فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 110، بهار 1395)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 110، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله کامل
  • سیدمحسن احمدی نژاد صفحات 2-8
    نهایی و انزوا، سرچشمه فشار روانی در گونه های گله ای حیواناتی مثل اسب می باشد. در واکنش به انزوا، علائم رفتاری بی قراری روی می دهد که دربردارنده حرکات، پا زدن، چرخش و تولید صدای نامعقول می باشد. ایجاد یک همراه بدل با استفاده از یک آینه ثابت، می تواند وقوع رفتارهای قالبی را در اسب ها در مدت زمان استراحت آن ها در باکس کاهش دهد. محدود شدن در جایگاه و نداشتن تمرین کافی غیر از ایجاد آسیب های فیزیولوژیکی، باعث بروز عادت ها و ناهنجاری های رفتاری مانند گازگیری آخور، بستر خواری و... می شود که بهبودی و درمان آن ها به راحتی امکان پذیر نمی باشد. با عنایت به اهمیت سلامت روان و جسم اسب ها، برآن شدیم که با هدف بکارگیری ابزاری خاص، شرایط آرامش بیشتری را برای اسبچه فراهم کنیم. ابزاری که در این تحقیق مورد استفاده قرارگرفته، ابزاری در دسترس و کم هزینه است که درصورت تعبیه شدن در محل نگهداری حیوان، موجبات آرامش و احساس امنیت حیوان را فراهم می آورد. در این تحقیق واکنش اسبچه به تصویر خود و تاثیر استفاده از آینه در باکس نگهداری حیوان مورد بررسی قرار گرفته است. آزمون بصورت 4 رفتار تریتمنت متفاوت از نظر عوامل سرگرم کننده و در محیط یکسان و استاندارد از نظر بهداشت و کلیه فاکتورهای نگهداری حیوان در باکس، انجام شد. هر رفتار تریمتنت شامل 2 عامل سرگرم کننده است که واکنش حیوان به هریک از عوامل، ضبط و بررسی شده است. نتایج بدست آمده نشانگر واکنش مثبت حیوان به تصویر خود در آینه است که در اسبچه ها که سوق به گله دارند، نوعی حس امنیت ایجاد می کند و حیوان ساعات تنهایی در باکس را با آرامش طی خواهد نمود.
    کلیدواژگان: اسبچه خزر، واکنش، تصویر، آینه
  • فریبا گلچین فر*، رسول مدنی، تارا امامی، حسین ذوالفقاریان، عباس زارع، ناصر محمد پور صفحات 9-16
    جهت تعیین توان پتانسی سرم پلی والان ضد سم مار در خنثی کردن سم، از مجموع سموم مارهای ناجا ناجا اکسیانا، ویپرا لبتینا، ویپرا آلبیکورنوتا، اکیز کاریناتوز، پسیدوسراستوس پرسیوس و آجیسترودون هالی استفاده شده است. LD50 یا دوز کشنده در موش μg 5/6 در هر موش تعیین شده است. روش خنثی سازی سم جهت تعیین پتانسی سرم ضدسم مار، الایزای رقابتی و LD50 (یک روش درون تن) است. از این دو روش جهت تعیین پتانسی در 15 نمونه سرم اسب هایپرایمن استفاده شد. نتایج الایزای رقابتی برای تعیین پتانسی نشان داد که رقت 12000/1 سرم اسب هایپرایمن توان مهار 50 درصد سم را دارد. الایزای رقابتی با سنجش بیولوژیکی رایج LD50 که یک روش درون تن است مورد مقایسه قرار گرفت. همبستگی معناداری بین تیترهای الایزا و مقادیرLD50 در سطح معناداری 01/0≥P و 95/0=r مشاهده گردید، که نشان می دهد روش مورد مطالعه در این پژوهش در شرایط in vitro (برون تن) می تواند ظرفیت خنثی سازی آنتی بادی های سرم را همانند سنجش بیولوژیک in vivo (درون تن) با دقت بالا تخمین بزند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد روش الایزای رقابتی با قابلیت اندازه گیری مقدار کمپلکس آنتی ژن- آنتی بادی می تواند جایگزین مناسبی برای روش خنثی سازی کشندگی در محیط درون تن باشد.
