فهرست مطالب

مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1399)

نشریه مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرگس شکربیگی*، مرضیه راجی صفحات 1-21

    تاثیر جنسیت و پیش فرض های مرتبط با آن یکی از مباحثی مطرح در فهم متون دینی است. از این رو در دهه های اخیر و با ورود جریان فمینیستی و خوانش زنانه از متون دینی و به دنبال آن؛ بازیابی حقوق زنان روند روبه رشدی پیدا نمود. از جمله محققان معاصری که به بازخوانی آیات قرآن در حوزه زنان پرداخته است، آمنه ودود پژوهشگر امریکایی-افریقایی تبار و تازه مسلمان شده می باشد که متاثر از آراء فضل الرحمن به تفسیر آیات پرداخته است. این پژوهش درصدد است تا با روش توصیفی-تحلیلی و به وسیله ابزار اسنادی؛ ضمن تبیین اندیشه و روش آمنه ودود در تفسیر، به تطبیق آراء وی با اندیشه های آیت الله جوادی آملی بپردازد. نتایج حاصل از بررسی تحلیلی این دو شخصیت نشان می دهد که جنسیت مفسر، در تفسیر قرآن، درصورتی که تهی از هرگونه پیش فرض و تپیش فرض های مرتبط با آن یکی از مباحثی مطرح در فهم متون دینی است. از این رو در دهه های اخیر و با ورود جریان فمینیستی و خوانش زنانه از متون دینی و به دنبال آن؛ بازیابی حقوق زنان روند روبه رشدی پیدا نمود. از جمله محققان معصبات جنسیتی باشد و اگرتفسیر او با روش و شیوه ای علمی و منصفانه صورت پذیرد؛ تاثیر بسزایی نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: قرآن، زن، جنسیت، پیش فرض های تفسیری، آمنه ودود، آیت الله جوادی آملی
  • شهین شیخ سنگ تجن* صفحات 23-46

    فراگفتمان نگرشی جدید در تحلیل کلام است که در آن نویسنده به طرق مختلف به منظور تعامل با مخاطب حضور خود را در متن نشان می دهد. در پژوهش حاضر به ارزیابی انواع نشانگرهای فراگفتمان تعاملی از قبیل: فراگفتمانهای یقین نما، خوداظهار، دخیل ساز، نگرش نما و تردیدنما بر اساس انگاره هایلند و تس (2004) در سوره‎های واقعه، حشر و الرحمن پرداخته‎ایم. دلیل انتخاب این سوره‎ها علاوه بر مفاهیم ارزنده و شگرف آیات، تاکید فراوان روایات اسلامی به قرایت مستمر آنهاست که خود نشان دهنده اهمیت والای این سه سوره در قرآن است. نتایج بررسی فراگفتمانها در سوره‎های فوق که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده، نشان داده است که اولا طبقه بندی آیات این سه سوره فراتر از تقسیم‎بندی هایلند و تس (2004) است. ثانیا تنها فراگفتمانهای یقین نما، خوداظهار، دخیل ساز و نگرش نما با بسامدهای مختلف در سوره ها مشاهده شده اند، بطوریکه در سوره واقعه و الرحمن دخیل سازها و در سوره حشر، نگرش نماها از بسامد بالاتری برخوردار بوده اند. فراگفتمانهای تردید نما در هیچ یک از سه سوره‎ مشاهده نشده اند که نشانگر اطمینان، یقین و راستی کلام قرآن نسبت به هر نوع متن نوشتاری دیگر است.

    کلیدواژگان: واقعه، حشر، الرحمن، فراگفتمان تعاملی
  • آزاده عباسی* صفحات 47-68

    تصویر آفرینی، شیوه ای بلاغی و هنرمندانه برای بیان مطالب است که در متون گوناگون از آن استفاده می شود. آفرینش هنری یکی از شیوه های تاثیرگذار در انتقال مطالب بشمار می آید. عمده پژوهش های صورت گرفته در این زمینه عمدتا به تصاویر مفرد و چگونگی ساخت آن منحصر شده و این در حالی است که به نظر می رسد این امکان وجود دارد که تصاویر مفرد ارتقاء یابند و از برساخت چند تصویرمفرد کنار هم یک تصویر سیاقی و کلان به وجود آید. در این پژوهش کوشش بر آن بوده که به این سوالات پاسخ داده شود که تصاویر سیاقی در قرآن چگونه ساخته می شوند و تصاویر برساخته در انتقال مفاهیم چه تاثیری دارند؟ بررسی نمونه های مختلف نشان می دهد که سه گونه ساخت برای تصاویرسیاقی در قرآن محتمل است: تصاویر برساخته در یک آیه، تصاویر برساخته در چند آیه متوالی و تصاویر برساخته در چند آیه غیر متوالی. در این پژوهش با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، جوانب گوناگون ساخت تصاویرسیاقی در قرآن موردمطالعه قرارگرفته است. نخست تصویر موجود در هر یک از هم بافت ها بررسی شده و سپس با تکیه بر تحلیل داده ها این کوشش انجام شده است که مشخص شود از کنار هم قرار گرفتن دو یا چند تصویر مفرد چگونه یک تصویر سیاقی کلان ساخته می شود.

