فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1388)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالرضا جمیلیان، احمد شیبانی نیا*، نگین نصوحی، محمدرضا حکیمی صفحه 9
    سابقه و هدف

    برای اتصال سیم ارتودنسی به براکت، از لیگاچورهای الاستومری استفاده می شود ولی تغییر رنگ و شل و در نهایت پاره شدن آنها تحت تاثیر عوامل محیط دهان از مشکلات شایع می باشد. با توجه به عدم بررسی تاثیر دهانشویه ها بر خصوصیات مکانیکی لیگاچورها، این تحقیق با هدف مقایسه تاثیر دو دهانشویه ارتوکین و اورال بی بر روی استحکام پارگی لیگاچورهای الاستومری در شرایط in-vitro در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 88-1387 انجام شد.
    موارد و

    روش ها

    این تحقیق به روش Experimental و بر روی 100 لیگاچور الاستومری شفاف شرکت دنتاروم، ساخت آلمان، انجام شد.30 لیگاچور بر روی سه Jigمخصوص سوار کرده و به سه گروه شامل بزاق مصنوعی، اورال بی و ارتوکین تقسیم شدند. هر سه گروه Jig ها به مدت 4 هفته در بزاق مصنوعی نگهداری شدند ولی در گروه اورال بی و ارتوکین Jig ها دو بار در روز طبق دستور کارخانه سازنده در تماس با دهانشویه مربوط قرار گرفتند.سپس استحکام پارگی 10 لیگاچوراز هر گروه در بازه های زمانی 24 ساعت، هفت و 28 روز،همچنین 10 لیگاچور بدون مداخله اندازه گیری شد. اطلاعات با استفاده از آنالیز ANOVA و تست LSD مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. استحکام پارگی لیگاچورها قبل از مداخله در بالاترین مقدار 26.59±1.93نیوتن بود که این میزان نسبت به تمامی گروه ها و در سه زمان نگهداری بیشتر بود و آزمون LSD نشان داد این اختلاف معنا دار است.

    یافته ها

    تحقیق روی 40 نمونه و در 4 گروه به تعداد مساوی و در سه زمان پیگیری انجام گرفت. در گروه بزاق مصنوعی تفاوت معناداری بین سه مدت نگهداری در استحکام پارگی وجود ندارد. در گروه اورال بی و ارتوکین بعد 28 روز نگهداری حداقل استحکام وجود داشت و همچنین استحکام پارگی سه گروه در سه زمان نسبت گروه بدون مداخله کاهش داشت (p<0.001).

    نتیجه گیری

    دهانشویه ها موجب کاهش استحکام لیگاچور می شود و دو دهانشویه تاثیر مشابه دارند.

    کلیدواژگان: استحکام پارگی، لیگاچور الاستومری، دهانشویه
  • امیرارسلان هوشیارفرد، اسحق لاسمی، احمد شیبانی نیا، محسن مهرشادیان، مهندس ناصر ولایی*، ارمغان شهبازی، مهران نوربخش، بیتا توکلی، آزاده خواجوی خان صفحه 15
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت پایان نامه ها در آموزش عملی متدولوژی تحقیق به دانشجویان و عدم اطلاع از کیفیت محتوای پایان نامه ها در دانشگاه متبوع و وجود کاستی ها در مقالات منتشره از این نوع پایان نامه ها و به منظور تعیین میزان صحت اصول نگارش روش تحقیق و نحوه اجرای آن و عوامل مرتبط با آن، این تحقیق روی پایان نامه های واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی در سال 87-1386 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    تحقیق به روش توصیفی انجام گرفت. کلیه پایان نامه های دفاع شده واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی از تاریخ 1/7/86 تا 31/6/87 مورد بررسی قرار گرفت. در هر پایان نامه فصل مربوطه با 15 شاخص در یک طیف سه گانه (صحیح، نسبتا صحیح و ناصحیح) بررسی شد. عوامل مرتبط شامل: خصوصیات دانشجو، استاد راهنما، بخش مربوطه و... بود که برای هر پایان نامه تعیین و ثبت گردید. در هر پایان نامه چنانچه بیش از 75 درصد از شاخص ها درست تنظیم شده بودند، به عنوان گزینه صحیح، 75-50 درصد نسبتا صحیح و کمتر از 50 درصد ناصحیح تلقی شد. نقش عوامل مرتبط با آزمون (کای دو) مورد قضاوت آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    تحقیق روی 137 پایان نامه انجام گرفت. فراوانی عدم صحت نگارش روش تحقیق و نحوه اجرای آن در مورد کلیه شاخص ها، برابر 6/30 درصد بود و در بررسی شاخص ها فراوانی «عدم گزارش پایائی ابزار اندازه گیری» 79 درصد، «توجیه نداشتن حجم نمونه» 71 درصد و «عدم صحت برنامه آماری به کار گرفته شده» 25 درصد بود.

    نتیجه گیری

    کاستی های عمده ای در پایان نامه های دندانپزشکی تدوین شده وجود دارد. انجام اقدامات لازم برای کاهش موارد اشتباه در متدولوژی نگارش پایان نامه ها سبب افزایش اعتبار آنها و به کارگیری نتایج صحیح پژوهش ها خواهد شد.

