فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتاد و سوم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • احمد اخوان*، احمد گلچین صفحات 411-426
    معدن سرب و روی انگوران-زنجان بزرگترین تولید کننده سرب و روی در ایران و بزرگترین معدن سرب و روی خاورمیانه است. حجم پسماندهای تولید شده توسط این معدن بسیار زیاد می باشد که متاسفانه بدون عملیات حفاظتی در نواحی مختلف استان زنجان انباشته می شود. این پسماندها حاوی فلزات سنگین مختلفی مخصوصا کادمیوم هستند که دفع و یا پخش آن ها در محیط زیست می تواند اثرات بسیار مخربی را بر منابع آب و خاک داشته باشد. درمطالعه حاضر به بررسی غلظت، توزیع و رفتار آبشویی و رهاسازی کادمیوم از نمونه پسماندهای این معدن (S1 و S2) پرداخته شده است. به منظور بررسی توزیع کادمیوم در بین اجزاء مختلف پسماندها از روش عصاره گیری متوالی و برای طبقه بندی پسماندها از نظر سطح خطر زیست محیطی از پروتکل های آبشویی روش ویژه سمیت (TCLP) روش آبشویی بارندگی مصنوعی (SPLP)، روش آبشویی مزرعه (FLT) و روش عصاره گیری شیرابه (LEP) استفاده گردید. همچنین تاثیر زمان تماس، اندازه ذرات، نسبت مایع به جامد و پی اچ بر رهاسازی کادمیوم از پسماندها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که رهاسازی کادمیوم در دامنه اندازه ذرات مختلف یکسان است و با افزایش زمان آبشویی رهاسازی کادمیوم تقریبا به یک مقدار ثابت می رسد. همچنین مشخص گردید که رفتار رهاسازی کادمیوم حالت کاتیونی داشته و انحلال پذیری کنترل کننده غلظت کادمیوم در محلول آبشویی است. هر دو پسماند بر مبنای شاخص تحرک در گروه بقایای بسیار پر خطر قرار گرفتند. نتایج آزمایش TCLP نیز نشان داد که پسماند ها جزء بقایایی هستند که باید با عملیات مدیریتی بسیار مناسب حفاظت شوند، زیرا پتانسیل بالایی برای ایجاد آلودگی در منابع آب و خاک دارند.
    کلیدواژگان: اندازه ذرات، pH، زمان آبشویی، نسبت مایع به جامد، پروتکل های آبشویی
  • مصطفی اسکندری*، سامان ضیایی، حمید کریمی، محمود احمدپور برازجانی، احمد رفیعی پور صفحات 427-441
    چغندرقند به علت مصارف گوناگون در دنیای امروز اهمیت اقتصادی و تجاری زیادی دارد. با توجه به این که این محصول ماده اولیه کارخانجات شکر می باشد، در سال های اخیر مورد توجه ویژه ی دولت قرار گرفته است. هدف از مطالعه ی حاضر، تعیین همگرایی زیست محیطی عوامل تولید چغندرکاران کشور در طی دوره زمانی 1396-1392 بود. داده های مورد نیاز از سایت آمار وزارت جهاد کشاورزی جمع آوری شد و با نرم افزارهای GAMZ2.1 و Ewiews9 تجزیه و تحلیل شد. برای این منظور ابتدا با استفاده از مدل تحلیل پوششی، داده های پنجره ای تحت شرایط بازده متغیر نسبت به مقیاس کارایی فنی استاندارد و کارایی فنی زیست محیطی عوامل تولید ریشه ی چغندر قند محاسبه شد. سپس با آزمون دیکی فولر همگرایی زیست محیطی عوامل تولید چغندرکاران بررسی شد. یافته ها نشان داد که میانگین کارایی فنی استاندارد و کارایی فنی زیست محیطی به ترتیب 76/0 و 67/0 بودند. با توجه به نتایج حاصل از محاسبه ی میانگین کارایی فنی زیست محیطی می توان نتیجه گرفت که در این استان ها، ناکارایی زیست محیطی وجود دارد. بر اساس این نتایج و انجام هر چه بیشتر مطالعات در زمینه کارایی و انتقال این دستاوردها به مزارع استان ها از طریق آموزش و ترویج کشاورزی و سیاست حمایتی می توان کارایی فنی زیست محیطی تولید این محصول استراتژیک را افزایش داد. آزمون های همگرایی زیست محیطی نشان داد که در تمامی استان های مورد مطالعه همگرایی زیست محیطی عوامل تولید وجود دارد. این به معنای آن است که همه ی بهره برداران محصول ریشه ی چغندر قند گرایش به رشد کارایی فنی زیست محیطی عوامل تولید محصول دارند. این موضوع با توجه بحث آلودگی زیست محیطی در قرن حاضر و از طرفی حفاظت از محیط زیست برای نسل های آینده بسیار امیدوارکننده است. از جمله راهکارهای سیاستی برای افزایش کارایی فنی زیست محیطی برای استان هایی که با مشکل کارایی زیست محیطی روبه رو هستند، ترویج و گسترش تکنولوژی‎های جدید از قبیل آبیاری تحت فشار، کاهش مصرف سموم و کودهای شیمیایی می باشد.
    کلیدواژگان: کارایی فنی استاندارد، کارایی فنی زیست محیطی، بهره وری، همگرایی زیست محیطی
  • علیرضا انصاری اردلی*، رسول محمد رضایی، حسین یادآور صفحات 443-456
    توسعه پایدار روستایی بر پایه رفتار بلندمدت روستاییان در تضمین پایداری و بهره وری زمین و منابع در آینده پدید می آید و به امنیت غذایی، معیشت پایدار ، حفاظت از محیط زیست توجه دارد. بنابراین در ارایه مدل توسعه روستایی سازگار با محیط زیست و طبیعت باید زمینه برای توسعه کشاورزی پایدار روستاها فراهم شود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تبیین مدل توسعه پایداری زیست محیطی روستایی نواحی روستایی استان چهارمحال و بختیاری بود. پژوهش از نوع کاربردی و جامعه آماری آن شامل 130 دهیار در 130روستا مربوط به 16دهستان از 6 شهرستان استان چهار محال بختیاری بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 130 نفر تعیین و نمونه گیری به روش طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بوده که روایی آن بر اساس نظر جمعی از کارشناسان توسعه پایدار روستایی و 8 نفر از اعضای هیات ,علمی دانشگا های تهران و تبریز تایید گردید همچنین روایی تشخیصی با استفاده از شاخص میانگین واریانس استخراج و پایایی پرسشنامه با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ و نیز پایایی ترکیبی تایید گردید. برای تبیین مدل توسعه پایداری زیست محیطی از روش تحلیل عاملی تاییدی در مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل نسخه 8.80 استفاده گردید در رتبه بندی سازه های مربوط به ابعاد توسعه پایدار زیست محیطی روستایی در مدل تحلیل عاملی مرتبه دوم، "بعد مدیریت منابع طبیعی و اکوسیستم "، بعد مدیریت انرژی"، "بعد مدیریت تنوع زیستی" " بعد مدیریت تلفیقی آفات"، "بعد مدیریت آب" و " بعد مدیریت خاک" به ترتیب بیشترین نقش را در ساختار عاملی دارند و معتبرترین عامل های نوع دوم بر عامل اول " بعد مدیریت منابع طبیعی و اکوسیستم " با بار عاملی 93/0 می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، پایداری زیست محیطی، استان چهارمحال و بختیاری
  • صاحب خورده بین، سعید حجتی*، احمد لندی، ایمان احمدیان فر صفحات 457-470
    هدف از این تحقیق بررسی میزان تصاعد گاز های دی اکسیدکربن (〖CO〗_2) و متان (〖CH〗_4) در برخی کاربری های موجود در منطقه مطالعاتی در دو فصل پاییز و بهار می باشد. منطقه مطالعاتی در بخشی از اراضی شهرستان بهبهان واقع در جنوب شرقی استان خوزستان واقع شده است. منطقه دارای کاربری های کشاورزی، مرتع و نخلستان بوده که عمده وسعت منطقه را اراضی با کاربری کشاورزی تشکیل می دهند که تحت کشت محصولات گندم، کلزا ، باقلا و یونجه قرار می گیرند. از این رو، محل نقاط برداشت نمونه های گازی به نحوی انتخاب گردید که همه کاربری ها با کشت های عمده منطقه را شامل گردد. از اتاقک های بسته ساکن جهت جمع آوری و برداشت نمونه های گازی استفاده گردید. طرح فاکتوریل بر پایه بلوک کاملا تصادفی با 2 تکرار به عنوان طرح آماری انتخاب و در نرم افزار 9.2 SAS اجرا گردید. جهت مقایسه میانگین ها نیز از آزمون دانکن استفاده گردید. نتایج نشان داد، که میانگین تصاعد گازهای کربنه بین کاربری های مختلف معنی دار است(05/0>P) و بیشترین تصاعد گاز های کربنه در کاربری کشاورزی مشاهده گردید، به طوری کشت یونجه با میانگین09/1 (گرم کربن در متر مربع در روز) و باقلا با میانگین 5/0 (گرم کربن در متر مربع در روز) به ترتیب بیشترین و کمترین میزان تصاعد را در کاربری کشاورزی داشتند. پس از کاربری کشاورزی، اراضی با کاربری نخلستان با تصاعد 54/0 (گرم کربن در متر مربع در روز) و اراضی مرتعی با تصاعد 33/0 (گرم کربن در متر مربع در روز) قرار دارند. نتایج همچنین نشان داد، که میزان تصاعد گازهای دی اکسیدکربن در فصل بهار بیشتر از فصل پاییز می باشد ولی میزان تصاعد گازمتان فصل پاییز از فصل بهار بیشتر می باشد و به جز درصد شن، بین خصوصیات خاک و میزان تصاعد گازهای کربنه همبستگی معنی داری دیده نشد. نتایج این تحقیق نشان داد که تاثیر فصل و نوع کاربری بر میزان تصاعد گازهای کربنه بیشتر از خصوصیات خاک می باشد.
    کلیدواژگان: اتاقک بسته، تصاعد کربن، کاربری اراضی، گازهای گلخانه ای
  • آصف درویشی*، مریم یوسفی، نغمه مبرقعی دینان صفحات 471-484

