فهرست مطالب

Modern Research in English Language Studies - Volume:8 Issue: 3, Summer 2021

Journal of Modern Research in English Language Studies
Volume:8 Issue: 3, Summer 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زرین کاتبی، رجب اسفندیاری* صفحات 1-24

    در چند دهه گذشته، جنبه های فرا زبانی نگارش دانشگاهی افراد با ملیتهای گوناگون در مبحث آموزش زبان انگلیسی با اهداف ویژه، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق به تجزیه و تحلیل مقابله ای انواع و فراوانی علایم تعامل با خواننده درسه گروه متشکل از مقالات انگلیسی در رشته فیزیک که توسط نویسندگان انگلیسی زبان در نشریات بین المللی، نویسندگان فارسی زبان درهمان نشریات بین المللی و نویسندگان فارسی زبان در نشریات داخلی ایرانی چاپ شده اند، می پردازد. طبقه بندی علایم فرازبانی هایلند (2005) به عنوان چهارچوب این تحقیق انتخاب شده است. مجموعه مورد مطالعه در این تحقیق شامل 240 مقاله به زبان انگلیسی می باشد که بخشهای مقدمه و نتیجه گیری آنها مورد بررسی قرار گرفته است. نتیجه تحقیق تفاوت اندکی در فراوانی علایم فرازبانی به کار گرفته شده میان سه گروه مورد مطالعه گزارش می کند که احتمالا به دلیل تفاوت زبان مادری این افراد به وجود آمده است. با وجود این تفاوتها، یک شباهت کلی میان دو گروه نویسنده آمریکایی و ایرانی در مجلات بین المللی از نظر انتخاب انواع علایم فرازبانی مشاهده شد. این بدان معناست که چهارچوب فرهنگی نشریه، همانند زبان اول اشخاص نقش تعیین کننده ای در نحوه نگارش آنها دارد.

    کلیدواژگان: تعامل، شاخص های تعامل، مقاله تحقیق
  • ابراهیم سامانی*، راضیه باقری پور، سارا عطارزاده صفحات 25-50

    مفهوم عدم انگیزه، به همان اندازه مفهوم انگیزه، در بافت EFL ، مورد توجه قرار گرفته است. با این حال ، مرور پیشینه تحقیقات در بافت ایران نشانگر کمبود مطالعه در مورد ماهیت این متغیرها ، درونی یا بیرونی، و نقش برخی متغیرها به ویژه ساختار مدارس، رشته های تحصیلی و سطح مهارت است. محل اجرای تحقیق، مدارس شهر بم در ایران بود. روش نمونه گیری به روش نمونه گیری طبقه ای انجام شد و در مجموع 244 دانش آموز دختر مدارس دولتی ، فنی و حرفه ای، مدارس خصوصی و مدارس برای استعدادهای درخشان به پرسشنامه عدم انگیزه پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل عاملی نشان داد که سه عامل "یادگیرنده،" "وضعیت یادگیری،" و "معلم" حضور داشتند. براساس آمار توصیفی ، دانش آموزان بی انگیزه، خود را دلیل اصلی عدم پیشرفت در زبان انگلیسی ذکر کردند که بر نقش عوامل داخلی تاکید می کند. علاوه بر این، با توجه به تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه، بین رشته های مختلف تحصیلی در ارتباط با عوامل انگیزه تفاوت معنی داری وجود نداشت، با این حال، انواع مختلف مدارس از نظر این عوامل تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند. در نهایت، نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از وجود رابطه معنادار بین عوامل عدم انگیزه و پیشرفت دانش آموزان بود. یافته های این مطالعه بینش لازم را هم برای معلمان و هم دانش آموزانشان در عمل در زمینه آموزش و یادگیری زبان ها ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: عدم انگیزه، EFL، دبیرستان، انگیزه، نمونه گیری طبقه ای
  • زهره حومینیان شریف آباد، علی محمد فضیلت فر*، مسعود یزدانی مقدم صفحات 93-124

