فهرست مطالب

مجله روانشناسی ورزش
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلام حسین ناظم زادگان، زینب زینلی، خلیل کاکاوندی، اقدس بابادی * صفحات 77-83
    مقدمه و اهمیت موضوع
     نقص در ایجاد ارتباط و تعامل اجتماعی از جمله بارزترین نشانه های افراد مبتلا به اختلال های طیف اتیسم است. با توجه به اهمیت این توانایی ها، مداخلات مختلفی از جمله فعالیت های هدفمند حرکتی برای کمک به این افراد در نظر گرفته شده است. این پژوهش به منظور شناسایی اثربخشی تمرینات توپی (توپ جیم بال) بر توانایی ایجاد ارتباط و تعامل اجتماعی کودکان با اختلال های طیف اتیسم انجام شد.
    روش‏شناسی
    16 کودک مبتلا به اختلال های طیف اتیسم به روش نمونه‎گیری هدف‎مند انتخاب و به‎طور تصادفی در دو گروه 8 نفری قرار گرفتند. برنامه مداخله ای تمرینات توپی به مدت 24 جلسه (8 هفته، هفته‎ای 3 جلسه، هر جلسه 35 دقیقه) برای گروه آزمایش اجرا شد. توانایی ایجاد ارتباط و تعامل اجتماعی با استفاده از مقیاس رتبه‎بندی گیلیام- ویرایش دوم (GARS-SE) در مراحل پیش و پس‎آزمون ارزیابی گردید.
    نتایج
    تحلیل کوواریانس، تفاوت معناداری در خرده مقیاس تعامل اجتماعی بین دو گروه نشان داد (001/0>p). در خرده مقیاس ارتباط اجتماعی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (243/0<p) .
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تمرینات توپی می تواند به عنوان روشی مکمل در کنار سایر درمان ها برای بهبود تعاملات احتماعی مورد استفاده قرار گیرد. اما میزان اثربخشی این روش در میان افراد مختلف با توجه به ویژگی هایی مانند سطح عملکرد شناختی، میزان توجه و همکاری متفاوت است.
    کلیدواژگان: تمرینات توپی، توپ جیم بال، اختلال های طیف اتیسم، ارتباط و تعامل اجتماعی
  • رسول نظری * صفحات 85-93
    هدف از پژوهش ارائه مدل اثر مهارتهای روانی بر ویژگی های شخصیتی و تفکر استراتژیک مدیران ورزشی بود. پژوهش از نوع توصیفی و به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه مدیران سازمان های ورزشی استان اصفهان با حجم جامعه آماری 450 نفر بود. بر اساس فرمول کوهن(2000) حجم نمونه207 نفر در نظر گرفته که به صورت تصادفی طبقه ای از بین جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های تفکر استراتژیک لیدکا(1998) و ویژگی های شخصیتی کری و کاستا (1996) و پرسشنامه مهارتهای روانی محقق ساخته بود که روایی صوری، محتوایی تائید شده و با پایایی (91/0, 87/0, 85/0=α)استفاده شد. برای تحلیل داده ها آمار توصیفی، استنباطی در نظر گرفته شد. بر اساس یافته ها ضمن برازش مناسب مدل، مهارتهای روانی بر ویژگی های شخصیتی و تفکر استراتژیک مدیران ورزشی تاثیر دارد و مولفه های ویژگی های شخصیتی شامل برون گرایی، وظیفه شناسی، تطابق پذیری و گشودگی نسبت به پذیرش اجتماعی بر تفکر استراتژیک مدیران ورزشی موثر می باشد (055/0=,RMSEA90/0=,GFI90/0 =AGFI). به طور کلی می توان عنوان نمود با توجه به الگو ها و نظریه های مختلف بخشی از تفکر استراتژیک مدیران ورزشی به ویژگی های شخصیتی و مهارتهای روانی آنها مربوط می شود، لذا این ویژگی ها باید در بین مدیران شناسایی و تقویت گردد،تا بتوانند سازمان ها را به سمت اثربخشی حداکثری هدایت نمایند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، تفکر استراتژیک، مدیران ورزشی، مهارت روانی
  • زاهده رحمانیان *، محمدکاظم واعظ موسوی، مهدی سهرابی صفحات 95-105
    هدف
    هدف از پژوهشحاضر بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ورزشی جهت گیری هدف خودمداری و تکلیف مداری در ورزشکاران جوان باشگاه های ورزشی استان فارس بود.
    روش
