فهرست مطالب

نشریه علوم و فناوری بذر ایران
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/04/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حسن اخگری*، بهزاد کاویانی صفحات 1-17

    پرایمینگ نقش مهمی بر بنیه بذر و گیاه چه دارد. عامل اول این پژوهش؛ دو رقم برنج (خزر و هاشمی) و عامل دوم؛ ده سطح تیمار پرایمینگ (T1-T10) بود. آزمون های بنیه بذر و ارزیابی گیاه چه بر اساس دستورالعمل ISTA انجام شد. نتایج نشان داد که، رقم خزر از نظر وزن تر ریشه چه (7/14 میلی گرم) و تعداد ریشه چه (5)، نسبت به رقم هاشمی برتر بود. مدت زمان لازم (ساعت) برای رسیدن به 50% جوانه زنی (R50) در رقم خزر، 50 ساعت و در رقم هاشمی، 41 ساعت بود که بر این اساس رقم هاشمی از یکنواختی بالاتری در جوانه زنی برخودار است. تیمار پرایمینگ با KCl بالاترین مقدار هدایت الکتریکی را ایجاد کرد. کمترین زمان لازم برای رسیدن به 5، 10 و 50 درصد جوانه زنی به ترتیب با 13، 16 و 32 ساعت، مربوط به تیمار هایدروپرایمینگ بود. همچنین بیشترین سرعت جوانه زنی مربوط به تیمار هایدروپرایمینگ بود. کمترین زمان تا رسیدن به 95 درصد جوانه زنی با 66 ساعت، در تیمار هایدروپرایمینگ رقم هاشمی محاسبه شد. بیشترین استقرار گیاهچه در روز بیستم بعد از کاشت در مزرعه مربوط به بذر بدون تیمار پرایمینگ بود. تیمار هایدروپرایمینگ به دلیل هزینه پایین و اثرگذاری مثبت در سرعت و یکنواختی جوانه زنی در رقم هاشمی به کاربران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی گیاهچه، اسید آسکوربیک، اسید سالیسیلیک، برنج، هایدروپرایمینگ
  • سجاد علی پور، علی تهرانی فر*، محمود شور، لیلا سمیعی، همایون فرهمند صفحات 19-30
    لاله واژگون گرگانی یکی از گیاهان پیازی بومی ایران بوده که ارزش زینتی و دارویی بالایی دارد. با توجه به این که جوانه زنی و استقرار این گونه کمتر شناخته شده در طبیعت با مشکل روبرو هست ازاین رو می توان بامطالعه بر روی اهلی سازی و تکثیر آن گام مهمی در راستای حفظ و احیای رویشگاه آن برداشت. به این منظور پژوهشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار پرایمینگ در هفت تکرار در سال 95-94 در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. تیمارهای پرایمینگ شامل آرژینین (5 و 10 میکرومولار)، جیبرلیک اسید (250 و 500 میلی گرم در لیتر) و شاهد (بدون پرایم) بود. نتایج نشان داد پرایمینگ بذر با آرژینین و جیبرلیک اسید باعث بهبود ویژگی های جوانه زنی این گونه گردید. آرژینین 5 میکرومولار بیشترین تاثیر را روی درصد و سرعت جوانه زنی داشت به نحوی که درصد و سرعت جوانه زنی را به ترتیب 5/1 و 5/2 برابر در مقایسه با شاهد افزایش داد. همچنین روند مراحل جوانه زنی با استفاده از بینوکولار مورد ارزیابی به صورت تصویری ثبت گردید. بررسی روند رشد رویان با بینوکولار نیز نشان داد رویان بذر این گونه دارای پس رسی بوده به نحوی که در طبیعت رویآن یک سوم اندازه واقعی خود بوده که با دریافت نیاز سرمایی به تدریج توسعه پیداکرده و پس از دریافت کامل نیاز سرمایی رویان به اندازه نهایی خود می رسد.
    کلیدواژگان: استقرار، پس رسی، زینتی، گیاهان بومی
  • حمیدرضا جوانمرد*، حسین مختاری کرچگانی صفحات 31-42

    به منظور مطالعه دگرآسیبی عصاره آبی برگ گردوی ایرانی بر مولفه های جوانه زنی گیاهان جو، منداب و ذرت آزمایشی در سال 1393 در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان انجام شد. تاثیر غلظت های مختلف عصاره آبی برگ گردو شامل غلظت های صفر (آب مقطر)، 25، 50، 75 و 100 بر خصوصیات جوانه زنی سه گونه گیاهی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار مطالعه گردید. در بررسی کارماتوگرافی بیشترین میزان ژوگلون موجود در برگ گردو در مرداد ماه بود. نتایج زیست سنجی بذرها نیز نشان داد با افزایش غلظت عصاره، درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک گیاهچه در هر سه نوع بذر روند نسبتا کاهشی داشت. درصد جوانه زنی بذور ذرت و منداب تا اندازه زیادی به دگرآسیبی گردو متحمل بود. کمترین درصد جوانه زنی در جو و در تیمار 100% غلظت عصاره با 08/54% کاهش نسبت به شاهد مشاهده شد. مولفه های رشدی گیاهچه در ذرت و منداب نسبت به جو حساس تر بود، اگرچه وزن خشک ریشه چه و ساقه چه جو بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشت. عصاره آبی گردو تاثیر بسزایی بر مولفه های جوانه زنی بذور جو، ذرت و منداب نداشت، به طوری که ذرت و منداب در مراحل اولیه جوانه زنی و جو در مولفه های رشد گیاهچه مقاومت بالایی از خود نشان دادند. عدم حساسیت گونه های مورد بررسی نشان داد که عصاره آبی برگ گردو ایرانی به عنوان ترکیبی قوی در کنترل علف های هرز این گونه ها در راستای کشاورزی پایدار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: دگرآسیبی، زیست سنجی، ژوگلون، کارماتوگرافی، گردو
  • وحید امیری منفرد، رضا توکل افشاری*، آرش مامدی صفحات 43-52

    پیش بینی قابلیت حیات بذر برای تولیدکنندگان بذر مهم است و پیش بینی آن در انبار به درک روابط کمی بین زوال بذر، رطوبت بذر و دمای انبار بستگی دارد .به منظور بررسی اثر دما، محتوی رطوبت بذر و زمان بر روی زوال بذرهای انیسون و همچنین کمی سازی این اثر و تعیین ضرایب حیات، این بررسی در آزمایشگاه بذر پردیس کشاورزی دانشگاه تهران به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. دما در4 سطح (5، 15، 25 و 35 درجه سانتی گراد)، محتوی رطوبت بذر در 4 سطح (5، 9، 13 و 17 درصد) و شش زمان (یک، دو، سه، چهار، پنج و شش ماه) به عنوان فاکتورهای این آزمایش بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر دما در رطوبت بذر در زمان برای شاخص های جوانه زنی در سطح یک درصد معنی دار بود. با افزایش دما و رطوبت انبارکردن با گذشت زمان شاخص های جوانه زنی کاهش یافت. ضرایب حیات نیز بعد از شش ماه انبارکردن این مطلب را نشان داد که منحنی های بقا می توانند با یک مبدا واحد رسم شوند. همچنین نتایج نشان دادند که با افزایش رطوبت در هر دما، به ویژه در دماهای بالاتر ، میزان کاهش طول عمر با افزایش رطوبت، بیشتر می شود. با استفاده از معادله قابلیت حیات ضرایب KE (21/4)، CW (66/1-)، CH (038/0) و CQ (00039/0-) محاسبه شد.