    کلیدواژگان: متدولوژی تحقیق، روش تحقیق و نحوه اجرای آن، پایان نامه های دندانپزشکی، پایائی ابزار، حجم نمونه
  • ظفر مهدوی ایزدی، عزت الله جلالیان، مریم سادات قریشی ابهری صفحه 24
    سابقه و هدف
    استفاده از رزین کامپوزیت های تقویت شده با فایبر در سالهای اخیر گسترش یافته و همچنین تنوع زیادی در میزان تراش و روش ساخت فریم ورک آنها وجود دارد. این تحقیق به منظور مقایسه تاثیر سه روش استفاده از پستهای پیش ساخته تقویت شده با فایبر در طراحی فریم ورک اینله بریجهای FRC خلفی طراحی شد و مقاومت به شکست این طرح فریم ورک با دو طرح متداول اینله بریجهای داخل تاجی ساخته شده به صورت invitro و با روش direct مورد مقایسه قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به صورت Experimental انجام گردید و در آن از 60 دندان سالم و تازه کشیده شده انسان برای ساخت سه گروه ده تایی اینله بریج سه واحدی خلفی با مدل کلینیکی جایگزینی پرمولر دوم مندیبل استفاده شد. گروه A با استفاده از نوار FRC و تراش box-shaped گروه B با استفاده از نوار FRC و تراش tub-shaped و گروه C با استفاده از پست های پیش ساخته FRC و با تراش Groove آماده شد پس از ساختPDL مصنوعی، دندانهای پایه با استفاده از دستگاه سرویر در آکریل خود پخت(PMMA) و با فاصله 7 میلیمتر مانت شدند و بریج FRC جایگزین پرمولر دوم بصورت مستقیم ساخته شد. پس از آن نمونه ها در دستگاه Universal Testing Machine (Instron 1195) و با سرعت 1mm/min تحت نیروی عمودی قرار گرفتند. منحنی اعمال نیرو تا شکست اولیه نمونه ها و همچنین محل شکستگی در هر نمونه ثبت شد و سپس داده ها از طریق آزمون ANOVA مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان مقاومت به شکست در گروه های B،A به ترتیب 548.2±155 N، 512±101N و در گروه 584±136N، C گزارش شد. با استفاده از تست آماری kruskal –valis و اختلاف معناداری بین سه گروه مشاهده نشد(P<0.7). شکستگی به صورت ترک و شکاف و در ونیر کامپوزیتی مشاهده شد و فریم ورک در همه نمونه ها سالم و بدون تخریب باقی ماند.
    نتیجه گیری
    میزان مقاومت به شکست در هر سه گروه نوع تراش مشابه است و با توجه به کاهش قابل توجه میزان تراش دندان های پایه در فریم ورک طراحی شده در گروه C احتمالا می توان این روش جدید را یک روش رضایت بخش برای جایگزینی یک دندان خلفی کوچک با حداقل تراش تلقی نمود.
    کلیدواژگان: بریج کامپوزیتی تقویت شده با فایبر، اینله بریج خلفی، فریم ورک، طراحی تراش، مقاومت به شکست
  • محمود عاقل، دکترشهباز ناصرمستوفی، سارا عاقل صفحه 32
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت طراحی فریم ورک در توزیع تنش و احتمال ایجاد ترک های اولیه در ناحیه کانکتورها، و به منظور مقایسه تاثیر دو طرح فریم ورک Straight و Curveدار، این تحقیق به روش Finite Element انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش تجربی انجام گرفت. مدل آزمایشگاهی، ساخته شده و توسط لابراتوار به صورت دیجیتالی توسط دستگاه CMM، اسکن شده و ابر نقطه از ژئومتری قطعه ایجاد گردید. ابرنقطه توسط نرم افزار Catia تبدیل به مدل سه بعدی Solid شد، مدل فوق توسط نرم افزار Abaqus جهت آنالیز اجزاء محدود به روش Meshing به تعداد بسیار زیاد المان کوچک تقسیم گردید. پس از آن با تعریف Boundary Condition، قطعه آماده تحلیل گردید. بررسی توزیع تنش در بریج و خصوصا با تاکید در ناحیه کانکتورها انجام گرفت. خواص مکانیکی قطعه زیرکونیوم به صورت جدولی به نرم افزار وارد شد. سه مدل بارگذاری عمودی برای هر قطعه در نواحی سنترال و دیستال فوسا اعمال شد و جداگانه تحلیل گردید.
    یافته ها
    تنش در ناحیه کانکتورها در مدل Curve دار بیشتر از مدل Straight بود.در نتیجه توزیع تنش در ناحیه کانکتورها در مدل Straight مطلوبتر بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که مدل Straight توزیع تنش مطلوبتری را نسبت به مدل Curve دار نشان داد، که البته باید توجه داشت این نتایج در محیط F.E بدست آمد.
    کلیدواژگان: توزیع تنش، بریج سرامیکی، فریم ورک Straight و Curve دار، آنالیز اجزاء محدود سه بعدی
  • محمود قاسمی، سعید سادات منصوری، مسعود ورشوساز، ویدا عیسی بیگلو صفحه 38
    سابقه و هدف
