فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 96، آذر و دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی انگوتی، حمید رجبی*، رضا قراخانلو، محمدرضا دهخدا صفحات 83-92
    مقدمه

    دیابت باعث اختلال و آسیب بافت عصبی و در نهایت به مرگ سلول عصبی به ویژه در قسمت های مهمی همچون هیپوکمپ می شود. به نظر می رسد فعالیت ورزشی و مکمل های ضد التهابی بتوانند این شرایط را تعدیل کنند. هدف این پژوهش تعیین تاثیر تمرین هوازی و مصرف ال کارنیتین بر میزان پروتئین های CNTF و  CNTFRدر هیپوکمپ رت های دیابتی بود.

    روش ها: 

    45 سر رت نژاد ویستار 250 تا 300 گرمی، به طور تصادفی به شش گروه شامل گروه های کنترل سالم، شم، کنترل دیابتی، دیابتی تمرین هوازی، دیابتی مکمل ال کارنیتین و دیابتی تمرین هوازی - مکمل ال کارنیتین تقسیم شدند. گروه های دیابتی با تزریق 55 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن STZ به صورت زیر صفاقی دیابتی شدند و گروه های مکمل نیز روزانه 100 میلی گرم ال کارنیتین به صورت خوراکی دریافت کردند. برنامه ی تمرین هوازی به مدت 6 هفته و 5 روز در هفته انجام شد و متغیرهای تحقیق 24 ساعت پس از آخرین جلسه ی تمرین به وسیله ی دستگاه الایزا و در بافت هیپوکمپ اندازه گیری شده و با یگدیگر مقایسه گردید.

    یافته ها:

     تحقیق حاضر تاثیر افزایشی تمرین هوازی و مصرف ال کارنیتین بر میزان پروتئین  CNTFو CNTFR بافت هیپوکمپ را نشان داد (001/0=P) که اثر ترکیبی آنها بیشتر بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه تاثیر تمرین هوازی و مکمل ال کارنتیتن به تنهایی و در تعامل با هم روی بافت هیپوکمپ، استفاده از این روش می تواند به عنوان حفظ بافت عصبی در شرایط دیابت مورد توجه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ال کارنیتین، CNTF، CNTFR، دیابت، هیپوکمپ
  • امید دستگردی، احمد کاکی* صفحات 93-104

    مقدمه :

    التهاب عصبی و استرس اکسیداتیو نقش محوری در درد نوروپاتی دیابت دارند. هدف پژوهش حاضر تاثیر تمرین هوازی به همراه مصرف ملاتونین بر بیان ژن RAGE و برخی شاخص های استرس اکسیداتیو در موش های صحرایی دارای درد نوروپاتی دیابت است.

    روش ها

    40 سر موش صحرایی نر ویستار 8 هفته ای (محدوده ی وزنی3/11±204 گرم) به طور تصادفی در پنج گروه (8 = n) شامل: نوروپاتی دیابت (mg/kg50 استرپتوزوسین تزریق درون صفاقی)، نوروپاتی دیابت ملاتونین (mg/kg 10 ملاتونین روزانه به مدت 6 هفته)، نوروپاتی دیابت تمرین (30 دقیقه تمرین هوازی با شدت 15متر در دقیقه، 5 روز در هفته به مدت 6 هفته)، نوروپاتی دیابت ملاتونین و تمرین و کنترل سالم قرار گرفتند. پس از تایید ایجاد نوروپاتی دیابت توسط تست های رفتاری، پروتکل تمرین و مصرف مکمل اجرا گردید. میزان بیان ژنRAGE  با تکنیک ریل تایم و شاخص های استرس اکسیداتیو در بافت نخاع با روش اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد. آزمون آنالیز واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی برای تحلیل آماری استفاده گردید.

    یافته ها

    تمرین و ملاتونین موجب کاهش حساسیت سیستم عصبی به هایپرآلژزیا حرارتی و آلودینیای مکانیکی گردید. تمرین هوازی به همراه ملاتونین باعث کاهش معنی دار میزان بیان ژن RAGE و غلظت MDA و افزایش فعالیت آنزیم های SOD و CAT نسبت به گروه نوروپاتی دیابت شد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی همراه با ملاتونین میزان بیان ژن RAGE و شاخص های استرس اکسیداتیو را تعدیل و حساسیت نوسیسپتورها به عوامل دردزا را بهبود بخشید. پیشنهاد می شود از تمرین هوازی به همراه مصرف ملاتونین برای بیماران دیابتی به منظور کاهش درد نوروپاتیک استفاده شود.

