فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 45 (بهار 1397)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 45 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سعیدرضا حسین زاده، فرزاد پاک نژاد *، محمدنبی ایلکایی، راهله احمدپور صفحات 1-20

    کمبود آب قابل دسترس در محیط ریشه، یکی از عوامل اصلی محدود کننده رشد و تولید محصول در مناطق خشک به شمار می آید. محلول پاشی متانول در افزایش تحمل به خشکی در گیاهان 3 کربنه نقش دارد. به این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان در سال 1394 به اجرا درآمد. محلول پاشی متانول با 5 سطح، شاهد، 5، 15، 25 و 35 درصد حجمی و تنش کم آبی با سه سطح: شامل بدون تنش (آبیاری در 100 درصد ظرفیت زراعی)، تنش آبی ملایم (آبیاری در 75 درصد ظرفیت زراعی) و تنش آبی شدید (آبیاری در 25 درصد ظرفیت زراعی) در نظر گرفته شدند. محلول پاشی متانول 3 بار در طول فصل رشد گیاه (در مراحل گیاهچه ای، گلدهی و غلاف دهی گیاه) و با فواصل 10 روز انجام شد. نتایج نشان داد اثرات متقابل متانول و تنش خشکی بر وزن خشک ریشه، قطر ریشه، طول ریشه در سطح 5 درصد و بر سطح ریشه در سطح 1 درصد معنی دار شد. در شرایط آبیاری نرمال تیمار 5، 15و 25 درصد محلول پاشی متانول باعث افزایش معنی دار وزن خشک ریشه نسبت به تیمار شاهد گردید. اثرات متقابل متانول و تنش بر پروتئین و پرولین در سطح 1 درصد معنی دار شد. محلول پاشی متانول منجر به افزایش معنی دار محتوای پرولین و پروتئین ریشه شد. اثرات متقابل متانول و تنش بر غلظت سدیم و پتاسیم ریشه در سطح 5 درصد و بر غلظت کلسیم ریشه در سطح 1 درصد معنی دار شد. اثرات متقابل متانول و تنش بر فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز در سطح 5 درصد معنی دار شدند. همچنین، اثر تنش خشکی بر فعالیت آنزیم کاتالاز در سطح 1 درصد معنی دار شد. محلول پاشی متانول منجر به کاهش معنی دار فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز ریشه شد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، ریشه، فعالیت آنتی اکسیدانت، عدس، مورفولوژیک
  • محمدرضا دادنیا * صفحات 21-36

    به منظور بررسی واکنش واریته کرج 1 گندم نسبت به محلول پاشی سلنیوم (از منبع سدیم سلنات) روی برگ در اوایل گلدهی در شرایط کم آبی آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در سال زراعی 1394-1393 در کرج انجام شد. تیمارهای آبیاری در دو سطح شامل آبیاری نرمال (I1) و قطع آبیاری در اواسط گلدهی (110 روز پس از کاشت) (I2) که در کرت اصلی و سلنیوم در شش غلظت به صورت خالص صفر (S0)، 5 (12/3 میکروگرم سدیم سلنات) (S1)، 10 (24/6 میکروگرم سدیم سلنات (S2)، 15 (36/9 میکروگرم سدیم سلنات) (S3)، 20 (5/12 میکروگرم سدیم سلنات) (S4) و 25 (62/15میکروگرم سدیم سلنات) (S5) گرم به ازای هکتار در کرت فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کمبود آب میزان سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز و نشانگر مالون دی آلدئید را افزایش داد. محلول پاشی سلنیوم، در شرایط تنش آبی میزان آنزیم های آنتی اکسیدانت (ضد اکساینده) را افزایش و در غلظت 20 گرم در هکتار به حداکثر رسید و میزان مالون دی آلدئید کاهش یافت و موجب افزایش معنی دار عملکرد دانه شد ولی، افزایش آنتی اکسیدانت ها و کاهش مالون دی آلدئید در شرایط نرمال کمتر بود. به عبارت دیگر، اثر منفی مالون دی آلدئید بر اجزای عملکرد، پایداری غشای سلول و آنزیم های آنتی اکسیدانت در شرایط تنش رطوبتی نسبت به شرایط نرمال بیشتر بود. افزایش معنی دار پایداری غشای سیتوپلاسمی، عملکرد دانه، وزن دانه و سلنیوم دانه در 15 و به خصوص 20 گرم سلنیوم در هکتار در مقایسه با مقادیر بیشتر و کمتر این عنصر در تنش کم آبی و شرایط نرمال نشان داد سرکوب رادیکال های آزاد اکسیژن انجام، و القای سازوکار دفاع آنزیمی گیاه در مقابل صدمات اکسیداتیو اثرگذار بوده بنابراین، استفاده از ترکیبات حفاظتی برون زا مانند سلنیوم می تواند ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه را در برابر تنش افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سلنیوم، سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز، کمبود آب، گلوتاتیون پر اکسیداز، مالون دی آلدئید
  • فریده بهبودی، زین العابدین طهماسبی سروستانی *، محمدزمان کسایی، سید علی محمد مدرس ثانوی، علی سروش زاده صفحات 37-56

