فهرست مطالب

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 76، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بتول خداکرمی، مرضیه جانثاری لادانی، فریده کاظمی، سودابه آقابابایی* صفحات 1-8
    مقدمه

    به منظور کاهش مرگ و میر حوالی تولد، ارزیابی سلامت جنین در بارداری توصیه می شود. گسترده ترین تکنیک در اکثر مراکز به عنوان غربالگری ایدیال ارزیابی سلامت جنین، تست بدون استرس است. باتوجه به اینکه کاهش حرکات جنین از علایم قریب الوقوع مرگ جنین است. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر موسیقی بر حرکت جنین در حین آزمون بدون استرس در نخست بارداران انجام شد.

    روش کار

    مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی سازی شده دوسوکور در سال 1398 روی 160 نخست باردار با سن حاملگی 40-37 هفته انجام شد که با شکایت کاهش حرکت جنین به بیمارستان فاطمیه همدان مراجعه کرده بودند. افراد به صورت تصادفی در دو گروه 80 نفری کنترل و آزمون قرار گرفتند. در گروه آزمون، با شنیدن موسیقی بدون کلام به مدت 30 دقیقه مداخله انجام شد ولی در گروه کنترل مداخله ای انجام نشد. تست بدون استرس جنین به مدت 20 دقیقه در دو گروه گرفته شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SSPS نسخه 20 و آزمون های کای اسکویر و تی تست و من ویتنی یو انجام شد. میزان 0/05>P-value معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    در گروه مداخله اختلاف میانگین تعداد حرکات جنین درک شده توسط مادر بیشتر از گروه کنترل بود و این اختلاف معنی دار بود. همچنین تعداد تست های بدون استرس واکنشی شده در گروه مداخله درمقایسه با گروه کنترل افزایش معنی دار داشت (0/001<P). تعداد ضربان پایه قلب جنین در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل در محدوده طبیعی کمتر بود اما این تفاوت معنی دار نبود (0/10=P).

    نتیجه گیری

    موسیقی می تواند حرکات جنین را بهبود بخشد و تعداد تست های واکنشی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: حرکت جنین، موسیقی، تست بدون استرس
  • خدایار عشوندی، سیده زهرا معصوومی، فریده کاظمی، آرزو شایان* صفحات 9-19
    مقدمه

     مطالعه حاضر با هدف مقایسه برخی از پارامترهای خونی مادر و آپگار نوزادان آنها در روش زایمان واژینال مرسوم با زایمان فیزیولوژیک انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1397 با 400 نفر از زنان باردار کاندید انجام زایمان فیزیولوژیک و 400 نفر از زنان باردار کاندید انجام زایمان واژینال مرسوم با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. مادران در گروه زایمان فیزیولوژیک افرادی بودند که هیچ مداخله رایج لیبر دریافت نکردند و طی لیبر آموزش هایی در رابطه با نحوه تنفس، حرکات چرخشی لگن، توپ زایمان، دوش آب گرم و ماساژ داده شد. نمونه خون وریدی همه مادران در دو گروه جهت سنجش مقدار هموگلوبین و هماتوکریت در زمان بستری شدن و 6 ساعت پس از زایمان و نمره آپگار دقیقه اول و پنجم نوزادان در دو گروه بررسی شد. داده ها با استفاده از Stata-13 تحلیل شد و سطح معنی داری 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد در مرحله 6 ساعت بعد از زایمان، میانگین هموگلوبین و هماتوکریت در گروه زایمان فیزیولوژیک به طور معنادار بیشتر از زایمان واژینال مرسوم است (0/001>P). مقایسه نمرات آپگار نوزادن دو گروه در دقیقه 1 و دقیقه 5 نیز نشان داد میزان نمره آپگار در گروه زایمان فیزیولوژیک بیشتر از زایمان واژینال مرسوم است (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد، انجام زایمان به روش فیزیولوژیک نسبت به زایمان مرسوم تاثیر ناچیز ولی معنی دار در جلوگیری از کاهش میزان هموگلوبین و هماتوکریت مادر در 6 ساعت بعد از زایمان دارد. نمرات آپگار در دقیقه های 1 و 5 در زایمان های فیزیولوژیک بهتر از روش زایمان مرسوم است.