    موفقیت درمانهای ایمپلنت تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله حجم استخوان و دانسیته استخوان در دسترس برای قرارگیری ایمپلنت می باشد. استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری جهت توصیف مقیاس مشاهده ای از دانسیته استخوان پیشنهاد گردیده است. این مطالعه با هدف تعیین میزان دقت نرم افزارهای efilm و Planmeca Romexis در برآورد دانسیته استخوان محل قرار گیری ایمپلنت و عوامل مرتبط با آن، در مراجعین به کلینیک خصوصی، در سال 1387، انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تصاویر CT شامل 42 ناحیه ماگزیلاری و 41 ناحیه مندیبولار مربوط به 83 ناحیه قرارگیری ایمپلنت مورد بررسی قرار گرفت. دانسیته استخوان ترابکولار با دو نرم افزار efilm و Planmeca Romexis اندازه گیری شد. داده ها استخراج و با استفاده از آزمون های Paired T-test و Multiple linear regression test(روش Backward LR) تحت قضاوت آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان همبستگی دانسیته استخوان با هر دو روش برابر 0.86 و یا عالی بود. میزان اختلاف در ناحیه قدام مندبیل در دو روش برابر 108 + 56.8 و خلف مندبیل برابر 105 + 57.9 و قدام ماگزیلا برابر 64 + 105 و بالاخره برای خلف ماگزیلا برابر 72 + 57.4 بود(p<0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که نرم افزارها در برآورد دانسیته استخوان مشابه با هم باشند و برآورد دانسیته استخوان در نواحی مختلف جایگذاری ایمپلنت متفاوت است.
    کلیدواژگان: دانسیته استخوان، Hounsfield Unit، توموگرافی کامپیوتری، Cone، beam computed tomography، efilm، planmeca Romexis
  • سعید نعمتی انارکی، کارینه شهبابیان صفحه 46
    سابقه و هدف
    استحکام کششی قطری، از وژگی های مواد ترمی شکننده و سمانها از جمله سمانهای گلاس آینومر می باشد. وجود مقادیر مشخص و استاندارد از این استحکام، جهت حصول به نتایج مطلوب در کاربرد مواد مذکور ضروری می باشد. با توجه به اینکه سمان گلاس آینومر S.D.S اخیرا وارد بازار ایران شده وبه دلیل وجود خلاء اطلاعاتی در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف مقایسه استحکام کششی قطری سمانهای گلاس آینومرS.D.S نوع restorative وTypeII Fuji انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه با طراحی تجربی و بر روی20 نمونه دیسکی شکل از هر سمان با ابعاد mm5/4 ارتفاع و mm9 قطر انجام گرفت. نمونه ها طبق دستورالعمل 66 ADA / ANSI در رابطه با ابعاد سمانها و دستورالعمل کارخانه سازنده در مورد نسبت پودر به مایع آنها ساخته شدند. تمام نمونه ها تا زمان انجام تست در انکوباتور با دمای co 1±37 و رطوبت نسبی ٪ 5 ± 95 نگهداری شدند. D.T.S نمونه ها در فواصل زمانی 15 دقیقه و 24 ساعت پس از شروع اختلاط پودر و مایع دردستگاه تست Zwick(Roell-GermanyZ020) باسرعت min mm/ 5/0بررسی شد و نتایج حاصله توسط آزمون آماری و T-Test مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میزان استحکام کششی قطری سمان گلاس آینومر Fuji TypeII درزمانهای 15دقیقه و 24ساعت بترتیب Mpa 57/1±67/5 و Mpa 3/1±98 /6 بود و این میزان برای سمان گلاس آینومر S.D.Sنوع restorative، در زمانهای ذکر شده بترتیب Mpa 55/0±54/4 و Mpa 41/1±61 /6 بود. تغییرات زمانی هر دو سمان به لحاظ آماری معنی دار بود (P<0.03) ولی میزان استححام دو سمان های گلاس آینومر مشابه بود (P<0.6).
    نتیجه گیری
    میزان استحکام کششی قطری گلاس آیونمر مشابه است و با گذشت زمان در هر دو سمان، میزان استحکام افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: استحکام کششی قطری، سمان گلاس آینومر self cure، بیس
  • پریسا سیداخوان، مهرنوش رضوان بهبهانی، مینا اشراف اسلامی صفحه 52
    سابقه و هدف
