فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و دوم شماره 5 (پیاپی 96، امرداد 1399)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و دوم شماره 5 (پیاپی 96، امرداد 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 29
|
  • محدثه قنبری مطلق، ساسان بابایی کفاکی*، اسدالله متاجی، رضا اخوان صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    اهمیت جنگل های شمال ایران به عنوان یکی از مهمترین و بزرگترین ذخایر کربن و نقش آن در ترسیب کربن اتمسفری در کشورمان برکسی پوشیده نیست. مطالعه بیوماس روزمینی این جنگل ها به عنوان یک ضرورت تلقی می گردد. در سال های اخیر مطالعات زیادی با استفاده از تکنولوژی سنجش از دور و شاخص های مختلف برای محاسبات بیوماس روزمینی جنگل ها انجام شده است. هدف پژوهش برآورد بیوماس جنگل های هیرکانی درشمال ایران با استفاده از اطلاعات ماهواره SPOT6 می باشد.

    روش بررسی

    بیوماس روزمینی این جنگل ها با استفاده از تصاویر ماهواره SPOT6 و مدل های رگرسیونی در سه منطقه انتخابی در استانهای شمالی و در 2 دامنه ارتفاعی در تابستان 1395 بررسی شد. پس از آن که مقادیر متوسط بیوماس روزمینی بر حسب تن در هکتار با استفاده از برداشت های زمینی محاسبه گردید، از 3 شاخص پوشش گیاهی NDVI، RVI و TVI برای برآورد بیوماس بر اساس تصاویر ماهواره ای استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که رابطه بین مقادیر بیوماس روزمینی و شاخص های پوشش گیاهی یک رابطه خطی بوده و شاخص NDVI در سطح تمامی مناطق بیشترین سطح معنی داری و بالاترین ضریب همبستگی با بیوماس روزمینی را داشته است. بنابراین به منظور نقشه سازی بیوماس روزمینی از روابط رگرسیونی این شاخص استفاده شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق مقادیر بیوماس بین سه منطقه اصلی تحقیق و در طبقات ارتفاعی میان بند و بالابند دارای تفاوت های نسبتا زیادی می باشند. بیشترین میزان بیوماس در منطقه اسالم و دامنه ارتفاعی بالابند دیده شده است.

    کلیدواژگان: بیوماس، تصاویر SPOT، شاخص های پوشش گیاهی، جنگل، ایران
  • مهسا آقابزرگی، عاطفه چمنی* صفحات 15-25
    زمینه و اهداف

    حضور خرچنگ های منزوی در زنجیره غذایی آبزیان و پرندگان ساحلی و نقش قابل توجه در پاک سازی محیط نشان دهنده ی اهمیت مطالعه این گونه ها به عنوان شناساگرهای زیستی است. از این رو مطالعه حاضر به تعیین میزان غلظت سرب و کادمیوم در رسوبات و بافت سخت خرچنگ منزوی در سواحل جزیره کیش و مقایسه آن با استانداردهای جهانی پرداخته است.

    روش بررسی

    برای تعیین غلظت سرب و کادمیوم، ابتدا با استفاده از طرح نمونه برداری تصادفی، تعداد 30 نمونه رسوب و 60 نمونه خرچنگ از جنوب و جنوب شرق جزیره کیش در سال 1395برداشت گردید. سپس غلظت سرب و کادمیوم موجود در بافت سخت هر نمونه بافت و رسوب با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی اندازه گیری و با حدود استاندارد مقایسه شد.

    یافته ها

    میانگین سرب و کادمیوم در رسوبات سواحل جنوب و جنوب شرق جزیره کیش به ترتیب 20/63 و 94/2 میلی گرم بر کیلوگرم به دست آمد که هر دو از استانداردهای کیفیت رسوب کانادا و آمریکا بالاتر است. میانگین سرب و کادمیوم در بافت سخت نمونه های مورد مطالعه نیز به ترتیب 92/20 و  09/2 میلی گرم بر کیلوگرم اندازه گیری شد.

    بحث و نتیجه گیری

    میانگین سرب و کادمیوم در بافت سخت نمونه ها از میانگین به دست آمده در مطالعات مشابه روی آبزیان خلیج فارس به مراتب بالاتر است. تاثیر متقابل سرب و کادمیوم در ایجاد اختلال در فیزیولوژی رشد به اثبات رسیده است. کادمیوم در تغذیه، رشد، بقا و فعالیت های تولیدمثلی Coenobita scaevolaتاثیر منفی دارد.

    کلیدواژگان: خرچنگ منزوی، (scaevola Coenobita)، سرب، کادمیوم، رسوب
  • زهرا زمانی*، شاهین حیدری، پیروز حناچی صفحات 27-40
    زمینه و هدف

     شرایط اقلیمی فضای خارج از ساختمان بر عملکرد حرارتی فضای داخل ساختمان تاثیر گذار است، به این ترتیب می توان با ایجاد خرد اقلیم در مجاورت بنا، عملکرد حرارتی بنا را بهبود بخشید. یکی از راهکارهای ایجاد خرد اقلیم در اقلیم گرم و خشک، کاهش تابش مستقیم آفتاب در فصل گرم است. از این رو هدف پژوهش حاضر مطالعه دقیق عملکرد خرد اقلیمی حیاط مرکزی در اقلیم تهران می باشد. در پژوهش حاضر علاوه بر مقایسه دمای داخلی حیاط و دمای خارج، تاثیر آب و گیاه بر ایجاد خرد اقلیم مورد مطالعه قرار گرفت.روش تحقیق: روش تحقیق ترکیبی ازمطالعه نمونه های موردی، برداشت میدانی و شبیه سازی است. 

    یافته ها

    طبق اندازه گیری های به دست آمده از چهار جهت حیاط مورد بررسی و مقایسه آن با دمای داخل کوچه و میانگین دمای ثبت شده در ایستگاه هواشناسی مهر آباد در همان ساعات برداشت، میانگین دمای حیاط 4.52 درجه سانتیگراد پایین تر از دمای کوچه و 4.01 درجه از دمای ایستگاه هواشناسی پایین تر است. نتایج حاصل از برداشت در فصل سرد نشان می دهد: دمای حیاط 0.9 درجه از دمای خارج از حیاط و 1.4 درجه از از میانگین دمای ایستگاه هواشناسی مهرآباد گرمتر بوده است. همچنین رطوبت نسبی داخل حیاط به ویژه در مجاورت حوض آب و درختان بیشتر از فضای خارج از حیاط می باشد. به این ترتیب حیاط حوزه علمیه معمارباشی همچون یک خرد اقلیم عملکرده است. همچنین نتایج نشان داد: حیاط با پوشش گیاهی در فصل گرم، نسبت به حیاط با عنصر آب 0.9 درجه خنک تر بوده است. 

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از شبیه سازی، عملکرد خرد اقلیمی حیاط مرکزی حوزه علمیه معمار باشی تایید شد. همچنین پوشش گیاهی، عملکرد خرد اقلیمی حیاط را بیشتر از عنصر آب بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: حیاط مرکزی، خرد اقلیم، انویمت، عملکرد حرارتی بنا
  • محسن صفری*، احمد آریافر، سینا علی نژاد صفحات 41-49
    زمینه و هدف

    امروزه به دلیل ازدیاد جمعیت استفاده بهینه از زمین اهمیت فراوانی یافته است. در نواحی معدنی، محدوده وسیعی در نتیجه معدن کاری تحت اشغال قرار می گیرد که گاهی به چندین هکتار هم می رسد. سطح تخریب معادن و عوارض جانبی زیست محیطی با افزایش اندازه و ظرفیت معادن بیشتر می شود. از طرفی هم محصولات معدنی و هم منابع طبیعی و محیط زیست مورد نیاز بشر می باشند و نمی توان یکی را فدای دیگری کرد. بنابراین راه معقول برای حل مشکل تعامل بین این دو بخش، حفظ توازن و توسعه پایدار است. احیا و بازسازی سطح زمین هایی که پس از استخراج معادن به صورت گسترده و نامحدود باقی مانده اند؛ در رسیدن به هدف بزرگ توسعه پایدار می تواند بسیار موثر واقع شود. لذا هذف از این تحقیق، انتخاب گزینه مناسب بازسازی معدن شن و ماسه جوبن با در نظر گرفتن پتانسیل های منطقه جهت رسیدن به هدف توسعه پایدار می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق ابتدا کارهای صورت گرفته جهت بازسازی معادن مشابه مطالعه شد سپس با بررسی پتانسیل های منطقه، گزینه های مختلفی برای بازسازی معدن پیشنهاد شد. در ادامه ، هر یک از گزینه ها بر اساس معیارهای مختلف مانند توپوگرافی، شیب، جنس خاک، مالکیت، راه دسترسی، انگیزه بهره برداران و... مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نهایت به منظور انتخاب مناسب ترین گزینه جهت بازسازی معدن از روش شباهت به گزینه ایده آل فازی (FTOPSIS) استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به اینکه تصمیم گیری در مورد انتخاب یک گزینه مناسب جهت بازسازی معدن یک مسئله چند معیاره می باشد و معیارها در تعارض با یکدیگرند. از طرفی در مسایل تصمیم گیری تفکرات انسان با عدم قطعیت همراه است و این عدم قطعیت در تصمیم گیری تاثیرگذار است. استفاده از روش FTOPSIS که تمام این شاخص ها را در نظر می گیرد. بسیار موثر واقع شد.

    بحث و نتیجه گیری

    احیای زمین و بازسازی محیط زیست یک راه موثر برای استفاده از منابع زمین از لحاظ اقتصادی است و به هماهنگی بین مردم و زمین در منطقه معدن کمک می کند. احیای موفق و پایدار به یک رویکرد میان رشته ای که منجر به یک طرح یکپارچه و موثر برای احیای شرایط زیست محیطی، هیدرولوژیکی، زیبایی و تفریحی شود نیاز دارد. لذا لزوم جامع نگری در تصمیم گیری و بهره گیری از افراد مختلف با مشاغل، تخصص ها، تجربیات، سوابق و دیدگاه های علمی گوناگون، همراه با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره فازی می تواند بسیار موثر واقع شود؛ لذا در این مقاله جهت تعیین گزینه مناسب بازسازی، با بررسی عوامل زیربنایی موثر در بازسازی و استفاده از منابع علمی مختلف، از بین هفت گزینه پیشنهاد شده با در نظر گرفتن 17 معیار موثر، گزینه ایجاد منطقه تجاری به عنوان گزینه مناسب انتخاب شد.

    کلیدواژگان: بازسازی معدن، محیط زیست، FTOPSIS، معدن شن و ماسه، توسعه پایدار
  • نیما امانی*، مصطفی مقدس مشهد صفحات 57-71
    زمینه و هدف

    این مطالعه به امکان سنجی و طراحی ساختمان انرژی صفر در اقلیم سرد و نیمه خشک می پردازد. در این مطالعه با استفاده از سیستم ها و تکنیک های معماری غیرفعال خورشیدی برای استفاده حداکثری از انرژی های تجدیدپذیر، مقدار انرژی مصرفی کاهش داده می شود.

    روش بررسی

    مطالعه موردی یک ساختمان مسکونی یک طبقه به مساحت 100 مترمربع با 4 نفر ساکن در آب وهوای سرد و خشک شهر مشهد در شمال شرق ایران است. برای شبیه سازی گرمایی، اطلاعات آب وهوایی (دمای هوا، ساعت آفتابی، باد، بارش و تابش ساعتی خورشید) منطقه مورد مطالعه از ایستگاه هواشناسی منطقه و پایگاه داده های آب وهوایی نرم افزارMeteonorm   تهیه شد. برای شبیه سازی و تحلیل گرمایی دینامیکی سازه، نرم افزار DesignBuilder به کار گرفته شده است.

    یافته ها

    نتایج این شبیه سازی کاهش 30 درصدی مصرف انرژی سالانه  ساختمان را با رعایت اصول طراحی غیرفعال (انتخاب جهت بهینه، دیوار ترامب، سایه بان، انتخاب عایق مناسب) از  KWh3/2544 به   KWh1776  نشان می دهد. سپس با داشتن انرژی مورد نیاز سالانه، به طراحی سیستم فتوولتاییک خورشیدی با نرم افزار PVsyst پرداخته شد و انرژی استحصالی سالانه سیستم  KWh1/2629 برآورد شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    مقایسه تطبیقی مقادیر یاد شده با اعمال ضریب اطمینان 4/1، نشان می دهد ساخت ساختمان انرژی صفر دراقلیم سرد و خشک امکان پذیر است و برای نیل به ساخت پایدار و سازگار با محیط زیست، گامی موثر به حساب می آید.

    کلیدواژگان: مدیریت انرژی، ساختمان انرژی صفر، توسعه پایدار، انرژی پلاس، فئوولتائیک
  • نفیسه ابراهیمی کارگرشیرازی، سعید سعادت*، محمد جوانبخت صفحات 73-84
    زمینه و هدف

    در منطقه شوراب واقع در جنوب کاشمر نشانه هایی از ذخایر معدنی جیوه، سرب، آهن و مس گزارش شده که می تواند زمینه ساز آلودگی زیست محیطی باشد. هدف این تحقیق بررسی نحوه توزیع فلزات سنگین و ارزیابی فاکتورهای زمین انباشت و آلودگی برای این عناصر در رسوبات رودخانه ای منطقه شوراب کاشمر است.

    روش بررسی

    پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و پردازش تصاویر ماهواره ای، بررسی های زمین شناسی انجام گرفت و نهایتا 21 نمونه از رسوبات رودخانه ای منطقه برداشت گردید. پس از تعیین بافت خاک و پارامترهای شوری،pH ،EC ، 14 نمونه برای بررسی غلظت فلزات سنگین توسط دستگاه ICP-OS در آزمایشگاه زرآزما آزمایش شد. نتایج به دست آمده توسط نرم افزارهای GIS , Excel ,SPSS  پردازش و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    به استثنای عناصر نقره، مس، کادمیوم، کبالت، کروم و نیکل که تا حدی آلودگی نشان می دهند، بقیه عناصر در منطقه به طور جدی نقش آلوده کننده ای ندارند. میزان pH  از 5/7 تا 2/8 و میزان EC از 3 تا 5µs/cm  و شوری 150 تا 2500 متناسب با هدایت الکتریکی متغیر است.

