فهرست مطالب

پژوهشنامه زبان و ادبیات روسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، 2020)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ولادیمیر الکسیویچ کاتلنیکوف* صفحات 11-33

    مقاله حاضر به مطالعه و بررسی تحلیلی آثار ادبی روسی در حوزه ادبیات نمایشی، اشعار و سفرنامه ها در فاصله سال های 1750 تا 1850 میلادی می پردازد. در این آثار نشانه هایی از جهان بینی دینی، فرهنگی، اشعار و آداب و رسوم و سنت های ملی مردمان منطقه خاور نزدیک به چشم می خورد. در مقاله نشان داده می شود که در آثار ادبی عصر مدرن موضوعات و موتیوهای شرقی در آثار نویسندگانی چون: لامانوسف، رژوسکی، مایکف و در دوره های زمانی بعدی در آثار ادبی نویسندگانی چون: ژوکاوسکی و شیشکوف، گریبایدوف، آزنابیشین، پوشکین، روتچف، ایلیچوسکی، آبادووسکی، یاکوباویچ، تومانسکی، لرمانتف، ساکالوفسکی کاملا مشهود است. همچنین در مقاله حاضر عناصر و موتیوهای شرقی در آثار الکسی تالستوی، پالانسکی و مایکف بررسی و به موضوع سفرهای گریگاریویچ-بارسکی، داشکوف و موراویوف به خاورمیانه نیز پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: ادبیات روسیه سده هجدهم و نوزدهم، خاور میانه، موضوعات و موتیوهای شرقی، شعر، ادبیات نمایشی و درام
  • سرگئی میخایلوویچ پینایف* صفحات 35-47

    مقاله حاضر به مهم ترین ویژگی جهان بینی و آثار ادبی «م. آ. والوشین» که همان هارمونی دنیای او و حد اعتدال تضادهاست، می پردازد. این اصل، پیوسته در تمام ابعاد وجودی و حیاتی او حضور مستمر دارد و به خوبی در شخصیت وی به عنوان شاعر بروز می کند. این ویژگی از یک طرف به او شخصیتی چندوجهی و دلی بیکران می بخشد و از طرف دیگر او را در چارچوب اصول محدود می کند. ساختار نظام جهان آفرینش مملو از نیروهای متضاد و مقابل هم است: خداوند – شیطان، دو نیرویی که همدیگر را به تعادل می رسانند؛ خود جهان که مظهر «جهان تعادل های پایدار و ناپایدار» است؛ در تاریخ «دو طرف بی انتهای زمان»، دو جریان شکوفایی و برگریزان و خزان وجود دارد. از بین رفتن تعادل-که خاص انقلاب هاست- عواقب و پیامدهای فاجعه بار و اسفناکی را با خود به همراه دارد، ولی از دیدگاه والوشین نقطه مقابل از بین رفتن و فروپاشیدن مفهوم عشق است.

    کلیدواژگان: والوشین، جهان بینی، هارمونی، تعادل، تضادها و اضداد، انقلاب
  • یلنا آناتولیونا چاشینا* صفحات 49-65