    تغییرات جهانی در دنیای رو به کوچک شدگی امروز خاطر نشان میسازد که توانمند سازی زبان اموزان برای ایجاد ارتباط موثر با افراد فرهنگهای دیگر هدف تدریس انگلیسی به عنوان زبان دوم یا زبان خارجی می باشد(ژنگ،2014؛ایست،2012؛کرمش،2013؛جین،2014) و ارتقای توانش بین فرهنگی درEFL امری ضروری تبدیل شده است.در این تحقیق بر اساس روش چند گانه توانش بین فرهنگی معلمان دوره پیش ازخدمت مرد بررسی قرارگرفت و تاثیر انعکاس نظرات آنها در تدریس عملیشان سنجیده شد. این تحقیق در طی دو ترم تحصیلی با حضور 49 نفر از معلمان پیش از خدمت(29 نفر مرد و 20 نفر زن) دانشگاه فرهنگیان اصفهان، یکی از بزرگترین مراکز تربیت معلم در ایران، انجام گرفت.گروه دوم چهارتن از مربیان در حال تدریس (دو نفر مرد، دو نفر زن) این داشگاه بودند.نتاج حاصل نشان داد که این افراد از توانش بین فرهنگی نسبتا قابل قبولی برخوردار بودند و مولفه دیدگاه آنها نسبت به دو مولفه دیگر بهتر بود.نتایج همچنین نشان داد که رابطه منفی بین مولفه های دیدگاه و مهارت مربی ها و معلمان پیش از خدمت وجود دارد.نتایج مدل سه گانه نشان داد که تفاوت فاحشی بین دیدگاه این افراد و استفاده عملی آنها از فعالیتهای بین فرهنگی وجود داشت.

    کلیدواژگان: توانش بین فرهنگی، معلمان پیش از خدمت، مربی ها
  • لیلا ساجدی، مهناز سعیدی*، توران آهور صفحات 125-151

    انجام تحقیق و نگارش مقالات مسایل مهمی برای دانشگاهیان می باشند.اگرچه موانع اجتناب ناپذیر بوده و چالش های دانشجویان بطور کامل بررسی نمی شوند.در این مطالعه،ابتدا محققان عملکرد نگارشی سی شرکت کننده را با استفاده از یک مقیاس بررسی کردند.سپس، ادراک شرکت کنندگان با استفاده از پرسشنامه بررسی گردید.نهایتا، جهت بررسی مشکلات شرکت کنندگان در انجام تحقیق و نگارش مقالات، مصاحبه ی گروهی متمرکز با دوازده نفر از آنها صورت گرفت.نتایج تحلیل محتوای مقالات حاکی از عملکرد معمولی شرکت کنندگان بوده درحالیکه آنالیز دیتای پرسشنامه نشان داد که دانشجویان در مورد ضرورت های مهم مربوط به قراردادهای زبانی-دستوری وقراردادهای ترکیبی برای نوشتن مقاله بطور تیوریکی آگاه هستند. آنالیز آماری همبستگی ، تفاوت بین عملکرد و ادراک شرکت کنندگان را تایید کرد که دوره های نگارش آکادمیکی را ملزم به آموزش های عملی تری نسبت به گرایش های تیوریکی می کند .نتایج آنالیز چالش های چند جانبه ای دانشجویان میتواند پیامدهای مهمی برای بهبود نگارش آکادمیک ودوره های روش تحقیق داشته باشد. 

    کلیدواژگان: چالش، ادراک، عملکرد، مقاله تحقیق
  • محمدنبی کریمی*، اسکندر صمدی، عصمت بابایی صفحات 153-185

    مطالعه حاضر به بررسی نقش ارتباط معنایی در ابهام زدایی جملات موصولی مبهم توسط توسط فارسی زبانان فراگیر زبان انگلیسی با درجات متفاوتی در تسلط به زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم میپردازد. در این نوع از ابهام ، بند موصولی مبهم توسط دو عبارت اسمی دنبال میشود و هر یک از دو عبارت اسمی می تواند به عنوان مرجع بند موصولی انتخاب گردد. نوع ارتباط معنایی مورد مطالعه در این تحقیق ارتباط بین بند موصولی و یکی از دو عبارت اسمی موجود در جمله پایه بود تا مشخص شود آیا چنین ارتباط معنایی، بر چگونگی پردازش و تجزیه جملات، و ارجحیت تجزیه و تحلیلی زبان آموزان تاثیر می گذارد. در راستای این هدف، 60 نفر زبان آموز انگلیسی با سطوح مختلف تسلط بر زبان انگلیسی که زبان مادریشان فارسی بود در این مطالعه شرکت کردند. شرکت کنندگان جملات را با روش خواندن با کنترل سرعت فردی با استفاده از نرم افزار ای. پرایم (E-prime) بر روی نمایشگر رایانه میخواندند. زمان واکنش فراگیران در پردازش هر یک از بندهای موصولی بر اساس هزارم ثانیه، و همچنین ارجحیت تجزیه و تحلیلی آن ها توسط نرم افزار ثبت گردید. نتایج حاکی از آن بود که این نوع از ارتباط معنایی بر نوع پردازش جملات توسط هر دو گروه از زبان آموزان تاثیر داشته است. همچنین زبان آموزانی که تسلط کمی به زبان انگلیسی داشتند، در هنگام ربط دادن بند موصولی مبهم به یکی از عبارات اسمی پیشین، از راهبردهای پردازشی زبان مادری خود استفاده می کردند که بیانگر تاثیر زبان اول بر زبان دوم می باشد.درحالیکه شرکت کنندگان مسلط به زبان انگلیسی، بندهای موصولی مبهم را مشابه با گویشوران بومی زبان انگلیسی پردازش میکردند ولی همچنان اثراتی از زبان مادریشان هنگام تجزیه و تحلیل اینگونه جملات وجود داشت. یافته های تحقیق حاضر تاییدی است بر نظریه های که مطابق با آنها از چندین منبع برای پردازش جملات استفاده میشود یعنی علاوه بر نحو، عوامل معنایی نیز هنگام پردازش اینگونه جملات بکار گرفته می شوند.