    کیتوزان یک پلی ساکارید گلوزامین مشتق شده از کیتین است که به عنوان الیسیتور زیستی برای بهبود بخشیدن بیوسنتز متابولیست های ثانویه و به عنوان کود در کنترل آزادسازی ترکیبات شیمیایی سموم و تحریک جوانه زنی و رشد گیاه استفاده می شود. بنابراین، اثر نانوذرات کیتوزان بر گیاه جو تحت تنش خشکی آخر فصل، پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط گلدانی مورد بررسی قرار گرفت. فاکتورهای آزمایش شامل غلظت نانوذرات در 4 سطح (0، 30، 60 و 90 پی پی ام)، روش مصرف در 2 سطح (محلول پاشی و خاک مصرف) و رژیم آبیاری در 2 سطح (آبیاری کافی و قطع آبیاری 15 روز بعد از گرده افشانی) بودند. برای انجام آزمایش پس از کاشت بذور جو، محلول نانوذرات کیتوزان آماده شده در سه مرحله رشدی گیاه (پنجه دهی، ساقه دهی و سنبله دهی) به صورت خاک مصرف و محلول پاشی مصرف گردیدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی به طور معنی داری میزان کاروتنوئید، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، فتوسنتز، هدایت روزنه ای، تعرق، عملکرد دانه و بیوماس را کاهش و میزان کربوهیدرات محلول، گلوگز، ساکارز، فروکتوز، غلظت CO2 زیر روزنه (Ci) و کارآیی مصرف آب فتوسنتزی (WUE) را افزایش داد. همچنین، مصرف نانوذرات کیتوزان در هر دو رژیم آبیاری، موجب افزایش معنی دار کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و گلوکز شد. مصرف 60 و 90 پی پی ام نانوذرات کیتوزان موجب افزایش معنی دار عملکرد دانه نسبت به شاهد شد. در بیشتر صفات مورد مطالعه، تفاوت معنی دار بین دو روش مصرف نانوذرات مشاهده نشد. در مجموع، کاربرد نانوذرات کیتوزان موجب کاهش اثرات مضر تنش خشکی و بهبود رشد و عملکرد گیاه جو گردید.

    کلیدواژگان: عملکرد دانه، کربوهیدرات، کلروفیل، فتوسنتز
  • نادیا درستکار، علیرضا پیرزاد * صفحات 57-74

    به منظور بررسی همزیستی میکوریزایی گیاه سویا رقم ویلیامز، تحت سیستم های مختلف آبیاری آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه طی سال 1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سیستم های آبیاری (قطره ای و بارانی) به عنوان فاکتور اصلی و گونه های مختلف قارچ میکوریزا (بدون تلقیح، Funneliformis mosseae،Rhizophagus intraradices و Simiglomus hoi) به عنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج نشان داد که بیشترین ارتفاع بوته، وزن غلاف، عملکرد دانه، وزن صد دانه، تعداد گره در ساقه اصلی، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت روغن، درصد و عملکرد روغن در آبیاری قطره ای، و بالاترین مقادیر LWR (نسبت وزن برگ به وزن کل گیاه) و SPAD (شاخص کلروفیل) در سیستم بارانی به دست آمدند. اثرات متقابل معنی دار نشان دهنده پاسخ متفاوت گیاه به گونه های قارچی در سیستم های آبیاری می باشد. رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a، b و کل) و کارتنوئید برگ سویا در شرایط همزیستی با هر سه گونه قارچی در آبیاری بارانی وضعیت مطلوب تری داشتند. بیشترین مقدار فسفر برگ در گیاهان آبیاری شده با سیستم بارانی و همزیست با F. mosseae مشاهده شد. گیاهان میکوریزایی در هر سه گونه قارچ به یک اندازه پروتئین برگ را افزایش دادند، در حالی که مقدار پتاسیم برگ در گیاهان میکوریزایی تغییر معنی داری نسبت به شاهد نداشت. با وجود بیشترین درصد کلونیزاسیون ریشه با گونه R. intraradices در آبیاری بارانی، هر سه گونه قارچ در سیستم های قطره ای و بارانی کلونیزاسیون بالاتری نسبت به شاهد داشتند. نسبت ترکیبات اسیدهای چرب روغن سویا (اسیدهای چرب غیراشباع حدود چهار برابر اسیدهای چرب اشباع بودند) در هر دو سیستم آبیاری برای گیاهان میکوریزایی مشابه شاهد بودند. بدون توجه به وجود پاسخ متفاوت سویا به گونه های میکوریزا، عملکردهای بیولوژیک، دانه و روغن در سیستم آبیاری قطره ای به ترتیب 23، 53 و 84 درصد بیشتر از آبیاری بارانی به دست آمدند.

