فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی - پیاپی 11 (پاییز 1399)

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 11 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد بالو*، مصطفی میردار رضایی صفحات 11-32
    بی تردید در فرایند پدیدآمدن یک جریان ادبی، فکری، فلسفی و... عوامل مختلفی دست اندر کارند. هرمنوتیک کلاسیک یا رمانتیک به عنوان یک فن عام فهم و تفسیری، از این قاعده مستنثنا نیست. یکی از جریان های مهمی که در شکل گیری و تکوین هرمنوتیک رمانتیک تاثیرگذار بوده، مکتب رمانتیسیسم است؛ چنان که شلایرماخر بنیانگذار هرمنوتیک رمانیتک خود از اعضای رمانتسیسم اولیه بود و با براداران شلگل و دیگر رمانتیک ها روابط نزدیکی داشت. این پژوهش که به شیوه ی توصیفی تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای نوشته شده است، می کوشد تا با عمق و گستره ی وسیع تری نسبت میان هرمنوتیک کلاسیک (رمانتیک) را با مکتب رمانتیسیم آلمانی مورد بررسی و واکاوی قرار دهد. بر اساس این مطالعه و از آن چه که با تامل در اصول مکتب رمانتیسیسم و آرای تاویلی شلایرماخر برمی آید، این تاثیر و تاثر در مفاهیم و بن مایه های بنیادینی چون «امکان بدفهمی یا سوء فهم در وصول به حقیقت»، «فردیت و نبوغ» و «تکیه بر تخیل و کشف و شهود» بیشتر جلوه نمایی می کنند. بن مایه ی نخستین، نقطه ی عزیمت هرمنوتیک رمانتیک در فهم و تفسیر محسوب می شود و بن مایه های دوم و سوم به ویژه در تاویل روان شناختی ظهور و بروز پیدا می کنند و فردیت و نیت مولف را در سپهر روان جستجو می کنند.
    کلیدواژگان: مکتب رمانتیسیسم، هرمنوتیک رمانتیک، شلایرماخر. تاویل روان شناختی
  • علی حیات بخش*، فرهاد درودگریان، مصطفی گرجی صفحات 33-58
    نمادپردازی، شیوه هنری بیان افکار و اندیشه ها، به شکل غیرمستقیم و پنهان است. نویسندگان با بهره گیری از نماد، آثار خود را ژرف تر کرده و امور ذهنی و درونی خود را به این شیوه منعکس می کنند. داستان مدرن، با ویژگیهای خاص خود، بستر بسیار مناسبی برای ظهور و بروز نمادهاست؛ اساسا «نماد» از مولفه های اصلی داستان مدرن است. کاظم تینا که از نویسندگان پیشگام آثار مدرن و متفاوت نویسی در داستان کوتاه ایران است، در آثار خود، پیوسته، مکرر و هوشمندانه از «نماد» بهره می گیرد؛ به گونه ای که حضور پربسامد نماد در داستانهای ایشان، آثار وی را عمیق، رمزآلود و حتی گاه مبهم کرده است. کتاب «آفتاب بی غروب»، طلوع مجموعه داستان های کاظم تینا و به نوعی چکیده جهان بینی و دیگر آثار اوست. تمام داستانهای ک.تینا در سبک مدرن یا پست مدرن نوشته شده اند. در این داستانها که با «اندیشه عرفانی خاص»، حول محور مرگ و جاودانگی و زندگی دوباره می گردند، جلوه پررنگ و موثر نمادپردازی را می توان مشاهده کرد؛ زیرا از یک سو عرفان و از سویی داستان مدرن، محل جلوه گری رمزها و نمادهاست. نگارنده این مقاله با عنایت به اینکه تاکنون آثار ک.تینا، به ویژه در سطح نمادپردازی مورد واکاوی قرار نگرفته اند، سعی بر آن دارد تا نمادپردازی را در داستانهای مدرن ک.تینا با تکیه بر مجموعه داستان «آفتاب بی غروب» و با روش تحلیل محتوای استنباطی، مورد واکاوی و رمزگشایی قرار دهد؛ و در نهایت نقش و اهمیت دو مولفه «مدرن بودن و عرفانی بودن» را در حضور پربسامد نماد در این مجموعه داستان شرح دهد.
    کلیدواژگان: نمادپردازی، داستان کوتاه مدرن، کاظم تینا، آفتاب بی غروب
  • احمد غنی پور ملکشاه*، فاطمه سلطانی صفحات 59-79

