فهرست مطالب

پژوهش سلامت - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1399)

نشریه پژوهش سلامت
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ساسان ناوخاصی، اسدالله فتح الله پور، زهرا شهسواری، ناهید کهریزی، شادی قبادی*، هما جمالدین، حدیث سلطانی صفحات 206-210

    این پژوهش با هدف بررسی راه های اصلی انتقال بیماری کووید-19 انجام گرفته است. جمع آوری اطلاعات مورد نظر از طریق مقالات منتشر شده و همچنین آمارهای رسمی سازمان بهداشت جهانی صورت گرفته است. نتایج نشان می دهند که ذرات معلق در هوا یکی از اصلی ترین  راه های انتقال این بیماری می باشد. همچنین در بین تمامی گروه های انسانی، کودکان نقش ویژه ای دارند. زیرا درصورت ابتلا به بیماری کووید-19 در آن ها علایمی وجود ندارد و در بعضی موارد نیز علایم بسیار خفیف می باشد. البته شواهدی هم هست که کودکان می توانند صرفا ناقل ویروس باشند و بر همین اساس بررسی موارد مختلفی از کودکانی که مبتلا و در بیمارستان بستری شده اند نیز ضروری ست.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس، بیماری کووید-19، کودکان مبتلا
  • علی خضری*، شیرین نصرت نژاد، علی ستاری، شهلا زکریا زاده صفحات 211-223
    مقدمه

    با توجه به افزایش هزینه های بیمارستانی، مدیریت منابع مالی باید بتواند روش هایی کارآمد برای محاسبه درآمد و هزینه به دست آورد. از این رو در این مطالعه برای اولین بار بجای روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت از روش بالا به پایین برای تعیین قیمت تمام شده خدمات بخش ام آر آی استفاده شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی - مقطعی بود که در آن از طریق روش هزینه یابی خرد، تمام خدمات بخش ام آر آی  مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده فرم های اطلاعاتی محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از تکنیک حسابداری از تسهیم کل هزینه ها بر خدمات ارایه شده، محاسبه و در نهایت با استفاده از نرم افزار کاربردی Excel تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    تعداد 80 خدمت مختلف شناسایی شدند که از میان بیشترین سهم هزینه مربوط به نیروی انسانی 66.33 درصد و کمترین سهم هزینه مربوط به هزینه استهلاک تجهیزات پزشکی بود. از بین خدمات ام آرآی نیز، ام آر آی پستان یک و دوطرفه گرانترین خدمات و ام آر آی فقرات کمری با تزریق جزو ارزانترین خدمات این بخش بودند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این پژوهش، از بین تمام خدمت ارایه شده در بخش ام آر آی، 24 خدمت سودده و 56 خدمت زیان ده بوده اند و به صورت کلی، بخش ام آر ای از نظر تفاوت تعرفه کل با قیمت تمام شده در دوره ی مذکور سود دهی داشته است.

    کلیدواژگان: بهای تمام شده، ام آر آی، بیمارستان، هزینه یابی، روش بالا به پایین
  • مهدی شهرکی*، سیمین قادری صفحات 224-234
    مقدمه

    رشد اقتصادی و توسعه پایدار هدف آرمانی همه ملت ها است و به صورت مستقیم منجر به بهبود وضعیت سلامت جامعه می شود. ولی به طور غیرمستقیم و از طریق تخریب محیط زیست می تواند تاثیر منفی بر وضعیت سلامت داشته باشد بنابراین هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر رشد اقتصادی و کیفیت محیط زیست بر مخارج سلامت در ایران بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی- تحلیلی و کاربردی حاضر در سطح ملی با استفاده از روش اقتصادسنجی خودرگرسیون با وقفه های توزیعی در نرم افزار Eviews 10 انجام شد. داده ها از نوع سری زمانی سالانه بودند که برای سال های 2018-2006 از پایگاه های داده ای بانک جهانی، مرکز آمار ایران و دانشگاه ییل استخراج شدند.

