فهرست مطالب

راهبردهای آموزش در علوم پزشکی - سال یازدهم شماره 5 (پیاپی 51، آذر و دی 1397)

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال یازدهم شماره 5 (پیاپی 51، آذر و دی 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/09
  • تعداد عناوین: 22
|
  • محمد مهتری آرانی *، مریم رجبیان ده زیره، ابوالفضل باغبانی، حسین ستوده آرانی صفحات 1-13
    مقدمه
    ادغام فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش نقش مهمی در تسهیل یادگیری و بهبود مهارت ذهنی در دانش آموزان دارد. فناوری اطلاعات و ارتباطات به ویژه شبیه سازی آموزشی می تواند مزایایی برای معلمان داشته باشد و یادگیری را به خصوص در سطوح ابتدایی و دبیرستان تقویت کند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر شبیه سازی آموزشی مبتنی بر رایانه بر بهزیستی ذهنی و یادگیری مادام العمر در دانش آموزان می باشد.
    روش کار
    این پژوهش کاربردی و با روش شبه آزمایشی طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دوم دبیرستان منطقه 12 شهر تهران در سال تحصیلی 97-96 می باشند که 60 نفر از آن ها (30 نفر گروه آزمایش) و (30 نفر گروه کنترل) با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو و یادگیری مادام العمر وتزل و همکاران می باشد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، در متغیر بهزیستی ذهنی با (025/0 > P، 02/106 = F) و در متغیر یادگیری مادام العمر (025/0 > P، 59/154 = F) تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایش و کنترل وجود داشت و می توان گفت شبیه سازی آموزشی در بهبود بهزیستی ذهنی و یادگیری مادام العمر دانش آموزان موثر بوده است. بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، در بهزیستی هیجانی با (016/0 > P، 85/8 = F)، بهزیستی روانشناختی با (016/0 > P، 79/86 = F) و بهزیستی اجتماعی با (016/0 > P، 16/84 = F) تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایش و کنترل وجود داشت و می توان گفت شبیه سازی آموزشی در بهبود مولفه های بهزیستی ذهنی دانش آموزان موثر بوده است. بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، در باورهای مرتبط با یادگیری و انگیزش با (016/0 > P، 34/76 = F)، مهارت جست وجو اطلاعات با (016/0 > P، 60/36 = F) و توجه به صلاحیت فردی با (016/0 > P، 38/52 = F). تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایش و کنترل وجود داشت و می توان گفت شبیه سازی آموزشی در بهبود مولفه های یادگیری مادام العمر نیز موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد شبیه سازی آموزشی مبتنی بر رایانه بر بهزیستی ذهنی و یادگیری مادام العمر در دانش آموزان تاثیر دارد و باعث افزایش بهزیستی ذهنی و یادگیری مادام العمر در دانش آموزان می شود.
    کلیدواژگان: شبیه سازی آموزشی، بهزیستی ذهنی، یادگیری مادام العمر، دانش آموزان
  • فریبرز اصل مرز، حسن اسدزاده *، فریبرز درتاج، سعید بهشتی، عبدالله معتمدی صفحات 14-24
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف آموزش فلسفه برای والدین و تعیین اثربخشی آن با برنامه آموزش فلسفه برای کودکان در تحول اخلاقی و خودمهارگری دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی انجام شد.
    روش کار
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل) است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مدارس دوره ششم ابتدایی و مادران آنان در شهر ایلام بود. تعداد 100 نفر از دانش آموزان به همراه مادران آنان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. از پرسشنامه تحول اخلاقی (لیند، 2004 و 2005) و مقیاس خودمهارگری (2004) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده های جمع آوری شده به کمک شاخص های آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل کواریانس چند متغیره) با نرم افزار SPSS.22 تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که گروه به طور معناداری روی نمره خودمهارگری (54/0 = 2partial ƞ و 0001/0 > P، 31/36 = (90 و 3)F) و تحول اخلاقی (45/0 = 2partial ƞ و 0001/0 > P، 25/25 = (90 و 3)F) تاثیر دارد. میانگین نمرات تحول اخلاقی و خودمهارگری مادران گروه آزمایش در مقایسه با مادران گروه کنترل در پایان آموزش بیشتر بود (01/0 > P). همچنین، میانگین نمرات دانش آموزان گروه آزمایش در تمامی مقیاس ها بالاتر از دانش آموزان گروه کنترل بود (01/0 > P). در هیچ یک از مقیاس ها در مادران و دختران گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0 < P). با این حال، در دو مقیاس خودمهارگری و تحول اخلاقی، نمرات مادران گروه آزمایش از دختران گروه آزمایش به طور معناداری بالاتر بود (01/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتیجه این که برنامه آموزش فلسفه بر تحول اخلاقی و خودمهارگری والدین و دختران دانش آموز تاثیر داشت. بنابراین، می توان از این برنامه برای بهبود تحول اخلاقی و خودمهارگری دانش آموزان و والدین شان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش، فلسفه، والدین، کودکان، دانش آموزان دختر، ششم ابتدایی
  • مهدی کماسی* ، خدیجه علی آبادی، اسماعیل زارعی زوارکی صفحات 25-32
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر با هدف مقایسه روش آموزش از طریق شبکه اجتماعی و آموزش حضوری و تاثیر آن بر میزان یادگیری و یادداری دانش آموزان بزرگسال در درس علوم اجتماعی صورت گرفت.
    روش کار
    در این پژوهش از روش شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش استفاده شده است. طرح پژوهش پیش آزمون پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان مدرسه بزرگسال پسرانه غیردولتی خوارزمی شهر خرمدره می باشند که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به تحصیل بودند. با استفاده از نمونه گیری تصادفی، یک کلاس 30 نفره از این مدرسه به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب گردید. برای تعیین میزان یادگیری و یادداری دانش آموزان از آزمون های محقق ساخته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها در بخش آمار توصیفی، شاخص های میانگین و انحراف استاندارد نمرات مورد بررسی قرار گرفته است و در بخش آمار استنباطی از آزمون تحلیل کوواریانس، آزمون واریانس چندمتغیره استفاده گردیده.
    یافته ها
    یافته ها در خصوص فرضیه اول نشان داد، یادگیری دانش آموزان حاضر در دوره شبکه اجتماعی تلگرام بیشتر از آموزش حضوری بوده است (556/9 = f، 05/0 > P). همچنین فرضیه دوم نشان داد میزان یادداری دانش آموزان حاضر در دوره شبکه اجتماعی تلگرام بیشتر از آموزش حضوری بوده است (056/7 = f، 05/0 > P).
    نتیجه گیری
    به کارگیری شبکه های اجتماعی مجازی می تواند فرصتی برای بهبود تدریس و یادگیری باشد. با توجه به امکاناتی که شبکه های اجتماعی مجازی در اختیار آموزش قرار داده اند، معلمان و اساتید می توانند در زمینه کیفیت تدریس خود و تعمیق یادگیری، یادداری مطالب و افزایش انگیزش پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از این شبکه ها بهره گیرند.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی مجازی، آموزش حضوری، یادگیری، یادداری، دانش آموز بزرگسال
  • ابراهیم آریانی قیزقاپان*، منیژه هاشمی مهر، سیده فاطمه ضیغمیان، قاسم رحیمی اول صفحات 33-43
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مدلسازی نقش میانجی ذهن آگاهی در رابطه بین نیازهای بنیادی روانی و سلامت جسمانی دانشجویان انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش از نظر راهبرد اصلی، کمی، از نظر راهکار اجرایی، میدانی و از نظر تکنیک تحلیلی، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری را دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال تحصیلی 1396-1397 تشکیل می داد. روش نمونه گیری از نوع اتفاقی (در دسترس) بود. حجم نمونه با توجه به مدل کرجسی- مورگان و با در نظر گرفتن خطای 05/0 = α، 240 نفر در نظر گرفته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ذهن آگاهی (FFMQ) بائر و همکاران (2006)، نیازهای بنیادی روانی (PNS) دسی و رایان (2000) و فهرست سلامت جسمانی (PHC) بوآردمن (2004) استفاده شد. روایی ابزارها با نظر اساتید علوم تربیتی و روانشناسی تایید گردید. داده ها با استفاده از دو نرم افزار SPSS vs. 22 و lisrel. 8.50 و با روش مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل ارائه شده از برازش مناسب و مطلوبی برخوردار است (49/1 = x2/df، 92/0 = GFI، 92/0 = AGFI، 91/0 = CFI، 93/0 = NFI، 046/0 = RMSEA) و مولفه نیازهای بنیادی روانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق مولفه ذهن آگاهی بر سلامت جسمانی تاثیر معنی دار دارد (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نیازهای بنیادی روانی با واسطه گری ذهن آگاهی مولفه هایی مهم در توسعه و بهبود سلامت جسمانی دانشجویان است. از اینرو توجه به عوامل ذهن آگاهی و نیازهای بنیادی روانی جهت پیشبرد اهداف و تلاش جهت سوق دادن دانشجویان به سمت اثربخش بودن توصیه و تاکید می شود.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، نیازهای بنیادی روانی، سلامت جسمانی، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی
  • زهرا مغنی زاده، غلامرضا ثناگوی محرر *، زهرا طالبی، مریم اسودی صفحات 44-52
    مقدمه
    کاربرد فراوان اینترنت در علم و فناوری و جذابیت های آن سبب شده تا در سالهای اخیر پدیده ای با عنوان "اعتیاد به اینترنت "ظهور یابد. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت روان با اعتیاد به اینترنت در دانشجویان بوده است.