    کلیدواژگان: زایمان، مادران، پارامترهای خونی، آپگار، نوزادان
  • ادریس کاکه مم، محمدرضا شیخی چمان* صفحات 20-31
    مقدمه

    فرهنگ ایمنی بیمار به عنوان یکی از عوامل مهم برای کاهش حوادث ناخواسته در بیمارستان و ارتقای ایمنی بیمار شناخته شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین فرهنگ ایمنی بیمار و حوادث ناخواسته میان پرستاران بیمارستان های آموزشی منتخب شهر تهران انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه مقطعی در سال 1398 و در بین 260 پرستار در 7 بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه فرهنگ ایمنی بیمار و فراوانی حوادث ناخواسته گردآوری شد. برای بررسی رابطه بین فرهنگ ایمنی بیمار و حوادث ناخواسته از رگرسیون لجستیک چندگانه در نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.

    یافته ها: 

    در میان ابعاد فرهنگ ایمنی بیمار، بالاترین نمره میانگین مربوط به بعد "یادگیری سازمانی" و پایین ترین نمره در زمینه "تبادلات و انتقال اطلاعات" بود. بین 35/4% تا 51/9% پرستاران تخمین زدند که در یک سال گذشته بروز یکی از شش حادثه ناخواسته را تجربه کرده اند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که ابعاد حمایت مدیریت از ایمنی بیمار، درک کلی از فرهنگ ایمنی بیمار، کار تیمی درون واحد های سازمانی، ارتباطات و ارایه بازخورد درمورد خطاها، مسایل مربوط به کارکنان و تبادلات و انتقال اطلاعات از پیش بینی کننده های معنی دار حوادث ناخواسته بودند ((P<0/05.

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه حاضر این فرضیه را تایید کرد که بهبود فرهنگ ایمنی بیمار منجر به کاهش بروز حوادث ناخواسته بین پرستاران می شود، بنابراین ارتقای فرهنگ ایمنی در بیمارستان های کشور باید به عنوان یکی از اولویت های اساسی برنامه های مدیریتی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی بیمار، حوادث ناخواسته، پرستاران
  • سولماز قربانی، زینت جورابچی، محمدابراهیم ساریچلو، فروزان الفتی* صفحات 32-44
    مقدمه

    اضطراب ویژه بارداری حالت هیجانیخاص است که با نگرانیهایی همچون نگرانی درباره سلامت نوزاد و زایمان مرتبط است و با افزایش خطر پیامدهایی مثل یبوست بارداری همراه است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر درمان شناختی رفتاری بر اضطراب مادران مبتلا به یبوست بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کار آزمایی بالینی در سال 1398 روی 60 مادر باردار با سن بارداری 10 تا 20 هفته مراجعه کننده به دو مرکز خدمات جامع سلامت شهر تاکستان انجام شد. افراد به روش تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله (30 نفر) و کنترل (30 نفر) تقسیم شدند. ابزار مطالعه، پرسش نامه فرم کوتاه اضطراب بارداری PRAQ-17 و فرم مقیاس سنجش یبوست در بارداری بود. مداخله به صورت 6 جلسه مشاوره ای 90 دقیقه ای و هفته ای یک بار برای پنج گروه 6 نفره انجام شد. پیگیری بلافاصله، یک ماه و دو ماه بعد از آخرین جلسه انجام شد. تحلیل داده ها با آزمون اندازه های مکرر و آزمون کای دو انجام شد.

    یافته ها:

     میانگین نمره اضطراب، بلافاصله، یک و دو ماه پس از مداخله اختلاف معنی داری داشت (0/001(P <. درمورد اثر متقابل زمان و گروه نیز با این اثر معنی دار بود (0/001 > P و 29/776(F=. به عبارتی با گذشت زمان در بین گروه ها ازنظر میزان اضطراب بارداری اختلاف معنی دار به وجود آمده است.

    نتیجه گیری

    درمان شناختی رفتاری بر اضطراب در یبوست بارداری موثر بوده و به عنوان یک درمان غیردارویی در کاهش اضطراب آنان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مشاوره، درمان شناختی و رفتاری، اضطراب، یبوست، مادر باردار، بارداری
  • مریم سلیمان فرخ، علی دلاور* صفحات 45-61
    مقدمه

    سرطان به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های قرن حاضر و سومین علت مرگ و میر بعد از بیماری های قلبی عروقی و سوانح و حوادث، مطرح و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان را تحت تاثیر قرار می دهد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی در بهزیستی روانی بیماران مبتلا به سرطان سینه به منظور تدوین یک مدل ساختاری انجام شد.

