فهرست مطالب

حکمت سینوی - پیاپی 63 (بهار و تابستان 1399)

نشریه حکمت سینوی
پیاپی 63 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید امیرحسین فضل الهی*، علی مرادخانی صفحات 5-19

    هگل در بخش دوم علم منطق یعنی منطق ذات به مقولاتی می‌پردازد که اوصاف مشترکی دارند. درواقع بعضی از این اوصاف حاکی از حیثیات ماهیت هستند که پیش از او منظور ابن‌سینا نیز بوده است. تاکید بر حقیقت وجود به‌مثابه ماهیت یا ذات و نیز نحوه اتحاد آنها در جهان خارج و توجه به حیث بازتابی ماهیت و حیث سلبی آن، امکان قیاس با حکمت سینوی را فراهم کرده است. بی‌تردید این امکان در هگل نیز تحت‌تاثیر سنت ارسطویی و الهیاتی بوده است. موضوعاتی ازجمله عروض وجود بر ماهیت و کثرت ماهیت نتیجه حیث سلبی و بازتابی ماهیت است و چون هگل منطق را به مابعدالطبیعه و مباحث امور عامه در معنای سنتی تبدیل کرده، اهمیت مقولات ماهیت در مابعدالطبیعه و نه در منطق به معنای سنتی آن، وجه مشترک میان آن دو فیلسوف است.

    کلیدواژگان: ماهیت، حوزه بازتاب، حیث سلبی، وجودات خاصه، معقول ثانی
  • مرتضی متولی*، مهدی عظیمی صفحات 21-32

    از بحث های مهم معرفت شناسی بحث از ساختار توجیه است. در این مسئله رهیافت های گوناگونی وجود دارد که بی کران گروی یکی از آنها است. این رهیافت از زمان ارسطو شناخته شده و همواره از طرف فیلسوفان مردود اعلام شده است. ابن سینا نیز به‌گونه ای متفاوت با ارسطو، با این رهیافت به مقابله بر خاسته است. این اشکالات ابن‌سینا بر بی‌کران‌گروی، با رویکردی تحلیلی انتقادی تبیین و نقد شده است. ابن سینا سه اشکال عمده بر این رهیافت وارد می کند: اول، بی کران گروی مستلزم این است که معرفتی حاصل نشود؛ دوم، لازمه بی کران گروی این است که بعض محصور مثل کل حاصر باشد که محال است؛ سوم، لازمه بی کران گروی این است که بعضی از مبادی برهان غیرمعلوم باشد. اما استدلال‌های ابن سینا بر سه پیش فرض استوار است که خود محل نزاع اند: اول، توجیه از مفاهیم دارای مراتب نیست و متواطی است؛ دوم، استدلال منتقل کننده توجیه است، نه ایجادکننده آن؛ سوم، تسلسل استدلال‌های ما در صورتی به معرفت می‌انجامد که اجزای آن مترتب بر یکدیگر باشند، اجتماع در وجود داشته، و دارای فعلیت باشند. افزون بر این، استدلال دوم وی جدای از این پیش‌فرض ها همچنان مخدوش است.

    کلیدواژگان: ساختار توجیه، بیکرانگروی، تسلسل، مراتب توجیه، استدلال
  • حسنی همایون *، رضا اکبریان صفحات 33-52

    مریتن فیلسوف نوتوماسی، ارکان علم انسان را ابژه و شیء خارجی و سوژه معرفی می‌کند. او دیدگاه برخی فلاسفه مدرن درباره علم به خود را به نقد گذاشته و قایل است علم عالم به خود نمی‌تواند مانند آنچه دکارت مطرح می‌کند، مبنایی برای سایر علوم، یا مانند آراء برخی اگزیستانسیالیست‌ها، موضوع اصلی فلسفه باشد، بلکه این علم که آن را «سوژه‌بودگی» می‌نامد، متاخر از علوم دیگر است و اساسا از طریق ابژه نیست؛ چراکه انسان پس از علم به اشیای دیگر، متوجه می‌شود که خود فاعل و موضوع تمام ابژه‌ها است و به‌همین‌دلیل جایگاه و کاربرد متفاوتی از سایر معارف بشری دارد؛ ازاین‌رو، علم سوژه‌بودگی معادل علم حضوری (علم به خود) در دیدگاه‌های ابن‌سینا است و براین‌اساس می‌توان گفت‌وگویی بین او و مریتن در باب «علم به خود» ایجاد کرد تا ضمن معلوم‌کردن ریشه‌های سینوی آن، قابلیت آراء ابن‌سینا در حل مسایل امروزی فلسفی نیز خود را نشان دهد. همچنین مریتن در باب جایگاه و کاربرد این علم، آن را مبنایی برای علوم رمزی و باطنی می‌داند. او در این موضوع از دیدگاه‌های توماس فراتر می‌رود و وارد سنت باطنی‌ متاثر از دیدگاه‌های اشراقی سینوی می‌شود.

