فهرست مطالب

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/01
  • تعداد عناوین: 28
|
  • الهام موحدکر* صفحات 1-10
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش بعد رفتاری-شناختی در آموزش علوم پزشکی بود، این پژوهش به روش کیفی انجام شد. جامعه پژوهش را دانشگاه های علوم پزشکی قطب کشور واقع در استان تهران و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل می دادند. مرحله کیفی پژوهش از طریق مصاحبه با دست اندرکاران اجرایی انجام شد. مصاحبه های پژوهش به روش تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده هانرم افزار MAXQDA10 استفاده شد. محتوای مصاحبه ها در قالب 1 مقوله، 4 مفهوم و 80 کد طبقه بندی شد. فرآیند آموزش علوم پزشکی به عنوان مقوله اصلی مطالعه در نظر گرفته شد. مفاهیم منتج از مطالعه عبارت بودند از:اهداف شناختی نظام آموزش علوم پزشکی؛ عوامل رفتاری-شناختی؛ راهبردهای شناختی؛ ورفتار. خلاقیت، حل مسیله، و درک و فهم در زمره مهمترین اهداف شناختی نظام آموزش علوم پزشکی قرار داشتند. همچنین 42 عامل رفتاری-شناختی، 10 راهبرد شناختی و 25 نوع رفتار مورد انتظار در نظام آموزش علوم پزشکی استخراج شد. ضروری است مدیران و سیاست گذاران حوزه آموزش علوم پزشکی و همچنین دانشجویان و اساتید بعد رفتاری-شناختی را در برنامه ریزی ها، طرح ریزی ها و فعالیت های دانشگاهی در نظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: بعد رفتاری-شناختی، آموزش علوم پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی
  • مهدی نیک صفت*، محمد آدینه، بیان صابری پور، میلاد الاسوند، داریوش رخ افروز صفحات 11-20
    رفتارهای فردی و حرفه ای مربیان بالینی نقش مهمی در شکل گیری شخصیت فردی و حرفه ای دانشجویان پرستاری ایفا می کنند و می توانند بر سطح اضطراب دانشجویان نیز تاثیر داشته باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیینتاثیر حضور مربی باتجربه بالینی بر اضطراب کارآموزان پرستاری دانشکده پرستاری اهواز در محیط بالینی سال 1397 انجام شد. این مطالعه توصیفی- تحلیلی در میان 155 نفر از دانشجویان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز که به روش نمونه گیری سرشماری انتخاب شده بودند، انجام شد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و پرسشنامه استاندارد اضطراب اشپیلبرگر در سال تحصیلی 97 جمع آوری گردید و با استفاده از آمار (توصیفی و استنباطی)، آزمون های همبستگی پیرسون و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد میانگین نمره اضطراب آشکار دانشجویان با مربی با تجربه 14±54/50 و با مربی کم تجربه 51/16±60/57است. همچنین نتایج با استفاده از آزمون تی زوجی در مقایسه حضور مربی باتجربه و مربی کم تجربه بالینی بر اضطراب کارآموزان پرستاری ارتباط آماری معناداری نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده، مربیان بالینی پرستاری به ویژه مربیان کم تجربه هوشیار باشند که رفتارهای آموزشی آنها به دانشجویان در کنترل اضطراب خود در محیط بالینی کمک می کند.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، رفتارهای آموزشی، محیط بالینی، اضطراب
  • مجتبی عبدی، سید بهنام الدین جامعی، محمدسعید غلامی، هادی جلیلوند*، متینه پوررحیمی صفحات 21-27

    دانشگاه های نسل سوم هسته مرکزی چگونگی تمرکز آموزش عالی جهان بر اقتصاد و صلاحیت دانشجویان به شمار می روند و از آنجایی که مطالعات اندکی در مورد آگاهی و نگرش دانشجویان در مورد دانشگاه های نسل سوم انجام شده است؛ مطالعه حاضربا هدف بررسی این آگاهی و نگرش در دانشگاه های علوم پزشکی کشور در سال 1397 انجام شد. پژوهش حاضر با استفاده از روش  پیمایشی با استفاده از نمونه گیری در دسترس انجام شد. اطلاعات با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته چهار قسمتی گردآوری شده و روایی سازه با شاخص S-CVI محاسبه شد که برای آگاهی 746/0، برای نگرش 789/0 و نمره کل پرسشنامه 862/0 به دست آمد. پایایی نیز با آلفای کرونباخ محاسبه شده و برابر با 801/0 =r   بود. در مطالعه حاضر 228 نفر از دانشجویان شرکت کردند. یافته ها نشان داد درصد 29/69 درصد  نبود زیرساخت مناسب، درصد 77/58 درصد نبود بستر مناسب،درصد77/58 درصد عدم حمایت مالی دانشگاه، درصد22/41 درصد عدم وجود اعتماد و درصد33/33 درصد عدم آگاهی را از مهمترین مشکلات نیل به اهداف دانشگاه های نسل سوم در دانشگاه های علوم پزشکی ذکر کردند. درصد 68/73 درصددارای نگرش متوسط و درصد98/78 درصدنیز آگاهی ضعیف در رابطه با دانشگاه های نسل سوم داشتند. با توجه به اینکه اغلب دانشجویان موردمطالعه دارای نگرشی متوسط و آگاهی ضعیفند،  توصیه می شود برنامه های آموزشی به منظور ارتقای سطح آگاهی و نگرش دانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی کشور در مورد اهداف دانشگاه های نسل سوم و مسیر نیل به این اهداف برنامه ریزی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: دانشگاه نسل سوم، نگرش، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی
  • احمد ملکی پور* صفحات 28-42
    مدرسه زدایی، یادگیری اصیل، گسترش آموزش از فضای فیزیکی به بیرون از کلاس و عدالت آموزشی یکی از راه های برون رفت از چالش های نظام آموزشی در دنیای امروز است. هدف پژوهش حاضر تبیین تغییر رویکرد از پارادایم آموزش به پارادایم یادگیری به عنوان یک رهیافت اثربخش در برهه پاندمی کووید-19 بود. لذا در این پژوهش چیستی و نمودهای تغییر پارادایم از آموزش به یادگیری برای گسترش آن در بیرون از دیوارهای کلاس در برهه پاندمی کووید-19مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش حاضر به روش کیفی از نوع مروری سیستماتیک انجام شد. . نتایج نشان داد که حرکت به سوی پارادایم یادگیری با نمود های آن (واقعیت مجازی، وبینار، موک، بازی سازی، منتورینگ، مربیگری، یادگیری سیار) در برهه پاندمی کووید-19 ضمن سازگار با نظریه مدرسه زدایی و حامیان دیدگاه انتقادی، ره آوردهای همچون: یادگیری اصیل، عدالت آموزشی و فرصت های برابر برای همه را در بر دارد.
    کلیدواژگان: پارادایم آموزش، پارادایم یادگیری، کووید-19
  • علی حسین ثابت* صفحات 43-48
    با گسترش نظریه بار شناختی از کلاس های درس به آموزش بر بالین بیماری و مهارت های تخصصی پزشکی، لازم است متخصصان قلب و عروق که درگیر آموزش اکوکاردیوگرافی هستند با الگوهای نوین آموزش آشنا شوند تا آموزش بهتری را اریه نمایند. نظریه بار شناختی بر اساس مدل ساختاری و کارکردی حافظه انسان ارایه شده و بر ظرفیت محدود حافظه فعال تاکید می کند. فرایند یادگیری بر اساس این نظریه، کدگذاری و مرتبط کردن داده های وارد شده به حافظه فعال با دانش از قبل ذخیره شده در حافظه بلند مدت و انتقال آن به حافظه بلند مدت و در نهایت توسعه و خودکاری طرحواره های شناختی ذخیره شده در حافظه بلندمدت است. این نظریه، سه بار شناختی درونی، بیرونی و فراگیرنده را در زمان یادگیری مطرح کرده و اصولی را برای بهینه سازی فرایند یادگیری، ارایه می کند که شامل کاهش بار شناختی بیرونی و بهینه سازی بار شناختی درونی، بهینه سازی بار شناختی فراگیرنده و توجه به مهارت یافتن فراگیرنده است. این نظریه برای هر یک از این اصول، راهبردهایی را نیز مطرح می کند که با ذکر نمونه هایی در زمینه آموزش اکوکاردیوگرافی، به توضیح آنها پرداخته شد.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، اکوکاردیوگرافی، نظریه بار شناختی، آموزش بالینی
  • امیر رفعتی، سمیه تاجیک اسماعیلی*، سروناز تربتی صفحات 49-61
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش سبک های دلبستگی در مهارت های ارتباطی و ارزیابی نمرات تحصیلی دانشجویان طراحی و اجرا شد. پژوهش حاضر از نظر هدف؛ کاربردی و از لحاظ اجرایی توصیفی - پیمایشی و ابزار اندازه گیری آن پرسشنامه است. ‏جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران و روش نمونه گیری از نوع خوشه ای چند مرحله ای بود. متغیر سبک های دلبستگی طبق تعاریف و نظریات علمی در سه بعد ایمنی، اجتنابی و دوسوگرا در نظر گرفته شد که از طریق پرسشنامه استاندارد کولینز و رید) مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور سنجش مهارت های ارتباطی در پژوهش حاضر، از پرسشنامه استاندارد کویین دام) و بر اساس پژوهش چاری و فداکار ، در پنج بعد؛ توانایی دریافت و ارسال پیام، کنترل عاطفی، گوش دادن، بینش نسبت به فرایند ارتباط و ارتباط توام با قاطعیت، استفاده شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن با مهارت ارتباطی (بعد توانایی دریافت وارسال پیام)، کنترل عاطفی و مهارت گوش دادن از مهارت های ارتباطی رابطه منفی و معنی دار مشاهده می شود. بین سبک دلبستگی اجتنابی با مهارت های ارتباطی و خرده مقیاس های آن رابطه قوی منفی و معنی دار وجود دارد. بین سبک دلبستگی ایمن با ارزیابی نمرات  تحصیلی دانشجویان رابطه مثبت و معناداری وجود داشت و بین سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی رابطه منفی با ارزیابی نمرات تحصیلی دانشجویان وجود داشت.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، نمرات تحصیلی، مهارت های ارتباطی
  • عبدالحسین شکورنیا*، حسین الهام پور، مریم اسلمی، مهدی تولا صفحات 62-74
    افت تحصیلی یکی از مشکلات آموزش عالی است که هر سال منجر به هدر رفتن میزان زیادی از امکانات، منابع واستعدادهای بالقوه  انسانی می شود و تاثیرات غیرقابل جبرانی را در ابعاد فردی، سازمانی و اجتماعی بر جای می گذارد. پیش بینی افت تحصیلی می تواند گامی مفید جهت پیشگیری از وقوع و آسیب های ناشی از آن باشد. این مطالعه با هدف شناسایی و پیش بینی عوامل موثر بر افت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز انجام شده است. پژوهش حاضر یک پژوهش همبستگی از نوع پیش بین است که با استفاده از روش تحلیل رگرسیون لوجستیک و با هدف پیش بینی عضویت گروهی (دانشجویان مشروط) و دستیابی به یک معادله لوجیت طراحی شده است. نمونه مورد بررسی 82 دانشجوی مشروط و 82 دانشجوی غیر مشروط با ویژگی های همسان با گروه مشروط بودند که به عنوان گروه شاهد وارد مطالعه شدند. آزمون رگرسیون لجستیک به روش گام به گام نشان داد که میزان اثر متغیرهای معدل دیپلم (646/0)، سلامت معنوی (.065)، خستگی تحصیلی (156/0)، سبک یادگیری واگرا (048/0-)، فشارزاهای شرایط تحصیلی (079/0) و بی علاقگی تحصیلی (178/0-) می باشد و روی همرفته این 6 متغیر 2/76 درصد عضویت در گروه مشروطین در دانشجویان را پیش بینی می کنند. یک مدل رگرسیون لجستیک برای پیش بینی افت تحصیلی و شناسایی دانشجویان در معرض خطر شکست تحصیلی یک ابزار کارآمد برای تصمیم گیری مناسب در دانشگاه هاست. با شناسایی عوامل موثر در افت تحصیلی دانشجویان می توان از بروز افت تحصیلی پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، دانشجویان علوم پزشکی، رگرسیون لوجیت، آموزش پزشکی
  • زینب اباذری، مهدی شریعتمداری*، فاطمه حمیدی فر، بهزاد شوقی صفحات 75-87
    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی مناسب صلاحیت های حرفه ای اعضای هییت علمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران انجام شده است. روش پژوهش برحسب هدف، بنیادی -کاربردی برحسب نوع داده، آمیخته (کیفی-کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش، شامل خبرگان آموزش عالی بودند که بر اساس نمونه گیری هدفمند، 20 نفر انتخاب شدند. جامعه آماری پژوهش در بخش کمی،  شامل تمام اعضای هییت علمی دانشگاه های آزاد شهر تهران که مشغول به کار در کل شهر تهران به تعداد  2953 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران و نوع نمونه گیری طبقه ای و خوشه ای، 360 نفر انتخاب شدند. از تکنیک دلفی و پرسشنامه سنجش برازش مدل استفاده شد. در بخش کمی نیز، از روش همبستگی پیرسون با نرم افزار Spss-V23 و مدل سازی معادلات ساختاری (تحلیل عاملی تاییدی) و با استفاده از بارهای عاملی برای هریک از شاخص های مولفه ها و همین طور مولفه ها توسط نرم افزار Lisrel-V8.8 استفاده شد.  نتایج حاصل از پژوهش نشان دادند که مولفه های صلاحیت های حرفه ای اعضای هییت علمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران شامل، صلاحیت علمی خبرگی آموزشی، صلاحیت عمومی، صلاحیت رفتاری-اخلاقی، صلاحیت مدیریتی، صلاحیت اندیشه ورزی و صلاحیت  اجتماعی- عاطفی بود. همچنین، با توجه به اختلاف میانگین ها که مقادیری مثبت هستند، چنین استنباط می شود که وضعیت مولفه ها کلا در حالت مطلوب اما کمی بالاتر از میانگین می باشد.
    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، اعضای هیئت علمی، صلاحیت اندیشه ورزی
  • سیده سارا میرفضلی*، الهام موحدکر، پرستو میرزابیگی، سید احمد احمدی تیمورلویی صفحات 88-95
    آموزش به عنوان یکی از مهمترین نیازهای جوامع بشری و از محورهای بنیادین در توسعه کشورهاست. پژوهش حاضر برای اولین بار در سطح دانشجویان رشته داروسازی بین الملل و با هدف تعیین تاثیر سبک های یادگیری بر میزان یادگیری دانشجویان غیر ایرانی دانشکده داروسازی پردیس بین الملل انجام شد. جامعه آماری این تحقیق دانشجویان داروسازی غیر ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. حجم نمونه با توجه به تعداد دانشجویان 40 نفر تعیین شد. داده ها ابتدا از طریق اطلاعات جمعیت شناختی دانشجویان، سپس پرسشنامه Kolb تکمیل شده توسط دانشجویان گردآوری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS وEXCEL تحلیل شد. محدوده سنی دانشجویان 18-26  و میانگین معدل تحصیلی دانشجویان 62/1 ± 98/12 بود. یافته ها نشان داد که حدود 70 درصد دانشجویان سبک  انطباق دهنده و روش یادگیری تجربه کردن و نگاه کردن دقیق داشتند و 30 درصد دارای روش یادگیری نگاه کردن و فکر کردن بودند که مطابق با سبک جذب کننده است. ضرایب همبستگی نشان دهنده رابطه معناداری بین متغیرهای فردی و تحصیلی دانشجویان مانند جنسیت، سن، تحصیلات پایه و سطح تحصیلات با سبک یادگیری آنان نبود. بنابراین با توجه به اینکه سبک یادگیری انطباق دهنده روش غالب یادگیری دانشجویان رشته داروسازی غیرایرانی این دانشگاه می باشد روش های آموزشی مبتنی بر کسب تجربه از طریق ایفای نقش و روش های تمرین و دریافت بازخورد در آموزش این گروه مناسب می باشند.
    کلیدواژگان: آموزش، دانشکده، داروسازی، بین الملل، علوم پزشکی، سبک یادگیری کلب
  • سلاله گوران شورکچالی، بابک حسین زاده*، وحید فلاح صفحات 96-107

