فهرست مطالب

فصلنامه ایمنی زیستی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی زهراوی* صفحات 1-22
    تنوع زیستی، عامل کلیدی بقاء هر اکوسیستم می باشد. از بین سطوح تنوع زیستی، تنوع ژنتیکی به عنوان ماده خام اصلاح ژنتیکی، از بیشترین توجه در جوامع کشاورزی برخوردار بوده و وجود و دامنه آن، به عنوان شاخصی از  پایداری تولید به شمار می رود. منابع ژنتیکی، اساس کشاورزی مدرن را تشکیل می دهند و برای حصول امنیت غذایی لازم می باشند. خطر نابودی منابع ژنتیکی از اواسط قرن بیستم مورد توجه دانشمندان قرار گرفت و متعاقب آن اقدامات جهانی در جهت حفاظت از این ذخایر گرانبها صورت پذیرفت. با این حال روش های اصلاح ژنتیکی، به نوبه خود منجر به محدود شدن پایه ژنتیکی و ایجاد آسیب پذیری در برابر عوامل نامساعد زیستی و محیطی شده است. از سوی دیگر ظرفیت عظیمی در خزانه های ژنتیکی به عنوان منبع بسیاری از خصوصیات ارزشمند، موجود است که به دلیل محدودیت های روش های سنتی، بلا استفاده مانده است. ورود مهندسی ژنتیک با قابلیت گذر از مرزهای محدودکننده، نوید بخش آزادسازی ظرفیت نهفته در منابع ژنتیکی و توسعه ژرم پلاسم می باشد. مهندسی ژنتیک با هدف قرار دادن آفات مضر و مهار اختصاصی آن ها، مانع از نابودی ارگانیسم های مفید می شود. همچنین در جلوگیری از فرسایش خاک نقش بسزایی داشته و بدین ترتیب سبب حفظ تنوع زیستی موجود در خاک شده است.
    کلیدواژگان: تراریخته، تغییریافته ژنتیکی، ژرم پلاسم، تنوع ژنتیکی، بانک ژن
  • مسعود توحیدفر*، زهره حاجی برات صفحات 23-31
    گیاهان یکی از ذخایر ارزشمند ژنتیکی جهان محسوب می شوند. پیش بینی می شود که بیش از 15 تا 40 درصد گونه های زنده، در سال 2050 انقراض پیدا خواهند کرد. مطالعات در مورد گونه های در حال انقراض و حفظ ذخایر ژنتیکی در دنیا، از سال 1960 به طور بسیار جدی مطرح شد. به طوری که سازمان های بین المللی در این راستا تشکیل شدند. این سازمان ها اقداماتی برای حفظ این گونه ها از جمله تشکیل بانک های ژن گیاهی، تعیین مناطق حفاظت شده جهت حفظ ذخایر ژنتیکی و کاشت گونه های در حال انقراض در باغ های گیاه شناسی را پیشنهاد کردند. اما مهندسی ژنتیک به عنوان روشی جدید و ابزاری سریع و کارآمد برای نجات گونه های در حال انقراض مطرح شد که این روش امکان جداسازی ژن های مقاومت به تنش های زیستی و غیر زیستی از موجودات مختلف را فراهم کرده و با انتقال آن ها به گونه های در حال انقراض، آن ها را مقاوم به شرایط نامساعد محیطی کرده و باعث جلوگیری از انقراض آن ها شده است. هدف از این مقاله، بررسی نقش تراریخته در حفظ و نگهداری گونه های در معرض انقراض و همچنین افزایش تنوع زیستی است.