    کلیدواژگان: علم سوژه بودگی، علم حضوری به خود، ابژه، عالم، ژاک مریتن، ابن سینا
  • سید علی مومنی *، منصور ایمانپور، رضا اکبری صفحات 53-69

    مبحث زیادت وجود بر ماهیت، نخستین‌بار در آثار فارابی پا به عرصه مباحث متافیزیکی نهاده و در فلسفه ابن‌سینا جایگاهی رفیع یافته است. تعبیر «عروض وجود بر ماهیت»، که نخستین‌بار ابن‌سینا آن را برای تبیین این رابطه به کار برده است، فیلسوفان پس از وی را دچار ابهام‌هایی کرده و در این میان عده‌ای را بر آن داشته است تا وجود را عرضی خارجی تلقی کنند. در این تلقی از رابطه وجود و ماهیت که نویسندگان این مقاله آن را «استعاره ذهنی باربری» نامیده‌اند، این رابطه همچون سایر ترکیبات رایج در فلسفه ارسطویی، رابطه «موضوع» و «عرض» است. درمقابل، ناقدان این دیدگاه با توجه به محذوراتی که این نوع نگرش ایجاد می‌کند، قایل به «زیادت ذهنی وجود بر ماهیت» شده‌اند. براساس دیدگاه زیادت ذهنی، وجود معقول ثانی منطقی است و در خارج هیچ مصداقی ندارد، اما در اثر نوآوری‌های سهروردی در فلسفه، ملاصدرا نگرش دیگری را درخصوص وجود، و رابطه میان وجود و ماهیت بیان کرده است. ملاصدرا اوصافی را که سهروردی از طریق نور محسوس به نور حقیقی نگاشت کرده بود، به وجود نگاشت می‌کند؛ ازاین‌رو از دیدگاه او وجود و ماهیت به «حد و محدود» شبیه شده است و مجددا نظریه زیادت خارجی در قالب جدیدی مطرح می‌شود که در آن اشکالات زیادت خارجی مشایی مرتفع می‌شود. این قرایت جدید، که از استعاره ذهنی «وجود نور است» حاصل شده، در این تحقیق زیادت خارجی متافیزیکی نامیده شده است. پس بر این اساس می‌توان گفت سه قرایت تاریخی «زیادت خارجی وجود»(مشایی)، «زیادت ذهنی وجود» و «زیادت خارجی متافیزیکی وجود»، حاصل دو استعاره ذهنی درخصوص رابطه وجود و ماهیت است که نگارندگان مقاله، استعاره نخست را «استعاره باربری» نامیده‌اند، و استعاره دوم نیز در ادبیات فلسفی به «استعاره نور» مشهور شده است.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، زیادت وجود، سهروردی، فلسفه مشاء، ماهیت ملاصدرا، وجود
  • زهرا کلهر *، علیرضا فارسی نژاد، محمد توپچی صفحات 71-88

    مسایل فلسفه سینوی با موضوعیت موجود بما هو موجود آغاز می شود؛ نزد ابن‌سینا ذهن انسانی می تواند از واقعیت موجود خارجی دو مفهوم متمایز وجود و ماهیت را انتزاع کند؛ بعد ها این پرسش اساسی مطرح شد که از میان دو مفهوم مذکور نزد شیخ کدام یک اصیل و کدام یک اعتباری است. پژوهش تحلیلی انتقادی پیش رو ضمن تبیین مبادی تصوری بحث، به‌دنبال ‌یافتن پاسخی برای این پرسش است که نزد شیخ تمایز وجود و ماهیت مسئله ای هستی‌شناسانه است، یا اینکه صرفا بحثی معرفت‌شناختی است. بدین‌ترتیب با بررسی تحلیل و نقد مقالات اخیر در زمینه اصالت ماهوی یا اصالت وجودی ‌بودن فلسفه ابن‌سینا این نتیجه به دست می آید که اساسا بحث از اصالت یا اعتباریت وجود و ماهیت نزد شیخ منتفی است؛ چراکه این دو در خارج عین یکدیگرند و با انتفای تغایر خارجی، بحث اصالت و اعتباریت وجود و ماهیت صرفا بحثی معرفت‌شناختی تلقی می شود. پس آنچه نزد ابن‌سینا اصیل است و تحقق خارجی دارد موجود است که در ظرف ادراک فاعل شناسا به وجود و ماهیت تفکیک می‌شود.