    کلیدواژگان: الایزا، سم مار، کارایی سرم، خنثی سازی
  • محمدحسن حبل الورید صفحات 17-31
    در طی دو دهه گذشته دو همگیری شدید بیماری آنفلوانزا در کشورمان بروز کرده است. در جریان اولین همگیری که در نیمه اول سال1377 (1998 میلادی) بصورت ناگهانی شایع گردید، بیماری آنفلوانزا ی طیور (ناشی از تحت تیپ H9N2 ) به سرعت در مرغداری های کشور گسترش یافت و منجر به تلفات بسیار زیاد و کاهش شدید تولید تخم مرغ و در نتیجه وارد آمدن خسارات اقتصادی بسیار به صنعت طیور کشور گردید. دومین همگیری آنفلوانزا در سال 1388 (2009 میلادی) در جریان همگیری جهانی (Pandemic) بیماری آنفلوانزا در کشورمان بوقوع پیوست که در طی آن آنفلوانزای خوکی (ناشی ازتحت تیپ H1N1) باعث ابتلاء تعداد کثیری از جمعیت کشورمان به بیماری آنفلوانزا گردید که در مواردی منجر به مرگ تعدادی از مبتلایان و همچنین صرف هزینه های سنگین درمان و بستری بیماران شد. گرچه این همگیری ها از ابعاد مختلفی فاجعه وار بود، ولی در عین حال ثمراتی هم دربر داشت! که از جمله آن ها می توان به فعال تر شدن مراکز مختلف تحقیقاتی کشور در زمینه اجرای مطالعات اپیدمیولوژیک، بیماریزایی و تعیین تغییرات ژنتیکی صورت پذیرفته در عامل بیماری، شناسایی سویه های در گردش ویروس آنفلوانزا، بررسی نقش و اهمیت پرندگان وحشی و مهاجر در بروز همگیری ها، راه های کنترل، پیشگیری و مراقبت از بیماری و همچنین تاسیس آزمایشگاه رفرانس آنفلوانزای طیور در موسسه رازی، اشاره نمود. این مقاله ضمن مروری بر ادبیات تحقیقات انجام یافته (در ایران) در زمینه بیماری آنفلوانزا در حوزه های دامپزشکی و پزشکی (در دو دهه اخیر)، سعی در روشن تر نمودن برخی نکات مبهم این بیماری دارد.
    کلیدواژگان: آنفلوانزا، همگیری، اپیدمیولوژی، بیماریزایی، تغییرات ژنتیکی
  • مسعود هدایتی فرد*، محدثه ملاپور، مهدی یوسفیان صفحات 32-40
    تاثیر تخلیه امعاء و احشاء اردک ماهی بر خواص حسی، شیمیایی و جمعیت باکتریایی آن طی 3 ماه نگهداری به حالت انجماد در در دمای 18- درجه سلسیوس (در روزهای صفر، 30، 75 و 90) صورت پذیرفت. برای این منظور میزان ترکیبات تقریبی (رطوبت، پروتئین و چربی)، شاخص های فساد شیمیایی شامل پراکسید (PV)، تیوباربیوتیک اسید(TBA) و مجموع ازت های فرار(TVB-N)، شمارش کلی میکروبی (TVC) و شاخص های حسی (طعم، بو،رنگ و بافت) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد طی نگهداری ترکیبات رطوبت، پروتئین و چربی در هر دوگروه ماهی شکم پر و شکم خالی اختلاف معنی داری نداشت(05/0 < p). شاخص های پراکساید در ماهی شکم پراز 04/0±18/1 به 20/0±48/4 و در ماهی شکم خالی به 18/0±34/5 میلی اکی والان اکسیژن برکیلوگرم (05/0 < p)، تیوباربیتوریک اسید در ماهی شکم پراز01/0±48/0 به007/0±90/0و در ماهی شکم خالی به 007/0±96/0میلی گرم مالون دهالدئید برکیلوگرم(05/0 < p)و مجموع ازت های فرار درماهی شکم پراز12/0±91/9 به 2/0±31/22 و در ماهی شکم خالی به 50/0±78/24میلی گرم درصدگرم(05/0 > p) در طول دوره نگهداری روند افزایشی را نشان دادند. شمارش کلی باکتری ها بیانگر افزایش در ماهی شکم پر(از 007/0±54/3 به 19/0±74/6 کلونی درگرم) نسبت به ماهی شکم خالی (با 007/0±95/5 کلنی درگرم) بود (05/0 > p).در ارزیابی حسی کاهش کیفیت بو، بافت، طعم و مزه در ماهی شکم پربیشتر از ماهی شکم خالی، اما شاخص رنگ کمترین تغیییر را نشان داد. بنابراین با توجه به نتایج بهترین زمان ماندگاری اردک ماهی به صورت شکم پربه مدت 75 روز تعیین گردید.
    کلیدواژگان: اردک ماهی، ارزیابی حسی، انجماد، تخلیه احشایی، شاخص های شیمیایی
  • سعید عالمیان*، افشار اعتمادی، لیلا نعمتی صفحات 41-53
    مطالعات پایداری برای تعیین تاریخ انقضای فراورده های بیولوژیک و تایید اثرگذاری آن ها استفاده شده و نقش مهمی در اطمینان از کیفیت فرآورده دارند. به این منظور فرآورده بیولوژیک طوری طراحی می شود که بی ضرری و اثربخشی آن تضمین شده باشد. برای رسیدن به این منظور ویژگی هایی برای فراورده در نظر گرفته می شود که مهم ترین آن مقدار ماده موثره می باشد. حفظ این ویژگی در طول زمان، پایداری فراورده (Stability) نامیده می شود. برای بررسی پایداری فراورده های بیولوژیک، مطالعاتی تحت عنوان مطالعات پایداری طرح ریزی شده است. این مطالعات در 2 گروه اصلی طبقه بندی می شوند: الف: مطالعات پایداری تسریع شده (Accelerated Stability Study) که در این نوع مطالعات پایداری از طریق تغییر شرایط نگهداری مثل افزایش دمای نگهداری در دمای 37 درجه در مدت زمان مشخص، طول مدت مطالعه را کاهش داده و با یکبار انجام آزمایش های کنترل کیفیت از جمله آزمایش Potency، میزان پایداری تعیین می شود. ب: مطالعات پایداری طولانی مدت Long Term Stability Study (Real Time/ Real Condition)i: در این نوع مطالعه، واکسن در شرایط توصیه شده نگهداری از طرف تولید کننده، قرار می گیرد. سپس آزمایش های کنترل کیفیت در طول مدت نگهداری و به فواصل زمانی مشخص بسته به نوع و مدت زمان انقضای قرارداد شده، انجام شده و پایداری آن تعیین می شود. لذا به استناد یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که آنتی ژن رینگ تست آنتی ژن رزبنگال و آنتی ژن رایت تولیدی در موسسه رازی حداقل به مدت 3 سال قابل استفاده می باشد.