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر فضیلت سازمانی بر توانمندسازی روانشناختی با میانجی گری بهزیستی ذهنی اعضای هییت علمی دانشگاه های استان مازندران و ارایه مدل بود. در این پژوهش از راهبرد کمی استفاده شد. پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی، از نظر هدف، تحقیقی کاربردی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هییت علمی (2940 نفر) دانشگاه های استان مازندران بود که با بهره گیری از فرمول کوکران تعداد 334 نفر به عنوان حجم نمونه برآورد گردید. برای انتخاب نمونه ها از شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته فضیلت سازمانی، پرسشنامه استاندارد توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر و پرسشنامه استاندارد بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو جمع آوری و از طریق نرم افزارهای آماری اس پی اس اس و ایموس مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. برای تحلیل یافته های سوال پژوهش از تحلیل مسیر و آزمون بوت استرپ استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد متغیرهای فضیلت سازمانی با توانمندسازی روانشناختی، فضیلت سازمانی با بهزیستی ذهنی و بهزیستی ذهنی با توانمندسازی روانشناختی رابطه معنادار و مثبت دارند. همچنین بهزیستی ذهنی، در تاثیر فضیلت سازمانی بر توانمندسازی روانشناختی نقش میانجی را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: ارائه مدل، بهزیستی ذهنی، توانمندسازی روانشناختی، فضیلت سازمانی
  • غلامرضا محمودپور، مریم تقوایی یزدی* صفحات 108-118
    هدف کلی پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی ابعاد دانش محتوایی تعلیم و تربیت در دانشگاه فرهنگیان منطقه 9 است. این مطالعه کاربردی با رویکردی مختلط با استفاده از یک رویکرد کیفی و کمی با طرح اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی از روش دلفی استفاده شده و در بخش کمی نیز از روش پیمایشی توصیفی استفاده شد. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل 20 نفر از اساتید دانشگاه فرهنگیان منطقه 9 بود که 10 نفر از آنها به روش نمونه گیری هدفمند و براساس قانون اشباع انتخاب شدند و 263 عضو هییت علمی، اساتید مامور و مدرس مدعو دانشگاه فرهنگیان منطقه 9 کشور شامل (سمنان، مازندران و گلستان) در بخش کمی قرار داشتند که 156 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده براساس فرمول کوکران به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه دانش محتوایی تعلیم و تربیت (محقق ساخته) با 82 سوال استفاده شد. روایی و میزان اعتبار ابزارها توسط متخصصان تایید شد و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ نیز بالاتر از 7/0 محاسبه شد. نتایج نشان داد که دانش محتوای آموزش دارای 5 بعد مضمون دانش تدریس اثربخش، مضمون دانش محتوایی و دانش پداگوژیکی، مضمون تخصص در محتوای علمی، مضمون دانش تعامل با دانشجو معلمان، مضمون اقدامات مبتنی بر PCK در دانشگاه فرهنگیان» است که از این میان مضمون دانش محتوایی و دانش پداگوژیکی بالاترین ضریب استاندارد و درجه همبستگی را دارا بودند.
    کلیدواژگان: دانش محتوایی، تعلیم و تربیت، دانشگاه فرهنگیان
  • نادیا لشکری، محمد صالحی*، فرشیده ضامنی صفحات 119-130
    هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل آینده پژوهی جهت ارتقای کیفیت فعالیت های پژوهشی در دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی که با رویکرد آمیخته با طرح اکتشافی انجام شد. جامعه آماری آن را در بخش کیفی، اساتید دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران به تعداد 20 نفر و در بخش کمی، مدیران و معاونین واحدها، مدیران و معاونین دانشکده ها، مدیران گروه های دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران به تعداد 700 نفر تشکیل داد. در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع به تعداد 10 نفر و در بخش کمی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و بر اساس فرمول کوکران تعداد 248 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج نشان داد آینده پژوهی دارای دو بعد (سازمانی و عملکردی) و 12 مولفه  است که تاثیر همه ابعاد و مولفه ها بر آینده پژوهی تایید شد. در بین ابعاد آینده پژوهی، بعد سازمانی با بار عاملی 962/0 دارای تاثیر بیشتر و بعد عملکردی با بار عاملی 950/0 دارای تاثیر کمتر است. فعالیت های پژوهشی دارای هفت مولفه است که تاثیر همه مولفه ها بر فعالیت های پژوهشی تایید شد و در بین مولفه های فعالیت های پژوهشی، هسته های فناوری با بار عاملی 783/0 دارای تاثیر بیشتر و مولفه ی چاپ مقالات با بار عاملی 701/0 دارای کمترین تاثیر است. همچنین آینده پژوهی در ارتقای فعالیت های پژوهشی تاثیر معناداری دارد و مدل ارایه شده دارای برازش مناسب بود.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، کیفیت فعالیت های پژوهشی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • رقیه باقرنژاد، علیرضا عراقیه*، عیسی برقی، امیرحسین مهدی زاده، بتول فقیه آرام صفحات 131-143

