فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زینب مولوی، حسن زارعی متین، آرزو سهرابی* صفحات 1-28
    یکی از انواع حاد سوءرفتارهای سازمانی و بین فردی در محیط کار، اوباشگری سازمانی است و به مفهوم سوءاستفاده جمعی کارکنان از یک همکار یا به نوعی آزار و اذیت روانی فرد توسط عده ای دیگر است که با ایجاد فشارهای روانی بر فرد موردنظر باعث ازبین بردن شخصیت او و ایجاد خلل در انجام منظم، مستمر و دائمی وظایف سازمانی می شود. باتوجه به اهمیت مسئله اوباشگری و پیامدهای منفی آن شناخت و پیشگیری رفتارهای اوباشگری سازمانی نقش بسزایی در سلامت روانی و جسمانی کارکنان و افزایش بهره وری و کارایی سازمان خواهد داشت، ازاین رو، هدف مطالعه حاضر، شناسایی عوامل سازمانی موجد اوباشگری سازمانی در سازمان است. پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است که با بهره گیری از تکنیک دلفی اجرا شده است. جامعه آماری کلیه خبرگان آشنا به موضوع پژوهش و درگیر در مسائل کارکنان با سابقه تخصصی و تجربی بوده اند که به روش هدف مند انتخاب شدند. درنهایت، 29 نفر در سه دور دلفی شرکت کردند و به پرسشنامه دلفی پاسخ دادند. ابتدا با مطالعه متون مرتبط با موضوع پژوهش 29 عامل سازمانی موجد اوباشگری شناسایی شد. سپس، این 29 عامل دراختیار خبرگان قرار گرفت و با نظر اصلاحی آنها و طی سه دور دلفی، 31 عامل شناسایی شد. برای اندازه گیری میزان توافق نظر خبرگان ضریب هماهنگی کندال محاسبه و دلفی در سه دور اجرا شد. درنتیجه، 31 عامل سازمانی موجد اوباشگری در پنج دسته: عوامل ساختاری، عوامل رفتاری - ادراکی، عوامل شغلی، عوامل مدیریتی و عوامل فرهنگی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اوباشگری سازمانی، رفتارهای انحرافی، سوء رفتارهای سازمانی
  • محسن فرهادی نژاد، فاطمه زارعی وش* صفحات 29-50
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مزاج کارکنان بر تمایل به افشاگری آنان با نقش تعدیل گری متغیرهای جمعیت شناختی انجام شده است. این مطالعه ازحیث هدف، کاربردی و از نوع توصیفی بوده و با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری موردمطالعه در این پژوهش300 نفر از کارکنان ستاد شرکت نفت یکی از مناطق غرب کشور می باشد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 169 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری درنظر گرفته شد. برای انتخاب اعضای نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد تعیین مزاج سلمان نژاد و پرسشنامه پارک استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Smart PLS2 به منظور مدل یابی به روش حداقل مربعات جزئی، تجزیه وتحلیل شد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که بین گرمی مزاج کارکنان و تمایل به افشاگری آنان ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد و ارتباط بین سردی مزاج کارکنان و تمایل به افشاگری آنان منفی و معنی دارست و همچنین ارتباط بین خشکی مزاج و تمایل به افشاگری کارکنان منفی و معنی دارست و تری مزاج کارکنان با تمایل به افشاگری آنان ارتباط مثبت و معنی داری دارد. سرانجام متغیرهای جمعیت شناختی در این پژوهش که به عنوان متغیرهای تعدیل گر بیان شد، درارتباط بین گرمی مزاج و تمایل به افشاگری کارکنان و نیز خشکی مزاج و تمایل به افشاگری آنان تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: تمایل به افشاگری، مزاج، گرمی و سردی، خشکی و تری