    کلیدواژگان: انیسون، انبارداری، رطوبت محتوی، دما، ضرایب حیات
  • سیاوش محمدی، عباس ده شیری*، محمدحسن عصاره، فضل الله صفی خانی صفحات 53-65

    بذر گشنیز(Coriandrum sativum L) دارای اسانس، لیپید و پروتئین است و عدم توجه دقیق به شرایط نگهداری بذر سبب خسارت فیزیکی و فیزیولوژیکی و در نهایت کاهش کیفیت و زوال آن می شود. لذا در آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی، زمان نگهداری در شش سطح 30، 60، 90، 120، 150 و 180 روز، رطوبت بذر در پنج سطح 5، 7، 9، 11 و 13 درصد و دمای انبار در چهار سطح 10، 15، 20 و 25 درجه سانتیگراد بررسی شد. همچنین پوشش های پارچه متقالی، پاکت کاغذی، پلاستیکی (سلفون) و آلومینیومی برای نگهداری بذر در انکوباتور با دمای 20 درجه سانتی گراد به مدت 6 ماه استفاده شد. رطوبت بذر 13 درصد بخصوص در دماهای بالاتر تاثیر زیانبار شدیدی در کاهش درصد جوانه زنی بذر گشنیز داشت. در رطوبت بذر 5 درصد افزایش دما از 10 به 25 درجه سانیگراد پس از 180 روز تاثیر قابل ملاحظه ای بر شاخص های جوانه زنی به ویژه درصد جوانه زنی بذر گشنیز نداشت و رطوبت پایین بذر (5 درصد)، اثرات افزایش دمای انبار بر درصد جوانه زنی بذر گشنیز را خنثی کرده است. پوشش آلومینیومی کمترین تاثیر را در کاهش شاخص های جوانه زنی گشنیز داشت. در نهایت می توان بذور گیاه دارویی گشنیز را در رطوبت بذر 5 درصد و در پوشش آلومینیومی در دمای انبار زیر 20 درجه سانتی گراد بدون کاهش قابل توجه قوه نامیه برای طولانی مدت نگهداری کرد.

    کلیدواژگان: گشنیز، انبارداری، بذر، پوشش
  • حسین رضا روحی*، علی مرادی، مریم ثمن، یاسین محمدی، علیرضا شاهبداغلو صفحات 67-81

    به منظور بررسی اثر نیترو پروساید سدیم به عنوان ترکیب آزاد کتتده اکسید نیتروژن در بهبود کارآیی بذرهای زوال یافته کدوی پوست کاغذی تحت تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد. پیش تیمار غلظت های مختلف نیتروپروساید سدیم شامل صفر (پیش تیمار شده با آب)، 25، 50 و 75 میکرومولار در سطوح خشکی صفر، 2/0-، 4/0- و 6/0- مگاپاسکال مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخص های درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، بنیه بذر، طول گیاهچه، هیدرات های کربن محلول، پروتئین های محلول، هدایت الکترولیتی غشاء، مالون دی آلدهید، فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز بررسی شد. نتایج نشان داد پیش تیمار بذرها با غلظت های مختلف نیترو پروساید سدیم، از کاهش معنی دار شاخص های جوانه زنی بذرهای زوال یافته کدوی پوست کاغذی تحت تنش خشکی جلوگیری نمود. به طوری که در پتانسیل 6/0- مگاپاسکال، پیش تیمار بذرها با 75 میکرومولار نیترو پروساید سدیم سبب افزایش سرعت جوانه زنی، شاخص بنیه بذر، قندها و پروتئین های محلول به-ترتیب به میزان 25، 1/214، 8/90، 1/117 درصد و برای فعالیت آنزیم های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز به ترتیب حدود 34، 5/14و 4/41 درصد نسبت به شاهد گردید. بنابراین پیش تیمار نیتروپروساید سدیم به ویژه با غلظت 75 میکرومولار به دلیل کاهش تنش اکسیداتیو ناشی از زوال و خشکی برای کدوی پوست کاغذی قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: پیش تیمار، جوانه زنی، زوال بذر، کدوی پوست کاغذی، نیترو پروساید سدیم
  • نورعلی ساجدی*، بیژن قاضی نظامی صفحات 83-95

    به منظور القاء جوانه زنی بذر و واکنش رشدی گیاهچه گل پامچال به تیمارهای مختلف خراش دهی مکانیکی و پیش تیمار شیمیایی، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با تیمارهای شاهد (بذر بدون تیمار)، خراش دهی بذر (سمباده نرم به مدت سه دقیقه)، تیمار بذر با آب گرم 70 و 90 درجه سانتی گراد، پرایمینگ با نیترات پتاسیم 2 و 4 درصد، اسید جیبرلیک با غلظت های 250 و 500 میلی گرم در لیتر در سه تکرار در سال 1392 انجام شد. نتایج نشان داد که تیمارهای خراش دهی، آب گرم 70 و 90 درجه سانتی گراد، جیبرلیک اسید 250 و 500 میلی گرم در لیتر درصد ظهور گیاهچه را نسبت به شاهد افزایش دادند. بیشترین درصد ظهور گیاهچه در تیمار جیبرلیک اسید 250 میلی گرم در لیتر بود. تیمار بذرها با نیترات پتاسیم 2 و 4 درصد متوسط زمان ظهور گیاهچه را نسبت به شاهد به ترتیب به میزان 2/61 و 7/51 درصد کاهش دادند. بیشترین ضریب سرعت جوانه زنی معادل 0946/0 و 0926/0 از تیمارهای نیترات پتاسیم 2 و 4 درصد حاصل شد. بیشترین طول گیاهچه (53/5 سانتی متر)، وزن خشک گیاهچه (0299/0 گرم) و شاخص بنیه وزنی گیاهچه (51/1) از تیمار جیبرلیک اسید 250 میلی گرم در لیتر حاصل شد. استفاده از تیمارهای خراش دهی، آب گرم 70 و 90 درجه سانتی گراد، تیمارهای جیبرلیک اسید 250 و500 میلی گرم در لیتر بطور معنی داری شاخص بنیه وزنی گیاهچه را نسبت به شاهد افزایش دادند. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که پیش تیمار بذر گل پامچال با جیبرلیک اسید 250 میلی گرم در لیتر باعث بهبود جوانه زنی و خصوصیات رشدی گیاهچه شد.

    کلیدواژگان: خواب بذر، گل پامچال (Primula vulgaris)، جیبرلیک اسید، درصد جوانه زنی
  • عاطفه حسینی، امین صالحی*، علی مرادی، یعقوب بهزادی صفحات 97-115

    به منظور بررسی شاخص های جوانه زنی بذرهای برداشت شده از گیاه مادری انیسون تحت تیمارهای مختلف کودی، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی با 17 تیمار و 4 تکرار در آزمایشگاه بذر دانشگاه یاسوج اجرا شد. تیمارهای آزمایشی مزرعه برای گیاه مادری شامل ورمی کمپوست در 3 سطح (صفر، 5 و 10 تن در هکتار)، بارور یک (تثبیت-کننده زیستی نیتروژن)، بارور دو (حل کننده فسفات)، بارور یک و دو، ورمی کمپوست 5/2 تن+ بارور1، ورمی کمپوست 5/2 تن+ بارور2، ورمی کمپوست 5/2 تن+ بارور1 و 2، ورمی کمپوست 5 تن+ بارور1، ورمی کمپوست 5 تن+ بارور2، ورمی کمپوست 5 تن+ بارور 1 و 2، ورمی کمپوست 5/7 تن+ بارور1، ورمی کمپوست 5/7 تن+ بارور2، ورمی-کمپوست 5/7 تن+ بارور 1 و 2، نانو کود زیستی و کود اوره بودند. صفات مورد اندازه گیری شامل پروتئین محلول بذر، آلفاآمیلاز، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه، بنیه طولی و بنیه وزنی بود. نتایج نشان داد که بیشترین درصد جوانه زنی (92 درصد) و سرعت جوانه زنی (07/2 عدد بذر در روز) در تیمار کود اوره بدست آمد. بیشترین شاخص بنیه گیاهچه (طولی) در تیمار تلفیقی استفاده از ورمی کمپوست 5/7 تن+ بارور یک و دو به مقدار (73/9) مشاهده شد که از لحاظ آماری اختلاف معنی داری با تیمار کود اوره (71/9) نداشت. بیشترین مقدار فعالیت آلفا آمیلاز در تیمار کود اوره و ورمی کمپوست 5/7 تن+ بارور یک و دو و کمترین آن در تیمار شاهد مشاهده شد.