    کورتیزول مهمترین گلیکوکورتیکوئیدی است که در شرایط استرس افزایش می یابد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر تماشای فیلم کارتونی بر تغییرات کورتیزول بزاق کودکان 5 تا 9 ساله حین انجام درمان های دندانپزشکی در یک کلینیک دندانپزشکی در تهران می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش matched cross over single blind clinical trial بر روی 15 کودک 5 تا 9 ساله انجام شد. درمان های مورد نظر توسط دو دندانپزشک به صورت split mouth انجام شد. نمونه هایی انتخاب شدند که نیاز به دو درمان مشابه غیراورژانس در دو طرف فک داشتند. برای شروع درمان نمونه ها به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول: در اولین جلسه درمانی تزریق بی حسی و عمل دندانپزشکی بدون مداخله فیلم و در جلسه دوم با استفاده از فیلم انجام شد. گروه دوم: در اولین جلسه درمانی تزریق بی حسی و کار دندانپزشکی با مداخله فیلم و در جلسه دوم بدون استفاده از فیلم انجام شد. جمع آوری بزاق در سه مرحله قبل از شروع کار، پس از تزریق و بعد از پایان کار گرفته شد و نمونه ها برای اندازه گیری میزان کورتیزول بزاق با روش ECLIA به آزمایشگاه ارسال شدند. میزان تغییرات کورتیزول در داخل گروه ها توسط آزمون WILCOXON و بین گروه ها با آزمون MANU WITHENY اندازه گیری شد.
    یافته ها
    تغییرات میزان کورتیزول در جلسه بدون فیلم در مرحله بعد از تزریق 05/6±3/3 و در مرحله بعد از کار 7/2±6/1 و در جلسه با فیلم در مرحله بعد از تزریق 5/9±5/2 و در مرحله بعد از کار 2/6±5/0 بود. که مقایسه این دو از نظر آماری معنی دار نبود. همچنین جنس، سن، بعد خانوار، رتبه تولد و نوع درمان نقشی در کاهش میزان کورتیزول بزاق نداشتند. (به ترتیب p<0.8 و p<0.7)
    نتیجه گیری
    نمایش فیلم کارتونی حین انجام درمان های دندانپزشکی باعث کاهش میزان کورتیزول بزاق نمی شود.
    کلیدواژگان: فیلم کارتونی، اضطراب، کورتیزول بزاق
  • حمیرا انصاری لاری، محمدرضا سازور، دکترلقمان قهرمانی، پارسا آتش رزم، زهرا ایزدی نجف آبادی صفحه 58
    سابقه و هدف
    در پروتز متحرک دندانهای مصنوعی نقش مهمی در زیبایی ظاهری دارند، برای حفظ زیبایی ظاهری ثبات رنگ یکی از فاکتورهای اساسی است. با توجه به گزارشات متفاوتاز تاثیر نوشیدنی ها بر تغییرات رنگ دندان مصنوعی و به منظور تعیین تاثیر چای و قهوه بر روی ثبات رنگ دندان رزینی کامپوزیتی مارکGlamour و دندان آکریلیک مصنوعی Ideal dent این تحقیق انجام گرفت.
    مواد وروش ها
    در این بررسی تجربی،آزمایشگاهی که بر روی 36 نمونه انجام گرفت، نمونه ها از سانترال راست بالا بودند. از این میان18 عدد دندان رزینی کامپوزیتی مارک Glamourبا شماره سایز I13 و رنگA1 و 18 عدد دندان آکریلیک مصنوعی مارک Ideal dent با شماره سایز I18 و رنگ A1می باشند که درون محلول های رنگ زای چای و قهوه به عنوان گروه مورد و درون آب مقطر به عنوان گروه شاهد قرار گرفتند. تغییرات رنگ E)∆ (قبل از یک ماه قرار گرفتن نمونه ها درون محلول ها، بوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر و طبق سیستم CIE lab مورد ارزیابی قرار گرفت و برای تعیین میزان تغییررنگ ثبت شده توسط دستگاه با محیط کلینیکی اطلاعات به واحد های NBSاز طریق معادله 0/92 × NBS units: ∆Eتبدیل شدند. تجزیه و تحلیل آماری توسط تست آماری ANOVA صورت گرفت.
    یافته ها
    تحقیق روی تعداد 36 نمونه شامل 18 نمونه دندان رزینی کامپوزیت و 18 نمونه اکریلیک انجام گرفت. در مورد درمارک Glamour همه نمونه ها از لحاظ آماری اختلاف معنی داری وجود داشت. (p<0.05).ولی در مارک Ideal dent این تغییر رنگ مشاهده نشد. (P<0.6)
    نتیجه گیری
    تغییر رنگ دندان مصنوعی glamoure ایجاد می شود و این تغییر رنگ تا حد مجاز قابل قبول کلینیکی است ولی تغییر رنگ ideal dent متاثر از چای و قهوه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: تغییر رنگ، دندان رزینی کامپوزیتی، دندان رزینی آکریلیک، اسپکتروفتومتر
  • کتایون اصفهانی زاده، گلاره همتی، مهندس ناصر ولایی صفحه 63
    سابقه و هدف
    از آنجا که مقادیر بالای فلوراید می تواند باعث فلوروزیس و استئوآرترایتیس شودو با توجه به مصرف بالای چای در ایران و مقادیر قابل توجه فلوراید در چای و با توجه به عدم اطلاع از تاثیر زمان دم چای بر میزان فلوراید آزاد شده از چای، دراین تحقیق هدف تعیین تاثیر زمان دم بر میزان فلوراید آزاد شده از چای در سال87- 1386 در آزمایشگاه شیمی دانشکده داروسازی دانشگاه تهران بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق با طراحی تجربی بر روی دو نوع چای عقاب و دوغزال که به ترتیب پرمصرف ترین چای داخلی و خارجی در ایران در سال 1386 بودند انجام شد و از هر نوع چای، سه بسته از مناطق مختلف شهر تهران خریداری شد. برای هر نوع چای شش نمونه، در شش زمان3، 5، 15، 30، 60، 120دقیقه دم شد.