    کلیدواژگان: ابهام زدایی، بند اسمی، زبان آموزان انگلیسی، ارتباط معنایی، تسلط زبانی، فراگیران زبان دوم
  • سید محمد علوی، مجید نعمتی، صدیقه کریم پور* صفحات 187-210

    دهه گذشته شاهد توجه ویژه پژوهشگران و محققین آموزش زبان انگلیسی به مساله ی آموزش نگارش ژانر-محور، کاربرد و فواید آن در یادگیری و آموزش زبان انگلیسی بوده است. علارغم اهمیت و توجه ویژه به موضوع آموزش ژانر-محور، بحث ها و اختلافاتی میان پژوهشگران و محققین در زمینه نحوه اجرای این روش و طرز عمل آن در کلاس وجود داشته است. هدف تحقیق کنونی بررسی تاثیر سه روش تدریس نگارش با استفاده از ژانر بر روی نگارش ژانر گزارش نویسی پزشکی توسط دانشجویان رشته پزشکی و میزان تسلط آن ها به ویژگی های اصلی این ژانر میباشد. این تحقیق بر آن است تا مشخص نماید که آیا با استفاده از روش های صریح و تلویحی میتوان آگاهی دانشجویان نسبت به ویژگی های ژانر را افزایش داد یا خیر. صد و پنجاه دانشجوی پزشکی از دانشگاه علوم پزشکی مازندران به عنوان شرکت کنندگان این تحقیق انتخاب شده اند. شرکت کنندگان در سه گروه تجربی یک، گروه تجربی دو و گروه کنترل قرار داده شدند. هیچ یک از دانشجویان پیش از این تحقیق در معرض آموزش با استفاده از ژانر قرار نگرفته بودند. گروه ها برای پانزده جلسه آکادمیک درطول ترم دراین دانشگاه تحت آموزش قرار گرفتند. نتایج آنالیز داده ها از پیش آزمون و پس آزمون های این تحقیق نشان داد که تفاوت معناداری در تاثیر روش های صریح و تلویحی بر اساس تدریس ژانر بر روی کیفیت نگارش شرکت کنندگان وجود داشته است. دانشجویانی که در گروه های تجربی نهاده شده بودند نسبت به دانشجویانی که در گروه کنترل قرار داشتند عملکرد بهتری از خود نشان دادند. درنتیحه، محققین و مدرسین میتوانند از مدل های صریح وهمچنین تلویحی تدریس نگارش با استفاده از ژانر برای آگاهی سازی و آموزش ژانرها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ژانر، نگارش، ژانر گزارش نویسی، پزشکی، روش صریح تدریس، روش تلویحی تدریس
|
  • Zarrin Khatibi, Rajab Esfandiari * Pages 1-24

    In the last few decades, the interpersonal aspect of academic writing has been stressed in English for academic purposes (EAP). This corpus-based study has focused on cross-cultural and cross-contextual analysis of engagement markers in English Physics research articles (RA) written by American English writers publishing in English-medium international journals; Persian writers publishing in international English-medium journals; and Persian writers publishing in English-medium national journals. Hyland’s (2005) interpersonal model was used as the analytical framework. The analysis is based on a corpus of 240 RAs in two subsections: introductions and conclusions. The computer programme AntConc was used to analyse the data, and the engagement markers were textually examined for the various functions and uses they served in the introductions and conclusions. Results of data analyses showed differences in the overall frequency of engagement markers among the three sub-corpora. However, although American academics and internationally published Persian academics’ metadiscoursal preferences are relatively similar, Persian writers seem to be affected by cultural preferences when making their engagement choices. This implies that the linguistic background of writers in addition to the cultural contexts of publication seems to direct scholars’ rhetorical patterns when writing their RAs. Results of the current study help novice and international Physics scholars, particularly Iranian academics, to at least partially meet the disciplinary conventions of the journal they submit their manuscripts. Moreover, EAP teachers can benefit from the results to gain a more comprehensive understanding of the needs of EAP learners.