    کلیدواژگان: ابن سینا، اصالت و اعتباریت، اصالت موجود، ماهیت، وجود
  • عبدالله میراحمدی صفحات 89-110

    یکی از گرایش های تفسیری مورد توجه مفسران در فهم قرآن، تفسیر فلسفی است. تکیه بر اصول عام فلسفی و بهره‌گیری از استدلال های برهانی، مهمترین ویژگی تفسیرهای فلسفی به شمار می آید. با مرور در جریان فکر فلسفی درمی‌یابیم که ابن‌سینا نخستین فیلسوف مسلمانی بوده که به معنای مصطلح تفسیر، بر برخی آیات‌ و سوره‌های‌ قرآن تفسیر نوشته است. باور به ماهیت معرفت شناسانه وحی و از سنخ ادراکات یقینی دانستن آن، تکیه بر جایگاه قرآن به‌مثابه منبع معرفت و تبیین باطنی از آیات، مهم ترین مبانی ابن‌سینا در تفسیر قرآن است. حضور آیات قرآنی در نظام فلسفی ابن‌سینا گاه به‌عنوان دلیل، گاه استشهاد و گاه اقتباس است. با تعمق در آثار تفسیری ابن‌سینا درمی یابیم که تبیین های وی از قرآن را نه می توان یکسره تفسیر به معنای مصطلح نامید و نه سراسر تاویل تطبیقی. او در تبیین کلام وحی گاهی با توجه به قواعد صحیح و منابع معتبر تفسیری، با روشی برهانی به تفسیر قرآن می پردازد؛ گاهی نیز با روش تاویلی به تحمیل دیدگاه ها و اندیشه های فلسفی خویش بر آیات قرآن روی می آورد که در مواردی مصداقی از تفسیر به رای محسوب می شود. در پژوهش حاضر پس از تبیین رویکردهای دوگانه در ارزیابی تفاسیر فلسفی، ضمن استخراج مبانی تفسیری ابن‌سینا، بر مبنای معیارهای تفسیرپژوهی به روش شناسی آثار تفسیری وی خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: ابن سینا، تفسیر فلسفی، مبانی تفسیری، روش عقلی برهانی، روش تاویلی تطبیقی
  • موسی سلیمانی مارشک، سید حسین سید موسوی *، فهیمه شریعتی صفحات 111-132

    انسان‌ها در زندگی خود با انواع هیجانات روبه‌رو هستند. این هیجانات به دو دسته مثبت و منفی تقسیم می‌شوند. در نوع دوم افراد برای خودداری و رهایی از آنها تلاش می کنند. هیجانات از منظرهای فلسفی و زیستی و روان‌شناسی بررسی می‌شوند. محمدبن‌زکریای رازی و ابن‌سینا از فیلسوفانی هستند که درباره هیجان حزن و اندوه بحث کرده‌اند. با مقایسه و گزارش آثار این دو درمی یابیم که محمدبن‌زکریای رازی با پیش‌گرفتن روش اخلاق فلسفی افلاطونی، هدفش را سلامت‌محوری قرار می دهد. رویکرد وی معطوف به جسم و روان است. حزن و غم از منظر وی مذموم و عدم اعتدال مزاج و پنداره ثبات داشته‌ ها، عوامل ایجادی آن است. حفظ اعتدال مزاج، منفی‌انگاری دارایی و اصلاح نگرش ثبات داشته ها ازجمله روش های درمانی مورد توجه رازی در کتاب طب روحانی است. ابن‌سینا نیز در مواجهه با حزن و اندوه با اتخاذ روش اخلاق فلسفی ارسطویی، رویکرد کمال‌محور را برمی گزیند. وی در درمان غم و اندوه به امری فراتر از سلامت تن می اندیشد. شیخ‌الرییس در درمان این عارض نفسانی، درمان های روانی و معنوی را موثرترمی داند. از نظر وی افزون بر اصلاح انگاره ثبات داشته ها، زیارت و دعا عامل مهمی برای زدودن غم است.

