فهرست مطالب

پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی - سال نهم شماره 3 (پاییز 1399)

فصلنامه پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مینا اکبریان، محبت محبی*، آرش کوچکی، الناز میلانی، محمد خلیلیان موحد صفحات 237-254

    کیچی یک نوع شیرینی محلی است که در استان های غربی کشور به خصوص استان چهارمحال بختیاری پخت می شود. این محصول عموما به صورت سنتی تهیه شده و دارای ماندگاری پایین و بافت نامناسب می باشد. ازاین رو، هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر صمغ زانتان در 4 سطح (0، 0/1، 0/3 و 0/5 درصد) به منظور بهبود خصوصیات کمی و کیفی نان محلی کیچی بود. همچنین میانگین اندازه حفره ها، تخلخل، بعد برخالی و پارامترهای رنگی با استفاده از پردازش تصویر محاسبه گردید. نتایج حاصل نشان داد که با افزودن صمغ زانتان، ظرفیت نگهداری آب خمیر افزایش یافت. همچنین نتایج آزمون بافت سنجی بیان کرد که در غلظت های پایین صمغ زانتان (0/1 درصد براساس آرد) نمونه های نرم تر حاصل شد و میزان صمغیت در این نمونه به طور معنی داری کمتر از سایر نمونه ها بود (0/05>p). علاوه بر این میزان تخلخل محصول در غلظت های پایین زانتان (0/1 درصد)، مشابه نمونه شاهد بود اما غلظت بیش از 1/0 درصد این صمغ سبب کاهش تخلخل محصول شد. ازسوی دیگر افزودن صمغ زانتان تاثیری بر میزان بعد برخالی بافت محصول نداشت. درمورد رنگ محصول افزودن زانتان تنها بر مقادیر L* و b* بافت مغز نمونه ها دارای اثر معنی دار بود. درنهایت می توان گفت که افزودن 0/1 درصد صمغ زانتان در فرمولاسیون این نان محلی منجربه تولید محصولی با کیفیت از لحاظ رنگ و بافت شده همچنین ازنظر ارزیابی حسی بافت و ویژگی های حسی مطلوب داشت.

    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، تحلیل تصویر، نان شیرینی کیچی، هیدروکلوئید
  • هدیه داودی مقدم، فخری شهیدی*، فریده طباطبائی یزدی، محبوبه سرابی جماب، زرین اسحاقی صفحات 255-268

    کپک موناسکوس پورپوریوس به دلیل تولید دامنه گسترده ای از رنگدانه های طبیعی، توجه بسیاری از تولیدکنندگان مواد غذایی را به عنوان جایگزینی برای رنگ های سنتزی جلب کرده است. رنگدانه های موناسکوس معمولا آلوده به سیترینین هستند که همین امر کاربرد گسترده آنها را در مواد غذایی محدود می کند. استفاده از مخمر ساکارومایسس سرویزیه یک روش بیولوژیکی مناسب برای حذف توکسین شناخته می شود. در این پژوهش اثر مخمر ساکارومایسس سرویزیه در دو حالت غیرفعال شده (تیمار حرارتی در دمای 121 درجه سانتی گراد و تیمار اسیدی در اسید هیدروکلریک دو مولار) و زنده در سه غلظت مختلف (103، 104 و 105 واحد تشکیل کلنی در میلی لیتر) بر میزان سیترینین و رنگدانه زرد، نارنجی و قرمز تولیدشده توسط کپک موناسکوس پورپوریوس موردبررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که مخمر زنده و تیمارشده با حرارت و اسید به طور قابل توجهی باعث کاهش سیترینین در محیط شد، به طوری که میزان سیترینین از 43/4 میلی گرم بر لیتر در نمونه کنترل فاقد مخمر به ترتیب به 0/9، 0/1 و 0/07 میلی گرم بر لیتر (در غلظت 105 واحد تشکیل کلنی در میلی لیتر از سوسپانسیون مخمری) کاهش یافت. حداکثر مقدار رنگدانه های خارج سلولی و داخل سلولی زرد، نارنجی و قرمز اندازه گیری شده متعلق به نمونه های حاوی مخمر زنده بود، درحالی که مقدار این رنگدانه ها در نمونه های حاوی مخمر تیمارشده با حرارت و اسید به ترتیب کاهش داشتند. از بین تیمارها، استفاده از مخمر زنده در غلظت 104 واحد تشکیل کلنی در میلی لیتر بهترین شرایط را برای رسیدن به هدف موردنظر فراهم کرد.