    کلیدواژگان: انیسون، بنیه بذر، تغذیه گیاه مادری، جوانه زنی، کودآلی
  • محمد انتصاری، بهنام کامکار*، فرشید قادری فر، مسعود احمدزاده صفحات 117-132
    به منظور ارزیابی تاثیر تیمار قارچ Trichoderma بر تولید غده‏های بذری سیب‏زمینی در حضور بیمارگر Rhizoctoniasolani از ‏مایشی در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل در 3 تکرار انجام شد. تیمارهای این پژوهش شامل 3 جدایه قارچ های تریکودرما Trichoderma harzianum (TR)، Trichoderma virens(Tr2)، Trichoderma atroviride (Tr3)، قارچ بیمارگرRhizoctoniasolani Ag3، و ‏ارقام سیب‏زمینی شامل آگریا و ‏سانته تهیه شده از ‏ موسسه ثبت و ‏گواهی نهال و ‏بذر بود. صفات اندازه-گیری شده در این از ‏مایش شامل وزن خشک ریشه، ساقه، استولون، وزن تر ریزغده، تعداد ریزغده و ‏استولون و ‏همچنین شدت بیماری زایی غده ناشی از ‏ Black scurf بود. نتایج نشان داد که استفاده از ‏ تیمار Trichoderma توانست تاثیر معنی داری بر صفات اندازه گیری شده در حضور بیمارگر داشته باشد و ‏همچنین شدت بیماری‏زایی را نسبت به شاهد به طور معنی داری کاهش داد. ترکیب تیماری Tr1 و ‏رقم آگریا نسبت به سایر ترکیبات بر صفات اندازه‏گیری شده تاثیر بیشتری داشت، بطوریکه بیشترین وزن خشک ساقه، وزن خشک استولون، وزن تر ریزغده و ‏تعداد ریزغده در ترکیب تیماری Tr1 رقم آگریا به دست آمد، به‏نحوی که نسبت به شاهد به ترتیب افزایش 80، 52، 70 و ‏175 درصدی مشاهده شد. استفاده از ‏تیمارTr1 باعث افزایش فعالیت سیستم آنتی‏اکسیدانتی آنزیم آسکوربات پراکسیداز (APX) و ‏محتوای پرولین و ‏از ‏ طرف دیگر کاهش پراکسیداسیون لپید گردید.
    کلیدواژگان: سلامت، بذر، آنزیم، پرولین
  • سعید امینی، محمدحسن عصاره، عباس ده شیری*، شهلا هاشمی صفحات 133-143

    حفظ کیفیت بذر از زمان برداشت تا کشت بعدی هدف اصلی انبارداری بذر می باشد و شرایط محیط انبار، بویژه دو عامل دما و رطوبت از مهمترین عوامل زوال بذر و کاهش بنیه می باشند. بنابراین به منظور بررسی معادله بقای بذر الیس و روبرتز در رابطه با انبارداری بذر مرزه و معرفی ثابت های معادله حیات بذر، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. پس از تعیین قوه نامیه و رطوبت اولیه بذر، رطوبت آن ها به مقدار 5، 7، 9، 11 و 13 درصد رسانیده شد و در بسته های آلومینیومی در دماهای 10، 15، 20 و 25 درجه سانتی گراد قرار گرفتند. نمونه برداری از بذرها در فواصل زمانی معین، بسته به شرایط نگهداری انجام گرفت و درصد بذر جوانه زده، ضرایب معادله و رابطه سیگما با رطوبت و دما تعیین گردید و پس از تجزیه و تحلیل پروبیت نمودارهای مربوط به هر شرایط رسم گردید. کمترین سطح زوال بذر در دمای 10 درجه سانتی گراد با رطوبت محتوی بذر 5% بود و بیشترین زوال بذر در دماهای 20 و 25 درجه سانتی گراد با رطوبت محتوی بذر 13% بود. مقدار ضرایب حیات KE، CW، CH و CQ به ترتیب 31/4، 83/1 ، 031/0 و 0004/0 بود. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت بذر و دما در طی انبارداری، درصد زنده مانی بذر کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: دما، رطوبت، زوال بذر، طول عمر بذر، معادله ی بقای بذر
  • مهدی احمدیوسفی، بهنام کامکار*، جاوید قرخلو صفحات 145-160

    این آزمایش جهت بررسی تغییرات کیفیت بذر در تیمار های مختلف کود، زغال زیستی و قارچ تریکودرما روی گیاه مادری به اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه نمونه شهرستان جیرفت در سال 1395 اجراء شد. چهار سطح کود (NPK) به ترتیب شاهد بدون کود،30درصد،70درصد و 100درصد توصیه کودی منطقه) به عنوان فاکتور اصلی و دو سطح استفاده و عدم استفاده از زغال زیستی و سه سطح قارچ تریکودرما؛ به ترتیب شاهد بدون قارچ، Trichoderma atroviride و Trichodema harzianum به عنوان فاکتورهای فرعی در نظر گرفته شدند. جهت بررسی کیفیت بذرهای ذرت (هیبرید KSC.704) تولید شده روی بوته های مادری، آزمون های جوانه‏زنی استاندارد، سرما و پیری تسریع شده و محاسبه سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از زغال زیستی، گونه تریکودرما و سطوح مختلف کودی بر درصد گیاهچه عادی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه در آزمون های جوانه زنی استاندارد، سرما و پیری تسریع شده اثر معنی داری داشتند و حداکثر کیفیت بذر بر اساس آزمون های جوانه زنی استاندارد، سرما و پیری تسریع شده، تحت شرایط زغال زیستی، قارچ T harzianum و سطح کودی 70 درصد حاصل شد. با توجه به نتایج بدست آمده از آزمون جوانه زنی استاندارد و آزمون های ارزیابی بنیه بذر (آزمون سرما و آزمون پیری تسریع شده)، استفاده از زغال زیستی، سطوح کودی مختلف و نوع قارچ باعث افزایش کیفیت و مرغوبیت بذور تولیدشده روی بوته مادری نسبت به شرایط شاهد شد.

    کلیدواژگان: جوانه زنی، گیاهچه عادی، قدرت بذر
  • آمنه اکبرزاده شرفی، حمیدرضا عیسوند*، ناصر اکبری، داریوش گودرزی صفحات 161-174

    به منظور بررسی نقش پرایمینگ بذر با جیبرلین، اسید آسکوربیک و اسید سالیسیلیک در کاهش خسارت ناشی از زوال بذر و بهبود کیفیت بذر و گیاهچه سه رقم آفتابگردان (فرخ، برزگر و رقم شمشیری)، آزمایشی در سال 1395 به صورت گلدانی انجام شد. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. بذرها در معرض تیمار پیری زودرس قرار گرفتند و سپس پرایم شدند. تیمارهای پرایمینگ شامل: بدون پرایم، غلظت صفر (هیدروپرایمینگ)، جیبرلین (ppm 50 و ppm 75)، آسکوربیک اسید (ppm 100 و ppm150)، اسید سالیسیلیک (ppm 138 و ppm 207)، جیبرلین ppm50 + اسیدآسکوربیک ppm 100 ppm ، جیبرلین ppm50 + اسید سالیسیلیک ppm138، اسید آسکوربیک ppm100 + اسید سالیسیلیک ppm138 و جیبرلین ppm50 + اسید آسکوربیک ppm 100 + اسید سالیسیلیک ppm 138 بود. رقم برزگر در مقایسه با دو رقم دیگر از نظر درصد و سرعت ظهور گیاهچه برتری داشت. بیشترین درصد ظهور گیاهچه در رقم برزگر با تیمار جیبرلین ppm50 + اسید سالیسیلیک ppm138 و در ارقام شمشیری و فرخ توسط هیدروپرایمینگ بدست آمد. پرایمینگ سرعت ظهور گیاهچه را در هر سه رقم بهبود بخشید اما پاسخ به پرایمینگ در هر رقم اختصاصی بود. بیشترین سرعت ظهور گیاهچه از رقم برزگر و در تیمار جیبرلینppm 75 مشاهده شد. پرایمینگ بطور چشمگیری میزان مالون دی آلدهید گیاهچه را در هر سه رقم کاهش داد. کمترین میزان مالون دی آلدهید از رقم برزگر و در تیمار ترکیبی آسکوربیک اسید + سالیسیلیک اسید بدست آمد.

    کلیدواژگان: پرایمینگ، زوال بذر، کارتنویئد، کلروفیل، گیاه روغنی
  • مرجان دیانت* صفحات 175-184

    مدیریت هویج به ویژه از جهت علف های هرز بسیار مشکل است. جوانه زنی بذر در مدیریت علف های هرز هویج یک فرایند کلیدی است زیرا می تواند تعداد علف های هرزی را که در هویج سبز می شوند و زمان سبز شدن آنها را تعیین کند. این آزمایش جهت بررسی دو مدل خطوط متقاطع و دندان مانند برای توصیف واکنش سرعت جوانه زنی هویج (Daucus carota L.)، گندمک (Stellaria media (L.) Vill.)، اسب واش (Setaria glauca (L.) P. Beauv.) و پیر بهار (Conyza canadensis (L.) Cronq.) به دما صورت گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و با 4 تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات انجام شد. بذور با دماهای 2، 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتیگراد تیمار شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که درصد و سرعت جوانه زنی در سطح یک درصد تحت تاثیر دما قرار گرفتند. مدل خطوط متقاطع در هویج و مدل دندان مانند در گندمک، اسب واش و پیر بهار به خوبی سرعت جوانه زنی را نسبت به دما توصیف نمودند. با توجه به مدل برتر، دماهای پایه، بهینه و بیشینه در هویج 67/1، 84/22 ، 16/43 ، در گندمک 58/3، 67/19-82/18، 75/42، در اسب واش 17/14، 92/34-75/33، 86/44 و در پیر بهار 74/13، 94/31-73/31، 21/44 درجه سانتیگراد بود. نتایج نشان داد که هویج به علت پایین تر بودن دمای پایه نسبت علف های هرز مورد بررسی می تواند زودتر جوانه زند بنابراین کشت زودتر به آن امکان استقرار زودتر را داده و بهتر می تواند با علف های هرز رقابت کند.