    روش کار
    برای دستیابی به این هدف از روش پژوهش توصیفی از نوع مطالعات همبستگی بهره گرفته شد. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 94-95 بودند که تعداد 384 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب و پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (IAT)، سلامت عمومی (GHQ-28) و چک لیست اطلاعات جمعیت شناختی را تکمیل کردند. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان انجام شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی ها نشان داد بین متغیرهای پیش بین و نمره کلی اعتیاد به اینترنت به عنوان متغیر ملاک رابطه خطی وجود دارد (001/0 > P). نتایج تحلیل واریانس نیز نشان می دهد که میزان F مشاهده شده معنادار است (001/0 > P،99/12 = (4،314)F)، یعنی به طور کلی مولفه های سلامت عمومی قادر به پیش بینی اعتیاد به اینترنت هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق، توجه به سلامت عمومی باید مد نظر تمام کاربران اینترنتی باشد. یافته های این پژوهش نشان داد، کاربران معتاد به اینترنت، افسردگی، اضطراب و اختلال در عملکرد اجتماعی بیش تری نسبت به کاربران عادی تجربه می کنند و سلامت عمومی آنان در معرض خطر بیشتری قرار دارد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سلامت عمومی، دانشجویان
  • شهرزاد سراوانی، حسن میرزاحسینی، مجید ضرغام حاجبی * صفحات 53-59
    مقدمه
    بسیاری از مشکلات تحصیلی دانشجویان از جمله افت تحصیلی و رفتارهای ناسازگارانه از انگیزه تحصیلی ناکافی آنان نشات می گیرد. تدریس دروس بر اساس راهبردهای انگیزشی کلر می تواند در افزایش و بهبود انگیزه دانشجویان موثر باشد. ارتقای انگیزه دانشجویان باعث توانمند شدن دانشجویان به عنوان پزشکان آینده کشور می شود که این نیز به نوبه خود نقش حیاتی در جهت ارتقای سلامت جامعه دارد. این پژوهش با هدف تدوین و طراحی بسته آموزشی- انگیزشی کلر و اثربخشی آن بر میزان انگیزش دانشجویان پزشکی مقطع علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مداخله آموزشی و نیمه آزمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل پزشکی مقطع علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال تحصیلی 96-97 بودند که تعداد 412 نفر از آن ها به عنوان نمونه پژوهش به صورت طبقه ای خوشه ایانتخاب شدند. پس از اجرای پرسشنامه انگیزش والرند با افرادی که نمرات کمتر از 112 کسب کرده بودند (117 نفر) تماس گرفته شد که تعداد 104 نفر راغب به ادامه شرکت در مطالعه بودند که محقق آن ها را با استفاده از روش بلوک های تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم کرد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد آموزش بر اساس راهبردهای کلر به میزان قابل ملاحظه ای در افزایش انگیزه موثر است که این نشان تاثیر مثبت آموزش می باشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد به کاربردن راهبردهای انگیزشی در بالا بردن انگیزه تحصیلی دانشجویان پزشکی تاثیرگذار است و به یادگیری سودمندتر دانشجویان و سازگاری تحصیلی بهتر آنان منجر می گردد. آموزش و یادگیری از جمله روش هایی هستند که انگیزه را بالا می برند. نتایج نشان داد که ارتقای انگیزه تحصیلی دانشجو، با آموزش صحیح قابل یادگیری است که این نیز به نوبه خود منجر به موفقیت در فرایند یاددهی-یادگیری می شود. بدین ترتیب که ارتقای انگیزه و بهبود کیفیت تدریس بر روی عملکرد تحصیلی دانشجویان، رفتار و طرز فکر آنان تاثیر می گذارد و باعث مشارکت فعال دانشجو در فرایند یادگیری می شود.
    کلیدواژگان: انگیزش، دانشجویان پزشکی، روش های تدریس
  • فیروز محمودی *، زهرا صمدی، زینب فیض الله زاده صفحات 60-67
    مقدمه
    یکی از عوامل مهم پیشرفت کشورها، تولید علم و تبدیل آن به ثروت توسط دانشگاه هاست. دانشگاه ها در این فرایند با موانعی مواجهند که بررسی و شناسایی موانع تولید علمی دانشگاه ها می تواند به بهبود کیفیت تولیدات علمی منجر شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی موانع تولید علمی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه تبریز می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر، پژوهشی پیمایشی مقطعی است. نمونه مورد مطالعه تعداد 250 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه تبریز شاغل به تدریس در نیمسال اول سال تحصیلی 96-95 می باشند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته 81 سوالی با طیف لیکرت پنج درجه ای بود. روایی پرسشنامه از نظر متخصصان علوم تربیتی تایید شد و برای پایایی از آلفاخ کرونباخ استفاده شد که ضریب 82/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داه ها از نرم افزار SPSS 25 و آزمون های تی تک نمونه ای و فریدمن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد عوامل برنامه درسی و محتوا، انتشار یافته های علمی، موانع سازمانی- مدیریتی، هیات علمی، شیوه های یاددهی، ماهیت پژوهش، ابزارهای پژوهش، ارتباط علم با جامعه و صنعت، کمبود امکانات و فرصت ها و موانع فراحوزه ای در بازدارندگی تولید علمی نقش دارند. عامل فراحوزه ای بیشترین نقش و عامل محتوا و برنامه درسی کمترین نقش را در بین عوامل بازدارنده تولید علم دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به سهم بالای عامل فراحوزه ای در بین موانع تولید علمی می توان گفت که برای بسترسازی تحول اثربخش در تولید علم، وجود نگرش سیستمی مبنی بر ارتباط متقابل و اثرگذار بخش های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی امری ضروری است.
    کلیدواژگان: تولیدات علمی دانشگاهی، موانع تولید علمی، ارتباط دانشگاه با صنعت، تجاری سازی
  • آزیتا دلفان آذری، مجید علی عسگری *، کامیان خزایی، جواد سلیمانپور صفحات 68-76
    مقدمه
    حل مساله مهارتی است که می بایست از دوران دانشجویی در دانشجویان رشته پرستاری رشد یافته و این موضوع تنها از طریق برنامه ای مدون میسر خواهد شد. لذا هدف پژوهش حاضر نیز تدوین الگوی بر نامه درسی مبتنی بر پرورش مهارت های حل مساله برای مقطع کارشناسی رشته پرستاری بوده است.
    روش کار
    براساس طرح مروری و به منظور تعیین عناصر لازم برای تدوین برنامه درسی مبتنی بر پرورش مهارت حل مساله، ابتدا کتب، منابع و مقالات داخلی و خارجی مورد مطالعه و سپس مورد فیش برداری قرار گرفت، به دنبال عمل انجام گرفته ضمن نظرسنجی از اساتید راهنما و مشاور و اصلاح و تکمیل اطلاعات بدست آمده در نهایت از طریق آمار توصیفی اطلاعات جمع آوری شده دسته بندی، سازماندهی و در غالب جداول ارائه شد.
    یافته ها
    برنامه درسی مبتنی بر پرورش مهارت های حل مساله دارای ابعاد مختلفی چون اهداف، محتوا، روش های یاددهی –یادگیری و ارزشیابی و... است که هر کدام از این مضامین نیز خود دارای سطوح متنوعی می باشند و می بایست در تدوین برنامه درسی ذکر شده مد نظر قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    مهارت حل مساله امری اکتسابی بوده و از طریق دستیابی به سطوح عالی ادراکی، شناختی، عاطفی و... محقق می گردد بنابراین آموزش سهم بسزایی در ارتقاء مهارت حل مساله فراگیران بویژه دانشجویان رشته پرستاری (بواسطه حساسیت خاص رشته انتخابیشان) خواهد داشت.
    کلیدواژگان: طراحی الگو، برنامه درسی، مهارت های حل مساله، پرستاری مقطع کارشناسی
  • آرش شهبازیان خونیق* ، کاظم حسین پور بنه دیق، آصف رهنمایی بسطام صفحات 76-83
    مقدمه
    یکی از عوامل مشکل زا در زمینه آموزش و یادگیری، اهمال کاری تحصیلی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش هوش اخلاقی و اعتیاد به تلفن همراه در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی دانشجویان بود.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 97-1396 بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 357 نفر از آن ها با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اهمال کاری تحصیلی سولمون و راثبلوم (1989)، پرسشنامه هوش اخلاقی لنیک و کیل (2011) و پرسشنامه اعتیاد به تلفن همراه سواری (1393) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS-16 از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با روش گام به گام استفاده شد.
    یافته ها
    ضرایب همبستگی نشان داد که بین هوش اخلاقی و اهمال کاری تحصیلی رابطه منفی معنی دار و بین اعتیاد به تلفن همراه با اهمال کاری تحصیلی دانشجویان رابطه مثبت معنادار وجود داشت (01/0 < P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که هوش اخلاقی و اعتیاد به تلفن همراه توانستند به طور معنی داری اهمال کاری تحصیلی دانشجویان را پیش بینی نمایند.
    نتیجه گیری
    در برنامه های آموزشی برای پیشگیری و کاهش اهمال کاری تحصیلی دانشجویان، باید به هوش اخلاقی و اعتیاد به تلفن همراه توجه ویژه داشت.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، اعتیاد به تلفن همراه، اهمال کاری تحصیلی
  • حمیده خلقی فرد *، رحمت الله مرزوقی، مهدی محمدی، محمد علی داورپناه صفحات 84-90
    مقدمه
    آموزش پیشگیری از اچ آی وی / ایدز باید در مکان ها و با ابزارها و استراتژی های مختلف از طریق رسانه های متنوع در مدرسه و در جامعه اتفاق بیفتد و آموزش درباره این بیماری باید بخشی از آموزش در زندگی معاصر باشد. یک استراتژی مهم که می تواند برای کمک به تامین آموزش پیشگیری از اچ آی وی/ ایدز استفاده کرد، تدوین برنامه درسی برای افزایش تجارب یادگیری در این زمینه می باشد که می تواند برای سلامت جامعه پیامدهای درمانی گسترده ای داشته باشد. به همین سبب هدف پژوهش حاضر طراحی برنامه درسی آموزش پیشگیری از اچ آی وی / ایدز برای مربیان بهداشت دوره آموزش متوسطه بوده است.
