فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و چهارم شماره 2 (اردیبهشت 1400)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و چهارم شماره 2 (اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد علیپور، معصومه طبری، علیرضا شریفیان عطار، صالحه اصغری* صفحات 1-7

    مقدمه :

    بی حسی اسپاینال، رایج ترین روش بی دردی برای سزارین الکتیو می باشد. تهوع و استفراغ در بیماران می تواند باعث اختلال در انجام جراحی گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه ای فراوانی تهوع و استفراغ به دنبال بی حسی اسپاینال با استفاده از دو ترکیب دارویی بوپی واکایین- فنتانیل و بوپی واکایین- سوفنتانیل در اعمال جراحی سزارین انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور در سال 1392 بر روی 60 بیمار با بارداری ترم کاندید سزارین الکتیو و تحت بی حسی اسپاینال انجام گردید. گروه F 25 میکروگرم فنتانیل و گروه S 5/2 میکروگرم سوفنتانیل با 5/12 میلی گرم بوپی واکایین اینتراتکال دریافت کردند. عارضه اصلی تهوع و استفراغ حین و در ساعت های 1، 2، 6، 12 و 24 بعد از عمل بود. سایر عوارضی مورد بررسی شامل: هیپوتانسیون، احتباس ادراری و زمان بازگشت بلوک حسی به حد T8 بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کای دو، تی دانشجویی، رگرسیون لوجستیک و لوجستیک داده های تکراری انجام گردید. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    دو گروه درمیزان بروز تهوع (395/0=p) و استفراغ حین (5/0=p)، 1، 2، 6، 12 و 24 ساعت پس از جراحی، هیپوتانسیون (589/0=p)، تغییرات ضربان قلب (105/0=p)، احتباس ادراری، زمان ایجاد بلوک حسی تا سطح 8T (556/0=p) و برگشتن بلوک حرکتی (787/0=p) تفاوت معناداری نداشتند.

    نتیجه گیری

    استفاده از دو داروی فنتانیل و سوفنتانیل در ترکیب با بوپی واکایین تاثیری در میزان فراوانی و شیوع تهوع و استفراغ نداشتند.

    کلیدواژگان: بی حسی اسپاینال، تهوع و استفراغ، سزارین، سوفنتانیل، فنتانیل
  • نازنین فرشچیان*، رزیتا ناصری، نیکزاد فرشچیان، پریسا بهرامی کمانگر، منصور رضایی صفحات 8-13

    مقدمه :

    هیپوتیروییدی یک سندرم بالینی ناشی از کمبود هورمون های تیروییدی است که می تواند در تولید مثل تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر با توجه به شیوع هیپوتیروییدی و نازایی با هدف بررسی نقش هیپوتیروییدی بر مورفولوژی رحم و تخمدان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه هم گروهی که در سال 1396 در درمانگاه بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه انجام شد، 161 زن مبتلا به هیپوتیروییدی ساب کلینیکال که بر اساس سطح TSH سرم انتخاب شده بودند، به عنوان گروه مواجهه و 161 زن سالم به صورت همتا شده به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. در روز چهاردهم سیکل ماهیانه از رحم و تخمدان هر دو گروه سونوگرافی گرفته شد و اطلاعات به دست آمده در فرم مخصوص جمع آوری داده ها وارد شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های آماری فیشر، کولموگروف اسمیرنوف و تی مستقل انجام گرفت.میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در گروه مواجهه نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری بی نظمی قاعدگی (01/0=p)، کاهش تعداد بارداری یا عدم آن (017/0=p)، افزایش ضخامت آندومتر (01/0=p)، افزایش حجم و تعداد فولیکول های تخمدان ها و کاهش سایز فولیکول های تخمدان (01/0=p) مشاهده شد،اما هیپوتیروییدی نقشی در اندازه رحم نداشت (406/0=p).

    نتیجه گیری

    هیپوتیروییدی با افزایش حجم تخمدان ها، تعداد فولیکول ها و کاهش سایز فولیکول ها سبب تغییر مورفولوژی تخمدان ها، مشابه اختلال تخمدان پلی کیستیک شده و می تواند علتی برای نامنظمی قاعدگی در زنان سنین باروری باشد.

    کلیدواژگان: سونوگرافی، نازایی، هیپوتیروئیدی
  • سیده اعظم پورحسینی، راحله بابازاده*، زهرا عابدیان، سید رضا مظلوم صفحات 14-22
    مقدمه

    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOs) شایع ترین اختلال غدد درون ریز در زنان به شمار می رود. با توجه به زمان شروع PCOS از دوران نوجوانی، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان شیوع این سندرم و فنوتیپ های آن براساس معیار روتردام در دختران نوجوان شهر مشهد انجام شد.

    روش کار:

     این مطالعه مقطعی در سال 98-1397 بر روی 650 نفر از دختران 19-14 سال مدارس دولتی مشهد انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ای احتمالی چند مرحله ای طبقه بندی شده انجام گردید. بعد از پر کردن پرسشنامه اطلاعات فردی و دموگرافیک در صورت داشتن معیارهای ورود اقدام به معاینه بالینی از نظر بررسی علایم بالینی هیپرآندروژنیسم شامل هیرسوتیسم، آکنه و ریزش مو با الگوی مردانه نموده و در صورت مثبت بودن این علایم جهت انجام آزمایشات هورمونی و سونوگرافی ارجاع داده می شدند. تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک و فنوتیپ های آن بر اساس معیار روتردام صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 22) و آزمون های کای دو و فیشر انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     فراوانی فنوتیپ های چهارگانه سندرم تخمدان پلی کیستیک براساس معیارهای روتردام شامل فنوتیپ A (هیپرآندروژنیسم بالینی/بیوشیمایی+تخمدان پلی کیستیک) 3 نفر (7/7%)، فنوتیپ B (اختلالات تخمک گذاری+هیپرآندروژنیسم بالینی/بیوشیمایی) 11 نفر (2/28%)، فنوتیپ C (اختلالات تخمک گذاری+تخمدان پلی کیستیک) 14 نفر (9/35%) و فنوتیپ D (اختلالات تخمک گذاری+هیپرآندروژنیسم بالینی/بیوشیمایی+تخمدان پلی کیستیک) 11 نفر (2/28%) مشخص گردید. شیوع کلی سندرم تخمدان پلی کیستیک بر اساس معیار روتردام 8/6% به دست آمد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به شیوع فنوتیپ های چهارگانه سندرم تخمدان پلی کیستیک به دست آمده و مشابهت علایم با تظاهرات بالینی دوران نوجوانی، بهتر است تشخیص و درمان این سندرم از سنین نوجوانی شروع گردد.