    هدف پژوهش حاضر بررسی چالش ها و ضرورت های تحقق برنامه درسی چند فرهنگی در نظام آموزشی تمرکزگراست. برنامه درسی چند فرهنگی به عنوان یک نیاز ضروری در جوامع چند فرهنگی که می خواهند به صورت مسالمت آمیز زندگی مشترکی را دنبال کنند، امری حیاتی است. این رویکرد مسایلی همچون نژادپرستی و سایر انواع تبعیض را رد کرده و به چالش می کشد و در عوض تکثر قومی، فرهنگی و نژادی را تایید می کند. پژوهش حاضر ازنظر ماهیت داده ها از نوع پژوهش آمیخته است. ابتدا از طریق مطالعه کیفی به تبیین الگوها، ابعاد، مولفه ها و شاخص ها و اولویت بندی آن ها از دیدگاه خبرگان پرداخته شد و سپس با استفاده از پژوهش کمی با روش تحلیل عاملی از دیدگاه متخصصان برنامه درسی، کارشناسان تالیف کتب درسی، از دبیران دوره دوم متوسطه که به صورت خوشه ای انتخاب شده بودند به ارزیابی الگو، ابعاد، مولفه ها و شاخص های آن که مورد تایید خبرگان است، پرداخته شد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر به طور کلی در آموزش چند فرهنگی با تاکید بر فرهنگ بومی هر منطقه و حفظ و احترام به آن و به کارگیری آن در امر آموزش و در عین حال آشنا کردن دانش آموز با فرهنگ ها و قومیت های دیگر جامعه و ایجاد شرایط شناخت و تعامل با آنها، احساس ملی گرایانه همراه با شناخت در دانش آموز ایجاد می شود که دارای پایه های محکمی است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، چند فرهنگی، چالش ها، ضرورت ها، نظام آموزشی
  • فرشاد علامی، سلیمان ایرانزاده*، اسدالله خدیوی، حسین بوداقی خواجه نوبر صفحات 144-158
    یک سازمان آموزشی دو سو توان قادر به انجام هر دو بهره برداری از شایستگی های موجود و بررسی فرصت های جدید بوده و سازمان آموزشی را در افزایش کارایی و رقابت پذیری توانمند می سازند. برای این منظور ایجاد مدل های مناسب از عوامل موثر بر دو سو توانی می تواند کارایی و رقابت پذیری سازمان آموزشی ها را افزایش دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر دو سو توانی آموزش عالی و تحلیل قدرت هدایت - وابستگی با استفاده از ترکیب مدلسازی تفسیری - ساختاری با هدف طراحی و ارایه مدلی برای دو سو توانی سازمان آموزشی  و تحلیل قدرت هدایت - وابستگی با استفاده از ترکیب مدلسازی ساختاری- تفسیری بود. جامعه پژوهش را تمامی مدیران سازمان های آموزشی در شهرستان تبریز در سال 99 - 1398 تشکیل می دادند. نمونه این پژوهش شامل 382 نفر ازمدیران این سازمان های آموزشی بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده‎ها از پرسشنامه های معتبر دارای پایایی و روایی و همچنین پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و داده‎ها با روش‎های آمار توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل شد. یافته ها ن نشان داد که عوامل ساختاری و فرآیندی به ترتیب به عنوان تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین عامل بر دو سو توانی سازمان های آموزشی قلمداد می گردند. به طورکلی نتایج مطالعه نشان دهنده اهمیت مدل طراحی شده برای مدیران واحد های آموزشی شهرستان تبریز بود تا با به کارگیری آن بتوانند دو سو توانی را در واحدهای خود افزایش دهند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دو سو توانی، مدلسازی ساختاری- تفسیری
  • علیرضا مشیراحمدی* صفحات 159-169
    با تصویب قانون آموزش مداوم جامعه پزشکی، تعلیم مشمولان این قانون جنبه رسمی یافت. ارتقای سطح دانش و مهارت های حرفه ای صاحبان حرفه های پزشکی و بهبود شرایط خدمات رسانی مهم ترین اهداف برخواسته از چنین آموزشی است. لذا امروزه آموزش مداوم جامعه پزشکی به عنوان اصلی بایسته، مورد توجه است. رسالتی که اجرای آن بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار دارد. باید توجه داشت که آثار مثبت و منفی هر قانونی پس از اجرا مشهود می شود. بدیهی است پیامدهای مثبت باید تقویت و پیامدهای منفی حذف یا اصلاح شوند، در غیر این صورت قانون ناکارآمد تلقی خواهد شد. در پژوهش حاضر از طریق کلیدواژه های قوانین و مقررات آموزش مداوم، مقالات فارسی و انگلیسی در پایگاه های اینترنتی Google Scholar، SID، Magiran جستجو و استخراج شدند. در نهایت از میان 48 مورد یافت شده، تعداد 27 مقاله مرتبط با موضوع این پژوهش، وارد مطالعه شدند. نتایج نشان داد فارغ از مزایای مقررات آموزش مداوم، ایرادات و آسیب هایی از جمله عدم امکان دریافت امتیاز از فعالیت های آموزشی-پژوهشی، محدودیت دریافت امتیاز از برنامه های غیرحضوری، محدودیت در صدور گواهی نهایی، عدم ارایه آموزش کافی برای برخی رشته ها و  اختصاص یکسان امتیاز به سخنرانان در مقررات جاری قابل مشاهده است که نیاز به اصلاح آن احساس می شود.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم پزشکی، آسیب شناسی، آموزش، قانون آموزش مداوم
  • سارا عقیلی، ندا نفری*، عباسعلی قیومی، رحیم قربانی قلجو، فرشید اردوانی صفحات 170-180

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر توسعه فردی در شرکت های دانش بنیان انجام شد.. روش پژوهش آمیخته اکتشافی بود.. جامعه پژوهش شامل منابع انسانی شرکت های دانش بنیان منتخب پارک فناوری پردیس و  معاونت شبکه شرکت مخابرات به تعداد 980 بوده که با استفاد از فرمول کوکران، نمونه 276 نفری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته عوامل موثر بر توسعه فردی با پایایی (92/0=α)  استفاده شد. نتایج بخش کیفی منجر به شناسایی چهار عامل کلی موثر بر توسعه فردی گردید و عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل مدیریتی و عوامل محیطی را دربر می گرفت. مدل یابی معادلات ساختاری با بررسی شاخص های نسبت مجذور خی به درجه آزادی χ2/df ، شاخص نیکویی برازش (GFI)، شاخص برازندگی افزایشی (IFI)، جذر میانگین مجذورات خطای تقریب RMSEA، شاخص برازندگی هنجار شده (NFI) و شاخص نیکویی برازندگی تطبیقی (AGFI) نشان داد مدل عوامل موثر بر توسعه فردی از برازش نسبتا خوبی با داده ها برخوردار است؛ براین اساس، عوامل شناسایی شده در این مدل مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: توسعه فردی، عوامل فردی، عوامل مدیریتی، عوامل سازمانی، عوامل محیطی
  • شهناز مجاهد، مریم دافعی، لیلا اسدی* صفحات 181-194
    برنامه درسی مجموعه فعالیت های تدریس و یادگیری است و روزآمدکردن برنامه درسی رشته های تحصیلی متناسب با نیازهای درحال تحول فراگیران در ابعاد مختلف امری ضروری محسوب می شود.  لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی کفایت برنامه درسی رشته مامایی دستیابی به اهداف اموزشی از دیدگاه فارغ التحصیلان این رشته بود. مطالعه حاضر به صورت توصیفی تحلیلی انجام شد که جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. تعداد 180 نفر از فارغ التحصیلان طبق معیارهای ورود وارد مطالعه شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS-16 انجام گرفت. نتایج در زمینه دروس نظری، عملی و کارآموزی نشان دهده عدم کفایت تعداد واحدهای در نظر گرفته شده برای برخی دروس اصلی حرفه مامایی از جمله واحد بارداری یک و بارداری دو با میانگین نمره 1/5، اصول و فنون پرستاری با میانگین نمره 1/6، " بارداری و زایمان غیره طبیعی (بارداری 3)" با میانگین 7/1، "  ا صول تغذیه مادر و کودک " با میانگین 7/1، " بیماری های زنان  و ناباروری با میانگین 7/1،  "بهداشت 4 با میانگین 7/1بود. عدم کفایت میزان واحد اختصاص داده شده برای برخی دروس از جمله بارداری و زایمان که از دروس اصلی این رشته است، نشان دهنده نیاز به تغییرات در برنامه درسی رشته باشد. لذا به نظر می رسد دستیابی به اهداف آموزشی نیازمند برخی تغییرات در تعداد واحدهای درسی، حذف و اضافه نمودن برخی واحدها است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش، مامایی
  • راضیه مفتح، ندا اورکی فر*، نگین مرادی صفحات 195-204
    یکی از مهمترین تعیین کننده های آموزش بالینی اثربخش، عملکرد اساتید بالینی است. با توجه به استفاده از اساتید جوان جهت تدریس بالینی در مراکز آموزشی-درمانی تحت نظارت دانشکده علوم توانبخشی اهواز، هدف از انجام مطالعه حاضر مقایسه دیدگاه دانشجویان سال چهارم کارشناسی از عملکرد اساتید بالینی در گروه های مختلف این دانشکده با استفاده از پرسشنامه بود. در این مطالعه توصیفی-مقطعی، برای سنجش عملکرد اساتید بالینی، 30، 18، 30 و 26 پرسشنامه به ترتیب از گروه های فیزیوتراپی، گفتاردرمانی، شنوایی شناسی و کاردرمانی توسط دانشجویان سال چهارم که در نیمسال دوم سال تحصیلی 1397-98 مشغول به تحصیل بودند، تکمیل شد. پرسشنامه مشتمل بر 18  گویه و چهار حیطه بود. در حیطه ارزشیابی کلی، میانگین نمره برای گروه های کاردرمانی، شنوایی شناسی و گفتاردرمانی بیانگر عملکرد نسبتا خوب و در گروه فیزیوتراپی بیانگر عملکرد متوسط بود. نتایج آنالیز واریانس یک طرفه، تفاوت معناداری در حیطه های دانش و مهارت عملی نشان داد (037/0 = p). مقایسه گویه ها تفاوت معناداری را در گویه های نه (006/0 = p)، یازده  (029/0 = p) و سیزده (042/0 = p) بین گروه های مختلف نشان داد. برای هر سه مورد، میانگین گویه در گروه فیزیوتراپی کمتر از کاردرمانی بود. به نظر می رسد در تمامی گروه های مورد مطالعه، زمینه هایی برای توسعه و ارتقای توانمندی های اساتید بالینی تا رسیدن به حد بسیار خوب وجود دارد اما نیاز به مرتفع شدن این توانمندی ها در رشته فیزیوتراپی بیشتر دیده می شود.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، توانبخشی، پرسشنامه، عملکرد اساتید، دیدگاه دانشجویان
  • حسین اسماعیلی نیاسان، هاجر زارعی*، سودابه شاپوری صفحات 205-213
    پژوهش حاضر در پی سنجش تاثیر بازیابی تعاملی اطلاعات بر فرآیند مدیریت دانش اعضای هییت علمی دانشگاه های علوم پزشکی استان های مازندران است. پژوهش حاضر کاربردی به روش پیمایشی- تحلیلی است.جامعه پژوهش 450 نفر اعضای هییت علمی دانشگاه های علوم پزشکی استان مازندران، که با استفاده از جدول مورگان 207 نفر است. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه بر اساس مدل های دو پرسشنامه ی محقق ساخته است که برگرفته از مدل بازیابی تعاملی اطلاعات اپیزودی بلکین (1996)، و مدیریت دانش فونگ و چوی (2009)، است. تجزیه و تحلیل داده ها با آمار توصیفی استنباطی، آزمون های پیرسون، فیشر و با کمک نرم افزارهای اس پی اس اس، و آموس است.برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده می شود. در بخش آمار توصیفی از میانگین و انحراف معیار، کوچکترین و بزرگترین و در بخش آمار استباطی از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم استفاده گردید. یافته ها نشان داد که ابعاد مدیریت دانش (بازنمون، مقایسه، نمایش، راهبری، و تجسم)، در بازیابی تعاملی نقش دارند و به عنوان عوامل موثر بر مدیریت دانش شناخته شدند. بازیابی تعاملی اطلاعات و تمام ابعاد آن رابطه مثبت و معنادار و تاثیر مستقیم بر مدیریت دانش اعضای هییت علمی دانشگاه های علوم پزشکی استان مازندران دارند، بعد بازنمون بیشترین، و بعد مقایسه کمترین عامل تاثیر گذار شناخته شدند.
    کلیدواژگان: بازیابی تعاملی اطلاعات، آموزش مدیریت دانش، اعضای هیئت علمی، دانشگاه علوم پزشکی
  • عباس ذبیحی فرد، محبوبه سادات فدوی*، نرگس سعیدیان صفحات 214-221
    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی مدیریت چالش های رساله نویسی براساس تجارب زیسته دانشجویان دکتری در دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد. روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان تازه فارغ التحصیل دوره دکتری در رشته های علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی بوده است ، که ابتدا به مطالعه ی، حوزه پژوهش شامل کلیه ی منابع مکتوب و دیجیتال، مقالات خارجی مندرج در پایگاه ها اطلاعاتی و سپس مصاحبه با کارشناسان پرداخته شد. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل  دانشجویان و فارغ التحصیلان دکتری و اساتید و کارشناسان در رشته های علوم انسانی در دانشگاه آزاد اسلامی بودند. روش نمونه گیری در این بخش از پژوهش بر مبنای روش نمونه گیری هدفمند از نوع ملاک محور (دانشجویان و فارغ التحصیلان دوره دکتری) بوده است. ابزار پژوهشی مورد استفاده جهت گردآوری داده ها در این پژوهش، مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق بر روی تعداد 12 نفر از فارغ التحصیلان دوره دکتری بود که در ادامه  با بکارگیری روش 7 مرحله ای کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بدین ترتیب پس از تحلیل تجارب زیسته حوزه پژوهش 210 کد مفهوم اولیه استخراج شد و در ادامه مراحل تحلیل علمی کلایزی به 172 کد مفهوم اولیه تقلیل یافت. در نهایت به سه دسته اصلی چالش های اداری، آموزشی- پژوهشی و دانشجویی استخراج گردیده و باکمک نرم افزار علوم اجتماعی (مکسیدا 18) دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: رساله دکتری، چالش ها، پژوهش، تحصیلات تکمیلی
  • باهره یالپانیان، فتاح ناظم*، صمد کریم زاده صفحات 222-234
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر برآموزش منابع انسانی و ارایه مدل جهت آموزش منابع انسانی در دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد. روش پژوهش آمیخته (کیفی و کمی) بود. مرحله کیفی با استفاده از نظریه زمینه ای برخاسته از داده ها (گراندد تیوری) و مرحله کمی، توصیفی پیمایشی بود. جامعه آماری در مرحله کیفی خبرگان و متخصصین دانشگاه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی برای دستیابی به مدل اولیه انتخاب شدند. در مرحله کمی شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی بود  که 217 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، توصیف داده ها از طریق میانگین، انحراف معیار، و درصد فراوانی و استنباط آماری داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری در دو بخش مدل اندازه گیری و بخش ساختاری انجام پذیرفت. در بخش اول ویژگی های فنی پرسشنامه شامل پایایی، روایی همگرا و روایی واگرا بررسی گردید. در بخش دوم نیز از آزمون t تک نمونه ای و ضرایب مسیر برای بررسی فرضیه ها مورد استفاده قرار گرفت. یافته های به دست آمده، نشان داد بین وضعیت موجود و مطلوب عوامل موثر بر آموزش منابع انسانی در دانشگاه آزاد اسلامی تفاوت وجود دارد. به طوری که وضعیت موجود عوامل موثر بر آموزش منابع انسانی در دانشگاه آزاد اسلامی کمتر از متوسط جامعه و وضعیت مطلوب عوامل موثر بر آموزش منابع انسانی در دانشگاه آزاد اسلامی بالاتر از متوسط جامعه بود.
    کلیدواژگان: آموزش، منابع انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • مرید نیازی، غلامحسین برکت*، لیلا بهمئی صفحات 235-247

