فهرست مطالب

نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 54، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکبر استرکی*، حبیب قنبری، کورش ولی خانی صفحات 1-30
    زمینه و هدف

    منابع انسانی در سازمان ها، سرشار از تجربه و دانش هستند که این دانش در قالب یک نظام یکپارچه و هدفمند، شناسایی، ذخیره سازی، به روزرسانی، تسهیم و به کارگیری مجدد نمی شوند. چه بسا مهارت ها و تجربه ها و دانشی که به علت بیرون رفتن افراد از سازمان ها، به همراهشان از سازمان بیرون می رود. این در حالی است که اگر این دانش ذخیره شده در افراد به صورت دانش آشکار درآید و در ساختار سازمانی تاثیر داده شود دیگر هزینه هایی که سازمان برای پرورش فرد کرده، به هدر نمی رود. هدف پژوهش حاضر امکان سنجی و شناخت زیرساخت ها و ملزوم های پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان است.

    روش شناسی

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی است. روش نمونه گیری در این تحقیق، برای کفایت اعضای نمونه در سطح اطمینان 95 درصد، تعداد 252 نفر به روش تصادفی ساده به عنوان افراد نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته دارای اعتبار و پایایی مطلوب و مصاحبه با خبرگان استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات محقق با مراجعه به کتابخانه ها، سازمان ها و مراکز علمی-تحقیقاتی و دانشگاه ها و مطالعه کتاب ها، مقالات، اسناد رایانه ای و صفحه های اینترنتی که به نوعی با تحقیق ارتباط داشته، اطلاعات مورد نظر را گردآوری کرده است. داده ها با استفاده از آزمون های رتبه ای فریدمن و t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و  نتیجه گیری

    در رتبه بندی زیرساخت ها و ملزوم های پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان، هدف ها و راهبرد سازمان در مرتبه اول اهمیت بوده و فرهنگ سازمانی، فناوری وساختار سازمانی نیز در مراتب بعدی، اهمیت دارند. در سازمان، بیشتر افراد به موضوعاتی نظیر استفاده از مدیران متخصص و متعهد در سازمان، تعامل با مراکز علمی تحقیقاتی، تشویق و ترغیب مدیران برای به کارگیری مدیریت دانش، تغییر نگاه مدیران سطح بالای سازمان نسبت به مدیریت دانش و استفاده از تجهیزات پیشرفته و به روز اشاره کرده اند.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات، مدیریت دانش
  • ایوب محمدی*، محمد جوانمرد صفحات 31-57
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر و به موازات پیشرفت روزافزون رسانه های نوین ارتباطی، جوامع انسانی در بستر ارتباط های اجتماعی خود با ظهور پدیده ای به نام شبکه های اجتماعی مبتنی بر تلفن همراه روبه رو شده که به عامل محوری در عرصه اطلاع رسانی تبدیل شده اند. یکی از پیامدهای این نوع اطلاع رسانی، فراهم کردن حرکت های جمعی و ایجاد بحران های اجتماعی است. این شبکه ها با استفاده از توانمندی خود در زمینه تبادل اطلاعات و اقدام هایی از قبیل انتقال موضوع ها و سوژه های خاص و شایعه پراکنی، ضمن هدایت افکار عمومی، بحران های اجتماعی را ایجاد یا تشدید می کنند؛ بنابراین، این پژوهش با هدف تبیین نقش اطلاع رسانی شبکه های اجتماعی مبتنی بر تلفن همراه در بحران های اجتماعی انجام شده است.

    روش شناسی

    تحقیق حاضر از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از حیث روش اجرا، پیمایشی است. برای جمع آوری داده ها، از روش میدانی و از ابزار پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد و پرسش نامه توسط جامعه آماری شامل 106 نفر از مدیران و کارشناسان مرکز رصد فضای مجازی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، وزارت اطلاعات، مرکز رصد فضای مجازی پاوا ناجا، مدیران و کارشناسان معاونت امنیت پاوا ناجا و پلیس فتای ناجا تکمیل شده است؛ درنهایت، نسبت به تجزیه وتحلیل داده ها از روش آزمون های معتبر آماری اقدام شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان می دهد «سرعت در انتقال اطلاعات توسط اغتشاش گران» با میانگین 40/4 بیشترین نقش را در اطلاع رسانی شبکه های اجتماعی مبتنی بر تلفن همراه در ایجاد بحران های اجتماعی دارد. همچنین، «اطلاع رسانی» شبکه های اجتماعی مبتنی بر تلفن همراه با «ایجاد بحران های اجتماعی» 6/43 درصد ضریب هم بستگی دارد و به میزان 19 درصد از واریانس، ایجاد بحران های اجتماعی را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: اطلاع رسانی، بحران های اجتماعی، تلفن همراه، شبکه های اجتماعی، فضای سایبر
  • یوسف ترابی* صفحات 59-80
    زمینه و هدف