    کلیدواژگان: آبیاری قطره ای، اسید چرب، کلروفیل، فسفر، میکوریزا
  • سونیا عباسی صدر، سوران شرفی، عبدالله حسن زاده قورت تپه * صفحات 75-88

    خشکی عامل مهمی است که بر جوانه زنی و رشد اولیه و سرعت نمو گیاه تاثیرگذار می باشد و به علت کاهش استقرار اولیه عملکرد اقتصادی را کاهش می دهد. استفاده از پیش تیمار بذور به منظور همگنی سبز شدن و افزایش سرعت رشد و کاهش اثرات نامساعد محیطی و به دنبال آن بهبود عملکرد می باشد. این روش ظهور زود هنگام و استقرار گیاه را تسهیل می بخشد لذا به منظور بررسی اثر تنش خشکی و پرایمینگ بذر بر خصوصیات رویشی و زایشی دانه کرچک، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه ساعتلو، مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان غربی، در سال زراعی 94 -1393 به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از عامل اصلی شامل 4 تیمار تنش خشکی (60، 90، 110 و 130 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) و عامل فرعی شامل 4 تیمار پرایمینگ بذر (شاهد، هیدروپرایمینگ، سالسیلیک اسید 1 میلی مولار و آب اکسیژنه) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که خشکی تاثیر معنی داری بر صفات ارتفاع بوته، تعداد کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد روغن و شاخص برداشت داشت. از لحاظ تیمارهای پرایمینگ نیز مشاهده گردید که صفات ارتفاع بوته، تعداد و وزن کپسول، تعداد دانه و وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد روغن تحت تاثیر تیمارهای پرایمینگ قرار گرفتند. اثر متقابل بین تیمارهای خشکی و پرایمینگ نیز بر عملکرد دانه معنی دار بود. در صفات ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد روغن و شاخص برداشت، تیمار 60 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر بالاترین مقدار را دارا بود. در صفات ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد روغن، که تحت تاثیر پرایمینگ قرار گرفته بودند تیمار سالسیلیک اسید توانست بیشترین مقدار را به خود اختصاص دهد. بیشترین عملکرد دانه و وزن 1000 دانه مربوط به تیمار اثر متقابل 60 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر و پرایمینگ با سالسیلیک اسید بود. بنابراین، وجود تکنولوژی همچون پیش تیمار که بتواند باعث رسیدگی زودهنگام محصول قبل از بروز تنش های گرمایی و خشکی شود ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: پیش تیمار بذر، کرچک، کم آبیاری، عملکرد روغن
  • ورهرام رشیدی *، سمن چلبیانی، مهناز شریفی، احمد بابازاده صفحات 89-106

    تنش شوری و خشکی، از جمله مهم ترین تنش های غیرزیستی، رشد و نمو محصولات زراعی را کاهش می دهند. در ایران و برخی از کشورهای جهان عده کثیری از مردم جهت تامین پروتئین مورد نیاز خود از حبوباتی نظیر عدس استفاده می کنند. به منظور ارزیابی ژنوتیپ های عدس از نظر تحمل به خشکی در مرحله گلدهی آزمایشی به صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال 1392 و 1393 در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز اجرا شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر متقابل ژنوتیپ × تنش خشکی برای کلیه صفات تحت بررسی معنی دار بود که حاکی از واکنش متفاوت ژنوتیپ ها از نظر آن صفات نسبت به تنش خشکی می باشد. مقایسه میانگین صفات از نظر اثر متقابل ژنوتیپ × تنش خشکی نشان داد با وجود اینکه کلیه ژنوتیپ ها در شرایط تنش خشکی نسبت به شرایط بدون تنش کاهش عملکرد معنی داری داشتند، اما ژنوتیپ شاوی ورزقان هم در شرایط بدون تنش خشکی و هم در شرایط واجد تنش، نسبت به سایر ژنوتیپ ها دارای عملکرد بالاتری بودند. همچنین، جهت ارزیابی تحمل ژنوتیپ های بومی عدس نسبت به اثر توام تنش شوری و خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و با استفاده از 3 فاکتور در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز در سال 1393 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش گلخانه ای شامل: تنش خشکی دو سطح (شاهد و آبیاری در مرحله 50% ظرفیت زراعی)؛ تنش شوری در دو سطح (شاهد و شوری، 4 دسی زیمنس بر متر) و تعداد 7 ژنوتیپ انتخابی عدس از آزمایش جوانه زنی بودند. نتایج تجزیه واریانس آزمایش گلخانه ای نشان داد که اثر متقابل سه جانبه ژنوتیپ × شوری × خشکی فقط برای طول ریشه معنی دار بود که نشان دهنده متاثر شدن متفاوت ژنوتیپ ها از لحاظ این صفت تحت تاثیر اعمال توام شوری و خشکی می باشد. اثر سطوح تنش شوری و سطوح تنش خشکی روی کلیه صفات معنی دار بود که نشان دهنده تغییر ارزش صفات مورد مطالعه و تحت تاثیر قرار گرفتن آنها از شرایط تنش شوری و خشکی است. نتایج تجزیه رگرسیون و علیت برای وزن خشک ساقه نشان داد که صفت تعداد ریشه های جانبی با بیشترین اثرات مستقیم و غیرمستقیم، نقش موثری در افزایش میزان وزن ساقه در شرایط تنش شوری و خشکی داشت. تجزیه خوشه ای نیز ژنوتیپ ها را به دو خوشه تقسیم نمود. خوشه دوم مشتمل بر ژنوتیپ های کلیبر، هوراند دانه ریز و شاوی ورزقان از نظر صفات مورد مطالعه از ارزش بالاتری نسبت به میانگین برخوردار بودند و آنها را می توان ژنوتیپ های متحمل در مرحله رویشی نسبت به سایر ژنوتیپ ها در این آزمایش دانست.