    بحث و نتیجه گیری

    الگوی پراکندگی عناصر نیکل و کبالت و تا حدودی کروم در رسوبات رودخانه ای منطقه انطباق معینی با یکدیگر نشان می دهند. این امر می تواند با ترکیب سنگ شناسی بالا دست آبراهه ها که عمدتا سنگ های ولکانیکی آندزیتی هستند، مرتبط باشد. عناصر سرب و روی عمدتا در آبراهه ها و رسوبات بخش های شمالی و شرقی منطقه و عناصر آرسنیک و آنتیموان نیز در رسوبات شمال و شمال غربی تمرکز بیشتری نشان می دهند. این امر ممکن است مرتبط با کانی سازی های این نواحی باشد که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، شاخص زمین انباشت، فاکتور آلودگی، منطقه شوراب، کاشمر
  • سید امیر احمدی، سهیل سبحان اردکانی* صفحات 85-97
    زمینه و هدف

    بررسی توزیع مکانی آلاینده ها به منظور پایش آلودگی خاک و حفظ کیفیت محیط زیست امری ضروری است. لذا این پژوهش با هدفتعیین تجمع کروم و نیکل و تهیه نقشه توزیع مکانی عناصر در خاک اطراف شهرک صنعتی شماره 3 اراک در سال 1392 انجام شده است.

    روش بررسی

    بدین منظور، پس از انتخاب 10 ایستگاه در شعاع 5 کیلومتری شهرک، در مجموع 20 نمونه خاک سطحی و عمقی برداشت شد. پس از تعیین برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، نسبت به هضم اسیدی نمونه ها و قرایت غلظت عناصر توسط دستگاه نشر اتمی اقدام شد. پردازش آماری داده ها و تهیه نقشه پهنه بندی عناصر نیز به ترتیب توسط نرم افزارهای SPSS و ArcGIS انجام یافت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بیشینه میانگین غلظت کروم در نمونه های خاک سطحی و عمقی (میلی گرم در کیلوگرم) با 97/1±50/15 و 65/1±00/13 به ترتیب مربوط به ایستگاه 2 و بیشینه میانگین غلظت نیکل در خاک سطحی و عمقی (میلی گرم در کیلوگرم) با 90/1±25/19 و 02/2±50/18 به ترتیب مربوط به ایستگاه های 9 و 2 بوده است. نتایج مقایسه میانگین غلظت تجمع یافته کروم و نیکل در نمونه های خاک سطحی و عمقی با رهنمود WHO نشان داد که میانگین غلظت هر دو عنصر در نمونه ها کوچک تر از بیشینه رواداری WHO بوده است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    عدم تجاوز میانگین غلظت عناصر کروم و نیکل در نمونه ها  از بیشینه رواداری WHO را می توان با عواملی همچون اعمال مدیریت محیط زیستی در واحدهای مستقر در شهرک، جهت وزش باد غالب که عمدتا به سمت اراضی بایر سمت غرب منطقه است، وسعت اندک اختصاص یافته به کاربری کشت آبی و به تبع آن عدم استفاده بیش از حد از نهاده های کشاورزی مرتبط دانست.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، فلز سنگین، GIS، شهرک صنعتی شماره 3 اراک
  • الهام بنی هاشمی*، علی اصغر نقی پوربرج صفحات 99-110
    زمینه و هدف

    درک چگونگی پاسخ گیاهان به آتش سوزی برای پیش بینی ویژگی ها و پراکنش بسیاری از زیست بوم ها ضروری است. هدف این تحقیق شناسایی، طبقه بندی و تجزیه و تحلیل صفات عملکردی گیاهان است که بتوانند به عنوان وسیله ای برای شناسایی تغییرات جوامع گیاهی در اثر آتش سوزی در فواصل زمانی مختلف مورد استفاده قرار گیرند.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر در منطقه کرسنک در شهرستان بن و در استان چهارمحال و بختیاری انجام یافته است. تعداد 6 سایت با سابقه آتش سوزی یک ساله و پنج ساله انتخاب و نمونه برداری به روش تصادفی طبقه بندی شده انجام یافت. در هر پلات پس از شناسایی گونه های موجود، درصد پوشش هریک از گونه ها تخمین زده شد و صفات گیاهی اندازه گیری شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که صفات گیاهی همچون ارتفاع گیاه، تولید، شاخص سطح برگ SLA، مساحت و وزن خشک برگ، درصد ترکیب گونه های گندمی، علفی و بوته ای، درصد ترکیب گیاهان با خوشخوراکی کلاس II و III، درصد ترکیب گونه های با اشکال زیستی همی کریپتوفیت و کامفیت در دو منطقه آتش سوزی و شاهد اختلاف معنی داری داشتند (05/0Sig ≤). طبق نتایج تحلیل مولفه های اصلی، تاثیرپذیرترین صفات به ترتیب عبارت از شاخص سطح برگ SLA، خوشخوراکی کلاس II، طول برگ، درصد ترکیب همی کریپتوفیت، درصد ترکیب پهن برگان علفی و مساحت برگ بودند که ارتباط مستقیمی با آتش سوزی پنج ساله و آتش سوزی یک ساله داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گیری نمود که صفات گیاهی نقش مهمی در تعیین پاسخ گونه های گیاهی به آشفتگی های محیطی دارند و از این رو می توانند بر سیر توالی ثانویه مرتع نیمه استپی پس از آتش سوزی تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، صفات عملکردی گیاهی، مرتع نیمه استپی، کرسنک
  • ملیحه امینی*، حامد حق پرست صفحات 111-121
    زمینه و هدف

    دفع فلزات سمی طی فعالیت های انسانی، آلودگی بسیاری از خاک ها را به همراه داشته است. تجمع فلزات کمیاب موجب از بین رفتن حاصل خیزی خاک و تباهی منابع آب در بسیاری از کشورها گردیده است. در سال های اخیر روش گیاه پالایی با بهره گیری از گونه های گیاهی مختلف از راه حل های با اهمیت در کنترل آلودگی خاک بوده است. 

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر از گیاه نی معمولی (Pharagmites australis) برای جداسازی فلز سرب از خاک های آلوده در قالب تالاب مصنوعی استفاده شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور و سه تکرار اجرا گردید. بر این اساس مقدار سرب و سطوح مختلف غلظت سرب که موجب تنش در گیاه می شدند، به دست آمدند.  

    یافته ها

    نتایج آزمایش در شرایط گل خانه نشان داد با افزایش غلظت سرب در تیمارهای آزمایشی میزان جذب آن توسط بافت های زیرزمینی و اندام های هوایی گیاه افزایش می یابد هرچند تجمع فلزات در بافت های زیرزمینی معنی دار بوده است و انتقال آن و تجمع در بافت های هوایی گیاه خیلی کم تر گزارش شده است. نتایج تجزیه رگرسیون نشان داد افزایش غلظت سرب در بافت های گیاه نی تالابی تحت تاثیر سطوح تنش این فلز تابع یک منحنی درجه دوم با ضرایب تباین بالای 90% و در سطح آماری 1 درصد معنی دار گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی نی تالابی گیاهی نسبتا مقاوم در برابر تنش فلز سنگین سرب، دارای فاکتور انتقال پایین و ظرفیت بالایی برای تجمع این فلز در ریشه خود می باشد.

    کلیدواژگان: گیاه پالایی، Pharagmites australis، تالاب مصنوعی، سرب، خاک های آلوده
  • مهسا نصرالله زاده، مریم فراهانی* صفحات 123-138
    زمینه و هدف

    آموزش های محیط زیستی در مورد منابع انرژی از بهترین روش ها در افزایش کیفیت محیط زیست شهری می باشد. تحقیق حاضر با هدف  تعیین تاثیر آگاهی و آموزش های محیط زیستی در اصلاح الگوی مصرف انرژی در بخش خانگی و رابطه آن با سن و جنس شهروندان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر در پاییز سال 1396 انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و جامعه آماری مورد مطالعه شهروندان منطقه 6 شهرداری تهران بودند. تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 390 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری تصادفی و روش جمع آوری اطلاعات نیز پرسشنامه بود. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی  در نرم افزار SPSS  نسخه 22 انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره دانش محیط زیستی شهروندان این منطقه 21/4 از 5 نمره به دست آمد و بیانگر آن است که آنها از نگرش و عملکرد محیط زیستی  متوسط به بالا برخوردارهستند. تفاوت معنی داری بین دانش ، نگرش و عملکرد محیط زیستی زنان و مردان این منطقه مشاهده نشد. در حالی که متغیر سن تاثیر معنی داری بر میزان دانش ، نگرش و عملکرد محیط زیستی شهروندان منطقه 6 نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    بین دانش و رفتار محیط زیستی و نگرش و رفتار محیط زیستی شهروندان منطقه 6 رابطه وجود دارد. لذا پیشنهاد می گردد جهت اصلاح نگرش و رفتار محیط زیستی شهروندان این منطقه از شیوه های آموزشی مناسب استفاده گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی های محیط زیستی، آموزش محیط زیست، اصلاح الگوی مصرف، انرژی خانگی
  • جلیل سرهنگ زاده*، بهمن کیانی صفحات 139-152
    زمینه و هدف

    خرس قهوه ای (Ursusarctossyriacus) با وجودی که در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی در طبقه کمترین نگرانی قرار دارد، اما جمعیت و دامنه انتشار آن به عنوان بزرگ جثه ترین گوشت خوار کشور، کاهش یافته است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی مطلوبیت زیستگاه و عوامل موثر بر پراکنش خرس قهوه ای در حوزه آبخیز ناپشته چای انجام گرفت.

    روش بررسی

    به منظور مدل سازی مطلوبیت زیستگاه خرس قهوه ای با استفاده از نقاط حضور (از پاییز 1394 تا پاییز 1395)، از روش بیشینه آنتروپی بهره گیری شد. لایه های اطلاعاتی انتخاب شده به عنوان متغیرهای موثر بر حضور گونه شامل طبقات درصد شیب، طبقات جهت جغرافیایی، طبقات ارتفاع از سطح دریا، کاربری اراضی، منابع آبی، متغیرهای توسعه انسانی (روستاها و جاده ها) و اقلیم هستند.

    یافته ها

    نتایج بررسی نشان داد که حدود 4/24% از وسعت حوزه آبخیز ناپشته چای، زیستگاه مطلوبی برای خرس قهوه ای است. همچنین براساس نقشه مطلوبیت زیستگاه، خرس ارتفاع 2100-1000 متر از سطح دریا و شیب 10 تا 60% را ترجیح می دهد. به علاوه متغیرهای وجود پوشش جنگلی متراکم، اراضی زراعی، منابع آب و روستاها و همچنین جهت دامنه و نوع اقلیم از عوامل موثر بر حضور این گونه می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    ارزیابی مدل با سطح زیر منحنی ROC برابر 970/0، نشان دهنده قدرت تشخیص بسیار عالی می باشد. زیستگاه های مطلوب یک پارچه خرس قهوه ای در مناطق مکیدی، اسکلو، ناپشته و بالاسنگ قرار دارند. جلوگیری از توسعه گردشگری در محدوده زیستگاه های مطلوب خرس قهوه ای و انجام مطالعات تکمیلی برای تعیین کریدورها و جابجایی خرس قهوه ای به خارج از منطقه از پیشنهادهای این پژوهش است.

    کلیدواژگان: خرس قهوه ای، بیشینه آنتروپی، مطلوبیت زیستگاه، حوزه آبخیز ناپشته چای
  • مهراب آقائی، علی حشمت پور*، مجتبی قره محمودلو، سید مرتضی سیدیان صفحات 153-166
    زمینه و هدف

    کیفیت آب رودخانه ها می تواند کمک شایانی به مدیریت و برنامه ریزی منابع آب کند. این مطالعه به منظور بررسی کیفیت آب رودخانه چهل چای با استفاده از شاخص کیفیت آب های سطحی ایران IRWQISC انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه از آب رودخانه چهل چای در 7 ایستگاه مختلف در یک دوره 6 ماهه نمونه برداری شد. سپس به منظور استفاده از شاخص کیفی IRWQISC میزان برخی از پارامترهای فیزیکوشیمایی و میکروبی در این دوره شش ماه اندازه گیری شد. پس از محاسبه میزان شاخص برای هر ایستگاه، تغییرات آن در طول رودخانه مطالعه گردید. در نهایت نتایج شاخص کیفی IRWQISC با استاندارهای موجود برای شرب و کشاورزی مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج این تحقیق نشان داد که براساس شاخص IRWQISC آب رودخانه چهل چای در رده کیفی نسبتا خوب قرار می گیرد. همچنین میزان شاخص IRWQISC در جهت جریان از بالادست به سمت خروجی حوزه کاهش می یابد که بیانگر کاهش کیفت آب رودخانه است. نتایج این تحقیق نشان داد که بطور کلی رابطه مستقیمی بین دبی رودخانه و شاخص IRWQISC وجود دارد بطوریکه با افزایش میزان دبی رودخانه، میزان شاخص IRWQISC نیز افزایش یافت.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج این تحقیق نشان دادکه متوسط میزان شاخص IRWQISC در فصل بهار از فصل تابستان بهتر بوده است. تغییرات دبی و شاخص IRWQISC حاکی از یک رابطه مستقیم بین آنهاست، بطوریکه با افزایش میزان  جزیی دبی میزان شاخص نیز افزایش چشمگیری داشته است. مقایسه پارامترهای اندازه گیری شده با استاندارهای شرب و کشاورزی، نشان دادکه آب رودخانه چهل چای از نظر استاندارهای کشاورزی مناسب بوده و فاقد استاندارهای لازم در  بخش شرب می باشد. نتایج نشان داد که قبل از مصرف برای شرب باید حداقل دو تصفیه فیزیکی و میکروبی بر روی آن انجام شود.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، شاخص IRWQISC، رودخانه چهل چای، مدیریت منابع آب
  • بی بی سارا داز*، عطا غفاری گیلانده، علی عزیزی صفحات 167-181
    زمینه و هدف

