فهرست مطالب

Caspian Journal of Environmental Sciences
Volume:19 Issue: 2, Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/01/12
  • تعداد عناوین: 16
|
  • تورگای شیشمن*، محسن عباس زاده صفحات 187-199

    رودخانه ارس و مخزن آن نقش مهمی در شیلات و تامین آب در شمال غربی ایران دارد. در نظر گرفته شده است که آب رودخانه توسط فعالیتهای مختلف انسانی آلوده می شود. این مطالعه برای تعیین اثرات هیستوپاتولوژیک آلودگی آب بر روی یک گونه ماهی، aspius Leuciscus ساکن رودخانه انجام شده است. در ژوییه 2015 ، ماهی ها در دو منطقه مختلف در رودخانه ارس در پلدشت، ایران صید شدند. ناهنجاریهای هیستوپاتولوژی میکروسکوپی تشخیص داده شد و با تجزیه و تحلیل کمی در سه اندام ماهی ارزیابی شد. هایپرتروفی، اتساع رشته، لیفتینگ اپیتلیال الیهای، ضخیم شدن رشته، به خصوص منحنی، کاهش طول متوسط، همجوشی و بلند شدن المالها در آبششها مشاهده شد. ناهنجاری های اصلی هیستوپاتولوژیک در کبد، پارانشیم غیر هموژن، تکثیر کبد، لخته، و انحطاط ورید مرکزی، افزایش دانه های مالنوماکروفاژ و اتساع سینوسی بود. تغییرات مشاهده شده در کلیه شامل تخریب توبولهای کلیه، افزایش رنگدانه های مالنوماکروفاژ، استحاله سلولهای پوششی لوله پروکسیمال و دیستال و نفوذ لنفوسیتها در پارانشیم کلیه بود. مشخص شد که فراوانی ضایعه بافتشناسی بیشتر در کبد است. نتیجه گیری شد که افزایش هیستوپاتولوژی در ماهی ممکن است مربوط به وجود و افزایش آلاینده های سمی در رودخانه باشد.

  • جی. اس. میرزوئف* صفحات 201-210

    هدف این مقاله، مطالعه ی پویایی فصلی و توزیع مقدار (کمیت) جانوران کفزی در بخش شمال غرب خزر جنوبی است. در طی تحقیق که از دورهی 2009 تا 2010 طول کشید، 59 ارگانیسم ماکروبنتوز متعلق به ده گروه سیستمی شناسایی شدند. حداکثر تعداد گونه ها در بهار و تابستان (از 31 تا 59 گونه) و حداقل تعداد در پاییز (از 24 تا 42 گونه) شناسایی شد. رشد حداکثر ارگانیسمها در تابستان (146/27 گرم بر مترمربع)، حداقل رشد در پاییز (77/12 گرم بر مترمربع) مشاهده شد. حلزون صدف دار که بیومس (زی توده) آن 67 تا 69/1 درصد کل زیتوده جانوران کفزی را شامل میشود نقش کلیدی در تشکیل زی توده کف دریا ایفا میکند.

  • محبوبه حسین زاده، باقر مجازی امیری*، یوسف ایری، هادی پورباقر صفحات 211-218

    بویایی در ماهی ها یکی از گیرنده های شیمیایی اساسی است. بویایی عامل موثر در ایجاد رفتارهایی از جمله تغذیه، تولید مثل، فرار از شکارچی و ارتباطات درونگروهی است که برای بقای ماهی ضروری هستند. آفت کشها میتوانند بر بافت پوششی بویایی و ژنهای مربوط به انتقال اطلاعات بویایی تاثیر بگذارند و عملکرد بویایی را مختل کنند. هدف از مطالعه حاضر تعیین چگونگی اثرات سم دیازینون بر بویایی بچه ماهیان کولمه (caspicus Rutilus) در سطح بافت و بیان ژنی بوده است. بچه ماهیان (0/05 ± 0/7 گرم) به مدت 7 روز در معرض 3 ، 1 ، 2 و 0 میلیگرم در لیتر دیازینون (60 ماهی در هر 3 مخزن با گنجایش 60 لیتر) در آب شیرین قرار گرفتند. غلظت دیازینون بر اساس گزارشهای مربوط به غلظت این سم در آبهای سطحی انتخاب شد. پس از هفت روز از قرار گرفتن در معرض سم دیازینون، میزان مرگ و میر، اثرات بر بافت پوششی بویایی و میزان بیان ژنها سنجش شد. نتایج نشان داد که قرار گرفتن در معرض سم دیازینون باعث کاهش قابل توجهی در تعداد سلولهای گیرنده بویایی (ORC)  شد، در حالی که تعداد سلولهای ترشح کننده موکوس (GC) افزایش یافت. 7 روز پس از قرار گرفتن در معرض سم دیازینون، جی-پروتئین آلفا آی (Gpαi) به طور معنی داری افزایش و کلسیم کالمودولین 2 آلفا (CaMKIIα) به طور قابل توجهی نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. این نتایج نشان میدهد که سم دیازینون میتواند عملکرد بویایی را از طریق تاثیر بر بافت پوششی بویایی و مسیرهای انتقال اطلاعات بویایی در بچه ماهیان کلمه مختل کند.

  • عطیه امیدی، فاطمه شریعتی* صفحات 219-230

    شاخصهای کیفیت آب از جمله روش های کنونی برای پایش رودخانه هاست. در میان شاخصهای کلی کیفیت آب، استفاده از شاخص کیفیت بنیاد ملی بهداشت (NSFWQI) در یک بازه زمانی کوتاه منجر به نتایج دقیق تحقیق میشود. عالوه بر این، طبقه بندی کیفیت آب رودخانه در ایستگاه های مختلف را با یک عبارت ساده امکانپذیر میسازد. مطالعه حاضر، با استفاده از NSFWQI به عنوان شاخص کیفیت آب، با هدف تعیین کیفیت آب رودخانه پسیخان واقع در شمال استان گیالن، ایران انجام شد. شش ایستگاه نمونهبرداری در امتداد جریان اصلی رودخانه تعیین و نمونه های آب طی 4 فصل (از پاییز 1394 تا - تابستان 1395) از این ایستگاه ها جمع آوری شد. 9 فراسنجه شامل دمای آب، کدورت، کلیفرم مدفوع، ،TS ،NO3 3- ،PO4 pH ،DO و BOD با روش های استاندارد اندازه گیری شد. بر اساس نتایج، کیفیت آب رودخانه در تمام ایستگاه های نمونه- برداری برای تمام فصول در کلاسهای متوسط و بد طبقه بندی شده است. علاوه بر این، نتایج NSFWQI نشان داد که در فصول نمونه برداری، حداقل میانگین NSFWQI در ایستگاه چهارم 1/50 ± 59/50 و حداکثر میانگین NSFWQI در ایستگاه سوم 3/94 ± 52/00 بود که هر دو در گروه کیفیت متوسط قرار دارند. به طور کلی، مقادیر شاخص کیفیت آب ایستگاه ها از 46 تا 70 در فصول مختلف متفاوت بود و بر این اساس، کیفیت آب رودخانه پسیخان در گروه کیفیت متوسط قرار دارد.