    با توجه به رشد سریع فناوری های آموزشی و به تبع تاثیر پذیری و تغییر جنبه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی حاکم بر جامعه می توان بیان نمود که ماهیت آموزش نیز تحول اساسی می طلبد بنابراین رسالت و مسئولیت دانشگاه فرهنگیان بیش از پیش سنگین تر شده است، زیرا علاوه بر تحول در نظام آموزشی و اصلاحات اساسی در روش های آموزشی به کار گیری آموزش الکترونیکی و کیفی سازی آن باید در زمره فعالیت های این دانشگاه قرار گیرد. هدف از انجام پژوهش بررسی عوامل تاثیرگذار بر ارتقای کیفیت آموزشی دانشگاه فرهنگیان استان خوزستان با استفاده از نظریه زمینه ای بود جامعه آماری پژوهش، از مدیران و مسیولین دانشگاه فرهنگیان، خبرگان، صاحب نظران و اساتید برجسته این دانشگاه، تشکیل یافته و در بخش کیفی پژوهش نمونه گیری به صورت هدفمند و در بخش کمی روش نمونه گیری به صورت طبقه ای- تصادفی انجام شد. جهت انجام پژوهش روش تحقیق آمیخته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری استفاده شد. نتایج گویای 142 کد مفهومی و 12 مقوله تاثیرگذار بر ارتقای کیفیت آموزش الکترونیکی دانشگاه فرهنگیان استان خوزستان که به صورت موجبات علی (عوامل انسانی)، مقوله اصلی ارتقای کیفیت آموزش الکترونیک (برنامه درسی، محتوا، اهداف)، راهبردها (ارزشیابی و تکالیف تعامل آموزش و یادگیری)، شرایط زمینه ای (مدیریتی و زیرساختی، زیرساخت ها و پشتیبانی)، شرایط مداخله گر (رسانه آموزشی، عوامل اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی) و پیامدها (عوامل اقتصادی) جای گرفتند.

    کلیدواژگان: ارتقای کیفیت، دانشگاه فرهنگیان، گراندد تئوری
  • احمد آموزشی، فرشید عابدی، محمد امیری، زهرا آموزشی، علیرضا جمشیدی، فرود صالحی* صفحات 248-254
    هدف از مطالعه حاضر دانستن نیاز و علایق آموزشی دانشجویان و فراهم سازی آنها و نهایتا زمینه سازی جهت جذب دانشجویان خارجی برای تحصیل در دانشگاه های ایران است. در این مطالعه توصیفی، حجم نمونه به تعداد 320 نفر و  بر اساس نسبت تعداد دانشجویان دانشگاه ها و متناسب با تعداد دانشجویان رشته های مختلف به صورت تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده های لازم برای انجام پژوهش از پرسشنامه شامل اطلاعات جمعیت شناختی و سوالات پژوهشی استفاده شد. طیف مورد استفاده در پرسشنامه  طیف پنج ارزشی لیکرت بود. برای تحلیل سوالات پژوهش از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (t تک نمونه ای، t دو گروهی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبی شفه و آزمون اولویت بندی فریدمن) استفاده شد. در مطالعه حاضر تعداد 320 دانشجو از 4 رشته مختلف که در افغانستان مشغول به تحصیل بودند و مایل به ادامه تحصیل در خارج از کشور بودندف وارد مطالعه شدند.  از این تعداد 60 نفر (9/31درصددرصد) هند و 59 نفر (3/31درصد) ایران را جهت ادامه تحصیل انتخاب کردند. از این تعداد 177 نفر (3/55درصد) امکانات آموزشی را به عنوان مهمترین عامل تاثیر گذار درانتخاب کشور جهت ادامه تحصیل انتخاب کردند. همچنین از این تعداد 94 نفر (4/29درصد) شهرت دانشگاه را مهمترین عامل تاثیرگذار در انتخاب دانشگاه جهت ادامه تحصیل انتخاب کردند.
    کلیدواژگان: ادامه تحصیل، دانشجویان خارجی، آموزش عالی
  • کامران رسولی، پرویز سعیدی*، محمودرضا چراغعلی، محمدباقر گرجی صفحات 255-267

    هدف پژوهش حاضر ارایه یک الگوی راهبری سازمانی با رویکرد توسعه کارآفرینی سازمانی به منظور ارایه یک مدل آموزشی - ساختاری بود. پژوهش از دیدگاه هدف کاربردی و به لحاظ روش کمی و کیفی و برحسب رویکرد آمیخته - اکتشافی است. جامعه آماری تحقیق در فاز کیفی اساتید دانشگاهی، مدیران و کارشناسان خبره و موفق و در فاز کمی کلیه کارکنان شاغل در حوزه های مدیریتی و اجرایی بانک کشاورزی بود. در بخش کیفی نمونه گیری به روش گلوله برفی انجام شد و این بخش پس از مصاحبه با 20 نفر از خبرگان به اشباع نظری رسید. حجم نمونه در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران برابر با 377 نفر محاسبه شد که برای اطمینان بیشتر پرسشنامه میان 400 نفر توزیع شد و نمونه گیری به روش تصادفی انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات در فاز کیفی یک پرسشنامه حاوی سوالات باز برای مصاحبه و در فاز کمی یک پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن به شیوه های مختلف بررسی و تایید شد. متن مصاحبه ها با نرم افزار MAXQDA 2018 بررسی شد و ابعاد و مولفه های مدل شناسایی شدند. سپس مدل تحقیق با استفاده از رویکرد تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار SMARTPLS 2.0 بررسی شد و تمامی ابعاد و مولفه های آن مورد تایید قرار گرفتند. نتایج تحلیل های کیفی و کمی نشان داد که الگوی راهبری سازمانی با رویکرد توسعه کارآفرینی سازمانی به ترتیب اهمیت شامل سه بعد ساختاری، محیطی و رفتاری هستند. البته نتایج تحلیل عاملی نشان داد هر سه بعد تاثیرگذاری بالایی در الگوی راهبری سازمانی دارند. بعد رفتاری شامل دو مولفه ویژگی های شخصی و مهارت های بین فردی و بعد ساختاری شامل پنج مولفه فرهنگ سازی سازمانی، شفافیت، مشارکت و کارتیمی، ارزش های سازمانی و هنجار سازمانی بود.

