فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرداد آذربرزین، شهرزاد مالکی لوطکی صفحات 9-16
    هریک از مدیران پرستاری دارای شخصیت خاص و ویژه خود می باشند که این تیپ شخصیتی می تواند، تاثیر زیادی بر روی نحوه برخورد آنان با مسئله داشته باشد.
    هدف
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه تیپ های شخصیتی با توانایی حل مسئله در مدیران پرستاری، بیمارستان تامین اجتماعی شهرستان زاهدان انجام گردید.
    روش
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-همبستگی بود که بر روی 36 نفر از مدیران پرستاری بیمارستان تامین اجتماعی شهرستان زاهدان انجام شد. نمونه گیری در این پژوهش به صورت مستمر و نمونه ها به روش در دسترس انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسشنامه تیپ شخصیتی مایرز– بریگز ساخته شده در سال 1962 با روایی 90/. و پایایی 83/. و پرسشنامه حل مساله هپنر سال 1982 با روایی 88/. و پایایی 89/. بود. تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش توسط نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دادند که بیشترین فراوانی تیپ شخصیتی مربوط به تیپ های برونگرای حسی متفکر ادراکی و برونگرایی بینشی متفکر قضاوتی و کمترین فراوانی مربوط به تیپ های برونگرای بینشی احساسی ادراکی، درونگرای حسی قضاوتی و درونگرای بینشی متفکر ادراکی بود. بین توانایی حل مسئله و تیپ های شخصیتی رابطه معنی داری وجود داشت (P=0. 021) ، افرادی که تیپ شخصیتی برونگرای حسی احساسی قضاوتی داشتند، بیشترین میزان توانایی حل مسئله (9304/11±667/150) و افرادی که دارای تیپ شخصیت درونگرای حسی قضاوتی بودند، ازکمترین میزان توانایی حل مسئله (000/0±000/170) برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به ارتباط بین تیپ شخصیتی و توانایی حل مساله مدیران پرستاری، نیاز به بررسی شخصیت افراد قبل از انتصاب آنها به پست مدیریتی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی، حل مسئله، مدیران پرستاری، پرسشنامه مایرز-بریگز، پرسشنامه هپنر
  • ابراهیم بلی کوهی، مرتضی خاقانی زاده، جمیله مختاری، محمد مهدی سالاری صفحات 17-26
    پرستاران به عنوان یکی از منابع بزرگ دانش سازمانی و از عناصر مهم انتقال دانش در بیمارستان ها می توانند نقش اصلی در فرآیند یادگیری سازمانی ایفا نمایند.
    هدف
    این پژوهش باهدف تعیین قابلیت یادگیری در یک بیمارستان نظامی (بقیه الله ) انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، جامعه پژوهش کلیه پرستاران شاغل دریکی از بیمارستان های فوق تخصصی شهر تهران که واجد معیارهای ورود به مطالعه به تعداد 281 نفر به روش سرشماری در سال 1396 وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است، بخش اول پرسشنامه جمع آوری اطلاعات فردی است. بخش دوم، پرسشنامه قابلیت یادگیری سازمانی گومز (2005) است و در پژوهش حاضر نیز مجددا پایایی آن در یک مطالعه مقدماتی انجام گرفت که مقدار ضریب آلفای کرونباخ معادل 87/0 به دست آمد. بعد از جمع آوری اطلاعات بر اساس نوع متغیرها، با استفاده از روش های آمار توصیفی ازجمله میانگین انحراف معیار و آمار تحلیلی سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد و با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 19 وجهت نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره کل قابلیت یادگیری سازمانی پرستاران (98/8) 04/58 درصد که ازنظر مقیاس لیکرت در سطح متوسط بود. همچنین میانگین نمرات حیطه های تعهد مدیریت (33/3) 02/19، حیطه نگرش سیستمی با (88/1) 44/11، حیطه انتقال دانش (05/3) 67/13 در سطح متوسط، درحالی که حیطه فضای باز و آزمایشگری با میانگین نمره (80/2) 89/13، در سطح پایین قرار داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نقش غیرقابل انکار یادگیری سازمانی در بقای سازمان ها و نتایج به دست آمده در این پژوهش قابلیت یادگیری سازمانی در سه حیطه تعهد مدیریت، فضای باز و آزمایشگری و انتقال دانش در حد متوسط و پایین بود. با توجه به نتایج این پژوهش ضروری است جهت افزایش دانش سازمانی کارکنان، به قابلیت انتقال و یکپارچه سازی دانش پرستاران توجه خاص نمایند. همچنین ضروری است مدیران پرستاری با استفاده از روش های نوین به بررسی راهکاری های ارتقای قابلیت یادگیری پرستاران بپردازند و زمینه انتقال دانش و انتقال تجارب پرستاران فراهم کنند. تا درنهایت خدمات مطلوب و نزدیک به استانداردهای جهانی را در بالین داشته باشند.
    کلیدواژگان: یادگیری، یادگیری سازمانی، قابلیت یادگیری سازمانی، پرستاران
  • بهزاد ایمنی، زهره ونکی، سیما کرمانشاهی، آرزو کرمپوریان صفحات 27-34