    روش کار
    بر اساس رویکرد کیفی و روش مطالعه موردی، به منظور تعیین مولفه های لازم برای طراحی برنامه درسی آموزش پیشگیری از اچ آی وی/ایدز، با استفاده از پرسشنامه بازپاسخ و نیمه ساختارمند با نمونه گیری هدفمند و تکنیک اشباع نظری، نظر استادان و متخصصان سلامت در حوزه اچ آی وی / ایدز گردآوری شد. سپس داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار N-Vivo نسخه 11 از طریق فن تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و یافته ها در قالب شبکه مضامین پایه، سازماندهنده و فراگیر دسته بندی و سازماندهی شدند. برای اعتباریابی داده های کیفی نیز از روش همسوسازی استفاده گردید..
    یافته ها
    بر اساس نتایج پژوهش، برنامه درسی آموزش پیشگیری از اچ آی وی / ایدز، دارای ابعادی همچون ریشه و علل، تشخیص، ملاحظات عمومی، ملاحظات اخلاقی و پیشگیری به عنوان مضامین سازماندهنده هستند و هرکدام از آنها نیز دارای مضامین پایه متنوعی هستند که می توانند در طراحی برنامه درسی آموزش پیشگیری از اچ آی وی / ایدز مورد استفاده قرار گیرند.
    نتیجه گیری
    اگر برنامه درسی آموزش پیشگیری از اچ آی وی / ایدزبه شکل تخصصی طراحی و سپس اجرا شود، می تواند به توسعه مهارت های مورد نیاز برای رفتارهای بهداشتی و تقویت نگرش های مثبت مورد نیاز برای کاهش میزان ابتلاء به اچ ای وی / ایدز کمک نماید.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی اچ آی وی - ایدز، مربیان بهداشت دوره آموزش متوسطه، پیشگیری از اچ آی وی
  • فرزانه صادقی، اسکندر فتحی آذر *، میر محمود میرنسب، شهرام واحدی صفحات 91-100
    مقدمه
    در زمینه درک مطلب، پژوهشگران یا دیدگاه شناختی-اجتماعی دارند و یا دارای دیدگاه یادگیری خودتنظیم هستند. خلاء تلفیق دیدگاه شناختی-اجتماعی و یادگیری خود تنظیم وجود دارد. هدف پژوهش حاضر تلفیق دیدگاه شناخت اجتماعی (سکوسازی) و یادگیری خود تنظیم (راهبردهای خودنظارتی و فراشناختی) جهت بهبود درک مطلب و انگیزش خواندن دانش آموزان می باشد.
    روش کار
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. حجم نمونه شامل 53 دانش آموز پایه چهارم ابتدایی (28 نفر گروه آزمایش، 25 نفر گروه کنترل) بود که با روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات، آزمون سواد خواندن پرلز و پرسشنامه انگیزش خواندن ویگفیلد و گاتری بود. در ابتدای پژوهش برای هر دو گروه آزمایش و کنترل پیش آزمون درک مطلب و نیز پرسشنامه انگیزش خواندن اجرا شد. سپس گروه آزمایش به مدت 18 جلسه آموزش ترکیبی راهبردهای خودنظارتی و سکوسازی فراشناختی را دریافت نمود در حالی که گروه کنترل با روش مرسوم آموزش دید. در پایان، پس آزمون درک مطلب و انگیزش خواندن بر روی هر دو گروه انجام شد.
    یافته ها
    جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که میزان درک مطلب و انگیزش خواندن دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافته بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج به دست آمده می توان بر اهمیت آموزش تلفیقی راهبردهای خودنظارتی و سکوسازی فراشناختی بر درک مطلب و انگیزش خواندن دانش آموزان اشاره کرد. بنابراین از این روش می توان برای افزایش مهارت درک مطلب و انگیزش خواندن دانش آموزان بهره برد.
    کلیدواژگان: خود نظارتی، سکوسازی، فراشناخت، درک مطلب، انگیزش خواندن
  • سمیرا فرزین، کاظم برزگر بفرویی* ، مریم زارع صفحات 101-111
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر جنسیت و رشته تحصیلی دانشجومعلمان بر تفکر انتقادی، راهبردهای فراشناختی خواندن و تاخیر در رضامندی تحصیلی انجام شد.
    روش کار
    234 نفر از دانشجو معلمان رشته های علوم انسانی و علوم پایه دانشگاه فرهنگیان شیراز ابتدا به روش نمونه گیری سهمیه ای و سپس خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه تفکر انتقادی کالیفرنیا (فرم ب، 1990)، راهبردهای فراشناختی خواندن مختاری و ریچارد (2002) و تاخیر در رضامندی تحصیلی بیمبنتی و کارابنیک (1998) بر روی آن ها اجرا گردید.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از آزمون T مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که: بین میانگین نمره تفکر انتقادی و تاخیر در رضامندی تحصیلی دانشجومعلمان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود دارد؛ اما بین میانگین نمره راهبرد فراشناختی کلی، حمایتی و حل مسئله دانشجومعلمان دختر و پسر تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین بین میانگین نمره تفکر انتقادی رشته های علوم انسانی و علوم پایه تفاوت معنادار وجود دارد؛ اما بین میانگین نمره راهبردهای فراشناختی خواندن و تاخیر در رضامندی تحصیلی رشته های علوم انسانی و علوم پایه تفاوت معنادار وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، توصیه می گردد کارگاه های آموزشی در جهت ارتقای مهارت های تفکر انتقادی و تاخیر در رضامندی تحصیلی در دانشجو معلمان پسر و هم چنین در رشته های علوم پایه برگزار گردد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، راهبردهای فراشناختی خواندن، تاخیر در رضامندی تحصیلی، جنسیت، رشته تحصیلی
  • عزتاللهقدم پور، مهدی یوسف وند* ، مجتبی کریمیان، سعید پیرعین الدین، نرگس باغخانی صفحات 112-121
    مقدمه
    در عصر کنونی، زندگی گسترده تر شده و انسان ناگزیر است جهت دستیابی و برقراری ارتباط با جوامع مختلف به یادگیری زبان مربوط به آن جوامع روی بیاورد. هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش به روش الگوی پیش سازمان دهنده بر بهبود نیازهای خودتعیین گری (خودمختاری، شایستگی و ارتباط ادراک شده) و معنای تحصیل دانش آموزان سال دوم متوسطه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان در درس زبان انگلیسی بود.
    روش کار
    این پژوهش به صورت شبه تجربی بود که در آن از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. نمونه پژوهش 40 آزمودنی بود که از میان دانش آموزان پسر سال دوم متوسطه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان به روش تصادفی خوشه تک مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس نیازهای خودتعیین گری و پرسش نامه معنای تحصیل در مراحل پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایش و کنترل از لحاظ نیازهای خودتعیین گری و معنای تحصیل در یادگیری زبان انگلیسی نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده کاملا مشخص است که توجه به معنای تحصیل و نیازهای خودتعیین گری در یادگیری درس زبان انگلیسی لازم و ضروری می باشد. و همچنین یافته ها حاکی از آن بود که آموزش به روش الگوی پیش سازمان دهنده در افزایش سطح نیازهای خودتعیین گری و معنای تحصیلی اثربخش است.
    کلیدواژگان: روش تدریس، الگوی پیش سازمان دهنده، نیازهای خودتعیین گری، معنای تحصیل
  • اعظم بختیاری* ، مهران فرج اللهی، محمدرضا سرمدی، فروزان ضرابیان صفحات 122-130
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتباریابی مدل توانمندسازی شناختی اعضای هیات علمی در محیط های یادگیری تلفیقی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کیفی دربرگیرنده کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه های پیام نور شهرستان اصفهان در سال 95-96 بود و تعداد 15 نفر با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند.
    روش کار
    در این پژوهش مولفه های توانمندسازی شناختی به روش اسنادی و کدگذاری محوری شناسایی شده و با استفاده از آزمون فریدمن اولویت بندی شدند. پس از طراحی مدل، این مدل براساس نظر خبرگان طی دو مرحله به صورت صوری و محتوایی اعتباریابی شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از روش باز آزمایی در نرم افزار SPSS.20 بررسی شد.
    یافته ها
    مقوله توانمندسازی شناختی، 5 شاخص مشتمل بر رشد حرفه ای، دانش پژوهشی، مدیریت، روش های آموزشی و تدریس، غنی سازی شغل و 26 مولفه شناسایی شد. مولفه های مشارکت در فعالیت ها، فعالیت در کارگاه با گروه های کوچک و خودکارآمدی و استقلال دارای بیشترین اولویت و مولفه های برنامه ریزی درسی، مهارت پژوهشی و تصمیم گیری دارای کمترین اولویت بودند. مدل از مولفه های مدیریت، دانش پژوهشی، روش های آموزشی و تدریس، رشد حرفه ای و غنی سازی شغل تشکیل شد. اعتبار مدل نیز براساس ضریب هماهنگی کندال و درصد توافق خبرگان تایید شد و پایایی بازآزمایی آن 754/0 گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه مدل نهایی طراحی شده از مراحل دلفی مورد تایید و توافق بالای خبرگان قرار دارد، می تواند به عنوان معیاری برای انجام پژوهش های آتی در حوزه توانمندسازی شناختی اعضای هیات علمی در محیط های یادگیری تلفیقی کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: طراحی، اعتباریابی، توانمندسازی شناختی، یادگیری تلفیقی، اعضای هیات علمی
  • اعظم فرهادی *، حمیدرضا رضازاده بهادران ، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 131-143
    مقدمه
    تحقیق حاضر به منظور مطالعه مولفه های تفکر فلسفی از دیدگاه اندیشمندان معاصر در قالب ساخت و بررسی روایی و پایایی پرسشنامه تفکر فلسفی انجام شد. تفکر فلسفی تلاشی آگاهانه برای کشف و تبیین معنا و مفهوم جهان و زندگی و رابطه انسان با آن و نتیجه پرسش است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات آمیخته است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل کلیه اندیشمندان معاصر و در بخش کمی شامل کلیه دبیران دوره متوسطه شهرستان خوی به تعداد 1056 نفر بود. حجم نمونه با توجه به روش تحلیل و با استفاده از روش تصادفی ساده، 228 برآورد شد. برای تعیین روایی محتوایی پرسشنامه به صورت کیفی از نظر پنج متخصص و صاحب نظر در این زمینه استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم با روش حداکثر درست نمایی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج در سطح تحلیل سوالات نشان داد که همه سوالات با مولفه خود بجز در مولفه ابداع گری، بار عاملی مناسب (40/0 <) دارند. همچنین نتایج نشان داد که سازه کلی تفکر فلسفی با مولفه تعمق بیشترین ضریب تاثیر (88/0) و با مولفه ابداع گری کمترین ضریب را (63/0) دارد. نتایج تحلیل نشان گر برازش مطلوب مدل طرح شده با داده های تجربی بود و روایی سازه تفکر فلسفی هم در سطح سوالات و هم در سطح مولفه ها تایید شد.
