فهرست مطالب

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 74، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید امیر احدی، مریم النچری، وحید مسگرزاده*، مریم سهرابی صفحات 289-294
    سابقه و هدف

      هدف از انجام این تحقیق ارزیابی و مقایسه اثر کورکومین و ایبوپروفن در کنترل درد، از نظر شدت درد و طول مدت بی دردی پس از جراحی خارج نمودن دندان مولر سوم نهفته فک پایین در بخش جراحی فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی در سال تحصیلی 1400 - 1399بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق بصورت کارآزمایی بالینی دو سوکور تصادفی بر روی 48 بیمار کاندید جراحی دندان مولر سوم فک پایین انجام شد. داروی ایبوپروفن با دوز 400 میلی گرم و کورکومین با دوز 200 میلی گرم برای بیماران استفاده شد. بیماران شدت درد خود را براساس مقیاس VAS و طول مدت بی دردی خود از زمان مصرف دارو تا نمایان شدن اولین علایم درد در برگه ای یادداشت نمودند. آنالیز و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از گزینه Two sample T test power analysis  نرم افزار  SPSS ورژن 22 انجام شد.

    یافته ها

     نتیجه مطالعه نشان داد که طول مدت بی دردی پس از مصرف کورکومین در مقایسه با ایبوپروفن، به طور معناداری کمتر است  (0/001<p). همچنین پس از مصرف دوز دوم دارو، بیمارانی که تحت درمان با ایبوپروفن قرار گرفته بودند شدت درد کمتری را بیان کرده بودند، اگر چه این اختلاف از نظر آماری معنادار نبود. (0/39=P)  

    نتیجه گیری

    ایبوپروفن در مقایسه با کورکومین درد بیماران را پس از جراحی مولر سوم فک پایین بیشتر کاهش داده و همچنین طول مدت بی دردی بیشتری را برای بیماران رقم میزند.

    کلیدواژگان: کورکومین، ایبوپروفن، خارج سازی دندان، شدت درد
  • سارا روغنی، شهریار شهریاری*، مهرداد برکتین، آرزو اسلامی صفحات 295-302
    سابقه و هدف

    امروزه تقاضا برای مواد ترمیمی همرنگ دندان به خصوص کامپوزیت های رزینی روبه  افزایش است. دستیابی به سطحی صیقلی با کمترین میزان خشونت سطحی به طور قابل ملاحظه ای منجربه زیبایی بیشتر، کاهش تجمع پلاک، التهاب لثه و کاهش تغییر رنگ ترمیم دندان می شود. هدف از این مطالعه مقایسه خشونت سطحی سه نوع کامپوزیت رزین مختلف بعد از پالیش با تکنیک دومرحله ای بود

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی سه نوع کامپوزیت میکروهیبریدCharisma Classic ، کامپوزیت نانوهیبریدCharisma Topazوکامپوزیت نانوهیبرید Charisma Diamond مورد بررسی قرارگرفتند. از هر نوع کامپوزیت 40نمونه دیسک شکل به قطر 5 و ارتفاع3 میلی مترتهیه شد. نمونه های هر نوع کامپوزیت به دو گروه آزمون و کنترل منفی تقسیم شدند. گروه های آزمون توسط مولتهای خورشیدی پالیش شدند و گروه های کنترل تحت هیچ نوع پروسه ی پالیش قرار نگرفتند. سپس میانگین خشونت سطحی در هر گروه اندازه گیری شد. داده ها  با استفاده از آزمون های  t-test، ANOVA و tukey آنالیز شدند.

    یافته ها

      میزان خشونت سطحی هر سه نوع کامپوزیت بعد از پالیش توسط سیستم خورشیدی دومرحله ای نسبت به گروه کنترل بطور معناداری کمتر بود (0/001>p). میزان خشونت سطحی در کامپوزیت Charisma Classicو Charisma Topazتفاوت معناداری نداشت. (0/2=P)  میزان  خشونت سطحی در کامپوزیت Charisma Diamond به طور معناداری بیشتر از کامپوزیت های Charisma Classicو Charisma Topazبود(0/001>p). میزان خشونت سطحی بین سه گروه کنترل تفاوت معناداری نداشت (0/24=p).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد Charisma Classic  کمترین میزان خشونت سطحی پس از انجام فرایند استاندارد پالیش را نشان داد. پالیش را دارد.

    کلیدواژگان: کامپوزیت رزینی، خشونت سطحی، پالیش دندان
  • المیرا اسدی، علیرضا جعفری نعیمی، سولماز فرهنگ*، محسن سوری صفحات 303-310
    سابقه و هدف

    زیباترین لبخند زمانی است که تمام طول تاج دندان و 2 میلیمتر از لثه دیده شود. بیشتر از آن از لحاظ زیبایی مطلوب نیست وgummy smile  نامیده می شود. طول لب بالا یکی از عوامل موثر gummy smile می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی طول لب بالا در بیماران با الگوی رشد عمودی، با و بدون gummy smile و عوامل مرتبط با آن بود.

