فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال بیستم شماره 3 (پیاپی 97، بهمن و اسفند 1399)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 97، بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه موسوی، فرانک هادی، فریده آذربانی* صفحات 157-166
    مقدمه

    گونه های آویشن مقادیر قابل توجهی از ترکیبات فنلی و فلاونوییدی دارند و فعالیت های آنتی اکسیدانی قوی را نشان می دهند. پاراکسوناز 1 به عنوان آنزیم آنتی اکسیدان عمل می کند و لیپوپروتیین ها با چگالی پایین را در برابر اکسیداسیون محافظت می کند. هدف از این مطالعه ارزیابی ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره ی هیدروالکی آویشن و تاثیر آن بر فعالیت آنزیم پاراکسوناز1 سرمی افراد سالم و دیابتی است.

    روش ها:

     فعالیت آنتی اکسیدانی و شناسایی گروه های عاملی ترکیبات موجود در عصاره ی هیدروالکلی گیاه به ترتیب با استفاده از آزمون های مهار رادیکال آزاد DPPH و آنالیز طیف سنجی FTIR تعیین شد. فعالیت آنزیم پاراکسوناز1 در 40 فرد سالم و دیابتی با اندازه گیری میزان هیدرولیز سوبسترای پاراوکسون به P نیتروفنل و جذب در 405 نانومتر انجام شد. نتایج با آزمون های دانکن و t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     مقدار IC50 (غلظت مهار رادیکال های آزاد DPPH) برابر با 5/477 میکرو گرم بر میلی لیتر به دست آمد. بررسی طیف FTIR وجود مولکول های زیستی حاوی گروه هیدروکسیل و حلقه ی آروماتیک را در عصاره ی هیدروالکلی گیاه نشان داد. فعالیت آنزیم پاراکسوناز سرمی افراد سالم و دیابتی که به مدت 15 دقیقه در معرض عصاره با غلظت mg/mL 1 قرار گرفتند، به ترتیب 57/3 ± 95/49 و 25/3 ± 05/51 درصد افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    گرچه تفاوت معنی داری بین فعالیت آنزیم سرمی افراد سالم و دیابتی در حضور و بدون حضور عصاره وجود نداشت، اما میزان فعال سازی آنزیم تحت تاثیر عصاره در افراد سالم و بیمار تفاوت معنی داری نداشت. عصاره ی گیاه، فعالیت آنزیم پاراکسوناز را احتمالا به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی و حضور ترکیبات فنلی افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: آویشن، دیابت، آنتی اکسیدانی، پاراکسوناز
  • نادیه محمدپور، ظاهر اعتماد*، خالید محمدزاده، آسیه عباسی دلویی صفحات 167-178
    مقدمه

    در حال حاضر، هپاتوکین ها اهداف بالقوه برای درمان اختلالات ناشی از دیابت نوع دو به شمار می روند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر 12 هفته تمرین ترکیبی همراه با مصرف کاناگلیفلوزین بر برخی هپاتوکین ها در مردان دیابتی نوع دو بود.

    روش ها: 