    نتیجه گیری
    دراین مطالعه 10 مولفه اصلی تفکر فلسفی، براساس نظریه های اندیشمندان معاصر بدست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که پرسشنامه تفکر فلسفی با روایی بالا، ابزاری معتبر برای کاربرد در پژوهش های آموزشی و روانشناختی است.
    کلیدواژگان: تفکر فلسفی، پایایی، روایی
  • فرخ قربانی نامور، جعفر بیک زاد *، فرهاد نزاد ایرانی، نادر بهلولی صفحات 144-151
    مقدمه
    فرایند جذب در کشور های جهان سوم و توسعه یافته، از ابعاد مغفول در نظام آموزش عالی و آموزش و پرورش هستند. تحقیقات مختلف در جهان نشان می دهد که اگر جذب افراد برای شغل معلمی مبتنی بر شایستگی های حرفه ای باشد، به پیشبرد اقتصاد و توسعه می انجامد.
    روش کار
    این مطالعه کیفی، در بهمن 1396 با رویکرد پدیدارشناسی، بر روی 18 متخصص عرصه تعلیم و تربیت و مدیریت منابع انسانی، به روش نمونه گیری هدفمند تا اشباع داده ها انجام شد. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه با گروه های کانونی بود. تمام مصاحبه ها ضبط و سپس دست نویس و تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    با تحلیل و ادغام مولفه های اصلی، یک مولفه اصلی و 57 مولفه فرعی شناسایی شدند. بعضی از مضمون های فرعی انتخاب شده عبارت اند از: استخدام نکردن در بدو ورود، اخذ آزمون پایان دوره و صدور گواهی صلاحیت، ارزشیابی و نظارت بر فرایند آموزش به صورت عملی و نظری، ارزشیابی اثربخشی دوره های کارورزی، تالیف کتاب های ویژه دانشگاه فرهنگیان، تاسیس کتابخانه الکترونیک، اعزام به خارج از کشور، مدیریت هوشمند کلاس، بهره مندی از تجارب جهانی، شایستگی های ادراکی و فناوری، توجه به tpck، تغییر آموزگار آموزش محور به پژوهش محور، پیاده سازی منتورینگ در آموزش، عدم اجرای سیستم پاداش در آموزش و پرورش، جرئت ورزی و فن بیان، مهارت شناخت رفتارهای نابهنجار کودک و نوجوان، مهارت ایجاد رفتار مطلوب در کودکان، مهارت ارتقاء تمرکز و دقت، طراحی سیستم مطلوب ارزشیابی از دانشجویان و نظارت بر این ارزشیابی، و دانش هیورستیک.
    نتیجه گیری
    از 57 محور به دست آمده، اهمیت و توجه به اخذ آزمون پایان دوره و صدور گواهی صلاحیت پاسخ های مصاحبه شوندگان، از مهم ترین مولفه هایی هستند که باید در ارتقاء شایستگی حرفه ای دانشجو- معلمان در فرایند آموزش بدان ها توجه کرد.
    کلیدواژگان: متخصصان تربیت معلم، مدیریت منابع انسانی، شایستگی های حرفه ای، دانشگاه فرهنگیان
  • اکرم قهرمانیان، وحید زمانزاده، مژگان لطفی، فرانک جبارزاده *، عباس داداش زاده، عاطفهاللهبخشیان، مهدیه اسمعیل نژاد صفحات 152-159
    مقدمه
    با توجه به تفاوت سبک های یادگیری در فراگیران بهتر است مدرسین، سبک های یادگیری فراگیران را تعیین نموده و بر اساس ویژگی های هر سبک، روش های آموزشی مناسبی را اتخاذ نمایند. در این مطالعه تکالیف پروژه محور به عنوان یک روش هماهنگ با سبک یادگیری جذب کننده و همگرا در تدریس درس فوریتهای پزشکی دانشجویان اتاق عمل طراحی و تاثیر آن بر سبک یادگیری تعیین گردید.
    روش کار
    در یک مطالعه از نوع دو گروهه شاهد دار، گام های طراحی تکالیف پروژه محور بر اساس معیارهای یادگیری پروژه محور، برگرفته از مرور بر متون استخراج و سپس با شرکت 34 دانشجوی کارشناسی اتاق عمل (10 نفر گروه مداخله و 24 نفر کنترل) تکالیف پروژه محور در کلاس درس ارائه شد. پرسشنامه سبک یادگیری کلب قبل و بعد از اتمام دوره برای سنجش سبک یادگیری دانشجویان مورد استفاده قرارگرفت.
    یافته ها
    بین گروهی که پروژه را ارائه کرده بودند و گروهی که در کلاس حضور داشتند و فقط در بحث شرکت کرده بودند از حیث تغییر در سبک یادگیری، تغییر معنا داری یافت نشد (05/0 < P). همچنین علیرغم اینکه میانگین نمره مربوط به سبک های یادگیری در هر دو گروه (ارائه دهنده پروژه و مشارکت کننده در بحث) در تمام مدها افزایش یافته بود اما اختلاف بین قبل و بعد از آموزش در هیچکدام از گروه ها معنی دار نبود (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    طراحی تکالیف پروژه محور برای دانشجویان اتاق عمل و به عنوان یک روش آموزشی مطابق با سبک یادگیری جذب کننده و همگرا در دانشجویان یاد شده قابل پیاده سازی است. سبک یادگیری یک رفتار عادتی است و به نظر می رسد تغییر در نوع سبک یادگیری در کوتاه مدت نمی تواند حاصل شود. نیاز به انجام مطالعات بیشتر با حجم نمونه بیشتر، محدودیت های کمتر و اندازه گیری مکرر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: یادگیری پروژه محور، یادگیری حل مساله، سبک یادگیری، دانشجوی اتاق عمل
  • فاطمه محمدی یوزباش کندی* ، شعله لیوارجانی، داوود حسینی نسب صفحات 160-168
    مقدمه
    بهزیستی تحصیلی از متغیرهای مهم در حوزه آموزش و یادگیری است که شناخت عوامل زمینه ساز آن ضرورت دارد. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی روابط ساختاری حس انسجام، خوددلسوزی و مسئولیت پذیری با بهزیستی تحصیلی بود.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی همبستگی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز جامعه آماری را تشکیل دادند. تعداد 350 نفر (181 مرد و 169 زن) به روش نمونه گیری چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های حس انسجام آنتونوسکی (Antonovsky)، خوددلسوزی نف (Neff)، مسئولیت پذیری گاف (Gough)، فهرست مشغولیت تحصیلی سالملا-آرو و آپادیا (Salmela-Aro & Upadya) و سیاهه فرسودگی تحصیلی سالملا-آرو (Salmela-Aro) و همکاران پاسخ دادند. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Amos نسخه 24 تحلیل شد..
    یافته ها
    مدل فرضی بهزیستی تحصیلی در جامعه پژوهش برازنده بود (06/0 = RMSEA، 2/68 X2/DF). مسیر مستقیم حس انسجام، خوددلسوزی (001/0 > P) و مسئولیت پذیری (01/0 > P) به بهزیستی تحصیلی دانشجویان معنادار بود. همچنین مسیر مستقیم حس انسجام و خوددلسوزی به مسئولیت پذیری معنادار بود. مسیر غیرمستقیم حس انسجام با میانجی گری مسئولیت پذیری معنادار بود. ولی مسیر غیرمستقیم خوددلسوزی بر بهزیستی تحصیلی معنادار نبود. در مجموع 35 درصد از واریانس بهزیستی تحصیلی از طریق متغیرهای مدل تبیین شد..
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر مستقیم و غیرمستقیم حس انسجام، خودلسوزی و مسئولیت پذیری بر میزان بهزیستی تحصیلی، به نظر می رسد با تقویت مسئولیت پذیری، حس انسجام و خوددلسوزی می توان بهزیستی تحصیلی دانشجویان را تقویت کرد.
    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، مسئولیت پذیری، حس انسجام، خوددلسوزی
  • عباس تقی زاده *، جواد حاتمی صفحات 169-177
    مقدمه
    هنگام آموزش در محیط های یادگیری مبتنی بر وب، یک محیط متفاوت و جدید در مقایسه با محیط های چهره به چهره بایستی خلق می شود. در این بین عدم حضور فیزیکی معلم و فراگیران در یک محیط یادگیری آنلاین میتواند به یک معضل اساسی در چنین دوره هایی که اثرات نامطلوبی بر رضایت و یادگیری فراگیران دارد، مبدل شود. لذا این پژوهش با هدف بررسی ارتباط حضور آموزشی، حضور اجتماعی و حضور شناختی با عملکرد تحصیلی فراگیران دوره های آموزش الکترونیکی انجام گرفت.