    روش این پژوهش توصیفی از نوع زمینه یابی است. تعداد 255 ورزشکار از 4 باشگاه مردانه و 3 باشگاه زنانه در استان فارس به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از روش تحلیل عاملی به شیوه چرخشی، دو عامل جهت گیری هدف (جهت گیری خودمدار و تکلیف مدار) را نشان داد که در مردان 05/38 و در زنان 01/39 درصد از واریانس کل جهت گیری هدف را تبیین می کنند. ضرایب پایایی همسانی درونی از طریق آلفایکرونباخ در کل پرسشنامه (به ترتیب در مردان و زنان 55/0 و 72/0) و نیز از طریق دونیمه سازی (به ترتیب در مردان و زنان 46/0 و 59/0) رضایت بخش بود. همچنین، ضرایب روایی همگرای پرسشنامه جهت گیری هدف ورزشی بین 34/0-79/0 بود.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه جهت گیری هدف خودمداری و تکلیف مداری در ورزش برای بهره گیری پژوهشگران به منظور بررسی انگیزه موفقیت ورزشکاران جوان، شرایط لازم را داراست.
    کلیدواژگان: پایایی، تحلیل عاملی، جهت گیری هدف، روایی، ورزش
  • محمدعلی بشارت، محمدحسین قهرمانی * صفحات 97-106
    هدف تحقیق
     هدف این پژوهش، بررسی موفقیت ورزشی در ورزشهای برخوردی و غیربرخوردی با توجه به سبک های مقابله با استرس ورزشی بود.
    روش تحقیق
    روش این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری، ورزشکاران رشته های مختلف برخوردی و غیر برخوردی در سطوح رقابتی دانشجویی و کشوری بودند. 181 ورزشکار (81 برخوردی، 100 غیر برخوردی) در رشته های مختلف ورزشی به صورت داوطلب پرسشنامه سبک های مقابله با استرس ورزشی و موفقیت ورزشی را تکمیل کنند. برای تحلیل داده ها، از امار توصیفی، نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک های مقابله .spss ضرایب همبستگی و تحلیل رگرسیون در نرم افزار روی آوری و اجتنابی ورزشکاران با موفقیت ورزشی، در هر دو دسته ورزش های برخوردی و غیربرخوردی، به ترتیب همبستگی منفی و مثبت معنادار وجود دارد. سبک مقابله روی آوری در هر دو دسته ورزش های برخوردی و غیربرخوردی موفقیت ورزشی را پیش بینی کرد، اما سبک مقابله اجتنابی فقط در ورزش های غیربرخوردی توانست موفقیت ورزشکاران را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    بر اساس این یافته ها، می توان نتیجه گرفت که سبک های مقابله روی آوری و اجتنابی ورزشکاران موفقیت ورزشی آنان را در ورزش های برخوردی و غیربرخوردی به صورت متفاوت پیش بینی می کند: در ورزش های برخوردی سبک مقابله روی آوری احتمال موفقیت ورزشی را کاهش می دهد در حالی که در ورزش های غیربرخوردی سبک مقابله اجتنابی احتمال موفقیت ورزشی را افزایشمی دهد.
    کلیدواژگان: استرس ورزشی، مقابله، موفقیت ورزشی، ورزش برخوردی، ورزش غیربرخوردی
  • عباس فرهمندمهر *، یعقوب بدری آذرین صفحات 107-115
    هدف تحقیق
     این پژوهش با هدف بررسی رابطهی مرکز کنترل و انگیزش بازیکنان لیگ برتر با الگو قرار دادن مدل انگیزشی آلدرفر (زیستی، وابستگی، رشد) انجام گرفت.
    روش تحقیق
    نمونه پژوهش شامل 293 بازیکن شاغل در لیگ برتر به صورت در دسترس انتخاب گردید. برای سنجش مرکز کنترل از مقیاس مرکز کنترل راتر، و برای سنجش عوامل انگیزیشی بازیکنان از پرسشنامه نیازهای آلدرفر و آزمونهای همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های SPSS استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 19 و رشد (r=0/561؛ p<0/ پژوهش حاکی از وجود همبستگی مثبت و معنی دار میان مرکز کنترل درونی با نیازهای وابستگی (0001 بود. مدلهای (r=0/596؛ p<0/ و نیاز رشد (0001 (r=0/551؛ p<0/ و نیز مرکز کنترل بیرونی با نیاز وایستگی (0001 (r=0/661؛ p<0/0001) 0) را داراست . بحث و / رگرسیونی نشان میدهد مرکز کنترل توانایی پیشبینی معنیدار انگیزش بازیکنان (ضریب تعیین برابر 397
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده گویای تاثیر قابل توجه هر دو مرکز کنترل درونی و بیرونی بر نیاز وابستگی، و همچنین بر نیاز رشد است . بنابراین خودآگاهی نسبت به این ویژگی شخصیتی در میان اعضای فوتبال، بسیار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: منبع کنترل، تئوری انگیزش، فوتبال حرفه ای
  • ارتباط خودکارآمدی جسمانی و جهت گیری هدفی با لذت از فعالیت بدنی در نوجوانان
    سنا سلطانی، نصور احمدی، بهروز عبدلی صفحات 117-126
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف تعیین ارتباط خودکارآمدی و جهت گیری هدفی با لذت از فعالیت بدنی در نوجوانان انجام شده است.

