فهرست مطالب

بررسی مسائل اجتماعی ایران - سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه بررسی مسائل اجتماعی ایران
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا افشانی*، شیوا کبریایی صفحات 7-27
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه احساس عدالت اجتماعی و بدبینی اجتماعی در میان شهروندان انجام شده است. برای تدوین چارچوب نظری، از نظریات دورکیم، گیدنز، تد رابرت گر و مرتن استفاده شده است. روش مورداستفاده در این پژوهش، پیمایش بوده و جامعه آماری را شهروندان 64-15ساله شهر یزد تشکیل داده‌اند. حجم نمونه، براساس فرمول کوکران 385 نفر تعیین گردیده و نمونه‌ها با روش نمونه گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شده اند. پرسشنامه، محقق ساخته و روایی آن به صورت محتوایی بوده و ضریب آلفای کرونباخ برای سازه‌های پژوهش بیش از 7/0 به دست آمده است که نشانگر پایایی مطلوب ابزار است. داده‌ها با نرم‌افزارهای اس‌پی‌اس‌اس و اموس تحلیل شده اند. یافته‌های پژوهش نشان داده‌اند که میانگین نمرات احساس عدالت اجتماعی (84/1) در سطحی پایین قرار دارد و بدبینی اجتماعی اکثریت پاسخگویان (8/68درصد) در حد متوسط است. بین متغیر احساس عدالت اجتماعی (متغیر مستقل) و ابعاد آن یعنی عدالت توزیعی، عدالت مراوده‌ای و عدالت رویه‌ای با بدبینی اجتماعی (متغیر وابسته)، رابطه معکوس و معنادار وجود داشت؛ درنتیجه، با کاهش احساس عدالت اجتماعی، بدبینی اجتماعی افزایش می‌یابد. تحلیل مدل معادله ساختاری بیانگر این بود که احساس عدالت اجتماعی، 17درصد از تغییرات بدبینی اجتماعی را تبیین می‌کند. نتایج، بیانگر ضرورت توجه بیشتر به بحث عدالت اجتماعی جهت جلوگیری از گسترش بدبینی اجتماعی است.
    کلیدواژگان: بدبینی اجتماعی، عدالت اجتماعی، عدالت توزیعی، عدالت مراودهای، عدالت رویه‌ای
  • سید احمد فیروزآبادی*، حسین راغفر، هیوا احمدی صفحات 29-54
    پژوهش پیش‌رو، با رویکرد نظریه مبنایی، به مطالعه کیفی نقش سیاست‌های تجارت مرزی بر زندگی تحصیلی جوانان مرزنشین پرداخته است. به‌مقتضای رویکرد پژوهش، با استفاده از تکنیک‌های مصاحبه گروهی و فردی نیمه‌ساختاریافته، مشاهده و اسناد، اطلاعات تحقیق جمع‌آوری شده و با استفاده از روش نظریه مبنایی به فرایندها، تعاملات و پیامدهای واقعیت‌های تحصیلی و هژمونی بازار پرداخته شده است. با روش نمونه گیری نظری و هدفمند، با سه گروه مختلف شامل بازاریان (13 نفر)، فرهنگیان (14 نفر) و محصلان (8 گروه و 7 نفر)، مصاحبه‌های فردی و گروهی انجام شده است. در گروه بازاریان، به‌واسطه وجود افراد ترک‌تحصیل‌کرده، از نمونه گیری گلوله برفی نیز استفاده شده است. پس از انجام مصاحبه‌ها داده‌های گردآوری‌شده، در قالب 265 مفهوم و 54 مقوله صورت‌بندی شده اند. مقولات برآمده از دیدگاه هر گروه از مشارکت‌کنندگان مجددا ترکیب و در سطح انتزاع بالاتری صورت‌بندی گردیدند. درنهایت، ماحصل آن، 13 مقوله عمده نهایی بود. یافته‌ها حاکی از آن‌ است که فقر تاریخی، ناکارآمدی آموزش عالی، محدودیت صنعتی و محیطی به‌منزله شرایط علی، انگاره ذهنی دیگران مهم، پول؛ معنادارترین عینیت، ضعف فرهنگی- آموزشی در سطح محلی، به‌منزله شرایط مداخله‌گر در هژمونی پول و محاسبه‌گری در زندگی تاثیرگذارند. جوانان در برخورد با چنین شرایطی، راهبردهای کنشگری اقتصادی، سودجویی و کسب منزلت مادی را اتخاذ کرده‌اند. این هژمونی، پیامدهای فرهنگی همچون بی‌ارزشی تحصیلات، رنگ‌باختگی اعتبار فرهنگی، ترک تحصیل و کنش‌های ذهنی ترک تحصیل را در پی داشته است.
    کلیدواژگان: تحصیلات جوانان، هژمونی بازار، محاسبه‌گری، سودجویی، شهرستان بانه
  • سید مهدی اعتمادی فرد، امین عظیمی* صفحات 55-80