    کلیدواژگان: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، مدل خطوط متقاطع، مدل دندان مانند
  • محمود عطارزاده، حمیدرضا بلوچی*، محسن موحدی دهنوی، امین صالحی، مجید رجایی صفحات 185-200

    بروز تنش خشکی روی گیاه مادری می‏تواند سبب کاهش جوانه‎زنی و رشد بذور گیاهان تحت این شرایط ‎شود. از سوی دیگر استفاده از ترکیبات زیستی در تنش‏های محیطی سبب تولید بذور با قابلیت جوانه‎زنی بهتر می‏شود. این پژوهش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1395 انجام گردید. عامل اصلی شامل رژیم های مختلف آبیاری در سه سطح آبیاری پس از 25، 50 و 75 درصد تخلیه رطوبتی خاک و عامل فرعی شامل تامین نیاز فسفر در شش سطح 100 درصد نیاز فسفر به صورت شیمیایی از منبع سوپرفسفات تریپل، 50 درصد فسفر + قارچ مایکوریزا آربوسکولار، قارچ مایکوریزا آربوسکولار، 50 درصد فسفر + باکتری سودوموناس فلورسنس، باکتری سودوموناس فلورسنس و شاهد بدون کود فسفره بود. نتایج نشان داد که در رژیم آبیاری 75 درصد تخلیه رطوبتی، حداکثر جوانه‏زنی، بنیه بذر، طول ریشه ‏چه، طول ساقه‏ چه و وزن خشک گیاهچه در 50 درصد نیاز فسفر + مایکوریزا آربوسکولار بود. همچنین در سطح آبیاری پس از 50 و 75 درصد تخلیه رطوبتی، تیمار 50 درصد نیاز فسفر + مایکوریزا آربوسکولار توانست سبب افزایش سرعت جوانه‏ زنی و بهبود یکنواختی جوانه‏ زنی شود. هدایت الکتریکی بذرهای سرخارگل با افزایش تنش خشکی روند افزایشی را نشان داد. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که باکتری سودوموناس فلورسنس در این آزمایش در سطح پایین‏تر از قارچ مایکوریزا آربوسکولار توانست درصد و سرعت جوانه‏زنی و اثرات منفی ناشی از تنش خشکی را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: بنیه بذر، سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، مایکوریزا آربوسکولار
  • جواد طباطبائیان*، اعظم کدخدایی صفحات 201-212

    کرفس کوهی با نام علمی Kelussia odoratissma Mozaff از گیاهان مرتعی و دارویی بومی ایران است که به علت برداشت غیر مجاز در معرض انقراض می باشد. تحقیق حاضر به بررسی تیمار مناسب برای تحریک جوانه زنی بذرهای این گیاه می پردازد. این تحقیق در قالب طرح کاملا تصادفی بصورت آزمایش فاکتوریل در چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سرمادهی مرطوب (دمای چهار درجه سانتی-گراد به مدت صفر، چهار و هشت هفته)، هورمون های جیبرلین (GA)، بنزیل آدنین (BA)، نفتالین استیک اسید (NAA)، ایندول بوتیریک اسید (IBA) (محلول های 500 پی پی ام) و ترکیبی از 4 هورمون (GA+IBA)، (GA+ NAA)، (GA+BA)، (IBA +NAA)، (IBA +BA)، (NAA+BA)، (GA+ IBA +NAA)، (GA+ IBA +BA)، (GA+NAA+BA)، (IBA +NAA+BA)، (GA+ IBA +NAA + BA) بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای هورمونی و سرمادهی هر یک به تنهایی پارامترهای جوانه زنی را افزایش دادند، هر چند تیمار 8 هفته سرمادهی و اسید جیبرلیک موثرترین تیمارها بودند. بیشترین درصد جوانه زنی در GA، BA، GA+IBA+IBA و IBA بعد از 8 هفته سرمادهی در دمای 4 درجه مشاهده شد. نتایج نشان داد کرفس کوهی دارای خواب فیزیولوژیک بوده و تیمارهای با بیشترین اثر در شکستن خواب بذر GA، BA، GA+IBA+BA، BA و IBA در شرایط 8 هفته سرمادهی بودند.

    کلیدواژگان: سرمادهی مرطوب، خواب بذر، کرفس کوهی و هورمون ها
  • ثمین لطفی، مختار قبادی*، سعید جلالی هنرمند، محمداقبال قبادی صفحات 213-225

    معمولا درصد و سرعت جوانه‏ زنی بذر در آزمایشگاه با مزرعه به ویژه در شرایط دیم، متفاوت است. لذا به منظور بررسی آزمون جوانه‏ زنی استاندارد برای پیش‏بینی وضعیت ظهور و استقرار گیاهچه عدس، دو آزمایش جداگانه در آزمایشگاه و مزرعه انجام شد. هشت توده بذر عدس دیم (شامل چهار رقم کیمیا، بیله‏ سوار، قزوین و محلی با طول دوره انبارداری متفاوت) در آزمون جوانه‏ زنی استاندارد در آزمایشگاه و مزرعه به‏ صورت دیم کشت شدند و صفات مرتبط با بنیه گیاهچه (مثل سرعت سبز‏شدن گیاهچه، متوسط زمان لازم برای سبز‏شدن، میانگین سبز‏شدن روزانه و درصد سبز‏شدن نهایی گیاهچه) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمون‏ های آزمایشگاهی و مزرعه‏ ای نشان دادند که توده‏ های بذر از نظر خصوصیات مرتبط با بنیه بذر و گیاهچه اختلاف معنی‏ دار داشتند. همبستگی بین صفات‏ اندازه‏ گیری شده در آزمون جوانه‏ زنی استاندارد با آزمون مزرعه نشان داد که درصد جوانه‏ زنی نهایی، درصد گیاهچه نرمال و میزان استفاده از ذخایر بذر همبستگی مثبتی با درصد سبز مزرعه داشتند. در ارتباط با سرعت سبز مزرعه نیز صفات میانگین جوانه‏ زنی روزانه و سرعت جوانه‏ زنی، همبستگی مثبت و معنی‏ دار را نشان دادند. بنابراین به نظر می‏ رسد با اندازه‏ گیری صفات مذکور در آزمون جوانه‏ زنی استاندارد می‏ توان به پیش‏ بینی وضعیت سبزشدن گیاهچه‏ های عدس در مزرعه در شرایط دیم پرداخت.

    کلیدواژگان: استقرار گیاهچه، بنیه، توده بذر، سرعت جوانه‏ زنی، همبستگی
  • زینب تقی زاده*، حسین صبوری، حسین حسینی مقدم، حسینعلی فلاحی، مهناز کاتوزی صفحات 227-239

    جوانه زنی بذر از خصوصیات بارز و مهم یک رقم زراعی توصیف می شود. به منظور شناسایی نواحی ژنومی کنترل کننده صفات مرتبط با جوانه زنی دانه جو، 103 خانواده F3 و والدین آن ها بادیا و کویر طی سال زراعی 96-1395 در دو شرایط عادی و تنش خشکی مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات طول ساقه چه، تعداد ریشه چه، طول کلیوپتیل، وزن خشک ریشه-چه، وزن خشک ساقه چه و سرعت جوانه زنی مورد اندازه گیری قرار گرفتند. در این بررسی، 28 جفت آغازگر ریزماهواره برای تعیین چندشکلی والدین استفاده گردید. تجزیه QTL به روش نقشه یابی فاصله ای مرکب (CIM) برای هر صفت در هر محیط انجام گردید. در مجموع، 27 QTL برای صفات مورد مطالعه شناسایی گردید. واریانس فنوتیپی توجیه شده به وسیله این QTLها از 6/8 تا 3/37 درصد متغیر بود. بیشترین مقدار LOD برای QTL کنترل کننده تعداد ریشه چه 45/10LOD= روی کروموزوم 4 در شرایط تنش 15- بار به دست آمد. نتایج نشان داد که QTLهای تعداد ریشه چه در هر دو شرایط از تظاهر خوبی برخوردار بودند. لذا از QTLهای پایدار و خوشه ای شناسایی شده می توان در برنامه گزینش به کمک نشانگر (MAS)، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پلی اتیلن گلیکول، ریشه چه، ریز ماهواره، ساقه چه
  • حمیدرضا ناصری*، سید علیرضا حسینی، ناطق لشکری صنمی صفحات 241-251