    پایداری به عنوان نقطه عطف ارتباط متقابل و موزون جامعه و طبیعت موجب شد تا محیط زیست به عنوان بعد سوم در کنار اقتصاد و اجتماع ایفای نقش کند. در حال حاضر یکی از بزرگترین مشکلات محققین حوزه پایداری، شناسایی شاخص های مناسب برای مطالعه ی روابط و همکنش های بین جامعه و طبیعت است. محاسبه جریان ماده و انرژی (MEFA) براساس رویکرد متابولیسم اقتصادی- اجتماعی، چارچوب تحلیلی مهمی برای هم کنشی جامعه و طبیعت ارایه می کند. این مطالعه با هدف ارزیابی میزان آشفتگی انسان ساز، با استفاده از شاخص تصرف انسانی تولید اولیه خالص (HANNP) و ارایه روش شناسی مربوط به آن و سنجش اثر ساختار سیمای سرزمین در جریان ماده و انرژی و نقشی که در عملکرد سیمای سرزمین دارد، انجام شده است. شاخص HANPP به عنوان یکی از شاخص های MEFA به دلیل کارایی در مقیاس های متنوع از جهانی تا ناحیه ای، مورد توجه پژوهشگران مختلف قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان داد استان قزوین به طور بالقوه دارای تولید اولیه خالصی برابر با 658/90 میلیون گیگاژول است و این در حالی است که تنها 552/34 میلیون گیگاژول از این توان را به توان بالفعل تبدیل می کند. از مقدار انرژی تولید شده در استان قزوین تنها 446/9 میلیون مگاژول جهت تامین نیاز تنوع زیستی در طبیعت باقی می ماند و بقیه توسط انسان برداشت و وارد سیستم اجتماعی می شود. در نتیجه تنها 42/10 درصد از توان بالقوه استان قزوین صرف تنوع زیستی شده و بقیه یا توسط انسان نابود و یا مصرف می گردد. از نتایج این تحقیق می تواند برای کسب بینش سیستمی از سیمای سرزمین و تحلیل سیستم های اجتماعی-بوم شناختی استفاده نمود. همچنین این نتایج می تواند به تصمیم گیران استانی به منظور بازچینش فعالیتها در سرزمین در راستای تحقق توسعه پایدار کمک نماید.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، محاسبه جریان ماده و انرژی (MEFA)، تصرف انسانی تولید اولیه خالص (HANPP)، تنوع زیستی، استان قزوین
  • وحید راهداری* صفحات 485-499
    خرس سیاه بلوچی به عنوان یک زیرگونه در معرض انقراض، پراکنش محدودی در ایران، شامل استان های کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان، است. در این مطالعه برای مدلسازی مطلوبیت سرزمین به عنوان زیستگاه خرس سیاه، از روش ارزیابی چند معیاره استفاده شد. به این منظور با بررسی منابع و نظر کارشناسان، مهمترین معیارها و محدودیتهای موثر در ارزیابی مطلوبیت زیستگاهی سرزمین شناسایی و معیارها و محدودیتهای مورد استفاده به ترتیب به روش فازی و بولین استاندارد و با استفاده از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، وزن دهی شدند. بیشترین وزن به شیب تخصیص داده شد. نقشه معیارهای مطالعه با تفسیر تصاویر ماهواره ای و داده های موجود و به روش طبقه بندی ترکیبی تهیه گردید. بر این اساس، بیشتر منطقه مطالعه با، 6945673 هکتار دارای پوشش گیاهی کمتر از 20% است. معیارها و محدودیتهای مطالعه با استفاده از روش ترکیب خطی وزندار (WLC) رویه گذاری و مدل مطلوبیت سرزمین به عنوان زیستگاه خرس سیاه، تهیه شد. در این منطقه، 261615 هکتار با مطلوبیت زیستگاهی خیلی زیاد برای خرس سیاه شناسایی گردید. بررسی میدانی و رویه گذاری مناطق با بیشترین مطلوبیت زیستگاهی بر روی نقشه معیارهای مورد استفاده، نشان داد، این نواحی بیشتر شامل مناطق کوهستانی با پوشش داز و یا باغ های خرما، هستند. نتایج این مطالعه با تولید نقشه های مطلوبیت زیستگاه با صحت 81%، توانایی روش های ارزیابی چند معیاره با در نظر گرفتن اهمیت معیارهای ارزیابی زیستگاه در مدل سازی مطلوبیت زیستگاه خرس سیاه و همزمان با جبران معیارها را نشان می دهد که باعث جبران ضعف معیارهای ضعیف تر توسط معیارهای قوی تر می گردد.
    کلیدواژگان: خرس سیاه بلوچی، مطلوبیت زیستگاه، ارزیابی چند معیاره، تلفیق خطی وزندار
  • محمود رستمی نیا*، علی چابک، مهران شیروانی، مسعود بازگیر صفحات 501-514
    آلودگی خاک و تجمع فلزات سنگین در آن بویژه در مناطق صنعتی یکی از مهم ترین مسایل زیست محیطی است که زندگی گیاهان، حیوانات و انسان را تهدید می نماید. هدف از این پژوهش بررسی جذب فلزات سنگین مس، سرب، کادمیوم و نیکل توسط بخش رس خاک های اطراف کارخانه سیمان ایلام بوده است. با بررسی نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای و بازدیدهای صحرایی، محل حفر خاکرخ ها در منطقه مورد مطالعه تعیین و تعداد 5 خاکرخ در اراضی با کاربری های کشاورزی دیم، جنگل و مرتع حفر شد. نمونه خاک از افق های سطحی و زیرسطحی خاکرخ ها و همچنین از گرد و غبار خروجی کارخانه در ماه های مختلف برداشته و توسط دستگاه جذب اتمی مقدار فلزات سنگین آن اندازه گیری شد. کانی شناسی رسی نمونه های خاک به روش تفرق اشعه ایکس (XRD) انجام شد. برای جداسازی بخش رس از سری الک های استاندارد استفاده شد. نمونه های رس و محلول مخلوط چند فلزی در سه تکرار (21 نمونه)، که در 7 غلظت متفاوت از نمک های نیترات مس، سرب، کادمیوم و نیکل ساخته شده بودند انجام شد. نتایج کانی شناسی نشان داد که که ورمی کولیت، ایلایت، کایولینیت و کلریت در بخش رس ریز و کایولینیت، ایلایت و کلریت در بخش رس درشت اجزای اصلی کانی های رسی را تشکیل می دهند. مقدار فلزات سنگین در نمونه خاک های اطراف کارخانه و همچنین در گرد و غبار خروجی کارخانه کمتر از مقدار استاندارد جهانی بود، بنابراین می توان گفت که کارخانه سیمان ایلام در آلودگی منطقه تاثیر بسزایی نداشته است. نتایج جذب رقابتی نشان داد که در تمامی غلظت ها مقدار جذب سطحی فلز مس توسط بخش رس، زیاد ولی نیکل، کم می باشد اما در غلظت-های بالا (80 و 100 میلی گرم بر لیتر) مقدار جذب سطحی فلزات کادمیوم و سرب کاهش شدیدی را نشان داد. به طور کلی ترتیب مقدار جذب سطحی فلزات سنگین موردمطالعه عبارت است از: مس> سرب> کادمیوم> نیکل.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، جذب سطحی، کانی رسی، آلودگی خاک
  • اعظم رضایی*، علی کرامت زاده صفحات 515-528