  • حلیمه زارعیان، حمیدرضا اسماعیلی، علی غالمحسینی* صفحات 231-238

    تاکنون انواع مختلفی از ناهنجاریهای فلس در ماهیان سراسر جهان گزارش شده است. با وجود این، گزارشی از ناهنجاری فلس در گونه های جنس Garra به جز در گونه variabilis. G وجود ندارد. در این مطالعه، ناهنجاری فلس در سه گونه ماهی از جنس Garra شامل rufa. G ،persica. G و .sp. G از شش محل در حوضه های مختلف آبریز ایران بررسی و توصیف شده است. در فلسهای بررسی شده، ناهنجاریهای مختلف در نواحی مرکز، جلویی، عقبی و جانبی فلس دیده شد که نشان دهنده ناهنجاریهای خفیف تا شدید است. وجود فلسهای به هم چسبیده (دوقلو) یکی از جالبترین موارد در بین انواع مختلف ناهنجاریهای مشاهده شده در گونه های persica. G و .sp. G است. مشکالت ژنتیکی، بیماری، ناهنجاریهای تکوینی، ترمیم ناقص بعد از جراحت، متغیرهای فیزیکی و شیمیایی محیطی مثل آلودگی میتواند به عنوان عوامل بالقوه ایجادکننده ناهنجاریهای فلس مطرح باشند که لازم است بیشتر بررسی شوند.

  • آبهیسک سانترا*، شریاشی سانترا میترا، سومان سینها صفحات 239-249

    شاخص مساحت برگ، به عنوان یک متغیر بیوفیزیکی بدون ابعاد به عنوان یکی از مهمترین عوامل در اختصاصات ساختار سایبان در نظر گرفته می شود. این شاخص مقدار مساحت شاخ و برگ به ازای مساحت زمین را تخمین می زند و کمک می کند تا غیر مستقیم زیتوده و تعادل انرژی را ارزیابی کنیم. فنون سنجش از دور ارتباط محکمی بین خصوصیات انعکاسی گیاهان در طیف های قرمز و مادون قرمز و شاخص مساحت برگ برقرار کنیم. شمار قابل قبولی از شاخص های حا صل از تصویر گیاهان را برای تخمین شاخص مساحت برگ به طور موفقیت آمیز به کار بریم. در این مقاله ما ارتباط متقابلی بین شاخص مساحت برگ جمع آوری شده از مزرعه با سه شاخص تنظیم شده گیاهان مانند OSAVI, MSAVI, SAVI حاصل از III-LISS مشتق شده از شاخص مساحت برگ در اکوسیستم دلتاییک جزیره سگر در بنگال غربی، هندوستان برقرار می کنیم. شاخص مساحت برگ از طریق OSAVI برای کل جزیره به عنوان بهترین نتیجه حاصل از OSAVI به دست آمد (92.0 = R2). راه حل کلی (MOD15A3 (LAI MODIS با توجه به III-LISS مشتق شده از شاخص مساحت برگ از طریق رهیافت اعتبار سنجی فرامعیاری به دست آمد. از بین شش مدل مناسب مورد استفاده رگرسیون لوجستیک بهترین ارتباط را بین دو محصول نشان داد (72.0 = R2)عدم قطعیت این مدل نیز ارزیابی شد و دالیل احتمالی شناسایی شد.

  • علا جاسیم محمد الشماری *، میسون مهدی صالح التایی صفحات 251-260

    سالانه حجم عظیمی از فاضلاب رنگ آزو، توسط صنعت نساجی تولید می شود. در حال حاضر، دفع نامناسب رنگ های آزو به منابع آبی موجب بروز نگرانی قابل توجهی شده است زیرا می تواند باعث اختلال در اکوسیستم شده و به دلیل سمیت و خاصیت سرطانزایی خود، موجب بروز مشکلات زیست محیطی و سلامتی شود. روش های شیمیایی، فیزیکی و زیست شناختی به دلیل ارزان بودن، ایمنی زیست محیطی و ویژگی های پایدار، برای تصفیه فاضلاب رنگ آزو استفاده شده اند و فناوری زیستی به عنوان روشی نویدبخش و ارزشمند شناخته شده است. رنگ های آزو، یکی از آلاینده ترین رنگ های صناعی در محیطزیست هستند. آنها از طریق زنجیره غذایی قابل انتقال هستند و با مسایلی مانند سمیت، سرطانزایی و موتاژنز (جهش زایی) ارتباط دارند. در این مطالعه، خاک آلوده با دو رنگ آزو، راکتیو آبی (RB) و راکتیو قرمز (RR) در کشت سورگوم (Sorghum bicolor L. Moench) با استفاده از غلظت های رنگ مختلف ((به PDF مقاله مراجعه شود)کیلوگرم خاک) استفاده شد. افزایش غلظت رنگ، منجر به تغییرات معنی داری در ویژگی های ریخت شناختی ذرت خوشه ای مانند طول ساقه، تعداد برگ و سطح برگ شد. کاهش اندکی در محتوای کلروفیل کل و کارتنویید های گیاه وجود داشت، درحالیکه تغییرات معنی دار در فعالیت های آنزیم CAT و SOD با افزایش غلظت رنگ در خاک برای هر دورنگ در مقایسه با گروه شاهد مشاهده شد. همچنین، افزایش معنی دار در محتوای پرولین در غلظت های رنگ بالاتر مشاهده شد.

  • یسری الادریسی، حمزه المودن، هشام حرحار، عبدالقادر زروق*، محمد الطبیاوی صفحات 261-266

    درخت آرگان، آرگانیا اسپینوزا ال. گیاهی از خانواده ساپوتاسه آ است. این گیاه درخت بومی مراکش است. هدف از این مطالعه ارزیابی مواد شیمیایی وتوان بالقوه ضد رادیکال قسمتهای مختلف گیاه آرگان برای ارزش گذاریهای آتی آن است. دانه، هسته، پولپ و برگ آن برای این منظور انتخاب شد و از طریق دستگاه سوکسله با متانول عصاره آن استخراج شد. در بین بخشهای مختلف، برگها بالاترین توان مهار رادیکال DPPH را با IC50 73/1 میکروگرم در میلی لیتر نزدیک به توان اسید اسکوربیک (93/0 میکرو گرم در میلیلیتر) نشان داد. این مشاهده برای سنجش ABTS هم صادق بود. بر همین اساس، عصاره برگ از نظر محتویات پلی فنولی هم در بالاترین حد قرار داشت، در حالی که در مورد دانه این عدد پایینترین مقدار بود. نتایج در مورد محتویات فالوونوییدی تفاوتی نداشت به طوری که برگ این درخت بالاترین مقدار را نشان داد. به نظر میرسد که برگ و ساقه آرگان از نظر ترکیبات ضد اکسایشی هم بسیار غنی است که بر اساس اطلاعات جمع آوری شده و نتایج به دست آمده است. از اینرو، می توان آن را به عنوان منبع مهمی از ترکیبات ضد اکسایش طبیعی به حساب آورد.

