بررسی میزان فلوراید آب آشامیدنی در شهرستانهای استان زنجان تابستان 1388

پیام:
چکیده:
سابقه و هدف
با توجه به نقش میزان فلوراید کم با پوسیدگی و فلوراید بالا با فلوئوروزیس ومقادیر بسیار متفاوت آن در مناطق مختلف کشور و وجود کاستی ها در تعیین مقادیر فلوراید و عدم اطلاع از میزان آن در استان، و به منظور تعیین میزان فلوراید آب آشامیدنی، این تحقیق در شهرستانهای استان زنجان در تابستان 1388 انجام گرفت.
مواد و روش ها
تحقیق به روش cross-sectional انجام گرفت. لیست به هنگام کلیه مخازن و منابع آب استان زنجان و ظرفیت آنها از سازمان آب منطقه ای اخذ گردید و از هر مخزن و منبع نمونه آب به میزان 250 سی سی تهیه گردید و مشخصات مخزن و منبع ودمای محل بررسی گردید. سپس میزان فلوراید نمونه ها به روش پتانسیومتری در آزمایشگاه دانشکده دندانپزشکی آزاد تهران تعیین گردید. میزان فلوراید بدست آمده از هر مخزن با توجه به ظرفیت آن، و با استفاده از فرمول (درجه حرارت آن منطقه بر حسب فارنهایت ×0062/0+038/0 - =E)،میزان فلوراید مطلوب در آن دمای خاص تعیین گردید. سپس بر اساس آخرین طبقه بندی سازمان بهداشت جهانی WHO نمونه ها در سه گروه کمبود، مطلوب و مازاد طبقه بندی شدند.
یافته ها
در زمان بررسی،تعداد 8 واحد شهری و تعداد 58 مخزن و منبع آب آشامیدنی وجود داشت. میزان فلوراید کلی آب آشامیدنی منطقه 09/0±06/0 ppm بوده و حداقل میزان فلوراید در مخزن غربی 2زنجان برابر 002/0 ppm و حداکثر در مخزن جنوب ابهر برابر 574/0 ppm بود. فلوراید همه مخازن و منابع استان زنجان کمتر از مقادیر نرمال بود. 2/86 درصد از مخازن و منابع دارای کمبود بسیار بسیار شدید فلوراید و 4/10درصد از مخازن و منابع دارای کمبود بسیار شدید7/1درصد از مخازن و منابع دارای کمبود شدید و 7/1درصد از مخازن و منابع دارای کمبود متوسط بودند و در کل 100درصد ظرفیت مخزن و منابع دارای کمبود بودند.
نتیجه گیری
بنظر می رسد که میزان فلوراید آب آشامیدنی مخازن ومنابع شهرستانهای زنجان بسیار کم و جای نگرانی دارد. با توجه به عوارض شناخته شده آن،اقدامات لازم برای کاهش مشکل آن توصیه می شود.
زبان:
فارسی
در صفحه:
69
لینک کوتاه:
magiran.com/p833430 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!