فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال نوزدهم شماره 9 (پیاپی 140، آذر 1399)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال نوزدهم شماره 9 (پیاپی 140، آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضائیان* صفحات 907-908

    در سخن سردبیری شماره مردادماه سال 1394 مجله دانشگاه، به ضرورت چاپ مقاله از پایان نامه های مقاطع مختلف تحصیلی اشاره کردیم و در همان جا، از اساتید راهنما درخواست کردیم که به جهت پرهیز از رویداد هرگونه تخلف پژوهشی توسط دانشجویان، نقش فعال تری را در این زمینه ایفاء نمایند [1]. هم چنین و پیش از آن، در  سخن سردبیری شماره بهمن و اسفندماه سال 1391 مجله دانشگاه، درخواست نموده بودیم که دانشجویان نقش فعالی در نگارش مقاله حاصل از پایان نامه داشته و در این صورت، نقش نویسندگی اول را برعهده بگیرند. بر این اساس، استاد راهنما ضمن نظارت دقیق و فعال بر نگارش مقاله، بهتر است که نقش نویسنده مسیول را برعهده داشته باشد [2]. متاسفانه و علی رغم هشدارهای ارایه شده در فوق، اخیرا یک مقاله مروری توسط یکی از دانشجویان مقطع دکتری به مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان سابمیت شد که در آن دانشجو نقش نویسنده مسیول را بر عهده داشت. مقاله فوق توسط داوران مجله مورد بررسی قرار گرفت و ضمن ارایه پیشنهادهایی، از تیم نویسندگی درخواست شد که در هر بخش از مقاله به منابع موجود استناد گردد. در نهایت وقتی که مقاله آماده چاپ شده بود، به اطلاع مجله رسانیده شد که بخش های زیادی از این مقاله، از یک مقاله انگلیسی زبان که قبلا منتشر شده بود، اقتباس شده است. پیگیری های مجله نشان داد که دانشجو کاملا از این امر آگاه بوده اما تیم راهنما و به ویژه استاد راهنمای ایشان، از این امر آگاه نبوده اند. از همین رو، مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در راستای وظیفه خطیر خود که اطلاع رسانی صحیح و اصیل از آخرین دستاورهای علمی است، مقاله را از روند انتشار خارج نمود. هم چنین، برای مشخص شدن ریشه های این تخلف پژوهشی، مکاتبات خود را با مسیولان محترم دانشگاه محل تحصیل دانشجو آغاز نموده است. مثال فوق، نشان می دهد که برخی از اساتید راهنما و مشاور، متاسفانه اشراف کامل بر فعالیت های پژوهشی دانشجویان خود ندارند. این نکته نه تنها سبب خواهد شد که بنیاد علم دچار خدشه های جبران ناپذیر گردد، بلکه ممکن است اساتید راهنما، مشاور و دانشجویان هم مرتکب تخلفات پژوهشی عمدی و یا سهوی گردند. از همین رو، راقم این سطور به منظور اطلاع رسانی صحیح از شیوه نگارش یک مقاله ماخوذ از پایان نامه های دانشجویی، راهنمایی را تهیه کرده است که در همین شماره تقدیم خوانندگان فرهیخته مجله دانشگاه می نماید [3]. امیدوارم که این مقاله آموزشی برای دانشجویان و اساتید محترم راهنما و مشاوری که قصد تهیه مقاله از یک پایان نامه دارند، به عنوان راهنمایی مناسب قلمداد گردد. مشتاقانه منتظر دریافت نظرات ارزشمند شما در این زمینه می باشم.

  • مصطفی مرتضوی، غلامرضا شریفی راد*، علی اکبر خوش گفتار مقدم صفحات 909-924
    زمینه و هدف

