فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1400)

مجله سلامت و بهداشت
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • الهام عبدالله زاده شرقی*، فایزه یادگاری، لیلا داورپناه صفحات 7-24
    زمینه و هدف

    فاضلاب صنایع دارویی شامل غلظت بالای مواد آلی، نمک زیاد و زیست تجزیه پذیری دشوار است، بنابراین قبل از تخلیه به محیط زیست باید تصفیه شود. در این مطالعه تصفیه پذیری فاضلاب تولیدی صنایع دارویی (ماده اولیه متادون و داروی کپسیتابین خنثی شده) توسط روش شیمیایی و بیولوژیکی بررسی شد.

    روش کار

    بررسی آزمایشگاهی این مطالعه در دو بخش انجام شد: بخش اول شامل بررسی تصفیه پذیری فاضلاب تولید ماده اولیه داروی متادون با استفاده از روش انعقاد و لخته‎سازی شیمیایی توسط منعقدسازهایFeCl3 ، PAC و Alum (در غلظت های mg/L 100، mg/L 500 و  mg/L1000) و لخته ساز کاتیونی (در غلظت mg/L 1) در دو pH 5/7 و 14 در دستگاه جارتست بود. بخش دوم شامل بررسی تصفیه پذیری فاضلاب تولیدی از بخش خنثی سازی داروی کپسیتابین طبق مراحل زیر بود: الف) پیش تصفیه شیمیایی با استفاده از منعقدسازهای PAC و Alum (در غلظت mg/L 4000) و لخته سازهای آنیونی، کاتیونی و خنثی (در غلظت mg/L 20) و در ادامه تصفیه بیولوژیکی بیهوازی به مدت 67 ساعت؛ و ب) پیش تصفیه بیولوژیکی بیهوازی به مدت 41 ساعت و در ادامه تصفیه شیمیایی با استفاده از منعقدسازهای PAC و Alum و لخته سازهای آنیونی و کاتیونی. در این مطالعه تغییرات میزان اکسیژن خواهی شیمیایی (COD)، pH، کدورت و کل جامدات محلول (TDS) فاضلاب بررسی شد.

    یافته ها

    در 5/7=pH بهترین عملکرد تصفیه فاضلاب تولید ماده اولیه متادون در غلظت mg FeCl3/L 100 (%8/0±8/35 حذف COD، %1/0±4/99 حذف کدورت، و %0/57 حذف TDS) و در 14=pH، با استفاده از mg FeCl3/L 1000 (%0/0±5/42 حذف COD، %1/0±6/97 حذف کدورت، و %6/51 حذف TDS) حاصل شد. بیشترین راندمان تصفیه ترکیبی شیمیایی و بیولوژیکی برای فاضلاب شامل کپسیتابین خنثی شده توسط منعقدساز Alum و لخته ساز کاتیونی (%3/61 حذف COD) به دست آمد. درحالی‫که بیشترین راندمان تصفیه ترکیبی بیولوژیکی و شیمیایی برای این فاضلاب توسط Alum و لخته ساز آنیونی (%0/39 حذف COD) بود.

    نتیجه گیری

    به دلیل مشخصات فاضلاب صنایع دارویی استفاده از روش های شیمیایی علاوه بر اینکه به عنوان مراحل اصلی تصفیه راندمان حذف مناسبی دارد، میتواند به عنوان پیش تصفیه برای مراحل بیولوژیکی نیز استفاده شود.

    کلیدواژگان: فاضلاب ماده اولیه متادون، فاضلاب حاوی داروی کپسیتابین خنثی شده، انعقاد و لخته سازی شیمیایی، تصفیه بیولوژیکی، حذف COD، حذف TDS
  • مرضیه آوازه، نصیب بابایی *، اسلام مرادی اصل، بهاره قلی زاده، احسان الله کلته، سامان فرهودی صفحات 25-36
    زمینه و هدف

    رعایت بهداشت دست توسط کارکنان مراقبت بهداشتی عامل کلیدی در سلامت بیماران است. هدف از این مطالعه تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران شاغل در بیمارستان ولیعصر (عج) مشگین شهر در مورد بهداشت دست در سال 1397 بود.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی 100 نفر پرستار شاغل در تمام بخش های بیمارستان ولیعصر (عج) مشگین شهر در سال 1397 به روش سرشماری انتخاب شدند. پرسشنامه آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران در مورد بهداشت دست برای جمع آوری داده استفاده گردید و با نرم افزار آماری SPSS-16 و آزمون های کروسکال والیس، من ویتنی و همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در کلیه موارد تجزیه و تحلیل، 05/0p< معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی پرستاران مورد مطالعه 9/32 سال بود. میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد پرستاران در مورد بهداشت دست به ترتیب 5/1±5/9، 36/0±7/3 و 41/0±5/4 بود. این مطالعه نشان داد نامطلوب ترین نمره آگاهی (29%) مربوط به عبارت «بهداشت دست ها بعد از انجام امور اداری لازم نیست»، نامطلوب ترین نمره نگرش (30%) مربوط به «به‫نظر من کمبود یک محصول صابونی قابل قبول می تواند یکی از علل عدم شست و شوی دست باشد» و نامطلوب ترین نمره عملکرد (57%) مربوط به «رفع آلودگی دست ها بعد از تماس با پوست سالم» بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس مطالعه حاضر پرستاران از آگاهی، نگرش و عملکرد مطلوبی در مورد بهداشت دست برخوردارند. اما هنوز با وضعیت ایده آل فاصله وجود دارد که با توجه به اهمیت غیرقابل اغماض بهداشت دست در ارتقای کیفیت مراقبت از بیماران بایستی مداخلاتی در این راستا صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بهداشت دست، پرستار، نگرش، آگاهی، عملکرد
  • سپیده بشیرگنبدی، شهریار درگاهی، سلیمان احمدبوکانی*، پرویز فداکار صفحات 37-49
    زمینه و هدف