    روش

    شرکت کنندگان در این تحقیق 584 دختر و پسر نوجوان (با میانگین سنی 15 سال) از استان های تهران، اصفهان و قزوین بودند. ابزار اندازه گیری تحقیق شامل: پرسشنامه های خودکارآمدی جسمانی دایکمن، جهت گیری هدفی دودا و لذت از فعالیت بدنی متل بود. پرسشنامه ها بین دو نیمسال تحصیلی توسط دانش آموزان تکمیل شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس چند متغیره و رگرسیون چند متغیره استفاده شد (05/0>P).

    یافته ها

    یافته های تحقیق بین توانایی جسمانی ادراک شده، اطمینان از خودنمایی جسمانی، تکلیف مداری و خودمداری با لذت از فعالیت بدنی همبستگی معنادار مثبت را نشان داد. در خرده آزمون لذت از فعالیت بدنی، بین دختران و پسران اختلاف معنادار مشاهده شد. نتایج رگرسیون چند متغیری معناداری مدل را نشان داد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد که می توان با افزایش خودکارآمدی و جهت گیری هدفی نوجوانان، لذت از فعالیت بدنی آن ها را افزایش، به دنبال آن ملالت از فعالیت بدنی را کاهش داد و در نهایت، افزایش لذت از فعالیت بدنی را می توان عامل افزایش مشارکت در فعالیت بدنی و پایبندی به آن در نوجوانان دانست.