    مسئله ای که تحقیق حاضر در صدد بررسی آن است، عبارت از تبیین جایگاه «تقیه»؛ در فعالیت های اطلاعاتی است . دقت در سیره سیاسی پیامبر اکرم (ص) و ایمه معصومین علیهم السلام و آرای فقها، اعم از شیعه و سنی، حاکی از اهمیت شایان توجه راز داری ، کتمان اسرار و حفاظت از خود و اطلاعات دارای اهمیت در برابر دشمنان در زندگی است و «اصل تقیه»؛ به مثابه یک ساز وکار و همچنین روش کارآمد، در فعالیت های سیاسی، اجتماعی، اطلاعاتی، امنیتی و حفاظتی، کاربردهای ارزشمندی دارد. «تقیه» به مفهوم پوشیده داشتن اعتقادات و باورها از رقیب و دشمن احتمالی و ترسیدن از خطر و اقدام به رفتار و واکنش مناسب در برابر تهدیدات است. کاربرد تقیه در فقه اسلامی و در آراء فقها مبتنی بر قواعد فقهی : اکراه واضطرار، الاهم فالاهم، و مرتبط با اصولی مانند : رازداری وکتمان اسرار، توریه و مصلحت است.

    روش شناسی

    تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کیفی است که با بهره گیری از روش شناسی توصیفی ، تحلیلی و بهره گیری از روش اسنادی وکتابخانه ای انجام می گیرد و محقق با استفاده از داده ها و اطلاعات موجود در قرآن، سیره ایمه معصومین علیهم السلام و فقهای اسلام به تجزیه وتحلیل داده ها و تشریح جایگاه تقیه در فعالیت های اطلاعاتی می پردازد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    اصل تقیه با تکیه بر قواعدی مانند الاهم فالاهم ، توریه ، رازداری ،کتمان سر، اکراه ، اضطرار و مصلحت؛ سازوکاری مهم برای مصون سازی خود و سازمان ازخطرهای احتمالی دشمن است و فقهای شیعه به طور اجتماعی کاربرد آن را مبتنی بر قواعد فقهی در فعالیت های اطلاعاتی جایز تلقی کرده اند.

    کلیدواژگان: تقیه، فعالیت های اطلاعاتی، توریه، مصلحت، رازداری، قاعده لاضرر، قاعده اکراه
  • حامد نوربخش*، محمد پوراسدی صفحات 81-110
    زمینه و هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش ابعاد مدیریت جهادی بر عملکرد کارکنان (با اتکاء بر اندیشه های مقام معظم رهبری)؛ در سازمان های امنیتی انجام شده و مدیریت جهادی متشکل از سه بعد رهبری معنوی، پیروی معنوی و زمینه معنوی در نظر گرفته شده است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی و به لحاظ گردآوری اطلاعات، از نوع تحقیقات کتابخانه ای، به لحاظ جمع آوری آمار و اطلاعات، از نوع تحقیقات میدانی برای تعیین پاسخ فرضیات تحقیق است. جامعه آماری این تحقیق را 102 نفر از کارکنان یکی از سازمان های وابسته به نیروهای مسلح تشکیل می دهند و برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد و با استفاده از نمونه گیری هدفمند. برای روایی سنجی از روش خبرگی و برای پایایی از روش های آماری مثل آلفای کرونباخ استفاده شد همچنین برای بررسی فرضیات تحقیق ابتدا از آزمون کولموکرف- اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن مولفه های تحقیق، آزمون های فریدمن برای رتبه بندی مولفه ها، آزمون T تک نمونه برای بررسی مطلوبیت مولفه ها در جامعه مورد نظر، آزمون (ANOVA) برای بررسی تفاوت مولفه ها در بین سطوح تحصیلات مختلف و نوع استخدام و از آزمون رگرسیون خطی (برای بررسی این فرض که میزان تاثیر مدیریت جهادی بر عملکرد سازمانی چگونه است)؛ استفاده شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتیجه تحقیق نشان از همبستگی بالا، بین متغیرهای مدیریت جهادی بر عملکرد و تاثیر مدیریت جهادی بر عملکرد کارکنان دارد و همچنین اینکه متغیر مدیریت جهادی در جامعه مورد بررسی، در وضعیت مطلوبی قرار ندارد.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، رهبری معنوی، پیروی معنوی، زمینه معنوی، عملکرد
  • سجاد حبیبیان*، جواد منزوی برزکی، رضا محمدی صفحات 111-136
    زمینه و هدف