    رضایت زناشویی، یک جنبه بسیار مهم در رابطه زوجین است و نقش مهمی در سلامت خانواده دارد، لذا بررسی عوامل اثرگذار بر آن بسیار حایز اهمیت می باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس سبک های دلبستگی با نقش میانجی مثلث سازی در زوجین دانشگاه علوم پزشکی انجام گرفته است.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود که در قالب تحلیل مسیر انجام گرفت. برای انجام این پژوهش 254 نفر از افراد متاهل دانشگاه علوم پزشکی تهران به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به ابزار پژوهش که شامل پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، مقیاس سبک دلبستگی بزرگسالان و پرسشنامه مثلث سازی بود؛ پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار AMOS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش، نشان داد که سبک‫های دلبستگی اضطرابی و اجتنابی موجب کاهش و سبک دلبستگی ایمن موجب افزایش رضایت زناشویی در زوجین می گردد، همچنین سبک های دلبستگی اضطرابی و اجتنابی موجب افزایش مثلث سازی در زوجین گردیده و مثلث سازی نیز با رضایت زناشویی رابط ه ای منفی و معنادار دارد. نتایج بررسی ارتباطات غیرمستقیم نیز حاکی از آن بود که نقش میانجی مثلث سازی نزدیکان در رابطه بین سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی با رضایت زناشویی معنادار می باشد. اما در رابطه بین سبک دلبستگی ایمن با رضایت زناشویی باید گفت هیچ کدام از متغیرهای مثلث سازی فرزندان و نزدیکان نقش میانجی نداشتند.

    نتیجه گیری

    رضایت زناشویی زوجین از طریق سبک های دلبستگی ایشان قابل پیش بینی است و مثلث سازی با دیگران نیز می تواند این رابطه را تحت تاثیر قرار دهد، لذا با توجه به این عوامل و انجام آموزش‫ها و مداخلات لازم در این زمینه می‫توان رضایت زناشویی افراد را تا حد زیادی افزایش داد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سبک های دلبستگی، مثلث سازی، زوجین
  • رضا درویشی چشمه سلطانی، بهرخ سادات داودی، مهدی صفری* صفحات 50-59
    زمینه و هدف

    آلودگی منابع آب یکی از مهمترین نگرانی‫های بهداشتی و زیست محیطی مربوط فاضلاب های نساجی به شمار می‫رود. در این مطالعه، پلیمر طبیعی آلژینات سدیم به عنوان جاذب جهت جذب رنگزای آلی قرمز بازیک 46 در فاز آبی به کار برده شد. به عنوان یک رویکرد نوین، فرآیند جذب با استفاده از تابش امواج فراصوت ارتقاء داده شد.

    روش کار

    در این مطالعه، ابتدا جاذب پلیمری آلژینات سدیم ساخته شد. سپس جذب تشدید یافته ماده رنگزا در یک راکتور آزمایشگاهی جریان ناپیوسته که در داخل یک حمام التراسونیک قرار گرفته بود انجام گردید و اثر پارامترهایی نظیر pH اولیه، زمان واکنش، غلظت رنگزا و مقدار جاذب بر روی جذب تشدید یافته آلاینده هدف مورد بررسی قرار گرفتند. غلظت باقیمانده رنگزای هدف در محلول با استفاده از اسپکتروفتومتر در طول موج 530 نانومتر اندازه گیری شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های این مطالعه جذب سطحی تنها مسیول حذف 8/20 درصدی رنگزا بود در حالی که جذب سطحی حمایت شده با امواج فراصوت منجر به راندمان حذف2/63 درصدی گردید. افزایش غلظت اولیه رنگزا از 3 به 10 میلی گرم بر لیتر منجر به کاهش کارایی حذف به ترتیب از 1/83 به 9/42 درصد گردید. با افزایش مقدار جاذب از 3/0 به 7/0 گرم بر لیتر، کارایی حذف به ترتیب از 9/41 به 3/67 درصد افزایش یافت. افزایش مقدار جاذب به 0/1 گرم بر لیتر منجر به کاهش قابل توجه حذف رنگزای آلی گردید. داده های جذب از مدل ایزوترم لانگمویر با حداکثر ظرفیت جذب 2/9 میلی گرم بر گرم تبعیت نمود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل می توان گفت که امواج فراصوت می تواند به عنوان یک عامل فیزیکی کارآمد جهت ارتقای جذب رنگزاهای آلی بر روی پلیمرهای آلی طبیعی نظیر آلژینات کلسیم به کار برده شوند

    کلیدواژگان: جذب سطحی، امواج فراصوت، پلیمر طبیعی، رنگ نساجی
  • فائزه جعفری، نسرین حسن زاده* صفحات 60-73
    زمینه و هدف

    LAS جزء اصلی مواد شوینده خانگی و صنعتی است که در دهه گذشته به دلیل تخلیه فاضلاب های شهری خام به اکوسیستم های آبی، مشکلات زیادی را در بخش های زیستی و غیرزیستی اکوسیستم آبی به وجود آورده است. با توجه به اهمیت این مسیله، مطالعه حاضر به بررسی غلظت، پراکنش و ارزیابی ریسک اکولوژیک این آلاینده در تالاب بین‫المللی انزلی پرداخته است.