    کلیدواژگان: ایران، سندرم تخمدان پلی کیستیک، نوجوانان
  • سودابه آقابابایی، طاهره حشمتیان، قدرت الله روشنایی، سیده مهدیه روحانی محمودآبادی، منصوره رفائی* صفحات 23-32
    مقدمه

    عوامل مختلفی از جمله زایمان و شیردهی می توانند عملکرد جنسی زنان را تحت تاثیر قرار دهند. شناخت مشکلات جنسی و عوامل مداخله کننده در دوره پس از زایمان از ضروریات است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مرتبط با عملکرد جنسی زنان شیرده با کم کاری میل جنسی انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه توصیفی در سال 1397 بر روی 104 زن شیرده طی 6-2 ماه پس از زایمان با کم کاری میل جنسی در مراکز جامع سلامت شهر سنقر انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و مامایی، پرسشنامه ارزیابی میل جنسی کم کار و شاخص عملکرد جنسی زنان بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار R (نسخه 2.5.3) و SPSS (نسخه 24) و آزمون های آماری من ویتنی و ضریب همبستگی پیرسون انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     بر اساسنتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون، بین سن و تمایل جنسی، تهییج جنسی، ارگاسم، رضایت جنسی و همچنین نمره کل عملکرد جنسی همبستگی معکوس و معنی داری وجود داشت (05/0>p). همچنین همبستگی معکوس و معنی داری بین تعداد بارداری با تمایل جنسی و تهییج جنسی (05/0>p) و بین تعداد فرزند زنده با تمایل جنسی مشاهده شد (05/0>p). همبستگی بین عملکرد جنسی با سن ازدواج، سن نوزاد، فاصله بین بارداری های اخیر و میزان درآمد از نظر آماری معنی دار نبود (05/0<p).

    نتیجه گیری:

     سن، تعداد بارداری و تعداد فرزند زنده با عملکرد جنسی همبستگی معکوس دارند، بدین صورت که با افزایش سن، تعداد بارداری و تعداد فرزند زنده، نمره عملکرد جنسی کاهش می یابد. همبستگی بین عملکرد جنسی با سن ازدواج، سن نوزاد، فاصله بین بارداری های اخیر و میزان درآمد از نظر آماری معنی دار نبودند.

    کلیدواژگان: زنان شیرده، عملکرد جنسی، میل جنسی کم کار
  • پوران حاجیان، نیلوفر ملایی، مهشید نیکوسرشت*، عباس مرادی صفحات 33-40
    مقدمه

    با توجه به روحیات حساس بیماران کاندید باروری آزمایشگاهی، در مورد شدت درد تجربه شده پس از کشیدن اووسیت، داروی ضد درد مناسب و زمان تجویز آن در بیماران، اختلاف نظر وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه زمان تجویز شیاف دیکلوفناک بر روی درد پس از عمل کشیدن اووسیت به روش ترانس واژینال تحت بیهوشی عمومی انجام شد.

    روش کار:

     این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1397 بر روی 70 زن کاندید کشیدن تخمک از تخمدان در مرکز ناباروری بیمارستان آموزشی درمانی پژوهشی فاطمیه انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه 35 نفره A و B تقسیم شدند. گروه B، 15 دقیقه قبل از کشیدن اووسیت از فولیکول و گروه A بلافاصله بعد از کشیدن اووسیت از فولیکول تخمدان 100 میلی گرم شیاف دیکلوفناک دریافت کردند. شدت درد با استفاده از مقیاس رتبه بندی دیداری درد (VAS) بعد از ورود به ریکاوری در دقیقه 15، 30، 60، 90 و 120 ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمونهای تی مستقل، من ویتنی و کای دو (تست دقیق فیشر) انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    هر دو گروه از نظر میانگین سن، سطح تحصیلات، تعداد تخمک کشیده شده، طول مدت بیهوشی، داروی بیهوشی استفاده شده و وضعیت همودینامیک اختلاف معناداری نداشتند (05/0>p). 25 نفر (4/71%) از بیماران گروه B و 32 نفر (4/91%) از گروه A پس از بیهوشی درد شکمی یا واژینال داشتند (03/0=p). میانگین کل شدت درد در گروه B در 120 دقیقه اول پس از بیهوشی کمتر از گروه A بود و در دقیقه 15 و 90پس از بیهوشی اختلاف معنی داری داشتند (032/0=p، 017/0=p). تهوع و استفراغ در 4 نفر (4/11%) از گروه B و 3 نفر (6/8%) از گروه A مشاهده شد (690/0=p). هیچ کدام از بیماران خونریزی پس از عمل نداشتند.

    نتیجه‏ گیری: 

    تجویز شیاف دیکلوفناک سدیم قبل از کشیدن اووسیت از فولیکول نسبت به تجویز آن پس از کشیدن اووسیت از فولیکول در بی دردی بیماران موثرتر است.