    با توجه به اهمیت مسایل محیط زیستی در کنار ثبات اقتصادی و عدالت اجتماعی، مساله پایداری در کشاورزی اهمیت یافته که از ارکان توسعه پایدار به شمار می آید. در این پژوهش پایداری اجتماعی، محیط زیستی و اقتصادی در مقیاس منطقه ای در شهرستان گرگان با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره بررسی گردید. آمار و اطلاعات موردنیاز از مدیریت جهادکشاورزی شهرستان گرگان و تکمیل پرسشنامه از 110 کشاورز به دست آمد. همچنین، برای وزن دهی معیارها و زیرمعیارهای تعیین کننده پایداری از نظرات متخصصان محیط زیست، اقتصادکشاورزی، ترویج کشاورزی، گیاهپزشکی و زراعت استفاده شد. وزن معیارهای پایداری اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی بر اساس نظر متخصصان به ترتیب 35/0، 25/0 و 40/0 در پایداری کل در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج، شاخص های کودها، آفت کش ها، مصرف آب، ماشین آلات و سن کشاورزان اثر منفی و تحصیلات، اندازه خانوار، اشتغال زایی کشاورزی، ارزش و حاشیه ناخالص محصول اثر مثبت بر پایداری دارند. سیب زمینی با وزن 276/0 به عنوان محصول پایدارتر انتخاب شد. گندم، برنج و سویا به ترتیب با وزن 249/0، 245/0 و 23/0 در اولویت های بعدی هستند. براساس معیارهای اجتماعی، محیط زیستی و اقتصادی به ترتیب، برنج با نمره 266/0،گندم با نمره 421/0 و سیب-زمینی با 412/0 بالاترین پایداری را داشتند. بعلاوه، پایداری محیط زیستی بیشتر از پایداری اقتصادی و اجتماعی است. بر اساس تحلیل حساسیت عملکرد، پایداری با افزایش وزن معیار محیط زیستی تا سطح 46/0 پایداری گندم افزایش خواهد یافت. همچنین، با افزایش وزن معیارهای اقتصادی و اجتماعی تغییری در اولویت بندی محصولات انجام نمی شود. براساس نتایج، پیشنهاد می شود برای افزایش پایداری ارقامی با عملکرد بالاتر برای محصولات و راهکارهای بیولوژیکی برای دفع آفات استفاده شود.

    کلیدواژگان: پایداری، تحلیل سلسله مراتبی، شهرستان گرگان، محصولات زراعی
  • فاطمه طبیب محمودی*، ناهید قاسمی دستگردی صفحات 529-542
    در این تحقیق از سری زمانی تصاویر ماهواره ای لندست در دو بازه زمانی با فاصله 15 سال، بین سالهای 1381 تا 1396 به منظور پایش بیابان زایی استفاده شده است. برای هر بازه زمانی تعداد چهار تصویر با فاصله یک ماه از یکدیگر برای ماه های اردیبهشت، خرداد، تیر و مرداد از منطقه دشت قزوین اخذ گردید. پس از اعمال پردازش های اولیه بر روی تصاویر و انجام قطعه بندی، چهار کلاس عارضه بیابان، پوشش گیاهی، خاک مرطوب و سایر عوارض به روش شیء مبنا و مبتنی بر تعریف شاخص های طیفی رطوبت خاک تشخیص داده شدند. سپس، نتایج طبقه بندی شیء مبنای تصاویر اخذ شده در هر سال به روش رای گیری در سطح تصمیمات با یکدیگر ادغام شدند تا یک نقشه طبقه بندی نهایی برای هر یک از سال های 1381 و 1396 بدست آید. مقایسه بین دو نقشه طبقه بندی نهایی حاصل از ادغام تصمیمات، تغییرات صورت گرفته در کلاس عوارض را در این بازه زمانی 15 ساله آشکار نمود. نتایج بدست آمده از این تحقیق بیانگر تغییرات منفی و از بین رفتن میزان قابل توجهی از پوشش گیاهی و خاک مرطوب در این بازه زمانی و همچنین تغییرات مثبت و رشد مناطق بیابانی طی این سال ها در دشت قزوین است.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، شاخص طیفی، رطوبت خاک، آشکارسازی تغییرات
  • فاطمه عباسپور*، محسن محمدی صفحات 543-556