    صلاحیت بالینی از ضرورتهای مهم حرفه پرستاری بوده، لذا یافتن مولفه ها و عوامل موثر بر صلاحیت بالینی و ارتقاء آن همیشه مورد توجه نظامهای آموزشی، بهداشتی و درمانی بوده است. از طرفی با توجه به وسعت نقش پرستاران در مراکز درمانی و خدمات بالینی متنوع آنها در موقعیت های مختلف و مقابله با استرسهای شغلی، استفاده ازمولفه های هوش هیجانی با تاکید بر صلاحیت بالینی پرستاران که موجب ارتقای سطح خدمات پرستاران و افزایش رضایت مددجویان و ارتقای سطح سلامت آنان میگردد ضروری میباشد.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی همبستگی صلاحیت بالینی پرستاران و هوش هیجانی در پرستاران بخشهای مراقبت ویژه قلب بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی همدان بود.
    روش پژوهش: این پژوهش مقطعی از نوع توصیفی – همبستگی بود که بر روی 123 پرستار شاغل در بخشهای مراقبت ویژه قلب بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال 1397 انجام شد. نمونه گیری بصورت سرشماری و از کلیه پرستاران باحداقل یکسال سابقه کار در بخشهای مراقبت ویژه قلب انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل پرسشنامه هوش هیجانی پرستاران ایمنی و همکاران (2018) و پرسشنامه ارزیابی صلاحیت بالینی لیو (2007) و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 تجزیه و تحلیل شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آنالیز واریانس، کروسکال والیس، آزمون تی و من ویتنی برای مقایسه میانگین های صلاحیت بالینی، هوش هیجانی و ابعاد آن ها مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که با توجه به سنجش خود ارزیابی 3/53 درصد از پرستاران دارای نمره هوش هیجانی بیشتر از میانگین بودند. میزان نمره صلاحیت بالینی اکثر پرستاران 5/57 درصد با توجه به سنجش خود ارزیابی ، بیشتر پرستاران در محدوده خوب یا "به قدر کافی صلاحیت دارم" محدوده خوب قرار داشت. صلاحیت بالینی بیشترین نمره مربوط به تفکر انتقادی با نمره 21 (تفکر انتقادی خوب) و کمترین مربوط به مربی گری- آموزش با نمره 11 (آموزش متوسط) بود. آزمون کروسکال والیس نشان داد که تفاوت معناداری بین ابعاد صلاحیت بالینی وجود دارد (001/0p=). همچنین آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین هوش هیجانی و صلاحیت بالینی آن ها همبستگی معنادار و مثبت وجود دارد (001/0p=).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه توصیه می شود مدیران پرستاری نسبت به بکارگیری پرستارانی که دارای هوش هیجانی بالاتری هستند، در بخشهایی مثل بخشهای ویژه که باید به علت حساسیت و مراقبت بیشتر از بیماران از صلاحیت حرفه ای و بالینی بیشتری برخوردار باشند استفاده کنند.
    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، هوش هیجانی، پرستار، بخش مراقبت ویژه قلب
  • سید محمدباقر جعفری، محمدحسین رحمتی، خانم زهرا پورعظیم، خانم زهرا محمدی دورباش صفحات 35-45
    امروزه استفاده از فناوری اطلاعات، اثر مثبتی در نظام سلامت عمومی و مدیریت بیمارستان ها، بخصوص در زمینه تشخیص و کنترل بیماری ها و مدیریت بیماران داشته است. باوجود نگرش های مطلوب اولیه بسیاری از پرستاران در کار روزمره شان به هنگام مواجهه با مشکلات در استفاده از ابزارهای اطلاعاتی دچار شک و تردید می شوند.
    هدف
    این پژوهش باهدف تعیین تاثیر نگرش پرستاران در رابطه با اشتراک گذاری دانش، بر پذیرش سیستم های فناوری اطلاعات بالینی انجام شد.
    روش کار
    جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه پرستاران بزرگ ترین بیمارستان های آموزشی شهر تهران بوده است که این بیمارستان ها توسط نمونه گیری خوشه ایانتخاب شده و از تعداد 226 پرستار به عنوان نمونه، داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده است. پژوهش حاضر کاربردی و از نوع توصیفی است. به منظور آزمون فرضیه ها و مدل تحقیق، از روش مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداکثر درست-نمایی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد نگرش نسبت به اشتراک گذاری دانش در قصد استفاده از فناوری اطلاعات بالینی توسط پرستاران تاثیر مثبت دارد (P<0. 05). این تاثیر از طریق کاهش احساس درخطر افتادن استقلال حرفه ای آن ها و درنتیجه افزایش تمایل به استفاده از IT بالینی صورت می گیرد نتایج تحلیل مسیر بیان گر این است که اعتماد سازمانی رابطه بین درک پرستاران از به خطر افتادن استقلال حرفه ای و قصد آن ها در استفاده از فناوری اطلاعات بالینی را تعدیل می کند (P<0. 05).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها مشخص شد که مدیران بیمارستان ها باید بستر مناسبی برای افزایش نیروی پرستاری در بیمارستان های آموزشی را ایجاد کنند، به دلیل اینکه عدم وجود نیروی کافی، فرصت مناسب جهت استفاده از IT بالینی برای پرستاران فراهم نمی کند. ازاین رو، پرستاران به دلیل مشغله کاری فراوان، تمایلی به استفاده از این سیستم ها ندارند.
    کلیدواژگان: پرستار، سیستم اطلاعات بالینی، به اشتراک گذاری دانش، بیمارستان، استقلال حرفه ای
  • فاطمه حسن دوست، زهره ونکی* صفحات 46-58