    یافته ها

    رابطه بلندمدت بین رشد اقتصادی، کیفیت محیط زیست و مخارج سلامت در ایران وجود داشت. کشش بلندمدت مخارج سلامت نسبت به تولید ناخالص داخلی، شاخص عملکرد محیط زیست و مخارج سلامت دولت به ترتیب برابر با 0.85، 0.13- و 1.18 بود همچنین عرضه پزشک نیز تاثیر مثبت به میزان 0.38 بر مخارج سلامت داشت. ضریب تصحیح خطا نیز 0.22- برآورد شد.

    نتیجه گیری

    افزایش رشد اقتصادی، مخارج سلامت دولت و عرضه پزشک تاثیر مثبت و بهبود شاخص عملکرد محیط زیست تاثیر منفی بر مخارج سلامت داشتند. بنابراین سیاست های حفظ پایداری و کاهش آلاینده های محیط زیست و همچنین سرمایه گذاری در تجهیزات پیشرفته جهت تصفیه گازهای آلاینده مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: مخارج سلامت، کیفیت محیط زیست، رشد اقتصادی، مدل خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی
  • فریبا زرانی، مژده خنجری*، بهاران قوامی، سجاد بداقی صفحات 235-246

    روان شناسی سلامت بر مبنای دیدگاه زیستی- روانی -اجتماعی، زمانی مطرح شد که دیدگاه زیستی پزشکی پاسخ گوی نیاز سیستم های درمانی برای مدیریت بیماری های مزمن و مشکلات سلامتی وابسته به رفتار نبود. این رشته چگونگی تاثیر رفتار و سبک زندگی بر سلامت افراد را بررسی می کند. روان شناسان سلامت معمولا در موقعیت های پزشکی، به بیماران و خانواده های آن ها کمک می کنند تا رفتارها و باورهای ناسازگارانه شان را اصلاح کنند و مسایل مرتبط با بیماری را مدیریت کنند. یک روان شناس سلامت در این موقعیت ها معمولا با چالش های اخلاقی مختلفی روبرو می شود که گاه همان مسایلی است که یک پزشک یا روان شناس با آن مواجه است، مثل احترام به استقلال افراد، سودرسانی، عدم آسیب رسانی و عدالت. اما گاهی هم با موضوعاتی چون تساوی دسترسی افراد به خدمات مرتبط با سلامت، بهینه بودن خدمات ارایه شده، توجه به مسایل روز هم چون جمعیت سالمند و اقدامات متناسب با رده های سنی مختلف و استفاده از فناوری در بهبود خدمات سلامت برخورد می کند. راهنماهای اخلاقی درواقع مجموعه اصول و قوانینی نیستند که صرفا هنگام دوراهی های اخلاقی یا در مواقع خاص از آن ها استفاده شود، بلکه هر عملی در حیطه ی سلامت، بعدی اخلاقی نیز دارد. روانشناس سلامت به عنوان عضوی از تیم درمان پزشکی با چالش های اخلاقی ویژه ای روبرو است، مانند حفظ رازداری و در اختیار گذاشتن اطلاعات بیمار با سایر اعضا. بر این اساس روانشناسان سلامت نیازمند آگاهی دقیق از راهنماهای اخلاقی پزشکی و روانشناسی و کاربست آنها در ارایه خدمات حرفه ای می باشند.

    کلیدواژگان: راهنمای اخلاق حرفه ای، روانشناسی سلامت، بیماری مزمن، دوراهی های اخلاقی
  • زهرا مبارک، رحیم خدایاری زرنق، فاطمه فرهادی، مرتضی عرب زوزنی* صفحات 247-256
    مقدمه