    استخراج معادن بر تغییر چشم انداز زمین، کیفیت خاک و منابع آب تاثیرگذار است. ارزیابی اثرات زیست محیطی بر بخش های بوم شناختی، اقتصادی و اجتماعی پروژه های معدنی و سایر طرح های توسعه به شناسایی، پیش بینی وکمی سازی پیامدهای حاصل از این گونه عملیات کمک شایانی خواهد نمود. ماتریس ارزیابی سریع اثرات (RIAM) وسیله ای برای سازماندهی، تحلیل و نشان دادن نتایج یک ارزیابی محیط زیستی جامع به شمار می رود. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات حاصل از فعالیت معادن سنگ و خاک کارخانه سیمان قاین واقع در استان خراسان جنوبی می باشد. بدین منظور پس از شناخت فازهای مختلف پروژه، به تفکیک چهار محیط فیزیکی-شیمیایی، بیولوژیکی-اکولوژیکی، اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی- عملیاتی مورد بررسی و شناسایی قرار گرفت. ارزیابی و تجزیه و تحلیل این اثرات با استفاده از نرم افزار RIAM و ماتریس ارزیابی سریع (RIAM) در فاز بهره برداری صورت گرفت. مخرب ترین پیامدها (امتیاز 81-) مربوط به پارامترهای محیط بیولوژیکی-اکولوژیکی و نیز بیشترین میزان اثرات مثبت آن (36+) در محیط اجتماعی-فرهنگی معدن خاک گزارش شد همچنین در معدن سنگ مخرب ترین پیامدها با امتیاز 54- مربوط به پارامترهای فیزیکی شیمیایی و بیشترین امتیازات مثبت (36+) در ارتباط با پارامترهای اقتصادی بود. نتایج بیانگر کثرت اثرات منفی در این معادن می باشد که می توان با انجام اصلاحات لازم از قبیل استفاده از روش های بهسازی محیط، توسعه و ایجاد فضای سبز و درختکاری در اطراف معادن به صورت کمربند سبز و تثبیت خاک محدوده های مورد مطالعه این آثار را کاهش داد.

    کلیدواژگان: کارخانه سیمان، ارزیابی اثرات محیط زیست، معادن سنگ و خاک، ماتریس ارزیابی سریع اثرات
  • روح انگیز قاسم زاده، شکرالله اصغری، فرشاد کیوان بهجو، سجاد قنبری، علیرضا قمی معتضه* صفحات 557-569

    وجود جنگلها به عنوان محلی برای گذراندن اوقات فراغت شهروندان در کنار شهرها بسیار مفید استاما فعالیتهای تفرجی کنترل نشده منجر به آسیب اکوسیستم جنگل خواهد شد. هدف از این پژوهش بررسی اثرات فعالیت های تفرجی بر برخی خصوصیات فیزیکی خاک جنگل فندقلو شامل میانگین وزنی قطر (MWD) خاکدانه ها، جرم مخصوص حقیقی (Dp)، جرم مخصوص ظاهری (Db)، تخلخل کل (n)، درصد شن، سیلت و رس، رطوبت اشباع، رطوبت ظرفیت زراعی (FC)، رطوبت نقطه پژمردگی دایم (PWP)، ظرفیت آب قابل استفاده (AWC) و کربن آلی (OC) می باشد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی در قالب سه تیمار شامل سطح بدون تفرج (شاهد)، سطح تفرج متوسط و سطح تفرج شدید انجام شد. نمونه برداری خاک در امتداد ترانسکت ها انجام گرفت. نتایج نشان داد که فعالیت های تفرجی در خاک جنگل به طور معنی دار (01/0  <P)، به ترتیب باعث افزایش میانگین وزنی قطر خاکدانه ها به میزان 3/9 و 30 درصد، رس به میزان 121 و 153 درصد، جرم مخصوص ظاهری به میزان 09/3 و 23 درصد، جرم مخصوص حقیقی به میزان 45/0 و 39/6 درصد، رطوبت نقطه پژمردگی دایم به میزان 47/41 و 45/62 درصد و همچنین باعث کاهش کربن آلی به میزان 2/4 و 77/6 درصد، شن به میزان 2/11 و 39/14 درصد، رطوبت ظرفیت زراعی به میزان 11/7 و 1/18 درصدو ظرفیت آب قابل استفاده به میزان 45/39 و 75/71 درصد به ترتیب در منطقه ی تفرج متوسط و شدید نسبت به منطقه ی بدون تفرج گر (شاهد) گردید. تاثیر فعالیت های تفرجی بر تخلخل، رطوبت اشباع و سیلت معنی دار نشد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر فعالیت های تفرجی از طریق افزایش جرم مخصوص ظاهری باعث فشردگی بیشتر خاک جنگلی و در نتیجه کاهش کیفیت فیزیکی خاک و توانایی نگهداری آب در خاک برای رشد گیاه می گردد.

    کلیدواژگان: تفرجگاه فندقلو، تفرج، جنگل، خاک، گردشگر
  • عرفان کریمیان*، برزان بهرامی کمانگر، حبیب الله محمدی، ادریس قادری صفحات 571-583

    پایش کیفی مستمر منابع آب از ابزارهای اصلی مدیریت و حفاظت از این منابع با ارزش به حساب می‎آید. استان کردستان از نظر آب های سطحی و زیرزمینی یکی از استان های مهم کشور محسوب می گردد و سد گاران مریوان می‎تواند نقش مهمی را در تامین آب شرب، فعالیت‎های کشاورزی و صنعتی داشته باشد. بدین منظور برای تعیین کیفیت آب با استفاده از شاخص NSFWQI، 9 عامل فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب دریاچه سد گاران از مردادماه 1396 تا تیرماه 1397 در 4 ایستگاه بررسی شد. نتایج نشان داد که میانگین دمای آب دریاچه 7/6±13/11 درجه سانتی‎گراد و غلظت اکسیژن محلول لایه سطحی و عمقی به‎ترتیب 44/8 و 87/3 میلی‎گرم بر لیتر بود. میانگین سالانه نیترات، فسفات، BOD5، TS و pH به ترتیب برابر با 49/0±66/0، 03/0±052/0، 5/2±32/1، 57/56±91/156 میلی گرم بر لیتر و 33/0±99/7 بود. میانگین کلی‎فرم مدفوعی نیز MPN 69/8±15/20 به دست آمد که کم‎ترین میانگین آن در مهرماه (MPN 25/0) و بیشترین آن در اسفندماه (MPN 208) مشاهده گردید. همچنین کیفیت آب دریاچه براساس میزان شاخص NSFWQI (71/70) دارای درجه خوب بود. به‎طورکلی، اگرچه تغییرات زمانی و مکانی در بعضی عوامل اندازه‎گیری شده مشاهده گردید اما طبق نتایج به‎دست آمده از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و شاخص NSFWQI، کیفیت آب سد گاران طی ماه‎های مختلف در طبقه متوسط تا خوب قرار داشت بنابراین برای فعالیت‎های کشاورزی، صنعتی و حتی آب شرب بعد از تصفیه متدوال مطلوب ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، شاخص کیفی NSFWQI، سد گاران، مریوان، کردستان
  • الهام مال وردی، اصغر مصلح آرانی، سعید شجاعی برجوئی*، محمدرضا سرافراز صفحات 585-597