  • مسعود حراقی*، علی درویشی صفحات 51-86
    شایسته سالاری و استقرار مدیران شایسته به عنوان یکی از ضروری ترین عوامل موثر در موفقیت و پیشرفت نظام حکومتی است که می تواند امکان توسعه کشور را تسهیل نماید. تدوین شایستگی های موردنیاز برای تصدی پست های مدیریتی دولتی و نیز ارائه مدل انتخاب فرد مناسب از میان مستعدین، اصلی ترین شرط برای تحقق نظام شایسته سالاری است. پژوهش حاضر ازلحاظ نحوه اجرا، توصیفی- پیمایشی و ازنظر هدف، کاربردی است. به منظور اطمینان از دقت در فرایند انتخاب مدیران، در این پژوهش ترکیبی از چندین روش شناسی کمی و کیفی استفاده شده است. در روند اجرای پژوهش، نخست معیارهای اولیه شایستگی های مدیریتی با استفاده از پژوهش های پیشین و نیز شایستگی های مورداستفاده در کشورهای توسعه یافته درقالب 6 معیار اصلی و 28 زیرمعیار جمع آوری شد. در گام بعد گروه کانونی 45 نفره متشکل از متخصصان دانشگاهی و برخی از کارشناسان استانداری و سازمان مدیریت و برنامه ریزی تشکیل و با استفاده از روش شناسی دلفی فازی معیارهای شایستگی اولیه به 17 زیرمعیار کلیدی پالایش شد و درنهایت با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی، مهم ترین شایستگی های شناسایی شده ضروری برای مدیران رتبه بندی و اهمیت گذاری شدند . درنهایت به منظور آزمون مدل ارائه شده و طی یک مطالعه موردی دیگر که در یکی از سازمان های مذکور صورت گرفت، 8 نفر از مدیران ارشد سازمان و افراد ذی نفوذ که قصد انتخاب یکی از مدیران حرفه ای خود، بین سه نفر از داوطلبین تصدی پست مدیریتی را داشتند، درقالب مدل پیشنهادی پژوهش، فرد شایسته جهت تصدی پست را انتخاب نمودند. نتایج پژوهش نشان می دهد تفکر راهبردی، تیم سازی و مدیریت فناوری اطلاعات به عنوان بااهمیت ترین اولویت ها در شایستگی های مدیران حرفه ای می باشند.
    کلیدواژگان: شایستگی، مدل انتخاب مدیران، تکنیک ویکور فازی
  • محمد علی ریاحی نظری، محمد حسین صبحیه*، پرویز آزاد فلاح صفحات 87-118
    بررسی ها حاکی از عدم موفقیت بسیاری از پروژه ها، علی رغم پیاده سازی ابزارها و تکنیک های مدیریت پروژه است. یکی از مولفه های پیچیده انسانی و سازمانی، هیجانات در پروژه است که اگر درست و به موقع شناسایی نشوند و به درستی کنترل و مدیریتی روی آن صورت نگیرد، منشا بسیاری از مشکلات مانند: درگیری ها، اعتصابات، تعارضات بیش ازحد، فشارهای روانی، بی نظمی ها و بحران ها خواهد شد. پاسخ ادبیات برای رفع این مشکل هوش هیجانی فردی است، ولی این پدیده، اولا به طورکامل مسئله فوق را به خصوص در بستر پروژه ای نمی تواند مرتفع کند و ثانیا سازمان پروژه باید به گونه ای باشد که اجازه به کارگیری هوش هیجانی را به نیروها بدهد و ثالثا کارکنان، به استفاده از آن در محیط پروژه راغب باشند. لذا تحقیق حاضر صورت گرفت و با مطالعه یکی از باسابقه ترین شرکت های پروژه محور ایرانی، ازطریق مصاحبه های عمیق و غیرساختاریافته حضوری، بخش اعظم داده ها جمع آوری و با روش گراندد تئوری تحلیل شد. درنهایت، برمبنای یافته ها، چارچوبی برای الزامات فرایند مدیریت هیجانات در سازمان ها پیشنهاد گردید. نتایج نشان می دهد این چارچوب باعث عملکرد بهتر سازمان می شود و بسیاری از مسائل و مشکلات فوق الذکر را می تواند مرتفع سازد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی سازمانی، سازمان پروژه، رفتار سازمانی، قابلیت هیجانی سازمانی، روانشناسی سازمانی
