فهرست مطالب

تحقیقات نظام سلامت حکیم - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 87، زمستان 1398)

مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 87، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا اسماعیلی* صفحات 258-260

    امروزه نابرابری های سلامت به طور محرز و در فواصل جغرافیایی کوتاه، حتی در میان مناطق یک شهر در کشور های توسعه یافته و درحال توسعه ظهور پیدا کرده است. در پاسخ به این شرایط، مطالعه ی نقش ساختار ها و عوامل اقتصادی-اجتماعی در بروز و توزیع پیامدهای سلامت، بیش از پیش مهم می نماید. شبکه دانش کمیسیون عوامل اجتماعی موثر بر سلامت سازمان جهانی بهداشت در یک چارچوب پنج سطحی به تبیین مکانیسم اثر عوامل اجتماعی بر ایجاد تفاوت ها و نابرابری ها در سلامت گروه های مختلف جمعیتی پرداخته است. هدف مقاله حاضر، بررسی شواهد نابرابری های سلامت در سطوح بین المللی و منطقه ای و تبیین دلایل آن است.

    کلیدواژگان: نابرابری سلامت، عدالت در سلامت، عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، امید زندگی
  • مونا پورقادری، فاطمه محمدی نصر آبادی، بهزاد دماری*، زهرا عبداللهی، شیوا مافی مرادی، ساره عدالتی، نسرین امیدوار صفحات 261-272
    مقدمه

    تدوین سند ملی تغذیه و امنیت غذایی کشور، اقدامی مهم در راستای عملیاتی نمودن اسناد بالادستی در حوزه ی غذا و تغذیه ی ایران محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی و تحلیل عمل کرد کارگروه تخصصی تغذیه و امنیت غذایی در تحقق اهداف راه بردی سند ملی تغذیه و امنیت غذایی کشور انجام گرفت.

    روش کار

    تحلیل محتوای کیفی اسناد و مدارک موجود، در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی انجام شد. کیفیت اجرایی جلسات بر اساس سه شاخص وجود گزارش های مبتنی بر شواهد، وجود مصوبات شفاف و پی گیری مصوبات، مورد ارزیابی قرار گرفت. مقولات اصلی به تفکیک اهداف راه بردی در قالب سه طبقه ی کلی چالش ها، راه کارها و اقدامات متناظر ارایه گردید. تحلیل کیفی داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام شد.

    یافته ها

     بیش تر جلسات کارگروه تخصصی، صرفا با تمرکز بر 5 هدف از 17 هدف راه بردی، شامل کاهش عوامل خطرزای شاخص در محصولات کشاورزی و غذایی، کاهش میزان نمک، قندهای ساده و چربی در فرآورده های غذایی و آشامیدنی، افزایش میانگین دریافت اقلام اصلی سبد غذایی، استقرار غنی سازی و افزایش سواد تغذیه ای گروه های هدف، برگزار شده بود. از 71 جلسه ی برگزارشده، کیفیت 16 جلسه (5/22درصد) در حد قابل قبول ارزیابی شد و از 138 مصوبه، تنها 43 مورد (2/31درصد) پی گیری و اجرا شده بود.

    نتیجه گیری

     لزوم پی گیری جدی و مستند مصوبات، بهبود گزارش های ارایه شده با استناد کافی به شواهد و نیز پوشش جامع تر مسایل و مشکلات حوزه ی غذا و تغذیه، مواردی است که بر ضرورت بازنگری، تقویت عمل کرد و مدیریت کارگروه مزبور تاکید می کند.

    کلیدواژگان: سند ملی تغذیه و امنیت غذایی، ارزیابی عملکرد، شورایعالی سلامت و امنیت غذایی، ایران
  • حسین بوذرجمهری، علی اکبری ساری*، ابراهیم جعفری پویان، یاسمن هرندی، سهیلا رجایی صفحات 273-283
    مقدمه

    عدم تقارن اطلاعاتی در بازار سلامت، قدرت بیماران در انتخاب ارایه دهنده ی خدمت را کاهش می دهد. کشورها جهت افزایش تقارن اطلاعاتی، به سمت ارتقای شفافیت عمل کرد خدمت گزاران سلامت حرکت کرده اند. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تطبیقی اقدامات کشورهای منتخب در این زمینه انجام شد.

    روش کار

    در مطالعه ی تطبیقی حاضر، کشورها با کمک شاخص های جهانی داده ی باز و سنجه ی داده ی باز انتخاب شدند. سپس با جستجوی کلیدواژه هایی چون ابزار مقایسه ی بیمارستان ها به وبسایت دیگر کشورها دست رسی حاصل شد. در نهایت، اجزای این پایگاه ها از جمله شاخص های انتشار اطلاعات و نوع مالکیت و سازمان دهی آنها با یک دیگر مقایسه شد.