    مواد و روش ها

      این مطالعه توصیفی  روی 180 بیمار مراجعه کننده به بخش ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی انجام گرفت. طول لب بالا در  سه گروه (vertical growth pattern) VGP (Average growth pattern) ,AGP   gummy smileتوسط کولیس اندازه گیری و مقایسه شد. برای مقایسه داده ها آزمون های T Test، آنالیز واریانس و Tukey استفاده شدند.

    یافته ها

     در هر دو جنس میزان طول لب بالا در بیماران دارای الگوی رشد عمودی بدون گامی اسمایل بطورمعناداری بیشتر از بیماران دارای الگوی رشد نرمال (0/001>P) و بیماران دارای الگوی رشد عمودی با گامی اسمایل  بود (0/001>P). در افراد دارای الگوی رشد نرمال (0/001>P) و در افراد دارای الگوی رشد عمودی دارای گامی اسمایل (0/004=P) میانگین طول لب بالا در مردان بطورمعناداری بالاتر از زنان بود. اما در افراد دارای الگوی رشدعمودی بدون گامی اسمایل میانگین طول لب بالا در مردان با زنان تفاوت معناداری نداشت (0/139=P).

    نتیجه گیری

      جنسیت، نوع رشد عمودی و اثر جنسیت بر نوع رشد عمودی، بر میزان طول لب بالا تاثیر گذار است. الگوی رشد عمودی بر پارامترهای لبخند(طول لب بالا) در افراد دارای گامی اسمایل تاثیرگذار است.
    کلید واژه ها: الگوی رشد عمودی، طول لب بالا، gummy smile ، سفالومتری جانبی

    کلیدواژگان: الگوی رشد عمودی، طول لب بالا، gummy smile، سفالومتری جانبی
  • سید مهدی بشارت فر*، سارا حق نگهدار صفحات 311-319
    سابقه و هدف

    با افزایش  جمعیت سالمندان در جوامع امروز شیوع دنچر استوماتیت افرایش یافته است که قارچ کاندیدا آلبیکنز یکی از عوامل اتیولوژیک  ایجاد آن می باشد. با توجه به اثر بخشی داروهای ضد قارچی جهت درمان این بیماری، هدف از انجام این مطالعه ،بررسی میزان اثر ضد قارچی چسب دنچر بعد از ترکیب شدن با سه ماده مجزای کلرهگزیدین، نیستاتین و عصاره ی بابونه علیه قارچ کاندیدا آلبیکنز بوده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع تجربی  بوده و در شرایط آزمایشگاهی در آزمایشگاه میکروب شناسی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز در سال 1398 انجام شد. بدین صورت که گونه استاندارد کاندیدا آلبیکنز در محیط کشت سابورد دکستروز آگار تلقیح و در دمای  37°C انکوبه شد. ماده چسب دنچر را طبق دستور کارخانه تهیه شد و در قالب های با اندازه استاندارد آنتی بیوگرام وارد شده  و به ترتیب 50 میکرولیتر از دهانشویه های کلرهگزیدین  ، ماتریکا و نیستاتین  با چسب دنچر ترکیب شدند . مواد ترکیب شده به دو روش disc diffusion  و well method  به محیط کشت کاندیدا آلبیکنز اضافه و پلیت ها به مدت 24 ساعت درون انکوباتور قرار گرفتند. در نهایت قطر هاله عدم رشد ، بر حسب میلیمتر اندازه گیری شدو جهت بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون های  غیر پارامتریک کروسکال والیس (میانگین چند گروه  مستقل) ، من ویتنی (میانگین دو گروه مستقل) و میانگین تک گروهی، در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    همه ترکیبات در مقایسه با حالت خام خود به طور معنی داری متفاوت عمل کرده (0/05 <p) بطوریکه ترکیب ماتریکا- چسب دنچر (10/66میلیمتر) بهتر از ماتریکا به تنهایی (9/61 میلیمتر) و نیستاتین (25/94میلیمتر) موثر تر ازترکیب نیستاتین-چسب (23/33میلیمتر) دنچر بوده است.کلرهگزیدین نیز بهتر از حالت ترکیبی با چسب دنچر نتیجه بخش  بود. مقایسه مقادیر میانگین رتبه ای نشان می دهد ترکیب چسب دنچر و نیستاتین به طور معنی داری اثرگذار تر از بقیه ترکیبات بوده و اثر بخشی ترکیب کلرهگزیدین چسب دنچر و ماتریکا  چسب دنچر با یکدیگر تفاوت معنی داری ندارند. (0/05>p).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد که ترکیب هر سه دهانشویه با چسب دنچر اثرات ضد کاندیدایی دارد که در این بین، ترکیب نیستاتین با چسب دنچر قوی ترین اثر و در درجه دوم ترکیب کلر هگزیدین و چسب دنچر و در اخر ترکیب ماتریکا قرار داشت.