  • علیرضا رجبی پور میبدی*، معصومه محمدی صفحات 119-142
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر واکنش عاطفی، واکنش رفتاری و روان رنجوری بر رفتارهای کاری غیرمولد باتاکیدبر نقش میانجی تحلیل رفتگی شغلی است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، کاربردی به شما می رود. ازنظر چگونگی گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع بررسی تاثیر است و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری (SEM) اجرا می شود. در این پژوهش، ابتدا مدل نظری و فرضیه ها بین متغیرها توسعه داده شد. سپس با کمک مدل معادلات ساختاری، فرضیه های پژوهش بررسی شدند. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام پرستاران یکی از بیمارستان های دولتی شهر تهران (553 نفر) است. حجم نمونه براساس جدول مورگان و با بهره مندی از روش نمونه گیری تصادفی ساده 225 نفر به دست آمد. داده ها ازطریق پرسشنامه جمع آوری شد. نتایج این پژوهش نشان داد، بین روان رنجوری و واکنش عاطفی با رفتارهای کاری غیرمولد، رابطه مثبت و معنی دار و بین واکنش رفتاری و رفتارهای کاری غیرمولد، رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. همچنین رابطه مثبت و معنی دار بین تحلیل رفتگی شغلی و رفتارهای کاری غیرمولد، مشاهده شد. تاثیر میانجی گری تحلیل رفتگی شغلی در تاثیر روان رنجوری و واکنش عاطفی بر رفتارهای کاری غیرمولد شغلی پرستاران نیز تایید شد.
    کلیدواژگان: تحلیل رفتگی شغلی، رفتارهای کاری غیرمولد، روان رنجوری، واکنش رفتاری، واکنش عاطفی
  • فرشاد نعمتی، قاسم انصاری رنانی*، عادل صلواتی، پویا فاروقی صفحات 143-174

    پژوهش حاضر به دنبال واکاوی ابعاد سازمان های استعدادمحور و تدوین الگویی نظری برای بانک های دولتی است. پارادایم معرفت شناسی تفسیری- برساختی با رویکرد کیفی و راهبرد نظریه زمینه یابی مورد استفاده قرار گرفت. براساس نمونه گیری نظری و هدف مند، مصاحبه نیمهساختارمند با مدیران اجرایی بانک و اساتید متخصص مدیریت منابع انسانی، انجام شد. پس از پیاده کردن و کدگذاری سه مرحله ای، متن مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار کیفی nvivo، یافته ها برمبنای چهار حیطه اصلی درقالب 15 کد گزینشی و 38 کد محوری شکل گرفت. پدیده استعدادمحوری به عنوان هسته اصلی مدل و 1. بستر و زمینه با سه کد گزینشی ساختار سیاسی- قانونی، ساختار فرهنگی و ساختار ذهنی، 2. شرایط علی دارای پنج کدگزینشی ساختار سست پیوند و افقی، اهداف منعطف و فردمحور، ارزشیابی سه سو نگر، روابط غیررسمی و افقی و پویایی و ریسک پذیری، 3. راهکار با چهار کد گزینشی استفاده از رهبران تحول آفرین، تغییر بینش و باورها، ایجاد بانک استعداد و تبدیل شدن به سازمان یادگیرنده و 4. پیامدهای حاصل از پدیده استعدادمحوری برای سازمان با سه کد گزینشی استقرار نظام شایسته سالاری، افزایش اثربخشی سازمان و بقای سازمان، دسته بندی و مفهوم سازی شدند. مدیران و اساتید متخصص، جهت رفع موانع استعدادمحوری ازیک طرف و تلاش برای ایجاد و تحقق شرایط و عوامل استعدادمحوری ازطرف دیگر، نوعی خوشبینی و امیدواری معرفتی را در فلسفه شخصی خود درراستای عملی شدن استعدادمحوری برای سازمان های دولتی تقویت کرده بودند.

