فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهشته نیوشا، نازنین عرب بافرانی، سید محد صالحی صفحات 15-26

    هدف از پژوهش حاضر تبیین رابطه جهت گیری مذهبی (درونی،بیرونی) و صمیمیت با وضعیت زناشویی دانشجویان متاهل زن دانشگاه علوم وتحقیقات ساوه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان زن متاهل دانشگاه علوم و تحقیقات  واحد ساوه بود.نمونه پژوهش 169 نفر بود که به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت (1950)، مقیاس صمیمت والکر وتامپسون [1] (1983) و پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبرک-راست گریمس (1998) بود. این پژوهش از نوع تحقیق همبستگی بود. در این پژوهش متغیر ملاک (وابسته)،((وضعیت زناشویی)) و ((جهت گیری مذهبی وصمیمیت)) متغیرپیش بین (مستقل) است. برای تجزیه و تحلیل روش های آمار توصیفی و روش های آمار استنباطی رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که وضعیت زناشویی با جهت گیری مذهبی بیرونی رابطه منفی و با جهت گیری مذهبی درونی رابطه مثبت و معنی داری دارد. همچنین نتایج نشان داد که صمیمیت بین دانشجویان متاهل، پیش بینی کننده معنی دار  و موثر وضعیت زناشویی آنان است. نتایج مشخص ساخت که در الگوی رابطه بین جهت گیری مذهبی با وضعیت زناشویی، صمیمیت زوج ها نقش میانجی را بازی می کند.

    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی درونی و بیرونی، صمیمیت، وضعیت زناشویی
  • زهرا معلای مزرعی، محمدرحیم رسولی آزاد، بهنام مکوندی صفحات 27-36

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان کارشناسی ارشد کتابداری واطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات خوزستان انجام گرفت. روش پژوهش کتابخانه ای و از نوع کاربردی وبه لحاظ محتوا پیمایشی- تحلیلی وابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد کالیفرنیا فرم ب می باشد. جامعه آماری مورد پژوهش دانشجویان کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان  بودند که از مجموع 85 نفر تعداد 76 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS  نسخه 19 و برای آزمون فرضیه ها از تحلیل واریانس و آزمون T-test استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان داد که میزان مهارت های تفکر انتقادی در مردان بیشتر، با میانگین 15/11 و در زنان 24/10 است ، هم چنین انحراف معیار مهارت های تفکر انتقادی در بین کسانی که کارشناسی کتابداری دارند، بیشتر از کارشناسی غیر کتابداری می باشد، دانشجویان مجرد با میانگین 32/11 از دانشجویان متاهل با میانگین 67/9 بیشتر بوده است. دانشجویان ورودی 91-90 با میانگین 43/11 از دانشجویان ورودی 90-89 با میانگین 63/9  بیشتر بوده است. و مهارت های تفکر انتقای افراد مسن بیشتر از جوانان است که این تفاوت ناشی از شیوه استدلال های مختف می باشد. آزمون فرضیه ها نیز تفاوت معناداری بین سن ، جنسیت ، مرتبط بودن مدرک کارشناسی را نشان نداد.  به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که میزان مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات خوزستان در سطح ضعیفی قرار دارد.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، دانشجویان کتابداری واطلاع رسانی، علوم وتحقیقات خوزستان
  • علی تقی پور ظهیر، عزت الله نادری، ابوذر کیخسروی صفحات 37-50

    تحقیق حاضر با موضوع«نیازسنجی آموزشی مدیران و کارکنان شرکت مهندسی و مشاور مهاب قدس در حوزه مدیریت دانش» در سال 1388 انجام گرفته است.هدف کلی تحقیق شناسایی نیازهای آموزشی مدیران و کارکنان شرکت مهاب قدس در حوزه  مدیریت دانش [1] است ، این تحقیق دارای هفت هدف ویژه و هفت سوال ویژه می باشد. روش تحقیق از نوع زمینه ای [2] و نوع تحقیق کاربردی [3] است و جامعه آماری کلیه مدیران و کارکنان دفتر مرکزی شرکت مهاب قدس که شامل 1140 می باشند، از این تعداد 120 نفر نمونه به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. جهت جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته شامل 36 سوال با مقیاس لیکرت پنج درجه استفاده شده است.روایی پرسشنامه توسط استادان محترم تایید و پایایی نهایی 0.87 با استفاده از روش آلفای کرونباخ به دست آمده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه از آزمون T برای یک گروه و آزمونT مستقل به کمک نرم افزار spss استفاده شد.بر اساس نتایج حاصل از تحقیق مدیران و کارکنان در شش حوزه مدیریت دانش (شناسایی [4]،اکتساب [5]،توسعه [6]،اشتراک وتوزیع [7]،بهره گیری [8] و نگه داری دانش [9]) نیاز به آموزش دارند و تفاوتی بین نیازهای آموزشی مدیران و کارکنان در شش حوزه وجود ندارد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، آموزش، مدیریت دانش
  • وحید فلاح، نورا عطار، محبوبه عبداللهی، ابوالفضل ذبیح پور، زهرا روزرخ صفحات 51-60