    کلیدواژگان: دنچر استوماتیت، چسب دنچر، کاندیدا آلبیکنز، کلرهگزیدین، نیستاتین
  • عباس مسگرانی، آزاده ذکریایی جویباری، آرمان ابراهیمی، سینا حقانی فر، ملیکا ملائی، جمشید یزدانی چراتی*، اعظم حدادی کوهسار صفحات 320-327
    سابقه و هدف

    انحراف از شکل اولیه کانال منجر به پرکردگی ضعیف، عدم سیل مناسب کانال، و در نتیجه شکست درمان ریشه می شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی مقدار جابه جایی کانال با استفاده از فایل دستی  K Flexo file و فایل چرخشی Bio Race  با استفاده از  توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی CBCT می باشد.

    مواد و روش ها

    در این  مطالعه تجربی ex-vivo     بوده بر روی 54 دندان مولر اول ماگزیلا کشیده شده با طول 19-22میلی متر با انحنایی برابر با 5 الی 25 درجه انتخاب شده بودند . آماده سازی کانال های مزیوباکال با استفاده از فایل های K Flexo file و فایل های چرخشی BioRace صورت گرفت. جهت مقایسه جابه جایی آپیکال ، تصاویر CBCT  قبل و بعد از آماده سازی کانال، گرفته شدند. مقادیر جابجایی آپیکال  با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و آزمونهای     Mann-Whitney ,X2 T-test,تجزیه و تحلیل شد.

     یافته ها: 

    میانگین جابه جایی کانال در فاصله 1میلی متری از فورامن آپیکال  هنگام استفاده از فایل های BioRace بیشتر از فایل های K Flexo file است (0/000 = P). ومیانگین جابه جایی کانال در 3 میلی متری از فورامن آپیکال  هنگام استفاده از فایل های K Flexo file بیشتر از فایل های BioRace است (0/047 = P) .در فاصله 2 میلی متری از فورامن آپیکال جابجایی ایجادشده توسط فایل های BioRaceو K Flexo file از نظر آماری، معنی دار نبود (P = 0.899)

    نتیجه گیری

      به نظر می رسد جابجایی کانال ریشه در تمام تکنیک ها، صرف نظر از نوع فایل بکارگرفته شده، دیده می شود . اگر چه هر دو سیستم چرخشی و دستی در این مطالعه مقداری جابجایی آپیکال  را نشان دادند . اما هر دوی آنها توانایی حفظ مرکزیت و  انحنای کانال ریشه رابطور مشابهی داشتند

    کلیدواژگان: جابه جایی آپیکال، توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، درمان کانال ریشه
  • زهرا روستائی زاده، سعیده سرباز عقدائی، فاطمه اولیاء* صفحات 328-336
    سابقه و هدف

    با توجه به اینکه مصرف مواد مخدر و دخانیات برای سلامت عمومی و سلامت دهان و دندان مضر است، دانشجویان رشته های علوم پزشکی می توانند نقش اساسی در پیشگیری از این عادت داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی و نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد نسبت به اثرات مصرف مواد مخدر و دخانیات بر سلامت دهان و دندان در سال تحصیلی 98-1397  انجام شده است.

    مواد و روش ها

     این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 283 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی صدوقی یزد انجام شد. این پرسشنامه محقق ساخته به ترتیب از سه بخش ویژگی های جمعیت شناختی، 10 سوال در مورد آگاهی و 7 سوال مربوط به نگرش تشکیل شده بود. تحلیل داده ها به وسیله آزمونهای آماری ANOVA یک طرفه، آزمون T-test با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 23 انجام گردید. (0/05 <p) به عنوان سطح معنی دار آماری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی و نگرش دانشجویان به ترتیب 1/07 ± 7/10 و 4/08 ± 23/33 بود. نمره آگاهی بر اساس سن (0/01=P) تفاوت معنی داری داشت . آگاهی دانشجویان دندانپزشکی به طور معنی داری بیشتر از سایر دانشجویان بود.(0/001=P)

    نتیجه گیری

     نتایج این مطالعه نشان داد که دانشجویان علوم پزشکی به طور کلی آگاهی قابل قبول و نگرش خوبی در مورد عوارض دهانی دندانی محصولات تنباکو و مواد مخدر دارند.

    کلیدواژگان: آگاهی، تدخین، نگرش، مواد مخدر، محصولات تنباکو
  • فرید شیعه زاده*، مهسا پورزمانی، پرستو ضرغامی، میلاد عیدی، علیرضا ابراهیم پور، زهرا رفعتی گنابادی صفحات 337-345
    سابقه و هدف

    با توجه به شیوع پوسیدگی و کاندیدای دهانی و عوارض درمان های موجود ، در سالهای اخیر مطالعه روی گونه های گیاهی جهت بررسی اثرات ضد میکروبی و تهیه ی دهان شویه های موثر بر پلاک باکتریال دندانی مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر اثرات عصار ه های متانولی و اتانولی دو گیاه بومی خراسان شمالی، کاکوتی (Ziziphora clinopodioides) و قان تپر (Biebersteinia multifida) بر باز دارندگی رشد باکتری استرپتوکوکوس موتانس و قارچ کاندیدا آلبیکنس مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