    کلیدواژگان: سازمان استعدادمحور، بانک ملی، نظریه داده بنیاد، سازمان های دولتی
  • علیرضا صارمی*، علیرضا موغلی، محمد علی سرلک، سید محمدحسین کمانی صفحات 175-204
    رفتارهای مسموم مدیران رفتارهایی است که به درد عاطفی در کارکنان منجر می شود. این درد تاثیر منفی بر عزت نفس آنان می گذارد و تمرکز آنان را از وظایف مربوط به کار می کاهد. بنابراین، هدف از این مطالعه، کشف مسمومیت نهفته در لایه های ذهن مدیران است. چنین تلاشی نیازمند تجزیه وتحلیل عمیق اطلاعاتی است که توسط خبرگان و صاحب نظران کلیدی ارائه می شود، لذا محققان از روش پژوهش کیفی و راهبرد داده بنیاد نظام مند استفاده نموده اند. با به کارگیری روش نمونه گیری غیراحتمالی گلوله برفی، 15 نفر از کارکنان حرفه ای - که تحت رفتارهای مسموم مدیران بوده اند- و خبرگان، مصاحبه عمیق به عمل آمد. تجزیه وتحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، با استفاده از نرم افزار مکس کیو. دی. ای 12 انجام شد. در ابتدا 67 کد اولیه (696 واحد معنایی) استخراج و در 13 مقوله دسته بندی شدند. برخی از مقولات خود به عنوان کد محوری به کار رفتند و برخی دیگر کد محوری جدیدی تشکیل دادند تا درنهایت مدل پارادایمی رفتارهای مسموم مدیران طراحی شد. در این مدل، جهان بینی و نگاه به دنیا (عوامل علی)، مدیران مسموم اقتدارگرا، خودشیفته، دیکتاتور، پارانوئید، غایب و دمدمی مزاج (پدیده اصلی)، ناکارآمدی محیط (بستر حاکم)، ضعف سازمانی شامل فرهنگ سازمانی ناکارآمد، ضعف ساختاری و منابع انسانی غیرکارکردی (شرایط مداخله گر)، تشدید رفتارهای سیاسی مسموم (راهبرد) و نتایج رفتارهای مسموم (پیامدها) شناسایی شدند. درپایان، با استفاده از نظر محققان و پیشنهاد نرم افزار مذکور ارتباط بین کد های محوری انجام شد و کدهای انتخابی به وجود آمدند.
    کلیدواژگان: رفتار مسموم، استراتژی داده بنیاد نظام مند، نرم افزار مکس کیو دی ای
  • قاسم بهرامی کیا، علی صفری*، علی نصر اصفهانی صفحات 205-234
    این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر مشغولیت کارکنان در صنعت پالایش گاز ایران و به صورت موردی در شرکت پالایش گاز پارسیان انجام گرفته است. روش تحقیق به صورت ترکیبی (کیفی و کمی) بوده و برای استخراج عوامل از روش مردم نگاری استفاده شده است. داده های جمع آوری و تحلیل شده از مشاهده طولانی مدت خود محقق در میدان پژوهش و مصاحبه با 16 نفر از مدیران و کارکنان شرکت پالایش گاز پارسیان به دست آمده و به روش تحلیل مضمون، تجزیه وتحلیل شده است. برمبنای تحلیل داده های پژوهش در بخش کیفی، مشغولیت درقالب دو نوع سازمانی و شغلی و عوامل تاثیر گذار به دو دسته مثبت و منفی شناسایی شدند. همچنین، عوامل تاثیرگذار مثبت در سه بعد عوامل فردی، عوامل شغلی و عوامل سازمانی و عوامل تاثیرگذار منفی در دو بعد عوامل فردی و سازمانی تقسیم بندی شدند. در بخش کمی جهت اعتباریابی، اقدام به تهیه پرسشنامه محقق ساخته براساس الگوی تدوین شده از بخش کیفی شد. پس از تایید روایی و پایایی پرسشنامه ها، توزیع پرسشنامه در نمونه 345 نفری از کارکنان شرکت پالایش گاز پارسیان به روش تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انجام شد. پس از جمع آوری داده ها با استفاده از الگوی های اندازه گیری و معادلات ساختاری الگوی تدوین شده به وسیله نرم افزارAMOS 22 برازش شد که نتایج، نشان دهنده مناسب بودن الگوی پیشنهادی بوده است.