    روش کار

    50 ایستگاه از آب تالاب انزلی جهت نمونه برداری انتخاب شد. پس از اندازه گیری برخی از فاکتورهای کیفی آب از جمله دما، اسیدیته، هدایت الکتریکی، و اکسیژن محلول در محل نمونه برداری، نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و با استفاده از روش متیلن بلو، آنالیز و استخراج نمونه ها انجام شد. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS-22، نقشه پهنه‫بندی غلظت آلاینده با استفاده از روش کریجینگ معمولی در نرم افزار ArcGIS-10.3 و محاسبات ارزیابی ریسک LAS با استفاده از فرمول RQ در برنامه Excel انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش، دامنه غلظت LAS را 93/3- 01/0 میلی گرم بر لیتر نشان داد. بیشترین غلظت LAS در ایستگاه های بخش مرکزی و شرقی تالاب و کمترین غلظت آن در ایستگاه های غربی و سیاه کشیم مشاهده شد. نتایج محاسبه ارزیابی ریسک (RQ) و پهنه بندی این آلاینده، ریسک زیاد را در بسیاری از مناطق تالاب نشان داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به غلظت بالای LAS در اکثر نقاط تالاب انزلی، لزوم توجه بیشتر به مدیریت تخلیه و تصفیه فاضلاب‫های شهری بندر انزلی و مناطق همجوار آن و کنترل ورود فاضلاب های خام به داخل تالاب ضروری به نظر می‫رسد.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، شوینده ها، آلکیل بنزن سولفانات خطی (LAS)، ریسک اکولوژیک
  • محمدباقر عبدالهی، مهناز صارمی *، معصومه کایدانی، بهزاد سرانجام، نفیسه عظیمی، علیرضا رحمتی، فهیمه حاجی اسمعیل حجار صفحات 74-83
    زمینه و هدف

    افزایش جمعیت کلانشهرها و بالطبع افزایش تردد، نیاز مبرم به کاهش آلودگی و ترافیک و... سبب گسترش خطوط مترو گردیده است. در این میان بررسی وضعیت سلامت جسم و روان کارگران شاغل در این زمینه ها به دلیل تاثیرگذاری روی رفتار، عملکرد و بهره وری افراد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت توصیفی- تحلیلی مقطعی با حضور تعداد 176 نفر از کارگران نوبت کار شاغل در کارگاه تونلسازی با میانگین سنی 8/4±7/28 مورد بررسی قرار گرفتند. برای بررسی وضعیت سلامت عمومی این کارگران از پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) استفاده گردید و جهت جمع آوری کامل داده های مورد نیاز، اطلاعات دموگرافیک و شغلی به آن افزوده شد. نقطه برش کل در نظر گرفته شده 22 و برای هریک از مقیاس ها نمره 6 لحاظ گردید. در نتیجه افرادی که در هر مقیاس نمره بالای 6 و در مجموع چهار مقیاس نمره بالای 22 کسب کردند نشانگر وجود علایم بیماری در افراد بود. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS-21 و توسط سه آزمون آماری تی تست مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون همبستگی تجزیه و تحلیل گردیدند.   

    یافته ها

    نتایج نشان داد با توجه به نقطه برش در نظر گرفته شده شیوع علایم جسمانی 37 درصد، اضطراب و بیخوابی 24 درصد، اختلال در عملکرد اجتماعی 57 درصد و افسردگی شدید 11 درصد بود و در مجموع حدود 51 درصد از کارگران دارای اختلالات روانی بودند. فاکتورهای تاهل/ تجرد (03/0p<)، بومی/ غیربومی بودن (02/0p<)، فاصله محل اسکان (001/0p<)، میزان تحصیلات (03/0p<)، سابقه کار (05/0p<)، زمان بندی شغلی (001/0p<)، و رضایتمندی شغلی (001/0p<) تماما روی سطح سلامت عمومی افراد دارای تاثیر معنی‫داری بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد بهبود شرایط کاری کارگران شاغل در عملیات عمرانی تونلسازی از جمله تامین امنیت شغلی، بهبود رضایتمندی شغلی، اصلاح برنامه زمان بندی کار به ویژه حذف شب‫کاری دایم، و امکان ادامه تحصیل لازم است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28)، کارگران تونلسازی، نوبت کاری
  • مرضیه سوری، میترا کولیوند*، نادر سالاری، ندا بخشی صفحات 84-93
    زمینه و هدف

    یایسگی با علایم آزاردهنده فراوان ناشی از کمبود استروژن همراه است. این علایم، سلامتی و کیفیت زندگی زنان را در این دوران تحت تاثیر قرار می‫دهد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط ورزش منظم با علایم یایسگی زنان یایسه در شهرستان تویسرکان در سال 1397 انجام شد.