    کلیدواژگان: زکریای رازی، ابن سینا، هیجان، حزن، اندوه، درمان، پیشگیری
  • حوریه شجاعی باغینی *، عین الله خادمی، عبدالله صلواتی صفحات 133-152

    ابوعلی‌سینا و شهاب‌الدین سهروردی درباره موضوع لذت در آثار مختلف خود مباحث و اطلاعات پراکنده‌ای بیان کرده‌اند. یکی از آن مباحث، دیدگاه‌های این دو اندیشمند در خصوص چیستی لذت است. مسئله این نوشتار بررسی تطبیقی چیستی لذت از منظر روسای دو مکتب مشاء و اشراق با توجه به مبانی معرفت‌شناختی و هستی‌شناختی آنان است. مسئله لذت‌بخش کوچکی از شبکه معرفتی دو نظام مشاء و اشراق است که بررسی آن با توجه به برخی از اضلاع دیگر شبکه، همچون مبانی، ما را به فهم بهتر و درک عمیق‌تر آن نایل می‌کند. از پیامدهای این بررسی درک علت تفاوت‌گذاری تعریف لذت بین باری‌تعالی و انسان از سوی ابن‌سینا و عدم این تفاوت از سوی سهروردی، به جهت تفاوت دیدگاه در مورد هستی و چیستی ادراک در دو نظام است. از دیگر پیامدها این است که اگرچه واژه‎های «ادراک» و «ملایم» در تعاریف هماهنگ و تکراری است، اما تبیینی که از آنها در هر نظام آورده می‎شود با توجه به تفاوت‎های معرفت‎شناسانه و هستی‎شناسانه دو مکتب، ما را به درک گوناگون از لذت می‎رساند. اهم این تفاوت‎ها عبارت‎اند از: تاکید بر علم حصولی در شناخت از یک‎سو و مبنا بودن «وجود» در هستی از سوی دیگر در فلسفه مشاء و در مقابل بنا نهادن اساس علم بر علم حضوری از یک‎سو و مبنا بودن «نور» در هستی از سوی دیگر در فلسفه اشراق.

    کلیدواژگان: لذت، ادراک، ملائم، علم حصولی، علم حضوری، ابن سینا، سهروردی
  • حسین اسعدی*، سید مرتضی حسینی شاهرودی، علی حقی صفحات 153-171

    همواره امکان تجربه از نفس و خویشتن خویش با اثبات وجود «خود» پیوندی وثیق داشته است. فیلسوفانی چون هیوم از تجربه‌ناپذیر بودن «خود» به انکار وجود نفس پل زده‌اند. بنابه نظریه «خود صوری» سرل، وی به‌رغم انکار تجربه از «خود»، نوعی خود صوری و زبانی را لازمه معناداری برخی تبیین‌های فلسفی دانسته است. ابن‌سینا نیز علاوه‌بر اینکه تجربه از خود را بدیهی و کسب‌ناپذیر و بالفعل می‌انگارد و از آن به‌عنوان اصلی محکم در مهم‌ترین برهان‌های اثبات تجرد نفس بهره می‌برد، اما می‌پذیرد که تنها مستبصرین توان درک آن را دارند. داشتن تجربه از «خود» و نیز مفهوم «من» در اندیشه سرل همچنان چالش‌برانگیز و لاینحل باقی ‌مانده است. ابن‌سینا نیز برهان‌های زبان‌بنیادی را در تایید تحقق تجربه از خود ‌آورده که قدر مشترک میان اندیشه او و سرل است و می‌تواند او را در گفتمان فلسفه معاصر حاضر کند. در این مقاله کوشیده‌ایم میان بیان‌های ایجابی و سلبی شیخ در باب تجربه‌پذیری «خود» سازگاری ایجاد کنیم. سوال پایه این پژوهش برقراری گفت‌وگو میان دو فیلسوفی است که به‌رغم تفاوت‌های مبنایی، مسائل مشترکی در حوزه تفکر فلسفی دارند.

    کلیدواژگان: علم به خود، سرل، ابن سینا، برهان های زبان بنیاد
  • مرتضی شجاری، محمدهانی جعفریان * صفحات 173-190

    نزد بوعلی سنخ تصورات ذهنی ما است که به تصدیق ماهیت جهان آنگونه که آن را می ‏شناسیم، منجر می ‏شود. ابن‏ سینا در فلسفه خود با دو سنخ تصور روبه‌رو است: تصوری که منبع آن ادراک معقولات است و تصوری که منبع آن تمام سطوح ادراکی انسان غیر از قوه عاقله است. این دو سنخ تصور نیز به ساخت دوگونه جهان در ذهن مخاطبان بوعلی منجر می‏شود: جهانی معقول و جهانی مخیل. انسان بر اساس شناخت خود از عالم در آن به عمل می ‏پردازد. عمل ناشی از شناخت معقول عالم، عقلانی است و جهانی اخلاقی را برای ما به وجود می‌آورد؛ اما عمل ناشی از شناخت غیرعقلانی عالم، جهانی غیراخلاقی را برای مخاطبان بوعلی به وجود می‏ آورد. پس از بیان نحوه ایجاد این دو عالم اخلاقی و غیراخلاقی در برابر مخاطبان بوعلی، مشخص می ‏شود که شکل ‏گیری جهان اخلاقی در نظر انسان بسته به میزان معرفت او از عالم است. حضور انواع تصورات در ذهن و نیز نحوه صورت‏ بندی آنها بسته به میزان معرفت افراد متفاوت است و منجر به شکل ‏گیری دو گونه جهان اخلاقی و غیر اخلاقی در افراد مختلف خواهد شد.