    یکی از مسایل مهم در مناطق خشک و نیمه خشک کمبود آب است، بنابراین انتخاب گونه های گیاهی دارویی مقاوم به خشکی بویژه در مرحله جوانه زنی بذر و سبز شدن اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق ابتدن تیمار سرمادهی مرطوب جهت شکست خواب بذور وشاء (Dorema ammoniacum) بررسی شد. سپس بذور تیمار شده در محیط کشت جوانه زنی همراه با تنش خشکی به مدت 20 روز در دمای 15 و 20 درجه سانتی گراد قرار داده شد. آزمایش تنش خشکی، در قالب آزمایش فاکتوریل و به صورت طرح کاملا تصادفی در 5 سطح، شامل ایجاد تنش اسمزی بر اساس پتانسیل های اسمزی محلول حاوی پلی اتیلن گلایکول 4- ، 8- ، 12- و 16- بار و بدون تنش یا شاهد استفاده شد. نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش اسمزی به طور معنی داری (P<0/01) از سرعت و درصد جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه کاسته می شود. متعادل ترین محدوده تنش اسمزی جهت بهیود جوانه زنی، پس از شرایط عدم تنش، حداکثر 12- بار تنش در پتانسیل اسمزی بود. به نظر می رسد طول ساقه چه در بین سایر صفات مورد بررسی از حساسیت بالاتری نسبت به تنش اسمزی برخوردار است. در ضمن مناسب ترین دما برای جوانه زنی وشاء تحت تنش تیمار خشکی دمای 20 درجه سانتی گراد بود.

    کلیدواژگان: Dorema ammoniacum، سرمادهی مرطوب، تنش خشکی، گیاه دارویی
  • احمد افکاری* صفحات 253-264

    به منظور بررسی تاثیر تلقیح بذر با قارچ میکوریزا آربوسکولار بر برخی از خصوصیات شیمیایی و جوانه زنی بذر گیاه ذرت در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل درسال 1394 اجرا گردید. فاکتور های مورد بررسی شامل چهار سطح تنش خشکی (صفر، 4-، 8- و 12- بار) و پرایمینگ بذر با سه گونه قارچ میکوریزا (فونلی فورمیس موسه آ، ریزوگلوموس فسیکولاتوم و کلاروییدوگلوموس اتانیکاتوم) و تیمار بدون تلقیح قارچی به عنوان شاهد بودند. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی و تلقیح بذر با قارچ های میکوریزا بر مولفه های جوانه زنی، محتوای پروتئین بذر و آنزیم های آنتی اکسیدان در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. بذرهای تلقیح یافته با ریزوگلوموس فسیکولاتوم از افزایش میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و محتوای پروتئین بذر بیشتری در مقایسه با عدم تلقیح برخوردار بودند. در شرایط تنش خشکی، گیاه برای کاهش اثرات تنش اکسیداتیو منجر به افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان شده است. نتایج مقایسه میانگین داده ها نشان داد که با افزایش تنش خشکی درصدجوانه زنی و شاخص میزان جوانه زنی کاهش و متوسط مدت زمان جوانه زنی افزایش یافت. با توجه به نتایج به دست آمده در این تحقیق به نظر می رسد قارچ های میکوریزا به واسطه بهبود جذب آب و عناصر غذایی در گیاه در شرایط تنش، موجب حفظ رشد گیاه می گردند. بنابراین میتوان پیشنهاد کرد که به منظور بهبود مولفه های جوانه زنی و خصوصیات بیوشیمیایی، تلقیح بذر ذرت با ریزوگلوموس فسیکولاتوم به کار برده شود.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پرایمینگ بذر، تنش، ذرت، میکوریزا
  • محمدعلی عسکری سرچشمه*، زهرا بیگم مرادی شکوریان، مجتبی دلشاد، رضا توکل افشاری صفحات 265-277
    به منظور بررسی اثر پرایمینگ بر جوانه زنی بذر پیاز خوراکی رقم زرگان در شرایط دمایی متفاوت این تحقیق با 6 سطح دمایی 5 تا 30 درجه سانتی گراد و سه پیش تیمار بذر یعنی شاهد، هیدرو پرایمینگ و هالو پرایمینگ با نیترات پتاسیم 0/5 % به مدت 12 ساعت با سه تکرار انجام گرفت. نتایج نشان داد پرایمینگ بذر پیاز با نیترات پتاسیم 0/5 % توانست بر مولفه های جوانه زنی موثر باشد. بذرهای پرایمینگ شده با نیترات پتاسیم 0/5 % میزان جوانه زنی بیشتری در دامنه های مختلف دمایی نشان دادند. نیترات پتاسیم 0/5 % توانست بر واکنش جوانه زنی به دما تاثیر گذاشته و بذرها در مقایسه با دو تیمار دیگر در دمای 5 درجه سانتی گراد در حدود 33/6 % جوانه زنی بیشتری داشتند. سایر نتایج نشان داد درصد جوانه زنی در دمای 20 درجه سانتی گراد در کلیه پیش تیمارها به حداکثر مقدار خود رسیدند و پس از آن تقریبا روند ثابتی داشتند. در ارزیابی مدل دوتکه ای برای پیش بینی دماهای کاردینال جوانه زنی بذر تیمار شده دماهای پایه، مطلوب و سقف به ترتیب 1/07، 27/38، 46/09 درجه سانتی گراد (در تیمار نیترات پتاسیم 0/5%)، 1، 25، 43 درجه سانتی گراد (در تیمار هیدروپرایمینگ) و 1/09، 27/6، 46/12 درجه سانتی گراد (در تیمار شاهد) تعیین شد. برای پیش بینی زمان جوانه زنی در دماهای ثابت مختلف از مدل زمان-دمایی استفاده گردید که ضریب ثابت دمای طبیعی برابر 1872/794 درجه سانتیگراد  ساعت بود.
|
  • Hassan Akhgari *, Behzad Kaviani Pages 1-17

    Priming has an important role on vigority of seed and plantlet. The first factor was two rice cultivars (Khazar and Hashemi) and the second one was ten priming treatment levels (T1-T10). Examination of seed vigority and seedling assessment was carried out according to the ISTA protocol. Results showed that the root fresh weight (14.7 mg) and root number (5) was higher in Khazar than those of Hashemi. The required time (hour) for reach to 50% germination (R50) was 50 hours for Khazar and 41 hours for Hashemi, accordingly Hashemi was more uniformity in germination than Khazar. Priming treatment with KCl created the highest electrical conductivity. The minimum time duration to reach to 5, 10 and 50% of germination with 13, 16 and 32 hours, respectively was related to hydro-priming treatment. Also, the highest germination rate was related to hydro-priming. Minimum required time duration until reach to 95% germination with 66 hours was calculated in hydro-priming of Hashemi. Most plantlet establishment on 20th day after cultivation in field was related to without priming-treated seed. Hydro-priming treatment is recommended to user due to low cost and positive effectiveness on acceleration and uniformity of germination in Hashemi.

