فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 119، زمستان 1394)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 119، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • دکترابوالقاسم امیر احمدی*، مجید ابراهیمی، محمود حبیب اللهیان، دکترمحمد علی زنگنه اسدی، علی اکبر شایان یگانه صفحه 6
    در مناطق فعال زمین شناسی، ارتباط هماهنگی بین اشکال توپوگرافی سطح زمین و سیستم های هیدرولوژی وجود دارد، به طوری که می توان یک برآورد کمی بین فعالیت های نئوتکتونیکی و فرم های سطح زمین انجام داد و به تبیین و مدل بندی تکامل چشم انداز زمین پرداخت. در این پژوهش مخروط افکنه های پنج حوضه آبخیز سبزوار، داورزن، جوین، صفی آباد و اسفراین در حوضه آبخیز کویر مرکزی به تعداد 140 مخروط افکنه مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای شعاع مخروط افکنه (r) و ارتفاع (h) با استفاده از نرم افزار آرک جی ای اس و زاویه جاروب مخروط افکنه ها (S) با استفاده از زاویه سنج الکترونیکی به دست آمد. سپس حجم هر یک از مخروط افکنه ها با استفاده از روش های چرچ و گیلز محاسبه شد و رابطه خطی و ضریب همبستگی میان حجم مخروط افکنه ها (V) و مساحت حوضه ی آبریز تغذیه کننده آنها (BA) برقرار گردید. در گام بعد با استفاده از شاخص های ژئومورفولوژیک، میزان فعالیت های تکتونیکی منطقه (Lat) ارزیابی شد بطوریکه مخروط افکنه های حوضه های جوین، صفی آباد و اسفراین در کلاس فعالیت های زمین ساختی زیاد و مخروط افکنه های حوضه سبزوار در کلاس فعالیت های زمین ساختی متوسط و مخروط افکنه های حوضه آبخیز داورزن در کلاس فعالیت های زمین ساختی کم قرار دارند. نتایج این پژوهش نشان داد، هر چند بایستی بین حجم مخروط افکنه ها (V) و مساحت حوضه آبریز بالا دست (BA) رابطه معناداری وجود داشته باشد، اما در حوضه های مورد مطالعه به جز حوضه داورزن که دارای ضریب همبستگی بالایی (742/0) بین دو عامل مذکور می باشد در دیگر حوضه ها هیچ گونه رابطه ای بین حجم مخروط افکنه ها (V) و مساحت حوضه آبریز بالا دست (BA) دیده نمی شود. بنابراین تکتونیک نقش اصلی را در افزایش یا کاهش حجم مخروط افکنه ها داشته و مساحت حوضه ی بالا دست مخروط افکنه ها (BA) به عنوان یک عامل فرعی عمل می کند.
    کلیدواژگان: تکتونیک فعال، حجم مخروط افکنه ها، شاخص های ژئومورفولوژیک
  • رضا الله وردی زاده*، محمدرضا حافظ نیا صفحه 32
    قلمروهای دریایی ایران بر اساس قانون مناطق دریایی ایران مصوب سال1372، قوانین داخلی و نظام حقوقی بین المللی تنظیم شده است. نوشتار حاضر به بررسی تطبیقی قانون مناطق دریایی ایران با کنوانسیون حقوق بین المللی دریاها (1982) پرداخته و با ملاحظه اصول و قواعد حقوقی داخلی، عرف و قانون بین الملل به تحلیل قانون مناطق دریایی ایران می پردازد. با بررسی تطبیقی قانون مناطق دریایی ایران با کنوانسیون 1982، تفاوت ها و ابهام های قانون مصوب مجلس با مفاد کنوانسیون 1982 مشخص؛ همچنین فرصت ها، ظرفیت های اعمال نشده و کاستی های حقوقی ایران در قانون مناطق دریایی تشریح گردیده است. تحقیق مزبور به لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی همراه با تحلیل محتوای اسناد مربوطه از جمله قانون مناطق دریایی ایران و کنوانسیون 1982 حقوق دریاها می باشد. بر اساس یافته های تحقیق؛ قانون مناطق دریایی ایران در مواد 3 (اعمال نظام حقوقی آب های داخلی برای جزایری که 24 مایل از هم فاصله دارند)، 9 (استثناهای عبور بی ضرر)، 13 (صلاحیت امنیتی و محیط زیست در منطقه نظارت) و 16 (ممنوعیت فعالیت های نظامی در منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره) با کنوانسیون متفاوت بوده و یا از موارد مبهم کنوانسیون و مورد اختلاف در تفسیر کشورهاست. ترسیم خطوط مبدا مستقیم و موافقت قبلی برای عبور کشتی های جنگی از دریای سرزمینی از فرصت های قانون مناطق دریایی ایران است. تداخل حقوقی آب های داخلی با دریای سرزمینی در ماده 3، عدم تعیین حدود منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره در دریای عمان و عدم تعیین قواعد حقوقی مناسب برای تنگه هرمز با توجه به حقوق عبور ترانزیت از کاستی های قانون ایران می باشد. مشخص نشدن ضوابط محیط زیست فعالیت های دریایی و عدم تصویب آئین نامه های اجرایی ماده 22 از ظرفیت های اعمال نشده قانون مناطق دریایی ایران است.