در هر بار دم، یک گرم چای خشک به 100 میلی لیتر آب مقطر در حال جوش در داخل قوری تفلون اضافه شد و قوری ها جهت دم کردن چای، در انکوباتور با دمای 80 درجه سانتی گراد قرار داده شدند و پس از گذشت زمانهای مورد نظر، 10 میلی لیتر عصاره چای برداشته و پس از صاف کردن عصاره با نسبت یک به یک به آن بافر TISAB II اضافه کرده و سپس غلظت یون فلوراید به روش پتانسیومتری اندازه گیری شد. میزان فلوراید چای در هر زمان دم و به تفکیک نوع چای با آمار T-Test در هر مقطع و بین دو چای در زمانهای پیگیری با آزمون ANOVA مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تحقیق بر روی 72 نمونه چای انجام شد. میانگین فلوراید چای دو غزال ppm 04/0±77/0 و میانگین فلوراید چای عقاب ppm 11/0±6/2 بود،در کلیه زمانها این تفاوت از لحاظ آماری معنی دار بود.
    (001/0 p<). مقدار فلوراید آزاد شده از هر دو نوع چای عقاب و دوغزال، با افزایش زمان دم، افزایش یافت(001/0 p<)،به طوریکه در چای عقاب میزان فلوراید آزاد شده در زمان 3 دقیقه ppm09/0±2/2 بود که در زمان 120 دقیقه بهppm07/0±9/2 افزایش یافت و در چای دو غزال میزان فلوراید آزاد شده در زمان 3 دقیقهppm07/0±59/0 بود که در زمان 120 دقیقه بهppm02/0±88/0 افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با افزایش زمان دم، میزان فلوراید آزاد شده از چای افزایش می یابد. بهترین زمان برای دم کردن چای حدود 5 دقیقه می باشد.مقایسه دو نوع چای عقاب و دوغزال بیانگر وجود میزان فلوراید بیشتر، در چای عقاب می باشد، زمان پیشنهاد شده برای دم چای که ازطرف شرکت تولید کننده چای، برای چای دوغزال 5 دقیقه و زمان مناسبی است. در حالیکه زمان توصیه شده برای چای عقاب حدود 15 دقیقه می باشد که بنا به نتایج این تحقیق می تواند منجر به ورود مقادیر قابل توجهی فلوراید به بدن شود، لذا این زمان زمان چندان مناسبی برای دم چای به نظر نمی آید.
    کلیدواژگان: چای، زمان دم، فلوراید
  • غلامحسین رمضانی، مهندس ناصر ولایی، مریم رجحانی شیرازی صفحه 69
    سابقه و هدف
    با توجه به نقش میزان فلوراید کم با پوسیدگی و فلوراید بالا با فلوئوروزیس ومقادیر بسیار متفاوت آن در مناطق مختلف کشور و وجود کاستی ها در تعیین مقادیر فلوراید و عدم اطلاع از میزان آن در استان، و به منظور تعیین میزان فلوراید آب آشامیدنی، این تحقیق در شهرستانهای استان زنجان در تابستان 1388 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش cross-sectional انجام گرفت. لیست به هنگام کلیه مخازن و منابع آب استان زنجان و ظرفیت آنها از سازمان آب منطقه ای اخذ گردید و از هر مخزن و منبع نمونه آب به میزان 250 سی سی تهیه گردید و مشخصات مخزن و منبع ودمای محل بررسی گردید. سپس میزان فلوراید نمونه ها به روش پتانسیومتری در آزمایشگاه دانشکده دندانپزشکی آزاد تهران تعیین گردید. میزان فلوراید بدست آمده از هر مخزن با توجه به ظرفیت آن، و با استفاده از فرمول (درجه حرارت آن منطقه بر حسب فارنهایت ×0062/0+038/0 - =E)،میزان فلوراید مطلوب در آن دمای خاص تعیین گردید. سپس بر اساس آخرین طبقه بندی سازمان بهداشت جهانی WHO نمونه ها در سه گروه کمبود، مطلوب و مازاد طبقه بندی شدند.
    یافته ها
    در زمان بررسی،تعداد 8 واحد شهری و تعداد 58 مخزن و منبع آب آشامیدنی وجود داشت. میزان فلوراید کلی آب آشامیدنی منطقه 09/0±06/0 ppm بوده و حداقل میزان فلوراید در مخزن غربی 2زنجان برابر 002/0 ppm و حداکثر در مخزن جنوب ابهر برابر 574/0 ppm بود. فلوراید همه مخازن و منابع استان زنجان کمتر از مقادیر نرمال بود. 2/86 درصد از مخازن و منابع دارای کمبود بسیار بسیار شدید فلوراید و 4/10درصد از مخازن و منابع دارای کمبود بسیار شدید7/1درصد از مخازن و منابع دارای کمبود شدید و 7/1درصد از مخازن و منابع دارای کمبود متوسط بودند و در کل 100درصد ظرفیت مخزن و منابع دارای کمبود بودند.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که میزان فلوراید آب آشامیدنی مخازن ومنابع شهرستانهای زنجان بسیار کم و جای نگرانی دارد. با توجه به عوارض شناخته شده آن،اقدامات لازم برای کاهش مشکل آن توصیه می شود.
    کلیدواژگان: فلوراید آب، پتانسیومتری، فصل، استان زنجان
|
  • A. Jamilian, A. Sheybaninia, N. Nasoohi, M. R. Hakimi Page 9
    Background And Aim

