فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 22 (زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/11/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راضیه لبیب زاده*، عبدالحمید نقره کار، مهدی حمزه نژاد، محمدعلی خان محمدی صفحه 5
    پژوهش حاضر در جست و جوی چگونگی تاثیرگذاری روابط خانواده در اسلام بر روابط میان عرصه های عمومی، نیمه عمومی و خصوصی و استقرار فضاهای درونی خانه و تطبیق آنها با نظریه های رایج در تبیین این روابط فضایی است. از آنجاکه غالب نظام طراحی و آموزش آن در کشور ما امروزه تحت تاثیر نظریه های طراحی رایج جهان پیش میرود. هدف این تحقیق بررسی تطبیقی دو نمونه از مهمترین این نظریه ها با آموزه های اسلامی به منظور شناسایی میزان تطابق آنها با فرهنگ دینی و اعتقادی جامعه ما و به تبع ارتقای طراحی خانه است. برای پاسخگویی به مساله فوق، روابط خانوادگی توصیف شده در متون اسلامی بررسی و سازمان فضایی موثر بر آن به روش استدلال منطقی تنظیم و با پرسش از خبرگان طراحی خانه افزایش اعتبار یافته های حاصل از بررسی های استدلالی صورت گرفته است. سپس مدل ارزشهای طراحی سازمان فضایی خانه مبتنی بر مولفه های روابط خانوادگی، و براساس مدل سنجش رابطه محیط-رفتار راپاپورت ارائه شده است. نظریه های کریستوفر الکساندر و جان لنگ به عنوان نظریه های مطرح جهان در این حوزه بررسی، مدلسازی و اولویت های روابط فضایی از دیدگاه آنها استخراج و با دیدگاه اسلامی به صورت تطبیقی بررسی شده است. روش تحقیق در این مرحله توصیفی- تحلیلی، استدلالی و تطبیقی است. بررسی های تطبیقی تفاوتهای آشکاری را میان سازمان فضایی خانه اسلامی با الگوهای مطرح جهانی نشان میدهد. اگرچه نظریه های لنگ و الکساندر نیز به دلیل تفاوت در جهانبینی با یکدیگر تطابق ندارند، بیشترین تمایزات دیدگاه لنگ با اسلام در عرصه نیمه عمومی وخصوصی و الکساندر با اسلام در عرصه عمومی و خصوصی است. عمده این تفاوتها به دلیل ارزشهای خانوادگی و اهداف فرهنگی متفاوتی است که در اسلام مد نظر است. تحقق روابط خانوادگی در اسلام نیازمند تحول در سازمان فضایی خانه و تغییر در سبک زندگی است که میتواند تجلی ارزش های فرهنگی مد نظر اسلام را در جامعه به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزه های اسلام، خانواده، مدل ارزشهای طراحی، سازمان فضایی خانه
  • رضا مختاری ملک آبادی، نفیسه مرصوصی، اسماعیل علی اکبری، داود امینی* صفحه 23
    شهر خلاق نظریه ای است که در چارجوب شکوفایی شهری مدنظر برنامه ریزان شهری قرار گرفته است. شهر خلاق به دانهای در دل خاک تشبیه شده است که در صورت شکفتن باعث تحول عظیم در فضای شهری شده و موجب تسریع حرکت شهر به سوی جهانی شدن میشود. برای تحقق و شکوفایی شهر خلاق به بسترهای فرهنگی قوی نیازمند است تا خلاقیت در فضای شهری بروز نماید. بنابراین شهرهایی که بنمایه فرهنگی قوی داشته باشند میتوانند به زنجیره شهرهای خلاق جهانی پیوسته و بسترها را برای جهانی شدن مهیا سازند. از منظر جغرافیای فرهنگی شهرهای ایرانی با برخورداری و بهره مندی از جهان بینی و فرهنگ ایرانی اسلامی استعداد لازم برای خلاقیت شهری را دارا هستند. در صورت فراهم بودن شرایط برای بالفعل شدن استعدادهای بالقوه فرهنگی قطعا شهرهای ایرانی قادر خواهند بود در رقابت با سایر شهرهای دنیا گامهای موثری برای تحقق شهر خلاق ایرانی اسلامی بردارند. این تحقیق با روش توصیفی و تحلیلی به بررسی نقش تعدادی از شاخصهای مکانی فضایی در خلاقیت شهر ایرانی اسلامی میپردازد. با تحلیل صورت گرفته مشخص شد جهانبینی اسلامی و فرهنگ ایرانی با سود بردن از منابع غنی اسلامی مثل قرآن کریم و احادیث و با بهره مندی از بسترها و استعدادهای غنی فرهنگ شهر و شهرنشینی ایرانی جوابگوی ظهور خلاقیت در فضای شهر ایرانی و معرفی شهر خلاق ایرانی اسلامی در دنیا را داراست.