    پسا مدرن از بطن مدرنیسم و در واکنش به آن یا به عنوان جانشین آن پدیدآمد. رمان نویس پسا مدرن درپی متبادرکردن این حس به ذهن خواننده است که همه ی مبانی مستحکم زندگی در دنیای معاصر فروپاشیده است. پساساختارگرایی، زمینه ی شکل گیری و ظهور پسامدرنیسم را فراهم کرد؛ نقادی جریان پسامدنیسم برآمده از کوشش های پساساختارگرایانی است که مهم ترین و راه گشاترین تکنیک-ها را برای این جریان فراهم کرده اند. مکتب پسامدرن متاثر از عدم انسجام و قطعیت در پساساختارگرایی، برداشت های سنتی از زبان، هویت، نوشتار و مانند آن را فروپاشانده است. این جستار بر آن است به روش توصیفی-تحلیلی مهم ترین مولفه های رویکرد پساساختارگرایی را در رمان پسا-مدرنیستی «همنوایی شبانه ی ارکستر چوب ها» نوشته ی رضا قاسمی بررسی کند تا جنبه های تطابق این رمان با رویکرد پساساختارگرایی روشن شود. با توجه به دستاورد پژوهش مهم ترین عناصر رویکرد پساساختارگرایی یعنی؛ مساله ی زبان، میزان اختیارات نویسنده، هویت، تعین پذیری متون در رمان «همنوایی شبانه ارکستر چوب ها» به چالش کشیده شده است.مکتب پسامدرن متاثر از عدم انسجام و قطعیت در پساساختارگرایی، برداشت های سنتی از زبان، هویت، نوشتار و مانند آن را فروپاشانده است

    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، پساساختارگرایی، «همنوایی شبانه ی ارکستر چوب ها»، زبان، رضاقاسمی
  • مهیار علوی مقدم* صفحات 80-103
    در جریان شناسی شعر نو فارسی، سمبولیسم اجتماعی، همراه با نوآوری ایرانی و به دور از اقتباس و تقلید سطحی، نخستین بار در شعر نیمایوشیج پدیدارشد. نیمایوشیج، بیش ازآن که او را پایه گذارشعر نوفارسی به شمارآوریم، بایدنظریه پردازجریانی درشعرنو نام داد که آگاهانه و برپایه بوطیقای شعری، با روی آوری به سوی سمبولیسم اجتماعی، زمینه های تحول را در عرصه اندیشه ورزی ایرانی پدیدآورد. کارکردهای سمبولیسم اجتماعی دربیان مفاهیم ژرف، دوری گزیدن از عینیت گرایی و نزدیک شدن به مفاهیم انتزاعی، ظرفیت بالای عناصرواژگانی زبان درحوزه سمبولیسم اجتماعی، چندگانگی معنایی به مقتضای سرشت شعرفارسی و ژرفابخشیدن به شعر نو فارسی ازطریق گرایش های سمبلیستی، ازجمله عوامل رویکردآگاهانه و هوشمندانه نیمایوشیج به سوی سمبولیسم اجتماعی به شمارمی رود. دراین پژوهش که باروش گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای و روش تحلیل داده ها از نوع کمی و کیفی انجام شده، برپایه شناخت جریان شناسی شعرنو فارسی، تحولات شعری آغازگر شعرنو فارسی ازرمانتیسم به سوی سمبولیسم فردی و سپس سمبولیسم اجتماعی و تاثیربافت برون متنی، زمینه های روی گردانی نیمایوشیج ازرمانتیسم و روی آوری به سمبولیسم اجتماعی کاویده می شود. هیچ یک ازشاعران نوپرداز پیرو نیمایوشیج، نه بوطیقای شعری او را داشتند و نه توانایی درنظریه پردازی ادبی تابتوانند همسنگ او در این عرصه و بااین سطح گسترده کمی و کیفی درچارچوب سمبولیسم اجتماعی، منظومه شعری بیافرینندآن هم بارنگ وبوی بومی و ایرانی ، موضوعی که تاکنون مغفول مانده است.
    کلیدواژگان: نیما یوشیج، سمبولیسم اجتماعی، جریان شناسی، بافت برون متنی، بوطیقای شعری
  • مهدیه مظلومی ابیانه*، امیر نصری صفحات 104-123