    کلیدواژگان: آنتی ژن، رزبنگال، تاریخ انقضا، رینگ تست
  • پریا اکبری صفحات 54-59
    پارمترهای بیوشیمیایی یکی از جنبه های مهم در مدیریت تکثیر و پرورش ماهیان در معرض خطر می باشند. این پارامترها به منظور تعیین زمان بلوغ جنسی و کنترل سلامت ماهی و تغییرات کیفیت آب مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این تحقیق، بررسی مقادیر الکترولیت و غیرالکترولیت های پلاسماخون شانک زرد باله (Acantopagrus latus) و هامور معمولی(Epinephelus coioides) می باشد. تعداد 30 قطعه از هر گونه پس از صید از آب های ساحلی رمین (واقع در بندر چابهار) و خون گیری جهت آزمایشات بیوشیمیایی غیرالکترولیتی شامل گلوگز، اوره، کلسترول، تری گلیسرید،پروتئین تام، آلبومین و بیلی روبین همچنین آزمایشات الکترولیتی شامل،کلسیم، فسفر، سدیم و پتاسیم خون مورد آزمایش قرار گرفتند. مقادیر میانگین و انحراف معیار هر یک از پارامترهای بیوشیمیایی در شانک زرد باله و هامور بترتیب عبارتند: ازسدیم (03/32± 50/88، 328/27±90/271)، پتاسیم (32/0±43/3،42/0±12/2) (میلی مول در لیتر )، کلسیم (97/2±80/19،34/2±80/16)، فسفر (40/0±35/2،57/0±40/2)، کلسترول (51/35±30/257،11/42±30/137)، تری گلیسرید (82/11±02/102)، اوره( 57/0±82/3،45/0±66/2)، بیلی روبین (04/0±24/0،13/0±44/0)، گلوکز (18/16±25/44،11/0±70/43 (میلی گرم در دسی لیتر)، پروتئین تام (32/0±30/4،36/0±92/3)، آلبومین (03/0±15/0،05/0±36/0) (گرم در دسی لیتر). در کل می توان نتیجه گرفت که این پارامترها تحت تاثیر عوامل فیزیولوژیکی متفاوتی نظیر گونه می باشند.
    کلیدواژگان: پلاسما، شانک زردباله، هامور معمولی، الکترولیت، غیرالکترولیت
  • غلامرضا کریمی*، محمد عبدی گودرزی، جهانبخش پروانه، شهلا ریواز صفحات 60-65
    حلزون های خانواده لیمنه آیده میزبان واسط ترماتودها (اورنیتوبیلارزیا ترکستانیکم و فاسیولا ژیگانتیکا) می باشد که دوزیست هستند و در اطراف جوی های آب، رودخانه ها و برکه های آب شیرین زندگی می کنند. هدف از این مطالعه شناسایی و تعیین فراوانی حلزون لیمنه آگدروزیانا، در استان لرستان بود. به منظور شناسایی این حلزون از فروردین 1392 تا خرداد 1394 از نواحی کوهستانی شمال و دشت های جنوبی، شرق و غرب استان لرستان تعداد 1813 حلزون جمع آوری شد. شناسایی حلزون ها براساس اندازه گیری طول، عرض و اسپایر صدف، جهت پیچش صدف و نسبت طول اندام تناسلی نر به پوسته انتهایی آن صورت گرفت. تنوع گونه ای حلزون های راست گرد خانواده لیمنه ایده در شمال استان شامل لیمنه آگدروزیانا (08/32 درصد)، لیمنه آاوریکولاریا (25/15 درصد)، لیمنه آترونکاتولا (25/6 درصد) و لیمنه آاستاگنالیس (3 درصد) بود. میزان فراوانی حلزون لیمنه آگدروزیانا در جنوب استان 5/57 درصد شد. در مجموع میزان فراوانی لیمنه آگدروزیانا در تمام استان 45 درصد گزارش شد. در این مطالعه حلزون لیمنه آگدروزیانا از استان لرستان برای اولین بار گزارش شده است.
