فهرست مطالب

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 32 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی شیرویه زاد، عیار کریمی*، سعید کلاهی رنجی صفحه 1
    همزمان با ظهور انقلاب صنعتی و استفاده از ماشین آلات، نگهداری و تعمیرات آن نیز برای افزایش راندمان کاری و ایمنی بیشتر تجهیزات مورد توجه صاحبان صنایع قرار گرفت. مدیریت تعمیرات با رویکردی پیشگیرانه بر مبنای تجزیه وتحلیل درست و دقیق از داده ها، بررسی علت وقوع اتلاف ها، شناسایی علت ریشه ای حوادث و تعریف اقدام اصلاحی در سیستم تعمیر و نگهداشت فعالیت می کند. سیستم های مکانیزه مدیریت نگهداری و تعمیرات در سازمان ها نیز با همین رویکرد پیاده سازی شده اند. آمار نشان می دهد که بیش از 80 درصد پروژه های CMMS با شکست مواجه می گردد. شناسایی موانع پیاده سازی CMMS می تواند مدیریت را جهت پیداکردن راه حل مفید و رفع آنها یاری کند. لذا این مقاله به شناسایی و رتبه بندی عوامل بحرانی موفقیت و شکست در پیاده سازی این سیستم ها با استفاده از ترکیب دو روش دیماتل و تاپسیس فازی می پردازد. بدین منظور در این پژوهش ابتدا پس از تعیین هدف، در گام اول چالش های اصلی به همراه عوامل زیرمجموعه آن ها که موثر بر پیاده سازی CMMS می باشند را با استفاده از ادبیات موضوع و نظرات خبرگان شناسایی نموده سپس در گام دوم با استفاده از روش دیماتل فازی به ارزیابی روابط بین معیارها پرداخته خواهد شد و وزن عوامل اصلی حاصل می شود. پس از اینکه وزن هرکدام از عوامل اصلی حاصل شد در گام سوم روش تاپسیس فازی جهت رتبه بندی کلیه عوامل و معیارهای زیرمجموعه مورد استفاده قرار می گیرد. نتایج به کارگیری این روش ترکیبی، بیانگر این است انتخاب تامین کننده نرم افزار و نیازسنجی درست و دقیق در خصوص CMMS به ترتیب دارای بیشترین تاثیر در پیاده سازی CMMS در سازمان است.
    کلیدواژگان: سیستم های نگهداری و تعمیرات کامپیوتری، موانع پیاده سازی، دیماتل فازی، تاپسیس فازی
  • محسن جهانبازی*، مجید رشید کابلی صفحه 15
    این پژوهش به دنبال آن است تا با طراحی یک سیستم مدیریت استراتژیک بهینه و کارآمد در شرکت های ساختمانی، بتواند این شرکت ها را در حرکت به سمت تحقق اهداف بلندمدت خود و سرآمدی در عملیات در تمامی جنبه های استراتژیکی و عملیاتی کمک کند. جامعه آماری در این پژوهش، شرکت ساختمانی بهسازکاشانه تهران است که پس از تدوین استراتژی های SWOT و اهداف استراتژیک، کارت های امتیازی متوازن در مناظر چهارگانه مالی، مشتری، فرایندهای داخلی و رشد و یادگیری طراحی شد که در این راستا با توجه به اهمیت متفاوت این مناظر، از مدل AHP برای وزن دهی به آنها استفاده گردید. در فرایند ترسیم نقشه استراتژیک در منظرهای چهارگانه از مدل QFD فازی بهره گرفته شده است. در گام آخر کارت امتیازی متوازن در منظرهای چهارگانه و برای هریک از اهداف استراتژیک تدوین و عملکرد شرکت با توجه به اعداد بدست آمده اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که تدوین و بکارگیری صحیح کارت های امتیازی متوازن با استفاده از روش AHP در اندازه گیری عملکرد و از همه مهمتر، برقراری مناسب روابط علت و معلولی میان مناظر مختلف با استفاده از ابزارهای مناسب نظیر QFD فازی در ترسیم نقشه استراتژیک، نه تنها موجب افزایش عملکرد در منظرهای رشد و یادگیری ( 97 درصد) و فرایندهای داخلی (87 درصد) می شود بلکه این رابطه علت و معلولی به رشد اهداف و شاخص های مشتری (8/83 %) و مالی (113%) تسری پیدا می کند.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، اهداف استراتژیک، SWOT، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، گسترش کارکرد کیفیت (QFD)