    کمی سازی تحمل گیاهان به آلودگی هوا (Air Pollution Tolerance Index - APTI) در کنار سایر معیارها می تواند در راستای کاهش آلودگی هوا و توسعه فضای سبز امری سودمند باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر دود ناشی از احتراق بنزین در موتور بر روی برخی خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی به ویژه شاخص تحمل به آلودگی هوا سه گونه آپارتمانی صورت گرفت. این مطالعه آزمایشگاهی به صورت فاکتوریل در قالب یک طرح کاملا تصادفی در دو گروه شاهد و تیمار صورت گرفت. ابتدا گیاهان آپارتمانی شفلرا، بنت القنسول و دیفن باخیا به مدت سه ماه در معرض دود ناشی از سوخت های موتوری قرار گرفتند. سپس با اندازه گیری دو فاکتور فیزیولوژیک محتوای آب نسبی و pH عصاره برگ و همچنین دو فاکتور بیوشیمیایی کلروفیل کل و اسید آسکوربیک، مقادیر APTI در گیاهان شاهد و تیمار تعیین گردید. برای بررسی پاسخ های فیزیولوژیک گیاهان علاوه بر فاکتورهای مذکور دو پارامتر پرولین و قند محلول اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، در میان گونه های مورد مطالعه، بیشترین اسیدیته و محتوای آب نسبی در گیاه دیفن باخیا و بیشترین پرولین، اسید آسکوربیک و APTI در گیاه بنت القنسول است. همچنین تفاوت معنی داری در مقدار قند محلول و کلروفیل بین سه گونه مشاهده نشد. مقادیر APTI در گیاهان شفلرا، بنت القنسول و دیفن باخیا به ترتیب 10.37، 15.63 و 10.55 اندازه گیری شد. مقادیر شاخص APTI در گیاهان تیمار شده دیفن باخیا کمتر از گیاه شاهد بود. همچنین میزان پرولین و محتوای آب نسبی در گیاهان تیمار شده شفلرا کمتر از گیاهان شاهد بود. از آن جایی که گیاه بنت القنسول نسبت به دو گیاه شفلرا و دیفن باخیا در مقابل دود ناشی از احتراق سوخت بنزین در موتور بیشترین شاخص تحمل به آلودگی هوا را داشت، بنابراین توسعه فضای سبز آپارتمان ها با گیاه بنت القنسول در مقایسه با دو گونه گیاهی دیگر در اولویت قرار دارد.

    کلیدواژگان: شاخص تحمل به آلودگی هوا، گیاهان آپارتمانی، تنش
  • منصوره ملکیان*، فاطمه معصوم، محمود همامی صفحات 599-611
    آهوی ایرانی یکی از پستانداران ساکن دشت های استپی و بیابانی است که جمعیت آن به دلایل متعدد از جمله تخریب زیستگاه به شدت کاهش یافته است. زیستگاه های شرق کشور، بخصوص خراسان رضوی، نیز از این قضیه مستثنی نبوده و جمعیت آهوی ایرانی در این استان به شدت کاهش یافته و در برخی از این مناطق منقرض شده است. هدف از تحقیق حاضر تلفیق رویکردهای کمی و کیفی نظیر SWOT، QSPM و AHPبه منظور شناخت و الویت بندی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدید های آهوی ایرانی در 13 منطقه تحت حفاظت در خراسان رضوی و ارایه راهکار های مدیریتی به منظور حفاظت از این گونه می باشد. نتایج نشان داد که بالا بودن تنوع زیستی، حضور گونه های شاخص و اعتقادات مردم مبنی بر تقدس آهو، مهمترین نقاط قوت است و بروز خشکسالی های متمادی، کم آبی و ضعف مدیریت و حفاظت ازگونه ها، مهمترین نقاط ضعف این مناطق به حساب می آید. در گروه فرصت ها، زون بندی مناطق تحت حفاظت و استفاده از قابلیت های مختلف مناطق، مدیریت دام در مراتع و ایجاد شکارگاه خصوصی به صورت اشتغال برای بومیان و سودآوری اقتصادی به عنوان مهمترین فرصت ها شناخته شد. شکار غیر مجاز، چرای بی رویه دام و تخریب زیستگاه، مهمترین عوامل تهدید کننده آهو در مناطق تحت حفاظت استان می باشند. نتایج تحلیل SWOT نشان داد که وضعیت آهوان در مناطق تحت حفاظت استان در الگوی تدافعی (WT) با ارزش نهایی 438/0 قرار دارد و راهبردهایی را باید در مدیریت این گونه اتخاذ کرد که نقطه ضعف ها را به حداقل رساند و از تهدیدهای موجود بکاهد. بنابراین تدوین برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت جهت کاهش عوامل تهدید کننده این گونه ارزشمند در خراسان رضوی ضروری است. تدوین برنامه مدیریتی منسجم با هماهنگی دستگاه های ذیربط و سازمان حفاظت محیط زیست استان برای مقابله با بروز خشکسالی متمادی و کم آبی در مناطق تحت حفاظت استان و تامین تجهیزات، امکانات و نیروی حفاظتی جهت حفاظت از مناطق تحت مدیریت به عنوان بهترین راهبرد شناسایی شد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، آهوی ایرانی، خراسان رضوی، برنامه ریزی راهبردی، ماتریس کمی راهبردی
  • آتنا نادری، هادی رمضانی اعتدالی*، عباس کاویانی، مجتبی اکرم، محمد بیجن خان صفحات 613-624
    با افزایش روز افزون جمعیت نیاز به تولید محصولات کشاورزی و غذا افزایش پیدا کرده است. استفاده کشاورزان از کود های شیمیایی باعث آلودگی منابع آب و خاک می شود. از پرکاربردترین کود ها، کود نیتراته (اوره) است که آبشویی آن از طریق زهاب های کشاورزی مشکلات زیادی را برای محیط زیست به دنبال دارند. امروزه یکی از روش هایی که در علم زهکشی در کنار زهکشی کنترل شده برای حذف نیترات مورد توجه قرار گرفته است استفاده از بیوراکتور ها است. در این مطالعه از کاه و کلش گندم به عنوان بستر و محیط بیوراکتور برای تصفیه نیترات مورد استفاده قرار گرفت. پژوهش مورد نظر در 51 روز در سه تکرار و در چهار مرحله تزریق با زهابی با غلظت حدود 54 میلی گرم برلیتر برای نیترات انجام شد. تمام اندازه گیری ها در محل آزمایش با دستگاه فتومتر مدل 7100 انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که غلظت نیترات با گذشت زمان بین 6 تا 24 ساعت پس از تزریق زهاب بین 54 تا 100 درصد کاهش می یابد؛ که بیانگر عملکرد قابل قبول این بیوراکتور بوده است. همچنین نتایج حاصل از آزمون های آماری نشان داد که با گذشت 51 روز از زمان ماند کاه وکلش گندم هیچ تفاوتی در میزان کاهش غلظت نیترات (عملکرد بیوراکتور) ایجاد نشده است. همچنین نتایج نشان داد در طول آزمایش، دما اثر معنی-داری بر کاهش غلظت نیترات نداشته است اما دمای بالاتر از 29 درجه سانتی گراد سرعت تصفیه نیترات را کاهش می دهد. با توجه به نتایج حاصل می توان از بیوراکتور ها با بستر کاه و کلش گندم به منظور کاهش غلظت نیترات زهاب های خروجی در پایین دست مزارع استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بیوراکتور، غلظت نیترات، کاه وکلش گندم
|
  • Ahmad Akhavan *, Ahmad Golchin Pages 411-426
    Anguran-Zanjan lead and zinc mine is the largest producer of lead and zinc in Iran and the Middle East. The volume of tailings produced by this mine is very large, which unfortunately is accumulated in different parts of Zanjan province without any protection operations. These tailings contain a variety of heavy metals, especially cadmium, whose disposal or spread into the environment can have very hazardous effects on soil and water resources. The present study investigates the concentration, distribution, leaching behavior and release of cadmium from Zn-Pb mine tailings (S1 and S2). In order to investigate the distribution of cadmium among different tailings components sequential extraction method and to classify the tailings in terms of environmental risk level, leaching protocols include toxicity characteristic leaching procedure (TCLP), synthetic precipitation leaching procedure (SPLP), field leach test (FLT) and leaching extraction procedure (LEP) was used. The effect of contact time, particle size, liquid to solid ratio and pH on cadmium release from tailings was also studied. The results showed that the cadmium release was the same in different particle size ranges and with the increase in leaching time, the release of cadmium almost reaches a constant value. It was also found that the cadmium release behavior was cationic and solubility controls the concentration of cadmium in the leaching solution. Both tailings were classified as highly hazardous residues based on the mobility index. The results of the TCLP test also show that tailings are one of the substances that should be protected by very good management practices because they have a high potential for contaminating the soil and water resources.