    در این تحقیق نیمه تجربی، 44 مرد مبتلا به دیابت نوع دو (میانگین سن 5/4±2/33 سال، نمایه ی توده ی بدنی 0/3±3/27) از شهر تهران در سال 1398 به صورت تصادفی در چهار گروه (هر گروه 11 نفر) کنترل، دارو، تمرین و تمرین-دارو قرار گرفتند. تمرینات ترکیبی 3 جلسه در هفته، 45 دقیقه و به مدت 12 هفته انجام شد. آزمودنی ها داروی کاناگلیفلوزین با دوز 200 میلی گرم را به مدت 12 هفته مصرف کردند. قبل و 24 ساعت بعد از مداخله در وضعیت 12 ساعت ناشتایی از آزمودنی های هر گروه نمونه ی خون و ویژگی های آنتروپومتریک اندازه گیری شد. در نهایت داده ها با استفاده از تحلیل واریانس دو طرفه با اندازه گیری های مکرر، t همبسته و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که 12 هفته مداخله تمرین همراه با کاناگلیفلوزین موجب کاهش معنی دار سطوح آنژیوپویتین-3 و آنژیوپویتین-4، FGF-21 و HFREP-1 در مردان دیابتی نوع دو شد (001/0=P). همچنین پس از دوره ی مداخله تمرین همراه با کاناگلیفلوزین سطوح آنژیوپویتین-3، آنژیوپویتین-4، FGF-21 و HFREP-1 نسبت به پیش آزمون به طور معنی داری کمتر بود (001/0>P).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج تحقیق، احتمالا مداخله تمرین همراه با کاناگلیفلوزین می تواند با کاهش هپاتوکین ها به درمان اختلالات ناشی از دیابت نوع دو کمک کند.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، کاناگلیفلوزین، هپاتوکین ها، دیابت نوع دو
  • رضا صادقی، سعید کشاورز*، مهدی کارگرفرد، جمشید بنایی صفحات 179-190
    مقدمه

    نشان داده شده است که پروتئین مربوط به C1q/TNF-α (CTRP5)، یک آدیپوکین جدید ومولکول مهم مربوط به تنظیم متابولیسم گلوکز است. اهداف این مطالعه ارزیابی اثر بخشی پروتکل های تمرینی مختلف بر روی بهبود سطوح سرمی CTRP5، قند خون، انسولین و مقاومت انسولین در مردان به مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش ها: 

    60 مرد بیماران مبتلا به دیابت نوع دو (سن: 26/4±45/51 سال) به صورت تصادفی در سه گروه تمرین ترکیبی (15 نفر)، گروه هوازی (15 نفر)، مقاومتی (15 نفر) و یا گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. برنامه های تمرینی شامل تمرین هوازی با شدت (75%-50% ضربان قلب ذخیره ی بیشینه) و مقاومتی (80%-40% یک تکرار بیشینه) با حجم برابر، 3 بار در هفته، 30 تا 60 دقیقه در هر جلسه برای مدت 12 هفته بود. سطوح سرمی CTRP5، قند خون، انسولین، مقاومت انسولین وزن و نمایه ی توده ی بدن در حالت پایه و در پایان مطالعه اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری در سطح کمتر از 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     پس از 12 هفته مداخله، کاهش معناداری در سطوح پارامترهای قند خون، مقاومت انسولین و نمایه ی توده ی بدن و افزایش معناداری در سطوح سرمی CTRP5 در گروه های تمرین ترکیبی، هوازی و مقاومتی در مقایسه با گروه کنترل یافت شد (05/0<P).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد افزایش سطوح CTRP5 پس از مداخله های ورزشی در کاهش خطر دیابت نوع دو نقش دارد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، CTRP5، قند خون، مقاومت انسولین، فعالیت ورزشی
  • مسعود جوکار، موسی امیراحمدی، محمد شرافتی مقدم* صفحات 191-199
    مقدمه

    مسیر میوستاتین/SMAD یکی از مسیرهای مهم تنظیم کننده آتروفی سلول های عضلانی قلب است. دیابت می تواند در این مسیر اختلال ایجاد کند؛ بنابراین هدف از انجام تحقیق حاضر، تاثیر شش هفته تمرین استقامتی بر میزان پروتئین های میوستاتین و SMAD2/3 در بافت بطن چپ عضله ی قلب موش های صحرایی دیابتی نوع یک است.