    یافته ها

    پایگاه های شفافیت هشت کشور جهت بررسی بیش تر انتخاب شد. تعداد شاخص ها برای مقایسه ی بیمارستان ها از 17 شاخص در استرالیا تا 195 شاخص در انگلستان متفاوت بود. نوع شاخص ها نیز شامل مواردی چون تعداد مراجعات، زمان انتظار، طول اقامت، رضایت بیماران، رضایت کارکنان، پیامدهای درمان، کنترل عفونت و هزینه ی خدمات بود. به طور کلی هر کشور بر اساس نیازها و محدودیت های نظام سلامت خود، اقدام به انتشار اطلاعات کرده بود.

    نتیجه گیری

     با افزایش آگاهی عمومی، کشورها به سمت ارتقای شفافیت عمل کرد از جمله در بخش سلامت حرکت کرده و دولت ها نقش اصلی را در ایجاد زیرساخت های شفافیت داشته اند. این زیرساخت ها از حمایت های سیاسی و قانونی تا تولید، گردآوری و انتشار داده ها را شامل می شود. از این رو توصیه می شود سیاست گذاران کشور با بهره گیری از تجارب جهانی و توجه به اقتضایات داخلی، گام به گام در این مسیر حرکت نمایند.

    کلیدواژگان: شفافیت، دسترسی آزاد به اطلاعات، انتخاب بیمار، انتشار اطلاعات، تقارن اطلاعاتی، بیمارستان
  • علی محمد مصدق راد، فاطمه احتشامی* صفحات 284-297
    مقدمه

    خیرین سلامت در تامین مالی، تولید منابع و ارایه ی خدمات سلامت مشارکت دارند. عوامل مختلفی بر رفتار خیرخواهانه ی خیرین سلامت اثر می گذارند. هدف پژوهش حاضر، تبیین و پیش بینی رفتار مشارکت خیرین در نظام سلامت ایران است.

    روش کار

    مطالعه ی استقرایی حاضر، به صورت کیفی با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساختار یافته با 38 نفر از خیرین سلامت و 26 نفر از سیاست گذاران، مدیران و کارشناسان حوزه ی معاونت اجتماعی وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی کشور انجام شد. مصاحبه ها به صورت هدف مند و به روش گلوله برفی تا مرحله ی اشباع داده ها ادامه یافت. برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل موضوعی استفاده شد. کلیه ی ملاحظات اخلاقی در پژوهش حاضر رعایت شد.

    یافته ها

    خیرین سلامت، رفتاری هدف مند و برنامه ریزی شده را دنبال می کنند. عوامل هدف، نیت، نگرش، هنجار، ویژگی های شخصی، دانش زمینه ای، رفتار گذشته، تجربه ی گذشته و کنترل رفتار بر رفتار مشارکت خیرین در تامین مالی، تولید منابع و ارایه ی خدمات سلامت موثر هستند. مشارکت خیرین در نظام سلامت، تابعی از هدف، نیت و نگرش آن ها نسبت به مشارکت در حوزه ی سلامت و کنترل آن ها بر انجام این رفتار است. هنجارها، ویژگی های شخصی، دانش زمینه، تجربه ی گذشته و رفتار گذشته ی خیرین بر نگرش آن ها نسبت به فعالیت های خیرخواهانه اثر می گذارد. همچنین، هنجارهای اخلاقی، توصیفی و ذهنی بر تقویت نگرش خیرین نسبت به مشارکت در بخش سلامت موثر هستند.

    نتیجه گیری

     در مطالعه ی حاضر، مدلی برای پیش بینی و تبیین رفتار هدف مند و برنامه ریزی شده ی خیرین سلامت توسعه یافت. سیاستگذاران و مدیران نظام سلامت می توانند از این مدل برای تقویت مشارکت خیرین در تامین مالی، تولید منابع و ارایه ی خدمات سلامت استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تئوری رفتار هدفمند و برنامه ریزی شده، خیرین، نظام سلامت ایران، توسعه ی مدل
  • احمد کلاته ساداتی، کامران باقری لنکرانی* صفحات 298-307
    مقدمه

    به همان نسبت که علوم انسانی توانسته پایگاه مناسبی در تبیین موضوعات سلامت باشد، پزشکی و موضوعات مرتبط با آن نیز محمل مهم توسعه ی علوم انسانی مدرن بوده است. هدف پژوهش حاضر، کشف دلایل و چالش های توسعه ی علوم انسانی پزشکی در نظام سلامت در ایران است.

    روش کار

    در مطالعه ی تحقیقی-اکتشافی حاضر از روش زاویه بندی در جمع آوری داده ها استفاده شد. مشاهدات مشارکتی، گفتگوهای 12 جلسه توسعه ی علوم میان رشته ای در منطقه ی 5 آموزش پزشکی جنوب کشور، داده های تحقیق حاضر را تشکیل داد. براساس نظریه های بوردیو و فوکو، داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی هدایت شده مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میدان آموزش پزشکی، تحت سلطه ی دانش و قدرت گفتمان زیست پزشکی قرار دارد. این گفتمان، مسلط، هژمونیک و غیریت ساز است و ارتباطی با دیگر میدان های دانش برقرار نمی کند. سلطه ی گفتمانی، میدان جدای دانش پزشکی، اخلاق مقاومت و پراکندگی گفتمانی، مقولات استخراج شده در تحقیق حاضر بود. باوجود سلطه ی گفتمان زیست پزشکی، گفتمان های حاشیه ای نیز نوعی مقاومت را دنبال می کردند و اخلاق مقاومت توانسته بود بخشی از اهداف خود را در کوتاه مدت تحقق بخشد.