    کلیدواژگان: ابن سینا، تصور، تصدیق، معرفت، جهان اخلاقی، جهان غیراخلاقی
  • جعفر شانظری، جواد عظیمی صفحات 191-209

    ابن‌سینا در منطق، دسته‌ای از الفاظ را بازشناسی می‌کند که معانی آنها، در مقام صدق بر افراد، اختلافاتی، از جمله تقدم و تاخر، دارند و مشکک خوانده می‌شوند. او این‌ گونه الفاظ را «مشکک مطلق» می‌نامد و قسمی دیگر را تحت عنوان «مشکک به حسب نسبت» معرفی می‌کند. از مثال‌ها و عبارات او در مباحث مربوط، می‌توان نتیجه گرفت که: مشکک نسبی، الفاظی هستند که افراد آن، در نسبت‌داشتن به مبدا یا غایت واحدی، اتفاق دارند، اما به حسب قرب و بعد به آن مبدا یا غایت، مختلف‌اند، البته این قسم مربوط به ماهیات است، برخلاف تشکیک مطلق که در وجود جاری است؛ البته با قراین و شواهدی از کلمات ابن‌سینا می‌توان تشکیک نسبی را در موجود نیز جاری کرد، اما لوازم آن باید با مبانی حکمت سینوی تطبیق داده شود تا منافاتی بویژه در معیار و ملاک این گونه تشکیک مشاهده نشود.

  • حسن رهبر *، مرتضی عرفانی، لیلا نیکویی نژاد صفحات 211-222

    ابن‌سینا برای رهایی از محذوراتی که در مسئله انتزاع کثیر از واحد وجود دارد، راه‌حلی را بیان داشته است. شیخ‌الرئیس برای ازمیان‌برداشتن محذوراتی همچون تکثر در ذات الهی و انتزاع کثیر از واحد، ناگزیر است ابتدا مسئله تکثر در صفات را حل کند.او برخلاف متکلمان، به عینیت ذات با صفات و عینیت صفات با صفات معتقد است و بر این باور است که ذات الهی از نظر مصداق و مفهوم، عین علم او و علم او عین قدرت او و قدرت او عین اراده او است و این رویکرد برگرفته از پیش‌فرض امکان‌ناپذیری انتزاع مفاهیم متعدد از مصداقی است که از همه جهات بسیط است. با روش تحلیلی عقلی بر مبنای تعلیقات، این نتیجه به دست می‌آید که ابن ­سینا برای رهایی از محذور امتناع انتزاع کثیر از واحد، می‌کوشد تا با قائل‌شدن به ترادف معنایی صفات با ذات و صفات با صفات، تکثر در ذات را با حفظ انتساب صفات به حق‌تعالی از میان بر­دارد. به‌رغم باور به ابتکاری‌بودن و اهمیت دیدگاه شیخ‌الرئیس، این دیدگاه با انتقاداتیروبه‌رو است که ازجمله آنها می‌توان به غفلت از تاکید بر اختلاف مفهومی صفات با هم به دلیل اهمیت تنوع و تکثر و کارکرد صفات الهی، اشاره کرد.

    کلیدواژگان: ابن سینا، ترادف، تعلیقات، ذات، صفات، عینیت، کثیر، واجبالوجود، واحد
|
  • Seyed Amir Hosein Fazlollahi, Ali Moradkhani Pages 5-19

    In the second part of Science of logic, the logic of essence, Hegel discussed categories with common characters. In fact, some of them are explanatory of modes of essence that Avicenna has already paid attention to. Focusing on the truth of being as modes of quiddity or essence, how to unite them in the external world, as well as the negative and reflective mode of essence pave the way to compare the issue with Avicenna's thoughts. There is no doubt that Hegel was influenced by the Aristotelian – theological tradition. Topics such as attribution of existence to the essence and also plurality in essence are the consequences of the essence of negative and reflective mode. On the other hand, Hegel has transformed logic into metaphysics. Therefore, the significance of essence in metaphysics and their exclusion from the logic are common grounds in Avicenna and Hegel's thoughts.