    روش ها: 

    در این مطالعه، 12 سر موش صحرایی نر 2 ماهه نر از نژاد اسپراگ داولی با میانگین وزن 20±300 گرم انتخاب ‏شدند. پس از القاء دیابت از طریق محلول استرپتوزوتوسین، به روش تصادفی به 2 گروه، تمرین استقامتی دیابتی (6 سر) و کنترل دیابتی (6 سر) تقسیم ‏شدند؛ گروه های تمرینی 4 روز در هفته به‏ مدت 6 هفته برنامه تمرینی را شامل 32 دقیقه تمرین استقامتی با شدتی حدود 50 تا 70 درصد حداکثر سرعت انجام دادند؛ برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 23 و آزمون آماری t-مستقل استفاده‏ شد. سطح معنی داری، 05/0p≤ در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     تمرین استقامتی منجر به کاهش معنی داری در محتوای پروتئین های میوستاتین (024/0=P) و SMAD2/3 (001/0=P) بین گروه های تمرین و کنترل در بافت عضله قلبی شد.

    نتیجه گیری: 

    می توان گفت تمرین استقامتی با کاهش محتوای پروتئین های میوستاتین و SMAD2/3 در بطن چپ قلبی به احتمال توانسته است از آتروفی قلبی در آزمودنی های دیابتی نوع یک جلوگیری کند. این کاهش می تواند منجر به هیپرتروفی فیزیولوژیک قلبی شود.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، عضله ی قلبی، پروتئین میوستاتین، پروتئین SMAD2، 3، دیابت نوع یک
  • مرتضی صادقی*، مهران میراولیایی صفحات 200-209
    مقدمه

    دیابت یک سندرم متابولیکی است که با افزایش قند خون مشخص می شود. آنزیم های آلفاگلوگوزیداز که در میان پرزهای روده کوچک قرار دارند مسوول هیدرولیز کربوهیدرات ها هستند. هدف این تحقیق ارزیابی بیوانفورماتیک ترکیبات فعال گیاه شنبلیله در سرکوب آنزیم آلفاگلوکوزیداز است.

    روش ها:

     این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفت. بدین منظور، ابتدا مهم ترین ترکیبات جداشده ی شنبلیله از پایگاه داده ای PubChem دانلود شدند و سپس فایل مربوط به آنزیم آلفاگلوکوزیداز از پایگاه PDB دریافت شد. کلاس سمیت ترکیبات و قوانین لیپینسکی ترتیب توسط Toxtree & Protox II و سرور Swiss ADME پیش بینی شدند. در پایان، داکینگ مولکولی و برهم کنش آنزیم با ترکیبات موجود در شنبلیله توسط AutoDock Tools 1.5.6 و Molegro Virtual Docker 6.0 صورت گرفت. هم چنین آنالیز نتایج مربوط به اینتراکشن ها با دو نرم افزار Discovery Studio 3.5 و Ligplot 2.1 صورت گرفت.

    یافته ها:

     نتایج مشخص کرد که همه ترکیبات انتخاب شده در شنبلیله با پیروی از قانون لیپینسکی، انرژی اتصال مناسب و نداشتن سمیت گزینه های مناسبی در مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز هستند. اما از میان این ترکیبات، ترکیب Vitexin با 8/4- کیلوکالری بر مول کم ترین انرژی اتصال و بیش ترین اثر مهاری را بر آنزیم آلفاگلوکوزیداز داشت. این ترکیب هم چنین انرژی اتصال منفی تری نسبت به مهارکننده استاندارد (ووگلیبوز) داشتند.

    نتیجه گیری:

     از نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت که از میان مهم ترین ترکیبات موجود در شنبلیله، ترکیب Vitexin به دلیل ایجاد برهم کنش هیدروژنی و هیدروفوبی بیش تر با آمینواسیدهای جایگاه فعال آنزیم آلفاگلوکوزیداز، مهارکننده قوی تری محسوب می شود.

    کلیدواژگان: آلفاگلوکوزیداز، شنبلیله، داکینگ مولکولی، انرژی اتصال
  • مریم دلفان*، ملیحه ربیعی، راحله آماده جویباری صفحات 210-219
    مقدمه

    عدم تعادل عوامل آپوپتوزی نقش مهمی در بیماری زایی دیابت دارد. با توجه به نقش مکمل کورکومین و تمرینات تناوبی شدید (HIIT) بر این عوامل، هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر چهار هفته اجرا HIIT به همراه مکمل یاری کورکومین بر بیان ژنBax  و Bcl-2 در عضله ی نعلی رت های نر دیابتی بود.