    کلیدواژگان: بی دردی، دیکلوفناک سدیم، روش های کمک باروری
  • مجید وطن خواه، سید ابراهیم صادقی، محمد زارع نژاد، اطهر راسخ جهرمی، نوید کلانی، ناصر حاتمی، فرشید جاودانی، حسن ضابطیان* صفحات 41-49

    مقدمه:

     بی حسی ناحیه ای، روش انتخابی در جراحی سزارین می باشد. داروهای خواب آور داخل وریدی که در القاء بیهوشی استفاده می شوند، به سرعت از جفت عبور کرده و ممکن است باعث دپرسیون تنفسی جنین شوند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دوز کم پروپوفول با میدازولام بر روی علایم همودینامیک مادران و آپگار نوزادان در زنان تحت بی حسی اسپاینال در عمل جراحی سزارین انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور که در سال 1392 در شهرستان جهرم انجام شد، 42 بیمار با کلاس بیهوشی I و II تحت بی حسی اسپاینال به دو گروه مساوی تزریق 20 میلی گرم پروپوفول و 5/1 میلی گرم میدازولام همزمان با انجام بی حسی اسپاینال قرار گرفتند. علایم همودینامیک مادر در دقایق 1، 3، 5، 10، 15، 30 و 60 دقیقه بعد از بی حسی اسپاینال و آپگار نوزادان در دقایق 1 و 5 بعد از به دنیا آمدن سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین گروه های میدازولام و پروپوفول از لحاظ فشارخون سیستول و دیاستول، اشباع اکسیژن و ضربان قلب در زمان های مختلف و از لحاظ آپگار نوزادان تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه و عدم تفاوت دو گروه از نظر آپگار نوزادان و نوسانات متغیرهای همودینامیک مادر، می توان نتیجه گرفت در شرایط معمولی دوزهای کم پروپوفول و میدازولام برای جراحی سزارین، از نظر بالینی تفاوت بارزی بر آپگار نوزاد و متغیرهای همودینامیک مادر ندارند و می توان بسته به شرایط و تجربه متخصص بیهوشی از داروهای مورد نظر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آپگار نوزادان، پروپوفول، سزارین، علائم همودینامیک، میدازولام
  • فاطمه زهرا کریمی، حمیده حسینی*، سید رضا مظلوم، حسن رخشنده صفحات 50-58
    مقدمه

    زنان به دلیل تغییرات جسمانی و روانی دوران یایسگی، عوارض متعددی را تجربه می کنند. یکی از مهم ترین این عوارض، بروز افسردگی است. با توجه به اثرات جانبی داروهای شیمیایی، امروزه استفاده از درمان های گیاهی مورد توجه زنان قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر کپسول خوراکی عصاره برگ ریحان بر افسردگی زنان یایسه انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دوگروهه سه سوکور در سال 99-1398 بر روی 60 زن یایسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی مشهد انجام شد. زنان واجد شرایط ورود به مطالعه به مدت یک ماه روزی یک عدد کپسول 500 میلی گرمی عصاره برگ ریحان یا دارونما را دریافت می کردند. بررسی افسردگی قبل و بعد از مداخله با ابزار DASS (نسخه 21) انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 21) و آزمون های تی مستقل، من ویتنی و ویلکاکسون صورت گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     قبل از مداخله میانگین نمره افسردگی در گروه ریحان 3/6±8/8 و در گروه دارونما 3/6±6/8 بود که از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشت و دو گروه همگن بودند (904/0=p). بعد از مداخله میانگین نمره افسردگی در گروه ریحان (3/5±9/5) به طور معناداری کمتر از گروه دارونما (2/6±2/9) بود (049/0=p). تفاوت نمره افسردگی بعد نسبت به قبل از مداخله در گروه ریحان 5/4±8/2 نمره کاهش و در گروه دارونما 4/2±6/0 نمره افزایش داشت که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (001/0>p).

    نتیجه گیری:

     مصرف کپسول عصاره برگ ریحان منجر به کاهش نمره افسردگی در زنان یایسه شد، بنابراین می تواند به عنوان یک گیاه دارویی برای کاهش افسردگی زنان در دوران یایسگی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، ریحان، زنان، یائسگی، ایران
  • فرزانه یاوری، مهرداد صالحی، امید میرمسیب، محمدجواد طراحی، مجید برکتین، وحید شایگان نژاد، فرشته اشتری، میترا ملایی نژاد* صفحات 59-70
    مقدمه

    اختلالات جنسی در زنان مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) شیوع نسبتا زیادی دارد و بر کیفیت زندگیشان اثر می گذارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر بوپروپیون آهسته رهش بر عملکرد جنسی زنان مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده در سال 1398 بر روی 60 زن مبتلا به MS نوع بهبود یابنده- عودکننده که تحت درمان معمول MS و دارای اختلالات جنسی بودند، انجام شد. افراد به دو گروه 30 نفره دریافت کننده بوپروپیون و پلاسبو تقسیم شدند. پرسشنامه های صمیمیت و جنسی مولتیپل اسکلروزیس، شاخص عملکرد جنسی زنان، و شدت خستگی و همچنین پرسشنامه افسردگی بک II پیش، 4 و 8 هفته پس از شروع مداخلات برای تمامی بیماران تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های تحلیل واریانس و اندازه گیری های مکرر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    نمره پرسشنامه عملکرد جنسی 8 هفته پس از مداخلات در گروه دریافت کننده بوپروپیون (85/45±96/9) به طور معنی داری کمتر از گروه پلاسبو (46/11±56/53) بود (007/0=p). همچنین نمره افسردگی در دو مرحله پس از مداخله در گروه بوپروپیون (03/23±26/11) کمتر از گروه پلاسبو (43/13±86/37) بود و در سیر مداخلات کاهش یافته بود (0001/0<p). نمره شاخص عملکرد جنسی FSFI و زیرمقیاس های آن در طول مطالعه در گروه بوپروپیون (88/25±67/2) نسبت به گروه دریافت کننده پلاسبو (8/2±44/17) بهبود یافت که نشان دهنده تداوم اثربخشی بوپروپیون مستقل از تغییرات نمرات افسردگی و خستگی در طی درمان در این بیماران بود (001/0<p).

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه اثربخشی درمان با بوپروپیون در بهبود اختلالات جنسی در بیماران زن مبتلا به MS را نشان داد.