    جنگ تحمیلی عراق و دفاع یکپارچه مردم ایران از سرزمین و اعتقاداتشان، از مهم ترین رخدادها در تاریخ معاصر ایران است که ابعاد اجتماعی پیچیده و چندوجهی دارد. یکی از بسترهای بازتاب دهنده روند تحول صورت بندی های گفتمانی این رخداد، متون نمایشی است. در این پژوهش که برپایه الگوی تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف انجام گرفته است، شخصیت های محوری نمایشنامه های وقت وصال (حسین جعفری)، چکه؛ صدای دریا (محمدمهدی رسولی)، کانال کمیل (سیدحسین فدایی حسین) و 31/6/77 (علیرضا نادری)، با هدف دستیابی به مولفه های بنیادین گفتمانی و نحوه تعامل با وجوه اجتماعی مسئله جنگ، تجزیه وتحلیل شدند. این نمایشنامه ها، در فاصله زمانی سال های 1359 تا 1384 منتشر و توسط گروه های شاخص اجرا شده و همچنین منتخب جشنواره های معتبر داخلی بوده اند. یافته های این پژوهش، آشکارکننده سه گفتمان محوری درزمینه نحوه بازنمایی رزمندگان و پیامدهای مربوط به آن است: گفتمان جنگ و ایدیولوژی انقلابی، گفتمان دفاع مقدس و گفتمان پسا/ضدجنگ. در بطن گفتمان نخست، تصویری خودتجویزگرانه از رزمندگان در تبیین رویکرد انقلاب اسلامی، تاریخ تشیع و دفاع از سرزمین و همسو با گفتمان حاکم عرضه می شود. در مرحله دوم و پس از تداوم و گسترش محدوده فرهنگی جنگ، این رویکرد، به گونه ای خودبیان گری معرفت شناختی و الوهی بدل می شود و جلوه های دینی و عرفانی در آن پررنگ تر می گردد، اما پس از پایان جنگ و بروز تغییرات وسیع اجتماعی، نگاهی انتقادی شکل می گیرد که در برزخ حفظ ارزش ها و یا مقابله با مصادره به مطلوب گفتمان دفاع مقدس معلق است و درنهایت جایش را به رویکردی نقادانه و پرسشگرانه می دهد که از طریق آنتروپی گفتمان حاکم، شکلی متفاوت را با دانش زمینه ای رویداد جنگ عرضه می کند.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، پسا، ضدجنگ، تحلیل گفتمان انتقادی، دفاع مقدس، رزمنده، نمایشنامۀ ایرانی
  • عبدالطیف کاروانی*، اسفندیار غفاری نسب صفحات 81-102

    هویت حاشیه ای، مفهومی سیال است و با نیروها و شرایط متعددی پیوند دارد و طی فرایندهای مختلف شکل می گیرد؛ براین اساس، در پژوهش حاضر سعی شده است فرایند و چگونگی ظهور هویت حاشیه ای دانشجویان تحصیلات تکمیلی بلوچ مطالعه شود. در این پژوهش، از نظریه زمینه ای اشتراوس و کوربین استفاده شده است. نمونه گیری، براساس دو نوع نمونه گیری نظری و هدفمند انجام شده است. مشارکت کنندگان تحقیق، دانشجویان بلوچ مقطع ارشد و دکترای دانشگاه های دولتی بوده اند. از بین این دانشجویان، 4 نفر دانشجوی دکترا و 11 نفر دانشجوی ارشد بوده اند. داده ها از طریق مصاحبه عمیق به دست آمده است. تحلیل داده ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که ازنظر مشارکت کنندگان، نیروها و شرایطی مانند ناهمسانی و ناهمسازی مذهبی، پذیرش بوروکراتیک ضعیف، دفع دیوان‎سالارانه هویت بلوچی، بازنمایی منفی و کلیشه سازی رسانه ای از هویت بلوچ ها، آموزش وپرورش، هژمونی فرهنگی و سیاست محو زبانی، مشروعیت یافتگی حاشیه ای شدن، مکانمندی نامطلوب، سوء مدیریت مدیران دولتی و سیاستمداران، توسعه نیافتگی و محرومیت و ناکارآمدی نیروهای سطح استان، در ظهور هویت حاشیه ای نقش دارند. اصلی ترین پیامد ظهور هویت حاشیه ای ازجمله فرسایش و گسست تعلق به هویت ملی، برجسته شدن مرزهای هویتی است.

    کلیدواژگان: هویت، هویت حاشیه ای، فرایند حاشیه ای شدن هویتی، نظریه زمینه ای، دانشجویان بلوچ
  • امید قادرزاده*، ایوب کریمی صفحات 103-129

    یکی از مسایل جامعه ایران که با زیست چندفرهنگی و تنوع گروه بندی های اجتماعی مشخص می شود، چگونگی مناسبات هویت های اجتماعی متنوع با یکدیگر و گذار از هویت های تکواره به هویت های چندگانه است. تکواره شدن هویت های اجتماعی جامعه، با متصلب نمودن مرزبندی های هویتی، پتانسیل منازعه اجتماعی و هویتی را تشدید و جامعه را چندپاره می کند. انجمن های مدنی به مثابه اجتماعات بینابینی، در جرح وتعدیل مرزبندی های هویتی و بسط و تعمیم جهت گیری های شناختی و کنشی کنشگران مدنی و تبدیل مای محلی به مای جمعی و عام، نقشی بسزا دارند. پژوهش حاضر در نظر دارد به میانجی تجربه زیسته فعالان مدنی در آن دسته از نهادهای مدنی که بازنمای مختصات فرهنگی و اجتماعی کردستان است، به واکاوی و شناسایی پیامدهای هویتی فعالیت مدنی در نزد نمونه ای از فعالان مدنی بپردازد که به لحاظ خاستگاه زمینه ای، به شهرهای مختلف کردستان تعلق دارند. این پژوهش، با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای انجام شده است. برای انتخاب نمونه‏ها از روش نمونه‏گیری هدفمند و حداکثر تنوع و برای گردآوری داده‏ها، از مصاحبه نیمه ساخت یافته استفاده شده است. در نمونه پژوهش، 27 نفر از فعالان مدنی در 20 نهاد مدنی مشارکت داشتند. بر‏اساس مطالعه حاضر، افتخار به هویت کردی، خود بازاندیشانه (درگیری اجتماعی بازاندیشانه)، هویت ایرانی: تبار ایرانی و کثرت گرا، و فرارفتن از مرز خودی و غیرخودی، شناسه و ابعاد هویتی کنشگران فعال در سازمان های مردم نهاد را شکل داده است. تجربه فعالیت مدنی برای شهروندان سنندجی، مدارای بین قومی، ناخرسندی از فرادستی اقوام غیربومی، احساس تبعیض، بازنمایی هویت کردی و خودباوری در پی داشته است. مقوله هسته نیز بر هویت بازاندیشانه دلالت دارد که بر وجوه فردی، جمعی، متکثر، اقتضایی و تاملی هویت دلالت دارد.