    روش کار
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی(الگویابی علی) بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان ثبت نام کرده در دوره دوره های مبتنی بر وب شهر تهران که در سال تحصیلی 1397-1396 به تحصیل اشتغال داشتند، بودند که حجم نمونه ایی به تعداد 307دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایی انتخاب شدند و به مقیاس چارجوب اجتماع اکتشافی آربا و همکاران(2008) پاسخ دادند که از آن میان 271 پرسشنامه قابل تحلیل بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر، تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان دادند، مدل ساختاری عملکرد تحصیلی فراگیران دوره های آموزش الکترونیکی مدلی روا در جامعه مورد پژوهش است و داده ها برازش مناسبی با مدل نظری دارند (076/0 = RMSEA). بر اساس این مدل، 48 % از واریانس عملکرد تحصیلی قابل تبیین است؛ از این رو، حضور آموزشی بر حضور شناختی(46/0 = β) ،(01/0 > P، 12/5 = T)، حضوراجتماعی(51/0 = β) ،(01/0 > P، 83/5 = T) و عملکرد تحصیلی(32/0 = β) ،(01/0 > P، 84/3 = T)، حضور اجتماعی بر حضور شناختی(29/0 = β)، (05/0 > P، 33/3 = T) و عملکرد تحصیلی(25/0 = β) ، (05/0 > P، 76/2 = T) و حضور شناختی بر عملکرد تحصیلی (36/0 = β)، (01/0 > P، 09/4 = T) اثر مستقیم معنادار دارند. در نتیجه عوامل مذکور می توانند به طور مناسبی عملکرد تحصیلی فراگیران را تبیین کنند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های تحقیق، می توان عملکرد تحصیلی فراگیران را با ارتقای حضور آموزشی، حضور اجتماعی و حضور شناختی ارتقا بخشید.
    کلیدواژگان: حضور آموزشی، حضور اجتماعی، حضور شناختی، عملکرد تحصیلی، آموزش الکترونیکی
  • حیدر کریمیان* ، حمیدرضا آراسته، محمدرضا بهرنگی، حسن رضا زین آبادی صفحات 178-190
    مقدمه
    کارآیی نظام های آموزشی متاثر از عملکرد معلمان است. معلمان فرهیخته و کارآمد از ظرفیت تغییر و نوآوری برخوردارند و کیفیت عملکرد و شایستگی حرفه ای شان، تسهیل کننده توسعه نظام آموزشی است. هدف این پژوهش طراحی و تبیین مولفه های شایستگی حرفه ای دانشجو- معلمان دوره ابتدایی بر اساس ادبیات و دیدگاه صاحب نظران حوزه تربیت معلم بود..
    روش کار
    پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش تحلیل اسنادی و مصاحبه انجام گرفت. در بخش تحلیل اسناد، متون پژوهش های داخلی و خارجی مورد تحلیل قرار گرفت و نمونه گیری بر پایه اصل اشباع داده ها انجام شد. در بخش مصاحبه ده نفر از متخصصان حوزه تربیت معلم به صورت هدفمند انتخاب و مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت. ابزار پژوهش در بخش تحلیل اسناد فرم فیش برداری بود. ادبیات و پیشینه پژوهش به روش تحلیل اسنادی و مصاحبه ها در دو مرحله کد گذاری باز و محوری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که مدل شایستگی حرفه ای معلمان دارای چهار بعد اصلی دانش حرفه ای، عمل حرفه ای، ارزش ها و نگرش ها و ویژگی های شخصیتی است. هر کدام از این ابعاد نیز دارای مولفه های متنوعی است که جزئیات هر بعد را نشان می دهد و در تدوین چارچوب بایستی در نظر گرفته شود.
    نتیجه گیری
    مطالعه این حوزه نشان می دهد که شایستگی های حرفه ای معلمان کلیتی یکپارچه دارد و از ترکیب پویا و ارتباط درهم تنیده ابعاد آن حاصل می شود. به طور کلی شایستگی حرفه ای معلم به توسعه دانش و نگرش معلم و عمل در راستای تسهیل گری فرایند آموزش معنادار و ساخت دانش اشاره دارد.
    کلیدواژگان: شایستگی های حرفه ای، دانشجو- معلمان، آموزش ابتدایی، دانشگاه فرهنگیان
  • منیژه سرشتی *، شایسته بناییان، معصومه دلارام، افسانه کاطمیان، فرانک صفدری ده چشمه، اکرم کرمی دهکردی، زیبا رئیسی، مرضیه رئیسی، زینب توکل، صدیقه جمالی صفحات 191-199
    مقدمه
    بهبود کیفیت آموزش مامایی برای ارتقاء سلامت مادران و نوزادان حیاتی است. این مطالعه با هدف ارزیابی درونی گروه های آموزشی رشته مامایی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1396 در گروه آموزشی رشته مامایی انجام شد. جامعه پژوهش شامل 36 دانشجوی مامایی، 16 دانش آموخته مامایی، 6 کارفرمایی فارغ التحصیلان، مسئول EDO، رئیس دانشکده و کلیه اعضای هیئت علمی (11 نفر) بود. نمونه گیری در بخش اعضای هیئت علمی به صورت سرشماری و بقیه واحدهای پژوهش به صورت در دسترس انجام شد. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه، فرم مشاهده و چک لیست بود. برای تعیین نقاط قوت و ضعف درحوزه های مورد بررسی از دامنه زیراستفاده شده است. نتایج داده های کمتر از 50% نامطلوب، داده های بین 80-50 درصد نسبتا مطلوب و داده های بالاتر از 80 درصد مطلوب در نظر گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS آزمون های آماری توصیفی شامل فراوانی و درصد، میانگین و جمع کل انجام شد.
    یافته ها
    نتایج ارزیابی درونی گروه مامایی نشان می دهد در کل حوزه های نه گانه مورد بررسی، این گروه از مجموع امتیاز کل حوزه ها 828 امتیاز، 689 امتیار معادل 21/83 درصد را کسب نموده است که با توجه به استاندارد گوردمن در سطح مطلوب قرار دارد. وضعیت گروه مامایی در حوزه های رسالت واهداف آموزشی، مدیریت و سازماندهی برنامه های آموزشی، هیات علمی و سنجش و ارزیابی در جایگاه مطلوبی قرار دارد. اما در حوزه های دانشجویان، منابع آموزشی، پژوهشی و دانش آموخته گان در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد.
    نتیجه گیری
    گرچه وضعیت گروه مامایی با توجه به امتیازات کسب شده مطلوب بود، اما حوزه های دانشجویان و دانش آموختگان نیازمند توجه بیشتری است. لذا اقدامات لازم جهت رفع نقاط ضعف به ویژه در دو حوزه مذکور ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، شهرکرد
  • طیبه ارجمندی، علی اکبر امین بیدختی *، علی محمد رضایی صفحات 200-207
    مقدمه
    چابکی دانشگاهی به این مفهوم می پردازدکه نیازبه بهبود هرگز متوقف نمی شود و استانداردهای امروزی روش های قدیمی فردا هستند. به منظوردستیابی به چابکی، سازمان ها به مجموعه ای از ابزارها نیاز دارند که توانمندسازها نام گرفته اند.
    روش کار
    هدف این پژوهش شناسایی توانمندسازهای چابکی دانشگاه ها با روش کیفی است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته و جامعه آماری اعضاء هیات رئیسه دانشگاه های دولتی شهر تهران بود که با روش نمونه گیری هدفمند ده نفر از آن ها جهت مصاحبه انتخاب و داده های حاصل به روش تحلیل محتوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از تلفیق مصاحبه ها و ادبیات تحقیق یک مدل مفهومی طراحی شد. به منظور اعتباریابی، مدل به دو نفر از صاحب نظران مدیریت و پنج نفر از مصاحبه شوندگان ارائه و نظرات ایشان لحاظ گردید.
    یافته ها
    عامل های توانمندساز مدل عبارتند از: تشکیل سازمان دانش محور، قواعد و رویه های سازمانی، نیروی کار چابک، فرهنگ سازمان، فن آوری اطلاعات، شراکت و همکاری، کارتیمی، قابلیت نوسازی، مدیریت و رهبری، استقلال، آینده پژوهی، تحول در برنامه ریزی آموزشی و درسی، توانمندی های مالی.
    نتیجه گیری
    بر اساس تحقیق حاضر سه عامل آینده پژوهی، تحول در برنامه ریزی آموزشی و درسی و توانمندی های مالی برای نخستین بار به عنوان توانمندساز چابکی دردانشگاه ها شناسایی گردیدند که ضمن غنا بخشیدن به ادبیات تحقیق می تواند به منظور چابک سازی دانشگاه ها به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازهای چابکی، دانشگاه های دولتی، چابکی
|
  • Mohammad Mehtari arani *, Maryan Rajabiyan dehzireh , Abolfazl Baghbani , Hosien Sotudeh arani Pages 1-13
    Introduction
    The integration of information and communication technology in education plays an important role in facilitating and enhancing learning. Information and communication technology, especially educational simulation, can provide benefits for teachers and increase learning and enhance learning outcomes especially at elementary and high school levels. The purpose of this study was to investigate the effect of computer-based educational simulation on mental well-being and lifelong learning in students.
    Methods
    This is an applied research and with quasi-experimental method of pre-test-post-test design with control group. The statistical population of this study are all the students of Second high school in Tehran In the academic year 2016-2017 that 60 of them (30 in the experimental group) and (30 in the control group) were selected as sample by available sampling method. The research tools consisted of Mental Well-Being of Keyes and Magyar-Moe and Life-Long Learning Wetzel and et al of Questionnaire.
    Results
    The findings of the study showed that after controlling the effects of pre-test, in the mental well-being (P < 0.025, F = 106.02), and in the life-long learning (P < 0.025, F = 145.59), there was a significant difference between the two experimental and control groups and can be said that educational simulation has been effective in improving mental well-being and lifelong learning of students. After controlling the effects of pre-test, in emotional well-being (P = 0.016, F = 8.85), psychological well-being (P < 0.016, F = 86.79) and social well-being (P < 0.016), F = 84.16) and in the beliefs related to learning and motivation (P < 0.016, F = 76.34), the information search skill (P < 0.016, F = 36.60) and attention to individual competence With (P < 0.016, F = 52.38), There was a significant difference between the two experimental and control groups and can be said that educational simulation has also been effective in improving components of mental well-being and lifelong learning of students.
    Conclusions
    The results of this study showed that computer-based educational simulation has an impact on mental well-being and lifelong learning in students and increases the mental well-being and lifelong learning of students.
    Keywords: Educational simulation, Mental well-being, Lifelong learning, Students
  • Fariborz Aslmarz , Hassan Asadzadeh *, Fariborz Dortaj , Saeed Beheshtie , Abdollah Motamedi Dr. Pages 14-24
    Introduction
    The present study was conducted with the aim of teaching philosophy for parents and determining its effectiveness with the philosophy education program for children in the ethical evolution and self-governing of the sixth grades female elementary school students.