    کلیدواژگان: اختلالات جنسی، بوپروپیون، مولتیپل اسکلروزیس
  • سروه محمدی*، روناک شاهویی، نسرین صوفی زاده صفحات 71-79
    مقدمه

    پره اکلامپسی از عوارض دوران بارداری و یک اختلال چندارگانی است که در 5-3% از بارداری ها در کشورهای غربی رخ می دهد. با توجه به درگیری سیستم اتونوم و سمپاتیک در پاتوفیزیولوژی پره اکلامپسی، نقش استرس در تشدید این عارضه پررنگ می گردد. از آنجایی که نقش عواملی چون خشونت خانگی بر بروز و یا تشدید پره اکلامپسی مطرح می باشد و از طرفی با توجه به رشد و شیوع خشونت خانگی در کشور، مطالعه حاضر با هدف بررسی و تعیین میزان ارتباط بین خشونت خانگی و ابتلاء به پره اکلامپسی انجام شد.

    روش کار: 

    این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1396 بر روی 110 مادر پست پارتوم در دو گروه 55 نفره مبتلا به پره اکلامپسی و غیر مبتلا به پره اکلامپسی در بیمارستان بعثت شهرستان سنندج انجام شد. ابتدا اطلاعات جمعیت شناختی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته دموگرافیک- مامایی و سپس اطلاعات مربوط به خشونت خانگی با استفاده از پرسشنامه خشونت خانگی برگرفته از سازمان جهانی بهداشت جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 22) و آزمون های آماری تی تست، من ویتنی و کای اسکویر انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    بین خشونت خانگیاز طرف همسر با پره اکلامپسی ارتباط معنی داری وجود نداشت (203/0=p). احتمال ابتلاء به پره اکلامپسی در صورت مواجهه با خشونت خانگی و خشونت فیزیکی 5/1 برابر گروه شاهد، مواجهه با خشونت جنسی 6/1 برابر گروه شاهد و مواجهه با خشونت روانی 2/1 برابر گروه شاهد بود. بین شدت خشونت فیزیکی (328/0=p)، جنسی (473/0=p) و روانی (606/0=p) با پره اکلامپسی ارتباط معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری:

     بین ابتلاء به پره اکلامپسی و انواع خشونت ها ارتباط معنی داری یافت نشد.

    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، پست پارتوم، حاملگی، خشونت خانگی
  • رضا بوستانی، فریبا زمرشیدی، بهاره فوقانیان* صفحات 80-85
    مقدمه

    سندرم گیلن باره (GBS) و پلی رادیکولونوروپاتی التهابی دمیلینیزان مزمن (CIDP) گونه ای از اختلالات با منشا ایمنی اعصاب محیطی هستند که علایم مشخصه آنها شامل: ضعف قرینه پیشرونده عضلات، فقدان رفلکس های وتری عمقی و نشانه های حسی می باشد. مقاله مروری حاضر با هدف بررسی اثرات بارداری و دوران نفاس بر نوروپاتی های با منشا ایمنی و همچنین اثرات این نوروپاتی ها بر روی پیش آگهی حاملگی و نحوه درمان این بیماری ها در این دوران انجام شد.سندرم گیلن باره به صورت حاد طی 4-2 هفته تکامل پیدا می کند و در دو سوم موارد، سابقه ابتلاء به عفونت های ویروسی و باکتریایی پیش از بروز علایم وجود دارد. پلی رادیکولونوروپاتی التهابی دمیلینیزان مزمن، یک اختلال مزمن اتوایمیون است که در قیاس با سندرم گیلن باره که طی 4 هفته تکامل می یابد، سیر پیشرفت حداقل 8 هفته ای دارد.در این مقاله اثرات بارداری و دوره نفاس بر روی این بیماری ها بررسی و همچنین اثر این بیماری ها بر روی حاملگی و دوران پس از زایمان در مطالعاتی که در سال های اخیر انجام گرفته است، مرور شد و درمان های مناسب این بیماری ها در این دوران جمع آوری گردید. این مقاله می تواند مرجع مناسبی جهت متخصصین زنان و مغز و اعصاب برای درمان و تعیین پیش آگهی مادران مبتلا به نوروپاتی های با منشا ایمنی قرار بگیرد.

    نتیجه گیری: 

    بسیاری از بیماری های نوروماسکولار با منشا ایمنی در زنان سنین باروری بروز می یابند و ممکن است بروز آنها در این دوران بر روی روند بارداری و زایمان تاثیرگذار بوده و یا بارداری بر روی سیر و علایم بیماری و همچنین درمان و پیش آگهی این اختلالات موثر باشند. از جمله مهم ترین بیماری های سیستم اعصاب محیطی با منشا ایمنی، سندرم گیلن باره و پلی رادیکولونوروپاتی مزمن دمیلیزان التهابی می باشند. شناخت اثرات این دو اختلال در دوران بارداری و نفاس و نیز اثرات بارداری بر سیر این دو بیماری حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: حاملگی، گیلن باره، پلی رادیکولونوروپاتی التهابی مزمن
  • میترا صوابی اصفهانی، مرضیه قاسمی گوجانی*، زهرا باباخانی، مریم طباطبائیان صفحات 86-95
    مقدمه

    ماموگرافی، استاندارد طلایی برای تشخیص سرطان پستان است، اما در سال های اخیر روش های دیگری مانند دستگاه برست لایت و ترموگرافی در غربالگری سرطان مطرح شده است، اما نتایج ضد و نقیضی در مورد صحت تشخیصی این دو روش وجود دارد. مطالعه مروری حاضر با هدف تعیین صحت تشخیص دو روش برست لایت و ترموگرافی در غربالگری سرطان پستان انجام شد.