    نتیجه گیری

    شکل گیری علوم انسانی پزشکی در میدان آموزش پزشکی، به مقاومت و تداوم اخلاق مقاومت در سایر گفتمان های نوظهور بستگی دارد. توسعه ی علوم انسانی پزشکی یکی از نیازهای آموزش پزشکی در ایران است که پیش نهاد می شود در سطوح سیاستی و فکری دنبال شود.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، مطالعات میان رشته ای، علوم انسانی، ایران
  • پگاه گودرزی، شهرام وزیری*، سعید اکبری زردخانه صفحات 308-318
    مقدمه

    انتخاب محتوا درعین حال که یکی از مشکلات مهم تدوین برنامه آموزشی است، یک راه حل برای رفع مشکلات و چالش های برنامه آموزشی محسوب می شود. هدف از پژوهش حاضر، ارزش یابی محتوای برنامه ی آموزش پیش از ازدواج سازمان بهزیستی به منظور بازبینی و به روزرسانی آن است.

    روش کار

    مطالعه ی کاربردی، توصیف-پیمایشی و آمیخته ی حاضر، روی تعداد 25 متخصص ازدواج و 22 مدرس کشوری برنامه انجام گرفت. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری غیراحتمالی هدف مند انتخاب شدند. ابزار پژوهش، مقیاس محقق ساخته مبتنی بر اصول انتخاب محتوا با 31 آیتم و طیف نمره گذاری چهاردرجه ای و چهار پرسش باز پاسخ بود. شاخص روایی محتوا برای تک تک و مجموع آیتم ها، بالای 79/0 بود.

    یافته ها

    براساس نمرات معیار اصلاح، اصول اعتبار و علاقه، سودمندی، قابلیت یادگیری و امکان پذیری و اهمیت و در نهایت ساختار دانش به ترتیب دارای اولویت 2، 3، 4 و 5 برای اصلاحات محتوا بودند. هم چنین، ضریب توافق گروه متخصصان و مدرسان در مورد مطلوبیت برنامه 68/0 بود. در بخش کیفی، در پی کدگذاری انتخابی پرسش های بازپاسخ، تعداد 9، 11، 10 و 8 کد به ترتیب برای پرسش های بازپاسخ مربوط به حذف مطالب، حفظ مطالب، اضافه کردن مطلب و پیش نهاد منبع علمی بود.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد برای ارتقا و بهبود کیفیت محتوا بهتر است اصلاحات با تمرکز بر روزآمدی و اعتبار علمی مطالب، تناسب محتوا با شرایط و ویژگی های گروه هدف برنامه، تناسب با فضای حاکم بر جامعه و نیز روش تدریس مطالب صورت گیرد. هم چنین، با توجه به نمره ضریب توافق می توان گفت محتوای موجود از نظر اهمیت در بالاترین سطح و از نظر علاقه در پایین ترین سطح از مطلوبیت ارزش یابی شد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی محتوا، آموزش پیش از ازدواج، اصول انتخاب محتوا
  • ابراهیم جعفری پویان*، سارا امام قلی پور، مبارکه علی پناه دولت آباد، پدرام نوری زاده طهرانی صفحات 319-328
    مقدمه

    با توجه به اهمیت بهداشت دهان و دندان و پر هزینه بودن خدمات دندان پزشکی، دریافت اطلاعات هزینه ای و محاسبه ی قیمت تمام شده ی انواع خدمات دندان پزشکی در مرکز جامع سلامت می تواند در تخصیص منابع، اصلاح نرخ تعرفه و پوشش بیمه ای این نوع خدمات کارساز باشد. هدف از پژوهش حاضر، محاسبه ی قیمت تمام شده ی انواع خدمات دندان پزشکی ارایه شده در مرکز خدمات جامع سلامت فرمانفرماییان بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر، توصیفی-کاربردی و از نوع هزینه یابی گذشته نگر است. در این پژوهش، قیمت تمام شده ی 9 خدمت دندان پزشکی در واحد دندان پزشکی مرکز خدمات جامع سلامت فرمانفرماییان دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت مورد محاسبه قرار گرفت. داده ها براساس مراحل مختلف هزینه یابی برمبنای فعالیت تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     قیمت تمام شده ی خدمات دندان پزشکی در مطالعه حاضر بیش تر از تعرفه های سال 97 بود. بیش ترین سهم هزینه ای از خدمات دندان پزشکی ارایه شده، مربوط به ترمیم با کامپوزیت معادل 1,593,640 ریال و کم ترین هزینه، فلورایدتراپی معادل 210,170 ریال بود. در مجموع هزینه های منتسب به خدمات بخش دندان پزشکی، بیش ترین سهم هزینه ای مربوط به نیروی انسانی با 6/61درصد و به دنبال آن هزینه های مواد مصرفی، هزینه های تسهیم شده، استهلاک تجهیزات و لوازم اداری و تعمیرات و مواد غیرمصرفی در رتبه های بعدی قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    مطالعه ی حاضر نشان داد که میان قیمت واقعی خدمات در واحد مورد مطالعه و تعرفه ی همان خدمات تفاوت معنی داری وجود دارد. با توجه به سهم بالای هزینه های نیروی انسانی و مواد مصرفی دندان پزشکی، می توان با به کارگیری نیروهای طرحی و استفاده از مواد مصرفی با کیفیت داخلی، گام موثری در جهت افزایش بهره وری و کاهش هزینه ها برداشت.