  • آسیل ام. الجبوری صفحات 267-275

    آلودگی زیست محیطی، یکی از مهمترین و اصلیترین مسایل پیش روی جهان در حال حاضر است. تولید و مصرف جهانی ترکیبات شیمیایی که بسیاری از آنها به تجزیه زیستی مقاوم هستند، در دهه های اخیر به طور معنی داری افزایش یافته است. این ترکیبات بعد از مصرف وارد محیطزیست شده و بنابراین، لازم است تا راه حلهایی برای کاهش مصرف و حذف آلاینده ها از محیط زیست ارایه شود. حذف رنگهای منسوجات کریستال بنفش (CV) و متیلن آبی (MB) از محلول با سطح TiO2/CNT مطالعه شد. پارامترهای مختلف فیزیکی شیمیایی نظیر زمان تماس، غلظت اولیه رنگ 2-20 میلی گرم در لیتر، مقدار جاذب (0000-000)gm و نیز دمای (02 ،52 و 20) درجه را در تکنیک جذب سطحی batch در نظر گرفته شد. جذب دورنگ مطلوب MB وCV در pH بازی مشاهده شد. به علاوه، مقدار حذف با افزایش مقدار جاذب افزایش، و با افزایش غلظت رنگ اولیه و زمان هم زنی دورنگ، کاهش یافت. ظرفیت جذب(Qe) با افزایش زمان تماس و غلظت اولیه رنگ افزایش، و سپس با افزایش وزن جاذب و دما، کاهش یافت. داده های تعادل با استفاده از ایزوترم های النگمیر و فروندلیخ برآورد شد. ایزوترم فروندلیخ، بهترین جذب رنگهای MB و CV را توصیف میکند. جذب CV و نیز رنگ MB در تحقیق فعلی به TiO2//CNT ،با چندالیه ناهمگن است. نتایج حاکی از پتانسیل قابلتوجه این روش بوده و مشاهده شد که مقدار ضریب همبستگی با افزایش رنگ افزایش مییابد، درحالیکه معادله لانگمیر، همبستگی خوب رنگها را نشان نداد.

  • میتوریانا پوروسیا*، دسی سپتیانا صفحات 277-285

    درمان بیماری تب دنگی (DHF) به کنترل پشه های تب زرد (aegypti Aedes) و لاروهای آن بستگی دارد. امروزه، برای کنترل لارو، از سم لاروکش تمه فوس استفاده میشود، اگرچه چندین مطالعه، مقاومت پشه ها و لاروها در برابر این سم را نشان داده اند. حشره کشهای گیاهی را میتوان بهعنوان جایگزین سموم شیمیایی استفاده کرد. یکی از گیاهانی که خاصیت لاروکشی دارد، برگهای گیاه کاجوپوت است. هدف این مطالعه بررسی فعالیت عصاره اتانول برگهای کاجوپوت در کشتن لارو پشه تب زرد و مقادیر LC50 بعد از 12 ساعت آزمایش است. طرح آزمایش این تحقیق، طرح پسآزمون با یک گروه شاهد است. عصارهی برگهای کاجوپوت از طریق فرایند خیساندن در اتانول 99 درصد استخراج شد. تیمارها شامل 8 غلظت 255 میلیگرم در لیتر (5052 درصد)، 2555 میلی گرم در لیتر)502 درصد(؛ 2955 میلیگرم در لیتر)5029 درصد(1555 میلیگرم در لیتر)501 درصد(، 25555 میلیگرم در لیتر)2 درصد(، 15555 میلیگرم در لیتر (1 درصد)، 05555 میلیگرم لیتر (0 درصد)، 25555 میلیگرم لیتر (2 درصد) و گروه شاهد (5 درصد) بود. هر غلظت چهار بار تکرار داشت و بیستوسه لارو پشه استفاده شد. نتایج نشان داد که عصاره برگ کاجوپوت قابلیت کشندگی لارو پشه تب زرد را دارد. بین غلظت عصاره و مرگومیر لارو (000.0 = p، 90 درصد) همبستگی وجود داشت. غلظت عصاره 5052-501 عصاره منجر به مرگومیر کمتر از 0 درصد شد و بالاترین مرگ و میر (00.2 درصد) در غلظت 2 درصد حاصل شد. تست LOGIT نشان داد که تعداد LC50 برابر با .00 درصد(955.0 میلیگرم بر لیتر) بامعنی داری 90 درصد بود. غلظت بالای (2 درصد≥) عصاره برگ کاجوپوت باعث ورم، رنگ خاکستری مایل به سبز و بوی نامطبوع آب شد. با توجه به دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی، عصاره اتانول برگهای کاجوپوت، اثربخشی کمتری در کشتن لاروهای پشه تب زرد داشت، اگرچه اثر کشندگی بر روی aegypti. A داشت.

  • پیتر لوهمندر* صفحات 287-316

    جنگلها حساس به آتش سوزی هستند و قسمتهای زیادی از سیاره زمین را پوشاندهاند. حفاظت منطقی از جنگلها در برابر آتش سوزی و مدیریت آتش سوزی جنگلها یک موضوع بسیار مهم است. سیاره زمین با مشکل جدی گرم شدن روبرو است. احتمال دوره های خشک طوالنی و وزش باد شدید باعث افزایش عملکردهای آب و هوای گرم میشود. گرما، شرایط خشک و وزش باد شدید احتمال شروع آتش سوزی را افزایش میدهد. بعلاوه در صورت شروع سوزی، بادهای شدید باعث گسترش سریع آتش سوزی و افزایش تخریب میشوند. ممکن است انتظار داشته باشیم که مشکلات جدیتری در جنگلداری ناشی از آتش- سوزیها بر اثر گرم شدن کره زمین ایجاد شود. به خاطر این دلایل، بررسی و بهینه سازی اصول کلی جنگلداری ترکیبی و مسئله مدیریت آتش سوزی ضروری است. در این فرآیند ما باید زیرساختها و منابع اطفا حریق را در سیستم به عنوان متغیرهای تصمیم گیری در مسئله بهینه سازی ادغام کنیم. ابتدا روش های تحلیلی برای تعیین نتایج کلی در مورد چگونگی تاثیر تصمیمات بهینه با افزایش سرعت باد استفاده میشود. کل سیستم با بهینه سازی تک بعدی تجزیه و تحلیل میشود. سپس ترکیبات مختلف تصمیم گیری بهینه سازی میشود و اهمیت هماهنگی بهینه اثبات میشود. سرانجام یک نسخه عددی خاص از مسئله بهینه سازی ساخته شده و مورد مطالعه قرار میگیرد. نتایج اصلی تحت تاثیر گرم شدن کره زمین به شرح زیر است: برای بهبود نتایج کلی مورد انتظار باید سطح موجودی جنگلها را کاهش دهیم، سطح مراقبت از سوخت را افزایش دهیم، ظرفیت منابع آتش نشانی و تراکم شبکه جاده را افزایش دهیم. ارزش کل مورد انتظار کل فعالیتهای یک منطقه جنگلی حتی اگر تنظیمات بهینه انجام شود نیز کاهش مییابد. این نتایج از طریق بهینه سازی تحلیلی و تجزیه و تحلیل آماری مقایسهای حاصل میشود. این نتایج همچنین از طریق یک مدل برنامه نویسی غیر خطی عددی تایید شده اند که تمام تصمیمات به طور همزمان بهینه شده اند.