    کلیدواژگان: التهاب عصبی، RAGE، استرس اکسیداتیو، نوروپاتی محیطی دیابت
  • هومنا عبدی*، عیدی علیجانی، مهسا محسن زاده صفحات 105-116
    مقدمه

    اگرچه برخی مطالعات، سازوکار عملکرد سلول های های بتا را در مدل های حیوانی و کم و بیش در جمعیت های انسانی مطالعه نموده اند، اما تاکنون نقش ورزش درمانی یا اجرای فعالیت ورزشی HIIT همرا ه با مصرف مکمل انگور سیاه بر بیان ژن های درگیر در سلول های بتای پانکراس کمتر مطالعه شده است در این پژوهش به بررسی اثر مکمل انگور سیاه توام با تمرین تناوبی شدید بر ژن های Bcl-2 و Bax بافت پانکراس رت های مبتلا به دیابت نوع دو پرداخته می شود.

    روش ها: 

    مطالعه در قالب یک طرح تجربی انجام شد. آزمودنی های این طرح را 40 رت نر 8 ماهه با میانگین وزنی 250 گرم تشکیل دادند. پس از آشنایی آزمودنی ها با تمرین و القاء دیابت توسط STZ به صورت تصادفی در 5 گروه شامل تمرین، مکمل، تمرین و مکمل، کنترل دیابتی و کنترل پایه تقسیم شدند. پس از 8 هفته تمرین که 5 جلسه در هفته و به مدت 8 هفته که فعالیت بر روی نوارگردان با شدت90% Vo2max و مکمل دهی عصاره ی هسته ی انگور سیاه بود. میزان ژن های Bcl-2 و Bax بعد از استخراج RNA از پانکراس و سنتز cDNA اندازه گیری شد. میزان ژن Bcl-2 و Bax با روش PCR Time-Real مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس دو عاملی در سطح معنی داری 05/0 توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 24 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد اثر اصلی تمرین بر بیان ژن Bcl-2 اثر معناداری ندارد. اثر اصلی عصاره بر بیان این ژن معنادار بود. همچنین تعامل تمرین و مکمل بر Bcl-2 معنادار نبود. در خصوص بیان ژن Bax نشان داده شد اثر اصلی تمرین بر ژن اثر معنادار بود. اثر اصلی عصاره و تعامل تمرین و مکمل بر بیان ژن Bax معنادار نبود. در مقایسه تاثیر تمرین و عصاره بر بیان ژن های Bcl-2 و Bax تغییرات معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد تنظیم بیان ژن های Bcl-2 و Bax از طریق تمرین و مصرف عصاره ی دانه ی انگور سیاه احتمال دارد منجر به بهبود و حفظ عملکرد سلول های بتای پانکراس در رت های دیابتی شود.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرینات تناوبی شدید (HIIT)، عصاره ی دانه انگور سیاه، پروتئین Bcl-2، پروتئین Bax، پانکراس
  • محمود اصل محمدی زاده*، صالح افراسیابی، زینب اصل محمدی صفحات 117-136
    مقدمه

    اختلال متابولیکی ناشی التهاب در اثر چاقی و دیابت افزایش می یابد که از طریق ورزش و رژیم غذایی کنترل می شود. از این رو هدف این پژوهش بررسی اثر 24 هفته مداخله ی تمرین تناوبی شدید و رژیم های غذایی بر تغییرات شاخص اینترلوکین 6 در بیماران دیابتی نوع دو چاق است.

