فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و سوم شماره 10 (دی 1399)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و سوم شماره 10 (دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی شهریاری، فاطمه صفوی، مریم خوشیده، محمدعلی شهریاری* صفحات 1-8
    مقدمه

    تشخیص دیابت بارداری با HbA1c بالای 5/6% است، ولی مطالعات مقادیر 4/6-7/5% را با ریسک بالاتری از دیابت بارداری معرفی کرده اند. مطالعه حاضر با هدف تعیین اعتبار میزان 4/6-7/5%=HbA1c در پیشگویی دیابت بارداری و تعیین پیامدهای بارداری انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه هم گروهی در سال 1397 بر روی 950 زن باردار بیمارستان آرش انجام گرفت. در اولین ویزیت بارداری تست HbA1c و تست تحمل گلوکز 75 گرمی به عنوان استاندارد طلایی انجام شد و اگر تست منفی بود، تست مجدد در هفته 28-24 بارداری انجام شد. وقوع دیابت و پیامدهای بارداری شامل: میزان بروز پره اکلامپسی، سزارین، سقط، ماکروزومی، دیستوشی شانه، مرگ داخل رحمی، کاهش رشد جنین در موارد با 4/6-7/5%=HbA1c و کمتر از 6/5% مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Stata (نسخه 13) و آزمون های تی دانشجویی، کای اسکویر، رگرسیون لوجستیک تک متغیره و چندمتغیره انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    در این مطالعه شیوع دیابت 2/39% و در نقطه برش 7/5، بیشترین طبقه بندی دیابت بارداری مشاهده شد و حساسیت و ویژگی به دست آمده به ترتیب معادل 33/41 و 15/92 بود. در زنان با 6/5%>HbA1c نسبت به 4/6-7/5%=HbA1c، میزان ماکروزومی به طور معناداری کمتر (001/0>p، اما میزان سزارین (02/0=p) بیشتر بود. میزان زایمان زودرس (9/0=p)، پره اکلامپسی (2/0=p) و میزان دیستوشی شانه (1=p) در دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری:

     اندازه گیری HbA1C در نیمه اول بارداری حساسیت بالایی در پیشگویی دیابت بارداری ندارد، اما ویژگی بالا دارد.

    کلیدواژگان: تست تحمل گلوکز 75 گرمی، دیابت بارداری، HbA1c
  • لیلا کریمی، سمیه مکوندی، میترا مهدویان، ربابه خلیلی* صفحات 9-17
    مقدمه

    بارداری خود واقعه ای استرس زا است که در شرایط کنونی، شیوع بیماری کووید-19 ممکن است آن را متاثر سازد. توجه به عواملی که اضطراب ناشی از همه گیری کووید-19 را در زنان باردار بکاهند، ضروری به نظر می رسد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه حمایت اجتماعی با اضطراب ناشی از همه گیری کووید-19 در زنان باردار انجام شد.

    روش کار:

     این مطالعه مقطعی از نوع همبستگی در سال 1399 بر روی 200 نفر از زنان باردار انجام شد. ابزارهای نمونه گیری شامل چک لیست اطلاعات دموگرافیک و مامایی، پرسشنامه حمایت اجتماعی مقیاس خانواده pss-fa و پرسشنامه اضطراب زنان باردار ناشی از همه گیری کووید-19 بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی مستقل، آنووا و رگرسیون خطی تک متغیره انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     میزان اضطراب ناشی از همه گیری کووید-19 در زیرگروه های حمایت اجتماعی ضعیف و متوسط و قوی تفاوت معناداری داشت (001/0>p). بر اساس نتایج آزمون همبستگی، بین میزان اضطراب ناشی از همه گیری کووید-19 و میزان حمایت اجتماعی دریافت شده در زنان باردار ارتباط معکوس و معناداری وجود داشت (ضریب همبستگی پیرسون برابر با 211/0- و 003/0=p)؛ بدین معنا که با افزایش میزان حمایت اجتماعی از جانب خانواده، میزان اضطراب در زنان باردار ناشی از همه گیری کووید-19 کاهش معناداری می یافت.

    نتیجه گیری:

     با توجه به ارتباط معکوس بین میزان اضطراب ناشی از همه گیری کووید-19 و میزان حمایت اجتماعی دریافت شده در زنان باردار، به نظر می رسد وجود تمهیدات حمایتی از طرف خانواده و اطرافیان در زمان همه گیری کرونا ویروس ضروری باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، بارداری، حمایت اجتماعی، کووید-19
  • فرانک جلیلوند، سید مهدی حقدوست، حمید اویسی اسکویی* صفحات 18-23
    مقدمه

    کلامیدیا تراکوماتیس در مردان می تواند از علل ناباروری باشد که در برخی مواقع در معیارهای ناباروری بررسی نمی شود؛ از طرفی ابتلاء به این عفونت، بر مورفولوژی منی اثرات نامطلوبی دارد. با توجه با شیوع نامشخص و اثرات مخرب این عفونت بر مایع منی، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع عفونت کلامیدیا تراکوماتیس و تاثیر آن بر مایع منی مردان نابارور مراجعه کننده به درمانگاه های نازایی تبریز انجام شد.

    روش کار: 

    در این مطالعه توصیفی که در طی سال 1394 با مشارکت 268 مرد نابارور مراجعه کننده به درمانگاه های ناباروری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد، شیوع عفونت کلامیدیا تراکوماتیس در مردان و اثر آن بر مایع منی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون تی تست انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    شیوع عفونت کلامیدیا تراکوماتیس در مردان نابارور 82/35% بود؛ نتایج مورفولوژی حاصل از آنالیز مایع منی حاکی از آن بود که تعداد (009/0=p)، حرکت پیشرونده (026/0=p)، مورفولوژی (001/0=p) و قابلیت حیات (003/0=p) اسپرم مردان با عفونت کلامیدیا تراکوماتیس نسبت به مردان بدون عفونت به طور معناداری پایین تر بود، در حالی که حجم (012/0=p)، حرکت درجا (009/0=p) و بدون تحرک بودن اسپرم (008/0=p) مردان با عفونت به طور معناداری بیشتر از مردان با عفونت بود.

