فهرست مطالب

مجله روانشناسی ورزش
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید محمدی*، مهران سلیمانی، محمود شیخ صفحات 681-687
    هدف تحقیق
    اختلال بصری به عنوان یک محدودیت فردی، می تواند باعث عدم ادراک بینایی کافی شده و بر همه جنبه های رشد کودک تاثیر بگذارد. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر یک دوره برنامه متناسب رشدی بر اساس مدل گالاهو بر رشد مهارت های جابجایی در پسران کم بینا شهرستان کرج بوده است.
    روش تحقیق
    شرکت کنندگان در این مطالعه از کلیه کودکان پیش دبستانی پسر کم بینا، شهرستان کرج که در سال 93- 92 مشغول گذراندن دوره آمادگی بودند تشکیل شده است. با توجه به حجم کم جامعه مورد پژوهش تعداد 30 کودک کم بینا، با استفاده از نمونه های در دسترس انتخاب، و پس از انجام پیش آزمون اولریخ 2000 به صورت تصادفی در دو گروه برنامه متناسب رشدی و فعالیت های معمول روزانه طبقه بندی شدند. گروه اول به مدت 8 هفته ی 3 جلسه ای، و هر جلسه 45 دقیقه در تمرینات ویژه مهارت های جابجایی برمبنای مدل رشدی گالاهو، که شامل چهار بخش پیش-کنترل، کنترل، کاربرد و کارآمدی بود شرکت کردند. گروه دوم در این مدت فعالیت های روزانه خود را اجرا کردند.
    نتایج
    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس (آنکوا) نشان داد بین میانگین باقیمانده نمرات جابجایی آزمودنی ها بر حسب عضویت گروهی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0P<). میزان این تاثیر برای رشد مهارت های جابجایی 41/0 در گروه برنامه متناسب رشدی بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    حرکات هدفمند و تمرینات تخصصی مربوط به مهارت های پایه، با افزایش لذت از فعالیت بدنی، منجر به شرکت کودکان کم بینا در فعالیت های ورزشی سازمان یافته در آینده می شود.
    کلیدواژگان: برنامه متناسب رشدی، مهارت های حرکتی جابجایی، کم بینایی، کودکان پیش دبستانی
  • حسین بهروزی، مهشید زارع زاده*، علیرضا صابری کاخکی صفحات 689-699
    هدف تحقیق
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش معنوی و تاب آوری در بازیکنان فوتبال پسر رده سنی نوجوانان بود.
    روش تحقیق
    پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی و به لحاظ هدف، کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش بازیکنان فوتبال پسر رده سنی نوجوانان با دامنه سنی 14 تا 17 سال می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تیم های مس کرمان، مس رفسنجان، فجر سپاسی، فولاد خوزستان و استقلال اهواز به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرها از مقیاس هوش معنوی کینگ (2008) و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) استفاده شد. برای تحلیل داده ها، ضریب همبستگی پیرسون و روش رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان به کار برده شد.
    نتایج
    نتایج بین نمره کلی هوش معنوی و خرده مقیاس های هوش معنوی (تفکر انتقادی وجودی، تولید معنی شخصی، آگاهی، توسعه حالت آگاهی) با تاب آوری همبستگی مثبت و معناداری نشان دادند. خرده مقیاس های هوش معنوی توانستند 24/0 از واریانس تاب آوری را پیش بینی کنند.
    بحث و نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهد افرادی که از لحاظ هوش معنوی در سطح بالایی قرار دارند در شرایط دشوار، تاب آوری بیشتری نشان می دهند.
  • داریوش خواجوی*، منصوره سهرابی دهاقانی صفحات 701-708
    هدف تحقیق
    هدف این تحقیق، رواسازی و تعیین پایایی نسخه فارسی "مقیاس خود کارآمدی برای تمرین" در جامعه سالمندان شهر اصفهان بود. روش تحقیق: برای این منظور 300 سالمند زن و مرد شهر اصفهان به طور در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه مشخصات فردی و مقیاس خود کارآمدی برای تمرین جمع آوری شد. تحلیل داده ها با محاسبه میانگین و انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی اکتشافی و با نرم افزار SPSS-16 انجام شد.