    روش ها: 

    70 مرد (بیمار دیابت نوع دو و چاق) به صورت تصادفی به 7 گروه (4 گروه در رژیم غذایی متفاوت به علاوه مداخله ی HIIT و 3 گروه تنها در رژیم غذایی متفاوت) که در برنامه ی غذایی 1200 تا 1900 کیلوکالری/روز برای هفته 24 شرکت کردند، در حالی که بیماران در برنامه ی HIIT تحت نظارت (12 هفته ای) قرار گرفتند که با 4 هفته رژیم های غذایی اولیه دنبال شد. شاخص های آنتروپومتریکی، فیزیولوژیکی، ترکیب بدن و نمونه ی خون ناشتای در هفته های 0 ، 4، 8، 14، 20 و 24 جمع آوری شدند.

    یافته ها:

     پس از اتمام 24 هفته مداخله، بیشترین درصد افزایش و کاهش IL-6 به ترتیب به رژیم غذایی پرچربی (80/19 ± 09/28) و رژیم غذایی کم کربوهیدرات+تمرین تناوبی (13/25 ± 89/28-) اختصاص داشت. پس از 12 هفته تمرین تناوبی به همراه رژیم غذایی بیشترین درصد افزایش IL-6 به گروه رژیم غذایی پرچربی(33/25 ± 74/26) مرتبط است، با این وجود بیشترین درصد کاهش IL-6 مختص به گروه کم چربی+تمرین تناوبی (17/29 ± 11/32-) بود.

    نتیجه گیری: 

    یافته ها نشان دادند که رژیم کم کربوهیدرات و کم چربی با HIIT و وعده های کم کربوهیدرات همراه با HIIE ممکن است برای بیماران دیابت نوع دو چاق مفید باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، اینترلوکین 6، تمرین تناوبی با شدت بالا، چاقی
  • لیلا صادقیان، محبوبه چین آوه*، علیرضا فیلی صفحات 137-146
    مقدمه

    هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی تکنیک های مقابله با استرس و راهبردهای خودتنظیمی بر میزان قند خون بیماران دیابتی می باشد.

    روش ها: 

    روش تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و به صورت تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بوده است. بدین منظور از بین بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مرکز دیابت شهر بوشهر، 45 نفر به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر در هر گروه) و در یک گروه کنترل (15 نفر) به روش نمونه گیری هدفمند با جایگزینی تصادفی انتخاب شدند. به گروه های آزمایش تکنیک های مقابله با استرس و راهبردهای خودتنظیمی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش داده شد. در این تحقیق برای سنجش قندخون از دستگاه گلوکومتر اکیوچک اکتیو استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مرحله ی پیگیری با فاصله دو ماه پس از مداخله درمانی انجام شد.

    یافته ها:

     آموزش به دو شیوه ی تکنیک های مقابله با استرس و راهبردهای خودتنظیمی سبب کاهش قندخون بیماران دیابتی شده است (0001/0=P) و تاثیر آن در طول زمان پایدار بوده است (05/0>P). همچنین بین اثربخشی تکنیک های مقابله با استرس و راهبردهای خودتنظیمی بر میزان قند خون بیماران دیابتی تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0>P)؛ به طوریکه آموزش تکنیک های مقابله با استرس تاثیر بیشتری بر کاهش میزان قند خون بیماران دیابتی داشته است.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل از پژوهش حاضر بیانگر آن است که آموزش تکنیک های مقابله با استرس و راهبردهای خودتنظیمی می تواند به طور قابل توجهی میزان قندخون بیماران دیابتی را کاهش دهد و در درمان دیابت موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: تکنیک های مقابله با استرس، دیابت، راهبردهای خودتنظیمی، قند خون
  • مرتضی نقی پور، محمدعلی بشارت* صفحات 147-156
    مقدمه

    دیابت بیماری شایع، مزمن و ناتوان کننده ای است و باعث ایجاد مشکلات روانی، اجتماعی و جسمانی متعددی می شود. تشخیص دیابت، سبک زندگی جدید و رژیم محدودکننده می تواند باعث مشکلات روان شناختی بسیاری از جمله افسردگی برای بیماران دیابتی شود. وجود نشانه های افسردگی به عوامل متعددی نسبت داده شده است. هدف این پژوهش بررسی نقش ناگویی هیجانی، خشم و نشخوار خشم در پیش بینی نشانه های افسردگی بیماران دیابتی نوع یک و دو بود.