    آموزش های بالینی حلقه اتصال مطالب تیوری دانش جویان رشته های گروه پزشکی و ارایه خدمات بالینی به بیماران می باشد و این پژوهش عوامل مختلف تاثیرگذار بر آموزش های بالینی را مورد ارزیابی قرار داده و عوامل موثر برکیفیت آموزش های بالینی از نظر مدرسان و فراگیران شناسایی شده، تا با بهبود فرآیندها به بهبود کیفیت آموزشی کمک شود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به دو روش کیفی و کمی انجام شد. در مرحله کیفی با 20 نفر خبره مصاحبه شد. از اطلاعات به دست آمده پرسش نامه محقق ساخته ایجاد گردید و پس از تایید پایایی و روایی بین 198 نفر دانش جویان بالینی در رشته های پرستاری، اتاق عمل و هوشبری که در بیمارستان های شهرستان ساوه در سال 1398 دوره آموزش بالینی را می گذراندند و اساتید دانشکده علوم پزشکی ساوه توزیع شد. اطلاعات مرحله کیفی با نرم افزار MAXQDA  نسخه 10 تحلیل شد و اطلاعات مرحله کمی با نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شد. نتایج به دست آمده با تحلیل عاملی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در بهبود فرآیندهای آموزشی 23 عامل دخالت دارند. در مورد کمبودها و نیازهای آموزشی 17 عامل که از مهم ترین عوامل کمبود، اتاق آموزش در بخش ها با 8/45 درصد بود. مهم ترین عامل درمورد نتایج و پیامدهای بهبود فرآیند های آموزشی، رضایت بیماران با 2/59 درصد بیش ترین نظر کاملا موافق را داشته است.

    نتیجه گیری

    عوامل اصلی در مدل ارزیابی کیفیت شامل بهبود فرآیندهای آموزشی، نتایج و پیامدهای بهبود فرآیند آموزشی، کمبود نیروی انسانی  متخصص، کمبود فضا و امکانات و تجهیزات و ارزیابی صحیح آموزشی می باشد.
    واژه های کلیدی: کیفیت، آموزش بالینی، فرآیند

    کلیدواژگان: کیفیت، آموزش بالینی، فرآیند
  • مینا دانایی، محسن مومنی* صفحات 925-940
    زمینه و هدف

    امروزه دانش ضعیف و باورهای اشتباه از مهم ترین دلایل گرایش روزافزون نسبت به مصرف قلیان در سرتاسر جهان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی و نگرش بالغین شهر کرمان نسبت به مصرف قلیان طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی در سال 1396 بر روی 1090 نفر از بالغین شهر کرمان که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. از پرسش نامه محقق ساخته شامل اطلاعات جمعیت شناختی، آگاهی سنجی، نگرش سنجی افراد نسبت به مصرف قلیان و یک سوال در مورد مصرف قلیان استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های ضریب همبستگی Pearson، مجذور کای، t مستقل و رگرسیون خطی چندگانه انجام گردید.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی و نگرش افراد به ترتیب 84/1±29/8 و 20/7±58/28 بود. بین نمره آگاهی و نگرش همبستگی معنی دار و منفی مشاهده شد (49/0- =r، 001/0P<). مصرف کنندگان اخیر قلیان نسبت به افرادی که قلیان مصرف ننموده بودند، به طور معنی داری از آگاهی کم تر (001/0P<) و نگرش مثبت تری (001/0P<) برخوردار بودند. هم چنین افراد با سن بالاتر (001/0P<)، زنان (001/0P<)، متاهلین (016/0=P) و افراد با سطح تحصیلات دانشگاهی (003/0=P) به طور معنی داری آگاهی بیش تری داشتند.

    نتیجه گیری

    مصرف کنندگان اخیر قلیان از آگاهی کمتر و نگرش مثبت تری برخوردار بودند و لازم است مداخلاتی در جهت افزایش آگاهی و تغییر نگرش این افراد و گروه های در معرض خطر مانند جوانان، مردان، مجردین و افراد با سطح تحصیلات پایین اجرا شود. 
    واژه های کلیدی: قلیان، آگاهی، نگرش، کرمان

    کلیدواژگان: قلیان، آگاهی، نگرش، کرمان
  • زهرا کامیاب، کوشا توانایی، مینا سپهران* صفحات 941-954
    زمینه و هدف