    نتایج
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی به استخراج یک عامل با ارزش ویژه بالای یک انجامید که %53 واریانس کل را تبیین کرد و "نسخه فارسی مقیاس خود کارآمدی برای تمرین سالمندان" نامیده شد. پایایی درونی برای گویه ها بین 89/0 تا 91/0 و کل مقیاس، 88/0 محاسبه شد.پایایی آزمون مجدد با فاصله زمانی 2 هفته (40 آزمودنی و %50 زن) ضریب همبستگی پیرسون بین 77/0 تا 92/0 را برای گویه ها و 92/0 را برای کل مقیاس به دست داد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق، روایی و پایایی نسخه فارسی مقیاس خود کارآمدی برای تمرین در سالمندان را تایید کرد. این پرسشنامه می تواند با اهداف پژوهشی و آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کارآمدی تمرین، پرسشنامه، رواسازی، سالمند
  • محبوبه جهانیان، مجید مرادی*، سیده آسیه صفوی، اردوان محمدی باغملایی، رامین سیاح مفضلی صفحات 709-718
    هدف تحقیق
    تصمیم گیری یکی از مهم ترین عوامل کسب موفقیت در ورزش حرفه ای است که می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. از این رو هدف تحقیق حاضر بررسی اثر پیچ های متفاوت توپ بر اجرای تصمیم بازیکنان باتجربه تنیس روی میز بود.
    روش تحقیق
    نمونه آماری شامل 15 بازیکن باتجربه بود که به روش تصادفی از میان بازیکنان تنیس روی میز استان بوشهر انتخاب شدند. آزمون تصمیم گیری شامل اجرای دو نوع تصمیم با پیچیدگی کم و زیاد می شد و پیچ های متفاوت هم شامل ساده، پیچ زیر، پیچ پهلوی راست و پیچ پهلوی چپ بود. از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر (4×2) و آزمون تعقیبی بونفرونی برای اثرات اصلی و تحلیل واریانس یک راهه و تی همبسته برای اثرات جزئی استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که اثر اصلی پیچیدگی تصمیم معنادار بود، به گونه ای که اجرای تصمیم ساده با اختلاف معنی داری بهتر از تصمیم پیچیده بود. اثر اصلی نوع پیچ هم معنادار بود و پیچ زیر کمترین، پیچ ساده بیشترین و پیچ های پهلو در حد وسط این دو قرار داشتند. اثر تعاملی پیچیدگی تصمیم و نوع پیچ معنادار نبود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به تحقیق حاضر به نظر می رسد فرضیه نواحی مطلوب عملکرد هنین، به طور بهتری بتواند رابطه پیچ و اجرا را هم در مقایسه دو نوع تصمیم و هم در پیچ های مختلف توپ توجیه کند. همچنین به بازیکنان توصیه می شود استفاده از سرویس هایی با پیچ زیر را در اولویت قرار دهند.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، چرخش توپ، پیچیدگی تصمیم و تنیس روی میز
  • منیژه عربی*، علی ثقه الاسلامی، جواد فولادیان صفحات 719-728
    هدف تحقیق
    هدف از تحقیق حاضر مقایسه سبک های تفکر ورزشکاران رشته های ورزشی انفرادی و گروهی از طریق مطالعه تسلط ربع های مغزی بود.
    روش تحقیق
    پژوهش حاضر از نوع علی – مقایسه ای می باشد. جامعه تحقیق شامل کلیه ورزشکاران عضو تیم های ورزشی دانشگاه های منتخب مشهد در سال 1392 (دانشگاه فردوسی، آزاد و علوم پزشکی) بود (198 نفر). تمامی ورزشکاران به عنوان نمونه آماری مورد مطالعه قرار گرفتند که از این جامعه تعداد 167 ورزشکار با میانگین سنی 3/21 سال (81 ورزشکار رشته های ورزشی گروهی و 86 ورزشکار رشته های ورزشی انفرادی) در تحقیق شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه سنجش تسلط ربع های مغزی هرمن استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف اسمیرنوف ، آزمون t مستقل و آزمون فریدمن استفاده شد. ویرایش و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای 19SPSS و EXCEL انجام شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد بین ربع مغزی B ورزشکاران رشته های انفرادی و گروهی (004/0P=) و ربع مغزی C ورزشکاران رشته های انفرادی و گروهی (003/0P=) تفاوت معنی داری وجود دارد به گونه ای که در ربع B ورزشکاران رشته های انفرادی و در ربع C ورزشکاران رشته های گروهی نمره بالاتری را کسب کرده اند. همچنین نتایج نشان داد بین اولویت استفاده و برتری ربع های مغزی چهارگانه در ورزشکاران رشته های انفرادی (043/0p=)، رشته های گروهی (012/0p=) تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتیجه اینکه ورزشکاران رشته های گروهی دارای سبک تفکر اجتماعی و گروهی بوده و در مقابل ورزشکاران رشته های انفرادی دارای سبک تفکر سازمان یافته می باشند.