      این مطالعه از نوع آزمایشگاهی بود غلظت های 100، 50، 25، 5/12، 25/6 و 125/3 (میلی گرم بر میلی لیتر) عصاره های اتانولی و متانولی گیاهان کاکوتی و قان تپر به باکتری یا قارچ افزوده شد. پلیت را 24 ساعت در گرمخانه قرار داده و سپس به هریک از خانه ها معرف تری فنیل تترازولیوم کلراید افزوده گشت و مجدد در گرماخانه گذاشته شد. در هر ردیف اولین غلظتی که رنگ قرمز تشکیل شد نشانگر حداقل غلظت مهارکنندگی بود. برای بدست آوردن مقادیر حداقل غلظت کشندگی از کلیه خانه هایی که رنگ قرمز در آن ها تشکیل نشده بود، یک لوپ به پلیت های حاوی محیط کشت منتقل گشت. اولین غلظتی از هر عصاره که در پلیت مربوط به آن، رشد مشاهده نشد به عنوان(MBC) Minimum Bactericidal Concentration و  (MFC) Minimum Fungicidal Concentration  در نظر گرفته شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS23  و با استفاده از آزمون من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    حداقل  غلظت مهارکنندگی(MIC)  دوگیاه در بازه ی 6/25 تا 3/125 میلی گرم برمیلی لیتر بود و  MFC , MBCاز 12/5 تا بیشتر از 100 میلی گرم بر میلی لیتر بود. غلظت مهار کنندگی دو نوع عصاره ی اتانولی و متانولی گیاه کاکوتی بر قارچ کاندیدا آلبیکنس تفاوت معناداری از نظر آماری نداشت. (0/31=P)  اثر مهارکنندگی عصاره ی متانولی و اتانولی دو گیاه قان تپر و کاکوتی بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس  نیز تفاوت معناداری نداشت. (0/05=P) عصاره متانولی کاکوتی با غلظت کمتر اثر کشندگی  بر استرپتوکوکوس موتانس و کاندیدا آلبیکانس دارند.

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عصاره های گیاهی  قان تپر و کاکوتی می تواند دارای اثرات آنتی باکتریال بر روی استرپتوکوک موتانس و ضد قارچ بر روی کاندیدا آلبیکانس می باشد.

    کلیدواژگان: Ziziphora clinopodioides، Biebersteinia multifida، Streptococ mutans، Candida albicans، دهانشویه، آنتی باکتریال، پوسیدگی
  • پرستو نامدار، اتنا شیوا*، حورا هادیان، سید جابر موسوی، بهزاد شهیدی صفحات 346-354
    سابقه و هدف

    از رادیوگرافی پانورامیک در کنار معاینه بالینی جهت تشخیص و طرح درمان در ارتودنسی استفاده می گردد. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی ومکان یافته های اتفاقی دندانی وپاتولوژیک در تصاویر پانورامیک قبل از شروع درمان مراجعین از سال 98-1392 به یک مرکز خصوصی درمانی ارتودنسی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی از تصاویر پانورامیک اولیه 510 بیمار ارتودنسی که طی  سالهای 1398-1392 به یک مطب خصوصی ارتودنسی در شهرساری مراجعه کرده بودند ،استفاده گردید. تصاویر پانورامیک پس از تثبیت در شرایط نور و بزرگنمایی استاندارد بر روی صفحه مونوکروماتیک توسط دو مشاهده گر به طور مستقل بررسی شدند. داده ها با استفاده از آزمون chi-square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    از تصاویر پانورامیک 510  مراجعه کننده  (274 تصویر بیمار زن و 236 تصویر بیمار مرد) با میانگین سنی 32/3 سال در این مطالعه استفاده شد. فراوانی آنومالی های دندانی، 26/65 درصد تعیین گردید که بیشترین یافته مربوط به دندان نهفته (19/6 درصد) و کمترین مرتبط با دیلاسریشن ریشه (0/39درصد) بود. فراوانی ضایعات پاتولوژیک نیز 9/42 درصد تعیین گردید که فراوانترین آن مرتبط با ضایعات (پالپوپری اپیکال) یا  (4/71 درصد) و نادرترین اسکلروز استخوان (0/39درصد) بود. بین دو جنس و نیز بین دو فک از نظر میزان فراوانی ضایعات پاتولوژیک و نیزناهنجاریهای دندانی ریشه ای به جز دندان نهفته ،اختلاف معناداری وجود نداشت .فراوانی دندان نهفته در زنان  (0/002= P) و در فک بالا (0/007= P) به طور معناداری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    درمانگر باید همواره از پتانسیل احتمالی وجود یافته های پاتولوژیک و ناهنجاری های دندانی در تصاویر پانورامیک اولیه مراجعین که یک رادیوگرافی ارزشمند جهت کشف موارد غیر طبیعی است، آگاه باشند.