    مراقبت های سلامت غیرضروری خدماتی است که با مقدار یا هزینه بالاتری ارایه می شوند. این خدمات علاوه بر آسیب به دریافت کنندگان خدمت، هزینه های مالی نیز به آنان و سیستم سلامت تحمیل می کند. با توجه به اهمیت موضوع، این مطالعه با هدف تحلیل رسانه و مستندات مرتبط در زمینه استفاده از خدمات غیرضروری در نظام سلامت ایران انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع مرور اسناد بالادستی و مصاحبه های مربوط به افراد رسمی درج شده در رسانه در مورد خدامت غیرضروری انجام گردید. جستجو در مستندات مرتبط با موضوع از طریق پایگاه ها، گزارش های کشوری یا سایت های مرتبط و هم چنین مصاحبه های انجام شده در رسانه های معتبر داخلی انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای موقعیتی استفاده شده است که پس از خواندن متون، کدها و دسته ها به صورت مستقیم از داده های متنی استخراج شدند.

    یافته ها

    11 مستند و 81 کد خبری وارد مطالعه گردید. عوامل موثر بر تجویز خدمات غیرضروری در چهار گروه دسته بندی شدند: عوامل اقتصادی، زیرساخت ها، فرآیند انجام خدمات و پایش و ارزشیابی. همچنین استراتژی های پیشگیری در سه گروه شامل راهکارهای ساختاری، راهکارهای اقتصادی و راهکارهای در سطح عملکرد دسته بندی گردید. پیامدهای حاصل از تجویز خدمات غیرضروری شامل دو دسته عوامل فردی و اجتماعی بودند. خدمات سطح پاراکلینیک مانند خدمات تصویربرداری و آزمایشگاهی بیشترین خدمات غیرضروری تجویز شده در این تحقیق بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود خدمات غیرضروری در نظام سلامت ایران، شناسایی این خدمات غیرضروری، عوامل موثر بر تجویز آن، راه های پیشگیری و پیامدهای حاصله می تواند از اتلاف منابع در سیستم سلامت و تحمیل هزینه بر بیمار و خانواده ها جلوگیری کند. پیشگیری از ارایه خدمات غیرضروری در سیستم سلامت منابعی را آزاد خواهند کرد که می تواند صرف خدماتی ضروری شود که به دلایلی همچون محدودیت در منابع و دسترسی، امکان ارایه آنها وجود ندارد.

    کلیدواژگان: خدمات غیرضروری، تحلیل مستندات، تحلیل رسانه، نظام سلامت
  • سیمین ریاحی* صفحات 257-267

    کووید- 19 یک بیماری همه گیر تنفسی است که اخیرا مشکلاتی را برای سلامت جهانی ایجاد نموده است. در اثر تغییرات فیزیولوژیک و عملکرد سیستم ایمنی در زنان باردار، این افراد بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند. اطلاعات کمی در مورد تاثیر این بیماری بر بارداری و عوارض ناشی از آن وجود دارد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی مقالات ارایه شده در مورد شیوع، شدت و عوارض این بیماری در بارداری و زایمان بود. با توجه به گزارش ها، علایم این بیماری در زنان باردار مشابه زنان غیر باردار است. هیچ شاهدی مبنی بر انتقال داخل رحمی این ویروس به جنین تاکنون وجود ندارد. همچنین وجود ویروس در مایع آمنیوتیک، جفت، بند ناف و ترشحات حلق نوزاد و شیر مادر مبتلا تاکنون اثبات نشده است. از عوارض شایع این بیماری در زنان باردار می توان از سقط، زایمان زودرس، تاکی کاردی و دیسترس جنین، پارگی زودرس کیسه آب، سزارین و مرگ هنگام تولد نام برد. ابتلا به کووید- 19 اندیکاسیون ختم حاملگی  نیست. روش زایمان به اندیکاسیون های مامایی بستگی دارد. به منظور پیشگیری از ابتلای نوزاد بعد از زایمان، هنگام مراقبت از نوزاد مادر باید دستش را بشوید و ماسک استفاده کند. از آنجا که  تنها راه پیشگیری از ابتلا  به این بیماری رعایت نکات بهداشتی است،  مدیریت آن در بارداری، زایمان و بعد از زایمان در حفظ سلامت مادر و نوزاد اهمیت حیاتی دارد.