    کلیدواژگان: قلمروهای (مناطق) دریایی ایران، کنوانسیون حقوق بین الملل دریاها 1982، فرصت های حقوقی، ظرفیت ها و کاستی های حقوقی ایران
  • سیاوش شایان*، محمد اکبریان صفحه 56
    نظریه کاتاستروف، روش مناسبی را برای مدل سازی سیستم های دینامیکی که با تغییرات ناگهانی همراه هستند، ارائه می کند. از وقایع اقلیمی که تاثیرات زیادی بر پوشش گیاهی بیابان های ساحلی جنوب شرقی کشور بر جا گذاشت، طوفان گونو است؛ چنین بارش هایی با شدت کمتر در فروردین 1393 نیز در شهرستان جاسک به وقوع پیوست. این مقاله سعی دارد ارتباط بین وقایع اقلیمی حدی و تغییرات ناشی از آن ها در وضعیت خاک و پوشش گیاهی منطقه سدیچ - جگین به عنوان بخشی از جلگه غربی مکران را با فرایندهای ژئومورفولوژیک بادی منطقه مطالعه کند. داده های تحقیق شامل توزیع فضائی لندفرم های ژئومورفولوژی، آمار بارندگی منطقه و امتیاز عوامل سنگ شناسی، شکل اراضی، باد، خاک، پوشش گیاهی، اشکال فرسایش بادی، رطوبت خاک، نوع و پراکنش نهشته های بادی و مدیریت اراضی در هر یک از لندفرم ها است. از نقشه های زمین شناسی، توپوگرافی، تصاویر ماهواره ای، مدل اریفر و معادلات رابطه پوشش گیاهی با بارندگی نیز به عنوان ابزار استفاده شد. با استفاده از معادلات پوشش- بارندگی، تغییرات پوشش گیاهی منطقه در نتیجه وقایع اقلیمی طوفان گونو و بارندگی های فروردین 1393، برآورد گردید. فرسایش بادی در بازه زمانی قبل و بعد از وقایع گونو و بارش های فروردین 93 نیز با استفاده از مدل اریفر و معادلات پوشش- بارندگی مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا تاثیر تغییرات ایجادشده در وضعیت پوشش گیاهی بر عملکرد فرسایش بادی منطقه محاسبه شده و سپس وضعیت جدید فرسایش بادی پس از وقایع حدی اقلیمی به کمک معادلات پوشش- بارندگی و مدل اریفر برآورد گردید. بر طبق یافته ها، وقایع بارشی استثنائی هرچند باعث کاهش فاحش رسوب دهی بادی لندفرم ها در جلگه غربی مکران شده است، لیکن این تغییر چنان بزرگ نیست که باعث تغییر در عملکرد فرسایشی باد بر سطح جلگه شود؛ لذا از منظر فرایندهای بادی نمی توان این وقایع را در شمار وقایع کاتاستروفی طبقه بندی کرد.
    کلیدواژگان: نظریه کاتاستروف، مدل اریفر، فرایندهای بادی، طوفان گونو، جلگه مکران
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، بتول زینالی صفحه 67
    مسیر رودخانه های پیچان رودی نشان دهنده خصوصیات مورفولوژیکی این رودخانه ها می باشد که این مسیر، مستقیم نبوده و دارای خممیدگی های عمده با خصوصیات هندسی متفاوت و گاها شبیه به هم در طول مسیر رودخانه می باشد. در سال های اخیر برای بیان این مسیر که دارای بعدی بین 1 تا 2 می باشد از هندسه ای به نام هندسه فراکتال استفاده می گردد. هدف این تحقیق، بررسی الگوی پیچان رودی رودخانه گرمی چای با استفاده از روش های ژئومورفولوژی و تحلیل فراکتال می باشد. بدین منظور رودخانه گرمی چای به دو بازه تقسیم گردید. سپس با استفاده از روش های ضریب خمیدگی و زاویه مرکزی، الگوی هندسی رودخانه در هر دو بازه تعیین گردید. در مرحله بعد با استفاده از هندسه فراکتال، بعد فراکتالی برای هر بازه تعیین گردید. نتایج نشان داد که رودخانه گرمی چای یک رودخانه پیچان رودی می باشد و بین بعد فراکتالی و پارامترهای های ضریب خمیدگی و زاویه مرکزی ارتباط مستقیمی وجود دارد. بنابراین بعد فراکتالی نیز مانند سایر روش های شناسایی الگوی رودخانه ها می تواند به عنوان پارامتر هندسی جدید وارد مدلهای ریخت شناسی رودخانه های پیچان رودی گردد.