    کلیدواژگان: احساس تبعیض، سازمان‌‌های مردم‌‌نهاد، مدارای بین‌قومی، هویت بازاندیشانه، هویت کردی
  • زینب کوچکیان، علیرضا کلدی* صفحات 131-151

    خودکشی، اقدامی آگاهانه در آزار خود است که به مرگ می انجامد و ازجمله مسایل اجتماعی جامعه انسانی است که روز به روز بر وسعتش افزوده می شود. مطالعات اخیر خودکشی در ایران نیز نشان داده اند که خودکشی و اقدام به آن در حال افزایش است. این پژوهش درصدد است با یک مطالعه موردی با روش کیفی و براساس رهیافت نظریه زمینه ای، علل اجتماعی و فرهنگی اقدام به خودکشی، نوع تعامل فرد خودکش با خانواده، گروه و جامعه و ارتباط آن با اقدام به خودکشی را مطالعه کند تا به تصویری شفاف تر از زمینه ها و علل منجر به اقدام به خودکشی دست یابد. نوع نمونه گیری هدفمند بوده و با اقدام کنندگان به خودکشی (8 زن و 2 مرد) که در بیمارستان های شهر تهران تحت درمان پزشکی بوده اند مصاحبه شده است. یافته های پژوهش، مواردی ازقبیل رفتارهای خودسرانه، رفتارهای ممنوعه، بهادادن به احساسات عاشقانه و نگرش فرامادی به ازدواج در سطح فردی، برهم خوردن سلسله مراتب قدرت، نبود مباحثه و گفتگو و مشارکت، حمایت های مشروط والدین، محدود بودن تعاملات، بی تعهدی همسر در رفع نیازها و خشونت خانوادگی در سطح خانوادگی و باور به تفاوت‎های جنسیتی در بیان احساسات و آزادنبودن جوانان در همسرگزینی در سطح کلان، شرایط علی خودکشی شناسایی کرد. بنابر یافته های پژوهش می توان استنباط کرد که بارزترین علت اقدام به خودکشی در این افراد، قرارگرفتن در چرخه حذف بوده است؛ چرخه ای که معلول شرایط علی، مداخله ای و زمینه ای خاصی است.

    کلیدواژگان: اقدام به خودکشی، چرخۀ حذف، نظریۀ مبنایی، شهر تهران
  • محمدرضا جوادی یگانه*، فاطمه علمدار صفحات 153-177

    این مقاله درصدد است تا در چارچوب رویکرد کیفی نشان دهد که آن دسته از زنان و مردان بین 30 تا 40 سال طبقه متوسط ساکن شهر تهران که طلاق را انتخاب کرده‎اند‎، چه الگوهای مشترکی را در رسیدن به این انتخاب با یکدیگر ترسیم کرده‎اند‎‎، ‎چه شیوه‎ها ‎و روش‎های ‎مشابهی را در پیش گرفته‎اند‎ و برمبنای کدام منطق ذهنی تصمیم گرفته‎اند‎ به زندگی مشترکشان خاتمه دهند. ازآنجایی که موضوع پژوهش نه فعلی خاص در محدوده ای خاص، بلکه روایت افراد از یک فرایند در یک بازه زمانی طولانی بود، از تکنیک مصاحبه عمیق و کدگذاری داده‎ها برای صورت‎بندی یافته‎ها استفاده شده است. در این تحقیق با 9 زن و 9 مرد ساکن شهر تهران مصاحبه شده است که همگی حداقل لیسانس و حداکثر دکتری داشتند و وضعیت مالی شان نیز قابل قبول بود. انتخاب این افراد به صورت هدفمند بوده و انجام مصاحبه ‏ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافته است. براساس یافته‎‎ها‎، مصاحبه‎شوندگان‎ از خلال بازنگری در سه دوره اصلی زندگی شان یعنی دوران منتهی به تصمیم برای ازدواج، دوران زندگی مشترک و دوران تلاش برای تغییر زندگی مشترک، منطق انتخاب طلاق را برای خود صورت بندی کرده‎ و به این نتیجه رسیده‎اند‎ که پرداخت هزینه‎های ‎انتخاب جدایی حقوقی علی رغم همه فشارهای اجتماعی، از هزینه ماندن در زندگی مشترک غیر رضایت بخش، کمتر است. یافته ای دیگر در این مقاله این است که طلاق در این قشر بیش از هر چیز مسیله‎‎ای ‎هویتی است و عمیقا با خودشناسی فرد و درک نوشونده او از پیوند ازدواج و ویژگی‎های ‎شریک زندگی در هم آمیخته است.