  • مقصود امیری، مرضیه باقری، هیدی دهناد* صفحه 25
    امروزه لجستیک معکوس به یکی از چالش برانگیزترین موضوعات در حوزه زنجیره تامین صنعت خودرو تبدیل شده است. از این رو شناخت عواملی که در اجرای لجستیک معکوس تاثیرگذار می باشند حائز اهمیت می باشد. در دهه گذشته به موضوع لجستیک معکوس توجه زیادی شده است. از دلایلی که باعث تمرکز سازمان ها بر این موضوع شده است می توان به این موارد اشاره نمود: انگیزه های رقابتی، انگیزه های اقتصادی مستقیم و دلایل زیست محیطی. هم چنین در بسیاری از موارد وجود قوانین و مقررات خاص در حوزه برگشتی ها، سازمان ها را وادار کرده است توجه بیشتری به این بخش مبذول دارند.در این تحقیق با گردآوری معیارهای شناسایی شده تحقیقات پیشین و همچنین کسب نظرات خبرگان معیارهای اولیه را مشخص کردیم که شامل 3 معیار اقتصادی، محیطی و اجتماعی می باشد که هر کدام از این معیارها دارای چندین زیر معیار می باشند. سپس این عوامل در قالب پرسشنامه در اختیار خبرگان قرار داده شده و داده های گردآوری شده با روش تحلیل عاملی تاییدی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته درنهایت تعدادی از عوامل حذف شده و عوامل نهایی باقی ماندند. به منظور رتبه بندی شاخص ها، مجددا این عوامل از طریق پرسشنامه ANP به نظرسنجی خبرگان گذارده شده و برای اندازه گیری وابستگی های متقابل و رتبه بندی معیارها از تکنیک ANP فازی استفاده کردیم.
    کلیدواژگان: لجستیک معکوس، تصمیم گیری چند معیاره، رتبه بندی، فرایند تحلیل شبکه ای فازی
  • قربانعلی محمدی*، فرشته بهبهانی، ثریا اسفندیارپور صفحه 39
    از جمله الزامات یک شرکت تولیدی جهت موفقیت زنجیره تامین، پذیرش نوعی از استراتژی های مناسب زنجیره تامین است. سازمان ها برای پیاده سازی استراتژی های مختلف زنجیره تامین، نیازمند بکارگیری سیستم های اطلاعاتی می باشند به همین جهت، این پژوهش با توجه به استراتژی های مختلف زنجیره تامین (ناب و چابک) و استراتژی های سیستم های اطلاعات (کارایی و انعطاف پذیری) سعی در بررسی اثر این دو مقوله بر عملکرد زنجیره تامین و شرکت دارد. ماهیت و روش این پژوهش، از نوع کاربردی و روش توصیفی–پیمایشی است. جامعه آماری آن مدیران و کارشناسان شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب می باشد که بالغ بر 2043 نفر می باشد با استفاده از فرمول کوکراین، جامعه نمونه آماری این پژوهش 231 نفر تعیین گردید که تعداد 222 پرسش نامه تکمیل شده دریافت شد. در این پژوهش از روایی محتوا و روایی سازه استفاده گردید و آلفای کرونباخ کل پرسش نامه برابر با 955/0 ، که سطح بالایی از پایایی را نشان می دهد به دلیل سنجش همزمان چند متغیر مستقل و وابسته، از روش معادلات ساختاری (تحلیل عامل تاییدی) و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که از حیث ضریب همبستگی کلیه متغیرها بر عملکرد زنجیره تامین و عملکرد شرکت در سطح بالا بوده است لیکن با استفاده از آزمون همبستگی t مستقل و پیرسون، فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی تایید شد.