    مقاله به بررسی ویژگی های روند شکل گیری واژگان حقوقی در زبان روسی در سده های چهاردهم تا هفدهم میلادی می پردازد. در اولین منابع و کتاب های دوره زبان روسی باستان مفاهیم و مصادیق بزهکاری با واژگان عمومی ای چونзло,грех,проказа,пакости,ослушание و غیره (ترجمه به ترتیب: حقه,شیطنت,گناه,شرارت,نافرمانی) بیان می شدند. مفاهیمی چون «مجرم» به معنای شخصی که مرتکب بزهی می شده است در منابع آن دوره با واژه هایی چون ослушники و злодеи (به معنای بزهکار) بیان می شوند. کمی بعد تعاریف جدیدی از مفاهیم بزهکاری ارائه شد و به دنبال آن واژگان جدیدی به وجود آمد که بیانگر ویژگی ها و تفاوت های اعمال و رفتارهای بزه بر اساس تفاوت در نشانه ها و ویژگی های آنها بود: اعم از آنکه ارتکاب بزه در ارتباط با شخصی بوده است و یا مالی,عمدی یا غیرعمدی بودن ارتکاب آن,و اینکه بزه ارتکابی برای اولین بار و یا چندمین بار بوده است. مقاله حاضر به بررسی و مطالعه اصطلاحات و واژگان مربوط به اعمال بزه مربوط به اموال می پردازد. اعمال بزه در این حوزه عموما با واژگان و اصطلاحاتی چون разбой,татьба,грабеж (ترجمه به ترتیب: سرقت,سرقت,زورگیری,غارت) بیان می شوند. برای بیان شخص بزهکار از اسامی разбойник,тать,грабежник (ترجمه به ترتیب: سارق,زورگیر,غارتگر) استفاده می شود. مهم ترین ملاک و معیار در انتخاب اسم بزهکاری که مرتکب دزدی و سرقت می شده است,محل ارتکاب جرم و ویژگی های مال مسروقه بوده است: церковный тать,кромский тать,клетный тать,коневый тать (ترجمه به ترتیب: سارق کلیسا,سارق منطقه کروم,سارق انبار,سارق اسب ها). در مقاله اصطلاحات و واژگان از نقطه نظر تاریخ پیدایش,معناشناسی,واژه سازی و ساخت اصطلاحات و حوزه های کاربرد آنها تحلیل و بررسی می شود.

    کلیدواژگان: واژه شناسی تاریخی، معنای واژگان، واژگان حقوقی، روسیه باستان، حکومت مسکو
  • یلنا نیکالایونا یلتسووا* صفحات 67-82

    سده نقره ای در فرهنگ روسیه در شکل گیری جهان بینی خاصی که توجه ویژه ای به تمدن شرق دارد، نقطه عطفی به شمار می رود. در این عصر به واسطه افزایش سفرها به کشورهای جهان عرب، شاهد رشد و توسعه چشمگیر ادبیات جهانگردی و سفرنامه نویسی هستیم. در میان سرزمین هایی که نقش بسزایی در شکل گیری تصویر شرق عربی در کنار منطقه خاورمیانه و خاورنزدیک ایفا کرده اند، نام کشورهای قاره آفریقا (همچون: مراکش، الجزایر، تونس، مصر و اتیوپی) به چشم می خورد. بدین طریق پرده های اسرار از روی آفریقای ناشناخته تا آن زمان برداشته و این قاره به «سرزمین جهانگردان» تبدیل می شود و خیلی زود به عرصه تحقیق و پژوهش و خلق آثار ادبی در روسیه مبدل می گردد. با این که پژوهش های دانشمندان جهانگرد از سیاست های امپراطوری روسیه نشات می گرفت و منعکس کننده آن بود، اما فضای ادبی متاثر از عرفان و واکاوی های فلسفی و تئوسوفی جهان عرب باب معرفت و علم و دانش گسترده ای را می گشاید و زندگی جوامع بدوی و اصالت سنت ها و فرهنگ های منسوخ بار دیگر در اذهان مردم روسیه تداعی می شود. مقاله حاضر به بررسی و مطالعه سفرنامه های منثور آندری بئلی – سفرنامه نویس و نمادپرداز برجسته سده نقره ای می پردازد. سفر این نویسنده به شرق (تونس و مصر) نه تنها ما را با عناصر فرهنگی تمدق شرق و چشم انداز نمادین کشورهای شرقی آشنا می کند، بلکه واکاوی های فلسفی و ادبی خود شاعر و شکل گیری گونه نوین شعری را پیش روی چشم ما قرار می دهد.