    روش کار

    تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی بود. نمونه ها شامل 90 زن یایسه دارای پرونده بهداشتی در دو مرکز بهداشتی- درمانی شهر تویسرکان بودند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه شدت علایم یایسگی گرین، همچنین فرم 19 سوالی اطلاعات دموگرافیک بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار spss و آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    امتیاز کلی نمره شدت علایم یایسگی 43/11±02/28 بود که از نظر فعالیت ورزشی تفاوت معناداری را نشان داد (001/0>p). به عبارتی زنان با ورزش منظم و نامنظم شدت علایم کمتری نسبت به افراد بدون فعالیت ورزشی داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می‫رسد ورزش در بهبود علایم یایسگی زنان یایسه موثر باشد و پیشنهاد می‫شود ازآن در کنار سایر روش‫ها در پیشگیری و درمان این علایم استفاده گردد.

    کلیدواژگان: یائسگی، ورزش منظم، علائم یائسگی
  • محمدباقر عبدالهی، محمدجواد جعفری، داود پناهی، علیرضا رحمتی * صفحات 94-104
    زمینه و هدف

    آلودگی هوا به عنوان یکی از مشکلات بسیار مهم زیست محیطی بوده که در سال‫های اخیر با توسعه جوامع و صنعتی‫شدن به خطری جدی برای سلامت بشر تبدیل شده است و آمونیاک بعنوان یکی از مهمترین آلاینده‫های هوا مطرح است. برج اسپری نوعی شستشودهنده تر است که برای پالایش آمونیاک مورد استفاده قرار می‫گیرد، لذا مطالعه حاضر برای بررسی تغییر پارامترهای فیزیکی با استفاده از نازل 2500 میکرونی و محلول آب اسیدی بر حذف آمونیاک در یک برج اسپری در شرایط استاندارد انجام پذیرفت.

    روش کار

    در مطالعه حاضر، با استفاده از تغییر پارامترهایی نظیر فشار هوا، تراکم آلاینده و تعداد نازل و با استفاده از یک برج شستشودهنده و سه بار تکرار و در دو محل ورودی و خروجی و مجموع 162 بار آزمایش، میزان حذف گاز آمونیاک مورد بررسی قرار گرفت. داده ها از طریق ANOVA یکطرفه و نرم افزار SPSS-21 تجزیه و تحلیل گردیدند.   

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد افزایش تعداد نازل ها و فشار مایع شستشو دهنده برج اسپری سبب افزایش معنی‫دار (05/0p<) و افزایش بار ورودی به سیستم سبب کاهش کارایی معنی دار (05/0p<) درصد کارآیی حذف گاز آمونیاک از هوا توسط برج اسپری گردید.

    نتیجه گیری

    با افزایش تعداد نازل ها، فشار محلول رقیق اسیدسولفوریک و کاهش تراکم گاز آلاینده می توان به کارایی های مناسبی در حذف گاز آمونیاک از جریان هوا توسط برج اسپری دست یافت.

    کلیدواژگان: برج پاشنده، تعداد نازل، کارایی حذف، فشار مایع شستشو دهنده
  • مینا باباشاهی *، سمیرا شکری صفحات 105-115
    زمینه و هدف

    سیاست های مالی می توانند نقش مهمی در رفتار و سلامت مصرف کنندگان بازی کنند. مطالعه حاضر با هدف تحلیل روند میزان مصرف نان در ایران و تغییرات میزان یارانه پرداختی به آن صورت پذیرفت.

    روش کار

    برای دستیابی به اهداف این مطالعه، میزان مصرف نان در خانوارهای ایرانی از ترازنامه غذایی سال های 1390-1381 جمهوری اسلامی ایران و میزان یارانه پرداختی به آن از مستندات و آمارهای موجود در وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان استخراج گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS-16 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی با ضریب اطمینان 95 درصد انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون رگرسیون خطی بین میزان یارانه پرداختی به نان و میزان مصرف نان (019/0=p و 720/0-=r) و همچنین میزان انرژی تولیدی در بدن (003/0=p و 824/0-=r) اختلاف آماری معناداری را نشان داد، به طوری که به ازای افزایش هر یک میلیارد ریال یارانه پرداختی به نان، 712/63 تن از میزان مصرف نان و 014/0 کیلوکالری از انرژی مصرفی در روز کاسته می شود.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که در طی سال‫های مورد بررسی، مصرف نان و میزان انرژی تولیدی آن در بدن با افزایش میزان یارانه های پرداختی به نان روند کاهشی داشته است، توجه ناکافی به کیفیت آرد و نان تولیدی، افزایش ضایعات نان، فقدان حق انتخاب برای مشتریان و نانوایان، ضعف در آموزش نانوایان و پیچیدگی‫های مربوط به سهمیه بندی آرد از عمده‫ترین مشکلات مرتبط با ساختار یارانه های تولید نان در کشور هستند.

    کلیدواژگان: گندم، آرد، یارانه، خانوار
  • فیروزه اسدزاده منیر، توران سلیمانی *، صدرالدین ستاری، معصومه خیرخواه صفحات 116-129
    زمینه و هدف

    توجه به نقش مدیران دانشگاه‫های علوم پزشکی به دلیل تنوع امور اجرایی،آموزشی و درمانی و ارتباط با کارکنان مختلف، اعضای هییت علمی، و دانشجویان و مددجویان، جهت ارایه بهتر وظایف، نیازمند دستیابی به شایستگی رهبری است. این پژوهش با هدف طراحی الگوی شایستگی رهبران آموزش در گروه‫های بالینی دانشگاه‫های علوم پزشکی صورت گرفته است.