    کلیدواژگان: تصویرآفرینی، تصویر مفرد، تصویر بافتی، تصویر سیاقی
  • سید ضیاء الدین علیانسب، رباب اتفاق، سید مجید نبوی* صفحات 69-92

    پژوهش حاضر سعی کرده، با تحلیل واژه ی «رحمن» در آیه ی ﴿بسم الله الرحمن الرحیم﴾ گامی درکمک به فهم دقیق تر واژه و گویایی ترجمه ی آن بردارد. ابتدا به بررسی توضیحات تفاسیر از «رحمن» به خصوص تفسیر تسنیم پرداخته، تا مفهومی دقیق و رسا به دست آورد، سپس با تحلیل ترجمه های مختلف، دلایل قرآنی و روایی خود بر تایید یا رد هر ترجمه را بیان کرده و به این نتیجه رسیده است که «رحمن»، رحمتی مطلق و فراگیر و بی مقابل است؛ بنابراین غضب الهی را نیز شامل می شود که رهبری آن با رحمت رحمانیه است. به دلیل کثرت و شمولیتی که از صیغه ی فعلان فهمیده می شود، قرینه ی سیاق آیه هایی که «رحمن» در آن ها به کار رفته، روایت هایی که به توضیح پیرامون آن پرداخته اند، و مصادیقی که مفسران برای آن برمی شمارند، مهندسی عالم بر عهده ی رحمت رحمانیه است؛ به نظر می رسد، هیچ یک از ترجمه های فارسی بررسی شده، رسایی کامل بر این معنا را ندارد. عدم قابلیت زبان فارسی در مقایسه با زبان عربی و در برخی موارد عدم تخصص های گوناگون لازم برای ترجمه از سوی مترجمان از جمله عوامل نارسایی ترجمه های فارسی است که در مورد واژه ی «رحمن»، مطلق بودن رحمت، که شامل غضب مستور الهی می شود مزید علت نارسایی ترجمه های آن شده است.

    کلیدواژگان: رحمن، نقد ترجمه، رحمت خدا، مبانی تفسیری
  • فاطمه حبیبی*، فتحیه فتاحی زاده صفحات 93-118

    حرکت، مفهومی اولیه، جهانی و پیچیده است که در زبان های گوناگون، با عناصر روساخت متفاوتی بازنمایی می شود. مطالعات تالمی در واقع شروع مطالعات زبان شناسی شناختی در موضوع حرکت محسوب می شود؛ تالمی روابط نظام مند میان روساخت ها و ژرف ساخت های زبانی را تبیین نموده است. مقاله حاضر به بررسی مفهوم سازی فعل حرکتی ذهب در قرآن بر مبنای الگوی واژگانی شدگی تالمی پرداخته است.پیکره پژوهش حاضر56آیه مشتمل بر ماده«ذهب»است که از این تعداد، 48 روساخت فعل «ذهب» مشاهده شد و پس از تحلیل داده ها در بافت قرآنی، 28 نمونه استعاری و 20 مورد غیراستعاری و به معنای حرکت فیزیکی رفتن کشف شد. در مرحله بعد بسامد و نحوه کاربست مولفه های رویداد حرکت استخراج و نقش آن در بهبود و تدقیق تفسیر آیات قرآن مشخص شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تمامی چهار مولفه اصلی رویداد حرکت و دو مولفه فرعی در گزاره های مورد مطالعه وجود دارد و بالاترین بسامد در میان مولفه های اصلی، مربوط به مولفه مسیر وجزءحرکتی(20مورد)سپس مولفه پیکر/زمینه(19مورد)و در مولفه های فرعی، سبب(13مورد) است. یکی دیگر از نتایج مقاله حاضر، تبیین وقوع بسط معنایی در روساخت مشترک مفهوم «رفتن» در قالب مفاهیم«برطرف شدن»،«نابود شدن» و «مردن» است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، زبان شناسی شناختی، الگوی واژگانی شدگی، استعاره مفهومی، فعل حرکتی ذهب
  • غلامرضا کریمی فرد، مهدی شاهرخ*، علی بابایی دم طسوج صفحات 119-145