    Keywords: Essence, The sphere of reflection, Negative identity, Particular existence, Secondary concept
  • Morteza Motavalli, Mahdi Azimi Pages 21-32

    The structure of justification is one of the important subjects of epistemology. There are various views, on this problem, in which infinitism is one of them. This view was known since Aristotle's time and was declined by philosophers constantly. Avicenna, too, opposes the view, although different from Aristotle. In this inquiry, we, with an analytical-critical approach, explain and criticize Avicenna's objections to infinitism and indicate that his arguments do not reach an end. Avicenna poses three main objections: first, infinitism implicates that no knowledge is obtained; second, its requisite is that the restricted some stands equal to restricting whole, which is impossible; third, its requisite is that some principles of demonstration be unknown. But Avicenna's arguments are based on three presuppositions which are at stake: first, justification is of concepts that have not degrees, rather it is univocal; second, arguments are transferor of justification and not a generator of it; third, if the regress of our arguments is to come about knowledge, its components must be disciplined one after another and be gathered in existence and be actual. In addition, his second argument apart from these presuppositions is still corrupted.

    Keywords: The structure of justification, Infinitism, Regress, Degrees of justification, Argument
  • Hosna Homayoon, Reza Akbarian Pages 33-52

    Maritain, a twentieth century Neo-Thomist philosopher, who criticizes modern philosophy and believes in returning to Thomas's views on all philosophical subjects, introduces the pillars of human knowledge as object (the mental form), external thing, and subject (the knower). He criticizes the views of some modern philosophers on knowledge, arguing that the knowledge of the self cannot be the basis for other human sciences, as Descartes puts it, or, as some existentialists believe, it is the main subject of philosophy. Maritain said this knowledge which is called "subjectivity", is later than other sciences due to its understanding as to the subject of other objects, and it is not basically through the object; In the sense that man, after knowing other things, realizes that he is the subject of all objects, and therefore has a different position and application from other human knowledge. This knowledge is equivalent to the knowledge of the self in Avicenna’s views, and accordingly one can create a dialogue between him and Maritain about "knowing itself" in order to reveal its points, as well as to show that the Avicennian views are up-to-date . On the other hand, Maritain regards the place and application of this knowledge as a basis for esoteric contemplation and mystical knowledge, in which he goes beyond the views of Thomas and enters the mystical tradition. In this position, Maritain seems to be strongly influenced by Avicenna’s mystical views, in addition to the mystical Christian tradition .

    Keywords: subjective knowledge, self-knowledge, object, subject, Jacques Maritain, Avicenna
  • Sayed Ali Momeny, Mansour Imanpour, Reza Akbari Pages 53-69

    For the first time in Farabi's work, the subject of "the excess of existence over nature" has entered into the field of metaphysical discussions and has found a high position in Ibn Sina's philosophy. Ibn Sina's interpretation of the "prosody of existence" was first used to explain this relationship, and philosophers after him became ambiguous, prompting some to consider existence to be an external transcendence. This is the relationship between existence and nature, which we have called the "mental metaphor of cargo." The relationship between existence and nature, like other common compounds in Aristotelian philosophy, is similar to the relation between subject and image. In contrast, critics of this view, given the constraints posed by this type of attitude, believe in the mental excess of existence over nature. From the point of view of a mental exaggeration, rational second existence is logical, and outside has no meaning. But in the meantime, and as a result of the innovations created by Sheikh Ishraq in philosophy, Mulla Sadra has expressed another attitude about existence and the relationship between it and nature. Mulla Sadra describes the descriptions that Sheikh Ishraq had written in real light through tangible light. Therefore, from his point of view, existence and nature are similar to "limits and limitations" and again the theory of external excess is introduced in a new form in which the problems of external excess of peripatetic are eliminated.

    Keywords: The Excess of Existence over quiddity, Conceptual Metaphor, Mulla Sadra, Sheikh Ishraq, Existence, Nature
  • Zahra Kalhor, Alireza Farsinezhad, Mohammad Toopchi Pages 71-88

    The issues of Avicenna's philosophy begin with the topicality of being qua being; in the works of Avicenna, the human mind can draw the actualized external existence away into two distinct concepts of existence and whatness. Later this basic question was raised: Which one of the two concepts mentioned in the work of Sheikh is objective and which one is ideational. The following analytical-critical research, while explaining the conceptual principles, is looking for an answer to the question; is the distinction between the existence and the quiddity (whatness) an ontological question or is it merely an epistemological argument? Thus, by analyzing and critiquing recent articles on the field of Avicenna's belief about the question that what is the reality: the primacy of existence or primacy of quiddity is concluded that this argument -the question of the primacy of existence or quiddity- has no place here; Because these two have an identity with each other in the objective world; So with no external changes, talking about the fundamentality of existence and ontological fundamentality of quiddity is merely an epistemological problem. So in Avicenna's work, actualized external existent is a reality and in that sense it is authentic; so, it is separated into existence and quiddity in the mind of the perceiver.