    کلیدواژگان: مشغولیت کارکنان، مردم نگاری، صنعت پالایش گاز، شرکت پالایش گاز پارسیان
|
  • Zeinab Molavi, Hasan Zare Matin, Sohrabi Arezoo * Pages 1-28
    One of the extensive forms of organizational and interpersonal misbehaviors in workplace is organizational mobbing and it means collective abuse of employees by a colleague or some other type of psychological harassment by a person who, by putting psychological pressure on the person, destroys her personality and interferes with regular, continuous, and permanent organizational tasks. Concerning the importance of mobbing and its negative consequences, identifying and preventing organizational mobbing behaviors plays a vital role in employees’ mental and physical health and in improving organizational productivity and efficiency. Hence, the present study aims to identify organizational factors which generate mobbing in an organization. In terms of purpose, this study is an applied one and it is a descriptive survey-type in terms of data collection and applied through Delphi technique. The statistical population consists of all experts familiar and involved in employees’ problems with specialty and experimental backgrounds selected purposefully. Ultimately, 29 experts participated in three Delphi turns and answered a Delphi questionnaire. First, by studying the related literature, 29 generating organizational mobbing were identified. Then, experts were provided with these 29 factors and by their modifications, finally 31 on factors were recognized in three Delphi turns. To measure the rate of experts’ concurrence, Kendal’s correlation coefficient was calculated. Delphi was implemented in three turns. As a result, 31 generating organizational mobbing factors were categorized in five groups: structural factors, behavioral – cognitive factors, occupational factors, managerial factors and cultural factors.
    Keywords: Organizational Mobbing, Deviational behaviors, Organizational misbehaviors
  • Mohsen Farhadinejad, Fatemeh Zareivash * Pages 29-50
    The purpose of this study was to investigate the effect of employees' Mizaj on their Whistle-blowing with the moderating role of demographic variables. This study is practical and descriptive in terms of purpose, and was done by a survey method. The statistical population of the study was 300 employees of Oil Company staff in one of the western regions of the country, using Cochran formula 169 of them were considered as statistical sample. Simple random sampling was used to select the sample members. The standard questionnaire of Salman Nejad and Park were used for data collection and data were analyzed using Smart PLS2 software for partial least squares modeling. Findings show that there is a positive and significant relationship between employees' warmness Mizaj and their Whistle-blowing, and the relationship between staff cold Mizaj and their Whistle-blowing is negative and significant. The relationship between dry Mizaj and staff Whistle-blowing is negative and significant and relationship between staff wet Mizaj and their Whistle-blowing is positive and significant. Also there is a significant and negative relationship between employees wet Mizaj and their Whistle-blowing. Finally, demographic variables in this study, which were expressed as moderating variables, had no significant effect on the relationship between warm Mizaj and staff Whistle-blowing, dry Mizaj and Whistle-blowing.
    Keywords: Whistle-Blowing Tendency, Mizaj, Warmness, Coldness, Dryness, Wetness
  • Masoud Haraghi *, Ali Darvishi Pages 51-86
    Meritocracy and establishment of worthy managers is one of the most essential factors in the success and progress of the government system that can facilitate the development of the country. Formulating the competencies required for running public office positions and presenting a model for selecting the right person from the most talented is the most important condition for the realization of a meritocratic system. The present study is a descriptive-survey in terms of implementation and an applied one in terms of purpose. In this study, a combination of several qualitative and quantitative methodologies were used to ensure the accuracy of the managers’ selection process. In the process of conducting the research, first, benchmarks of managerial competencies were applied using previous researches as well as the competencies used in developed countries and six main criteria and 28 sub-criteria were gathered. It followed by forming focus groups consisting 45 people as a panel of academics and some experts from the governing body and the Organization for Management and Planning. Using the fuzzy Delphi methodology, the basic competence criteria refined to 17 key sub-criteria, and in the next stage, the fuzzy hierarchical analysis technique used to identify and rank the most important and essential competencies for managers. Finally, in order to test the presented model, in another case study conducted in one of the aforementioned organizations, eight senior executives and stakeholders intended to choose one of their professional managers among three applicant for managerial post. In the proposed research model, they selected the right person for the post. The results show that strategic thinking, team formation and Information Technology management are among the most important priorities in professional competencies.