    نتیجه گیری: 

    ابتلاء به عفونت کلامیدیا تراکوماتیس در مطالعه حاضر بالاتر از میانگین طبیعی بود و این عفونت منجر به اثرات مخربی بر مورفولوژی مایع منی شده است.

    کلیدواژگان: عفونت، کلامیدیا تراکوماتیس، ناباروری مردان
  • زهرا قوامی، ژینوس قمیصی، طاهره ضیایی، الهام نجفی ملاباشی* صفحات 24-33
    مقدمه

    رابطه جنسی رضایت بخش موجب ارتقاء سلامت و کیفیت زندگی زنان می شود. برخی گیاهان دارویی به دلیل دارا بودن ترکیبات خاص می توانند بر رضایت جنسی تاثیر داشته باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ترکیب گیاهی (جفت بلوط، پوست انار و تخم شنبلیله) بر رضایت جنسی زنان انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور به روش موازی در سال 1399 بر روی 60 نفر از زنان 45-15 ساله مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت اردبیل انجام شد. افراد به دو گروه 30 نفره شیاف واژینال ترکیب گیاهی و دارونما تقسیم شدند و هر دو گروه 2 روز در هفته و به مدت 1 ماه از شیاف استفاده کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه لارسون و سوالات حیطه ارگاسم پرسشنامه شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های تی زوجی، تی مستقل، کای اسکویر و تحلیل کواریانس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     قبل از درمان دو گروه از نظر نمرات حیطه ارگاسم و میزان رضایت جنسی تفاوت معنی داری نداشتند (05/0<p). بعد از درمان نمرات حیطه ارگاسم در گروه مصرف کننده شیاف گیاهی به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (001/0>p)، اما دو گروه تفاوت معنی داری از نظر میزان رضایت جنسی نداشتند (14/0=p).

    نتیجه گیری:

     استفاده از ترکیب گیاهی (جفت بلوط، پوست انار و تخم شنبلیله) می تواند باعث بهبود ارگاسم شود. برای حصول اطمینان در مورد تاثیر این ترکیب گیاهی بر رضایت جنسی توصیه به انجام مطالعات بیشتر در این زمینه می شود.

    کلیدواژگان: ارگاسم، انار، بلوط، دانه شنبلیله، رضایت مندی جنسی
  • معصومه سیف*، زهرا سرلک، شهاب الدین باقری صفحات 34-42
    مقدمه

    همراه با تغییرات سبک زندگی، افزایش وزن در زنان باردار در حال افزایش است که باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل فشارخون، زایمان زودرس، سزارین و حتی مرگ مادر و کودک خواهد شد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر پیاده روی بر میزان وزن گیری و فشارخون زنان باردار دارای اضافه وزن انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده در سال 1398 بر روی 30 زن باردار دارای اضافه وزن با سن بارداری 27-20 هفتگی در شهرستان نهاوند انجام گرفت. افراد در دو گروه 15 نفره مداخله و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرینی گروه مداخله شامل 12 هفته فعالیت ورزشی پیاده روی به مدت 40-20 دقیقه و با شدت 60-45% ضربان قلب بیشینه انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های شاپیرو-ویلک، لون و آزمون تحلیل کوواریانس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    در این مطالعه گروه مداخله بعد از 12 هفته تمرین پیاده روی توانستند افزایش وزن کمتری نسبت به گروه کنترل را تجربه نمایند (001/0≥p). تمرین پیاده روی بر فشارخون سیستولیک (015/0=p) و دیاستولیک (015/0=p) در زنان باردار گروه مداخله تاثیر معنی داری داشت.

    نتیجه گیری: 

    12 هفته پیاده روی در وزن گیری مطلوب زنان باردار دارای اضافه وزن و حفظ فشارخون آنها در محدوده طبیعی تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: اضافه وزن، بارداری، پیاده روی، فشارخون
  • زهره رادمهر، مهناز زرشناس، مرضیه اکبرزاده* صفحات 43-51
    مقدمه

    هیسترکتومی به عنوان یکی از معمول ترین عمل های جراحی زنان، بر بعد روحی-روانی زنان تاثیر منفی می گذارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه زنان یایسه و غیریایسه هیسترکتومی شده از نظر استرس پس از سانحه انجام شد.

    روش کار:

     این مطالعه تحلیلی- مقطعی از مرداد تا اواخر دی ماه سال 1398 بر روی 154 نفر از زنان یایسه و غیریایسه هیسترکتومی شده در بیمارستان های حضرت زینب (س) و شهید دکتر فقیهی شیراز انجام شد. گردآوری داده های استرس پس از سانحه از طریق پرسشنامه وایس و مارمر انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل و تی زوجی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    میانگین نمره استرس پس از سانحه 1 هفته پس از عمل افزایش و 2 ماه بعد از عمل کاهش یافت (179/0=p). نمره استرس در گروه یایسه (02/6±99/4) کمتر از گروه غیریایسه (72/7±49/6) بود. همچنین بین میانگین نمره استرس پس از سانحه گروه یایسه و غیریایسه، 2 ماه پس از عمل برخلاف 1 هفته پس از عمل، تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری: 

    اگرچه هیسترکتومی، استرس را در زنان یایسه و غیریایسه و با اختلاف معناداری در گروه غیریایسه افزایش می دهد، اما پس از 2 ماه، نمره استرس پس از سانحه کاهش معنی داری می یابد.