    Keywords: Investigation of plantlet, ascorbic acid, salicylic acid, rice, Hydro-priming
  • Sajad Alipour, Ali Tehranifar *, Mahmoud Shoor, Leila Samiei, Homayoun Farahmand Pages 19-30
    Fritillaria raddeana Regel is one of the Iranian-native bulbous plants well known for its medicinal and ornamental values. As regards germination and establishment are two key points in order to protect the natural populations of this species, it is important to study about propagation and domestication of F.raddeana. An experiment was conducted to study the status of seed dormancy to break it in a randomized completely design including 5 priming treatment with 7 replicate in 2015- 2016. Priming treatments were arginine; in concentrations of 5 and 10 mM), gibberellic acid; concentration of 250 and 500 mg per liter, and control (without priming). All events throughout germination process seed was recorded graphically for an image. The results showed that seed priming with arginine and gibberellic acid improved germination properties. Among all treatments, arginine 5 mM has greatest impact on the rate and percentage of germination as far as it increased percentage and rate germination by 1.5 and 2.5 fold in companion with control, respectively. However, there is no significant different between arginine 10 mM and two concentration of gibberellic acid in germination results. The study on the growth of the embryo showed that F.raddeana seeds have after-ripening, so that embryo size is third of its actual size in natural habitat that gradually developed with receiving cold treatment.
    Keywords: establishment, After-ripening, Ornamental, Native plants
  • HamidReza Javanmard *, Hossein Mokhtari Karchegani Pages 31-42

    In order to investigation the effects of different concentrations of leaf aqueous extracts of walnut on seed germination and seedling growth of barley, arugula and corn, a laboratory experiment were conducted in the Faculty of Agronomy, Islamic Azad University of Isfahan, in 2013. In this experiment, walnut leaf extract including control (distilled water), 25, 50, 75 and 100% were studied to determine juglone sensitivity in three species based on completely randomized design (CRD) with four replications. Chromatography analysis showed that a highest rate of juglone was observed on walnut leaves in August. Increasing concentration of leaf extract lead to continuously decrease in germination percentage and germination rate, root and shoot length and seedling dry weight. Germination percentage of corn and arugula seeds on primary growth stage showed resistant to walnut allelopathy. The lowest germination percentage was observed on barley in %100 leaf aqueous extracts of walnut. Corn and arugula were more sensitive to walnut extracts than barley seeds, however, root and shoot dry weight in barley had no significantly different between treatments. The aqueous extract of walnut did not have a significant effect on germination components of barley, corn and arugula, so that corn and arugula in the early stages of germination and barley in seedling growth showed strong resistance. The insensitivity of the studied species showed that the aqueous extract of Iranian walnut leaves is a strong substance in controlling weeds of these species towards sustainable agriculture.

    Keywords: Allelopathy, Bioassays, chromatography, Juglans, walnut
  • Vahid Amiri Monfared, Reza Tavakkol Afshari *, Arash Mamedi Pages 43-52

    The prediction of seed viability is important for seed producers, and its prediction in storage depends on the understanding of the quantitative relationships between seed loss, seed moisture and storage temperature. In order to study the effect of temperature, seed and time on the deterioration of the anise seed, and also quantitative characterization of this effect and determining the coefficients of life, this study was carried out in a randomized complete block design in a factorial experiment in the Agricultural Laboratory of Tehran University. The temperature was measured at 4 levels (5, 15, 25 and 35 o C), soil moisture contents in 4 levels (5, 9, 13 and 17%) and six times (one, two, three, four, five and six months) as the factors were this test. The results of analysis of variance showed that the effect of temperature on seed moisture content was significant for germination indices at 1% level. With increasing temperature and humidity, germination declined over time. Life coefficients after six months of storage showed that survival curves can be plotted with a single source. Also, the results showed that by increasing the moisture content at any temperature, especially at higher temperatures, the life expectancy decreases with increasing moisture content. Using the life-time equation, the coefficients KE=4/21, CW =1-66, CH =0 038/0 and CQ =0,00039 were calculated.

    Keywords: Pimpinella anisum, Storage, Moisture content, temperature, Coefficients life
  • A. Dehshiri * Pages 53-65

    Coriander seed (Coriandrum sativum L.) has essential oil, lipid and protein, and the lack attention to seed storage condition causes physical and physiological damage and ultimately decreasesits quality and deterioration so a factorial experiment in a completely randomized design was carried out and six levels of time storage (30, 60, 90,120,150 and 180 days), five level of seed moisture (5, 7, 9, 11 and 13 %) and four level of temperature (10,15,20 and 25 oc ) were studied. The results showed that the moisture content of 13% had severe harmful effects on seed germination at different temperatures compared to other humidity. In 5% moisture, an increase in temperature from 10 to 25 oc had no significant effect on germination indices especially seed germination percent and it was above 90 in all temperatures. The results of different seed packaging material showed that between aluminum, fabric, paper and cellophane, aluminum has less impact on the germination indices. The conclustion that can storage coriander seeds in the moisture content of 5% and aluminum packaging at temperature bellow 25 for long-term without a significant reduction in its maintenance.

    Keywords: coriander, Storage, seed, Packaging
  • Hossein Reza Rouhi *, Ali Moradi, Maryam Saman, Yasin Mohammadi, Alireza Shahbodaghlo Pages 67-81

    In order to investigate the effect of sodium nitroprusside (NO donor) on improvement of aged pumpkin seeds under drought stress, a factorial experiment was carried out based on completely randomized design with three replications in Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran. Seed priming with different concentrations of sodium nitroprusside including 0 (hydropriming), 25, 50 and 75 µM in drought stress levels (0, -0.2, -0.46 and -0.6 MPa) was performed. Germination percentage, germination rate, seed vigor, seedling length, soluble carbohydrates, soluble proteins, memberane electrical conductivity, malondialdehyde content and antioxidant enzymes activity (catalase, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase) were evaluated. The results showed that seed priming with different concentrations of sodium nitroprusside mitigated significant decrease of germination parameters of aged seeds under drought stress. At -0.6 MPa, seed priming with 75 µM of sodium nitroprusside increased germination rate, vigor index , soluble carbohydrates and proteins 25, 214.1, 90.8, 117.1%, as well as the activity of catalase, superoxide dismutase and ascorbate peroxidase increased by 34, 14.5, 41.4% in comparison to control, respectively. Therefore, seed priming with sodium nitroprusside specialy with 75 µM is suggested for aged pumpkin seeds by decreasing oxidative stress due to drought stress.

    Keywords: germination, Pumpkin, Seed deterioration, Seed priming, sodium nitroprusside
  • NourAli Sajedi *, Bizhan Ghazi Nezami Pages 83-95

    In order to seed germination induction and response of seedling growth of Primula vulgaris to different treatments of mechanical scarification and chemical pre-treatment, an experiment was carried out in completely randomized design with treatments of control, seed scarification (for 3 minute), warm water 70 and 90˚C, priming with potasium nitrate at the rate of 2 and 4%, gibberellic acid at the concentration of 250 and 500 mg/L with three replicates in 2013. The results showed that treatments of seed scarification, warm water 70 and 90˚C and gibberellic acid of 250 and 500 mg/L increased the seedling emergence percentage compared to the control. The maximum of the daily emergence percentage recorded from gibberellic acid of 250 mg/L. Seed treatment with potasium nitrate of 2 and 4% decreased the mean emergence time by 61.2 and 51.7% compared with the control, respectively. The highest emergence rate coefficient equal to 0.094 and 0.092 was achieved from seed treatment with potasium nitrate of 2 and 4% .The maximum seedling length (5.53 cm), seedling dry weight (0.029 g), seedling vigor weight index (1.15) was obtained at gibberellic acid of 250 mg/L treatment. Treatments of seed scarification, warm water 70 and 90˚C, gibberellic acid at the concentration of 250 and 500 mg/L increased seedling vigor weight index compared to the control, significantly. In general, seed pre-treatment of Primula vulgaris with gibberellic acid of 250 mg/L was improved germination and seedling growth indices.

    Keywords: Emergence percentage, Gibberellic acid, Seed dormancy, Primula vulgaris
  • Atfeh Hoseini, Ali Moradi, Yaqoub Behzadi Pages 97-115

    To study the germination of seeds of anise harvested from the mother plant under different fertilizer treatments experiment completely randomized design with 17 treatments and 4 replications was conducted in the laboratory of seed technology of Yasouj university. Treatments were concluded: Pure vermicompost (0, 5, 10 ton. ha-1) and bio fertilizers Azotobacter (Barvar-1), biological phosphorus (Barvar-2) and mixed of Barvar-1and Barvar-2, chemical nitrogen, bio fertilizers of nano and mixing treatments of vermicompost 2.5, 5, 7.5 tons. ha-1 with biological fertilizers Barvar-1, 2 and mixing of Barvar-1, 2. Results showed that the maximum α-Amylase activity was obtained by applying 7.5 tons. ha-1 vermicompost with Barvar-1, 2 and urea. The minimum values α-Amylase activity was obtained from the control treatment. The maximum percentage (92%) and rate (2.07 seed per day) of germination was belonged to the urea treatment. The maximum Seedling Length vigor index was observed in integrated treatment using organic fertilizers and biological value (9.73), showing no significant difference with urea fertilizer (9.71). Finally these results showed that the use of vermicompost and bio-fertilizers, particularly of 10 tons per hectare with the combined application of phosphate solubilizing bacteria and nitrogen stabilizer Could be as a alternative treatment for increase the absorption of nutrients such as nitrogen and phosphorus through seed germination, leading to an improvement of the germination index in anise plant.