    Keywords: Avicenna's philosophy, fundamental reality, Identity, ontological fundamentality of quiddity, the primacy of existence
  • Abdollah Mirahmadi Pages 89-110

    Understanding Quranic verses from a philosophical perspective is one of the conventional methods among Muslim commentators. The method's main features consist of relying on the general metaphysical principles and employing argumentative reasoning to disclose the verses. Studying various philosophical thoughts reveals that Ibn Sina is the first philosopher who presents philosophical interpretation on a variety of verses and chapters of the Holy Quran in the true sense of the word. Understanding the epistemic nature of divine revelation and certainty in perception of revelation as well as addressing the holy Quran as the ultimate source of knowledge and esoteric interpretation of the verses are his main basic thoughts in interpreting the Holy Quran. Also, in his philosophical works, Ibn Sina refers to the Quranic verses as examples, causes, or adaptations. Reviewing Ibn Sina's interpretive works indicates that his interpretation would be considered as neither Tafsīr (conventional exegesis) nor entirely Ta’wīl (esoteric interpretation). In his commentaries, he employs argumentative reasoning based on accurate principles and valid sources of Quranic commentaries. However, he sometimes imposes his philosophical views through his esoteric interpretation to disclose the verses and this would be an example of arbitrary interpretation. Thus, in the current inquiry, first I review the recent approaches of studying philosophical interpretations. Then, extracting his interpretive basis of disclosing Quranic verses, I would discuss Ibn Sina's method in his Quranic exegetical works according to the principles of scientific investigation in this field.

    Keywords: Ibn Sina, Philosophical interpretation, principles of Interpretation, Argumentative reasoning, Comparative Ta’wīl (interpretation)
  • Mousa Soleimani, Syed hussain Seyed Mousavi, Fahimeh Shariati Pages 111-132

    Human beings experience every kind of emotion in their everyday lives. Traditionally, emotions are categorized as negative or positive. People, however, tend to escape, disengage from, or avoid the latter type. Emotions are studied from philosophical, biological, and psychological perspectives. On the other hand, al-Rāzī and Ibn Sina are two Muslim scholars who discussed the grief and sorrow disorders in their philosophy. Comparing their works reveals that al-Rāzī applies Plato's moral philosophy, therefore his main focus is on health and well-being. He considers both physical and psychological aspects. In his view, grief and sorrow are unpleasant. Also, the lack of balance in humors and stability of thoughts are the direct causes of raising such strong emotions. Keeping the balance in humors, anti-negativity, and restoration of stability of thoughts are the treatments al-Rāzī suggests in Kitāb al-Ṭibb al-rūḥānī (Book of Spiritual Medicine). Inspired by Aristotle's moral philosophy, Ibn Sina follows the approach of perfectionism. Treating the disorder of grief and sorrow, he goes beyond bodily health issues and admits that moral and psychological treatments are more effective. Apart from the restoration of stability of thoughts and emotions, he is of the opinion that prayers and pilgrimage play a significant role in coping with grief and sorrow.

    Keywords: Muhammad ibn Zakariyyā al-Rāzī, Ibn Sina, Emotions, Grief, Sorrow, Treatment, Prevention
  • Hoorieh shojaee baghini, Einollah Khademi, Abdollah Salavati Pages 133-152

    Avicenna and Suhrawardi have brief and scattered discussions about the issue of pleasure in their various works. One of those topics is the views of the two thinkers on the quiddity of pleasure. Thus, the purpose of this paper is a comparative study of pleasure from viewpoints of the heads of the two schools of Peripatetic and Illuminationist philosophy and according to their epistemological and ontological bases. The problem of pleasure is a small part of the epistemic network of the two schools of Peripateticism and Illuminationism. Therefore, to get a better understanding and a deeper perception of the issue, it is necessary to review other aspects of the network, such as the basis of their philosophy. One of the implications of this study is to understand the reason that Ibn Sina distinct between transcendent and human pleasure, while there is no such distinction in Suhrawardi's philosophy, due to their difference in the issue of existence and perception of quiddity in their philosophical systems. Another implication is that although 'perception' and 'appropriate'(agreeable to one's nature) are consistent and repetitive terms in definitions of pleasure, given the epistemological and ontological differences of the two schools in their explanation, we come to a different understanding of pleasure. The most important of these differences are: from the epistemological perspective in Peripateticism, the emphasis is on knowledge by acquaintance. According to Illuminationism, however, the perception is based on the knowledge by presence. Also, the basis of ontology in Peripatetic philosophy is existence, but in the philosophy of illumination, the basis is light.