    کلیدواژگان: انقراض گونه ها، گونه گیاهی، تراریخته، تنوع زیستی، محیط زیست
  • شهنوش نیری، مسعود توحیدفر* صفحات 33-44
    نانوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک با کاربردهای گسترده در پزشکی، کشاورزی و صنعت از جمله کارآمدترین فناوری هایی هستند که در رفع نیازهای بشر مورد استفاده قرار گرفته و در کنار آن می توانند آثار مخرب زیست محیطی را کاهش دهند. با این وجود، استفاده از این فناوری ها و تولیدات آن ها همواره ملاحظات زیست محیطی، سلامتی انسان، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی را در کشورهای مختلف ایجاد کرده است. آن چه مسلم است، این فناوری ها همانند سایر فناوری های نوین، در کنار مزیت های فراوان خود، ملاحظاتی نیز می توانند به همراه داشته باشند. استفاده از تحقیقات پایه در زمینه ملاحظات و فواید تراریخته ها و اطلاع رسانی درست و کافی در این زمینه، باعث آشنایی جامعه با فواید مهندسی ژنتیک در کشاورزی و تغییر رویکردها خواهد شد. همچنین ملاحظات علمی تراریخته ها نیز با استدلال های علمی به راحتی قابل حل است و می توان ضمن اجتناب از مخاطرات احتمالی این فناوری، مردم را از مزایای آن بهره مند نمود. در مقایسه با گیاهان تراریخته، تولیدات نانوتکنولوژی به ظاهر ایمن و پاک، باید همراه با کنترل ها و پایش هایی جهت کاهش اثرها مخرب آن باشد، به علاوه این که جهت شناخت دقیق تر این اثرها، بررسی ها و تحقیقات جامع تری موردنیاز می باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی زیستی، بیوتکنولوژی، محصولات تراریخته، نانوتکنولوژی، نانوذرات
  • امیر میمندی پور* صفحات 45-65
    محصولات گیاهی تراریخته شامل محصولاتی هستند که ماده توارثی یا DNA آن ها به منظور تامین هدفی خاصی و با استفاده از روش های جدید زیست فناوری، اصلاح ژنتیکی شده است. در ایران مدتی است که مناقشه بر سر تولید گیاهان تراریخته ی توسعه یافته توسط دانشمندان و پژوهشگران داخلی، بیان کننده چالش جدی بین دو گروه دانشمندان حوزه زیست فناوری کشاورزی و دیگر دانشمندان در حوزه های غیر تخصصی و مرتبط با محیط زیست است. گروه اول معتقد به استفاده از فناوری های زیستی جهت غلبه بر مشکلات کمبود غذا و منابع محیطی، جلوگیری از تهاجم آفات کشاورزی و کاهش استفاده از سموم کشاورزی به منظور کنترل آفات هستند. در حالی که مخالفین کاشت گیاهان تراریخته نگران مخاطرات استفاده از این گیاهان بر سلامت انسان و محیط زیست از قبیل شیوع سرطان، ناباروری، تولید ترکیبات حساسیت زا در بدن، کاهش تنوع زیستی و دیگر اثرهای ناخواسته می باشند. به همین منظور، مقاله مروری حاضر به بحث در مورد نتایج تعدادی از مقالات علمی چاپ شده در زمینه بررسی اثرهای استفاده از محصولات تراریخته در خوراک حیوان های اهلی تولید کننده غذا و تاثیر آن ها بر سلامت، تولیدمثل و عملکرد آن ها پرداخته، همچنین داده های میدانی در دسترس مربوط به تولیدمثل و عملکرد کلیه مزارع پرورش دهنده حیوان های اهلی در آمریکا مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: محصولات تراریخته، حیوان های اهلی تولید کننده غذا، عملکرد، تولید مثل، سلامت
  • مریم پهلوان یلی*، محسن محمدی انایی صفحات 67-77
    در این پژوهش، ترکیب های شیمیایی میوه زیتون تلخ و قابلیت حشره کشی عصاره و پودر آن روی حشره کامل شپشه آرد مطالعه و آزمایش های زیست سنجی به روش تماسی به صورت طرح کامل تصادفی در دمای 5±25 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد انجام شد. درصد مرگ و میر حشره کامل آفت، با کاربرد عصاره میوه زیتون تلخ در سه غلظت و در سه زمان و پودر میوه زیتون تلخ، در چهار دوز، پس از گذشت چهار زمان محاسبه شد. اختلاف معنی داری در درصد کشندگی عصاره و پودر، روی آفت در غلظت های مختلف پس از هریک از زمان های مورد مطالعه مشاهده شد. بر اساس نتایج، مرگ و میر با افزایش غلظت و گذشت زمان افزایش یافت. کمترین و بیشترین میزان تلفات، با کاربرد عصاره میوه زیتون تلخ به ترتیب در غلظت 10 و 80 میکروگرم بر میلی لیتر پس از 12 و 36 ساعت (50/2±5/17درصد و 89/11±75/81 درصد) بود. همچنین بالاترین و پایین ترین میزان تلفات به هنگام کاربرد پودر میوه زیتون تلخ، به ترتیب در دوز 3 و 6 گرم پس از 24 و 96 ساعت (36/2 ±33/3 درصد و 89/5±00/92 درصد) به دست آمد. بعلاوه 52 ترکیب شیمیایی تشکیل دهنده میوه زیتون تلخ، با استفاده از دستگاه GC/Mass شناسایی و شش پیک در آن مشاهده شد.