    دیویدلینچ، فیلم ساز امریکایی معاصر، از جریان اصلی سینمای هالیوود فاصله می گیرد و آن را به پرسش می کشد. اما او انجام چنین پروژه ای را در سطح کلان تر به منظور مورد سوال قراردادن سبک زندگی امریکایی پس از جنگ جهانی دوم و در سطح باز هم کلان تر در جهت نقد جهان مدرن به کار می گیرد. او بر روان انسان مدرن انگشت می نهدکه درسیطره ی کالایی شدن جهان پیرامونش، رویاها نیز چیزی جزکالا نیستند. بررسی سینمای دیوید لینچ، به عنوان یکی از احیا کنندگان مکتب سورریالیسم در سینما، ازمنظر تاثیری که از نگاه او فانتزی های هالیوودی بر روان و زیست-جهان انسان مدرن دارند، دارای اهمیت است. این مقاله روایت سورریالیستی دیویدلینچ را با روایت صادق هدایت در رمان بوف کور، مقایسه می کند. این آثار از منظر روانکاوانه و بر اساس نظریات ژک لکان مورد بررسی تطبیقی قرار گرفته است. از آنجا که لکان، در شکل دهی به نظریات خود، همواره متاثر از مکتب سورریالیسم بود، مهمترین یافته ی این مقاله بر اساس تعلق لینچ، هدایت و لکان به این مکتب، با نشان دادن مفهوم امر واقع لکان درآثار دیویدلینچ و رمان بوف کور، نشان دادن این امر است که خلا درونی و حفره ی مرکزی جهان شکننده فانتزی با فروپاشی آن آشکار می گردد و این امر یک غیاب تهدیدکننده در جهان مدرن به شمارمی رود.