    کلیدواژگان: استرس، پس از سانحه، غیریائسه، هیسترکتومی، یائسگی
  • لیلی خاصوانی، محمد خلج کندری*، بهارک ابراهیمی بهنام صفحات 52-60
    مقدمه

    از جمله دلایل احتمالی برای سقط های مکرر با علت نامشخص، وجود پلی مورفیسم های ژنی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی و همراهی پلی مورفیسم های rs1233334 و rs2249863 بالادست ژن HLA-G با سقط مکرر خودبه خودی در جمعیت زنان شمال غرب ایران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد- شاهدی در سال های 98-1397 بر روی 160 نفر از زنان مراجعه کننده از منطقه شمال غرب ایران به مرکز ناباروری مادر واقع در شهر تبریز انجام گرفت. 80 نفر از آنها با سابقه سقط مکرر خودبه خودی (حداقل 2 سقط) به عنوان گروه آزمایش و 80 نفر دیگر دارای حداقل یک فرزند و بدون سابقه سقط به عنوان گروه کنترل بودند. پس از تهیه نمونه خون محیطی از آنها، DNA ژنومی استخراج و پلی مورفیسم های مذکور به کمک PCR و تکنیک Sequencing بررسی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون فیشر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    فراوانی های آلل G و ژنوتیپ GG جایگاه پلی مورفیسم rs2249863 بین دو گروه بیمار و کنترل تفاوت آماری معنی داری نشان داد (05/0<p). در مورد جایگاه پلی مورفیسم rs1233334، فراوانی های آلل C و ژنوتیپ CC هرچند بین دو گروه بیمار و کنترل متفاوت بودند، اما این تفاوت ها از نظر آماری معنی دار نبودند (05/0>p). همچنین بررسی هاپلوتایپی دو جایگاه، شایع ترین هاپلوتایپ را هاپلوتایپ CG مشخص کرد که فراوانی آن بین گروه های بیمار و کنترل از نظر آماری معنی دار بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    پلی مورفیسم rs2249863 و هاپلوتایپ CG جایگاه های rs2249863 و  rs1233334با اختلال سقط مکرر خودبه خودی در جمعیت مورد مطالعه همراهی نشان می دهند و می توان آنها را به عنوان فاکتور خطر بالقوه در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم rs2249863 و rs1233334، سقط مکرر خودبه خودی، HLA-G
  • زینب فتاحی، حسین طاهری چادرنشین*، عصمت رشیدی، سید حسین ابطحی ایوری صفحات 61-71
    مقدمه

    عامل رشدی فیبربلاست-21 (21FGF)، لیپولیز و اکسیداسیون اسیدهای چرب را افزایش می دهد. اثر حجم های متفاوت تمرین مقاومتی روی 21FGF به خوبی مشخص نشده است، بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثرات تمرین مقاومتی با حجم پایین و بالا بر سطح سرمی 21FGF، ترکیب بدن و تحرک پذیری زنان سالمند چاق غیرفعال انجام شد.

    روش کار: 

    30 زنان سالمند چاق غیرفعال (سن50/4±57/64 سال؛ نمایه توده بدنی 69/2±34/32 کیلوگرم بر متر مربع و درصد چربی 11/2±93/40) ساکن شهر مشهد برای شرکت در این مطالعه نیمه تجربی فراخوانی شدند. آزمودنی ها به طور تصادفی به سه گروه برابر تمرین مقاومتی حجم پایین (LVRT) و تمرین مقاومتی حجم بالا (HVRT) و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی ها پروتکل های LVRT (یک نوبت) و HVRT (سه نوبت) برای 12 هفته و دو جلسه در هفته انجام دادند. اندازه های تن سنجی و ارزیابی بیوشیمیایی یک هفته قبل از اولین و 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی انجام شد. همچنین آزمون های 30 ثانیه بلند شدن از صندلی، آرم کرل، دو دقیقه استپ و هشت فوت آپ - اند- گو ارزیابی شد. به ترتیب از آزمون تی وابسته و تحلیل کواریانس برای ارزیابی تفاوت درون و بین گروهی استفاده شد.

    یافته ها

    متعاقب دوره تمرینی، درصد چربی بدن در گروه HVRT نسبت به گروه LVRT (001/0=p) به طور معنی داری پایین تر بود. برعکس، نتایج 30 ثانیه بلند شدن از صندلی (001/0=p) و آرم کرل (001/0=p) در گروه HVRT نسبت به گروه LVRT به طور معنی داری بالاتر بود. بر اساس نتایج، تفاوت معنی داری بین وزن (997/0=p)، شاخص توده بدنی (999/0=p)، 21FGF (999/0=p)، دو دقیقه استپ (072/0=p) و 8 فوت آپ اند گو (231/0=p) بین دو گروه LVRT و HVRT در انتهای دوره تمرینی وجود نداشت.