    Methods
    The research method is semi-experimental (pre-test, post-test with control group). The statistical society of the study included all the sixth grade female students and their mothers in Ilam city. 100 students and their mothers were selected as a statistical sample. The ethical evolution questionnaire (Linde, 2004 and 2005) and self-governing scale (2004) were used for gathering data. The collected data were analyzed by using statistical descriptive and inferential indicators (multivariate covariance analysis) with SPSS.22 software.
    Results
    The findings revealed that the group significantly affects the self-governing (F(3,90) = 36.31, P < 0.0001 and partial ƞ2 = 0.54) and ethical evolution scores (F(3,90) = 25.25, P < 0.0001 and partial ƞ2 = 0.45) score. At the end of the study, the mean scores of ethical evolution and self-governing of the mothers in the experimental groups were higher than that of the control group (P < 0.01). The mean scores of the students in the experimental group were also higher than those in the control group in all scales (P < 0.01). There were no significant differences in any of the scales of the mothers and daughters in the control group (P > 0.05). However, in two scales of self-governing and ethical evolution, the scores of the experimental group mothers were significantly higher than the experimental group daughters (P < 0.01).
    Conclusions
    It was concluded that, the philosophy education program affected the ethical evolution and self-governing of the students and their parents. Therefore, this program can be used to improve the ethical evolution and self-governing of the students and their parents.
    Keywords: Education, philosophy, parents, children, girl students, elementary sixth
  • Mahdi Komasi *, Khadijeh Aliabadi, Esmail Zareii zavaraki Pages 25-32
    Introduction
    This study was carried out aimed to comparing the method of teaching through social network and face training and its impact on the level of learning and retention of adult students in the social sciences.
    Methods
    A Quasi-Experimental method was used with two experimental in this study. The pretest-posttest with control group was used in this study. The population of this study includes all students of kharazmi private adult male school in khoramdar who studied in the academic year 2015-2016. Random sampling method was used in this study and a 30-member class from this school was selected as sample. The researcher-made tests were used to determine the rate of students' learning and retention. The indices of average and standard deviation of scores have been investigated to analyze the findings in the descriptive statistics section. Analysis of covariance (ancova), multivariate analysis of variance test have been used in the inferential statistics.
    Results
    According to the findings of the first hypothesis, the students' learning who use telegram social network was more than in-person training (f = 9.556, P < 0.05). Also, the second hypothesis showed that the rate of students' retention during the telegram social network was more than in-person training (f = 7.065, P < 0.05).
    Conclusions
    Deploying virtual social networks can be an opportunity to improve teaching and learning. Teachers and professors can use these networks to improve the quality of their teaching and deepen their learning, content retention, and increase the student's academic achievement due to the possibilities offered by virtual learning networks.
    Keywords: Virtual Social Network, In-Person Training, Learning, Retention, Adult Student
  • Ebrahim Aryani ghizghapan * Pages 33-43
    Introduction
    The purpose of this study was modeling the role of the mediator of Mindfulness in the relationship between the basic mental needs and Physical health of medical students.
    Methods
    Methodology of the research in terms of the main strategy, was quantitative, in terms of the strategy, was field, and in terms of analytical, was descriptive-Correlation. The statistical population was students of Ardabil University of Medical Sciences during the academic year 2017-2018. The sampling method was random. The sample size according to the Kregci-Morgan model and with error α = 0.05, was considered 240 persons. To collect data, the Mindfulness Knowledge Questionnaire (FFMQ) by Baer et al. (2006), basic mental needs (PNS) by Dyes and Ryan (2000), and the Physical Health Index (PHC) of Boardman (2004) were used. Validity of the tools was confirmed by the professors of education and psychology. Data were analyzed using two software’s SPSS vs. 22 and lisrel. 8.50 and analyzed by structural equation modeling.
    Results
    The results showed that the proposed model had suitable fit (x2/df = 1.49, GFI = 0.92, AGFI = 0.92, CFI = 0.91, NFI = 0.93, RMSEA = 0.046) and the component of basic mental needs has a direct and indirect effect through the component of mindfulness on Physical health (P < 0.05).
    Conclusions
    Basic mental needs by mediating mindfulness are important components in the development and improvement of students' physical health. Therefore, attention to the factors of mindfulness and basic psychological needs to advance goals and efforts to push students toward effectiveness recommended and stressed.
    Keywords: Mindfulness, Basic mental needs, Physical health, Students, Medical Sciences University
  • Zahra Moghanizadeh, Gholamreza Sanagouye moharer Dr *, Zahra Talebi, Maryam Asvadi Pages 44-52
    Introduction
    Internet is widely used in science and technology and its attractiveness in recent years has led to a phenomenon known as "Internet addiction" emerge. The aim of this study was to investigate the relationship between internet addiction and mental health in students.
    Methods
    In so doing, the study was descriptive correlational study was used. The study population consisted of all students at Ferdowsi University of Mashhad in the 94-95 school year that Morgan table 384 using stratified random sampling method and questionnaires internet addiction (IAT), public health (GHQ-28), and demographic information checklist completed. Data analyzed using ANOVA and multiple regression analysis was performed on the same way.
    Results
    Results showed between predictor variables and the criterion variable overall score of Internet addiction as there is a linear relationship (P < 0.001). The results of analysis of variance showed that the observed significant F (P < 0.001, F (314,4) = 99.12) a component of public health in general are able to predict Internet addiction.
    Conclusions
    The results of this study indicate that the overall score of general health and its anxiety components such as physical harm depression and social functioning disorder have a significant positive correlation with the total score of Internet addiction and its six components. In other words the level of general health in students is associated with their Internet addiction.
    Keywords: Internet addiction, Public health, Students
  • Shahrzad Saravani, Hassan Mirzahosseini, Majid Zargham Hajebi * Pages 53-59
    Introduction
    Many educational problems of students such as academic failure and maladaptive behaviors stem from their inadequate educational motivation. Teaching lessons based on Keller's motivational strategies can be effective in enhancing and motivating studentsPromoting students' motivation will empower students as future physicians of the country, which in turn will play a vital role in promoting community health. This study was done to develop and design Keller's educational-motivational package and its effectiveness on the motivation of medical students in the basic sciences of Iran University of Medical Sciences.
    Methods
    This study is an educational and semi-experimental intervention. The statistical population consisted of all undergraduate students studying in the basic sciences of Iran University of Medical Sciences during the academic year of 96-97, which 412 of them were selected as the research sample by hierarchical cluster method. After completing the Valerand Motivation Inventory, people who received scores less than 112 (117 people) were contacted, 104 of whom wished to continue their participation in the study, and the researcher divided them into experimental and control groups by using the random blocks method.
    Results
    The findings of this study showed that education based on Keller's strategies is significantly effective in increasing motivation, which indicates the positive effect of education.
    Conclusions
    It seems that the use of motivational strategies is effective in raising academic motivation of medical students and it will lead to better student learning and better educational adjustment of them. Training and learning are among the methods that increase motivation. The results showed that promoting student's academic motivation with correct training is Learnable, which, in turn, leads to success in the teaching-learning process. In this way, promotion of motivation and improving the quality of teaching affects students' academic performance, their behavior and attitudes and will contribute to active participation of students in the learning process.
    Keywords: Motivation-methods, Students, Medical, Teaching-methods
  • Firooz Mahmoodi * Pages 60-67
    Introduction
    One of the important factors in the development of countries is scientific production and turning science into wealth by Universities. Investigating and identifying the problems and barriers of scientific production of universities is very important. The purpose of this research is to investigate the barriers of scientific production from the viewpoint of faculty members the University of Tabriz.
    Methods
    In this cross-sectional study, 250 faculty members from the University of Tabriz were taught in the first semester of the academic year of 2016-2017 selected by simple random sampling. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire with 81 items with a five-point Likert scale. The validity of the questionnaire was approved by the experts and reliability by Cronbach's alpha, which was 0.82. Data were analyzed using SPSS 25 and one-sample T-test and Friedman test.
    Results
    The results of this study showed that the factors such as curriculum and content, publishing scientific findings, organizational-managerial barriers, faculty members issues, teaching methods, nature of research, research tools, the connection of scientific production with society and industry, deficiency of facilities and opportunities and Over-organizational barriers to inhibiting scientific production. Among these factors, the over- organizational factor has the highest rank and the content and curriculum have the least rank in hindering scientific production.
    Conclusions
    Given the high contribution of the over- organizational factor to barriers to scientific production, it can be said that in order to establish an effective transformation in the scientific production, a systemic view of the interrelationship between the various economic, political, cultural and social parts is essential.
    Keywords: University scientific production, scientific production barriers, University, industry relationship, commercialization
  • Azita Delfan Azari , Majid Aliasgari *, Kamiyan Khazaei , Javad Soleymanpoor Pages 68-76
    Introduction
    Problem solving is a skill that should have grown from a student's period in nursing students, and this will only be possible through a curriculum. Therefore, the purpose of the present study was to design the curriculum model based on the development of problem-solving skills for undergraduate nursing.
    Methods
    Based on the review research and in order to determine the elements necessary for preparing a curriculum based on the development of problem-solving skills, the books and resources and internal and external articles were first studied and taken notes. Then, by conducting a survey of supervisors and counselors and refining and completing the information obtained, they were classified, organized and presented in the form of tables through the descriptive statistics.
    Results
    The curriculum based on the development of problem-solving skills has different dimensions such as goals, content, teaching-learning methods and evaluation, each of which has a variety of levels and should be considered in this curriculum.
    Conclusions
    Problem-solving skill is something that is acquired and achieved through the achievement of higher levels of perceptual, cognitive, emotional, etc. Therefore, education will have a significant role in improving the problem-solving skills of learners, especially nursing students (due to specific sensitivity of their chosen field).