    Keywords: Engagement, Engagement Markers, research article
  • Ebrahim Samani *, Raziyeh Bagheripour, Sara Atarzadeh Pages 25-50

    The concept of demotivation has received the same attention as motivation, especially in the EFL context. However, a review of the literature in Iran’s context indicates a lack of studies exploring the nature of demotivating factors, that is internal or external, and the role of variables of the structure of schools, fields of study, and proficiency level. The context of the study was the schools of Bam City in Iran. Sampling technique was stratified random sampling, and totally 244 female students of different types of schools that are public, vocational, private schools, and school for the talented responded to a demotivation questionnaire. The analysis of the collected data through the questionnaire using factor analysis indicated that three factors of “learner,” “learning situation,” and “teacher,” were present. According to descriptive statistics, demotivated students considered themselves as the main reason for not progressing in English which emphasized the role of internal factors. In addition, according to one-way analysis of variance, demotivational factors did not differ significantly among different fields of study, however, different school types were significantly different from each other in terms of these factors. Finally, the result of the Pearson correlation test indicated the existence of a significant relationship between demotivational factors and students’ achievement. The findings of this study provide necessary insight to both teachers and their students in their act of teaching and learning languages.

    Keywords: Demotivation, EFL, High School, motivation, Strata Sampling
  • Samira Abbasi, Azizeh Chalak *, Hossein Heidari Tabrizi Pages 51-71

    Enhancing speaking ability is an important component of the acquirement of a language. The present study focused on improving speaking ability through online strategy-based instruction. The innovation aspect of this study is applying the Moodle course management system as an instructional platform. To this end, a group of 80 Iranian female and male students at the intermediate level participated in the treatment. Participants of the study were divided into four groups of 20. The subjects in experimental groups benefited from two particular instructional focuses of this study include social and affective strategies. In order to assess the effect of the treatment pre and posttests design were utilized. Consequently, the data were analyzed through One-Way ANOVAs and t-tests. The findings revealed that strategy treatment was successful in improving the participants’ speaking ability. However, there was no significant difference between the performance of male and female treatment groups. Therefore, the findings suggest that online strategy-based instruction can positively influence the speaking ability of Iranian intermediate EFL learners. This study may have pedagogical implications for material practitioners, CALL package designers and distance learning planners to include strategy instruction in English courses. 

    Keywords: Online learning, Language learning strategies, Speaking ability, Strategy instruction
  • Fatemeh Akbari, Seyed Mohammad Reza Amirian *, Gholam Reza Zareian Pages 73-92

    Established on the basis of Vygotsky's SCT, this study tends to document the EFL students' development of phrasal verbs through two SCT-oriented approaches including concept-based instruction (CBI) and dynamic assessment (DA). Moreover, the students' performance in the follow-up stage is explored to see whether they experience a conceptual development in a new context. Participants were 45 pre-intermediate and intermediate high school students who were randomly assigned into two experimental groups and one control group. The study followed a mixed-methods procedure employing both experimental design and qualitative case study. To examine the appropriateness of the instruments and tasks, initially a pilot study was run in a one- to- one tutoring session. Subsequently, all groups were asked to go through the pretest followed by 10 sessions of instruction and posttest. Finally, DA and DA-CBI groups participated in a follow-up stage. ANOVA results on posttest showed the significant influence of integrating DA and CBI as a joint function on EFL students' conceptual development over the traditional control group, F (2, 42) = 14.27, p= .000

    Keywords: Dynamic Assessment (DA), Concept-based Instruction, Schema for Complete Orienting Basis of Action (SCOBA), phrasal verbs
  • Zohreh Hoominian Sharifabad, Ali Mohammad Fazilatfar *, Massood Yazdanimoghaddam Pages 93-124

    Globally occurring changes in an ever-shrinking world acknowledge the goal of making effective communication between people with various cultural backgrounds (East, 2012; Jin, 2014; Kramsh, 2013; Zheng, 2014) and hence the development of intercultural communicative competence (ICC) in EFL context respectively. This longitudinal study based on mixed method sequential design, and random sampling procedure strived to investigate male and female Iranian pre-service teachers' intercultural communicative competence. It also tried to assess the effect of mentor teachers on pre-service teachers' ICC and to see how and to what extent those perceptions are reflected in their classroom practices. This investigation was done in two academic semesters with participation of 49 pre-service teachers (M= 29, F=20) who were in their last year of their teacher education program in Farhangian university of Esfahan, one of the biggest teacher training centers in Iran. the second group of the participants was four mentor teachers (M=2, F=2).Results revealed that the first group of participants achieved an acceptable level of ICC, with higher mean scores in the attitude dimensions and lower levels in skill and knowledge components respectively. The results also indicated negative correlation between the attitudes and skill components of mentor teachers and pre- service teachers. The results of triangulation indicated an apparent disparity between teachers’ ICC perception and practice.