    Keywords: Particle size, pH, Leaching time, Liquid-solid ratio, Leaching protocols
  • Mostafa Eskandary *, Saman Ziaee, Hamid Karimi, Mahmoud Ahmadpour, Ahmad Rafieepour Pages 427-441
    Due to the various uses, sugar beet is of economic and commercial importance in today's world. Regarding that this crop is the raw material of sugar factories, the government has recently paid a particular attention to its production. The main aim of this study was to specify environmental convergence of production factors among sugar beet growers in the country during the 2013-2017 years. The required data retrieved from the statistical reports of Ministry of Agriculture Jihad and then were analyzed using GAMZ2.1 and Ewiews9 software. For this purpose, the standard technical efficiency and the environmental technical efficiency of the sugar beet factors were first calculated using the data envelop analysis model of the window data under the conditions of variable return to scale. Consequently, the environmental convergent of sugar beet production factors was examined through the Dickie Fuller test. The findings showed that the average standard technical efficiency and environmental efficiency were 0.76 and 0.67, respectively. With regard to the average level of technical efficiency of the environment, it can be concluded that there is an environmental inefficiency in these provinces. Based on these results and further investigation of upon the efficiency and transferring these results to the provincial farms using agricultural extension and education system and supportive polices, the technical efficiency of the environment in production of this strategic crop can be increased. Environmental convergence tests showed that environmental convergence of production factors exists in the all studied provinces. It means that all sugar beet growers have a tendency to increase the technical and environmental efficiency of production factors. Given the issue of environmental pollution in the present century, this conclusion is very promising for future generations in terms of protection of the environment. Promoting and disseminating new technologies including pressurized irrigation systems and minimizing the application of pesticides and chemical fertilizers are among the policy solutions to increase the technical efficiency of the environment in the provinces dealing with the issue of environmental efficiency
    Keywords: Standard technical efficiency, environmental technical efficiency, productivity, environmental convergence
  • Alireza Ansariardali *, Rassul Mohammadrezaei, Hossin Yadavar Pages 443-456
    Sustainable rural development is based on the long-term behavior of the rurals to ensure future sustainability and productivity of land and resources and focuses on food security, sustainable livelihoods, and environmental protection. Therefore, in providing a model of environmentally friendly rural development and environment should provide the basis for sustainable agricultural development of rurals. The main purpose of this study was to investigate and explain the model of rural environmental sustainability development in rural areas of Chaharmahal Bakhtiari province.The research was applied and its statistical population consisted of 130 assistants in 130 villages of 16 villages from 6 cities of Chaharmahal Bakhtiari province. The sample size was 130 people based on Cochran formula and sampling was done by proportional stratified random sampling. The research tool was a questionnaire whose validity was confirmed by the opinion of a group of rural sustainable development experts and faculty members of University of Tehran and Tabriz. Also diagnostic validity using the index mean of variance was extracted and the reliability of the questionnaire was confirmed by using Cronbach's alpha and combined reliability. To explain the model of environmental sustainability development of the method Confirmatory Factor analysis was used with LISREL 8.80 software. In the ranking of structures related to the dimensions of sustainable development Rural environment in second-order factor analysis model, "Natural Resources and Ecosystem Managemen", "Energy Management", "Biodiversity Management", "Integrated Pest Management", "Water Management" and "Soil Management" have the most role in factor structure and the most valid type second factors on the first factor are natural resource management and ecosystems with a load factor of 0.93
    Keywords: Sustainable Rural Development, Environmental Sustainability, Chahamahal & Bakhtiyari province
  • Saheb Khordehbin, Saeid Hojati *, Ahmad Landi, Iman Ahmadianfar Pages 457-470
    The aim of this study was to evaluate the amount of carbon dioxide and methane emissions to the atmosphere in two seasons, autumn and spring. The study area is located in some parts of Behbahan city in the southeast of Khuzestan province. The area comprised agricultural, rangeland and palm tree land uses. In agricultural land use, the majority of the area is cultivated by wheat, rapeseed, bean and alfalfa crops. Hence, the locations of the gas sampling points were selected in a way that includes all land uses with major crops in the area. The closed Static Chamber (CSC) was used for collecting and harvesting gas samples. Accordingly, an experiment based on randomized complete block design with 2 replications was run in SAS v 9.2. To compare the averages, the Duncan test was used. The results showed that the averages of carbon dioxide and methane emissions were significantly (p < 0.05) different among land uses. The highest amounts of carbon emissions occurred in agricultural land uses. The alfalfa cultivation with an average of 1.09 g carbon / m2 per day and bean with an average of 0.5 g carbon/m2 per day had the highest and the lowest rate of gas emission, respectively. Lands with palm tree cultivations (0.54 g/m2/day) and rangelands with an emission rate of 0.33 (g/m2/day) placed in the next orders. The results also showed that carbon dioxide emissions were higher in spring than in autumn but methane emissions are higher in autumn than in spring. There was no significant correlation between soil properties and carbon emission levels except sand percentages. The overall results showed that the effect of season and land use on carbon gas emissions is more than soil properties.
    Keywords: carbon emission, closed chamber, Land use, Greenhouse Gase
  • Asef Darvishi *, Maryam Yousefi, Naghmeh Mobarghei Dinan Pages 471-484