    روش ها: 

    پژوهش حاضر از نوع تجربی بود. در این مطالعه 30 سر رت نر نژاد ویستار به یک گروه کنترل سالم (NC)، و چهار گروه دیابتی: کنترل(DC)، مکمل (SDC)، تمرین تناوبی شدید (DHIIT) و مکمل تمرین تناوبی شدید (SDHIIT) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی پنج روز در هفته به مدت چهار هفته اجرا شد که شامل پنج تا هفت تناوب دو دقیقه ای با شدت80  تا 90 درصد حداکثر توان تا واماندگی و بازیافت یک دقیقه ای با شدت 30 درصد حداکثر توان تا واماندگی بود. هم زمان روزانه گاواژ کورکومین به میزان mg/kg 100 انجام شد. میزان بیان ژنBax  و Bcl-2 به روش qReal-TimePCR اندازه گیری و تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس دوطرفه در سطح معناداری 05/0≥p انجام شد.

    یافته ها:

     بیان ژن Bcl-2 در گروه های DHIIT و SDHIIT نسبت به گروه DC افزایش معناداری داشت (000/0=P). همچنین کاهش معنادار بیان ژن Bax در گروه های DHIIT و SDHIIT نسبت به گروه DC مشاهده شد (000/0=P). بین دو گروه DHIIT و SDHIIT در بیان ژن Bcl-2 (000/0=P) و Bax (013/0=P) تفاوت معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که اجرا HIIT به همراه مکمل یاری کورکومین در بهبود تعادل عوامل آپوپتوزی از هر یک از این مداخلات به تنهایی، موثرتر است.

    کلیدواژگان: دیابت، انسولین، تمرینات تناوبی شدید، کورکومین، آپوپتوز
|
  • Somayeh Mousavi, Faranak Hadi, Farideh Azarbani* Pages 157-166
    Background

    Thymus species have significant amounts of phenolic and flavonoid compounds and demonstrate strong antioxidant activities. Paraoxonase1 act as antioxidant enzyme and protect the low-density lipoprotein against oxidation. In our study we aimed to evaluate the antioxidant capacity of Thymus Kotschyanus Hydroalcoholic extract and its effect on serum paraoxonase 1 activity in healthy and diabetic person.

    Methods

    The antioxidant activity, and functional groups of the constituents in T. Kotschyanus Hydroalcoholic extract were determined using DPPH free radical scavenging assay, and The FTIR spectroscopy, respectively. Paraoxonase-1 activity was determined in 40 healthy and diabetic persons by measuring the rate of paraoxon hydrolysis substrate to p-nitrophenol, which absorbance was monitored at 405 nm. The data Statistically were analyzed by Duncanchr('39')s and independent t-test.

    Results

    The IC50 values (the concentration with scavenging activity of 50%) was found to be 477.5 μg/ml. FTIR spectrum analysis showed biomolecules containing a hydroxyl group and aromatic ring in T. Kotschyanus hydroalcoholic extract. Serum paraoxonase activity in healthy and diabetic humans exposed to the extract at concentration of 1 mg/mL increased by 49.95 ± 3.57% and 51.05 ± 3.25%, respectively. Although there was a significant difference between serum enzyme activity in healthy and diabetic subjects in the presence and absence of the extract but the amount of enzyme activation affected by the extract in two healthy and patient did not show significant difference.

    Conclusion

    This plant extract increased enzyme activity due to the antioxidant properties and the presence of phenolic compounds in the plant extract.