    کلیدواژگان: سده نقره ای، شرق عربی، سفرنامه نویسی، آندری بئلی، تونس، مصر
  • تاتیانا ولادیمیروونا پاخالکوواسائیچ*، لانا یورییونا ماروزووا صفحات 83-102

    امروزه در روش های نوین آموزشی توجه ویژه ای به آموزش های حرفه ای دانشجویانی می شود که کسب دانش تخصصی برای آنان بستگی به مهارت و تسلط زبانی آنها دارد. در این روش های آموزشی، محور آموزش از دو بخش محتوای آموزشی و فعالیت های آموزشی که باعث ایجاد مهارت های حرفه ای و تخصصی در دانشجویان می شود، تشکیل شده است. میزان موفقیت این روش های آموزشی بستگی به رویکردها، روش ها و فنونی آموزشی دارد که از طریق آنها شرایط آموزش زبان به زبان آموزانی که با هدف افزایش تخصص در زمینه دیگر آموزش زبان می بینند، معین و مشخص می گردند. دانشمندان بر اساس تحلیل زبان فنی مهندسان، مهم ترین موضوعات و موقعیت های ارتباطی و گفتاری گوناگونی را طبقه بندی می کنند. آموزش گفتار به دانشجویان خارجی در رشته های فنی و مهندسی مراکز آموزش عالی می تواند به عنوان مدل روش های آموزش زبان ارائه گردد؛ خود این مدل که بر پایه الزامات و شرایط نوین آموزش های تخصصی دانشجویان تعریف می گردد و شامل اهداف و محتوای آموزشی است، شرایط آموزشی و فرایند شکل گیری و ایجاد مهارت های تخصصی را در برمی گیرد و هدف نهایی آن در «ایجاد مهارت های کلامی و گفتاری در دانشجویان با تکیه بر حرفه و تخصص آنها» خلاصه می گردد.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، روش های آموزش زبان با تکیه بر تخصص و حرفه، موقعیت گفتاری، خودبیانگری شخصی، بعد تخصصی
  • مارینا ولادیمیروونا ساراپاس* صفحات 103-119

    در روش های نوین آموزش زبان روسی به عنوان زبان خارجی به فناوری ها و تکنولوژی های بازی که در فضاهای آموزشی بسیار استفاده می شود، توجه ویژه ای شده است. آموزش با تکیه بر سرگرمی و بازی نه تنها باعث ایجاد مهارت های زبانی بیشتر می شود، بلکه بر دانش عمومی زبان آموزان به میزان چشمگیری می افزاید. بازی های آموزشی از مفیدترین و موثرترین ابزارهای آموزش زبان محسوب می شوند که می توانند به میزان زیادی زبان آموزان را به تاریخچه زبانی که می آموزند، علاقه مند کنند. استفاده از روش های آموزش زبان با تکیه بر بازی در فضای آموزشی خارج از روسیه باعث می شود که زبان آموزان بیشتر به زبان روسی و تاریخچه آن علاقه نشان دهند و پدیده ها و ویژگی های زبانی، برای آنها ملموس تر و قابل فهم تر گردند. در انتخاب محتوای آموزشی، موضوع کاربردی بودن محتوا اهمیت بسیار ویژه ای دارد که باعث ایجاد مهارت های زبانی، ارتباطی و فرهنگ شناسی در زبان آموزان خارجی می شود. در مقاله حاضر روش های انتخاب محتوای آموزشی با تکیه بر فناوری های بازی و مثال ها و نمونه های متعددی از بازی های آموزشی در یادگیری زبان با هدف حل مشکلات رایج زبان آموزان خارجی در حوزه های درست نویسی، آواشناسی و دستور زبان از دریچه تاریخچه زبان روسی ارائه می گردند.

    کلیدواژگان: زبان روسی به عنوان زبان خارجی، روش های آموزش زبان روسی به عنوان زبان خارجی، تاریخچه زبان روسی، فناوری های بازی، بازی آموزشی
  • ناتالیا گنادییونا سالادوونیکووا* صفحات 121-137