    Keywords: anise, Seed vigor, Maternal plant nutrition, germination, Organic fertilizer
  • Mohammad Entesari, Behnam Kamkar *, Farshid Ghaderifar, Masoud Ahmadzadeh Pages 117-132
    To evalute the effect of Trichoderma fungus on potato productin in the presence of Rhizoctonia solani, a three replicated greenhouse experiment was conducted in a randomized complete block design. Treatments were three strains of Trichoderma (i.e. Trichoderma harzianum (TR), Trichoderma virens (Tr2), Trichoderma atroviride (Tr3)), Rhizoctoniasolani Ag3 fungus and Agria and Sante varieties of potato provided by the seed and plant certification and registration institute. Root and shoot dry weight, stolon dry weight and number, tubers number and fresh weight were measured. the results showed that Trichoderma tretmeant could have a significant effect on the traits in the presence of fungus (pathogen-infected condition). Also, the virulence was significant decreased as compared to the contorol. Tr1 - Agria variety combined treatment had mor significant effect on the measured traits than the other combined treatments, so that dry weight of shoot and stolons, fresh weight of tubers and the number of tubers was the highest in Tr1 tretmeant which was increased as compared to the control as 80, 52, 70 and 175 percentage, respectively. Also Tr1 Treatment increased Antioxidant enzyme activity and proline content, while decreased lipid peroxidation.
    Keywords: Seed , health, Antioxidant , enzyme
  • Saeed Amini, MohammadHassan Assarah, Abbas Dehshiri *, Shahla Hashemi Fesharaki Pages 133-143

    The main goal of seed storage is to maintain its quality from harvesting to sowing time. Among all factors, storage temperature and seed moisture content are the most important factors affecting seed longevity. This experiment was conducted at University of Tehran, Department of Agronomy and Plant Breeding during 1394 to determine the Ellis and Roberts deterioration model of Satureja hortensis seeds and introduce constants of viability equation. Seed viability and initial moisture content was measured and after that seeds were adjusted to 5, 7, 9, 11 and 13% moisture content and sealed hermetically in Nano packets. Storage temperatures were 10, 15, 20 and 25˚C. The interval of sampling depended on the storage conditions. Seed viability constants were estimated to predict seed longevity in this species and relationship between sigma and moisture content and temperatures was determined. After probit analysis, survival curves were depicted in each condition. Results showed that seeds with 5% moisture content stored at 10°C had the highest germination percentage, but seeds which were stored at 13% moisture content and 20 and 25°C had the highest deterioration rate. Estimates of KE, CW, CH and CQ were 4.31, 1.83, 0.031 and 0.0004, respectively. Also, the results showed that seed longevity decrease with increased seed moisture and temperature.

    Keywords: Moisture, Seed deterioration, seed longevity, seed viability equation, temperature
  • Mehdi Ahmadyousefi, Behnam Kamkar *, Javid Gherekhloo Pages 145-160

    This experiment was conducted as split – plot factorial based on randomized complete block design with three replications to determine the changes in maize’s seed quality on the parent plant at Jiroft's Nemooneh Field in 1395. The main factor was four levels of fertilizers (NPK) respectively representing the control, 30%, 70%, and 100% of recommended value) and biochar (respectively representing no biochar and biochar application), and two strains of Trichoderma (respectively representing Trichoderma atroviride and Trichodema harzianum) were assigned to sub plot. To assess the quality of maize seed (SC.704 hybrid) produced on the parent plant, seed vigor tests (cold test and accelerated ageing test) and germination test (normal seedling percentage, germination rate, seedling length and weight) were performed. The results showed that utilization of biochar, Trichoderma strains and fertilizer levels significantly affected normal seedling percentage, germination rate, and seedling length dry weight in standard germination, cold and accelerated ageing tests. The highest seed quality based on standard germination, cold and accelerated ageing tests was obtained via application of biochar, fungi Trichoderma (Trichodema harzianum) and 70% of the amount of fertilizer recommended for the region. According to the results obtained from standard germination and seed vigor tests (cold and accelerated ageing tests), using biochar, different fertilizer levels and fungus type leads to enhanced quality of seeds produced on maternal plant in comparison to control.

    Keywords: biochar, Line, Test
  • Ameneh Akbarzadeh Sharafi, HamidReza Eisvand *, N. Akbari, D. Goodarzi Pages 161-174

    In order to study effects of seed priming with Gibberellin (GA), Ascorbic acid (AsA) and Salicylic acid (SA) on mitigation of seed deterioration damage and improvement of seed and seedling qualities of three sunflower cultivars (Farrokh, Barzegar and Shamshiri), a pot experiment was done in 2016. This research was carried out as a factorial experiment based on RCBD with three replications. Seeds were exposed to accelerated aging then primed. Priming treatments were included: control, hydropriming, GA (50 and 75 ppm), AsA (100 and 150 ppm), SA (138 and 207 ppm), GA 50 ppm + AsA 100ppm, GA50 ppm + SA 138 ppm, AsA 100ppm + SA 138ppm, and GA 50ppm + AsA 100ppm + SA 138 ppm. Barzegar cultivar had better seedling emergence percentage and rate than the Shamshiri and Farrokh. Seedling emergence was improved by priming treatments; however, suitable treatments were different for the cultivars. Maximum seedling emergence percentage was obtained in Barzegar by GA 50ppm + SA 138ppm; however in Shamshiri and Farrokh by hydropriming. Priming improved seedling emergence rate of the three cultivars, but the response to priming was cultivar specific. Priming decreased seedling malondialdehyde (MDA) significantly in three cultivars. The lowest MDA content was obtained in Barzegar cultivar primed by AsA + SA.

    Keywords: carotenoid, chlorophyll, Oil crop, priming, Seed deterioration
  • M. Diyanat* Pages 175-184

    Carrot is a particularly difficult crop to manage in terms of weed control. For weed management of carrot, seed germination is a key process because it determines both the number of weeds that could potentially emerge and the timing of their appearance in the carrot. This study was done to evaluate two nonlinear regression models (Intersected-lines and Dent-like) to describe response of germination rate to temperature in carrot (Daucus carota L.), common chickweed (Stellaria media (L.) Vill.), yellow foxtail (Setaria glauca (L.) P. Beauv.) and canada fleabane (Conyza canadensis (L.) Cronq.). This experiment was based on completely randomized design with 4 replications at Islamic Azad University, Science Research Branch, in 2015. The seeds were treated with different temperatures (2, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 and 45oC). The analysis of variance showed that temperature had a significant effect on all seed germination percentage and germination rates. Intersected-lines model was superior in carrot and Dent-like model was superior for common chickweed, yellow foxtail and canada fleabane. Base, optimum and maximum temperatures were predicted with appropriate model. Base, optimum and maximum temperatures were for carrot 1.67, 22.84, 43.16; common chickweed 3.58, 18.82-19.67, 42.75; yellow foxtail 14.17, 33.75-34.92, 44.86 and canada fleabane 13.74, 31.73-31.94, 44.21ºC, respectively. This results showed that carrot germinated earliest among the studied species, because it had the lowest base temperature, so sooner planting it was caused sooner carrot establishment and less weed competition.

    Keywords: germination rate, germination percentage, Intersected-lines model, Dent-like model
  • Mahmood Attarzadeh, Hamidreza Balouchi *, Mohsen Movahhedi Dehnavi, Amin Salehi, Majid Rajaie Pages 185-200

    Reduction in germination and growth can be seen in seeds obtained from mother plants which have experienced water stress. From the other point of view utilization of biological fertilizers under environmental stress, the condition can produce seeds with higher germination capacity. This research was conducted as split plot based on a randomized complete block design with three replications in 2016. The main factor included of irrigation regimes at three levels included in soil irrigation after 25, 50 and 75% of soil moisture depletion and a sub-factor of phosphorus supply in six levels included of 100% phosphorus requirement from the source of triple superphosphate, 50% phosphorus + arbuscular mycorrhizal fungus, Mycorrhiza arbuscular fungus, 50% phosphorus + Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas fluorescens and a control test without phosphorus fertilizer. Results showed that in 75% of soil moisture depletion, maximum amounts of germination, seed vigor, root length, stem length and seedling dry weight were obtained from 50% of phosphorus + arbuscular mycorrhiza. At irrigation level of 50 and 75% moisture depletion, the application of 50% phosphorus + arbuscular mycorrhiza made an increase in germination rate and uniformity. The electrical conductivity of Echinacea purpurea seeds showed increasing trend with intensification in drought stress. The results of this study showed that in present study Pseudomonas fluorescens had lower improvement effects on percent and rate of germination and the adjustment of drought adverse effects in compared with arbuscular mycorrhiza.