    نتیجه گیری: 

    تمرین مقاومتی با سه نوبت نسبت به تمرین مقاومتی با یک نوبت موجب دستاوردهای بیشتری در بهبود ترکیب بدن و تحرک پذیری در زنان سالمند چاق می شود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، عامل رشدی فیبروبلاست - 21، چاقی، سالمند
  • فاطمه دیناروندی، حدیث شریفی، وحید ولی پور دهنو*، امیر خسروی صفحات 72-81
    مقدمه

    تمرین تناوبی شدید، روشی موثر برای بهبود عملکرد شناختی، سلامت قلبی - عروقی و کاهش وزن بدن می باشد و تاکنون اثر ترکیبی این نوع روش تمرینی به همراه مکمل امگا-3 در دختران دارای اضافه وزن بررسی نشده است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر 2 هفته تمرین تناوبی سرعتی همراه با مصرف مکمل امگا-3 بر سطوح سرمی آیریزین، BDNF و نیمرخ لیپیدی دختران دارای اضافه وزن انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1398 بر روی 15 نفر از دانشجویان دانشگاه لرستان با شاخص توده بدنی بالاتر از 25 کیلوگرم بر مترمربع انجام شد. افراد در دو گروه تمرین-دارونما و تمرین- مکمل قرار گرفتند. شرکت کنندگان در یک پروتکل 2 هفته ای تمرین SIT به صورت 3 جلسه در هفته شرکت کردند. افراد گروه تمرین- مکمل به مدت 2 هفته روزانه یک قرص امگا-3 هزار میلی گرمی و گروه تمرین- دارونما قرص های یک گرمی گلوکز مصرف کردند. 24 ساعت پیش و پس از اجرای پروتکل، سطوح سرمی آیریزین، BDNF و نیمرخ لیپیدی افراد در حالت ناشتا اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون های تی زوجی و کوواریانس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مطالعه، افزایش معناداری در سطوح سرمی آیریزین و BDNF در هر دو گروه مشاهده شد (05/0>p)، اما در گروه تمرین- مکمل، سطوح سرمی LDL و کلسترول نیز کاهش یافت (05/0>p). بر اساس نتایج آزمون کوواریانس، اختلاف معناداری بین دو گروه در همه متغیرها وجود نداشت (05/0˃p).

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی سرعتی به مدت 2 هفته با و بدون مصرف امگا-3، سطوح سرمی آیریزین و BDNF در دختران دارای اضافه وزن را افزایش می دهد و مصرف مکمل امگا-3 به همراه این نوع تمرین سطوح سرمی LDL و کلسترول را نیز کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: آیریزین، تمرین سرعتی اینتروال، چربی های خون، دختران دارای اضافه وزن، BDNF
  • فاطمه دستجرد، فاطمه عرفانیان*، آمنه سازگارنیا، فریده اخلاقی، معصومه کردی، حبیب الله اسماعیلی صفحات 82-95
    مقدمه

    طولانی شدن زایمان، منجر به پیامدهای نامطلوب زایمانی می شود. گرمادرمانی به عنوان یک روش غیردارویی نوین برای کاهش طول مدت زایمان مطرح می باشد. کیسه آب گرم و مادون قرمز از روش های گرمادرمانی هستند. با توجه به مکانیسم متفاوت این دو روش و عدم مطالعه ای مبنی بر مقایسه آنها، مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر کمربند مادون قرمز و کیسه آب گرم بر روی طول مدت مرحله اول زایمان زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده موازی سه گروهه در سال 1398 بر روی 150 زن نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان ام البنین (س) مشهد انجام شد. در مرحله اول زایمان دو سیکل 20 دقیقه ای گرمادرمانی در گروه های مداخله توسط کمربند مادون قرمز و کیسه آب گرم در اتساع 5-4 و 7-6 سانتی متری دهانه رحم انجام شد. گروه کنترل مراقبت های روتین را دریافت کردند. طول مدت مرحله اول از ابتدای اتساع 5-4 سانتی متری به دقیقه اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون های آماری کروسکال والیس و واریانس یک طرفه انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     میانگین طول مدت مرحله اول زایمان در سه گروه اختلاف آماری معنی داری داشت (001/0>p). میانگین طول مدت مرحله اول زایمان در گروه کمربند مادون قرمز به طور معنی داری کمتر از کیسه آب گرم بود (001/0>p). کمربند مادون قرمز و کیسه آب گرم اثر نامطلوب روی FHR جنین، نمره آپگار و خونریزی پس از زایمان نداشت.

    نتیجه گیری: 

    استفاده از کمربند مادون قرمز روش موثری برای کاهش طول مدت مرحله اول زایمان می باشد. این روش می تواند به عنوان یک روش مکمل و به عنوان یک اقدام درمانی غیر دارویی برای اداره زایمان به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: پک گرم، طول مدت لیبر، گرمادرمانی، مادون قرمز
  • مرضیه ساعی قره ناز، فهیمه رمضانی تهرانی* صفحات 96-108
    مقدمه

    در طی دهه های اخیر لیزردرمانی یکی از روش های محبوب در درمان هیرسوتیسم در افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بوده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر درمانی لیزر بر هیرسوتیسم در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک به صورت مرور سیستماتیک انجام شد.

    روش کار: 

    در این مطالعه جستجوی مطالعات تجربی و نیمه تجربی فارسی و انگلیسی در پایگاه های PubMed، Scopus، Web of Science،Cochrane library ، Magiran، SID،IranDoc  در ماه جولای 2020 انجام شد. جستجو با استفاده از کلید واژه های فارسی سندرم تخمدان پلی کیستیک، هیرسوتیسم، لیزر، درمان، مو و کلید واژه های لاتین مرتبط انجام شد. پیامد اصلی مورد بررسی شامل: اثر مداخله بر کاهش موها، مدت زمان کاهش موها، مدت زمان رشد موهای جدید و عوارض جانبی لیزر درمانی بود.

    یافته ها:

     پس از جستجوی پیشرفته، 11 مقاله (638 شرکت کننده) دارای معیارهای ورود بودند. نوع پوست شرکت کنندگان بر اساس معیار فیتزپاتریک بود. در اکثر مطالعات دستگاه لیزر الکساندیرت مورد استفاده قرار گرفته بود. مدت زمان درمان در مطالعات حداکثر 6 ماه با فواصل درمانی 6-4 هفته بود. پیامد اصلی مورد بررسی شامل: کاهش معنادار تعداد مو و شدت موهای زاید، افزایش میانگین زمان رشد موهای جدید، میزان انرژی در بازه 50-10 ژول بر سانتی متر مربع و مدت زمان 50-20 میلی ثانیه و عوارض شامل هیپرپیگمانتاسیون و اریتم و درد بود.