    Keywords: Thymus, Diabetes, Antioxidant, Paraoxonase
  • Nadiyeh Mohammadpour, Zaher Etemad*, Khalid Mohammadzade, Asieh Abbassi Daloii Pages 167-178
    Background

    The hepatokines are now considered potential targets for the treatment of type 2 diabetes disorders. The aim of this study was to investigate the effect of 12 weeks combined training with Canagliflozin on some hepatokines in type 2 diabetic men.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 44 men with type 2 diabetes (Mean age 33.2 ± 4.5 years, body mass index 27.3±3.0) from Tehran city in 2019 were randomly divided into four groups (n=11) of control, drug, exercise and exercise-drug groups. Combined training was performed 3 sessions per week, 45 minutes for 12 weeks. Subjects were given 200 mg of canagliflozin for 12 weeks. Blood samples and anthropometric characteristics were obtained before and 24 hours after the intervention at 12-hour fasting. Data were analyzed using two-way ANOVA with repeated measures, t-test and Bonferroni post hoc test at P<0.05.

    Results

    The results showed that 12 weeks of exercise with Canagliflozin intervention significantly reduced angiopoietin-3 and angiopoietin-4, FGF-21 and HFREP-1 levels in type 2 diabetic men (P=0.001). Also, after the intervention of exercise with Canagliflozin, levels of angiopoietin-3, angiopoietin-4, FGF-21, and HFREP-1 were significantly lower than the pre-test (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of research, it is possible that intervention of exercise with Canagliflozin can help treat of disorders due to type 2 diabetes by reducing hepatokines.

    Keywords: Combined training, Canaglifosin, Hepatokines, Type II diabetes
  • Reza Sadeghi, Saeid Keshavarz*, Mahdi Kargarfard, Jamshid Banaei Pages 179-190
    Background

    It has been shown that C1q TNF-related protein 5 (CTRP5) is a novel adipokine and important molecule related to metabolism regulation. This study aims to assess the effectiveness of different training protocols on improving serum levels of CTRP5, fasting blood glucose, insulin, Insulin resistance in patients with T2DM.

    Methods

    Sixty men with T2DM (mean age [X̅±SD]=51.45±4.26 years) were randomly assigned to combined  exercise group (CEx: n = 15), aerobic  exercise group (AEx: n = 15), resistance  exercise group (REx: n = 15), or the control group (CON: n= 15). Exercise programs consisted of aerobic exercises at either AEx (50% - 75% of HRR) or REx (70% - 85% of 1-RM), of equal volume, 3 times per week, 45 to 60 minutes per session for 12 weeks. Serum levels of CTRP5, fasting blood glucose (FBG), insulin, Insulin resistance (IR) and body mass index (BMI) were measured at baseline and at the end of the study. The data were analyzed using repeated-measures analysis of variance.

    Results

    After 12 weeks intervention, FBG, insulin, HOMA-IR and BMI levels decreased significantly, whereas the serum CTRP5 levels increased in the CEx, AEx and Rex groups compared to control (P < .05).

    Conclusion

    It appears that the increased levels of CTRP5 following exercise interventions contribute to the decreased risk of T2DM.

    Keywords: Type 2 Diabetes Mellitus, CTRP5, Insulin Resistance, Exercise
  • Masoud Jokar, Mousa Amirahmadi, Mohammad Sherafati Moghadam* Pages 191-199
    Background

    The myostatin/SMAD pathway is one of the most important regulatory pathways in heart muscle cells atrophy. Diabetes can disorder this pathway. Therefore, the aim of the present study was to evaluate the effect of six weeks of endurance training on the content myostatin and SMAD2/3 proteins in the left ventricular tissue of the heart muscle of type 1 diabetic rats.

    Methods

    In this study, 12 head 2-month-old male Sprague-Dawley male rats with a mean weight of 300±20 g were selected. After induction of diabetes through streptozotocin solution, they were randomly divided into 2 groups: diabetic endurance training (6 heads) and diabetic control (6 heads); The training groups performed the training program 4 days a week for 6 weeks, including 32 minutes of endurance training with an intensity of about 50 to 70% of the maximum speed; SPSS software version 23 and independent t-test were used to analyze the data. Significance level was considered p≤0.05.