    کلیدواژگان: مدل آموزشی - ساختاری، راهبری سازمانی، رویکرد توسعه کارآفرینی سازمانی
  • علی حلیمی، سیده عصمت رسولی*، وحید فلاح صفحات 268-280

    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر برنامه درسی زاید بر اهداف پیشرفت (حیطه های آموزشی و مهارتی) و توانمندسازی دانشجویان رشته پزشکی استان مازندران» در دانشگاه های علوم پزشکی استان مازندران پرداخت. پژوهش  از نظر ماهیت و هدف از نوع پژوهش های کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی، اعضای هیات علمی و خبرگان  دانشگاه علوم پزشکی آشنا به برنامه درسی به تعداد 20 نفر و در بخش کمی شامل دانشجویان علوم پزشکی  به تعداد2800 نفر بود. روش  و ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی  از روش دلفی که با استفاده از  مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت و در بخش کمی،  از روش میدانی با ابزار پرسشنامه محقق ساخته 85 سوالی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با  تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی با استفاده از نرم افزار 21SPSS و SMARTPLS3 انجام گرفت. نتایج بدست آمده بدین شرح است:1-در بررسی ابعاد برنامه درسی زاید 6 بعد  و 44 شاخص شناسایی و تایید شد. ابعاد اصلی و شاخص ها شامل: عوامل فردی دانشجو (6 شاخص)، عوامل فردی استاد (9 شاخص)، برون سازمانی (3 شاخص)، عوامل سازمانی (14شاخص)، عوامل آموزشی (8 شاخص) و عوامل زمینه ای (6 شاخص) می باشد 2- برنامه درسی زاید بر اهداف پیشرفت دانشجویان رشته پزشکی تاثیر معنادار دارد.3- برنامه درسی زاید بر توانمند سازی دانشجویان رشته پزشکی تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی زائد، اهداف پیشرفت، توانمند سازی، علوم پزشکی
  • مهدی محمدی*، فهیمه کشاورزی، رضا ناصری جهرمی، فاطمه میرغفاری، راحیل ناصری جهرمی، فائزه روستا، مریم خسروزاده صفحات 281-295
    به دنبال شیوع ویروس کرونا، تعطیلی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، دست اندرکاران آموزش عالی ناگزیر از ارایه آموزش در بستر نظام های اتوماسیون و سامانه های آموزش برخط شدند. هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، فهم تجربه زیسته دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز از ارایه آموزش برخط در بحران کرونا بود که با استفاده از روش پدیدارشناسی اجرا شد. روش گردآوری اطلاعات، استفاده از پرسشنامه مصاحبه نیمه ساختارمند بود. بر این اساس، با رویکرد نمونه گیری هدفمند و روش معیار، دانشجویان تحصیلات تکمیلی که از آموزش های برخط استفاده می نمایند، انتخاب شدند و بر اساس اشباع نظری نهایتا 22 نفر مصاحبه شدند. تحلیل مصاحبه ها، با استفاده از الگوی کلایزی و روش تحلیل مضمون انجام شد. پس از استخراج و دسته بندی موضوعی، در 4 مضمون اصلی و 14 مضمون فرعی شامل آموزشی (مشتمل بر پنج مضمون فرعی؛ ایجاد فرصت و تجربه جدید آموزشی، ارتقای سواد رسانه ای، تغییر مسئولیت یادگیری، تغییر در شیوه تدریس اساتید و کاهش مشارکت در یادگیری)، زیرساخت (مشتمل بر چهار مضمون فرعی؛ قطع و وصل اینترنت، دسترسی همگانی به اینترنت، کیفیت صدا و تصویر و وضعیت پشتیبانی)، انعطاف پذیری (مشتمل بر دو مضمون فرعی آزادی عمل دانشجویان و عدم محدودیت زمانی و مکانی) و اقتصادی (مشتمل بر چهار مضمون فرعی؛ خرید اینترنت، خرید سخت افزار و صرفه جویی در زمان و هزینه ایاب و ذهاب) طبقه بندی شدند. با توجه به مشکلات و معایبی که توسط دانشجویان عنوان گردید، ارتقای زیرساخت های تحت شبکه جهت ارایه آموزش برخط ضرورت می یابد.
    کلیدواژگان: تجارب زیسته، دانشجویان، تحصیلات تکمیلی، آموزش برخط، ویروس کرونا
  • میثم شکری ساز، ایرج سلطانی*، محبوبه سادات فدوی صفحات 296-308
    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدلی برای پاسخگویی آموزش عالی به نیازهای جامعه امروز با رویکرد تجاری سازی دانش به مورد مطالعه قرار دادن واحدهای جامع و بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش در زمره تحقیقات کیفی داده بنیاد و از نوع اکتشافی، در دو فاز انجام شد. حوزه پژوهش در فاز اول خبرگان بخش صنعت و دانشگاه بودند، که به روش هدفمند و تکنیک گوله برفی و بر اساس اصل اشباع نظری، تعداد 18نفر از خبرگان به عنوان نمونه انتخاب شدند.  ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته و عمیق با مشارکت کنندگان بود. ابتدا داده های بدست آمده از مصاحبه ها بر اساس رهیافت نظامند استراوس وکربین پیاده سازی و در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی، تحلیل گردید. اعتبارسنجی و تحلیل های انجام شده توسط مصاحبه شوندگان تایید گردید. پس از آن در فاز دوم نتایج تحلیل در قالب یک پرسش نامه تدوین و مرحله اول دلفی بر روی تعداد 15 نفر انجام و با محاسبه ضریب توافق کندال 0/564، تعداد 25 مولفه حذف گردید. سپس مرحله دوم و سوم دلفی به ترتیب بر روی 15 و 12 نفر از خبرگان انجام شد. با توجه به اینکه ضریب معناداری برای تمامی مولفه ها کمتر از 5% بدست آمد، هیچ مولفه ای در مرحله دوم و سوم دلفی حذف نگردید و ضریب توافق کندال به ترتیب0/600 و 0/788 محاسبه گردید که حاکی از اتفاق نظر قوی در بین اعضاست. در نهایت مدل پژوهش با 10مقوله اصلی و89 زیر مقوله فرعی تدوین شد.
    کلیدواژگان: پاسخگویی، آموزش عالی، تجاری سازی دانش، نظریه داده بنیاد
  • سارا حیدری، رضا ارجمند، کاوه اسلامی، فاطمه طهماسبی بلداجی صفحات 309-318

    ارزیابی درونی دفاتر توسعه آموزش سبب می شود که برنامه ریزان نظام آموزشی، نسبت به اهداف موجود آگاهی بیشتری کسب کنند، پس از آن میزان تحقق اهداف را سنجیده و بر اساس آن به برنامه ریزی جهت بهبود کیفیت بپردازند. این نوع ارزیابی نشان می دهد که تا چه اندازه با وضعیت مطلوب فاصله وجود دارد و چه برنامه ریزی هایی به منظور وصول اهداف و افزایش کیفیت و ارتقای آموزش باید مورد توجه قرار بگیرد. مطالعه توصیفی-مقطعی حاضر در سال 1400 انجام شد. جامعه پژوهش تمامی دفاتر توسعه آموزش دانشکده‌ها و بیمارستان‌های آموزشی (12 دفتر توسعه) بودند. فعالیت‌های اصلی دفاتر توسعه، به عنوان معیارهای اصلی عملکرد انتخاب گردید. نتایج نشان داد که در مجموع عملکرد دفاتر توسعه در سطح متوسط ارزیابی شده است با توجه به نتایج مطالعه حاضر می‌توان نتیجه گرفت که اگرچه تاکنون پیشرفت‌هایی در ابعاد مختلف توسعه دفاتر توسعه آموزش در دانشگاه حاصل شده است ولی برای پاسخگویی به نیازهای در حال تحول و همگام شدن با تازه‌های علم آموزش پزشکی مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی دانشگاه به عنوان کانون نوآوری رسالت بسیار سنگینی به عهده دارد و باید با ارتقای مستمر خود بتواند موتور محرکه تغییرات و نوآوری‌های آموزشی در دانشگاه و مراکز توسعه باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، دفاتر توسعه، مرکز مطالعات، دانشگاه علوم پزشکی اهواز
|
  • Elham Movahed Kor * Pages 1-10
    The purpose of the present study was to determine the role of the behavioral-cognitive dimension in medical education. A qualitative study was conducted to extract the data required for this purpose. The research population was the most prestigious medical universities of the Ministry of Health in Iran. The qualitative phase was conducted through interviewing with the university officials. Then, the interviews were analyzed using content analysis, and MAXQDA10 software was used to analyze the qualitative data. Next, the content of the interviews was categorized into one category, four concepts and eighty codes. The main category of the study was the process of medical education. The concepts of the study were as follows: 1) cognitive objectives of the medical education system; 2) behavioral-cognitive factors; 3) cognitive strategies; 4) behavior. The main cognitive objectives of the medical education system were innovation, problem solving, realization, and perception. Obtained in our results were also 42 behavioral-cognitive factors, 10 cognitive strategies, and 25 behaviors. It is essential to take into account the behavioral-cognitive dimension in policy-making, planning, presenting proposals, and executing academic activities.
    Keywords: Behavioral-Cognitive, Education, Medical Sciences
  • Mehdi Niksefat *, Mohammd Adineh, Bayan Saberipour, Milad Alasvand, Dariush Rokhafroz Pages 11-20
    The personal and professional behaviors of clinical educators play an important role in shaping the personal and professional personality of nursing students and can affect students' anxiety levels. Therefore, the present study was conducted to determine the effect of the presence of an experienced clinical instructor on the anxiety of nursing interns in the clinical environment of Ahvaz School of Nursing in 2018. This descriptive-analytical study was performed on 155 nursing students of the School of Nursing and Midwifery, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, who were selected using census sampling method. Data collection was done using a researcher-made questionnaire and the standard Spielberger’s State-Trait Anxiety Inventory (STAI) in the academic year of 2018-2019. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (Pearson correlation tests and independent t-test). The findings showed that the mean scores of students' state anxiety with an experienced instructor and an inexperienced instructor were 54.50±14 and 57.60±16.51, respectively, which were significantly different (P <0.0001). According to the results obtained, clinical nursing educators, especially inexperienced educators, should be aware that their educational behaviors help students to control their anxiety in the clinical environment.
    Keywords: Nursing Education, Educational behaviors, Clinical Environment, anxiety
  • Mojtaba Abdi, Seyed Behnamedin Jameie, MohammadSaeed Gholami, Hadi Jalilvand *, Matineh Pourrahimi Pages 21-27

    The third-generation university is at the core of how higher education focuses on the economic status and competence of students. However, few studies have been conducted on the students’ knowledge and attitude in relation to third-generation universities. Thus, this study was conducted to evaluate the knowledge and attitude of students in medical universities in 2019. This is a cross-sectional study using convenience sampling. Data were collected using a four-part researcher-made questionnaire. Structural validity was calculated with S-CVI index which was 0.746 for awareness, 0.789 for attitude and 0.862 for the total score. Reliability was calculated using Cronbach's alpha and r = 0.801. In this study, 228 individuals participated, of whom 158 reported lack of proper infrastructure (69.29 %), 134 reported lack of proper bedding (58.77%), 134 reported lack of university financial support (58.77%), 94 reported lack of confidence (41.22%), and 76 reported lack of awareness (33.33%). The most important problem mentioned was the achievement of the goals of third-generation universities in medical universities. Also, 168 (73.68%) of the participants had a moderate attitude and 180 (78.98%) had poor knowledge. Since most students of medical universities had moderate attitudes and poor knowledge, educational programs are recommended to enhance the knowledge and attitude of the students of medical sciences towards the goals of third-generation universities and the path to the achievement of these goals.