    کلیدواژگان: ربع های مغزی، سبک تفکر، ورزشکار، ورزش های انفرادی، ورزش های گروهی
  • عباس فرهمندمهر*، یعقوب بدری آذرین صفحات 729-738
    هدف تحقیق
    هدف از انجام این پژوهش تعیین رابطه میان ویژگی های شخصیتی مربیان با روابط مربی- بازیکن از نگاه مربیان در لیگ برتر فوتبال ایران است.  روش تحقیق: به این منظور تعداد 64 سرمربی و مربی در تیم های لیگ برتر خلیج فارس مورد مطالعه قرار گرفتند و مربیان با نمونه برداری غیر احتمالی و از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. تحقیق حاضر از نوع توصیفی، همبستگی و پیمایشی است. برای سنجش ویژگی های شخصیتی مربیان از آزمون استاندارد ویژگی های شخصیتی رهبر با چهار زیر مقیاس کمال گرایی، خود شیفتگی، خود کارآمدی و عزت نفس استفاده شد و برای سنجش رابطه مربی-بازیکن پرسشنامه استاندارد رابطه رهبر-پیرو مورد استفاده قرار گرفت. آلفای کرونباخ پرسشنامه ها به ترتیب 766 % و 802% محاسبه شد. با استفاده از نرم افزار SPSS19 از آزمون کلموگروف اسمیرنف برای تعیین نرمال بودن جامعه و بر اساس آن از آزمون های متناسب پارامتریک یا ناپارامتریک مانند آزمون های t، همبستگی پیرسون و رگسیون چندگانه استفاده شد. فرض اصلی تحقیق با سطح اطمینان %99 تایید شد و مشخص شد بین ویژگی های شخصیتی کمال گرایی، خود شیفتگی، خودکارآمدی و عزت نفس مربیان و رابطه مربی-بازیکن رابطه معنادار وجود دارد. همچنین با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه مشخص شد که بین کمال گرایی، خودشیفتگی، عزت نفس و کفایت نفس با رابطه مربی-بازیکن رابطه چندگانه وجود دارد، در پایان براساس نتایج به دست آمده از ضرایب استاندارد مشخص شد که در بین چهار متغیر بیشترین عامل تاثیرگذار بر رابطه مربی-بازیکن شاخص عزت نفس بوده است و کمترین تاثیرگذاری را کمال گرایی داشته است.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رابطه مربیان-بازیکن، لیگ برتر، فوتبال
  • مریم صالحی*، حسن محمدزاده، محمد علی نظری صفحات 739-748
    هدف تحقیق
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین نوروفیدبک برعملکرد و یادداری مهارت پرتاب دارت بود.
    روش تحقیق
    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی و شامل یک گروه تجربی و یک گروه کنترل بود. از میان داوطلبان 16 نفر به صورت روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و در دو گروه 8 نفره به صورت مساوی جای گرفتند. تمرینات نوروفیدبک به مدت 15 جلسه، هر هفته 3 جلسه انجام شد. پروتکل تمرینی گروه نوروفیدبک، آلفا/تتا در ناحیه PZ و پروتکل تمرینی تتا/SMR در ناحیه C3 بود. اطلاعات حاصل از پیش آزمون و پس آزمون و یادداری از طریق اجرای تکلیف معیار شامل 10 پرتاب دارت جمع آوری شد. از روش آماری d کوهن و تحلیل تک آزمودنی برای گزارش یافته های تحقیق استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تمرین آموزش امواج مغزی آلفا/تتا و تتا/SMR باعث افزایش عملکرد و یادگیری مهارت پرتاب دارت در ورزشکاران مبتدی شد (p≤0.05). از این امواج می توان برای افزایش عملکرد ورزشی و بالا بردن توجه و تمرکز استفاده کرد.