    کلیدواژگان: تیمار اسیدی، تیمار حرارتی، رنگدانه، ساکارومایسس سرویزیه سیترینین، موناسکوس پورپورئوس
  • سیما ناجی طبسی، الهام مهدیان*، اکرم آریان فر، سارا ناجی طبسی صفحات 269-282
    باتوجه به نقش چندگانه چربی در فراورده های غذایی، لازم است از ترکیباتی به عنوان جایگزین چربی استفاده شود تا ویژگی های ریولوژیکی، بافت و حسی محصول کم چرب حفظ شود. در این تحقیق استفاده از ساختارهای اولیوژل جهت تولید محصول کم چرب موردتوجه قرار گرفته است. جهت تولید اولیوژل از روش غیرمستقیم قالب گیری امولسیون ژل پیکرینگ استفاده شد. در تهیه پیکرینگ ها از ایزوله پروتئین سویا (ISP) (1S:0B) و کمپلکس ایزوله پروتئین سویا:صمغ دانه ریحان (ISP-BSG) در نسبت های 1:1 (1S:1B)، 1:2 (2S:1B) و 3:1 (3S:1B) استفاده شد. نوع و ساختار پیکرینگ به کاررفته بر مقدار حفظ روغن در اولیوژل تاثیرگذار بود (0/05>p). حضور صمغ دانه ریحان در نسبت مناسب با پروتئین (2S:1B) باعث ایجاد اولیوژل با ثبات تر و استحکام مکانیکی بالاتری شد و اولیوژل از ساختار شبکه فشرده مناسب تری برخوردار بود. درنهایت اولیوژل 2S:1B دارای ظرفیت اتصال بهتر با روغن بود. بیشترین و کمترین میزان پایداری حرارتی مربوط به نمونه 2S:1B و 1S:1B بود. بیشترین و کمترین میزان قوام به ترتیب در نمونه 2S:1B و 1S:0B مشاهده شد (0/05>p). بررسی خصوصیات ویسکوالاستیک، تشکیل ژل در سیستم اولیوژل را تایید کرد. باتوجه به پایداری و خصوصیات بافتی از بین نمونه های اولیوژل، دو فرمول 1S:0B و 2S:1B برای تولید خامه با چربی کاهش یافته (5، 10 و 15 درصد) استفاده شد. بیشترین میزان پذیرش کلی در نمونه 2S:1B با کاهش 5 درصد چربی حاصل شد که تفاوت معنی داری با خامه کنترل نداشت.
    کلیدواژگان: اولئوژل، پیکرینگ، خامه، قالب گیری امولسیون ژل، کمپلکس پروتئین-پلی ساکارید
  • محسن قدس روحانی*، مرتضی کاشانی نژاد، حسن رشیدی، سمیرا نوروزی صفحات 283-294