    کلیدواژگان: طبقۀ متوسط، روش‎شناسی مردم، خانواده، طلاق، بازنگری خود
  • مهدی ژیان پور، مریم بهارلوئی* صفحات 179-200
    خیانت که به‌عنوان رخدادی ناپذیرفتنی در روابط میان‌فردی همواره مورد توجه روان‌شناسان بوده است، در چند دهه‌ اخیر به‌منزله مشکلی اجتماعی مطرح گردیده و نظر جامعه‌شناسان را به خود جلب کرده است. این پژوهش، با رویکردی کیفی و با هدف مطالعه فرایند شکل‌گیری خیانت براساس معنایی که زنان خیانت‌دیده از آن دارند انجام شده است. در این مطالعه، از نظریه داده‌بنیاد برای گردآوری و تحلیل داده‌ها استفاده شده است. نحوه نمونه گیری، هدفمند از نوع نمونه گیری نظری بوده است. به‌منظور گردآوری داده‌ها، با 20 زن ساکن در شهر اصفهان مصاحبه نیمه‌ساختار‎یافته صورت گرفت. بعد از انجام کدگذاری باز، محوری و گزینشی، هشت مقوله اصلی به دست آمد که عبارت‌اند از: راهیابی نابسامان، زناشویی ناکارآمد، ترس‌های تعاملی، اعتماد آزمون‌نشده، گریز از زندگی، غرقگی در محیط، غرقگی در گذشته و زندگی پشت‌صحنه‌ای. در آخر، مقوله محوری تحت عنوان «مدار ضعیف زندگی زناشویی» به‌عنوان هسته مدل پارادایمی پدیدار گشت. براساس نتایج این مطالعه می‌توان ادعا کرد شکل‌گیری خیانت حاصل ضعیف‌شدن نیروهای جاذب خانواده است به شکلی که این نیروها نمی‌توانند زن و مرد را در مدار زندگی مشترک نگاه دارند؛ براین‌اساس، خیانت را می‌توان به‌مثابه گریز از مدار ضعیف زندگی زناشویی تعریف کرد.
    کلیدواژگان: خانواده، خیانت، زنان خیانت‌دیده، روابط فرازناشویی، نظریۀ داده‌بنیاد
  • مریم رفعت جاه *، مرجان رشوند، فاطمه منصوری صفحات 201-220

    با توجه به گسترش زندگی مدرن و آسیب زا بودن برخی از پیامدهای آن ازجمله فردگرایی، مصرف زدگی و مادی گرایی و تضاد آن با فرهنگ اسلامی که بر خدامحوری، معنویت گرایی و اعتدال در مصرف استوار است، این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر سبک زندگی خانوادگی در شهر تهران تلاش دارد نشان دهد که خانواده ها در انتخاب سبک زندگی، بیشتر از کدام یک از ارزش ها و نگرش های مدرن یا دینی بهره می برند. برای مطالعه سبک زندگی و عوامل موثر بر آن، از نظریه بوردیو استفاده شده و تاثیر سرمایه فرهنگی (ازجمله دین داری)، اقتصادی، اجتماعی و همچنین ارزش ها و نگرش ها (نظام ترجیحات) بر سبک زندگی خانوادگی (متشکل از چگونگی فراغت، نوع روابط بین اعضا، و تقسیم جنسیتی کار) مورد مطالعه قرار گرفته است. پژوهش حاضر به روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه، برروی 150 نفر از زنان متاهل ساکن تهران انجام شده است. براساس یافته ها 64 درصد خانواده ها دارای سبک زندگی سنت گرا بوده اند؛ یعنی در 64درصد خانواده ها روابط صمیمی بین اعضا وجود داشته است که در هر دو فرهنگ مدرن و دینی ترویج می شود. 93درصد خانواده ها دارای تقسیم کار جنسیتی بوده اند که در هر دو فرهنگ مذموم است و شیوه گذران فراغت در 78درصد خانواده ها، با انفعال و سرگرمی و در 22درصد فعالانه و با برنامه ریزی توام بوده است. غلبه ارزش ها و نگرش های مدرن در  57 درصد خانواده ها و تاثیرنداشتن دین داری بر سبک زندگی نشان می دهد که تحولی تدریجی و رو به کمرنگ شدن برای فرهنگ دینی، در حال وقوع است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، فرهنگ دینی، سرمایۀ اجتماعی، سرمایۀ فرهنگی، نظام ترجیحات
  • علی شکوری*، محدثه بهادری صفحات 221-244

    بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی و اشتغال آنها در مشاغل غیرمرتبط با رشته تحصیلی شان، یکی از معضلات فزاینده ای است که جامعه با آن مواجه است. این عدم انطباق، پیامدهای مخرب زیادی بر جای می گذارد که یکی از مهم ترینشان اثرات روانی- اجتماعی ناشی از عدم تحقق توانایی های متعالی انسانی است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی عوامل موثر بر واکنش های نگرشی و عاطفی شاغلان نامرتبط با رشته تحصیلی آنهاست. واکنش های مذکور مشتمل بر سه مولفه رضایت شغلی، فشار شغلی و بیگانگی از کار است. براساس ادبیات نظری موجود فرض شده است که مشاغلی که تناسب کمتری با رشته تحصیلی مستخدمین آن رشته دارد، در سطح نامطلوب قرار دارند. همچنین ازآنجاکه افراد با ویژگی های مختلف در سازمان ها اشتغال می یابند، لذا فرض شده است که این رابطه از سه دسته عوامل زمینه ای، درون سازمانی و برون سازمانی متاثر است. در این تحقیق از روش پیمایش آنلاین بهره برده شده است و درمجموع تعداد 400 نفر از کاربران شبکه اجتماعی تلگرام پیمایش شده اند. یافته ها درمجموع از آن حکایت دارد که هر سه گروه از عوامل فوق الذکر رابطه ای معنادار با واکنش های نامطلوب نگرشی و عاطفی دارند. مقایسه بین عوامل موردبررسی نشان داد که متغیرهای زمینه ای و برون سازمانی در مقایسه با متغیرهای درون سازمانی، رابطه قوی تری با واکنش های شاغلان دارند.