    این مقاله بر اولویت بندی مولفه های اجتماعی و اقتصادی تاثیرگذار بر توسعه آموزش الکترونیکی در نظام آموزش عالی ایران تمرکز دارد که از پژوهشی تحت همین عنوان استخراج شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه، توصیفی (زمینه یابی) بوده است و جامعه آماری آن به صورت مورد پژوهی شامل کلیه متخصصان آموزش الکترونیکی در دانشگاه هایاستان مازندران (340  =n) می باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 181 نفر تعیین گردید که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار سنجش این پژوهش را یک پرسش نامه محقق ساخته با ضریب اعتبار 89/0 تشکیل می دهد که اعتبار تست با استفاده از آلفای کرونباخ و روایی آن به روش محتوایی و به رویت کارشناسان و متخصصان رسیده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های استنباطی بر مبنای تعیین نرمال بودن نظریات از طریق آزمون هایt تک نمونه ای و آزمونکولموگروف-اسمیرنف انجام شد.نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که عوامل اجتماعی و اقتصادی به ترتیب در توسعه آموزش الکترونیکی در نظام آموزش عالی ایران موثر می باشند و بر مبنای این نتایج،پیشنهادهای کاربردی در زمینه تقویت عوامل معین ارایه گردید.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، نظام آموزش عالی، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی
  • معصومه بهبودی صفحات 61-80

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی تمایزیافتگی براساس حوزه های طرح واره های ناسازگار اولیه مراجعان زن متاهل مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1390 بود. از این رو تعداد 288 زن مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران با دامنه سنی 20 تا 64 سال به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند، سپس پرسشنامه های طرح واره های اولیه و تمایزیافتگی را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که درکل پنج حوزه طرحواره های ناسازگار اولیه 57 درصد ازواریانس تمایز یافتگی را پیش بینی می کند که حوزه های بریدگی وطرد،محدودیت های مختل و دیگر جهت مندی به صورت مثبت تمایزیافتگی را پیش بینی کردند و خود گردانی / عملکرد مختل و گوش به زنگی بیش از حد/ بازداری به صورت معناداری تمایزیافتگی را پیش بینی نمی کند.

    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، طرح واره های ناسازگار اولیه
  • احمد حاجبی، الهام مصباحی، سیمین دخت رضاخانی صفحات 81-88
    مقدمه

    سرسختی روانشناختی مجموعه ای از ویژگیهای روانشناختی است که از بروز واکنشهای نامناسب افراد در رویدادهای بالقوه فشارزا، جلوگیری می کند. سلامت روانی حالتی از رفاه است که فرد توانایی هایش را می شناسد و قادر است با استرسهای معمول در زندگی تطبیق حاصل کند و از نظر عملکرد، مفید و سازنده باشد. مطالعه حاضر رابطه بین این دو متغیر را در نوجوانان کانون اصلاح و تربیت بررسی می کند.

    روش کار

    نمونه گیری در این مطالعه به روش سرشماری از کانون اصلاح  تربیت بود. تعداد 284 نفر وارد این مطالعه شدند که از این تعداد 21 نفر دختر و  263 نفر پسر بودند. روش این مطالعه مقطعی و توصیفی-تحلیلی بود. ابزار این پژوهش از سه پرسشنامه جمعیت شناختی، سلامت عمومی و سرسختی روان شناختی تشکیل شده بود. در این مطالعه از روش های آمار توصیفی نظیر فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد وهمچنین روش های آمار تحلیلی مثل ضریب همبستگی پیرسون، ANOVA و آزمون t استفاده شده است.