    شهرنشینی سریع به همراه تغییرات زیاد در پوشش اراضی، باعث اختلال در ساختار و  عملکردهای زیست محیطی مرتبط با فضاهای سبز شهری شده است. شناسایی و درک این تغییرات برای بهبود وضعیت در هر مکانی امری لازم و اجتناب ناپذیرمی باشد.    بر همین اساس هدف از این مطالعه بررسی تغییرات فضای سبز شهر گرگان با استفاده از متریک های سیمای سرزمین و به کارگیری  تکنیک های سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش جهت تهیه نقشه های کاربری/پوشش اراضی شهر گرگان از تصاویر سنجنده های ماهواره های لندست متعلق به سال های 1987، 2001 و 2014 استفاده شده است. به طوری که پس از انجام عملیات پیش پردازش، طبقه بندی تصاویر به روش طبقه بندی نظارت شده با به کارگیری الگوریتم حداکثر احتمال انجام گرفت و نقشه های مورد نظر در سه کلاس اراضی ساخته شده، فضای سبز و سایر کاربری ها تهیه گردید. سپس جهت بررسی روند تغییرات لکه های سبز شهری از متریک های مساحت طبقه، تعداد لکه، میانگین اندازه لکه، میانگین شکل لکه  و تراکم حاشیه استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از بررسی تغییرات زمانی فضای سبز شهر گرگان نشان داد که بین سال های 1987 تا 2014 مقدار زیادی از اراضی سبز به ویژه اراضی کشاورزی و جنگلی کاهش یافته و بر میزان اراضی ساخته شده اضافه شده است. به طوری که طی این 27 سال اراضی ساخته شده با میزان 86/15 کیلومترمربع روند افزایشی و در مقابل فضای سبز با مقدار  53/6 کیلومتر مربع روند کاهشی را داشته اند. همچنین بررسی و تحلیل متریک های سیمای سرزمین نیز حاکی از کاهش تعداد و اندازه لکه های سبز همراه با تکه تکه شدن و از هم گسیختگی آن ها می باشد. 

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از بررسی روند تغییرات پوشش اراضی طی 27 سال نشان داد که فضاهای سبز به میزان قابل توجهی همراه با تکه تکه شدن، روند کاهشی را داشته است. بنابراین به کارگیری رویکردهای جدید اکولوژیک در کنار سایر روش های مطالعات فضاهای سبز در برنامه ریزی های شهری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: اکولوژی سیمای سرزمین، سنجش از دور، شهر گرگان، فضای سبز شهری، متریک های سیمای سرزمین
  • اعظم حاجی آقاجانی، کامبیز هژبر کیانی*، علی امامی میبدی، کامبیز پیکارجو صفحات 183-195
    زمینه و هدف

    مدل رشد اقتصادی می تواند اثرات مستقیم و غیرمستقیم سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی را بررسی کند. ازجمله عوامل غیرمستقیم می توان به اثر آلودگی محیط زیست را نام برد؛ اما در این بین نباید از محدودیت های پیش روی طرفداران این نظریه همچون میزان تاثیرگذاری به کارگیری سرمایه انسانی در جهت کاهش آلودگی محیط زیستی و نیل به اهداف و سیاست گذاری های مشابه با اقتصادهای توسعه یافته غافل ماند؛ بنابراین هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سرمایه انسانی بر رابطه مورد تاکید کوزنتس یعنی رابطه آستانه ای آلودگی محیط زیست و رشد اقتصادی است.

    روش بررسی

    برای دستیابی به اهداف تحقیق، از روش گشتاورهای تعمیم یافته یا پانل پویا (GMM) با استفاده از اطلاعات 14 کشور حوزه منا برای دوره زمانی 2000 تا 2016 استفاده شده است.

    یافته ها:

     رابطه آلودگی محیط زیست (انتشار CO2) و رشد اقتصادی غیرخطی بوده و فرضیه منحنی کوزنتس در مجموعه منتخب تحقیق، موید وجود یک رابطه معکوس U شکل بین رشد اقتصادی و انتشار آلودگی است. هرچه سرمایه انسانی با سطح کنونی انتشار گازهای گلخانه ای در کشورهای منتخب بیشتر شود، رشد اقتصادی افزایش خواهد یافت.

    نتیجه گیری: 

    افزایش رشد ناشی از انباشت سرمایه انسانی، می تواند نقش تعدیل کننده ای بر رابطه منفی آلودگی محیط زیست و رشد اقتصادی مجموعه منتخب تحقیق داشته باشد. با افزایش سرمایه انسانی در هر سطحی از آلودگی زیست محیطی، نقطه آستانه ای رابطه منفی آلودگی زیست محیطی و رشد اقتصادی به تعویق می افتد. به عبارتی هرچه توسعه دانش محور و مبتنی بر سرمایه انسانی افزایش یابد، رابطه منفی آلودگی محیط زیست با رشد اقتصادی تعدیل می شود

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، آلودگی محیط زیست، رشد اقتصادی
  • جمال الدین مهدی نژاد*، سودابه قلی پور صفحات 197-211
    زمینه و هدف

    پارک های شهری جزء فضاهای عمومی و از حقوق اولیه شهروندان محسوب می شوند و توجه به دیدگاه کاربران در رضایتمندی آن ها از کیفیت محیطی دارای اهمیت می باشد. هدف این پژوهش بررسی عامل امنیت به عنوان یکی از عامل های کیفیت محیطی از دیدگاه کاربران در پارک های شهری است که می تواند تضمین کننده رضایت شهروندان در استفاده از فضاهای شهری باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش، تحقیقی تجربی با هدف کاربردی و دارای روشی پیمایشی با ابزار گردآوری داده ها به صورت توزیع پرسشنامه است و در پارک های شهر بابل و در تابستان 1396 انجام شده است. شاخص های امنیت در این پژوهش بر اساس رویکرد CPTED (پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی) به دست آمده است. تعداد نمونه های آماری 175 نفر از کاربران بالای پانزده سال در پارک ها بوده است. همچنین برای تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS 22  و از آزمون رگرسیون چند متغیره برای پیش بینی سهم هر یک از زیرشاخص ها در رضایتمندی از امنیت استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی جزیی بین عوامل با یکدیگر با درنظرگرفتن عوامل دیگر نشان دهنده ارتباط معنادار امنیت با عوامل زیبایی شناسی، معنا و تجمیع پذیری و ارتباط غیرمعنادار با عوامل ساختاری-فیزیکی و الگوهای رفتاری می باشد. در این بین ارتباط با عامل تجمیع پذیری بیش ترین است. همچنین شاخص های مطرح شده در عامل امنیت با درجه بندی های متفاوت بر آن تاثیرگذار هستند و متغیر جنس در میزان میانگین رضایتمندی از امنیت تفاوت معناداری نداشته؛ ولی متغیرهای سن، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات و وضعیت شغلی بر میزان میانگین رضایتمندی از امنیت تاثیر گذار بوده است. به گونه ای که افراد با میانگین سنی بالاتر، متاهل، دارای تحصیلات دیپلم و خانه دار نسبت به دیگر گروه ها در زیرمجموعه خود انتظارات بالاتری برای دستیابی به امنیت دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش می تواند به مدیران، برنامه ریزان و طراحان شهری در پیاده سازی الگوهای مناسب برای ایجاد پارک های شهری ایمن که منطبق بر ترجیحات کاربران باشد، کمک کند تا بتوانند با درنظر گرفتن خواسته ها و اولویت های هر گروه فضاهایی مطابق با احتیاجات کاربران را اجرا کنند.

    کلیدواژگان: امنیت، پارک های شهری، کاربران، رضایتمندی، رویکرد CPTED
  • سمانه عبدی اندرابی، رضا حاجی سید محمد شیرازی، سید امیرعلی انوار*، مریم عطایی صفحات 214-222
    زمینه و هدف

    بررسی احتمال آلودگی آب سرد کن های بیمارستانی به منظور تعیین کیفیت آب مصرفی اهمیت ویژه ای در سلامت جامعه دارد. pseudomonasبه عنوان یک پاتوژن فرصت طلب مورد توجه می باشد. از آن جایی که امکان رشد با حداقل نیازهای غذایی را دارد، قادر است در آب شیر رشد کند. که این توانایی باعث حضور مداوم آن ها در محیط های بیمارستانی شده است. هدف اصلی این مطالعه تعیین میزان آلودگی pseudomonas aeruginosaدر آب سردکن های تعدادی از بیمارستان های تهران است.

    روش بررسی

    نمونه های آب در 2 فصل پاییز و زمستان به تعداد 100عدد نمونه از آب سردکن های مستقر از ده بیمارستان در نقاط 5 گانه شهر تهران برداشته شد. ابتدا نمونه ها در کنار ژل یخ و در دمای 4 درجه سانتی گراد به آزمایشگاه منتقل و بعد لوله های حاوی محیط کشت های مختلف به مدت 24 تا 48 ساعت در انکوباتور با دمای 37 درجه سانتی گراد نگهداری شد. سپس نمونه ها از لحاظ نیاز رشد به مواد مغذی، استفاده از کربوهیدرات از طریق اکسیداسیون یا از طریق تخمیر صورت گرفته، مسیرهای تخمیر گلوکز و تعیین قدرت باکتری در استفاده از سیترات وجود آنزیم اکسیداز و کاتالاز با استفاده از محیط های کشت و تستهای اختصاصی مربوط بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت توصیفی و با استفاده از نرم افزارهای excel و spss انجام گرفت.

    یافته ها

    در نتیجه پژوهش انجام شدهدر نمونه های آزمایشگاهی جنس های Bacillus شناسایی گردید. همچنین در نمونه های آزمایش شده جنس pseudomonas مشکوک به گونه  aeruginosa و جنس alcaligenes مشکوک به گونه Fecalis نیز مورد شناسایی قرار گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    دما تاثیر به سزایی در رشد باکتری pseudomonas aeruginosa دارد و دمای بالای 37 درجه سانتی گراد باعث افزایش رشد و دمای پایین تر از 4 درجه سانتی گراد در زمان تابش خورشید البته در هوای سرد (پاییز و زمستان) باعث کاهش و مشاهده نشدن باکتری pseudomonas aeruginosa در آب سردکن ها می شود.

    کلیدواژگان: Pseudomonas aeruginosa، آب سردکن، بیمارستان، آب آشامیدنی
  • رضوان حیدری، حمیدرضا پورخباز*، سعیده جوانمردی، علیرضا ایلدرمی صفحات 223-238
    زمینه و هدف

    اکوتوریسم در واقع یک توریسم مسوولانه به محیط های طبیعی است که ضمن حفظ محیط زیست، سلامت جامعه محلی را نیز پایدار می سازد. از آن جا که انسان امروز در مواجهه و برخورد با طبیعت و محیط زیست شیوه معقولی را اتخاذ ننموده است لذا ارزیابی توان اکولوژیک، به عنوان استراتژی استفاده منطقی از سرزمین ضرورت پیدا می کند.

    روش بررسی

    در این پژوهش با در نظر گرفتن توان اکولوژیک منطقه جهت کاربری توریسم اقدام به پیاده سازی مدل آمایشی این کاربری و پهنه بندی مناطق مستعد گردشگری گردید. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش مطالعه، توصیفی- تحلیلی است. بدین منظور از مدل تصمیم گیری چندمعیاره تعاملی ANP-DEMATEL جهت وزن دهی به معیارها و منطق فازی برای استانداردسازی معیارها استفاده شد. سپس با به کار گیری ترکیب خطی وزن دار (WLC) لایه ها با هم تلفیق شده و نقشه پراکندگی مناطق مستعد استخراج گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 1/73 درصد از منطقه جهت توسعه اکوتوریسم مناسب است و تنها 4/ 11 درصد توان لازم را ندارد که در مناطق پر شیب منطقه قرار گرفته است .                                                                                   

    نتیجه گیری

    در نهایت می توان نتیجه گرفت که تلفیق مدل های ترکیبی ANP-DEMATEL به همراه منطق فازی کارایی بالایی را  در مکان یابی مناطق تفرجی دارد و راه حل موثری را جهت کمک به تصمیم گیری گروهی ارزیابان ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، تفرج متمرکز، تصمیم گیری چند معیاره، ANP-DEMATEL، شهرستان ملایر
  • زینب عصمتی*، اعظم عدالت جو صفحات 239-254
    حمایت قانونی از حق بر محیط زیست ابزاری در جهت نیل به حفاظت محیط زیست است. حق بر محیط زیست سالم  به طور وسیعی در قوانین اساسی کشورهای در حال توسعه به رسمیت شناخته شده است. اما عدم انطباق اسناد بالادستی نظیر قانون اساسی، سیاست های کلی نظام و برنامه های توسعه و عدم یکپارچگی این قوانین در انطباق بامحیط زیست، از جمله چالش های این حوزه محسوب می گردد. در قانون اساسی در اصل50 بحث محیط زیست  مورد تاکید قرار گرفته و نقشه راه را تدوین گردیده است. در این اصل، حفاظت‏ محیط زیست ‏وظیفه‏ عمومی‏ تلقی‏ می‏شود. موضوع محیط زیست در برنامه های مختلف توسعه، مورد توجه برنامه ریزان و سیاستمداران  قرار گرفته است. علم به این که چه مقدار از تکالیف یک برنامه تحقق یافته است، می تواند ما را به سوی یک برنامه ریزی بهتر در آینده رهنمون سازد.  در این مقاله، سعی شد تا احکام مرتبط با حوزه محیط زیست از برنامه های توسعه استخراج شده و عملکردهای  صورت گرفته در آن حوزه مورد بررسی قرار گیرد. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که در برنامه های توسعه در حوزه محیط زیست، یا مواردی از برنامه اصلا اجرا نشده یا این که در صورت اجرا، خیلی ناقص بودند، لذا کارآمدی لازم را نداشتند. در حوزه محیط زیست چالش هایی وجود دارد که باید با دید نقادانه به آنها نگریست تا علاوه بر رفع چالش ها از مشکلات این بخش کاسته شود. نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران هم در نظر و هم در عمل مبتنی است بر پذیرش تلویحی حق بشر به محیط زیستی سالم، ولی برای این که این شناسایی و ابتناء از فواید عملی کامل برخوردار گردد ،نهادهای مختلف حکومتی اعم از تقنینی ،اجرایی و قضایی باید در ارتقای وضعیت موجود همت گمارند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، حق برمحیط زیست، قانون اساسی، برنامه های توسعه، حقوق بشر
  • الهام فروتن*، فاطمه گلپایگانی صفحات 255-265
    زمینه و هدف

    پدیده تغییر اقلیم با تغییر در میزان بارش، بر میزان آب موجود در آبخوان ها تاثیر می گذارد. در این تحقیق هدف آن است که ابتدا میزان متوسط آب زیرزمینی با استفاده از مناسب ترین روش زمین آمار برآورد گردد و سپس رابطه شاخص آب زیرزمینی با یکی از شاخص های خشکسالی در مقیاس ماهانه و سالانه مورد بررسی قرار گیرد که اهمیت بارش در تغذیه آب زیرزمینی مشخص شود.    