    مدرسه زبان شناسی عواطف و احساسات ولگوگراد که توسط پروفسور ویکتور ایوانوویچ شاخوفسکی,نظریه پرداز تئوری عواطف,اداره می شود از سال 2010م. بر روی بعد اکولوژیک عواطف و احساسات زبانی مطالعه و پژوهش انجام می دهد. این بدین معناست که اولین نظریه زبان شناسی احساسات در روسیه که در سال 1987 م. ارائه شده است,امروز از جنبه اکولوژی نیز تعریف جدیدی پیدا می کند. به عبارت دیگر,روش شناسی علم عواطف شناسی از جنبه آداب احساسات بررسی می شود. همانگونه که می دانیم سه نوع رابطه بین احساسات و عواطف انسانی و راه های بیان آنها وجود دارد: گاهی احساسات حس می شوند ولی ابراز نمی شوند,گاهی احساسات هم حس و هم ابراز و بیان می گردند و گاه ممکن است حسی وجود داشته باشد ولی حس دیگری ابراز و بیان شود. در مقاله حاضر برای نامگذاری وضعیت آخر اصطلاح استعاری «ماسک های عاطفی و احساسی» استفاده می شود. پژوهش حاضر به کمک این استعاره به این موضوع می پردازد که انسان در موقعیت گفتاری ایجاد ارتباط با دیگران از چه احساساتی بهره می گیرد و به هنگام خارج شدن از این موقعیت ارتباطی از چه نوع احساسات و عواطفی استفاده می کند. همچنین نشانه و علامت ارزیابی احساساتی که طرفین گفتار ترجیح می دهند آن را «مخفی و پنهان» کنند,تحلیل می شود. زبان در این موقعیت های گفتاری «ماسک» به حساب می آید. در این مقاله سعی بر این است که اکولوژیک بودن این نوع زبان ارزیابی شود.

    کلیدواژگان: احساسات، علامت ارزیابی، اکولوژیک بودن، جنبه اخلاقی، ماسک عاطفی
  • ایننا مارکوونا شکورینا* صفحات 139-155

    تصویر جهان هم از دیدگاه جامعه و هم تک تک افراد آن، یکی از مهم ترین شرایط برای درک جامع از جهان محسوب می شود. در این مقاله موضوعات مربوط به توسعه زبان و شکل گیری تصویر ملی-زبانی از جهان در شرایط مدرن جهانی سازی بررسی می شود؛ شرایطی که تعداد زیادی از مردم در سراسر جهان نه تنها به زبان مادری و ملی بلکه به یک یا چند زبان خارجی دیگر نیز تسلط دارند. در این پژوهش تصویر جهان به عنوان جهان بینی هر فرد و گروه های قومی و نتیجه ادراک و فهم جهان پیرامون که در زبان نمود پیدا کرده است، مطالعه و بررسی می شود. همچنین به مسئله ایجاد تصویر ملی-زبانی از جهان در شرایط دوزبانه بودن و اختلاط زبان ها توجه ویژه ای شده است؛ نیز ویژگی شکل گیری تصویر مدرن ملی-زبانی از جهان در ذهن جوانان تجزیه و تحلیل و به مشکلاتی که در این فرایند شکل گیری به وجود می آید اشاره می شود. در این مقاله به علت های بروز پدیده دوزبانگی و مفهوم «زبان مادری» در شرایط دوزبانه بودن پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: زبان مادری و ملی، تصویر ملی-زبانی از جهان، زبان خارجی، اختلاط زبان ها، دوزبانه بودن
  • ایرینا گئورگیونا پریخودکا* صفحات 157-174

    در حال حاضر، یکی از موثرترین و تاثیرگذارترین عناصر زبانی کلان شهرها، زبان عامیانه جوانان است. این نوع زبان سهم بسزایی در شکل گیری فضای ارتباطی پایتخت دارد. نویسنده مقاله با استفاده از زبان جوانان شهر کیف در موقعیت های ارتباطی روزمره، در پی آن است تا نشان دهد که چگونه زبان گفتاری جوانان به گسترش دامنه موقعیت های ارتباطی و محبوبیت واژگان عامیانه کمک می کند و از مهم ترین ویژگی های آن احساسی و ذهنی بودن آن است. با توجه به گسترش، فراوانی و دسترسی به وسایل ارتباط جمعی (از قبیل تبلت، آی پد، تلفن همراه هوشمند) و افزایش امکان ارتباط تعاملی در مکان های عمومی، ارتباطات از فضای خصوصی به عمومی منتقل می شود و اطلاعات شخصی در اختیار طیف گسترده ای از مردم قرار می گیرد. در نتیجه افزایش تبادل اطلاعات و نقش رسانه های ارتباطات جمعی (اینترنت، شبکه های اجتماعی، تلویزیون، رادیو و مطبوعات)، حوزه عملکرد زبان عامیانه جوانان گسترش می یابد و حتی شکل کتبی آن نیز در زبان ثبت می شود.