    کلیدواژگان: حلزون، لیمنه ایده، لیمنه آگدروزیانا، لرستان، ایران
  • سمیه ستاری، محمدحسین بناءبازی*، شیدا ورکوهی، میثم طباطبایی صفحات 66-71
    بیماری نیوکاسل یکی از مخرب ترین بیماری های ویروسی طیور در سرتاسر جهان است. باتوجه به اینکه روش های سنتی قابلیت محدودی در کنترل این بیماری دارند، هدف از انجام این مطالعه استفاده از تکنولوژی های نوین برای تشخیص به موقع بیماری جهت کاهش خسارت پیش روی صنعت طیور می باشد. در این مطالعه به منظور تشخیص ویروس نیوکاسل، یک روش Real-time-PCR بهینه سازی گردید. استخراج RNA با استفاده از کیت RNease mini (شرکت کیاژن، آمریکا) و بر اساس دستورالعمل شرکت سازنده استخراج شد. RNA استخراج شده با 109×23/68 رونوشت اولیه به صورت سری رقت های μl 100 برای انجام واکنش Real-time PCR تهیه شد. در این آزمایش از سویه B1 واکسن ویروس استفاده شد. آزمایش Real-time-PCR با استفاده از کیت تجاری ساخت شرکت Genekam Biotechnology کشور آلمان انجام شد. حساسیت واکنش Real-time PCR با توجه به سری رقت های تهیه شده 34-10×1 رونوشت/میکرولیتر تعیین گردید. با توجه به اینکه سرعت و دقت تشخیص ویروس نیوکاسل در همه گیری ها، نقش مهمی در کنترل بیماری دارد. استفاده از این روش به عنوان یک روش تشخیصی با حساسیت بالا توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: ویروس بیماری نیوکاسل(NDV)، تشخیص، Real، time PCR، حساسیت روش تشخیصی
  • مریم زارع رشکوییه، امیرحسین حمیدیان، هادی پورباقر، سهراب اشرفی صفحات 72-80
    ورود فلزات سنگین به محیط زیست به ویژه اکوسیستم های آبی به دلیل ورود به زنجیره غذایی و به خطر افتادن سلامت انسان، یکی از نگرانی-های جامعه امروزی می باشد. غلظت فلزات آرسنیک، کادمیم و مس در رسوب، نی و ماهی زردپر، سیاه ماهی، کپور و سیم نمونه گیری شده از سد خداآفرین، با استفاده از روش هضم اسیدی خشک و دستگاه ICP-OES اندازه گیری شد. نتایج آزمون ANOVA نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار غلظت فلزات در بین نمونه ها بود (001/0 > p). رابطه رگرسیونی بین فلزات معنی دار بود (001/0 > p) اما بین غلظت فلزات در رسوب و غلظت آن ها در ماهی و نی همبستگی معنی دار نشد (05/0 کلیدواژگان: فلزات سنگین، ماهی، نی، تجمع زیستی، سد خداآفرین
  • محمدرضا قلعه نویی*، فردین کولاییان، مسعود یوسفی، یاسمین قلعه نویی صفحات 81-88
    این پژوهش به بررسی مآخذ مقالات منتشره نشریه پژوهش و سازندگی(امور دام و آبزیان) طی سال های 1381 تا پایان سال 1387 می پردازد. روش پژوهش تحلیل استنادی است. جامعه آماری 518 مقاله و 8736 استناد این مقالات است. میانگین استناد در هر مقاله 8/16 است. بیشترین استنادها مربوط به نشریات با 3/66% و کتاب با 5/23% است. منابع انگلیسی زبان با 2/76%، بیشترین استنادها را به خود اختصاص داده است. 8/31% مقالات تک نویسنده ای هستند. بالاترین نیم عمر مربوط به کتاب های انگلیسی زبان با 16 سال است و نیم عمر نشریات 6 سال می باشد. پراستنادترین مجله فارسی پژوهش و سازندگی با 282 استناد و غیر فارسی Aqua Culture با 159 استناد است. پراستنادترین نویسنده در مقالات مهرداد پور جعفر با 8 استناد است. پراستنادترین نویسنده ایرانی در استنادات بهیار جلالی با 43 و غیر ایرانی رادوستیتس با 27 استناد است.