    کلیدواژگان: شپشه آرد، سمیت تماسی، غلظت، GC، Mass
  • رضا تیموری*، محمد مهدیارفر صفحات 79-92
    آرسنیک و ترکیبات آن که به عنوان یکی از خطرناک ترین آلاینده‏ های آب بشمار می‏رود، علاوه بر بروز بیماری های خطرناک، به عنوان یک مشکل اساسی در جوامع مختلف مطرح است. تاکنون تحقیقات فراوانی برای کاهش و حذف آرسنیک و ترکیبات آن از آب آشامیدنی در نقاط مختلف دنیا توسط دانشمندان و محققین انجام شده و بر اساس نتایج آن، راه‏‎کارهای متنوعی پیشنهاد شده است که هر یک از آن ها عملکردی متفاوت از خود نشان داده اند. در این تحقیق سعی شده ضمن معرفی و شناخت اجمالی این راه‏کارها، به مقایسه عملکردی آن ها و ملاحظات موثر بر بکارگیری این تکنولوژی ها پرداخته شود. تکنولوژی های حذف آرسنیک شامل گزینه‏ های جذب سطحی، تعویض یونی، ترسیب شیمیایی، فیلتراسیون فرآیندهای غشایی و اسمز معکوس می‏باشد. نتایج حاصل نشان می‏دهد که با توجه به لزوم حداکثری حذف آرسنیک، تکنولوژی اسمز معکوس بهترین عملکرد را از خود نشان داده و قادر است به تنهایی و در شرایط بهینه، بیش از 98 درصد آرسنیک و ترکیبات آن را حذف نماید.
    کلیدواژگان: آرسنیک، اسمز معکوس، غشا، نانوفیلتراسیون
  • مسعود توحیدفر*، زهرا حاجی برات صفحات 93-102
    تغییر و تحول در کشاورزی، یک ضرورت اساسی برای کاهش فقر و گرسنگی و ایجاد عدالت در بسیاری از کشور های فقیر دنیا است. کشور های درحال توسعه، برای تغذیه جمعیت فعلی، نیمی از جمعیت آن ها، که هر ساله میلیون ها نفر به آن اضافه می شوند، به کشاورزی مشغول هستند. این در حالی است که کمترین درآمد و بالاترین نرخ رشد جمعیت را دارند. اصلاح نباتات به تنهایی نمی تواند جواب گوی تغذیه چنین جمعیتی باشد و با وجود مشکلات فراوان اصلاح نباتات، از جمله مصرف زیاد سموم و کاهش تنوع زیستی، امنیت غذایی را تهدید کرده و بازده اقتصادی پایین و هزینه های هنگفت مصرف سموم را به همراه دارد. مهندسی ژنتیک با رفع موانع موجود در اصلاح نباتات سنتی، امکان استفاده از منابع ژنتیکی موجود در دنیا را برای اصلاح گیاهان فراهم ساخته است و نقش بسزایی در حفظ تنوع زیستی و تامین غذای جهان دارد. هدف از این مقاله، مقایسه محصولات تراریخته با محصولات حاصل از اصلاح سنتی و بررسی جنبه های زیستی و اقتصادی محصولات تراریخته است.