    روش

    تعداد 218 نفر (94 مرد و 124 زن) از بیماران دیابتی نوع یک و دو در پژوهش شرکت کردند و به مقیاس خشم چندبعدی (MAI)، مقیاس نشخوار خشم (ARS)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS) پاسخ دادند.

    یافته ها:

     بین تمامی مولفه های خشم، نشخوار خشم و ناگویی هیجانی با نشانه های افسردگی همبستگی مثبت و معنادار وجود داشت، هرچند شدت این همبستگی در خشم بیرونی (**14/0r=) و تفکر عینی (**17/0=r) کمتر از مولفه های دیگر بود. همچنین، از بین ابعاد خشم، نشخوار خشم و ناگویی هیجانی، مولفه ی خشم انگیختگی (20/0B=،05/0P<)، پس فکرهای خشم (32/0B=،05/0P<)، افکار انتقام (25/0B=،05/0P<)، دشواری در شناسایی احساسات (32/0B=،05/0P<) توانستند نشانه های افسردگی را در بیماران دیابتی پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری:

     خشم، نشخوار خشم و ناگویی هیجانی در ایجاد نشانه های افسردگی نقشی اساسی ایفا می کنند. وجود نشانه های افسردگی بار بیماری را در بیماران دیابتی افزایش می دهد. در نتیجه، گنجاندن این متغیرها در پروتکل های درمانی و توجه اساسی به شیوه ی شناسایی، توصیف و ابراز احساسات منفی و مثبت در این بیماران حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: دیابت، نشانه های افسردگی، خشم، نشخوار خشم، ناگویی هیجان
|
  • Mahdi Angouti, Hamid Rajabi*, Reza Gharakhanlou, MohammadReza Dehkhoda Pages 83-92
    Background

    Diabetes causes nerve tissue damage and ultimately death of nerve cells, especially in important areas such as the hippocampus. It seems that exercise training and anti-inflammatory supplements can moderate this condition. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of aerobic training exercise and L-carnitine consumption on the levels of hippocampus CNTF and CNTFR proteins in diabetic rat.

    Methods

    45 Wistar rats between 250 to 300 gr were randomly divided into six groups, including healthy control groups, sham, diabetic control, diabetes + aerobic exercise, diabetes + L-carnitine supplementation and diabetes + aerobic exercise + L-carnitine supplementation. L-carnitine supplements were divided. Diabetic groups underwent subcutaneous injection of 55 mg / kg STZ. supplementary groups received 100 mg of L-carnitine per day orally. The aerobic exercise program was performed for 6 weeks and 5 days a week. The research variables were measured 24 hours after the last training session by the ELISA technics in the hippocampal tissue. The statistical method of one-way analysis of variance and Toki post –hoc test were used to analyze the data.

    Results

    The present study showed an significant increase in CNTF and CNTFR protein levels of hippocampal tissue after aerobic exercise and L-carnitine consumption (P = 0.001), which greater effect found in combination manner.

    Conclusion

    Due to the effect of aerobic exercise and L-carnitine supplementation alone and in interaction with each other on hippocampal tissue, the use of this method can be considered as maintaining neural tissue in diabetes.

    Keywords: Aerobic Exercise, L-Carnitine, CNTF, CNTFR, Diabetes, Hypocampus
  • Omid Dastgerdi, Ahmad Kaki* Pages 93-104
    Background

    Neuroinflammation and oxidative stress play a pivotal role in the diabetic neuropathic pain. The aim of this study was to evaluate the effect of aerobic exercise with melatonin on RAGE gene expression and some indicators of oxidative stress in rats with diabetic neuropathic pain

    Methods

    Forty 8-week-old male Wistar rats (weight range 204 ± 11.3 g) were randomly divided into five of 8 groups including: diabetic neuropathy (50 mg / kg streptozotocin intraperitoneal injection), diabetic melatonin neuropathy (mg / kg 10 melatonin daily for 6 weeks), diabetic neuropathy exercise (30 minutes of aerobic exercise at 15 meters per minute, 5 days a week for 6 weeks), diabetes melatonin neuropathy and healthy exercise and control. After confirmation of diabetic neuropathy by behavioral tests, exercise protocol and supplementation were performed. RAGE gene expression was measured by real-time technique and oxidative stress indices in spinal cord tissue by spectrophotometer. One-way analysis of variance and Tukeychr('39')s post hoc test were used for statistical analysis.