    کلیدواژگان: شهر، خلاقیت، شهر خلاق، شهر خلاق ایرانی اسلامی، مکان و فضای شهری
  • محمد جواد مهدوی نژاد*، محمد دیده بان، حسن بزاززاده صفحه 41
    میراث معماری صنعتی به عنوان یکی از زیر شاخه های میراث معماری معاصر، پدیدهای نوظهور و حاصل صنعتی شدن جهان در اواسط قرن نوزدهم است که نماینده فرهنگ، شرایط تاریخی، روش ها و تکنولوژی و دستاوردهای هر جامعه است. چگونگی برخورد با میراث معماری صنعتی و حفاظت آن به یکی از دغدغه های جهانی تبدیل شده است. نشانه های این امر را میتوان در تشکیل نهادهای بین المللی در شناخت و روش شناسی حفاظت جست و جو کرد. یکی از پیش نیازهای حفاظت میراث معماری صنعتی شناخت و درک جایگاه آن است. حفاظت صحیح از میراث معماری صنعتی نیازمند شناخت درست در مقیاس کلان و بازشناسی ارزشهای آن در مقیاس منطقه ای است. نمونه های میراث معماری صنعتی، مکانیابی در نقاط واجد کیفیت شهر و انعطاف پذیری نقشه ها و به خصوص مدولار بودن ساختار آن، برای تغییر کاربری و استفاده به عنوان مراکز خدمات عمومی و شهری، از قابلیت بالایی برخوردار هستند. یکی از مهمترین ارزش هایی که میتوان میراث صنعتی و فناوری های نوین معماری در هر منطقه متصور شد نقش آن در هویت معماری منطقه است. هدف اصلی این مقاله بررسی نقش میراث معماری صنعتی در هویت معماری شهرهای تاریخی است. نمونه مورد بررسی مکینه آردی (کارخانه تولید آرد) در محله صحرابدر مشرقی دزفول است که در حال حاضر به راسته بازار تبدیل شده است. متغیری که بهمنظور تعریف هویت معماری بررسی شده، استفاده از مکینه آردی به عنوان نشانه برای آدرس دهی افراد محله است. روش تحقیق در این پژوهش، پیمایش و روش جمعآوری اطلاعات پرسشنامه است. جمعیت آماری مورد بررسی افراد بالای 55 سال ساکن محله صحرابدر مشرقی (محله ای که میراث صنعتی در آن واقع است) نتایج پژوهش نشان می دهد که با توجه به متغیر انتخابی برای تعریف هویت در سطح منطقه، میراث معماری صنعتی به عنوان یکی از زیر شاخه های معماری معاصر، نقش غیر قابل انکاری در هویت معماری شهری دارد و موجب بهبود شرایط محدوده های تاریخی از این منظر خواهد بود.