    Findings

    Endurance training resulted in a significant decrease in myostatin (P=0.024) and SMAD2/3 (P=0.001) proteins content between training and control groups in myocardial tissue.

    Conclusion

    It can be said that endurance training by reducing the content of myostatin and SMAD2/3 proteins in the left ventricle of the heart may have been able to prevent cardiac atrophy in type 1 diabetic subjects. This reduction can lead to physiological cardiac hypertrophy.

    Keywords: Endurance Training, Cardiac Muscle, Myostatin Protein, SMAD2, 3 Protein, Type 1 Diabetes
  • Morteza Sadeghi*, Mehran Miroliaei Pages 200-209
    Background

    Diabetes mellitus is a metabolic syndrome characterized by elevated blood glucose. The α-glucosidase enzymes that are found in the small intestine are responsible for the hydrolysis of carbohydrates. The aim of this study was to Bioinformatics evaluation of T.foenum active compounds in suppression of α-glucosidase enzyme.

    Methods

    This study was a descriptive-analytical method. For this purpose, the compounds separation of Trigonella foenum were first downloaded from PubChem database and then the α-glucosidase enzyme file was obtained from PDB database. The toxicity class of compounds and the Lipinski rules were predicted by Toxtree & Protox II and the Swiss ADME server, respectively. Finally, molecular docking and enzyme interaction with the compounds in Trigonella foenumwere performed by AutoDock Tools 1.5.6 and Molegro Virtual Docker 6.0. Interaction results were also analyzed using Discovery Studio 3.5 & Ligplot 2.1 software.

    Results

    The results indicated that all selected of compounds in Trigonella foenumwere in follow with Lipinskichr('39')s rules, proper binding energy, and lack of toxicity were appropriate options for α-glucosidase inhibition. But among these compounds, Vitexin had the lowest binding energy and the most inhibitory effect on the α-glucosidase enzyme, with -4.8 kcal/mol. These compounds also had lower binding energy than standard inhibitor (Voglibose).

    Conclusion

    From the results of this study, it can be concluded that among the most important compounds in Trigonella foenum, the Vitexin compound power inhibitor that due to more hydrogen and hydrophobic interactions with the α-glucosidase enzyme active site.

    Keywords: Αlpha-Glucosidase, Trigonella foenum, Binding energy, Molecular docking
  • Maryam Delfan*, Malihe Rabiee, Raheleh Amadeh Juybari Pages 210-219
    Background

    Imbalance of apoptotic factors plays important role in pathogenesis of diabetes. Considering the role of curcumin supplementation and high-intensity interval training (HIIT) on these factors, the aim of this study was to investigate effects of four weeks of HIIT with curcumin supplementation on Bax and Bcl-2 gene expression in the soleus muscle of diabetic rats.

    Methods

    Present study was experimental research. 30 male Wistar rats were divided into one normal control (NC), and four diabetic groups: control (DC), supplement (SDC), high-intensity interval training (DHIIT) and high-intensity interval training supplement (SDHIIT). The training protocol was performed five days a week for four weeks, which included five to seven two-minute intervals at 80 to 90% of maximum power until exhaustion and one-minute recovery at 30% of maximum power until exhaustion. At the same time, Curcumin gavage at a dose of 100 mg/kg was performed daily. Bax and BCL-2 gene expression levels were measured by the qReal-TimePCR method and data were analyzed by two-way analysis of variance at a significant level of p≥0.05.

    Results

    Bcl-2 gene expression was significantly increased in DHIIT and SDHIIT groups compared to DC (P= 0.000). Also, a significant decrease in Bax gene expression was observed in DHIIT and SDHIIT groups compared to DC (P=0.000). There was a significant difference between DHIIT and SDHIIT in Bcl-2 (P=0.000) and Bax (P=0.013) gene expression.

    Conclusion

    It seems that HIIT in combination with curcumin supplementation, is more effective in improving the balance between apoptosis factors than any of these interventions alone.

    Keywords: Diabetes, Insulin, High Intensity Interval Training, Curcumin, Apoptosis