    روش کار:

     برای دستیابی به مطالعات، جستجو بین سال های 2019-1900 در پایگاه الکترونیکی SID،Google scholar، Pubmed،Cochran ،Scopus  و Web Of Sciences با استفاده از کلیدواژه های انگلیسیBreast Cancer، Thermography، Breast light، Ultrasound و Mammography انجام شد. جمعیت مورد مطالعه تمام زنان مراجعه کننده به مراکز درمانی بودند که با روش ترموگرافی و برست لایت ارزیابی شدند. معیارهای اصلی ورود مطالعات در مطالعه شامل: مقالات منتشر شده در مورد حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی دو روش ترموگرافی و برست لایت بودند. داده های ناکافی مقالات و محتوای نامناسب و خارج از مطالعه، به عنوان معیارهای خروج از مطالعه در نظر گرفته شدند. متن کامل مقالات مرتبط با استفاده از چک لیست STARD ارزیابی و در نهایت 9 مقاله که واجد ورود به مطالعه بودند، انتخاب شد.

    یافته ها: 

    در بررسی مطالعات مختلف با مقایسه حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی دو روش برست لایت و ترموگرافی با سایر روش ها (ماموگرافی، سونوگرافی و معاینه بالینی پستان)، روش برست لایت دارای حساسیت 93-6/85%، ویژگی 3/73-4/53%، ارزش اخباری مثبت 5/93-4/91% و منفی 8/77-7/29% بود. از طرفی روش ترموگرافی با حساسیت 100%، ویژگی 3/95-68/68%، ارزش اخباری مثبت 1/41-8/15% و منفی 100-1/99% گزارش شد.

    نتیجه گیری: 

    روش برست لایت ویژگی پایین دارد و روش ترموگرافی نیز اگرچه حساسیت بالایی دارد، اما ویژگی و ارزش اخباری مثبت روش پایین است، بنابراین می توان از این دو به عنوان روش کمکی در کنار ماموگرافی و یا سونوگرافی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: برست لایت، ترموگرافی، سرطان پستان، سونوگرافی، ماموگرافی
  • نسرین خردمند، زهرا نادی، مریم باعزم* صفحات 96-106
    مقدمه

    رادیکال های آزاد بر اساس سطح فیزیولوژیکی خود در بدن نقش دوگانه ایفا می کنند و می توانند مفید یا مضر باشند. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی مکانیسم های سلولی و مولکولی استرس اکسیداتیو بر اسپرماتوژنز و اووژنز و نقش استفاده از آنتی اکسیدان ها در بهبود باروری در مردان و زنان انجام شد.

    روش کار: 

    در این مقاله مروری مطالب مرتبط با نقش رادیکال های آزاد و آنتی اکسیدان ها در اختلالات باروری مردان و زنان به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های اطلاعاتی از جمله Elsevier، Scopus، Irandoc، SID،Iran medex، Pubmed، Google scholar، Science direct و Web of Science با استفاده از کلمات کلیدی رادیکال آزاد، ناباروری مردان، ناباروری زنان و آنتی اکسیدان بدون در نظر گرفتن بازه زمانی مورد جستجو قرار گرفتند. در نهایت 63 مقاله وارد مطالعه مروری حاضر شدند.

    یافته ها: 

    تولید بیش از حد رادیکال های آزاد در دستگاه تناسلی مردانه باعث آسیب بهDNA ، RNA و غشای اسپرم و در نهایت اختلال در فرآیند اسپرماتوژنز می گردد و در دستگاه تناسلی زنانه نیز باعث ایجاد اختلالاتی همانند نقص در تکامل و بلوغ اووسیت، رشد فولیکول و عملکرد جسم زرد می شود.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های مطالعات قبلی، ممکن استمصرفآنتی اکسیدان ها موجب برطرف کردن آثار مضر رادیکال های آزاد تولید شده بر بارداری مردان و زنان شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، رادیکال آزاد، ناباروری زنان، ناباروری مردان
|
  • Mohammad Alipour, Masoumeh Tabari, Alireza Sharifian Attar, Saleheh Asghari * Pages 1-7
    Introduction

    Spinal anesthesia is the most common method of analgesia for elective cesarean section. Nausea and vomiting in the patients can cause problem during the surgery. This study was performed with aim to compare the frequency of nausea and vomiting following spinal anesthesia using the drug combination of Bupivacain-Fentanyl and Bupivacain-Sufentanil in cesarean surgery.

    Methods

    This double-blind clinical trial study was performed in 2013 on 60 patients with term pregnancies who were candidate for cesarean under spinal anesthesia. Group F received 25 µg fentanyl while group S received 2.5 μg Sufentanil with 12.5mg intratechal Bupivacaine. The main complications were nausea and vomiting during and in the hours 1, 2 ,6, 12 and 24 after the surgery. Other investigated complications included hypotension, urinary retention and time of sensory block regression to the level of T8. Data were analyzed by SPSS software (version.16), and Chi-square test and Student t-test, Logistic regression and repeated data logistic. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The two groups were not significantly different in terms of rate of nausea (P=0.395) and vomiting during (P=0.5) and in hours 1, 2, 6, 12 and 24 after the surgery, hypotension (P=0.589), heart rate changes (P=0.105), urinary retention, the time of sensory block to T8 (P=0.556) and the time of returning motor block (P=0.787).

    Conclusion

    Using two medications of Fentanyl and Sufentanil in combination with hyperbaric Bupivacain had no impact on the frequency and prevalence of nausea and vomiting.

    Keywords: Cesarean section, Fentanyl, nausea, vomiting, Spinal anesthesia, Sufentanil
  • Nazanin Farshchian *, Rozita Naseri, Nikzad Farshchian, Parisa Bahrami Kamangar, Mansour Rezaei Pages 8-13
    Introduction

    Hypothyroidism is a clinical syndrome due to thyroid hormones deficiency that can affect reproductive function. Regarding to the prevalence of hypothyroidism and infertility, this study was performed with aim to evaluate the role of hypothyroidism on uterine and ovarian morphology.

    Methods

    In this cohort study which was performed in the clinic of Kermanshah Imam Reza Hospital in 2017, 161 women with subclinical hypothyroidism were selected as exposed group based on TSH level and 161 healthy women were randomly selected as the control group. On the 14th day of the menstrual cycle, ultrasounds were taken from uterus and ovary in two groups and the data were recorded in special data collection form. Data were analyzed by SPSS software (version 16) and Fisher, Kolmogrov Smironov, and independent-t test. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There were menstrual irregularities (P=0.01), reduced number of pregnancies or lack of pregnancy (P=0.017), increased endometrial thickness (P=0.01), increased volume and number of follicles in the ovaries and reduced size of ovarian follicles (P=0.01) in the exposed group compared to the control group, however, hypothyroidism had no effect on the size of the uterus (P=0.406).  