    Elastomeric ligatures are used to secure archwires into orthodontic brackets, but color changing and deformation and at last torn of them is the most current problem. Due to the lack of knowledge about effect of mouth rinse on the mechanical properties of ligatures, goal of this study was to compare the effect of Oral-B and Orthokin mouth rinse on Ultimate Tensile Strength (UTS) of elastomeric ligatures in 2009.

    Materials And Methods

    This experimental laboratory-based study was carried out on 100 transparent elastomeric ligatures of Dentaurom Company. After division of ligatures in three groups of Oral-B, Orthokin and artificial saliva, Ultimate Tensile Strength of 10 ligatures from each group were measured after 1, 7 and 28 days and also ten ligatures in as received condition using H & P Testing Machine with 5 mm/min cross head speed. Data were subjected to ANOVA and lSD test.

    Results

    Results showed no significant difference in UTS between Three times in artificial saliva group. UTS in Oral-B and Orthokin group was the least after 28 days, also UTS in three groups after 1, 7, 28 days compared to as received condition has a significant decrease.

    Conclusion

    UTS of elastomeric ligatures decreased after using in different conditions and has a significant decrease in all groups. Thus there is no different between using Oral-B and Orthokin, and it is recommended that all ligatures should be replaced at each visit to reduce risk of tearing.

  • A. Hooshyarfard, E.Lasemi, A. Sheybaninia, M. Mehrshadian, N. Valaei, A. Shahbazi, M. Nourbakhsh, B. Tavakoli, A. Khajavikhan Page 15
    Background And Aim

    For each and every graduate student the process of composing a thesis is the center part of training and education in research methodology. The content of such material becomes important when the research study turns into a manuscript which is submitted for publication in a journal of medical sciences. Deficiencies and drawbacks in terms of research methodology in student theses still remains a controversial issue. Due to lack of sufficient information concerning the accuracy of research methodology in student theses, the purpose of this study was to evaluate the accuracy of research methodology in "materials and methods" part of student theses and associated factors. The research was conducted on student theses in Islamic Azad University, Dental Branch in 2007-2008.

    Material And Methods

    All presented theses from 09/23/2007 to 09/21/2008 in Islamic Azad University, Dental Branch were evaluated in this descriptive study. The materials and methods aspect of the theses were assessed for accuracy based on 15 variables and classified into 3 categories (correct, relatively correct and incorrect). Information regarding associated factors including student specifications, related department and head researcher… were collected and entered into a data sheet. Each thesis was assessed for accuracy as follows: "correct: if more than 75% of variables were correct"; "relatively correct: if 50-75% of variables were correct"; "incorrect: if less than 50% of variables were correct". The role of associated factors was determined using chi-square statistical test.

    Results

    137 student theses were evaluated. The rate of inaccuracy in research methodology of materials and methods was found to be 30.6%. Not reporting the reliability of the instrument measurement was seen in 79% of the cases. 71% of the authors failed to justify the sample size and 25% used incorrect statistical tests for data analysis.

    Conclusion

    This study indicated that there are significant deficiencies in methods and materials section of student written theses which requires proper steps to be taken to reduce the level of inaccuracies in research methodology. This will not only improve the validity of the research itself but will also prevent erroneous results from being presented to the public.