    کلیدواژگان: پیچان رود، شاخص های ضریب خمیدگی و زاویه مرکزی، هندسه فراکتال، گرمی چای
  • لیدا شرفی*، فرحناز رستمی، ضیا شه کرم زهی ریگی، پرستو قبادی صفحه 83
    قنات یکی از دستاوردهای فرهنگی و تکنیکی ایرانیان برای آبرسانی در مناطق خشک و نیمه خشک است. از آنجا که کشور ایران در منطقه خشک جهانی واقع شده، در سال های اخیر خشکسالی های پی در پی را تجربه می کند، لذا توجه به این شیوه آبرسانی که از سویی با شرایط طبیعی، اجتماعی و فرهنگی ایران سازگاری دارد، و از طرفی جزو دانش بومی این سرزمین محسوب می شود، ضرورت دارد. از این رو هدف کلی این مطالعه کمی، تحلیل عاملی تاییدی الگوی سنجش ماندگاری قنات روستای سرونو علیا در شهرستان کرمانشاه بود. جامعه آماری تحقیق را تمامی مردم روستای سرونو علیا تشکیل دادند (551=N). 226 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین شدند و با استفاده از پرسشنامه، داده ها به طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی، سازه های «مشارکت و همیاری اهالی روستا و مسوولین در مورد قنات؛ ارزش اقتصادی قنات؛ اعتقادات و باورها در مورد قنات؛ خصوصیات مورفولوژیکی قنات؛ و نیاز اهالی روستا به آب قنات»، برای سنجش ماندگاری قنات در روستای سرونو علیا مناسب تشخیص داده شدند. بر پایه این یافته ها، مسوولان مربوطه با آگاهی از این عوامل می توانند در تقویت آن ها توجهات لازم را مبذول دارند.
    کلیدواژگان: قنات، توسعه پایدار، دانش بومی، تحلیل عاملی تاییدی
  • لاله پرویز* صفحه 105
    در سال های اخیر تغییر اقلیم عامل موثری می باشد که تاثیرات مهمی در گسترش خشکسالی، تغییر الگوی کشت و تاثیرات منفی زیست محیطی دارد. در این میان تخمین بیشینه دمای هوا در مطالعات اقلیمی، کشاورزی و مدیریت منابع آب دارای اهمیت چشم گیری است، بنابراین انتخاب رهیافت جامع جهت برآورد دمای هوا ضروری می باشد. استفاده از روش های آماری (رگرسیونی) از گزینه های مطرح است که دو عامل در افزایش کارایی روش ها تاثیر دارد: متغیرهای موثر در روش و نوع روش آماری. در این تحقیق، متغیر های موثر در روش از دیدگاه اقلیمی مورد بررسی قرار گرفت و بررسی عامل دوم براساس مقایسه روش های رگرسیونی کلاسیک و فازی با استفاده از اطلاعات برخی از ایستگاه های هواشناسی کشور ایران انجام گرفت. در اقلیم-های مختلف تاثیر متغیرهای هواشناسی بر بیشینه دمای هوا یکسان نیست و براساس ضریب تبیین محاسبه شده نوع متغیرهای هواشناسی حاکم بر اقلیم خشک و نیمه خشک دارای مشابهت زیادی هستند. از میان متغیرهای هواشناسی، میانگین دمای هوا در تمام اقلیم های مورد مطالعه دارای بیشترین ضریب تبیین می باشد. در مورد نوع روش مورد استفاده، در ایستگاه های بندر انزلی - رامسر و سایر ایستگاه ها به ترتیب رگرسیون فازی نامتقارن و رگرسیون فازی متقارن عملکرد بهتری دارد. براساس معیارهایی مانند خطای ریشه متوسط مربعات، رگرسیون فازی نسبت به رگرسیون کلاسیک از کارایی بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: بیشینه دمای هوا، اقلیم، رگرسیون، فازی
  • پریسا حامیان*، سیدعلی المدرسی، میثم عفتی، حمیده کاوسی، علی رشیدی صفحه 120