    کلیدواژگان: حاملگی، کووید- 19، نوزاد، زایمان
  • سولماز صادقی، سعید شریفی رهنمو، آیت الله فتحی*، شروین محمدی صفحات 268-278
    مقدمه

    یکی از مشکلات روز جوانان میزان استفاده از فضای مجازی می باشد. با توجه به اطلاعات نادرستی که بعضا در فضای مجازی در مورد کرونا ویروس منتشر شده و ترس ابتلا و داغ ننگ ابتلاء به آن را پررنگ تر می کند، پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش ابعاد اعتیاد اینترنتی در اضطراب کرونا و تجربه انگ اجتماعی کرونا پس از موج اول اپیدمی کرونا در دانشجویان انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه هدف دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد تبریز بودند که از بین آنها تعداد 252 نفر از طریق فراخوان اینترنتی به صورت داوطلبانه و آنلاین در پژوهش حاضر شرکت کردند. این افراد به پرسشنامه های سنجش اعتیاد اینترنتی یانگ (مشکلات اجتماعی، تاثیر بر عملکرد، فقدان کنترل، استفاده مرضی از چت روم و بی توجهی به مسایل شغلی و تحصیلی)، پرسشنامه اضطراب بیماری کرونا (روانی، جسمانی) و پرسشنامه محقق ساخته انگ اجتماعی (استیگمای کرونا) پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که از ابعاد اعتیاد اینترنتی تاثیر بر عملکرد با ضریب معنی داری (029/0=p) و فقدان کنترل با ضریب معنی داری (P=0.005) قادر هستند تغییرات میزان اضطراب کرونا را پیش بینی کنند. همچنین ابعاد فقدان کنترل با سطح معنی داری(P=0.001) و بی توجهی به وظایف شغلی و تحصیلی با سطح معنی داری (P=0.01) و نمره کل اعتیاد اینترنتی با سطح معنی داری(P=0.002) قادر هستند تغییرات میزان استیگمای کرونا در دانشجویان را پس از موج اول اپیدمی کرونا پیش بینی نمایند.

    نتیجه گیری

    با فراهم نمودن عوامل حمایتی صحیح در رسانه ها در جهت تشویق به کم کردن میزان مصرف اینترنت  اعتیادآور که اضطراب و استیگمای کرونا را مستقیم تحت تاثیر قرار می دهد، می توان دانشجویان را در برابر اضطراب حوادث ناگهانی همانند بیماری کرونا و  استیگمای ناشی از آن مقاوم تر و محتاط تر کرد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، اعتیاد به اینترنت، استیگما، اضطراب کرونا، انگ اجتماعی
  • رسول اروجی*، منوچهرخان نخجوانی، رضا حاجی حسینی، علی حسن شعبان خمسه، راضیه بخشنده امنیه، کورش رجب خواه صفحات 279-286
    مقدمه

    دیابت یکی از بیماری های مزمن شایع در دنیا بوده و عامل بسیاری از موارد مرگ و میر در انسان می باشد. اما با کنترل فاکتورهای خطر در افراد دیابتی می توان تا حد زیادی از بروز عوارض آن پیشگیری نمود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عصاره گیاهی الیگوپین در کنترل فشارخون سیستولیک در زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.

     مواد و روش ها

    مطالعه اخیر به شکل کارآزمایی بالینی با نمونه گیری انتخابی دوسویه کور (بیمار - درمانگر) و به روش مصرف مقایسه ای مکمل و دارونما اجرا گردید. جمعیت مطالعه شامل 30 نفر زن مبتلا به دیابت نوع دو با سابقه فشارخون سیستولیک خفیف تا متوسط بود که در طول شش هفته، بطور همزمان با درمان دارویی، اقدام به مصرف مکمل یا دارونما در دو گروه 15 نفره نمودند. اندازه گیری و ثبت فشارخون، با استفاده از فشارسنج دیجیتالی یکسان انجام پذیرفت. به منظور کنترل نرمال بودن توزیع داده ها، از آزمون " کلموگروف اسمیرنوف " استفاده شده و سپس داده ها توسط آزمون آماری t زوجی آنالیز شد.