    کلیدواژگان: زبان خاص طبقه ای از اجتماع، زبان عامیانه جوانان، زبان شهر، ارتباطات شهری
  • هادی بهارلو*، میریلا احمدی، مریم سنجری صفحات 175-197

    این مقاله به بررسی تکواژهای وندی اصلی که در زبان روسی برای بیان مقوله درجه بندی استفاده می شوند، می پردازد. برای دستیابی به این هدف ابتدا مقوله معناشناختی درجه بندی و زیرمقوله های تشکیل دهنده آن (افزایش و کاهش شدت) بررسی می شود. بررسی ویژگی های معناشناختی و واژه ساختی مقوله یاد شده موضوع اصلی این کار تحقیقی را تشکیل می دهد. جنبه نوآورانه این کار، ترسیم نمودار مقیاس میزان شدت و جانمایی هر یک از وندها بر روی این نمودار است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ابزار وندی در زبان روسی بیشتر متمرکز بر بیان مفهوم شدت صفت هستند. نتایج حاصل از تحقیق برای دانشجویان زبان روسی و پژوهشگران حوزه مقوله های معنایی مناسب خواهد بود.

    کلیدواژگان: صفت، درجه بندی، شدت، افزایش شدت، کاهش شدت، روش واژه سازی
  • آنا آلکساندروونا یونکینا* صفحات 199-216

    هدف از پژوهش حاضر,بازآفرینی تصویر شخصیت تراژیک و قهرمانانه شاعر دکابریست یعنی رایفسکی از طریق تجزیه و تحلیل کتاب هایی است که به سرنوشت وی اختصاص داده شده است.تراژدی زندگی رایفسکی در آن است که دادگاه نظامی او را به جرم آزاد اندیشی به اعدام محکوم کرد,او پنج سال را در زندان قلعه در حال انتظار اجرای حکم گذراند و پس از لغو آن بیش از چهل سال را نیز در حالت تبعید در سیبری سپری کرد. قهرمانی «نخستین دکابریست» در این است که او در این شرایط بسیار سخت صبر پیشه کرد,حتی باز هم با شجاعت در راه حقیقت جنگید و دست از مبارزه برنداشت. ولادیمیر فداسیویچ رایفسکی در تبعید به کودکان دهقان سواد می آموخت. در سیبری به نوشتن شعر ادامه داد. در مرکز آثار رایفسکی تصویر «خواننده شاعر در زندان» وجود دارد,مبارزی سرسخت که برای رسیدن به آرمان هایش نه در برابر مردم و نه در برابر سرنوشت قد خم نکرده است.

    کلیدواژگان: و، ف، رایفسکی، دکابریست، تبعید، اشعار، خاندان درباری، کار تعلیم و تربیت، سرنوشت
  • مارینا مورمانوونا بریک* صفحات 217-241

    در زبانشناسی نوین، توجه ویژه ای به مطالعه کانسپت (مفهوم) می شود. این اصطلاح برای تعدادی از زمینه های علم زبان شناسی از جمله زبان شناسی شناختی، زبان شناسی فرهنگ و یکی از جدیدترین شاخه های زبان شناسی یعنی زبانی شناسی مفاهیم، بسیار مهم و کلیدی به حساب می آید. در پژوهش حاضر مفهوم «طبیعت» و شخصیت پردازی به عنوان ابزار بیان زبانی آن بررسی و مطالعه می شود. در فرایند ایجاد بعد شخصیت پردازی از ابعاد عاطفی و فکری انسان بهره گرفته می شود. این امر به درک تصاویر و مفاهیم دنیای اطراف ما کمک می کند و از این طریق آنها را با احساسات و عواطف درمی آمیزد؛ این برای درک اثر ادبی که از دیدگاه های شخصی نویسنده درباره روندها و پدیده های گوناگون تشکیل شده است، بسیار مهم می نماید. با تجزیه و تحلیل نمونه هایی از استفاده نویسنده از شخصیت پردازی می توان در مورد ساختار مورفولوژیکی/ صرفی و نحوی این مجاز و ویژگی های اصلی آن به نتایج مهمی دست یافت. مطالعه این شیوه بیان مجاز مبتنی بر آثار نثر معاصر از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا امروزه نویسندگان سبک زبانی خاصی خلق می کنند که نیاز به تحقیقات جامع زبان شناختی دارد.