    روش بررسی

    حوزه آبخیز مورد مطالعه، حوزه آبخیز شریف آباد واقع در استان قم  با وسعت آبخوان  2/27035 هکتار می باشد. در این منطقه 16 چاه مشاهداتی دارای آمار می باشند که در این مطالعه، سطح ایستابی چاه های مشاهداتی منطقه در طی بازه زمانی 1384-1394 با استفاده از مدل های واریوگرامی مورد بررسی قرار گرفت و متوسط سطح ایستابی در هر سال با استفاده از بهترین مدل تعیین گردید. سپس شاخص SWI در حوزه آبخیز محاسبه شد. همچنین در این تحقیق از شاخص SPI که یکی از شاخص های خشکسالی است استفاده شده و با استفاده از ضریب پیرسون،  همبستگی این شاخص ها در مقیاس ماهانه و سالانه بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در میان مدل های واریوگرامی که برای درون یابی داده های ماهانه سطح ایستابی اعمال شد، مناسب ترین مدل کریجینگ است. همچنین ضریب همبستگی پیرسون بین دو شاخص SWI و SPI در مقیاس ماهانه و در سطح اعتماد 99% در چاه های مورد بررسی معنی دار نمی باشد. همچنین این ضریب همبستگی در مقیاس سالانه نیز معنی دار نیست.

    نتیجه گیری

    در این تحقیق معنی دار نبودن همبستگی بین شاخص خشکسالی SPI  و شاخص آب زیرزمینی در منطقه مورد مطالعه در مقیاس ماهانه و سالانه بیانگر آن است که اگر بیلان آبی در این گونه مناطق درنظر گرفته شود، بارش سهم ناچیزی در تغذیه آب زیرزمینی دارد. لذا می توان نتیجه گیری نمود بخش اعظم بارش منطقه به علت تبخیر و تعرق زیاد از دسترس خارج می شود و قادر به تغذیه آبخوان نمی باشد.

    کلیدواژگان: شاخصSWI، شاخص SPI، کریجینگ، آب زیرزمینی، شریف آباد
  • اصغر اصغری مقدم*، فاطمه نظری، محسن موذن، وارطان سیمونز صفحات 267-278
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، سطح آب دریاچه ارومیه، به طور فزاینده ای کاهش یافته و حجم عظیمی از رسوبات و نمک در بستر آن برجای مانده است. با توجه به زمین شناسی اطراف دریاچه و نیز پساب ها و فاضلاب هایی که به دریاچه وارد شد ه اند، عناصر مضری وارد آب دریاچه شده است. با پس روی دریاچه آلودگی های مجتمع در آب، به رسوبات و نمک های بستر دریاچه منتقل شده است که در صورت تبدیل احتمالی این رسوبات و نمک های حاوی عناصر خطرناک به ریزگرد، مناطق اطراف را تحت تاثیر قرار خواهند داد. در این مطالعه، محتوای فلزات مضر سنگین (As، Cr، Ni، Cu، Pb، Zn، Co، Mn، V، Cd و Hg) و مواد رادیواکتیو (Th و U) در رسوبات و نمک های بستر دریاچه ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفت. هدف از این پژوهش، شناسایی و مطالعه منشا آلودگی عناصر مضر موجود در رسوبات و نمک های برجای مانده در بستر خشک شده قسمت نیمه شرقی و میان گذر دریاچه ارومیه می باشد.

    روش بررسی

    جهت بررسی، نمونه برداری از رسوبات و نمک های سطحی دریاچه، از قسمت شرقی و میان گذر دریاچه صورت گرفت و نمونه ها مورد ارزیابی ژیوشیمیایی و آنالیز آماری قرار گرفتند.

    یافته ها

    مقایسه نتایج غلظت های به دست آمده با متوسط پوسته ای نشان داد که عناصر As، Cu، Ni،Co ، Hg، Cd، Th و U در منطقه بیش تر از متوسط پوسته ای هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    عناصر مورد مطالعه با ارزیابی های آماری هم چون ضریب همبستگی، تحلیل خوشه ای و تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از هر سه روش تاییدکننده یکدیگر بود. طبق این نتایج، منشا عناصر U و Hg، زمین شناسی و منشا سایر عناصر انسانی می باشد. منابع اصلی آلودگی انسانی ناشی از پساب ها و فاضلاب های شهری و صنعتی مناطق اطراف دریاچه می باشند.

    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، ضریب همبستگی، تحلیل خوشه ای، تحلیل عاملی، فلزات سنگین
  • میلاد بنائی، غلامرضا صالحی* صفحات 279-290
    زمینه و هدف

    هدف این مقاله، شبیه سازی توامان راکتور گازی ساز و سیکل بخار نیروگاه زباله سوز تهران، به منظور دستیابی و شناسایی پارامترهای تاثیر گذار بر راندمان و توان خروجی نیروگاه می باشد. اطلاعات بدست آمده از طریق این شبیه سازی علاوه بر اینکه می تواند جهت افزایش بهره وری و راندمان نیروگاه زباله سوز تهران مورد استفاده قرار گیرد، می تواند به عنوان اطلاعاتی ارزشمند در سایر نیروگاه های زباله سوز در دست اجرای کشور نیز به کار گرفته شود.

    روش بررسی

    به کمک اطلاعات بدست آمده از نمودار فرآیند جریانی و شرایط عملکردی نیروگاه زباله سوز تهران و آنالیز موجود از ترکیب زباله های شهر تهران، شبیه سازی  توامان بخش گازی سازی و سیکل بخار این نیروگاه توسط نرم افزارAspen plus  صورت پذیرفت. گام به گام نتایج حاصل از شبیه سازی با شرایط عملکردی نیروگاه و اطلاعات تجربی به دست آمده از از فرآیند گازی سازی در مقالات پایه مورد صحت سنجی قرار گرفت.

    یافته ها

    توان تولیدی نیروگاه به میزان زیادی تحت تاثیر میزان رطوبت زباله های ورودی و همچنین نوع زباله های ورودی است. در صورتی که بتوان میزان رطوبت پسماند ورودی به نیروگاه را حداقل به میزان  10% کاهش داد، توان خروجی نیروگاه به میزان حدود 30 % افزایش خواهد یافت. همچنین بررسی های صورت پذیرفته نشان می دهد افزایش میزان چوب و زباله های سبزدر ترکیب زباله های ورودی به نیروگاه سبب کاهش راندمان و توان تولیدی نیروگاه می شود.

    بحث و نتیجه گیری

    شبیه سازی صورت پذیرفته نشان می دهد، درصد بالای ترکیبات دارای چوب و زباله های سبز در پسماند ورودی سبب کاهش توان خروجی نیروگاه می شود. لذا اجرای تمهیدات لازم در خصوص کاهش میزان رطوبت زباله های ورودی و همچنین دستیابی به ترکیبی دارای کمترین میزان چوب و زباله های سبز موجب بهره وری و افزایش توان خروجی نیروگاه می شود.

    کلیدواژگان: پسماند شهری، راکتور گازی ساز، گازی سازی، توان خروجی، شبیه سازی
  • ناهید گلستانه، محمد مهدی تقی زاده* صفحات 291-302
    زمینه و هدف

    منطقه صنعتی زرقان (شمال شرق شیراز) تحت تاثیر منابع متعدد آلودگی هوا قرار دارد. در این پژوهش، ارزیابی ریسک سلامت ساکنین دایم زرقان و تخمین میزان ابتلا به بیماری های سرطانی و غیرسرطانی ناشی از تنفس هوای آلوده به BTEX، انجام شده و نتایج آن با مطالعات مشابه و استانداردهای بین الملی در این زمینه مقایسه شده است.

    روش بررسی

    با استفاده از اندازه گیری های BTEX که از هوای زرقان، در مطالعات قبلی انجام شده، ارزیابی ریسک سرطانی و غیرسرطانی با استفاده از روش های معتبر علمی (IRIS-USEPA) در ساکنین دایم زرقان انجام شده است.

    یافته ها:

     بالاترین ریسک سرطانی بنزن در ایستگاه های پالایشگاه (4-10×61/1) و میدان امام (5-10×39/5) محاسبه شده است. همچنین، بالاترین ریسک سرطانی اتیل بنزن در ایستگاه های شهرک صنعتی 1 (6-10×47/6) و پالایشگاه (6-10×23/6) بدست آمده است. با درنظر گرفتن میانگین غلظت های BTEX درایستگاه هایداخل شهر زرقان، نسبت مخاطره (HQ) برای همه آلاینده ها در این پژوهش، به صورت مجزا و مجموع (HI) کم تر از "یک" بدست آمده است.

    بحث و نتیجه گیری

      این آلاینده ها در غلظت های موجود خطر غیرسرطانی آشکار برای مردم زرقان ندارند. بالاترین ریسک سرطانی مربوط به بنزن 5-10×81/3 و اتیل بنزن 6-10×32/4 می باشد. برای کاهش ریسک سرطان به تعداد "قابل قبول" برای آلاینده های سرطان زا در این مطالعه (بنزن، اتیل بنزن) از نظر WHO (5-10×1) غلظت بنزن می بایست ازg/m3µ10/5 (میانگین غلظت اندازه گیری شده) به g/m3µ 34/1 کاهش یابد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، BTEX، زرقان
  • نسیم ضیائی فر*، صابر خدایی آشان، ژیلا طلعت مهر آباد، فرزاد ارجمندی راد صفحات 303-311
    زمینه و هدف

    در بررسی فعالیت فتو کاتالیزوری نانو ذره Ag, Co/TiO2  فاکتورهایی مانند مقدار غلظت آلاینده،  مقدار فوتوکاتالیست،pH  و دمای کلسیناسیون از عوامل موثر در فرایند حذف آلاینده در محلول های آبی است. با استفاده از طراحی آزمایش امکان حذف فاکتورهای غیر ضروری و تعیین شرایط بهینه صورت میگیرد.

    روش بررسی

    نانو ذره Ag, Co/TiO2  سنتز شده  جهت حذف متیل ارانژ  استفاده گردید. و چهار متغیر موثر در فرآیند حذف متیل ارانژ، شامل غلظت اولیه ی آلاینده، مقدارفتو کاتالیست، pH و دمای کلسیناسیون به عنوان متغیرهای اصلی در نظر گرفته شد و آرایه ای با 4 فاکتور در 3 سطح در نظر گرفته شد. و جمعا 9 آزمایش با در نظر گرفتن شرایط سطوح برای بهینه سازی و تعیین درجه ی تاثیر هریک از فاکتورها انجام گردید.

    یافته ها

    تاثیر پارامترهای عملیاتی شامل غلظت اولیه ی آلاینده، مقدار فوتوکاتالیست، pH و دمای کلسیناسیون به عنوان متغیرهای اصلی به روش طراحی آزمایش بهینه سازی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

      نتایج آزمایشات بوسیله ی طراحی آزمایش, روش تاگوچی در تخریب فوتوشیمیایی متیل ارانژ نشان داد که مقدار غلظت متیل ارانژ و سپس مقدار کاتالیست بیش ترین تاثیر را در میان فاکتورهای انتخابی دارند.

    کلیدواژگان: فعالیت کاتالیزوری، تاگوچی، طراحی آزمایش، کودوپینگ، نانوذره
  • احمدرضا اعتمادی، احمدرضا کسرایی* صفحات 313-326
    زمینه و هدف

    زنجیره تامین ناب، یکی از این پارادایم هایی بوده که می تواند سبب دستیابی به عملکرد بهتر و رقابت پذیری شود. از جانب دیگر، رویکرد پایدار زنجیره تامین، سه بعد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی را در طول زنجیره مورد تاکید قرار می دهد ضمنا به دلیل اهمیت صنعت نفت و گاز در کشور، پیاده سازی زنجیره تامین ناب مبتنی بر پایداری در سازمان های فعال در این حوزه، ضروری بوده و هدف این مطالعه، ارایه چارچوب زنجیره تامین ناب در بخش فراساحل صنعت نفت و گاز با رویکرد پایداری می باشد.

    روش بررسی

    به منظور انجام این مطالعه که در یکی از بزرگترین شرکت های فعال در بخش فراساحل نفت و گاز  در سال 96 انجام شده، در ابتدا با مرور متون و سپس نظرخواهی از خبرگان، ده عامل اساسی که سبب ناب بودن زنجیره تامین می شوند، شناسایی شدند. در گام بعدی، با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری، چارچوب تحقیق تدوین شد.