    روش کار

    جمعیت مورد مطالعه را 15 نفر از معاونین و مدیران گروه‫های بالینی (در شهرهای شمالغرب کشور) تشکیل می‫دادند. به منظورگردآوری داده ها ازمصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. متن مصاحبه با خبرگان و مقوله های مستخرج از تحلیل مصاحبه ها با روش تحلیل کیفی محتوا به صورت جداگانه مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده با حذف موارد تکراری و ادغام موارد مشابه در نهایت حاکی از شناسایی 37 شایستگی در پنج دسته شایستگی (رهبری در آموزش بالینی، ارزیابی خود و ارزشیابی عملکرد آموزشی، توسعه مهارت‫های بالینی دانشجو، شایستگی فردی، منابع انسانی) بود که این مجموعه شامل 12 شایستگی رهبری بالینی، 5 شایستگی ارزیابی و 7 شایستگی افزایش مهارت دانشجو، 10 شایستگی فردی و 2 شایستگی در منابع انسانی می‫باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان‫دهنده داشتن مهارت‫های مختلف در مدیران گروه‫های آموزشی بود که به نظر می‫رسد با تدابیر خاص وزارت بهداشت در مورد چالش‫های مدیران و رهبران آموزشی و همچنین گذراندن یک دوره کوتاه روش‫های مدیریت بالینی برای این عزیزان ضروری بنظر می‫رسد.

    کلیدواژگان: شایستگی، رهبری آموزشی، گروه‫های بالینی
  • محمدحسین معافی، مجتبی اردستانی *، ناصر مهردادی صفحات 130-143
    زمینه و هدف

    در این تحقیق، با توجه به اثرات ناشی از ورود آلاینده های با منشاء صنعتی مانند فاضلاب‫های حاوی فلزات سمی سنگین به رودخانه ها و آب‫های سطحی و اهمیت حذف آنها، تهیه، مشخصه یابی و ارزیابی پتانسیل نانوفتوکاتالیزور اکسید روی بر پایه چارچوب های آلی- فلزی مغناطیسی (ZnO@IL-mSiO2@Cr-MIL-101) که با عنوان مختصر نانوفتوکاتالیزور ZISM نامیده شده است، در حذف فلزات سرب (Pb2+) و آرسنیک (As3+) از نمونه های آبی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    این مطالعه آزمایشگاهی، با استفاده از یک نانوفتوکاتالیزور برپایه ZnO و یک راکتور متشکل از منبع ماوراء بنفش (UV) و محفظه واکنش انجام و آزمایشات لازم برای نمونه های آب آلوده به سرب (Pb2+) و آرسنیک (As3+) انجام شد. برای تعیین راندمان حذف آلاینده ها توسط نانوفتوکاتالیزور ZISM، اثر پارامترهای مختلف شامل غلظت آلاینده، مقدار نانو فتوکاتالیزور، pH و زمان واکنش مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش مقدار نانوفتوکاتالیزورZISM و pH، حذف سرب و آرسنیک افزایش یافته است. حداکثر حذف Pb2+ و As3+ در شرایطی که میزان غلظت اولیه (5 میلی گرم بر لیتر)، مقدار دوز نانوفتوکاتالیزور (250 میلی گرم بر لیتر)، pH (8 میلی گرم بر لیتر) و زمان واکنش (60 دقیقه) به دست آمد که به ترتیب برابر با 8/99 و 3/98 بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، نانوفتوکاتالیزور ZISM به عنوان یک نانوفتوکاتالیزور کارآمد و قابل بازیافت ظاهر شد، که یک فرآیند بالقوه و سازگار با محیط زیست برای از بین بردن فلزات سنگین سمی به عنوان آلاینده های خطرناک آب است. این فتوکاتالیزور قابلیت بازیافت خوبی، در 5 دوره متوالی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اکسید روی، سرب، آرسنیک، فتوکاتالیزور، چارچوب فلزی آلی
|
  • E* Abdollahzadeh Sharghi*, F Yadegari, L Davarpanah Pages 7-24
    Background & objectives

    Pharmaceutical wastewater contains high concentrations of organic matter, high salt and difficult biodegradability, so it must be treated before discharge to the environment. In this study, it is aimed to evaluate the treatment of pharmaceutical wastewater (methadone feedstock and neutralized capecitabine) using chemical and biological methods.

    Methods

    The laboratory evaluation of this study was performed in two parts: The first part included the study of wastewater treatment of methadone production using chemical coagulation and flocculation method with FeCl3, PAC and Alum as coagulants (at concentrations of 100 mg/L, 500 mg/L, and 1000 mg/L), and cationic flocculant (at concentration of 1 mg/L), and at two pH values of 7.5 and 14 in the Jars test apparatus. The second part included of the treatment capability of wastewater produced during neutralization section of capecitabine drug according to the following steps: a) the chemical pretreatment using PAC and Alum coagulants (at concentration of 4000 mg/L) and anionic, cationic and neutral flocculants (at concentration of 20 mg/L), followed by the anaerobic biological treatment for 67 hr, and b) the anaerobic biological treatment for 41 hr followed by the chemical treatment using PAC and Alum coagulants and anionic and cationic flocculants. In this study changes in chemical oxygen demand (COD), pH, turbidity and total dissolved solids (TDS) of wastewater were investigated.