    کلیدواژگان: نشریه های علمی، پژوهشی، پژوهش و سازندگی، نیم عمر، تحلیل استنادی، دام و آبزیان
  • کیوان تدین*، نادر مصوری، روح الله کشاورز، امیرحسین شاهمرادی، رایناک قادری، محمد سخاوتی، مریم مهره کش حقیقت صفحات 89-95
    پاراتوبرکولوزیس یک نوع التهاب گرانولوماتوز مزمن و پیشرونده غیر قابل درمان روده می باشد که توسط مایکوباکتریوم ایویوم زیرگونه پاراتوبرکولوزیس (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis MAP) ایجاد می گردد. پاراتوبرکولوزیس در تمام جهان در میان نشخوارکنندگان دیده می شود. نخستین گزارشات پاراتوبرکولوزیس در ایران به دهه 1960 میلادی باز می گردد زمانی که بیماری در میان دام های وارداتی گاوداری شرکت نفت آبادان شناسایی گردید. در مطالعه حاضر تعداد 13 جدایه کلینیکی MAP شامل 4 جدایه گوسفندی و 3 جدایه بزی از استان اصفهان همراه با 3 جدایه گاوی از استان زنجان و 3 جدایه گاوی از استان البرز در کنار دو سویه واکسینال MAP 316F و MAP III & V توسط آزمایش های مستقل PCR-IS900، PCR-F57 به منظور تعیین هویت و PCR-Collins به منظور تعیین تیپ باکتری مورد بررسی قرار گرفتند. در نتیجه اجرای این بررسی از نظر تکنیکی امکان اجرای هر سه آزمایش با استفاده از یک پروتکل واحد PCR فراهم گردید و علاوه بر این هویت همه 15 جدایه کلینیکی و سویه واکسینال مورد بررسی به عنوان تیپ های گاوی (Type II) MAP مورد تائید قرار گرفت. مشاهده انحصاری این تیپ در میان باکتری های تحت بررسی علیرغم بزرگتر بودن جمعیت گله گوسفند و بز کشور در مقایسه با گله گاو از نظر اپیدمیولوژیکی جالب توجه بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: Mycobacterium avium subsp، paratuberculosis، IS900، F57، Type I، Type II
  • زهرا زمانی، احمدرضا جباری* صفحات 96-101
    مایکوباکتریوم آویوم زیرگونه پاراتوبرکولوزیس (MAP) در نشخوارکنندگان عامل ایجاد پاراتوبرکولوزیس می باشد که بدلیل تحمیل خسارت های اقتصادی گسترده از اهمیت اقتصادی زیاد برخوردار می باشد. در سال های اخیر استفاده از توالی های تکراری کوتاه در ژنوتایپینگ این باکتری مورد توجه قرار گرفته است. در مطالعه حاضر نتایج حاصل از کاربرد این روش با اتکا بر روی 2 لوکوس SSR8 و SSR9 بر روی 3 جدایه کلینیکی و 1 سویه مرجع مورد بررسی قرار گرفته است. سه جدایه ایرانی گاوی، گوسفندی و بزی همراه با یک سویه آزمایشگاهی به نام MAP III & V در بررسی وارد شدند. از آزمایش های PCR-F57 و PCR-IS900 برای تعیین هویت همه باکتری های تحت بررسی استفاده شد. بر اساس روش پیشنهادی Amonsin همه باکتری ها با تمرکز بر دو لوکوس SSR8 و SSR9 ژنوتایپینگ SSR گردیدند. در هر یک از دو لوکوس SSR8 و SSR9 در میان باکتری های تحت بررسی دو الل شناسایی گردید بطوریکه که در SSR8 آلل بزرگتر بطول bp781 و الل کوچکتر با bp778 و در SSR9 دو الل bp581 و bp578 شناسایی گردیدند. دو جدایه گاوی و گوسفندی MAP همراه با سویه آزمایشگاهی دارای یک الگوی مشابه بودند در حالیکه سومین جدایه (بزی) یک تیپ منفرد متفاوت از خود نشان داد. مشاهده دو سویه در بین سه جدایه ایرانی تحت بررسی احتمالا می تواند نشانه وجود سطح قابل توجهی از تنوع ژنتیکی این باکتری در ایران باشد اما اثبات این فرضیه نیازمند انجام مطالعات تکمیلی خواهد بود.
    کلیدواژگان: مایکوباکتریوم آویوم زیر گونه پاراتوبرکولوزیس8، SSR9 SSR، F57، IS900
  • روزبه فلاحی*، محمدرضا قلعه نویی صفحات 101-109
    در این تحقیق به منظور تهیه کشت سلولی اولیه زنبور عسل، نمونه هایی از مرحله لاروی و شفیرگی زنبور عسل تهیه و بر طبق دستورالعمل های استاندارد آماده گردیدند. جهت تهیه کشت اولیه از روش های هضم آنزیمی کوتاه مدت (سه مرحله 10 دقیقه ای)، هضم آنزیمی طولانی مدت (18 ساعته) و روش نشاکاری بافت های ریز شده استفاده گردید. جهت رشد سلول های بدست آمده در روش های مختلف، از محیط کشت Grac''e غنی شده با سرم جنین گاو (FBS) به مقدار 15% در درجه حرارت
    oC 28 استفاده گردید. سلول های بدست آمده در روش های مختلف، از نظر تعداد و میزان رشد سلول های زنده وضعیت مناسبی داشته و بعد از 5-2 هفته به سطح پوششی کامل رسیدند و از آن ها چندین پاساژ متوالی تهیه گردید. در روش هضم آنزیمی بهترین نتیجه، از روش تریپسینه کردن طولانی مدت مرحله شفیرگی بدست آمد. نتایج روش نشاکاری بافت های ریز شده در هر دو مرحله لاروی و شفیرگی مشابه و آن ها نیز از نظر تعداد و میزان رشد سلول های زنده وضعیت مناسبی داشتند.