    صنعت گردشگری به عنوان یکی از بزرگ ترین و گوناگون ترین صنعت دنیا به شمار می رود. بسیاری از کشورها این منبع پویا را به عنوان منبع اصلی درآمد، اشتغال زایی، رشد بخش خصوصی و توسعه ساختار زیربنایی می دانند. امروزه صنعت گردشگری به قدری در توسعه اقتصادی، اجتماعی کشورها اهمیت دارد که اقتصاددانان آن را «صنعت نامرئی» نام نهاده اند. اجرای طرح های گردشگری نیازمند شناسایی دقیق قابلیت ها و تنگناهای منطقه مورد مطالعه می باشد؛ که بر اساس توان اکولوژیکی و استعداد طبیعی منطقه صورت می پذیرد. برای مکان یابی منطقه مورد نظر بر مبنای پارامترهای دخیل در تصمیم گیری از داده های مکانی مورد نیاز و قابلیت های سامانه های اطلاعات جغرافیایی برای تحلیل داده ها استفاده می شود. هدف این مقاله بررسی بهترین مکان برای ایجاد مجتمع گردشگری با رعایت تمام شاخص پارامترهای دخیل در این امر برای منطقه اولسه بلنگاه شهرستان ماسال است. این شهرستان در شمال غربی استان گیلان می باشد که از شمال به شهرستان رضوان شهر از غرب و جنوب غربی به خلخال از جنوب به شهرستان فومن و از شرق به شهرستان صومعه سرا محدود می شود و دارای طبیعتی کوهستانی می باشد. در این پژوهش با استفاده از داده هایی مانند توپوگرافی منطقه، فاصله از محدوده روستا و رودخانه، دسترسی به راه های موجود، نقشه شیب منطقه، پوشش گیاهی، محدوده چشمه های منطقه، دسترسی به جاذبه های طبیعی و استفاده نکردن از مناطق جنگلی و... از راه مدل فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی به مرزبندی منطقه می پردازد و با مدل های مختلف تلفیق اطلاعات و نقشه ها، بهترین مکان برای ساخت این مجتمع شناسایی کند.
    کلیدواژگان: مکانیابی، مجتمع توریستی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • غلام حسن جعفری*، مهدی فیض الله پور، زینب براتی صفحه 135
    وجود آثار تیپیک سیرکی دامنه های شمال شرقی و جنوب غربی توده کوهستانی الوند همدان، و همچنین حضور مورن‏های سرگردان اطراف آن، در ابعادی بزرگتر از آنچه در اطراف شیرکوه یزد وجود دارد و تمرکز ژئومورفولوژیست‏ها را از اوایل دهه 1930، به فرایند یخچالی، معطوف داشته‏، حاکی از تسلط فرایند یخچالی در طی دوره های سرد کواترنری می‏باشد. به همین منظور در این مقاله سعی در برآورد ارتفاع برف‏مرز دائمی در دامنه های مختلف این توده کوهستانی شده‏است. در برآورد ارتفاع برف‏مرز به روش رایت نکته‏ای وجود داشت که اساس ارائه برآورد ارتفاع برف مرز به روش‏های خاصی گردید. بالاتر بودن ارتفاع برف‏مرز دائمی برآورد شده در دامنه های شمال شرقی (نسبت به دامنه های جنوب غربی) بر اساس روش رایت، آن هم در عرض‏های جغرافیایی همانند ایران که دامنه های شمال شرقی بهترین شرایط را برای ماندگاری برف و تشکیل یخچال دارند، بسیار حائز اهمیت است. این نکته موجب بررسی ارتفاع برف‏مرز دائمی به دو روش دیگر شد؛ یکی روش شیب- جهت که با توجه به مقدار شیب و جهت آن و استفاده از روابط ارائه شده از سوی پژوهشگران قبلی، به برآورد ارتفاع برف‏مرز دائمی پرداخته شده‏است. تفاوت برف‏مرز برآورد شده برای دامنه ها از این روش هر چند منطقی به نظر می‏رسید ولی مقدار آن (530 متر) با توجه به شواهد میدانی دور از واقعیت به نظر ‏رسید، به همین دلیل از روش دیگری به عنوان ضریب خمیدگی منحنی میزان که برای اولین بار در این مقاله ارائه شده برای برآورد