  • اسحاق عطایی، فرید کاظم نژاد*، مجید اسحاق نیموری، علی شیخ االسلامی صفحات 317-323

    درک جامع از اجتماعات گیاهی، بهخصوص در نواحی انتقالی از طریق شناسایی پوشش و مطالعه ارتباط بین گونه های گیاهی و محیط آنها به دست می آید. مرز اکوتونها و جمعیتهای گیاهی (آبخیز تیرمرود در جنوب تنکابن) با مطالعه عوامل محیطی مانند ارتفاع، شیب و تغییرات الگوهای گیاهی مشخص شد. در کل 44 قطعه نمونه (97× 97 مترمربعی) در طول یک ترانسکت با فواصل 07 متری بررسی و داده های کل گونه های درختی در هر قطعه نمونه جمعآوری شد. درصد پوشش جمعیت و فراوانی عناصر علفی به ترتیب با روش بروان-بالنکه و ریزقطعه نونه های 9×0 مترمربعی در چهارگوشه و مرکز قطعه نمونه اصلی تعیین شد. چهار گروه بوم شناختی به ترتیب در ارتفاع 9717 ،7921 ،994 و 210 متری از سطح دریا و شیب 42 ،07 ،47 و 09 درصد شناسایی شد. گروه های بوم شناختی اول، چهارم و دو گروه دوم و سوم به ترتیب در بالاترین، پایینترین و ارتفاع میانی قرار داشتند. مقایسه گروه های بوم شناختی از نظر تنوع زیستی حکایت از وجود تفاوت آماری معنی دار داشت. براساس شاخصهای تنوع گونهای شانون-وینیر و سیمپسون-پیلو، گروه های اول، چهارم و دو گروه دوم و سوم به ترتیب بالاترین، پایینترین و متوسط ارزش این شاخصها را به خود اختصاص دادند. در کل بر مبنای یافته های این پژوهش، گروه های بوم شناختی تفاوت آماری معنیدار با تغییر ارتفاع را به نمایش گذاشتند.

  • پژمان دلیر، رامین نقدی*، وحید غلامی صفحات 325-339

    ستفاده از کاه و کلش برنج به عنوان مالچ در خاکریزهای تازه ایجاد شده یکی از راه های کاهش اثرات زیست محیطی حاصل از رسوبات از خاکریزهای جاده های جنگلی است. با این وجود، تاثیر این نوع پوشش کامال شناخته شده نیست و مشخص نیست که میزان استفاده از آن با عواملی مانند شیب چگونه تغییر میکند. در این مطالعه، تاثیر درصد پوشش کاه و کلش و شیب در بر حجم رواناب و فرسایش خاک با استفاده از شبیه ساز باران در قطعات 1 متر در 1 متر در خاکریزهای جاده های جنگلی بررسی شد. اثرات چهار تیمار پوششی کاه و کلش برنج (8 ، ٪08 ، ٪08 ٪و 98) ٪سه تیمار شیب دامنه (8-11 ، ٪10- 08 ٪و 08-11) ٪با سه تکرار بطور کامل در یک طرح آزمایشی با 00 پلات مورد بررسی قرار گرفت. در هر دو دقیقه یک بار مقادیر رواناب و رسوب در طی شبیه سازی بارش با شدت 01 میلی متر در ساعت به مدت 10 دقیقه ثبت شد برداشت گردید. 10 دقیقه شبیه سازی بارش به هشت دوره 2 دقیقه ای تقسیم شد. نتایج نشان داد که افزایش پوشش کاه و کلش (بر اساس طول و مقدار) منجر به کاهش معنیداری در حجم رواناب و فرسایش خاک می شود. علاوه بر این ، بررسی اثر شیب دامنه ها نشان داد که میزان رواناب بین کلاسهای شیب 8 الی 11 درصد و 11 الی 08 درصد تفاوت معنی داری دارد. از نظر غلظت رسوب (گرم بر میلی لیتر) و وزن رسوب (گرم) ، بین پلاتها مورد مطالعه (شیبهای مختلف و پوششهای مختلف) تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج نشان داد که کاه و کلش کشاورزی میتواند فرسایش خاک را تا 98 ٪در خاکریزهای جاده جنگلی کاهش دهد و از نظر سایز، کاه به طول 1 سانتی متر اقتصادی ترین انتخاب برای محافظت از خاک در برابر فرسایش میباشد.

  • علی وحدتی، ناصر محبعلی پور*، ابراهیم امیری، علی اکبر عبادی، علی فرامرزی صفحات 341-352

    تنش خشکی به عنوان یک عامل موثر کاهش تولید در گیاهان شناخته شده است که در این باره شناسایی و گسترش ژنوتیپهای سازگار به تنش یکی از راه کارهای غلبه بر شرایط نامساعد محیطی است. تجزیه تشخیص کانونیک (CDA) در ترکیب با روش تجزیه خوشهای برای بررسی پاسخ 11 ژنوتیپ برنج با استفاده از شاخصهای تحمل به تنش، در دو شرایط آبیاری و قطع آبیاری در زمان گردهافشانی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج CDA نشان دادند که اولین متغیر کانونیکی تحت تاثیر ضرایب زیاد برای شاخص تحمل به تنش (STI) میانگین هارمونیک عملکرد(HM)میانیگن حسابی عملکرد (MP) میانگین هندسی عملکرد (GMP)عملکرد در شرایط نرمال (Yp) و عملکرد در شرایط تنش)Ys)بود. ضرایب کانونیکی شاخصهای حساسیت به تنش)SSI)و شاخص تحمل (TOL) در دومین متغیر کانونیکی قابل توجه بودند. بنابراین متغیر کانونیکی اول، ژنوتیپها را بر اساس پتانسیل عملکرد و تحمل به تنش و دومین متغیر کانونیکی ژنوتیپهای متحمل به تنش را از حساس متمایز کرد. نمودار پراکنش دو متغیر کانونیکی معنی دار، سه گروه را متمایز کرد و تمام جفت فواصل ماهالانوبیس میان گروه ها معنیدار بودند. گروه دوم، به عنوان برترین گروه شناخته شد چرا که ژنوتیپهای این گروه از بیشترین مقدار برای متغیر کانونیکی اول برخوردار بودند و اکثر این ژنوتیپها دارای مقادیر کمی برای متغیر کانونیکی دوم بودند. بنابراین ژنوتیپهای این گروه (831 ،فجر، سپیدرود و ساحل) را میتوان به عنوان ژنوتیپهای مناسب برای محیطهای واجد تنش و فاقد تنش انتخاب کرد.