    کلیدواژگان: تجزیه رگرسیون، تجزیه علیت، خشکی، شوری، عدس
  • معصومه عامریان * صفحات 107-122

    پیاز از جمله گیاهان دارویی است که در طب قدیم کاربرد فراوانی داشته و خاصیت ضدمیکروبی آن اثبات شده است. همچنین در میان سبزی ها دومین رتبه را بعد از گوجه فرنگی از نظر ارزش اقتصادی به خود اختصاص داده است پیاز در رژیم غذایی ایرانی ها اهمیت زیادی دارد. در این مطالعه، اثر سطوح مختلف نیتروژن (56، 112، 168 و 224 میلی گرم بر لیتر نیتروژن) در محلول غذایی هوگلند بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی و خاصیت ضد میکروبی عصاره ی متانولی سوخ در قالب طرح کاملا تصادفی و با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفت و بیشترین میزان اثر بازدارندگی عصاره ی متانولی سوخ در غلظت 30/0 میلی گرم بر لیتر مشاهده گردید. با توجه به نتایج به دست آمده نیتروژن تاثیر مثبتی بر میزان خاصیت ضد میکروبی عصاره ی سوخ داشت و با افزایش غلظت نیتروژن در محلول غذایی تا غلظت 224 میلی گرم بر لیتر خاصیت ضد میکروبی عصاره ی سوخ افزایش پیدا کرد. باکتری باسیلوس سابتیلیس بیشترین میزان رشد و باکتری استافیلوکوکوس اورئوس کمترین میزان رشد را داشتند. با افزایش غلظت نیتروژن در محلول غذایی میزان فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، فلاونوئید کل و اسید آسکوربیک افزایش نشان داد. افزایش میزان این ترکیبات با افزایش میزان خاصیت آنتی باکتریایی عصاره ی سوخ همراه بود که بیانگر نقش این ترکیبات در خاصیت آنتی باکتریایی پیاز است. در سال های اخیر مصرف پیاز به دلیل طعم و فوایدی که در سلامتی بشر دارد افزایش یافته است. ویژگی های مفید پیاز عمدتا به میزان بالای ترکیبات سولفوره و فلاونوئیدهای آن مرتبط است، زیرا که نقش آنتی اکسیدان، ضد میکروبی و ضد سرطانی این ترکیبات اثبات شده است. نیتروژن بر خاصیت بازدارندگی عصاره ی متانولی سوخ تاثیرگذار بود که این می تواند به دلیل تاثیر نیتروژن بر میزان متابولیسم ترکیبات گوگردی و فلاونوئیدهای موجود در سوخ باشد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، سوخ، فنل کل، فلاونوئید کل و عصاره ی الکلی
  • بابک لطفی *، فربد فتوحی، سید عطاءالله سیادت، مهدی صادقی صفحات 123-138

    به منظور بررسی امکان کاهش مصرف کود شیمیایی نیتروژنه با استفاده از کود زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چشم بلبلی، در سال 1391 در منطقه دره شهر انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل، در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی، با 3 تکرار اجرا گردید. فاکتور اول شامل کود نیتروژنه؛ از منبع اوره در 3 سطح شامل صفر، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار و فاکتور دوم شامل کود زیستی نیتروکسین؛ در 3 سطح عدم کاربرد، تلقیح به میزان 1 لیتر به ازای 60 کیلوگرم بذر و محلول پاشی به میزان 3 لیتر به ازای یک هکتار بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که پروتئین دانه با تلقیح بذر با کود زیستی نیتروکسین به میزان 96/24 درصد به دست آمد که نسبت به تیمار عدم کاربرد 1% افزایش داشت. همچنین، مقدار پروتئین به دست آمده در حالت محلول پاشی نیز بیشتر از تیمار عدم کاربرد و اختلاف بین آنها نیز معنی دار بود. در مورد اثر متقابل کود اوره و کود زیستی نیز بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در تیمار تلقیح بذر با کود نیتروکسین + مصرف 50 کیلوگرم کود اوره و عدم کاربرد کود زیستی +عدم مصرف کود اوره به مقدار 2046 و 1336 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. در تمامی سطوح مصرف نیتروژن بیشترین و کمترین عملکرد دانه در حالت عدم تلقیح و عدم کاربرد به دست آمد. به طورکلی، نتایج نشان داد با کاربرد کود زیستی می توان بخشی از عناصر غذایی مورد نیاز گیاه لوبیا را تامین کرد. همچنین، اگر کود زیستی نیتروکسین همراه با مقادیر پایین تر کود اوره مصرف شود، می تواند در بهبود و افزایش عملکرد نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، کود زیستی، لوبیا چشم بلبلی، نیتروژن
  • روزبه زنگویی نژاد، محمدتقی آل ابراهیم * صفحات 139-152