ارتفاع برف‏مرز استفاده گردید. مقدار ضریب خمیدگی منحنی میزان‏ها با فاصله گرفتن از قله های مسلط به حوضه ها به سمت کوهپایه، ابتدا روند نزولی و سپس روند صعودی دارد. از محل تغییر این روند به عنوان حضیض ضریب خمیدگی و از ارتفاع آن به عنوان ارتفاع حضیض نمودار یاد گردید. با توجه به نزدیک بودن این ارتفاع به ارتفاعی که از روش‏های قبلی به عنوان ارتفاع برف‏مرز برآورد شده بود، چنین نتیجه گرفته شد که ارتفاع حضیض ضریب خمیدگی حوضه ها می‏تواند به عنوان ارتفاع برف‏مرز کواترنری در نظر گرفته شود. بررسی سه روش فوق در برآورد ارتفاع برف‏مرز کواترنری الوند و تفاوت مقدار آن در دامنه های مختلف حاکی از آن است که تفاوت قابل توجه ارتفاع پیشانی کوهستان در دامنه های مختلف می‏تواند در برآورد ارتفاع برف‏مرز و مقدار خطای آن موثر باشد. ارتفاع خط تعادل آب‏ویخ فاکتور دیگری بود که می‏توانست تفاوت ارتفاعی برف‏مرز را آشکار سازد، ولی به دلیل تفاوت در عرض کوهپایه های دو طرف توده کوهستانی و تفاوت در ویژگی های توپوگرافیکی، این شاخص نیز نتوانست کمک چندانی دراین زمینه بنماید؛ چرا که تفاوت در عرض کوهپایه ها و مقدار و جهت شیب آن‏ها می‏تواند در مقدار ارتفاع خط تعادل آب‏ویخ موثر باشد که لازم است در مطالعات یخچال شناسی مورد توجه خاص قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ضریب خمیدگی، ارتفاع حضیض، سیرک یخچالی، سنگ سرگردان
  • لیلا منتصری*، محمدعلی زنگنه اسدی، ابوالقاسم امیراحمدی صفحه 154
    کمبود آب همواره یکی از مهم ترین موانع در روند توسعه کشاورزی در اقلیم های خشک و کم باران بوده است. در طول زمان کشاورزان در قالب دانش بومی خود روش های متعددی را جهت مقابله با کمبود آب و پیامدهای ناشی از آن ابداع کرده و توسعه داده اند. امروزه در مدیریت منابع آب روستایی، برای مقابله اثربخش تر با کمبود آب لازم است تا دانش بومی مورد توجه جدی قرار گیرد. تلفیق دانش بومی هر منطقه با دانش نوین می تواند بهترین گزینه در بهره برداری از منابع آب و خاک قلمداد شود. در این پژوهش به معرفی و بررسی یکی از روش های بومی حفظ آب و خاک در شرق کشور به نام «آب رنگ کردن» و کاربرد مستقیم عوارض ژئومورفولوژی تپه های مارنی در روستای کلاته سادات شهرستان داورزن از استان خراسان رضوی پرداخته شده است. در این تحقیق با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، تهیه مدل های رقومی منطقه با نرم افزار Arc GIS، مشاهده میدانی و برداشت نمونه آب و رسوب، مصاحبه با کشاورزان محلی، آزمایش های فیزیکوشیمیایی و تحلیل آماری در نرم افزار «SPSS» اثرات مثبت یا منفی این روش و نقش عوارض ژئومورفولوژی در حفظ آب و خاک بررسی می گردد. نتایج نشان می دهد که این روش، بهترین روش بومی- اقتصادی حفظ رطوبت و ترمیم بافت خاک اراضی کشاورزی و عامل انتقال آب از اراضی نفوذ پذیر مخروط افکنه ای به اراضی کشاورزی پایین دست می باشد. با توجه به دلایل آماری و بررسی تحقیقات دیگر در این زمینه، آب رنگ کردن نه تنها سبب بروز تغییرات قابل توجه در کیفیت آب رودخانه و تضعیف کیفیت آب کشاورزی منطقه نمی شود، بلکه باعث تغییر بافت و ترکیبات خاک، حاصلخیزی اراضی کشاورزی و نیز کاهش هدررفت ناشی از تبخیر و نفوذ به آبخوان با کیفیت پایین می گردد.
