بررسی آزمایشگاهی غلظت مهارکنندگی عصاره های متانولی و اتانولی گیاه کاکوتی و قان تپر بر رشد باکتری استرپتوکوکوس موتانس و قارچ کاندیدا آلبیکنس

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

با توجه به شیوع پوسیدگی و کاندیدای دهانی و عوارض درمان های موجود ، در سالهای اخیر مطالعه روی گونه های گیاهی جهت بررسی اثرات ضد میکروبی و تهیه ی دهان شویه های موثر بر پلاک باکتریال دندانی مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر اثرات عصار ه های متانولی و اتانولی دو گیاه بومی خراسان شمالی، کاکوتی (Ziziphora clinopodioides) و قان تپر (Biebersteinia multifida) بر باز دارندگی رشد باکتری استرپتوکوکوس موتانس و قارچ کاندیدا آلبیکنس مورد ارزیابی قرار گرفت.

مواد و روش ها

  این مطالعه از نوع آزمایشگاهی بود غلظت های 100، 50، 25، 5/12، 25/6 و 125/3 (میلی گرم بر میلی لیتر) عصاره های اتانولی و متانولی گیاهان کاکوتی و قان تپر به باکتری یا قارچ افزوده شد. پلیت را 24 ساعت در گرمخانه قرار داده و سپس به هریک از خانه ها معرف تری فنیل تترازولیوم کلراید افزوده گشت و مجدد در گرماخانه گذاشته شد. در هر ردیف اولین غلظتی که رنگ قرمز تشکیل شد نشانگر حداقل غلظت مهارکنندگی بود. برای بدست آوردن مقادیر حداقل غلظت کشندگی از کلیه خانه هایی که رنگ قرمز در آن ها تشکیل نشده بود، یک لوپ به پلیت های حاوی محیط کشت منتقل گشت. اولین غلظتی از هر عصاره که در پلیت مربوط به آن، رشد مشاهده نشد به عنوان(MBC) Minimum Bactericidal Concentration و  (MFC) Minimum Fungicidal Concentration  در نظر گرفته شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS23  و با استفاده از آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها

حداقل  غلظت مهارکنندگی(MIC)  دوگیاه در بازه ی 6/25 تا 3/125 میلی گرم برمیلی لیتر بود و  MFC , MBCاز 12/5 تا بیشتر از 100 میلی گرم بر میلی لیتر بود. غلظت مهار کنندگی دو نوع عصاره ی اتانولی و متانولی گیاه کاکوتی بر قارچ کاندیدا آلبیکنس تفاوت معناداری از نظر آماری نداشت. (0/31=P)  اثر مهارکنندگی عصاره ی متانولی و اتانولی دو گیاه قان تپر و کاکوتی بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس  نیز تفاوت معناداری نداشت. (0/05=P) عصاره متانولی کاکوتی با غلظت کمتر اثر کشندگی  بر استرپتوکوکوس موتانس و کاندیدا آلبیکانس دارند.

نتیجه گیری

 نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عصاره های گیاهی  قان تپر و کاکوتی می تواند دارای اثرات آنتی باکتریال بر روی استرپتوکوک موتانس و ضد قارچ بر روی کاندیدا آلبیکانس می باشد.

زبان:
فارسی
صفحات:
337 تا 345
لینک کوتاه:
magiran.com/p2519152 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!