    کلیدواژگان: مشاغل نامرتبط با رشتۀ تحصیلی، رضایت شغلی، فشار شغلی، بیگانگی از کار
  • هوشنگ نایبی*، علی اصغر سعیدی، مهرداد توکلی راد صفحات 245-269

    دست فروشی، ازجمله فعالیت های متداول و دیرینه ای محسوب می شود که به صور گوناگون در زیست شهری به وقوع می پیوندد؛ براین اساس، می توان دست فروشی را پدیده ای اثرگذار در مدیریت شهری تلقی کرد. این پژوهش، با هدف شناسایی زمینه های مختلف بروز دست فروشی در شهر رشت انجام شده است؛ ازاین رو، تلاش شده است با اتخاذ روش تحقیق کیفی، تجربه زیسته گروه های درگیر با دست فروشی ارایه شود که عمدتا شامل دست فروش ها،خریداران و مدیران و ماموران شهری اند. بدین منظور با استفاده از نمونه گیری هدفمند و انجام 31 مصاحبه و بهره گرفتن از شیوه تحلیل تماتیک، مفاهیم مهم طبقه بندی شده اند. نتایج یافته های این پژوهش نشان می دهد که زمینه های شکل گیری دست فروشی تحت تاثیر مولفه های گوناگونی است که می توان آنها را در سه دسته زمینه های ایجادکننده، ترغیب کننده و تشدیدکننده قرار داد. این زمینه ها به نحوی باهم پیوند خورده اند که باعث می شود دست فروشی در حیات شهری پیامدهای متناقض مثبت یا مخربی را در بر داشته باشد، به طوری که تحت شرایط گوناگون فردی و اجتماعی، وقوع این پدیده در سطح جامعه را محتمل می سازند و ازسوی دیگر با داشتن تامین نیازها یا منافع افراد انگیزه اقدام بدان فعالیت را بیشتر می نمایند و درنهایت، با تداوم بخشی به دست فروشی بروز آن در سطح جامعه تشدید می شود.

    کلیدواژگان: زمینه‌‌های دست‌فروشی، دست‌فروشان، خریداران، مأموران و مدیران شهری، مدیریت شهری
  • حسین دانش مهر * صفحات 271-295

    پژوهش حاضر به دنبال پدیده نگاری دست فروشی در میان فروشندگان خیابانی شهر سنندج است تا ضمن تفسیر موقعیت های آنها در نظام اقتصاد غیررسمی، به واکاوی عوامل شکل دهنده و برسازنده دست فروشی در میدان اجتماعی و فرهنگی آنها بپردازد. دراین راستا از دیدگاه موافقان و مخالفان این پدیده، به عنوان راهنمای کار و صورت بندی مفاهیم بهره گرفته شده است. این پژوهش در سنت روشی کیفی صورت گرفته و از روش پدیده نگاری، برای کشف و استخراج مقولات استفاده شده است که در آن، ابزارهای مشاهده مشارکتی و مصاحبه عمیق جهت گردآوری داده های موردنیاز به کار رفته است. میدان پژوهش حاضر، شهر سنندج و خیابان فردوسی (حدفاصل میدان آزادی تا میدان انقلاب) است که در آن انبوه دست فروشان با ارایه کالاها و خدمات متنوع را شاهدیم. شیوه نمونه گیری این پژوهش، هدفمند بوده است؛ بدین معنا که با افرادی گفتگو شده است که نخست تجربه زیسته از پدیده دست فروشی دارند (دست فروشان) و دوم دارای اطلاعات و شناخت عمیق از خلق این وضعیت اند (کارگزاران توسعه شهری). بر همین مبنا با استفاده از نمونه گیری هدفمند و با رعایت حداکثر تنوع براساس معیارهای سن، جنس و سابقه دست فروشی، 21 دست فروش و براساس سابقه مدیریت و نوع دستگاه متولی 6 مصاحبه با کارگزاران توسعه شهری تا مرحله اشباع داده ها انجام گرفت. اطلاعات برآمده از دل مصاحبه ها، در قالب 9 مفهوم اصلی صورت بندی شدند و مفاهیم برآمده از روش موردمطالعه عبارت اند از: دست فروشی محصول توسعه نیافتگی، واقعیت زندگی لب مرزی (حاشیه نشینی)، تهی شدن جامعه از ظرفیت های اجتماعی، تحمل رنج اجتماعی، هجوم به اقتصاد پیش ساخته خیابانی، جهان های ناممکن دست فروشی، دست فروشی به مثابه شیوه زندگی، شکل گیری سیاست های خیابانی، و تثبیت توسعه توسعه نیافتگی اقتصاد غیررسمی. به عنوان نتیجه شرایط تاریخی، موقعیت جغرافیایی و نگاه آمرانه و سیاسی به توسعه، ازجمله شرایط و زمینه هایی اند که چنین زیست جهانی را برای کنشگران این حوزه معنادار ساخته اند.