    به منظور مقایسه اثرات چهار نمونه مالچ ارگانیک غیرزنده (شامل مالچ های کاه و کلش گندم، خاک اره، کوکوپیت و پیت ماس) و علف کش متریبوزین بر مهار علف های هرز و عملکرد گوجه فرنگی رقم «CH» آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با هفت تیمار در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1391 صورت پذیرفت. نتایج نشان دادند که کلیه تیمارهای مالچ به کار برده شده از لحاظ مهار علف های هرز در مقایسه با تیمار علف کش متریبوزین ضعیف تر عمل کردند. در بین تیمارهای مالچ، کاه و کلش گندم با 3/62 علف هرز در واحد سطح ضعیف ترین عملکرد را در سرکوب علف های هرز نشان داد. کلیه تیمارهای مالچ به کار برده شده از لحاظ تراکم علف های هرز در واحد سطح در مقایسه با تیمار علف کش متریبوزین تراکم های بالاتری از علف های هرز را بروز دادند. مطابق نتایج به دست آمده بیشترین عملکرد گوجه فرنگی در واحد سطح در تیمار مالچ پیت ماس (7/5 کیلوگرم در مترمربع) و کمترین مقدار عملکرد در کرت های تحت تیمار حضور علف هرز (2/1 کیلوگرم در مترمربع) به دست آمد. برای محاسبه درصد عملکرد پیش بینی شده در مورد هر کدام از تیمار ها تنها مدل گامپرتز کاربرد داشت و فقط زمان آغاز تداخل علف های هرز وجه تمایز میان تیمارهای اعمال شده بود.

    کلیدواژگان: ارتفاع علف هرز، تراکم علف هرز، علف کش، عملکرد نسبی، مالچ غیرزنده
  • مینا مقدس زاده، رسول اصغری زکریا *، داود حسن پناه، ناصر زارع صفحات 153-170

    در پژوهش حاضر 15 ژنوتیپ سیب زمینی (11 کلون به همراه چهار رقم شاهد Caesar، Luca، Savalan و Agria) در سه ایستگاه تحقیقاتی اردبیل، همدان و کرج، طی دو سال زراعی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. در طول دوره رشد و بعد از برداشت تعدادی از صفات زراعی از جمله ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی در بوته، وزن غده در بوته، تعداد غده در بوته، متوسط وزن غده، عملکرد غده قابل فروش و درصد ماده خشک غده اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب، اثر اصلی ژنوتیپ برای کلیه صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی دار به دست آمد. اثر متقابل سال×مکان برای کلیه صفات مورد مطالعه به جز تعداد غده در بوته و اثر متقابل ژنوتیپ×سال برای کلیه صفات مورد مطالعه به جز تعداد ساقه اصلی در بوته و درصد ماده خشک غده معنی دار بود. اثر متقابل ژنوتیپ×مکان برای کلیه صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی دار به دست آمد. اثر متقابل ژنوتیپ×سال×مکان برای صفات تعداد غده در بوته و ارتفاع بوته در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. کلاستربندی بر اساس کلیه صفات مورد ارزیابی، 15 ژنوتیپ سیب زمینی را در سه کلاستر طبقه بندی نمود. کلاستر اول شامل هیبریدهایG1 (کلون 75-16)، G5 (کلون 75-13) و G7(کلون 75-23) بودند. درصد انحراف از میانگین کل کلاستر مذکور برای صفات عملکرد غده قابل فروش، وزن غده در بوته، تعداد غده در بوته، ارتفاع بوته و درصد ماده خشک غده مثبت برآورد شد. بر اساس نمودار چندضلعی GGL بای پلات نشانگر الگوی کدام-برتر-کجا، هیبرید G5 (کلون 75-13) مناسب HN (همدان) و KJ (کرج) و ژنوتیپ G1 (کلون 75-16) و G8 (رقم ساوالان) مناسب AL (اردبیل) بودند. بر اساس نتایج حاصله، هیبریدهای G5 (کلون 75-13)، G7 (کلون 75-23) و G1 (کلون 75-16) نزدیک ترین ژنوتیپ ها به ژنوتیپ ایده آل بودند و بنابراین به عنوان مطلوب ترین ژنوتیپ ها شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تجزیه کلاستر، GGE بای پلات، سیب زمینی، صفات زراعی
|
  • Saeed Reza Hosseinzadeh, Farzad Paknejad *, Mohammad Nabi-Ielkaei, Raheleh Ahmadpour Pages 1-20