    کلیدواژگان: ضایعات پاتولوژیک، دندان نهفته، پانورامیک
  • کیمیا قدس، آرزو علایی*، سارینا جاوید، فاطمه جعفری صفحات 355-368
    سابقه و هدف

    تاخیر در تشخیص SARS-CoV-2، مانع بزرگی در مهار اپیدمی فعلی کویید 19 میباشد. آزمایشات گسترده، عملی ترین راه برای خروج از بحران کنونی است. استاندارد طلایی فعلی برای تشخیص COVID-19، واکنش زنجیره ای پلیمراز رونویسی معکوس (RT-PCR) با استفاده از سواب نازوفارنکس است. با این حال، جمع آوری سواب های نازوفارنکس به دلیل تهاجمی بودن، باعث ناراحتی بیماران و محدودیت انجام آزمایشهای مجدد می شود و این روش خطرات قابل توجهی را برای کارکنان مراقبت های بهداشتی به همراه دارد. بنابراین، ایجاد روش های سریع و راحت برای تشخیص COVID-19 ظرفیت آزمایشات را تا حد زیادی افزایش می دهد. از طرفی، بزاق یک کاندید امیدوار کننده برای تشخیص SARS-CoV-2 است. هدف از این مرور، ارایه یک به روز رسانی و بررسی آخرین تحقیقات انجام شده و مقایسه روش ها و تکنیک های مختلف توسعه یافته برای تشخیص COVID-19 به وسیله بزاق است.

    مواد و روش ها:

     در این مقاله مروری، جمع آوری اطلاعات از طریق جستجوی مقالات موجود در ژورنال های داخلی و خارجی، با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی چون: PubMed،PubMed Central ،Medline ،EBSCO ، Google Scholar و Embase با واژه های Saliva ،Covid_19 ،Covid_19 Test ،Salivary Test  در فاصله بین سالهای 2019 تا 2021 صورت گرفت. در بین مراجع مرتبط، تعداد47  مقاله معتبر که بارها مورد استناد قرار گرفته بودند و به روزتر بودند، انتخاب گردیدند.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد بزاق یک منبع جایگزین قابل قبول برای تشخیص SARS-CoV-2 است. همچنین، افزایش تقاضا  برای بسترهای تشخیصی جدید کویید19، با نمونه های غیرتهاجمی و جمع آوری توسط خود فرد، می تواند پس از ایجاد یک برنامه استراتژیک، به خوبی طراحی شده و اجرا شود.

    کلیدواژگان: تست بزاقی، تست کوید 19، کوید 19 و بزاق
  • سید حسین طباطبایی، محسن برزگر، فریناز صباغزادگان* صفحات 371-378
    سابقه و هدف

    سنترال اسی فایینگ فیبروما ، یک نیوپلاسم استخوانی خوش خیم ، متعلق به گروه ضایعات فیبرواسیوس و دارای پتانسیل رشدی قابل توجه می باشد که اتیولوژی آن به طور دقیق مشخص نیست. طبق مطالعات انجام شده دارای منشا لیگامان پریودنتال می باشد. اغلب موارد در ناحیه ی پرمولر و مولر فک پایین و در دهه سه و چهار زندگی رخ می دهد و تمایل به بروز در زنان وجود دارد. درمان ضایعه، خارج کردن کامل تومور به روش جراحی یا کورتاژ می باشد و میزان عود آن 0 تا 28 درصد گزارش شده است. علی رغم اینکه در اغلب موارد پیش آگهی مطلوبی دارد ولی مواردی از تغییر ضایعه به سمت بدخیمی گزارش شده است

    گزارش مورد:

     خانمی 25 ساله جهت انجام درمان دندانپزشکی مراجعه کرده بود. در نمای CBCT یک ضایعه رادیولوسنت -رادیواپک با حدود نامشخص در تنه فک پایین سمت راست، فقدان لامینادورای دندان 3 پایین راست و تخریب کورتکس باکال و لینگوال مشاهده شد. ضایعه به روش استیوکتومی خارج شد. در نمای میکروسکوپی، مشخصات هیستوپاتولوژیک سنترال اسی فایینگ فیبروما بدون شواهدی از تغییرات بدخیمی مشاهده شد. پیگیری بیمار پس از 6 ماه حاکی از ترمیم کامل و تشکیل استخوان در آن محل بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اسی فایینگ فیبروما می تواند در مواردی در نمای رادیوگرافیک رفتار تهاجمی داشته و مشابه ضایعات بدخیم رفتار کند و در این شرایط بررسی کلیه مقاطع میکروسکوپی حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: اسی فایینگ فیبروما، فک پایین، بافت شناسی
|
  • Seyed Amir Ahadi, Fatemeh Alanchari, Vahid Mesgar Zadeh*, Maryam Sohrabi Pages 289-294
    Background and Aim

    The aim of this study was to evaluate and compare the effect of curcumin and ibuprofen on pain control, in terms of pain intensity and duration of analgesia after extraction of the third molar of the mandible in the maxillofacial surgery department of the University School of Dentistry Islamic Azad Medical Sciences in the academic year 1400-1399.

    Material and Methods

    The study was performed as a double-blind randomized clinical trial on 48 patients who were candidates for mandibular third molar surgery. they should also write their pain intensity one hour after taking the second dose of the drug after seeing the first symptoms of pain based on the VAS scale and the duration of their analgesia from the time of taking the drug (which was one hour before surgery for all patients) to the first signs of pain appeared on a piece of paper. Data analysis was performed using Two sample T test power analysis of PASS software version 22.