    بحث و نتیجه گیری
    نوروفیدبک پتانسیل بالقوه ای در بازآموزی فعالیت امواج مغزی برای بالابردن عملکرد مطلوب در ورزشکاران در رشته های مختلف دارد و با کمک پروتکل های آلفا/تتا و تتا/SMR می توان به ورزشکار در جهت افزایش عملکرد در ورزش هایی با نیاز های دقت بالا مانند پرتاب دارت کمک کرد.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، آموزش امواج مغزی آلفا، تتا و تتا، SMR، پرتاب دارت
|
  • majid mohammadi* Pages 681-687
    Objective
    as an individual limitation, visual disorder can cause a lack of adequate visual perception and affect on all aspects of child development. This study aimed to investigate the effect of a development appropriate program -based on Gallahue model- on locomotor movement skills in boys with low vision.
    Methodology
    The population has been consisted of all preschool boys with low vision in the course of preparation in Karaj city at 2013, 2014. Due to the low volume, using available sampling 30 children with low vision were selected. After ullrich2000 pretest, they were randomly classified in two groups of development appropriate program and daily routine activities. The first group participated for 8 weeks- 3 sessions in each week which each lasted 45 minutes- in special exercises of movement skills based on Gallahue model including pre-control, control, application, and efficiency. The second group performed their own daily activities in this period.
    Findings
    the results of the covariance analysis (ANCOVA) showed that there is significant difference between the mean of subjects’ displacement scores in terms of group membership (P<0.01). The rate of this effect for the displacement skills development in development appropriate program group was 0.41.
    Conclusion
    by increasing the levels of motivation and enjoyment of physical activity, the purposeful movements and specialized training related to basic skills develop children. This will lead to their participation in organized sports activities in the future.
    Keywords: Appropriate Development Program, Locomotor Movement Skills, Low Vision, Preschool Children
  • mahshid zarezadeh* Pages 689-699
    Objectives
    the purpose of this study was investigating the relationship between spiritual intelligence and Resilience among male teen soccer players.
    Method
    Present study is a descriptive practical study. Statistical community are male soccer players aged 14 to 17 years old (mean age= 15.32) selected with convenience sampling among Mes-e-Kerman, Mes-e-Rafsanjan, Fajr-e-Sepasi, Foolad-e-Khoozestan and Esteghlal-e-Ahwaz. Measurement tools were King Spiritual Intelligence Scale (2008) and ConnorDavidson Resilience scale (CD-RISC, 2003). For data analysis, Pearson correlation and multiple regression techniques (enter method) were used at the same times.
    Results
    the results indicated that Spiritual Intelligence and its subscales (critical existential thinking, personal meaning production, transcendent awareness, and conscious state expansion) had positive and significant relation with Resilience. Spiritual intelligence subscales predicted 0.24 of Resilience`s variance.
    Conclusion
    these findings refer this matter that athletes who have a high level of spiritual intelligence, show greater resiliency in difficult conditions.
    Keywords: Spiritual Intelligence, Resilience
  • daryoush khajavai* Pages 701-708
    Purpose
    Purpose of this research was validation and reliability determining of Persian translated version of "Self-efficacy for Exercise Scale" in Esfahan's older adults.
    Method
    For this purpose, 300 men and women older adults from Esfahan were selected availably. Data was collected with the demographic questionnaire and Persian translated version of "Self-efficacy for Exercise Scale". Data was analyzed with mean and SD, Pearson correlation coefficient, and exploratory factor analysis and with SPSS-16 software.
    Results
    Results of exploratory factor analysis resulted in one factor with eigenvalue above 1 that explained 53% of total variance and the factor named "Persian Version of Self-efficacy for Exercise Scale". Internal reliability for items was between 0.89 to 0.91, and .88 for total Scale. Test-retest reliability calculated with Pearson correlation coefficient with 2 weeks interval resulted in correlations between 0.77 to 0.92 for items and 0.92 for total Scale.
    Discussion
    The results confirmed validity and reliability of the "Persian Version of Self-efficacy for Exercise Scale" in older adults. This questionnaire can be used for research and educational purposes.
    Keywords: Exercise Self-Efficacy, Questionnaire, Validation, Elderly
  • majid moradi* Pages 709-718
    Purpose
    One of the most important factors for getting success in professional sports is decision making that can be affected by different factors. The present study investigated the effect of different ball spins on decision performance in experienced table tennis players.
    Method
    Fifteen players were randomly selected from the experienced table tennis players in Boushehr Province. The test comprised of two levels of simple and complex decision making and also different spins included simple, under, right and left spin. ANOVA with repeated measures (2×4) and Bonferroni post hoc test were used for main effects (=0.05). One way ANOVA and paired samples t-test were used to investigate the partial effects (Adjusted =0.008).