    روش کار

    تحقیق حاضر ازنظر روش، توصیفی در قالب مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری آن از همه زنان مبتلا به سرطان سینه تحت درمان در مراکز درمانی و بیمارستان های تخصصی تشخیص و درمان سرطان شهر تهران در سه ماهه اول سال 1398 به تعداد 1350 نفر تشکیل شد. نمونه آماری براساس طرح پژوهش 300 نفر مشخص و با روش خوشه ای چندمرحله ای، با خوشه بندی مراکز درمانی براساس مناطق جغرافیایی و سپس انتخاب یک خوشه به طور تصادفی اجرا شد. داده های موردنیاز با پرسش نامه های بهزیستی روانی ریف، ذهن آگاهی بایر و همکاران، پنج عامل شخصیتی نیو، تاب آوری کانر و دیویدسون، الگوهای ارتباطی خانواده ریچی و فیتزپاتریک و حمایت اجتماعی زیمت گردآوری شد. در نهایت، داده ها با آزمون رگرسیون خطی چندمتغیری در متن مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS ویرایش 21 انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تحلیل مدل نشان داد از بین عوامل فردی، گویه بازبودن به تجربه، به صورت مثبت و روان رنجوری به صورت منفی بر بهزیستی روانی تاثیر دارند (0/01>P). همین طور، تاب آوری و ذهن آگاهی نیز هردو به طور مثبت موجب افزایش بهزیستی روانی شده اند (0/01>P). درمورد عوامل خانوادگی و از بین الگوهای ارتباطی خانواده، عامل جهت گیری هم نوایی موجب کاهش بهزیستی روانی شده است (0/01>P). نهایتا حمایت اجتماعی می تواند موجب افزایش بهزیستی روانی شود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    با وجود شرایط سخت جسمانی که افراد مبتلا به سرطان با آن مواجه هستند، می توان با فراهم کردن حمایت های اجتماعی مناسب در جهت تقویت میزان تاب آوری در این بیماران گام برداشت و در نهایت، انتظار داشت که توان سازگاری و کنارآمدن با بیماری سرطان در مبتلایان به این بیماری نیز افزایش یابد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، سرطان سینه، عوامل فردی، عوامل خانوادگی، عوامل اجتماعی
  • راحله رضائیان لنگرودی، مسعود غیاثیان، مهدی روزبهانی*، فرشید شمسایی صفحات 63-73
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس (ام.اس) یک بیماری مزمن و ناتوان کننده سیستم عصبی مرکزی است. مزمن بودن بیماری و نداشتن درمان قطعی باعث کاهش همه جانبه کارکردهای جسمانی و اجتماعی و در نتیجه کاهش کیفیت زندگی می شود. هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثر بخشی یک دوره تمرینات یوگا و روان درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خستگی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام.اس است.

    روش کار

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر (طرح پیش آزمون- پس آزمون) 60 زن مبتلا به ام.اس مراجعه کننده به کلینک نشاط در شهر همدان در دسترس و به صورت غیرتصادفی و با داشتن ملاک های ورود انتخاب و سپس به دو گروه مساوی تمرینات یوگا و گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (هر دو گروه هر کدام 12 جلسه) تقسیم شدند. داده ها با آزمون تی مستقل، کای اسکور و آزمون دقیق فیشر، آنالیز کوواریانس و LSD با سطح اطمینان 95% با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد یوگا درمقایسه با روان درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد، نمره خستگی را 0/69 ± 5/29- واحد کاهش و نمره کیفیت زندگی را 1/11± 8/39 واحد افزایش داد که ازنظر آماری معنی دار بود (0/001<P).