    یافته ها

    میانگین فشارخون سیستولیک در گروه مکمل پیش از آزمون 138 میلیمتر جیوه و پس از آزمون 131.9 میلیمتر جیوه و در گروه دارونما پیش از آزمون 134.1 میلی متر جیوه و پس از آزمون 134.4 میلی متر جیوه می باشد. کاهش میزان فشارخون سیستولیک در گروه مکمل معنی دار بود (0.022=P). اما در گروه دارونما تغغیرات معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    مصرف همزمان روزانه 100 میلی گرم مکمل الیگوپین به مدت شش هفته بعنوان درمان تکمیلی، بر کاهش فشارخون سیستولیک در زنان مبتلا به دیابت نوع دو موثر است.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، الیگوپین، فشار خون سیستولیک
|
  • Sasan Navkhasi, Asadollah Fatholapour, Zahra Shahsavari, Nahid Kahrizi, Shadi Ghobadi*, Homa Jamaldin, Hadis Soltani Pages 206-210

    The aim of this study was to investigate the main ways of transmission of Covid-19 disease. The collection of information has been done through published articles as well as official statistics of the World Health Organization. The results show that airborne particles are one of the main ways of transmitting this disease. Also, among all human groups, children have a special role. Because they have Covid-19 disease, they have no symptoms and in some cases the symptoms are very mild. Of course, there is evidence that children can only be carriers of the virus, and therefore it is necessary to examine the various cases of children who have been infected and hospitalized.


    Keywords: Coronavirus, Covid-19 disease, Infected Children
  • Ali Khezri*, Shirin Nosratnejad, Ali Sattari, Shahla Zakaria Zadeh Pages 211-223
    Introduction

    Due to the increase in hospital costs, financial resource management should be able to find efficient methods for calculating income and costs. Therefore, in this study, for the first time, instead of the activity-based costing method, the top-down method was used to determine the cost of MRI services.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive cross-sectional study in which all MRI services were examined through micro-costing method. The data collection tool was researcher-made information forms. The data were calculated using the accounting technique of sharing the total costs on the services provided, and finally analyzed using Excel software.

    Results

    A total of 80 different services were identified, with 66.33% of the highest share of costs related to manpower and the lowest share of costs related to the cost of depreciation of medical equipment. Among the MRI services, one-sided and bilateral breast MRI were the most expensive services and lumbar spine MRI was one of the cheapest services in this section.

    Conclusion

    According to the results of this study, out of all services provided in the MRI department, 24 services were profitable and 56 services were unprofitable, and in general, the MRI department was profitable in terms of the difference between the total tariff and the cost price in the mentioned period.


    Keywords: Cost, MRI, Hospital, Costing, Top – Down Estimating
  • Mahdi Shahraki*, Simin Ghaderi Pages 224-234
    Introduction

    Economic growth and sustainable development is the ideal goal of all nations and directly leads to improving the health of society. However, indirectly and through environmental degradation can have a negative impact on health status, so the main purpose of this study was to investigate the impact of economic growth and environmental quality on health expenditures in Iran.

    Materials and Methods

    The present descriptive-analytical and applied study at the national level was performed using the autoregression econometric method with distributive intervals in Eviews 10 software. The data were of the annual time series that were extracted for the years 2006-2006 from the databases of the World Bank, the Statistics Center of Iran and Yale University.

    Results

    There was a long-term relationship between economic growth, environmental quality and health spending in Iran. The long-term elasticity of health expenditures to GDP, environmental performance index and government health expenditures were 0.85, -0.13 and 1.18, respectively. Also, physician supply had a positive effect of 0.38 on health expenditures. The error correction factor was also estimated to be -0.22.