    نتیجه گیری: 

    یافته ها حاکی از تاثیر فناوری های مبتنی بر نور بر انواع مختلف پیامدهای مرتبط با درمان هیرسوتیسم در بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک می باشد، اما هنوز اتفاق نظر در مورد مناسب ترین نوع لیزر، فلوینس و تعداد جلسات درمانی وجود ندارد. مطالعات کارآزمایی بالینی گسترده ای جهت تدوین دستورالعمل بالینی نیاز می باشد.

    کلیدواژگان: درمان، سندرم تخمدان پلی کیستیک، لیزر، مرور سیستماتیک، هیرسوتیسم
  • علی تیموری، سید رضا حبیب زاده، بیتا دادپور، پروین ظهوریان، مهدی فروغیان* صفحات 109-113
    مقدمه

    عنکبوت بیوه سیاه در نواحی مدیترانه با گونه L.tredecimguttatus شناخته می شود که در خراسان با نام محلی دلمک از آن یاد می شود. زهر این عنکبوت حاوی نوروتوکسین های تحریکی با نام آلفا لاتروتویین می باشد. گزش عنکبوت بیوه سیاه در دوران بارداری نادر است و مطالعات کمی در این باره انجام شده، علایم گزش در بارداری تفاوتی با افراد غیرباردار ندارد و ایجاد عوارض حاد جنینی بعید است. در این مطالعه، یک مورد گزش عنکبوت بیوه سیاه در یک خانم باردار گزارش می شود.

    معرفی بیمار: 

    مورد گزارش شده خانم 29 ساله گراوید 2 با سن حاملگی 6 هفته بود که از بارداری خود اطلاعی نداشته و با شکایت درد شکم و سوزش اندام تحتانی راست و ظاهر ضایعه گزش عنکبوت و شرح حال مسافرت خارج شهر از شب قبل از مراجعه، به اورژانس بیمارستان قایم (عج) مشهد مراجعه کرده بود. بیمار تحت بررسی قرار گرفت و پس از رد تشخیص های حاملگی خارج رحمی و سایر تشخیص های افتراقی، بیمار با تشخیص گزش عنکبوت بیوه سیاه تحت درمان نگهدارنده قرار گرفت که پس از 2 روز بستری در بیمارستان، با حال عمومی خوب، علایم حیاتی خوب و رفع کامل درد شکم ترخیص شد.

    نتیجه گیری:

     گزش عنکبوت بیوه سیاه در ماه های ابتدایی بارداری می تواند با علایم مشابه شکم حاد جراحی، حاملگی خارج رحمی و یا سایر تشخیص ها را تقلید کند که ممکن است تشخیص علت علایم را بسیار دشوار کند. علاوه بر این گزش عنکبوت بیوه سیاه در طول بارداری می تواند علایم کوله سیستیت و یا آپاندیسیت را تقلید کند که با معاینه دقیق بیمار و اخذ شرح حال مناسب می توان گزش عنکبوت بیوه سیاه را تشخیص داد.

    کلیدواژگان: حاملگی، عنکبوت بیوه سیاه، گزش
|
  • Ali Shahriari, Fatemeh Safavi, Maryam Khooshideh, Mohammadali Shahriari * Pages 1-8
    Introduction

    The diagnosis of gestational diabetes mellitus (GDM) by HbA1c is up to 6.5%, but some studies have declared that the value of 5.7-6.4 % is associated with higher risk of GDM. This study was performed with aim to determine the validity of HbA1c=5.7-6.4% in the prediction of gestational diabetes and to estimate the outcomes of pregnancy.

    Methods

    This co-group study was conducted on 950 pregnant women in Arash Hospital at 2018. All high risk pregnant single tone women aged 18-35 years pregnancies under 20 weeks were included. At first visit, HbA1c test and OGTT 75 g test were performed as gold standard, if the test was negative; test was again performed at 24-28 weeks of gestation. The incidence of diabetes and pregnancy outcomes including: the incidence of preeclampsia, cesarean section, abortion, macrosomia, shoulder dystocia, intrauterine death, fetal growth retardation were compared in cases with HbA1c = 5.7-6.4 and less than 5.6%. Data were analyzed by Stata software (version 13) and student t-test for quantitative variables and Chi-square test for qualitative variables. Univariate and multivariate logistic regression was used to determine the association between HbA1c and variables. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The prevalence of diabetes was 39.2% and at the cut-off point of 5.7%, the highest classification of gestational diabetes was observed. At this point, the sensitivity and specificity were 41.33 and 15.92, respectively. The rate of macrosomia was significantly lower in women with HbA1c<5.6 compared to the women with HbA1c= 6.4 – 5. 7 % (p <0.001); however, the rate of cesarean section was significantly higher in this group (p = 0.02). The rate of preterm delivery (p = 0.9), pre-eclampsia (p = 0.2) and shoulder dystocia (p = 1) were not statistically different between the two groups.

    Conclusion

    HBA1C measurement in the first half of pregnancy does not have a high sensitivity for the prediction of gestational diabetes, but it has high specificity.

    Keywords: Gestational Diabetes Mellitus, Glucose Tolerance Test 75 g, HbA1c
  • Leila Karimi, Somayeh Makvandi, Mitra Mahdavian, Robabe Khalili * Pages 9-17
    Introduction

    Pregnancy itself is a stressful event that can be affected by the current outbreak of COVID-19. It is important to pay attention to the factors that reduce the anxiety caused by COVID-19 epidemics in pregnant women. Therefore, this study was performed with aim to determine the relationship between social support and anxiety caused by the epidemic of COVID-19 in pregnant women.