    کلیدواژگان: قیمت تمام شده، هزینه یابی برمبنای فعالیت، مرکز جامع خدمات سلامت، واحد دندانپزشکی، تعرفه
  • مژگان داداشی*، افسانه شیخ سفلی، صدف علیپور، محمدرضا چراغزاده، نسرین عباسی صفحات 329-336
    مقدمه

    کنترل موفقیت آمیز عفونت های بیمارستانی ، مستلزم اقدامات پیشگیرانه ی مناسب است که از طریق به کارگیری اصول کنترل عفونت توسط کارکنان بیمارستان، می توان بدان دست یافت. در این راستا، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین میزان رعایت استانداردهای کنترل عفونت و استریلیزاسیون در مراکز جراحی محدود دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.

    روش کار

    مطالعه ی توصیفی- تحلیلی حاضر به روش مقطعی در کلیه ی مراکز جراحی محدود فعال تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد (8 مرکز). در این مطالعه، میزان رعایت استانداردهای کنترل عفونت و استریلیزاسیون براساس چهار محور احتیاط های استاندارد، بهداشت دست، ضدعفونی و استریلیزاسیون تجهیزات و بهداشت محیط بررسی گردید.

    یافته ها

     براساس نتایج تحقیق حاضر، رعایت استانداردهای کنترل عفونت و استریلیزاسیون در مراکز جراحی محدود درکل 74درصد بود. کنترل عفونت در محورهای احتیاط های استاندارد 55 درصد، بهداشت دست 30درصد، ضدعفونی و استریل کردن وسایل و تجهیزات 5/67درصد و بهداشت محیط 6/64درصد به طور کامل در مراکز جراحی محدود رعایت می شد.

    نتیجه گیری

     استانداردهای کنترل عفونت و استریلیزاسیون از نظر بهداشت دست در مراکز جراحی محدود، کم تر از سایر محور ها مورد توجه قرار می گیرد. لذا، ارایه ی آموزش های صحیح و کامل در خصوص عفونت های بیمارستانی و نحوه ی کنترل این عفونت ها بر ارتقای عمل کرد پرسنل تاثیر انکارناپذیری دارد.

    کلیدواژگان: کنترل عفونت، استریلیزاسیون، مرکز جراحی
  • نادر جهان مهر، سهیلا دمیری*، رضا گودرزی، ژاله عبدی صفحات 337-348
    مقدمه

    توانایی افزایش منابع برای مخارج دولت در بخش سلامت، وابسته به موقعیت اقتصاد کلان کشور است. مفهوم فضای مالی، به قرار دادن سلامت در بستر وسیع تر محیط اقتصادی و مالی کمک می کند. آشنایی با این مفهوم می تواند چارچوبی برای تحلیل ظرفیت آتی دولت در تامین مالی سلامت در اختیار سیاست گذاران قرار دهد.

    روش کار

    مطالعه ی مروری حاضر با بهره گیری از گزارش ها و مقالات منتشرشده در پایگاه های داده ای داخلی و خارجی، به بررسی مبانی نظری و الگوهای توسعه ی فضای مالی سلامت و بررسی اجمالی ابعاد مختلف توسعه ی فضای مالی برای نظام سلامت ایران می پردازد.

    یافته ها

     فضای مالی سلامت، فراهمی فضای بودجه ای است که به دولت اجازه می دهد منابع مورد نیاز برای تحقق اهداف عمومی مطلوب را بدون وارد کردن هیچ گونه آسیب به پایداری مالی، تامین کند. این فضا می تواند از طریق منابع متعددی ایجاد شود که به طور عمده در 5 گروه شرایط مساعد اقتصاد کلان، اولویت بندی مجدد بودجه ی سلامت در بودجه ی عمومی دولت، افزایش منابع ویژه ی بخش سلامت، کمک های توسعه و دست آوردهای کارآیی طبقه بندی می شوند. با توجه به شرایط فعلی اقتصاد کشور، به نظر می رسد بهترین گزینه برای توسعه ی فضای مالی سلامت در ایران، ارتقای کارآیی مخارج فعلی باشد. 

    نتیجه گیری

     بهره گیری از تحلیل های فضای مالی می تواند به تامین مالی پایدار سلامت و افزایش هم راستایی تامین مالی سلامت با اهداف نظام مدیریت تامین مالی عمومی کمک کند.