    کلیدواژگان: مهندسی ژنتیک، سموم، اصلاح نباتات سنتی، تنوع زیستی، امنیت غذایی
  • رضا حیدری، ابراهیم دورانی* صفحات 103-126
    محصولات اصلاح شده ژنتیکی (Genetically Modified, GM) که به طور معمول در سطح جهان مورد کشت و کار قرار می گیرند، شامل سویا، پنبه، ذرت و کلزا هستند. با این حال، محصولات GM دیگری مانند برنج و سیب زمینی شیرین نیز مراحل تجاری سازی را سپری می کنند. تولید سویای مقاوم به علف کش گلایفوزات با نام تجاریRoundup Ready در سال 1996 که به میزان زیادی در صنایع غذایی و تغذیه دام و طیور در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد، بحث های عمومی در مورد خطرهای احتمالی محصولات GM را آغاز کرد. احتمالات خطراتی که در رابطه با محصولات GM مطرح هستند، عبارتند از جریان ژنی به موجودات زنده غیر هدف، خطر به وجود آمدن ابر آفات (Superpest)، ابر بیماری ها (Superdisease) و ابر علف های هرز (Superweed)، اثر سوء روی تنوع زیستی و فرار ژن های مقاومت به آنتی بیوتیک از محصولات GM به طبیعت، نگرانی های مربوط به ایمنی غذایی و اثر آن ها روی سلامت انسان، دام و طیور. علاوه بر محصولات GM مقاوم به علف کش ها و آفات، هم اکنون نسل جدید محصولات GM در حال تولید بوده که شامل گیاهان تراریخته تولید کننده پروتئین های نوترکیب، آنزیم ها و بیوپلیمرهای صنعتی، سوخت های زیستی و ترکیبات و عناصر غذایی هستند.
    کلیدواژگان: محصولات GM، ایمنی زیستی، تنوع زیستی، ژن های مقاومت به آنتی بیوتیک، انتقال افقی ژن
  • مسلم موسویان، مصطفی درویش نیا* صفحات 127-139
    عوامل بیماری‎زای گیاهی، هرساله خسارات فراوانی را به محصولات کشاورزی وارد می کنند. از روش‏های مختلفی برای جلوگیری و کاهش خسارت بیماری های گیاهی استفاده می‏شود. از جمله این روش‏ها استفاده از کنترل بیولوژیک است، که روشی سازگار با محیط زیست و موثر برای کاهش اثرات بیماری های گیاهی است. در واقع، ریزوسفر گیاهان از توسعه و فعالیت جامعه بزرگ و متنوعی از موجودات زنده میکروبی از جمله موجودات تقویت کننده رشد گیاه حمایت می‎کند، که می‎توان از این موجودات در کنترل بیولوژیک بیماری های گیاهی استفاده کرد. از جمله این عومل تقویت کننده رشد، می توان قارچ‏های تریکودرما و سویه‏ های باکتری‏ هایی Bacillus. sp و Pesudomonas. sp  را نام برد، که کاربرد زیادی در کنترل بیولوژیک بیماری های گیاهی دارند. این عوامل بیولوژیکی از سازوکارهای مختلفی مانند فعال کردن واکنش‎های دفاعی، آنتی بیوزیس، تحریک رشد گیاه، تولید آنتی بیوتیک، افزایش جذب عناصر غذایی، سیدروفورها و تولید HCN جهت کنترل بیماری های گیاهی بهره می‏برند. بنابراین، تکثیر و تلقیح این عوامل بیولوژیک به گیاهان می‎تواند مصرف کودها و سموم شیمیایی را کاهش دهد. یکپارچه سازی دانش سازوکار و زیست محیطی در جمعیت این موجودات زنده در خاک، پیش نیازی برای توسعه استراتژی مدیریت زمان در کشاورزی پایدار خواهد بود.
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، تریکودرما، سودوموناس، باسیلوس، PGPR
|
  • Mehdi Zahravi* Pages 1-22
    Biodiversity ensures the existence of every ecosystem. Among the levels of biodiversity, genetic diversity, as raw material for breeding, has gained more attention in agricultural societies, scope of which is considered as a durability index of productivity. Genetic resources constitute the foundation of modern agriculture and are necessary for attaining food security. The hazard of loss of genetic resources first came into the attention of scientists in middle of twentieth century, followed by universal implements to protect these valuable reservoirs. However, breeding methods per se restrict genetic base and cause genetic vulnerability against unfavorable environmental conditions and biotic stresses. On the other hand, high potential existing in genetic resources, as repository of precious characteristics, has remained unutilized. The advent of genetic engineering modified many concepts in various domains including genetic resources. Having the capacity to pass the limiting borders, this technology is promising to make concealed potential of genetic resources free and enhance germplasm. Genetic engineering targets and harnesses harmful pests, conserving the useful organisms. This technology has prevented the soil erosion through encouraging the farmers to adopt conservation agriculture methods in different countries leading to biodiversity conservation of the soil. Having in mind the valuable attainments of genetic engineering in food production and security and great revolution expected by this technology in future, it may be stated that human being has entered a new era of supplying his basic necessities.