  • Z. Mahdavi Izadi, E. Jalalian, M. Ghoreishi Page 24
    Background And Aim
    Using fiber reinforced composites in recent years is expanding and different methods in preparation and framework design have been developed. The aim of this literature is to study a special method for using prefabricated fiber reinforced posts, in designing posterior FRC-IFPDs’ frameworks. Also invitro fracture resistance of this framework is compared with two different traditional intercoronal inlay bridge designs, all of them have been directly fabricated.
    Materials And Methods
    This study was done experimentally. 60 freshly extracted, intact human mandibular teeth were used to make three groups (ten each)of three-unit posterior inlay bridges, for mandibular second premolar replacement. Group A was prepared using FRC fibers and box-shaped preparation, group B with FRC fibers and tub-shaped preparation, and group C, which is newly designed, with prefabricated FRC posts and groove-preparation. After covering with artificial PDL, the abutment teeth were embedded in PMMA resin 7 mm apart, using a surveyor instrument, and the FRC bridges which replaced second premolars were directly fabricated. Then samples were loaded into initial failure at a crosshead speed of 1 mm/min in a Universal Testing Machine (Instron 1195),and forcing graphs and fracture sites were recorded.
    Results
    Mean fracture resistance in groups A,B and C, were reported as 512 ±101 (N), 548.2±155 (N) and 584±136 (N) respectively. Using Kruskal-Wallis and Bonferroni-Dunn’s multiple comparisons post hoc statistical tests, no significant difference among 3 groups were observed.(p>0.05)The failures were detected as cracks and fractures in veneer composite. Frameworks remained intact and undamaged in all the specimens.
    Conclusion
    Fracture resistance were higher than occlusal forces in premolar region in all three groups. Although no significant difference in fracture resistance was observed among three groups, due to significant decrease in preparation curettage of abutment teeth in new framework design (group C), this method can be accepted as a satisfactory way for replacement of a small posterior tooth with minimal curettage of the adjacent teeth.
  • M. Aghel, Sh. N. Mostofi, S. Aghel Page 32
    Background And Aim
    Considering the importance of the design of framework in the stress distribution and probability of creating initial cracks in connectors region, proper design of framework is considered as a requirement. For this purpose, in order to examine the stress distribution in two designs of straight and curved framework, comparison was made using FEM method.
    Materials And Methods
    Research using a descriptive method of FEM was performed. A laboratory prototype was produced and was scanned in a digital form, using CMM equipment by the laboratory and a super spot from the geometry of the part was created. The super spot was transformed to a 3D solid model by utilizing Catia software. The above model was divided into a high number small elements, using Meshing method, by Abaqus software to analyze the finite elements. Afterwards, by Boundary Condition definition, the part was ready to be analyzed. The mechanical properties of Zirconia was entered into the software in the form of a table. Reviewing stress distribution in the bridge specially with the stress on connectors region was performed. Three vertical loading models for each part were applied in central and distal Fosa and analyzed separately.
    Results
    In this study, the findings were described in the form of Von mises stress in Mpa scale. The stress in the Curved model was more than the Straight model. As a result, the stress distribution is more desirable.
    Conclusion
    According to the results of this study, the straight model showed a more desirable stress distribution compared with the curved model. However, it should be noted that these results were obtained in F.E. environment.
  • M. Ghasemi, S. Sadat Mansouri, M. Varshowsaz, V. Issabaiglou Page 38
    Background And Aim
    successful dental implant therapy is influenced by many factors such as volume density of the bone. The use of computer softwares for evaluating the bone density in Hounsfield Unit has been recommended. The aim of this study was to assess the bone density and related factors in patients requiring implant therapy, using efilm and Planmeca Romexis softwares.
    Materials And Methods
    in this descriptive study, CT images of 42 maxillary and 41 mandibular implant sites were studied. Trabecular bone density was assessed by efilm and Planmeca Romexis softwares. Data analysis was performed by Paired T-test and Multiple linear regression test (Backward LR).
    Results
    strong correlation was found between two softwares(r=0.856). Mean bone density with both softwares was higher in anterior mandilble, followed by posterior mandible, anterior maxilla & posterior maxilla. The differences between the regions was highly significant (P<0.001).Among all the related factors there was only a statistically significant association between the Hounsfield values and the anatomical region.
    Conclusion
    This study confirms the impotrtance of a site specific bone tissue evaluation prior to implant installation. A quantitive reliable scale could be helpful if it is taken together with all clinical relevant information for implant treatment planning.
  • S. Nemati Anaraki, K. Shahbabian Page 46
    Background And Aim
    Diametral tensile strength is a property of brittle restorative materials and cements like glass ionomers. Being an adequate and standard amount of this characteristic is necessary for obtaining clinically acceptable results in their use. According to the lack of reports about S.D.S glass ionomer cement that recently has been introduced to Iranian market, this study was conducted with the aim of comparing of the diametral tensile strength(D.T.S) of Fuji Type II and restorative S.D.S glass ionomer cements in different periods of time.
    Materials And Methods
    This experimental study was performed on 20 disk shaped specimens of each cement; they were prepared according to ANSI / ADA 66 specification (9 mm diameter and 4/5 mm length).The ratios of powder to liquid meticulously followed manufacturers recommendations for use. All specimens were holded in an incubator at 37±1ºc and 95±5% relative humidity prior to testing. each group of cements were tested in two periods of time after the beginning of mixing (15minute and 24hours) in a universal testing machine (Zwick Roell- Germany Z020) at a crosshead speed of 0/5 mm/min. The test results were analyzed by One-Sample Kolmogorov- Smirnov Test and T Test.
    Results
    Mean values of diametral tensile strength of FT II in 15minute and 24hours, were 5/67 MPa and 6/98 MPa and for restorative S.D.S cement were 4/54 MPa and 6/61 MPa respectively.
    Conclusion
    Statistical analysis revealed that there was no significant difference between diametral tensile strength of these two cements at 15 minute and 24 hours, but D.T.S had an increase during time which was statistically significant in both cements.
  • P. Seyed Akhavan, M. Rezvan Behbahani, M. Ashraf Eslami Page 52
    Background And Aim
    Cortisol is the most important glucocorticoid that increases in stressful situations. The goal of this study was to evaluate the effect of audiovisual distraction (cartoon watching) on salivary cortisol among 5-9 year – old children during dental treatment, in a dental clinic in Tehran.