    کلیدواژگان: استراتژی سیستم های اطلاعات، زنجیره تامین ناب، زنجیره تامین چابک، عملکرد زنجیره تامین
  • فرزاد فیروزی جهانتیغ*، غلامرضا اسماعیلیان، محمد ایمان هزاوه ای صفحه 55
    با توجه به وجود بحران اقتصادی درکشورهای درحال توسعه، این کشورها در پی کاهش ریسک به خصوص درحوزه اقتصاد هستند. ریسک های اقتصادی براساس موارد مربوط به تورم، انرژی، نقدینگی، مالی و پولی در پروژه ها دسته بندی می شوند. هدف اصلی این تحقیق شناسایی تعدادی از مهمترین ریسک های اقتصادی پروژه هایEPC (طراحی، تدارکات، اجرا) صنایع نفت و گاز، سپس ارزیابی و اولویت بندی این ریسک های اقتصادی توسط مدل فازی تاپسیس می باشد. مطالعه موردی تحقیق فوق پروژه های پالاشگاهی انجام شده و درحال انجام در مناطق مختلف کشور می باشد. اهمیت این نوع پروژه های پایین دستی صنایع نفت، به دلیل نیاز به سرمایه گذاری نسبتا زیاد، ظرفیت پالایشگاها در تولید درآمد ملی و نقش پروژه های بزرگ نفتی در توسعه کشوری، نمود می یابد. در این تحقیق ریسک هایی با توجه به مصاحبه و استفاده از تجربیات مهندسین فعال این حوزه استخراج گردید و با روش تاپسیس فازی رتبه بندی شدند. در انتها خروجی مدل تاپسیس فازی با خروجی مدل های دیگر مقایسه و تحلیل گردید.
    کلیدواژگان: مدل تصمیم گیری تاپسیس فازی، ارزیابی ریسک، پروژه های EPC نفت و گاز، ریسک اقتصادی
  • جواد میرزایی نصیرآباد*، حیدر محمد زاده سالطه صفحه 67
    استفاده از مهندسی ارزش در کشورهای پیشرفته تقریبا از سال 1950 آغاز شد و تا به امروز در حال تکامل است. استفاده از این روش در کشور ما نیز پیشرفت زیادی داشته است و برای برخی از پروژه ها با منابع مالی بالاتر نیز الزامی است. روش های مختلفی برای بررسی فرایندها و محصولات وجود دارد .این روش ها در طول سالیان گذشته توسعه پیدا کرده اند که از آن جمله فن مهندسی ارزش است که هدف از به کارگیری آن بررسی تحلیلی و سیستماتیک فرایند و محصول به نحوی است که موجب کاهش هزینه ها و افزایش بازدهی شود. هدف از این تحقیق بررسی تطبیقی نحوه اجرای مهندسی ارزش در پروژه بیمارستان بین المللی تبریز و پروژه های تحت نظارت وزارت بهداشت و درمان می باشد. نتایج یافته های تحقیق نشان می دهد که کاربرد مهندسی ارزش در بخش خصوصی بدلیل عدم دخالت دولت و نبود بوروکراسی های متداول نتایج مثیتی به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: مهندسی ارزش: فرایند اجرا: پروژه های عمرانی
  • محمد نظری پور، محمد صدیق امیری*، دلیر ناصرآبادی صفحه 81
    علی رغم وجود ارتباط بین حسابداری و مذهب، به اندازه کافی در ادبیات حسابداری سنتی به این ارتباط توجه نشده است. بطور سنتی نقش مذهب در شکل گیری و اجرای رفتارهای اخلاقی مانند صداقت، امانت داری و عدالت غیرقابل انکار است. در جامعه ای که چنین ارزشهایی نهادینه شده است، اعتماد در انجام فعالیتهای تجاری و امور مالی از جایگاه والایی برخوردار است. این پژوهش به سهم خود تلاش دارد تا نقش مذهب در تدوین و بکارگیری تئوری حسابداری را مورد توجه قرار دهد. بدین منظور تلاش می شود تا دیدگاه اعضای هیات علمی نسبت به حسابداری اسلامی مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. جامعه آماری این پژوهش اعضای هیات علمی استانهای تهران، همدان، کرمانشاه و کردستان که با مفاهیم اسلامی آشنا بودند، می باشد. با استفاده از جدول مورگان 44 نفر بعنوان حجم نمونه انتخاب شدند. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. در فرایند تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای پایایی و نرمال بودن، آزمون کای-اسکور، آزمون یک نمونه ای t و آزمون علامت غیرپارامتریک استفاده شد. برای انجام این آزمونها از نرم افزار SPSS بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که الف- بین اهداف حسابداری اسلامی و اهداف حسابداری سنتی (مفیدی تصمیمات) فرق وجود دارد. ب- میزان اهمیت استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری در حسابداری اسلامی و حسابداری سنتی به یک میزان نبوده، بطوریکه در حسابداری اسلامی الزاما سهامداران مهمترین استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری بحساب نمی آیند. و ج- می بایست در تهیه اطلاعات حسابداری به اطلاعات اجتماعی و مذهبی محور تاکید ویژه ای شود.