    در این تحقیق اجزاء مخلوط ماست تازه کم چرب حاوی صمغ دانه بالنگو مدل سازی و بهینه یابی شد. برای این منظور ابتدا متغیرهای مستقل مقادیر صمغ دانه بالنگو (0 تا 0/1 درصد) و چربی (0 تا 2 درصد) به روش کاملا تصادفی در قالب طرح مرکب مرکزی مدل سازی شدند و هریک از متغیرهای پاسخ (آب اندازی، pH، امتیاز طعم، رنگ، بافت و پذیرش کلی) در قالب مدل رگرسیون چندجمله ای به صورت تابعی از متغیرهای مستقل ارایه شدند. نتایج تحقیق نشان داد که با افزایش صمغ دانه بالنگو آب اندازی و pH نمونه ها کاهش و امتیاز طعم و مزه، بافت، رنگ و پذیرش کلی نمونه ها افزایش یافت. افزایش چربی نیز فقط منجربه کاهش آب انداری نمونه ها شد. سپس مدل های به دست آمده، توسط الگوریتم ازدحام ذرات چندهدفه و الگوریتم بهینه یابی عددی به روش سطح پاسخ، بهینه گردید، به طوری که آب اندازی حداقل و امتیازهای طعم، بافت و پذیرش کلی حداکثر درنظرگرفته شدند. نتایج مقایسه میانگین سه نقطه بهینه به دست آمده از دو الگوریتم نشان داد که به طورکلی در بهینه یابی اجزاء مخلوط ماست کم چرب حاوی صمغ دانه بالنگو، الگوریتم ازدحام ذرات چندهدفه از عملکرد بهتری نسبت به الگوریتم بهینه یابی عددی به روش سطح پاسخ برخوردار است. میانگین میزان بهینه صمغ دانه بالنگو و چربی در روش الگوریتم ازدحام ذرات چندهدفه به ترتیب 0/85 و 1 درصد و در روش الگوریتم بهینه یابی عددی به روش سطح پاسخ 0/89 و 1/94 درصد به دست آمد.

    کلیدواژگان: الگوریتم ازدحام ذرات چندهدفه، بهینه یابی، روش سطح پاسخ، صمغ دانه بالنگو، ماست تازه کم چرب
  • علی معتمدزادگان*، هدا فهیم، راضیه رضوی، حسین یوسفی صفحات 295-306

    در این پژوهش تفاله گوجه فرنگی حاصل از پسماند کارخانه های رب گوجه فرنگی خریداری شده و پس از خشک کردن به وسیله یک دستگاه سوپر آسیاب به پودر تبدیل شد. از پودر به دست آمده سه ژل با غلظت های 2، 4 و 6 درصد تهیه شد و آزمون های ریولوژیکی روبش-کرنش، روبش-فرکانس و روبش-دما و رفتار جریانی برای نمونه های ژل انجام شد. نتایج آزمون تفرق نور پویا نشان داد که میانگین اندازه ذرات ژل گوجه فرنگی حدود 38 نانومتر بود. هر سه ژل برازش خوبی با مدل قانون توان داشته و رفتار رقیق شونده با برش داشتند و ویسکوزیته آنها با افزایش سرعت برش کاهش یافت. همچنین مساحت حلقه هیسترسیس ژل ها نشان دهنده خصوصیت تیکسوتروپی آنها بود. آزمون روبش-کرنش نشان داد که مدول الاستیک تمامی ژل ها بالاتر از مدول ویسکوز بوده و نقطه تقاطع هر سه ژل نشان داد که با افزایش غلظت تمایل به جریان یافتن کاهش می یابد. در آزمون روبش-فرکانس، تمامی غلظت های تهیه شده دارای مدول 'G بالاتر نسبت به "G بود و مقدار این دو پارامتر با افزایش غلظت از 2 تا 6 درصد نیز افزیش یافت. هر سه غلظت ژل در فرکانس های پایین رفتار شبه جامد از خود نشان دادند درحالی که با افزایش فرکانس روند افزایشی در پارامترهای 'G و "G مشاهده شد که نشان دهنده تضعیف ساختار ژل بود. در آزمون روبش-دما کاهش تدریجی مدول 'G و "G با افزایش دما تاییدکننده تضعیف اندک ژل در دماهای بالا بود، ولی در طول سردکردن ژل ها دوباره ساختار خود را بازیافتند و پسماند چندانی مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: رئولوژی، روبش-دما، روبش-فرکانس، روبش-کرنش، ژل نانوفیبر گوجه فرنگی
  • طاهره تاقانی، بهاره شعبانپور*، پرستو پورعاشوری، علیرضا عالیشاهی صفحات 307-322