    بافته ها:

     در این چارچوب، «مدیریت و رهبری» به عنوان تاثیرگذارترین و دو عامل«کمینه سازی زمان تحویل» و « انعطاف پذیری» به عنوان تاثیرپذیرترین عوامل تعیین شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر این اساس عامل «مدیریت و رهبری» زیر بنای این چارچوب بوده و باید بسیار مورد توجه قرار بگیرد. به این منظور، برنامه ریزی هماهنگ و دقیق، در نظر گرفتن راهکارهای مختلف و تجزیه و تحلیل آن ها، جلو گیری از انتصابات و تعویض پی در پی مدیران ، تلاش در جهت حل مشکلات و تضادهای بین بخشی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین ناب، توسعه پایدار، فراساحل نفت و گاز
  • میترا توکل*، منصوره شایقی، سید مسعود منوری، عبدالرضا کرباسی صفحات 327-348
    زمینه وهدف

    گسترش آبزی پروری و لزوم توسعه همگام آن با معیارهای زیست محیطی نیاز به مطالعه آثار نامطلوب احتمالی این صنعت را آشکار می سازد. از جمله این آثار ورود فاضلاب های تصفیه نشده ناشی از مزارع پرورش ماهی به آب رودخانه می باشد که می تواند موجب آثار زیست محیطی زیانباری در اکوسیستم های آبی پذیرنده باشد. بر این اساس، تحقیق پیش رو با هدف ارزیابی آلودگی ناشی از کارگاه های پرورش ماهی قزل آلا بر کیفیت آب رودخانه هراز واقع در شمال ایران انجام گرفت.

    روش بررسی

    برای این منظور، نمونه برداری 24 پارامتر فیزیکی و شیمیایی آب در15 ایستگاه بر اساس متدهای استاندارد طی یکسال انجام گردید. نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی، هیدرولوژی، خاکشناسی و کاربری اراضی  منطقه و راه های دسترسی محدوده مورد مطالعه تهیه و مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین منابع آلاینده شامل استخرهای پرورش ماهی، اراضی کشاورزی، استقرار مراکز مسکونی ،  صنایع موجود و آبگرم های معدنی شناسایی شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل حاکی از آن است که ، غلظت BOD، NO3-وPO-4 در ایستگاه های 7 و 10 بسیار زیاد می باشد. دلیل این امر را می توان در  قرار گرفتن چندین مزرعه پرورش ماهی کنار هم جستجو کرد.  مضافا به اینکه، غلظت DO در ایستگاه های مذکور کاهش قابل ملاحظه ای داشته است که می تواند به دلیل افزایش مصرف اکسیژن آب در این ایستگاه ها به علت تعدد استخرهای پرورش ماهی باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی یافته های تحقیق تاییدی بر تاثیر قابل تامل استخرهای پرورش ماهی بر کیفیت منابع آب سطحی در محدوده مطالعاتی است. این امر لزوم اتخاذ تدابیر مدیریتی لازم جهت کنترل آلاینده های ناشی از این صنعت در قالب دستورالعمل ها و ضوابط زیست محیطی را مشخص می نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، کارگاه پرورش ماهی، رودخانه هراز، ارزیابی
  • عباس غفاری*، نسرین محسن حقیقی، محسن دادخواه صفحات 349-364
    زمینه و هدف

    صداگاه به عنوان یکی از ارکان غیربصری منظر شهری مستلزم ارزیابی و بازطراحی است که نیازمند ارزیابی منظر شنیداری و شناخت نقاط دارای مساله و سپس اقدام بر اساس ارزیابی های دقیق می باشد. میدان نقش جهان به عنوان یک فضای شهری پذیرای افراد از رده های سنی و اجتماعی مختلف بایستی به لحاظ منظر شنیداری مورد ارزیابی قرار گیرد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی کیفیت شنیداری صداگاه در میان نقش  جهان اصفهان و با استفاده از بررسی طیف فرکانسی منابع صوت بود.

    روش بررسی

    جهت انجام پژوهش، از دستگاه صوت سنج ST-8851 جهت رکورد صدای منابع صوتی استفاده گردید. شبکه ای شطرنجی از 429 نقطه مورد برداشت قرار گرفته و مجموع لگاریتمی تراز های طیف های فرکانسی پایین، میانه و بالا حساب شد و در قالب نقشه های GIS با مختصات دقیق مکانی ارایه گردید.

    یافته ها

    با بررسی طیف فرکانسی منابع منفرد نوفه، حوزه های شنیداری مختلف در میدان بر اساس فرکانس های بالا، میانه و پایین مشخص شد.

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج نشان داد در فرکانس های پایین، نقشه ی همترازی تقریبا بصورت همگن بود. در فرکانس های میانه، مسیر حرکت اسب ها و نیز اطراف حوض میانی و ورودی بازار قیصریه از سطوح بالایی برخوردار بودند که نشان دهنده ی تراکم منابع صوتی فرکانس های میانه، مانند اصوات انسانی است. در فرکانس های بالا فقط مسیرهای عبور حمل و نقل سواره، گاری ها و آب نماها از سطوح بالایی برخوردار بودند و این به علت تمرکز منابع منفرد مرتبط با طیف فرکانسی بالاتر از 4000 هرتز می باشد. در انتها راهبردها و سیاست ها بر اساس نتایج ارایه شده است.

    کلیدواژگان: فضای شهری، صداگاه، کیفیت صوتی، تفکیک طیف فرکانس
  • حسنی سادات شمس دولت آبادی*، نیلوفر ملک، فرهنگ مظفر، بهرام صالح صدق پور صفحات 365-376
    زمینه و هدف

    با توجه به تاثیری که فضاهای باز آموزشی می تواند بر روی مخاطبان وکاربران این گونه فضاها داشته باشد، هدف پژوهش حاضر ارایه رهنمودهایی برای طراحی فضاهای باز کودکان در دوره دوم دبستان با تاثیرپذیری از هوش هیجانی و فرآیند یادگیری است.

    روش بررسی

    در این پژوهش پس از تدوین جدول هدف-محتوی و پرسش نامه حجم نمونه توسط 326 نفر از مربیان و دست اندرکاران به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی انجام گرفت و نتایج برای تحلیل داده های جمع آوری شده، در نرم افزار  spssنسخه 22 بر اساس تحلیل عامل R استخراج، و تحلیل داده ها بر اساس آمار توصیفی استنباطی است.

    یافته ها:

     از میان پاسخ مربیان و دست اندرکاران به پرسش نامه، هشت عامل قابل شناسایی می باشند. به این صورت که برای حدود 72 درصد از پاسخ دهندگان، واقعیتی به صورت مشترک قابل درک بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که تاثیر جلوه های طبیعی بر خودشکوفایی، وجود فضاهایی با عملکردهای فرهنگی، محیط هایی برای بازی های چندحسی در سنین مختلف، رابطه فضا و مبلمان منعطف، فضاهای نیمه خصوصی (نظارت پذیر)، رابطه فضاهای متنوع با حضور و یادگیری کودکان در حیاط، ارتباط بین فضای باز و بسته، رابطه انعطاف پذیری و تنوع فضایی با آسایش روانی و کالبدی می توانند بر فضاهای باز مدرسه به جهت ارتقاء هوش هیجانی و فرآیند یادگیری تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: اصول طراحی، فضاهای باز مدرسه، هوش هیجانی، تاثیر فضا بر هوش هیجانی، یادگیری در فضای باز
  • نفیسه یاری بروجنی، مهدی سعدوندی*، آرمین بهرامیان صفحات 377-389
    زمینه و هدف

    در خانه های امروزی ارتباط با طبیعت کم رنگ شده و ساکنان در حال حرکت به سوی تخریب محیط زیست پیرامون خود هستند. مساله این پژوهش، چگونگی ارتباط با طبیعت به عنوان یکی از اصول توسعه پایدار زیست محیطی در مسکن است و درصدد پاسخ به این پرسش است که ویژگی های مسکن سازگار با طبیعت در راستای تحقق اهداف پایداری زیست محیطی کدام اند؟

    روش بررسی

    جمع آوری اطلاعات از طریق متون کتابخانه ای صورت گرفته، سپس با تجزیه وتحلیل کیفی و روش توصیفی تحلیلی به تجزیه وتحلیل محتوای آن ها پرداخته است. در این راستا مولفه ها، اصول و جملات کلیدی پیرامون 3حوزه پایداری، طبیعت و مسکن استخراج گردید. بعدازآن مولفه ها و نکات به دست آمده دسته بندی شد. در ادامه نگارندگان به منظور دست یابی به ویژگی های مسکن موردنظر، به تحلیل و تطبیق این مولفه ها نسبت به یکدیگر پرداختند. درنهایت فهرستی شامل اقداماتی جهت تحقق این ویژگی ها حاصل گردید.

    یافته ها: 

    نتایج حاکی از لزوم توجه به اقداماتی در راستای ارتباط بی واسطه با طبیعت، احیای محیط های طبیعی و همچنین حفظ منابع طبیعی، کاهش مصرف انرژی و افزایش دریافت نور خورشید، کاهش آلودگی های زیست محیطی، هم گونی فرم و شکل ساختمان با محیط زیست و نحوه انتخاب و استفاده از مصالح در پروسه طراحی خانه هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد با مدنظر قرار دادن حضور مستمر طبیعت در سازمان دهی فضاهای مسکن، حفظ  پوشش گیاهی وضع موجود، احترام به شکل طبیعی سایت و... بتوان مسکنی طراحی نمود که در جهت تقویت ارتباط ساکنان با طبیعت و در راستای اصول پایداری زیست محیطی موثر افتد.

    کلیدواژگان: پایداری زیست محیطی، مسکن، طبیعت، معماری
  • علی کاظمی، نادر بهرامی فر*، اکبر حیدری صفحات 391-401
    زمینه و هدف

    امروزه آلودگی بوم سازگان آبی به فلزات سمی به خصوص جیوه از نگرانی های مهم جهانی به شمار می رود. استفاده از نانو جاذب ها روشی نوین با کارایی بالا جهت حذف فلزات سنگین از محیط های آبی است. در این مطالعه به منظور حذف یون جیوه از محلول های آبی و پساب کلروآلکالی، نانوکامپوزیتFe3O4@SiO2-NH2 عامل دار شده با گروه آمینی APTMS سنتز شد.

    روش بررسی

    آنالیز های گرما وزن سنجی، میکروسکوپ الکترونی روبشی، طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه، و آنالیز تعیین قدرت مغناطیسی به منظور تشخیص و بررسی ویژگی های نانوکامپوزیت سنتز شده صورت پذیرفت. سپس این نانوکامپوزیت برای حذف فلز جیوه از محلول های آبی و پساب کلروآلکالی در سیستم ناپیوسته مورد مطالعه قرار گرفت. جذب جیوه در شرایط بهینه (pH: 6، زمان: 90 دقیقه، مقدار جاذب: 20 میلی گرم) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بیشترین ظرفیت جذب تعادلی برای حذف جیوه از محلول های آبی 45/130 اندازه گیری شد. درصد حذف جیوه از پساب واقعی حدود 55 % برآورد گردید. به علاوه از میان مدل های هم دمای جذبی مدل لانگمویر به عنوان مدل مناسب برای این جاذب برازش یافت که نشان دهنده جذب تک لایه است. بازیابی جاذب سنتز شده طی پنج چرخه متوالی جذب-واجذب توسط اسید کلریدریک 8/0 مولار انجام گرفت که از چرخه اول تا چرخه پنجم حدود 15 % کاهش نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند نانوکامپوزیت سنتز شده در این تحقیق از ظرفیت جذب نسبتا بالایی برای جذب یون جیوه برخوردار بوده و قابلیت بازیابی و استفاده مجدد این جاذب، به کارگیری آن را در سیستم تصفیه پساب از نظر اقتصادی توجیه پذیر می نماید.

    کلیدواژگان: نانوذرات مغناطیسی، جیوه، جذب، عامل دار کردن، آمین
|
  • Mohadeseh Ghanbari Motlagh, Sasan Babaie Kafaky *, Asadollah Mattaji, Reza Akhavan Pages 1-13
    Background and Objective

    The importance of the northern forests of Iran as one of the most important and largest carbon reserves and its role in atmospheric carbon sequestration in our country is evident. The study of the above ground biomass of these forests is considered as a necessity. In recent years, many studies have been carried out using remote sensing technology and various indices for forest above ground biomass estimations. The purpose of this study is estimating Hyrcanian forests above ground biomass in northern Iran using satellite data (SPOT 6).

    Method

    In this research, above ground biomass of these forests using SPOT satellite images and regression models in three selected regions in the Northern provinces (Asalem, Sardaraboud and Kordkuy) and in 2 altitudes were investigated. After calculating the average above ground biomass per hectare using field plots, three vegetation indices NDVI, RVI and TVI were used to estimate biomass based on satellite imagery.

    Findings

    The results showed that the relationship between above ground biomass values and vegetation indices was linear and the NDVI has the highest level of significance in all parcels and has the highest correlation coefficient with above ground biomass. Therefore, regression relations with NDVI were used in order to map the above ground biomass.

    Discussion and Conclusion

     Based on the results of this study, the above ground biomass values between the three main study areas and in the elevation classes between the high lands and the middle land have a relatively large difference. The highest biomass in the Asalem region and the high lands has been observed.

    Keywords: Biomass, SPOT Images, vegetation indices, forest, Iran
  • Mahsa Aghabozorgi, Atefeh Chamani * Pages 15-25
    Background and Objective

    The presence of hermit crabs in aquatic species and coastal bird’s food chain and their significant role in environmental remediation highlight the importance of studying these species as biological indicators. Hence, this study assessed the concentration of Lead and Cadmium in sediments of and hard tissue of hermit crabs in KISH Island and compared the results against international standards.

    Methods

    To determine the concentration of Lead and Cadmium, 30 sediment samples and 60 crabs were randomly collected from the south and southeast of KISH Island. By preparation and analysis of specimens, the concentration of heavy metals was determined using atomic absorption spectrophotometer. 