    Conclusion

    Hypothyroidism, by increasing the size of the ovaries and the number of the follicles and reducing follicular size causes change in the morphology of the ovaries similar to PCOD, and can be a cause of menstruation irregularity in women of reproductive age.

    Keywords: Hypothyroidism, Infertility, Ultrasound
  • Seyede Azam Pourhoseini, Raheleh Babazadeh *, Zahra Abedian, Seyed Reza Mazloum Pages 14-22
    Introduction

    Polycystic ovary syndrome (PCOs) is the most common endocrine disorder in women. Due to the fact that PCOS starts from adolescence, this study was conducted with aim to investigate the prevalence of this syndrome and its phenotypes based on Rotterdam criteria in adolescent girls in Mashhad.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 650 girls aged 14 to 19 years in public schools of Mashhad in 2018-2019. Sampling was performed as a multi-stage classified cluster. After completing the Individual and Demographic Information Questionnaire, if they had criteria for entering the study, a clinical examination was performed to investigate the clinical symptoms of hyperandrogenism, including hirsutism, acne, and hair loss with the male pattern, and if any of the above symptoms were positive, they were referred for hormonal tests and sonography. The diagnosis of polycystic ovary syndrome and its phenotypes was made based on Rotterdam criteria. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and Chi-square and Fisher tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Frequency of quadruple phenotypes of polycystic ovary syndrome based on Rotterdam criteria included phenotype A(clinical hyperandrogenism / biochemistry + polycystic ovary) was found in 3 people (7.7%), phenotype B (menstrual disorders + clinical hyperandrogenism / biochemistry) in 11 (28.2%), phenotype C (menstrual disorders + polycystic ovaries) in 14 (35.9%) and phenotype D (menstrual disorders + clinical hyperandrogenism / biochemistry + polycystic ovaries) in 11(28.2%). The overall prevalence of PCOs was 6.8% based on Rotterdam criteria.

    Conclusion

    Due to the prevalence of four phenotypes of polycystic ovary syndrome and the similarity of symptoms with clinical manifestations of adolescence, it is better to start the diagnosis and treatment of this syndrome from adolescence.

    Keywords: Adolescents, Iran, Polycystic ovary syndrome
  • Soodabeh Aghababaei, Tahereh Heshmatian, Ghodratollah Roshanaei, Syedeh Mahdiyeh Rohani Mahmoodabadi, Mansoureh Refaei * Pages 23-32
    Introduction

    Various factors such as childbirth and breastfeeding can affect women's sexual function, it is important to know about sexual problems and related factors in the postpartum period. This study was performed with aim to determine the factors related to sexual function of lactating women with decreased sexual desire.

    Methods

    This descriptive study was performed in 2018 on 104 lactating women at 2-6 months postpartum with decreased sexual desire in Sonqor health centers. Data collection tools included demographic and midwifery questionnaire, Decreased Sexual Desire Screener (DSDS) and Female Sexual Function Index (FSFI). Data were analyzed by SPSS software (version 24) and Mann-Whitney test, Pearson correlation coefficient, mean and standard deviation. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results of Pearson correlation coefficient showed a significant inverse correlation between age and total score of sexual function, sexual desire, sexual arousal, orgasm and sexual satisfaction (P <0.05). There was also a significant inverse correlation between the number of pregnancies with sexual desire and sexual arousal (P <0.05) and between the number of live children with sexual desire (P <0.05). There was no statistically significant correlation between sexual function with marriage age, infant's age, the interval between recent pregnancies and income (P >0.05).

    Conclusion

    Age, number of pregnancies and number of live children are inversely correlated with sexual function, so that the score of sexual function decreases with increase in age, the number of pregnancies and the number of live child. There was no statistically significant correlation between sexual function with marriage age, infant's age, the interval between recent pregnancies and income.

    Keywords: Decreased sexual desire, Lactating women, Sexual function
  • Pouran Hajian, Niloofar Molai, Mahshid Nikooseresht *, Abbas Moradi Pages 33-40
    Introduction

    Considering the sensitive morale of patients undergoing in vitro fertilization, there is controversy regarding the severity of pain experienced after oocyte retrieval, the appropriate analgesic drug and the time of its administration in these patients. This study was performed with aim to compare the time of administration of diclofenac suppository on post-operative pain after transvaginal oocyte retreival under general anesthesia.

    Methods

    This clinical trial study was performed on 70 female candidates for oocyte retrieval at Infertility Center of Fatemieh Research Hospital in 2018. The subjects were randomly divided into two groups of A and B (n=35 in each group). Group B received 100 mg diclofenac suppository 15 minutes before oocyte extraction from follicle and group A  immediately after oocyte extraction from ovarian follicles. Pain severity was assessed using visual analogue scale of pain (VAS) after recovery at 15, 30, 60, 90, 120 minutes. Data were analyzed by SPSS software (version 16). T-test was used to compare the mean of data with normal distribution; otherwise nonparametric Mann-Whitney test was used.  Chi-square test (Fisher Exact test) was used to compare the qualitative data. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Both groups had no significant difference in terms of mean age, education level, number of retrieved oocytes, duration of anesthesia, anesthetic drug and hemodynamic status (P > 0.05). 25 patients in group B (71.4%) and 32 in group A (91.4%) had abdominal or vaginal pain after anesthesia (P = 0.03). The mean of total pain intensity in group B was less than group A in the first 120 minutes after anesthesia; there were significant differences at 15 and 90 minutes after anesthesia (P=0.032, P=0.017, respectively). Nausea and vomiting were observed in 4 patients (11.4%) of group B and 3 (8.6%) of group A (P= 0.690). None of the patients had post-operative bleeding.