    کلیدواژگان: دانش بومی، عوارض ژئومورفولوژی، آب رنگ کردن، کلاته سادات، تپه های مارنی
  • ابوالفضل قنبری، بهمن شجاعی وند* صفحه 172
    هدف از این پژوهش بررسی نگرش مردم نسبت به توسعه ی گردشگری شهری در مناطق 7 و 10 تبریز و مقایسه ی نگرش مردم مناطق مورد مطالعه نسبت به مشارکت و توسعه ی گردشگری به منظور شناسایی هرگونه شباهت ها و تفاوت ها می باشد. این مقاله از نوع توصیفی– تحلیلی بوده و جمع آوری داده ها از طریق مشاهده میدانی، توزیع پرسشنامه به صورت تصادفی ساده و مطالعات کتابخانه ای انجام گرفته است. در تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی و آزمون های ضریب همبستگی همچون کندال، گاما و دی سامرز در نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه 19 و آلفای کرونباخ به منظور پایایی داده ها استفاده شده، که مقدار آن 806/0 برآورد شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که نگرش مردم در دو منطقه مورد مطالعه نسبت به مشارکت و توسعه ی گردشگری از نظر اقتصادی مثبت بوده و تنها تفاوت دو منطقه این است که افرادی که در منطقه 7 مورد مطالعه قرار گرفته اند، دارای نگرش مثبت تری نسبت به شرایط بعد از توسعه ی گردشگری می باشند. ولی افراد مورد مطالعه در هر دو منطقه نسبت به شرایط اجتماعی و محیطی شرایط بعد از توسعه ی گردشگری امیدوار نبوده و به دیده تردید می نگرند.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، گردشگری شهری، نگرش مردم، تبریز
|
  • Abolghasem Amir Ahmadi*, Majid Ebrahimi, Mahmoud Habibolahian, Mohammad Ali Zangeneh Asadi, Ali, Akbar Shayan Yeganeh Page 6
    There is a harmonious relationship between the topographic forms of the surface of the earth and hydrologic systems in the geologically active regions. A quantitative estimation between neo-tectonic activities and surface processes is made to formulate and model the evolution of the land perspective. In this study, the alluvial fans of five catchment areas in Sabzevar, Davarzan, Jovein, Safi Abad and Esfarayen in Kavir Markazi (Central Desert) drainage totally amounting to 140 alluvial fans are studied. The parameters of the radius of the alluvial fan(r) and height(h) were calculated using ARCGIS and angle of alluvial fan sweep(s) was obtained using electronic protractor. Then, the volume of each alluvial fan using Church and Giles methods was obtained and linear relationship and the correlation coefficient between the volumes of the alluvial fans(V) and basins feeding them(BA) were set up. In the next step, using geomorphologic indexes, the tectonic activities of the region(Lat) were assessed. The results of this study show that although there is a significant relationship between the volume of the alluvial fan(V) and the area of the upper basin(BA), in the area under study, there is no significant relationship except in Davarzan which has a high correlation coefficient (0.742). There is no relationship between the volume of the alluvial fans(V) and the area of the upper drainage(BA) between two mentioned factors in other areas. Therefore, tectonic plays a basic role in increasing or decreasing the volume of the alluvial fans and the area of the upper basin of the alluvial fans(BA) as a subsidiary element in a way that the alluvial fans of Jovein, Safi abad and Esfarayen are classified of high geologic activities and the alluvial fans of Sabzevar are of medium geologic activities and Davarzan catchment alluvial fans are placed in the class of low geologic activities.
    Keywords: active tectonic, volume of alluvial fans, geomorphologic index
  • Reza Allahverdizadeh*, Dr.Mohammad Reza Hafeznia Page 32
    Iran’s maritime realms are regulated based on the rule of maritime areas of Iran (which were approved in 1993) internal rules and international laws. This study aims at comparative investigation of rules of Iran’s maritime areas with the convention of the Law of the sea. Also, it aims at analyzing the rule of maritime areas with respect to international and internal laws and legal rules. Differences and ambiguities of rule approved by Iran parliament with the content of 1982 convention, opportunities, incomplete potentials and legal deficiencies of rules of Iran’s maritime areas are explained by comparative investigation of rules of Iran’s maritime areas with the convention of 1982. This research is an applied research from purpose perspective and the research methodology is based on descriptive- analytic along with the content analysis of the related documents like rules of Iran’s maritime areas and the convention of the Law of the sea.
    Keywords: Iran's maritime realms, Rules of Iran's maritime areas, Convention of the Law of the sea of 1982, Legal opportunities, Potentials, legal deficiencies of Iran's rules
  • Dr.Siavosh Shayan*, Dr.Mohammad Akbarian Page 56
    Catastrophic theory provides an appropriate method for modeling the dynamical systems that are accompanied with sudden changes. Cyclone Gonu is a Climatic extreme event that had a significant impact on soil and vegetation of coastal deserts of southeastern of Iran. Such an extreme event at a lower intensity occurred in April 2013in Jask County (southeast of Iran). The aim of this research is to study the relationships between the exceptional climatic events and their affected changes in the soil and vegetation with wind erosion as a geomorphologic process. Research data included spatial distributions of landforms, precipitations data, Petrologic scores, terrain shape and roughness, wind velocity and conditions, soil and its non-life coverage factors, vegetation density and type, wind erosion forms, soil moisture, type and distribution of wind deposits and land use management in each of landforms. Maps of geology, topography, satellite images, equations of vegetation changes in relation to rainfall and IRIFR.EA model were used as tools also. By using of vegetation-rainfall equations and IRIFR.EA model, vegetation changes as a result of Gonu Cyclone extreme and rainfall events of April 2013, were estimated. Wind erosion was estimated also in the period before and after Gonu and rainfall events of April 2013. Initially the impacts of changes in vegetation status on wind erosion were calculated and then the new wind erosion conditions were estimated by using of vegetation-rainfall equations and IRIFR.EA model. The results indicate that although exceptional rainfall events grossly reduced wind erosion, but these changes are not so great that cause a change in wind erosion function. So in terms of wind erosion processes, these are not catastrophic events.