    نتیجه گیری

    یوگا و روان درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش خستگی و افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به ام.اس موثر است. این نتایج می تواند نویدبخش تحولی نو در مداخلات شود. به طوری که می توان در کنار درمان دارویی از درمان های مکمل جهت کاهش عوارض بیماری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خستگی، روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، مولتیپل اسکلروزیس، یوگا
  • زهرا محمدی* صفحات 74-83
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه بین ویژگی ‏های ارتباطی پرستاران و فرهنگ ایمنی بیمار در بیمارستان ‏های شهر سنندج انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود که در میان 278 نفر از پرستاران بیمارستان‏های شهر سنندج انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسش نامه استاندارد فرهنگ ایمنی ساخته شده توسط آژانس کیفیت و تحقیقات مراقبت سلامت و مهارت‏ های ارتباطی بارتون جی بود. تحلیل داده‏ ها با نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام شد و در بخش آمار توصیفی از میانگین، انحراف معیار و در بخش آمار استنباطی آزمون‏های همبستگی، من‏ویتنی، کروسکالوالیس و رگرسیون خطی استفاده شد.

    یافته ها:

     میانگین کلی پاسخ‏های مثبت به 12 بعد فرهنگ ایمنی بیمار 11/59 درصد، پاسخ منفی 22/07 درصد و پاسخ ‏های خنثی 17/94 بود که نشان دهنده وضعیت قابل قبول فرهنگ ایمنی در بیمارستان ‏های مورد مطالعه است و میانگین کلی مهارت ‏های ارتباطی در بین پرستاران شهرستان سنندج 9/57 ± 66/98 بود. نتایج تحلیل استنباطی نشان داد بین‏ متغیرهای سن، سابقه ‏کار، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و نوع استخدام با دو متغیر اصلی (مهارت‏های ارتباطی و فرهنگ ایمنی بیمار) رابطه معنی‏داری مشاهده شد (سطح اطمینان 95 درصد). نتایج رگرسیون خطی نشان داد مولفه ‏های مهارت ‏های ارتباطی (کلامی، شنود و بازخورد) اثر مثبت و معنی داری بر بهبود فرهنگ ایمنی بیمار دارند به طوری که قادرند 55/2 درصد از واریانس تغییرات فرهنگ ایمنی بیمار را تبیین کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق وضعیت فرهنگ ایمنی بیمار و مهارت‏ های ارتباطی در حد متوسط بود و پیشنهاد می‏ شود جهت بهبود فرهنگ ایمنی بیمار به مهارت ‏های ارتباطی پرستاران در دوران آموزشی یا در دوره‏ های ضمن خدمت توجه ویژه ‏ای شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، پرستار، مهارت ارتباطی، حوادث، خطاهای پزشکی، بهداشت و درمان
  • سودابه آقابابایی، بتول خداکرمی، مریم فرهادیان، مرضیه کمالی* صفحات 84-91
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مشاوره شیردهی بر خودکار آمدی شیردهی مادران نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان های زنان شهر ملایر انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دو گروهی بر روی 60 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان های زنان شامل دکتر غرضی و مهر شهر ملایر انجام شد. زنان باردار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. تخصیص نمونه ها در دو گروه به روش تصادفی بلوکی انجام شد و سایز بلوک ها مضربی از تعداد گروه ها در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه ویژگی های دموگرافیک و مامایی و پرسش نامه خودکار آمدی شیردهی فکس و دنیس بود. مداخله طبق اصول مشاوره ای GATHER صورت گرفت. خودکار آمدی شیردهی مادران قبل از مداخله و 4 هفته پس از زایمان در هر دو گروه ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    واحدهای پژوهش در دو گروه کنترل و آزمون از نظر ویژگی های دموگرافیک همگن بودند، تغییر نمره خودکارآمدی شیردهی مادران بعد از مداخله در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل تفاوت آماری معنی داری داشت (0/001>P)، در گروه آزمون، تغییر نمره خودکارآمدی شیردهی مادران بعد از مداخله نسبت به قبل از آن معنی دار بود (0/001>P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد ارایه مشاوره و آموزش ها در افزایش میزان خودکارآمدی شیردهی مادران و عملکرد آنان بسیار موثر بوده است و می تواند عملکرد زنان در رابطه با تغذیه با شیر مادر را ارتقا بخشد.