    Results

    The results of our study showed that the duration of analgesia after Curcumin use is shorter compared to Ibuprofen (P<0.001). This difference was also statistically significant. Also, after taking the second dose of the drug, patients treated with ibuprofen reported less pain intensity, although this difference was not statistically significant (P=0.39)

    Conclusion

     Ibuprofen compared to Curcumin further reduces patients' pain and also has a longer duration of pain for patients after extraction of the third molar of the mandible.

    Keywords: Curcumin, Ibuprofen, Tooth Extraction, pain intensity
  • Sara Roghani, Shahriar Shahriari*, Mehrdad Barekatain, Arezoo Eslami Pages 295-302
    Background and Aim

    Nowadays, demand for same–color restorative materials, especially resin composites, is increasing. Access to the smooth surface with minimum level of surface roughness significantly results in more beauty, and the reduction of the accumulation of the plaque, gingival inflammation, and tooth discoloration. the aim of this study was surface roughness of three different composite’s resins following the polish with a two-step technique has been evaluated.

    Materials and Methods

    In this experimental study, three types of composite; Charisma Classic, Charisma Topaz and Charisma Diamond have been investigated. Every type of the composite includes 40 disc-shape specimens with 5 and 3mm in height were provided. Specimens of each composite type were divided into two categories, tested group and negative control group. The tested groups were polished by twisted and the control groups were not subjected to any kind of polishing process. Then, the overall level of surface roughness in each group was measured. The data were analyzed with independent t test, ANOVA and the Tokay Test.

    Results

    The mean surface roughness of all three types of composites after polishing by the twisted was significantly lower than the control group (p <0.001). The mean level of surface roughness in Charisma Classic and Charisma Topaz composites was not significantly different.(P=0.2) the mean surface roughness in Charisma Diamond composite was significantly higher than Charisma Classic and Charisma Topaz composites (p <0.001). The mean of surface roughness was not significantly different between the three control groups (p = 0.24).

    Conclusion

    Microhybrid composite showed the lowest level of surface roughness after the standard polishing process.

    Keywords: composite resins, Dental Polishing, surface roughness
  • Elmira Asadi, Alireza Jafari, Solmaz Farhang*, Mohsen Soori Pages 303-310
    Background and Aim

    The most esthetic smile is when the entire length of the crown of the tooth and 2 mm of the gums are visable. Most of it is not aesthetically pleasing and is called gummy smile or gingival smile.Upper lip length is one of the factors influencing the gummy smile. The aim of the present study was to investigate the upper lip length in patients with vertical growth pattern, with and without gummy smile and related factors.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed on 180 patients referred to the dental clinic of Tehran Dental Branch of Islamic Azad University. Patients were randomly divided into three groups vertical growth pattern (VGP), Average growth pattern (AGP) and gummy smile. The length of the upper lip in all three groups was measured and compared by the caliper. T test, ANOVA and Tukey tests were used to compare the data.

    Results

    In both sexes (men and women), the mean upper lip length was significantly higher in patients with vertical growth pattern without gummy smile than patients with normal growth pattern (P<0.001) and in patients with vertical growth pattern with gummy smile (P<0.001). In people with a normal growth pattern (P<0.001) and in people with a vertical growth pattern with gummy smile (P = 0.004), the mean length of the upper lip in men was significantly higher than in women. However, in people with a normal growth pattern without gummy smile, the mean length of the upper lip in men was not significantly different from that in women (P = 0.139).

    Conclusion

    Gender  vertical growth pattern, and gender interaction with vertical growth pattern  affect the upper lip length. The pattern of vertical growth affects the parameters of the smile in people with gummy smile.

    Keywords: Vertical growth pattern, Upper lip length, Gummy smile, Lateral cephalometry
  • Seyed Mehdi Besharatfar*, Sara Haghnegahdar Pages 311-319
    Background and Aim

    With the increase of elderly population nowadays, the prevalence of denture stomatitis has increased, the etiology of which is Candida albicans .Due to the effectiveness of antifungal drugs to treat this disease. The purpose of this study was Evaluation of antifungal effect of denture adhesive after combination with three separate substances, chlorhexidine, nystatin and chamomile extract, against Candida albicans  .

    Materials and Methods

    This experimental study was performed on candida albicans (in vitro) in microbiology laboratory, faculty of Dentistry, Islamic Azad University of shiraz in 2019-20. The standard species of Candida albicans was inoculated in Sabord dextrose agar medium and incubated at 37 ° C. The denture adhesive was prepared according to the factory instructions and entered in standard antibiogram size molds and 50 microliters of chlorhexidine, Matrica and nystatin mouthwashes were combined with the denture adhesive, respectively. The combined materials were added to Candida albicans medium by disc diffusion and well method and the plates were incubated for 24 hours. Finally, the diameter of the stunting halo was measured in millimeters to test the research hypotheses of Kruskal-Wallis nonparametric tests (mean of several independent groups), Mann-Whitney (mean of two independent groups) and single-group mean, at the level of 0/05 significance used.