    Keywords: designing model, curriculum, problem-solving skills, undergraduate nursing
  • Arash Shahbaziyan *, Kazem Husaynpourbanadig, Asef Rahnemayibastam Pages 76-83
    Introduction
    One of the problematic factors in the field of education and learning is academic procrastination. The aim of the present study was the survey of the role of moral intelligence and cell phone addiction in predict academic procrastination of students.
    Methods
    The research method was a descriptive-correlation. The population consisted of all male and female students studying at Azerbaijan Shahid Madani University in the 2017-2018 academic year that according to Krejcie and Morgan table, 357 students were selected by multistage cluster sampling method. For data collection from academic procrastination assessment scale (Solomon & Rothblum, 1989), Lennick and Kiel moral intelligence questionnaire student (2011) and Savari cell phone addiction were used. Data analysis was performed using the Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis (stepwise) in software spss version 16.
    Results
    Correlation coefficients showed that there was a significant negative correlation between moral intelligence and academic procrastination and there was a significant positive correlation between cell phone addiction and students' academic procrastination (P < 0.01). Also, the results of multiple regression analysis showed that moral intelligence and cell phone addiction could significantly predict students' academic procrastination.
    Conclusions
    In educational programs for the prevention and reduction of academic procrastination among students, moral intelligence and cell phone addiction require more attention.
    Keywords: Moral intelligence, Cell phone addiction, Academic procrastination
  • Hamideh Kholghifard *, Rahmatolah Marzoghi Professor, Mehdi Mohamadi Docter, Mohammadali Davarpanah Pages 84-90
    Introduction
    HIV/AIDS prevention training through curriculum can have a broad health benefits for the society. Therefore, the purpose of this study was to design a curriculum for HIV / AIDS prevention training for the health educators in secondary education.
    Methods
    Based on qualitative design and case study, and using semi-structured questionnaire with purposeful sampling and theoretical saturation technique to providing the components for designing a HIV / AIDS prevention curriculum, the views of medical professors and health professionals in the field of HIV were collected, Then the data were analyzed by using the N-vivo software version 11, through thematic analysis. The findings were categorized and organized in the form of a basic organizing, and global themes network. The triangulation method was used to validating the qualitative data.
    Results
    According to finding, the curriculum for HIV / AIDS prevention education has dimensions such as causes, diagnosis, general considerations, ethical considerations and prevention as organizing themes, and each of them has a variety of basic themes that can be used in designing HIV / AIDS prevention curriculum
    Conclusions
    If the curriculum of HIV / AIDS prevention education is designed and implemented in a specialized and technical way, it can help provides the skills needed for health behaviors and strengthen the positive attitudes needed to reduce the incidence of HIV / AIDS.
    Keywords: Curriculum, HIV-AIDS Curriculum, Secondary Schooling, Health Educators, HIV prevention
  • Farzaneh Sadeghi, Eskandar Fathiazar Dr *, Mir mahmood Mirnasab Dr, Shahram Vahedi Dr Pages 91-100
    Introduction
    Researchers in the context of reading comprehension, have either a cognitive-social view or a self-regulating learning perspective. There is lack between combinations of a cognitive-social perspective with self-regulation learning. The aim of present study is to combine the social cognitive perspective (scaffolding) and self-regulation learning (self-monitoring and metacognitive strategies) to improve the reading comprehension and reading motivation in students.
    Methods
    The research method was semi-experimental pretest post-test with control group. Sample size consisted of 53 fourth grade elementary students (28 in experimental group, 25 in control group) who were selected by cluster random sampling method. For data collecting PIRLS reading literacy test and Wigfield and Guthrie reading motivation questioner were used. The experimental group received combination of self-monitoring strategies and meta-cognitive scaffolding training for 18 sessions while the control group was trained with traditional method. In the end, reading comprehension test and reading motivation questioner was accomplished on both group.
    Results
    Data were analyzed by covariance analysis method. Obtained result showed that reading comprehension and reading motivation of students in experimental group who received combination of self-monitoring and meta-cognitive scaffolding training were significantly higher than control group who received traditional method.
    Conclusions
    Based on the obtained results, it is possible to emphasize the importance of teaching self-monitoring strategies and metacognitive scaffolding on students 'reading comprehension, and reading motivation so this method can be used to improve students' reading comprehension skills and reading motivation.
    Keywords: self-monitoring, scaffolding, meta cognition, reading comprehension, reading motivation
  • Samira Farzin , Kazem Barzegar Bafrooee *, Maryam Zare Pages 101-111
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the effect of gender and field of study on student- teachers′ critical thinking, meta-cognitive reading strategies, and academic delay of gratification..
    Methods
    234 student- teachers of humanities and basic sciences of Shiraz Farhangian University were selected first by quotas sampling and then random cluster sampling and California critical thinking questionnaire (Form B, 1990), metacognitive reading strategies of Mokhtari & Richard (2002), and academic delay of gratification of Bembenutty & Karabenick (1998) questionnaires were conducted on them.
    Results
    Data were analyzed using independent T-test. The results showed that there was a significant difference between mean score of critical thinking and academic delay of gratification of male and female students; however, there was no significant difference between the mean score of global, support and problem solving metacognitive strategies of male and female students. Also, there was a significant difference between the mean score of critical thinking in the fields of humanities and basic sciences; however, there was no significant difference between the mean scores of metacognitive reading strategies and academic delay of gratification in the fields of humanities and basic sciences.
    Conclusions
    According to the results of this research, it is recommended that educational workshops be held to promote critical thinking skills and academic delay of gratification in male students also in basic sciences.
    Keywords: Critical Thinking, Metacognitive Reading Strategies, Academic Delay of Gratification, Gender, Field of Study
  • Ezzatollah Ghadampour , Mahdi Yousefvand *, Mojtaba Karimian , Saeid Pireinoddin , Narges Baghkhani Pages 112-121
    Introduction
    In this era of human life has become more widespread and is forced to meet and interact with different communities to learn about the country dream. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Pattern of organizing teaching strategies on improving your needs determination (autonomy, competence and perceived communication) and meaning of education among students of high school in the faculty of medical sciences in the English language.
    Methods
    This quasi-experimental study in which the pretest - posttest control group was used the sample was 40 students of second year students of the faculty members of Lorestan university of medical sciences randomly selected single-stage and randomly assigned to experimental and control groups. To collect the data of the scale self-determination and Meaning of education questionnaires in the pre-test and post-test was used. Data were analyzed by analysis of covariance.
    Results
    Covariance analysis showed significant differences between the experimental and control groups in meaning of education and needs determination showed in learning English.
    Conclusions
    According to the results, it became clear that according to the meaning of education and the needs of needs determination in learning English is required.the findings also showed that the teaching of advanced organizers on increasing the level meaning of education and needs determination is effective.
    Keywords: Advance organizer, teaching model, Self-determination needs, Meaning of education
  • Azam Bakhtyari *, Mehran Farajollahi , Mohamadreza Sarmadi , Forozan Zarabian Pages 122-130
    The present study was a kind of exploratory mix designs (qualitative and quantitative) that aimed to design and validate the cognitive empowerment model of faculty members in blended learning environments. Statistical population of this qualitative research comprised all faculty members of Payame Noor Universities of Isfahan in 2017-2018 and 15 people were selected using snowball sampling method. The components of cognitive empowerment were identified by documentary and central coding method and they were prioritized using the Friedman test. Then, after designing the model, this model was validated formally and content by experts in two phases. Reliability of the questionnaire was also evaluated using SPSS.20 software.Cognitive empowerment, 5 indicators including career development, research knowledge, management, learning and teaching methods, job enrichment and 26 components were identified. The components of participation in activities, activities in a workshop with small groups, self-efficacy and independence had the highest priority and the components of curriculum planning, research skills and decision making had the least priority. The model was composed of management components, research knowledge, learning and teaching methods, professional development and job enrichment. The validity of the model was confirmed on the basis of the Kendall’s Coefficient of Concordance and agreement rate of the experts and its retest reliability was reported at 0.754. Considering that the final design model of the Delphi phases has been approved and agreed upon by experts, it can serve as a benchmark for further research in the field of cognitive empowerment of faculty members in blended learning environments.
    Keywords: Design, Validation, Cognitive empowerment, Blended learning, Faculty members
  • Azam Farhadi *, Hamidreza Rezazadeh bahadoran Dr , Aliakbar Khosravi Dr Pages 131-143
    Introduction
    The present study aimed to study the components of philosophical thinking from the viewpoint of contemporary thinkers in the form of constructing and evaluating the validity and reliability of the philosophical thinking questionnaire. Philosophical thinking is a conscious attempt to discover and explain the meaning and concept of the world and life, and the relation of man to it and the result of the question.
    Methods
    This study is a mixed study. The statistical population in the qualitative section consisted of all contemporary thinkers and in the quantitative section, consisted of all the high school teachers in Khoy city which were 1056 people. The sample size was estimated according to the analysis method and using a simple random method, 228. To determine the content validity of the questionnaire qualitatively were used from ideas of five experts of this field. For data analysis, exploratory factor analysis and second-order confirmatory factor analysis were used with maximum exponential method.
    Results
    The results at the level of analysis of the questions showed that all questions with their component, except for the inventive component, have an appropriate load factor (> 0.40). Also, the results showed that the general construct of philosophical thinking with the mediating component had the highest impact factor (0.88) and the least-coefficient coefficient with the inventor component (0.63). The results of the analysis indicated that the fitting model was designed with experimental data and the validity of the philosophical thinking structure was confirmed both at the level of the questions and at the component level.
    Conclusions
    In this study, 10 main components of philosophical thinking were obtained. The results of this study showed that the philosophical thinking questionnaire with high validity is a valid tool for application in educational and psychological researches.
    Keywords: philosophical thinking, factor analysis, narrative, expert
  • Farrokh Ghorbani Namvar , Jafar Beikzad *, Farhad Nejad Irani , Nader Bohlouli Pages 144-151
    Introduction
    Recruiting’s process is considered a forgotten dimension in the education system in Developing Countries. Various studies in the world show how recruiting based on professional merits leads to economy’s advancement and development.
    Methods
    This qualitative study was conducted in February 2012 with a phenomenological approach on 18 experts on education and human resources management, through targeted sampling to data saturation. The data collection was done via interviews with focal groups. All interviews were recorded, handwritten and analyzed.