    Results

    Exercise and melatonin reduced the sensitivity of the nervous system to thermal hyperalgesia and mechanical allodynia. Aerobic exercise with melatonin significantly reduced RAGE gene expression and MAD concentration and increased the activity of SOD and CAT enzymes compared to the diabetic neuropathy group (P <0.05).

    Conclusion

    Aerobic exercise with melatonin modulates the expression of RAGE gene and oxidative stress indices and improves the sensitivity of nociceptors to pain factors. It is recommended to use aerobic exercise with melatonin for diabetics to reduce neuropathic pain.

    Keywords: Neuroinflammation, RAGE, Oxidative stress, Diabetic peripheral neuropathy
  • Homna Abdi*, Eidi Alijani, Mahsa Mohsen Zadeh Pages 105-116
    Background

    Although some studies have studied the mechanism of action of beta cells in animal models and more or less in human populations, but so far the role of exercise therapy or exercise exercise HIIT with black grape supplementation on the expression of genes involved in pancreatic beta cells This study investigates the effect of black grape supplementation combined with intense intermittent exercise on Bcl-2 and Bax genes in pancreatic tissue of rats with type 2 diabetes.

    Methods

    The study was conducted in the form of an experimental design. The subjects of this project were 40 8-month-old male rats with an average weight of 250 grams. After familiarizing the subjects with exercise and induction of diabetes by STZ, the subjects were randomly divided into 5 groups including exercise, supplement, exercise and supplement, diabetic control and basic control. After 8 weeks of training, which was 5 sessions per week for 8 weeks, the activity was on a treadmill with an intensity of 90% Vo2max and supplementation with black grape seed extract. Bcl-2 and Bax genes were measured after RNA extraction from pancreas and cDNA synthesis. Bcl-2 and Bax genes were measured by Time-Real PCR. Data were analyzed using independent t-test and two-factor analysis of variance at the significance level of 0.05 by SPSS software version 24.

    Results

    The results showed that the main effect of exercise had no significant effect on Bcl-2 gene expression. The main effect of the extract on the expression of this gene was significant. Also, the interaction between exercise and Bcl-2 supplementation was not significant. Regarding Bax gene expression, it was shown that the main effect of exercise on the gene was significant. The main effect of extract and interaction of exercise and supplementation on Bax gene expression was not significant. No significant changes were observed in the effect of exercise and extract on the expression of Bcl-2 and Bax genes.

    Conclusion

    It seems that regulating the expression of Bcl-2 and Bax genes through exercise and consumption of black grape seed extract is likely to improve and maintain pancreatic beta cell function in diabetic rats.

    Keywords: Diabetes, Intense Intermittent Exercise (HIIT), Black Grape Seed Extract, Bcl-2 Protein, Bax Protein, Pancreas
  • Mahmoud Asle Mohamadi Zadeh*, Saleh Afrasyabi, Zynab Asle Mohamadi Pages 117-136
    Background

    Inflammation is one of the main causes of obesity and type 2 diabetes due to obesity and can increase metabolic disorders. Because exercise and diet are effective in reducing inflammation, Hence, Present Study Examined the Effects Of 24 Weeks Interventions On IL-6 Index Changes in Obesity Type 2 Diabetic Men: Influenced by HIIT And Diet Regimes

    Methods

    In this study, 70 men (Obese Type 2 Diabetic Patients) were randomly assigned into 7 groups (4 groups in different diet plus HIIT intervention and 3 groups only in different diet) that involved adherence to a 1,200 kcal/day for 1 week until 1,900 kcal/d diet for 24 weeks while participating in a supervised HIIT (12 week) followed with 4 weeks primarily diet regimes. Diet regimes consist of standard diet (50% CHO, 32% fat), low carbohydrate diet (25% CHO, 57% fat; 70% of 57% fat was unsaturated fat), low fat diet (67% CHO, 15% fat) and high fat (25% CHO, 57% fat; 50% of 57% fat was saturates fat), while protein was 18% for all groups. Anthropometrics and physiologies parameters, Body composition and fasting blood samples were obtained at 0, 4, 8, 14, 20 and 24 weeks. Data were analyzed by repeated measures analysis, one-way ANOVA test. Data are presented as mean±SD changes from baseline.