    کلیدواژگان: زبان شناسی مفاهیم، تصویر زبانی از جهان، شخصیت پردازی، تصویرسازی شخصیت، ساختار شخصیت پردازی
|
  • Kotelnikov Vladimir Alekseevich Pages 11-33

    This article gives the review examination of some Russian dramatic,poeticworks,travel books 1750-1850 containing the reflections of the religious outlook,culture,poetry,national traditions of Near East people. The earliest examples areshowing: Afanasij Nikitin’s“khozhdenie za tri moria”and“khozhdenija na vostok”byVasilij Pozniakov,Trifon Korobejnikov,also Ivan Peresvetov’s“skazanie o magmete-saltane”and others. The oriental themes,motifs,including Koranical motifs anddetails of the native nature,the local life,are revealing in the works of M.V.Lomonosov,V.I. Majkov,A.A. Rzhevskij,A.A. Shishkov,V.A. Zhukovskij,P.G.Obodovskij,D.P. Oznobishin,A.S. Griboedov,A.S. Pushkin,A.G. Rotchev,A.D.Illichevskij,L.A. Jakubovich,V.I. Tumanskij,M.Ju. Lermontov,Ja.P. Polonskij,A.N.Majkov,A.K. Tolstoj. There are characteristics of the travel books by V.G. Grigorovich-Barskij,D.V. Dashkov,A.N. Muravjev.

    Keywords: Russian Literature XVIII-XIX, Near East, Oriental Themes, Motifs
  • Pinaev Sergey Michailovich* Pages 35-47

    The article deals with the main characteristic of the worldview and creativity of M.A. Voloshin is about the harmony of his world as a balance of opposites. This principle is supposed to work at all levels of being. First, it is given in the personality of the poet: as the width of his soul and spiritual infinity on one hand and the discipline and self-restriction on the other. In the totality of the world there are the oppositions of God and devil and the opposition of two devils as making the balance of the whole world. The world itself as a system of strong balances. In history there are two streams of time, “flowering and break-up”. When the balance is disrupted the catastrophe happens, and this is obvious in Russian Revolution. But Voloshin believes that the process of destruction is limited and opposed by the principle of Love.

    Keywords: nVoloshin, World Outlook, Harmony, Balance, Oppositions, Revolution
  • Chashchina Elena Anatolyevna* Pages 49-65

    The article is devoted to the description of the process of the formation of legal lexicon in the Russian language of the 14th— 17th centuries. In the earlier documents of the ancient Russian period crimes are called “зло, грех, проказа, пакости, ослушание” etc. Criminals who have committed unlawful actions are called “ослушники” and “злодеи”. In the future criminal actions are differentiated according to the signs: committed against the person or property, intentional — unintentional, and the first time or repeatedly. The author in the article analyses terminology of crimes against property. Criminal acts are called in legal texts “разбой,татьба,грабеж” etc. Persons who commit crimes are called “разбойник, тать,грабежник” etc. Important criteria for naming the perpetrators of the theft are the crime scene and the character of the stolen things: “церковныйтать, кромскийтать, клетныйтать, коневыйтать” etc. The vocabulary is analysed from the point of view of origin, semantics and the sphere of use

    Keywords: Historical Lexicology, Lexical Meaning, Juridical Lexicon, Ancient Russia, Moscow State
  • Eltsova Elena Nikolaevna* Pages 67-82