  • آراز مورسالیف*، وگتای اوقلی صفحات 353-363

    تصویب کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر در سال 2018 از آنجا که وضعیت حقوقی شفافی را برای دریای خزر ایجاد میکند، از اهمیت زیادی برای حفاظت از محیط زیست برخوردار میباشد. در عین حال، مفاد کنوانسیون 2018 و کنوانسیون چارچوب حفاظت از محیط زیست دریای خزر 2003 (کنوانسیون تهران) مستلزم اضافه کردن برخی الحاقیه ها به ویژه در فرم پروتکلهای اضافی به کنوانسیون تهران است. به عالوه، توسعه قواعد حقوقی بین المللی باید هماهنگی قوانین ملی قابل اجرا در کشورهای حاشیه دریای خزر را تسهیل کند. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین قواعد و هنجارهای حقوقی بین المللی در مورد حفاظت از محیط زیست دریای خزر و قوانین ملی روسیه و امکان تکمیل و تقویت رژیم حقوقی بین المللی با قواعد داخلی بود. روش های تحلیل و ترکیب، روش های مقایسه تجربی، توصیف، تفسیر؛ حقوقی-جزمی و روش تفسیر قواعد حقوقی استفاده شد. این مطالعه نشان میدهد که در حالی که مفاد کنوانسیون تهران، پروتکلهای آن و اقدامات قانونی فدراسیون روسیه به طور کلی با هم مطابقت دارد، قوانین ملی رویکردهای دقیقتری را برای حفاظت از محیط زیست منطقه خزر از برخی جنبه های خاص تعیین میکند. در نتیجهگیری کلی این مطالعه به این نتیجه رسید که قانون فدراسیون روسیه میتواند به پر کردن تعدادی از شکافها و خالء ها در مقررات قانونی بین المللی منطقهای در مورد حفاظت از محیط زیست خزر کمک کند. به ویژه، این قانون، از نظر حفاظت حقوقی از خسارات ناشی از نشت نفت، و همچنین در زمینه کنترل و مدیریت رواناب رودخانه)در چارچوب رویکرد حوضهای برای مدیریت منابع دریای خزر(از اهمیت زیادی برخوردار است.

  • اولگا وروکونا*، سابینا احمدخانووا، سرگئی نیکی فوروف، آلکسی تولماچف، یگور واخروشف، آفانسی سرگین صفحات 365-374

    هدف این مطالعه، بررسی اثرات اکولوژیکی و زیستمحیطی خوشه گردشگری بهعنوان محرک توسعهی بازاری گردشگری منطقه ای است. صنعت گردشگری میتواند اثرات زیانبار و منفی روی اکوسیستم و محیطزیست داشته باشد. این صنعت، فشار زیادی به منطقه وارد کرده و باعث بروز اثرات فاجعه بار ازجمله افزایش آلودگی، فرسایش خاک، تخریب زیستگاه های طبیعی، فشار شدید روی گونه های در معرض خطر و تشدید آسیبپذیری در برابر آتش سوزیهای جنگلی میشود. بااینحال، بخش گردشگری، نقش مهمی در حل مسایل اجتماعی اقتصادی منطقه از طریق اشتغالزایی، تضمین رشد اشتغال جمعیت فعال ازنظر اقتصادی و بهبود رفاه ملت دارد. امروزه، گردشگری، یکی از محرکهای بهبود وضعیت اقتصادی است که اثر مثبت و محرکی روی توسعه ی زمینه های اقتصادی نظیر خدمات اسکان، حمل ونقل، ارتباطات، تجارت، تولید سوغات، تهیه غذا، تولید کشاورزی، ساختوساز و داروسازی دارد. گردشگری، برای توسعه اجتماعی اقتصادی بسیاری از مناطق فدراسیون روسیه مهم است. برای مثال، قلمرو آلتای، سطح بالایی از پتانسیل تفریحی-گردشگری در منطقه را داشته، دارای منابع طبیعی و گردشگری- تفریحی منحصربه فرد، میراث تاریخی و فرهنگی و رویدادهای فرهنگی، ورزشی، اقتصادی و سیاسی مهم میباشد. علیرغم این، آسیب زیستمحیطی این صنعت پرسود، باید در نظر شود و تا حد امکان حداقل شود. در راستای هدف این مطالعه، روش های مختلف ازجمله استراتژی تشخیص، ارتباط و همبستگی، استراتژیهای منطقی عمومی، روش های خالصه سازی علمی، مدلسازی، تحلیل و ترکیب، گروهبندی و مقایسه، تحلیل چارچوب نظارتی، منابع ادبی، داده های آماری و روش تطبیقی استفاده شد. در پایان، برخی توصیه ها در خصوص این صنعت محبوب، ضمن حداقل نگهداشتن آسیب زیست محیطی آن ارایه میشود

|
  • Mohsen Abbaszadeh, Turgay Şişman * Pages 187-199

    Aras River and its reservoir play an important role in fisheries and water supplies in the northwest of Iran. It is considered that the river water is polluted by various anthropogenic activities. This study was performed to determine the histopathologic effects of water pollution on a fish species, Leuciscus aspius inhabiting the river. In July 2015, the fish were caught in two different stations of Aras River in Poldasht, Iran. The histopathological abnormalities were detected microscopically and evaluated with quantitative analyses in three organs of the fish. Hypertrophy, filament dilatation, lamellar epithelial liftings, thickening of filament, especially curve, a decrease of the mean length, necrosis, fusion, and lifting in lamellae were observed in gills. Main histopathological abnormalities in the liver were non-homogenous parenchyma, the proliferation of hepatopancreas, congestion, and degeneration of central vein, increasing melanomacrophage aggregates, and sinusoidal dilations. The observed changes in kidney included the degenerations of renal tubules, increasing melanomacrophage aggregates, pyknotic nuclei and vacuolization in proximal and distal tubule epithelial cells, and lymphocyte infiltration in renal parenchyma. It was found that the frequencies of the histological lesions were higher  in the liver in comparison with other organs. It was concluded that the increased  histopathological alteration in the fish tissues may be related to the presence and elevated  toxic contaminants in the river.