    کلیدواژگان: اقتصاد غیررسمی، پدیده‌‌نگاری، دست‌‌فروشی، سنندج، فروشندگان خیابانی
|
  • Alireza Afshani *, Shiva Kebriyaei Pages 7-27
    The present study aimed to investigate the relationship between social justice and social pessimism among citizens. The theories of Durkheim, Giddens, Ted Robert gurr and Merton were used to formulate the theoretical framework. The method used in this study was survey and the sample size was 385 people based on Cochran formula and the samples were selected by multistage cluster sampling. The questionnaire was researcher-made and the validity of it was content and its reliability was measured by calculating the Cronbach's alpha. Data were analyzed using SPSS and AMOS softwares. Findings showed that the mean of social justice (1.84) is low and the social pessimism of the majority of respondents (68.8%) is moderate. There is an inverse relationship between sense of social justice (independent variable) - the dimensions of which are "distributive justice, interactive justice and procedural justice"- and social pessimism (dependent variable). As a result, as social justice decreases, so does social pessimism. Analysis of the structural equation model showed that the sense of social justice explains 17% of the changes in social pessimism. The results indicate the need to pay more attention to the discussion of social justice in order to prevent the spread of social pessimism.
    Keywords: social pessimism, Social Justice, Distributive Justice, Interactive Justice, Procedural Justice
  • Seyyed Ahmad Firuzabadi *, Hosein Raghfar, Hiva Ahmadi Pages 29-54
    This study focuses on the Impact of the commercialization policy of the West border provinces of Iran on the youth educational inhabitants using grounded theory approach. Hence, using group and individual semi-structured interview techniques, observation and documentation, data collected based on the grounded theory, processes, interactions and consequences of the market hegemony on the youth educational achievements have been analyzed. Through theoretical and purposive sampling, with 3 different groups of merchants (n= 13), teachers (n= 14) and students (8 groups and 7 people), the individual and group interviews have been conducted. The collected data have been classified into three main groups, 265 concepts and 54 categories. Then categories arising from the perspective of each group of participants were re-combined, and a higher level of abstraction achieved. Finally, all major categories, in 13 main categories classified again and the final core categories were coded and analyzed. Results show that, chronic poverty, environmental and industrial constraints and inefficiency of higher education as causal conditions, mental image of important others, and money are the most meaningful objectivity, cultural-educational weaknesses at the local level as intervening conditions in the hegemony of money and economism are influential factors in life. Young people encounter such a situation -the strategies of economic agency, actions of earning financial status- have adopted. This hegemony had cultural consequences such as worthlessness of education, cultural change of educational status and dropout.
    Keywords: Youth Education, The Hegemony of the Market, Economism, job, Baneh Township
  • Seyed mehdi Etemadifard, Amin Azimi * Pages 55-80

    The imposition of Iraq's invasion and the unified protection of people from their land and their beliefs are the complex multifaceted crises in contemporary Iranian history. One of the foundations that reflect the evolution of the discursive formations of this historical practice is dramatic texts. In this research, based on the critical discourse analysis of Fairclugh, the main characters of the "Attending Time" (Hossein Jafari), "Drop of Voice of the Sea" (Mohammad Mehdi Rasooli), "Komayl Channel" (Seyyed Hossein Fadaei Hussein) And "31/6/77" (Alireza Naderi), written between 1981 and 2006, aimed at achieving the fundamental components of discourse and how they interact with the critical conditions of war. These plays have been selected base on a selective targeting method from works published at various levels of warfare performed by professional groups and honored at national festivals.The findings of this study revealed three key discourses in terms of representing warriors and the crisis of war: war and revolutionary / Islamic ideology, sacred defense, and ultimately post-antiwar. In the context of the first discourse, the self-prescriptive image of the warriors in the explanation of the ideology of the Islamic Revolution, the history of Shi'ism, and the defense of the land comes with the ruling discourse. In the second stage and after the continuation and expansion of the cultural sphere of war, this approach has become a form of epistemological and divine self-expression, and the mystical aspects of it become more intense in the framework of the will of the power institution. But after the end of the war and the advent of widespread social changes, there is a critical look at hiding the values of the sacred defense discourse and confronting confiscation and exploitation, and ultimately brings about an anti-war approach and a questioner through The entropy of the ruling discourse offers an alternative relationship to the underlying background of the war event.

    Keywords: Islamic Revolution, Post, Antiwar, critical discourse analysis, Holy Defense, warrior, Iranian play
  • Abdollatif Karevani *, Esfandiyar Ghafarinasab Pages 81-102

    Marginalized identity is a fluid concept and is associated with many forces and conditions and is formed through different processes. Accordingly, the present study attempts to explore the process and how to Appearance of Balochi students' Marginalized Identity. In this research, grounded theory of has been used Strauss and Corbin. Sampling is based on two types of theoretical and purposeful sampling. The research participants were Masters and Ph.D. Baloch students at state universities. Of these students,4 Ph.D. students and 11 senior students. Data are obtained through in-depth interviews. Data analysis was performed using open, axial, and selective coding. The results of the study showed that participants saw forces and conditions such as Religious dissonance and disparity, Bureaucratic rejection; Bureaucratic Removal of Baloch identity, Negative representation and stereotyping of the Balochi identity, Education and cultural hegemony and language fanaticism, Legitimacy of marginalization; the role of law in the Appearance of Marginalized identity, Undesirable location; the role of geography in the Appearance of Marginalized identity, The mismanagement of government executives and politicians, Undevelopment and deprivation and The Inefficiency of provincial forces in the Appearance of Marginalized Identity. The main consequence of the emergence of Marginalized identity, including erosion and the rupture of national identity, is the rise of identity boundaries. According to the research findings, a theoretical schema has been presented.