    کلیدواژگان: شیردهی، مشاوره، خودکارآمدی شیردهی، مادران
|
  • Batoul Khodakarami, Marzieh Janesari Ladani, Farideh Kazemi, Soudabeh Aghababaei* Pages 1-8
    Introduction

     To reduce mortality occurrence on the day of birth, it is recommended to evaluate the health of the fetus during pregnancy. The most widely used technique in most centers as the ideal screening for fetal health assessment is non-stress test. Due to the fact that reducing fetal movement is one of the immediate symptoms of fetal death, this study was conducted to determine the effect of music on fetal movement during non-stress test.

    Methods

    This randomized double-blind clinical trial was performed on 160 first-time pregnant women aged 37-40 weeks who had referred to Fatemieh Hospital in Hamadan, Iran, with a complaint of reduced fetal movement in 2019. Individuals were randomly assigned to two control and experimental groups of 80. In the experimental group, 30 minutes of intervention was performed by listening to non-verbal music, but in the control group, no intervention was performed. Data analysis was performed using SPSS 20 and Chi-square test, Mann-Whitney U test and T test. P-value<0.05 was considered significant.

    Results

    In the intervention group, the average difference in the number of fetal movements was more than the control group and this difference was significant. It had a significant decrease in the number of non-reactive tests in the intervention group compared to the control group (P<0.001). The number of basal fetal heart in the intervention group decreased significantly compared to the control group (P=0.01).

    Conclusion

    Music can improve fetal movements and increase the number of reactive tests.

    Keywords: Fetal movement, Music, Non-stress test
  • Khodayar Oshvandi, Seyedeh Zahra Masoumi, Farideh Kazemi, Arezoo Shayan* Pages 9-19
    Introduction

    The aim of this study was to compare some of the maternal blood parameters and Apgar score of their infants in conventional vaginal delivery with physiological delivery.

    Methods

    This semi-experimental study was performed in 2018 with the participation of 400 pregnant women candidates for physiological childbirth and 400 pregnant women candidates for conventional vaginal delivery, using the available sampling method. Mothers in the physiological delivery group were those who did not receive any major labor intervention, and during the labor, training was given on how to breathe, pelvic rotation, delivery ball, hot shower, and massage. In the common vaginal delivery group, the mother went through the usual steps as soon as she was hospitalized. All motherschr('39') intravenous blood samples were examined in two groups to measure the amount of hemoglobin and hematocrit at the time of hospitalization and 6 hours after delivery and the Apgar score of the first and fifth minutes of infancy in both groups. Data analysis was performed using Stata-13 software and the significance level was considered to be 0.05.

    Results

    The mean age of Hemoglobin and Hematocrit in the conventional vaginal delivery group was 27.37(5.75) years and in the physiological delivery group was 27.70 (5.73) years. The results showed that at the time of hospitalization, the mean hemoglobin in the physiological delivery group was significantly higher than the conventional vaginal delivery 11.64 (1.20) and 11.93 (1.20), respectively (P<0.001). The results showed that at the time of hospitalization, the mean hematocrit in the physiological delivery group was significantly higher than conventional vaginal delivery 36.53 (3.33) and 35.50 (3.33), respectively (P<0.001). Comparison of the Apgar scores of the newborns in two groups in the 1st and 5th minutes also showed that the Apgar score in the physiological delivery group was higher than the conventional vaginal delivery (P<0.05).

    Conclusion

    The results showed that at 6 hours postpartum, the mean of hemoglobin and hematocrit in the physiological delivery group was significantly higher than conventional vaginal delivery (P<0.001). Comparison of neonatal Apgar scores of the two groups in minute 1 and minute 5 also showed that the amount of Apgar score in physiological delivery group was higher than conventional vaginal delivery (P<0.05).

    Keywords: Childbirth, Mothers, Anemia, Apgar, Babies
  • Edris Kakemam, Mohammadreza Sheikhy Chaman* Pages 20-31
    Introduction

    Patient safety culture has been identified as one of the important factors in reducing hospital adverse events and improving patient safety. The present study was conducted to investigate the relationship between patient safety culture and adverse events among nurses of selected teaching hospitals in Tehran.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in 2019 on 260 nurses in 7 hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Data was collected using the patient safety culture questionnaire and the frequency of adverse events. Multiple logistic regression was used to investigate the relationship between patient safety culture and adverse events in SPSS 22.