    Results

    results indicated that between differences times wasn’t show significant different (F (5,315) =3.66; P=0.002; η2=0.055).  also results demonstrated that within groups changes interactions don’t show significant different (F (5,315) =1.61; P=0.025; η2=0.133). This results also revelated that maximum increase and decrease of IL-6 was in high fat diet (28.09±19.80) and low CHO+HIIT (-28.89±25.13) after 24 weeks interventions. maximum increase and decrease of IL-6 was in high fat diet (26.74±25.33) and low fat +HIIT (-32.11±29.17) After 12 weeks HIIT + diet interventions.

    Conclusion

    Results support contentions that different diet regimes and exercise were selectively affects Pro Inflammatory markers and that changes in low CHO and low fat plus HIIT and low CHO meals plus with HIIE may be benefit for obese type 2 diabetic patients

    Keywords: IL-6, HIIT, Diet, Obesity, T2D
  • Leila Sadeghian, Mahbobeh Chinaveh*, Alireza Feily Pages 137-146
    Background

    the present study aims at investigating the effect of Stress coping techniques and self-regulation strategies on the blood glucose level of diabetic patients.

    Methods

      the research method was experimentally pretest – posttest with control group. this purpose, out of all those patients who had referred to the Diabetes Center of Bushehr City, 45 diabetic patients were selected randomly in two experiment groups (each with 15 patients) and one control group (with 15 patients) by purposeful sampling method with random replacement. The experimental groups were trained by the Stress coping techniques and self-regulation strategies in eight 90-minute sessions. In this study, the Accu-Chek Active Blood Glucose Meter was used to measure the blood glucose level. Data were analyzed by SPSS V.25. The follow-up phase was also carried out two months after the medical intervention.

    Results

    the training in two ways of stress coping and self-regulation strategies has reduced the level of blood glucose among the diabetic patients (P = 0.0001) of which the impact has remained been stable over the time (P < 0.05). There is also a significant difference in the effect of the Stress coping techniques and self-regulation strategies on the blood glucose level of diabetic patients (P < 0.05) such that training the Stress coping techniques has more impact on reduction of blood glucose level of diabetic patients.

    Conclusion

    results show that training the Stress coping techniques and self-regulation strategies can significantly reduce the blood glucose level of diabetic patients and treat the diabetes effectively.

    Keywords: Stress coping techniques, Diabetes, Self-Regulation Strategies, Blood Glucose
  • Morteza Naghipoor, MohammadAli Besharat* Pages 147-156
    Background

    Diabetes is a common, chronic, and debilitating disease that affects millions of people worldwide, causing psychological, social and physical complications. Diagnosis of diabetes, new lifestyle and restrictive diet can pose many psychological problems, including depression for diabetic patients. The purpose of this study was to investigate the role of anger, anger rumination and alexithymia in predicting symptoms of depression.

    Method

    218 patients (94 males and 124 females) with type 1 and type 2 diabetes participated in the research and were asked to complete Multidimensional Anger Inventory (MAI), Anger Rumination Scale (ARS), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) and Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS).

    Results

    There was a positive and significant correlation between all the components of anger, anger rumination, and alexithymia with symptoms of depression, though the severity of the correlation in external anger (r=0/14**) and objective thinking (r=0/17**) was less than those of other components. Also, among the dimensions of anger, anger rumination, and alexithymia, anger arousal (p<0/05, B=0/20), angry afterthoughts (p<0/05, B=0/32), revenge thoughts (p<0/05, B=0/25), and difficulty identifying feelings (p<0/05, B=0/32) were able to predict the symptoms of depression in patients with diabetes.

    Conclusion

    Anger, anger rumination, and alexithymia play a major role in creating the depressive symptoms. Symptoms of depression increase the burden of the disease in patients with diabetes. Therefore, it is important to include these factors in treatment protocols and help patients with diabetes identify, describe, and express negative and positive emotions more efficiently so that they can cope with the complications of the disease better.

    Keywords: Diabetes, Symptoms Of Depression, Anger, Anger Rumination, Alexithymia