    Keywords: Identity, Marginalized Identity, Processes for the Construction of Marginalized Identity, Grounded theory, Balochi Students
  • Omid Ghaderzadeh *, Ayoub Karimi Pages 103-129

    One of the problems of iranian society, which is characterized by multicultural life and the diversity of social groups,is how different social identities are related to each other and the transition from singular identities to multiple identities. The Singular identities of society, by tightening the boundaries of identity, intensify the potential for social and identity conflict and fragment society. Civil associations as intermediary communities have a valuable role in modifying identity boundaries as well as expanding and generalizing cognitive and practical orientations of civil activists and transforming them from local “We’s” into collective and universal “We’s”. Via lived experiences of social activists, participating in NGOs, the present research is going to identify the grounds, strategies and identity consequences of sample civil activity of the City of Sanandaj. The present research has been conducted, using a qualitative approach and grounded theory method, among civil activists of Sanandaj. In order to select the samples, purposive sampling and maximum diversity method, and for collecting the data the semi-structured interview is used. In sampling research, 27 civil activists of Sanandaj, aged 28 to 48 participated.Based on the present study, Proud of Kurdish identity, Self Rethinking (reflexive social involvement), Iranian identity: Iranian and pluralistic descent,Crossing the border of the insider and the outsider have shaped dimensions of identity of activists in non-governmental organizations.According to the present study civil activities experienced by citizens of Sanandaj entail interethnic tolerance, dissatisfaction from the superiority of nonlocal ethnic groups, sense of discrimination, Kurdish identity representation, self-confidence, and inner peace. The core category signifies the reflexive identity in which implies the individual, collective, pluralistic, requirement and reflexive aspects of identity.

    Keywords: Interethnic Tolerance, Kurdish Identity, NGOs, Reflexive Identity, sense of discrimination
  • Zeinab Kouchakian, Alireza Kaldi * Pages 131-151

    Suicide, as a conscious action in hurting oneself causing death, is among the social issues of human society that is increasing day by day. Suicide epidemiological studies in Iran has shown that attempting suicide and committing an act of suicide is increasing. Using a qualitative approach and based on the grounded theory of the social and cultural reasons behind suicide attempt, the current study aims to investigate the interaction between the person who suicides and his/her family, group and society as well as its relationship with suicide attempt. Through this, the study seeks to find a more vivid image of the relationship between the factors affecting suicide attempt. A purpose-based sampling was applied in this study; the data was collecting by interviewing the subjects who attempted suicide (8 females and 2 males( and were treated in the hospitals of Tehran, Iran. The findings demonstrate that the following factors can explain the reason behind attempting suicide from the viewpoint of those who attemptedit: showing arbitrary behaviors, prohibited behaviors, and valuing romantic relationships and psychic attitudes towards marriage on an individual level. In addition, the following factors were identified as the causal conditions of attempting suicide: collapse of the power hierarchy, lack of involvement in family discussions, parental conditional support, limited interactions, individual's unwillingness to meet the needs of his/her spouse, domestic violence at family level, belief in gender differences in the expression of feelings, and lack of youth freedom in choosing favorite wife or husband in macro level. The results of the study indicated that the most obvious reason behind the suicide attempts of the subjects were being placed in the elimination cycle; a cycle that is caused by special causal, interventional,and contextual conditions.

    Keywords: Suicideattempt, Eliminationcycle, Grounded theory, Tehran
  • Mohammadreza Javadiyeganeh*, Fatemeh Alamdar Pages 153-177

    On the base of ethno-methodological approach, this article tried to find the common patterns that middle class followed during thinking and making decision to separate from their spouse. interviewing with 9 men and 9 women living in Tehran, demonstrated that separation is an identical issue for them.they have made decision to get a divorce only after reviewing three significant parts of their life: period of thinking about marriage, period of marital life and finally when they determined to get a divorce.after this three review, it concluded that the cost of remaining in that kind of marital life is much more than the cultural and psychological cost of a divorce.

    Keywords: Middle Class, Ethno-Methodology, family, divorce, Self review
  • Mehdi Zhinapour, Maryam Baharluoei * Pages 179-200
    Infidelity that has always been interested in psychologists as an unacceptable event in interpersonal relations, it has proposed as a social issue in recent decades and gets the sociologist's attention. This study done by a qualitative approach and its goal is recognize and represent infidelity process according to betrayed women. In this study, we used the grounded theory to gathering and analyzing the data. The sampling method was based on purposeful sampling from theoretical sampling. Semi-structure interviews were conducted with 20 women in Isfahan in order to data gathering. 8 mains categories were made as 1. Abnormal navigation; 2. Inefficient marital; 3. Interactive fears; 4. Untested trust; 5. Scaping from life; 6. Sinking in the environment; 7. Sinking in the past; 8. Life with backstage, after open, axial and selective coding. At last, a central category as “marital life poor circuit” appeared as the paradigm model core. Based on the results of this study, it can be claimed that the formation of infidelity is the result of weakening the attractive forces of the family in such a way that these forces cannot keep men and women in the orbit of living together. Accordingly, infidelity can be defined as escaping the marital life poor circuit.
    Keywords: family, Infidelity, Betrayed women, Extramarital affairs, Grounded theory
  • Maryam Rafatjah *, Marjan Rashvand, Fatemeh Mansori Pages 201-220