    Water shortage in root environment is the main factor limiting crop growth and productivity in dry regions. There are many reports on the role of methanol spraying for increasing drought tolerance in C3 plants. For this reason, a factorial experiment was conducted using completely randomized block design with 3 replications at Khatam Alanbia University of Behbahan. Methanol applied with five levels; (control, 5, 15, 25 and 35% v/v) and water deficit stress with three levels: irrigation at 100% of field capacity, moderate water stress, irrigation at 75% of field capacity and severe water stress, irrigation at 25% of field capacity. Foliar application of methanol was applied 3 times during the growing season (at seedling, flowering and podding stages) with 10-days intervals. Results showed that the interactions of methanol × drought on the root dry weight, root diameter, root length (p<0.05) and root area (p<0.01) were significant. In normal irrigation conditions, methanol spraying 5, 15 and 25% increased significantly root dry weight as compared to control. Also, the interactions of methanol ×drought on protein and proline were significant (p<0.01). Methanol spraying incresed significantly root proline and protein contents. Interactions of methanol and drought on sodium and potasium consentration, (p<0.05) and calcium (p<0.01) was significant. Interactions of methanol ×drought on root activities of superoxide dismutase and peroxidase were significant (p<0.05). Also, the effect of drought stress on catalase enzyme activity was significant (p<0.01). Methanol spraying decreased root activities of superoxide dismutase and peroxidase, significantly.

    Keywords: Antioxidant activity, Drought stress, Lentil, Morphological, Root
  • Mohammad Reza Dadnia * Pages 21-36

    To evaluate the effect of selenium (from sodium selenate) on increasing efficiency at water deficit condition a research was conducted in Karaj 1 wheat cultivar in 2014-2015 cropping year with split plot based on completely randomize block design with four replications in Karaj. Irrigation treatments with two levels, normal (I1) and interruption of irrigation at mid flowering (110 days after planting) (I2), which were assigned to main plots and selenium foliar application with six concentrations: 0 (S0), 5 (3.12 micro g.) (S1), 10 (6.24 micro g.) (S2), 15 (9.36 micro g.) (S3), 20 (12.5 micro g.) (S4) and 25 (15.62 micro g,) of sodium selenate per plant (S5) g.ha-1 to sub plots. The results showed that water deficit increased the rate of superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase and malondialdehyde marker. Foliar application of selenium, increased contents of antioxidant (anti oxidation) enzymes under stress condition and was maximum in 20 g. selenium per ha-1. Content of malondialdehyde was decreased and caused significant increase in grain yield. Increasing antioxidants and reduction of malondialdehyde at normal condition was lower. On the other hand, negative effect of malondialdehyde on yield components, cellular membrane stability and antioxidant enzymes at humidity stress condition was higher than normal condition. Significant increase of cytoplasmic membrane stability, grain yield, grain weight and selenium content of seed was obtained when 15 and 20 g. selenium ha-1 were used as compared with those of higher and lower rates of selenium usage under water deficit and normal irrigation. Suppression of free oxygen radicals, and enzyme induction defense mechanisms against oxidative damage has been effective. Therefore, use of exogenous compounds such as selenium may increase the antioxidant capacity of plant against stress.

    Keywords: Catalase, Glutathione peroxidase, Malondialdehyde, Selenium, Superoxide dismutase
  • Faride Behboudi, Zeinolabedin Tahmasebi Sarvestani *, Mohamad Zaman Kassaee, Seyed Ali Mohamad Modares Sanavi, Ali Sorooshzadeh Pages 37-56

    Chitosan is a glucosamine polysaccharide deacetylated form of chitin species and could be used as biotic elicitor to improve secondary metabolites and as a fertilizer it controls the release of chemical compounds of toxins and stimulates germination and plant growth. Thus, to evaluate the effect of chitosan NPs on barley plants under late season drought stress, a factorial pot experiment was performed based on a randomized complete block design with three replications. The experimental factors were NPs concentrations at 4 levels (0, 30, 60 and 90 ppm), method of usage at 2 levels (foliar and soil application) and irrigation regimes at 2 levels (normal irrigation and with-holding irrigation 15 days after pollination). Experimental procedure consisted of planting seeds, preparing chitosan NPs solution, and using solutions through soil and foliar application at three plant growth stages (tillering, stem elongation and heading). Results indicated that drought stress significantly decreased contents of carotenoid, chlorophyll a, the chlorophyll b, the total chlorophyll, rate of photosynthesis, stomatal conductance, transpiration, grain yield, as well as, biomass. Results also showed that contents of soluble carbohydrate, glucose, sucrose, fructose, intercellular CO2 concentration (Ci) and photosynthetic water use efficiency (WUE) were increased. Also, under both irrigation regimes, application of chitosan NPs significantly increased the chlorophyll a, the chlorophyll b, the soluble chlorophyll and the glucose. Application of 60 and 90 ppm NPs significantly increased grain yield as compared to that of control. Signifficant diffrences for some traits under study between two usage methods of NPs were not observed. In general, application of chitosan NPs reduced negative effects of drought stress for barley plants and improved its growth and seed yield.