    Keywords: Leuciscus aspius, Fish histopathology, Aras River, Poldasht
  • G.S. Mirzoev * Pages 201-210

    The article is devoted to the study of seasonal dynamics and quantity of the zoobenthos distribution in the north-west part of the South Caspian Sea. During the research covering the period from 2009 until 2010, 59 macrobenthos organisms belonging to the ten systemic groups were identified. Maximum quantity of species was identified in spring and summer (31 - 59 species), while minimum in autumn (24 - 42 species). Maximum development of organisms was identified in summer (146.27 g m-2), while minimum in autumn (77.12 g m-2). The key role in the benthos biomass formation belonged to shellfish, comprising 67.7 to 69.1% of total benthos biomass.

    Keywords: The South Caspian Sea, zoobenthos, Biomass, number, Distribution
  • Mahboubeh Hosseinzade, Bagher Mojazi Amiri *, Yousef Iri, Hadi Poorbagher Pages 211-218

    Olfaction in fishes is biologically-essential chemoreceptors. It provokes important behaviors for the survival of fish such as feeding, reproduction, avoiding predator and intraspecific communication. Pesticides can affect the olfactory epithelium and genes related to olfactory transduction and impair olfactory function.  The present study aims to determine how toxicity of diazinon impacts olfaction of Caspian roach, Rutilus caspicus in histological and gene levels. We exposed fish (0.7 ± 0.05 g in weight) to 0, 1, 2 and 3 mg L-1 diazinon (60 fish in each 3- replicate 60-L glass tank) for 7 days in freshwater. Diazinon concentrations were chosen based on reports on its concentration in surface waters. Mortality rate, histological events of olfactory epithelium, and genes expression at the 7th day after diazinon exposure included a significant decrease in the number of olfactory receptor cells (ORCs), while increased goblet cells (GCs). In addition, G protein αi (Gpαi) was significantly upregulated, whereas calmodulin-dependent kinase II α (CaMKIIα) was significantly downregulated after 7 days as compared to the control group. These results indicate that diazinon can impair olfactory function through effect on the olfactory epithelium and olfactory signal transduction pathways in the Caspian roach fingerlings.

    Keywords: Diazinon, Olfactory epithelium, Signal transduction, Caspian roach
  • Atie Omidi, Fatemeh Shariati * Pages 219-230

    Water quality indices are among the current techniques for monitoring rivers. Among the general indices of water quality, applying the national sanitation foundation water quality index (NSFWQI) results in precise research outcomes in a short period. Moreover, it enables the classification of river water quality of different stations with a simple expression. The present study, through applying NSFWQI as a water quality index, aimed at determining the water quality of Pasikhan River, located in the north of Guilan Province, Iran. Six sampling stations were set up along the river mainstream, and water samples were collected from these stations during 4 seasons (from autumn 2015 to summer 2016). Nine parameters including water temperature, turbidity, fecal coliform, NO3-, TS, PO43-, pH, DO, and BOD were measured through standard methods. Based on the results, the quality of the river’s water was categorized in the medium and bad classes in all sampling stations for all seasons. Moreover, the results showed that during the sampling seasons, the minimum average of NSFWQI was 52.00 ± 3.94 in the 4th station, while the maximum was 59.50 ± 1.50 in the 3rd station. However, both of them were in the category of medium quality. In general, the water quality values of the stations varied from 46 to 70 in different seasons. According to the results, the Pasikhan River’s water quality is ranked in the category of medium quality.

    Keywords: NSFWQI, Pasikhan River, Water Quality
  • Halimeh Zareian, Hamid Reza Esmaeili, Ali Gholamhosseini * Pages 231-238

    Different types of scale deformities have been reported from fishes worldwide, however there is no available study on the abnormal scales in the genus Garra except for G. variabilis. In the present study, scale deformities of three species of Garra including G. rufa, G. persica and Garra sp. from 6 sites of the Iranian drainages were examined and described. Different deformations were observed in focus, anterior, posterior and lateral sides of scales in the studied species, showing both slight and severe abnormalities. The occurrence of twin scales was one of the most interesting cases among various types of scale deformities observed on G. persica and Garra sp. Genetic disorders, diseases (including infection and lesions), developmental anomalies, incomplete regeneration after wounding, physical, and chemical environmental variables including pollutions might be considered as potential factors for scale abnormalities remained to be investigated.

    Keywords: Garra, Scale morphology, Taxonomy, Abnormal scale, Iranian drainage basins
  • Abhisek Santra*, Shreyashi Santra Mitra, Suman Sinha Pages 239-249

    Leaf area index (LAI), a dimensionless biophysical variable is considered as one of the most important factors in characterizing canopy structure. It estimates the amount of foliage area per unit of ground area and helps indirectly to assess biomass and energy balance in an ecosystem. Remote sensing techniques established a strong correlation between the vegetation reflectance characteristics in red and near infra-red bands and LAI. Good number of image derived vegetation indices has been applied so far to estimate LAI successfully. In this paper correlation is established between field-collected LAI and three soil adjusted vegetation indices, i.e., SAVI, MSAVI and OSAVI derived from IRS-LISS-III data in deltaic ecosystem in Sagar Island of West Bengal, India. LAI was estimated from OSAVI for the whole island as OSAVI yielded best result (R2= 0.92). Coarse resolution MODIS LAI (MOD 15A3) product was counter-validated with respect to the LISS-III derived LAI image following the upscale validation approach. Out of the six best-fit models applied, the logistic regression showed strong positive correspondence between the two products (R2 = 0.71). Uncertainty of the model was also assessed and probable reasons were identified.

    Keywords: SAVI, LAI, LISS-III, MODIS, ATCOR-2
  • Alaa Jasim Mohammed Al-Shemmary *, Maysoon Mahdi Salih Al-Taee Pages 251-260

    A huge amount of azo-dye wastewater is generated annually by the textile industry. At present, the improper disposal of azo dyes to water bodies causes considerable concern as it can disrupt the ecosystem and, because of their toxicity and carcinogenicity, constitutes a possible environmental and health problem. Because of its cheap, environmentally safe, and sustainable properties, chemical, physical, and biological methods have been used to treat azo-dye wastewater, and biological technology has been recognized as a promising technique. Azo dyes are one of the most pollutant synthetic dyes to the environment. Azo dyes can be transmitted through a food chain and may be associated with problems of toxicity, carcinogenicity, and mutagenesis. In this study, contaminated soil with two Azo dyes, Reactive Blue (RB) and Reactive Red (RR) was used in sorghum planting (Sorghum bicolor L. Moench) using different dye concentrations (0, 0.05, 0.1, 0.2 g Kg-1 soil). Increased concentration of the dye caused significant alterations in the morphological characteristics of sorghum, such as steam length, leaves number and leaf area. There was a slight decrease in the plant content of total chlorophyll and carotenoids, while a significant variation in CAT and SOD enzyme activities was observed by increased dye concentration in the soil for both dyes compared to the control group. In addition, a significant increase in proline content was found at higher dye concentrations.