    Considering the spread of western modernity and some of its pathological consequences like individualism, consumerism and secularism and its conflicts with Islamic culture which is based on theology, spiritualism and equivalence in consumption, in this research we have investigated the factors influence the life style of Families in our religious society, to understand the most important factors affecting the family life style in Tehran city arise the Islamic or modern culture.  We have used Bourdieu‘s distinction theory for explaining the life style and verified the effect of cultural capital(including religiosity), social capital, economic capital and the preference system on the Family life style.   Current research is conducted by the questionnaire survey method on 150 married women at the age of 30 to 49 whom had children at home and reside in Tehran The findings represented that 64 percent of the families (of the studied women) had traditional life style. Concerning the components of life style 64 percent of the families had compassionate relationships with each other which promote in either modern and religious cultures, 93 percent of them had gender based division of labor which deny in both cultures, spending leisure time in 78 percent of the families was passive and traditional, and in 22 percent of them was active and programmed in advance. The findings show that modern values and attitudes prevailed among 57 percent of the studied families and religiosity has no effect on lifestyle which altogether show some gradual evolution toward declining the religious culture is occurring.

    Keywords: life style, Religiosity, Social capital, Cultural Capital, Preference System
  • Ali Shakori*, Mohadeseh Bahadori Pages 221-244

    Unemployment of university graduates and their employment in jobs unrelated to their academic field of study is one of the growing problems facing the society. This incompatibility has many destructive consequences, one of the most important of which is the psycho-social effects that happens as an effect of not realizing transcendent/complicated human abilities. The purpose of this study is to investigate the factors affecting the attitudinal and emotional reactions of employees unrelated to their academic educational background. These reactions include the three components of job satisfaction, job stress and alienation from work. Based on the existing theoretical literature, it is assumed that jobs that are less appropriate to the academic background of employees are at an undesirable level. Since people with different characteristics are employed in organizations, it is also assumed that this relationship is affected by three categories of factors, including the respondents' socio-economic background, internal and external organizational elements. The data was collected from a total of 400 users of the Telegram social network using the online survey method. Overall, the findings indicated that all three groups of the above factors have a significant relationship with adverse attitudinal and emotional reactions. Comparison between these factors showed that socio-economic and extra-organizational variables have a stronger relationship with employees' reactions compared to intra-organizational variables.

    Keywords: occupations Unrelated to academic background, Job satisfaction, job stress, alienation from work
  • Hoshang Nayebi *, AliAsghar Saeidi, Mehrdad Tavakolirad Pages 245-269

    Peddling is one of the most common and long-standing activities that take place in various fields in various forms in urban life. The purpose of this paper is to identify various areas of peddling as an effective phenomenon in urban management. In this paper, the lived experiences of peddlers, buyers, managers and city officials are extracted by the qualitative approach. In this regard, a purposeful sampling has been used, 31 interviews have been conducted and the main concepts have been classifiedd by using thematic analysis methods. The results of this study show that the formation of peddling is influenced by various components that can be divided into three categories: creating, encouraging and intensifying. These contexts are intertwined in such a way that the peddling in urban life has both positive and detrimental consequences. These factors allow peddling to occur under a variety of individual and social conditions. On the other hand, they motivate people by meeting their needs or interests. Ultimately, they intensify the occurrence of peddling in the community by continuing to it.

    Keywords: Peddling contexts, peddlers, purchasers, city officials, managers, Urban Management
  • Hossein Daneshmehr* Pages 271-295

    Current study seeks to Phenomonography peddling among street vendors in Sanandaj City, In addition to interpreting their positions in the informal economic system, they should analyze the factors that shape and build peddlers in their social and cultural fields. In this way, we have used the relevant conceptual framework as a guide to work and conceptualization. This research has been done in the tradition of qualitative method, and the phenomenological method has been used to discover and extract categories in which participatory observation tools and in-depth interviews have been used to collect the required data. The current research field, the city of Sanandaj and Ferdowsi Street (between Azadi Square and Enghelab Square) are where we see many vendors offering a variety of goods and services. The sampling method of this research was purposeful, This means Talks have been held with people who, first, have lived experience of the phenomenon of peddling (vendors) and second, have deep knowledge and understanding of the creation of this situation (urban development agents). Based on this, using purposeful sampling and observing the maximum diversity based on age, sex and history of peddling, 21 sales and based on management history and type of device in charge, 6 interviews were conducted with urban development brokers up to data saturation stage. The information from the interviews in the phenomenological method and the principle of observing the consequential distance in this method were formulated in the form of 9 main concepts, so that based on logical communication and hierarchical character, the categories were shown in the form of a conceptual model. The concepts derived from the method studied are; peddling product of underdevelopment, The reality of borderline living (marginalization), Emptying society of social capacities, Tolerating social suffering, Invasion of prefabricated street economy, Impossible worlds of peddling, peddling as a life style, The formation of street policies, Stabilizing the underdevelopment of the informal economy. Historical conditions, geographical location, and the authoritarian and political view of development are among the important and influential factors that have made such a living world meaningful for the actors in this field.

    Keywords: informal economy, Phenomonography, Street peddler, Sanandaj, Street vendors