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی چالش ها و ضرورت های مدیریت انقلابی در سازمان های اطلاعاتی امنیتی انجام شده است. به همین منظور در این تحقیق با مبنا قرار دادن الگوی سه شاخگی (ساختاری، رفتاری و زمینه ای) از یک سو سعی شده است ضمن شناسایی چالش های فرا روی مدیریت انقلابی در این سازمان ها، نسبت به شناسایی و طبقه بندی آنها اقدام شود و از سوی دیگر ضرورت های تحقق مدیریت انقلابی در چهار بعد رویکردی، مدیریتی، انسانی و ساختاری مشخص گردید.

    روش شناسی

    تحقیق حاضر بر مبنای روش تحقیق پیمایشی با رویکرد توصیفی، مورد بررسی قرار گرفته است و به لحاظ گردآوری اطلاعات، از نوع تحقیقات اسنادی، به لحاظ جمع آوری آمار و اطلاعات، از نوع تحقیقات میدانی است. جامعه آماری این تحقیق را 30 نفر از خبرگان سازمان های اطلاعاتی- امنیتی تشکیل داده اند برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه استفاده شده است که روایی آن توسط خبرگان و استادان مورد تایید قرار گرفته است، پایایی و روایی تحقیق بر اساس آلفای کرونباخ، آزمون t، آزمون دوجمله ای و فریدمن انجام شده است و جامعه آماری پژوهش را سازمان های اطلاعاتی- امنیتی تشکیل می دهند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که از عوامل چالشی مولفه رفتاری 2.40 و ساختاری 2.08 از اهمیت بسیاری برخوردار است و به گونه ای شایسته باید مدیریت شود و عامل زمینه چندان در اجرای مدیریت انقلابی در سازمان مورد مطالعه نقش ندارد و در بخش ضرورت های اجرای مدیریت انقلابی نیز به ترتیب ضرورت های رویکردی 2.98، منابع انسانی 2.33 و مدیریتی 2.15 از اولویت برخوردارند و نقش عامل ساختار از ضرورت های اجرای مدیریت انقلابی کم اهمیت بوده است. در پایان پیشنهادها و راه کارهایی به منظور دست یابی به مدیریت انقلابی در سازمان های اطلاعاتی- امنیتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: چالش ها، سازمان های اطلاعاتی- امنیتی، ضرورت ها، مدیریت انقلابی
  • محمدطاهر مردانی*، اسکندر صفری، رضا طلایی صفحات 137-162
    زمینه و هدف

    سازمان های اطلاعاتی بر اساس گستره اختیارات و دسترسی های مختلفی که به تبع ماموریت های محوله عهده دار هستند، نیازمند نظارت دقیق تری هستند. از آنجا که سازمان های اطلاعاتی نیروهای مسلح در تابعیت مستقیم فرمانده معظم کل قوا(مدظله العالی) هستند، معظم له در سال 97 در سخنرانی عمومی خود، مسیولیت عملکرد آنها را در مقایسه با سایر نهادها و مراکز سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و... پذیرفتند. شاخص های نظارت و میزان اطمینان از صحت جهت گیری ها و عملکرد کارکنان و سازمان های اطلاعاتی، ازجمله موضوعاتی هستند که فرمانده معظم کل قوا (مدظله العالی) در این خصوص فرامین روشن و صریحی را بیان فرموده اند.

    روش شناسی

    این تحقیق از نوع، کاربردی و به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری (کارکنان و تحلیل گران پاوا) که به صورت هدفمند و تمام شمار به تعداد 100 نفر بوده اند، مورد پرسش واقع و با استفاده از روش های آماری (توصیفی و استنباطی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    تحقیق نشان می دهد که سه شاخص مهم در خصوص بایدهای نظارت و همچنین سه شاخص که می باید اقدام های مناسب برای بهبود وضعیت موجود در خصوص آنها صورت پذیرد. سه شاخص مهم در خصوص نبایدهای نظارت و همچنین سه شاخص که می باید اقدام های مناسب برای بهبود وضعیت موجود در خصوص آنها صورت پذیرد سه شاخص مهم در خصوص ویژگی های ناظران و همچنین سه شاخص که می باید اقدام های مناسب برای بهبود وضعیت موجود در خصوص آنها صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: پاواناجا، تدابیر، رهنمودها، سازمان های اطلاعاتی، فرامین، فرمانده معظم کل قوا (مدظله العالی)، نظارت
|
  • Akbar Estarky *, Habib Ghanbari, Korosh Valikhani Pages 1-30
    Background and purpose

      human resources in organizations are rich sources of experience and knowledge; this knowledge is not re-used in the form of an integrated system of identification, storage, updating, sharing.The present paper investigated the feasibility of implementing knowledge management in intelligence organizations.