    Keywords: Third-generation university, Knowledge, Attitude, Student, Medical Sciences
  • Ahmad Malekipour * Pages 28-42
    De-schooling, genuine learning, the extension of education beyond the physical space of classroom, and educational justice seem to be proper strategies to overcome the challenges of education in today's world. This study was designed to investigate the paradigm shift from instruction-focused to learning-focused education and its outcomes during the COVID19 pandemic. Thus, we explored the nature and manifestations of such a paradigm shift and aimed at its development beyond the walls of classroom during the COVID 19 pandemic. The research method used in this Systematic Review study was qualitative in nature.  The results showed that moving towards the learning paradigm with its manifestations (virtual reality, webinar, mok, playmaking, mentoring, coaching, mobile learning) in the COVID-19 pandemic period, while adapting to the theory of De-schooling and supporters of critical perspective, has approaches such as: original learning, educational justice and equal opportunities for all.
    Keywords: Instruction Paradigm, Learning Paradigm, covid 19
  • Ali Hosseinsabet * Pages 43-48
    With the extension of cognitive load theory from classrooms to clinical education and professional medical skills, cardiologists who are involved in echocardiography education need to get familiar with this theory in order to provide better education.  The cognitive load theory is based on the structural and functional model of human memory. It considers the learning process as coding and interrelating of working memory input data to knowledge that is previously stored in the long-term memory, and finally expansion and automation of cognitive schemata stored in the long-term memory.  The cognitive load theory emphasizes the limited capacity of working memory, points to the presence of internal, external and germane load during learning process, and presents some strategies for optimization of the learning process. These strategies include external cognitive load reduction, optimization of internal and germane cognitive load, and consideration of expertise reversal effect. Here, we explained cognitive load theory and aforementioned strategies along with examples from echocardiography education.
    Keywords: Training, echocardiography, Cognitive Load Theory
  • Amir Rafati, Somayeh Tajik Esmaeli *, Sarvenaz Torbati Pages 49-61
    The present study aims to identify the role of attachment styles in students' communication skills. It was an applied and descriptive survey using questionnaire for data collection. The statistical population of the study included all students of the Islamic Azad University of Tehran, and the multi-stage cluster sampling method was used for selection of participants. The variables of attachment styles were considered in three dimensions: safety, avoidance, and divergence, which were evaluated through the standard questionnaire of Collins and Reid (1990). In order to measure communication skills in the present study, we used Quinn Dam's standard questionnaire (2004) and Chari and Fadakar's (2005) five dimensions of the ability to receive and send messages, emotional control, listening, insight into the process of communication, and communication with decisiveness. Findings from the study showed that there was a negative and significant relationship between safe attachment style and communication skills (the dimension of the ability to receive and send messages), emotional control, and listening skills. There was also a strong negative and significant relationship between avoidance attachment style and communication skills and its subscales. There was a strong positive and significant relationship between two-way / anxiety attachment style and communication skills and its subscales.
    Keywords: Attachment Styles, Educational status, Communication skills
  • Abdolhussein Shakurnia *, Hussein Elhampour, Maryam Aslami, Mahdi Tavalla Pages 62-74
    Academic failure is one of the problems of higher education, which leads to the loss of a large amount of facilities, resources and potential human talents every year, and leaves irreparable effects on individual, organizational and social dimensions. Predicting academic failure can be a useful step in preventing its negative consequences and the resulting damage. The aim of this study was to identify and predict the factors affecting the academic failure of the students at Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. The present study is a predictive correlational study that was designed using Logistics regression analysis method with the aim of predicting group membership (students on academic probation) and achieving a Logit equation. The study sample consisted of 82 students on academic probation and 82 otherwise-matched students as a control group. Step-by-step logistics regression test showed that the effect of diploma grade point average (0.646), spiritual health (.065), academic fatigue (0.156), divergent learning style (-0.048), study condition stressors (0.079) and academic disinterest (-0.178) on academic failure, and in total, these 6 variables predict 76.2% of being put on academic probation.  A logistic regression model for predicting academic failure and identifying students at risk of academic failure is an effective tool for making informed decisions in universities. By identifying the factors influencing students' academic failure, it is possible to prevent academic failure in these students.
    Keywords: academic failure, Medical Sciences students, logistic regression, medical education
  • Zeinab Abazari, Mehdi Shariatmadari *, Fatemeh Hamidifar, Behzad Shoghi Pages 75-87
    Present study was conducted with the aim of providing a suitable model for the professional competency of the faculty members of the Islamic Azad University of Tehran. Research method, was fundamental-applied in terms of purpose. In terms of data type, it was mixed (qualitative-quantitative) of exploratory type; In terms of data collection, it was cross-sectional and in terms of data collection method or the nature of research, it was descriptive survey. The statistical population in the qualitative part of the research included higher education experts who were selected based on purposive sampling. The statistical population of the research in the quantitative section, including all faculty members of Tehran Azad Universities, who were working in the whole city of Tehran, (2953 people), and 360 people were selected based on Cochran's formula and cluster sampling type. Delphi technique and model fitness assessment questionnaire were used. Validity and reliability in the qualitative section were measured and confirmed using quality criteria (reliability). In part, the formality, content, and structure were used to measure validity, and Cronbach's alpha and combination reliability were used for reliability, all of which were confirmed. The method of data analysis in the present study and in the qualitative part was the Delphi technique. In the quantitative part, Pearson correlation method with Spss-V23 software and structural equation modeling (confirmatory factor analysis) and using factor loads for each of the components as well as components by the software Lisrel-V8.8 software was used. The results of the study showed that the components of professional qualifications of faculty members of Islamic Azad University of Tehran included scientific scientific competence of educational expertise, general competence, behavioral-moral competence, managerial competence, intellectual competence competence and socio-emotional competence. Also, considering the difference between the means, which are positive values, it is inferred that the condition of the components is generally in the desired state but slightly higher than the average.
    Keywords: professional competency, Faculty Members, Thinking Competency
  • Seyedeh Sara Mirfazli *, Elham Movhedkor, Parastoo Mirzabeigi, Seyed Ahmad Ahmadi Teymourlouy Pages 88-95
    Education is one of the most important needs of human societies which has a fundamental role in the development of countries. This study was the first to be conducted on international pharmacy students in Iran with the aim of identifying their learning styles and its impact on their learning ability. The statistical population of this study included the international pharmacy students of Iran University of Medical Sciences. The sample size was 40 students. The data were collected through demographic information and Kolb’s learning style questionnaire which were then analyzed using SPSS and EXCEL. The age of the students was 26-28 years, and the mean of the grade point average of the students was 12.98 ± 1.62. According to the results, the learning style of 70 the population under study is accommodator and have an activist and pragmatist learning style, while 30 percent have a reflector and theorist learning style that is assimilator. Correlation coefficients showed no significant relationship between individual and academic variables such as gender (P=0.994), age (P=0.383), basic education (P=0.114), and educational level based on year of entry (P=0.219). Therefore, considering that accommodator learning style is the predominant learning method of international pharmacy students in Iran university of medical sciences, educational methods based on hands-on approach, with a strong preference for doing rather than thinking through role-playing and practice methods and receiving feedback in the education of this group are appropriate.
    Keywords: Education, Faculty, Pharmacy, International, Medical Sciences, kolb learning style
  • Solaleh Gouran Shourakchali, Babak Hosseinzadeh *, Vahid Fallah Pages 96-107

    The present study aimed to determine the impact of organizational virtue on psychological empowerment by the mediating role of subjective well-being of faculty members of universities in Mazandaran Province and to develop a model of this impact. This was an applied descriptive survey involving structural equation modeling. Statistical population consisted of all faculty members (n= 2940) of universities in Mazandaran Province. Sample size was calculated to be 334 using Cochran's formula. Stratified random sampling was used to select the participants. Data collection was done using a researcher-made questionnaire of organizational virtue, Spritzer's Psychological empowerment scale, and subjective well-being scale (SWS) of Keyes and Magyar-Moe. Collected data were analyzed by SPSS and AMOS. Path analysis and Bootstrapping were used to test the hypotheses. The findings showed positive and significant relationships of organizational virtue with psychological empowerment, organizational virtue with subjective well-being, and subjective well-being with psychological empowerment. Subjective well-being also acted as a mediator between organizational virtue and psychological empowerment.