    Results

    At pH=7.5, the best treatment efficiency of methadone feedstock production wastewater was observed at 100 mg FeCl3/L (COD removal of 35.8±0.8%, turbidity removal of 99.4±0.1%, and TDS removal of 7%) and at pH=14, the best performance was obtained using 1000 mg FeCl3/L (COD removal of 42.5±0.0%, turbidity removal of 97.6±0.1%, and TDS removal of 51.6%). The highest combined chemical and biological treatment efficiencies were obtained for wastewater including neutralized capecitabine by Alum coagulant and cationic flocculant (COD removal of 61.3%). While, the highest combined biological and chemical treatment efficiency for this wastewater was obtained by Alum coagulant and anionic flocculant (COD removal of 39.0%).

    Conclusion

    Due to the characteristics of the pharmaceutical industry wastewater, the use of chemical methods, in addition to having good removal efficiency as the main stages of treatment, can also be used as pre-treatment for biological processes.

    Keywords: Methadone Feedstock Wastewater, Neutralized Capecitabine Wastewater, Chemical Coagulation, Flocculation, Biological Treatment, COD Removal, TDS Removal
  • M Avazeh, N * Babaei*, E Moradi-Asl, B Gholizadeh, E.A Kalteh, S Farhoudi Pages 25-36
    Background & objectives

    Hand Hygiene by health care providers is a key factor in patientschr('39') health. The aim of this study was to determine knowledge, attitude and practice (KAP) of nurses working in Valiasr Hospital in Meshginshahr regarding hand hygiene in 2018.

    Methods

    In this cross-sectional study, 100 nurses working in all wards of Valiasr hospital in Meshginshahr in 2018 were selected by census method. Nurseschr('39') knowledge, attitude and practice questionnaire about hand hygiene was used for data collection. Data were analyzed by SPSS software version 16 and Kruskal-Wallis, Mann-Whitney and Pearson correlation tests. In all cases of statistical analysis, p-value less than 0.05 were considered significant.

    Results

    The mean age of the nurses was 32.9 years. The mean score of knowledge, attitude and practice of nurses regarding hand hygiene were 9.5±1.5, 3.6±0.36, and 4.5±0.41, respectively. This study showed that the most unfavorable score of knowledge (29%) was related to the phrase "hand hygiene is not necessary after office works". The most unfavorable attitude score (30%) related to "I think the lack of an acceptable soap product can be one of the reasons not wash your hand" and the most unfavorable performance score (57%) was related to "Washing hands after touching healthy skin".

    Conclusion

    According to the present study, nurses have a good knowledge, attitude and practice about hand hygiene. But there is still a gap with ideal situation, which due to the undeniable importance of hand hygiene in improving the quality of patient care; interventions should be made in this regard.

    Keywords: Hand Hygiene, Nurse, Attitude, Knowledge, Practice
  • S Bashirgonbadi, Sh Dargahi, S* Ahmadboukani*, P Fadakar Pages 37-49
    Background & objectives

    Marital satisfaction is a very important aspect in the relationship between couples and plays an important role in family health, so it is very important to study the factors affecting it. The present study aimed to predict marital satisfaction based on attachment styles with the mediating role of triangulation in couples of the University of Medical Sciences.

    Methods

    The research method was descriptive and correlational in the form of path analysis. To conduct this research, 254 married individuals of Tehran University of Medical Sciences were selected by convenience sampling method. The research instrument was Enrich Marital Satisfaction Questionnaire, Adult Attachment Style Scale and Triangulation Questionnaire. The collected data were analyzed through AMOS software.

    Results

    The results showed that anxiety and avoidance attachment styles reduce and safe attachment style increases marital satisfaction in couples. Alsp anxious and avoidance attachment styles increase triangulation in couples. Triangulation also has a negative and significant relationship with marital satisfaction. The results of indirect communication showed that the role of mediator of close triangulation in the relationship between avoidance and anxiety attachment styles with marital satisfaction is significant. None of the triangulation variables of children and relatives had a mediating role in the relationship between secure attachment style and marital satisfaction.

    Conclusion

    Marital satisfaction can be predicted through their attachment styles, and triangulation with others can also affect this relationship. Necessary interventions in this field can greatly increase peoplechr('39')s marital satisfaction.

    Keywords: Marital Satisfaction, Attachment Styles, Triangulation, Couples
  • R Darvishi Cheshmeh Soltani, B.S Davoodi, M* Safari* Pages 50-59
    Background & objectives

    Contamination of water resources is one of the most important health and environmental concerns related to textile wastewater. In the present study, sodium alginate natural polymer was implemented as adsorbent for the adsorption of an organic dye (Basic Red 46) in aquatic phase. As a novel approach, adsorption process was enhanced using ultrasonic irradiation.

    Methods

    In this study, at first, sodium alginate polymeric adsorbent was synthesized. Then, the enhanced adsorption process of the dye was performed in a discontinuous flow experimental reactor located inside an ultrasonic bath. The effects of parameters such as initial pH, reaction time, dye concentration and adsorption content on the enhanced adsorption of the target pollutant were investigated. Residual concentration of the dye in the solution was measured using a UV-visible spectrophotometer at 530 nm.