    Keywords: Catastrophic theory, IRIFR.EA model, wind processes, Gonu Cyclone, Makran coastal plain
  • Dr.Sayyad Asghari Saraskanroud*, Dr.Batool Zeinali Page 67
    The Path of meandering rivers is indicator Morphological characteristics this rivers. This path is not straight and has major bends with different geometric characteristics, and sometimes the same. In recent years, Fractal geometry used to explain the route that has dimensions 1-2. The aim of this study is investigation of meandering pattern the Germi Chay River by geomorphology methods and Fractal analysis. For this purpose, Germi Chay River divided tow intervals. Then geometry pattern of this river determined by Central Angel and Sinuosity Ratio indexes in each intervals. In next stage, Fractal dimension determined using Fractal geometry for intervals. Results indicated Germi Chay River is a meandering river and there is a direct relation between Fractal dimension and parameters of Central Angel and Sinuosity Ratio in this river. Therefore Fractal dimension such other methods of river pattern identifying can be entered in morphology models of meandering rivers.
    Keywords: Meandering, Central Angel, Sinuosity Ratio indexes, Fractal geometry, Germi Chay river
  • Lida Sharafi*, Dr.Farahnaz Rostami, Zia Shah, Karami Rigi, Parastoo Ghobadi Page 83
    Ganat as a techniqal and cultural implication of Iranian is a irrigation method in arid and semi-arid areas. Since Iran located in dry area, experienced frequent droughts in recent years. Therefore this technique adapts with natural and socio-culture conditions; and in other hand it is as indegenus knowledge in Iran. It shoud thus be conciderd. The purpose of this quantitative study was confirmatory factor analysis of Ghanat sustainability assessment model in Sarvenov rural in Kermanshah township. The statistical population was people in Sarvenov rural (N=551). A sample of 226 individual was selected using stratified sampling techniques. Data analysis was conducted using LISREL 8.8. Results of confirmatory factor analysis indicated that “economical value; participation of rural; beliefs and values; morphological characteristic; and people need to water” were appropriate for assessing of Ghanat sustainability in Sarvenov rural. The results of this study could have implications for environmental administrators to aware of factors of Ghanat sustainability and consider to strengthening them.
    Keywords: Ghanat, sustainable development, indigenous knowledge, confirmatory factor analysis
  • Dr.Laleh Parviz* Page 105
    In recent years, climate change is an effective factor that has important effects on the drought extension, changes in cropping patterns and negative environmental impacts. In this regard, estimation of maximum air temperature has more importance in climatological, agricultural studies and water resources management, therefore the selection of a comprehensive approach is necessary for air temperature estimation. One of the options is to use statistical (regression) methods, which two factors affect the efficiency of
    Method
    effective variables of method and type of statistical method. In this research, effective variables of method were investigated from climatological aspect and study of second factor was based on comparison of classical and fuzzy regression methods using data of some meteorological station of Iran. In different climates, the effects of meteorological variables on the maximum air temperature are not the same and based on coefficient of determination, meteorological variables of arid and semiarid regions have more similarities. Mean air temperature has the maximum coefficient of determination in all climates. In case of the method type, Banar Anzali – Ramsar andthe other stations have better performance using non-symmetric and symmetric fuzzy regression, respectively. Based on criteria such as RMSE, fuzzy regression in comparison to the classical regression has more efficiency.
    Keywords: Maximum Air Temperature, Climate, Regression, Fuzzy
  • Parisa Hamian*, Dr.Syed Ali Al Modarresi, Meysam Effati, Hamideh Kavusi, Ali Rashidi Page 120
    Tourism industry as the largest and most diverse industries in the world is. The dynamic source of many countries as the main source of income, employment, private sector growth and development of infrastructure acute know. Tourism industry today, so in economic development, social impact, which economists called it Rasnt and tourism projects require precise functionality and tight Nshasayy Naha on the main study area is the area of ecological and natural talent as accepts. To locate the desired area on the parameters involved in the decision of the spatial data requirements and capabilities of geographic information systems used for data analysis. Given the importance of the environment as a form of arthritis most important issues on the tourism department decided to review the best place to build an integrated tourism area with respect to all parameters involved in this area index first Tuesday city olseBelnaga city masan pay. This city located in the northward the city of Gilan province in north Rezvanshahr and to the West and Southwest to the city khalkhal, and from the East to the citySomeesara,and south to the city Fouman. the city is limited in nature and is mountainous. In this study, using data such as topography of the area - away from the village – distance from river-access to existing roads - Map Slope area - vegetation - a range of sources - and the lack of access to natural attractions from forested areas! AHD model to deal with the boundaries of different models through the integration of information and maps to identify the best location to build this complex.