    کلیدواژگان: میراث معماری صنعتی، معماری معاصر، فناوری های نوین، مکینه، دزفول
  • سجاد بلوکی، هانیه اخوت* صفحه 51
    خانه های سنتی یزد همواره در برنامه ریزی و طراحی شهری مورد توجه بوده و این خانه ها از دو جنبه در خور توجه هستند؛ بعد معماری و بعد فرهنگی هویتی. آنچه مورد توجه است این است که ارزش ها و باورهای دینی همواره تاثیر مستقیمی بر هویت فرهنگی جامعه دارند. این مقاله بر آن است که نقش ارزشها و باورهای دینی را در چگونگی شکل گیری محیط مسکونی یزد مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد. در این مقاله ارزشها و باورهای دینی ساکنان خانه به مثابه متغیر مستقلی است که بر ساختار کالبدی خانه به عنوان متغیری وابسته موثر واقع میشود. به صورتی که پس از مطالعه دقیق ارزشها و باورهای دینی مسلمانان و زرتشتیان در منابع دست اول هر دو، چگونگی تاثیر این عوامل و تجلی آن در نمونه های موردی، در قالب سه حوزه کالبدی، ساختاری و الگوهای مفهومی مورد بررسی دقیق قرار گرفته اند. بنابر این برای پی بردن به رابطه میان این دو متغیر روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی انتخاب شده است. نتایج پژوهش نشان میدهدکه علاوه بر فرهنگ دینی به عنوان مهمترین عامل، اقلیم و جغرافیا، اقتصاد، مسائل سیاسی و امنیتی نیز در شکل گیری ساختار کالبدی خانه های سنتی یزد تاثیرگذار بودهاند و این عوامل باعث ایجاد الگوهایی خاصی در مسکن سنتی در این شهر شده اند. علاوه بر این که معماری خانه های مسلمانان و زرتشتیان در این شهر به گونه ای شکل گرفتهاند که مولفه های هویت دینی در آنها قابل مشاهده است. بنابراین هر چند در برخی بخشهای این خانه ها تشابه هایی دیده میشود، ولی تمایزهایی در خانه های پیروان این دو دین به چشم میخورد، که نشانگر تاثیر عمیق اعتقادها، ارزشها و باورهای زرتشتیان و مسلمانان یزد در کالبد خانه هایشان است.
    کلیدواژگان: خانه مسلمانان، خانه زرتشتیان، ابعاد معماری، ابعاد هویتی فرهنگی، ارزشها و باورهای دینی
  • طاهره نصر* صفحه 67
    نیاز به مسکن یکی از اساسی ترین نیازهای بشری است. طبق اصل سی و یک قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، داشتن مسکن مناسب حق هر فرد و خانواده ایرانی است. هرچند به علت گستردگی و پیچیدگی مقوله مسکن نمیتوان تعریف جامع و واحدی از آن ارائه داد، اما مسکن به عنوان سرپناه، نیاز اولیه و اساسی خانواده به شمار می آید. مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشر در محیط های مختلف طبیعی و مصنوع معانی متفاوت یافته است. با وجود این تفاوتها، مسکن در تمام جوامع دارای مفهومی متعالی و مقدس است که انسان با تامین آن به بودن دست یافته و در این بودن هستی و زندگی را تجربه کرده است؛ به عبارت دیگر، نحوه سکونت، چگونگی بودن انسان را معنا بخشیده است. از عوامل موثر در سیمای شهر ایرانی اسلامی، معماری سنتی مسکونی ایران است که دارای مولفه های ارزشمندی است و در نقاط مختلف کشور بسته به بوم، متفاوت است. معماری بر اساس هویت طبیعی و اقلیمی هر منطقه شکل گرفته و در گذر تاریخ، به عنوان عاملی هویتبخش در معماری آن بوم تجلی کرده است. گذر زمان و تغییر شیوه معماری بر معماری مسکونی نیز تاثیر داشته است؛ به طوری که امروز مسکن ایران واجد هویت خاصی نیست. در این مقاله به این موضوع تاکید شده است که بررسی تاثیر معماری مدرن بر معماری سنتی ایران برای توسعه دوباره الگوی فراموش شده زندگی مردم ایران در ادوار گذشته لازم و ضروری است. همچنین توجه به پارادایم مسکن در سیمای شهرهای امروز ایران برای تبیین جایگاه هویت شهر ایرانی اسلامی موثر است. در این مقاله دو مسیر اصلی برای بررسی دلائل ناتوانی معماری و شهرسازی امروز در برابر مساله مسکن و نیز ارائه معیارهایی برای دستیابی به الگوی طراحی مسکن ایرانی دنبال میشود: اول، تبیین نقش و جایگاه «هویت» و «معنا» در «مسکن ایرانی» و به تبع آن ارزیابی مولفه های هویت بخش به شکل مسکن ایرانی در بررسی تطبیقی معماری سنتی و امروز، و دوم، آسیب شناسی معماری امروز مسکونی ایران و ارائه راهکارهایی برای تداوم معماری بومی.