    Conclusion

    Increasing economic growth, government health expenditures and the supply of physicians had a positive effect, and improving the environmental performance index had a negative effect on health expenditures. Therefore, policies to maintain sustainability and reduce environmental pollutants, as well as invest in advanced equipment to purify pollutant gases will be useful.


    Keywords: Health Expenditures, Environmental Quality, Economic Growth, Autoregressive Distributed Lag Model
  • Fariba Zarani, Mojdeh Khanjari*, Baharan Ghavami, Sajad Bodaghi Pages 235-246

    Health psychology based on the bio-psychological-social perspective was proposed when the biomedical perspective did not meet the needs of treatment systems for the management of chronic diseases and behavior-related health problems. This course examines how behaviors and lifestyles affect on health. Health psychologists often help patients and their families in medical situations to correct their maladaptive behaviors and beliefs and to manage illness-related issues. A health psychologist in these situations often faces a variety of ethical challenges that are sometimes the same issues that a physician or psychologist faces, such as respect for individual independence, profitability, non-harm, and justice. But sometimes it deals with issues such as equal access to health-related services, the efficiency of services provided, attention to current issues such as the elderly population and measures appropriate to different age groups and the use of technology to improve health services. Ethical guidelines are not really a set of principles and rules that are used only when there are moral dilemmas or on special occasions, but every action in the field of health also has an ethical dimension. As a member of the medical treatment team, the health psychologist faces special ethical challenges, such as maintaining confidentiality and sharing patient information with other members. Accordingly, health psychologists need accurate knowledge of ethical medical and psychological guidelines and their application in providing professional services.


    Keywords: Ethic Codes, Health Psychology, Chronic Disease, Ethical Dilemmas
  • Zahra Mobarak, Rahim Khodayari-Zarnaq, Fatemeh Farhadi, Morteza Arab-Zozani* Pages 247-256
    Introduction

    Unnecessary health care is a service that provides with a higher amount or cost. In addition to harming service recipients, these services also impose financial costs on them and the health system. Due to the importance of the subject, this study was conducted with the aim of analyzing the media and related documents in the field of using unnecessary services in the Iranian health system.

    Materials and Methods

    This research was conducted by reviewing upstream documents and interviews with officials in the media about unnecessary service. Search for relevant documents was conducted through databases, country reports, or related sites, as well as interviews conducted with reputable domestic media. To analyze the data, situational content analysis method was used, which after reading the texts, codes and categories were extracted directly from the textual data.

    Results

    11 documentaries and 81 news codes were included in the study. Factors affecting the prescribing of non-essential services were classified into four groups: economic factors, infrastructure, service delivery process, and monitoring and evaluation. Also, prevention strategies were classified into three groups including structural strategies, economic strategies and performance level solutions. Consequences of prescribing unnecessary services included two categories of individual and social factors. Paraclinical health services such as imaging and laboratory facilities were the most unnecessary services prescribed in this study.

    Conclusion

    Due to the existence of non-essential services in the Iranian health system, identifying these unnecessary services, factors affecting its prescription, prevention methods and consequences can prevent the loss of resources in the health system and impose costs on patients and families. Preventing unnecessary services in the health system will free up resources that can be spent on essential services that cannot be provided for reasons such as limited resources and access.


    Keywords: Unnecessary Services, Document Analysis, Media Analysis, Health System
  • Simin Riahy* Pages 257-267

    Covid - 19 is a pandemic respiratory disease that recently has arised global health problems. Due to the changes in physiological state and the immune system function in pregnant women, they are more susceptible to this disease. Little is known about the effects of this disease on pregnancy and its complications. Therefore, the purpose of this study was to review the presented articles on the prevalence, severity and complications of this disease in pregnancy and childbirth. According to reports, the symptoms of this disease in pregnant women are similar to non-pregnant women. There is no evidence of intrauterine transmission of the virus to the fetus. Also, the presence of the virus in the amniotic fluid, placenta, umbilical cord and throat secretions of the affected infant and breast milk has not been proven so far. Common complications of this disease in pregnant women include miscarriage, preterm delivery, tachycardia and fetal distress, premature rupture of the bladder, cesarean section and death at birth. Covid-19 infection is not an indication for termination of pregnancy. The method of delivery depends on the obstetric indications. In order to prevent the baby from becoming infected after delivery, the mother should wash her hands and use a mask while caring for the baby. Since the only way to prevent this disease is to follow health tips, its management during pregnancy, childbirth and postpartum is vital in maintaining the health of mother and baby.