    Results
    Analyzing and integrating the main components, 1 main component and 69 extra components were identified: unemployed at the time of arrival, students' reluctance to engage in scientific activities, taking final tests and issuing certificates, evaluation and supervision of learning processes in practical and theoretical ways, evaluation of internship period’s effectiveness, publication of special books of Farhangian University, creation and establishment of electronic library, sending students abroad, smart classroom management, use of global experiences, development of students’ professional qualifications, attention to tpck, replacing teaching-oriented teachers with research-based ones, mentoring in education, to stop education’s reward system, dare skills, faculty skills, the ability to recognize abnormal behavior of children and youth, the skill of creating desirable behavior in children, improvement of focusing and accuracy, designing and supervision of a desirable system for students’ evaluation, Hysterical knowledge.
    Conclusions
    57 obtained axes, showed that the importance and attention to take the final exam and getting the certificate are the most important factors that should be considered in upgrading the professional merits of students-teachers.
    Keywords: Teacher Training Specialists, Human Resources Management, Competencies, Professional Qualifications, Farhangian University
  • Akram Ghahramanian Dr, Vahid Zamanzadeh Dr, Mojgan Lotfi Dr, Faranak Jabbarzadeh Dr* , Abbas Ddashzadeh, Atefeh Alahbakhshian Dr, Mahdieh Esmaeilnezhad Pages 152-159
    Introduction
    Due to the different learning styles in learners, it is better for teachers to determine the learning styles of learners and to adopt appropriate teaching methods based on the characteristics of each style. In this study, project-oriented assignments were designed as a suitable approach with an absorbing and converging learning style in teaching emergency medicine lessons to the operating room students and its impact on learning style was determined.
    Methods
    In a study with the control group, the project-oriented assignment design steps were extracted based on the project-oriented learning criteria derived from the literature review. Then, project-oriented assignments were presented in the classroom to the 34 undergraduate operating room students (10 subjects in the intervention group and 24 subjects in the control group) participating in the study. The Kolb's Learning Style Questionnaire was used before and after the completion of the course to measure the students' learning styles.
    Results
    There was no significant difference in terms of learning style change between the group presenting the project and the group attending the class and participating in the discussion (P > 0.05). Moreover, despite the fact that the mean scores of learning styles in both groups (project presenter and discussion participator) increased in all the modes, the difference between before and after training were insignificant in both groups (P > 0.05).
    Conclusions
    Project-oriented assignment design can be implemented for the operating room students as a teaching method compatible with the absorbing and converging learning style. Learning style is a habitual behavior and it seems that a change in the type of learning style in the short term cannot be achieved. Further studies with greater sample size, less limitations and frequent measurements are recommended.
    Keywords: project-oriented learning, problem-solving learning, learning style, operating room student
  • Fatemeh Mohammadi youzbashkandi *, Sholeh Livarjani , Davoud Hoseini nasab Pages 160-168
    Introduction
    Academic well-being is an important variable in the field of education and learning, whose underlying factors must be identified. Therefore, the aim of this study was to investigate the structural relationship between sense of coherence, self-compassion and responsibility with academic well-being.
    Methods
    This descriptive correlational study was performed on students of Tabriz University of Medical Sciences. A number of 350 students (181 males and 169 females) who were selected through multi-stage sampling method completed the questionnaires of sense of coherence by Antonovsky, self-compassion by Neff, responsibility by gough, academic burnout inventory by Salmela-Aro et al, and schoolwork engagement inventory by Salmela-Aro & Upadya. The data were analyzed using structural equation modeling method.
    Results
    The hypothetical model of academic well-being provided a good fit to the research population (X2/df = 2.68, RMSEA = 0.06). Direct path of sense of coherence, self-compassion and responsibility to academic well-being was significant. Also, direct path of sense of coherence and self-compassion to responsibility was significant. Indirect path of sense of coherence with mediating role of responsibility was significant. But indirect path of self-compassion to academic well-being wasn't significant. In total, 35% of the variance of academic well-being was explained by the variables of the proposed model.
    Conclusions
    Given the direct and indirect effect of sense of coherence, self-compassion and responsibility on the academic well-being, it seems that reinforcement of responsibility, self-compassion and sense of coherence may enhance student’s academic well-being.
    Keywords: Academic well-being, responsibility, sense of coherence, self-compassion
  • Abbas Taqizade *, Javad Hatami Dr Pages 169-177
    Introduction
    During teaching in web-based learning environments, a new and different environment must be created compared to face-to-face environments. However, the lack of physical presence of teachers and learners in an online learning environment can turn into a major dilemma that can have adverse effects on learners' satisfaction and learning.So the aim of this study was to Investigating the relationship among educational, social and cognitive presences with students' academic performance in e-learning courses..
    Methods
    The the present research had a descriptive- correlational research design (causal model). The population of this study included all students enrolled in the web-based courses during the academic year 1396-1397 in tehran. a sample of 307 students at the postgraduate level were selected through cluster random sampling and responded to the Arbaugh et al(2008) Community of Inquiry framework survey instrument of which, 271 questionnaires could be analyzed .Data were analyzed using path analysis.
    Results
    The results showed that the structural model of learner's academic performance in e-learning courses is a valid model and data are fitted with theoretical model (RMSEA = 0.076). Based on this model, 48% of the variance in academic performance can be explained. Therefore, teaching presence on social presence, cognitive presence and academic performance, social presence on cognitive presence and academic performance and cognitive presence on academic performance have a significant direct effect. As a result, these factors can properly explain the academic performance of learners in the web-based courses.
    Conclusions
    Accordingly, it is possible to improve the academic performance of learners by enhancing presence factors
    Keywords: teaching presence, social presence, cognitive presence, Academic performance, E-learning
  • Heidar Karimyan *, Hamid Reza Arasteh , Mohammad Reza Behrangi , Hassan Reza Zeinabadi Pages 178-190
    Introduction
    Teachers performance affects the efficiency of educational system. Efficient And competent teachers have the capacity to change and innovate and quality of their Performance and professional competencies facilitate the development of educational system. The purpose of this study was to design and explain a component for professional competencies primary school student-teachers at Farhangian University based on the literature and teachers – training scholar's viewpoints.
    Methods
    This study was conducted using qualitative approach and documentary analysis research methods and interviews. As far as the Documentary analysis is concerned, domestic, foreign research texts were analyzed and the samples were taken based on data saturation principle. In the interview section, ten teachers- training scholars were purposefully selected and semi-structured interviews were conducted. In document analysis section, the note-taking form was applied as a research tool. Using documentary analysis approach for review the literature and research background and interviews were analyzed in two phases including, open and axial coding.
    Results
    The research findings show that teachers’ professional competency model includes four main dimensions: professional knowledge, professional practice, values and attitudes, and personality traits. In fact, every dimension has various features that indicate its details. These details should be taken into consideration to formulate the framework.
    Conclusions
    The study of this topic shows that teachers’ professional competency consists of an integrated whole obtained by means of an active combination and an interconnected relation of its aspects. Generally, teachers’ professional competency refers to the development of teachers' knowledge and attitude on one hand and the action to facilitate the meaningful education process and creation of knowledge on the other hand.
    Keywords: Professional competency, Student-Teachers, elementary education, Farhangian University
  • Manije Sereshti *, Shayeste Banaeian , Masoumeh Delaram , Afsane Kazemian , Faranak Safdari dehcheshme , Akram Karami , Ziba Reisi , Marzye Reisi , Zeinab Tavakol , Sedighe Jamali Pages 191-199
    Introduction
    Improving the quality of midwifery education is crucial for the promotion of maternal and neonatal health. The aim of this study was to evaluate of the quality of the educational activities of midwifery departments of nursing and midwifery faculty of Shahrekord University of medical sciences.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in midwifery departments in 2017. The study population consisted of midwifery students (n = 36), graduated employers (n = 6), head of EDO (n = 1), midwifery department head (n = 1) and all midwifery faculty members (n = 11). Sampling in the faculty member was done in a census and the other subjects were convenience sampling. The data gathered through questionnaires, observation and the Check list. To determine the strengths and weaknesses of the domains under study, the faculty members in their several meetings, determine ideal points for each of the criteria selected. If Score of any domains were less than 50% considered undesirable, between 50-80% were relatively favorable and higher than 80% desirable. Data were analyzed by descriptive statistics including frequency and percentage, mean, standard deviation, and sum with SPSS software.
    Results
    The results showed that midwifery department in all of the nine domains examined achieving more than 83.21% of total score. The status of the midwifery group in the areas of mission and educational goals, management and organizing educational programs, faculty and assessment and evaluation are in a good position. But in the areas of students, educational resources, research, and graduates domains are at a relatively good level.
    Conclusions
    Although the midwifery department situation was desirable in terms of the score obtained, but the areas of students and graduates need more attention. Therefore, it is necessary to eliminate the weaknesses points and to promote the group especially in two mentioned areas.
    Keywords: Internal Evaluation, midwifery department, Shahrekord University of Medical Sciences
  • Taiebeh Arjmandi , AliAKBAR Aminbeidokhti *, Alimohamad Rezaei Pages 200-207
    Introduction
    Academic agility refers to the notion that the need for improvement never ceases and modern standards are tomorrow's outdated methods. To achieve the agility every organization needs a set of tools that are called enablers.
    Methods
    The purpose of this research is to identify the agility enablers of universities by qualitative method. Instrument is a semi-structured interview. The statistical population was the members of the board of directors of the public universities of Tehran. Using a proposing sampling method, ten of them were selected for interview and data were analyzed by content analysis method.
    Results
    Factors of the model are: formation of knowledge-based organization, rules and procedures, agile workforce, organization culture, information technology, cooperation, team work, renovation capability, management, future studies, financial capabilities, Evolution in educational curriculum and planning, independence.
    Conclusions
    Based on the present research, three factors consist of futures studies, financial capabilities and evolution in educational curriculum and planning, were identified for the first time as agility enablers in universities that enriching the literature and can applied to agility in universities.
    Keywords: Agility Enablers, public Universities, Agility