    رشد قد، یکی از شاخص های برآورد سطح بهداشتی در یک جامعه است که می تواند بر سلامت کودکان تاثیر بگذارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع کوتاه قدی و برخی عوامل مرتبط با آن در کودکان 6 ساله رفسنجان انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی، 521 کودک 6 ساله مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر رفسنجان در سال 1397 به روش خوشه ای تصادفی بررسی شدند. مشخصات دموگرافیک و آنتروپومتریک والدین و کودکان جمع آوری و کوتاه قدی در آن ها طبق استانداردهای مرکز کنترل و پیش گیری بیماری های آمریکا (Centers for disease control and prevention; CDC) بررسی شد. در کودکان کوتاه قد، سطح سرمی الکترولیت ها، هورمون های تیرویید، هورمون رشد،  25-Hydroxy vitamin D3و سن استخوانی تعیین گردید. داده ها با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای، t مستقل و ضریب همبستگی Pearson تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     شیوع کوتاه قدی 4 درصد (21 نفر) با حدود اطمینان 95 درصد 3/1 درصد تا 7/6 درصد بود. 11 نفر آن ها (4/52 درصد) پسر بودند. علت اصلی کوتاه قدی در 4/52 درصد کودکان (11مورد) ژنتیکی بود. یک مورد کمبود هورمون رشد (8/4 درصد) و یک مورد هیپوتیروییدی (8/4 درصد) داشتند. 38 درصد موارد (8 مورد) علتی برای کوتاه قدی پیدا نشد. بین قد کودک با قد پدر (361/0=r، 001/0>P) و قد مادر (269/0=r، 001/0>P) همبستگی مستقیم و معنی دار مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    کوتاه قدی ژنتیکی، شایع ترین علت کوتاه قدی درکودکان مورد مطالعه بود. شناخت علل کوتاهی قد برای اقدام به موقع برای رفع این نقیصه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: شیوع، کوتاه قدی، کوتاه قدی فامیلیال، کوتاه قدی سرشتی، کوتاه قدی ایدیوپاتیک، کودکان، رفسنجان
  • زینب گرگین کرجی، محمد فتحی*، رحیم میرنصوری صفحات 955-968
    زمینه و هدف

    آلزایمر (AD Alzheimer’s disease;) بیماری وابسته به انحطاط عصبی است که با اختلال در عملکرد کولینرژیک و کاهش در تراکم گیرنده ی نیکوتینی استیل کولین (nicotinic acetylcholine receptor; nAChRs) شناخته می شود. nAChRs واسطه پیام رسانی کولینرژیک در تعدیل عملکرد حافظه و یادگیری است. در آلزایمر هیپوکمپ مستعد تحلیل عصبی و مرگ نورونی است که منجر به اختلالات شناختی می شود. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر شنا بر درصد مرگ سلولی و بیان ژن α7nAChR در مغز موش مدل آلزایمری بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 4 گروه شم (sh)، کنترل بیمار (A)، تمرین-سالم (T) و تمرین-آلزایمر (AT) تقسیم شدند. مدل آلزایمر با تزریق Aβ1-42 به منطقه CA3 هیپوکمپ ایجاد شد. تمرین برای حیوانات گروه تمرینی در شنا انجام شد (30 دقیقه در روز به مدت 3 هفته). ارزیابی مدل آلزایمر، میزان بیان ژن α7nAChR و درصد مرگ سلولی در بافت هیپوکمپ به ترتیب با استفاده از روش های ایمنوفلوروسنت، PCR Time  Realو کریزیل ویوله استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Tukey استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آلزایمر بیان ژن α7nAChR را در هیپوکمپ موش صحرایی به طور معنی داری کاهش می دهد (05/0<P)؛ درحالی که تمرین بیان کاهش یافته ی α7nAChR در آلزایمر و درصد مرگ سلولی ایجاد شده به وسیله ی آلزایمر را بهبود می بخشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    فعالیت بدنی احتمالا برای پیش گیری از کاهش α7nAChR و هم چنین مرگ سلولی که در آلزایمر اتفاق می افتد، موثر باشد.