    Results

    All compounds acted significantly differently compared to their raw state (P <0.05). The matrica-denture adhesive combination (10.66 mm) was better than the matrica alone (9.61mm) and nystatin(25.94mm) was more effective than the nystatin-denture adhesive(23.33mm). Chlorhexidine was also more effective than the combination with denture adhesive. Comparison of mean rank values shows that the combination of denture adhesive and nystatin is significantly more effective than other compounds and the effectiveness of chlorhexidine-denture adhesive and matrica-denture adhesive is not significantly different from each other (P> 0 / 05).

    Conclusion

    The combination of all three mouthwashes with denture adhesive has anti-candida effects, among which the combination of nystatin with denture adhesive has the strongest effect, secondarily the combination of chlorhexidine and denture adhesive, and finally the matrica composition.

    Keywords: Denture stomatitis, denture adhesive, Candida albicans, chlorhexidine, nystatin
  • Abbas Mesgarani, Azadeh Zakariaie Joubari, Arman Ebrahimi, Sina Haghanifar, Melika Mollaei, Azam Haddadi Kohsar Pages 320-327
    Background & Aim

    Deviation from the original shape of the canal leads to poor filling and lack of proper canal seal and consequently to the failure of root treatment The aim of this experimental study was to determine the extent of apical transportation after instrumentation with hand K-Flexofile and BioRace rotary instruments by cone-beam computed tomography (CBCT).

    Material and Methods

    In this experimental ex-vivo study Fifty-four extracted maxillary first molars with 19-22 mm length and 5-25 degrees of curvature were selected. The mesiobuccal canals were prepared using either the K Flexo file and Bio Race rotary files. To compare apical transportation, CBCT images were taken before and after canal preparation. The apical transportation values were analyzed using the SPSS software 18  and T-Test, Mann-Whitney ,X2.

    Results

    the mean canal transportation in 1 mm from the apical foramen with Bio Race are more than K Flexo file (P = 0.000).  And the mean canal transportation in 3 mm from the apical foramen with K Flexo file are more than Bio Race (P= 0.047). The Bio Race and K Flexo file  at 2mm from the apical foramen were not significantly different in causing transportation (P= 0.899)

    Conclusion

    Root canal transportation can be seen in all techniques, regardless of the file type used. Although both rotary and manual systems in this study showed some apical transportation, But they both had the same ability to maintain the centrality and curvature of the root canal.

    Keywords: Apical Transportation, Cone-Beam Computed Tomography, Root Canal Treatment
  • Zahra Roustaeizade Shooroki, Saeideh Sarbaz Aghdaei, Fatemeh Owlia* Pages 328-336
    Background and Aims

    In respect to this fact that drug and tobacco products use is detrimental to general health and oral health, medical affiliated students could have the vital role of in prevention of this habit. This survey, aims to assess the awareness and attitude of students of Shahid Sadoughi University of medical sciences toward effects of drug and tobacco products on oral health in academic year 2019-2020.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 283 students of university of medical sciences using a self-administered questionnaire. The questionnaire composed of three parts: sociodemographic characteristics, 10 questions about awareness and 7 questions related to attitude, respectively. Data were analyzed using SPSS23 software and descriptive statistics and T-test and one-way ANOVA. The significance level was set as P < 0.05.

    Results

    The mean score of awareness and attitude of students were 7.10 ± 1.07 and 23.33 ± 4.08, respectively. Score of awareness had a meaningful difference on the basis of age (P=0.01). The awareness of dental students was significantly higher rather than other students. (P=0.001).

    Conclusion

    The students' knowledge toward effects of drugs and tobacco products on oral health was in desirable level and their attitude was good.

    Keywords: Awareness, smoking, attitude, drugs, tobacco products
  • Parastoo Namdar, Atena Shiva, Hora Hadian, Jaber Mousavi, Behzad Shahidi Pages 337-345
    Background and Aim

      Panoramic radiography is routinely used in addition to clinical examination for diagnosis and treatment plan in orthodontics. The aim of this study was to determine the frequency and location of random dental and pathological findings in panoramic images before orthodontic treatment. Related  to attending of private orthodontic clinic during 2013-2018.

    Material and Methods

     In this cross-sectional descriptive study, primary panoramic images of 510 orthodontic patients who referred to a private orthodontic office in Sari during 2013-2018 were used.  Panoramic images were examined independently by two observers after stabilization in light conditions and standard magnification on a monochromatic screen.    Data were analyzed using Chi-square test.

    Results

     Panoramic images of 510 patients (274 images of female patients and 236 images of male patients) with a mean age of 32.3 years were used in this study. The frequency of tooth and root abnormalities was 26.65%, with the highest finding related to impacted teeth (19.6%) and the lowest related to root dilaceration (0.39%).The frequency of pathological lesions was determined to be 9.42%, the most common of which was associated with apical pulp lesion (4.71%) and the rarest bone sclerosis (0.39%). There was no significant difference between the two sexes and between the two jaws in terms of the frequency of pathological lesions and root dental abnormalities except impacted teeth. The frequency of impacted teeth in female (P value = 0.002) and in maxilla (0.007) P value =) was significantly higher.