    Keywords: Transgenic, Genetically Modified Organism, Germplasm, Genetic diversity, Gene Bank
  • Masoud Tohidifar*, Zohreh Haji Barat Pages 23-31
    Plants are considered as one of the world’s valuable genetic resources. It is expected that more than 15 to 40 percent of all living species will become extinct by the year 2050. Since 1960, studies were seriously raised over species going extinct as well as conservation of genetic resources leading to establishment of international organizations. These organizations have proposed some actions to protect endangered species such as, establishing of plant gene banks, determining protected areas for the conservation of genetic resources, and cultivation of becoming extinct plant species in the botanical gardens. Their works was mainly based on new procedures such as genetic engineering as a quick and efficient tool to save becoming extinct species. This technique allows identification and cloning genes responsible for resistance against biotic and abiotic stresses from different organisms and transferring the resistance resources into becoming extinct species to save them. The aim of this study was to investigate the role of transgenic plants in the conservation of becoming extinct species and increase of biodiversity.
    Keywords: Extinction of species, Plant species, Transgenic, Bio-diversity, Environment
  • Shahnoush Nayeri, Masoud Tohidfar* Pages 33-44
    Nanotechnology and genetic engineering with broad applications in medicine, agriculture and industry fields are the most efficient technologies that are used to meet human being needs and reduce their environmental impacts. However, these technologies and their productions lead to make several concerns about environmental, human health, economics, social, cultural and ethical issues in all countries. Furthermore, these technologies, like other new technologies, can provide several efficient benefits as well as their several potential risks, which are seemed to be making them almost unsafe. Nevertheless, using the basic researches and sufficient and informative awareness of human societies associated with benefits and concerns of genetically modified organisms (GMOs) leads to make some social familiarities with benefits of genetic engineering in agriculture and change the social approaches. On the other hand, several GMO concerns can be solved by scientific logics and people who consumers GMO products can enjoy the benefits. In contrast, nanotechnology products, which are seemed to be secure and safe, should be contained with biological and environmental controls to reduce their collateral negative effects. However, to obtain more information about these effects, the comprehensive researches are needed.
    Keywords: Biosafety, Biotechnology, GMO, Nanoparticles, Nanotechnology
  • Amir Meimandipour* Pages 45-65
    Genetically modified crops are those whose genetic makeup have been altered; thus, possess a novel combination of genetic material obtained through the use of modern biotechnology. In Iran, the current debate on the production of genetically modified crops, developed by the national scientist, demonstrates the serious conflict between two groups: 1) Agri-biotech scientists who consider agricultural biotechnology as a solution to food shortage, the scarcity of environmental resources and weeds and pests invasion; and 2) non- specialized scientists and environmentalists who warn that genetically modified crops introduces new risks to the environment and human health such as loss of biodiversity, food allergies, cancer, productivity loss and other unintended effects.  In this review, the scientific literature on the effects of feeding GE crops on performance and health of animals and composition of products derived from them are summarized. Moreover, the field experience of feeding the commercial livestock populations with GE feed sources is also discussed.
    Keywords: Genetically modified crops, food-producing animals, performance, reproduction, health
  • Maryam Pahlavan Yali*, Mohsen Mohammadi Anaii Pages 67-77
    In this study, chemical compounds of Melia azedarach L. fruit and the insecticidal effect of extract & powders was investigated on adult insects of Tribolium castaneum Herbst (Col. Tenebrionidae). Bioassays experiment with contact method was performed in a completely randomized design in laboratory conditions (temperature 25± 5 °C and relative humidity 65 ± 5%). Mortality percentage of T. castaneum by Melia fruit extract calculated at three concentrations (10, 50 and 80 mg/ml) after 12, 24 & 36 hours and also by Melia fruit powder at four different dosage (3, 4, 5 and 6 gr) after 24, 48, 72 & 96 hours respectively. Significant differences were observed on mortality percentage of T. castaneum by Melia fruit extract and powder on different concentrations after each of the times. Based on the results, mortality increased with the passage of time. The lowest and highest mortality of T. castaneum was in use of M. azedarach fruit extract in 10 and 80 mg/ml concentrations after 12 & 36 hours (17.50± 2.50 % & 81.75 ± 11.89%) respectively. Also the highest and lowest mortality rate of adult insects was obtained when used Melia fruit powder at a dose of 3 and 6 grams after 24 & 96 hours (3.33 ± 2.36% & 92.00± 5.89%) respectively. In this study, 52 chemical compounds of the Melia fruit were identified by GC/Mass. The major material contains: Ethane, 1,1-diethoxy-; Methanecarbothiolic acid; Ethyl Acetate; α-D-Glucopyranoside, O-α-D-glucopyranosyl-(1.fwdarw.3)-β-D-fructofuranosyl; N,N,O-Triacetylhydroxylamine and 2,4-Dihydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-furan-3-one.