    Keywords: Intercultural Communicative Competence, Pre- Service teachers, Mentor Teachers
  • Leila Sajedi, Mahnaz Saeidi *, Touran Ahour Pages 125-151

    Writing publishable research articles is a great concern of academicians, which requires awareness on all its relevant aspects. However, the obstacles are elusive and postgraduate students' challenges are not fully explored. In this mixed methods research and for the purpose of investigating Iranian graduate and postgraduate EFL students’ performance on their research articles in terms of language and compositional conventions, 30 students participated. Their research articles were analyzed using a researcher-made scale. The same conventions were utilized as a questionnaire to investigate participants' perceptions on the essentials of language conventions in research articles to find the relationship between their performance and perceptions. Besides, a focus group interview was conducted among 12 of the participants to investigate challenges they face in conducting research and writing research articles. The results of the content analysis of the research articles indicated a mediocre performance, while the data analysis of the questionnaire indicated a high perception towards essentials of research article writing. This discrepancy was confirmed by the statistical analysis of correlation. The results of the analysis of the multifaceted challenges students have in both conducting research and writing a research article paved the way for pertinent implications to practitioners in terms of curriculum, syllabus, and methodology.

    Keywords: Challenge, Perception, performance, research article
  • Mohammad Nabi Karimi *, Eskandar Samadi, Esmat Babaii Pages 153-185

    The present study explored the effect of semantic priming in the resolution of ambiguous sentences containing Relative Clauses (RCs) preceded by a complex Noun Phrase (NP) by L1-Persian learners of L2 English. The type of semantic relationship examined was the one between the RC and one of the NPs in the complex NP to find out whether semantic manipulation through priming one of the NPs to the RC can affect L2 learners’ attachment preference. The participants were 60 L1-Persian learners of L2 English with different proficiency levels. In a self-paced Paraphrase Decision Task using E-prime software, their reading times and attachment preferences while reading ambiguous sentences were examined. The low-proficiency participants’ off-line (RC attachment preferences) and on-line data (reading times) were compared with off-line and on-line data obtained from high-proficiency participants. The results revealed that in both groups, semantic priming affected participants’ attachment preferences. These findings are consistent with Constraint-based Models of sentence processing, which assume that several sources of information, including semantics, are used in sentence processing. The results also support predictions of the Spreading Activation Model. There were also significant differences between the two groups, low-proficiency participants fully transferred their L1 (Persian) processing strategies to their L2 (English). However, high-proficiency participants processed sentences similarly to native English speakers even though there were still traces of their L1 parsing preferences which is consistent with Shallow Structure Hypothesis.

    Keywords: RC Attachment, Ambiguity Resolution, Semantic priming, Proficiency, L2 learners
  • Sayyed Mohammad Alavi, Majid Nemati, Sedigheh Karimpour * Pages 187-210

    The last decade has seen an increasing attention given to the notion of genre-based instruction, its application and efficacy in language teaching and learning. Regarding the benefits of genre-based instruction in second language acquisition, there have been ongoing debates in pedagogical treatments associated with genre-based instruction in various educational contexts. The purpose of the current study was to examine how three genre-based instruction treatments affected medical students’ use of key features of the medical case report. A group of 150 subjects were selected from EFL medical students in Mazandaran University of Medical Sciences. Both male and female students were invited to this study. These students did not previously receive any genre-based instruction before the study. The participants were assigned to the “Experimental Group One”, “Experimental Group Two” and “Control” groups. The scores from the students’ pre -and post -essays were used to find out whether the students improved their writing from the pre- to post- tests. The groups were taught for one academic semester which consisted of 15 weeks. The analysis of pre- and post-essays showed that there was a significant difference in the writing qualities of explicit and implicit genre-based instruction groups. The students in the experimental groups actually outperformed on most genre move categories assessed in the posttests. Researchers and educators could benefit from an experimental study of the development of genre awareness through models with explicit and implicit writing instruction.

    Keywords: Genre-Based Instruction, Explicit Genre-Based Instruction, Implicit Genre-Based Instruction, Case-Report Genre