    Materials And Methods
    This matched cross over single blind clinical trial study was performed on fifteen 5-9 year – old children. Patients who had at least two identical counterpart teeth with same treatment plan participated in the study. The children were divided into two groups. In one group in first visit, the treatment was performed under normal dental set up without watching cartoon films and in second visit cartoon films was presented during the administration of local anesthetic and treatment, and vise versa. The children were asked to give a total of three Saliva samples in each visit: one prior to dental treatment, one after administration of local anesthetic and one after dental treatment completion. Samples were sent to laboratory and cortisol in saliva was measured using the ECLIA method. Intra group statistical analysis was performed using wilcoxon test and intergroup analysis was performed using Manu witheny.
    Results
    cortisol variation level in visit without audiovisual distraction after local anesthetic administration was 3/3  6/05 and after completion of treatment was 1/62/7, in visit with audiovisual distraction after injection was 2/59/5 and after treatment completion was 0/56/2. There was no statistical significant difference between two groups. Also sex, age, birth rank, the number of family members, the type of treatment have no influence on decreasing salivary cortisol.
    Conclusion
    Audiovisual distraction (cartoon watching) has no significant effect on decreasing salivary cortisol during dental treatment.
  • H. Ansari Lari, M. R. Sazvar, L. Ghahramani, P. Atashrazm, Z. Izadi Page 58
    Background And Aim
    In removable dentures, artificial teeth are a significant part of the overall esthetical outcome. In the maintenance of esthetical effects, the color stability of artificial tooth materials is one major factor. The purpose of this in vitro study was to evaluate the color stability of one resin composite teeth (Glamour)and one resin acrylic teeth (Ideal dent) in tea & coffee.
    Materials And Methods
    This in vitro-experimental study was done on a sample with size of 36. all of the samples selected of the upper right santral; between them 18 teeth was the resin composite(Glamour) with size A13 and color A1 and 18 teeth was the re sin acrylic teeth (Ideal dent) with size I18and color A1. Sample were immersed in to two staining beverage as test groups (tea & coffee) and distilled water as control. Color measurements of teeth were performed by using spectrophotometer, before immersion, the initial color value of each tooth was recorded. Color change values were determined after 1 month. Color differences were characterized using the CIE lab color space.for evaluation color with clinical environment we use from NBS units. Statistically analyzes done with ANOVA test.
    Results
    In the Glamour mark, for all samples, there were statistically significant differences between the mean ∆ E values after 1 month but in Ideal dent mark there were not.
    Conclusion
    Color differences with corresponding ∆E values than 3.3are acceptable and NBS values than 3 are acceptable in clinical dentistry in the current study the ∆E values of all groups did not exceed 3.3. In the Glamour mark, coffee was found the more chromomeric agent between solutions. but in Ideal dent mark we did not found any color changes.
  • K. Esfahanizadeh, G. Hemati, N. Valaei Page 63
    Background And Aim
    Small amount of Fluoride is one of the most well-known factors being useful in controlling decay. Since high consumption of fluoride may cause fluorosis and osteoarthritis. Considering the high consumption of tea in Iran (as a national drink) and high degree content of fluoride in Iranian commonly-used teas, and considering non-awareness on the effect of brewing time on the degree of fluorine freed from tea, the present research aimed to determine the effect of brewing time on the amount of fluorine released from tea in academic year 2007-08 in Chemistry Laboratory of the Faculty of Pharmacology, Tehran University.
    Materials And Methods
    This survey was done in experimental study. Out of 13 brands of tea in Iranian market two brands named Oghab and Doghazal which, in Iranian market in year 1386 (2007-08), were best seller brands of Iranian and foreign teas respectively were selected and three packs of each brand were purchased from three different places of Tehran City. From each type of the teas six samples were taken and brewed in different periods of time 3, 5, 15, 30, 60, and 120 minutes. In each brewing, one gram dry tea was added to 100 ml of boiling distilled water in a Teflon tea pot. For brewing tea, the tea pots were placed in a incubator at temperature of 80 degrees Celsius. When the pre-determined times passed, 10 ml tea extract was taken from each pot and filtered. Then TISAB II buffer at proportion of 1 to 1 was added to the filtered extract. The concentration of fluoride ion was measured in potentiometer method.The amount of the fluoride of tea for each brewing time and for each tea sample were studied with T-Test statistics in each section and between two teas in following up times through ANOVA Test.
    Results
    The average amount of fluoride in Doghazal tea was 0.77±0.04ppm and in Oghab tea was 2.6±0.11ppm. For all times, this difference was statistically meaningful (p‹0.001). The amount of fluoride freed from both brands (Oghab abd Doghazal) increased meaningfully along with increase in brewing time ((p‹0.001).
    Conclusion
    As the brewing time increases, the amount of fluoride freed from tea increases. The best brewing time for tea is about 5 minutes. Furthermore, comparing Oghab tea with Doghazal tea indicates that fluorine content of Oghab tea is higher than other brand. The brewing time suggested by producing company of Doghazal tea (which has been printed on the packages) is 5 minutes which is suitable time. But the brewing time suggested for Oghab tea is 15 minutes which, as the results of this research indicates, leads to introducing of considerable amount of fluoride in the body and thus it does not seem to be advisable time for brewing tea.
  • Gh. Ramezani, N. Valaei, M. Rojhani Shirazi Page 69
    Background And Aim
    Regarding the high rate of caries prevalence and the lack of enough treatment supplies in the society as well as the significant role played by the proper amount of fluoride in water supplies in dental health.The goal of this study was to detmine the amount of fluoride in the cities of zanjan province drinking water summer of 2009.
    Materials And Methods
    This descriptive research was performed on water samples of all drinking water sources in the cities of Zanjan province The sampling process was conduct at nearest home surrounding each source. All samples were delivered to Tehran dental school IA university quality control laboratories. The amount of each samples fluoride was determined as less than normal, normal and more than normal using potentiometer method.
    Results
    This study was performed on 58 samples. The total volume of the cities of zanjan province water source was one hundred and eighty one thousand and fifty cubic meters and the total amount of fluoride in the cities of zanjan province drinking water was 0.06±0.09 ppm. The amount of fluoride in 100% of the total drinking water was less than standardized level.
    Conclusion
    Unfortunately the amount of fluoride in the cities of zanjan province drinking water is significantly less than standardized level.