    Keywords: Pleasure, Perception, Appropriate (agreeable to one's nature), knowledge by acquaintance, knowledge by presence, Avicenna, Suhrawardi
  • Husein Asaadi, Seyyed Moeteza Hussaini Shahroodi, Ali Haghi Pages 153-171

    There has always been a deep link between the possibility of self-experience and the proof of "self" existence. Some philosophers, like Hume, have inferred that "self" cannot exist because it cannot be experienced. Now, in this paper, we review Searle's "formal self" theory and state that in spite of his denial of experimentable self, he believes in some kind of formal and linguistic self to provide the meaning of some philosophical statements. Then, by probing Avicenna's writings, it turns out he believes that self-awareness is evident, non-obtainable, ipso facto, and can be used to prove self. Besides, he accepts that it is possible to ignore this evident thing and only real cogitators are able to appreciate themselves in the colorless and formless scheme. On the other hand, Avicenna gives many language founding proofs to support the idea of experimentability of "self" which can be regarded as a common line of him and Searle and can present his role in contemporary philosophy. The main aim of this paper is to relate two philosophers of two schools-one denies self-awareness explicitly and the other suppose it evident.

    Keywords: Self-consciousness, Searle, Avicenna, Language founding proofs
  • Morteza Shajari, Mohammad Hani Jafarian Pages 173-190

    According to Avicenna's philosophy, it is the type of our conceptions that leads to the assent of the nature of the world in the way we understand it. Avicenna states two types of conceptions: those whose source is the cognition of the intelligible, and those whose source is all the levels of human's cognition other than the intellectual faculty. These two types of conception pave the way for the construction of two types of worlds: rational and imaginative. Man acts in the world based on his cognition of it. The action based on rational cognition of the world is rational and forms a moral world for us. But the action based on irrational cognition of the world forms an immoral world for Avicenna's audience. This article seeks to clarify how these two moral and immoral worlds are formed in front of Avicenna's audiences and show that their formation depends on their cognition of the world. The development of various imaginations in mind and how they are formed are different in different people due to their level of cognition. This leads to the formation of two types of the moral and immoral world in different people.

    Keywords: Avicenna, Conception, Assent, Cognition, Moral world, Immoral world
  • Jafar Shanazari, Javad Azimi Pages 191-209

    In logic, Avicenna recognizes a set of words - such as priority and posteriority- that have differences in being predicated on their individuals and are graded concepts. He calls such words" absolute graded" and introduces another set as "relative graded". From his examples and statements that he applied in the discussions, we concluded that: relative graded is a set of words whose individuals are common in relation to a source or end, but differ in terms of proximity and distance from that source or end. Despite absolute graded that is in existence, this type belongs to quiddities. In this study, we would explain and analyze the absolute and relative gradation in Avicenna's view and their role in Islamic philosophy and logic. Also, we would examine the criteria and principles of these two types of gradation.

    Keywords: Gradation, Relation, Intensity, Weakness, Avicenna
  • Hassan Rahbar*, Morteza Erfani, Leila Nikouinejad Pages 211-222

    Avicenna has provided a solution to the problem of abstraction plurality of the unit. In order to eliminate problems such as plurality in the divine essence and abstraction plurality from the unit, he must first solve the problem of plurality in Properties. Unlike theologians, he believes in the identity of essence with Properties and the identity of Properties with Properties. And he believes that the divine essence, in terms of example and concept, is the same as his knowledge, and his knowledge is the same as his power, and his power is the same as his will. And this approach is based on the Assumption that it is impossible to abstract plural concepts from an example that is simple in all respects. With the analytical-rational method based on comments, it is concluded that Avicenna for run away from the problem of abstraction plurality from the unit, tries to eliminate the plurality in essence by preserving the attribution of Properties to the God by believing in the semantic synonymy of Properties with essence and Properties with Properties. Despite the belief in the innovativeness and importance of Avicenna's view, this view faces criticism That One of them is the neglect of emphasizing the conceptual differences between Properties due to the importance of diversity and multiplicity and function of divine attributes.

    Keywords: Avicenna, Synonymous, Al-Ta'liqat, Essence, Properties, Identity, Plurality, God, Unit