    کلیدواژگان: شنا، درصد مرگ سلولی، گیرنده ی نیکوتینی استیل کولین، آلزایمر، موش صحرایی
  • جلال حسن شاهی، محمدرضا رحمانی، فرهاد شیبانی، آیت کائیدی* صفحات 969-978
    زمینه و هدف

    مصرف مورفین باعث ایجاد آسیب در ناحیه هیپوکامپ مغز می شود. اولیوروپیین اثر حفاظتی بر روی نورون های مغز دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر اولیوروپیین بر سطح بیان پروتئین فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز (Brain derived nerve factor; BDNF) بافت هیپوکمپ و نقص حافظه کاری القاء شده با مورفین در موش های صحرایی انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی از 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده شد. حیوانات به 5 گروه 8تایی تقسیم شدند که شامل: گروه کنترل/سالین (دریافت سالین به صورت داخل صفاقی و به مدت 4 هفته)، گروه مورفین (دریافت 40 میلی گرم بر کیلوگرم مورفین روزانه به صورت زیر پوستی و به مدت 4 هفته) و گروه های مورفین+اولیوروپیین (دریافت دوزهای 5، 15 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم اولیوروپیین به صورت داخل صفاقی + مورفین به صورت تزریق زیر پوستی به مدت 4 هفته). در پایان با استفاده از تست اندازه گیری رفتار متناوب در ماز Y شکل، حافظه کاری حیوانات ارزیابی شد. سپس میزان بیان پروتئین BDNF هیپوکمپ با استفاده از روش الایزا اندازه گیری شد. برای آنالیز داده ها از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Tukey استفاده شد.

    یافته ها:

     تزریق داخل صفاقی اولیوروپیین با دوز 30 میلی گرم بر کیلوگرم در موش های دریافت کننده مورفین به طور معنی داری باعث بهبود عمکرد حافظه کاری (01/0>P) و افزایش میزان بیان پروتئینBDNF (05/0P<) نسبت به گروه های تیمار شده با مورفین شد.

    نتیجه گیری:

     اولیوروپیین می تواند باعث افزایش میزان بیان پروتئین BDNF در بافت هیپوکمپ و بهبود نقص حافظه کاری القاء شده با مورفین در موش های صحرایی شود.

    کلیدواژگان: مورفین، اولئوروپیین، حافظه کاری، ماز Y شکل، پروتئینBDNF
  • آزاده بهرامی کرچی، غلامرضا منشئی*، نرگس کشتی آرای صفحات 979-994
    زمینه و هدف

    ناباروری به عنوان یکی از بحران های پیچیده زندگی، پیامدهای روان شناختی بسیاری را به دنبال دارد که به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم بر نتایج درمان لقاح آزمایشگاهی (Invitro fertilization; IVF) تاثیرگذار می باشند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی بسته توانمندسازی روان شناختی و رفتاردرمانی دیالکتیک بر افسردگی زنان نابارور در مرحله قبل از IVF انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1398 بر روی 45 نفر از زنان نابارور متقاضی درمان IVF، مراجعه کننده به مراکز ناباروری شهر اصفهان  انجام شد. افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه های آزمایش تحت 11 جلسه توانمندسازی روان شناختی و 8 جلسه رفتاردرمانی دیالکتیک قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. برای سنجش از پرسش نامهDASS-21 (Depression, Anxiety, Stress Scale-21)  در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری بر روی سه گروه استفاده شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر نشان داد، تفاوت معنی داری در میانگین نمرات افسردگی گروه توانمندسازی روان شناختی با گروه کنترل وجود داشت (001/0<p). نتایج آزمون تعقیبی Bonferroni نشان داد که بین رفتاردرمانی دیالکتیک و توانمندسازی روان شناختی و بین رفتاردرمانی دیالکتیک و گروه کنترل در افسردگی زنان نابارور در مرحله قبل از درمانIVF  تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از پژوهش مبنی بر اثربخشی توانمندسازی روان شناختی بر کاهش افسردگی زنان نابارور، استفاده از این روش جهت کاهش افسردگی زنان نابارور توصیه می گردد. 