    Keywords: competency, Managers Selection Model, Fuzzy VICOR Technique
  • Mohammad Ali Riahi Nazari, Mohammad Hossein Sobhiyah *, Parviz Azad Fallah Pages 87-118
    Despite the implementation of tools and techniques of project management, studies show many project failures. One of the complex human and organizational features is the emotions in the project that if not properly identified, controlled and managed, leads to many problems, such as clashes, strikes, excessive conflicts, psychological pressures, disturbances and crises. Literature addresses it as an individual emotional intelligence problem. But individual emotional intelligence cannot, first of all, fully address the above- mentioned problems, especially in the project context, and secondly, the project organization must be structured to allow the use of individual emotional intelligence capabilities to the project Staff, and thirdly, staff must be willing to use it in projects. Therefore, this research has been carried out to cover the aforementioned gaps in the literature. Deep unstructured interviews used for data gathering from one of the most promising Iranian project-oriented companies. The resulting data were analyzed using Grounded Theory methodology. Finally, based on the findings, the framework for requirement of processes of managing emotions in organizations was proposed. The results show this framework improves the organization's performance and prevents many of the above-mentioned issues and problems.
    Keywords: Organizational Emotional Intelligence, Project Organization, Organizational Behavior, Organizational Emotional Capability, Organizational Psychology
  • Alireza Rajabipoor Meybodi *, Masoumeh Mohammadi Pages 119-142
    The purpose of this study is to investigate the effect of emotional, behavioral and neurotic reactions on counter-productive work behaviors with emphasis on the mediating role of job burnout. This paper is an applied study in terms of purpose and it is a descriptive correlational specifically based on the structural equation model (SEM) in terms of data-collection. In this research, first, the theoretical model and the hypotheses were developed. Then, the research hypotheses were tested using structural equation modeling. All nurses (553 people) in one of governmental hospitals in Tehran were the statistical population of this study. The size of the sample is based on Morgan’s table and 225 people are selected by simple random sampling method and data are collected through a questionnaire. The results showed that, there is a positive and significant relationship between neuroticism, emotional coping and non-productive behaviors. Likewise, there is a negative and significant relationship between behavioral coping and non-productive working behaviors. Also, there is a positive and significant relationship between job burnout and non-productive work behaviors. The role of job burnout as a moderator on the relationship between nurses’ neuroticism and emotional coping on counter-productive work behaviors is also confirmed.
    Keywords: Job Burnout, Counterproductive Work Behaviors, Neuroticism, behavioral coping, emotional coping
  • Farshad Nemati, Ghasem Ansari *, Adel Salavati, Poya Faroqi Pages 143-174

    The present study aimed to investigate the dimensions of talent-based organizations and formulate a theoretical model for Public banks. The interpretive-constructive epistemology paradigm was used with a qualitative approach and the grounded theory strategy. Based on theoretical and purposeful sampling, semi-structured interviews with executive administers of the bank and professors of human resources management were conducted. After transcription and coding the three-step text of the interviews using the Nvivo qualitative software, the findings were extracted based on four main domains in the form of 15 selective codes and 38 axial codes. The pivotal talent phenomenon as the core of the model, 1- Context with three selective codes of political-legal structure, cultural structure and mental structure, 2- Causal Conditions with five selective codes of loose and horizontal structure, flexible and individual goals, three-dimensional evaluation, informal and horizontal relationships, dynamism and risk-taking, 3- Strategy with four selective codes of using evolutionary leaders, changing insights and beliefs, creating a talent bank and becoming a learning organization; and 4- Outcomes of the pivotal talent phenomenon for the organization with three selective codes for the establishment of a meritocratic system, an increase organizational effectiveness and survival of the organization were categorized and conceptualized.The expert directors and professors had strengthened some sort of optimism and epistemic hope in their own philosophy in order to overcome the obstacles of pivotal talent phenomenon and on the other hand, for trying to create and realize talent-oriented conditions and factors.