    Conclusion

     Clinicians should always be aware of the potential for pathological findings and dental abnormalities in patients' primary panoramic images, which is a valuable radiograph to detect abnormalities.

    Keywords: Pathological lesions, impacted teeth, panoramic images
  • Parastoo Namdar, Atena Shiva*, Hora Hadian, Jaber Mousavi, Behzad Shahidi Pages 346-354
    Background and Aim

      Panoramic radiography is routinely used in addition to clinical examination for diagnosis and treatment plan in orthodontics. The aim of this study was to determine the frequency and location of random dental and pathological findings in panoramic images before orthodontic treatment. Related  to attending of private orthodontic clinic during 2013-2018.

    Material and Methods

    In this cross-sectional descriptive study, primary panoramic images of 510 orthodontic patients who referred to a private orthodontic office in Sari during 2013-2018 were used.  Panoramic images were examined independently by two observers after stabilization in light conditions and standard magnification on a monochromatic screen.    Data were analyzed using Chi-square test.

    Results

    Panoramic images of 510 patients (274 images of female patients and 236 images of male patients) with a mean age of 32.3 years were used in this study. The frequency of tooth and root abnormalities was 26.65%, with the highest finding related to impacted teeth (19.6%) and the lowest related to root dilaceration (0.39%).The frequency of pathological lesions was determined to be 9.42%, the most common of which was associated with apical pulp lesion (4.71%) and the rarest bone sclerosis (0.39%). There was no significant difference between the two sexes and between the two jaws in terms of the frequency of pathological lesions and root dental abnormalities except impacted teeth. The frequency of impacted teeth in female (P value = 0.002) and in maxilla (0.007) P value =) was significantly higher.

    Conclusion

    Clinicians should always be aware of the potential for pathological findings and dental abnormalities in patients' primary panoramic images, which is a valuable radiograph to detect abnormalities.

    Keywords: Pathological lesions, impacted teeth, panoramic images
  • Kimia Ghods, Arezoo Alaee*, Sarina Javid, Fatemeh Jafari Pages 355-368
    Background and Aim

    Delayed detection of SARS-CoV-2 has been a major hindrance in curbing the current COVID-19 pandemic. Wide spread testing is the most practical way out of the current crisis. The current gold standard for COVID-19 diagnosis is real-time reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) detection of SARS-CoV-2 from nasopharyngeal swabs. However, collecting nasopharyngeal swabs causes discomfort to patients due to the procedure’s invasiveness, limiting compliance for repeat testing, and the procedure presents a considerable risk to healthcare workers. Therefore, developing rapid and convenient ways of testing for COVID-19 will greatly enhance the capacity of testing. Alternatively, saliva is a promising candidate for SARS-CoV-2 diagnostics. The purpose of this review is to provide an update and review of the composition of the latest research and to compare the various methods and techniques developed for the diagnosis of COVID-19 by saliva.

    Material and Methods

    In this review article, data were collected by searching articles which were published between year 2019 and 2021 in domestic and foreign journals, using databases such as: PubMed, PubMed Central, Medline, EBSCO, Google Scholar and Embase with keywords: Saliva, Covid_19, Covid_19 Test, Salivary Test. Among the relevant authorities, the articles that were cited many times and were more up to date, were selected.

    Conclusion

    that saliva is an acceptable alternative source for detecting SARS-CoV-2.  It imposes the development ofnew strategies for COVID-19 diagnosis; however, despite the colossal demand for novel diagnostic platforms with non-invasive and self-collection samples of COVID-19, the accuracy of salivary SARS-CoV-2 platforms are still not well- elucidated.

    Keywords: Saliva, Covid, 19, 19 Test, Salivary Test
  • Seyed Hosein Tabatabaei, Mohsen Barzegar, Farinaz Sabaghzadegan* Pages 371-378
    Background and Aim

    Central Ossifying Fibroma is a benign bone neoplasm. It has been categorized under fibro-osseous lesions and has significant growth potential that exact etiology is not known. According to studies it has a periodontal ligament origin. It is more prevalent in women and mandibular premolar and molar area. The lesion generally occurs in the third and fourth decades of life. Tumor removal by surgery or curettage are suitable treatment and its recurrence rate is reported to be between 0 to 28%. Most of the time the prognosis of the lesion is optimal nevertheless in some cases, malignant transformation has been reported.

    Case Report:

     A 25-year-old woman was referred for dental treatment. The CBCT view demonstrated an ill-defined radiolucent-radiopaque lesion in right mandibular body, lack of lamina dura of the lower right canine tooth and destruction of the buccal and lingual cortex of that area. The lesion was removed by osteoctomy. In microscopic view, the histopathological profile of central ossifying fibroma was observed without evidence of malignant changes. Follow up of the patient after 6 months indicated complete healing and bone formation at that site.

    Conclusion

    It seems, ossifying fibroma can havd ivvassive feature in radio graphy and mimic malignant lesions. So, microscopic evaluate of all sections is important.

    Keywords: Ossifying fibroma, Mandible, Histology