    کلیدواژگان: ناباروری، زن، توانمندسازی، رفتاردرمانی، افسردگی، لقاح آزمایشگاهی
  • غلامحسین تقی پور، محمدرضا لشکری زاده، پویا سعید عسکری، حسن احمدی نیا، مریم کوهستانی پاریزی* صفحات 995-1002
    زمینه و هدف

    جراحی باریاتریک یکی از موثرترین روش های درمان چاقی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تغییرات سطح سرمی آهن، TIBC (Total Iron Binding Capacity) و ترانسفرین در بیماران مبتلا به چاقی مرضی تحت عمل جراحی باریاتریک در کرمان در سال 1397 طراحی شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش آینده نگر بر روی 65 بیمار تحت جراحی های باریاتریک، انجام شد. اطلاعات دموگرافیک از طریق پرسش نامه جمع آوری گردید. سطح سرمی آهن، ترانسفرین و TIBC بیماران یک روز قبل از عمل جراحی، یک و شش ماه بعد از عمل اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر و آزمون t زوجی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    روند تغییرات میانگین های سطح سرمی آهن و ترانسفرین در طول سه زمان، کاهشی و از لحاظ آماری نیز معنی دار بود (به ترتیب 001/0>P و 002/0=P).

    نتیجه گیری:

     فقر آهن از عوارض شایع بعد از جراحی های باریاتریک می باشد که این یافته، نشان دهنده اهمیت درمان پیش گیرانه در این بیماران می باشد.

    کلیدواژگان: سطح سرمی آهن، TIBC، ترانسفرین، عمل جراحی باریاتریک، چاقی مرضی
  • محسن رضائیان* صفحات 1003-1012

    ضرورت چاپ مقاله از پایان نامه های مقاطع مختلف تحصیلی همواره مورد تاکید قرار گرفته است. این نکته سبب خواهد شد که احتمال استفاده از نتایج پایان نامه ها افزایش یابد. با این وجود، نگارش مقاله از پایان نامه های دانشجویی ممکن است همراه با مخاطراتی نظیر ارتکاب سهوی و یا عمدی به تخلفات پژوهشی باشد. هدف از نگارش مقاله حاضر، ارایه راهنمایی عملی برای انجام این امر مهم می باشد. این راهنمایی ها در سه مرحله قبل، هنگام و بعد از نگارش مقاله ارایه می گردند.

    کلیدواژگان: دانشجو، استاد راهنما، پایان نامه، مقاله
|
  • S. M. Mortazavi, Gh. Sharifirad*, A.A. Khoshgoftar Moghaddam Pages 909-924
    Background and Objectives

    Clinical education is a link between the theoretical content of medical students and the provision of clinical services to patients. This study evaluates various factors affecting clinical education and factors affecting the quality of education identified by instructors and learners, to help improve the quality of education by improving processes.

    Materials and Methods

    This research was conducted in two ways: qualitative and quantitative. In the qualitative stage, 20 experts were interviewed. From the obtained information, a researcher-made questionnaire was created and after confirming the reliability and validity, was distributed among 198 clinical students in the fields of nursing, operating room and anesthesia in Saveh hospitals in 2019, who were passing clinical training course, and the professors of Saveh University of Medical Sciences. Qualitative stage information was analyzed by MAXQDA software version 10 and quantitative stage information was analyzed by SPSS software version 23. The results were analyzed by factor analysis.

    Results

    The results showed that 23 factors are involved in improving educational processes. Among the 17 factors regarding the shortages and educational needs, one of the most important factors was the shortage of the training room in the wards with 45.8%. Regarding the results and consequences of improving educational processes, the most important factor was patient satisfaction with 59.2%, having the most completely agreed opinion.

    Conclusion

    The main factors in the quality assessment model include improving educational processes, results and consequences of improving the educational process, lack of specialized manpower, lack of space and facilities and equipment, and proper educational evaluation.

    Keywords: Quality, Clinical education, Process
  • M. Danaei, M. Momeni* Pages 925-940
    Background and Objectives

    Today, lack of knowledge and misconceptions are the most important reasons for an increasing trend toward waterpipe tobacco smoking (WTS) worldwide. The aim of this study was to determine the knowledge and attitude of adults of city of Kerman towards WTS.

    Materials and Methods

    This descriptive study was performed on 1090 adults selected by multi-stage random sampling in the city of Kerman in 2017. A researcher-made questionnaire including demographic information, questions about knowledge and attitude towards WTS and a question about the current use of WTS was used. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient, chi-square test, independent t-test and multiple linear regression.