    در قرن اطلاعاتی 21، دانش؛ عامل استراتژیک هدایت کننده جهت افزایش قدرت رقابتی بین المللی در سازمانها به شمار می رود. در سازمان های آموزشی کیفیت آموزشی تاثیر بسزایی بر بهره وری موسسات بهداشتی دارد. راهبرد مدیریت دانش مسیر حرکت در جهت اهداف سازمان را مشخص می نماید. مدیریت دانش به عنوان یک روش مدیریتی با بهبود مهارتهای حل مسئله درون سازمان و کشف دانش نهفته در ذهن افراد و تبدیل آن به دارایی های سازمانی منجر به تسهیل اشتراک دانش در اعضا سازمان خواهد شد.

    هدف

    در این مطالعه هدف؛ کاربست مدیریت دانش در یک سیستم آموزشی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش تحلیل موقعیت و با ابزارSWOT به صورت Case study در دانشکده پرستاری و مامایی قزوین انجام شده است.

    یافته ها

    پس از بررسی های انجام شده و با در نظر گرفتن نقاط قوت و فرصت های شناسایی شده، دانشکده پرستاری و مامایی قزوین در موقعیت تهاجمی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که یکی از مراحل اصلی در فرایند مدیریت دانش کاربرد دانش تولید شده در سازمان می باشد سازمان های آموزشی جهت بهره گیری جامعه از دانش تولید شده می توانند از فرصت های موجود در جامعه استفاده کرده که از جمله آن همکاری با سایر نهادهای دولتی و غیر دولتی خواهد بود و اگر مدیران آموزشی نتوانند به راحتی دانش را به طور صحیح در جای خود استفاده نمایند قادر به رقابت نخواهند بودند.