    یافته ها

    بین نمره سلامت روان و نمره سرسختی روان شناختی رابطه معنی دار و معکوس وجود دارد. رابطه معنی دار بین سرسختی روان شناختی و تمامی خرده مقیاس های سلامت روان هم وجود دارد.  سابقه بیماری روانی و اعتیاد در پدر  با سلامت روان نوجوانان کانون، دارای همبستگی معنی داری هستند. سطح تحصیلات مادر، سابقه قبلی بیماری روانی و اعتیاد در پدر و مادر و سابقه بزهکاری مادر با سرسختی روان شناختی آن ها همبستگی معنی داری دارند.

    نتیجه گیری 

    با افزایش سرسختی روان شناختی سلامت روان در نوجوانان کانون اصلاح و تربیت بهبود می یابد. نتایج تحلیل زیرگروه های هر یک از متغیرها و تاثیر آن ها بر یافته ها برای شناسایی گروه های در  معرض خطر بالاتر مورد بحث واقع شده است.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سرسختی روان شناختی، کانون اصلاح و تربیت
  • قدرت الله محمدی، محسن خادمی صفحات 89-108

    هدف پژوهش بررسی نظریات کارکنان دانشکده های دانشگاه شیراز و دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص میزان آمادگی دو دانشگاه برای تبدیل شدن به سازمان یادگیرنده بر اساس اصول سازمان یادگیرنده پیتر سنگه بود. این تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان دانشکده های دو دانشگاه (شامل 470 نفر کارکنان دانشگاه شیراز و 302 نفر کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز) بودند و تعداد نمونه (شامل 157 نفر کارکنان دانشگاه شیراز و 100 نفر کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شیراز) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، انتخاب شدند و مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی نشان داد که در زمینه مهارت های شخصی و مدل های ذهنی، بین کارکنان دو دانشگاه تفاوت معنی داری وجود ندارد و هر دو دانشگاه از این منظر آمادگی لازم برای تبدیل به سازمان یادگیرنده را دارند. در زمینه آرمان مشترک بین کارکنان دو دانشگاه تفاوت معنی داری وجود دارد و دانشگاه علوم پزشکی آمادگی لازم برای تبدیل به سازمان یادگیرنده را دارد؛ اما دانشگاه شیراز از این آمادگی برخوردار نیست. همچنین در زمینه یادگیری تیمی و تفکر سیستمی بین کارکنان دو دانشگاه تفاوت معنی داری وجود ندارد و هیچ یک از دو دانشگاه آمادگی لازم برای تبدیل به سازمان یادگیرنده را ندارند. در پایان پیشنهادها و محدودیت های این پژوهش نیز مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری سازمانی، میزان آمادگی، دانشگاه شیراز
  • معصومه سادات سید حسینی، افسانه بوستان، کیانوش هاشمیان صفحات 109-122

    یکی از گرانمایه ترین سرمایه های جوامع بشری وجود نسل نوجوان است . آنها باید با کسب مهارت های اجتماعی ، دراجرای بسیاری از اعمال پیچیده فردی و میان فردی حیات تسلط یابند . اما بسیاری از مواردی که مشکلات ارتباطی نامیده می شوند ، درواقع مشکل تفکر هستند .پژوهش حاضر از نوع پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، با گروه آزمایش وکنترل می باشد که به منظوربررسی اثربخشی مشاوره ی گروهی بارویکرد رفتاردرمانی عقلانی عاطفی بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان دخترمقطع راهنمایی درمدارس ناحیه یک شهرکرج درسال 91-90 صورت گرفت . بدین منظور به  95 فر از دانش آموزان که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند  ، پرسشنامه باورهای غیر منطقی جونز و مهارت های اجتماعی نوجوانان ، ارایه شد وپس ازبررسی اولیه و نمره گذاری ،16نفر که نمره بالاتری در آزمون باورهای غیر منطقی و نمره پایین تری در آزمون مهارت های اجتماعی داشتند، به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش وکنترل قرار گرفتند.گروه آزمایش به مدت 10جلسه 5/1ساعته در  مشاوره ی گروهی با رویکرد عقلانی عاطفی شرکت کردند. پس از پایان جلسات  از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد.سپس داده ها با استفاده از آزمونt  مورد تجزیه تحلیل قرارگرفتند.درپایان ، این نتیجه حاصل شد که مشاوره گروهی با رویکرد عقلانی عاطفی ، بر افزایش مهارت های اجتماعی دانش آموزان موثر است .