    Results

    The mean and standard deviation scores of knowledge and attitude of subjects were 8.29±1.84 and 28.58±7.20, respectively. There was observed a significant negative correlation between knowledge and attitude score (r= -0.49; p<0.001). The knowledge of current waterpipe users was significantly less than noncurrent waterpipe users (p<0.001) and the attitude of current waterpipe users was significantly more positive than those noncurrent waterpipe users (p<0.001). People with higher age (p<0.001), women (p<0.001), married (p=0.016) and those with university education (p=0.003) had significantly more knowledge.

    Conclusion

    Considering the inappropriate knowledge and attitude of adults towards WTS, interventions to increase knowledge and change attitude, especially in people at risk should be designed and implemented
    ]

    Keywords: Waterpipe, Knowledge, Attitude, Kerman
  • Z. Kamiab, K. Tavanaee, M. Sepehran* Pages 941-954
    Background and Objectives

    Height growth is one of the indicators of health level in a society that affect children’s health. This study aimed to determine the prevalence of short stature and some related factors in 6-year-old children in Rafsanjan.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 521 children aged 6 years referring to health centers of Rafsanjan in 2018, were studied by cluster random sampling. Demographic characteristics and anthropometric variables for children and their parents were collected and their short stature was studied based on the stansards of CDC (Centers for disease control and prevention).  In short children serum levels of electrolytes, thyroid hormones, growth hormone, and 25-Hydroxy vitamin D3 were measured and bone age determination was performed. Data were analyzed using chi-square test, independent t-test and Pearson’s correlation coefficient.

    Results

    The prevalence of short stature was 4% (21 children) with 95% confidence interval 1.3% to 6.7%. Eleven (52.4%) were boy. The main cause of short stature in 52.4% of children (11 cases) was genetic. One case had growth hormone deficiency (4.8%) and one had hypothyroidism (4.8%). No cause for short stature was found for 38% of cases (8 cases). There was a significant positive correlation between child height and father’s height (r=0.361; p<0.001) and mother’s height (r=0.269; p<0.001)

    Conclusion

    In this study, the main cause of short stature in children was genetic causes. Knowing the causes of short stature is necessary to take timely action to correct this defect.

    Keywords: Prevalence, Stunting, Familial short stature, Natural short stature, Idiopathic short stature, Children, Rafsanjan
  • Z. Gorgin Karaji, M. Fathi*, R. Mirnasori Pages 955-968
    Background and Objectives

    Alzheimerchr('39')s disease (AD) is a neurodegenerative disease which is marked by impaired cholinergic function and decreased nicotinic acetylcholine receptor (nAChRs) density. nAChRs are important mediators of cholinergic signaling in modulation of learning and memory function. In Alzheimer hippocampus is particularly vulnerable to specific degenerative processes and neuronal death that mediate cognitive dysfunction. Thus, the aim of present study was to examine the effect of swimming on percentage of cell death and α7nAChR gene expression in brain of Alzheimerchr('39')s disease rat model.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 32 Vistar male rats were allocated into 4 groups: sham (Sh), Alzheimer (A), Alzheimer-training (AT), healthy-training (T). Alzheimerchr('39')s model was induced by injection of Aβ1-42 into the CA3 hippocampus region and the rats in the training groups were submitted to swimming (30 min/day for a period of 3 weeks). To determine Alzheimerchr('39')s model, α7nAChR gene expression rate and cell death, immunofluorescence, Real Time PCR and crystal violet were used. Independent samples t-test and one-way ANOVA with Tukey’s post-hoc test were used for data analysis.

    Results

    The results of this study indicated that Alzheimer significantly reduced α7nAChR gene expression in the rat hippocampus (p<0.05); While exercise improved the expression of reduced α7nAChR gene in Alzheimerchr('39')s rats and the percentage of Alzheimer’s-induced cell death (p<0.05).

    Conclusion

    Exercise is probably useful for prevention of cell death and reduced α7nAChR gene expression rate in Alzheimer’s rat.