    کلیدواژگان: فضای مالی سلامت، تامین مالی پایدار سلامت، مخارج سلامت دولت، اقتصاد کلان، بودجه، ایران
  • حسین جلاهی، اباصلت خراسانی*، محمد یمنی دوزی سرخابی صفحات 349-362
    مقدمه

    هیات امنا بالاترین رکن دانشگاه های علوم پزشکی است. قانون تشکیل هیات امنای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی از سال 1370 اجرایی شد. بنابر بررسی های پژوهشگران تحقیق حاضر، تعداد مطالعات پیرامون هیات امنا و ابعاد مختلف آن در داخل و خارج کشور اندک بود. هدف پژوهش حاضر، ترسیم نقشه ی مفهومی در مسیر ارتقای هیات امنا از منظر خبرگان بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، کیفی با روی کرد تحلیل محتواست. تعداد مصاحبه شونده ها 14 تن بود. با هم کاری گروه پژوهشگران، مراحل تحلیل متن مصاحبه ها انجام شد. سپس، براساس مقوله ها و زیرمقوله ها، پرسش نامه ی مرحله ی اول دلفی طراحی شد. پس از اخذ نظرات خبرگان، مرحله ی دوم دلفی اجرا شد.

    یافته ها

    چالش های مهم و بخشی از راه حل ها در مسیر تعالی هیات های امنای دانشگاه ها از نظر خبرگان در هشت مقوله دسته بندی شد: 1- فرایند انتصاب اعضای هیات امنا (شایسته گزینی)؛ 2- عدم جدیت در ارزیابی مداوم اعضای هیات امنا (شایسته داری)؛ 3- بازنگری در توانمندسازی مستمر اعضای هیات امنا مبتنی بر نیاز سنجی آموزشی (شایسته پروری)؛ 4- انتخاب دبیر هیات امنا و رییس موسسه (شایسته سالاری) 5- کمبود عوامل انگیزشی (مادی و معنوی) در اعضای هیات امنا؛ 6- عدم شفافیت در نقش های هیات امنا؛ 7- عدم شفافیت در نقش های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مرتبط با هیات امنا و 8- عدم پاسخ گویی به ذی نفعان.

    نتیجه گیری

     ارتقای هیات امنا مستلزم توجه به این موارد است: اصلاح فرآیند انتصاب و عوامل انگیزشی اعضا. ارزیابی درونی و بیرونی از عمل کرد، بازطراحی نقش های وزارت بهداشت و دانشگاه ها، بازنگری در قانون اختیارات بر اساس نقش ها و قانونی شدن پاسخ گویی هیات امنا به ذی نفعان.

    کلیدواژگان: هیات امنا، دانشگاه علوم پزشکی، دیدگاه خبرگان
  • معصومه عامریان*، افسانه ملک حسینی، شهریبان سوره صفحات 363-370
    مقدمه

    استفاده از گیاهان دارویی در درمان، دارای پیشینه ای طولانی است و امروزه نیز گیاهان دارویی هم چنان از اهمیت فوق العاده ای برخوردارند؛ بااین وجود، تاکنون مطالعه ای پیرامون مشکلات عطاری ها انجام نگرفته است. باتوجه به فعالیت گسترده ی عطاری ها در به کارگیری گیاهان دارویی به منظور درمان مشکلات مربوط به سلامت، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی مشکلات عطاری های شهرستان های استان آذربایجان غربی انجام گرفت.

    روش کار

     پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت، کمی، از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. جامعه ی آماری این تحقیق مشتمل بر 20 عطاری در شهرستان های استان آذربایجان غربی بود. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده گردید. به منظور سنجش روایی پرسش نامه، از روایی محتوایی استفاده شد و پایایی آن با آلفای کرونباخ بررسی گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 استفاده شد.

    یافته ها

    براساس دیدگاه عطاران استان آذربایجان غربی، عرضه ی برخی داروهای خطرناک توسط عطاری ها (میانگین 78/4 و انحراف معیار 53/0)، ارایه ی نمونه های تقلبی در عطاری ها (میانگین 57/4 و انحراف معیار 96/0) و عدم بررسی داروهای دست ساز عطاری ها (میانگین 31/4 و انحراف معیار 88/0)، به ترتیب رتبه های اول تا سوم مشکلات و چالش های عطاری ها را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

     بنابراین می توان این گونه نتیجه گرفت که مشکل اصلی عطاری ها، عدم رعایت اخلاق حرفه ای است که در درازمدت بزرگ ترین مشکلی است که سلامت جامعه ی مصرف کننده و امنیت شغلی عطاران را متاثر می سازد.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، عطاری، سلامتی، طب سنتی، درمان
|
  • Reza Esmaeili* Pages 258-260

    Nowadays, health inequalities are emerging at short geographic distances, even among the districts of a city in developed and developing countries. In response to these conditions, it is important to study the role of socioeconomic structures and factors in the incidence and distribution of health outcomes. In a five-level framework, the knowledge network of the Commission on Social Determinants of Health clarifies the mechanism of the effect of social determinants on the creation of differences and inequalities in the health of different population groups. The present paper examines the evidence of health inequalities at international and regional levels and explains its reasons.