    The Silver Age of Russian culture as a specific image of the world outlook marks rising tide of interest in East culture. That period was dominated by increasing the numerous travels to the Arab World and, as a result, ushered in creating a large body of travel literature. The important role in image-building of the Arab East culture played such countries of the African Continent as Tunisia, Algeria, Morocco, Egypt and Abyssinia. Demystifying the subject of weird Africa turned it to a “land for travelers”thus African issues heavily entered in Russian research and art space. If the interests of travelling scientists were focused on imperial policy of Russia,then the art world, full of mysticism and philosophy, discovered in the Arab World “wealth of knowledge” and returned to primitiveness and purity of archaic cultures. In this article, we represent Andrey Bely as one of the most famous Silver Age Symbolists. His journey to the East (Tunisia, Egypt) revealed not only oriental trend of Era, symbolic vision of eastern countries, but also reflected the writer’s philosophical and creative thoughts, the start of new poetics

    Keywords: Silver Age, Arab East, Travel Literature, Andrey Bely, Tunisia, Egypt
  • Pakhalkova Soich Tetiana Vladimirovna*, Morozova Lana Jur'evna Pages 83-102

    Modern trends in the educational paradigm cause increased attention to the professional training of students. The acquisition of professional knowledge depends on the knowledge of the language of the specialty for students. Training provides for a focus on the content of educational material and on activities that are made up of techniques and operations that form professional skills. The effectiveness of training depends on the correct choice of principles, approaches, methods, receptions and ways of teaching, the pedagogical conditions of professionally oriented learning to have been determined. The main topics and corresponding typical communicative situations are singled out, on the basis of the analysis of the professional speech of engineers. Teaching professionally oriented dialogical speaking of foreign students of engineering specialties of higher educational institutions can be presented as a linguodidactic model. Linguodidactic model formed on the basis of modern requirements for vocational training. It reflects the purpose and content of education, outlines the pedagogical conditions of the formation process and the final result — the formation of professionally oriented dialogical speech in students

    Keywords: ommunicative Competence, Professionally Oriented Linguodidactics, Situationality, Creative Self-Expression, Professional Aspect
  • Sarapas Marina Vladimirovna* Pages 103-119

    There is increasing of the interest to playing technologies extensively using in educational space at the modern stage of teaching of Russian as a foreign language. Playing activity causes students’ linguistic competence building and allows beefing up their background knowledge. The one of the most efficient mean for arouse an interest to Russian language history is didactic game. Using of various playing technologies in auditory of other languages causes the increasing of interest to Russian language and its history. Linguistic facts become more accessible and understandable. The main attention during material take-off for historical commentary should be paid to its practical focus that provides the formation of communicative, linguistic and culturological competence of foreign students. The article presents didactic principles of material take-off for playing technologies, adduces examples of linguistic games oriented to training of difficult for foreign students themes related to Russian language history such as orthography, phonetic, grammar

    Keywords: Russian as a Foreign Language_Teaching Methodology of Russian as a Foreign Language_Russian Language History_Playing Technologies_Didactic Game
  • Solodovnikova Natalia Gennadievna* Pages 121-137

    Volgograd's school of linguistics of emotions (Head — Professor Victor Shakhovsky, the author of the theory of emotiveness), since 2010 has been developing ecological aspect of emotions through language. This means that the first Russian linguistic conception of emotions, formed in 1987, contemporarily is getting a new, eco-friendly, refraction. That is, the methodological framework of emotiology is considered from the standpoint of the ethics of emotions. It is known that between human emotions and their expression there are three types of relationships: emotion may be experienced and stay unexpressed; emotion may be experienced and expressed; there may be experienced one emotion and expressed a different one. The last case in the article is metaphorically called “emotional masks”. In the article through the named metaphor is considered, with what emotion a person is included in the communication situation, and with what emotion might come out of it. Analyzed separately is the estimated sign of the emotions that communicants prefer to “mask”. The “mask” of emotions is language. An attempt is made to assess the ecology of such a language.