    کلیدواژگان: جهت گیری هدفی، خودکارآمدی جسمانی، لذت از فعالیت بدنی، نوجوان
  • مقصود نبیل پور *، علیرضا آقابابا، لیلا سلطانی صفحات 137-145
    زمینه و هدف
    ویژگی های روانشناختی و پیکری موجب ارتقای کیفیت اجرای ورزشکاران و برتری آن ها در رقابت ها شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط هوش هیجانی، موفقیت ورزشی و سوماتوتایپ بازیکنان نخبه تیم ملی کبدی ایران بود.
    روش شناسی
    جامعه آماری تحقیق را 28 بازیکنی دعوت شده به اردوی تیم ملی کبدی ایران تشکیل می دهند. برای اندازه گیری هوش هیجانی در ورزش از پرسشنامه لان و همکاران و برای موفقیت ورزشی از پرسشنامه موفقیت در ورزش واعظ موسوی و همکاران و برای اندازه گیری سوماتوتایپ از معیارهای انجمن ایساک استفاده شد. برای تحلیل داده های پژوهش، از روش های آماری میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و آزمون t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد بین برخی خرده مقیاس های هوش هیجانی و موفقیت ورزشی همبستگی مثبت وجود دارد (p<0/05). اما بین هیچ یک از خرده مقیاس های هوش هیجانی و موفقیت ورزشی با سوماتوتایپ همبستگی معناداری مشاهده نشد. همچنین تفاوت معنادار در دو خرده مقیاس اجرای روان و حساسیت به خطا بین بازیکنانی تیم ملی و سایر ورزشکاران نخبه کبدی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد هوش هیجانی بتواند تبیین کننده ای برای انگیزه و موفقیت ورزشی باشد و عملکرد ورزشی را ارتقا دهد. همچنین در شرایطی که سوماتوتایپ افراد بسیار نزدیک به هم باشد عاملی برای انتخاب فرد و یا موفقیت در بین گروه نمی باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، موفقیت ورزشی، تیپ بدنی، بازیکنان کبدی
|
  • Gholam Hosein Nazem Zadegan, Zeynab Zenali, Khalil Kakavandi, Aghdas Babadi * Pages 77-83
    Purpose
    Impairment in social communication and interaction is one of the most obvious signs of autism spectrum disorders. The purpose of this research was to investigate the effectiveness of ball (Jim Ball) exercises on the ability of social interaction and communication in children with autism spectrum disorders.
    Methods
    16 children with autism spectrum disorders selected through purposeful sampling were randomly assigned into two groups of 8 subjects. Ball exercises intervention were used for 24 sessions (8 weeks, 3 sessions per week, each session lasting 35 minutes) in the experimental group. Ability to communicate and interact socially were evaluated by Gilliam Rating Scale - Second Edition (GARS-SE) in the pre and post-test phases.
    Results
    While Co-variance analyses showed a significant difference in social interaction between the two groups (p≤0.05), the difference in the social relationship was not significant (p≥0.05).
    Conclusion
    The results showed that ball exercises can be used as a supplement in conjunction with other treatments to improve social interactions. However, the effectiveness of this intervention is different dependent on the features like the level of cognitive function, attention and cooperation.
    Keywords: Ball Exercise, Jim Ball, Autism Spectrum Disorder, Social Communication, Interaction
  • Rasol Nazari * Pages 85-93
    Purpose
    The purpose of this study was the role of Model psychological effect on personality traits and strategic thinking skills of Sport Managers.
    Methods
    The method of the research was descriptive correlational. The statistical population included all the managers of Isfahan's sports organizations (n=450). 207 participants were selected through random stratified sampling as the research sample. Strategic thinking questionnaire of Liedtka (1998) and personality traits of Caerry and Costa (1996) and a researcher –made psychological skills questionnaire that was confirmed in test validity, content validity and reliability (α= 0.91, 0.87, 0.85) were used in order to collect the data. For analyzing the data, regression and path analyses were used.
    Results
    In addition to the fitness of the model, the findings showed that psychological skills affect personality traits and strategic thinking and components of personality traits including extraversion, loyalty, adaptability and openness to social acceptance affect strategic thinking in sport managers (RMSEA=0.055, GFI=0.9, AGFI=0.9).
    Conclusion
    According to different models and theories of strategic thinking, it can be stated generally that a part of strategic thinking of sport managers is dependent on the personality traits and psychological skills, Therefore, these factors should be improved in managers so that the maximum effectiveness of organizations can be reached
    Keywords: Psychological Skills, Personality traits, Sport Managers, Strategic Thinking
  • Zahede Rahmanian *, Seyed Mohammadkazem Vaez Mosavi, Mehdi SOhrabi Pages 95-105
    Purpose
    The purpose of this study was to evaluate the validity and reliability of "The Task and Ego Orientation in Sport Questionnaire (TEOSQ)" in young athletes.
    Methods
    In this descriptive survey study, 255 athletes of four men clubs and three women clubs located in Jahrom city were selected.
    Results
    Exploratory and confirmatory factor analysis indicated two factors of task and ego orientations. Reliability coefficients indicated that the questionnaire possessed acceptable internal consistency of Cronbach’s alpha (0.55 in men and 0.72 in women), and split-half reliability (0.46 in men and 0.59 in women).
    Conclusion
    TEOSQ has proper normative data and psychometric properties to survey motivational orientation or goal perspective of young athletes.
    Keywords: Reliability, Factor Analysis, Goal orientation, Validity, Sport
  • Mohammadali Besharat, Mohammadhosein Ghahremani * Pages 97-106
    Purpose
    The present study aimed to investigate sport achievement in contact and non-contact sports with regards to sport stress coping styles in a sample of Iranian athletes. Mehtods: Method of this descriptive study was correlational and the statistical society included all contact and non-contact athletes in student and national competitive levels. 181 volunteer athletes (81 atheletes of contact sports, 100 atheletes of non-contact sports) in different fields of sport participated in this study. All participants were asked to complete Sport Coping Styles Scale (SCSS) and Sport Achievement Scale (SAS). Analysis of the data was done using correlation coefficient and analysis of regression in SPSS 16.
    Results
    Approach and avoidant coping styles had negative and positive association with sport achievement in both contact and non-contact sports, respectively. Sport achievement was predicted by approach coping style in both contact and non-contact sports. In non-contact sports, however, sport achievement was predicted only by avoidant coping style.
    Conclusion
    On the basis of the results, it can be concluded that sport achievement can be predicted by approach and avoidant coping styles in different ways; in contact sports, the probaility of sport achievement would be reduced by approach coping style, while in non-contact sports, the probability of sport achievement would be increased by avoidant coping style.
    Keywords: sport stress, coping-, sport achievement, contact sport, non
  • Abbas Farahmand Mehr *, Yaghob Badri Azarin Pages 107-115
    Purpose
    The aim of this study was to investigate- the relationship between Premier League players' locus of control and motivation using the Alderfer motivational model (Existence, Relatedness, Growth).
    Methods
    The sample included 293 primer league players. The scale of locus of control and Alderfer's needs questionnaire were used to assess the locus of control and motivational factors, respectively. Data was analyzed by Pearson correlation test, simple and multiple linear regression tests in SPSS 19.
    Results
    According to the results, there was a significant positive correlation between internal locus of control and dependency needs (r=0.561; P<0.0001), and growth needs (r=0.661; P<0.0001), and also external locus of control with dependency needs (r=0.551; P<0.0001), and growth needs (r=0.596; P<0.0001). Regression models showed that locus of control has a significant ability to predict players' motivation (Beta= 0.397).
    Conclusion
    The results suggested a significant effect of both internal and external locus of control on dependency and growth needs. Thus, self-consciousness related to this personality trait is very important for football players.
    Keywords: Locus of Control, Theory of Motivation, Professional Football
  • Relationship between Physical Self-Efficacy and Goal Orientation with Physical Activity Enjoyment in Adolescents
    Selna Soltani, Nasour Ahmadi, Behrouz Abdoli Pages 117-126
    Aim