    Keywords: Health Inequality, Health Equity, Social Determinants of Health, Life Expectancy
  • Mona Pourghaderi, Fatemeh Mohammadi Nasrabadi, Behzad Damari*, Zahra Abdollahi, Shiva Mafimoradi, Sareh Edalati, Nasrin Omidva Pages 261-272
    Introduction

    Formulation of the National Nutrition and Food Security Document (NNFSD) is an important effort in the field of operationalizing Iran’s upstream food and nutrition documents. This study aimed to assess and analyze the performance of the Specialized Nutrition and Food Security Working Group in achieving strategic goals of NNFSD.

    Methods

    Qualitative content analysis was carried out on existing documents of the Supreme Council of Health and Food Security. The executive quality of the sessions was assessed on the basis of three indicators, including existence of evidence-based reports, clear approvals, and follow-up of approvals. The main themes were presented separately for the strategic objectives in the form of three broad categories, including challenges, approaches, and related actions. The qualitative analysis of data was performed using MAXQDA software.

    Results

    Most of the Specialized Working Group’s sessions only focused on five of the seventeen strategic goals, including decreasing the main risk factors of agricultural and food products, decreasing the amounts of salt, sugar, and fats in foods and drink, while increasing average intake of the basic items in food basket, stablishing food fortification, and increasing nutritional literacy of target groups. Of 71 sessions held, the quality of 16 sessions (22.5%) was acceptable and only 43 approvals (31.2%) out of 138 in working group’s sessions were followed up and performed.

    Conclusion

    The need for serious and documented follow-up of approvals, improving presented reports with referring to sufficient evidence, and also more comprehensive coverage of issues and problems in the field of food and nutrition confirms the necessity of revision, strengthening performance and management of the mentioned working group.

    Keywords: National Nutrition, Food Security Document, Performance Assessment, Supreme Council of Health, Food Security, Iran
  • Hossein Bouzarjomehri, Ali Akbari Sari*, Ebrahim Jafari Pooyan, Yasaman Herandi, Soheila Rajaee Pages 273-283
    Introduction

    Information asymmetry leads to less informed patients in choosing healthcare providers. Therefore, countries have moved forward to increase providers’ transparency, information symmetry and patients’ power. This study was designed to compare countries’ experiences about hospitals’ transparency.

    Methods

    The list of countries in this comparative study was prepared with the help of the Global Open Data Index and Open Data Barometer. Searching for official websites with keywords like “hospital transparency” and “hospital comparing tool,” the final websites were obtained. Finally, indicators and types of organization of these websites were compared.

    Results

    Websites from eight countries were selected. The number of indicators for comparing hospitals was variable, from 17 in Australia to 195 in the UK. Type of indicators could be categorized into several groups, including waiting times, length of stay, patients’ experience, staff’s experience, treatment outcomes, infection control, and price of care. Studied experiences showed that countries developed hospitals’ transparency due to their needs and limitations. Some countries like the UK and the US were pioneers but there is a global trend to develop transparency in the health system.

    Conclusion

    By increasing public awareness, governments moved forward to develop transparency and the health sector was not an exception. Although private companies and startups are engaged in these innovations, governments have the main role to build the legal, political, and data infrastructures. Therefore, it is recommended that Iranian policymakers and politicians develop transparency of hospitals and health systems gradually using global experiences and considering domestic conditions and capacities.

    Keywords: Transparency, Access to Information, Choice Behavior, Public Reporting, Information Symmetry, Hospital
  • Alimohammad Mosadeghrad, Fatemeh Ehteshami* Pages 284-297
    Introduction

    Donors can contribute to the funding, resource generation, and provision of healthcare services in the Iran health system. Several factors can influence the donors’ contribution to the health system. This study aimed to explain and predict the donors’ participation in the Iran health system.

    Methods

    A qualitative and inductive study was performed using semi-structured interviews with 38 donors and 26 policymakers and managers in the Social Affairs Department of the Ministry of Health and the Universities of Medical Sciences in 2018. The interviewees were recruited using a purposeful and snowball method. The thematic content analysis method was used for data analysis. All major ethical considerations were observed in this research.

    Results

    Healthcare donors followed a purposeful and planned behavior for contributing to the health system. Nine factors can influence a donor’s charitable behavior in the health system, including goal, intention, attitude, norms (ethical, descriptive, and subjective norms), personal characteristics, background knowledge, experience, past behavior, and control of perceived behavior. The donors’ participation in the health system is a function of their goals, intentions, attitudes, and their control of perceived behavior. The donors’ attitude is shaped by their characters, background knowledge, experience, past behavior, and ethical, descriptive, and subjective norms.

    Conclusion

    The purposeful and planned behavior model developed in this study guides healthcare managers and policymakers in explaining and predicting the donors’ charitable behavior in the health system.