    در این تحقیق، اثرات پوشش دهی کیتوزان و الیگوساکارید آن (1 و 2 درصد) روی برخی ویژگی های کیفی میگوی وانامی بدون پوست طی 3 ماه نگهداری به صورت منجمد در مقایسه با پیروفسفات سدیم (1 و 2 درصد)، تیمار ترکیبی پیروفسفات- کیتوزان (1 و 2 درصد) و پیروفسفات-الیگوساکارید کیتوزان (1 و 2 درصد) موردمطالعه قرار گرفت. بررسی تیمارها با انجام آزمایش های تعیین مقدار رطوبت، تیوباربیتوریک اسید، دی ان های مزدوج، سنجش رنگ و بافت انجام گرفت. نتایج نشان داد که پوشش دهی کیتوزان و الیگوساکارید آن به تنهایی یا در ترکیب با پیروفسفات سدیم تاثیر معنی داری بر حفظ ویژگی های بافت (قابلیت جویدن و ارتجاعی) در مقایسه با تیمار شاهد و پیروفسفات سدیم داشته است. مقادیر دی ان های مزدوج (CD) و تیوباربیتوریک اسید (TBA) طی نگهداری روند افزایشی داشت و در تیمارهای غوطه ورشده در کیتوزان 1 درصد و ترکیبی با پیروفسفات مقدار TBA از 0/28 به 0/58 و 0/82 میلی گرم مالون دی آلدهید افزایش یافت. این شاخص و در تیمار شاهد و پیروفسفات سدیم (1 و2 درصد) به 0/92 تا 0/97 میلی گرم مالون دی آلدهید افزایش یافت. نتایج نشان داد که تیمارهای حاوی کیتوزان و الیگوساکارید آن به تنهایی یا در ترکیب با پیروفسفات سدیم نقش موثری در به تعویق انداختن اکسیداسیون چربی و جلوگیری از اثرات نامطلوب آن در میگوی منجمد داشتند. به علاوه، شاخص های رنگ (*L*,a*,b) در نمونه های تیمارشده با کیتوزان اثرات مثبت بر تثبیت و بهبود رنگ میگو طی دوره نگهداری به صورت منجمد نشان دادند. به طورکلی، نتایج نشان داد به کارگیری کیتوزان و الیگوساکارید آن به عنوان محافظ سرمایی سبب حفظ کیفیت بافت میگوی پوست کنی شده منجمد گردد.

    کلیدواژگان: اکسیداسیون، الیگوساکارید کیتوزان، بافت، کیتوزان، میگو
  • متینا یکتا، وحید حکیم زاده* صفحات 323-338