    Sustainability as a turning point in the reciprocal and harmonious relationship between society and nature has made the environment as a third dimension to play the role, alongside with economics and society. One of the important problems for scientists at present is to identify the suitable indicators to make decisions and to study the relationships and interactions between society and nature. Material and Energy Flow Accounting (MEFA) based on socioeconomic metabolism approach provides an important analytical framework for the interaction of society and nature. This research aimed on evaluating the human disturbance using Human Appropriation of Net Primary Production (HANPP) and its methodology as well as the effect of landscape structure on energy flows which effects landscape function. HANPP as one of the MEFA indicators has gotten more attention of various researchers due to its function on a variety of global to local scales. The results of this study showed that Qazvin province has 90.658 million GJ Net Primary Production potential (NPP0) and from this potential, the real production is only 34.552 million GJ NPPact. As a matter of fact, only 9.446 million GJ remain in nature as NPPuh to meet the biodiversity needs from NPPact in Qazvin province, and the rest are harvested by humans and entered in the social system as NPPh. As a result, just 10.42% of Qazvin's potential net primary production is spent on biodiversity and the rest is either destroyed or consumed by humans. The results of this study can be used to gain a systematic insight into landscape and socio-ecological system analysis in order to preserve biodiversity needs, along with human needs.

    Keywords: Sustainable Development, Material, Energy Flow Accounting (MEFA), Human Appropriation of Net Primary Production (HANPP), Biodiversity, Qazvin Province
  • Vahid Rahdari * Pages 485-499
    The Balouchi Black bear as an endangered subspecies, has a limited distribution in Iran, including the provinces of Kerman, Sistan and Baluchestan and Hormozgan. In this study, multi-criteria evaluation method was used to model the suitability of the land as a habitat of the black bear. For this purpose, by literature reviewing and experts’ knowledge, the most important criteria for evaluating the suitability of the land as black bear habitat were identified, were standardized by fuzzy and Boolean methods and criteria weights were determined using the hierarchical analysis process (AHP) method. The highest weight is related to slope criterion. Criteria and constraints maps were prepared by satellite image interpretation and available data. Results have shown 0-20% vegetation cover crown with 6945673 ha has the highest portion in study area. The study criteria and constraints were overlaid using the Weighted Linear Combination (WLC) method and the land suitability model was produced for the Balouchi black bear. In habitat suitability map, 261615 ha were identified with very high habitat suitability for black bear. Field studies and overlaying areas with the highest habitat suitability on the suitability maps of the used criteria, show that these areas mostly include mountainous areas with wild date (Daz) and farm land date. The results of this study with producing 81% total accuracy show the capability of multi-criteria evaluation methods by producing suitability maps with considering the importance of habitat evaluation criteria in modeling the suitability black bear habitat and the possibility of trade-off the criteria which causes criteria with more importance, support lower importance criteria.
    Keywords: Balouchi Black Bear, Habitat Suitability, Multi-Criterion Evaluation, Weighted Linear Combination
  • Mahmood Rostaminia *, Ali Chabok, Mehran Shirvani, Masoud Bazgir Pages 501-514
    Soil pollution and accumulation of heavy metals is one of the most important environmental issues threatening plants, animals and humans being. The aim of this research is to study the sorption of heavy metals of copper, lead, nickel and cadmium by soil clay particles around Ilam cement factory. This research was carried out based on the topographic maps, field examinations and satellite images of the Earth, and 5 soil profiles were drilled in the agricultural land, forest and pasture. Soil samples were taken from the surface and subsurface horizons of the profiles, as well as from the factory's output dust in different months, and the amount of heavy metals was measured by the atomic absorption spectroscopy. Clay mineralogy was studies using x-ray diffraction method (XRD). In order to separate the clay particles standard sieve series was applied. The sorption of metals by the clay samples was performed using a mixed solution of multi metals in three replicates (21 samples), and 7 different concentrations of nitrate salts of copper, lead, cadmium, and nickel. The results showed that vermiculite, illite, kaolinite and chlorite were formed in fine clay minerals and kaolinite, illite and chlorite in coarse clay minerals. The amount of heavy metals in the soil samples around the factory, as well as in the factory's output dust, was less than the global standard, so it can be said that the Ilam Cement Factory did not have a significant impact on the pollution of the region. Competitive adsorption results showed that in all concentrations the sorption of copper metal by the clay particles was high, but nickel was low, Meanwhile, in higher concentrations (80 and 100 mg/l) sorption of cadmium and lead showed a sharp decrease. Generally the results revealed that, the amount of metal sorption is reduced as follows: Cu> Pb> Cd> Ni.
    Keywords: Heavy metals, Competitive Sorption, Clay mineral, soil pollution
  • Azam Rezaee *, Ali Keramatzadeh Pages 515-528

    The aim of this research is to assess and compare the sustainability of agricultural products at the regional level in Gorgan County. In this study to assess agricultural sustainability, data are collected by using face to face questionnaires (110) and Gorgan agriculture-jahad management. Also, for weighting the criteria and sub-criteria determining sustainability were used views of the specialist in agricultural economics, agricultural extension and education, environment and agronomy. The weight of sustainability criteria (economic, social and environment) based on specialist views were considered 0.35, 0.25 and 0.4 respectively. The results indicated that potato with a score of 0.276 is the most sustainable crop. In addition, wheat, rice and irrigated soybean respectively with the scores of 0.249, 0.245, and 0.23 are in the next priorities. Also, according to the social indicator, rice with a score of 0.266, according to the environmental indicator, irrigated wheat with a score of 0.421 and according to economic indicator; potato with a score of 0.412 had the highest sustainability level. Generally, economic sustainability was lower than social and environmental sustainability in the agronomy sector in Gorgan County. Based on the performance sensitivity analysis of sustainability by changing the weights of the environmental criteria over 0.46, the sustainability level of irrigated wheat will increase. Regarding research results to increase the sustainability level suggest the selection species with higher yield and the biologic strategies for pest management.

    Keywords: sustainability, Analytical Hierarchy process, Crops, Gorgan county
  • Fatemeh Tabib Mahmoudi *, Nahid Ghasemi Pages 529-542
    In the development of a country, natural resources and the environment are of great importance. Given the fact that Iran is one of the developing countries, and in terms of semi-desert vegetation, for sustainable development, we must pay special attention to the issue of the environment, including desert and desertification. Wilderness monitoring and desertification require extensive and continuous studies. Remote sensing technology can play a significant role in our studies due to the high regional use of satellite imagery along with temporal resolution and less cost, and time consuming than field study. In this thesis, satellite images of Landsat-7, ETM + and Landsat-8, OLI with time series were used in two time intervals of 15 years between 2002 and 2017. For each series, four images were taken with one month interval from each other, Of the months May, Jun, Julay and August from Qazvin plain area. After performing preprocessing on images, images were classified into four classes desert, vegetation, wet soil and otherobjedcts based on the spectral features and performing object based image analysis. After determining the classes for each of the four images per one year, classifier fusion was done based on the voting method. A final image was obtained from all four images in each year. Finally, detection of the changes between the two final classification results of 2002 and 2017 was performed, and the change map generated for desertification in the study area during these 15 years. Which reflects the desertification and rising deserts and the destruction of vegetation and soil moisture significant during these years in this plain.
    Keywords: Desertification, Change detection, Object Based Image Analysis, Landsat images
  • Fatemeh Abbaspour *, Mohsen Mohammadi Pages 543-556

    Mining has an impact on changing the landscape, soil quality and water resources. Hence, assessing environmental impacts on ecological, economic and social sections of mineral projects and other developmental plans will help to identify, predict and mitigate the consequences of such operations. Cain's Cement Plant supplies primary raw materials for the production of cement from two mining and quarrying mines. After recognizing the different phases of the project, four physical-chemical, biological-ecological, socio-cultural, and economic-technical environments were identified. The evaluation and analysis of these effects was carried out using RIAM software and Rapid Assessment Matrix (RIAM) in the exploitation phase. The highest negative impact of the soil mine mining project was -81(Related to the parameters of the biological-ecological environment) and the highest positive effect was 36+ (In the Sociological -cultural environment of the soil mine), with the highest negative points related to the parameters of the biological and ecological environment of the soil mine. Also, in the Stone mining, the most negative points with -54 were physical chemical parameters and the highest positive scores with 36+ were related to economic parameters. The results indicate a multitude of negative effects in these mines, with the necessary corrections such as the use of environmental improvement methods, the development and creation of green areas and trees around the mines as green belts and the soil stabilization of the studied areas are reduced.

    Keywords: Cement Factory, Environmental Impact Assessment, Stone, Soil Mines, Rapid Assessment Matrix
  • Rouhazgiz Ghasemzadeh, Shokrollah Asghari, Farshad Keyvan Behjoo, Sajad Ghanbari, Alireza Ghomi Motazeh * Pages 557-569

    Forests are often the only freely accessible natural areas near cities to spend some leisure time, but uncontrolled recreational activities can disturb forest ecosystem. The objective of present study isevaluation the effects of recreational activities on some soil physical properties in fandoghlou forest including mean weight diameter (MWD) of aggregates, particle density (Dp), bulk density (Db), total porosity (n), percent of sand, silt, clay, saturation moisture, field capacity moisture (FC), permanent wilting point moisture (PWP), available water capacity (AWC) and organic carbon (OC). The experiment was conducted with randomized completely design at 3 treatmentsincluding no recreational use, middle recreational use and high recreational use) with 30 replications. Soil sampling conducted along transects. The result showed that increase of recreational activities significantly (P <0.01) increased organic carbon 4.2 and 6.77 percent, MWD of aggregate 9.3 and 30 percent, clay 121 and 153 percent, bulk density 3.09 and 23 percent, particle density 0.45 and 6.39 percent, permanent wilting point moisture 41.47 and 62.45 percent and decreased sand 11.2 and 14.39 percent, field capacity moisture 7.11 and 18.1 and available water capacity 39.45 and 71.75, respectively in middle and high recreational areas rather than no recreational area.Effect of recreational activities on total porosity, silt and saturation moisture was not significant. According to the results of present study, recreational activities by increasing bulk density causedincreasing of soil compaction, decreasing of soil physical quality and ability of soil to surviving plant.