    Methods

    This cross-sectional, correlational study was performed on 200 pregnant women in 2020. Sampling tools included a demographic and midwifery information questionnaire, Perceived Social Support-Family questionnaire (pss-fa), and a questionnaire for anxiety in Pregnant Women caused by COVID-19 epidemic. Data were analyzed by SPSS software (version 16) and Pearson correlation coefficient, ANOVA and independent t-test, and single-variable linear regression. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The prevalence of anxiety caused by COVID-19 epidemics was significantly different in the weak, moderate, and strong social support subgroups (P<0.001). The results of correlation test showed significant inverse relationship between anxiety caused by COVID-19 and the level of social support received by pregnant women (Pearson correlation coefficient=-0.211, p=0.003); this means that increasing the level of social support from the family reduces the level of anxiety caused by COVID-19 epidemics in pregnant women.

    Conclusion

    Considering the inverse relationship between the rate of anxiety caused by COVID-19 epidemic and the level of social support received by pregnant women, it seems that supportive measures by the family and those around them are essential.

    Keywords: Anxiety, COVID -19, pregnancy, Social Support
  • Faranak Jalilvand, Seyed Mehdi Haghdoost, Hamid Owaysee Osquee * Pages 18-23
    Introduction

    Chlamydia trachomatis in men can be a cause of infertility which sometimes is not considered in the infertility criteria; on the other hand, this infection has adverse effects on the morphology of semen. Regarding to the unknown prevalence and destructive effects of this infection on semen, this study was performed with aim to investigate the prevalence of Chlamydia trachomatis infection and its effect on semen of infertile men referred to infertility clinics in Tabriz.

    Methods

    In this descriptive study, which was performed during 2015 with the participation of 268 infertile men referred to infertility clinics affiliated to Tabriz University of Medical Sciences, the prevalence of Chlamydia trachomatis infection in men and its effect on semen were investigated. Data were compared by SPSS software (version 20) and t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The prevalence of Chlamydia trachomatis infection in infertile men was 35.82%; the morphological results of semen analysis showed that the number (P=0.009), progressive movement (P=0.026), morphology (P=0.001) and viability (P=0.003) of men sperm with chlamydia trachomatis infection was significantly lower than men without infection, while volume (P=0.012), in situ movement (P=0.009), sperm immobility (P=0.008) was significantly higher in men with infection than men without infection.

    Conclusion

    Incidence of Chlamydia trachomatis infection was higher than normal in the present study and this infection has led to destructive effects on semen morphology.

    Keywords: Chlamydia trachomatis, Infection, Male Infertility
  • Zahra Ghavami, Jinous Gamissi, Tahereh Ziaie, Najafi Mollabashi * Pages 24-33
    Introduction

    Satisfactory sexual relations promote women's health and quality of life. Some medicinal Plants can have an effect on sexual satisfaction due to the presence of certain compounds. This study was performed with aim to investigate the effect of herbal composition (Oak Gall, pomegranate peel and Fenugreek Seed) on female sexual satisfaction.

    Methods

    This double-blind randomized clinical trial study was performed as parallel in 2020 on 60 women aged 15-45 years referred to Ardabil Comprehensive Health Centers. Subjects were divided into two groups of herbal vaginal suppositories (n=30) and placebo (n=30), and both groups used the suppository 2 days a week for 1 month. Data collection tools were Larson Questionnaire and Orgasm Questions (FSFI). Data were analyzed by SPSS software (version 23) and paired t-test, independent t-test, Chi-square and analysis of covariance. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Before treatment, there was no significant difference between the two groups in terms of orgasm scores and level of sexual satisfaction (p <0.05). After treatment, orgasm scores were significantly higher in the group consuming herbal suppositories than the control group (p <0.001), but the two groups did not have a significant difference in terms of sexual satisfaction (p = 0.14).

    Conclusion

    The use of herbal compounds (Oak Gall, pomegranate peel, Fenugreek Seeds) can improve orgasm. Further studies in this field are recommended to ensure the effect of this herbal compound on sexual satisfaction.

    Keywords: Fenugreek seed, Oak, Orgasm, Pomegranate, Sexual satisfaction
  • Masoomeh Seif *, Zahra Sarlak, Shahabeddin Bagheri Pages 34-42
    Introduction

    Along with lifestyle changes, weight gain in pregnant women is increasing, which can lead to the problems such as high blood pressure, preterm delivery, cesarean section, and even maternal and child death. This study was performed with aim to evaluate the effect of walking on weight gain and blood pressure in overweight pregnant women.

    Methods

     This randomized controlled clinical trial study was performed on 30 overweight pregnant women with gestational age of 20-27 weeks in Nahavand city in 2019. Participants were divided into two groups of intervention (n=15) and control (n=15). The exercise protocol of the intervention group consisted of 12 weeks of walking program with 45% to 60% of the maximum heart rate for 20 to 40 minutes. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Shapiro-Wilk, Loon and covariance analysis. P ˂ 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The intervention group experienced less weight gain after 12 weeks of walking exercise than the control group (P ˂ 0.001). Walking exercise had a significant effect on systolic (P=0.015) and diastolic (P=0.015) blood pressure in pregnant women of the intervention group.

    Conclusion

    12 weeks of walking had a significant effect on the optimal weight gain of overweight pregnant women and maintain their blood pressure in the normal range.

    Keywords: blood pressure, Overweight, pregnancy, walking
  • Zohreh Radmehr, Mahnaz Zarshenas, Marzieh Akbarzadeh * Pages 43-51
    Introduction

    Hysterectomy, as one of the most common gynecological surgeries, has a negative effect on the psychological dimension of women. This study was performed with aim to compare postmenopausal and non-menopausal women who underwent hysterectomy in terms of posttraumatic stress.  