    Keywords: Carbohydrate, Chlorophyll, grain yield, Photosynthesis
  • Nadia Dorostkar, Alireza Pirzad * Pages 57-74

    To evaluate mycorrhizal symbiosis of soybean plants (Glycine max L. cv. Williams) under different irrigation systems, a split plot experiment was conducted based on randomized complete block design (RCBD) with three replications at Urmia University in 2015. Treatments were irrigation systems (drip and sprinkler irrigation) assigned to main plots, and mycorrhizal fungi species (non-inoculated as control,Funneliformis mosseae, Rhizophagus intraradices andSimiglomus hoi) to sub-plots. Results indicated that the highest plant height, pod weight, seed yield, 100 seed weight, number of nods per stem, biological yield, harvest index of oil, oil percent and oil yield were obtained by using drip irrigation. The highest LWR (ratio of leaf/aerial parts weight) and SPAD (chlorophyll index) were observed in sprinkler irrigation system. The significant interaction effects were exhibited variable responses of soybean plants to mycorrhizal species under irrigation systems. The highest photosynthetic pigments (chlorophyll-a, -b and total chlorophyll) and carotenoids were obtained from AMF-inoculated plants under sprinkler system, regardless of fungal species. The highest leaf phosphorus belonged to inoculated plants (F. mosseae) in sprinkler irrigation system. All fungi species increased leaf protein, similarly. While the leaf potassium did not show significant differences with non-AMF inoculated control plants. Despite highest root colonization with R. intraradices under sprinkler irrigation system, colonization by all three species of fungi under both irrigation systems were higher than non-AMF inoculated soybean plants. In both irrigation systems, the ratio of fatty acids (unsaturated fatty acids which were four times higher than of saturated fatty acids) in AMF-inoculated plants were equal to that of non-mycorrhizal control soybean. Regardless of different responses of soybean plants to mycorrhizal species, biological seed and oil yields, under drip irrigation system were about 23, 53 and 84% higher than that of sprinkler irrigation system.

    Keywords: Chlorophyll, Drip irrigation, Fatty acid, Mycorrhizae, Phosphorus
  • Sonia Abasi Sadr, Soran Sharafi, Abdollah Hassanzadeh Ghorttapeh * Pages 75-88

    Drought is an important factor affecting germination, early plant growth and its rate and decreasing economic performance of seedlings. Thus, seed priming to induce homogenice germination, emergence and increase the rate of growth and reduce adverse environmental effects results higher in yields. It also facilitates seedling emergence early and establishment of the plant. To study the effect of drought stress and seed priming on some vegetative and reproductive traits of castorbean (Ricinus communis), a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at the Saetlo Station of Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of West Azerbaijan, during growing season of 2013. Main factors were drought stress with four levels (60, 90, 110 and 130 mm pan evaporation) and subfacotre were four seed priming treatments: control, hydro-priming, salicylic acid and hydrogen peroxide. Results of variance analysis showed that the drought stress significantly affected plant height, 1000 seed weight, grain yield, oil yield and grain harvest index. Seed priming also, significantly affected plant height, 1000 seed weight, seed yield, oil yield and harvest index. Interaction between water stress and priming treatments significantly affected grain yield. Considering the comparison of mean values, it was observed that plant height, 1000-seed weight, seed yield, oil yield and harvest index, at 60-mm evaporation from the pan had the highest values. Seed priming affected all of the traits and salicylic acid treatment also was able to affected the highest amount of all traits. The highest grain yield and 1000 grain weight were due to the interaction of 60 mm evaporation from the evaporation pan and seed priming with salicylic acid.

    Keywords: Castor bean, Drought stress, Priming, yield
  • Varahram Rashidi *, Saman Chalabyani, Mahnaz Sharifi, Ahmad Babazadeh Pages 89-106

    Salinity and drought are known as the most important abiotic stresses to reduce the growth and development of crops. To evaluate drought tolerance of lentil landrace genotypes at flowering stage, a split plot experiment based on randomized complete block design with four replications was conducted at the Agricultural Faculty of Islamic Azad University, Tabriz branch, during 2012-2013. Combined variance analysis of data showed that genotype × drought stress interaction was significant for all traits under study. This indicates different response of, genotypes to drought stress for these traits. Mean comparison of yield for genotype × drought interaction showed significant yield reduction for all genotypes under drought stress as compared to non-stress conditions. However, Shavi Varzeghan genotype under both stress and non-stress conditions, showed better response than other genotypes. To evaluate tolerance of of lentil landrace genotypes to salinity and drought stresses, a factorial experiments based on completely randomized design with three replications was conducted in 2013 at the greenhouse of Tabriz Azad University. Factors in this experiment were: drought stress at two level (control and irrigation for 50% of field capacity); two salinity levels (control and 4 ds/m salinity) and 7 lentil landrace genotypes. Analysis of variance showed that three way interactions of genotype ×drought × salinity was significant only for root length which indicates different response of genotypes for this trait for salinity and drought stresses. The effect of salinity and drought stress levels on all traits was significant which indicates reduction in traits value under salinity and drought stresses.Estimation of simple correlation among traits showed that, shoot length and number of shoot correlated pasitively with shoot dry weight and root dry weight with root length and number of lateral roots. Cluster analysis divided genotypes into two clusters. The second cluster consisted to Kaleybar, Horand and ShaviVarzeghan genotypes. These genotypes were tolerant as compared to the other genotypes during vegetative growth stage.The regression and path analysis for shoot dry weight showed number of lateral roots had the highest direct and indirect effect on shoot dry weight under drought and salinity stress. Cluster analysis of traits, divided genotypes into two clusters. The second cluster were Kaleybar, Horand and Shavi Varzeghan genotypes. These genotypes had higher mean values for the traits under study and could be tolerant genotypes for drought and salinity stresses at vegetative growth stage.

