گرا و جریانات مذهبی رادیکال، اهمیت سیاستگذاری های صحیح فرهنگی در مورد تنوع فرهنگی و قومی را دو چندان می سازد تا از این طریق، هم زمینه برای امنیت پایدار و توسعه استان فراهم شود و هم توطیه های دشمنان برای ایجاد جریان های قومی که در جهت منافع خودشان است، خنثی گردد.
عوامل زیادی باعث ایجاد تنش و اختلافات بین اقوام می شود. از جمله این عوامل می توان به مواردی از قبیل موقعیت ژیوپلتیکی اقوام، اختلافات مذهبی، داشتن عقاید قالبی اقوام نسبت به یکدیگر، قوم گرایی و عقاید فاشیستی، احساس تبعیض و بی‏عدالتی و توسعه نابرابر، پیشرفت فناوری های ارتباطی و سست شدن مرزهای جغرافیایی، امکان برقراری روابط فرامرزی با اقوام و گروه های هم ریشه و هم تبار اشاره کرد. همچنین عواملی از قبیل برابری شهروندان، توسعه یافتگی، سرمایه فرهنگی، مشارکت سیاسی، مشارکت اجتماعی، هویت ملی و توجه به فرهنگ اقوام باعث تقویت همبستگی بین اقوام می گردد. از این رو، اتخاذ رهیافت-های مبتنی بر تکثر فرهنگی در سیاستگذاری های کلان می تواند بهترین و بیشترین بهره را عاید کشور نماید و در شکل دهی هویت ملی موثر واقع شود به گونه ای که تمام اقوام ایران در تمام نقاط کشور این احساس را داشته باشند که می توانند مانند دیگر اقوام از تمام امکانات کشور استفاده کنند و از حقوق شهروندی برابر نیز بهره مند گردند.

زبان:
فارسی
در صفحه:
5
لینک کوتاه:
magiran.com/p2389966 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!