    Keywords: Swimming exercise, Cell death, Nicotinic acetylcholine receptor, Alzheimer, Rat
  • J. Hassanshahi, M. R Rahmani, F. Shibani, A. Kaeidi* Pages 969-978
    Background and Objectives

    Taking morphine can cause damage to the hippocampus. Oleuropein has a protective effect on brain neurons. The aim of this study was to determine the effect of oleuropein on brain-derived neurotrophic factor (BDNF) protein expression level in hippocampal tissue and memory defect induced by morphine in rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 40 male Wistar rats were used. The animals were divided into five groups (n=8) including control/saline group (receiving saline intraperitoneally for four weeks), morphine group (receiving 40 mg/kg morphine daily subcutaneously for four weeks) and morphine + Oleuropein groups (receiving doses of 5, 15, and 30 mg/kg oleuropein + morphine by intraperitoneal injection for 4 weeks). At the end, the animals’ working memory was evaluated using the Y-maze behavior measurement test. The hippocampal BDNF protein expression level was measured using the ELISA method. One-way ANOVA test with Tukey’s post-test was used to analyze the data.

    Results

    Intraperitoneal injection of oleuropein at a dose of 30 mg/kg in the rats receiving morphine significantly improved the memory function (p<0.01) and increased the BDNF protein expression level (p<0.05) compared to the morphine treated groups.

    Conclusion

    Oleuropein may increase the BDNF protein expression level in the hippocampal tissue and improves the memory defect induced by morphine in rats.

    Keywords: Morphine, Oleuropein, Working memory, Y-maze test, BDNF protein
  • A. Bahrami Kerchi, Gh. Manshaee*, N. Keshti Aray Pages 979-994
    Background and Objectives

    Infertility as one of the most complex life crisis has many psychological consequences that directly or indirectly affect outcomes of invitro fertilization (IVF) treatment. This study was administered with the aim of determining the effectiveness of psychological empowerment package and dialectical behavior therapy on depression of infertile women in pretreatment stage of IVF.

    Materials and Methods

    This randomized clinical trial was conducted on 45 infertile women seeking IVF treatment who referred to infertility centers in Isfahan, Iran, in 2020. They were randomly assigned into two experimental and one control groups (each group 15 persons). The experimental groups were treated with psychological empowerment package (11 sessions) and dialectical behavior therapy (8 sessions) and the control group did not receive any intervention. Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21) questionnaire was used to assess the three groups in three stages (Pretest, Posttest, Follow up). Data were analyzed using two-way repeated measures ANOVA.

    Results

    The two-way repeated measures ANOVA results revealed that there was a significance difference between  the psychological empowerment group and the control group in the mean of depression scores (p<0.001). Bonferroni post hoc test revealed that there was no significant difference between dialectical behavior therapy and psychological empowerment group and between dialectical behavior therapy and  the control group in the pretreatment stage of IVF (p>0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, the effectiveness of psychological empowerment in reducing depression of infertile women in pretreatment stage of IVF, it is recommended to use this method to reduce depression in infertile women.

    Keywords: Infertility, Female, Empowerment, Behavior therapy, Depression, Invitro fertilization (IVF)
  • Gh. Taghipur, M. Lashkarizadeh, P. Saeed Askari, H. Ahmadinia, M. Kuhestani Parizi* Pages 995-1002
    Background and Objectives

    Bariatric surgery is one of the most effective treatments for obesity. This study was designed to investigate changes in the serum iron, TIBC (Total Iron Binding Capacity) and transferrin levels in patients with morbid obesity undergoing bariatric surgery in Kerman in 2018.

    Materials and Methods

    This prospective study was carried out on 65 participants who had gone under bariatric surgeries. Demographic data were collected by a questionnaire. Serum iron, transferrin and TIBC levels were measured one day before and one and six months after surgery. Data were analyzed using repeated measurements ANOVA and paired t-test.

    Result

    The changes in the mean of the serum iron level and serum transferrin level during the three times were decreasing and statistically significant (p<0.001 and p=0.002, respectively).

    Conclusion

    Iron deficiency is one of the most common complications after bariatric surgery. This finding replicates the importance of preventive treatment in these patients.

    Keywords: Serum iron level, TIBC, Transferrin, Bariatric surgery, Morbid obesity
  • M. Rezaeian* Pages 1003-1012

    The necessity of publishing articles from diverse levels of education has always been emphasized. This would help to increase the likelihood of the use of theses results. However, writing an article from a student thesis might be associated with the risks such as inadvertently or intentionally committing research misconducts. The aim of the present article is to provide practical guidance on how to do this. These guidelines are provided in three stages before, during and after writing the article.

    Keywords: Student, Supervisor, Thesis, Article