    Keywords: Positioning, the Tourism Complex, AHP
  • Dr.Gholam Hassan Jafari*, Dr.Mahdy Fizolahpor, Zeynab Barati Page 135
    Exist of Glacial cirque in northeast and southwest of Alvand Mountain and the presence of moraine an expressive glacial process in the Quaternary Period. Therefore the height of the permanent snow line on the slopes of this mountain mass was evaluated in this study. The estimated height of the snow line to the right, above the permanent snow line estimated in northeastern slopes (slopes towards the southwest) by the way, shows the persistence of snow and glaciers formed in these parts. Furthermore, a comparison between this method and the method of gradient and curvature coefficient was used. Although the difference in the gradient direction toward the snowline but it also seems reasonable (530 meters), according to field evidence seemed unlikely. Because of the curvature coefficient curves presented in this study are the first to estimate the height of the snow line is used. Coefficient of curvature of the curve with the distance from the dominant peaks in the foothills of the basin, the trend has been downward and then upward. The process of changing the curvature coefficient perigee height as the height of the graph is known. Due to the proximity of the height to the height of the snow line altitude was estimated as the previous method, it was concluded that the perigee height, curvature coefficient Quaternary basin can be considered as the height of the snow line. Three methods of estimating the height of the snow line, anddifference in the amount of quaternary cold different domains suggests that Significant differences in the slopes of the mountain front elevation Synuzyth can estimate the height of the snow line and the error effectively.
    Keywords: Curvature Hoefficient, the Height of Perigee, Circus Glacier, Erratic Rocks
  • Liela Montaseri*, Dr.Mohammad Ali Zangeneh Asadi, Dr.Abolghasem Amir Ahmadi Page 154
    lack of water have been always one of the most obstacles in process of agricultural development in arid and low rainfall climates. During time, farmers have devised and developed numerous methods in the form of their indigenous knowledge to deal with lack of water and outcomes resulting from that. Nowadays, in the management of water resources of rural, to cope effectively with lack of water, it is necessary to seriously be considered indigenous knowledge. Conflation of indigenous knowledge of each region with new knowledge can be considered as the best option in operation of water and soil resources. In this research, we introduce and review one of the Indigenous methods maintaining water and soil in east country called "river mudding" and direct application of geomorphological effects marly hills in the kalateh-Sadat village of Davarzan city from Razavi Khorasan province. In this study, using library studies, preparation of area digital models by Arc GIS, field work and water and sediment sampling, interview with local farmers, the physicochemical experiments and statistical analysis in SPSS, is examined the positive or negative effects this method and the role of geomorphological effects in maintaining of water and soil. Results of this study show that this method is the best economic-indigenous method for maintaining moisture and restoration of soil texture lands agricultural and is water transfer agent of the permeable lands alluvial fan to agricultural lands downstream. Considering the statistical reasons and reviewing of other research in this regard, river mudding not only do not be cause incidence of significant changes in water quality of river and weakening the quality of agricultural region water, but also caused be change of texture and soil compositions, fertility of agricultural lands and As well as reduce losses due to evaporation and infiltration into the aquifer low quality.
    Keywords: Indigenous knowledge, geomorphological effects, river mudding, Kalateh, Sadat, marly hills
  • Dr.Abolfazl Ghanbri, Bahman Shojaeivand* Page 172
    The purpose of this paper is studying the people's attitude toward tourism development in regions 7 and 10 of Tabriz and comparison of attitudes toward participation and tourism development between the two communities in order to identify any similarities and differences. This paper is descriptive – analytical and data collection was performed through questionnaires and library studies. Factor Analysis and tests, such as Kendall, Gamma and Somers correlation coefficient, in SPSS19 Software for data analysis is used and Cronbach's alpha to determine the reliability of the data, with 0.806 estimated amount. The results shows that peoples attitude toward participation and tourism development from economic view in two studying regions were positive and the lonely difference is, people who have been studied in region 7, have more positive attitude towards the conditions after the tourism development. but in both studying regions people are desperate and doubtful toward social and environmental qualification.
    Keywords: Tourism Development, Urban Tourism, People's Attitude, Tabriz