    Methods

    This analytical-cross-sectional study was performed on 154 postmenopausal and non-menopausal women who underwent hysterectomy in Hazrat Zeinab and Shahid Dr. Faghihi hospitals in Shiraz from August to the end of January 2019. The posttraumatic stress date was collected through Weiss & Marmar questionnaire. Data were also analyzed by SPSS software (version 16) and descriptive statistics and inferential statistics tests of independent t-test and paired t-test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Mean Post-Traumatic Stress (PTS) score increased one week after the operation and decreased two months after the operation (p= 0.179). The score of stress was lower in the menopausal group (4.99±6.02) than the non-menopausal group (6.49 ± 7.72). Also, there was no significant difference between the mean PTS score of postmenopausal and non- menopausal two months after the surgery (p >0.05).

    Conclusion

    Although hysterectomy increases stress in postmenopausal and non-menopausal groups with significant differences in the non- menopausal group, but after two months, the PTS score significantly decreased. More attention from midwives and clinic staff on mental health is essential.

    Keywords: Hysterectomy, Menopause, Non-menopausal, Post-traumatic, stress
  • Leili Khasevani, Mohammad Khalaj Kondori *, Baharak Ebrahimi Behnam Pages 52-60
    Introduction

    Genetic polymorphisms are one of the possible causes of recurrent abortion with unknown cause. This study was performed with aim to investigate the association and frequency of rs2249863 and rs1233334 polymorphisms of the upstream region of HLA-G gene with the recurrent spontaneous abortion in women from Northwest of Iran.

    Methods

    This case-control study was performed on 160 women from Northwest of Iran referring to the Madar infertility clinic of Tabriz between 2018 and 2019. Among them, 80 women with a history of recurrent spontaneous abortion (at least 2 abortions) were considered as case group and 80 women with at least one child and without any history of miscarriage as control group. After collecting blood samples, genome DNA was extracted and the polymorphisms were evaluated by PCR and sequencing technique. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and Fisher test. P <0.05 was considered statistically significant.    

    Results

    The frequencies of allele G and genotype GG in the rs2249863 polymorphism were significantly different between the case and control groups (P<0.05). In the rs1233334 polymorphism, although the frequencies of allele C and genotype CC were different between the case and control groups, but the differences were not statistically significant (P>0.05). Moreover, haplotype analysis identified the CG as the commonest haplotype that its frequency was significantly different between the case and control groups (P<0.05).

    Conclusion

    The rs2249863 polymorphism and CG haplotype of the rs2249863 and rs1233334 polymorphisms are associated with the recurrent spontaneous abortion in the studied population and they could be considered as potential risk factors for the disease.

    Keywords: HLA-G, Polymorphism, Recurrent spontaneous abortion, rs1233334, rs2249863
  • Zeinab Fattahi, Hossein Taherichadorneshin *, Esmat Rashidi, Seyed Hosein Abtahi Eivary Pages 61-71
    Introduction

    Fibroblast growth factor 21 (FGF21) increases lipolysis and fatty acid oxidation. The effect of different volumes of resistance training on FGF21 is not well defined. Therefore, the aim of this study was to compare the effects of high and low volume of resistance trainings on serum level of FGF-21, body composition and mobility in sedentary obese older women.

    Methods

    Thirty sedentary obese elderly women (age 64.57±4.50 years, body mass index 32.34±2.69 kg/m2, and body fat percent 40.93±2.11) who were resident in Mashhad participated in this quasi-experimental study. The subjects were randomly assigned into three equal groups of control, low volume resistance training (LVRT), and high volume resistance training (HVRT). The subjects performed LVRT (one-set) and HVRT (three-set) protocols twice weekly for 12 weeks. Anthropometric and biochemical evaluations were carried out one week before the first session and 48 hours after the last session. In addition, 30-second chair stand, arm curl, two minutes step and eight foot up-and-go tests were evaluated. Dependent t-test and analysis of covariance were used to examine the intra- and inter-group differences, respectively.

    Results

    Following training, the body fat percentage was significantly lower in HVRT group than LVRT group (P=0.001). In contrast, the results in 30-second chair stand (P=0.001) and arm curl (P=0.001) were significantly higher in HVRT group than LVRT group. However, there were no significant differences between two groups of HVRT and LVRT in weight (P=0.999), body mass index (P=0.999), FGF21 (P=0.999), two minutes step (P=0.072), and eight foot up-and-go (P=0.231) at the end of the protocols.

    Conclusion

    These results demonstrate that three-set resistance training resulted in greater improvements in body composition and mobility than single-set resistance training in obese elderly women.

    Keywords: Elderly, Fibroblast growth factor-21, Obesity, Resistance training
  • Fatemeh Dinarvandi, Hadis Sharifi, Vahid Valipour Dehnou *, Amir Khosravi Pages 72-81
    Introduction

    Severe interval training is an effective way to improve cognitive function, cardiovascular health and body weight reduction; so far, the combined effect of this type of exercise with omega-3 supplementation in overweight girls has not been studied. Therefore, this study was performed with aim to evaluate the effect of two weeks of sprint interval training (SIT) combined with omega-3 consumption on serum levels of Irisin, BDNF and Lipid profile in overweight girls.