    Keywords: Fandoghlou park, Forest, recreation, soil, Tourist
  • Erfan Karimian *, Barzan Bahrami Kamangar, Habibollah Mohammadi, Edris Ghaderi Pages 571-583

    Continuous quality monitoring of water resources are important tools to manage and protect these valuable resources. Kurdistan province is one of the most important provinces in Iran in terms of surface and underground waters, and the Garan reservoir (Marivan) has important rules in drinking water supply, agricultural and industrial activities. For this purpose, 9 water physicochemical and microbial characteristics were studied to determine water quality using NSFWQI index at four sites of Garan reservoir from July 2017 to August 2018. Results showed that the average temperature of water was 11.13 ± 6.7 °C and the Dissolved Oxygen (DO) concentration was 8.44 and 3.87 mg/l for surface and deep layers respectively. Also the annual mean value of Nitrate, Phosphate, Biochemical Oxygen Demand (BOD5), Total Solids (TS) and pH were 0.66, 0.052, 1.32, 156.91 mg/l and 7.99 respectively. The mean of fecal coliform was 20.15 MPN so that the minimum of value was seen in October (0.25 MPN) and maximum of value was observed in March (208 MPN). As well as Lake Water had good quality according to NSFWQI index value (70.72). In general, although temporal and spatial variations were observed in some of the measured parameters, but based on the results of the physico-chemical characteristics and NSFWQI index, the Garan reservoir is categorized in having middle to good levels therefore, it was evaluated as desirable for agricultural, industrial activities and even drinking water after regular treatment.

    Keywords: Physico-chemical characteristics, NSFWQI index, Garan reservoir, Marivan, Kurdistan
  • Elham Malverdi, Asghar Mosleh Arany, Saeed Shojaee Barjoee *, MohammadReza Sarafraz Pages 585-597

    Quantification of plant tolerance to air pollution (APTI) besides other criteria can be helpful in order to reduce air pollution and developing green space. The goal of this study was to investigate the effect of smoke from gasoline combustion in engine on some physiological and biochemical characteristics, especially the Air Pollution Tolerance Index of three species of houseplants. This laboratory study was performed in a factorial arrangement in a completely randomized design in two control and treatment groups. At first, houseplant plants of Scheffleraarboricola, Euphorbia pulcherrima and Dieffenbachia amoena were exposed to pollution due to motor fuels. Then, by measuring two physiological factors of relative water content and the PH of leaf extract, as well as the two biochemical factors of total chlorophyll and ascorbic acid, APTI values were determined in control and treatment plants. In addition to these factors, two parameters of proline and soluble sugar were measured to evaluate the physiological responses of plants. Results showed that among the studied species the highest acidity and relative water content were found in Dieffenbachia amoena and the highest proline, ascorbic acid and APTI were measured in Euphorbia pulcherrima. There was also no significant difference in the amount of soluble sugar and chlorophyll among the three species. The degree of APTI in Scheffleraarboricola, Euphorbia pulcherrima and Dieffenbachia amoena were respectively measured as 10.37, 15.63 and 10.55. The amount of APTI value in treated plant of Dieffenbachia amoena was lower than the control plants. Also, the amount of proline and relative water content in treated plants of Scheffleraarboricola was lower than the control plants. Since Euphorbia pulcherrima plant had the highest air pollution index compared to the other two plants of Scheffleraarboricola and Dieffenbachia amoena in the exposure to the smoke due to gasoline fuel combustion in engine, the development of green space in apartments with Euphorbia pulcherrima plant compared to the other two plant species has more priority.

    Keywords: Air Pollution Tolerance Index, Houseplant, Stress
  • Mansoureh Malekian *, Fatemeh Masoum, Mahmoud Hemami Pages 599-611
    Goitered gazelle is one of the mammals of Iran that its population has declined as a result of several threats such as habitat destruction. The reduction of gazelle populations has happened around the country including, Khorasan Razavi province, in which gazelle populations significantly reduced and the species has been extinct in some regions. In this study, a combination of qualitative and quantitative approaches including SWOT, AHP and QSPM were used to investigate the most important internal (strengths and weaknesses) and external (threats and opportunities) factors and to present the best management strategies to improve the status of the species. Results showed that high biodiversity, presence of key species and people`s respect to gazelles were the most important strengths, and drought and water shortages, and the lack of appropriate management and conservation programs were the most important weaknesses. The most important opportunities were zoning of protected areas and using their potentials, livestock management on rangelands and creating hunting areas for locals and economic profitability. Illegal hunting, illegal grazing and habitat destruction were the major threats. Overall SWOT in these protected areas revealed a mini-mini strategy (WT) with a final value of 0.438. According to the definition of this pattern, conservation strategies should be adopted in which minimize weaknesses and threats. Thus, short and long term plans should be prepared to reduce the threats for this species in Khorasan Razavi Province. Developing management plans in cooperation with relevant agencies and the department of environment to deal with prolonged drought and water shortages in protected areas and providing equipments and facilities for wildlife protection was identified as the best conservation strategy.
    Keywords: Biodiversty, Strategic Planning, Goitered gazelle, Khorasan Razavi, QSPM
  • Atena Nadery, Hadi Ramezani Etedali *, Abbas Kaviani, Mojtaba Akram, Mohammad Bijankhan Pages 613-624
    With increasing population growth, the need for food has increased, resulting in increased agricultural production needs. To produce more, there are three important sources of soil, water and fertilizer, the unskilled use of chemical fertilizers by farmers leads to damage to the soil and to water and, consequently, to human health. Over the last few decades, attention has grown to the environment, and hence the preservation of natural resources, including water and land, has become more important. Of the most widely used fertilizers, nitrate fertilizers (urea) and phosphate fertilizers are introduced into the environment after the use of additional amounts through agricultural drainage, which has led to phenomena such as nutrition, as well as dangerous diseases such as cancer. Filtration of these elements requires high costs. But a new method in drainage science is being studied and studied, which, along with controlled drainage, can solve many of these problems. This method uses bioreactors that have a natural background and can provide a good environment for the activity of the biologists. Regarding the costs and availability of wheat in all parts of Iran, wheat straw were selected as a bioreactor bed. The research was carried out in 24 hours with three replications of this experiment with a wastewater with about 54 mg/L nitrate. All measurements were carried out on the test site with a 7100 photometer. The results of this study showed that nitrate concentration decreases over time. The results of this study showed that the decrease in nitrate concentration increased over time. Minimum reduction rate of nitrate was 54% and the maximum reduction was 100%, which showed acceptable performance of the bioreactor. Also, the results of statistical tests such as t and analysis of variance showed that 51 days of wheat straw had no difference in the reduction of nitrate concentration (bioreactor yield). There was a significant effect of temperature and initial concentration on the results. In the first step, the initial concentration was ineffective in this study and the covariance test was performed to examine the effect of temperature on the longevity of straw and straw that showed a lack of temperature effect. According to the results, we can use the bioreactor with wheat straw to reduce nitrate concentration of drain water in downstream fields.
    Keywords: bioreactor, Nitrate concentration, wheat straw