    از گذشته تاکنون نحویان در پرداختن به وجوه ‏اعرابی، دلالت های معنایی آن ها را مورد توجه قرار داده اند. در قرآن کریم که خود مهم ترین ‏عامل تکوین و تکامل علم نحو بوده است، میان نقش های نحوی و دلالت های معنایی، ‏پیوندی بسیار عمیق برقرار است، به گونه ای که در برخی آیات، نوع نقش مراد از یک واژه، ‏بر دلالت معنایی آن تاثیر به سزایی می گذارد. منظور از وجوه اعرابی در زبان عربی این است ‏که یک واژه با عنایت به جایگاهش در جمله، ممکن است چندین نقش متفاوت داشته باشد و ‏هر نقش می تواند جمله را دست خوش تغییرات معنایی کند. این مقاله با تکیه بر شیوه ‏توصیفی تحلیلی درصدد آن است که با به کارگیری علم نحو، به عنوان ابزاری قوی در جهت ‏آشکار نمودن نقش های متفاوت کلمات و با تکیه بر شواهد و نمونه هایی از آیات سوره ‏بقره، وجوه اعرابی مختلف و دلالت های معنایی آن ها را در قرآن کریم بررسی نماید. نتایج ‏این پژوهش نشان می دهد که مهم ترین علل وجود وجوه اعرابی قرآن که سبب توسع و یا ‏دگرگونی معنی آیات می گردد؛ عدم قطعیت اعراب واژه و جمله، مبهم بودن نوع ساختار ‏صرفی کلمه، اشتراک چند نقش در یک علامت اعرابی و محل های وقف در قرآن است.‏

    کلیدواژگان: سوره بقره، دلالت معنایی، خوانش های نحوی، وجوه اعرابی، قرآن کریم.‏
|
  • Narges Shekarbeygi *, Marzieh Raji Pages 1-21

    The influence of gender and its related presuppositions is one of the issues in understanding religious texts. Hence, in recent decades, with the advent of the feminist movement and women's reading of religious texts, The recovery of women's rights has been on the rise. Among the contemporary scholars who have read the verses of the Qur'an in the field of women is Amina Wadud, an American-African-Muslim scholar who has recently interpreted the verses under the influence of Fadl al-Rahman. This research intends to use descriptive-analytical method and documentary tools; While explaining Amina Wadood's thought and method in interpretation, he should apply his views to the thoughts of Ayatollah Javad Amoli. The results of the analytical study of these two personalities show that the gender of the interpreter, in the interpretation of the Qur'an, if it is free from any gender presuppositions and prejudices, and if his interpretation is done in a scientific and fair manner; It will not have much effect.

    Keywords: Quran, woman, Gender, Interpretive Assumptions, Amina Wadud, Ayatollah Javadie Amoli
  • Shahin Sheikh S. T * Pages 23-46

    Metadiscourse is a recent theory in discourse analysis in which a writer reveals his presence through different ways in the text to interact with the readers. In this article, we investigated the interactional metadiscourse in Surahs of Quran; Al-waqi’ah, Al-hashr and Ar-rahman based on Hyland and Tse’s (2004) model who divided interactional metadiscourse into: boosters, self mentions, engagement markers, attitude markers and hedges. The selection of these surahs is based on the high emphasis on their continuous reading which shows the significant and prodigious meanings. The method of this research is qualitative and quantitative. The results showed that first, the classification of these verses is superior than the mentioned division. Second, among all metadiscourse markers only boosters, self mentions, engagement markers and attitude markers were observed with different frequencies, so that in Al-waqi’ah and Ar-rahman, the engagement markers and in Al-hashr, the attitude markers had the highest frequency. Hedges were not observed in the verses that indicates the assurance, certainty and accuracy of Quran’s verses in comparison with any other text.