    Keywords: Talent-Based Organizations, National Bank, grounded theory, Public Organizations
  • Alireza Saremi *, Alireza Mooghali, Mohammad Ali Sarlak, Seyed Mohammad Hossein Kamani Pages 175-204
    Toxic behaviors of managers are behaviors that cause emotional pain in employees. This pain has a negative effect on their self-esteem and reduces their focus on work-related tasks. Therefore, the purpose of this study is to discover the latent toxication in the mind of managers. In order to analyze the information researchers use the method of qualitative research and systematic data-based strategy as well that presented by experts. By using snowball improbable sampling 15 professional staffs that were under poisonous behaviors of managers interviewed by experts .Data analysis performed in three stages of open, axial and selective coding by Max QDA software. At first, 67 primitive codes (696 semantic units) extracted and grouped in 13 categorizes. Some categorizes used as axial codes, and the others make a new axial code to eventually design the paradigm model of poisonous behaviors of managers. In this model, worldview (causative factor), toxic managers include authoritarian, selfish, dictator, paranoid, absent and unpredictable (main category), environment inefficiencies (context), organizational weakness including inefficient organizational culture, structural inefficiency and, non-functional human resources (interfering conditions), political behavior intensification (strategy) and poisonous behaviors consequences (outcome) were identified. Finally, relationship between axial codes performed and selective coding proposed by using the researchers’ opinion and the software proposal.
    Keywords: Toxic Behavior, Systematic Grounded Theory Strategy, Max QDA Software
  • Ghasem Bahramikia, Ali Safari *, Ali Nasr Isfahani Pages 205-234
    This research was carried out with the aim of identifying the effective factors on employee engagement in the case of Parsian Gas Refining Company. The research method was combined (qualitative and quantitative) and ethnography methodology was used to extract factors. Collected and analyzed data were obtained through researcher’s own observations in the field of research and interviewing with 16 managers and staff of Parsian Gas Refining Company and were analyzed by thematic analysis method. Based on the analysis of research data in the qualitative section, engagement were categorized in the form of organizational and occupational types and influencing factors were identified in the two groups as positive and negative factors. Also, positive affecting factors were classified in three dimensions of individual factors, occupational factors and organizational factors, and negative affecting factors were classified into two dimensions namely individual factors and organizational factors. In the quantitative part of the research, a researcher-made questionnaire was provided based on the developed model of the qualitative section in order to validating the model. After confirming the validity and reliability of the questionnaires, distributing of the questionnaire was carried out in a sample of 345 employees of Parsian Gas Refining Company using stratified random sampling method. After collecting data, using the measurement patterns and structural equations, the proposed model in the AMOS 22 software package was recognized to be fit.
    Keywords: Employee Engagement, Ethnography, Gas Refining Industry, Parsian Gas Refining Company
  • Payam Shojaei *, Ahmad Allahyari Bouzanjani Pages 235-260
    This study is aimed to explore the structural relationships among the factors affecting the employees' voice. To do so, by reviewing the literature a series of factors influencing the occurrence of organizational voice was identified and then the opinions of 15 senior and middle managers and academic professors about the relationships between these factors were examined. Finally, data were analyzed by utilizing the Interpretive Structural Modeling (ISM) and Fuzzy MICMAC methods. According to findings, organizational culture has an underlying role in organizational voice. In fact, it can be said that existence of an ideal organizational culture can be reflected in the improvement of employees’ knowledge, understanding about the organization, awareness and their experiences. These factors also increase the psychological safety and eventually, their self-confidence. Moreover, employees’ self-confidence also influences the willingness of organization for accepting and valuing their voice, their change commitment, job satisfaction and openness to experience. Finally, in an interaction to each other, these factors increase the employees’ courage to express their ideas. As a general result, this research showed that the appearance of organizational voice is a sign of the existence of an organization's desirable culture.
    Keywords: Employees’ Voice, Organizational Culture, Interpretive Structural Modeling (ISM), Fuzzy MICMAC