    The present study has been conducted with the aim of determining the relationship between physical self-efficacy and goal orientation with physical activity enjoyment in adolescents.

    Methods

    Participants in this study were 584 adolescent girls and boys (aged 15 on average) from Tehran, Isfahan and Ghazvin provinces. Measurement tools for the study included Dykeman's physical Self-Efficacy Questionnaire, Duda's task and ego orientation Questionnaire and Motl's Questionnaire of Physical Activity Enjoyment. Questionnaires were completed between two semesters by students. For data analysis, Pearson's correlation coefficient, multivariate ANOVA and multivariate regression were used (P<0.05).

    Results

    Findings of the study showed positive significant correlation between perceived physical ability, Physical Self-Presentation Confidence, task-orientation, ego-orientation, with physical activity enjoyment. In the sub-scale of physical activity enjoyment, significant difference was observed between girls and boys. Results of multivariate regression showed significance of the model.

    Conclusion

    Findings revealed that by improving physical self-efficacy and goal orientation in adolescents, enjoyment of physical activity can be increased and thus, physical activity boredom can be reduced and finally, increased physical activity enjoyment can be considered a factor in increasing physical activity participation and adherence to it in adolescents

    Keywords: goal orientation, physical self-efficacy, physical activity enjoyment, adolescent
  • Alireza Agha Baba, Leyla Soltani, Maghsod Nabilpour * Pages 137-145
    Purpose
    Success in sports is dependent upon a combination of psychological and physical factors. The aim of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence, sport success and somatotype and to compare the emotional intelligence in elite players and Iran youth national kabaddi players.
    Methods
    The research was a correlational field one. The statistical population consisted of 28 players invited to Iran national kabaddi team camp. Emotional intelligence questionnaire of Lan et al (2009), success in sport questionnaire of Vaez Mousavi et al (2015) and Isaac Society Criteria were used in order to investigate the emotional intelligence, sport success and somatotype, respectively. Data were analysed by descriptieve statistics, Pearson correlation coefficient, and independent t-test.
    Results
    The result showed a positive correlation between some subscales of emotional intelligence and sport success. But no significant correlation was observed between the subscales of emotional intelligence and sport success with somatotype. The results also showed a significant difference in the two subscales of psyche implementation and sensitivity to error between national team players and other kabaddi elite athletes (p<0.05)
    Conclusion
    : It seems that emotional intelligence as an effective factor in sport success can promotoe sport performance. In addition, when the somatotype is relatively similar in different individulas, it could not be regarded as an effective factor for selecting the player and/or success in a group.
    Keywords: Emotional Intelligence, Sport Success, somatotype, kabaddi players