    کلیدواژگان: مذهب، مفاهیم اسلامی، حسابداری، مفیدی تصمیمات و ذینفعان
|
  • Hadi Shiroiezadeh, Ayar Karimi*, Saeed Kolahi, Randji Page 1
    Along with the advent of the industrial revolution and the use of machinery, Its maintenance also has been taken into account by authorities in order to increase the efficiency and equipment safety levels. Preventive maintenance performs with a preventive approach based on accurate and precise data analysis, determining the cause of loss; incidents root cause identification, and defining corrective actions in maintenance system. Mechanized systems of maintenance management in the organizations have been implemented with the same approach. Statistics show that more than 80% of CMMS projects will be failed. Barrier detection of the implementation of CMMS can help management to find solutions and as a result resolve them. So this study has been done to ascertain and rank the critical factors of success and failure in the implementation of the system, using a combination of the two DEMATEL and fuzzy TOPSIS methods. Various factors, can affect the success of system implementation projects. So, in this study after determining of the goal, in the first step, the main challenges associated with their underlying factors that are affecting the implementation of CMMS, by using of literature, experts identifying and tracing their hierarchy will be discussed. In the second step, by using of the fuzzy DEMATEL to evaluate the relationships between criteria and the weighting of criteria will be measured considering the hierarchy. After determination of weight of each criterion, as the third step fuzzy TOPSIS method is used to rank all the factors and sub-criteria. The results of using this hybrid approach (abovementioned methodology), indicated that did not select the right contractor, has the greatest impact on CMMS implementation in the organization.
    Keywords: Computerized maintenance management system, barriers to implementation, Fuzzy DEMATEL, Fuzzy TOPSIS
  • Mohsen Jahanbazy*, Majid Rashidkaboli Page 15
    This article aims to help the construction companies to move towards achieving their long-term goals and excellence in operations in all strategic and operational aspects using optimal and efficient strategic management system. The statistical population consisted of Behsaz Kashaneh Tehran Construction Company. After developing SWOT strategies and strategic objectives, Balanced Scorecards were designed in four perspectives including financial, customer, internal processes, and learning and growth. In this regard, AHP was employed for weighting due to different importance of these perspectives. Fuzzy QFD model was employed in the process of drawing strategic map in four mentioned strategic perspectives. Finally, balanced scorecard was designed in four mentioned perspectives and for each of strategic objectives. Company performance was then measured based of the figures. The results show that not only correct design and application of Balanced Scorecards by AHP increase the performance in growth and learning (97%), and internal processes (87%) but also such cause-and-effect relationship permeates through the customer's indicators (83/8%) and financial perspective (113%).
    Keywords: Balanced Scorecards, Strategic objective, SWOT, Analytic Hierarchy Process (AHP), Quality Function Deployment (QFD)
  • Maghsood Amiri, Marziyeh Bagheri, Hedi Dehnad* Page 25
    Today reverse logistics has become one of the most challenging issues in the areas of the automotive supply chain. Therefore, understanding the factors that influence the implementation of reverse logistics is important. We can point to the reasons why organizations pay attention to this subject: Competitive incentives, direct economic incentives and environmental reasons. In many cases there are certain rules and regulations in the areas returns that have forced the organizations to pay more attention to this sector. In this research we determined primary criterions with collecting determined criterions of previous studies and also taking experts’ opinions which consists 3 economical, environmental and social criterions and 19 sub criterions. Then these factors were given to experts in the form of a questionnaire. The collected data were analyzed with the confirmatory factor analysis method. Finally, a number of factors have been removed and the final factors remained. In order to rank the factors, these factors were given to experts in the form of ANP (Network Analysis Process) questionnaire again. Then we used fuzzy ANP method for measuring interdependencies and criterions ranking.