    Keywords: Antioxidant, Azo dyes, Benzidine, Carotene, Enzymes, Proline
  • Yousra El Idrissi, Hamza El Moudden, Hicham Harhar, Abdelkader Zarrouk *, Mohammed Tabyaoui Pages 261-266

    The Argan tree or Argania spinosa</em> L. is a plant in the Sapotaceae family. It is an endemic tree from Morocco. This study aims to evaluate the phytochemical and antiradical potential of different parts of Argan for the further valorization of this organic material. Seeds, kernels, pulps, leaves, and branches were targeted for this purpose and were soxhlet extracted with methanol. Amongst the different parts, leaves displayed the greatest DPPH radical scavenging ability with an IC50</sub> value (4.37 µg mL-1</sup>) close to that of ascorbic acid (1.97 µg mL-1</sup>). This observation was true for the ABTS assay as well. Accordingly, leaf extract was also the highest in polyphenols content (TPC) content, while seeds recorded the lowest value. The results were not so different for the flavonoid content, where leaf extract recorded the highest content. The leaves and branch of Agran seem to be the richest in antioxidant agents, as shown by the gathered data and results. Hence, it could be used as an important source of natural antioxidants.

    Keywords: Antioxidant activity, phenolic compounds, DPPH, ABTS Argania spinosa L. skeels
  • Aseel M Aljeboree* Pages 267-275

    Environmental pollution is one of the most important and main problems that the world is facing today. Global production and use of chemical compounds, many of which are resistant to biodegradation, have increased significantly in recent decades. These compounds enter the environment after consumption, and therefore, it is necessary to provide solutions to reduce consumption and remove pollutants from the environment. Removing the textile dyes of crystal violet (CV) and methylene blue (MB) from aqueous solution by CNT/TiO2</sub> surface was studied. We considered several physio-chemical parameters for example, contact time, primary concentration dye (5-50 mg L-1</sup>), adsorbent amount (0.01-0.1 gm), as well as temperature (15, 35, and 50 °C) in technique batch-adsorption. The output appeared absorbing two favorable dyes MB, CV at the basic pH. Moreover, removal present elevated by the increased amount of adsorbent, while decreased by uprising the primary concentration of dye, and agitation time bath of the two dyes. The adsorption capacity (Qe) upraised by the increased contact time and initial concentration of dyes, and then declined by the adsorbent weight and the procedure of temperature. The equilibrium data were estimated utilizing Freundlich and Langmuir isotherms. The Freundlich isotherm describes the best uptake of MB and CV dyes. The adsorption of CV and MB in the present study on the CNT/TiO2</sub> was heterogeneous with multi-layers. The results have shown immense potential, and it was found that the correlation coefficient value deals with the dyes, while the Langmuir equation did not exhibit good correlation of dyes.

    Keywords: Environmental pollution, Chemical compounds, Textile dyes, Methylene blue, Crystal violet
  • Mitoriana Porusia *, Desi Septiyana Pages 277-285

    Dengue Hemorrhagic Fever (DHF) depends on controlling Aedes aegypti mosquitoes and larvae. Currently, larvicide control still uses temefos larvicide, though several studies have reported resistance. Insecticides from plants can be used as an alternative. One of the plants reported to have larvicide potency was Melaleuca leucadendra leaves. This study aimed to look at ethanol extract of M.leucadendra leaves activity in killing A. aegypti larvae and LC50</sub> values ​​after a 24-h examination. This type of research was experimental design with post-test only control group design. M. leucadendra leaves was extracted through maceration process using 96% ethanol. The treatments consisted of 8 concentrations (mg L-1</sup>)  of 400 (0.04%); 1000 (0.1%); 1600 (0.16%); 2000 (0.2%); 10,000 (1%);  20,000 (2%); 30,000 (3%); 40,000 (4%) and the control group (0%). Each concentration was replicated four times and applied on twenty specimens of A. aegyptiat the third larval stage. The results showed that M.leucadendra has a lethal ability against A.aegypti. There was a correlation between the extract concentration and the larval mortality (p = 0.000; 95%). The extract concentrations of 0.04-0.2% caused <3% mortality, while the highest mortality (47.5%) achieved at the conc. of 4%. The LOGIT test showed that the number of LC50 </sub>was 3.7% (37,600 mg L-1</sup>) with 95% significance. A high concentration (></span>1%) of extract M. leucadendra caused turbid, greenish-gray color, and unpleasant smell on the water. Regarding the WHO bioassay guideline, etahnol extract of M. eucadendra leaves was less effective on killing A. aegypti larvae, though it causes lethal effect on it.

    Keywords: larvacide activity, Melaleuca leucadendra leaves extract, larva Aedes aegypti
  • Peter Lohmander * Pages 287-316

    Forests, sensitive to fires, cover large parts of our planet. Rational protection of forests against fires, forest fire management, is a very important topic area. Our planet is facing the serious problem of global warming. The probabilities of long dry periods and strong winds are increasing functions of a warmer climate. Heat, dry conditions and strong winds increase the probabilities that fires start. Furthermore, if a fire starts, the stronger winds make the fires spread more rapidly and the destruction increases. Under the influence of global warming, we may expect more severe problems in forestry caused by wild fires. For all of these reasons, it is essential to investigate and optimize the general principles of the combined forestry and wild fire management problem. In this process, we should integrate the infrastructure and the fire fighting resources in the system as decision variables in the optimization problem. First, analytical methods are used to determine general results concerning how the optimal decisions are affected by increasing wind speed. The total system is analyzed with one dimensional optimization. Then, different combinations of decisions are optimized. The importance of optimal coordination is demonstrated. Finally, a particular numerical version of the optimization problem is constructed and studied. The main results, under the influence of global warming, are the following: In order to improve the expected total results, we should reduce the stock level in the forests, increase the level of fuel treatment, increase the capacity of fire fighting resources and increase the density of the road network. The total expected present value of all activities in a forest region are reduced even if optimal adjustments are made. These results are derived via analytical optimization and comparative statics analysis. They have also been confirmed via a numerical nonlineaer programming model where all decisions simultaneously are optimized.

    Keywords: Optimization, Fire Management, Forestry, Infrastructure, Coordination
  • Ashagh Ataei, Farid Kazemnezhad *, Majid Eshagh Nimvari, Ali Sheykholeslami Pages 317-323

    A comprehensive understanding of plant associations, especially in transition areas can be achieved by identification of vegetation and study of relationships between plant species and environment. Borders of ecotones and forest communities (Tiremrud basin in the southern part of Tonekabon, Iran) were found based on environmental factors such as elevation, slope and changes in floristic patterns. Totally, 44 plots (20 × 20 m) were collected by the transect method with at least one sample plot per contour line and 50 m interval. A total number of tree species was recorded separately in each sample plot. Herbaceous species were sampled based on the Brown-Blanket cover percentage and frequency of vegetative elements by 5 × 2 m2</sup> micro plots in four corners and centre of each main plot. Four ecological groups were identified on altitudes 2070, 1236, 924, and 375 m above sea level with mean slopes of 43, 50, 40, and 59%, respectively. The first and fourth ecological groups were at the highest and the lowest elevations, respectively, while the second and third ones in the middle of the two groups. A comparison of ecological groups in terms of plant biodiversity indicated significant differences altogether. In terms of species diversity indices, Shannon-Wiener and Simpson-Pilo ​​revealed that the first, fourth, and second ecological groups had maximum, minimum, and average values, respectively. According to findings of this study, ecological groups had significant differences in terms of altitude factor.