    Results

    The results showed that adsorption alone was responsible for the decolorization efficiency of 20.8%, while ultrasound-assisted adsorption of organic dye resulted in the enhanced removal efficiency of 63.2%. Increasing initial concentration of the dye from 3 to 10 mg/L led to decreasing the removal efficiency from 83.1 to 42.9%, respectively. With increasing adsorbent dosage from 0.3 to 0.7 g/L, the removal efficiency increased from 41.9 to 67.3%, respectively. Increasing the amount of adsorbent to 1.0 g/L resulted in the remarkable reduction in the removal of organic dye. The adsorption data obeyed the Langmuir model with the maximum adsorption capacity of 9.2 mg/g.

    Conclusions

    It can be indicated that the ultrasound can be applied as an efficient physical agent for the enhanced adsorption of organic dyes onto natural polymeric compounds like calcium alginate.

    Keywords: Adsorption, Ultrasound, Natural Polymer, Textile Dye
  • F Jaffari, N* Hassanzadeh* Pages 60-73
    Background & objectives

    LAS is a major component of household and industrial detergents, which has caused many problems in the biological and non-biological sectors during the last decade due to the discharge of raw urban sewage into aquatic ecosystems. Considering the importance of this issue, the present study examines the concentration, distribution and evaluation of the ecological risk of this pollutant in the Anzali International Wetland.

    Methods

    50 stations from Anzali wetland water were selected for sampling. After measuring some water qualitative factors such as temperature, acidity, electrical conductivity and dissolved oxygen at the sampling site, samples were transferred to the laboratory and analysis and extraction of samples was performed using Methylene Blue method. Statistical analysis was performed using SPSS-22 software, pollution concentration zoning map using the conventional kriging method in ArcGIS 10.3 software and LAS risk estimation calculations using RQ formula in Excel software.

    Results

    Based on research findings, LAS concentration was in the range of 0.01-3.93 mg/L. The highest concentration of LAS was observed in stations of central and eastern part of the wetland and the lowest concentrations in western and Siyah Kashim stations. The results of calculating the risk assessment (RQ) and the zoning of this pollutant showed a higher risk in many areas of the wetlands.

    Conclusion

    Considering the high concentrations of LAS in most areas of Anzali Wetland, it is necessary to pay more attention to management of urban wastewaters discharge and treatment of municipal wastewater of Anzali port and its adjacent areas and to control the entry of raw wastes into the wetland.

    Keywords: Anzali Wetland, Detergents, Linear Alkylbenzene Sulfonate (LAS), Ecological Risk
  • M.B Abdollahi, M* Saremi*, M Kaydani, B Saranjam, N Azimi, A Rhmati, F Haji Esmaeil Hajar Pages 74-83
    Background & objectives

    The increase in the metropolitan population and, consequently, the increase in traffic, the urgent need to reduce pollution and traffic, and so on, have led to the expansion of the metro lines. In this regard, it is important to survey the physical and mental health of workers in these fields, because of its impact on their behavior, performance and productivity.

    Methods

    The present study was a cross-sectional descriptive-analytical study with the 176 shift workers in a tunneling workshop with a mean age of 28.7±4.8. A general health questionnaire (GHQ-28) was used to assess the general health status of these workers and demographic and occupational information were added to collect the required data. The total cut-off point was 22 and a score of 6 was considered for each scale. As a result, score above 6 on each scale and a total score above 22 on all four scales indicate the presence of disease symptoms in individuals. The results were tested by three statistical tests of independent t-test, one-way ANOVA and correlation test, using SPSS-21 software.

    Results

    The results showed that according to the cut-off point, the prevalence of physical symptoms was 37%, anxiety and insomnia 24%, social dysfunction 57% and severe depression 11% and in total, 51% of workers had mental disorders. The factors of marriage/Single (p<0.03), Native/non-native (p<0.02), distance to home (p<0.001), level of education (p<0.03), work experience (p<0.05), Job scheduling (p<0.001), and job satisfaction (p<0.001), all had a significant effect on general health.

    Conclusion

    The results of this study showed that improving the working conditions of workers in tunnel construction operations such as providing job security, improving job satisfaction, modifying the work schedule especially eliminating permanent overnight work, continuing education and marriage is necessary.

    Keywords: General Health Questionnaire (GHQ-28), Tunneling Workers, Shift Work
  • M Soori, M* Kolivand*, N Salari, N Bakhshi Pages 84-93
    Background & objectives

    Menopause is associated with many annoying symptoms of estrogen deficiency. These symptoms affect womenchr('39')s health and quality of life during this period. The aim of this study was to investigate the relationship between regular exercise and menopausal symptoms in postmenopausal women in Tuyserkan in 2018.

    Methods

    The present study is a descriptive study recruiting 90 postmenopausal women with health records in two health centers in Tuyserkan. The reserarch instruments used were Greene Climacteric Symptoms Scale, and a 19-item demographic information questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS and the Kolmogorov-Smirnov and Analysis of variance.

    Results

    The overall score of severity of menopausal symptoms was 28.02±11.43 which showed a significant difference in term of exercise (p<0.001). In other words, women with regular and irregular exercise had fewer symptoms than those without exercise.

    Conclusion

    Regarding the results of this study, it seems that exercise is effective in improving menopausal symptoms in postmenopausal women and it is recommended to use it along with other methods in the prevent and treatment of such symptoms.

    Keywords: Menopause, Regular Exerscis, Menopausal Symptoms
  • M.B Abdollahi, M.J Jafari, D Panahi, A.R* Rahmati* Pages 94-104
    Background & objectives

    Air pollution is one of the most important environmental problems that have become a serious threat to human health in recent years with the development of societies and industrialization. Ammonia is one of the most important pollutants. The spray tower is a wet scrubber used for ammonia purification, so the present study was conducted to investigate the change of physical parameters using a 2500µm nozzle and acidic water solution on ammonia removal in a spray tower under standard conditions.