    کلیدواژگان: مسکن، هویت، مسکن سنتی ایرانی، اسلامی، معماری مسکونی امروز ایرانی، معیارهای طراحی مسکن
  • حسین مهرگان*، ایمان محمدی بیدسردره صفحه 79
    مسجد شاه (جامع عباسی) اصفهان و مسجد وکیل شیراز به دستور دو حاکم برجسته تاریخ ایران یعنی شاه عباس اول صفوی و کریم خان زند به عنوان مساجد جامع نوین پایتخت های برگزیده دو حاکم ساخته شدند. این دو اثر در سبکشناسی مرسوم معماری ایران در سبک واحد اصفهانی قرار می گیرند. با مقایسه دو اثر می توان تفاوتهای اساسی در عناصر اصلی معماری آن دو یافت که ویژگی های برشمرده برای سبک اصفهانی نمی تواند تبیین کافی برای تفاوت های این دو مسجد فراهم نماید. با توجه به فاصله زمانی نه چندان زیاد بین ساخت دو اثر و تداوم اغلب مولفه های فرهنگی ایران از زمان صفویه تا زندیه، چرایی وجود این تفاوتها، پرسش اصلی تحقیق است. فرضیه اصلی بر این مبنا استوار گردیده که منش و روش حاکمیتی باعثان و کارفرمایان اصلی این دو اثر، دلیل عمده این تفاوتهاست. برای آزمون فرضیه و دستیابی به هدف مقاله که روشنسازی دلیل عمده وجود تمایزهای کالبدی بین ساختار این دو مسجد است، با روش تحقیق تفسیری- تاریخی و استفاده از تدابیری چون برداشت های میدانی، مشاهده بصری حضوری، مطالعات اسنادی و مقایسه یافته های حاصل، شواهدی استنباطی استخراج و مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این باره، ضمن توضیح عناصر مهم و هویت ساز دو اثر چون گنبدخانه، مناره، ایوان، تزیینها و مردمواری، از طریق کاوش در ویژگی های شخصیتی و مدیریتی دو سفارش دهنده آثار، تفاوت معماری دو مسجد نشان داده شده است. نتایج حاصل بیان کننده این موضوع است که امیال حاکمیتی شاه عباس صفوی و مفهوم شاه کبیر، در بنای مسجد شاه اصفهان درقالب عناصری چون چهارمناره رفیع، گنبدخانه و چهار ایوان بزرگ و هم چنین تزیینات کاشی کاری بسیار گسترده و شوکت بسیار بنا تجلی یافته است. این در حالی است که انتظارات و منش حاکمیتی کریم خان زند و مفهوم وکیل الرعایا، در بنای مسجد وکیل شیراز در قالب نداشتن گنبدخانه و مناره، وجود تنها دو ایوان، فقدان تزیینات کاشی کاری گسترده، ارتفاع کمتر و مردم واری بیش تر بنا تجلی یافته است.
    کلیدواژگان: شاه عباس، کریم خان، مسجد شاه، مسجد وکیل، روش حاکمیتی
|
  • Razieh Labibzadeh, Abdolhamid Noghrekar, Mahdi Hamzenejad, Mohammad Ali KhanMohammadi Page 5
    This Research is looking for how family relationship can be influence on relationship between public¡ semi-public and private zone in home. And it follows that matching this Islamic space organization with current theories about this relationship between spaces. Because most of educational system of architectural design in our country influenced by current theories in world¡ the main goal of this essay is A comparative study of two of the most important theories with Islamic thought for recognition the level of compliance with our religious culture and consequently enhance home design and teach it. To answer the above problem¡ family relationship described in the literature review and effective space organization on it is set with L ogical Reasoning method¡ and then with Home design experts question credibility findings of the review of argument has been made. Research method of this essay is Logical Reasoning¡ descriptive - analytical study to refer to the documentation. With EBS Tactic Christopher Alexander and John Lang Approaches has been studied and the Priority of Space Relationship has been deducted and then a comparative study with Islamic thought has been done. This article provided the profile of home design according to family relationship in Islam. This profile displays principle architectural design in relationship between public¡ semi-public and private zone in home with using physical component: Privacy intuitive¡ visual relationship¡ access and hierarchy. Comparative studies show obvious differences in Islamic space organization and current famous world theories. Although Lang and Alexander theories are different (because different worldview of them)¡ the most differences of Lang theory with Islam are in semi-public and private zone. And the most differences of Alexander theory with Islam are in public and private zone. The most of these differences based on different Family values and cultural purposes that notice in Islam. Achieve to family relationship requires to change the home space organization and to change in lifestyle that can be follow cultural values notice in Islam in our society.