    Methods

    This randomized clinical trial study was performed in 2019 on 15 students of Lorestan university with BMI>25 kg/m2. Subjects were divided into two groups: training-placebo and training-supplement. Subjects participated in a 2-week SIT protocol (3 sessions per week). The participants in the training-supplement group received an omega-3 tablet (1000 mg) and training-placebo group received glucose tablet (1 gram) each day for two weeks. Serum levels of irisin, BDNF and lipid profile were measured at fasting 24 hours before and after the training protocol. Data were analyzed by SPSS software (version 25) and paired t-test and covariance test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results of the study showed a significant increase in serum levels of irisin and BDNF in both groups (p<0.05). However, in the training-supplement group, serum levels of LDL and cholesterol also decreased (p<0.05). Also, the results of covariance test showed no significant difference between the two groups in all variables (p˃0.05).

    Conclusion

    Sprint interval training for two weeks with and without omega 3 consumption increases serum levels of irisin and BDNF in overweight girls, and omega-3 consumption combined with this type of training, also reduces serum levels of LDL and cholesterol.

    Keywords: BDNF, Blood Lipids, Irisin, Overweight girls, Sprint interval training
  • Fatemeh Dastjerd, Fatemeh Erfanian *, Ameneh Sazegarnia, Masoumeh Kordi, Habibollah Esmaeili Pages 82-95
    Introduction

    Prolonged labor leads to adverse birth outcomes. Thermotherapy is a new non-pharmacological method to reduce duration of labor. Hot water bags and infrared are the methods of thermotherapy. Due to the different mechanism of these two methods and lack of study regarding their comparison, this study was conducted with aim to compare the effect of infrared belt and hot water bag on the duration of the first stage of labor in primiparous women.

    Methods

    This parallel three-group randomized clinical trial was conducted on 150 primiparous women referred to Mashhad Um Al-Benin Hospital in 2019. At first stage of labor, two 20-minute cycles of thermotherapy was performed in the intervention groups by the infrared belt and hot water bag at dilation of 4-5 cm and of 6-7 cm of the cervix. The control group received routine care. Duration of the first stage was assessed from the beginning of 4-5 cm dilation per minute. Data were analyzed by SPSS software (version 25) and Kruskal-Wallis test and one-way analysis of variance. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Mean duration of the first stage of labor was significantly different in the three groups (p <0.001). Mean duration of the first stage of delivery was significantly less in the infrared belt group than the hot water bag group (p <0.001). The infrared belt and hot water bag had no adverse effect on FHR, Apgar score and PPH.

    Conclusion

    The use of infrared belt is an effective way to reduce the duration of the first stage of labor. This method can be used as a complementary method and a non-pharmaceutical treatment method for management of labor.

    Keywords: duration of Labor, Hot pack, Infrared, Thermotherapy
  • Marzieh Saei Ghare Naz, Fahimeh Ramezani Tehrani * Pages 96-108
    Introduction

    During recent decades, laser therapy has been one of the most popular methods in treatment of hirsutism in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). This study was performed with aim to determine the therapeutic effect of laser on hirsutism in women with PCOS as a systematic review.

    Methods

    The search process of experimental and semi-experimental studies (Persian and English language) was performed in databases including PubMed, Scopus, Web of Science, Cochrane library, Magiran, SID, and IranDoc up to July 2020. The search was performed using the keywords of polycystic ovary syndrome, hirsutism, laser, treatment, hair, and the related latin keywords. The main outcomes were the effect of interventions on hair loss, hair loss duration, the duration of new hair growth, and the side effects of laser treatment.

    Results

    After the advanced search, 11 articles (638 participants) had inclusion criteria. The skin type of the participants was based on Fitzpatrick scale. The majority of studies used the Alexandrite laser device. The duration of treatment in the studies was a maximum of 6 months with treatment intervals of 4 to 6 weeks. The main outcomes of this study included: significant reduction in the number of hairs and the intensity of excess hair, an increase in the mean growth time of new hair, energy levels in the range of 10 to 50 j/cm2 and duration of 20-50 milliseconds. The complications included hyperpigmentation, erythema, and pain.

    Conclusion

    The findings indicated the impact of light-based technologies on different types of outcomes associated with the treatment of hirsutism in women with PCOS, but due to the limitations, there is no consensus on the most appropriate type of laser, fluorescence, and the number of treatment sessions. Greater clinical trial studies are needed to develop the clinical guidelines.

    Keywords: Polycystic ovary syndrome, Laser, Hirsutism, Treatment, Systematic review
  • Ali Teimouri, Seyed Reza Habibzadeh, Bita Dadpour, Parvin Zohoorian, Mahdi Foroughian * Pages 109-113
    Introduction

    The black widow spider is known in the Mediterranean region as L.tredecimguttatus species that in Khorasan is known with its local name as “Dalmak”.  The venom of this spider contains excitatory neurotoxins called alpha-latroteins. Black widow spider bite cases are rare during pregnancy, and few studies have been performed in this regard, the symptoms of a bite during pregnancy are not different from those of non-pregnant women, and causing acute fetal complications are unlikely. In this study, a case of a black widow spider bite was reported in a pregnant woman.

    Case presentation

    The reported case is a 29-year-old woman (Gravid 2(with 6-week gestational age who was unaware of her pregnancy and complained of abdominal pain and right lower extremity burning from the night before referring to Ghaem Hospital Emergency Department, Mashhad. The patient was examined, and after rule out of the possibility of ectopic pregnancy and other differential diagnoses, the patient was treated with maintenance therapy with the diagnosis of black widow spider bites, and after two days of hospitalization, she was discharged with good general condition, good vital signs and complete relief of abdominal pain.

    Conclusion

    Black widow spider bites can mimic symptoms similar to acute abdominal surgery, ectopic pregnancy, or other diagnoses, In the early months of pregnancy, it can be very difficult to diagnose the cause of the symptoms. In addition, black widow spider bites during pregnancy can mimic the symptoms of cholecystitis or appendicitis, which can be diagnosed by careful examination of the patient and obtaining a proper history.

    Keywords: Black Widow Spider, Bite, pregnancy