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی، رویکرد رفتاردرمانی عقلانی عاطفی، مهارت های اجتماعی، دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی
|
  • Pages 15-26

    The aim of the present study was to examine the relationship between religious orientation (internal - external) and intimacy with marital status among married female students in Research and Science University, Saveh Branch.  The population consisted of all students who were female, married studying in Science and Research University, Save Branch. The study sample included 169 people who were randomly selected. Research instruments were Allport religious orientation, marital status questionnaire for the head and the intimacy scale Walker. This study was a correlation study. In this study, the criterion variable was ((dependent)), and ((Marital status),) ((Religious orientation and Intimacy)) were Predictor variables. For analysis of the data, descriptive statistics and inferential statistical methods as well as multivariable regression and path analysis were used. The results showed that there is a significant relationship between marital status and extrinsic religious orientation, but negative relationship with intrinsic religious orientation. The results showed that Intimacy between married students is significant and the predictor of their marital status. The results revealed that the pattern of the relationship between religious orientations with marital status, Intimacy couples will play the role of mediator.

    Keywords: Intrinsic, extrinsic religious orientation, Intimacy, Marital status
  • Pages 27-36

    The purpose of this study was to investigate the degree of critical thinking skills of M.A. students of librarianship and information of Science and Research Branch of Islamic Azad University of Khuzestan.  The method was library research, and in the type of applied and survey.  The applied tool was the Questionnaire of California’s Standard.  The statistical population consisted of M.A. students of Librarianship and Information in the Science and Research Branch of Islamic Azad University of Khuzestan.  Out of 85 subjects who received the questionnaire, 76 filled it out and returned it back.  The SPSS version 19 was used to analyze the obtained the obtained data and the analysis of variance and the t test were used to test the research hypotheses.  Findings showed that the degree of critical thinking skills is higher in male students, i.e., 11.15 average than female students, i.e., 10.24 average.  The students who entered the university in the academic year of 90 with the average of 11.43 enjoyed more skills than year of 89 with the average of 9.63. The critical thinking skills were possessed by older students than young ones.  Furthermore, there was not a significant difference among students regarding age, sex.  On the whole, the results of the study showed that the critical thinking skills of M.A. students were at a low level.

    Keywords: Critical Thinking, Librarian & information students, Khouzestan Research & Science University
  • Pages 37-50

    The Purpose of the research was to assess the training needs of  Mahab Godds company’s managers and employees in the context of knowledge management in the year 2009.  There were about seven particular questions which the research focused on.  The research methodology for this applied-oriented study was field-type. Statistical population of the study covered all 1140 head office members of the company namely managers and employees.  As a result of the application of stratified sampling, 120 persons out of 1140 were selected for the purpose of conducting the research.  The required data for study were collected through employing and distributing a researcher made questionnaire, containing 36 items with 5 degree Likert scale. The validity of the content of the questionnaire was already approved by the study supervisors. The final reliability worked out to be 0.87 following the application of Cronbach’s  Alpha method.  For the purpose of data analysis, t test analysis as well as independent  t test was applied using SPSS software.  The findings showed that all managers and employees of the company needed training in six areas of the knowledge management including knowledge identification, acquisition, development, sharing and distribution, utilization, and finally retention. It was also revealed that, from the point of training needs, there was no difference between the managers and employees of the company in all six mentioned fields.

    Keywords: Training needs assessment, Training, Knowledge Management
  • Pages 51-60

    The main purpose of this article was to prioritize the social and economical factors affecting development of E-education in higher education of Iran which is extracted from an essay with the same title. From objective point of view, it was an applied research. The statistical population consisted of all E-education specialists employed in universities of Mazandaran. The rate of sample was determined by using Krejicie and Morgan table and 181 specialists were selected as a sample through stratified random sampling method. A research-made questionnaire was used for collecting data. The content validity of the questionnaire was confirmed by related experts and its reliability was calculated through Cronbach's Alpha (%89). To analyze the obtained data, the single group t-test, as well as Kalmogrof-Smirnov test was used. The research findings showed that social factors and economical factors affect the development of E-education at higher educational system of Iran and based on these results, some applied suggestions were given.