    کلیدواژگان: کشت سلولی اولیه، زنبور عسل، هضم آنزیمی، نشاکاری بافت های ریز شده
  • |
    • S.M. Ahmadinejad Pages 2-8
      Abnormal behaviors of the horses are among the most important problems, in the ridding clubs, with the loneliness and boredom the two most important causes of these abnormal behaviors. The man power scarcity is the important reason many ridding clubs face and this is the reason why the abnormal behavior are mostly observed in such clubs. Current study is the first report regarding facial expressions of the Caspian Pony to different objects. Totally 10 Caspian ponies were used in this study. The pictures were taken both in the calm and in the furious (nervous) situation The pony’s pictures were the alternatives we used in this research to combat the man power scarcity!. We also used mirror to compare the expressions of the ponies to the pictures and mirror. The results of this study showed that the ponies showed more attention to the picture in calm position when compared with the picture in nervous position. In the box with the mirror and the picture (in calm position) in it, the ponies paid much more attention to the mirror than the picture. We conclude that despite of resistant of ponies for leaving outdoor and entering to indoor (paddock to box), installing mirror can prevent (almost completely) the horse’s boredom and loneliness, a very cheap (but not wise! alternative for manpower). The results of this research were applicable and were suggested to many ridding clubs with the horses with stereotypic behaviors, received almost completely positive results.
      Keywords: Facial, Expression, Caspian pony, Mirror
    • F. Golchinfar*, R. Madani, T. Emami, H. Zoulfagharian, A. Zare, N. Mouhammadpour Pages 9-16
      The venom of Naja naja oxiana, Vipera lebetina, Vipera albicornouta, Echis carinatus, Pseadocerastus persicus and Agkistrodon halys snakes are used to determine the potency of the polyvalent sera in neutralizing the venom. LD50 value per mouse was determined 6.5 μg. Neutralizations methods for obtaining potency of anti venom are competitive ELISA (Enzyme linked immunosorbent assay) and in vivo assay (ED50). Both of these tests were performed to estimate the serum potency in 15 samples of hyper-immune equines. Results of competitive ELISA showed that 1/12000 diluted serum can inhibits 50 percent of antigens. Competitive ELISA was compared with current biological assay ED50. Significant correlations between ELISA titers and values of ED500 at level of P≤ 0.01 and r=0.95 was observed, that indicates competitive ELISA can estimate antibody neutralizing capacity of the serum as well as the in vivo assay. The results of present study shows C-ELISA that measures Ag-Ab complex can used as a suitable replacement method for lethal neutralizing in vivo method.
      Keywords: ELISA, Snake venom, Potency, Neutralization
    • M.H. Hablolvarid Pages 17-31
      In two recent decades, two sever outbreak of influenza disease have been occurred in Iran. During first epidemic that was, suddenly, happened in summer 1998, subtype H9N2 Avian influenza virus infection rapidly distributed in chicken breeding farms. The infections caused sever mortality and reduction of egg production as well as huge economic losses. In the second epidemic of influenza, that was occurred following pandemic of pig subtype of H1N1influenza virus, considerable number of people became infected and sick, over the country, which was terminated to death of some of patients and consumption of huge cost due hospitalization and treatment. Although, these epidemics could be considered in different aspects as a disaster, however, they have had some benefits such as: to be activation of different research centers, all over the country, in the field of epidemiological studies, pathogenesis and the genetic alteration of influenza viruses; identifying circulating influenza viruses; studies on the role of wild migratory birds in occurrence of influenza epidemics; Identifying ways to control , treatment and surveillance of the disease; establishment of reference avian influenza virus laboratory in Razi institute.The current article is a review on the literatures of researches on influenza disease, in Iran, in the field of veterinary medicine and medicine in recent two decades. In this way, the author has tried to perform more discussion on some important dark points of influenza disease.
      Keywords: Influenza, Outbreak, Epidemiology, Pathogenesis, Genetic alteration
    • M., Hedayatifard*M., Mollapourm., Yousefian Pages 32-40
      The gutting effect of Northern pike on the sensory properties, chemical and bacterial community was done during 3 months of frozen storage (days 0, 30, 75 and 90) at -18°C. For this purpose the amount of approximate composition (moisture, protein and lipid), chemical spoilage indices including Peroxide (PV), Thiobarbituric acid (TBA) and Total Volatile Bases-Nitrogen (TVB-N), Total Microbial Count (TVC) and Sensory characteristics (taste, odor, color and texture) were evaluated. The results showed that there are no different during storage, in moisture, protein and lipid contents in both whole and gutted fish, significantly (P>0.05). PV in whole fish from 1.8±0.04 to 4.48±0.20 and in gutted fish to 5.34±0.18meqo2/kg (P>0.05), TBA in whole fish form 0.48±0.01 to 0.9±0.007 and in gutted fish to 0.96±0.007 mg MDA/Kg (P>0.05) and TVB-N in whole fish from 9.91±0.12 to 22.31±0.2 and in gutted fish from 24.78±0.50mg/100g (P
      Keywords: Chemical indices, Freezing, Gutting, Northern Pike, Sensory
    • S., . Alamian*A., Etemadil., Nemati Pages 41-53
      Brucellosis is a zoonotic disease that spread from infected animals to humans. Six classic species of Brucella include
      B. abortus, B. melitensis, B. suis, B. canis, B. neotomae and B. ovis. there. Four new species of Brucella including B. pinnipediae, B. inopinata B. cetaceae and B. maris have been reported in recent years. There are several methods to diagnosis of brucellosis. Some of these methods contain agglutination tests, such as Wright - Rose Bengal and ring test. The expiry date of these products are considered for one year in Razi Institute. Since the expiry date of foreign similar products is greater than one year also OIE and WHO guidelines are not mandatory on the one-year expiration of these products. So this project is to investigate the possibility of increasing the expiration date of the products for longer storing time and provides easy access to consumers. For this project, the antigens were sampled and the following two methods were used: 1- Real Time Stability Study. The standard method for determining the product expiry date is Real Time Stability Study . In this method, the sample antigens were tested at production time for 3 years in one-year periodical durations. 2- Accelerated Stability Study. The results showed that the physical and chemical characteristics including packed cell volume, sterility, phenol, pH, agglutination test with standard serum of Rose Bengal, Wright and ring test antigens did not show marked changes rather than specifications feature at production time and standard sample. Therefore, the results indicated that the expiry date of Rose Bengal, sero agglutination Wright and Milk Ring antigens can be considered for 3 years.