    Keywords: Seed vigor, germination rate, germination percentage, Arbuscular mycorrhiza
  • Javad Tabatabaeian *, Azam Kadkhodaie Pages 201-212

    Mountain celery with scientific name of Kelussia odoratissima Mozaff is one of native medicinal plants of Iran that is an endangered species due to illegal removal. Present study was carried out to find the suitable treatment for stimulating germination of seeds this plant. A factorial experiment based on a completely randomized design with four replications was used. Stratification (4 ̊C for 0, 4, and 8 weeks), 500 ppm solutions of Gibberellin (GA), Benzyl adenine (BA), Naphthalene acetic acid (NAA), Indole butyric acid (IBA) and combinations of these hormones as follows: (GA+IBA), (GA+ NAA), (GA+BA), (IBA+NAA), (IBA+BA), (NAA+BA), (GA+ IBA+NAA), (GA+ IBA+BA), (GA+NAA+BA), (IBA+NAA+BA), (GA+ IBA +NAA+BA) were the treatments. The results showed that Stratification or hormonal treatments alone increased germination parameters, however, 8 weeks stratification and GA were the most effective treatments. The highest germination percent and duration were obtained in GA, BA, GA+IBA+IBA and IBA after eight weeks of stratification at 4 ̊C due to treatments interaction suggesting that seeds of this species has physiological dormancy. There was no synergic effect between hormonal treatments. The results showed that mountain celery had physiological dormancy and treatments with the greatest degree of success in breaking dormancy were GA, BA, GA+IBA+BA, BA and IBA under 8 weeks stratification.

    Keywords: Stratification, Seed dormancy, Kelussia odoratissima, Hormones
  • Samin Lotfi, Mokhtar Ghobadi *, Saeid Jalali Honarmand, Mohammad Eghbal Ghobadi Pages 213-225

    Percentage and rate of seed germination in laboratory are usually different from field, especially under rainfed conditions. Therefore, to assessment of standard germination test to predict seedling emergence and establishment of lentil, two separate experiments were conducted under laboratory and farm conditions. Eight lentil seed lots (includes four cultivars Kimia, Bilesavar, Qazvin and Local with different storage periods) were evaluated by the standard germination test and the rainfed farm and some indices related to seedling emergence (includes seedling emergence rate, mean time to emergence, mean daily emergence and final emergence percentage) were measured. The results of the laboratory and the farm tests showed that the seed lots were different significantly in terms of seed and seedling vigor characteristics. The correlation coefficients illustrated that the final germination percentage, the normal seedling percentage and the seed storage usage in laboratory test had positive correlations with the seedling emergence percentage in the farm experiment. The mean daily germination and the germination rate in the laboratory test had the positive correlations with the seedling emergence rate in the farm test. So it seems that, the above mentioned traits in standard germination test can use to predict seedling emergence of lentil in rainfed farm.

    Keywords: Correlation, germination rate, Seed lot, Seedling Establishment, Vigor
  • Zeinab Taghizadeh *, Hossein Sabouri, Hossein Hosseini Moghaddam, Fallahi Hossein Ali, Mahnaz Katouzi Pages 227-239

    Seed germination is a manifest characteristic of the standard germination test of a cultivated variety. In order to identify genomic regions associated with seed germination, 103 family of barley in F3 and their parents Badia and Kavir were cultivated in 2015-2016, under normal and drought stress conditions. Different traits including Plumule length, Radicle number, Cleoptil length, Radicle Dry weight, Plumule Dry weight and germination speed were measured. In this study, 28 pairs of microsatellite primers were used to determine the parental polymorphism. QTL analysis using composite interval mapping (CIM) for each trait in each environment for all studied traits. In general, twenty seven QTLs were detected for all traits. Total phenotypic variance explained by these QTLs varied from 8.6 to 37.3 percent. The highest LOD value for QTL controlling Radicle number (LOD=10.45) was obtained on chromosome 4 qNR-4a -15 in drought stress The results revealed that QTLs of Radicle number had desirable performance in all two environments. However, detected stable and cluster QTLs may be used in marker assisted selection (MAS) programs.

    Keywords: Poly ethylene glycol, Radicle, SSR, Plumule
  • Hamidreza Naseri *, Seyed Alireza Hosseini, Nateq Lashkari Sanami Pages 241-251

    Water deficiency is one of the important problems in arid and semi-arid regions. Thus, in germination and growing stages selection of resistant medicinal plant species is very important. In this investigation in order to seed dormancy breakage of Dorema ammoniacum seeds, wet cooling treatment was assessed first. After selection of the best cooling treatment (5 °C), treated seeds were placed in germinating medium with drought stress; at a period of 20 days at 15 and 20 °C. Drought stress trial was conducted at 5 levels as factorial layout based on a completely randomized design including control, -4, -8, -12, and -16 bar treatments. PEG was used to make drought stress. Results showed germination rate and percentage, radicle length, and stem length were significantly (P<0/01) decreased by increasing drought stress. The best range for germination in conditions of without stress was to -12 bar water potential. It appears that stem length was more vulnerable than other characters. In addition, 20 °C was the most appropriate temperature for germination under drought treatment.

    Keywords: Dorema ammoniacum, wet cooling, Drought Stress, medicinal plant
  • Ahmad Afkari * Pages 253-264

    In order to investigate the effects of seed inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi on some chemical characteristics and seed germination of corn (Zea mays L.) under drought stress conditoins, a factorial experiment based on randomized complete design with three replications was conducted at the physiology laboratory of Islamic Azad University Branch Ardabili, during 2015. Studied factors were: drought stress in four levels (Zero, -4, -8 and -12 bar) and seed inoculation with mycorrhizal fungus in four levels (no inoculation, seed inoculation with Funneliformis mosseae, Rhizoglomus fasciculatum and Claroideoglomu etanicatum. The results showed that the effect of drought stress and seeds inoculation with mycorrhizal fungi on germination components, seed protein content and antioxidant enzymes was significant at 1% probability Level. Seed inoculation with Rhizoglomus fasciculatum showed higher antioxidant enzymes activity and higher seed protein content compared with inoculation with Funneliformis mosseae, Claroideoglomus etanicatum and no inoculation. In drought stress conditions, plants will reduce oxidative stress leads to increased activity of antioxidant enzymes has been. The results of the mean comparison of data showed that with increasing drought stress germigation percen and germination rate index decreased and the means of germination time, increased. With respect to the results of this study, it seems that mycorrhiza fangi by an improvement in water and nutrient absorption, improve plant growth in drought stress condition. Thus, in order to increasing of germination components and chemical characteristics, it can be suggested that seeds inoculation of corn was applied with Rhizoglomus fasciculatum

    Keywords: Antioxidant enzymes, Corn, Mycorrhizal, Seed priming, Stress
  • M.A. Askari Sarcheshmeh *, Z. Moradi Shakoorian, M. Delshad, R. Tavakkol Afshari Pages 265-277
    In order to study the effect of priming on onion seed germination of Zangan Cultivar in different temperature conditions, this study was carried out with 6 levels of temperature of 5 to 30 ° C and three seed pretreatment, include control, hydro-priming and halo-priming with 0.5% potassium nitrate with three replicate. The results showed that priming treatment with potassium nitrate (0.5%) could be effective on germination components. Primed seeds with potassium nitrate (0.5%) showed more germination at all temperatures. Potassium nitrate (0.5%) treatment also affected the germination reaction to temperature. These seeds showed 33.6% more germination than the other two treatments at 5°c. The results showed that germination percentage at 20°c in all treatments reaches its maximum and then remained relatively constant. In evaluating the segmented model for predicting cardinal temperatures, seed germination at base, optimum and ceiling temperatures was 1.7, 27.38, 46.09°c(in potassium nitrate (0.5%) treatment), 1, 25, 43°c (in hydro-priming treatment) and 1.9, 27.6, 46.12°c (in control treatment). For predicting time of germination at different constant temperatures used Thermal-time that constant coefficient of Thermal-time was 1872.79(°Ch).
    Keywords: Onion, Zargan Cultivar, cardinal temperatures, thermal time, priming