    کلیدواژگان: مطالعات تطبیقی، سوررئالیسم، دیوید لینچ، صادق هدایت، ژک لکان
  • عفت مهری*، علیرضا اسدی، علیرضا شوهانی صفحات 124-144
    فمینیسم ، باورداشتن به حقوق زنان ومبارزه در جهت برابری اجتماعی، سیاسی و اقتصادی زن و مرد است. فمینیست ها به-ویژه در دهه های اخیر، توجه خاصی به آثار ادبی داشته اند، به طوری که بررسی تصویر زنان در آثار ادبی و نیز بازتاب تجربه ها و عواطف زنانه در نوشته های زنان، از موضوعات مهم نقد فمینیستی است. در نقد فمینیستی یک اثر می توان به جنبه های مختلف ستم پذیری زنان پرداخت؛ یکی از محوری ترین این مباحث ،«اشتغال زنان» است؛ در این جستار نیز به نقد فمینیستی رمان دل فولاد اثر منیرو روانی پور از بعد «اشتغال» پرداخته ایم. در ابتدا به بیان کلیاتی در مورد خانواده و اشتغال از منظر جامعه شناسی و نیز از نظرگاه فمینیستی پرداخته شده و دیدگاه های مختلف فمینیست ها در این ارتباط مطرح و سپس اثر یادشده، از این زاویه نقد و تحلیل شده است؛ بنابریافته های این پژوهش، این اثر دارای جنبه های قابل توجهی از منظر نقد فمینیستی به ویژه از بعد اشتغال است. باتوجه به محوریت اشتغال زن در این اثر و پرداختن نویسنده به جنبه های مثبت اشتغال و توصیفات تحسین آمیز از ابعاد شخصیتی زن شاغل در آن، می توان چنین نتیجه گرفت که نظرروانی پور در مورد زن و حضور اجتماعی او و همچنین اشتغال، به آرای آن دسته از فمینیست ها که راه حل برو ن رفت زنان از ظلم و ستم را « اشتغال زن» معرفی می کنند، نزدیک است.
    کلیدواژگان: نقد فمینیستی، اشتغال، رمان فارسی، منیرو روانی پور، دل فولاد
|
  • Farzad Baloo *, Mostafa Mirdar Rezaei Pages 11-32
    There are, of course, various factors involved in the process of creating a literary, intellectual, philosophical, and so on. Classical or romantic hermeneutics as a general technique of understanding and interpretation is no exception. One of the important currents that influenced the formation and development of romantic hermeneutics is the school of Romanticism, as Schleiermacher, the founder of Romantic Hermeneutics, was a member of early Romanticism and associated with Schelgel and other Romantic brothers. Designed in a descriptive-analytic manner using library tools, this study seeks to examine in greater depth and breadth the relation between classical (romantic) hermeneutics and the German Romantic school. And analyze it. According to this study, and as reflected in the principles of Schleiermacher's school of Romanticism and interpretive ideas, this influence on fundamental concepts and concepts such as "the possibility of misunderstanding or misunderstanding of the truth", "Individuality and genius" and "relying on imagination, discovery and intuition" are more prominent. The first theme is the point of departure for romantic hermeneutics in understanding and interpretation. In the psychic realm.
    Keywords: Romanticism, Romantic Hermeneutics, Schleiermacher. Psychological interpretation
  • Ali Hayatbakhsh *, Farhad Doroudgarian, Mostafa Gorji Pages 33-58
    Using a symbol is an artistic, indirect and hidden way of expressing thoughts and ideas. By using symbols, writers deepen their works and express their mental and inner affairs in this method. Modern story, with its special features, is a suitable platform for the emergence of symbols; "Symbol" is basically the main component of modern story. Kazem Tina, (one of the leading authors of modern and different works in Iranian short stories) uses "symbol" in his works continuously, frequently and intelligently. In a way that the frequent presence of the symbol in his stories has made his works deep, mysterious and sometimes even vague! ‘Aftab-e-Bi-qorub’ (The Sun without sunset) is the first of Kazem Tina's collection of short stories and a summary of her worldview and other works. All of Tina's stories are written in a modern or postmodern style. In these stories, which revolve around the circle of death, immortality, and resurrection with a "special mystical thought," a bold and effective representation of symbolism can be seen; Because on the one hand, mysticism and on the other hand, modern story are the place where symbols and signs appear. The author of this article, considering that the works of Kazem Tina have not been carefully studied so far, especially at the level of ‘symbol’ intends to study and analyze mystical symbols in this collection of modern stories. We use inferential content analysist to find the symbols; and finally focuses on the importance “modern and mystical properties” in these stories.
    Keywords: Symbol, Modern Short Story, Kazem Tina, Aftab-e-Bi-qorub
  • Ahmad Ghanipour Malekshah *, Fatemeh Soltani Pages 59-79

    Postmodernism emerged from the womb of modernism and in response to it or as its successor. The postmodern novelist seeks to evoke in the reader the sense that all the solid foundations of life in the contemporary world have collapsed. Poststructuralism paved the way for the formation and emergence of postmodernism; Criticism of the postmodernist current stems from the efforts of poststructuralists who have provided the most important and instructive techniques for this current. Due to the incoherence and uncertainty in poststructuralism, the postmodern school has destroyed the traditional conceptions of language, identity, writing and the like. This paper aims to examine descriptively-analytically the most important components of the poststructuralist approach in the postmodernist novel "Night Orchestra of the Wood Orchestra" by Reza Ghasemi to clarify the aspects of the novel's adaptation to the poststructuralist approach. Be. According to the research achievement, the most important elements of the poststructuralist approach are:the postmodernist novel "Night Orchestra of the Wood Orchestra The question of language, the extent of the author's authority, the identity, the determinability of the texts are challenged in the novel The Night Orchestra of the Wood Orchestra.