    امروزه باتوجه به نقش باکتری های پروبیوتیک در سلامتی افراد جامعه و ازطرفی در معرض بودن این باکتری ها در برابر شرایط حاد فرایندهای غذایی و دستگاه گوارش، ریزپوشانی پروبیوتیک ها با بیوپلیمرهای زیستی در امولسیون های فراسودمند به عنوان یک تکنیک نوین موردتوجه محققین زیادی قرار دارد. معمولا میزان تحمل نمونه های غذایی پوشش دهی شده در شرایط شبیه سازی شده معده و روده موردبررسی قرار می گیرد. در این پژوهش، سه فرمولاسیون برای آماده سازی سوسپانسیون ریزپوشانی (ترکیبی از کنسانتره پروتئین آب پنیر، اینولین و صمغ فارسی در محدوده 14 تا 14/3 گرم در 100 میلی لیتر) آماده گردید. نتایج نشان داد، راندمان ریزپوشانی، مقاومت نسبت به تنش اسیدی و بازی، ارزیابی ویسکوزیته، خصوصیات میکروسکوپی و درنهایت نرخ سنتیک رهایش در فرمولاسیون دوم (8/5، 5/5 و 0/2 گرم به ترتیب برای کنستانتره پروتئین آب پنیر، اینولین و صمغ فارسی) بهترین شرایط را داشت و ازاین رو به عنوان ماتریکس مناسب درنظر گرفته شد و در ادامه به بررسی خصوصیات ماندگاری بهترین فرمولاسیون طی دو ماه و در دو سطح دمایی 25 و 40 درجه سانتی گراد پرداخته شد. طول مدت ماندگاری سبب کاهش جمعیت لاکتوباسیلوس پلانتاروم در دو دمای یادشده گردید که مقدار کاهش جمعیت در دمای نگهداری 40 درجه سانتی گراد به مراتب بیشتر از دمای محیط بود. نتایج حاصل از تصاویر ریزکپسول که با میکروسکوپ الکترونی روبشی تهیه شدند نیز نشان داد که خصوصیات سطح ظاهری و اثر ترکیبات دیواره بر ریزساختارهای ذرات در دو دمای مختلف، متفاوت است. بدین صورت که دمای 40 درجه سانتی گراد چروکیدگی سطحی به مراتب بالاتری را در مقایسه با دمای محیط در ریزکپسول ها ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: امولسیون، ریزپوشانی، سیستم گوارش، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، ماتریکس فراسودمند
  • مریم کاشی، زهرا طالب پور*، بهروز جنت صفحات 339-350

    در این پژوهش، نوع و میزان استرول های موجود در روغن های گیاهی (زیتون، کانولا، ذرت، کنجد و آفتاب گردان) و چربی خوک (لارد) با روش استخراج مایع-مایع و آنالیز با کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی بررسی شد. همچنین استرول های موجود با مقایسه طیف جرمی ثبت شده با کتابخانه دستگاه، شناسایی شدند. به منظور اندازه گیری کمی استرول ها، منحنی درجه بندی با ضریب های رگرسیون بزرگ تر از 0/99 به دست آمد. حد تشخیص روش پیشنهادی برای سه ترکیب بتا-سیتوسترول، کمپسترول و کلسترول به ترتیب 0/48، 2/38 و 0/44 میلی گرم بر لیتر بود. صحت و دقت روش با محاسبه بازیابی و انحراف استاندارد نسبی در یک روز و بین روز محاسبه شد. نتایج بازیابی 109-95 درصد و انحراف استاندارد نسبی کمتر از 9 درصد را نشان دادند. همچنین مشخص شد مقدار کلسترول لارد بیش از 5 برابر روغن های دیگر است. در ادامه، مخلوط هایی از یک نوع روغن گیاهی (روغن زیتون فرابکر) و لارد تهیه و با روش پیشنهادی آنالیز شدند. ارتباط غلظت کلسترول برحسب درصد لارد اضافه شده با ضریب همبستگی بزرگ تر از 0/99، خطی به دست آمد و با استفاده از روش پیشنهادی، تشخیص 1 درصد لارد در روغن زیتون با خطای کمتر از 3 درصد امکان پذیر بود. از نتایج این روش می توان برای تشخیص تقلب در سایر روغن های گیاهی (فاقد کلسترول) با چربی های حاوی کلسترول نیز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بتاسیتوسترول، تقلب در روغن زیتون، کلسترول، کمپسترول، لارد
|
  • Mina Akbarian, Mohebbat Mohebbi *, Arash Koocheki, Elnaz Milani, Mohammad Khalilian Movahhed Pages 237-254