    Findings

    The mean concentration of lead and cadmium in the sediments of the south and southeast coasts of Kish Island were 63.20 and 2.94 mg/kg, respectively, both of which are higher than the sediment quality standards of Canada and NOAA. The mean concentration of lead and cadmium in the hard tissue of Coenobita scaevola were 20.92 and 2.09 mg/kg, respectively, which is much higher than the average obtained in similar studies on Persian Gulf aquatic animals.

    Discussion and Conclusion

    The mean concentration of lead and cadmium in the hard tissue of Coenobita Scaevola is much higher than the similar studies on Persian Gulf aquatics. The interaction of lead and cadmium in disrupting growth physiology has been proven. Cadmium has a negative effect on nutrition, growth, survival, and reproductive activities of Coenobita Scaevola.

    Keywords: Hermit crab, Coenobita Scaevola, Lead, Cadmium, Sediment
  • Zahra Zamani *, Shahin Heidari, Piruz Hanachi Pages 27-40
    Background and Objective

    Since modifying the outdoor condition has an impact on the indoor conditions, the objective of the present research is to study the central courtyard as a passive solar strategy to create microclimate on a scale of an urban block in Tehran climate. By creating microclimate in the vicinity of the building, its thermal performance could be thus enhanced. In addition to comparing temperature in the courtyard with that of the outside the building, this research also studied the influence of water and plants in forming microclimate.

    Method

    Analysis method is composed of investigating case studies, field measurements and simulation.

    Findings

    According to the measurements conducted in four directions of the courtyard under study and comparing them with the temperature in the lateral street and the mean temperature recorded in Mehrabad Weather Station in the same time frame, the mean temperature of the courtyard was 4.52 °C less than that of the street and 4.01 °C less than that of Mehrabad Weather Station. Comparing results obtained from cold seasons show that temperature of the courtyard was 0.9 °C more than that of the outer space and 1.4 °C more than that recorded in Mehrabad Weather Station. Consequently, Memar Bashi Theological Seminary courtyard has functioned as a microclimate.

    Discussion and Conclusion

    with an approximate difference of 0.3°C, simulation results confirm the microclimate function of Memar Bashi Theological Seminary courtyard. Comparisons between the influence of water and plants have also indicated that in the hot seasons, plant coverage could decrease the temperature by 0.9 °C more than what water does.

    Keywords: central courtyard, microclimate, Envi-Met, Thermal performance
  • Mohsen Safari *, Ahmad Aryafar, Sina Alinejad Pages 41-49
    Background and Objective

    Nowadays, due to population growth, the optimal use of land is a paramount importance. For example, in mining areas, a large area is occupied for the mining purpose which sometimes exceeds several hectares. In this regard, the amount of destruction and the environmental harms resulted from mining increases upon the rise of quantity and capacity of mines. On the other hand, since both mineral products and environment are a necessity for humans, one cannot be sacrificed for the other one. So, the logical solution is concurrent development. To this end, the reclamation of areas left after mining could be very effective. Therefore, the purpose of this study is finding a suitable alternative for the reclamation of the Jubon sand mine, by taking into account the potentials of the region to achieve the goal of sustainable development.

    Method

    In this research, firstly the (previous) works done for the reclamation of similar mines were studied, then by examining the potentials of the region, different alternative for mine reclamation were proposed. Then, each of the alternatives was evaluated based on different criteria such as topography, slope, soil type, ownership, access road, beneficiary’s motivation and etc. Finally, in order to select the most appropriate alternative for mine reconstruction method of Similarity to Fuzzy Ideal Solution (FTOPSIS) was used.

    Findings

    Given that deciding on a suitable alternative for mine reclamation is a multi-criteria issue and the criteria are in conflict with each other. On the other hand, in decision-making issues, human thoughts are associated with uncertainty, and this uncertainty influenced the process of decision-making. The FTOPSIS method which takes into account all the indicators were very effective.

    Discussion and Conclusions

    Land reclamation and environmental regeneration is an effective way to use land resources economically and help to coordinate people and land in the mining area. Successful and sustainable reclamation requires an interdisciplinary approach that leads to an integrated and effective plan to rehabilitate environmental, hydrological, aesthetic and recreational conditions. Therefore, the need for holistic approach in decision-making and the use of different people with different jobs, specialties, experiences, backgrounds and scientific perspectives, along with the use of multi-criteria fuzzy decision-making techniques can be very effective. Therefore, in this article, in order to determine the appropriate alternative for reconstruction by examining the effective infrastructure factors in reclamation and the use of various scientific resources, among the seven proposed alternatives, considering 17 effective criteria, the alternative of creating a business area was selected as a suitable option.

    Keywords: Mine reclamation, Environment, FTOPSIS, Jubon Sand Mine, Sustainable development
  • Nima Amani *, Mostafa Moghadas Mashhad Pages 57-71
    Background and Objective

    The objective of this study is to evaluate and design a zero energy building in cold and dry climates. In this study, energy consumption will be reduced by using of the solar-powered systems and techniques for the use of maximum energy from renewable sources.

    Method

    A residential building is evaluated as a case study. This building includes one floor with an area of 100 square meters with 4 people in cold and dry climate of Mashhad in the north east of Iran. For thermal simulation, weather information (temperature, air, sunshine, wind, rain, and sunlight) is obtained from the weather station and climate database and the Meteonorm software. Design Builder software is used to simulate and analyze the dynamic heat of the structure.

    Findings

    The results of this simulation show that 30% of the annual energy consumption of the building, taking into account the principles of inactive design (optimal selection, wall truss, shade, appropriate fitting) will be reduced from 2544.3 KWh to 1776 KWh. Subsequently, with the annual energy requirement, PVSyst software is designed to design a photovoltaic solar system with an annual energy of 2629.1 KWh.

    Discussion and Conclusion

    The comparative comparison of equation values by applying a 1.4 coefficient of confidence indicates that construction of zero-energy building is possible in a cold and dry climate and is created to achieve sustainable and environmentally sustainable.

    Keywords: Energy management, Zero energy building, Sustainable development, Energy Plus, Photovoltaics
  • Nafisa Ebrahimi Kargarshirazy, Saeed Saadat, Mohamamd Javanbakht Pages 73-84
    Background and Objective

    The purpose of this research is to investigate the distribution of heavy metals and evaluating geo-accumulation and contamination factors on these elements in the stream sediments of Shourab Kashmar area. There are indications of some elements such as Mercury, Lead, Iron, and Copper that might be the cause for environmental pollution in this area.

    Method

    After processing of satellite images and performing geological studies, 21 samples of stream sediments were gathered. By determining the salinity, pH, and EC parameters as well as the soil texture of samples, 14 samples were tested in order to study the concentration of heavy metals with the ICP-OS systems in the ZarAzma Laboratory. The collected results were processed and studied using GIS, SPSS, and Excel software.

    Findings

    With the exception of the Silver, Copper, Cadmium, Cobalt, Chromium, and Nickel elements which show some level of contamination, there is no evidence of environmental pollution, in the stream sediments in this area. The amount of pH from 7.5 to 8.2 and EC from 0.3 µs/cm to 5 µs/cm and salinity from 150 to 2500 are varying.

    Discussion and Conclusion

    There is a similarity between the distribution of the Nickel, Cobalt, and to some degrees, Chromium in the stream sediments of the study area. This can be related to the volcanic rocks which are mainly intermediate in composition. The Lead and Zinc are mainly concentrated on the north and some towards east of the area, and the Arsenic and Antimony elements in the north and north-west of the study area. The origin of these elements could be connected to mineralization in this area, which has not been focused on so far.

    Keywords: Heavy Metals, Index of Geoaccumulation, contamination factor, Shourab, Kashmar
  • Seyed Amir Ahmadi, Soheil Sobhanardakani * Pages 85-97
    Background and Objective

    Spatial distribution of contaminants is essential for soil pollution monitoring and maintaining environmental quality. Therefore this study was carried out for evaluation of Cr and Ni concentrations in soil samples collected from around the Arak III Industrial Estate in 2013 and preparing the zoning map of metals.

    Method

    After selecting 10 sampling stations within a radius of 5 km from the industrial estate, a total of 20 soil samples were collected from topsoils and subsoils. Then some physical and chemical properties of soil were determined. For determination of heavy metals concentration in soil samples, using ICP-OES (Varian, 710-ES, Australia) when soil digestion was complete. All statistical analyses were done by SPSS software, version 18.0 (SPSS Inc., USA). Also, the spatial distribution maps of elements in soil samples were prepared using IDW method.

    Findings

    The results showed that maximum mean concentration of Cr in topsoils and subsoils samples were found in sampling station II with 15.50±1.97 and 13.00±1.65 mg/kg, respectively, and maximum mean concentration of Ni in topsoils and subsoils samples were found in sampling stations IX and II with 19.25±1.90 and 18.50±2.02 mg/kg, respectively.

    Discussion and Conclusion

    Comparative evaluation of Cr and Ni contents in different studied soil samples showed that the mean concentrations of Cr and Ni in all topsoils and subsoils due to implementation of environmental management of industrial units in Arak III Industrial Estate and minimal use of agricultural inputs such as chemical fertilizers and pesticides were significantly lower than WHO permissible limits for soil contamination

    Keywords: Soil contamination, Heavy Metals, GIS, Arak III Industrial Estate
  • Elham Banihashemi *, AliAsghar Naghipour Pages 99-110
    Background and Objective

    Understanding of how plants respond to a fire is essential to predict the characteristics and distribution of many ecosystems. This research is aimed at identifying, classifying and analyzing plant functional traits that can be used as a means for determining changes in plant communities through the fire at various time intervals.

    Method

    The present study was conducted in the Karsanak region in Chaharmahal Va Bakhtiari province. Six sites with one and five years after the last fire were selected. A stratified random sampling was used. In each plot, after identifying the existing species, the percentage of the cover of each species was estimated and the plant characteristics were measured.

    Findings

    The results showed that vegetative traits such as plant height, production, SLA leaf area index, leaf area and leaf dry weight, composition of Gramineae species, herbaceous plants and shrub, the percentage of plants with class of II and III palatability, percentage of species composition with form of Hemicryptophyte and chamaephyte had a significant difference in fire and control areas. According to Principal Component Analysis, the most effective of trait were SLA leaf area index, palatability of class II, the leaf length, Hemicryptophytes, forbs and long of the leaf which had a direct relationship with five-year fire and one year fire.

    Discussion and Conclusion

    Therefore, it can be concluded that plant traits play an important role in determining the response of plant species to environmental disturbances and hence can influence the process of the post-fire rangeland secondary sequence.

    Keywords: fire, Plant functional traits, Semi-Steppe rangeland, Karsanak
  • Malihe Amini *, Hamed Haghparast Pages 111-121
    Background and Objective

    Antropogenic heavy metals discharge in to the precious environment has been a key burden of modernity. Excess trace elements have driven the fertile soil and water mediums in to unstable and fragile states in many countries. In recent years bio-remediation approaches via various plants species, has been highlited as prior strategies in soil pollution control.

    Method

    The present study aims to assess phytoremediation of Pharagmites australis (common reed) for lead contamination in constructed wetland. Experimental design was performed in an entirely randomized plan having two factors and three replications. Accordingly lead and levels of metal stress were obtained.   

    Findings

    According to indoor expriments results, any increment in lead concentration enhances root-shoot metal absorbing. However, impressive accumulation of heavy metals was in roots and its translocation and accumulation in shoot was reported in lesser portions. Results of regression analysis showed concentration increment of lead in P.australis organs under these metal stress condition which was fixed as a quadratic function with R2 >90 (p<0.01).

    Discussion & Conclusion

    P.australis showed high relatively resistant to lead stress. High accumulation capacity for metals in roots and low heavy metal translocation factor were observed during the present study.

    Keywords: Phytoremediation, Pharagmites australis, constructed wetland, Lead, Soil contamination
  • Mahsa Nasrollahzadeh, Maryam Farahani * Pages 123-138
    Background and Objective

    Environmental education on energy resources is one of the best methods to improve the quality of the urban environment. Present study carried out to investigate the effect of environmental awareness and education on optimization of energy consumption pattern on household sector and its relationship with age and gender of the citizens.

    Method

    The present study was conducted in the fall of 2017. This study was the descriptive-survey method. The statistical population was the citizens of District 6 of Tehran Municipality. The sample size was calculated 390 people using Cochran's formula. The sampling method was randomized and data collection method was questionnaires. Research data processed using SPSS statistical software version 22, where analytical and descriptive statistics were analyzed.

    Findings

    The average score of environmental knowledge of the citizens of Tehran Municipality No. 6 was 4.21 (out of 5). So, the studied samples have a moderate to high environmental attitude and behavior. There was no significant difference between environmental knowledge, attitudes and behavior of men and women in this region while the age variable showed a significant effect on the level of environmental knowledge, attitudes and behavior of citizens of Region 6.

    Discussion and Conclusions

    There is a significant relationship between environmental knowledge and behavior and environmental attitudes and behavior. It is recommended to perform effective regional education methods for improving the attitude and environmental behavior of the residents of this region.

    Keywords: Environmental awareness, Environmental education, Optimization of Consumption Pattern, Household Energy
  • Bahman Kiani Pages 139-152
    Background and Objective

    Brown bear (Ursus Arctos) is classified as a Least Concern (LC) species of the International Union for Conservation of Nature (IUCN), but its population and distribution have decreased during last decades. This study was carried out to assess the habitat suitability for Brown bear and the effective factors affecting its distribution in Naposhteh-Chai watershed.

    Method

    Maximum Entropy (MaxEnt) approach available in MaxEnt software was used for the habitat suitability modeling of this species from autumn 2015 to autumn 2016. Information layers determined as affecting variables on this species include the slope, aspect, elevation, land use, water resources, human development variables (villages and roads) and climate.