    Keywords: Shannon-Wiener, Simpson species diversity, biodiversity
  • Pejman Dalir, Ramin Naghdi *, Vahid Gholami Pages 325-339

    Applying rice straw as mulch blanket on recently-established embankment is one way to reduce the environmental impact of sediment yields from forest roads embankments. Effectiveness of straw, however, is often unknown and it is unclear how the rate of application should vary with factors such as slope. In this study, the effects of the percentage of straw cover and slope gradient in the embankment of forest roads on the runoff volume and soil erosion were studied using rainfall simulator in plots of 1 m × 1 m dimension. Straw effects were quantified in four treatments of rice straw cover (0%, 30%, 60% and 90%), three treatments of slopes (0-15%, 16-30%, and 30-45%), with three replications in each giving a total of 36 experimental plots. Runoff and sediment from each plot were recorded every two minutes during the simulated rainfall of 65 mm/h intensity for 16 minutes. The 16-min simulations divided into eight simulation periods. The results showed that an increase in straw cover (based on length and amount) resulted in an impressive decrease in the runoff volume and soil erosion. Moreover, investigating the effect of slopes indicated that the runoff volume was significantly different between 0-15% and 15-30% slope classes. In terms of sediment concentration (g mL-1</sup>) and sediment (g), there were significant differences between the study slopes (various slopes and covers). The results showed that rice straw can decrease soil erosion up to 90% in road embankments and the rice straw with the length of 5 cm was the most economical choice to protect soil from erosions.

    Keywords: Forest roads embankments, Rainfall simulator, Rice straw, Runoff
  • Ali Vahdati, Naser Mohebalipour *, Ebrahim Amiri, Ali Akbar Ebadi, Ali Faramarzi Pages 341-352

    Drought stress has been well documented as an effective parameter in reducing crop production. Hence, developing and releasing new genotypes adapted to water deficit conditions can be a constructive way to overcome to unsuitable environmental conditions. Canonical discriminant analysis (CDA) was used in combination with cluster analysis to evaluate the response of 14 rice genotypes using the drought stress tolerance indices under two conditions of irrigation and discontinued irrigation at a specific time. The CDA results revealed that the first canonical variable was under the influence of high coefficients for the stress tolerance index (STI), harmonic mean (HM), mean production (MP), geometric mean production (GMP), yield in normal conditions (Yp), and yield in stress condition (Ys).The canonical coefficients of the stress sensitivity index (SSI) and tolerance index (TOL) were significant in the second canonical variable. Accordingly, the first canonical variable distinguished the genotypes based on yield potential and stress tolerance, while the second one segregated the susceptible and tolerant genotypes. The scatter plot chart of two significant canonical variables distinguished three groups, and all pairs of Mahalanobis distances between groups were significant. The second group was recognized as the best group, since its genotypes had the maximum value for the first canonical variable, while most of these genotypes had low values for the second one. Therefore, the genotypes of this group (831, Fajr, Sepidrood and Sahel) can be selected as suitable genotypes for stress and non-stress conditions.

    Keywords: Canonical discriminant analysis, Drought tolerance indices, Rice Stress
  • Аraz Mursaliev *, Ogtay ogli Pages 353-363

    The adoption of the 2018 Convention on the Legal Status of the Caspian Sea is of great importance for the protection of the Caspian environment, as it establishes a clear legal status of the Caspian Sea. At the same time, the provisions of the Convention of 2018 and the Framework Convention for the Protection of the Marine Environment of the Caspian Sea of 2003 (Tehran Convention) require further addition, primarily in the form of additional protocols to the Tehran Convention. In addition, the development of international legal norms should facilitate the harmonization of applicable national legislation in the Caspian States. To study the relationship between international legal norms on environmental protection of the Caspian Sea and Russian national legislation and the possibility of supplementing the international legal regime with domestic norms.

    Methods

    methods of analysis and synthesis, empirical methods of comparison, description, interpretation; legal-dogmatic and method of interpretation of legal norms.

    Results

    The author shows that while the provisions of the Tehran Convention, its protocols and the applicable legal acts of the Russian Federation generally comply, the national legislation establishes more detailed approaches to environmental protection of the Caspian region in certain aspects. In conclusion, the legislation of the Russian Federation may help to fill a number of gaps in regional international legal regulation of the Caspian environmental protection. In particular, it is relevant in terms of legal protection from oil spill damage, as well as in the area of river runoff regulation (within the context of the basin approach to the management of the Caspian Sea resources).

    Keywords: International law, Caspian Sea, Environmental protection, National legislation, Legal system, Liability for damage, Oil spills, Basin management principle
  • Olga Yu. Voronkova *, Sabina T. Akhmedkhanova, Sergey A. Nikiforov, Alexey V. Tolmachev, Igor B. Vakhrushev, Afanasiy A. Sergin Pages 365-374

    This study aims to investigate the ecological and environmental impacts of the tourism cluster as a driver of regional tourism market development. The tourism industry can lead to adverse effects on the environment and ecosystem. It can place immense pressure on an area and result in catastrophic impacts, including increased pollution, soil erosion, natural habitat loss, massive pressure on endangered species, and intensified vulnerability to forest fires. However, the tourism sector assumes a significant function in solving the regions' socio-economic problems by creating additional jobs, ensuring the growth of employment of the economically active population, and improving the welfare of the nation. Nowadays, tourism is one of the drivers of economic recovery, which has a stimulating effect on the development of such related fields of the economy as accommodation services, transportation services, communications, trade, souvenir production, catering, agricultural production, construction, pharmacy, etc. Tourism is important for the socio-economic development of many regions of the Russian Federation. For example, the Altai Territory has a high level of tourism-recreation potential, in the region. There are unique natural and tourism-recreation resources, objects of cultural and historical heritage, vital political, economic, sports and cultural events. Despite this, the lucrative industry's environmental damage should be taken into consideration and minimized as far as possible. To achieve the aim of this study, several methods were employed including a persuasive strategy for discernment, interconnection and association, general logical strategies such as methods of scientific abstraction, modeling, analysis and synthesis, as well as grouping and comparison, analysis of the regulatory framework, literary sources, statistical data and a comparative method. Finally, some recommendations were brought about to benefit from this increasingly popular industry, while keeping the damage to the environment to a minimum.

    Keywords: Tourism, Environmental impacts, Tourism market, Tourism cluster, Infrastructure, Ecosystem