    Methods

    In the present study, the amount of ammonia gas removal was investigated by changing parameters such as air pressure, pollutant density and number of nozzles, using a washing tower at two inlet and outlet locations and a total of 162 test times with three replicates. Data were analyzed by One-Way ANOVA in SPSS-21 software.

    Results

    The results showed that increasing the number of nozzles and the spray pressure of the spray tower significantly increased (p<0.05) and increasing the inlet load significantly decreased the efficiency (p<0.05) of ammonia gas removal efficiency.

    Conclusion

    By increasing the number of nozzles, the pressure of the dilute sulfuric acid solution and reducing the density of the pollutant gas, good efficiency can be achieved in removing ammonia gas from the air stream using spray tower.

    Keywords: Spray Tower, Number of Nozzle, Removal Efficiency, Washer Fluid Pressure
  • M* Babashahi*, S Shokri Pages 105-115
    Background & objectives

    Fiscal policies can play an important role in the behavior and health of consumers. This study aimed to analyze the trend of bread consumption in Iran and changes in the amount of subsidy paid to it.

    Methods

    In order to achieve the objectives of this study, the amount of bread consumed in Iranian households was extracted from the balance sheet of food products of the Islamic Republic of Iran during 2002-2011 and the amount of subsidy paid to it was obtained from the documents and statistics available at the ministry of economic affairs and finance and consumer and producer protection organization. Data analysis was conducted with SPSS, version 16, using descriptive statistics, Pearson correlation test and linear regression with 95% confidence interval.

    Results

    Linear regression results showed statistically significant difference between subsidies for bread, bread consumption (p=0.019 and r=0.720) and energy level produced in the body (p=0.003 and r=0.824). For each one miliard Rials increase in subsidies paid for bread, 63.712 tons of bread consumption and 0.014 kilo-calories of daily energy consumption were decreased.

    Conclusion

    In order to hold bread price constant, huge money is spent as subsidies for this product every year. Not paying attention to flour quality and low quality of bread produced in bakeries has caused a part of subsidies to be spent for bread waste and per capita consumption of bread has decreased as a result.

    Keywords: Wheat, Flour, Households, Supportive Policies
  • F Asadzadeh Monir, T* Soleimani*, S Sattari, M Kheirkhah Pages 116-129
    Background & objectives

    Considering the role of medical universities leaders, because of diversity of administrative, educational and medical affairs and communicating with different staff, faculty members, students and clients, in order to better performance of tasks is the key to achieving leadership competency. The aim of this study was to develop a model of educational leadership competency in clinical departments of medical universities.

    Methods

    To achieve this goal, a qualitative research method was used. The study population consisted of 15 deputies and managers of clinical groups (in the northwestern cities of the country). Semi-structured interviews were used to collect the required data. The text of the interview with the experts and the categories extracted from the analysis of interviews were analyzed separately by qualitative content analysis method.

    Results

    The results obtained by eliminating duplicates and merging similar cases finally indicated the identification of 37 competencies in five categories of leadership competencies in clinical education, self-assessment and evaluation of educational performance, development of student clinical skills, individual competence and human resources. This included 12 clinical leadership, 5 assessments and 7 student skills enhancement, 10 individual and 2 human resource competencies.

    Conclusion

    The results of this study showed that the managers of the educational departments have different skills, which seems to be necessary, with special measures of the ministry of health regarding the challenges of the educational managers and leaders, as well as passing a short course of clinical management methods.

    Keywords: Educational Leadership Competence, Clinical Groups
  • M.H Moafi, M* Ardestani*, N Mehrdadi Pages 130-143
    Background & objectives

    Considering the effects of pollutants of industrial origin, such as heavy toxic metals-containing wastewater, on rivers and surface waters and the importance of their removal, in this study, the preparation, characterization and evaluation of zinc oxide nanophotocatalyst based on magnetic organic-metallic frameworks (ZnO@IL-mSiO2@Cr-MIL-101), abbreviated as ZISM nanophotocatalysts, was evaluated in removing of lead (Pb2+) and arsenic (As3+) metals from aqueous samples.

    Methods

    This experimental study was performed using a ZnO-based nano-photocatalyst and a reactor consisting of an ultraviolet (UV) source and a reaction chamber for water samples contaminated with lead (Pb2+) and arsenic (As3+). To determine the removal efficiency of contaminants by ZISM nano-photocatalyst, the effect of various parameters including contaminant concentration, amount of nano-photocatalyst, pH and reaction time were investigated.

    Results

    The results showed that with increasing the amount of ZISM nano-photocatalyst and pH, the removal of lead and arsenic increased. The maximum removal of Pb2+ and As3+ was obtained 99.8 and 98.3, in initial concentration of 5 mg/L, nano-photocatalyst dose of 250 mg/L, pH =8 mg/L and reaction time of 60 min.

    Conclusions

    According to the results, the ZISM nano-photocatalyst emerged as an efficient and recyclable nano-photocatalyst, which was a potential and environmentally friendly process for the removal of toxic heavy metals as hazardous water pollutants. This photocatalyst showed good recyclability in 5 consecutive periods.

    Keywords: Zinc Oxide, Lead, Arsenic, Photocatalyst, Metal Organic Framework