    Findings

    Results showed that 24.4 percent of Naposhteh-Chai watershed were suitable for Brown bear. Based on habitat suitability map, Brown bear preferred elevation range of 1000 to 2100 meters and slope of 10 to 60 percent. Furthermore, existing of densed forests, farmlands, water sources, villages and also aspect and climate, are important factors in the presence of this species.

    Discussion and Conclusion

    Results of model evaluation using the area under the curve (ROC= 0.970) showed that prediction of this model are much more accurate than random conditions. Brown bear suitable integrated habitats, are located in Makidi, Oskolu, Naposhteh and Bala Sang areas. Prevention of tourism development in the suitable habitats of Brown bear, and, determination of corridors and movement routs of the species outside of the Naposhteh-Chai watershed in future studies were suggested in the route of this research.

    Keywords: Brown bear, Maximum Entropy (MaxEnt), Habitat suitability, Napishteh Chai watershed
  • Mehrab Aghaee, Ali Heshmatpour *, Mojtaba G. Mahmoodlu, S. Morteza Seyedian Pages 153-166
    Background and Objective

    Rivers water quality study can be a great help to water-resource management and planning. This study was conducted to investigate the water quality of Chehelchay River using the IRWQISC.

    Method

    In this study, water samples were collected from seven different stations along Chehelchay River during a period of 6 months. In order to use IRWQISC, the physicochemical and biological some parameters were measured. After calculating the IRWQISC values for each station, the changes in the IRWQISC values were investigated along river. Then, the results of IRWQISC were compared drinking water and agriculture water standards.

    Findings

    The results of this study showed that Chehelchay River water was situated in a relatively good quality category based on the IRWQISC. IRWQISC diminished in the flow direction from the upstream sampling point to the outlet of basin resulting in a reduction in water quality of river. Results also showed that there is a direct relationship between IRWQISC and the rate of discharge so that the value of IRWQISC increases with increasing the rate of discharge.

    Discussion and Conclusion

    The results of this study showed that the average IRWQISC index was better than summer season in spring. Flow changes and IRWQISC index indicate a direct relationship between them, with a slight increase in the rate of fluctuation. Comparison of parameters used in IRWQISC with drinking water and agriculture water standards showed the Chehelchay River water is suitable only for agriculture uses and it cannot be used for drinking purposes. Results showed that water purification must be performed to remove fecal coliform and reduce turbidity of water before using as a drinking water source.

    Keywords: Water quality, IRWQISC Index, Chehelchay River, water resources management
  • Bibi Sara Daz *, Ata Ghaffari Gilandeh, Ali Azizi Pages 167-181
    Background and Objective

    Rapid urbanization and vast changes in land cover have disrupted the urban green patches environmental structure and functions. Identifying and understanding these changes is necessary to improve the urban green patches situation in any place. Accordingly, the aim of this study is to evaluate the changes of green patches of Gorgan City using landscape metrics, remote sensing and geographical information system techniques.

    Method

    In this research, Landsat satellite images for 1987, 2001, and 2014 have been used to provide land use/cover maps of Gorgan City. After conducting the preprocessing, classification of the images was done using the supervised method and the maximum likelihood algorithm. Then the maps were reclassified in three classes namely built-up areas, green patches and other land uses. Afterwards, in order to investigate the changes in urban green patches, landscape metrics including Class Area, Number of Patch, Mean Patch Size, Mean Size Index and Edge Density was used.

    Findings

    Findings show that from 1987 to 2014, green patches, especially agricultural and forest lands, has been decreased and built-up areas has been increased. During these 27 years, built-up areas have increased approximately 15/86 km2 and green patches have decreased approximately 6/53 Km2. Also, the analysis of landscape metrics shows a decrease in the number and size of green patches due to fragmentation and disintegration.

    Discussion and Conclusion

    The results of 27 years’ green patches dynamic in Gorgan City show that the green patch of the city has been significantly reduced and fragmented. Therefore, studying urban green patch changes using new ecological approaches and methods, is necessary in any urban planning.

    Keywords: Landscape Ecology, Remote sensing, Gorgan city, Urban Green Patch, Landscape metrics
  • Azam Hajiaghajani, Kambiz Hojabr Kiani *, Ali Emami Meibodi, Kambiz Peykarjou Pages 183-195
    Background and Objective

    The economic growth model can examine the direct and indirect effects of human capital on economic growth. One of the indirect factors is environmental pollution. But in the meantime, one should not overlook the limitations of the advocates of this theory, such as the Impact of Human Capital Utilization on reducing environmental pollution, in order to achieve goals and policies similar to those of developed economies. Therefore, the purpose of this research is to investigate the impact of human capital on Kuznets’ emphasized relationship, the threshold relation of environmental pollution and economic growth.

    Method

    Therefore, using the data from 14 countries in the MENA area for the period 2000 - 2016, the Generalized Method of Moment (GMM) or dynamic data panel method was used to test the hypothesis.

    Findings

    The relationship between environmental pollution (CO2 emissions) and economic growth is nonlinear and the Kuznets curve hypothesis in the selected research sample confirms the existence of an inverse U-shaped relationship between economic growth and pollution emissions. Higher the human capital with the current level of greenhouse gas emissions, lead to the higher economic growth in selected countries.

    Discussion and Conclusion

    Increased growth due to the accumulation of human capital can play a moderating role on the negative relationship between environmental pollution and economic growth of the selected research set. With the increase of human capital at any level of environmental pollution, the threshold point of the negative relationship between environmental pollution and economic growth is delayed. In other words, as knowledge-based and human capital-based development increases the negative relationship between environmental pollution and economic growth is moderated.

    Keywords: Human Capital, Environmental pollution, Economic growth
  • JamalalDin Mahdinejad *, Soudabeh Gholipour Pages 197-211
    Background and Objective

    Urban parks are considered as public spaces and the basic rights of citizens; paying attention to opinions and wishes of citizens is a necessity in their satisfaction of environmental factors. The purpose of this study is to investigate the security factor as one of the environmental quality factors from the user’s point of view in urban parks, which can guarantee the citizens' satisfaction in urban spaces using.

    Method

    This study is an experimental research with functional goal and a survey method with gathering data by distributing questionnaire in urban parks. In this study security indicators are based on the CPTED theory. The number of statistical samples was 175 (users over 15 years old).Data analysis has been performed using SPSS and multiple regression analysis has been used to predict the contribution of each sub-indicators in security satisfaction.

    Findings

    The results of the partial correlation test between the factors with considering other factors indicate a significant relationship between security and aesthetic factors, meaning and aggregation, and no significant relationship between security and structural and physical factors ,and behavior patterns. The aggregation factor has the strongest relatinship to security. Also, the indicators presented in the security factor are affected by different degrees. The gender variable has no significant difference in the mean of security, but the variables of age, marital status, educational level and occupational status have affected average satisfaction in security. So that people with a higher average age, married, graduate and house wife have higher expectations of security than other groups in their subset.

    Discussion and Conclusion

    The results of this study can help managers, planners and urban designers in implementing appropriate models to create safe urban parks that meet the preferences of users. So they can implement spaces according to the needs of users by considering the wishes and priorities of each group.

    Keywords: Security, Urban Park, User, Satisfaction, CPTED theory
  • Samaneh Abdi Andrabi, Reza Haji Seyed Mohammad Shirazi, Seyed AmirAli Anvar *, Maryam Ataee Pages 214-222
    Background and Objective

    Evaluation of the probability of water cooler contamination in hospitals to determine the water quality has important role in social safty. Pseudomonas Aeruginosa is considered as an opportunistic pathogen, since it is possible to grow with minimal nutritional requirements, it can grow in water bodies containing very little food such as tap water. This ability has led to their continuous presence in the hospital environment. The main objective of this study was to determine the rate of contamination in few of Tehran's hospitals water-cooling devices in terms of contamination with Pseudomonas Aeruginosa.

    Method

    This is an experimental study and the stages of work were based on observation and test in the laboratory. Water samples were sampled in two seasons (autumn and winter) in 100 samples from five hospitals in different regions of Tehran. At first, the samples were transferred to the laboratory in a compartment filled with ice gel at 4 °C, and then the tubes containing different media were kept in an incubator at 37 °C for 24 to 48 hours. Then, the samples were examined for nutritional needs in terms of growth rate, carbohydrate usage by possible bacteria through oxidation or fermentation, glucose fermentation pathways, and determination of the bacterial power in the use of citrate, the presence of enzyme oxidase and catalase, the presence or absence of Enterobacteriaceae species and Salmonella was examined using culture media and specific tests. Data analysis was done descriptively using excel and SPSS software.

    Findings

    As a result of the research Bacillus species were identified. Also, in the tested specimens, pseudomonas susceptible to Aeruginosa species and the suspected alcaligenes species of Faecalis were also identified.

    Discussion & Conclusion

    The temperature has a significant effect on the growth of the Pseudomonas Aeruginosa, and a high temperature of 37 °C leads to the increase in growth rate, and in low temperature of 4 °C during sunlight in cold weather (autumn and winter), the bacteria could not be detected in water coolers

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, water cooler, Growth, temperature, drinking water
  • Rezvan Heidari, HamidReza Pourkhabbaz *, Saeideh Javanmardi, AliReza Ildoromi Pages 223-238
    Background and Objective

    In fact, ecotourism is a responsible tourism to natural environments that preserves environment and stabilizes local community. Since nowadays, man does not take a responsible approach towards nature and environment, the assessment of ecological potential as a strategy for rational use of land is necessary.

    Method

    In this study, considering the region ecological potential for tourism, implementation of planning model for this usage and zoning the regions which have potential for tourism is carried out. From the viewpoint of the goal, this research is functional and considering study style, it is descriptive and analytic (cross –sectional). As a result, to give weight to the criteria, ANP-DEMATEL interactive multi criteria decision making model was used and to standardize the criteria, fuzzy logic was used. Then by applying weighted linear combination (WLO) layers were combined together and a distribution map were extracted for the areas that have potential for tourism.

    Findings

    The results showed 73.1 % of the region is suitable for ecotourism development and only 11.4 % of the region doesn't have the potential which is located in sloping areas.

    Discussion and Conclusion

     Finally, we can conclude that ANP-DEMATEL integration of hybrid models with fuzzy logic ensures superior performance on the location of recreational areas and effective solution to help provide assessment team to decide this.

    Keywords: land use planning, Intensive recreation, Multi-criteria decision making, ANP-DEMATEL, Malayer county
  • Zeinab Esmati *, Azam Edalatju Pages 239-254
    Legal protection of the right to the environment is a tool to achieve environmental protection. The right to a healthy environment is widely recognized in the constitutions of developing countries. However, the non-compliance of upstream documents such as the constitution, general policies of the system and development programs, and the lack of integration of these laws in compliance with the environment are among the challenges in this area. In the constitution, in principle 50, environmental issues are emphasized and a roadmap is drafted. In this principle, environmental protection is considered a public duty. The issue of environment has been considered by planners and politicians in various development programs. Knowing how much of a program's tasks have been accomplished can lead us to better planning in the future. In this article, it was tried to extract the provisions related to the field of environment from the development programs and to examine the actions taken in that field. The results of the research show that in the development programs in the field of environment, either some of the programs were not implemented at all or if they were implemented, they were very incomplete, so they did not have the necessary efficiency. There are challenges in the field of environment that should be looked at critically in order to reduce the problems of this sector in addition to solving the challenges. The legal system of the Islamic Republic of Iran is based both in thought and in practice on the implicit acceptance of human rights to a healthy environment, but in order for this recognition and foundation to enjoy full practical benefits, various governmental institutions, including legislative, executive and judicial, must They are working to improve the current situation.
    Keywords: Environment, The right to Environmen, Constitution, Development programs, Human rights
  • Elham Forootan *, Fatemeh Golpayegani Pages 255-265
    Background and objective

    The climate change phenomenon affects water storage in aquifers through changes in rainfall volume. In this study, the aim is to estimate the average groundwater level using the most appropriate geostatistical method and then investigate the relationship between groundwater index and one of the drought indices on monthly and annual scale in order to specify the importance of rainfall in groundwater recharge.

    Method

    The watershed of this study was Sharifabad watershed located in Qom province with an aquifer area of ​​ 27035/2 hectares. There are 16 observation wells in this area. In this study, during the period of 1384-1384, the water level of observation wells in the area was investigated using variogram models. The average water level was determined using the best model per year, then the SWI index at the watershed was calculated. The SPI index, one of the drought indicators, was also used to investigate precipitation variation and then, using Pearson coefficient, the correlation of these indices was investigated on monthly and annual scale.

    Findings

    The results showed that among the variogram models that were used to interpolate the monthly water level data, Kriging model is the most appropriate. Also, Pearson correlation coefficient between SWI and SPI indicators is not significant on monthly basis at confidence level of 99% in both observations of Mozafarabad and Alborz. Moreover; this correlation coefficient on the annual scale is not meaningful either.

    Discussion and Conclusion

    In this study, the insignificance relationship between SPI and groundwater index in the study area indicates that precipitation has a small proportion in groundwater recharge in the water balance of these areas on monthly and annual scale. Therefore, it can be concluded that the most part of rainfall is out of reach due to excessive evapotranspiration and is not able to recharge the aquifer  in the region.

    Keywords: SWI index, SPI index, Kriging, Groundwater, Sharifabad
  • Asghar Asghari Moghaddam *, Fatemeh Nazari, Mohsen Moazzen, Vartan Simmonds Pages 267-278
    Background and Objective

    In recent years, the water level of Lake Urmia has been increasingly reduced and a huge amount of sediment and salt has remained in its bed. Due to the geology around the lake as well as the effluents and sewage that have entered the lake, harmful elements have entered the lake water. With the regression of the lake, the complex contaminants in the water have been transferred to the sediments and salts of the lake bed, which in case of possible conversion of these sediments and salts containing hazardous elements into fine dust, will affect the surrounding areas. In this study, the content of heavy harmful metals (As, Cr, Ni, Cu, Pb, Zn, Co, Mn, V, Cd and Hg) and radioactive materials (Th and U) in sediments and salts of Lake Urmia were evaluated. . The purpose of this study is to identify and study the source of contamination of harmful elements in sediments and residual salts in the dried bed of the semi-eastern part and between the passage of Lake Urmia.