    Keywords: Subjective Well-being, Psychological Empowerment, Organizational virtue
  • Gholamreza Mahmoudpour, Maryam Taghvaie Yazdi *, Maryam Taghvaei Pages 108-118
    The general purpose of this study is to identify and rank the dimensions of education content knowledge in Farhangian University of Region 9. This applied study was carried using a mixed method involving qualitative and quantitative approaches with an exploratory design. In the qualitative phase, the Delphi method was used, whereas the quantitative phase involved descriptive survey method. The statistical population in the qualitative phase included 20 faculty members of Farhangian University of Region 9, of whom ten were selected by purposive sampling method and based on saturation law. As far as the quantitative phase was concerned, the statistical population involved 263 faculty members, visiting professors and visiting lecturers of Farhangian University of Region 9 of the country (the provinces of Semnan, Mazandaran and Golestan), of whom 156 were selected as participants using random sampling method based on Cochran's formula. To collect the data, the Education Content Knowledge Questionnaire (researcher-made) including 82 items was used. The validity and reliability of the instruments were confirmed by experts in the field, and the combined reliability and Cronbach's alpha were calculated to be higher than 0.7. The results showed that education content knowledge has 5 dimensions: knowledge of effective teaching, content knowledge and pedagogical knowledge, specialization in scientific content, knowledge of interaction with student-teachers, and PCK-based actions in Farhangian University. Content knowledge and pedagogical knowledge had the highest standard coefficient and degree of correlation.
    Keywords: Content Knowledge, Education, Farhangian University
  • Nadia Lashkari, Mohammad Salehi *, Farshideh Zamani Pages 119-130
    The purpose of this study is to present a futures research model to improve the quality of research activities in Islamic Azad universities of Mazandaran province. The research method was descriptive-survey using a mixed approach. The statistical population in the qualitative phase of the study consisted of 20 faculty members of Islamic Azad universities of Mazandaran province. In the quantitative phase, the statistical population included 700 unit managers and deputies, managers and deputies of faculties, and managers of departments of Islamic Azad universities of Mazandaran province. In the qualitative phase, using purposive sampling method and taking into account the saturation law, 10 participants were selected. In the quantitative phase, 248 participants were selected as the sample using the stratified random sampling method based on the Cochran's formula. The results showed that futures research has two dimensions (organizational and functional) and 12 components, the effect of all of which on futures research was confirmed. Among the dimensions of futures research, the organizational dimension with a factor load of 0.962 had the greatest impact while the functional dimension with a factor load of 0.950 had the least impact. Research activities were found to have seven components, and the effect of all of them on research activities was confirmed. Among the components of research activities, technology cores with a factor load of 0.783 had the greatest impact while the component of publishing articles with a factor load of 0.701 had the least effect. Also, futures studies had a significant effect on the promotion of research activities, and the proposed model had a good fit.
    Keywords: Futurology, Quality of Research Activities, Islamic Azad University
  • Roghaieh Bagher Nezhad, Alireza Araghieh *, Isa Barghi, AmirHossein Mehdizadeh, Batul Faghih Aram Pages 131-143

    The purpose of this study is to investigate the challenges and necessities of implementing a multicultural curriculum in a centralized education system. Multicultural curriculum is a vital need in multicultural communities that want to live together peacefully. This approach rejects and challenges issues such as racism and other forms of discrimination, and instead acknowledges ethnic, cultural, and racial pluralism. The present research is a mixed study in terms of the nature of the data. In the qualitative phase of the study, the relevant patterns, dimensions, components, and indicators were identified and prioritized based on the perspective of experts in the field. The quantitative phase involved factor analysis of the perspective of experts in curriculum design and textbook development as well as secondary school teachers who were selected using cluster sampling to evaluate the model, dimensions, components and indicators as already approved by experts. According to the results of the present study, a multicultural curriculum puts an emphasis on the indigenous culture of each region which should be preserved, respected and reflected in education. In the meantime, familiarizing students with other cultures and ethnicities of society and setting the stage for recognizing and interacting with them will create a nationalistic feeling along with a deeper understanding in the student.

    Keywords: Curriculum, Multicultural, Challenges, necessities, educational system
  • Farshad Allami, Soleiman Iranzadeh *, Asadullah Khadivi, Hosein Budaghi Khajenobar Pages 144-158
    An ambidextrous educational organization is able to both take advantage of the existing competencies and explore new relevant opportunities, which empowers the organization to promote its efficiency and competitiveness. For this purpose, creating appropriate models of the factors affecting ambidexterity can increase the efficiency and competitiveness of the educational organization. The purpose of this study was to investigate the factors affecting ambidexterity in higher education and driving-dependence power analysis using interpretive-structural modeling with the aim of designing and presenting a model for ambidexterity in higher education. The population of this study included all managers of educational organizations in Tabriz city in 2019-20. The participants of this study included 382 managers from these educational organizations who were selected by two-stage cluster random sampling. Valid and reliable questionnaires as well as a researcher-made questionnaire were used to collect the data. The present study had a descriptive correlational design, and the data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods. Findings showed that structural and procedural factors influence, and are influenced by, the ambidexterity of educational organizations. Overall, the results of the study showed the importance of the model designed for managers at micro and macro educational structures in Tabriz, which can be used to enhance ambidexterity in their units.
    Keywords: Higher education, Ambidexterity, structural-interpretive modeling
  • Alireza Moshirahmadi * Pages 159-169
    With the passage of the law on Continuing Medical Education, the education of those covered by this law became official. Increasing the level of knowledge and professional skills of medical staff and improving the conditions of service provision is the most important goal of such education. Therefore, continuing education in the medical community today is considered a fundamental principle, which is the mission of the Ministry of Health and Medical Education. It should be noted, however, that the positive and negative effects of any law become apparent only after its implementation. Obviously, the positive consequences must be strengthened while the negative ones have to be eliminated or corrected. Otherwise, the law will be rendered ineffective. In this study, Persian and English articles were searched and extracted from Google Scholar, SID, and Magiran websites using the keywords “continuing education rules and regulations”. Out of the 48 articles found, 27 relevant articles were included in the study. Regardless of the benefits of continuing education regulations, there are a number of problems and challenges in these regulations including: lack of allocation of promotional points to educational-research activities, restrictions on receiving promotional points from virtual programs, restrictions on issuing final certificates, lack of adequate training in some disciplines, and allocating equal promotional points to all lecturers. All of these need to be dealt with and corrected.
    Keywords: Continuing Medical Education, Training, Continuing education regulations
  • Sara Aghili, Neda Nafari *, AbbasAli Ghayoumi, Rahim Ghorbani Qaljoo, Farshid Ardavani Pages 170-180

    The aim of this study was to identify the factors affecting individual development in knowledge-based companies. The research method used was exploratory. The research population included human resources of selected knowledge-based companies of Pardis Technology Park and 980 network deputies of Telecommunication Company, of whom 276 were selected using Cochran's formula. In order to collect the data in the qualitative phase, a semi-structured interview was used while the quantitative phase involved a researcher-made questionnaire on the factors affecting individual development with a reliability of α = 0.92. The results of the qualitative phase led to the identification of four general factors affecting individual development, including individual factors, organizational factors, management factors, and environmental factors. By examining the ratios of the chi-square to the degree of freedom x2 / df), the goodness of fit index (GFI), the incremental fitness index (IFI), the root mean square error of approximation (RMSEA), the normalized fitness index (NFI) and the adaptive goodness of fit index (AGFI), structural equation modeling showed that the model of factors influencing individual development has a relatively good fit with the data; therefore, the identified factors in this model were confirmed.

    Keywords: Individual development, Individual factors, Managerial factors, Organizational Factors, Environmental Factors
  • Shahnaz Mojahed, Maryam Dafei, Leila Asadi * Pages 181-194
    A curriculum is a set of teaching and learning activities, and updating it in accordance with the diverse and evolving needs of learners in various dimensions is essential. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the adequacy of the midwifery curriculum in achieving educational goals from the perspective of graduates of this major. The present study was a descriptive-analytical research in which 180 graduates were selected according to the inclusion criteria. Data analysis was performed using SPSS-16. According to the results, as far as theoretical, practical, and internship courses were concerned, the number of credits allocated to some major courses in midwifery was inadequate. These courses included Obstetrics 1 and Obstetrics 2 with an average score of 1.5, Principles and Techniques of Nursing with an average score of 1.6, Obstetrics and Non-Normal Delivery (Obstetrics 3) with an average score of 1.7, Nutrition Principles of the Mother and Baby with an average score of 1.7, Women Diseases and Infertility with a mean score of 1.7, and Health 4 with a mean score of 1.7. The inadequacy in the number of credits allocated to some of the courses such as Obstetrics and Delivery which is among the main courses of this major shows the dire need for fundamental changes in this curriculum. Therefore, it seems that achieving educational goals requires some changes in the number of courses, by removing old units and adding new ones.
    Keywords: Curriculum, Education, Midwifery
  • Razieh Mofateh, Neda Orakifar *, Negin Moradi Pages 195-204
    One of the most important determinants of effective clinical education is the performance of clinical instructors. Given the recruitment of young instructors for clinical teaching in educational-medical centers under the supervision of Ahvaz School of Rehabilitation Sciences, the purpose of this study was to compare the fourth-year undergraduate students’ perspective of the performance of clinical instructors in different departments of this school using a questionnaire. In this descriptive cross-sectional study, 30, 18, 30, and 26 questionnaires were completed by fourth-year students from physiotherapy, speech therapy, audiology, and occupational therapy departments, respectively who were studying in the second semester of academic year 2018-2019. The questionnaire involved 18 items and four domains. In the domain of overall assessment, the mean score obtained from students of occupational therapy, audiology, and speech therapy indicated relatively good performance, while that related to the students of physiotherapy was moderate. The results of one-way analysis of variance showed a significant difference between the domains of knowledge and practical skills (p= 0.037). Item analysis showed a significant difference between different groups in items nine (p= 0.006), eleven (p= 0.029), and thirteen (p= 0.042). In three cases, the mean score of the physiotherapy students was lower than that of occupational therapy students. It seems that in all the departments studied, there is room for developing and improving the abilities of clinical instructors for reaching a very good level, but the need to increase these abilities is higher with respect to physiotherapy.
    Keywords: Clinical Education, Rehabilitation, Questionnaire, Instructors' performance, students' perspective
  • Hossein Esmaili Niasan, Hajar Zarei *, Soodabeh Shapoori Pages 205-213
    The present study seeks to assess the effect of interactive information retrieval on the knowledge management process of faculty members of medical universities in Mazandaran provinces. The present research is applied by survey-analytical method. The research population is 450 faculty members of medical universities in Mazandaran province, which is 207 people using Morgan table. Data collection tools were two questionnaires based on the models of two researcher-made questionnaires based on the interactive information retrieval model of Belkin (1996), and Fong and Choi (2009) knowledge management model. Data analysis is by inferential descriptive statistics, Pearson tests, Fisher tests with the help of SPSS software, and Amos. Descriptive and inferential statistical methods are used to analyze the data. In the descriptive statistics section, the mean and standard deviation were the smallest and largest, and in the inferential statistics section, the first and second order confirmatory factor analysis was used. Findings showed that the dimensions of knowledge management (representation, comparison, representation, guidance, and visualization) are involved in interactive retrieval and were recognized as effective factors in knowledge management. Interactive retrieval of information and all its dimensions have a positive and significant relationship and a direct impact on knowledge management of faculty members of medical universities in Mazandaran province, and then representing the most, and then comparing the least influential factors.
    Keywords: interactive information retrieval, knowledge management training, Faculty Members, University of Medical Sciences
  • Abbas Zabihi Fard, Mahboubeh Sadat Fadavi *, Narges Saedian Khorasgani Pages 214-221
    The aim of this study was to provide a model for managing the challenges of dissertation writing based on the lived experiences of doctoral students in Islamic Azad University. The research method was qualitative and phenomenological. The statistical population of this study included all newly graduated PhD students in the humanities of Islamic Azad University, who first studied the field of research including all written and digital resources, foreign articles in databases and then interviewed experts. Participants in the study included students and doctoral graduates and professors and experts in the humanities at the Islamic Azad University. The sampling method in this part of the research was based on the criterion-based purposeful sampling method (PhD students and graduates). The research tool used to collect data in this study was a semi-structured in-depth interview on 12 doctoral graduates, which was then analyzed using the 7-step Claizey method. Thus, after analyzing the lived experiences of the research field, 210 primary concept codes were extracted and in the continuation of Klaizi scientific analysis, the initial concept codes were reduced to 172. Finally, they were extracted into three main categories of administrative, educational-research and student challenges and were classified with the help of social science software (Maxida 18).
    Keywords: PhD Thesis, Challenges, Research, Graduate Studies
  • Bahreh Yalpanian, Fattah Nazem *, Samad Karimzadeh Pages 222-234
    The aim of this study was to identify the factors affecting human resource training and to provide a model for this training in Islamic Azad University. The research method used is mixed (qualitative and quantitative). The qualitative phase of the study relied on grounded theory while the quantitative phase involved a descriptive survey. The research population in the qualitative phase included university experts and specialists who were selected using the snowball sampling method to achieve the initial model. In the quantitative phase, it included all the staff of Islamic Azad University of whom 217 were selected by stratified random sampling. The research tools were interviews and a researcher-made questionnaire. After collecting the questionnaires, data were analyzed by descriptive statistics including mean, standard deviation, and frequency percentage, and by inferential statistics through structural equation modeling in two parts: measurement model and structural analysis. In the first part, the technical characteristics of the questionnaire including reliability, convergent validity and divergent validity were examined. In the second part, one-sample t-test and path coefficients were used to test the hypotheses. Findings showed that there is a difference between the current and the desired status of factors affecting human resources training in Islamic Azad University. The current status of the factors affecting the training of human resources in the Islamic Azad University is below average while the desired is above the average of the society.
    Keywords: Training, human resources, Islamic Azad University
  • Morid Niyazi, Gholamhossein Barekat *, Leila Bahmaie Pages 235-247