    Kichi is a local sweet bread that is cooked in the west of Iran, especially in Chaharmahal and Bakhtiari Province. This product is traditionally produced and has a low shelf life and hard texture. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of xanthan gum (0, 0.1, 0.3 and 0.5%) to improve the quality of Kichi sweet bread. Also mean size area, porosity, fractal dimension, and color parameters of Kichi bread were evaluated. The results showed that addition of xanthan led to improving WHC. The results of the texture analysis showed that softer samples were obtained in the low concentrations of xanthan gum (0.1% based on flour) and gumminess in this sample was significantly less than other samples (p < /em><0.050). Also, the porosity of the product in the low concentrations of xanthan (0.1%) was similar to the control, but in the high concentration of xanthan gum, the porosity of the product reduced. On the other hand, the results showed that the addition of xanthan gum did not affect the fractal dimension of the product texture. In the case of product color, the xanthan had a significant effect on the L* and b* values of the texture. Finally, it can be stated that using 0.1% of xanthan gum in the formulation of this local bread led to the production of a quality product regarding color and texture. The sensory evaluation results of the samples showed that the addition of xanthan improves the sensory properties of the samples. In general, samples containing 0.1% xanthan had better texture and sensory properties.

    Keywords: Hydrocolloid, image processing, Local sweet bread (Kichi), Sensory Evaluation
  • Hediyeh Davoudi Moghadam, Fakhri Shahidi *, Farideh Tabatabaei Yazdi, Mahbobeh Sarabi-Jamab, Zarrin Es&#, Haghi Pages 255-268

    Monascus purpureus can produce a wide range of natural pigments so attract the attention of food producers as substitute of synthetic colors. Monascus pigments usually accompanied with citrinin contamination which limits their wide application in foods. The usage of Saccharomyces cerevisiae is known as a useful biological way for citrinin elimination. In this study, the effect of  Saccharomyces cerevisiae cells in twomodes of treatment (heat treatment at 121  °C and acid treatment in 2M HCL) and live at three different concentrations (103, 104, 105 CFU/mL) were investigated on the amount of citrinin and yellow, orange and red pigments produced by Monascus purpureus. The results showed that live yeast cell and yeast cells treated by heat and acid significantly decreased the citrinin in culture, so that citrinin content decreased from 4.43 mg/L in control sample to 0.9, 0.10 and 0.07 mg/L (at 105 CFU/mL yeast suspension) respectively. The maximum amount of yellow, orange and red extracellular and intracellular measured pigments belong to the samples with live yeast, while the amount of this pigments in the samples containing yeast treated with heat and acid reduced respectively. Among the treatments, the use of live yeast at concentration of 104 CFU/mL per milliliter provided the best conditions to achieve the desired goal.

    Keywords: Acid treatment, Heat treatment, pigment, Saccharomyces cerevisiae Citrinin, Monascus purpureus
  • Sima Naji-Tabasi, Elham Mahdian *, Akram Arianfar, Sara Naji-Tabasi Pages 269-282
    According to the multiple role of fat in food products, it is necessary to use a substance as a substitute of fat to maintain the rheological, texture and sensory characteristics of low-fat products. In this study, oleogel system was applied to produce low-fat product. Pickering emulsion-templated was applied to produce oleogels. Isolated soy protein (ISP) and basil seed gum (ISP-BSG) were used for the preparation of Pickering. ISP-BSG particles were prepared with different mass ratios of ISP-BSG, 1:0, 1:1, 2:1 and 3:1 and named 1S:0B, 1S:1B, 2S:1B and 3S:1B, respectively. The type and structure of the Pickering used affected the amount of oil retention in the oleogel (p < /em><0.05). The presence of basil seed gum in a suitable ratio with protein (2S:1B) caused a more stable oleogel, higher mechanical strength, and more compact network. Finally, the oleogels were prepared with better oil bonding capacity. The highest and lowest thermal stability rates were for the 2S:1B and 1S:1B samples, respectively. The highest and lowest consistency levels were observed in 2S:1B and 1S: 0B samples, respectively (p < /em><0.05). Investigation of the viscoelastic properties confirmed the gel formation in the oleogel system. According to the stability and textural properties of oleogel samples, two formulas 1S:0B and 2S:1B were used to produce cream with reduced fat (5, 10 and 15%). The highest overall acceptance was obtained in the 2S:1B sample with a 5% reduction in fat, which had no significant difference with control cream.
    Keywords: Cream, Emulsion gel template, Oleogel, Pickering, Protein-polysaccharide complex
  • Mohsen Ghods Rohani *, Morteza Kashaninejad, Hassan Rashidi, Samira Nowrouzi Pages 283-294