    Keywords: Tribolium castaneum, contact toxicity, concentration, GC, Mass
  • Reza Teymouri*, Mohammad Mahdiyar Far Pages 79-92
    Arsenic and its compounds are considered as one of the most dangerous water pollutants which are major problem in different communities in addition to the dangerous disease. Lot of researches was done to reduce/remove Arsenic and its compounds from drinking water in the world. Various solutions have been proposed based on the results that each of them has shown different performance. In this research, introduction of these strategies and synopsis comparison of their performance was presented and the effective use of these technologies has been discussed. The main technologies of Arsenic removal include adsorption, ion exchange, chemical precipitation, filtration and reverse osmosis membrane processes. Due to the maximum removing of arsenic, the results show that reverse osmosis has the best performance and is able to remove more than 98% of arsenic and its compounds in optimal conditions.
    Keywords: Arsenic, Reverse Osmosis, Membrane, Nan filtration
  • Masoud Tohidifar*, Zahra Haji Barat Pages 93-102
    In many poor countries, the so-called Third World, changes in agriculture is a moral necessity to reduce poverty and starvation and as a result, to establish the justice. Developing countries, where half of the population is engaged in agriculture, have the lowest income and highest rate of population growth. Plant breeding cannot lonely solve the problem of supplying enough food for the current population and millions of people that are yearly added to it. In addition, many problems, including high use of pesticides, loss of biodiversity and low efficiency threatens our food security. By eliminating the barriers of conventional plant breeding, genetic engineering provides the use of genetic resources for plant breeding and plays a significant role in preserving biodiversity and supplying food for the world. The purpose of this article is to compare transgenic crops with those products that obtained through conventional plant breeding and to evaluate the economic and environmental aspects related to transgenic crops.
    Keywords: Genetic engineering, Pesticide, Plant breeding, Biodiversity, Food security
  • Reza Heidari, Ebrahim Dorani* Pages 103-126
    The principle crops grown are soybean, cotton, maize and canola although rice and sweet potato are also on the increase. The production of Roundup Ready soybean in 1996 that being exported worldwide as basic ingredient for the feed and food industry, initiated the worldwide public debate on the environmental risks of genetically modified (GM) crops. The kinds of environmental risks include: gene flow to non-target effects, risk of superpests, superdiseases and superweeds, impact on biodiversity, antibiotic resistance markers (ARMs) from GM crops to environment and the concerns related to food safety and their impacts on human, livestock and poultry health. In addition to GM crops resistant to herbicides and pests, new-generation GM crops are now also being developed for the production of recombinant proteins, industrial enzymes and biopolymers, biofuels and micronutrients.
    Keywords: GM crops, Biosafety, Biological diversity, Antibiotic resistance markers, Horizontal gene transfer
  • Moslem Moosavian, Mostafa Darvishnia* Pages 127-139
    Plant diseases damage to agricultural crops in every year. Different approaches may be used to prevent the growth and reduce damage of plant diseases gents. Including methods is using of biological control. That is an environmentally sound and effective means of reducing plant diseases effects. Actually, the rhizosphere supports the development and activity of a huge and diversified microbial community, including microorganisms capable to promote plant growth, which could be used by these organisms for biological control of plant pathogens. Among the plant growth-promoting factors can be named as Trichoderma sp. fungus and strains of Bacillus sp. and Pseudomonas sp. had widely used in biological control of plant diseases. These biological agents make use of different mechanisms to control plant diseases, such as activate defense responses, antibiosis, stimulate plant growth, antibiotics production, increase nutrient uptake, siderophore and HCN production. Therefore, propagation and inoculation of these biological agent to plants, can decrease usage of chemical fertilizers and pesticides. Integrating mechanistic and ecological knowledge on these microorganism populations in soil will be a prerequisite to develop novel management strategies for sustainable agriculture
    Keywords: Biological control, Trichoderma, Pseudomonas, Basillus, PGPR