    Methodology

    This study utilized a descriptive method via an applied research. The statistical population consisted of 252 subjects from among the related experts. It utilized a simple random sampling via Morgan table. Library research was done in order collect data from websites and scientific data bases. Also interviews with experts in the field were used. Data were analyzed by the Friedman test and t-test. 

    Results and conclusion

    the results showed that in the ranking of infrastructure and requirements for the implementation of knowledge management, goals and strategy of the organization have the first order of importance and corporate culture, technology and organizational structure are in the next ranks.

    Keywords: Feasibility, organizational structure, corporate culture, Information Technology, knowledge management
  • Ayub Mohamadi *, Mohammad Javanmard Pages 31-57
    Background and Objectives

    In recent years, as modern communication media has developed, human societies have faced social phenomena in the context of their social communications, which have become a source of information in the field of communication. One of the consequences of this kind of information is to provide mass movements and create social crises. These networks create or exacerbate social crises by using their ability to exchange information and actions, such as the transfer of specific subjects and gossip to the public while guiding public opinion. Therefore, this research aims to explain the role of informing mobile-based social networks in social crises.

    Methodology

    The present research is applied in terms of purpose and nature, and is a survey in terms of its implementation method.

    Findings and Conclusion

    The results of the study show that "the speed of information transmission by the perturbing agents" has a 40.4 average of the most important role in the communication of mobile-based social networks in the creation of social crises.

    Keywords: Social Networks, Information, mobile, Social Crises, Cyber Space
  • Yosef Torabi * Pages 59-80
    Background and Aim

    The issue that the present study seeks to address is the explanation of the position of Taqiyah in intelligence activities. Precision in the political life of the Prophet Muhammad (PBUH) and the infallible Imams of Islam and the opinions of the jurists, both Shi'a and Sunni, indicate the importance of secrecy, concealment of secrets and protection of self and information of importance to enemies in life, and the "principle of taqiyah" ; As a mechanism, as well as an efficient method, it has valuable applications in political, social, information, security and protection activities. "Taqiyyah" is understood in the sense of having beliefs of potential rivals and enemies, fear of danger, and acting in response to threats. The application of taqiyah in Islamic jurisprudence and in the jurisprudents' opinions based on the jurisprudential rules are: reluctance, urgency, and related to principles such as secrecy and thorium and expediency.

    Methodology

    The present research is a qualitative research which uses descriptive, analytical, documentary and library research methodology. The researcher uses the data and information contained in the Quran, the family of the infallible Imams (as) and the Islamic jurists to analyze the data and describes the status of taqiyah in intelligence activities.

    Findings and Conclusion

    The principle of taqiyya is based on rules such as: Al-Muhammad, Thorahi, secrecy, concealment, reluctance, urgency and expediency, an important mechanism for the protection of themselves and the organization from the potential threat of the enemy, and the Shi'i jurisprudents socially use it based on The rules of jurisprudence are permissible in intelligence activities.

    Keywords: Taqiyah, intelligence activities, Thorium, Expediency, secrecy, Rule of Law, rule of reluctance
  • Hamed Noorbakhsh *, Mohammad Poor Asadi Pages 81-110
    Background and Aim

    The purpose of this study was to investigate the role of jihad management dimensions on employees' performance (based on Supreme Leader's ideas) in security organizations; Jihadist management consists of three dimensions of spiritual leadership, spiritual observance and spirituality.

    Methodology

    The present research is applied in terms of applied purpose and in terms of research methodology, descriptive correlational type and in terms of collecting information is a library research, in terms of collecting statistics and information is a type of field research. The statistical population of this research is 102 employees of one of the organizations affiliated to the armed forces. For collecting data, two standard questionnaires have been used. 80 people were selected as sample using targeted sampling. The validity method was used for reliability and for statistical reliability, such as Cronbach's alpha, Cronbach's alpha for Jihadist alert was 0.91 and 0.72 for performance, and given that the Cronbach's alpha of both variables is higher than 0.7, it shows a high reliability of the questionnaires. Also, to investigate the research hypotheses, we first tested the Kolmogorov-Smirnov test to study the components of the research, Friedman tests for component evaluation, T-test, to test the utility of the components in the target population, test (ANOVA) to examine the differences between the different levels of education and using linear regression test (to examine the assumption that the impact of Jihadist management on organizational performance is used).