    Conclusion

    Administration of diclofenac sodium suppository prior to oocyte extraction from follicle was more effective in patients' analgesia than administration after oocyte extraction from follicle.

    Keywords: Analgesia, Assisted reproductive techniques, Diclofenac sodium
  • Majid Vatankhah, Seyed Ebrahim Sadeghi, Mohammad Zarenezhad, Athar Rasekh Jahromi, Navid Kalani, Naser Hatami, Farshid Javdani, Hasan Zabetian * Pages 41-49
    Introduction

    Regional anesthesia is the method of choice in cesarean section. Intravenous sleeping pills used to induce anesthesia quickly cross the placenta and cause fetal respiration depression. This study was performed with aim to compare the low dose of propofol with midazolam on the maternal hemodynamics symptoms and neonatal Apgar in women undergoing spinal anesthesia in cesarean section.

    Methods

    In this double-blind randomized clinical trial study which was performed in Jahrom in 2013, 42 patients with anesthesia classes I and II underwent spinal anesthesia and were placed in two equal groups of injection of propofol 20 mg and midazolam 1.5 mg along with spinal anesthesia. Symptoms of maternal hemodynamics were measured at 1, 3, 5, 10, 15, 30, and 60 minutes after spinal anesthesia and neonatal apgar at 1 and 5 minutes after birth. Data were analyzed by SPSS software (version 21) and Mann-Whitney test. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was no significant difference between midazolam and propofol groups in terms of systolic and diastolic blood pressure, Blood O2 saturation, and hear rate at different times and neonatal Apgar (P> 0.05).

    Conclusion

    Considering the results of the study and no difference between the two groups in terms of neonatal Apgar and fluctuations of maternal hemodynamic variables, it can be concluded that under normal conditions, low doses of propofol and midazolam for cesarean section clinically have no significant difference on neonatal Apgar and hemodynamic variables; both drugs can be used depending on the condition and experience of the anesthesiologist.

    Keywords: Cesarean section, Hemodynamic Symptoms, Midazolam, Neonatal Apgar, Propofol
  • Fatemeh Zahra Karimi, Hamideh Hosseini *, Seyed Reza Mazloom, Hassan Rakhshandeh Pages 50-58
    Introduction

    Women experience many complications due to the physical and psychological changes of menopause. One of the most important of these complications is depression. Due to the side effects of chemical drugs, the use of herbal remedies has been considered by women today. This study was performed with aim to determine the effect of oral capsule of ocimum basilicum leaf extract on depression in menopausal women.

    Methods

    This triple-blind two-group randomized clinical trial study was performed on 60 menopausal women referred to Mashhad health centers in 2019-2020. Women eligible for the study received one 500 mg capsule of ocimum basilicum leaf extract or placebo for one month. Depression was assessed before and after the intervention with DASS21 tool. Data were analyzed by SPSS software (version 21) and independent t-test, Mann-Whitney, Wilcoxon. P < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Before the intervention, the mean score of depression in the ocimum basilicum group was 8.8± 6.3 and in the placebo group was 8.6 ±6.3, which was not statistically significant and the two groups were homogeneous (P = 0.904). After the intervention, the mean score of depression in the ocimum basilicum group (5.9± 5.3) was significantly lower than the placebo group (9.2 ± 6.2) (P = 0.049). The difference in the score of depression after the intervention compared to before the intervention decreased by 2.8 ± 4.5 in the ocimum basilicum group and increased by 0.6 ± 2.4 in the placebo group and this difference was statistically significant (P <0.001).

    Conclusion

    Consumption of basil leaf extract capsules led to decrease in depression score in menopausal women. Therefore, it can be used as medicinal plant to reduce depression in menopausal women.

    Keywords: Depression, Iran, Menopause, Ocimum basilicum, Women
  • Farzaneh Yavari, Mehrdad Salehi, Omid Mirmosayyeb, MohammadJavad Tarrahi, Majid Barekatain, Vahid Shaygannejad, Fereshteh Ashtari, Mitra Mollaeinezhad * Pages 59-70
    Introduction

    Sexual dysfunctions are relatively prevalent in female patients with multiple sclerosis (MS) and affect their quality of life. This study was performed with aim to evaluate the effect of Bupropion on sexual function in women with multiple sclerosis.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial study was performed in 2019 on 60 women with relapsing and remitting MS, receiving routine MS treatment and had sexual dysfunction. The subjects were divided to two groups of 30 persons receiving Bupropion and placebo. Multiple sclerosis intimacy and sexuality questionnaire, female sexual function index, fatigue severity scale and Beck depression questionnaire were filled out for all the patients before, 4 and 8 weeks after the interventions initiation. Data were analyzed by SPSS software (version 20) and Analysis of variance (AOVA) and repeated measure tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Multiple sclerosis intimacy and sexuality scores 8 weeks after the intervention were significantly lower in bupropion group (9.96±45.85) compared to placebo group (53.56±11.46) (P= 0.007). Also, the score of depression in the two stages after the intervention in the bupropion group (11.26 ± 23.03) was lower than the placebo group (37.86 ± 13.43) and decreased during the intervention (p <0.0001). FSFI score and its subscales showed an improvement in bupropion group (2.67±25.88) compared with placebo group (17.44±2.8) which indicated continuity of effectiveness of Bupropion independently from depression and fatigue scores alteration during treatment (p<0.001).

    Conclusion

    The results of the present study showed the effectiveness of bupropion on improvement of sexual function in female patients with MS.

    Keywords: Bupropion, Multiple Sclerosis, Sexual dysfunctions
  • Serve Mohamadi *, Roonak Shahoei, Nasrin Soofizadeh Pages 71-79
    Introduction

    Preeclampsia is one of the pregnancy complications and is a multiple organ disorder that occurs in 3 to 5 percent of all pregnancies in western countries. Regarding to the involvement of the autonomic and sympathetic systems in pathophysiology of preeclampsia, the role of stress is highlighted in exacerbating the condition. Since the role of factors such as domestic violence is raised in the incidence or exacerbation of preeclampsia, and with regard to the growth and prevalence of domestic violence in the country, this study was performed with aim to determine the association between domestic violence and preeclampsia.