    کلیدواژگان: مدیری�� دانش، محیط آموزشی، شناسایی موقعیت استراتژیک، ماتریس
  • خسرو هاشم زاده، عباسعلی درستی، مجید منتظر، دارا الوندفر* صفحات 59-64

    افزایش شیوع پنومونی وابسته به ونتیلاتور به دنبال بستری بیماران بد حال در بخش های عمومی، ضرورت انجام مداخلاتی همچون ممیزی بالینی را جهت کاهش شیوع به این عفونت بیمارستانی واضح تر می سازد؛ از این رو هدف این مطالعه بررسی فرآیند ممیزی بالینی در پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور در پرستاران شیفت عصر بخش های عمومی بیمارستان امام رضا (ع) تبریز در سال 1397 است.

    روش کار

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی است که بر اساس فرایند ممیزی بالینی انجام شد و در آن 30 پرستار دارای مدرک حداقل کارشناسی که در شیفت عصر مشغول به کار بودند به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. عملکرد تمامی پرستاران در زمینه پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور بر اساس چک لیست پیشگیری از پنومونی وابسته به ونتیلاتور قبل و بعد از انجام مداخله سنجیده شد. مداخله به صورت تشکیل کلاس، نصب پوستر در بالای هر تخت و دادن پمفلت به پرستاران بود؛ لازم به ذکر است مداخله پیرامون گویه های موجود در چک لیست ذکر شده و توضیح هر گویه در کلاس آموزشی به شکل سخنرانی و به میزان 6 ساعت بود.

    نتایج

    فرآیند ممیزی بالینی در مطالعه حاضر موجب بهبود عملکر پرستاران پس از انجام مداخله به صورت معنی دار شده است (کسب نمره 11/2±80/16 قبل از انجام مداخله و کسب نمره 81/3±49/24 پس از مداخله، 02/0= P). همچنین بین شیف عصر و اثر مثبت آموزش، ارتباط معنی داری (03/0= P) مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    ممیزی بالینی راه اساسی برای نزدیک شدن ارایه خدمات با استاندارد های مراقبتی است. لذا، به مدیران پرستاری و بیمارستان ها پیشنهاد می شود همواره به ممیزی بالینی به عنوان راه حلی برای دستیابی به مراقبت با کیفیت همت گمارند.