    Keywords: Reverse logistics, Multi, criteria decision making approach, Fuzzy network analysis process, Prioritizing
  • Ghorbanali Mohammadi*, Fereshteh Behbahani, Soraya Esfandiyarpour Page 39
    Accepting a kind of suitable strategies for supply chain achievement is one of the requirements of a manufacturing company. Organizations to implement the different strategies of supply chain are required to use information systems. In this regard, this research respecting the different strategies of supply chain (lean and agile) and information systems strategies (efficiency and flexibility) attempt to examine the effect of these categories on supply chain performance and company.
    The methodology and the nature of this research is descriptive-survey. Sample population of this research is made up of nisoc’s managers and experts that are more than 2043 persons. By applying the Cochrane's formula, the sample population of this research determined as 231 persons that 222 questionnaires completed and received. In this research, content validity and structure validity have been used and total questionnaire chronbach’s alfa is equal to 0/955 which indicates high level of reliability. Because of measuring the effect of some dependent and independent variables simultaneously, structure equations method (confirmation factor analysis) and Pierson coefficient test have been used. Results indicate, in term of correlational coefficient, that the effect of all variables over supply chain performance of company has been in a high level, but by applying the independent t correlational test and Pierson the main hypothesis and 3 sub-hypotheses confirmed.
    Keywords: Information system strategy, Lean supply chain, Agile supply chain, Supplies chain performance
  • Farzad Firouzi Jahantigh*, Gholamreza Esmaeilian, Mohammad Iman Hezavehi Page 55
    Recession in developing countries forces authorities to set policies to mitigate financial risks. These types of risks comprise of inflation, energy, cash flow, finance, money in project perspective. The main goal of this research is to identify some significant financial risks of EPC projects in petroleum and gas industry and to evaluate and prioritize based on the well-known fuzzy TOPSIS model. A case study in a refinery project with national domain is taken into account. Importance in given projects emerge from heavy investment, capacity of refineries in GDP2 and the role of petroleum in country development. In this research first, risks are categorized and extracted by interviewing with the experts at different levels of authority, then at second stage risk prioritization according to the proposed model is done. Finally, our model is compared against the other models in the literature to depict its improvement.
    Keywords: Fuzzy TOPSIS decision model, Risk assessment, Projects EPC, Economic risk
  • Javad Mirzaee Nasir Abad*, Heidar Mohammad Zadeh Salteh Page 67
    Using value engineering began in the developed world is evolving at roughly from 1950 to the present. The use of this method in our country has also made great progress and is required for some projects with higher financial resources. There are several methods to investigate the processes and products. These methods have been developed during the past years, the among them is the purpose of the application of value engineering technology, analytical and systematic review process and the product, so that it can reduce costs and increase efficiency. The aim of this study is a comparative study of the implementation of value engineering to hospitals in Tabriz International projects and projects under the Ministry of Health. Results of this research show that the application of value engineering in the private sector, because of lack of government intervention and bureaucracy, has positive results.
    Keywords: Value engineering, Implementation process, Civil projects
  • Mohammad Nazaripour, Mohammad Seddgi Amiri*, Dalir Naserabadi Page 81
    Despite the relationship between religion and accounting, in traditional accounting literature this relationship has been considered not enough. Traditionally, religion has had a role in shaping and enforcing ethical behaviors such as truthfulness, honesty and justice. A community in which such values are paramount may be marked by a high degree of trust in business dealings and financial affairs. This research attempts to consider the role of religion in developing and implementing accounting theory. With regard to this aim, it is tried to study the academician's viewpoint toward Islamic accounting. The research population was the academicians from Tehran, Hamedan, Kermanshah and Kordistan provinces who were familiar with Islamic concepts. Using Morgan’s table, 44 people were selected as sample size. The needed data was collected through questionnaire. In the process of data analysis, reliability and normality tests, chi-square test, one-sample t test and non-parametric sign test were used. SPSS software was used to do these tests. The research findings showed that a) the objective of Islamic accounting is different from the objective of conventional accounting, which is decision usefulness. b) the level of importance of users of accounting information is different between Islamic accounting and conventional accounting, whereby in Islamic accounting the shareholder is not necessarily the most important user among the stakeholders. And c) Islamic accounting should emphasize social and religious oriented information.
    Keywords: Religion, Islamic Concepts, Accounting, Decision Usefulness, beneficiaries