    Method

    To investigate, sampling of sediments and surface salts of the lake was done from the eastern and middle part of the lake and the samples were geochemically evaluated and statistically analyzed.

    Findings

    Comparison of the results of the obtained concentrations with the average crust showed that the elements As, Cu, Ni, Co, Hg, Cd, Th and U in the region are more than the average crust.

    Discussion and Conclusion

    The studied elements were examined by statistical evaluations such as correlation coefficient, cluster analysis and factor analysis. The results of all three methods were consistent with each other. According to these results, the origin of U and Hg elements is geology and the origin of other human elements. The main sources of human pollution are from urban and industrial effluents and sewage in the areas around the lake.

    Keywords: Urmia Lake, Correlation coefficient, cluster analysis, Factor analysis
  • Milad Banaei, Gholamreza Salehi * Pages 279-290
    Background and Objective

    The purpose of this paper is simulationg of gasification and steam cycle of Tehran waste power plant in order to achieve and identify the parameters affecting the efficiency and output of power plant. The information obtained through this simulation, in addition to being used to increase the productivity and efficiency of Tehran power plant, can be used as valuable information in other waste power plants of the country should also be employed.

    Method

    By considering the obtained data from Process Flow Diagram, actual operation condition of this plant, the analyses of Tehran’s urban waste and using Aspen plus software as the simulating and modeling tool. The developed simulation model has been validated by using actual operating condition of the plant and also the experimental results of the verified papers.

    Findings

    The result shows that the moisture content and the composition of the inlet MSW have significant impact on the output power of this plant. The findings indicate that a 10% reduction in the moisture content of inlet MSW cause an increase of 30% in output power. Also, by increasing the wood and the green waste in the combination of inlet MSW, the output power will be reduced.

    Discussion and Conclusion

    Generally, MSW has low thermal value due to its high percentage of biological ingredients. Therefore, identifying the factors which are affecting the efficiency and power output of the power plant is essential and important. In this regard, the simulation shows that the high percentage of wood-containing compounds and green waste in the input waste will reduce the output power of this plant. As a result, implementing necessary measures to reduce the amount of moisture content of incoming waste as well as achieving the combination with the least amount of wood and green waste will increase the efficiency and the output power of this plant.

    Keywords: Municipal solid waste, Gasification reactor, Gasification, Output Power, Simulation
  • Nahid Golestaneh, MohammadMehdi Taghizade * Pages 291-302
    Background and Objective

    Zarghan Industrial Zone (Northeast of Shiraz) is under the influence of various sources of air pollution. In this study, the health risk assessment of permanent residents of Zarghan and the estimation of the incidence of cancer and non-cancerous diseases caused by breathing air contaminated with BTEX, and the results have been compared with similar studies and international standards in this field.

    Method

    Using BTEX measurements from Zarghan air in previous studies, cancer and non-cancer risk assessments have been performed using valid scientific methods (IRIS-USEPA) in permanent residents of Zarghan.

    Findings

    The highest cancer risk of benzene has been calculated in refinery stations (1.61 4 4-10) and Imam Square (5.39 -10 5-10). Also, the highest cancer risk of ethylbenzene was obtained in the stations of Industrial Town 1 (6.47 -10 6-10) and refinery (6.23 -10 6-10). Considering the average concentrations of BTEX in Haydan station inside Zarghan city, the hazard ratio (HQ) for all pollutants in this study, separately and in total (HI) is less than "one".   

    Discussion and Conclusion

    These contaminants in the present concentrations do not pose an obvious non-cancerous risk to the people of Zarghan. The highest cancer risk is related to 3.81 -10 5-10 benzene and 4.32 -10 6-10 -10 ethyl benzene. In order to reduce the risk of cancer to an "acceptable" number for carcinogenic pollutants in this study (benzene, ethylbenzene) according to the WHO (1-10-10) benzene concentration should be from 5.10 g / m3 (mean measured concentration) to g / m3µ 1.34 is reduced.

    Keywords: Zarghan, BETEX, Risk Assessment
  • Nasim Ziaefar *, Saber Khodaei, Jila Talat Mehrabad, Farzad Arjomandi Rad Pages 303-311
    Background and objective

    Studying photocatalytic activities, some factors including the concentration of the pollutant, the amount of photo-catalyst, pH, and calcination temperature affect the process of eliminating the pollutant from aquatic solutions. Using an experimental design, it is possible to eliminate the unnecessary factors and determine the optimal conditions.

    Method

    The Ag, Co/TiO2 Nano-particles for eliminating methyl orange has been evaluated. The four main variables involved in the process of elimination of methyl orange are the original concentration of the pollutant, the doges of photo-catalyst, pH, and calcination temperature. So arraying four factors changes at 3 levels. Therefore, considering the surface conditions for optimization and for determining the effect of each factor, totally 9 experiments are needed.

    Findings

    The effect of the operational parameters include the original concentration of the pollutant, the amount of the photo-catalyst, pH, and calcination temperature, was optimized through experimental design.   

    Discussion and Conclusion

     The results of the experiments on photochemical degradation of Methyl Orange using Taguchi method showed that the greatest effect is related to original concentration of the MO and the amount of the Nano-catalyst.

    Keywords: Photocatalyst activity, Taguchi, Experimental design, co-doping, Nano-particles
  • Ahmadreza Etemadi, Ahmadreza Kasraei * Pages 313-326
    Background and Objective

    Today, Companies can use different supply chain paradigms to achieve better performance and improve their competitiveness. Lean supply chain is one of these paradigms that focuses on eliminating waste along the chain. On the other hand, the lean approach emphasizes three dimensions of economic, social and environmental along the chain and can lead to sustainability in supply chain. In fact, sustainability refers to a good balance between economic development, social assets and environmental issues. Due to the importance of the oil and gas industry in our country, the implementation of a lean supply chain based on sustainability in active organizations in this area is very important.

    Method

    In order to conduct this study that has been carried out in one of the largest companies operating in the offshore sector, first, by reviewing the literature and opinion poll at the experts, the ten factors that lead to lean supply chain were identified. Then, using an interpretive structural modeling approach, the research framework was developed.

    Findings

    in this framework, "management and leadership" as the most influential and the two factors, "minimization of delivery time" and "flexibility" were determined as the most influential factors.

    Discussion and Conclusion

    Accordingly, the "management and leadership” was the basis of this framework and should be much considered. Finally, some suggestions were made to achieve lean procurement process with sustainable approach in the offshore sector of the oil and gas industry.

    Keywords: Lean Supply Chain, Sustainable development, Oil, Gas Industry
  • Mitra Tavakol *, Mansoureh Shayeghi, Seyed Masoud Monavari, Abdolreza Karbasi Pages 327-348
    Background and Objective

    Development of aquaculture and the necessity to comply with environmental standards reveal the need to study the potential adverse effects of this industry. One of the most devastating effects of aquaculture would be water pollution caused by the discharge of untreated effluent from fish farms into the host aquatic ecosystems. Accordingly, the present study was performed to assess the contamination caused by trout farms on water quality of Haraz River in northern Iran.

    Method

    For this purpose, a total number of 24 physical and chemical water quality parameters were sampled from 15 stations over a one-year period based on the standard methods. The maps of Topography, Geology, Hydrology, Soil, Land use, and access roads of the study area were prepared and studied. Furthermore, the pollutant sources, including fish farming pools, agricultural fields, residential areas, industries, and hot water mineral springs, located within the boundaries of the study area were also identified.  

    Findings

    The results showed that concentration of BOD, NO3-, and PO4 at the stations 7 and 10 was very high. The reason for this can be proximity of several fish farms close to each other. . Moreover, the concentration of DO in the mentioned stations showed a substantial decline that may be due to increased consumption of oxygen due to proximity of multiple fish farms in these stations.

    Discussion and Conclusion

    Overall, the results confirm the considerable impact of fish farms on the quality of surface water resources in the study area. This highlights the need to take the necessary management measues to control pollutants from the industry in the from of environmental guidelines and regulations.

    Keywords: Water quality, Trout Farm, Haraz river, assessment
  • Abbas Ghaffari *, Nasrin Mohsen Haghighi, Mohsen Dadkhah Pages 349-364
    Background and Objective

    Soundscape as one of the non-visual aspects of urban landscape requires assessment and redesign that needs evaluation of soundscape and identification of problematic areas and then taking the action according to the precise assessments. Naghshe-Jahan square as an urban space that embraces people from different ages and social groups should be assessed in terms of soundscape quality.

    Method

    The research aimed at assessment of the soundscape quality of Naghshe-Jahan square through frequency classification in octave band. St-8851 sound meter was used for field assessments. 429 points in grid mode was assessed and logarithmic sum of low, mid and high frequency bands was calculated and presented in the form of GIS maps with precise spatial coordinates.

    Findings

    By examining the frequency spectrum of single noise sources, different audio domains in the field were determined based on high, mid and low frequency bands.

    Discussion and Conclusion

    Results showed that in the low frequencies, the alignment map was almost homogeneous. At mid frequencies, the pass of horses around the central pool and the entrance of the Qaisariyye Bazar were of high levels, indicating the density of the mid-frequency sound sources, such as human sounds. In high frequencies only the vehicle and gharry paths and water bodies had high sound pressure levels due to the concentration of sound sources with friquencies higher than the 4000 Hz. Finally, strategies and policies were introduced based on the results.

    Keywords: Urban space, Soundscape, phonic Quality, Frequency Range
  • Hosna Sadat Shams Dolatabadi *, Nilufar Malek, Farhang Mozafar, Bahram Saleh Sedghpour Pages 365-376
    Background and Objective

    Considering the effects that educational open spaces have on students and users of such environments, the study aims to provide guidelines for designing children’s open spaces in primary school based on Promotion of learning and Emotional intelligence.

    Method

    This research is an attempt to identify the factors affecting promotion of learning and emotional intelligence from teachers and designers point of view in school yards to draw the correlation between factors in an analytical model. In this research after setting up the contents of the content table and the questionnaire, the sample size based on Klein's views reached 326 users. The data were analyzed by SPSS version 22 using R factor analysis and model was developed by Amos.

    Findings

    Among the responses of teachers and school designers to the questionnaire, eight factors can be identified. In such a way that for about 72 percent of respondents, a reality has been commonly understood.

    Discussion and Conclusion

    The results of the research show that the effects of natural elements on self-fulfillment, spaces with cultural functions, environments for multisensory play for different ages, the relationship between space and flexible furniture, the semi-private spaces (with supervision), the relationship of various spaces with the presence and learning of children in schoolyard, the relationship between open and closed spaces, the relationship between flexibility and spatial diversity with physical and psychological comfort, can affect schools open spaces to enhance emotional intelligence and learning process.

    Keywords: Design principles, School Open Spaces, emotional intelligence, Impacts of Space on EI, Learning in Natural Spaces
  • Nafiseh Yari Boroujeni, Mahdi Saedvandi *, Armin Bahramian Pages 377-389
    Background and Objective

    In modern houses connection to nature is faded out and their habitats are approaching towards degrading their surrounding environment. This research investigates the ways by which we connect to nature as one of the principles of environmentally sustainable development in housing and also seeks to answer the questions that what the characteristics of nature-compatible housing are in order to fulfill the objectives of environmental sustainability.

    Method

    Data collection was conducted through library resources, the analysis of qualitative and descriptive study was conducted to analyze their content. In this regard the components, principles and key sentences bases of the three spheres of sustainability, nature and housing were extracted. After that components and points obtained were classified. Then, in order to achieve the aimed housing characteristics, the components correlation to each other and their implementation was analyzed by authors. Eventually a list of measures necessary to achieve these characteristics was finalized.

    Findings

    the results indicate that it is necessary to considering measures to communicate directly with nature, restoring the natural environment and conserving natural resources, reducing energy consumption and increasing exposure to sunlight, reducing environmental pollution, harmonizing form-shape of the building with the environment and appropriate materials selection and their implementation in the home design process one.

    Discussion and Conclusion

    It seems by considering the constant presence of nature in the organization of housing spaces, preservation of existing vegetation, respecting the natural shape of the site and so on is able to design housing which maintains and strengthens the relationship between people and nature. This in turn falls in line with the principles of environmental sustainability.

    Keywords: Environmental sustainability, Housing, Nature, architecture
  • Ali Kazemi, Nader Bahramifar *, Akbar Heydari Pages 391-401
    Background and Objective

    Nowadays, pollution of aquatic ecosystems with toxic metals, especially mercury, is one of the major concerns of the world. The use of nano-adsorbents is a novel high-performance method for removing heavy metals from aqueous media. In this study, in order to remove of Hg (II) from aqueous solutions and chloro-alkali wastewater, amine functionalized-Fe3O4@SiO2-NH2 nanocomposite was synthesized.

    Method

    As-synthesized nano-composite was characterized by thermo-gravimetric analysis, scanning electron microscopy, Fourier Transform Infrared spectroscopy, and vibrating sample magnetometry. The nano-composite was used for removal of Hg (II) ions from aqueous solution and chloro-alkali wastewater in batch system.

    Findings

    The maximum equilibrium adsorption capacities for Hg (II) ions from aqueous solution 137.45 mg/g were calculated. Percentage of mercury removal from real wastewater was estimated about 55%. Sorption of Hg (II) ions with Fe3O4@SiO2-NH2 agreed well to the Langmuir isotherm model, confirming a monolayer adsorption. Desorption study showed that adsorbed metals could easily be desorbed from the adsorbent by 0.8 M HCl for Hg(II) ions, that the desorption percentage efficiencies was reduced from first to fifth cycle times about 15 %.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that the synthesized nanocomposite in this research has a relatively high adsorption capacity for Hg (II) ions adsorption, also according to its recyclability and reusability, the application of this adsorbent in wastewater treatment system could be reasonable in terms of the economic aspect.

    Keywords: Magnetic Nano-particle, Mercury, Adsorption, Functionalized, Amine