    کلیدواژگان: ممیزی بالینی، عملکرد پرستاران، پنومونی وابسته به ونتیلاتور، حاکمیت بالینی
|
  • Mehrdad Azarbarzin, Shahrzad Maleki Lootaki Pages 9-16
    Introduction
    Each of nurse managers have their own character and particular personality type that this can be a great impact on how they deal with the issue.
    Goal: this study aimed to investigate the relationship between personality types and ability of problem solving in nurse managers at social security hospital in Zahedan city.
    Methods
    This study was a descriptive correlation study on nursing managers of social security hospital, Zahedan city. Sampling method was continued and 36 samples were selected. Data were collected by two questionnaires, Myers-Briggs personality type made at 1962 with ./83 validity and ./90 reliability and the problem solving questionaire of Heppner made at 1982 with ./89 validity and ./88 reliability. Analysis was performed by using SPSS software.
    Results
    The results showed that the most frequent sensory extraverted personality types of conceptual thinker and thoughtful judgment of eccentric vision(150/667±11/9304)and lowest frequencies of Emotional insight extraverted types, introverts sensory perceptual judgment was thoughtful and introspective vision(170/000±0/0000) The relationship between problem-solving ability and personality types was significantly (P = 0.021), those with sensory extraverted personality type was emotional judgment, most people with problem-solving ability and personality were introverts, intuitive judgment, from the lowest to solve had a problem.
    Conclusions
    The relationship between personality type and problem-solving ability of nursing managers, need to examine individuals before their appointment to managerial posts is proposed
    Keywords: personality type, problem solving, nurse managers, Myers-Briggs Type Inventory, Inventory Heppner
  • Ebrahim Balikouhi, Morteza Khaghanizadeh, Jamil Mokhtary, Mohammad Mehdi Salari Pages 17-26
    Introduction
    Nurses can play a major role in the process of organizational learning as one of the major sources of organizational knowledge and important elements of knowledge transfer in hospitals.
    Objective
    The aim of this study is to determine the learning ability in a military hospital (Baqiyatallah).
    Materials and methods
    In this analytical/descriptive study, the research community was 281 nurses working in a sub-specialty hospital in Tehran . Which meets the criteria for entering the study They were entered into the study by census method in 1396. The data collection tool is a questionnaire. The first part of the questionnaire is the collection of individual information. The second part is the Questionnaire Gomez(2005) Organizational Learning . And in the present study, its reliability was resumed in a preliminary study.
    After collecting the information based on the type of variables, descriptive statistics including mean standard deviation and analytical statistics were considered significant level of 0.05. Using SPSS version 19, and the normalization of the data, Kolmogorov-Smirnov test , were analyzed and analyzed.
    Results
    Considering the importance of organizational learning in survival of organizations and the results obtained in this study, organizational learning capability in three areas of management commitment, open space, experimentation, and knowledge transfer was moderate below. According to the results of this research, it is necessary to pay attention to the transferability and integration of knowledge of nurses in order to increase organizational knowledge of the staff. Nursing managers are also required to explore ways to improve nurses' learning through new methods, and provide knowledge transfer and transfer experience for nurses. In the end, they will have decent and close services to the global standards at the clinic
    Keywords: learning, Organizational Learning, Capabilities Organizational Learning Ability, Nurse
  • Behzad Imani, ZOHREH VANAKI, SIMA KERMANSHAHI, AREZO KARAMPOURIAN Pages 27-34
    Introduction
    Clinical competency is one of the important necessities of nursing profession. Therefore, finding components and factors influencing clinical competence and its promotion has always been considered by educational, health and medical systems. On the other hand, due to the wide scope of the role of nurses in their various medical centers and clinical services in different situations and coping with occupational stress, the use of emotional intelligence components with emphasis on nurses 'clinical competencies, which promote the level of nurses' services and increase patient satisfaction and promotion of the level Their health is essential.
    Objectives
    The purpose of this study was to investigate the correlation between nurses' clinical competency and emotional intelligence in nurses of intensive care units of Hamedan University of Medical Sciences hospitals.
    Method
    This cross-sectional study was a descriptive-correlational study conducted on 123 nurses working in special departments of Hamadan University of Medical Sciences hospitals in 1397. Sampling was done as a census and from all nurses with at least one year of work experience in special departments. The data gathering tool in this study was Emotional Inventory of Emergency Nurses (2018) and the Competency Assessment Questionnaire (2007) and colleagues. Data were analyzed using SPSS 16 software. To analyze the data, ANOVA, Kruskal-Wallis, T-test and Mann-Whitney tests were used to compare the means of clinical competence, emotional intelligence and their dimensions.
    Results
    Data analysis showed that 53.3% of nurses with emotional intelligence score were more than average in terms of self-appraisal. The score of clinical competency of most nurses is 57.5%. According to self-assessment, most nurses are in good range or "adequately qualified". Clinical competencies had the highest critical thinking scores with score 21 (good critical thinking) and the lowest was for coaching-education with a score of 11 (moderate). Kruskal Wallis test showed that there is a significant difference between clinical competency dimensions (p = 0.001). Also, Pearson correlation test showed that there is a significant and positive correlation between emotional intelligence and clinical competence (p = 0.001).
    Conclusion
    According to the findings of this study, , nursing managers are recommended to use nurses with higher emotional intelligence in sections such as special departments that should be more qualified and more qualified than patients due to sensitivity and care
    Keywords: Clinical Competency, Emotional Intelligence, Nurse, Critical Care Units
  • SM Jafari, MH Rahmati, Z Pourazim, Z Mohammadi Doorbash Pages 35-45
    Introduction
    The use of Clinical Information Technology (CIT) has had a positive effect on general health systems and hospital Managements, particularly in the control and diagnosis of disease and management of patients. Despite initial favorable attitudes, many of the nurses have been doubts in their daily work when facing problems in use of informatics tools.
    Aim
    this study was done to influence of nurses’ attitude toward knowledge sharing on clinical information technology acceptance.
    Methods
    The study sample included all nurses of largest teaching hospitals in Tehran. About 226 nurses were selected as sample of this research. Data were collected using a questionnaire. To test the hypotheses and test the research community, the method of maximum likelihood was used structural equation modeling.
    Results
    The results showed that the attitude towards knowledge sharing has a positive impact to intention to use of' clinical information technology by nurses(p<0.05). Path analysis results indicate that organizational trust modifies the relationship between perceived threat to professional autonomy by nurses and their intention to use of clinical information technology(p<0.05).
    Conclusions
    Based on findings, that hospital managers should create a suitable platform for increasing nursing staff in educational hospitals, because lack of sufficient staff does not provide the right opportunity for nurses to use clinical IT. Therefore, nurses are reluctant to use these systems due to their high level of engagement
    Keywords: Nurse, Clinical Information Technology, Knowledge Sharing, Hospital, Professional Autonomy
  • Fateme Hasandoost, Zohreh Vanaki Pages 46-58
    Introduction