    Results

    Among the dimensions of patient safety culture, the highest mean score was related to the dimension of "organizational learning" and the lowest score was in the area of "information exchange and transmission". Between 35.4% and 51.9% of nurses estimated that they had experienced one of six adverse events in the past year. Logistic regression results indicated that dimensions of management support for patient safety, general understanding of patient safety culture, teamwork within organizational units, communication and feedback about errors, staffing issues and information exchange and transmission were significant predictors for adverse events (P<0/05).

    Conclusion

    The results of the present study confirmed the hypothesis that improving the patient safety culture leads to decrease in the incidence of adverse events among nurses, therefore promoting the safety culture in hospitals of country should be considered as one of the main priorities of management programs.

    Keywords: Patient safety culture, Adverse events, Nursing
  • Solmaz Ghorbani, Zinat Jourabchi, MohammadEbrahim Sarichloo, Forouzan Olfati* Pages 32-44
    Introduction

     Anxiety during pregnancy is a special emotional state related with different concerns during pregnancy including infant health and parturition, which is associated with an increased risk of a range of negative consequences for both mother and child. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of cognitive and behavioral therapy on the anxiety of mothers with pregnancy constipation.

    Methods

    The present randomized clinical trial, which included 60 pregnant women with a gestational age of 10 to 20 weeks referred to two comprehensive urban health services in Takestan during 2019. Subjects were randomly divided into intervention (n=30) and control (n=30) groups. Study tools included the short form of pregnancy-related anxiety questionnaire (PRAQ-17) and a constipation assessment scale in pregnancy. Intervention included 6-week 90-minute consultation sessions (one session each week) for five groups of 6 persons. Follow-up included immediately and one and two months after session completion. Repeated measures and Chi-square analysis were used for data analysis. P-value<0.05 was considered significant.

    Results

    The mean of pregnancy anxiety scale, immediately, one month and two months after the intervention was significant (P<0.001). In terms of time and group interaction significant difference was observed (P<0.001; F=29.776), In other words, there was a significant difference between the two groups in terms of pregnancy anxiety over time.

    Conclusion

    The present study indicated the beneficial effect of cognitive and behavioral therapy model on the anxiety of pregnant women with constipation, and it is recommended as a non-pharmacological approach to reduce their anxiety.

    Keywords: Counseling, Cognitive behavioral therapy, Anxiety, Constipation, Pregnant woman, pregnancy
  • Maryam Soleyman Farokh, Ali Delavar* Pages 45-61
    Introduction

     Cancer is one of the most important diseases of the current century and the third leading cause of death after cardiovascular disease and accidents, and affects the psychological well-being of cancer patients. The aim of this study was to determine the effect of individual, family and social factors on the psychological well-being of patients with breast cancer in order to develop a structural model.

    Methods

    The present study was descriptive in the form of structural equation modeling. Its statistical population consisted of all women with breast cancer being treated in medical centers and specialized hospitals for cancer in Tehran in the first quarter of 2019 (1350 people). The statistical sample was determined based on the research plan of 300 people and using multi-stage clustering method, clustering of medical centers based on geographical areas and then selection of a cluster was performed randomly. Data were collected using Reefchr('39')s psychological well-being questionnaires, Baer et al.chr('39')s mindfulness, five neo-personality factors, Connor and Davidsonchr('39')s resilience, Ritchie and Fitzpatrickchr('39')s family communication patterns, and Zymetchr('39')s social support. Finally, the data were analyzed using multivariate linear regression test in the text of structural equation modeling and by AMOS software version 21.

    Results

    The results of model analysis indicated that among the individual factors, the openness to experience, positively and neurosis has a negative effect on psychological well-being (P<0.01). Also, resilience and mindfulness have both positively increased mental well-being (P<0.01). In the case of familial factors and among the family communication patterns, the factor of orientation of conformity has reduced mental well-being (P<0.01). Finally, social support can increase psychological well-being (P<0.05).

    Conclusion

    Thus, it can be acknowledged that, despite the difficult physical conditions that people with cancer face, it is possible to take appropriate social support to strengthen the resilience of these patients and finally, expect that the ability to adapt and cope with cancer will also increase in people with the disease.