    Keywords: Drought, Lentil, Path analysis, Regression analysis, salinity
  • Masoomeh Amerian * Pages 107-122

    Onion is a medicinal plant which have many uses in traditional medicine. It is a valuable crop since ancient times and it ranks second after tomato among cultivated vegetables in the world. Also, onion has great importance in the diet of Iranian people. In this study effect of different nitrogen levels (56, 112, 168 and 224 mg.L-1) on antimicrobial activity and some physiological characteristics of bulb extracts were studied.The highest and lowest amounts of inhibitory efficacy of methanol extract of onion bulbs at concentration of 0.30 mg.L-1 against Pseudomonas aeruginosa and Bacillus subtilis, were observed. According to the results, different levels of nitrogen had a positive effect on the antimicrobial properties onion bulb extract. With increased nitrogen concentration in nutrient solution, antimicrobial activity onion bulb extracts increased. With the increase in nitrogen concentration in nutrient solution content antioxidant activity, total phenol, total flavonoids, and ascorbic acid were increased. Increasing the concentration of antioxidant compounds was associated with increased antimicrobial activity of onion bulb extract. In recent years, the consumption of onion has increased due to its flavor and health benefits. The beneficial properties of onion are mainly related to its high content of sulfur compounds and flavonoids, and the role of these compounds as antioxidants, anti-microbial and anti-cancer have been proven. Nitrogen was effective on the inhibitory effect of bulb methanol extract, which could be due to the effect of nitrogen on the metabolism of sulfur compounds and flavonoids in bulb.

    Keywords: Alcoholic extract, Antioxidant activity, Bulb, Total Flavonoids, Total phenol
  • Babak Lotfi *, Farbod Fotohi, Seyed Ataollahi Siadat, Mehdi Sadeghi Pages 123-138

    To study the possibility of reducing the consumption of nitrogen fertilizer using biological fertilizer on yield and yield components of cowpea. A factorial experiment in a randomized complete block design with three replications was conducted at Darreb Shahr in 2012. The first factor, which was at 3 levels of urea nitrogen, containing 0, 50 and 100 kg nitrogen per hectare, and the second factor was the biological fertilizer Nitroxin at 3 levels containing no inoculation, inoculation rate of 1 ml per 60 kg seeds and spraying a rate of 3 liters per ha. The results showed that protein content of seed inoculated with bio-fertilizer nitroxin was 24.96 percent which is one percent more than non-inoculated seeds. The amount of protein obtained in application of nitrogen was also more than non-application treatment and the difference between them was significant. The interaction of urea fertilizer and bio-fertilizer, resulted in highest and the lowest yield in seeds inoculated with 50 kg of urea fertilizer and no fertilizer application biological fertilizer no fertilizer urea in 2046 and 1336 kg per hectare, respectively. All levels of nitrogen in the highest and the lowest yield was in a state of inoculation and non-application. Generally the results showed that the use of biological fertilizers can be used as part of the nutrients needed by cowpea, Also, if Nitroxin was supplemented with lower amounts of urea fertilizer seed yield may be increased seed yield may be improved.

    Keywords: Bio, fertilizer, Cowpea, Nitrogen, Yield components
  • Rouzbeh Zangoueinejad, Mohammad Taghi Alebrahim * Pages 139-152

    To evaluate the effects of four kinds of organic non-living mulches (wheat straw, sawdust, coco peat and peat moss) and metribuzin (herbicide treatment) on weed control and yield of tomato cv. "CH" an experiment was designed in randomized complete blocks with 7 treatments and 3 replications at the College of Agriculture, Shiraz University in 2012. According to the results all mulch treatments showed lower efficiency in weed control than the metribuzin. Also, all mulch treatments showed higher weed density compared to metribuzin. When straw, among non-living organic mulches, showed lowest weed control (62.3 weed.m-2). According to the results the highest tomato yield per unit area was produced by using peat moss mulch (from 5.7 kg.m-2) and the lowest yield from weedy plots (1.2 kg/m-2). To calculate the percentage of predicted performance of each of the treatments, only Gompertz model was applied and only the beginning of weed interference between the treatments was taken into account.

    Keywords: Herbicide, Non, living mulches, Relative yield, Weed density, Weed height
  • Mina Moghaddaszadeh, Rasool Asghari Zakaria *, Davoud Hassanpanah, Nasser Zare Pages 153-170

    In this study, a total 15 potato (Solanum tuberosum L.) genotypes (11 potato hybrid clones and four control varieties including Caesar, Luca, Savalan and Agria), were evaluated during two cropping seasons in three different locations of Iran, including Ardabil, Hamadan and Karaj, using a randomized complete block design with three replications. During growth period and after harvesting, some of the characteristics like plant height, main stem number, tuber weight per plant, tuber number per plant, marketable tuber yield and tuber dry matter percent were measured. The combined analysis of variance indicated that the effect of genotype on all of the traits under study was highly significant (p

    Keywords: Agronomic traits, cluster analysis, GGE biplot, Potato (Solanum tuberosum L.)