    In the informational century of 21th, knowledge is a strategic driver for increasing international competitive power in organizations. In educational organizations, educational quality has a significant impact on the efficiency of health institutions. Knowledge management strategy specifies the direction of movement for the purposes of the organization. Knowledge management as a management method by improving the problem solving skills within the organization and discovering the knowledge that lies in the minds of individuals and transforming it into organizational assets will facilitate the sharing of knowledge among the members of the organization.

    Aim

    The purpose of this study was to use knowledge management at Qazvin Nursing and Midwifery Faculty. Material &

    Method

    This Case study was performed by situational analysis of educational system by SWOT tool.

    Results

    After assessing and taking into account the strengths and opportunities identified, this system was in an aggressive position.

    Conclusion

    Since one of the main steps in the KM process is the use of produced knowledge in the organization, Educational organizations for the benefit of the community from the knowledge can use existing opportunities in the community, including cooperation with other governmental and non-governmental organizations if the educational managers can not easily use the knowledge correctly in their place they will not be able to compete

    Keywords: Knowledge management, educational environment, identify strategic situation, SWOT matrix
  • Khosrow Hashemzadeh, Abbasali Dorosti, Majid Montazer Mr, Dara Alvandfar# Pages 59-64
    Introduction

    Increasing the prevalence of ventilator- associated pneumonia following the onset of ill-treatment in the public sector has made it more obvious that there is a need for interventions such as clinical audits to reduce the prevalence of this hospital infection. Therefore, this study aims to examine the clinical audit process in preventing Ventilator- associated pneumonia has been performed in nurses of the era of general wards of Imam Reza Hospital in Tabriz in 2018.

    Methods

    This is a clinical trial study based on a clinical audit process and 30 nurses with a minimum degree of undergraduate degree in working age shifts were entered into the study by available sampling method. The performance of all nurses in the field of prevention of ventilator- associated pneumonia was measured based on the prevention of ventilator- associated pneumonia checklist before and after the intervention. The intervention was the formation of a class, the placement of a poster on top of each bed, and giving nurses a pamphlet; it should be noted that intervention was included in the checklist mentioned in the checklist and explained each item.

    Results

    The clinical audit process in the present study has significantly improved the performance of nurses after intervention (score 16.80 ± 2.11 before the intervention and score 24.49 ± 3.81 after intervention). Also, there was a significant relationship between the shift of the evening and the positive effect of education (P = 0.02). Discussion and

    Conclusion

    Clinical Audit is an essential way to bring services closer to care standards. Therefore, it is suggested to nursing directors and hospitals to always seek clinical testing as a solution to quality care

    Keywords: Clinical Audit, Nurses' Function, Ventilator-associated Pneumonia, Clinical Governance