    Keywords: E-education, Higher educational system, Economical factors, Social factors
  • Pages 61-80

    The aim of this study was predict the differentiation of self on the domains primary maladaptive schemata of the married woman referring to the counseling centers in Tehran city in 2011. In order to carry out the study, 288 women referring to the counseling centers in Tehran with the age range of 20 until 64 years old were considered. After selecting through multistage random sampling, the subjects were asked to complete the young schema questionnaire - Shart form (YSQ - SF) and differentiation of self questionnaire (DSI - R). The data analysis using structural equation modeling (SEM) showed that, in general, 57 percent of five domains of early maladaptive schemas can be explained. On the other hand, the results indicated that the disconnection and rejection, impaired limits and other directedness positively predict differentiation of self. There was not a significant relationship between autonomy/ performance and over vigilance/ inhibition with differentiation of self.

    Keywords: differentiation, Primary maladaptive schemata
  • Pages 81-88

    Psychological hardiness is defined as a set of psychological characteristics, which prevents the improper reactions of potentially stressful events in people. Mental health is a state of welfare under which an individual knows his ability and is able to acquire the adjustment with the daily life stress, and maintain his productivity and performance. In the present study, the relationship between these variables in Juvenile institution`s adolescents was investigated.  Using the census sampling method, 284 subjects, including 21 girls and 263 boys were studied. The study method was cross sectional and descriptive-analytical.  The data were gathered by including demographic, general health, and psychological hardiness questionnaires. In the present study, descriptive statistics including frequency mean, and standard deviation as well as the inferential statistics including Pearson correlation coefficient, ANOVA, and t test was used.  The results showed that there was a significantly negative correlation between total score, and subscales of mental health, with psychological hardiness. The fathers' mental illness and history of addiction in fathers was negatively correlated with teenagers' mental health. In addition, mothers' education level, history of mental illness in parents, history of delinquency, and parents' drug use have significant correlation with psychological hardiness.  So, it was concluded that by increasing the psychological hardiness, teenagers' mental health in the juvenile institution will improve. The results of subgroups in each of the variables, and their effects have been discussed to identify the higher risks groups.

    Keywords: Mental Health, Psychological hardiness, Juvenile institution
  • Pages 89-108

    The purpose of this study was to carry out a comparative study of the staffs’views of the Shiraz University and Shiraz Medical Sciences University concerning the degree of readiness for becoming learning organizations based on the Senge’s learning organization principles. This research was a descriptive survey. The population of this research consisted of the staff of Shiraz University and Shiraz Medical Sciences University (470 employees of Shiraz and 302 employees of Medical Sciences). The sample included 257 individual employees of both Shiraz University and Shiraz Medical Sciences University staff. The method for selection of the sample was random sampling. The method used for analysis of the data was independent t-test.  The results showed that there was not any significant difference found in the views of the staff of both universities concerning the Personal Mastery and Mental Models. There was a significant difference found in the views of the staff of the two universities concerning the Shared Vision, but Shiraz University staff did not show readiness for becoming a learning organization.  There was not any significant difference found in the views of the staff of both universities concerning the Team Learning and System Thinking, but neither of them showed readiness to become a learning organization.

    Keywords: Learning organization, organizational learning, Shiraz University, Shiraz Medical Sciences University
  • Pages 109-122

    One of the most valuable assets of human society is adolescent generation. They should master social skills in execution of complex personal and interpersonal actions of life. But many cases which are called communicative problems, in fact, are thinking difficulty.  This research is quasi experimental with presenting pre-test and post-test plan with experimental and control groups. The study was conducted in order to evaluate the impact of group consulting with rational-emotive behavior therapy approach on social skills of female students of guidance schools in district 1 of Karaj city in the academic year of 2011-2012.  For this purpose, 95 students were selected on random sampling method. Jones' Irrational Beliefs Questionnaire and social skills of adolescents were administered. After initial studies and scoring, 16 individuals who obtained higher scores in the first test and lower scores in social skills test were divided in two groups of experimental and control randomly. The experiment group participated in group consulting with rational-emotive approach for 10 sessions, and each session took 1.5 hours. After the completion of sessions, both groups were tested by post-test method. Then, the data were analyzed by using t-test. The results showed that counseling group with rational-emotive approach is effective in increasing the social skills of students.

    Keywords: Group counseling, Rational-emotive behavior therapy approach, social skills, female students, Guidance school