    Methods

    This case-control study was performed on110 post-partum women in two groups of 55 subjects (preeclampsia and non-preeclampsia) in Beasat hospital of Sanandaj in 2017. Demographic data were collected using researcher-made Demographic-Midwifery questionnaire, and then data related to domestic violence using World Health Organization domestic violence questionnaire. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and t-test, Mann-Whitney and Chi-square tests. P <0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was no significant relationship between domestic violence by husband and preeclampsia (P = 0.203). The risk of preeclampsia in the case of domestic violence and physical violence was 1.5 times than control group, sexual violence was 1.6 times than control group, and psychological violence was 1.2 times than control group. There was no significant association between physical, sexual and mental violence with preeclampsia (P=0.328, P=0.473 and P=0.606, respectively).

    Conclusion

    No significant relationship was found between the incidence of preeclampsia and the types of violence.

    Keywords: Domestic violence, Domestic violence by husband, Post-Partum, Preeclampsia, pregnancy
  • Reza Boostani, Fariba Zemorshidi, Bahareh Foghanian * Pages 80-85
    Introduction

    Gillian- Barre- Syndrome (GBS) and Chronic Inflammatory Demyelinating Polyradiculoneuropathy (CIDP) are immune-mediated disorders of peripheral nervous system which presented with progressive symmetrical muscle weakness, deep tendon reflexes and sensory symptoms. This review study was performed with aim to investigate the effects of pregnancy and postpartum period on immune mediated neuropathies and also the effects of these neuropathies on the prognosis of pregnancy and treatment of these diseases during this period.GBS evolves acutely in 2 to 4 weeks and in two third of cases, there is a history of viral or bacterial infections before the onset of symptoms. CIDP is a chronic auto-immune disorder that progresses at least for 8 weeks in comparison to GBS that evolves in 4 weeks.In this article, we reviewed the effects of pregnancy and postpartum period on these diseases as well as the effects of GBS and CIDP on pregnancy and postpartum period in different articles performed in recent years and collected the appropriate treatments of these disorders during the pregnancy and postpartum period. This article could be a proper guideline for neurologists and obstetrics and gynecologists to treat and predict the prognosis of mothers with immune-mediated neuropathies.

    Conclusion

    Many immune mediated neuromuscular disorders occur in women at childbearing ages. Incidences of these disorders may affect the pregnancy and childbirth. Also, pregnancy may have influences in the symptoms and treatment of the mentioned disorders. GBS and CIDP are among the most important immune-mediated peripheral nervous system disorders. Recognizing the effects of GBS and CIDP during pregnancy and postpartum period and the effects of pregnancy on the process of these two disorders is so important.

    Keywords: Chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy, Guillan barre syndrome, pregnancy
  • Mitra Savabi Esfahani, Marzieh Ghasemi Gujani *, Zahra Babakhani, Maryam Tabatabaeyan Pages 86-95
    Introduction

    Mammography is the gold standard for diagnosis of breast cancer. But in recent years, other methods such as the Breast Light and thermography have been raised in cancer screening. There are conflicting results about the accuracy of these methods. This review study was performed with aim to determine the diagnostic accuracy of the diagnosis of two methods of breast light and thermography in breast cancer screening.

    Methods

    To achieve the studies, the search was conducted between 1900-2019 on the electronic databases of SID, Google scholar, Pubmed, Cochran, Scopus, Web Of Sciences using the keywords of Mammography, Ultrasound, Breast light, Thermography, Breast Cancer. Participants in the study were all women referred to medical centers who were evaluated by thermography and Brest Light method. The main inclusion criteria included the published articles on sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value of thermography and Brest Light methods. Insufficient data of articles and inappropriate and out-of-study content were considered as exclusion criteria. The STARD checklists were used to assess the full-text of the articles, and finally 9 articles which met the inclusion criteria were selected.

    Results

    In the assessment of various studies comparing sensitivity, specificity, positive and negative predictive value of two methods of Breast light and thermography with other methods (mammography, ultrasound and clinical examination of the breast) showed that Bright light method had the sensitivity of 85.56% -93%, specificity of 53.4%-73.3%, the positive predictive value of 91.4%-93.5% and negative predictive value of 29.7%-77.8%. Thermography method had the sensitivity of 100%, specificity of 68.68%-95.3%, positive predictive value of 15.8% - 41.1% and negative predictive value of 99.1%-100%.

    Conclusion

    Bright light method has low specificity and although thermography method has high sensitivity, but the specificity and positive predictive value of the method is low, therefore these two methods can be used as an auxiliary method beside mammography or ultrasound.

    Keywords: Breast Cancer, Breast light, Mammography, Thermography, Ultrasound
  • Nasrin Kheradmand, Zahra Nadi, Maryam Baazm * Pages 96-106
    Introduction

    Free radicals play a double role in the body based on their physiological level and can be beneficial or harmful. This review study was performed with aim to evaluate the cellular and molecular mechanisms of oxidative stress on spermatogenesis and oogenesis and the role of using antioxidant in improving fertility in men and women.

    Methods

    In this review study, the issues related to the role of free radicals and antioxidants on male and female fertility disorders were searched in the Persian and English databases including: Elsevier, Scopus, Irandoc, SID, Iran medex, Sciencedirect, Pubmed, GoogleScholar and Web of Science using the keywords of free radicals, male infertility, female infertility, and antioxidants without any time limitation. Finally, 63 studies entered the review study.

    Results

    The excessive production of free radicals in the male reproductive system causes damage to DNA, RNA, and sperm membranes, and ultimately disrupts spermatogenesis. It also causes disorders in the female genital tract including defect in oocyte development and maturation, follicular growth and function of corpus luteum.

    Conclusion

    According the results of previous studies, using antioxidants may remove the harmful effects of free radicals on male and female fertility.

    Keywords: Antioxidants, female infertility, Free radicals, Male Infertility