    Keywords: Emotion, Evaluative Sign, Ecology, Ethics, Emotive Mask
  • hkorina Inna Markovna* Pages 139-155

    The picture of the world, which is inherent in society as a whole, and in every individual person, is one of the most important conditions for a holistic perception of the world. The article explores the issues related to the development of the language and the formation of the national language picture of the world in the current conditions of globalization, when a large number of people throughout the world own not only national but also one or more foreign languages. The history of scientific views is also covered. The language picture appears as a contemplation of the world, of an every single man as well as the whole ethnic group. It is a result of the world perception and comprehension which is kept in the language. Particular attention is paid to the problem of creating a national language picture of the world in situations of bilingualism and confusion of languages. The specific formation of the modern national-language picture of the world analyzed by young people explore the difficulties encountered during this process. The article examines the nature of bilingual phenomenon and the concept of the «mother tongue» in the bilingual environment.

    Keywords: National Language, National Linguistic Picture of the World, Foreign Language, Confusion of Languages, Bilingual
  • Prykhodko Iryna Georgiyivna* Pages 157-174

    One of the most active and influential elements in the linguistic landscape of the metropolis is youth slang. This sociolect makes a significant contribution to the formation of the communicative space of the capital. By the example of a lively speech of young Kiev city dwellers in situations of everyday communication the author made an attempt to show how the speech behavior of the youth contributes to the expansion of the range of actual communicative situations and the popularization of slang vocabulary (which is characterized by vivid emotionality and subjective evaluation). The analysis revealed that as a result of the increase in the number of information flows and the role of mass communication (the Internet, social networks, television, radio, the press), the scope of youth slang functioning is expanded and its written form is fixed.

    Keywords: Sociolect, Youth Slang, Language of the City, Urban Communication
  • Baharloo Hadi*, Ahmadi Mireyla, Sanjari Maryam Pages 175-197

    This research paper is devoted to the study of the main affixal morphemes, which are used to express the functional semantic category of graduality in the adjectives of the Russian language. The article considers the category of graduality and its constituent parts (intensification and de-intensification) in Russian linguistics, and the semantic and derivational features of this category. In this work have been studied the affixal means of expressing the intensification and de-intensification of adjectives in Russian language. The analysis shows that affixal morphemes with the meaning of graduation in the Russian language are used most often to express intensification. The results of the analysis can be useful not only to students studying Russian, but also to researchers studying the relationship between functional semantic categories and word-formation means of expression of these categories

    Keywords: Adjective, Graduality, Intensity, Intensification, De-Intensification, Affixal Mode
  • Yunkina Anna Aleksandrovna* Pages 199-216

    The study Goal was to recreate the image of the tragic and heroic personality of the poet-Decembrist V.F. Raevsky, analyzing books dedicated to his life, to get acquainted with the history of the poems. The life-tragedy of the V.F. Raevskogo is that he is, sentenced by a military court to death for free-thinking, spent five years in the castle dungeons, awaiting execution, and after its cancellation — more than forty years in Siberian exile. The heroism of “the first Decembrist” is that even in this hopeless situation, he survived, not broken, fought valiantly for life for the truth. In exile, Vladimir Fedoseevich Raevsky was taught to read and write peasant children. In Siberia, he continued to write poetry. In the center of his Rejewski — way “singer in prison”, unyielding fighter for his ideals, not bowed “ramen head” or to the people or to fate. In spite of all the blows of the rock, V.F. Raevsky did not lose heart, remained true to his ideals and values to the end.

    Keywords: V.F. Raevsky, Decembrists, Link, Poem, Noble Family, Teaching Activities, Destiny
  • Bryk Marina Murmanovna* Pages 217-241

    In modern linguistics much attention is paid to the studying of the concept. Being a key term of many linguistic areas, the concept has become the main subject of cognitive linguistics, lingvoculturology and one of the newest streams — lingvoimagology. Our research deals with the studying of the concept “Nature” and one of the ways of its verbalization in the literary text — personification. Both intellectual and emotional spheres of a person participate in the process of creation of the personification. It contributes to the understanding of the images of the surrounding world, which is very important for perception of a literary text containing writer’s individual vision of different processes and phenomena. Analyzing examples of personification used by the writer gives the possibility to make conclusions about morphological and syntactical structure of this stylistic device and key features which create its basis. The research of stylistic means and devices is especially important in terms of modern literature, because nowadays writers create special language style which must be carefully studied.

    Keywords: Lingvoimagology, Concept, Personification, Personification Structure