    Keywords: Al-waqi’ah, Al-hashr, Ar-rahman, metadiscours
  • Azadeh Abbasi * Pages 47-68

    Illustration is a rhetorical and artistic way of expressing content that is used in various texts. Artistic creation is one of the most effective ways to convey content. Most of the research in this field is mainly limited to single images and how to create them,while it seems that it is possible that single images will be upgraded and a single and large image will be created from the construction of several individual images together.In this study, an attempt has been made to answer the questions of how textual images are constructed in the Qur'an and what effect do the constructed images have on the transmission of concepts? Examination of various examples shows that three types of fabrications are possible for weaving images in the Qur'an: images made in one verse, images made in several consecutive verses, and images made in several non-consecutive verses. In this research, relying on the descriptive-analytical method, various aspects of making textual images in the Qur'an have been studied. First, the image in each of the weavings was examined, and then, based on the data analysis,an attempt was made to determine how a large textural image is constructed by juxtaposing two or more single images.

    Keywords: illustration, single image, textured image, contextual image
  • seyedziaoddin olyanasb, robab ettefagh, seyedmajid nabavi * Pages 69-92

    This study tried to analyze Keywords "Rahman" in YhY )BsmAllh Rahman Alrhym( step in helping to understand the more accurate word and telling TrjmhY take it. First, the description interpretations of "Rahman" Tasnim paid to the interpretation, the exact meaning and expressive achieved, then TrjmhHay of different reasons to approve or reject any translation of Quran and Hadith express themselves and to conclude reached an "R." absolute mercy and inclusive, and is ByMqabl; So God's anger with mercy Rhmanyh is well placed to lead ‌Kh. Due to diversity and inclusion is understood that the Crusaders SyghhY occurs, QrynhY YhHayy context that "Rahman" used in them, RvaytHayy to explain it focused on, and examples that BrmyShmarnd interpreter for the engineering world is Rhmanyh on HdhY mercy; It seems, none of TrjmhHay studied Persian, meaning it does not have the full gamut. Dmqablyt Persian language in Arabic and in some cases different DmtkhssHay for translation from Farsi translators factors TrjmhHay failure is about Keywords "Rahman", the absolute mercy, which covered the wrath of God in addition it has been placed TrjmhHay failure.

    Keywords: Rahman, Translation Criticism, the mercy of God, the principles of interpretation
  • Fatemeh Habibi *, Fathieh Fattahizadeh Pages 93-118

    Motion is a basic, universal and complex concept that is represented in different languages by different surface expression .Talmy´s studies are the beginning of cognitive linguistic on the subject of movement ;Talmy explains the systematic relations between linguistic surface expression and profound expression.The present article examines the conceptualization of subjective motion verb “Zdahaba” in the Holy Qur'an.The data in this paper, in a figurative analysis, investigate how the motion event is represented. The body of the present study consists of56verses48surface expression were observed as a moving event.28metaphorical and20non metaphorical cases of physical movement were discovered. The results of this study show that all four main components of the motion event, as well as the two sub-components of cause and manner, are present in the studied propositions. The highest frequency among the main components is related to the path component and the moving component of 20 cases, then the figure & ground component to 19 cases to the sub-components, to 13 cases. Another result of the present paper is explaining the occurrence of the common surface expression of the concept of "going" in the concepts of "being eliminated","destroying" and"dying".

    Keywords: Holy Qur'an, cognitive linguistics, lexicalization patterns, conceptual metaphor, motion verb Zdahaba
  • Golamreza Karimifard, Mehdi Shahrokh *, Ali Babaei Damtasoj Pages 119-145

    from past ‎to present, have taken note of word implications when parsing. In the ‎hHoly Quran, which is itself the most important reason for the ‎development and evolution of syntax, there are deep relationships ‎between syntactic roles and implications, So much so that in some ‎verses of the Quran, the expected role of a word has a significant effect ‎on its implications. By parsing in the Arabic language, it is meant that a ‎word may adopt different roles depending on its place in a sentence and ‎each role can change the meaning of that sentence. This study relies on ‎the descriptive-analytical method to employ parsing as a powerful tool ‎to identify the different roles and their appropriate implications. In ‎addition, this study examines the different roles and their implications ‎based on the evidence and examples from the verses of Al-Baqarah, in ‎the Holy Quran. The results of this study show that the most important ‎reasons that result in meaning extension or change in the Holy Quran ‎include uncertainty in the kinds of word status, uncertainty in the ‎morphological structures of words, multiple roles sharing in one status, ‎and places of stop.‎

    Keywords: Al-Baqarah, Syntactic role, Implications, Parsing, Effect of syntax on meaning