    Keywords: Gorgan, Qajar dynasty, proportions, form, access, permeability
  • Reza Mokhtari, Nafiseh Marsusi, Esmail Aliakbari, Davood Amini* Page 23
    Creative City theory that in the context of urban prosperity is the perspective of urban planners. Creative city has been compared to seed inside soil that it’s bloom caused a massive transformation in the urban space and the city accelerated to movement towards the globalization. To achieve a strong and flourishing cultural creative city needs to occur creativity in urban space. So cities have strong cultural yeast can be creative in a world of continuous chain and prepare the ground for globalization. From the perspective of cultural geography Iranian cities enjoyment and benefit of the Islamic worldview and culture have the potential for urban creativity. By providing conditions for realization of cultural potential talent in Iranian certainly be able to compete with other cities in the world take drastic steps to fulfill their Islamic Iranian creative city. This study describes and analyzes the role of some indicators of spatial Islamic Iranian city focuses on creativity. The analysis was conducted to determine the world h the Islamic and Iranian culture taking advantage of rich sources of Islam¡ as in Quran and Hadith and the utilization of capacities and talents of the rich culture of the city and urbanization in Iran responsible for the emergence of creativity in the Iranian cities and the introduction of innovative Iranian Islamic creative city in the world.
    Keywords: City, Creativity, Creative City, Iranian, Islamic Creative City, Geographical place, space
  • Mohammadjavad Mahdavinejad, Mohammad Dideban, Hasan Bazazzadeh Page 41
    Industrial heritage as a relatively recent phenomenon is the production of mid-20th century. The industrial heritage represents the culture¡ historical situation¡ processes¡ technologies and outstanding achievements of each region. Based on the value of contemporary architecture¡ It is necessary to protect them. Nowadays¡ the protection of industrial heritage has become an international challenge. One of the prerequisites of the protection of industrial heritage is recognizing their value and their position. Proper protection of industrial heritage needs to study and deep understanding it in a large- scale and recognition of the value of the heritage for conservation process¡ in a regional scale. However¡ these kind of buildings¡ due to the large-scale¡ locating in the proper point of the city¡ flexible plans (due to the modular structure) etc. have a great ability to transform into various functions¡ specially public and urban services. One of the most important values that can be imagined for industrial heritage¡ is architectural identity of the region. Therefore¡ it is necessary to understand the effect of this types of structures through survey survey. The aim of this paper is to evaluate the effectiveness of the industrial heritage on architectural identity in historic cities. The case study was selected by purpose - Dezful & “The MAKINEH of Flour” of Dezful¡ which now has become the mainstream of bazaar. The variable which is used in order to define local identity¡ is using this element in address¡ which the residents giving to someone else to mention the accurate location of specific place¡ near the “MAKINEH”. The statistical population are selected from among people who lives in eastern sahrabedar mahallah. The results of the paper shows that the industrial heritage has the value of architectural and urban identity in local level. The results indicate significance of comprehensive approach toward reunderstanding and redevelopment of contemporary buildings and industrial heritage sites.
    Keywords: Industrial Heritage, Contemporary Architecture, Architectural identity, modern heritage, Dezful
  • Sajjad Boluoki, Hanie Okhovat* Page 51
    The traditional houses of Yazd has always been considered in the planning and urban design. The houses have two aspects worthy of attention; the architectural and cultural identity. What is remarkable is that; Values and religious beliefs have a direct impact on a society‘s cultural identity. The study puts analysis the role of values and religious beliefs in the formation of residential environments in Yazd city. In this study¡ values and religious beliefs of the inhabitants is an independent variable that affect the dependent variable of the physical structure of the houses¡ So that after careful study of religious values and beliefs of Muslims and Zoroastrians in both primary sources¡ the impact of these factors and its expression in samples in three areas of physical¡ structural and conceptual models under scrutiny have taken. So to find out the relationship between these two variables descriptive-analytic research method is selected. The results show; Besides the religious culture as the most important factor¡ climate and geography¡ economics¡ political and security issues as well as the formation of the physical structure of traditional houses have influenced Yazd And this causes certain patterns in traditional housing in the city have And houses the city’s Muslims and Zoroastrians as religious identity is formed when components are visible.Moreover¡ despite of similarities in some parts of the city¡ the differences are between the buildings of the two religions that show the deep impact of beliefs¡ values and confidences of their followers in the house planning.