    Results
    The results showed that the main effect of decision complexity was significant so that the performance of simple decision was significantly better than the complex decision. There was also a significant main effect of spin, so that the under spin was lowest and simple spin was highest mean of decision performance. The interaction effect of decision complexity and spin was not significant. Discussion and
    conclusions
    According to the study, it seemed that Henin performance favored areas hypothesis is better able to explain the relationship between decision complexity and spin, both compared with the two types of decisions and also four types of spin. Players will also recommend to use the service with under spin.
    Keywords: Decision Making, Ball Spin, Decision Complexity, Table Tennis
  • manizheh arabi* Pages 719-728
    Introduction
    The purpose of this study was the comparison between the brain thinking styles in team and individual sports athletes through the study of brain quadrants dominance.
    Methods
    This study was causalcomparative research. Static society of research (198 individuals) consists of all members in athletic teams of Mashhad universities (i.e.: Ferdowsi university, Azad university and university of medical science). All of them have been selected as statically samples that 167 athletes with an average age of 21.3 (81 team sports athletes and 86 individual sports athletes) participated in the study. Collecting data was done through Herman Brain Dominance questionnaire. For data analysis, Kolmogorov-Smirnov test, T-test and Friedman test was used. Editing and data analysis was performed using by software SPSS19 and EXCEL.
    Results
    The results indicates that there is an expressive difference between B brain quadrant of the team and individual sports athletes (P=0.004) and also between the C brain quadrant of them sports athletes (P=0.003) in the way that individual athletics gain higher score in B quadrant and team athletics gain higher score in C quadrant. Also the results have shown that priority use of four brain quadrants of the team (P=0.012) and individual (P=0.043) sports athletes were significant.
    Conclusion
    so that the team sports athletes have interpersonal and social thinking while the individual sports athletes have organized thinking style.
    Keywords: Brain quadrants, Brain thinking style, Athletic, Individual sports, Team sports
  • abbas farahmandmehr* Pages 729-738
    The aim of this research is to determine the relationship between personality characteristics of coaches and coach-player relationships from the view point of coaches in premier league of Iran. In order to this aim 64 head coaches and coaches of Persian Gulf premier league were selected by convenience and available sampling method. The present study is descriptive, correlational survey. Personality characteristics of coaches standard test with four subscales of perfectionism, narcissism, self-efficacy and self-esteem was used in order to measure the personality characteristics of coaches, and leader-follower relationship standard questionnaire was used for assessing coach-player relationship. Cronbach's alpha of the questionnaires was calculated respectively 766% and 802%. Kolmogorov Smirnov test was used for determining the normality of population and based on that, appropriate parametric or nonparametric tests such as T test, Pearson Correlation and Multiple Regression were used by SPSS19 software. The main assumption of research was confirmed with 99% confidence level and it was determined that there was a significant relationship between perfectionism, narcissism, self-efficacy and self-esteem and coach-player relationship. Also a multiple relationship was determined between perfectionism, narcissism, self-efficacy and self-esteem and coach-player relationship by Multiple Regression. At the end it was determined that among four variables, self-esteem was the most effective factor on coach-player relationship, and perfectionism had been the least effect.
    Keywords: Personality Characteristics, Coach-player Relationship, Premier League, Football
  • maryam salehi* Pages 739-748
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the effects of neurofeedback training on dart throwing performance and retention skill.
    Method
    The method of the research quasi- experimental design by using control and experimental group. Among the volunteers, 16 individuals were selected by simple random sampling and equally divided into two groups. Neurofeedback training carried out for 15 sessions, three times per week. Nerofeedback training group protocols was alpha/theta training in Pz area and SMR / theta protocol in the C3 area. Data were collected from the pre-test and post-test and retention (of task performance measures, including 10 throwing darts). Cohen's d statistic methods and single subject analysis were used to analyze the data.
    Results
    The results illustrated that training of brain waves alpha/theta and SMR/theta enhances performance and learning skills in novices. Thus these waves can be used to enhance athletic performance and enhance attention and their concentration.
    Conclusion
    Neurofeedback has a potential to retraining the brain waves activities to boost optimal performance of athletes in various sports disciplines. Moreover, training with alpha/theta and theta/SMR protocol can improve athletes’ performance in sports requiring high accuracy like throwing darts.
    Keywords: Neurofeedback_Brain wave training Alpha_Theta & SMR_Theta_dart skill