    Keywords: Postmodernism, Poststructuralism, novel, Rezaghasemi
  • Mehyar Alavi Moghaddam * Pages 80-103
    In study of trend of modern Persian poetry, social symbolism, along with Iranian innovation and far from superficial adaptation and imitation, appeared for the first time in the poetry of Nima Yoshij. Nima Yoshij, more than being the founder of neo-Persian poetry, should be called a theorizian in New Poetry, which consciously and based on poem poetic, created a field for change in the field of Iranian symbolism. The usage of social symbolism in deep concepts, high capacity of linguistic elements of language,semantic multiplicity according to the nature of Persian poetry and deepening of Persian poetry through symbolic tendencies, are among the factors of Nima Yoshij's conscious and intelligent approach to symbolim. In this research, which has been done by collecting information of library type and data analysis method of quantitative and qualitative type, based on cognition of study of trend, poetic developments of Nima from romanticism to individual symbolism and then social symbolism and the effect of extra-textual texture. It explores social symbolism. In this way, the reflection of culture and thought in the era of Persian poetic modernity on Nima Yoshij's approach to the literary and artistic school and the ritual nature of the new poetry becomes more transparent. None of the new poets following Nima Yoshij, neither poem poetic ,nor the ability in literary theorizing could be equal to him in this field and with this wide range of quantitative and qualitative in the framework of social symbolism, create a poetic system that has remained indigenous .
    Keywords: Nima Yoshij, Social Symbolism, study of trend, outre text texture, Poem Poetic
  • Mahdieh MAZLOOMIABYANEH *, Amir Nasri Pages 104-123

    David Lynch, the profound contemporary filmmaker, is known by uncanny, dreamlike narrative of his works. To the extent that he is called the resuscitator of the Surrealism school of 1920s. On the other hand, Jacque Lacan, the controversial Freudian psychoanalyst, who was also largely influenced by the movement, decided to exert its ideas in his researches and innovations of psychoanalysis. Based on the hypothesis that Lynch represents psychoanalysis ideas in his corpus, we can discern intelligible narrative structure with appropriate Lacanian themes. In that respect, I would argue that both Lynch and Lacan seek to illustrate the unrepresentable. The realm Lacan named the Real, that which is outside language and that resists symbolization absolutely. I would show Lynch’s works can be read as the presentation of the unrepresentable. He does so, by the immersion of the viewer in fantasy world of cinema, as an object of our desire, but he also would sharply punctuates the transitory nature of this world. Hence the deadlock inherent in desire shows itself at the end: the Real. The subject/viewer in Lacan’s theory and Lynch’s works traverses the fantasy to face the threatening absence of the desire deadlock. The Blind Owl of Sadegh Hedayat, the Iranian writer of Modern prose fictions and novels, could illuminate the path for Iranian reader of this article to comprehend what we means by the surrealism style.

    Keywords: comparative studies, : surrealism:, David Lynch: Sadegh Hedayat:, Lacan
  • Effat Mehri *, Alireza Asadi, Alireza Shohani Pages 124-144
    Feminism is generally defined as the "equality of rights for women", "advocating for women", and "freedom movements for women". Despite the fact that it has a long traditional in human history, feminism is considered as a modern word in its contemporary meaning. Feminism focuses on the women's rights, political, social and economic equalities between men and women, and their attempts to these ends. This can be observed in many literary works, the reflections of which are manifested through expressing experiences and emotions of women in literature, all of which being the focus of feminist criticism. In feminist literary criticism, different aspects of women's exploitation are investigated, one significant aspect of which is "women's occupation". This study, accordingly, attempts to present a feminist criticism of the novel Steel Heart written by Moniro Ravanipour considering the variable of occupation. First, general issues regarding family and occupation are presented from the sociological and feminist perspectives. Then, different feminist views are discussed accordingly. The findings indicate that so far as the positive aspects of occupation and the encouragement of employed female characters are concerned, Ravanipour's views on women, their social activities, and occupation are consistent with those feminists who consider women's redemption from exploitation through occupation
    Keywords: feminist critique, occupation, Persian novel, Moniroo ravanipoor