    Keywords: Muslems House, Zoroastrians House, Architectural aspects, cultural, identitical dimensions, values, religious beliefs
  • Tahereh Nasr* Page 67
    Abstract:House demand is one of the most essential human`s demands. According to Article 31 of fundamental law of Islamic Republic of Iran also¡ possessing a suitable house is considered as the right for every person and every Iranian family. Though due to the extensiveness and complexity of the concept of housing¡ one cannot give a comprehensive¡ unique definition of it¡ but the housing¡ as a shelter¡ is regarded as the primary and basic needs of the family. Housing¡ as a basic need of man¡ has found different meaning in different natural and man- made environments.
    However despite of that above- mentioned differences¡ housing in any community has had an excellent¡ sacred concepts¡ with supply of which¡ man has achieved his “being” and has experience and life in that “being”. In other words¡ that quality of settlement has given meaning to the quality of man’s being. The factors contributing to the image of Iranian Islamic cities are Iranian residential traditional architectural buildings that have been a valuable component in various parts of the country depending on the climate is different. Architecture has been formed based on natural and climatically identity of each region and it is manifested as the identifying factor in history. Time and changing the architectural style of residential architecture has also had an impact on residential architecture¡ so that today’s residential architecture does not have qualified the specific identity.
    The focus of this article is that investigation of the effects of modern architecture on traditional Iranian architecture for the re-development of the missed model of Iranian people past life is necessary. Also paying attention to the paradigm of housing in the image of today Iranian cities is effective to establish the significance of identity of Iranian-Islamic cities. The present article treats the reasons for the inability and failure of today architecture and urbanism for the housing problem and suggests the criteria for Iranian residential architecture pattern. So¡ this paper is presented in two main:• Explanation of the significance of “identity” and “sense” in “Iranian residential architecture” and consequently¡ evaluation of identifying components of Iranian residential architecture in a comparative study of traditional and today architecture
    • Pathology of today residential architecture of Iran and suggesting the guidelines in conformity with vernacular architecture.
    Keywords: Housing, Identity, Iranian Islamic Traditional Housing, Iranian Today Residential Architecture, Criteria for Housing Design
  • Hossein Mehrgan*, Iman Mohammadi Bidsardareh Page 79
    Shah (Imam) Mosque in Isfahan and Vakil Mosque in Shiraz were constructed by the orders of Shah Abbas Safavi and Karim Khan Zand as new mosques for their capitals. These two constructions are categorized in the Isfahan architectural school. With comparing of two mosques¡ differences in architecture can be discovered; while the features listed for Isfahan school cannot be the explanation for it. With considering that the time between constructions of two buildings is not so long¡ likewise the continuation of cultural elements of Iran from the Safavid to Zand¡ these dissimilarities are the main question of this paper. The hypothesis of this article is that the governmental method and characterization of two employers is the most important reason of these dissimilarities. For examination of the hypothesis¡ the historical research method and some tactics such as field studies¡ visual observations and documentary studies were used. With Comparing of findings¡ consequential evidences were extracted and evaluated. Therefore the architectural elements differences including domes¡ minarets¡ porches¡ decorations and their humanity’s proportions for obtaining the causes of these differences through description of governmental method and characterization of two employers were explicated. The results showed that the governmental ambitions of Shah Abbas Safavi (the Great King) in the Isfahan Shah mosque¡ presented by elements such as four high minarets¡ great dome and four porches¡ completely covered mosaic surfaces and its grandeur. While the governmental method and ambitions of Karim Khan Zand (Vakiloroya: the People Representative) in the Shiraz Vakil Mosque presented by non-existent minaret and dome¡ only two porches¡ brief mosaics and its superior humanity’s proportions.
    Keywords: Shah Abbas, Karim Khan, Shah Mosque, Vakil Mosque, governmental method