    Giventhe rapid growth of educational technologies andtherir consequent impact causingchanges in economic, social and cultural strata of society, it can be argued that the nature of education also requires a fundamental change. This, ofcours, mak the mission and responsibility of universities more difficulut. There fore, in addition to the change in the educational system and fundamental reforms in educational methods, the use of e-learning and its quality should be among the top priorities of universities. The purpose of this study is to investigate the factors affecting the promotion of educational quality at Farhangian University of Khuzestan Province using grounded theory. The statistical population of the study consisted of managers, officials, experts, thinkers and prominent faculty members of this university. For this purpose, a mixed desing was used in this study. In the qualitative phase of research, sampling was done based on purposeful method, while the quantitative phase involved stratified random sampling. Open and axial coding was used to analyze the data. According to the results 142 concept codes and 12 categories were extracted which were taken into account to enhance the quality of e-learning in Farhangian University of Khuzestan Province. These included Causal factors (human factors), mproving the quality of e-learning (curriculum, content, objectives), Strategies (assessment and interactive assignments), contextual conditions (management and infrastructure, infrastructure and support), interventionist conditions (educational media, social, cultural and moral factors) and consequences (economic factors).

    Keywords: Quality improvment, Farhangian University, Grounded theory
  • Ahmad Amouzeshi, Farshid Abedi, Mohammad Amiri, Zahra Amouzeshi, Alireza Jamshidi, Forod Salehi * Pages 248-254
    The purpose of this study was to identify the educational needs and interests of students and the satisfaction of these in order to pave the way for attracting foreign students to study at Iranian universities. In this descriptive study, 320 students were randomly selected based on the ratio of the number of university students to the number of students in different fields. In order to collect the necessary data for the research, a questionnaire including demographic information and research questions was used. The questionnaire was scored based on a five-point Likert scale. To analyze the research questions, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (one-sample t-test, independent two-sample t-test, one-way analysis of variance, post hoc scheffe test, and Friedman test were used.Participants of this study included 320 students from different majors at Afghan universities who wanted to continue their studies abroad. Of these, 60 (31.9%) chose India and 59 (31.3%) chose Iran as their destination. Also, 177 (55.3%) of them considered educational facilities as the most important factor in choosing a country to continue their studies whereas 94 (29.4%) considered university reputation as the most important factor in choosing a target university.
    Keywords: Continuing education, foreign students, Higher education
  • Kamran Rasouli, Parviz Saeidi *, MahmoudReza Cheraghali, MohammadBagher Gorji Pages 255-267

    The purpose of this study was to present an organizational leadership model with an organizational entrepreneurship development approach in order to provide an educational-structural model. The research is applied in purpose, quantitative and qualitative in method, and mixed-exploratory in approach. The statistical population of the research in the qualitative phase included university professors, managers and experts while the quantitative phase involved all employees working in the fields of management and administration at Agriculture Bank. In the qualitative phase, sampling was done using snowball method, and this phase reached theoretical saturation after interviewing 20 experts. The sample size in the quantitative phase was calculated based on Cochrane's formula to be 377, which was raised to 400 for more assurance. Sampling was done randomly. The data collection tool in the qualitative phase was a questionnaire containing open questions for the interviews, and in the quantitative phase, a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were checked and confirmed in different ways was used. The transcript of the interviews was reviewed with MAXQDA 2018 software, and the dimensions and components of the model were identified. Then, the research model was investigated based on confirmatory factor analysis using SMARTPLS 2.0 software, and all its dimensions and components were confirmed. The results of qualitative and quantitative analyses showed that the organizational leadership model with the organizational entrepreneurship development approach includes three structural, environmental and behavioral dimensions. The results of factor analysis showed that all three dimensions have a high impact on the organizational leadership model. The behavioral dimension included two components of personal characteristics and interpersonal skills while the structural dimension included five components of organizational culture building, transparency, participation and teamwork, organizational values, ​​and organizational norms.

    Keywords: educational-structural model, Organizational leadership, organizational entrepreneurship development approach
  • Ali Halimi, Seyedeh Esmat Rasooli *, Vahid Fallah Pages 268-280

    The present study investigated the effect of redundant curriculum on achievement goals (educational and skill areas) and empowerment of medical students in medical universities of Mazandaran province. The statistical population of this applied research in the qualitative phase included 15 faculty members and experts of universities of medical sciences familiar with the curriculum. The population of quantitative phase included 2800 medical students of whom 210 were selected as the research sample based on Cochran's formula. The sampling method in the qualitative phase was the purposive sampling method while in the quantitative phase, the stratified random method proportional to the size of the statistical population was used. Methods and tools of data collection in the qualitative phase included the Delphi method which was done using semi-structured interviews, and in the quantitative phase, the field method was conducted with the help of a researcher-made questionnaire including 85 items. Data analysis was performed by exploratory and confirmatory factor analysis using SPSS 21 and SMARTPLS3 software. The results are as follows: 1- In examining the dimensions of the curriculum, 6 dimensions and 44 indicators were identified and confirmed. Main dimensions and indicators include: individual factors of the student (6 indicators), individual factors of the professors (9 indicators), extra-organizational factors (3 indicators), organizational factors (14 indicators), educational factors (8 indicators) and contextual factors (6 indicators) 2- Redundant curriculum has a significant effect on the achievement goals of medical students. 3- Redundant curriculum has a significant effect on the empowerment of medical students.

    Keywords: redundant curriculum, Achievement goals, Empowerment, Medical Sciences
  • Mehdi Mohammadi *, Fahimeh Keshavarzi, Reza Naseri Jahromi, Ftemeh Mirqafari, Rahil Naseri Jahromi, Faezah Roosta, Maryam Khosrozadeh Pages 281-295
    With the outbreak of the coronavirus and the subsequent closure of universities and higher education centers in Iran, higher education officials were forced to offer education through learning management systems and online education systems. The main purpose of the present study was to investigate the lived experience of postgraduate students of Shiraz University regarding online education during the Covid-19 crisis, relying on phenomenological methods. Data collection was done using semi-structured interviews. Accordingly, based on a targeted sampling approach and standardized method, graduate students who used online education were selected, and 22 students were finally interviewed upon reaching data saturation. Interview analysis was performed using a Colaizzi model and thematic analysis method. After extraction and categorization of the themes, 4 main themes including 14 sub-themes were obtained.  The main themes included education (including five sub-themes: creating new educational opportunities and experiences, promoting media literacy, changing learning responsibility, changing teaching methods, and reducing participation in learning) , infrastructure (including four sub-themes: Internet connection issues, lack of public access to the Internet, poor quality of audio and video, and poor system support), flexibility (including two sub-topics: student freedom of action and lack of time and space restrictions), and economy (including four sub-themes: Internet connection fees, buying hardware, saving time, and transportation cost). Due to the problems and disadvantages mentioned by the students, it is necessary to upgrade the network infrastructure to provide quality online education.
    Keywords: Lived experiences, Students, Postgraduate course, online education, Coronavirus
  • Meysam Shukrisaz, Iraj Soltani *, Mahboubeh Sadat Fadavi Pages 296-308
    The aim of this study was to design a model to meet the needs of higher education in today's society with the approach of commercialization of knowledge to study the comprehensive and large units of the Islamic Azad University. The research method was grounded theory (grounded theory) which was an inductive and exploratory research method. Initially, while studying the research literature, 19 in-depth and semi-structured interviews were collected using theoretical purposive sampling (including 16 faculty members and 3 experts in the industry) to collect the required data that had reached saturation. To assess validity, the interviewees confirmed the interpretation of the interviews. In order to analyze the collected data, a three-step coding process (open, axial and selective coding) based on the systematic approach of foundation data theory was used. The implementation of the open coding process led to the identification of 762 concepts (initial open coding) and their summarization in the form of 10 main categories with 57 sub-categories. The collected data from the process of conducting semi-structured interviews with research subjects (industry and university experts) were analyzed in open, axial and selective coding. Finally, the final conceptual model of the research was presented. Therefore, according to the research results, it can be said that Islamic Azad University should have a considerable potential for commercialization of knowledge. The commercialization of knowledge and the existence of an academic entrepreneurial culture promote the tendency to innovate in the university and the result is the emergence of innovation.
    Keywords: Accountability, Higher education, Knowledge Commercialization, data foundation theory
  • Sara Heidari, Reza Arjmand, Kaveh Eslami, Fateme Tahmasebioldaji * Pages 309-318

    Internal evaluation of education development offices makes education system planners more aware of the existing goals, then helps them measure the achievement of the goals and plans to improve the quality accordingly. This type of assessment shows how far from the desired situation and what programs should be considered to achieve the goals and increase the quality and improvement of education. This descriptive cross-sectional study was conducted in 1400. The study population was all educational development offices of colleges and educational hospitals (12 development offices). Major activities of development offices were selected as the main performance criteria. The results showed that the overall performance of development offices was assessed at a moderate level. According to the results of the present study, it can be concluded that although some progress has been made in various aspects of the educational development offices in the university, the Development Center as a center of innovation has a very heavy mission and should be able to stimulate educational change and innovation in the university.

    Keywords: Internal evaluation, Education development, Development offices, Ahvaz University of medical sciences