    In this study, the formulation of fresh low-fat yogurt containing Balangu seed gum was modeled and optimized. In this study, first the independent variables of balangu seed gum (0 to 0.1%) and fat (0 to 2%) were modeled completely randomly in the form of a central composite design and each of the response variables (syneresis, pH, flavor, color, texture, and overall acceptance) were presented in the form of a polynomial regression model as a function of independent variables.The results showed that with increasing balangu seed gum, syneresis and pH of the samples decreased and the flavor, color, texture, and overall acceptance of the samples increased. Also, the increase in fat only decreased the syneresis of the samples. Then, the obtained models were optimized by multi objective particle swarming algorithm and numerical optimization algorithm in response surface methodology, so that minimum syneresis and maximum texture, flavor, color and general acceptance scores were obtained. The results of comparing the mean of three optimal points of the two algorithms showed that in general, in optimizing the formulation of low-fat yogurt containing balangu seed gum, the multi-objective particle swarming algorithm has a better performance than the numerical optimization algorithm in response surface method. The average optimal amount of balangu seed gum and fat in the multi-objective particle swarm algorithm was 0.85 and 1%, respectively, and in the method of optimization algorithm in response surface methodology, was 0.89 and 1.94%.

    Keywords: Balangu Seed Gum, Fresh low-fat yogurt, optimization, Multiple objective particle swarm algorithm, Response Surface Methodology
  • Ali Motamedzadegan *, Hoda Fahim, Razieh Razavi, Hossein Yousefi Pages 295-306

    In the current study, the nanofiber gel of tomato pomace was prepared using a super disk grinder device available at Nano Novin Polymer Co., Iran. Three different concentrations (2, 4 and 6%) of the gel prepared and rheological tests including amplitude sweep, frequency sweep, temperature sweep, and flow behavior were done. DLS results showed that the average diameter of tomato nano-gel was around 38 nm. The power law model was chosen as the best model for describing flow behavior data. All samples showed a shear-thinning behavior that viscosity decreased with increasing shear rate. A hysteresis loop was observed in all samples which confirmed the thixotropic characteristic of gels. Based on amplitude sweep data, elastic modulus (G') was higher than viscous modulus (G"), in addition, crossover points of all gels showed that the flowability decreased with increasing concentrations. Based on frequency data, G' in all concentrations was higher than G" and both parameters increased with increasing concentration from 2 to 6%. In lower frequencies, all gels showed solid-like behavior while G' and G" increased with increasing frequency indicating the weakening of the gel network. G' and G" gradually decreased with increasing temperature from 5 to 50 ºC which confirmed that all gels were weakened at high temperatures, but in the cooling cycle, all gels recovered their structures and no remarkable hysteresis was observed.

    Keywords: amplitude sweep, frequency sweep, Rheology, temperature sweep, tomato nanofiber gel
  • Tahereh Taghani, Bahareh Shabanpour *, Parastoo Pourashouri, Alireza Alishahi Pages 307-322