      Keywords: Antigen, Sero agglutination Wright, Rose Bengal, Milk Ring. Expiry date
    • P., Akbary Pages 54-59
      Plasma biochemical parameters are important aspects in the management of endangered species. The values of these parameters can be used for confirming the maturity and for monitoring any changes in the quality of waters and related soils.The aim of this research was to investigate the reference values of biochemical factors in sea bream (Acantopagrus latus) and grouper (Epinephelus coioides). Blood samples (30 grouper and 30 sea bream) were collected from captured fish from coastal waters of Chabahar (Ramin waterfront). Plasma levels of glucose, Blood Urea Nitrogen (BUN), cholesterol (CHO), triglyceride, total protein, albumin, calcium (Ca2), phosphorus (P), sodium (Na), bilirubin and potassium (K) were measured. The plasma levels of different biochemical values in A. latus and E. coioides were Na (328.50± 32.03, 271.90±27.88), K (2.12±0.42, 3.43±0.39), Ca2(19.80±2.97, 16.80±2.34),P (2.35±0.40, 2.40±0.57)(mmol/l)and CHO (257.30±35.51, 137.30±42.11),triglyceride (102.02±11.82, 68.10±15.34), BUN (3.82±0.55,2.66±0.45), bilirubin (0.24±0.04, 0,44±0.13), glucose (44.25±16.18, 43.70±10.11) (mg/dl), protein (4.31±0.32, 3.92±0.36) and albumin (0.15±0.03, 0.36±0.05) (g/dl) respectively. It can be concluded that the values of blood biochemical parameters is may be affected by It can be concluded that the studied parameters may be affected by physiological factors such as the species of fish.
      Keywords: Plasma, Acantopagrus latus, Epinephelus coioides, Electrolyte, Non electrolyte
    • Ghr., Karimi*M., Abdigoudarzij., Parvaneh, Sh., Rivaz Pages 60-65
      Lymnaeidae snails is known as intermediate host of trematodes (Ornithobilharzia turkestanicum and Fasciola
      gigantica). These snails are amphibious and living around small quantities of fresh water. The aim of this study was identify Lymnaea spp. and Lymnaea gedrosiana snails in Lorestan province. In this study different snails (shell) were collected during spring and summer (from 2014To 2015) around rivers and ponds in northern, southern and Easter parts of Lorestan province. Snail identification was done according to spire Length , width measurement and operculum direction when stand on horizontal surface. A total number of 1813 dextral snails (Family: Lymnaeidae) were collected and identified .The highest percentage belonged to the L. gedrosiana (32.08%), followed by L .auricularia (15.25%), L. truncatula (6.25%) and L. stagnalis (3%) in north province. (p
      Keywords: Snail, Lymnaeidae, Lymnaea gedrosiana, Lorestan, Iran
    • S., Sattari, Mh., Banabazi*, Sh., Vakoohi, M. Tabatabaei Pages 66-71
      Newcastle disease is one of the most serious viral diseases in the poultry worldwide. Since the traditional strategies have been not control it well, the aim of this study was to introduce new methods for early and rapid diagnosis of Newcastle. In this study, to detect the virus, a Real-time PCR method was optimized,Viral RNA was extracted from strain B1 using the kit RNease mini (Qiagen, USA), according to the manufacturer's instructions. This sample had 68.23×109copy numbers of viral RNA per each microliter. Then, a serial dilution as 100-fold was prepare from the initial sample. Then, these dilutions were simultaneously applied in reverse transcription and Realtime PCR using commercial kits (Genekam Biotechnology, Germany) according to the manufacture’s instruction. The sensitivity of Real-time PCR reaction was determined based on serial dilutions of 1×10-34 copy number per micro liter. Since, speed and accuracy in diagnosis of contagious of Newcastle disease virus plays an important role to control the disease, so adopting this method is recommended as a diagnostic test with high sensitivity.