    Keywords: Psychological well-being, Breast cancer, Personal factors, Family factors, Social factors
  • Raheleh Rezaeian Langroodi, Masoud Ghiasian, Mehdi Roozbehani*, Farshid Shamsaei Pages 63-73
    Introduction

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic and debilitating disease of the central nervous system. Chronic illness and lack of definitive treatment reduce all aspects of physical and social functioning and thus reduce quality of life. The aim of this study was to compare the effectiveness of a group of yoga and psychotherapy group exercises based on acceptance and commitment to fatigue and quality of life of patients with MS.

    Methods

    In the present quasi-experimental study (pre-test-post-test design), 60 women with MS referred to the Neshat Clinic in Hamadan were selected randomly, considering entry criteria and then divided into two equal groups of yoga exercises and acceptance and commitment-based therapy groups (both 12 sessions each). Data were analyzed using independent t-test, Chi-score and Fisherchr('39')s exact test, analysis of covariance and LSD with 95% confidence level by SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that compared to group psychotherapy based on acceptance and commitment, yoga group demonstrated -5.29±0.69 units of reduction in the fatigue score and 8.39±1.11 units of decrease in quality of life score which was statistically significant (P <0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that yoga and group psychotherapy based on acceptance and commitment reduce fatigue and increase the quality of life of patients with MS. It is effective that these results can promise a new development in interventions, so that in addition to drug treatment, complementary therapies can be used to reduce the complications of the disease.

    Keywords: Fatigue, Acceptance, Commitment Psychotherapy, Quality of Life, Multiple Sclerosis, Yoga
  • Zahra Mohammadi* Pages 74-83
    Introduction

    The current study investigated the relationship between nurseschr('39') communication features and patient safety culture in educational hospitals in Sanandaj city, Iran.

    Methods

    This correlational study was performed on 278 nurses working in educational hospitals in Sanandaj, Iran. The standard safety culture questionnaire made by Barton J.chr('39')s quality and health care research and communication skills agency was used. The standard questionnaire used was in two sections. Data analysis was conducted using SPSS 19. In the descriptive statistics section, mean and standard deviation, and in the inferential statistics, correlation tests, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and linear regression were used.

    Results

    The mean of total positive responses to 12 dimensions of patient safety culture was 59.11%. The negative response was 22.07% and the neutral responses were 17.94%. These results indicated an acceptable status of safety culture in the studied hospitals. The average of communication skills among nurses in Sanandaj was 66.98±9.57 (maximum score is 90). The inferential analysis showed that there is a significant relationship between variables such as age, work experience, marital status, educational level, and type of employment with two main variables (communication skills and patient safety culture). The results of linear regression showed that the components of communication skills (verbal, listening, and feedback) have a positive and significant effect on improving the patientchr('39')s safety culture. These components may explain 55.2% of the variation of the dependent variable (the patientchr('39')s safety culture).

    Conclusion

    Based on the results of the research, the status of the patient safety culture and communication skills was moderate. To improve the patientchr('39')s safety status, nurses’ communication skills should be improved. This is possible during the nurse’s formal education or in-service training.

    Keywords: Safety culture, Nurse, Communication skills, Accidents, Medical errors, Health care sector
  • Soodabeh Aghababaei, Batoul Khodakarami, Maryam Farhadian, Marziyeh Kamali* Pages 84-91
    Introduction

    The present study was conducted to investigate the effect of breastfeeding counseling on the self-efficacy of lactating mothers.

    Methods

    This study was conducted as a two-group clinical trial on 60 pregnant women referred to Malayer womenchr('39')s hospitals. Pregnant women were selected by available sampling method. Sampling was performed in two groups by block random method and the size of the blocks was considered as a multiple of the number of groups. Data collection tools included a demographic and midwifery characteristics questionnaire and a Fox and Dennis breastfeeding self-efficacy questionnaire. The intervention was carried out in accordance with GATHERchr('39')s advisory principles. Maternal breastfeeding self-efficacy was assessed before intervention and one month after delivery in both groups.

    Results

    The research units in the two control and test groups were homogeneous in terms of demographic characteristics. The change in motherschr('39') breastfeeding self-efficacy score after intervention was significantly higher than before in test group (P<0.001).

    Conclusion

    The results of the study showed that providing counseling has been very effective in increasing the self-efficacy of breastfeeding mothers and their performance.

    Keywords: Breastfeeding, Counseling, Breastfeeding self-efficacy, Mothers