    Keywords: Purposeful, Planned Behavior Theory, Donors, Iranian Health System, Modelling
  • Ahmad Kalateh Sadati, Kamran Bagheri Lankarani* Pages 298-307
    Introduction

    Medicine and related subjects are fundamental pillars of the development of modern humanities, as humanities have been able to provide a good basis for explaining health issues. The goal of this study was to explore the challenges facing medical humanities in Iran.

    Methods

    This exploratory research aimed to assess the challenges facing the development of medical humanities in Iran. This qualitative research used a triangulation method for data collection. The participants’ observations in one session for making disciplines in the Ministry of Health and 12 interdisciplinary science development discussions in the Southern Medical Education Region comprised the data of the present study. Based on Bourdieu and Foucault’s theories, data were analyzed using the directed qualitative content analysis method.

    Results

    The study showed that the field of medical education is heavily dominated by the knowledge and power of biomedical discourse. This dominant, hegemonic, and non-homogeneous discourse takes the bulk of the field so that it does not communicate with other fields of knowledge. Nevertheless, marginal discourses also pursue a kind of resilience ethos and this resistance ethics has managed to fulfill part of its goals in the short term. The formation of medical humanities in the field of medical education depends on the resilience continuity of resistance morality in academic discourses.

    Conclusion

    The development of medical human medicine is one of the requirements of medical education in Iran, which is proposed to be pursued at the policy and intellectual levels.

    Keywords: Medical Education, Interdisciplinary Studies, Medical Humanities, Iran
  • Pegah Goodarzi, Shahtam Vaziri*, Saeed Akbari Zardkhaneh Pages 308-318
    Introduction

    Choosing appropriate content is one of the important issues in developing a curriculum and, at the same time, a solution to solve the associated problems. The present study evaluated the content of the pre-marriage education program provided by the State Welfare Organization of Iran to revise and update the program.

    Methods

    This is an applied, descriptive-survey, and mixed-method study. The statistical sample consisted of 25 marriage experts and 22 educators of the pre-marriage education program that were selected by a non-random purposive sampling method. The research instrument was created according to content selection principles. It had 31 items, answered on a four-point Liker scale, and four open-ended questions. The content validity index was above 0.79 for each item and whole items.

    Results

    Based on the standard score of correction, the principles of validity and interest, utility, learnability and feasibility and significance, and finally the knowledge structure had priorities of 2, 3, 4, and 5, respectively, for content correction. The inter-rater reliability score of the expert and educator groups was 0.68 on the utility of the program. Also, the selective coding of the open-ended questions showed the values of 9, 11, 10, and 8, respectively, for questions about deleting content, preserving content, adding content, and suggesting a scientific resource.

    Conclusion

    The results indicated that the quality of the content could improve by focusing on updating and scientific validation of the content, fitting the program content with requirements and characteristics of the target group, fitting the content with the community atmosphere, and choosing an appropriate method of teaching. Also, according to the inter-rater reliability score, it can be concluded that the content has the highest and lowest levels of suitability in terms of significance and interest, respectively.

    Keywords: Evaluation, Content Selection, Pre-marriage Education
  • Ebrahim Jaafaripooyan*, Sara Emamgholipour, Mobarakeh Alipanah Dolat Abad, Pedram Nourizadeh Tehrani Pages 319-328
    Introduction

    Owing to the importance of oral health and the high cost of dental care, receiving cost information and calculating the cost of types of dental services at the Comprehensive Health Center can be effective in resource allocation, tariff reform, and insurance coverage of this type of service. This study aimed to calculate the cost of all types of dental services delivered at the Farman Farmaeian Comprehensive Health Services Center.

    Methods

    The present study is a descriptive, practical, and retrospective cost-accounting study. In this research, the cost of nine dental services in the dental unit of Farman Farmaeian Comprehensive Health Service Center of Tehran University of Medical Sciences was calculated using a cost-based method based on the activity. The data were analyzed based on the various stages of activity-based costing.

    Results

    The price of all types of dental services in this study was more than the tariffs of 1397. The largest cost share of dental services provided at this center was for composite restorations (1,593,640 Rials) and the lowest was the cost of fluoride therapy (210,170 Rials). The total costs related to the dental unit, staffing with 61.6% had the highest share of costs, and after that, the cost of consumable materials, shared costs, depreciation of equipment and office supplies, and maintenance had the largest shares, respectively.

    Conclusion

    The present study shows that there is a difference between the actual price of the services of the unit studied and the tariffs for those services. Also, owing to the high share of staffing and dental consumable materials, it is possible to take effective steps to increase the efficiency and reduce costs by using domestic-made and high-quality consumable materials and hiring compulsory designed manpower.

    Keywords: Cost Price, Activity-Based Costing, Health Centers, Dentistry Unit
  • Mojgan Dadashi*, Afsaneh Sheikh Sofla, Sadaf Alipour, MohamadReza Cheragh Zadeh, Nasrin Abbasi Pages 329-336
    Introduction

    Successful control of hospital infections requires appropriate preventive measures, achieved when hospital staff meets the principles of infection control. The present study was conducted to determine the rate of compliance with infection and sterilization control standards in limited surgical centers of Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    A descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in all active limited surgical centers affiliated to the Tehran University of Medical Sciences (eight centers). The standard measures of infection control and sterilization were assessed in four domains including standard precautions, hand hygiene, disinfection and sterilization of equipment, and environmental health.