    Keywords: Pregnancy, New Born, Covid-19, Labor
  • Solmaz Sadeqi, Saeid Sharifirahnmo, Ayatollah Fathi*, Shervin Mohamadi Pages 268-278
    Introduction

    One of the problems of youth is the use of internet. Given the misinformation that is sometimes published in internet about the coronavirus and the fear of infection and the stigma of infection, the present study aims to identify the role of internet addiction in covid-19 anxiety and its post-stigma experience among students.

    Materials and Methods

    This research was a descriptive correlation study. The target population was undergraduate students of Tabriz Azad University, of whom 252 were participated in the present study through an online call for volunteers. They were given Youngchr('39')s Internet Addiction Assessment Questionnaire (Social Problems, Impact on Performance, Lack of Control, Pathological Use of Chat Rooms and Ignorance of Occupational and Educational Issues), Corona Anxiety Inventory (Mental, Physical) and Social Stigma Researcher Questionnaire (Corona stigma) they replied. Pearson correlation test and multiple regression were used to analyze the data.

    Results

    The results of regression analysis showed that from the dimensions of Internet addiction, the effect on performance with a significant coefficient (P=0.029) and lack of control with a significant coefficient (P=0.005) are able to predict changes in Covid-19 anxiety. Also, the dimensions of lack of control with a significant level (P=0.001) and neglect of job and educational tasks with a significant level (P=0.010) and the total score of Internet addiction with a significant level (P=0.002) are able to predict change of the rate of the corona virus anxiety among students.

    Conclusion

    Therefore, by providing the right support factors in the media to encourage the reduction of addictive Internet use that directly affects Covid-19 anxiety and stigma, students can be made more resilient to anxiety about sudden events such as Covid-19 and its resulting stigma.


    Keywords: Cyberspace, Internet Addiction, Stigma, Covid-19, Anxiety, Social Stigma
  • Rasool Orouji*, Manoochehrkhan Nakhjavani, Reza Haji Hosseini, Ali Hasan Shaban Khamseh, Razieh Bakhshandeh Amnieh, Koroush Rajab Khah Pages 279-286
    Introduction

    Diabetes is one of the most common chronic diseases in the world and is the cause of many deaths in humans. But by controlling the risk factors in diabetics, its complications can be largely prevented. The aim of this study was to evaluate the effect of Oligopin plant extract on the control of systolic blood pressure in women with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    This recent study was performed as a clinical trial with selective double-sided blind sampling (patient-therapist) and comparative supplementation and placebo. The study population consisted of 30 women with type 2 diabetes with a history of mild to moderate systolic blood pressure who took a supplement or placebo in two groups of 15 for six weeks, simultaneously with drug therapy. Blood pressure was measured and recorded using the same digital sphygmomanometer. In order to control the normality of data distribution, Kolmogorov-Smirnov test was used and then the data were analyzed by paired t-test.

    Results

    The mean systolic blood pressure in the supplement group before the test was 138 mm Hg and after the test was 131.9 mm Hg and in the placebo group before the test was 134.1 mm Hg and after the test was 134.4 mm Hg. The decrease in systolic blood pressure was significant in the supplement group (P = 0.022) but there were no significant changes in the placebo group.

    Conclusion

    Concomitant daily use of 100 mg Oligopin supplement for six weeks as adjunctive therapy is effective in reducing systolic blood pressure in women with type 2 diabetes.


    Keywords: Oligopin, Systolic Blood Pressure, Type 2 Diabetes