    In this study, the effects of the coating by chitosan (Cs) and its oligosaccharides (CsO) on some quality properties of peeled vannamei shrimp (Litopenaeus vannamei) during 3 months of frozen storage were compared with sodium pyrophosphate (SPP) (1 and 2%), Cs-SPP (1 and 2%) and CsO-SPP (1 and 2%). The moisture content, conjugated dienes (CD), thiobarbituric acid (TBA), color and texture properties of the samples were analyzed. The results showed that coating of shrimp by chitosan and its oligosaccharides, alone or in combination with SPP showed significant effects on the texture characteristics (springiness and chewiness) compared with the control and SPP-treated batches (P<0.05). The CD and TBA indices showed an increasing trend during storage (P<0.05). In the immersed treatments at CS 1% and in combination treatment with SPP, the TBA value was increased of 0.28 to 0.58 and 0.82 mg malondialdehyde/kg. This index was increased in the control and SPP (1 and 2%) to the 0.92 to 0.97 mg malondialdehyde/kg. According to the results, the treatments coated by chitosan and its oligosaccharide alone or in combination with sodium pyrophosphate had an effective role in inhibiting lipid oxidation and preventing its undesirable effects on frozen shrimp. In addition, color parameters (L*, a*, b*) in the treated samples by chitosan showed positive effects on stabilizing and improving the color of frozen shrimp during storage. Overall, the coating by chitosan and its oligosaccharides could maintain the quality of peeled frozen shrimp.

    Keywords: Chitooligosaccharide, Chitosan, oxidation, Shrimp, Texture
  • Matina Yekta, Vahid Hakimzadeh * Pages 323-338

    Nowadays due to the role of nutrition in public health, as well as the use of probiotic bacteria that exposed to acute conditions of food processes and the gastrointestinal tract, is always one of the concerns of researchers in food and pharmaceutical sciences. Therefore, probiotics has been proven as a new technique for the tolerability of food samples coated with biopolymers in beneficial emulsions under gastric and intestinal simulation conditions. In this study, three formulations were prepared for microcoating suspension (a combination of whey protein concentrate, inulin and Persian gum in the range of 14 to 14.3 g per 100 mL). The results showed that microcoating efficiency, resistance to acid and alkali stress and viscosity evaluation, microscopic properties and finally the release rate synthesis, the second formulation (8.5, 5.5 and 0.2 g for whey protein concentrate, inulin and Persian gum, respectively) was considered as a suitable matrix, in the following, the durability characteristics during two months were evaluated at two temperature levels of 25 and 40 °C. The effect of shelf life caused a decrease in the population of Lactobacillus plantarum at two temperatures, which was much more severe at a temperature of 40 °C than the ambient temperature. The results of capsule microparticle images obtained by scanning electron microscopy showed that the surface of properties and the effect of wall compositions on the microstructures of the particles at two different temperatures were different. According to the results, the temperature of 40 °C had a much higher surface shrinkage compared to the small particles of the capsule stored at room temperature.

    Keywords: emulsion, Functional matrix, Gastrointestinal system, Lactobacillus plantarum, Microencapsulation
  • Maryam Kashi, Zahra Talebpour *, Behrooz Jannat Pages 339-350

    In this study, the sterols of 5 different vegetable oils (olive, canola, corn, sesame as well as sunflower) and an animal oil (lard) were analyzed by liquid-liquid extraction and gas chromatography. The sterols in real samples were identified by mass spectrometry. Calibration curves were plotted with the correlation coefficients more than 0.99 for each sterol. The detection limits for b-sitosterol, campesterol, and cholesterol were 0.48, 2.38, and 0.44 mg L-1, respectively. The recoveries were obtained in the range of 95-109%, and their relative standard deviations were less than 9% in a day and between three days. The concentration of each sterol in real samples was determined using the purposed method. To detect lard adulteration in vegetable oils, mixtures of extra virgin olive oil and lard in four different ratios were prepared and analyzed. According to the results, at a higher percentage of lard in extra virgin olive oil, cholesterol increased and plant sterols were decreased. The curve plotted via the cholesterol concentration versus the added amount of lard, was linear with the correlation coefficient of more than 0.99. Moreover, this method made the detection of lard adulteration possible in olive oil with 1% detection limit and less than 3% uncertainty. Therefore, the identification of lard adulteration in plant oils (cholestrol-free) can be based on the suggested method.

    Keywords: Adulteration of olive oil, -sitosterol, Campesterol, Cholesterol, lard