    Results

    The rate of compliance with infection and sterilization control standards was 74% in the limited surgical centers. The rate of compliance was 55% for standard precautions, 30% for hand hygiene, 67.5% for equipment disinfection and sterilization, and 64.6% for environmental health.

    Conclusion

    The infection control and sterilization standards for hand hygiene are less adhered to in limited surgical centers. Therefore, it is necessary to provide complete, correct training on hospital infections and the ways of control for promoting the performance of staff.

    Keywords: Infection Control, Sterilization, Surgery Center
  • Nader Jahanmehr, Soheila Damiri*, Reza Goudarzi, Zhale Abdi Pages 337-348
    Introduction

    The government’s ability to allocate additional resources to the health sector depends on the country’s macroeconomic condition. The concept of fiscal space helps put health in the broader context of the economic and financial environment. In this study, we explored the fundamentals of the concept of fiscal space for health and provided a brief overview of the different methods for the expansion of fiscal space for health in Iran.

    Methods

    This review study, by using reports and articles published in internal and external databases, examines the theoretical foundations and different methods of fiscal space expansion in health generally and for Iran’s health system specifically.

    Results

    Fiscal space for health is the availability of budgetary room that allows a government to provide resources for desired public purposes without impairing fiscal sustainability. This space can be generated by a variety of sources, which can broadly be categorized into five categories, including conducive macroeconomic conditions, a re-prioritization of health within the government budget, an increase in the health sector-specific resources, foreign aid, and an increase in the efficiency of existing government health outlays.

    Conclusion

    The use of fiscal space analysis can help sustainable health financing and increase the alignment of health financing with the goals of the public financial management system.

    Keywords: Fiscal Space for Health, Sustainable Health Financing, Government Health Expenditure, Macroeconomy, Budget, Iran
  • Hosein Jalahi, Abasalt Khorasani*, Mohmmad Yamani Douzi Sorkhab Pages 349-362
    Introduction

    The board of trustees is in the decision-making structure of universities of medical science. The law enforcement of the board of trustees began at universities and higher education institutes in 1991. Studies of the trusteeship board and its various dimensions were detected at home and abroad. The purpose of this study was to provide a conceptual map for the promotion of the board of trustees from the viewpoint of experts.

    Methods

    The present study was based on an applied purpose, and the methodology was based on a qualitative design with the content analysis approach. The number of interviewees was 14. In collaboration with the group of researchers, the analysis of the text of the interviews took place. Then, the Delphi Phase I Questionnaire was designed based on theme and sub-theme. After receiving expert opinions, the second phase of Delphi was designed and implemented.

    Results

    The important challenges to the excellence of the board of trustees from the viewpoint of experts in eight themes are noteworthy, including: (1) the process of appointing trustees; (2) lack of attention in the ongoing assessment of trustees; (3) review of the continuous training of the board of trustees based on the needs for the assessment of education; (4) choosing the secretary of the board of trustees and the head of the institute (Meritocracy); (5) lack of adequate motivation in the members of the board of trustees; (6) lack of transparency in the roles of the board of trustees; (7) lack of transparency in the roles of the Ministry of Health and Medical Education related board of trustees; and (8) non-accountability to stakeholders.

    Conclusion

    Promoting board of trustees requires the following items: modifying the appointment process and motivating members; internal and external evaluation of performance; redesign of the roles of the Ministry of Health and universities; revision of the role-based authority law; and legalization of trustee accountability to stakeholders.

    Keywords: Governing Board, Academic Medical Centers, Expert Opinions
  • Masoomeh Amerian*, Afsaneh Malek Hosini, Shahriban Sore Pages 363-370
    Introduction

    The use of medicinal plants in treatment has a long history, and now medicinal plants are of great importance. However, no study has been done on the problems of groceries. Due to the widespread activity of groceries to apply medicinal plants for treating health problems, this study aimed to investigate the problems with groceries in cities of West Azarbaijan province.

    Methods

    This is quantitative research in terms of nature, applied in terms of purpose, and descriptive-survey research in terms of the data collection method. The statistical population of the study consisted of 20 groceries in the cities of West Azerbaijan province. The data were collected in a questionnaire. The validity of the questionnaire was determined by content validity and its reliability by Cronbach’s alpha. SPSS software version 11.5 was used for data analysis.

    Results

    The presence of some dangerous drugs in groceries (mean: 4.78 and standard deviation: 0.53), provision of fake samples in groceries (mean: 4.57 and standard deviation: 0.96), and not checking handmade medicines in groceries (mean: 4.31 and standard deviation: 0.88) ranked the first to third problems and challenges according to the view of groceries in West Azarbaijan province.

    Conclusion

    The main problem of groceries is the lack of observance of professional ethics, which is the biggest problem affecting the health of the consumer and job security of groceries in the long run.

    Keywords: Medicinal Plants, Groceries, Health, Traditional Medicine, Treatment