    Findings and Conclusion

    The results of the research show that there is a high correlation between Jihadist management variables on the performance and the effect of Jihadist management on the performance of the employees and also that the Jihadist management variable is not in desirable condition.

    Keywords: Jihadist management, Spiritual Leadership, spiritual followers, spiritual context, performance
  • Sajad Habibian *, Javad Monzavi Barzaki, Reza Mohammadi Pages 111-136
    Background and Aim

    The purpose of this study was to identify the challenges and necessities of revolutionary management in security intelligence organizations. To this end, in this research, on the one hand, the aim of this research has been to base on the basis of the dichotomy (structural, behavioral, and ground), while identifying the challenges of revolutionary management in these organizations, and on the other hand, the necessities of realizing revolutionary management in four dimensions of managerial, human and structural approaches were identified.

    Methodology

    The present study is based on a descriptive survey. In terms of collecting information, of field research used for collecting statistics and information. The statistical population of this study was 30 experts from security intelligence organizations. Two questionnaires were used to collect data. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and professors. The reliability of the questionnaires was obtained based on Cronbach's alpha of 0.839. In this research, t-test, binomial test, and Friedman test were used for ranking and determining the importance of dimensions and indicators in two parts of the challenges and necessities. The statistical population of the research is security intelligence organizations.

    Findings and Conclusion

    The results showed that the factors of the Behavioral component 2.40 and structural 2.08 are very important and should be properly managed and not a factor in the implementation of revolutionary management in the studied organization and in the section of the necessities of the implementation of revolutionary management. Also, the requirements of approach 2.98, human resources 2.33 and management 2.15 have priority, respectively, and the role of the structure of the necessity of implementing revolutionary management is insignificant. At the end, there are suggestions and solutions to achieve revolutionary management in security intelligence organizations.

    Keywords: challenges, security intelligence organizations, necessities, revolutionary management
  • MohammadTaher Mardani *, Eskandar Safari, Reza Talaee Pages 137-162

    The intelligence organizations need more precise monitoring according to their range of authorities and different accesses in their missions. Since the armed forces’ intelligence organizations are in direct allegiance of Supreme Commander of all Forces, his Great Excellency accepted the responsibility of their functions in contrast with other political, economical, social and… organizations and centers. The indexes of controlling and the amount of being assured of accuracy of orientations and the employees and organizations’ function, are such issues which the Supreme Commander of all forces has stated clear and accurate commandments in this regard. The researcher has an anxiety of specifying these characteristics and individual and organizational Do(es) and Don’t(s) of employees and intelligence organizations, so he has studied them in this research. This is an applied research which has been done in descriptive-analytic method. That is, after studying the Supreme Commander of all forces’ commandments and his pieces of devisal and acquiring the indexes and also interviewing with related theorists through statistical society ( the intelligence and public security police’s employees and analysts) that 100 people, were selected purposefully, have been questioned and then analyzed through statistical methods (descriptive & inferential).The findings of the research show that three important indexes about Do(es) of monitoring respectively are: 1-Watching the organization permanently, for more correctly controlling ; 2- precisely and formally monitoring;  3- fastness with accuracy together.And also three indexes which suitable actions should be done about improvement of their situations are: 1-Controlling with the approach of preventing the corruption, offence and fault; 2- Protecting the offensive people; 3- Using the monitoring tools properly.Three important indexes about Don’ts of monitoring are: 1-Avoiding the flaccidity and default; 2-Not offending the people; 3- Avoiding the anger and outrage.And also three indexes which suitable actions should be done about improvement of their situations are: 1-Avoiding the friendship and hatred; 2- Avoiding haste and temptation; 3- Not being distrusted. Three main point about the characteristics of supervisors, respectively are: 1-Having moderation and being meant; 2-Having sincerity and virtue; 3- Judging without partiality.And also three indexes which suitable actions should be done about improvement of their situations are: 1-Consuming enough time for monitoring; 2- preciseness and ability of understanding the conditions; 3-The necessity of competence of protective representatives.

    Keywords: monitoring, intelligence Organizations, the Intelligence, Public Security Police, Commands, Tact, guidance, The Supreme Commander of all Forces