      Keywords: Newcastle disease virus (NDV), diagnosis, Real, time PCR, Sensitivity
    • M., Zareh Reshquoeeieh, A. H., Hamidianh., Poorbaghers., Ashrafi Pages 72-80
      Heavy metals occur in the environment special aquatic ecosystems. They may be enter in food chain and can affect human and animals health. In this study concentrations of heavy metlas, such as Cd, As and Cu were determined in sediment, common reed (Phragmites australis) and the muscle fish (Abramis bram, Varicorhinus dapoeta, Capoeta capoet, Cyprinus carpio) using drying ash method and inductively coupled plasma-optical emission spectrometer (ICP-OES) instrument. ANOVA analysis showed significant difference between metal concentrations between samples (P 0.05). Concentrations of As and Cd in sediment and fish is above of standard guideline (EPA and FAO). Common reed accumulated execs of heavy metals.
      Keywords: Heavy metals, bioaccumulation, fish, common reed, Khodaafarin dam
    • Mr., Ghalehnoie*F., Koulaeianm., Yousefiy., Ghalehnoie Pages 81-88
      This study has investigated the sources of Journal of Pejouhesh va Sazandegi (Animal Husbandry and Aquaculture) in 2002 until the end of 2008 deals. Research method was citation analysis. The population consisted of 518 articles and papers are cited 8736. Average citations per paper is 8.16. The citation to a journal with %3/66 and the book %5/23. Most references to 2/76% are in English. %8/31 of papers are single-author. Half-life is 16 years with the highest level of English books and periodicals half-life 6 years. Persian cited journal Pejouhesh va Sazandegi with 282 citations and non-Persian "Aqua Culture" with 159 citations are cited. In author J. M. Pour has 8 citing articles. Iranian writer cited material with 43 citations is Behyar Jalali and non Iranian is Radostits with 27.
      Keywords: Research journals, Pajouhesh, Sazandegi, Halflife, Citation analysis, Livestock, aquaculture
    • K., Tadayon*N., Mosavarir., Keshavarz, Ah., Shahmoradir., Ghaderim., Sekhavatim., Mohrekesh Haghighat Pages 89-95
      Paratuberculosis caused by Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis (Map) is a progressive, chronic and non-curable granulomatous enteritis. Paratuberculosis affects ruminants worldwide. The earliest reports on paratuberculosis in Iran date back to 1960’s when the disease was diagnosed in imported animals of the Abadan Oil Company’s farm. In the work presented here 13 field MAP isolates including 4 ovine and 3 caprine isolates from Isfahan, 6 bovine isolates from Zanjan and Alborz provinces plus 2 vaccinal strains of 316F and III & V were subjected to PCR-IS900, PCR-F57 for identification and also PCR-Collins for typing. In consequence, while an identical PCR protocol was successfully developed to simultaneously perform all the three experiments, the 15 tested bacteria were all shown to be MAP Type II (cattle type). In epidemiological sense, when the size of national goat, sheep and cattle herds of Iran is taken into account, circulation of MAP Type II is intriguing.
      Keywords: Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, IS900, F57, Type I, Type II
    • Z., Zamani, Ar., Jabari* Pages 96-101
      Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP) is the ethiological agent of paratuberculosis in ruminants leading to exensive economical loss. Recently, application of Short Sequence Repeat (SSR) anylsis in genotyping of MAP, has come to attention. In the present work results from application of a two-locus (SSR8 & SSR9) SSR typing system on three Iranian field and one laboratory strain have been addressed. Three Iranian field and one laboratory strain were incorporated in the study. Identification of these as MAP was achieved through F57-PCR and IS900-PCR. The Amonsin version of SSR typyng system was conducted on the bacteria under study using SSR8 and SSR9 loci. Either of the SSR8 and SSR9 produced two alleles. A larger allel of 781 bp and a smaller allele of 778 bp at SSR8 and two alleles of 581 and 578 bp long at SSR9. A single SSR8/SSR9 pattern was shared by the bovine and ovine MAP isolates plus the laboratory strain while the caprine isolate represented a different type. If Iran holds a heterogenous MAP population , we assume detection of at least two SSR types in this work is a likely reflection of such diversity but how extensive such diversity might be further studies are required.
      Keywords: Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP), SSR8, SSR9, F57, IS900, strain
    • R. Fallahi*, Mr., Ghalenoee Pages 101-109
      In this study, in order to preparation of primary cell culture of honey bees, some samples were collected from larval and pupal honey bee and were prepared according to standard guidelines. For preparing of primary culture, the short-time enzymatic disaggregation (three-phase, 10 min), long-time (18 h) and planting minced tissues methods were used. For growth of obtained cells in various methods, the Grace medium enriched with fetal bovine serum (FBS) to a value of 15% was used in the temperature 28oC. Cells obtained in various methods, had good status in number and rate of growth of living cells and have reached in full confluency after 2-5 weeks and several successive subcultures were prepared. In enzymatic disaggregation method the best result was obtained from long-time trypsinization of pupa stage. The result of planting minced tissues method in the larval and pupal stages were similar and both were great.
      Keywords: Primary Cell Culture, Honey bee, Enzymatic disaggregation, Planting minced tissues